Pityókás forradalom
2007. október 24. írta: Szathmáry

Pityókás forradalom

Ha lehet hinni Demján Sándor véleményének, Románia gazdaságilag néhány éven belül leköröz bennünket. No, de a politikában nem eszik olyan forrón a puliszkát. Október 19-én tartotta kampányindító nagygyűlését az RMDSZ. (November 25-én lesznek ugyanis az Európai Parlamenti választások Romániában.)  Markó Béla elnök a rendezvényen bemutatta kampányuk hivatalos jelképét a krumplit. Beszédében elmondta: "a krumpli – székelyesen pityóka – távolról sem olyan szép, mint mondjuk az alma vagy a narancs. Akárcsak az RMDSZ – csúnya és formátlan, nem a szépségéről híres, eléggé szabálytalan és néha elég unalmas. Dehát Székelyföld nem a tetszetős, formás gyümölcsökből, hanem a krumpliból él. Sikertelen vállalkozás narancsot termeszteni Erdélyben " Ezzel arra utalt Markó, hogy a Fidesz, a független jelöltként induló Tőkés Lászlót támogatja.
Közben a minden románok hajóskapitánya népszavazást írt ki az EP választás napjára, Funar követeli az RMDSZ kizárását az EP szavazásból, a népek meg azt sem tudják, hogy mikor lesz a választás.
Lám-lám, máris úgy érezhetjük eltűntek a határok.
(fotó: transindex.ro)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr82205784

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: global executive coaching 2018.03.03. 13:05:53

Strandolás Boeingokkal - Fékszárny

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.10.24. 12:45:47

Hát ez a Tőkés-RMDSZ csörte érdekes.
Azt hiszem, az RMDSZ már nem fogja visszaszerezni Székelyföldön a hitelességét.

Azt tudjátok, Tariceanu mivel nyomta vissza a Bolyai-egyetem ügyét? Nem foglalkozik vele, mert nincs benne a kormányprogramban. Precíz válasz, miért van, hogy a román politikusok olyan profik és nem a magyarok? Újabb néhány pont lefelé az RMDSZ-nek.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.10.24. 13:04:16

Azt nem értem, miért szállt be a Fidesz a Tőkés-RMDSZ meccsbe. Hogy jó vért nem szül, az biztos...

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.10.24. 13:08:01

Igazad van. Az RMDSZ teljesen elvesztette hitelességét. Korrupt emberek (tisztelet a kivételnek), hangzatos jelszavak (Új honfoglalás, autonómiát Székelyföldnek stb.), minimális eredmények. De, ha megnézed a közvélemény-kutatásokat az RMDSZ még mindig ott van a 5%-os küszöb felett és nem azért, mert olyan jól végzi a dolgát, hanem azért mert az RMDSZ a magyar párt.
Persze volt próbálkozás már új magyar pártot építeni, de az már a megalakulása előtt hamvába holt. Ketten háromfelé szakadtak.
Az EP választás eredménye meg az lesz, hogy sem Tőkés, sem az RMDSZ nem kerül be az Európai Parlamentbe. A románok meg jót röhögnek, ugyanúgy mint a kettős állampolgárság népszavazás után. És akkor itt jön a kérdés amit te is feltettél: "miért van, hogy a román politikusok olyan profik és nem a magyarok?"

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.10.24. 13:12:04

TuRuL_2k2 · reakcio.blog.hu 2007.10.24. 13:04:16:
"Azt nem értem, miért szállt be a Fidesz a Tőkés-RMDSZ meccsbe. Hogy jó vért nem szül, az biztos... "

Ráadásul Orbán most pofára is esett, mert az Európai Néppárt végülis mégse támogatja Tőkést, csak a három román tagpártot (köztük az RMDSZ-t). A francnak hiányzott ez.

Szmöre 2007.10.24. 13:14:27

Az ifjúsági szervezet jelképe a fentiek alapján lehetne mondjuk a krumplibogár.

A Turul által említett "meccsbe való beszállás" az ellenzéki párt egyik legkevésbé érthető megmozdulása az elmúlt években. Főleg úgy, hogy semmiféle eredmény nem várható az aktustól.

Az viszont igenis reális alternatíva, hogy a romániai magyarság képviselet nélkül marad az EP-ben, ami a testület létszámát érintő változtatásokkal együtt összesen mínusz 6 magyar képviselőt jelentene a mostanihoz képest.
Súlyos ár volna ez, de talán az utoló riasztás is egyben. Ha ugyanis ugyanezt eljátszák a felek a parlamenti választások során is, akkor a magyarok végképp kieshetnek román politikai életből. Akkor tapsikolnánk csak igazán.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.10.24. 13:17:12

Szathmáry 2007.10.24. 13:08:01
"Igazad van. Az RMDSZ teljesen elvesztette hitelességét. Korrupt emberek (tisztelet a kivételnek), hangzatos jelszavak (Új honfoglalás, autonómiát Székelyföldnek stb.), minimális eredmények."

Meglepő módon meg lehetett őket venni, ha nem is kevés pénzzel. Ha azt mondom, hogy azért, mert ők is magyar politikusok, akkor demagóg voltam?

Tulajdonképpen érdekes kérdés: az RMDSZ a zsozsóra hajt (maguknak és a szavazóiknak) és elhanyagolja az elvi kérdéseket. Úgy néz ki, ez a praktikus megközelítés nem tetszik mindenkinek.

"De, ha megnézed a közvélemény-kutatásokat az RMDSZ még mindig ott van a 5%-os küszöb felett és nem azért, mert olyan jól végzi a dolgát, hanem azért mert az RMDSZ a magyar párt."

Tőkés-RMDSZ szembeállítás is volt? Mert abban, ha jól tudom, Tőkés vezet. Nem jelent semmi jót az RMDSZ-nek a Basescu-szavazás eredménye. Ugyan Székelyföldön kevesen szavaztak, de azok kábé 80%-a Basescura szavazott, az RMDSZ véleményével szemben. Azért ez a nagy székelyimádat az RMDSZ-ben újabban.

Szmöre 2007.10.24. 13:25:48

Doomhammer,

De igen, az EPP támogatja Tőkés Lászlót, mint ahogy a testvérpártjait is. Nézd meg kérlek a másnapi nyilatkozatot, abból kitűnik. Mindez persze nem menti a szituációt.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.10.24. 13:27:16

Szmöre 2007.10.24. 13:25:48:
"De igen, az EPP támogatja Tőkés Lászlót, mint ahogy a testvérpártjait is."

Ez tegnapelőtti hír.
www.inforadio.hu/hir/kulfold/hir-156748
Van frissebb fejlemény is?

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.10.24. 13:31:57

Nem mintha adnék valamit is Frunda György véleményére, de az okfejtése logikusnak tűnik:
maszol.ro/index.php?menu_id=308&cikk=12464

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.10.24. 13:35:16

Én is ott tartottam még, hogy támogatják:
www.maszol.ro/aktualis/epp-palfordulas_2007_10_10.html

Kicsit gyakran változik a néppárti álláspont...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.10.24. 13:45:50

Szathmáry 2007.10.24. 13:31:57:
"Nem mintha adnék valamit is Frunda György véleményére, de az okfejtése logikusnak tűnik:"

Logikusnak logikus, csak azt felejti el, amit Gyurcsány: a demokrácia a hitelességről szól. Ha a szavazók nem fogadják el a vezetőt, lehet az okfejtése akármilyen logikus.

Tőkés hiteles, mert ő ott volt Temesváron, Frunda meg leginkább csak a megszegett ígéreteiről nevezetes.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.10.24. 14:14:35

A dolog ott lett elcseszve, hogy nem egyeztek meg. Tőkés fölkerült volna az EP-listára másodikként és akkor lenne 3-4 erdélyi magyar az EP-ben.

Persze a küzdelem nem mai keletű. A hiba ott kezdődött amikor a Reform Tömörülésesek úgy gondolták kiválnak az RMDSZ-ből és csinálnak egy új pártot.
Nem jöttek rá arra, hogy nem új pártot kell csinálni, hanem az RMDSZ-ben megerősödni és átvenni a hatalmat.
Halkan teszem csak hozzá, hogy a kiválásban bizony nem kis szerepe volt az itthoni jobbos elitnek is, aki elhitette az RT-vel, hogy lesz rá pénz, paripa, fegyver. Persze nem lett.
Az RMDSZ tagok között, sőt még a másod-, harmad vonalbeli vezetők között is sokan inkább a "nemzeti" vonallal szimpatizálnak, mint a Markó-Verestóy-Frunda branccsal, de ők megértették: nagyobb esély van gólt lőni, ha a pályán vagy és nem a lelátón.
Egyébként Markóék is érzik, hogy nem minden frankó. Gesztus értékű, hogy Sógor Csabát tették az EP lista 2. helyére.

Egyébként Tőkés hitelessége számomra is egyértelmű, ebben nincs vita.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.10.24. 14:19:45

Szathmáry 2007.10.24. 14:14:35
"A dolog ott lett elcseszve, hogy nem egyeztek meg. "

Ha azt mondom, hogy azért, mert ők is magyar politikusok, akkor demagóg voltam? ;-)

"A hiba ott kezdődött amikor a Reform Tömörülésesek úgy gondolták kiválnak az RMDSZ-ből és csinálnak egy új pártot."

Őket effektíve kidobták az RMDSZ-ből, hála Medgyessy közbeavatkozásának.

Az RMDSZ ott szúrta el, hogy ő nem lehet tankönyvszerű, felülről irányított párt, ha meg akarja szerezni az összes magyar szavazatot. Sokkal lazább pártföderációnak kellett volna lenniük. Nem tudom, kapnak-e esélyt a javításra.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.10.24. 14:38:24

"Ha azt mondom, hogy azért, mert ők is magyar politikusok, akkor demagóg voltam? ;-)"

Nem voltál az.

"Őket effektíve kidobták az RMDSZ-ből, hála Medgyessy közbeavatkozásának."
Én nem így emlékszem. Ők léptek ki az RMDSZ-ből. Az egyébként jobb sorsra érdemes Szilágyi Zsolt volt romániai ogy képviselő pl. az önkormányzati választás előtt vette a kalapját és beállt Szász Jenő pártjába. Azóta teljesen eltűnt.
De van ellenpélda is. Toró T. Tibor, aki ugyancsak az RT egyik vezetője volt maradt az RMDSZ-ben. Ő még ma is parlamenti képviselő Temes megyéből.

tréfás kedvű felhasználó 2007.10.24. 15:23:18

Szathmáry 2007.10.24. 14:14:35

Tőkés tiszteletbeli RMDSz elnök volt, majd ezt az amúgy protokolláris pozíciót a "párt" szatmárnémeti kongresszusán megszüntették. Aztán melyik párt is volt, amely megszavaztatta azt a szégyenteljes szövetségalapítási kritériumot még az exkommunista párttal egyetemben? Egész erős szembeszél léteszik a polgári párttal szemben...

Szmöre 2007.10.24. 16:02:42

Doomhammer,

Frissebb vagy, én még egy korábbi nyilatkozatpárosra utaltam. A Néppárt először azt mondta, nem támogat független jelölteket. Másnap azt mondta mégis. Jelen állás szerint mégsem.

Végülis miért kellene megegyeznie a Brüsszelben és Bukarestben hangoztatott álláspontoknak? :)

burgonya 2007.10.24. 16:42:20

Az RMDSZ is pont ugyanolyan korrupt, szektariánus és oligarchikus, mint a Délvidéken a VMSZ... Nincs szükség rájuk, mert többet ártank, mint használnak. Ugyanakkor Tőkés hiteles képviselője lehet Erdélynek. Orbán jól döntött, mikor kiállt mellette!!

Cattani 2007.10.24. 17:00:33

Az rmdsz sokat hibázott, de az elmúlt időben jól korrigált a retorikán és a politikai stratégián. Szervezettsége és a forrásokhoz való hozzáférése miatt valószínű, hogy le tudja dolgozni a hátrányát. Ez kb. ahhoz lesz elég, hogy elegánsan kiessenek novemberben. És aztán rá lehet húzni az egészet Orbánra és csapatára.
És mi van, ha Tőkés győz? Fogja magát és elmegy Brüsszelbe?? Oszt akkor mi van? Nem marad Erdélyben ellenzék Markóékkal szemben, csak Százs Jenő... Ez lenne a cél? Vagy nyer és nem megy el? Azzal mit ért el? És mit ért el a Fidesz?

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.10.24. 17:11:13

burgonya!

"Az RMDSZ is pont ugyanolyan korrupt, szektariánus és oligarchikus, mint a Délvidéken a VMSZ..."
Egyetértek.

De az anyaországból nehéz megmondani, hogy hogyan kell fújni a passzátszelet odaát.
Mert mondjuk egyikük sem (sem Tőkés, sem az RMDSZ) jut be (ki). Az erdélyi magyarságnak nem lesz képviselete Brüsszelben. Mi meg itthon elintézzük (ugyanúgy, mint a kettős állampolgárságot) egy kézlegyintéssel. Legfeljebb most 2 évig nem megyünk Erdélybe.
Csak az nem fér bele a magyarországi felelős-felelőtlen vezetők agyába jobb és baloldalon, hogy míg nekik játszani az erdélyi magyarsággal ugyanolyan, mint bűvészkedni a 13. havi nyugdíjjal, addig a határon túliaknak minden egyes ilyen "játék" (lásd. népszavazás) iszonyú kín.

Cattani 2007.10.24. 17:32:51

Szathmáry!
"Csak az nem fér bele a magyarországi felelős-felelőtlen vezetők agyába jobb és baloldalon, hogy míg nekik játszani az erdélyi magyarsággal ugyanolyan, mint bűvészkedni a 13. havi nyugdíjjal, addig a határon túliaknak minden egyes ilyen "játék" (lásd. népszavazás) iszonyú kín."

Talán ez a cél kimondva vagy kimondatlanul. Hadd szívjanak minél többet aztán meg jöjjenek át és álljanak be szépen a sorba a pirézek elé.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.10.24. 17:46:28

Hát lehet, hogy igazad van.

A kettős állampolgárságról szóló népszavazást a mai napig nem tudom, hogy a román vagy a magyar titkosszolgálat kényszerítette ki.

Danbrown 2007.10.24. 17:57:49

Azért van egy magyarázat arra, hogy mér áll ki ilyen erősen OV a Tőkés mellett.
Úgye ezt református vonalon kell értelmezni: a református egyháznak, sajnos, az elmúlt évtizedekben, évszázadban nem volt olyan emblematikus figurája, mint a katolikusoknak: Mindszenty, Márton Áron.
Most készül. Tőkés püspök. Ezért nyomják annyira. Ifj Hegedüssel azért már nem lehet sokra vinni...
Talán ezért.

dolphin 2007.10.24. 19:30:44

Tobben irtatok, hogy Tokes hitelessege szamotokra egyertelmu, es ha jol gondolom itt fokeppen mindenki a temesvari szerepvallalasara gondol. De, ha ez a helyzet, akkor kovetkezo a kerdesem: egy adott kor, adott pillanataban valo hosies helytallas mentesithet-e egy masik korban a kritika alol?

Mert szerintem ez nem feltetlenul kell igy legyen, illetve hogy igy lett az nagyban hozzajarult ahhoz, hogy (ismet csak szerintem) a mai Tokes Laszlo, ugyanazon az erkolcsi mercen nem teljesitene ugyanolyan jol, mint a '89-es Tokes Laszlo.
Ezt azert allitom, tobb jel mutat arra, hogy a szukebb hazatajan a Fotiszteletu ur nem veti meg azokat az eszkozoket, amelyek velt es/vagy valos alkalmazasa miatt eloszeretettel ekezi az RMDSZt. Gondolok itt elsosorban a kritikusok ellehetetlenitesere/elhallgattatasara. A legnagyobb profilu ugy e teren a Visky Bela ellen folyo hacacare (belpol.transindex.ro/?hir=14791), az ES-ben es a Riportban kozolt publicisztikajaert (www.es.hu/pd/display.asp?channel=PUBLICISZTIKA0712&article=2007-0325-1915-15ENHX). A szoveg indulatos, de nem minden vad alap nelkuli: pl. Tokes lassan 18 eve puspok, mikozben az egyhazkerulet modositott szabalyzata szerint is csak 2x6 evig lehet valaki az (www.hhrf.org/kiralyhagomellek/magyar.htm).
Az en izlesemnek pedig az nem fekszik leginkabb, ami Szabo Attilaval tortent a kozelmultban (belpol.transindex.ro/?hir=13079).

Ardarich 2007.10.24. 19:38:00

Elfogult magánvélemény következik Tőkés "hitelességével" kapcsolatban: az olyan típusú elvakult lelkészi kitartás, bátorság, ami elfogadja a gyülekezetétől az önfeláldozást, csak az ő gerince maradjon egyenes, nekem inkább ellenszenves. (Nem vitatom Tőkés személyes bátorságát, meg nyilván könnyű utólag okosnak lenni.)

Ács Feri · http://reakcio.blog.hu 2007.10.24. 20:09:36

Akárhogy is nézem, ebből extra adag szopoládé lesz, amit minimális józan paraszti ésszel és hangyányi nemzeti felelősséggel el lehetett volna kerülni. Sem Tőkés, sem az RMDSZ nem jut mandátumhoz. 1. A Szász Jenővel fotózkodó kalózkapitány jót fog röhögni off record. 2. A magyar fundik dörzsölhetik a tenyerüket, hogy megszívatták a korrupt RMDSZ-elitet. 3. Azok üzletelnek majd tovább. 4. Egyedül az erdélyi magyar fog szívni, de ő nagyon.
Azon meg érdemes elgondolkodni, hogy ha a romik hülyére nyerik magukat, mármint ha nem lesz magyar mandátum, akkor hogyan oszlanak majd meg a néppárti mandátumok magyar-román viszonylatban, azaz szomszédaink nem kívánnak-e esetleg rá az egyik már létező néppárti alelnöki posztra...

Bozót.harcos 2007.10.24. 22:00:26

Ács Feri: de rányomulnak, ezt már félhivatalosan be is jelentették, meg azt is, hogy kinek a poziciójára. 2009-ben lesz tisztújítás az EPP-ben. Aztán lehet gondolkodni, hogy a két választást vesztett "beteltapoháréselégvolt" pártvezér, vagy a köztársasági elnököt (és addigra minden valószínűség szerint kormányt is) adó román Demokrata Párt notabilitása közül ki esélyesebb az EPP alelnöki posztra. Persze vannak Orbánnál gyengébb alelnökök is az elnökségben, de a veszély ettől még megvan.

burgonya: Tőkés szimbólum, de sajnos semmi több. Egy politikai dilettáns, egy tökéletesen összeférhetetlen személyiség, akit saját bosszúállási kényszere vezérel, maga sem tudja, merre. Nem áll mögötte senki és semmi, csak Szilágyi Zsolt, akit Erdélyben senki nem vesz komolyan. Nincsenek emberei, struktúrái, elképzelései. Igenis Tőkés állt fel az asztaltól, és ezt ott is tudja mindenki - beszorult a békebontó pozícióba. Ráadásul az RMDSZ volt annyira okos és Sógor felhelyezésével teljesítette Tőkés eredeti követelését. Tőkés pedig a Fidesz támogatásában bízva asztalt borított, és ezzel magával rántja a Fideszt is Erdélyben. Itthon is nyilván írják a kommunikációs kampányt arról, hogy ki is felelős a kudarcért. Nem lesz nehéz doguk bebizonyítani.

De a Fidesz sorsa ebben az összefüggésben teljesen mellékes, ez a mostani húzás csak hab a dilettantizmus tortáján. Azok, akik azt mondják, hogy pusztuljon az RMDSZ, nem normálisak - már bocsánat. Ha kiesik a román parlamentből alternatíva híján, el lehet majd képzelni, hogy milyen világ jön majd akkor - az ottaniaknak. Jó gyomrot hozzá. Tőkésnek és a Fidesznek is.

hiba 2007.10.24. 22:29:29

Engem az a helyzet izgat, hogy a határon túli magyar politikai pártok tulajdonképpen kényszerű egypártrendszerek, hoszen 2 magyar párt egyik országban sem élne meg. Persze válthatnák egymást, de ez jó hosszú meccs lenne. Miért van akkor mégis, hogy a hazai politika időről időre úgy próbál beavatkozni, hogy másik párt létrehozását támogatja? Miért nem a meglévő párton belüli pozícióharcokra próbál hatással lenni?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.10.24. 22:34:51

www.3szek.ro/modules.php?name=3szek&id=4074
"Tőkés szerint az erdélyi magyaroknak olyan érdekképviseletre van szükségük, amely nincs alárendelve a román hatalmi érdekeknek. Mint mondta, megdőlt Markó Bélának, az RMDSZ elnökének az a tétele, hogy az erdélyi magyarok egyetlen képviselője az RMDSZ lenne. Szerinte az RMDSZ megosztotta a magyarságot, és sokan elfordultak tőle. A református püspök alapvető tétnek nevezte, hogy megteremtsék az erdélyi magyarságnak mint autonóm közösségnek a nemzetközi képviseletét. Másik célként a határok feletti nemzeti érdekérvényesítést határozta meg. ,,Drámai, hogy Európában gyakorlatilag nem létezik magyar kérdés" ― fogalmazott. Utalt arra, hogy emiatt az egységes nemzeti érdekeken alapuló stratégia miatt támogatja őt Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, valamint az Európai Néppárt elnöke. Tőkés László az MTI kérdésére válaszolva azt mondta: merő szemfényvesztés arról beszélni, hogy ő kockáztatná az erdélyi magyar képviseletet az Európai Parlamentben. Hangsúlyozta, hogy az RMDSZ támogatottsága fél éve három százalék körül mozog, és amikor nyár végén meghívták a listájukra, már csak azért tették ezt, hogy ő mentse meg a párt ,,süllyedő hajóját". Hangoztatta véleményét: az RMDSZ képviselői nem jutnak be az EP-be."

Ács Feri · http://reakcio.blog.hu 2007.10.25. 00:12:46

Asszem' Tőkés átlépett a hipertérbe és megnyomta az önmegsemmisítő gombot. Csak az probléma, hogy nem egyedül van azon az űrhajón.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.10.25. 00:31:52

Tőkést a történelmi szerepéért mindenképp megilleti a tisztelet, de ezt nem árt elválasztani a napi politikusi alakításaitól. Utóbbi szerintem nem egyértelműen pozitív, ez a játék pl. kifejezetten ízléstelen egy református püspöktől:
tokeslaszlo.ro/jatek/jatek.html

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.10.25. 00:40:59

Sok múlik a jelenléten

Szabadság, 2007. október 17. – Borbély Tamás

Az RMDSZ azt a célt tűzte ki, hogy két jelöltet küldjön az Európai Parlamentbe (EP). De csakis akkor reménykedhet a bejutásban az érdekvédelmi szervezet, ha átlépi az öt százalékos parlamenti küszöböt. Tőkés Lászlónak a voksok harmincötödét, vagyis a leadott szavazatok 2,85 százalékát kell megszereznie ahhoz, hogy Brüsszelben folytassa pályafutását.

A jelöltek esélylatolgatásához a következő sarokszámokat kell figyelembe venni. Romániában több mint 18 millió 300 ezren szerepelnek a választói névjegyzékben. A magyarok száma a 2002-es népszámlálás szerint valamivel több mint 1 millió 430 ezer.

Pontosan senki sem tudja, hogy ebből hányan rendelkeznek választói joggal, de szociológusok és az RMDSZ kampánystábja is körülbelül 1 millió 100 ezer potenciális voksolóval számol. A számításokhoz az RMDSZ-nek a romániai 2004-es parlamenti választáson elért eredményét is figyelembe kell venni. A szövetség szenátusi listája akkor valamivel több mint 637 ezer szavazatot kapott.

A romániai magyarság európai képviselete nagymértékben attól függ, hogy milyen országos részvételi arányt regisztrálnak majd az urnák lezárása után. Ha minél nagyobb a szavazási kedv, annál kisebb esély van arra, hogy romániai magyar politikus is bekerüljön a 35 fős román EP-képviselői küldöttségbe.

Például ha az összlakosság 75 százaléka járul az urnák elé, akkor a romániai magyaroknak közel 20 százalékkal kell meghaladniuk ezt a részvételi arányt ahhoz, hogy az RMDSZ és Tőkés is átlépje a parlamenti küszöböt. 58 százalékos országos részvételi arány esetében (ennyien voksoltak a legutóbbi, 2004-es parlamenti és államfői választáskor) 15 százalékkal kell nagyobbnak lennie a mozgósításnak a romániai magyarok körében, hogy mindkét fél sikeresen szerepelhessen.

Az országos átlagtól való ekkora mértékű eltérést azonban a megfigyelők lehetetlennek tartják, hiszen a rendszerváltás óta eltelt tizenhét év tapasztalata azt mutatja, hogy a romániai magyarok is körülbelül olyan arányban éltek választási jogukkal, mint amilyen mértékben a románok tették.

A romániai magyar politikai elit szerencséjére azonban a fenti két forgatókönyv közül egyik sem tűnik valószínűnek, ugyanis a kormány által megrendelt, s a napokban közzétett egyik felmérés szerint a szavazati joggal rendelkezők fele megy el voksolni november 25-én. Ezt valószínűsíti az is, hogy az idén májusban a Traian Băsescu államfő leváltásáról szóló referendumkor a szavazásra jogosultak 44,45 százaléka nyilvánított véleményt.

Negyvenöt százalékos országos részvételnél a magyarok 56 százalékának szavazatára lenne szükség ahhoz, hogy az RMDSZ és Tőkés is elegendő voksot kaphasson. Ez abszolút értékben majdnem 646 500 szavazatot jelent. Ez az érték csak mintegy 10 ezer szavazóval jelentene többet, mint ahányan 2004-ben az RMDSZ listájára ütötték a pecsétet.

A magyarországi 2004-es EP-választás mintájára azonban ennél pozitívabb forgatókönyvet sem tartanak kizártnak Erdélyben: előfordulhat hogy a szavazatra jogosultak mindössze 38 százaléka járul majd urnák elé.

Tény, hogy ebben az esetben lenne a legnagyobb esélye a bejutásra mind az RMDSZ-nek, mind Tőkésnek. Ekkor ugyanis 10 százalékos többletmozgósítás is elegendő lenne az RMDSZ és Tőkés sikerre viteléhez, s ez az arány még mindig csak a potenciális magyar szavazók 48 százalékát teszi ki. Ez abszolút értékben majdnem 546 ezer embert jelent, s ha figyelembe vesszük, hogy 2004-ben az RMDSZ képviselőházi listájára 624 ezren voksoltak, akkor nem tűnik lehetetlen feladatnak megismételni ezt az eredményt.

Szinte képtelenség azonban megsaccolni, hogy az RMDSZ-nek és Tőkés-nek mekkora a támogatottsága a romániai magyarság körében. Ez azért rejtély, mert rendszerváltás óta nem fordult még elő, hogy a királyhágómelléki református püspök országos választáson az RMDSZ-szel szemben keljen versenyre.

Eddig csak egyetlen olyan, a nyilvánosság által is ismert közvélemény-kutatás létezik, amely az EP-választás tekintetében a romániai magyarok preferenciáit vizsgálja. Az Eckstein-Kovács Péter RMDSZ-szenátor által megrendelt, és a Desiré Alapítvány végezte felmérés szerint a romániai magyarok 69 százaléka állította azt, hogy biztosan elmegy szavazni. Az alanyok 45 százaléka az RMDSZ-t, 23 százaléka Tőkést támogatja, 32 százalékuk pedig bizonytalan.

A telefonos felmérés elkészítői azonban nem tartják reálisnak a részvételi arányt, ugyanis arra hívják fel a figyelmet, hogy a megkérdezettek általában szívesebben állítják a kérdezőbiztosnak, hogy élnek állampolgári jogukkal, mint ennek az ellenkezőjét.

Igaz, előző években az RMDSZ megrendelésére készültek olyan közvélemény-kutatások, amelyekből kiderült, hogy a romániai magyarok 80 százaléka támogatja a szövetséget, és egyetért annak politikájával. De mivel magyar jelöltek között soha nem volt megmérettetés az országos választásokon, ezért nagyon nehéz kiszámítani, hogyan viselkednek majd a romániai magyarok az új helyzetben.

Márpedig egyáltalán nem mindegy, hogy milyen arányban oszlik meg a felek támogatottsága, hiszen – hipotetikusan – ha az RMDSZ csak a magyarság 50–55 százalékának szavazataira számíthat, akkor még a kedvező országos 45 vagy 38 százalékos részvételi arány esetében is a bűvös öt százalékos küszöb alatt marad. Ha pedig az RMDSZ besöpri a voksok 80 százalékát, akkor Tőkés folytathatja nagyváradi püspöki mandátumát.

Ha kiszámoljuk különböző részvételi arányok figyelembe vételével, hogy hány szavazatra van szüksége az RMDSZ-nek és Tőkésnek a bejutáshoz, akkor kiderül, hogy mindkét fél sikeres szerepléséhez körülbelül 65-35 százalék arányban kellene megoszlania a magyar szavazatoknak az RMDSZ javára.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.10.25. 11:52:13

Világos okfejtés. Bár nem tudom, mert nem Erdélyben élek, de szerintem nem lesz sokkal nagyobb a részvételi hajlandóság a magyarok körében, mint a románokéban.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.10.25. 12:44:10

Szathmáry 2007.10.25. 11:52:13:
"szerintem nem lesz sokkal nagyobb a részvételi hajlandóság a magyarok körében, mint a románokéban."

Kivéve, hogy a románoknál nincsen tét, csak a szokásos uncsi pártirdalkozás, a magyaroknál pedig van.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.10.25. 14:25:22

Igen, de szerintem az erdélyi magyarok is unják már a Markó-Szász-Tőkés vitákat. És az még a jobbik eset, ha elmennek és magyar jelöltre szavaznak. Szerintem nem kevés magyar fog román pártra szavazni. Ezt elősegítendő az egyik román párt, ha jól tudom a PNL, listáján a 2. helyen van Csibi Magor. Ha a legrosszabb forgatókönyv jön be és sem az RMDSZ, sem Tőkés nem jut ki, akkor is lesz magyar képviselő. A PNL a közvéleménykutatások szerint 13%-on áll.

Ács Feri · http://reakcio.blog.hu 2007.10.25. 14:37:37

Turul: az 1989-es szerepéért akkor is a legnagyobb tisztelet illeti meg természetesen, ha - mint ahogy az nagyjából kiderült - a történet nem egy forradalom volt, hanem egy többlépcsős puccs és hatalomátmentés. Amiben persze ő ártatlan, hiszen ő valóban történelmi léptékű hős volt. Akkor. Ami azóta folyik inkább méltatlan. Az a legnagyobb baj, hogy ezt nem érzékeli. Magyar Walesa lett, pont úgy járt mint a lengyel hős, aki 1990 után szintén elvesztette a fonalat vagy kiment alóla a pálya, nem tudom.
süti beállítások módosítása