A novemberi Reakció
2007. november 14. írta: TuRuL_2k2

A novemberi Reakció



 A novemberi számunk már kapható a standokon.
 Ehavi vezető anyagunk Czotter kolléga értekezése a hipermarketek és a hazai beszállítók kiegyenlítetlen küzdelméről (Hiper. Haver?): "A hiperek hasznuk tekintélyes részét nem az árrésből szedik be, mint a zöldséges haverunk, hanem úgynevezett háttérkondíciókból. Az éves szerződés megkötésekor a szállítóktól különböző jogcímeken a forgalomhoz kötött vagy fix visszafizetéseket várnak el. A klasszikus jogcímek a fix bónusz, a marketing-hozzájárulás, a belistázási díj, a progresszív bónusz, a polcpénz és a fix összegű reklámhozzájárulás."
 
 A novemberi Reakció másik fénypontja a punkról szóló összeállításunk. Szálinger és Rajcsányi kollégák átfogó észosztása kellő eszmei alapot ad tetszőleges célszemély ledivatpunkozására (Lázadni 30 fölött). Ajándék Para-Kovács Imre vs. Pozsonyi Ádám punk-ügyi visszaemlékezéssel! Nagy András István készítette havi tematikus könyvajánlónk (A test kibetűzése) segítségével a legelszántabb kékharisnyánál is jók leszünk legalább tíz percre, ha szexről erotikáról van szó - Szendvics vörös kaviárral, Szomjas oázis:Antológia a női testről (ehhez tartozik a jobbra látható borító, ami nyomdábaadáskor még nem állt rendelkezésünkre) és hasonló finomságok. Az olasz konyha után most a kínai gasztronómiával sokkoljuk az édes-savanyú országát (Édes-savanyú és a keserű tapasztalat). Kiküldött megbízottunk a felforgatott vízköpők ellenére is nagyon pozitív összképpel érkezett haza Márai városából (Kassai polgárok). Építészeti rovatunkban a felhőkarcoló-kérdést boncolgatjuk (Nagyot esni magasról jó), a társasjátékok közül pedig a Catan-család újabb darabjait állítjuk pellengérre (Az elegancia szigete).

 Pártmustra sorozatunkban az SZDSZ kerül sorra (Túl a frusztráción) - négy politikai centrumot azonosítottunk be a pártban. Ott voltunk, amikor az izguló Vadai Ágnes a Marczibányi téren igyekezett hitet önteni az emberekbe, akik visszasírják az egypártot és rettegik Orbánt (A Nagy Párbeszéd). Jó reakciósként összeszedtük a közel-keleti sakkjátszma figuráit a királynőktől a robbanékony gyalogokig, a milíciáktól a jószándékú atomhatalmakig (Reakciós sakk a Közel-Keleten). Az ukrajnai belpolitikához is készítettünk egy kisebb összeállítást, amiből kiderül, a dollármilliárdosok melyik kapura hajtanak (Oligarchák bábszínháza). Oli bácsi az antikommunizmusról ír és óva int: "A világ nem megismerhető, gyerekek. Aki azt állítja, hogy mindenre tud választ, az vagy komcsi, vagy náci, vagy pí-vizet akar rádverni." 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr24228821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Őrnagy Őrnagy 2007.11.14. 13:55:10

Jó az új szám nagyon. Most már elő fogok fizetni, megnyugodtam, nem férkőztek be közétek Tóta W. Árpádok.:))

Ács Feri · http://reakcio.blog.hu 2007.11.14. 14:06:39

Miért férkőztek volna be. A pártok és a politikusok sokkal többet változtak, mint a Reakciósok.

ergé 2007.11.14. 14:07:45

Tóta W. Árpád politikus? :-)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.11.14. 14:08:26

na, megnyertétek őrnagyot, Sírnél meg olvastam valakit (gyakori idejáró, talán Playmobil?), sz'te túl liber. lett a lap, ezért lemondja.. perpill. 1-1 :)

Ács Feri · http://reakcio.blog.hu 2007.11.14. 14:10:53

ergé: De legalábbis egy démoni alak. :)

Őrnagy Őrnagy 2007.11.14. 14:41:08

Lehet, hogy lesz még politikus , elvégre mindenhez ért, vagyis semmihez.

Pallos Levente 2007.11.14. 14:50:32

Megnyugodtam, a kínai konyhás anyag (néhány rácsodálkozós beszólástól eltekintve) jó lett, a budapesti kínai kínálatról is helyes a meglátásotok.

Nem lesz magában elérhető a szöveg? Felraknám az azsia.netre.

gloire 2007.11.14. 14:56:10


Nem egyszer írta tw a szuperblogon, hogy ő az UFi-sokkal
nagyon jól el tud beszélgetni!

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.11.14. 15:03:35

nem csak azt írta, hgy 'beolvas' néha...? :)

Playmobil Soldat 2007.11.14. 15:10:45

Én az a csodabogár vagyok, aki sohasem volt előfizetője az Ufinak, de eddig minden számot megvásároltam az ősidőktől fogva (megvan az egész archívum-kollekcióm), úgyhogy nem fogom lemondani, de azt fontolgatom, hogy a liberalizálódási folyamat miatt "büntiből" egy ideig nem olvasok. Az, hogy magamat büntetem-e ezzel vagy titeket (mínusz párszáz forinttal), nem tudom. :) Majd még megfontolom. Elvégre nem lehet mindenkinek egyszerre megfelelni.

Playmobil Soldat 2007.11.14. 15:24:24

Egyébként nem vagyok annyira beszűkült látókörű, tehát ha ennyiszer mondjátok, elhiszem, hogy nincs külső ráhatás a lap irányvonalára. De akkor én mégis miért érzem a változást a lapon, illetve a blogon? Én azt is el tudom képzelni, hogy ha nem lenne netem (így a blogot sem olvasnám) és csak nyomtatott lapot ismerném, ugyanaz lenne a véleményem, mint mondjuk 2-3 évvel ezelőtt. Valószínűleg a blog árnyalja a képet nálam kedvezőtlenebb irányba, mert úgy érzem, hogy a lap inkább a régi, a blog viszont nincs összhangban a nyomtatott lappal.

Egyébként nem akartam ezzel vitát generálni, csak elmondtam a véleményemet, itt is, ahogy Srínél.

gloire 2007.11.14. 15:29:12


Most jutott eszembe, hogy az októberi számot se
olvastam még ki teljesen, gyorsan átfutottam mi maradt ki.
Frenk! Ó! Na ennél nevetségesebb produkciót rég hallottam.
Szánalom. A gödörklub házi selyemfiúja. Ő, aztán Parakovi,
nincs itt valami félreértés?

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.11.14. 15:46:07

jól tegyétek el ezt a számot: Para és Pozsonyi együtt, egy oldalpáron még egyszer nem lesz... :))))

ergé 2007.11.14. 17:01:12

Playmobil, köszi a visszajelzést. Csak Ablonczy főszerk. megmondását tudom ismételni: vagyunk, akik voltunk.

Rajtam nincs semmi külső ráhatás, vagy, ha úgy vesszük, az egész világ hat rám :)

De nincsenek titkos, iránymutató éjféli telefonok, ajándék ingyen nyaralások / bünti fekete autók...

Playmobil Soldat 2007.11.14. 17:21:22

Olival végülis ezt egy másik vonalon megbeszéltük, úgyhogy ha látok egy novemberi trikolorosat, nem hagyom megszakítani a archívumomat.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2007.11.14. 17:32:17

Playmobil, csak egy kérdés: miért az a jó, ha mindenben egyetértesz egy lappal?

Szerintem az a jó, ha látsz egy gondolati, világnézeti halmazt, amin belül, vagy annak a különböző szélein, különböző stílusban akár eltérő véleményeket is elolvashatsz. Mi sem értünk egyet mindenben (szerencsére), amit akár a blog keretein belül vitatunk meg egymással.

És igen, a Reakció már nem a Fidelitas, a Fidesz ifjúsági üzenőfüzete. Az idők változnak, mi kevésbé.

"A kő marad", hogy Wass Albertet idézzük :-D

Kovács Ákost, valaki? ;)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.14. 17:38:20

Ergé, egy kis background storyt hallhatnánk a nyugdíjas ír EU-bürokrata története kapcsán?

Másik kérdésem: Czotter kollégátok faragja az ágyat (hivatkozok az ágyreklámra valahol a végefelé), vagy csak névegyezés?

Playmobil Soldat 2007.11.14. 17:45:01

Ergé, lehet, hogy ha más dimenzióba helyezem a Reakciót, akkor sokkal könnyebb a helyzet, mert akkor úgy fogom kinyitni, mint a többi újságot, amivel szimpatizálok: nem mindenben értek egyet a szerzőkkel, de elolvasom. Az Ufi viszont ennél több volt nekem. Nagyjából azokról a dolgokról esett szó benne, ami engem is érdekelt, ráadásul olyan megközelítésben, ami engem is jellemzett. Nem egy másik megvilágításból olvashattam a különböző témákról, hanem ugyanabból a látószögből, ahol én álltam, de az Ufival bővült a meglévő ismeret vagy megerősített a meglévő véleményemben. Most az a helyzet, amit Te is írtál... Így sem rossz, csak egyelőre számomra ez visszalépés. Talán a dolgok megközelítése változott. Bár sokszor hangsúlyozom, hogy a többféle nézőpont inkább a blogra jellemző, mint a nyomtatott lapra.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2007.11.14. 17:49:09

Doomnak: a figura, viselkedése, az olasz banda hangoskodása, a helyszín, az eső mind megtörténtek, egy borongós brüsszeli estén, egy kocsmában. A figura gondolatai és élettörténete fikció, belesűrítve mindazt, amit az EU-ról megtapasztaltam egy hónap kintlét után. A két sörissza fiatalembör én meg Szmöre kolléga volnék :) aki még nem is olvashatta a cikket, lévén odakint.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2007.11.14. 17:54:37

PS, arra lennék kíváncsi, hogy ha összehasonlítasz egy négy évvel ezelőtti UFit és egy mostani Reakciót, mi az, ami szerinted megközelítésben, világnézetben változott?

gloire 2007.11.14. 18:20:48


Szamárfül
(és ergé: négy évvel ezelőtt is így volt?)

"Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.11.07. 18:37:46
malacka. én remekül el tudok beszélgetni az ufi, vagy a heti válasz munkatársaival..."

Ács Feri · http://reakcio.blog.hu 2007.11.14. 18:23:15

Doom: ő faragja.

És igen, a szerkesztőség autonóm, nincs piros telefon. (Narancsszínű sem...)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.11.14. 18:31:56

gloire: négy éve, én spec., pirulok ám, de nem ösmertem a jószág fekvését... :(

:)

Ács Feri · http://reakcio.blog.hu 2007.11.14. 18:35:29

Mivel ergé Wass Albertet idézett, ezért Kovács Ákos-dalszöveg jön, pontosabban Bonanza Banzai, mert akkor még Kovács Ákos nem hasonlított egy kicsit azokra, akikről ebben a dalban énekelt:

www.zeneszoveg.hu/lyrics.php?lc=323

Playmobil Soldat 2007.11.14. 21:55:09

Mondom, nem feltétlenül a nyomtatott lapban fordulnak elő a liberálisabb kiszólások, hanem itt, a blogon. Bár úgy érzem, hogy a papírváltozatban több ma már a populárisabb kulturális program-, zene-, könyv-ajánló, mint annak idején. A riportalanyokra is inkább azt lehet mondani, hogy lefedik a politikai skála szinte egészét. Sokszor túlzottnak érzem a saját oldal kritizálását. (Zárójelben megjegyzem: a kritika bizonyos szinten és mennyiségben jogos - mértékkel.) Mindez párosult a közelmúltban előtörő a "nagymagyarországozós, wassalbertezős, ákozós" felhanggal.

Egyébként anélkül, hogy szándékomban állna bárkit is megbántani: nem hiszem, hogy pl. a 4 évvel ezelőtti Ufit szívesen olvasta volna Tóta W. vagy éppen a hírszerző munkatársai (ha akkor még lett volna ilyen).

szejler 2007.11.15. 00:29:12

Megszereztem mis novembert. A soproni újságosnak azért még bele kellett túrnia a háttérkészletbe érte, ráncolta is a homlokát kicsinyt előtte, de változik majd ez is.

ergé: nagyon jó a Brüsszeli zárócikk!

Viszont gazdasági és tech (főleg webes) elemzéseket erősen hiányolok! Lehet hogy ez egyéni probléma, de akkor is.

Ja és a Kassai merülés is mehetett volna kicsit mélyebbre. Csak mert telhetetlen vagyok. (határontúli magyar városok körtúra project indul?). Jövő héten székely-szász erődtemplomokat szemlézek, az is erősen vállalható téma.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.11.15. 09:25:22

egy körtúra-sorozat tényleg klassz lenne

ergé 2007.11.15. 09:34:44

Óh, hát a YoHely sorozat a lap egyik legrégibb rovata, szerintem még a múlt évezredben indult :)
Bécs, Pozsony, Kassa, Kárpátalja, Nagyvárad, Temesvár, tán Szabadka és Eszék is, mind megvoltak már.

innentől menjetek visszafelé az időben, keresve a YoHely címkéket.

ufi.hu/index.php?site=cikk&rov=4

itt egy gyöngyszem, 2003-ból

ufi.hu/index.php?site=cikkr&c0id=863

mildi 2007.11.15. 10:07:31

ps, miért baj az, ha nyitott, ha a másik oldal véleményére is kíváncsi egy újság? ha ezt meg akarja mutatni az olvasóinak is?
para a reakcióban, sztem direkt fini, mintha szórnék egy csepp chilit a csokoládéba, még jobban kihozza az ízét :D
kritizálja a saját oldalt is, persze, ez nem a fidesz.hu, és kritizálni jobbító szándékal is lehet

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.11.15. 10:09:34

ez a shilis-csokis szépségesen szép hasonlat volt :P

ergé 2007.11.15. 10:56:40

PS, folytatnom kell a vitát, mert érintett vagyok: tehát szted a szaporodó populáris kulturális cikkek "liberális kiszólásnak" számítanak?

Ez a felfogás nem vezet sehova. Nem lehet leliberálisozni az egész mai hétköznapi kultúrát. Ettől elzárkózni, ideológiát, titkos agymosást keresni ott, ahol nincs - nos, ez csak ahhoz vezet, hogy önmagunkat zárjuk el a mai világtól, annak megértésétől.

Érteni kell azt a kulturális közeget, amiben a mai fiatalok, köztük mi is élünk, mert különben, ebben az állandóan változó világban lemaradunk, és pislogunk majd nagyokat. Meg frusztráltak leszünk, nyugdíj előtt negyven évvel.

És akkor majd huszonéves fidelitasos képviselőként kampányolhatunk a Kultiplex bezárásáért...

Még valami: a mai fiatalok többsége totálisan apolitikus - de akiket érdekel a politika, azok többsége jobbra húz. Egészen pontosan: a bal-jobb tengelyen jobboldalinak, a liberális-konzervatív tengelyen liberálisnak
tartják magukat a legtöbben, ezt felmérések igazolják. Azt is, hogy a Sziget-látogató fiatalok többsége Fidesz-szavazó.

Az általatok emlegetett párt jelenlegi népszerűsége egy százalék. Nyilván a fiatalok között is.

Ergo: aki elmegy egy diszkóba, romkocsmába, alternatív koncertre, esetleg elpippant egy spanglit, vagy buli után végighányja az utcát éjszaka, annak kb hatvan az egyhez az esélye, hogy egyébként fideszes. És ha másra szavaz? Vagy ha egyáltalán nem politizál? Mit számít? Az életet élni kell, nem pártszemüvegen keresztül pislogni.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.15. 12:02:05

Ács Feri · reakcio.blog.hu 2007.11.14. 18:23:15:
"Doom: ő faragja."

Nocsak, egy ács.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.15. 12:37:46

ergé 2007.11.15. 10:56:40:
"Még valami: a mai fiatalok többsége totálisan apolitikus - de akiket érdekel a politika, azok többsége jobbra húz. Egészen pontosan: a bal-jobb tengelyen jobboldalinak, a liberális-konzervatív tengelyen liberálisnak
tartják magukat a legtöbben, ezt felmérések igazolják."

A jobboldaliság biztos? A fiatalok, lévén underdog réteg, baloldalinak kell legyenek. Például ha a jobboldaliság igaz lenne, akkor a tandíjnak iszonyú népszerűnek kellene lennie körükben.

A liberálist aláírom, a fiatalok már csak olyanok. A konzervativizmus a saját gyerekkel jön meg.

Playmobil Soldat 2007.11.15. 13:05:52

Ergé, elhiszem azt, hogy az is egy világnézet, amit leírtál, körülírtál. Azt is elhiszem, hogy a mai fiatalok közül sokan ezt képviselik. Viszont én úgy gondolom, hogy a kultúrát nem kiszolgálni kell, nem a meglévő és alánk tett világban élni és és ha már muszáj és nincs más jól érezni magunkat benne, hanem magunk irányítani a folyamatokat, amennyire tőlünk telik. Minden ember, minden irányzat a saját képére, és kialakulnak a csoportok, az "érdekkörök". Mostanában csak a "világbaélést" látom, de nem azt, hogy a fiatalok maguk tennének egy olyan környezetért, amiben ténylegesen jól éreznék magukat.

Szeirntem sokkal többen vannak a szocialisták és a liberálisok, mint amennyire a közvéleménykutatások jelzik. Hagyományosan rejtőzködőek, ha konkrétan a pártállásra vonatkozó kérdést kapják.

ergé 2007.11.15. 13:33:05

PS: "Mostanában csak a "világbaélést" látom, de nem azt, hogy a fiatalok maguk tennének egy olyan környezetért, amiben ténylegesen jól éreznék magukat."

az októberi lapszámban egy egész oldalt szenteltünk két teljesen hétköznapi fiatalnak, akik egy kutyaszaros városnegyedben egy virág elültetésétől környezetépítő háztömb-mozgalomig jutottak.

támogatjuk az önszerveződő, vidék- és városszépítő civil mozgalmakat.

Playmobil Soldat 2007.11.15. 13:43:04

Ez pl. tetszik. Ilyenekből kellene több. Mind a valóságban, mind a lapban. :)

kököjszi 2007.11.15. 16:14:40

A következő Doromboló cicus díjra szeretném javasolni a főszerk., AB írását Lánczi régi-új könyvéről.
"Konzervatív kiáltványa világos okfejtésével, kristálytiszta logikájával lenyűgözött bennünket...
Ez a nagyokra jellemző, hűvös elegancia és világos nyelvezet jellemzi Lánczi könyvét is."

Ez az anuson keresztüli manduláig hatolás - metángáz :((((
Vagy én nem értem az iróniát? (Ez utóbbinak jobban örülnék!)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.11.15. 16:22:13

némmá, vki eljutott a könyvrovatig? :)
Kököjszi, ezt kifejted?

Salgói Ernő 2007.11.15. 16:35:29

A budapesti kínai kajás cikk vége egy sajtóhiba miatt félreérthető: a legutolsó bekezdés természetesen nem a Lanzhou étteremről szól, hanem a józsefvárosi piac hátuljában található kajás bódésorról.

ergé 2007.11.15. 16:35:34

Kököjszi, ezúton állok ki AB mellett, ha én írtam volna, hasonlóan fogalmaztam volna. A Konzervatív Kiáltvány alapmű, az ország kevés számú tisztán és logikusan gondolkodó koponyájának egyikétől. Tisztelem munkásságáért.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.11.15. 16:45:55

azért ott azt a t...ny szót nem kellett vón leírni, hogy megyek ezentúl kínai falodába...?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.15. 16:55:48

Szamárfül · szamarful.blogter.hu/ 2007.11.15. 16:45:55:
"azért ott azt a t...ny szót nem kellett vón leírni, hogy megyek ezentúl kínai falodába...?"

Nagyon is helyén van az a takony. Én például sose értettem, hogy lehet az, hogy minden mesterszakács egyhangúlag a világ három legnagyobb konyhája közé sorolja a kínait, én meg nem tudom megenni. Hányinger jön rám és nem csak a falodában, hanem jóval drágább helyeken is.

Most már értem. Eddig nem kínait ettem, hanem taknyot. Most már csak az a kérdés, hogyan egyek nemtaknyot, ha nem tudok kínaiul és bizonyos okok miatt nem csíphetek fel kínai nőt.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.11.15. 23:15:50

nana. hátrébb a pálcikákkal!
az a bizonyos t...ny sztem szójaszósz + egyéb váladék...öööö vagyis adalékanyagok :)
Aki nem bírja nézni, ne egye.
ja, és t..ny a drágább, jobb kínai falodákban is van, szóval, akkor mi van?

ha bárki azok közül, aki itt védi a "t..nyt" (..nyot, helyesen :D) azonos azzal, aki írta a cikket, az szóljon ám, mert nálam (jelenleg épp 2/60-nyi érintettséggel) nincs meg a teljes kódlista a nevekkel és nickekkel... :) és akkor kifejthetné bővebben az állag problémát :)

Salgói Ernő 2007.11.15. 23:47:23

A cikket én írtam, s eszem ágában sincs védeni a taknyot, sőt kifejezetten emberiség elleni bűntettnek tartom, amivel manapság csak a nitrohigítós palackba csomagolt Vodavoda ásványvíz, a háromnegyedes nadrág és Nyakó István vetélkedhet.

A takony egyébként vízből, kukoricakeményítőből és monoszódium-glutamátból (MSG) áll, s vagy édes-savanyúra ízesítik (cukorral és ecettel), vagy csípősre (paprikával). Az előbbinek egy komolyabb változata, amikor baracklekvár-kecsap kombinációval állítják elő az édes-savanyú ízt (egy elég menő helyen csinálják ezt), az utóbbi azért is praktikus, mert a csípős íz miatt nem érezni, hogy a kajába másodlagos frissességű összetevők is kerültek.

Mindenesetre tisztességes kínai egyik verziót sem fogyasztja. A saját szememmel láttam, amikor a Hercegprímás utcai kínai büfé személyzete átvonult a szemben lévő Főzelékfalóba ebédelni.

A kínai konyhának egyébként éppen a lényege veszik el a büfékben: a fő főzési módszer ugyanis a friss nyers alapanyagok hirtelen-sütése wokban (ez pár percig tart, s a nálunk megszokottnál jóval nagyobb lángú gáztűzhelyet használnak). Ha az így készült étel kihűlt, gyakorlatilag ehetetlen. A gyorsbüfék azonban éppen azért gyorsak, mert a kaját jó előre elkészítik, s egész nap a pultban áll.

Doomhammer, ha azért nem szedhetsz fel kínai nőt, mert meleg vagy, akkor megnyugtathatlak: a kínai pasik között is vannak olyanok, akik a saját nemükhöz vonzódnak.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.11.16. 01:27:28

üdv!
akkor disztingváljuk a taknyokat! :)
("végy egy disztingvájlingot...")

ez az átvonulás a másik kifőzdébe, kemény...

na, épp befejeztem a lapszemlémet... :)
remélem mki örül neki...
murci.freeblog.hu/archives/2007/11/16/Reakcio_07_11/

gloire 2007.11.16. 03:14:54

A kínai konyhának egyébként egy nagyon nagy hányada készétel.
Ezek töltött húsok, sűlt húsok, tojásos, zöldséges kaják,
tengeri cuccok, moszatok: hidegen.Tészták!
Se wok, se szósz nincs a közelben.
És a rízzsel is nagyon takarékosan bánnak.)

Salgói Ernő 2007.11.16. 03:56:18

Gloire, ez igaz, de a büfékben nem ilyeneket adnak, hanem olyasféle kajákat, amiknek elméletileg frissen kellene készülniük.

gloire 2007.11.16. 11:59:31

A wok valójában indokínai vonal, jól tudom?
Az autentikus kínai az északi (belső-ázsiai)
hagyományból építkezik.

bitadani · http://tarsasjatek.blogspot.com 2007.11.16. 12:33:16

ernő: a tuk-tukot próbáltad? az 'autentikusságot' nem tudom megítélni, de a taknyos gyorsbüfékhez képest nagyon rendben van. persze a papírdoboz amerikás. hm?

bitadani · http://tarsasjatek.blogspot.com 2007.11.16. 12:41:27

egyébként meg ültem ma reggel a metrón a frissen vásárolt reakcióval (álca ;), amikor egy 70 körüli, koszorút cipelő nő telepedett mellém, méregette a lapot egy darabig, majd megkérdezte, mi ez, olyan szépen néz ki. reakció - mondtam, nem torzult el az arca, sőt, érdeklődött, újságosnál kapható-e. politikai szimpátiájára nem derült fény, amúgyis épp a kínai konyhás cikknél jártam. azt mondta, vásárol belőle egyet :)

Pallos Levente 2007.11.16. 13:05:08

"A wok valójában indokínai vonal, jól tudom?
Az autentikus kínai az északi (belső-ázsiai)
hagyományból építkezik."
Kína 1,3 md ember, és Európánál nagyobb területet foglal el. Ahogy nincs olyan, hogy európai konyha, szerintem olyat sem lehet mondani, hogy "A" kínai konyha. Van kantoni, északi, szecsuáni stb.

Magyarázd meg a feleségemnek, hogy ő nem is kínai konyhát vezet, amikor olyasmit főz, amit egész életében otthon, Hongkongban látott.

Elpet 2007.11.16. 13:36:02

A novemberi Reakció

Egy dologról nagyon meggyőzött, nem fogok sem mű, sem valódi kínai étteremben étkezni, és ha valami miatt Kínába kell utaznom, viszek magammal vagdalthúskonzervet, lókolbászt, mackósajtot, meg rezsón köménymagos rántottlevest fogok rittyenteni magamnak. Maradok az európai konyhánál. Milyen jó is volt in der ehemaligen DDR sós vízben főtt hús főtt krumplival, generálszósszal leöntve!

A punk összeállítás jó volt, hallgattam is egy kis Ramonest azonnalilag, gyorsan hat még ma is. Szegedi vagyok, jó volt a CPG-ről olvasni, nagy legenda számomra az egész történet, kár, hogy akkoriban kis hülye voltam még ehhez. Para-Kovács cikkén könnyesre röhögtem magam. Pozsonyi Ádám is jó volt, szokás szerint, csak... Csak ne vettem volna észre, milyen kínosan meg akar feleni szerkesztősége normáinak. Mert hát Bencsikéknél is van PC, ugye tudjuk?
Lola meg Oli szokásosan jók, először általában őket olvasom. Olinak végre értettem a cikkét, amit az előző két számban megjelentekről nem mondhatok el maradéktalanul, bár lehet, hogy kicsit ittasabb voltam, amikor azokat olvastam. Majd megpróbálom újra, most már józanul.
Ja, a szeptemberiben megjelent kormányprogram. Eléggé egyetértek, csak hát egy dolog nagyon hiányzott. Nemcsak ebből. Az MSZP-éből meg a Fideszéből meg az összes pártokéból egyaránt. Hogy hogyan akarunk ipart fejleszteni, kérem. Mert iparfejlesztés nélkül se ma, se holnap nincs sikeres ország. Az egyik legfontosabb teendőnk lenne. Sajnos, mi mérnökök nemigen vagyunk a közéletben megtalálhatóak. Pedig lenne ám gondolatunk. Hát majd írogatok ilyeneket, mondjuk ide, erre a blogoldalra. Itt viszonylag elfogadható számomra a gondolati közeg. Hátha elkezdünk ezirányba közösen gondolkodni.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.16. 15:05:02

Salgói Ernő 2007.11.15. 23:47:23:
"Doomhammer, ha azért nem szedhetsz fel kínai nőt, mert meleg vagy, akkor megnyugtathatlak: a kínai pasik között is vannak olyanok, akik a saját nemükhöz vonzódnak."

Túlkombináltad. :-) Jóval hétköznapibb dologról van szó. :-)

Salgói Ernő 2007.11.16. 23:01:48

Doomhammer, mi lehet manapság hétköznapibb, mint hogy két férfi őszintén szereti egymást?

Elpett, ha Kínában jársz, smmiképp ne hagyd ki a kínai éttermeket, a kínai tényleg a világ legjobb konyhája, ha nem basszák el. A kínai kínai kajáról szóló cikk kifejezetten Kantonnal foglalkozik, amely Kínán belül is hírhedt a meglehetősen furcsa főzési alapanyagokról. Máshol nem olyan durva a helyzet, a kínaiak többsége soha életében nem eszik krokodilt, sőt mangusztát sem.

A kínai egyébként valóban rendkívül változatos, mind térben, mind időben, csak ezt egy pár flekkes cikkben vagy kommentben nem lehet kifejteni, óhatatlanok a leegyszerűsítések. Viszont elég jó összefoglalást ad Terebess Gábor "Ezerízű Kína" című klasszikusa, amit az öreg szerencsére a honlapján teljes terjedelmében elérhetővé tett:
www.terebess.hu/keletkultinfo/kinaikonyhatort.html

Kedvcsinálónak két ókori versrészlet (Kr. e. 3-2. sz.) arról, hogy mit ettek akkoriban a dél-kínaiak:


Qu Yuan követője: A lélek idézése
(…)
A család áldoz néked, az ősnek,
nyüzsgő vendég-had tódul elébed.
Oltárodon rizs, korai termés,
egyszerű köles: maga az élet.
Édes, csípős, sós, keserű,
ahány zamat van: felvonul itten!
Kövér tehén leveséből
szinte virág-illat libben:
édest, fanyart megkeverve
déli szakács remekelte.
Vörösre sült teknősbéka,
ropogós bárány, tüskefa nedve,
ecetben főtt hattyúk, darvak,
ludak, kacsák zsírban ázva,
szétvágatlan tálalt csirkék:
szádban gyönyör zsibbadása.
Gyűrűs rizs-kalács, mézes sütemény
árpacukor-nedvbe mártva.
Kanállal méred a virágmézet
a kicsorduló szárnyas kupákba.
Jéggel nyeled a bambuszbor-seprőt:
hűsítő ital, gyönyörűséges!
A serlegek sorakoznak,
szeszes, édes: mind bőséges.
Térj, ó, lélek, közénk vissza!”
(…)
(Weöres Sándor fordítása)

Ismeretlen költő(Kr. e. 2. sz.:) A nagy idézés
(…)
„Öt gabonánk bőven termett,
vár reád sok pompás étel:
az üst tele húslevessel,
jó-illatú keverékkel,
benne daru, galamb, hattyú –
farkasleves-ízzel ér fel.
Lélek, ó, jöjj vissza hozzánk!
Kóstolgasd mind egészséggel!
Teknősbéka, házi-szárnyas,
elegyítve aludttejjel;
fanyar ebhús, omlós malac,
vagdalt lótuszlevelekkel;
nem vizes, nem közönséges,
délen termett erős zeller –
Lélek, ó, jöjj vissza hozzánk!
Milyent kívánsz, olyat ízlelj.
Párolt kacsa aléd-rakva,
főtt daru és sült szalonka,
zsírban sült ponty, pácolt veréb,
sebbel-lobbal feltálalva.
Lélek, ó, jöjj vissza hozzánk!
Mind tiéd, ki másé volna?”

(Weöres Sándor fordítása)

Gloire kedvéért kínaiul is:

室 家 遂 宗 , 食 多 方 些 。 稻 粢 穱 麥 , 挐 黃 粱 些 。 大 苦 鹹 酸 , 辛 甘 行 些 。 肥 牛 之 腱 , 臑 若 芳 些 。 和 酸 若 苦 , 陳 吳 羹 些 。 胹 鱉 炮 羔 , 有 柘 漿 些 。 鵠 酸 臇 鳧 , 煎 鴻 鶬 些 。 露 雞 臛 蠵 , 厲 而 不 爽 些 。 粔 籹 蜜 餌 , 有 餳 餭 些 。 瑤 漿 蜜 勺 , 實 羽 觴 些 。 挫 糟 凍 飲 , 酎 清 涼 些 。 華 酌 既 陳 , 有 瓊 漿 些。
(楚辭‧招魂)


五 穀 六 仞 , 設 菰 粱 只 。 鼎 臑 盈 望 , 和 致 芳 只 。 內 鶬 鴿 鵠 , 味 豺 羹 只 。 魂 乎 歸 徠 ! 恣 所 嘗 只 。
鮮 蠵 甘 雞 , 和 楚 酪 只 。 醢 豚 苦 狗 , 膾 苴 蒪 只 。 吳 酸 蒿 蔞 , 不 沾 薄 只 。 魂 兮 歸 徠 ! 恣 所 擇 只 。
炙 鴰 烝 鳧 , 煔 鶉 敶 只 。 煎 鰿 藿 雀 , 遽 爽 存 只 。 魂 乎 歸 徠 ! 麗 以 先 只 。

(楚辭‧大 招)

Elpet 2007.11.17. 10:21:24

Salgói Ernő

Ernő, nem akarom én Doomhammert védeni, megvédi ő magát, ha fontosnak tartja. Azonban meg kell jegyezzem, hogy a homoszexualitáson kívül más oka is lehet, ha valaki nem akar kínai nőt felszedni. Például olyan harmóniában él a feleségével gasztronómiai és minden egyéb vonatkozásban, hogy erre nincs szüksége. Tudom, elég ritkaság ez, de hát van ilyen. Ezért senkit nem kéne megbélyegezni, hagyjuk ezt a Magyar Narancsnak.
Ha Kínában járok (semmi ilyesmit nem tervezek egyébként), hát persze, hogy fogok kínai ételeket enni, már csak a vendéglátó ország iránti tiszteletből is. `89-90 táján egyik barátom főzőcskézett otthon kínait, náluk ettem mindenféléket. Lehet, hogy köze nem volt az igazi kínai konyhához, de nekem ízlett, és főleg jó hangulatban költöttük el ezeket a vacsorákat, s nekem az akkori élményből semmit nem von le az eredetiség esetleges hiánya.
Hogy a budapesti gyorsétkezdékben kapott koszt glutamátos takony, affelől semmi kétségem. Hogy hitvány ételeket mérnek mindenhol, számomra is mellbevágó és szomorú tapasztalat. Múltkoriban nejemmel a Nagykörúton egy görög-török étkezdében (te jó ég, ilyen is csak Budapesten lehet) ettem valami borzalmasat, az egész ételben a díszítő lilahagyma volt egyedül ehető. És gondolom a többi pont ilyen, miért lenne más? De említhetem a rántottszeletet, amelyik hosszában végigreped, ha beledöföm a villát, a pacalt galuskával, a pörköltet, mely ujjnyi zsírban úszik... A saját, végletekig leegyszerűsített ún. magyar konyhánk is általános megvalósulásában elrettentő. Az igénytelenség hívja elő a napvilágra ezeket a gasztronómiai bűnözőket.
És a dolog mélyen bele van ágyazva társadalmunkba. Az okok között ott rejlik például, hogy szinte minden étterem anyagbeszerzése a hipermarketekben történik. Bárhová megyek, ugyanazt a napvilágot soha nem látott, tápon nevelt szomorú csirkét és pulykát kapom, meg az olcsón beszerzett, a NATO M-zárolt készleteinek frissítésekor felszabadult disznó- és marhahúst. Magyarországon iszonyatos erőfeszítés termelőtől vásárolni bejáratott, megbízható és ízletes alapanyagot. Az illegális magánvágóhidakat csírájában megfojtják, mivel az ilyen alternatív megoldásokat a szocialista államrend elleni felforgatásként értékelik bölcs vezetőink, és a velük mélyen egyetértő hivatalnoki kar. Micsoda dolog, hogy valaki nem a Lidiben vásárol? Vagy a Tescóban? Pedig, tegyük a kezünket a szívünkre, a legjobb Pick vagy Herz, vagy akármilyen gyári kolbásznál, szaláminál ezerszer jobb bármelyik falusi házikolbász, fehérszalámi, pálannya (ezt nem tudom így kell-e írni, felénk így hívják, hólyagba vagy gyomorba töltött szalámihús, a baranyai sváboknál stifolder). Csak hát a vágóhíd vagy feldolgozó létesítésre vonatkozó előírások olyan brutálisak, hogy eleve senki meg nem próbál legálisan nekiindulni. Ezt a valós társadalmi igényt a packázó szocialista hatalom nyíltan semmibe veszi, pedig kevés olyan dolog van, amiben akkora nemzeti egységet lehetne teremteni, mint a házikolbász meg a véreshurka.
Szóval, kedves Ernő, a kínai gyorséttermek taknya valahol nagyon része a magyar valóságnak, amin szívós és kitartó munkával kell változtatnunk. Nagyra értékelem az igényes gasztronómiát támogató sorozatotokat, és ezúton is köszönöm.

mildi 2007.11.17. 11:52:28

\"bitadani · tarsasjatek.blogspot.com 2007.11.16. 12:41:27
egyébként meg ültem ma reggel a metrón a frissen vásárolt reakcióval \"
friss reakcióval a metrón...hát nálunk nincs metró, de reakció se..:( az egész faluba nem kapni, a postán a csajszi azt se tudta mi az
majd hétfőn bejutok a városba vmi épkézláb újságoshoz
ps: pedig nem is szeretem a kínait...

volkov 2007.11.18. 20:13:21

ma delutan, Tesco budaors, inmedio ujsagos.
politikai lapok kozt reakcio sehol.
eladonal rakerdezek, fogalma sincs mi lehet ez.
aztan latom, a pult mogotti polcon, valami masik ujsag mogul kikandikal a logo sarka-teteje, mondom a csajszinak az lesz az ott, es egyebkent hogyhogy nem a pol. magazinoknal van?
Nem tudja, nekik meg van mondva mit hova kell tenni.
No comment.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.11.20. 16:16:56

"Olinak végre értettem a cikkét, amit az előző két számban megjelentekről nem mondhatok el maradéktalanul, bár lehet, hogy kicsit ittasabb voltam, amikor azokat olvastam. Majd megpróbálom újra, most már józanul. "
:DDD

lehet, csillagozni kell, amit részegen is lehet olvasni? :)

mildi 2007.11.20. 16:20:03

a végén megérem, hogy előfizetek, nincs újság! megkértem öcsémet, hozzon, ha jön haza,de a déliben sincs

Playmobil Soldat 2007.11.20. 19:28:22

Köszönöm a hipermarketes cikkhez illusztrációként mellékelt Playmobil-képet! :)

Playmobil Soldat 2007.11.20. 19:30:54

Mildi, én délután 3 körül vettem az enyémet éppen a Déliben lévő Relayben, rengeteg volt még (már?), original nylon-csomagolásban.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.20. 22:08:25

Playmobil Soldat:
Reakció, fóliázva? Valami pikánsabb-tartalmasabb újsággal keverheted! :)

Playmobil Soldat 2007.11.20. 22:45:31

Amikor megláttam, hogy a hölgy a Reakciót fóliában veszi elő a pult alól (!), kicsit kezdtem meglepődni, hogy fésűt, hajcsatot vagy leveskockát is mellékeltetek a laphoz, aztán amikor kivette a csomagból csupaszon, akkor láttam, hogy csak hozzávetőlegesen 20 db-onként volt nylonba csomagolva. :)

vajon 2007.11.28. 11:56:29

A lap egész jó, 60%-os. A 40% nem az eltérő vélemények miatt nem tetszik, hanem mert végtelenül amatőrül, gimis újság szintjén van megírva.

Nincs előttem a nagy októberi és a novemberi (a szeptemberit meg nem olvastam), ami beugrik, hogy a lapzsemle kommentjei pl. egyenletesen rém gyenge színvonalúak, és a Nagy Párbeszéd is harmatos.

nénike · http://mandiner.hu 2007.11.28. 13:16:29

A nagy párbeszéd a novemberi szám legszórakoztatóbb anyaga. Nálam vitte a pálmát!

ergé 2007.11.28. 13:19:25

szerintem is jó volt a párbeszédes cucc :)

vajon, te milyen állapotba kerülnél egy kerületi pártértekezlet megtekintése után? ;)

Ács Ferenc 2007.11.28. 13:26:00

Egyértelműen - objektívan - a lap egyik legjobb anyaga volt, aki azt harmatosnak nevezi, csak fikázni akar öncélúan.

vajon 2007.11.28. 19:02:47

"A lap egész jó, 60%-os. "

Sose legyen fikázóbb kritikád, öncélúan, kívánom neked Karácsonyra.

Örülök, hogy a szerkesztőségnek tetszett, az én szempontomból ez persze nem jó hír...

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.28. 19:35:36

Nekem nem tűnt fikázónak. Egy része tetszett a t. olvasónak, más (valamivel kisebb) része nem. Ez már csak így szokott lenni.

vajon 2007.11.28. 21:32:07

Az lehet, hogy a helyzet vicces - vén komcsik között Vadait hallgatni -, de a cikk kétharmada a beszéd, a kérdések és a válaszok leírása, nyilván az ott lejegyzetelt papírból, rémisztő stílusban: hogy a vállalkozók, és a Kaya I., meg erre ezt kérdezték...

Ja, és ilyen mondatokkal: "Lényeg a lényeg (atyám!!!!), azoknak az idézeteknek, amiket (!) felolvasott, semmi értelmük nem volt."

Becsúszik, egy-egy iskolai fogalmazás, egye penész. De az aggasztó, hogy a szerkesztőség(ből néhányan objektívan) ezt a legjobb anyagnak tartják.

Ács Feri · http://reakcio.blog.hu 2007.11.28. 23:38:31

vajon (milyen név ez?) az a helyzet, hogy láthatóan nem értetted a cikket. Ez végül is nem baj, valószínűleg a viccek nagy részével is így vagy. De ha valaki olyan fordulatokat használ, hogy "egye penész" az ne jöjjön már az iskolai fogalmazással, mert esetleg teljesen hülyét csinál magából. :) És ez aggasztó. :) További jó duzzogást, végül is szórakoztató vagy. El ne menj, kell helyettes Kündünek, vagy hogy hívták azt a másik lángeszű "kritikust".

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.11.29. 09:28:27

kedves 'vajon': én spec. szétröhögtem magam azon az íráson. Ld.a linkem (fent: murci) : nálam 3 pipát kapott a cucc (módszertana: fül mögé ceruza, fotelbe dől, olvas, néha margóra jegyzetel).
És ha írni olyan nagyon nem is, de olvasni tudok. A hiba az ön készülékében volt. De azért hajrá... :)

vajon 2007.11.29. 17:30:02

kedves Ács Feri, én úgy fogalmazok, ahogy akarok, mivel én itt kommentelek csak. Örülök, hogy szíveden viseled egy olvasótok fogalmazási szokásaid, de mondjuk inkább az olvasószerkesztőtökkel és a korrektorotokkal kellene tenni.

Persze az újságíró is úgy fogalmaz, ahogy akar, írhat közhelyeket meg helytelen mondatokat, csak neki ez a szakmája. Meg le is ugathatod az olyan olvasótok is, akinek inkább tetszik a lap, mint nem. Ettől még meg fogja venni, egészen addig, amíg megéri.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.12.08. 17:28:24

a Heti_Válasz már kapható fóliávan... igaz, a Ghymes-lemez miatt.. .lehet, ez a 'sors' vár rátok is?
mert tényleg klassz lenne vmi cd-melléklet.. :)

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2007.12.11. 11:06:59

Kedvenc lapom elfoglalt szerkesztői!
Hol a decemberi szám? Már nagyon hiányoztok, elvonási tüneteim vannak, és az életritmusom is teljeséggel felborult (tájékoztatásul: 2003 óta vagyok rendszeres olvasó, 2004 óta előfizető)...
Ugye hamarosan megjelentek?
Egyéb vélemény: a váltás nagyon tetszik, imádom az új verziót, sokkal profibb mind megjelenésre, mind pedig tartalmilag a Reakció, mint az Ufi.

ergé 2007.12.11. 11:14:55

Sati, köszi!

Terjesztés kérdésében sajnos nem vagyok illetékes, Turult kérjük az infópulthoz!

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.12.11. 11:27:52

jelentem, tegnap este a Deákon már kaptam a dec. számból!

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.12.13. 07:54:28

sőt, ma reggel a metróban is olvasgatta már egy fickó... vagyis valszeg már a megrendelők is megkapták

Téglagyári Megálló 2007.12.13. 11:01:47

Sőt, hajnalban, hat tizkor vettem ki a postaládából!

Téglagyári Megálló 2007.12.13. 13:05:00

nénike,

eddig jónak tűnik, sokat nem olvastam még belőle.
süti beállítások módosítása