Ilyen ország pedig van: elszabadult 600 skizofrén beteg
2008. január 28. írta: robin masters

Ilyen ország pedig van: elszabadult 600 skizofrén beteg

Magamhoz ragadom a felelősséget, hogy mi is tudósítsunk róla: több száz (!) pszichiátriai ellátásra szoruló beteg tűnt el az orvosok szeme elől az OPNI tavalyi bezárása óta. Lipótmező - emlékszünk jól - a so-called kórházreform Molnár Lajos-féle elsőkörös áldozata lett, és dubai sejkek ingatlanspekulációitól kezdve a szcientológián át, az orvosi műszerek szabadrablásáig azóta már többször került az esti híradók főcímeibe. Mégis a mostani hír a legabszurdabb, mert egyszerűen überelhetetlen.  

A hírek szerint tavaly óta kb. 600 olyan skizofrén beteg jár orvosi felügyelet nélkül az utcákon, akiknek gyógyulása rendszeres vizithez, vagy éppen nonstop kórházi megfigyeléshez kötött. "A skizofrén betegeknél nem alakul ki a betegségtudat, így ha kezelés nélkül marad, visszatér, hogy hangokat hall, és jönnek a téveszmék" - magyarázza Németh Attila pszichiáter az RTL-en. Elkezdődött: az OEP adatai szerint a megelőző évekhez képest most 10%-kal kevesebb skizofréniára felírt gyógyszert váltanak ki a patikákban. A betegek jelentős része nem is tud saját állapotáról.

Nem ragoznám a dolgot, végül is nem vagyok elmeorvos. De megkockáztatom, Moldova még fénykorában sem találhatott volna ihletőbb pesti abszurdot mint, hogy a főhatalom fejetlenségében az utcára ereszt 600 skizofrén beteget.

Képtelenség, hogy ennél jobb szimbólumot találjunk 2008 Magyarországának.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr10314580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blogart · http://blogart.blog.hu 2008.01.28. 14:32:51

Az igazi tudathasadásos állapot szerintem Pákóé. blogart.blog.hu

capor_ 2008.01.28. 14:33:59

A helyzet eddig is rossz volt, most pedig még rosszabb lett. Ezt főleg az tudhatja, akinek van ilyen beteg a családjában...
Nekem van.. Amikor éppen nagynehezen siekrül bevinni a kórházba, akkor 1-2 nap múlva már otthon is van, hiszen nem tarthatják ott őt erőszakkal.Figyelni meg luxus, de a pénzt azt elvárják.
Amikor meg éppen bent van a beteg akkor sem foglalkoznak vele.

bloodhound 2008.01.28. 14:36:49

igazgató - "Gondolom az Index továbbítja." persze, az index arról híres, hogy konstruktívan, segítő kezet nyújtva áll hozzá bármely problémához. egyszerűen kitesznek egy ilyen fos postot címlapra, mindent lefikáznak, ami van (vagy nincs, akkor meg azért), aztán hátradőlve, karba fontkézzel, elégedetten nézik, hogy mi, baromarcúak felhúzzuk magunkat, és tízmillió kommentet generálunk nekik...

diszosz, erről a jelenségről is írhatnál vmi okosat :)

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.01.28. 14:38:01

Kedves igazgató,
ezzel azt akarod mondani, hogy zárt osztályra egyáltalán nem is lenne szükség, vagy csak én értek valamit félre? A tudomány jelenlegi fejlettségi szintjén van olyan bogyó, amivel biztonságosan blokkolható az agresszivitás, nem kell félni attól, hogy valaki közveszélyes lesz? Ha a békásmegyeri mosógépes lőporkeverő is szedte volna anno, akkor nem hal meg hét ember? Ha van ilyen csodaszer, akkor miért nem árulja (sőt: adja ingyen minden rászorulónak) a Lusta Kígyó Gyógyszertár? :-)

bence811 2008.01.28. 14:40:28

Véleményem a cikkről:

Pozitív: az író legalább a cikk végén közli, hogy nem elmeorvos:) Ennek ellenére remélem szembesűlni fog "felelősségével"
Negatív: az egész cikk szedettvetett baromság, akár egy 14 éves kamasz is írhatta volna (neki még meg is bocsájtanám)
"A skizofrén betegeknél nem alakul ki a betegségtudat, így ha kezelés nélkül marad, visszatér, hogy hangokat hall, és jönnek a téveszmék" - magyarázza Németh Attila pszichiáter az RTL-en.
Nos ezt így idézgetni igencsak férevezető!!!! Nem tudom, hogy az említett áter mit mondott előtte és utánna, de ez a mondat tudtommal így hazugság (vagy aki skizofrén, de van valamennyi betegségtudata, az már akkor nemis skizofrén???; arról nemis beszélve, hogy nem 100%, hogy visszatérnek a tünetei)
"Elkezdődött: az OEP adatai szerint a megelőző évekhez képest most 10%-kal kevesebb skizofréniára felírt gyógyszert váltanak ki a patikákban."
Nos mondjuk ennek tisztában lehetne az okairól a kedves cikkíró. Én nem értek ehhez, de: mikor voltak azok a megelőző évek? Egy 1-2 éve, vagy 10 évvel ezelőtt? Hát ez nem derűl ki! Tehát lehetséges ok az is, hogy mivel 10 éve még nem voltak atipusos antipszcihók, azokban az években nyilván több gyógyszert adtak el (többet kellett szedni, többfélét, gyakrabban stb.)... Arról nemis beszélve, hogy megjelentek a hosszú hatású készítmények, azokat ritkábban kell kiváltani!!! És egyre több betegnél ezeket alkalmazzák!
Nyilvánvaló (mivel legalább 50000 skizofrén kezelt beteg van Mo-on), hogy 600 beteg (mégha mind a 600 egyike se kerűl orvoshoz) nem változtathat meg egy ilyen statisztikát!!!!!
Elkezdődött! Mi kezdődött el???????????? Ez sem derűl ki!
"főhatalom fejetlenségében az utcára ereszt 600 skizofrén beteget."
gondolom, ez a 600 nem volt közveszélyes, akkor nem engedik ki őket (persze ez sajnos nem biztos).
Nekem legkevésbbé a cikk címszavaival van a probklémám!!
Az egész cikk gagyi és hiteltelen!!! Persze sajnos az "átlag" olvasó szépen meg is eszi.:(

gloire · http://lachtelbahhtar.tk 2008.01.28. 14:42:38

Aki találkozott már a betegséggel az tudja,hogy mi itt az igazi gond.
A betegségtudat teljes hiánya elsősorban. A skizofrén beteg nagyon nehezen győzhező meg arról, hogyneki gyógyszerre,
és rendszeresen járnia kell az orvosához.

Ezért, amíg egy beteg tényleg eljut oda, hogy kezeljék,
gyakorlatilag minden esetben hosszú éveknek kell eltelni.
Ezzel a húzással előröl kezdődik sokuknál az egész folyamat,
nagy részüket valószínüleg sose lehet mégegyszer rábeszélni.

dzsizosz 2008.01.28. 14:43:32

bloodhound! ha rám gondoltál - mert a név alapján nem egyértelmű - akkor köszönöm, kihagyom a lehetőséget, nem szeretnék pillanatnyilag sem állást foglalni, sem okosat mondani a vázolt témában. lehet, hogy nem is tudnék, ki tudja? talán értek hozzá, talán nem. talán tanultam róla, talán nem. örök rejtély marad.
most pedig visszatérek szigorlati tételsoromhoz, hogy még több nagyon, de nagyon okos dolgot tanulhassak. :)
önöknek további jó szórakozást kívánok!

gloire 2008.01.28. 14:46:07

.., hogy neki gyógyszerre van szüksége, és...

bloodhound 2008.01.28. 14:47:08

bocsesz, eddig mindig diszosznak olvastam a neved... :)

Dóri 2008.01.28. 14:50:28

Kedves igazgató!

"a lényeg nem az, hogy a társadalmat megóvják tőlük, hanem, hogy nekik teremtsenek elviselhető életet."

egyetértek azzal, hogy a pszichiátria betegek számára megfelelő feltételek legyenek, de azzal már nem, hogy nem lényeg, hogy a társadalmat megóvják tőlük. Félre ne értsd, itt nem a veszélyes betegekre gondolok. Pár kommentben egy ismerősömmel kapcsolatosan már írtam.

Az kinek a feleőssége, ha az agrassziróa hajlamos pszichiátria beteg agresszióját mással szemben levezeti és netán miatta másnak bántódása esne? Remélem a szakemberek úgy próbálják meg megoldani a pszichiátria betegek megfelelő körülményeinek elérését, hogy figyelembe veszik, azt is, hogy nem szabad, hogy a többi "normális" ember jogai sérüljenek azáltal, hogy esetleges veszélynek teszik ki őket...
Ui: Tudom, hogy sok pszichiátriai beteg, nem veszélyes, de vannak sajnos olyanok is...ez utóbbiak miatt írom ezt a kommentet

Termopüla 2008.01.28. 14:51:43

"elszabadult 600 skizofrén beteg"

Megvannak azok, nyugi. Aláírást gyűjtenek az eü rendszer privatizációja ellen. :P

dzsizosz 2008.01.28. 14:52:27

bloodhound! semmi baj, talán én is félreolvastam volna. :)
a viszontlátásra!

robin masters · http://robinmasters.blog.hu 2008.01.28. 14:52:43

bence811: ha ennyire sarkos kritikát írsz, legalább indokold meg helytálló érvekkel.

azzal kezded, hogy nem tudod, mit nyilatkozott Németh Attila, de az hazugság volt. Erre nehéz bármit írni. Egyébként ha történetesen Németh Attila pszichiáter tévedett, mi több hazudott, az - engedj meg ennyi elfogultságot - nem a cikk írójának "baromsága".

-10%-os gyógyszerkiváltás: alap a 2007-es év adatai (tehát nem 10 évvel ezelőtt).

az, hogy te "gondolod, hogy a 600 nem volt közveszélyes", nagyjából annyit ér mint bármelyikünk álláspontja, kérlek ne kezeld nagyobb evidenciaként, mint az én ellentétes véleményemet.

nemigen tudom elfogadni a kritikádat, az indulataidat mégkevésbé.

bence811 2008.01.28. 14:53:03

Üdv. Gloire!

Akkor én voltam a kívétel!
Nekem se volt egy jó ideig betegségtudatom, de jó kezeléssel hosszabb-rövidebb idő alatt kialakítható! Persze ehhez (a kórházi kezelés elején) nyomni kell a betegbe a haloperidolt, utánna meg seggbe kell döfni két hetente. De akinek van hozzátartozója, annál csak meg lehet oldanoi valahogy! Nem?

igazgató 2008.01.28. 15:00:10

Zártosztályra szükség van, mert van aki tényleg agresszív. De a legtöbb skizofréniás soha nem lesz agresszív. Az, hogy magában beszél az ijesztő, de nem veszélyes. És igen, lehet, hogy a békásmegyeri robbantó nem tette volna, amit tett, ha gyógyzsert szedett volna. De lehet, hogy hatástalan lett volna rá. ahány beteg, annyiféle tünet. Az intézet azoknak kell, akiknek nincs családjuk, vagy akiket nem tudnak otthon elviselni. Mert hidd el, a családtagoknak is nagyon nehéz. Nevelsz egy gyönyörű, okos gyereket, és egyszercsak kiderül, hogy ez a baja. És a legtöbbel nem is könnyű bánni. Pedig az emberi kapcsolat a legjobb gyógyszer. Szeretni kell őket, és biztosítani a legjobb gyógykezelést. Egyiküknek sem szabadna a mai Magyarországon az utcán élnie. Mert nem tehetnek róla. A legtöbbjük soha nem tud dolgozni, minimális a jövedelme, mivel ilyen fiatalon kezdődik, a legtöbbjének nulla munkaviszonya van. A média felelőssége is óriási. Nem szabadna hergelni az embereket.

haribodog 2008.01.28. 15:08:07

csak dark future megnyugtatására: én is érzékelem az OPNI-többletet az utcákon. A mi utcánkba (6. ker.) is jutott egy, kb. október óta.

igazgató 2008.01.28. 15:09:09

Zártosztály kell annak is, aki önmagára veszélyes, tehát például öngylkosságot kísérelt meg. Vannak olyanok, akik katatón állapotba kerülnek, nem esznek, nem isznak, szinte kőszoborrá változnak. Pedig mindent értenek, és ÉREZNEK. A zárt osztály nem örök életre szól, amikor jobban lesznek, kiengedik őket. És innentől figyelni kell rájuk. Vagy a családnak, vagy az intézetnik, nyitott háznak /ilyen sincs nálunk/, vagy a szociális munkásnak, aki rendszeresen látogatja őket. Vagy első fecdkeként megemlítem az Ébredések Alapítványt, ahol nappali kórház is működik, némi foglalkoztatás is van. Persze kevés a megrendelés, ebben is kellene valami segítség. szitanyomást vállalnak. De kevés az ilyen hely, és őket is nyomorgatják.

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.01.28. 15:16:34

Kedves igazgató,

teljesen igazad van, a média felelőssége óriási, tényleg nem szabadna hergelni az embereket. Ugyanakkor az "egyszerű állampolgár" azt látja, hogy ezek a furcsa elemek szabadon mozognak a városban, ráadásul az egyszerű állampolgár nem tudja eldönteni, hogy kitől érdemes félni, kitől érdemes tartani, hogyan lehet az ilyen betegekkel kommunikálni, mik a helyes magatartásformák, az egyszerű állampolgárnak ezért az lenne a legpraktikusabb, ha nem nagyon találkozna velük, vagy legalábbis nem ekkora számban, mint mostanában. Ha valamilyen módon nyomonkövethetőek lennének az elmebetegek, esetleg kényszergyógykezelni is lehetne őket, akkor gondolom kisebb tömegben lennének jelen az utcán. Ebben meg a szakma felelőssége óriási, nem? Ha nem lennének békásmegyeri robbantók (és sorolhatnám a további példákat), akkor a társadalom bizalma is nagyobb lenne a szakma iránt, és elfogadottabb lenne a liberális terápiás hozzáállás is. Addig azonban... (Nem bírom megállni, még egy példa: a múlt heti Győr melletti lövöldöző.)

Sajnos az egyszerű állampolgár tájékozatlan (mint sok más ügyben), bizalmatlan (lássuk be, nem alaptalanul), így ilyen helyzetekben leginkább primer ösztönei vezérlik, és talán azon sem kell csodálkozni, ha azt írja: "ketrecbe" a pszichopatákkal.

Perillustris 2008.01.28. 15:23:02

Szerintem a disszociatív személyiségű emberekkel egyáltalán nincs baj.

gloire · http://lachtelbahhtar.tk 2008.01.28. 15:23:08

bence811 2008.01.28. 14:53:03

A haloperidol kurva erős cucc, csak nem tolják
mindenkibe nyakló nélkül. Kérdés, hogy nálad
a betegségtudat és a kezelés után kialakult e
az "egészségtudat", azaz meggyógyultál e?

Tudom, ez nehezen eldönthető egy ilyen betegségnél,
de legalább a nagyon súlyos állapotot lehet így már meg
sem tapasztaltad, onnan már nem nagyon van visszatérés.
A hozzátartozók egyébként gyakran semmiben nem tudnak
segíteni, nehéz ügy az egész, bűn ennyire felelőtlenül kezelni.

Perillustris 2008.01.28. 15:23:38

Már miért ne lehetne baj? Előfordulhat súlyosabb zavar is, ami esetleg másnak is kárt okoz.

Perillustris 2008.01.28. 15:24:11

Jajj, hagyd már, tudod jó, hogy ennek roppant kicsi az esélye.

Perillustris 2008.01.28. 15:24:42

Jó, lehet, hogy kicsi, de akkor sem nulla.

Perillustris 2008.01.28. 15:25:13

Á, veled nem vitatkozom, még jó, hogy nem kell a közeledben élnem!

Perillustris 2008.01.28. 15:25:44

Nincsenek észérveid, futamodj meg, ahogy szoktál...

sarkanymese · http://www.sarkanymese.blog.hu 2008.01.28. 15:32:27

akik nem hiszik el nekem, hogy a szavakkal történő megbélyegzés létező jelenség, amely rengeteget árt, ajánlom ezt:

www.nyitnikek.hu/index.php?p=megbelyegzes

bence811 2008.01.28. 15:32:44

Kedves robin masters!

Kérlek, olvasd el mégegyszer a kritikámat, ha nem érted!!
Igen nem tudom mit nyilatkozott, ezt le is írtam. De a tőle a cikkben közölt idézet önmagában félrevezető, és nem állja meg helyét. Nem állítom, hogy a pszichiáter hazudik, csak azt, hogy a mondat önmagában nem igaz!! De azt hittem, ezt egyértelműen leírtam.
Nos a cikk írójának a felelőssége, hogy mit hogyan idéz, hogyan magyaráz... ilyen alapon én bárkivel megpróbálhatom elhitetni, idézetekkel tűzdelve, hogy a Föld egy lapos kör...
"-10%-os gyógyszerkiváltás: alap a 2007-es év adatai (tehát nem 10 évvel ezelőtt).": akkor ezt bele kellett volna írni a cikkbe, mert enélkűl ez is félrevezető!!
"megelőző évekhez képest most 10%-kal kevesebb skizofréniára felírt gyógyszert váltanak ki a patikákban" Mivel azt állítod, hogy 2007-es adatok alapján, ez alapján is "érdekes" ez a statisztika: tehát a megelőző év a 2007-es? És amit megelőz, abból még egy hónap sem telt el!:DD
Ebből a 28 napból vontak tán le egy években mérhető statisztikát?? Ha nem, akkor a 2007-es adatokat, mely évek adataival hasonlították össze, ha nem a tíz évvel ezelőttiekkel??
gondolom, ez a 600 nem volt közveszélyes, akkor nem engedik ki őket (persze ez sajnos nem biztos).

Bocs ha félreérthető volt, azt akartam írni, hogy nem engedték volna ki őket. Egyébként nem értem, hol van itt a nagyobb evidencia? Mellesleg tiszteletbe tartom a te véleményedet is.
Ha nem tudod indulataim elfogadni, hát ne fogadd el! De te nem írtad meg egyértelmű érvekkel, hogy kritikámat mért nem tudod elfogadni.
Üdv

robin masters · http://robinmasters.blog.hu 2008.01.28. 15:40:36

bence811:

ezt a mondatot idézték tőle a bejegyzés alapjául szolgáló tudósítások. hogy előtte-utána mit mondott, sajnos én sem tudom, de nem értek egyet azzal, hogy ez a mondat ne lenne egyértelmű így önmagában is.

gyógyszer-téma: nagyon bájos, de talán egy kicsit túlzó, hogy meg akarod mondani nekem, mit és hogyan írjak:) megoldom én a magam gyarló módján, aztán lehet ÉRDEMBEN kommentelni - szerintem ez egy megfelelő modell.

pistibacsi · http://henkajpan.blog.hu 2008.01.28. 15:49:51

Kb. 20 éve voltam először a Lipóton látogatóban, azóta többször is megfordultam arrafelé. Bizton állíthatom, hogy azok között, akik odabent vannak, még a leghajmeresztőbb figura sem közelítette meg azok némelyikét, akiket időnként szabadon járva-kelve láttam az utcán - mindenféle felügyelet nélkül. Azért merem ezt mondani, mert konkrét esetekről is tudok ismerősi körömből, amikor az ön- és közveszélyes skizofrént nem tartották kórházban, hanem kiengedték, hogy továbbra is szabadon gyakorlatozhasson közelebbi és távolabbi rokanai még nem teljesen tropára ment idegein. Kezelésre szoruló skizofrén betegek pedig minden további nélkül képesek voltak kijátszani az orvosi éberséget, és ha nem volt kedvük túlságosan lelassult életet élni, egyszerűen beadták a személyzetnek, hogy csak fél adagra van szükségük, vagy arra sem. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nincs gond, épp ellenkezőleg: nagyobb, mint a cikkből kiderül. Csak épp nem a Lipót bezárásával kezdődött. És a Lipót fenntartása nem jelentett volna megoldást, vagy megoldás-közeli helyzetet sem. Oktassanak ki az okosabbak.

bence811 2008.01.28. 15:51:43

Robin masters!
A mondat valóban egyértelmű, de félrevezető, és önmagában teljes hazúgság. Ezt, aki kicsit is ért a pszichiátriához, jól tudja.

Semmit nem akarok neked megmondani, és nem is tettem ezt. Az "ÉRDEMBEN" kommentálással kapcsolatban valóban kényelmes dolog csak azok véleményét figyelembe venni, akik azt írják, amit hallani szeretnénk! Ez is egy modell, valóban.

igazgató 2008.01.28. 15:54:28

dark future
Esetleg valamilyen színű és formájú csillagot lehetne a mellükre tűzni, és aki nem viseli, az mehet a zárt osztályra? Biztosan nem így gondolod. Megismételm, a legtöbbjük nem veszélyes, a békásmegyeri ember lehet, hogy nem is skozo volt, honnan tudod? Ezzel a jelenséggel együtt kell élni, már gyerekkortól fogva úgy kell nevelni a gyerekekt, hogy ez a bácsi más, kicsit furcsán berszél, de nem bánt. Ez a legnagyobb baj a médiával, hogy hisztériát kelt. A nem beteg beteg gyilkosoktól és a más agresszív alakoktól kellene félnünk, a betegeket pedig segítenünk.

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.01.28. 16:17:03

Kedves igazgató,

írtam már, hogy nem értek hozzá, de abból a szempontból egyébként is indifferens a betegség kategóriába sorolása, hogy miért császkálnak szabadon az ilyenek? Magyarul: bánom én, hogy skizo vagy másmilyen betegségben szenved, ha kötekedik agresszív módon, lövöldöz vagy robbantgat az illető ill. ha megvan benne rá a hajlam. Én csak azt látom, hogy nem működik jól a szűrőrendszer, és nem működik jól az állam ebben a szerepkörben.

Hallott már valaki olyanról, hogy a kezelőorvost komolyabban felelősségre vonták volna azért, ha egy páciense komolyabb bűnt követett el? (Konkrétan: felelősségre vonták pl. a békásmegyeri robbantó orvosát?) Könnyű úgy dönteni, hogy az orvosnak nem kell vállalnia a felelősség súlyát. Sorry, nem látszott rajta. Sorry, de rohama volt. Sorry, de állapota rosszabbodott. Ha összedől egy ház, a tervezőt lecsukják, nagyon helyesen. Ha egy dilinyós embert öl vagy egyéb súlyos bűncselekményt követ el, az meg megy a statisztikába, aztán jó napot. Javíts ki, ha nem így lenne. És győzd meg róla azt a fiatal rendőrt is, akinek kb. egy hete kellett kioperálni az egyik veséjét egy szabadon kószáló elmebeteg miatt.

bence811 2008.01.28. 16:20:42

Gloire!

De. Aki nem együttműködő, abba általában Haloperidolt+nyugtatót tömnek egy ideig. Igen erős cucc, és káros mellékhatásokkal, de gyorsan hat, tehát a beteg (jó esetben) javúlni kezd, és kezelhetőbbé válik. Nálam kialakúlt egészségtudat, tisztába vagyok a betegség veszélyeivel (hogy vissza lehet esni), és nem gondolom, hogy minden negatív - pl. affekt dekolorizácó, depresszió - tünetem maradéktalanúl elmúlt volna. Az ilyen betegség általában erős személyiségváltozással jár. Gyógyszert nem kell szedjek, kontrollra járok.

dr.Vox Humana 2008.01.28. 16:28:15

Mitől lesz egy beteg agresszív és veszélyes? A saját félelmeitől.Mintha valaki folyton suttogna a háta mögött...Gyorsan megfordul - nincs ott senki -fürge, nagyon fürge, már a túloldalról sutyorog.És miket mond! Lesnek rád! Vadásznak rád!
A nyomodban vannak! Figyelnek mindig! El akarják lopni az agyadat! Mérgeznek! A hallucinációk és ritkábban egyéb érzékcsalódások állandó, egyre fokozódó szorongással járnak, és végül téveszmék is kialakulnak (tudja,hogy mérgezik, hiszen hallotta a hangot a fejében mikor megmondta). Az állandó zaklatottság és szorongás miatt félni majd rettegni kezd,pihenésre esélye sincs, bújik, menekül, nem eszik, mert a kajában méreg van... Totális testi leromlás és agyi szétesés.Egy ilyen állapotban lévő beteg hetekig terrorizálhatja a családját, mire rászánják magukat és sikerül is elmeosztályra elhelyezni.Ott kényszerül kapni gyógyszereket, amiktől lassan megszűnnek a hallucinációi és a szorongása, és végtelenül lassan visszatér a bizalma a családtagjaival szemben, és elfogadja az eü személyzetet is. Az ilyen betegek kicsi - ám legszerencsésebb - csoportját lehet tartósan kezelni gyógyszeresen, és nem csúsznak vissza a tévelyállapotba. A többi kiköpdösi a gyógyikat, kitisztul és kezdődik minden előlről. Ez felőrli még a legszeretőbb és legtürelmesebb családokat is. Elmondhatatlanul sok munka fekszik egy-egy jó vezetett beteggel felépített terápiás kapcsolatban! Ez most megy a francba, mert a beteg fél elmenni új helyre, útálja elmondani újra a történetét egy idegen garnitúrának, fél, hogy az idegenek, akik eltünteték a régi orvosát, őt is el fogják...stb.
És lesz belőle "elszabadult őrült", éhező-fagyoskodó, saját lidérceivel ordibáló agresszív alak, aki piát lop, büdös és ha nő, még meg is erőszakolják. Szenved ő, rengeteget, a családja, és a környezet is, akik félnek és undorodnak. Ez lenne az a híres reform???? Gratulálok és kiötlőinek hasonlókat kívánok.

bence811 2008.01.28. 16:38:48

Olyanok mint a gyerekek, sokkal könnyebb rombolni mint építeni...
Hát majd ha az egyik "kiötlö" odakerűl, megtudja...

bence811 2008.01.28. 16:57:49

Dark future!

Sokmindenben egyet értek veled. De:
Ha az orvost minden dilis, minden cselekedetiért felelősségre vonnák, nem lenne egy pszichiátriai beteg sem (némi túlzással), akit hazaengednek. A beteg képes lehet elhitetni az orvossal, hogy ő már jól van, és ilyenkor egy idő után kiengedik (pláne, hogy kevés az ágy a kórházban). Ezután az ilyen betegek többsége elhagyja(hanyagolja) a kezelést, és egyesek akár meg is ölhetnek valakit. Nem lehet mindent az orvosra kenni! Pl. arról sem az orvos tehet, hogy annyi ágy van, amennyi. Akiről meg tudják, hogy közveszélyes, azt zárt osztályon tartják, nem engedik ki, amíg veszélyes. Csakhogy örökké nem tarthatják ott, ha gyógyulni kezd. Aztán mikor kikerűl könnyen kezdődhet a visszaesés és az újabb bűncselekmények... Egyszerűen képtelenség (pláne a mi egészségügyi helyzetünk mellett) mindenkit kiszűrni. Mellesleg sokkal több "épelméjű" ember követ el súlyos bűncselekményt, mint "elmebeteg". Általában az épelméjű sem marad örökre börtönben...

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.01.28. 17:13:33

RE: bence811

Értem én, viszont lássuk be, az sem megoldás, hogy mindenkit ellenőrizetlenül és követhetetlenül kiengednek. Igazgató ironizált föntebb, hogy jelöljük meg a veszélyes elmebetegeket... Ha megjelölni nem is kellene (szerencsétlenekről általában úgy is látszik, hogy mi a szitu), de úgy gondolom, az nem lenne alkotmányellenes (a társadalom számára viszont kimondottan hasznos lehetne) ha a problémás eseteket nyomon követnék, kötelező jelleggel kontrollra behívhatnák, benntarthatnák stb. Ez lenne az "ára" a szabadságnak.

Beszéljünk feketén-fehéren: a társadalom számára a súlyosabb elmebetegek ellátása, gyógyszerezése teher, a "normális" adófizető egyén számára veszélyforrás, ezért elvárható lenne a beteg együttműködése önkéntesen vagy akár kényszerítő eszközökkel is.

A fertőző betegeket miért lehet elkülöníteni? A bűnözőket miért lehet elkülöníteni? A potenciálisan veszélyes elmebetegeket miért nem lehet? Ismétlem még egyszer: nem azokról van szó, akik kevésbé súlyos esetek, együttműködnek, gyógyszerezhetőek, mögöttük áll a család is, hanem azokról, akik súlyos esetek és kint kószálnak az utcán, kezeletlenül, háttér nélkül, egyre mélyebbre süllyedve.

Ómama 2008.01.28. 17:21:36

Kívánom Mindenkinek !

Élje át azt az érzést, amikor felnőtt gyermekéből
( diplomával, egzisztenciával, gyönyörű gyermekkel
33 évesen ) " egyik napról a másikra" skizofrénia következtében elveszít mindent. Betegségtudata nulla. A 600 közül Ő az egyik.
Ezt csak az értheti meg aki érintett !!!
Sárkánymese ne add fel !

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.01.28. 17:25:58

"Mellesleg sokkal több "épelméjű" ember követ el súlyos bűncselekményt"

Az én fogalmaim szerint a szándékosan elkövetett erőszakos bűncselekmények okozói nagyobbrészt szintén nem épelméjűek, mégha hivatalosan nem is lesznek annak nyilvánítva. Részemről szorgalmaznám a kiengedésük után is a kontrollt, a visszaesőket meg egyáltalán nem engedném ki többet. Sőt különösen indokolt esetben visszaállítanám a halálbüntetést is.

Ez van, vállalom, hogy nem vagyok trendi. Manapság sajnos divat képmutató módon álhumánusnak lenni. Kövezzetek meg, de a szándékos emberölést vagy a nemi erőszakot százszor nagyobb bűnnek tartom, mint pl. a bármekkora összegre elkövetett adócsalást.

igazgató 2008.01.28. 17:50:15

Kedves Dark future! Nem a betegtől lenne elvárható, hogy alávesse magát a kezelésnek, hanem a társadalomtól lenne elvárható, hogy ehhez minden segítséget megadjon. Tehát ismételm senki ne éljen az utcán, betegen főleg nem, hiszen a legtöbbjük, ha gyógyszert kapna rendszeresen, ha nem felejtené el bevenni, mert valaki minden nap a kezébe adná, akkor sokkla kevesebb ijesztő eset alakulna ki. a problémám az, hogy ez az egész vita, a te véleményed is azt támasztja alá, hogy a társdalom stigmatizál, megbélyegez, a kevésbé beteget pedig ez nagyon rosszul érinti. A gyógyulásukat is gátolhatja. Sok hozzászóló a szíve mélyén visszaállítaná a tébolydákat, és bezárná oda a betegeket örök életükre.

sarkanymese 2008.01.28. 18:41:00

szia Igazgató!

megköszönném, ha írnál nekem az intézményről és szervezetről, aminek a létrehozásán gondolkodsz!
(sarkanymese@gmail.com)

robin masters · http://robinmasters.blog.hu 2008.01.28. 19:10:26

Sziasztok ismét, újraolvasva a poszt címére vonatkozó kritkákat, revideálom eredeti álláspontomat: az "elszabadult" helyett jobb lett volna az "eltűnt" szót használni - minden árnyaló tényezőtől függetlenül is.

Köszi az észrevételeket, akit személyében megbántott volna a cím, attól elnézést.

rm

Laca 2008.01.28. 19:31:53

Az igazi "poén" az lenne, ha a kórházprivatizáció egyik ilyen skizo áldozata gyógyszer nélküli állapotában szépen kicsinálná Horváth Ágikát...:P:P:P

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.01.28. 19:39:43

Szerintem nagyon érdekes téma, amit robin felvetett :)

De ennek kapcsán egy csomó mindenről kellene beszélni, ami a kommentekből látszik is.

1. Nemrég találkoztam három lipótlakó ismerősömmel - mindhárman ott voltak egy hónapig, onnan ismerik egymást. Már jobban vannak és nem járnak oda, mert már tudnak dolgozni és elég csak néha terápiára menniük. De ők is arról beszélgettek, hogy ha újra be kell feküdniük, akkor most hova menjenek? Elvileg a János Kórházba tartoznak, de arról már rossz tapasztalataik voltak (csak sok nyugtató, más semmi). Tehát nem akarnak oda menni. A Lipóton viszont úgy néz ki meggyógyították őket. Tehát nem csak a Lipót bezárása a probléma, hanem az, hogy egy olyan szakmai központot zártak be, ami nagyon eredményes volt.

2. Probléma azoknak az embereknek a megítélése, akik pszichiáter, pszichológus segítségére szorulnak. Ma is nagyon cikinek számít, ha valakinek lelki problémája van. Ezért sokan nem mennek el orvoshoz, hanem öngyógyítanak és járnak a különböző gurukhoz, mert az nem ciki. Pedig egy csomó "normális" ember lehet úgymond "bolond", mert depresszíós, szorong, vagy akár skizofrén, de csak addig számítanak normálisnak, amíg nem mentek el orvoshoz.

3. Vannak tényleg ön- és közveszélyes bolondok, akik itt rohangálnak közöttünk. Az ilyen emberrel nem tud a családja semmit sem tenni, ha magától nem fordul orvoshoz. Közben tönkre teszi a környezete életét, de amíg nem vert meg senkit, csak fenyegetőzött, addig nem lehet kényszer gyógykezelni. Akkor is gond van, ha mondjuk verekszik, mert akkor az ányának például a saját fiához kellene kihívnia a rendőrséget és utána is bonyolult, hogy jut el a kórházig. Ha be is viszik, akkor is kijöhet. Na, és minden kezdődik elölről.

sarkanymese · http://www.sarkanymese.blog.hu 2008.01.28. 19:52:11

kedves robin masters!

KÖSZÖNÖM.

dowNLoad 2008.01.28. 21:18:54

TUDATHASADÁS?? Amikor a múltkor hazudtam, az nem én voltam! HOL a pénz? Azt a másik személyiségemtől kérdezzék! Hatalommánia, tévedhetetlenség/küldetés- tudat, beképzeltség (napóleonnak, vagy Szarközinek "nagy enbernek" képzeli magát)
KIRE ILLIK a fenti diagnózis????

Én tudom hol vannak! Legalább 150-enen bent ülnek a parlamentben, egy csomó köztisztviselő, rendőrfőnökök, hivatalnokok, banki ügyintézők, ill. erősen benne vannak a JOGSZABÁLYALKOTÁSBAN, TÖRVÉNYKEZÉSBEN is! Bírók , ügyészek, stb..
HOGYAN lehetne visszavinni őket a zárt osztályra??? NEM tudják magukról, hogy betegek, és joguk van embereket elítélni, megveretni, elb@szni a napjukat, megbüntetni, stb.. A nem skizofrének (nem buzik, nem cigányok, nem egy bizonyos vallási kisebbség tagjai) HÁTRÁNYBAN VANNAK ebben az országban. Tom Cruise jövő héten érkezik baráti látogatásra, fogadja Horváth "mangalica" Ágnes, és Molnár "mengele" Lajos. Egyúttal az idei évtől bevezetik az L. Ron Hubbard emlékhetet.

KÉRJÜK AKI NEM ÁLL(t) kezelés alatt, hagyja el az országot! (vagy kényszerkezelés lesz!!!)

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.01.29. 02:12:16

No, akkor megszólalok, mert orvos volnék, ha szélsőjobbos is. Meg aztán hordtam annak idején elég elmebeteget, olyat is, aki a Margit híd budai hídfője melletti parkocskában egyszál faszba öltözve (novemberben) üvöltve vitatkozott egy lovas szoborral...

Az "elszabadult" cím több oknál fogva is helyes. Merthogy már a Lipót megléte idején is súlyos gond volt, hogy az elmebetegek személyiségi és szabadságjogai indokolatlan túlsúlyba kerültek a gyógyításhoz képest. Gyakorlatilag lehetetlenné vált kényszerrel bent tartani, akármilyen bolond volt az illető. Megszűnt a rácsos és hálós ágy (volt is emiatt egy eset, amikor a beteg ölt). Ha a kezelt el akart menni a viccosztályról, megtehette - nem lehetett megkötözni.

Megint szarul van a jog kiosztva. Jó, legyen emberi joga, meg legyen garancia a kádárista politikai pszichiátria ellen - de az ég szerelmére, a megvadulni hajlamos akut bolondot lehessen már elzárni addig, amíg nem sikerült egyensúlyba hozni! Ma erről bíró dönt - aki nem szakember... A gyakorló skizofrén meg disszimulál, vagyis félig bekattanva képes a tüneteit rejteni annak érdekében, hogy eleresszék. De a fejében hallja a hangokat tovább, és ha jön egy "harántimpulzus", akkor öl vagy öngyilkos lesz.

Az elmebetegek jogainak kiosztásakor nem ártana tekintettel lenni a normálisak jogaira is...

Ráadásul elmebeteg elég sok van. A Lipót bezárása bűn volt. Igen, az írónak igaza van: ma elég könnyű a buszon-utcán ordítozó bolonddal találkozni (olyannal, aki nem részeg, csak be van kattanva teljesen). Voltaképp ezek a szerencsétlenek olyan szempontból is veszélyben vannak, hogy ha ingerültebb emberrel állnak le, az esetleg ronggyá veri őket, mert fel sem ismeri, hogy a szerencsétlen kötözködő aktuálisan teljesen hülye és nem is tehet róla...

bence8111 2008.01.29. 02:24:55

Dark future,

továbbra is lényegében egyet értek veled, de igazgatóval is, kiszerint a társadalom feladata lenne... A megfékezhetetlen közveszélyeseket, és az önveszélyeseket én sem engedném ki az utcára (amíg azok). Ha szükséges, örökre benntartanám őket. A bajt továbbra is az egészségügy állapotában, a stigmatizációban, és az elégtelennek is mondható ellátórendszerben látom. Persze! a kötelező kontroll stb. jó ötlet azoknál akik megtalálhatók, és nem bújkálnak, nem az utcán laknak stb. De az ilyen betegeken hogy hajtanák ezt végre? Ezért is lenne szükség benntlakásos - de ahol a beteg amennyire csak lehet, önálló életet él - intézményre. Tudomásom szerint ilyen nincs az országban. A halálbűntetéssel nem értek egy, márcsak azért sem, mert akin "tévedésből" hajtják végre, attól elvették az életét, azért amit el se követett, míg az életfogytilglani büntetés esetén van esélye tisztáznia magát...

bence8111 2008.01.29. 02:45:29

Molnargoreny!
Tulajdonképpen jók a meglátásaid, és örülök, hogy végre orvost is hallok itt...
Szerencsére az "elmebetegek" döntő többsége nem ilyen. Aki közveszélyes, azt sem tarthatták bent a lipóton?
Aki köz- önveszélyes, az valóban legyen bizonyos mértékben korlátozva, amíg nem áll helyre elégséges szintre.

Robin masters!
Elnézést, ha személyedet érintően sértő voltam, célom a cikk kritizálása volt.

bence811 2008.01.29. 04:50:21

Robin masters!

Helyesbítek azzal kapcsolatban, hogy a 600 skizofrén beteg nem közveszélyes:
Lehet közöttük közveszélyes is, de azt azért nem hiszem, hogy azokat csak úgy kirakták volna az utcára. És természetesen egy nem közveszélyes skizofrén is válhat közveszélyessé a későbbiekben (általában aki első epizódja alatt nem mutatott közveszélyességre utaló jeleket, az nem).
Ezek alapján tudom, és nem csak gondolom, hogy annak a 600-nak csak nagyon kis hányada közveszélyes. Érvelésemet bizonyíthatják az elkövetkező hónapok, évek, kiváncs leszek, hány bűncselekmény lesz a lipótból "kiszabadúlt" 600 beteg által.

pityupang 2008.01.29. 05:08:55

A depresszió sokkal veszélyesebb. De legveszélyesebb az a sok gennyláda, aki most a hatalmon van. Szerintem féltek, hogy a Lipótra kerülnek, azért verték szét.

robin masters · http://reakcio.blog.hu 2008.01.29. 08:19:06

Bence:

Sajnos nem tudjuk, tippelni pedig felesleges arra vonatkozóan, hogy a 600-ból hányan lehetnek potenciálisan veszélyesek. De a közveszélyesség már egy olyan szint, ami magában hordozza az önveszélyességet is. Tehát a betegek kieresztése legalább annyira róluk, a betegek biztonságáról szól, mint a buszon utazó polgárok biztonságáról. Ilyet nem lehet kockáztatni - és most mégis megtették. Ennyiről szól a történet.

Atitata · http://egysegedmunkasemlekei.blog.hu 2008.01.29. 09:11:12

A betegek már régóta nem járnak kezelésre.
Ez tuti.
Nem tűntek el szem elől a paciensek. Mert ami az orrunk előtt van, azt nem vesszük csak észre.
A parlamentben keresték már őket?

Vargaland 2008.01.29. 10:21:57

Nem tüntek el a rendszerből.
Csak tíz százalékkal kevesebb gyógyszert váltottak ki.
Tehát nem 600 ember nem szed gyógyszert, hanem hatezer kevesebbet.
De ez sem igaz.
Egyszerűen a dilidokik keze nem onjta már a gyóygszergyártók által szponzorált recepteket, mert ellenőrzik őket.
.
Egyébként meg, tud még valaki ilyen rendszereltünős elmebeteg hülyeséget mondani?

slapaj 2008.01.29. 10:42:25

Hát én meg eezebben találnék jobb szimbolumot a riogatós, megbélyegzős bulvár újságírásra, meg a statisztikával történő hazudásra, mint ez a sztori. Kár ezért a postér, nem reakció minőségű.

robin masters · http://reakcio.blog.hu 2008.01.29. 10:50:39

slapaj & co.: mindazok, akik a történet valóságtartalmát, vagy számait vitatják, nem a poszt szerzőjével állnak vitában, hanem a hír közlőivel. ez a bejegyzés reakció egy eseményre, ahogy az első mondatban is foglaltatik: afféle tudósítás, nem pedig hírforrás.

a gyengébbek kedvéért:

www.origo.hu/itthon/20080128-skizofren-betegek-estek-ki-a-rendszerbol-az-opni-bezarasa-ota.html

Vidéki 2008.01.29. 11:45:22

A szabadon kószáló skizofrén elmebetegek, nemcsak önmagukra, hanem a környezetükben élő egészséges emberekre is veszélyt jelenthetnek!

zetalaki 2008.01.29. 11:56:13

Robin M.: a még gyengébbek kedvéért, és akik esetleg nem féltetlenül az RTL Klub híradójából próbálnak tájékozódni, egy MN-cikk, amely valószínűsíthetően az idézett hírt is ihlette:


www.mno.hu/portal/537772

bence811 2008.01.29. 12:05:23

Robin masters:

Nagyon jól tudom, hogy kiengedett betegek nagy számban lehetnek önveszélyesek, de erről nem írtam, mert másokra azok többsége nem veszélyes. Az itt kommentelők sokasága aggódik amiatt, hogy neki eshet baja, ha egy ilyennel az utcán összefut. Természetes, hogy a közveszélyesek, ha nemis közvetlenűl, de önmagukra is veszélyt jelentenek.

robin masters · http://reakcio.blog.hu 2008.01.29. 12:34:26

Bence: a posztban direkt nem bocsátkoztam jóslásokba arra vonatkozóan, hogy hány embert lincselnek/folytanak/késelnek meg a szabadon járó skizofrén betegek. Erről teljesen inkompetens dolog lenne előre nyilatkozni, hiszen könnyen lehet, hogy egyetlen hasonló esemény se lesz.

Ami inkább érdekes, az maga a LEHETŐSÉG, ha tetszik, a KOCKÁZAT, hogy ilyen kérdés egy működő államban egyáltalán felmerülhet - a gyakorlati megvalósulásától teljesen függetlenül. Erre vonatkozott a poszt, kivált annak utolsó mondata.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.29. 12:53:02

bence811 2008.01.29. 12:05:23:
"Nagyon jól tudom, hogy kiengedett betegek nagy számban lehetnek önveszélyesek, de erről nem írtam, mert másokra azok többsége nem veszélyes."

Maskeppen fogalmazva: a kiengedett betegek egy resze kozveszelyes. Plane, ha aki talalkozik vele, nem tudja, hogyan kell banni egy skizofreniassal.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.01.29. 23:35:59

Vargaland: "Egyszerűen a dilidokik keze nem onjta már a gyóygszergyártók által szponzorált recepteket, mert ellenőrzik őket."

Ez éppen a pszichiátriában nem áll. Ott mindig is a beteg együttműködése a probléma. Van egy paradoxon: nevezetesen az, hogy a racionalitás zavaraival járó betegségformák (mint a skizofrénia) esetében a betegségbelátás és a klinikai állapot rosszabbodása sajnálatosan ellentétes.

Magyarul: amíg a skizofrén TUDJA, hogy beteg és belátja azt (sokszor ilyenkor is megvannak a "hangok", de tudja, hogy azok nem valósak), addig szedi a gyógyszert. Ahogy jön a schub, és rosszabbodik, az együttműködés és a betegségtudat elvész: nem megy el a gondozóba, abbahagyja a gyógyszert, stb.

Pontosan azért kell a gondozás és a lehetőleg szoros felügyelet, mert ezek a betegségek évtizedekig tartanak. Javul, rosszabbodik. Ha a gondozás elég jó, akkor a rosszabbodás első jelére beavatkoznak (gyógyszert müdosít/dózist növel, esetleg befekteti) - míg ha a felügyelet gyenge, a beteg hajlamos "eltűnni" éppen akkor, amikor a legfontosabb volna, hogy szem előtt legyen.

A két major kórkép, a skizofrénia és a PMD (mániás-depresszió) között van egy lényeges különbség: a skizofrén, ha akut fázisban van, ön- és közveszélyes: ha jön a "harántimpulzus", ok nélkül támadhat. A PMD-s beteg legfeljebb mániás fázisban közveszélyes (és a mániás fázis jóval ritkább a depressziónál), depresszióban az öngyilkosság a jellemző, nem a más elleni agresszió. Továbbá egy akut schubban lévő skizofrénnel NEM LEHET "bánni"; Doomhammernek nincs igaza, ez nem "tudás" kérdése. A legrosszabb állapotban csakis masszív gyógyszerelés és sokszor emellett testi kényszer képes a beteget megfékezni, nemegyszer még ma is csak az elektrosokk-kezelés hatásos (mert a gyógyszerből annyi kéne, ami a beteg nem bírna ki).

A poszt minden szempontból megalapozott: súlyos veszélyt okoz ez a fajta állami hozzáállás - ha a veszély manifeszt eredménye nem is jósolható meg. A betegeknek okozott kár sem becsülhető fel: egy teljesen kialakult skizofrén schub, ami elektrosokkra szorul, maradandó károsodással is járhat, míg időben elkapva finomabb eszközökkel lett volna rendezhető. Pontosan azokat a betegeket tévesztik így szem elől, akik a betegségtudat hiánya miatt a legszorosabb vezetést-köveést igényelnék! Akinek fáj a mellkasa, elmegy az orvoshoz, mert tudja, hogy ez nem normális dolog, és tart attól, hátha infarktusa van. Aki éppen bekattant őrült, annak fogalma sincs arról, hogy ő most beszámíthatatlan, és önállóan nem kér segítséget.

kukacka 2008.01.30. 00:10:45

Igazgató emil ment! Remélem megkaptad.

kukacka 2008.01.30. 00:18:19

Azt nem tudom írta-e már valaki, hogy a szociális leszakadás miatt bizony egyre több ember nem tudja kiváltani a sokszor nem éppen olcsó gyógyszereit vagy nem megy el orvoshoz, mert egyre messzebb és egyre drágábban lehet utazni, meg persze vizitdíj, stb.
Öcsém gyógyszerei kb. 4000 Ft/hó, elég borsos, pedig ingyen utazhat, közgyógyigazolványa van és vizitdíjmentes.

kukacka 2008.01.30. 00:31:31

Ja, és az OPNI azért nem csak a "dilisek" karanténja. A pszichiátria mellett ott a neurológiai részleg is, mely nagyon magas szinvonalú szakmai munkát végzett, jól összeszokott orvosi teamekkel és egyéb szakemberekkel. Ezeket is szépen szétkergették, ami nagyon durva, szakmai barbárság.


Egyébként bentlakásos, állandó orvosi felügyeletet bizosító pszichiátriai intézményekbe 4-5 évet kell várni egy listán és persze egy rakás papírral kell igazolni, hogy jogosult az illető és hogy másképp nem lehet megoldani az ellátását. Vaze.
És persze, ha valaki egyedül van, vagy egy nem túl "rátermett" családtaggal, akkor persze a kutya sem figyel rá: nem kap orvosi kezelést, nem váltják ki a gyógyszereit és senkit nem érdekel, ha az utcán kóborol vagy felgyújtja a lakást.

Különben ez az egész társadalmi probléma is, sőt inkább az.

kukacka 2008.01.30. 00:33:48

Ja, és a cikk címe bulvárgagyi, pánikkeltő és igenis a társadalmi előítéletekre épít. Jár érte egy basszuska.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.01.30. 00:53:39

Kukacka, a pszichiátriai betegeket nem kell bentlakásosba tenni - csak ha végképp leépülnek (ami sokszor megtörténik, végkimenetelként idősebb korra), de akkor elmeszociális otthonba. Pár hét vagy egy-két hónap bentfekvés jó gondozás mellett rosszabbodáskor elég, amíg van esély a javulásra.

kukacka 2008.01.30. 01:40:15

Fogalmazzunk úgy, hogy nem mindegyik pszichiátriai beteget kell intézetbe tenni, de azért nem csak a leépülteket kell. Vannak pl. halmozottan fogyatékosok, akiknél a pszichiátriai betegség csak másodlagos, vannak akiknél többféle "agybaj", pszichiátriai és neurológiai is együtt van és sajnos sokan vannak, akik éppen szociális helyzetük (nem kizárólag anyagi) miatt lesznek "betegek". Komplex probléma ez és koránt sem csak holmi "közveszélyes" skizókról van szó.

Meg persze sokan vannak, akik aggresszívek pedig nem is skizók. Tulajdonképpen normálisak orvosilag. Lásd közlekedés Magyarországon.

Mindenesetre jó páran vannak, akik hosszabb távon vagy állandó jelleggel szakemberek és hivatásos segítők segítségére szorulnak, és ilyen helyből ill. férőhelyből amúgy is baromi kevés van, sokszor rettenet körülmények között, és erre bezárják a pozitív példát, amely egyben módszertani kutatásokat is végzett, tehát a többi hasonló intézmény szempontjából is fontos lenne.
Igaz ugyan, hogy nem az OPNI az egyetlen hely, ahol ilyen jellegű munkát végeznek, de a kormány szemléletmódja, hozzáállása a többi ilyen intézményre is rányomja a bélyegét.
A nyereségérdekelt biztosítási rendszer "áldásaiba" pedig bele sem merek gondolni.

bence811 2008.01.30. 09:16:59

Igen, sajnos olyanok is vannak akik viperával törnek gerincet, ha megelőzöd a BMV-jüket... ezek szerintem az összes skizónál veszélyesebbek. Az ilyennel nem lehet bánni, mondhatsz neki bármit, törött csontokkal végzed..:(( Én az ilyeneket is gyógykezelném, és nem a börtönbe dugnám, ahol ugyanezt teszi a többi elitélttel, és ha letelt a bűntetése, újra az utcán.
szerintem nem az a baj, hogy megszűntették a lipótot, hanem, hogy előtte nem hozták létre a mai, modernebb pszichiátriai intézményeket.

Vargaland 2008.01.30. 11:22:46

Kedves Mornargoreny!

Más a beteg kezelése , és más a mentor gyógyszergyár termékének orbaszájba felírása, hogy meglegyen a telefon, a benzinpénz, vagy a következő konfrenciának álcázott welness hétvége.
Mindenhol csökkent a gyógyszerfogyasztás, nem csak az elmekórtani részlegen.
Egyébként meg a kezeltek nem maradtak kontroll nélkül, szétdobták a többi intézmény között.Hogy ők nem mázsára írják az antipszichotikumot?
Lehet, hogy ennyire van szükség talán.

bence811 2008.01.30. 13:59:32

Kedves Molnargöreny!

Én úgy tudom, skizofrénia esetén ma már csak akkor használnak "sokkolást", ha már semmi sem használ, egyik gyógyszer sem válik be. Ez elég ritka tudtommal...

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.01.30. 15:13:27

Vargaland: a feleségem dolgozott orvoslátogatóként. El kell szomorítsalak: a gyógyszercégek se teljesen hülyék. Lekérdezik a patikák fogyási adatait, azaz a felírt de ki nem váltott receptért senki nem kap semmit. Márpedig, ha odafigyeltél volna, azt írtam (megalapozottan, de kérdezz meg egy pszichiátert), hogy az elmebetegeknél épp az a baj, hogy rosszabbodáskor nem váltják ki és nem szedik be a gyógyszert. Hiába írják fel nekik.

Bence: vázlatosan így van (ezt is írtam), de akkor is villanyozásra kényszerülhetnek, ha a beteg annyira rossz állapotban van, hogy a szükséges gyógyszerdózis túl nagy lenne; továbbá, ha mellékhatások (pl. Parkinson-kór, gyakori mellékhatás) miatt a gyógyszer ellenjavalltá válik.

Rossz gondozás-követés mellett a sokkolnivaló beteg gyakoribb lesz, ez tény. Merthogy többet fognak dühöngő őrültként összeszedni valahol az utcán...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.30. 15:39:09

Vargaland 2008.01.29. 10:21:57:
"Egyszerűen a dilidokik keze nem onjta már a gyóygszergyártók által szponzorált recepteket, mert ellenőrzik őket."

Hohoho, valakire hatott a gyogyszer.
Nem veletlenul tettek fel a sorozat linkjet a Kapcsolat.hu-ra.
tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com/2008/01/hulljon-frgese-iii.html
es meg.
tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com/2008/01/parasztnak-zongort.html

bence811 2008.01.30. 18:05:04

molnargöreny: persze, ha annyira súlyosak a mellékhatások (szerencsére ez ritka), akkor egyes mellékhatások jelei esetén nem adható semmilyen antipszicho. sem. Tény, van ilyen is. Bár arról nem tudok, mennyit használ a sokkolás, de talán annyit, amennyit árt is. Valóban, a kezeletlenek hosszú távon rosszabb állapotba kerűlnek, tehát nyilván több lesz az, akit sokkolni kényszerűlnek. Azért, mert dühöngő őrűlt, még nem kell sokkolni, elég a haloperidol+nyugtató is. Persze ha terápiarezisztens, akkor igen.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.01.30. 19:10:36

A haloperidolnak és a többi hasonló szernek masszív antidopaminerg hatása van, ami miatt hosszas szedés után szinte törvényszerűen jön a Parkinson-kór - sajnos ez nemhogy nem ritka, hanem a hosszan fennálló skizofréniában meglehetősen gyakori (igaz, hogy a schubok hevessége meg csökkenni szokott, így később nem olyan veszélyes - viszont a leépülés meg halad előre). Egyébként nemrég történt, hogy egy maximális dózis (fölötti adaggal) sem uralható dühöngő gyilkolt bent az osztályon, ha emlékszel rá. Én magam is vittem olyat, akit vénás altatással lehetett csak lelőni, de ilyesmit csak a beszállítás idejére lehet csinálni, huzamosabb ideig nem.

Száz szónak is egy a vége: szoros ellenőrzés és gondozás nélkül mindenképpen sokkal rosszabb a betegek helyzete. Aránytalanul rosszabb, mint a saját betegségükkel tisztában levő és azzal spontán is törődő belgyógyászati betegeké. Aki hagyja az elmebetegeket szétszóródni, az kérem gazember, akármilyen gazdasági megfontolás áll a dolog mögött. Mai kormányunk egészségügyi szekciója voltaképp mindig is gazemberekből és dilettánsokból; illetve olykor (pl. most) dilettáns gazemberekből áll...

Vargaland 2008.01.30. 19:43:00

MOLNARGORENJE

Ki is váltják őket (70%-ra)a patikus meg is le hívja a támogatást tb-től. Gyógyszer marad, jöhet a következő recept.
Volt olyan közgyógyos akinek annyi gyógyszert írtak fel egy évre, hogy ha száz évre elosztva szedi, akkor is belehal az első nap.
Nem azt mondom, hogy a "dilidokik" ilyenek, és ez történt ebben az estben is.
(bár én csak kivizsgálnám azért egyenként a hatszáz eltünt beteg kórlapját!) (mert ha már egyszer eltüntek, ugye lehet tudni kik azok)
.
Szerintem egyszerűen, propaganda szintű parasztvakításról van szó már megint, és a néphalál után már arról vízionáltok, hogy a kormány rátok engedi a bolondokat.
Gratula.

dowNLoad 2008.01.30. 19:49:16

Varga és akkor HOVÁ LETTEK a LIPÓTMEZEI figurák? Konkrétan tud róla bárki megbízható adatokat, vagy csak a sz@rkeverés van, hogy a többi intézmény "felszívta" őket?? Mangalica Ágnesnek valahogy azt sem hiszem el ha kérdez.

Vargaland 2008.01.30. 19:52:53

Download!
Tudja a Csernus!
Én nem.
De lehet, hogy terápiás foglakozásként ilyen elmebetegségeket találnak ki.
Felszívta őket a bulvármédia.(Rtl,Tv2, meg a Mónikasó)

Vargaland 2008.01.30. 19:59:48

Mind amellett, Lipót bezárásával én sem értek egyet.
Sokáig ott lakott Rejtő Jenő, mint ápolt.
Bejáró volt, csak aludni jött este haza.

Szobrot a kertbe, táblát a házra és beköltöztetni az egész politikai kommunikációs csapatot (balról, jobbról).
Kurvára nagy lenne a megértés.

dowNLoad 2008.01.30. 20:23:48

Abból még soha nem lett semmi, amiben az átlagemberek (bennszülöttek) egyetértenek (egységesen) DE a politikai elit egységesen NEM ért vele egyet. (a degeneráltság nem pártfüggő, bár erősen balra tolódott a legtöbb ápolásra szoruló, haha, ill. a szadisták szinte csak ilyenekből állnak) Az elit SEMMIBEN NEM VÁLLAL közösséget az átlagemberrel.

piszkafa · http://vurstli.blogspot.com/ 2008.01.30. 20:33:32

Ámberek! Sömmi probléma! Majd ez a 600 csatlakozik ahhoz a csapathoz, amelyik a Parlamentben üldögél és pártokba, bizottságokba, albizottságok albizottságaiba tömörül!
Hajrá!
Előre!
A nép leszarva!

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.01.30. 20:36:37

Ma is láttam az utcán egy manifeszt bolondot. Nem részeg volt, és nem is narkósnak nézett ki. Egy megvan a 600-ból...

kemotox 2008.01.30. 21:28:29

Piszkafa rájött a megoldásra!
A felsőházi ülésterem úgyis üres. Jó sok a hely, ráadásul ott aztán mindenki önmaga lehetne! Napóleonok, haza bölcsei, vezérlő tábornokok...

A másik ülésteremben lévő bolondoknak fel sem tűnne .

Invictus 2008.01.30. 23:05:17

Nem tudom hol vannak ők 600-an, de érzésem szerint sokan fórumoznak (nem itt, itt kevés van belőlük).

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.30. 23:20:25

Nem tudom, mi ez a nyivákolás.
Változásra van szükség, mert a reform ezt kívánja.
Korábban mindenféle szétszórt helyeken kezelték ezeket a bonyolult betegeket.
Most végre összehozzák őket egy kiválasztott helyre, ahol a legjobb specialista kezelheti őket.

tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com/2008/01/kirk-kapitny-beteg.html

Ez majd megoldja a skizofréniások problémáit is.

Egy kis reformbátorság, reakciósok. Nem kell félni a reformtól, ráfér erre a hülyeországra.

DrM · http://internetalon.hu 2008.01.31. 08:21:48

A 600 beteg nem tünt el, csak átalakult. Pl.: politikusnak állt, vállalkozó lett stb.

bence811 2008.01.31. 10:13:13

Molnargoreny,

Nem teljesen értek veled egyet, mert ma már csak addig kezelnek haloperidollak, amíg kiaalakul egy javulás, azután áttérnek atipusos szerre (mint a risperdal), és ezeknek sokkal kedvezőbb a mellékhatásprofiljuk. Hát ezek is antidopanerg hatásúak, de a maradandó mellékhatások ritkábbak. Nos az meg tény, hogy addig nyugtatózzák a veszélyes beteget, amíg az antipszichók nem kezdenek el hatni. (Ha valahol nem így teszik, sztem az szakmai hiba.) Természetesen nem altatják, de gyakorlatilag, akit kezelni kezdenek, az injekciók után rövid időre elalszik, és a köztes időszakokban gyakorlatilag élettelen zombi. Tehát nem tud ártani senkinek. Nos aki ennyire veszélyes, hogy öl, azt le kellett volna kötözni, és/vagy nyugtatózni.
Az általad alább leírtakkal egyet értek.

bence811 2008.01.31. 10:22:58

Egyébként én nap mint nap látok "manifeszt bolondokat", tegnap is láttam az egyiket, akit már régóta ismerek. Itt lakik a közelben. Nemtom mi baja, de nem romlott az állapota az évek alatt. Néha idegesen kapkodva mutogat, furán tartja kezeit, pózokat vesz fel. De tudtommal senkinek se árt. Tény, hogy ilyesztő tud lenni a viselkedése, de ezért még nem kell bezárni. Tud utazni is tömegközlekedéssel is, bár nem tudom olyankor megy-e valahova.

jean-sol partre 2008.01.31. 15:55:29

Gary Fisher:
Gyermekkori skizofrénia kezelése LSD és pszilocibin alkalmazásával

www.daath.hu/showText.php?id=117

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.01.31. 16:10:12

jean-sol partre? :) ollé, más is olvas Boris Viant :)

ON.

bence811 2008.01.31. 18:57:28

daath.hu/showText.php?id=72

Feldmár András gondolatai, ahogyan ő látja...

LT 2008.02.01. 19:41:59

nemtudom miért ide irom de most nézem Ficsor Ádámot az új kabinetfőnököt ATV-n. Atyám...

gyuribacsi 2008.02.03. 21:48:41

Lord_valdez-nek üzenem: küldeni próbáltam egy másik blogról, s innen is mailt. Megkaptad?
(többiektől bocs)

nurse 2008.02.05. 20:32:48

Olvasgattam a sok kommentet. Ex pszihiátriai szakápolóként azt tudom mondani, hogy sokkal több a beteg kint, mint bent. Ok, nem tagadom vannak közveszélyes betegek, de nem minden schizophren beteg közveszélyes! Igen, vannak olyan időszakok, amikor nincsenek jól, de ezek időszakok! Mitől is félnek sokan? A másságuktól? Sokan nem is tudjátok ki beteg és ki nem! Azért nem mert nincs a homlokukra tetoválva! Egyébként meg a 10%-ról meg csak annyit, hogy a Lipót jellemzően tömte a betegekbe a gyógyszert! Volt olyan betegünk, aki onnan jött hozzánk és tele volt a lázlapja a sok cuccal, mikor hazament, akkor két bogyót szedett naponta és jól volt... Lehet, hogy ez indokolja a -10%-ot? 600 beteg? valami itt nem stimmel. Mindenhol van területi ideggondozó, gondozókkal, akik kijárnak a beteghez! Nem hiszem el, hogy nem járnak ki a súlyos betegekhez! Nem hiszem, hogy ennyire túl kellene dramatizálni a dolgot! Abban igazatok van, hogy vannak "látványos" betegek, de kezelhetőek!
Hogy egy dühöngő örült csak úgy elhagyja a zárt osztályt? Na neeee! Az intézmények kötelessége jelenteni az ilyen beteget a bíróságnak és egy bíró kijön és dönt. Ha jogos a kényszergyógykezelés marad a beteg. Ha nem akkor engedik ki! Csak úgy soha nem sétálhattak ki a beteg, mert úgy gondolták nem akarnak maradni!

bence811 2008.02.05. 23:34:39

Szia Nurse!
Nagyjából én is így vélekedek...
Viszont a bíró téma érdekes. Mi alapján állapítja meg egy bíró, hogy kell-e kezelés valakinek? Hisz valszeg nem sokat ért a pszichológiához. Azt gondolom, hogy az orvosok pedig addig hitetik el a bíróval, hogy kell a kezelés, ameddig akarják (persze kicsit leegyszerűsítettem a dolgot). Te tudod, hogy történik ez pontosan?
Köszönöm

Nurse 2008.02.06. 10:59:34

Szia Bence!
Hatósági elmeorvosi szakértőről van szó. Ők már konyítanak a dologhoz. Nem tudom pontosan milyen végzettség kell ehhez, hogy valaki ezt végezhesse. Szakorvos is jelen van a beszélgetésnél, aki célirányosan teszi fel a kérdéseket a betegnek, amiből kiderül egyértelműen hogy érzi magát a beteg. Egyébként meg józan paraszti ésszel is lehet látni azt, ha tekintget jobbra-balra, szorong, esetleg még reggel a porcelán kancsót a falhoz vágta. Nem fogják kiengedni.
A másik dolog, hogy az ilyen jellegű megbetegedésekben szenvedőknél nem az a cél, hogy éveket töltsön a beteg az intézmény falai közt, hanem az hogy minél gyorsabban vissza tudjon illeszkedni a társadalomba! Jobb helyeken csak addig tartják bent a beteget, amíg muszáj, egy perccel sem tovább!

eva5412 2008.02.06. 11:24:02

hát még mennyi ember van akit ki se kelett engedni mert állandóan kint van!

bence811 2008.02.09. 01:52:31

Szia Nurse!
Köszönöm a választ!
süti beállítások módosítása