Télzeneszerelem II.
2008. január 05. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Télzeneszerelem II.

Nagylelkű újévi ajándékkal lepte meg a zenerajongókat a Radiohead.

A Scotch Mist névre hallgató felvételen az évtizede körülhájpolt, mégis minden sztárallűrtől mentes oxfordi fiúk urak egy ministúdióba vonulva eljátszották nemrég megjelent In Rainbows c. lemezük dalait. elejétől a végéig.

A (sokak által forradalminak tartott megoldással) sokáig csak online letölthető lemezért annyit adhatott mindenki, amennyit csak akart. Akár ingyen, akár száz fontért (vagy bármennyiért) letölthetted a számokat. Kiadó, terjesztés, nagyker, kisker kilőve. Akár forradalmi tettről, akár ügyes marketingfogásról van szó, nemcsak a külcsín, a belbecs is nagyszerű.

Az In Rainbows a zenekar 15 éves történetének egyik legjobb lemeze. Kevésbé vájtfülűek által is élvezhető dalokat írtak, túllépve a torzított hangmintákból, gitáron való vonózásból és egyéb effektekből álló zenét alkotó előző korszakukon (amivel a kilencvenes évekbeli "alternatív rockikon" státuszukat rombolták le akarva-akaratlanul).

A Radiohead most újra, egyszerűen jó. Thom Yorke szokásosan talányos szövegeit megfelelően melankolikus zenei körítésbe csavarták. Ahogy azt a Reakció decemberi számában írtuk, a néhol felszabadultan lüktető, máshol egykedvűen pengető vagy rockosan odalépős dalaikat végignézhetjük/hallgathatjuk ezen az összművészeti alkotásnak is beillő videón. A számok között nemkülönben talányos vidófelvételek, versrészletek hallhatóak. Kiváló aláfestés merengős téli délutánokhoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr60285127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szigetvári Viktor · http://www.szigetvariestarsai.com 2008.01.05. 12:32:01

köszönet ezért a postért. lesz mit megnézni.

valóban zseniálisak, a legjobbak közül.

Őrnagy Őrnagy 2008.01.05. 17:25:13

Hmmm, kár hogy már öreg vagyok a Radioheadhez, így nem ismerem. Lehet meg kéne pár számukat hallgatni?

gloire 2008.01.05. 20:57:59

"torzított hangmintákból, gitáron való
vonózásból és egyéb effektekből álló zenét"

Én azt a vonalat csípem bennük a legjobban.
Jó a film egyébként, köszi.

robin masters · http://robinmasters.blog.hu 2008.01.05. 22:18:40

Zsírálat reklámfogás és progresszív médiahekk. Követi hamarosan a NIN és az Oasis is.
süti beállítások módosítása