Morvai - és ami mögötte van
2008. február 29. írta: Skrabski Fruzsina (lelkylola)

Morvai - és ami mögötte van

 Mi, magyarok nagyon szeretjük a pletykákat. Szeretünk azon csámcsogni, hogy Orbánnak, Antallnak hány szeretője volt, meg milyen betegsége. Ráadásul ezeket a történeteket álltalában úgy meséljük, hogy „biztosan tudom, mert egy nagyon közeli ismerőse mesélte”.

 Morvai Krisztina is egy ilyen figura, akiről szinte hetente terjednek el újabb és újabb pletykák.
Az tény, hogy Morvai nem PC. Hol a liberálisok akadnak ki tőle, hol a radikálisok. Láthatólag a Fidesz is némi távolságtartással szemléli, hiszen nem lehet tudni, hogy holnap mit fog tenni. Egy autonóm nő, és kész.

 Már én sem tudtam, hogy mi a valóság és mi a hazugság, aztán megvettem a könyvét. A Magunkfajták annyira őszinte vallomás, hogy ember legyen a talpán, aki kételkedik. Morvainak egyébként ez az egyik legfőbb érdeme, hogy őszinte és egyenes.

 Kiderül a könyvből, hogy nem akar politikus lenni. Azért nem, mert nem tudna kompromisszumokat kötni, másrészt szerinte a civil szféra megerősödésére van szükség. Élő, erős lelkiismertre van igény, ami befolyásolhatja a mindenkori hatalmat. Másrészt azt is megtudhatjuk, hogy egyáltalán nem veszi magára az antiszemita vádat, mert nem az, és kész.

 Egy halálos betegségen van túl, és éppen egy csendesebb, lelki útra tért rá. Ugyanakkor mindig kiabálni fog, ha igazságtalanságot lát. Harcol tovább a megkínzott emberekért, az ENSZ-en és olyan államok diplomáciáján keresztül, akik hatással lehetnek a magyar belpolitikára és az EU-ra.

 Beszél a férjéről is, Baló Györgyről, akit elképsztően műveltnek tart, és szerinte sok szempontból közös az értékrendjük. Szó esik a Civil Jogász Bizottságról is (bár a könyvet még azelőtt írta, hogy kilépett) - kiderül, hogy a konfliktusok akkor kezdődtek, amikor a CJB egyeztetett az ORFK-val és ők egy megtévesztő közleményt adtak ki. Aztán ezt korrigálták. Sajtóhírek szerint a végső szakítás oka az volt, hogy szakmailag nem értettek egyet a bizottság tagjai Morvai levelével, amit Sólyomnak írt.

 Hogyan tovább, Morvai? Ki tartja tündérnek és ki tartja boszorkánynak? Mi lehet az új, erős civil szervezet célja és bázisa?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr54359099

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: SZENZOR 2008.03.05. 12:25:34

Balóné a szekszárdi léleképítőn Én mindig képpel kezdek, valahogy rögtön ad egy alaphangulatot. Dedikálás, mosoly, szívek rajzolva a pár kedves sor mögé, elfogyott vagy 2-300 a Magunkfajták c. nem olcsó (2800ft/db) párbeszédes

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.03.05. 23:49:28

Személy szerint egy fiktív feminista, szlovákiai magyar nővel kapcsolatban úgy gondolom, hogy mint magánember, kutathatná az erősen nacionalista szlovák nőket, és ezt a kutatást akár hasznosíthatná is.

Mint ENSZ-delegáltat egy – feltételezett – szlovák nőket segítő bizottsági ügyben, amikor a szlovákok épp egy hódító Magyarországgal állnának hadiviszonyban, s e nő Magyarország felé fejezné ki elsősorban szimpátiáját, érzékeny pontnak találnám.

Persze ez még nem ok arra, hogy feltételezzük: az említett (képzeletbeli!) nő ne tudna pártatlanul, és ténylegesen a szlovák nőket segítve viselkedni, csak nehéz elképzelnem, hogyan találná meg ennek a hiteles, elfogulatlan módját.

tistedur 2008.03.06. 00:07:03

Loxon!
csak egy dologra hívnám fel a figyelmet:sem oblomov 19.09-es, sem pedig tewton 22.14 hozzászólásában-amire én reagáltam,nem volt szó semmiféle bizottsági munkáról..csak a kutatói tevékenységről.engem a kutatói tevékenység megítélésével kapcsolatban érdekel a véleményük.persze a tiéd is.miért csak magánemberként kutathatna?ha mondjuk szociológus vagy történész vagy gender studies-kutató,akkor már nem kutathatná?vagy a magánember azt jelenti,hogy nem vállal semmiféle politikai,kultúrális vagy társadalmi szerepet?(a felhozott példád kicsit fals:az ensz bizottságban szlovákiai magyar küldöttként olyan román nőket kellene védenie,akik ellen a magyarok éppen az erő pozícíójában vannak-így talán kicsit pontosabb)

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.03.06. 00:12:15

Polgár Viktor az MTI-nek szerdán azt mondta: „a kormányok szokták jelölni ebbe a bizottságba a tagokat, a kormány jelölte Morvai Krisztinát, aki ezek után nem működött együtt a kormánnyal". Hozzátette: „sok esetben a kormánnyal szemben foglalt állást", de volt olyan is, amikor a kormány álláspontjával „homlokegyenest ellentétes álláspontot képviselt". A külügyi szóvivő szerint Morvai Krisztina a tevékenységével "okozott bizonyos gondokat, hiszen magyarázkodni kellett a világ más államai, kormányai előtt a tevékenysége" miatt.

„Bizonyára merő véletlen, hogy utódom kijelölésére néhány héttel azután került sor, hogy az Izraeli ENSZ misszió vezetőhelyettese nyilvános panaszlevelet fogalmazott meg ellenem, amiért kérdéseket mertem feltenni a palesztin, illetve az izraeli állampolgárságú arab/beduin nők helyzetével kapcsolatban. Hasonlóképpen véletlen lehet, hogy a kijelölt utód – aki Polgár Viktor szavaiból következően hajlandónak mutatkozott a kabinettel való együttműködésre – történetesen egy zsidó nőszervezet alapító tagja, a Közép Európai Egyetem Zsidó Tudományok (Jewish Studies) tanszékének oktatója" – írta csütörtökön az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában Morvai Krisztina. Hozzátette: erről tájékoztatta a CEDAW Egyezmény részes államainak képviselőit.

Forrás:
www.mno.hu/portal/367456

- - -

Itt pedig:
www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=105985
ez olvasható:

–   Mi a véleménye a Külügyminisztérium reakciójáról?
–   Megdöbbentő, hogy a magyar kormány is elismerte: befolyásolni akart egy független szakértőt. A CEDAW bizottság tagjainak tilos bármely kormánytól utasításokat elfogadniuk, erre fogadalmat is tesznek. Ezért is példa nélküli, hogy a Külügy egy olyan bizottsági tagot keresett, aki "hajlandó lett volna együttműködni a kabinettel".
–   Ön levelében a magyar kormányt vádolta azzal, hogy izraeli nyomásnak engedve jelölte Pető Andreát a bizottságba. Nem gondolt arra, hogy ezzel a kijelentéssel árt Magyarország megítélésének?
–   A bizottság független szakértőjeként én nem a magyar kormánynak, hanem az ENSZ-nek tartozom lojalitással, hiszen őt képviselem.
–   Milyen esélyekkel indult volna, ha ismét önt jelölik?
–   A CEDAW-ba a kormányok egymás után három-négy ciklusra is ugyanazt a szakértőt szokták jelölni, mert minél több tapasztalatuk van, annál jobban tudják végezni a munkájukat. A tagállamok pedig szinte minden esetben elfogadják a hosszabbítást. Több tagállam is megkeresett, hogy támogatná az újraválasztásomat, ezért biztosnak tűnt a helyem.
–   Hazánk ENSZ-képviselete szerint az ügyből egyáltalán nem lett nagy botrány New Yorkban. Ön milyen visszajelzéseket kapott?
–   A levél valóban nem kavart botrányt, abból azonban, hogy a magyar kormány befolyásolni akarta egy független szakértő munkáját, még nagy botrány lehet.

Ugyanitt olvasható interjú Pető Andreával is.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.03.06. 00:17:55

"tistedur",
politikai, főleg nemzetközi szervbe jelölve lehet, hogy nem jelölném. De azt hiszem, fontosabb, amik azóta előjöttek (kormánnyal való együttműködés kérdése, lojalitás az ENSZ iránt stb.). Nyilván még sok minden lehet a háttérben, amit nem tudunk, vagy amit esetleg az érintettek is töredékesen tudnak vagy elhallgatnak.

Oblomov 2008.03.06. 00:19:13

tistedur 2008.03.05. 23:05:20

Érdekes a felvetés. Igazandiból nem ismertem eddig ezt a gender studies disciplinaritást. Mentalitás-, asszimiláció-kutatás, életmódvizsgálat, modern filolológia - gondolom -eddig is volt. Aztán az egyes meglévő tudományterületeken belül, pl. a fr. tört.írásban az Annales-kör óta a hétköznapok története iránti érdeklődés miatt effajta interdiszciplinaritás régen létezik.

Hogy azáltal tudományággá tehető-e a feminizmus, hogy a másik nemre is kiterjesztik az érdeklődést, azt nem tudom. Vannak rossz tapasztalataim is az interdiszciplinárisnak nevezett képzéssel kapcsolatosan. Pl. népművelés szak már nincs is.

Sváb-zsidó helyettesíthetőség. Sok vonatkozásban megállhat. Társadalomtörténeti tekintetben itt Kö-K-Eu-ban viszont mégsem ugyanaz.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.03.06. 00:35:33

Egy korábbi kérdésre:
"A purimi elbeszélésnek vitathatatlan heroinája ő, miközben a hétköznapi történelem mégis élénkebb fantáziával rajzolta meg a férfiszereplőket, különösen Hámánt, akinek a nevét még egy táska formájú süteményben is megörökítette. Eszterről, vagyis a nőről (is) szól ugyan a történet, közben fogalmunk sincs róla, hogy hogyan látta, miként élte meg a vele történteket ő maga."

Így jön hát össze a feminizmus és a felekezetiség az EszterTáska c. honlapon.
esztertaska.blogter.hu/?post_id=7500

tewton 2008.03.06. 00:44:53

Hello tistedur (most értem ide)

"akkor is furcsa lenne,ha egy szlovákiai magyar nő kutatná az erősen nacionalista szlovák nőket??"

Igen. Tekintve a két állam viszonyát a 20-50s években.

Jelezném, hogy a "furcsa" nekem nem morális kategória. csak disszonáns valahogy az egész.

Loxon von. válaszát direkt átugrom, hogy ne befolyásolhasson. Egy másik fiktív példa.

Kereszény kutatóként (vallás + kultúra) elmegyek Indonéziába, ahol nem túl régen keresztényeket mészároltak a moszlimok (vallás + kultúra), és pl. a gyilkosok feleségeivel készítek interjút, hogy hogyan élték meg az eseményeket.
(bocsánat a keresztény / muszlim példákért, de vallási alapú, erőszakos ellentétnek hirtelen ez jutott eszembe)

Valami ilyesmi az egész: van egy feldolgozatlan, erőszakos múlt, van egy áldozati halmaz, és vannak a tettesek. Két, vallási-kulturális-származási vonalon szeparált halmaz. Én jövök a távolból, tkp. vom Haus aus azonosulok az áldozatokkal, de "akadémiai" módon semleges is vagyok kifele. De azért tudom, hogy a tettesek morálisan igencsak elítélhetőek. Ebben akár igazam is lehet objektíven is. Odamegyek, mert épp béke van. Beszélgetek velük. Arról, hogy hogyan gyűlölték és irtották a fajtámat. Hazajövök.

Nekem ez így egy bizarr identitás-trip, todományos kontextusban. Persze, lehetnek tudományos hasznai. Bizonyos dolgok talán pont így derülnek ki. Lehet, hogy egy megszállott a nő, akit tényleg az igazság utáni vágy mozgat, meg tisztán akarja látni a múltat (1944 stb), meg az identitását.

De a MIÉPes nők mint téma? Miért pont ők? Mert ők ugye eleve antiszemiták, és akkor utálnak, csak nem tudtak kiirtani? Vagy direkt bemegyek a fogatlan oroszlán barlangjába, egy kávézás közben felvállalom, hogy akkor most a hatlapos mellett tessék engem gyűlölni?

Aktuálpolitika kapcsán ráadásul sose jutna eszembe "a nőket" vizsgálni (történetileg már igen). Az olyasmi, mint pl. Hitler pincérének memoárja volna. (jaj, mit kapok én lolától) Persze az én privát közemberi vélekedéseimet sem tartom kutatásra érdemesnek.

Na és akkor az egész mögé pakold oda az aktív izrael / palesztin viszonyt (vallás stb), az aktív és erőszakos és feldolgozatlan jelent, a vallás / állampolgárság / identitás egyedülálló variációs lehetőségét. Nomeg hogy Magyarország lenne képviselve.

Göncz Kingáról meg a fent hivatkozott „sisterhood is powerful” gondolat ugrik be hirtelen. Ami meg nem a világnézeti és vallási és politikai függetlenséget sugallja.

tewton 2008.03.06. 00:46:46

huhú, hogy beindult a blog. amig irtam a magamét, 5 másik beelőzött. pedig már fellőtték a pizsamát.

Oblomov 2008.03.06. 01:24:36

Elmolyoltam az Eszterek blogján. Nagyon klassz oral historyk. Benyomtak a kedvencekbe. Télleg magyar kultúra (nem felekezetiség). Bárcsak a romák is itt tartanának.

tewton 2008.03.06. 01:28:51

tistedur, oblomov
re: gender studies.
A CEU-n belül becézik ezt "gay and lesbian studies"-nek is (informálisan és nem ők maguk). Talán összefügg a nemi identitás keresésével?

Ez egy ilyen aktuális nyugati trend. Életmód- és mentalitástörténetnek még elmegy az újkortól felfelé, de pl. a középkori "eredményeik" szerintem szánalmasak, túlnyomórészt bűnbakkeresés és apológia, meg valami hihetetlenül primitív freudizmus beleolvasása a forrásokba.

tistedur 2008.03.06. 07:37:37

tewtom!
azért gondolom rossznak az indonéz példádat-és az angol protestáns példádddal is ez a gondom-hogy te mindkét esetben egy külső-tehát nem az adott országból származó kutatóval példálózol..és nagyon a vallási eltérésre helyezed a hangsúlyt.számomra ez sokkal inkább a kisebbség-többség viszonyt elemzi.egy országon belül.ebben az esetben a kisebbség vallási/származási "alapon" van idntifikálva-de a hangsúly-szerintem-a kisebbségi léten van

tistedur 2008.03.06. 07:39:51

Oblomov!
nem azt mondtam,hogy társadalomtörténeti szempontból ugyanaz..de mondjuk a svábság mellet,ha már beleemeled a németajkú városi polgárságot és az ő asszimilációs ill kultúrális azonosságtörténetét akkor kicsit érdekesebb a helyzet :)

nénike · http://mandiner.hu 2008.03.06. 08:39:30

Mai Magyar Nemzet, 5. oldal

Morvai Krisztina nyílt levele az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökének

smalladam 2008.03.06. 09:52:43

A levél mellett érdemes elolvasni Lovas "szemkilövetés" István Fodor Márk Amnesty International vezetővel készített "interjúját" is.

tevevanegypupu 2008.03.06. 10:24:05

Tenyleg nagyon jo a gondola Nemeth cikke Morvay kontra EszterTaska tortenetrol. Morvay ellen egyetlen kifogas merult fel, hogy nem eleg kooperativ Magyarorszaggal es kozvetve ezekszerint Izraellel sem ugy, ahogy ezt sokan szeretnek. Ami pedig Morvai Krisztina tiltakozasat illeti - a tortentek fenyeben - persze egeszen mas jelentoseggel bir. Igy valoban nem lehet szemrehanyast tenni kisse eles szavaiert. Es hiaba gunyolodnak a stilusan, az emberi jogokert batran es mindenhol ugy harcol ahogy mindegyikunknek kellene.

Oblomov 2008.03.06. 11:22:05

tistedur 2008.03.06. 07:39:51

Lehet, hogy érdekesebb. De a zsinagóga és a vallási hagyomány intézményesült akadályokat állított az asszimiláció, ha tetszik a "beolvasztás" előrehaladása elé. A zsidó reformáció-hiány pedig megágyazott a cionizmusnak, ami az önálló zsidó népiségtudat kivirágzásához vitt. A holocaust, a kommenizmus, meg a népi-urbánus ellentét politikai eszkalálódása aztán kezeletlenül hagyott, esetleg kezelhetetlenné tett sok mindent. Úgyhogy most vagy sárdagasztunk, vagy kommunikálunk.

Ez a Pető-Morvai incidens jól demonstrálja a dolgakat. Miközben civilként alapvetően senkinek senkivel baja nincs. Ettől persze még hivatkozzák a görög-katólikus nagypapit, illetve a zsidó identitást. Ahogy látom, inkább csak felszínesen. De ezzel be lehet fedni a közöttük/közöttünk feszülő (alapvetően) politikai, és nem vallási-származási-kultúrális ellentéteket.

A sváb, szász hagyomány viszont nem válik az egymásnak feszülés eszközévé.

tewton 2008.03.06. 11:24:16

tistedur 2008.03.06. 07:37:37
én se mondtam, hogy tökéletesek a példák.
De azért a MIÉPes nők mint kisebbség... azért egy származási + áldozati stich-je van a dolognak, akárhogy is forgatom.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.03.06. 11:38:45

Tessék, most kaptam:

www.vilagmagyarsag.com/benes

Kicsit zagyva, hogy pontosan mit ír alá, aki egyetért a petícióval, de ide kapcsolódik.

Az előző vitátokhoz: szerintem nyugodtan kutassa Pető a MIÉP-es nőket. Valamilyen szinten minden kutató elfogult. Én pl. egy időben kutattam, hogy miként hat a magyar-román kultúrák közötti kommunikációra az, hogy ellentétes a történelem oktatásunk. Pedig magyar vagyok. Lehet "függetlenül" hozzáállni - történelemkönyvek összehasonlítása, inetjú történelemtanárokkal stb.
A Morvai-Pető vitában szerintem az az érdekes - és azért adok Morvainak igazat -, mert ha valaki a tudományos munkája alapján elnyer egy nemzetközi szakértői állást, akkor ne váltsák le azért, mert olyan kérdésekhez is hozzányúl, mint a palesztin nők sorsa. Ha nem lett volna izraeli tiltakozás, ha a külügy nem erre hivatkozott volna, akkor minden más lenne.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.03.06. 11:48:25

nénike, ez a levél, ami a mai Nemzetben van, vagy egy másik?
www.gondola.hu/cikkek/58266

nénike · http://mandiner.hu 2008.03.06. 12:05:04

Nem ez az. Ha fent lenne a neten, linkeltem volna.

Oblomov 2008.03.06. 12:05:28

Lola,
elnézve Morvai kérlelhetetlenségét (vö.: "véres kezű Néró") lehet, hogy a diplomáciának még szoknia kellett volna az ő "szakmai" vérmérsékletét. Jó ügyeket is el lehet ám baltázni rendesen, lásd:

reakcio.blog.hu/index.php?disp=msgform&recipient_id=97391&comment_id=1614220&post_id=359099

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.03.06. 12:10:01

Oblomov, a linkre kattintva, az jön ki, hogy írhatok neked levelet. :)

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.03.06. 12:10:38

nénike, és mit ír?
Szamárfül, gyúrhatsz a 600-ra :)

Oblomov 2008.03.06. 12:13:23

Akkor inkább így:

Oblomov 2008.03.02. 13:47:47

ÁrPi 2008.03.06. 12:15:25

"Ez, mellékesen magyarázatot ad az antiszemitizmus halványan, de létező voltára is a kommunizmusban."

Halványan !?

Jávori Ferenc, azaz klezmer Fegya meséli az élete néhány maghatározó részletét az Alexandra Könyvesház ingyenes havi magazinjában:

Ott olvasható az, hogy miért hegedű-tanulást és nem zongorát javasoltak neki ifjonc korában, és továbbmesélve Fegya megemlíti hogy elterjedt hír volt hazájában az Ukrán Szoc.Szöv.Közt.-ban, nemsokkal Sztalin halála előtt, hogy Sztálin a zsidókat a Bajkál-tótól keletre telepítené egy új autonóm köztársaságba.

Valamint klezmer Fegya meséli még az "Eridani" , régi zenekarnevük asztronómiatudományos problémáit is:
Hivatalosan tudta meg egy csillagász-elvtárs állásfoglalását, hogy Ők -Jávori Ferenc szovjetunio -béli zenekara esetlegtán cionista összeesküvők a szovjet államrend ellen.

tewton 2008.03.06. 12:26:21

ÁrPi 2008.03.06. 12:15:25
"Halványan !?"

halványan. Mo nem volt a SzU.

nyugodtan felnőhettél a szocializmusban úgy, hogy ha nem voltál személyesen érintve (= zsidó ősök akik beszélnek róla), akkor fogalmad se lett az egészről. A téma a szocializmusban alsóbb szinteken nem volt téma, inkább el lett hallgatva. Sőt, a holokauszt túlélői sokan tudatosan hallgattak a dologról. Hemzseg is a huszonharmincas generáció az identitáskeresőktől, akik utólag tudják meg.
Persze az ötkerből meg újlipótból ez máshogy látszik.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.03.06. 12:31:16

Oblomov, eddig szerintem Morvai legrosszabb szereplése a HÍRTV-ben volt:
www.hirtv.hu/belfold?article_id=199965&highlight_text=Morvai
Beszélt, beszélt, a riporter meg se tudott szólalni -, pedig nem volt ellenséges közegben. No, de mindenkinek lehetnek rosszabb megnyílvánulásai.
Nekem úgy jön le, minden Morvai szereplés, mintha egy anyatigris lenne, aki tűzzel-vassal védi a gyermekeit (az áldozatokat). Túlfűtött, erősen érzelmi indíttatású, de jól esik annak, akinek védelemre van szüksége. Jól esik nekem is, aki úgy érzem, hogy az igazságot ilyen stílusban is képviselni kell. Mert, az ilyen megnyílvánulásokban látszik az, hogy valaki elhívatott.

Oblomov 2008.03.06. 12:59:40

Na, beírom akkor, ami eszembe jutott, ha már a nagyravágyó 600 lett a célkitűzés. :)

Szóval, Morvai láttatja, hogy "politikust" (talán még pártot is) lehet csinálni 1-2 év alatt. Útálom a Viktor szövetségi politikáját, és miegyéb, mégis azt kell tartsam, hogy az ő személyes politikusi habitusa bizony ritka "nemzeti" kincs, és nemcsak a nemzeti oldalt tekintve. Kósa mond időnként védhetetlenül vadakat, Pokorni olykor idegbeteg, Misiben semmi karizma. Talán még a kisrogán igéret, ha Viktor időben el nem ássa. Orbán mindnél sokkal többől van összegyúrva.

Morvai kéménységében, lágyságában is mindig valahol a női karizmára játszik rá, és ez a politika összetett helyzeteiben szerintem olyan egyoldalúság, ami (hosszabb távon különösen) gyengeség.

Az anyatigris meg az igazság mint köszönőviszony. :DDD. Ez jó.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.03.06. 13:11:00

Oblomov, Orbánban egyetértek. Úgy gondolom, hogy Morvai is van olyan karizmatikus, de nem tud olyan népszerűséget elérni, mint Orbán. Egy határozott férfi, olyan státusz, amit sokan elfogadnak, ugyanakkor egy határozott nő, aki ráadásul folyamatosan kivillantja harcos fogait - az a kommentekből is látszik, hogy sok mindenkiben ellenérzéseket vált ki. Még azok között is, akik szimpatizálnak a tevékenységével.
Szerintem nagyon jó választás az az irány, amit Morvai választott, hogy kemény szavú civil lesz. Ugyanis politikusként szétszednék - nagyon szélsőséges megnyilvánulásai miatt. Másrészt ő is mondja, hogy nem tudna alkalmazkodni a pártfegyelemhez. Ugyanakkor, ha a civil szférát választja, akkor megengedettek a szélsőséges, mondhatni hatásvadász megnyílvánulások, mert csak így lehet belekiabálni a médiába, hogy át is jöjjön. Másrészt az már megszokott, hogy pl. a zöld szervezetek nagyon erőteljes képekkel, mondatokkal kommunikálnak. Harmadrészt Morvai megteheti, hogy következetesen kiáll az emberi jogok mellett, akkor is, ha a Fidesz lesz hatalmon, vagy bárki. Mert független és most már számolni kell vele, mert megjelenik.

ÁrPi 2008.03.06. 13:15:42

tewton 2008.03.06. 12:26:21
"halványan. Mo nem volt a SzU."

Nem volt hál Istennek. Kissé figyelmetlen voltam, hogy mostakkor a cccp -beli, vagypedig egy szovjet-gyarmati kommunizmusról volt fönn szó.

"Nyugodtan felnőhettél a szocializmusban úgy, hogy ha nem voltál személyesen érintve (= zsidó ősök akik beszélnek róla)"

Mint pl. én is eme téma nélkül nőttem föl.
Én ide is csak azért kommenteltem mert a kommunizmus szovjetunio-beli, a mérgesebb, sztalin-i valóját látom az általam Könyvújságban olvasott klezmer-zenészi élettörténet mögött, nem a hazámbeli enyhébb kommunizmust.

Oblomov 2008.03.06. 13:28:38

A feministákat megszólítottuk rendesen. De Te már a radikálizmussal is kacérkodsz? Legyen. :)

Vadai, Lendvai, Horváth, John; Horn, Magyar, Szabó Z.! Irány a civil szféra!

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.03.06. 13:31:17

Szerintem jó lenne, ha a felsoroltak átmennének civilbe. Kíváncsi vagyok, hogy ingyért meddig tartana a lelkesedésük.

Oblomov 2008.03.06. 13:42:57

Lola!
Úgy érted, hogy semmi pályázati pénz, semmi tanácsadás, semmi szakértői jutalék, semmi kurátorság, semmi párt-állami megrendelés? Csak a rideg utca?

tistedur 2008.03.06. 14:17:06

tewton!
hol írtam én,hogy a miépes nők lennének a kisebbség?

Oblomov!
ortodox-neológ vita? a zsidóság asszimilációs törekvései a XIX. század közepétől kezdve? a nacionalizmus megjelenése kelet-közép-európában?

tewton 2008.03.06. 14:28:04

tistedur 2008.03.06. 14:17:06
tewton!
hol írtam én,hogy a miépes nők lennének a kisebbség?

errr.... nem.
Én azt mondom, hogy a kutatásokanak van egy ilyen faji-származási-vallási stichje. Antiszemiták (nők) a 40-es években. A MIÉPről leginkább az antiszemitizmus meg a szélsőjobb égett be az emberekbe = antiszemita nők a 90-es években.
Te azt mondod, hogy a kutatási témája inkább a kisebbség, és tkp. ezért nem jók a példáim, mert én vallási-szárm. oldalról néztem:

"számomra ez sokkal inkább a kisebbség-többség viszonyt elemzi. egy országon belül.ebben az esetben a kisebbség vallási/származási "alapon" van idntifikálva-de a hangsúly-szerintem-a kisebbségi léten van"

Erre ellenpélda a MIÉP-es női kutatása.
Szerintem az eléggé kidobja az antiszemita-vonalat, és háttérbe nyomja a kisebbségit. Tehát engem igazol. Hmm?

Oblomov 2008.03.06. 14:45:01

tistedur

hol írtam én, hogy

nem voltak sem törekvések, sem valóságos (és nem el nem akadt) eredmények K-Kö-Eu-ban;

Ny-Eu-ban nem volt nacionalizmus;

a magyar zsidóság zsidóságában egységes?

tevevanegypupu 2008.03.06. 16:10:27

Ha az erdekelne, hogy a kulonbozo partcsoportok noi tagozataiban hanyan vannak antiszemitak, semmikeppen nem hagynam ki az mszp-t. Ha legalabb egyszer eletukben oszintek tudnanak lenni, erdekes eredmenyekre juthatnank.Csak errol nem beszelunk mert nagyon-nagyon kinos..

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2008.03.06. 17:26:39

Van abban valami eszméletlen perverz, ahogy Morvai irtó erotikus, mondhatni érzéki szájmozgással így kezd egy mondatot: Hibbant Néró.....

Érzékiség, és vadság egy szájból!:o))) Hmmmmm.... Baló megnyalhatja mind a 10 újját, hülye, hogy nem állt át Hírtv-snek. Egy ilyen nőért? Nanááá, h feladnám a politikai nézeteim:o)))

Üdv.

simonmondja... 2008.03.06. 18:49:19

Malacka.

Én nem is ismertem volna fel a könyve címlapképéről.
Ha beszél, csak egy nagy csattogó protkót látok.

A Baló meg olyan, mint akit már bedarált és kiköpött a protkó.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.03.06. 19:06:54

Ne haragudj simon, de ez egy nagyon kis primitív hozzászólás volt

simonmondja... 2008.03.06. 19:29:19

Nyugodt lehetsz Lola. Ilyen szépet még sosem mondtam a hölgyről. Kimondottan hízelegtem vele.

Oblomov 2008.03.06. 19:48:51

A lelkész úr is egyszerű ember, de most meg tudott lepni: gyülekezete az ő lelkipásztori vezetésével ma is következetesen felvállalja a zsidómentés veszélyes misszióját. Ha Tomi Lapid jól végezné munkáját, akkor az "Izrael Igaza" kitüntetésből ők nem maradhatnának ki.
Sólyom is kap a trehányságáért!

napkelte.wildom.hu/naptv/jsp/program/wmv.jsp?filename=/naptv_upload/visszanezo/200803/20080306-0844.wmv

irrelevant 2008.03.06. 20:07:42

Oblomov 2008.03.06. 19:50:46

Jesszus. Na ebből világosan látszik, hogy kicsit kettyós Balóné.

tistedur 2008.03.06. 20:41:43

oblomov!
a magyar magyarság magyarságában egységes? :)
jó ez a beszélgetés,de én sajna gyilag zokni vagyok ma..

tistedur 2008.03.06. 20:52:16

tewton!
nem,nem emiatt rosszak a példáid..a példáid amiatt rosszak,mert mind az indonéz,mind az északír példádnál egy olyan kutatót hozol,aki nem az adott országból jön..mindkét példádban vallási ellentét van katolikus-protestáns ill keresztény-muszlim..de nem veszed figyelembe azt,hogy itt egy magyarországi kisebbséghez tartozó kutatóról van szó,aki olyanokat kutat,akik valami miatt ellenségesek ezzel a kisebbséggel..
ezért kérdeztem tőled egyszer azt,hogy azt is furcsának találnád-e ha egy szlovákiai magyar kutató foglalkozna a mondjuk a szlovákiai magyarellenes szlovákkokal..

tewton 2008.03.06. 21:03:57

tistedur,
hát lehet, hogy naiv vagyok, de az "adott országból jövő" kitétel megint az identitás-tripre pakolja a súlyokat. Ha annyira kutató vagyok (szegény ír példa), akkor talán a lényeg az, hogy szót értsek az adatközlőkkel (közös nyelv), nem pedig az, hogy ÉN személyesen és az identitásom lehető legmélyebb szintjéig is azok közé tartozzak, akikkel ők ellenségesek. Ld. megint a fenti 2 "stich-es" megjegyzésem. Ez korántsem egy "ártatlan" és "vegytiszta" kisebbségkutató hozzáállás.

Fentebb a válaszom, igen.

De a MIÉPes felvetésre megint nem mondasz semmit :(.

tewton 2008.03.06. 21:14:17

nohát, ez a lola milyen finoman durva :)

tistedur 2008.03.06. 21:16:38

tewton!
nem értjük meg egymást-kommunikációs zavar van közöttünk..
miért fura az,ha egy adott kisebbség adott kutatója kutatja a többségi társadalom egy adott szegmensének viszonyát a kisebbséghez?!

Oblomov 2008.03.06. 21:46:05

tistedur,

vannak szórványaink, de a származást legfeljebb Magógig vezetjük vissza, a történeti hagyományt meg általában csak a középkorig visszamenőleg ápoljuk.

:)

tewton 2008.03.06. 21:48:40

tistedur,
mert ebben a kontextusban igen nehéz semlegességet feltételezni is a kutatóról.
Ugyanis ez a kutató nem csak "kutatja" a kisebbséget, hanem tagja is. És kutatja a kisebbség hajdani vagy vélt mostani ellenségeit.

És nem egy akármilyen szedett-vedett magyar kisebbséghez tartozik, hanem egy olyanhoz, amelyiknek saját vallása van, erősen faji-leszármazási alapon határozza meg magát, ma már identitásproblémái vannak (ld. fentebb), továbbá amelyiket eléggé erősen kiirtottak (1940s), valamint egészen különös világpolitikai reprezentációval rendelkezik (értsd Izrael állam).

Nemigen lehet összemérni pl. a magyarországi örményekkel, szászokkal, bunyevácokkal stb.

Nekem ez a témaválasztás olyan, mintha a Wiesenthal-féle nácivadászat lenne összekapcsolva egy önismereti terápiával. Az áldozat visszavág. Felkapargatjuk a sebeket.

tewton 2008.03.06. 21:52:58

Oblomov! hilfe!
te érted, mit akarok mondani, vagy tényleg ennyire érthetetlen vagyok, mint tistedur mondja?
most estefelé ez utóbbi is esélyes.

tewton 2008.03.06. 22:51:08

nnna,
már a vidéki cigányok is tudják, hogy Morvai náci.
www.mno.hu/portal/547120
Sose hittem volna, hogy a "mélyszegény" rétegek figyelemmel követik Morvai munkásságát. Még egy kis MSZP-aknamunka, és az "antiszemita" szót is megtanulják.

Oblomov 2008.03.06. 23:04:11

tewton

Te is érted. Tistedur egy liberális állam "nemzetiségi" kérdéseként kezeli az ügyet. Releváns megközelítés.

tewton 2008.03.06. 23:50:02

Oblomov

Ó. Ez ilyen egyszerű volt?
Visszamegyek a kisvasutamhoz. :)

tistedur 2008.03.07. 08:21:37

tewton!
ha kutató objektivitást kérsz számon,akkor magyar ne kutatssa a magyar néprajzot mert elfogult? magyarországi sváb ne kutassa a svábságot mert elfogult? cigány a cigányságot mert elfogult? cigány származású kutató ne csináljon kutatást a porrajmosról? csak magyarok,szlovákok,angolok kutassák a svábok kitelepítését-és mondjuk a svábellenességet? mert ők nem elfogultak.hiszen ők nem svábok..ebben az esetben az örmény holokausztról a törököknek kellene kutani,hiszen az ő esetükben szó sem lehet elfogultságról..

nénike · http://mandiner.hu 2008.03.07. 08:42:15

Sose hittem volna, hogy a "mélyszegény" rétegek figyelemmel követik Morvai munkásságát.

Viszont én
1. Jó reggelt kívánok
2. Jelentkezem a már-már szokásos reggeli lapszemlémmel. Persze, hogy Morvai.

Szóval a fenti tewon idézetre a Magyar Nemzet mai lapszámában válaszol Morvai Krisztina, aki ezúttal voksolásra buzdít. Három igennel, ahogy kell, mert-, most figyelj!:

"... ha kiszorulnak a felsőoktatásból a szegény, nehéz sorsú fiatalok, akkor a bejutókból olyan értelmiségi réteg válik, amelynek nincs közvetlen információja a szegénységről, a nyomorról, a számkivetettségről. Pedig arra lenne szükség, hogy a majdani jogászok, orvosok, vagy éppen a tanárok megfelelően értsék a rossz szociális körülmények között élők problémáit."

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.03.07. 09:51:37

off
nénike, nem láthattalak én téged tegnap este a 122-esen? ha nem, akkor van egy dublőröd...
on

a "mélyszegénységhez": minden adott a szociográfiai irodalom újabb felvirágázásához (ebben nagyok vagyunk), mégis, hol vannak az új Féják, Illyések stb? :(

nénike · http://mandiner.hu 2008.03.07. 10:28:20


OFF

Van két dublőröm is. Az egyiket a 122-en utaztatom, a másikat a Reakció szerkesztőségébe küldöm rendszeresen, én magam meg Honoluluból írogatok bejegyzéseket ide.

(Robogóval járok minden nap.)

ON

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.03.07. 10:38:57

ok,
májcserénél mindenestre jól jönnek az ikertesók.
on :)

smalladam 2008.03.07. 11:53:25

most ezzel azt akarja mondani a krisztina úrhölgy hogy mélyszegénységgel és kitaszítottsággal eddig úgy lehetett megismerkedni, hogy az ember megismerte a kitaszított, mélyszegény, nyomorult egyetemi évfolyamtársait?

hát nemtom, én útban befele az egyetem épületébe az astoria aluljárójában több kitaszítottat láttam, mint bent az egyetemen. de lehet hogy ez csak a belem kódolva működő izé, hogy önkéntelenül nem veszem észre a tanszékek folyosóin ülő kitaszítottakat.

nénike · http://mandiner.hu 2008.03.07. 12:34:19

Nem így értette.

Úgy lehet "megismerkedni" a szegénységgel, hogy átéled / benne élsz, nem úgy, hogy látod az aluljáróban / Mónika show-ban.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.03.07. 12:46:00

Sokak!
Már megint hol a színvonal?
Morvai azt mondta, hogy "ha kiszorulnak a felsőoktatásból a szegény, nehéz sorsú fiatalok, akkor". Ha.

Másik, hogy az elfogultság-kérdésen már jócskán túl voltunk egyszer. Morvai kontra Pető ügyben a kormány akasztott be alaposan. Ld. feljebb már idézett anyagokat.

smalladam 2008.03.07. 13:35:10

akkor lehet hogy félreértettem, mert amúgy azzal hogy a szegények kiszorulása nem jó, meg azzal, hogy ne gyártsunk kávéházi értelmiségieket, akiknek gőzük sincs a kerület határain túli "thug life"-ról, azzal meg főleg egyetértek, csak a morvai idézetben a két állítás közti logikai kapcsolat nem volt nekem teljesen tiszta.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.03.07. 13:47:52

tewton 2008.03.06. 22:51:08
"már a vidéki cigányok is tudják, hogy Morvai náci.
www.mno.hu/portal/547120
Sose hittem volna, hogy a "mélyszegény" rétegek figyelemmel követik Morvai munkásságát."

Nem hiszem, hogy tudnak, ki az a Morvai.
Szerintem itt a kulcs:

"Tóth-Pál elmondása szerint egy nappal a rendezvény előtt Erdőtelek polgármestere azzal a kérdéssel kereste fel a helyi művelődési ház vezetőjét, hogy „miért engedte a fasiszta estet”. "

Ezek utan pedig spontan felhaborodas tor ki a szomszed (!) varos cigany lakosai kozott.

Nocsak.

Ez inkabb ugy hangzik, mintha valaki szervezne ezt. Fogadok, hogy nem a ciganyok.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.03.07. 14:52:31

Doom, ez annyira így van, hogy nagyon.

A romákat mindig liberális elkötelezettségű háttérszervezők küldik-viszik-szervezik ide-oda, sőt még a kérdéseket is ők adják a szájukba.

tewton 2008.03.07. 15:11:01

tistedur,
utoljára a témáról. Fentebb már az unalomig világos voltam. Példáid rosszak, eltereled velük a figyelmet, mert megint nem akarod észrevenni, ami másnak kiböki a szemét. Az nem válasz, hogy megértés helyett átgondolatlan ellenpéldákat hozol fel. Tőlem csinálhatunk úgy is képmutatásból, mintha a Kiválasztott Nép csak egy kisebbség lenne, mindentől eltekintve.

Kulcsfogalmak valának:

ERŐSZAK, lezáratlan, személyes identitás, morális fölény, netán viszontgyűlölet.

Az első példáid rosszak, mert javarészt kihagyod a kutató fajtája elleni erőszakot. A nő az ellenséget kutatja. Magyarként a magyar néprajzban nehéz ilyet találni. Ugyanígy a többi példád is bukik.

"csak magyarok,szlovákok,angolok kutassák a svábok kitelepítését-és mondjuk a svábellenességet?"

Nem kívánságműsor a történelmi kutatás, de én egy 1 szlovák-magyar vegyesbizottságot vagy 2 egy angolt el tudnék fogadni. Mert 1 kiegyensúlyozottabb vagy 2 érintetlen.

"ebben az esetben az örmény holokausztról a törököknek kellene kutani,hiszen az ő esetükben szó sem lehet elfogultságról.."

Ez megint csúsztatás (de jó a példa, pláne hogy holónak nevezed az örményt is). Törököknek ÉS örményeknek együtt. Vagy osztrákoknak, svédeknek stb. Mert (gondolom ez nem ismeretlen előtted:)
-- a törökök tagadják állami szinten.
-- az örmények eredményeire meg rá lehet mondani, hogy részrehajló.

Egy utolsó példa, de már nagyon unok példákat kidolgozni a munkám helyett.
Tegyük fel, hogy Oroszországban született, DE örmény kutatónő vagyok. Először elmegyek a törökök közé kutatni az örmény holó női aspektusait. Aztán megnézem, hogy hogyan gyűlölik a berlini törökök az örmény nőket ma. Aztán megnézem ugyanezt a témát Boszniában. AZtán azt is megnézem, hogy a SzU-ban hogyan különböztették meg az örmény nőket.
Mindez csakis egyetlen kisebbség, a NŐK kutatása.
Ezután Oroszországot képviselhetem az ENSZ-ben.

És a naiv kérdés: Nade mi köze ennek ahhoz, hogy én pont örménynek születtem? Hát számít az?

Ja és van független Örményország is, atomfegyverrel meg hatékony nemzetközi diplomáciával, meg erőszakos szomszédokkal meg fenyegetettséggel.

tewton 2008.03.07. 15:17:49

Doom, loxon,
hajaj. Azért is kérdezem, mikorra tanítják be nekik az "antiszemita" varázsszót. A "náci" könnyű, csak 2 szótag. A másik meg 5, könnyebb elrontani.
Aztán amikor majd az jön, hogy Orbán a Gárdával a romaholokausztot (6 szótag) készíti elő, akkor már tutira meglesz az 5% a SZDSZ-nek.

tewton 2008.03.07. 15:27:56

Szamárfül

a "mélyszegénységhez": minden adott a szociográfiai irodalom újabb felvirágázásához (ebben nagyok vagyunk), mégis, hol vannak az új Féják, Illyések stb? :(

itt már nézted:
kormányzati tanácsadói pozíciók?
hivatásos faj- és érdekvédők?
kisebbségi önkormányzatok?

:(

arról, hogy nem írnak, meg az tehet, hogy az egész politikai osztály 20 éve hazudik... és elveszi a perspektívát ... és ezért nincs is kedvük bekapcsolni a Wördöt.

smalladam 2008.03.07. 16:56:33

tewton. szerény tapasztalataim az utolsó mondatodat alátámasztják. én úgy látom, hogy ha elmész mondjuk egy cigánytelepre és írsz róla egy cikket, akkor az a "hivatalos" diskurzus résztvevőit általában totál hidegenhagyja, eldugott szélsőséges honlapokon, elfogult jogvédők fórumain meg jól elcsámcsognak rajta, hogy fúj megint védik a tetveseket/fúj, megint a fasizmussal kacérkodnak.

amúgy szlovák-magyar történész vegyesbizottság van, a szlovák képviselőjuk, stefan sutaj szokott is nyilatkozni a magyar médiának benes-dekrétum és hasonló ügyekben, és nem is szokott hülyeségeket mondani.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.03.07. 17:17:07

A "zsidóság kisebbség-e?" kérdést egyszerű eldönteni: a zsidók nem tartják magukat annak. Az elindult ellenkező irányú kezdeményezés ugyanis nem talált elég számú támogatóra. Ez két dolgot jelenthet:
1. A zsidók teljesen asszimilálódtak (kizárt) – hiszen még asszimilálódott népcsoportok is kisebbségként vannak bejegyezve.
2. A zsidók nem ugyanolyan nemzetiségnek tartják magukat, mint más népek.
Ez utóbbi az általános, így nem lehet szlovák és más példákat előhozni, a probléma speciálisabb.

Ezt csak a fenti viták kapcsán jegyzem meg, és javaslom, hogy e tekintetben (mivel döntően off-topic), zárjuk le a kommentálást.

* * *

Morvai Krisztina legújabb, Lomnici Zoltánnak címzett nyílt levele:
(eddig e webhelyekről találtam elérhetőséget, a "Nemzeti Jogvédő Alapítvány" honlapja sajnos mindannyiszor bezárta az Explorer-emet, így azt nem sorolom fel):

www.polgarinfo.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=17918

althir.org/index.php?com=article&id=483

fusz.hu/node/8102

www.gondola.hu/cikkek/58361

mkdsz.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=8972&Itemid=44

kuruc.info/r/37/22047/

tewton 2008.03.07. 17:23:46

smalladam,
a cigány ügyben: igen, vannak dolgok, amiket nem illik hivatalosan észrevenni, erről szólt a "botrányos" Debreczeni-cikk is, illetve a reakciók rá. Azt a szegmenst, olyan-amilyen kommentekkel, egyesegyedül a kuruc "cigánybűnözés" részlegében lehet megtalálni, mindennapi olvasói levelekkel feldúsítva. Hajlamos vagyok valós eseményeket látni az ott leírtakban.

a kisebbség-stb. ügyben: én a vegyes mellett (is) voltam, merthogy az kevésbé vitatható, mintha csak az áldozat kutakodik. De ez az egész itt egy nagyon-nagyon specifikus falra-borsószórás.

smalladam 2008.03.07. 17:55:26

szerintem azért nem illik hivatalosan észrevenni, mert nem tudnak mit kezdeni vele, ezért inkább befogják a fülüket.

a saját sztereotípiáik fogjai, ami összeomlana, ha elismernék, hogy pl a bűnözés jellemző a cigányokra/a cigányok is "ugyanolyan emberek" és tudnak kulturáltan is együttélni stb.

meg ugye ennek a folytatása, hogy ha elismerjük a problémákat, akkor az már nem ad felmentést az alól, hogy valamit ezzel kezdeni is kellene, önbecsapós kamumagyarázatok helyett.

és ez nem csak a cigányokra igaz, de egy csomó kibeszéletlen, megoldatlan problémára, akárcsak a kultiplex-ügyet, vagy a felszabadulás/megszállás vitát vesszük, vagy akár a szolvák-magyar kapcsolatok utolsó 50 évét, amiben szintén nem látszik, hogy a szlovák-magyar bizottság közelítő állásfoglalásai lennének a mérvadóak, főleg szlovákiában.

nénike · http://mandiner.hu 2008.03.09. 22:24:10

Morvai Krisztina még nem szólalt meg az elsöprő győzelem óta?

601

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.03.10. 01:09:10

Hogy ez mennyire ciki egyébként. Én bele estem.
40 percig voltunk vesztegzár alatt egy presszóban,
mindenkinek felírták az adatait, vagyis az enyémet
végül nem. De kurvára zavarban voltak, annyira kérték
az elnézést, hogy elfelejtették, és a parancsnokukat
anyázták a háta mögött, és tényleg szégyelték magukat.

tewton 2008.03.10. 02:58:06

Szeretettel mindenkinek, a "független" kisebbségkutatós téma emlékére. Kicsit komolyabb, mint mai miépes mámikat faggatni.

kuruc.info/r/34/22145/

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.03.12. 09:44:39


Morvai Krisztina kommentárja a fenti Völgyesi-interjúhoz:

www.abcug.hu/index.php?com=news&cat=8&id=1724 (vigyázat, a linkek doc-okhoz vezetnek).

kuruc.info/r/1/22273/

nénike · http://mandiner.hu 2008.03.12. 10:45:58

Bírósági eljárás indulhat Gergényi ellen. A Kossuth téri műveleti terület kijelölése miatt nyújtottak be ellene pótmagánvádat.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.03.12. 11:12:17

Közben meg ugye a CJB feljelentette Gyurcsányt október 23-ért.

Mondjuk azért tényleg gáz Völgyesi részéről, hogy abban az újságban határolódik el a Morvaitól, ahol Krisztinát rendszeresen lehülyézték...
De hát ilyenek vagyunk mi, magyarok...

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.03.14. 00:24:28

Ja igen, a hír:
www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=204568

Furcsa. Ezt Völgyesi pl. nem tartja túlzónak?
Úgy értem, saját interjújának kontextusában.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.03.17. 13:33:51

"Mélyen tisztelt MTI!

Hálásan köszönöm, hogy az Önök pofátlanul hazug március 15-i "tudósításának" fényében végre nem megfáradt, középkorú háromgyerekes családanyának, hanem fiatal, tetterős forradalmárnak, lendületes és dinamikus rendbontónak érezhettem magam.

Hittel, reménnyel, szeretettel
Dr. Morvai Krisztina"

Thulsa Doom (törölt) 2008.03.17. 16:31:33

Loxon, tényleg ezt mondta? Hehehe... Legalább valakinek vág az agya. Ilyen ínységes időkben ez is valami.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.12. 13:48:40

Hm, ez érdekes.
Ezek ennyire nem lehetnek töketlenek. Ezeknek tényleg fel kell mutatni a "terrorista" veszélyt. És közben lenyúlták a Reakció-JP happeningjét.

dowNLoad 2008.04.12. 16:11:18

Morvai elmehetne a rendőrséghez, láthatóan egyetlen jogászuk sincs, mert folyamatosa olyan balfaszok, ami a végén megint az adófizetőknek fog pénzbe kerülni, mert a kártérítéseket ki kell valamiből fizetni!
Tomcat is kap ebben az évben, eddig 2 alkalom után,
CSAK LÁKÁTOSÉK nehogy ráálljanak, ha rájönnek, hogy ebben is van pénz, és több mint a színesfémtolvajlásban, akkor mi lesz?
Ártatlan józsikák talpig ÁRPÁDSÁVBAN? Akkor lesz igazi skizofrén ez az ország.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.04.12. 23:31:08

Minden tiszteletem Morvaié, de nem értem, hogy ezek szerint a jogsértéseket csak úgy lehet megakadályozni, hogy Morvai folyamatosan rángatja a rendőrbácsik kabátját. Sok dolga lesz...

plastik02 2008.04.13. 15:53:37

elég ha megszólal, érzékenyebb hallású rendőrök már akkor is otthagynak páncélt, viperát és menekülnek.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.04.13. 15:57:41

plastik, nagyon jó a humorod, de jó lenne, ha nem erőltetnéd.

dekoninckx (törölt) 2008.04.13. 16:16:40

Fenébe, wmiki, megelőztél. Most olvastam el ezt a cikket, meg megnéztem pár videót Morvairól. Beleestem a hölgybe.
Párbajozunk érte?

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2008.04.13. 19:47:35

nekem ugyanilyen kell csak fiatalabba, aki még szülne sok gyereket

mivel gondolom te vagy az idősebb, előzékenyen átengedem, kivárom a soron

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.17. 13:10:50

Hol van a szélsőség?

Szerző: Horváth A. Attila, Zalai Hírlap

Zalaegerszeg - Úgy látja, nem feladata, hogy szelektáljon a vélemények között, az emberi jogok védelmezőjeként a gyülekezési és szólásszabadság biztosításáért kell fellépnie, még akkor is, ha nem feltétlenül ért egyet bizonyos rendezvényeken elhangzottakkal.

Dr. Morvai Krisztina jogásszal, az ELTE büntetőjogi tanszékének docensével, több kormányellenes tiltakozás résztvevőjével a minap Zalaegerszegen beszélgettünk.

- Zöld utat kapott nemrég a tb-törvény megváltoztatását célzó népszavazás; korábban Ön is szeretett volna ebben a témában referendumot kiíratni. A szocialisták azóta visszakoztak, indokoltnak érzi még így is az akciót?

- A kormányzó pártnak én már azt sem hiszem el, amit kérdez. Le kell vezényelni ezt a népszavazást, hogy jó időre megszabaduljunk annak a veszélyétől, hogy ezt a népnyúzó, neoliberális, profitközpontú intézményt, az egészségbiztosítás privatizálását meg tudják valósítani.

- Nem tart attól, hogy ellehetetleníti a parlamentáris demokrácia működését, ha bármely fajsúlyosnak tartott kérdésben kiütheti egy népszavazás a meghozott törvényt?

- A parlamentáris demokráciát nem azok veszélyeztetik, akik népszavazást szeretnének, hanem azok, akik csalással és hazugsággal szerezték meg a hatalmat és egészen más program megvalósításán fáradoznak, mint amire a mandátumukat kapták. Ilyenkor védekezésképp mi marad? Ők úgy tervezék, hogy fityiszt mutatnak a magyar népnek, s azt mondják: mi vagyunk többségben, olyan törvényt hozunk, amilyet akarunk. De a parlamentáris demokrácia nem egészen erről szól, ezt diktatúrának nevezik. Éppen ezért igen komoly létjogosultsága van a közvetlen demokráciának.

- Lényegét tekintve hogyan foglalható össze az a küzdelem, amit ön 2006 szeptembere óta folytat. Mi motiválja?

- Ne vegye nagyképűségnek, de úgy érzem, nekem ez küldetésem, ami nem 2006-ban kezdődött. Egyetemista koromtól kezdve mindig az emberi méltóság védelmében álltam ki. Például börtönben elítéltekkel, aztán később megvert, megerőszakolt gyerekekkel, bántalmazott nőkkel, AIDS-betegekkel foglalkoztam, s a visszamenőleges igazságtétel vitában is részt vettem a rendszerváltozás után, amikor amellett érveltem, hogy az 56-os sortüzek elkövetőit igenis felelősségre kell vonni. 2006. október 23-án pedig ott voltam a gyerekeimmel a Fidesz ünnepi megemlékezésén, amikor lovasrendőri rohamot intéztek ellenünk, a saját hazánk fővárosában szagoltuk a könnygázt, hallgattuk a gumilövedékek durrogását és láttuk azt a borzalmat, amint földre vitt embereket ütöttek-vertek. Az emberi méltóságért kiálló jogásznak ott a helye, ahol ilyen történik. És ott leszek ezentúl is minden olyan helyszínen, ahol fennáll a veszélye annak, hogy rendőri bántalmazásban lehet része az embereknek. Meg kell szokni azt, hogy egy demokráciában a tartalomra tekintet nélkül elmondhatja az ember a véleményét, és nem a gumibot a válasz erre, hanem az ellenvélemény. Van egy nagyon megrázó mondás a második világháború korából, ami az emberi jogok tekintetében klasszikusnak számít: Először jöttek a kommunistákért, de nem szóltam, mert nem voltam kommunista, utána jöttek a zsidókért, nem szóltam, mert nem voltam zsidó, utána a homoszexuálisokért, nem szóltam, mert nem voltam homoszexuális. Mire értem jöttek, már nem maradt, aki szóljon . Remélem, hogy nem túl sértő, de picikében így látom ma a helyzetet: először jöttek a Tomcatért, nem szóltam, mert nem volt szimpatikus, utána a Budaházyért, nem szóltam, mert azt gondoltam, beépített ember, aztán a Toroczkaiért, de nem szóltam, mert túl erőszakosnak véltem. Mire értem jöttek, már nem maradt, aki szóljon...

- Ám ezt sokan úgy értelmezik, hogy Ön a szélsőségesek oldalára áll.

- Nyilván a kedves olvasók is látják, hogy feketelistára kerültem már a nemzeti érzelmű sajtóban is. Nehéz megértetni, hogy emberi jogvédőként elkötelezettje vagyok a szabadságjogoknak, a demokráciának, és ezért töltöm be ezt a küldetést.

- Amúgy egyetért a radikálisnak mondott jobboldal értékrendjével, megnyilatkozási formáival?

- A nemzeti radikalizmusnak megvan a létjogosultsága ma Magyarországon. Én igenis véreskezűnek nevezem a miniszterelnököt, és országromboló rablóbandának az ország jelenlegi vezetését, mert úgy érzem, a szóhasználattal is ki kell fejezni, hogy a mai állapotok abnormálisak, tűrhetetlenek. Az ország latinamerikanizálása folyik, és egy harmadik világbeli kiszolgáltatott gyarmat leszünk, ha nem emeljük fel a fejünket. Mindenesetre nagy szerencséje van az ellenoldalnak, hogy ez egy türelmes nép, mert bárhol a világon ezerszer ennyi radikalitás lenne: nézzük meg, hogy a nyugati nagyvárosokban micsoda őrjöngések történnek, sokkal kisebb dolgokért. Nálunk meg ha egy Molotov-koktélt egy jegypénztárhoz odadobnak, akkor rögtön kivonul az összes közjogi méltóság... Teljes arányeltolódást látok.

- Azt azért el kell ismerni, hogy szélsőséges megnyilvánulásoknak is tanúi vagyunk, hogy autókat is felgyújtanak, kirakatüvegeket is betörnek, fotósokat is megvernek némely tüntetők...

- A rendőrnek az a feladata, hogy ha valaki tör-zúz, erőszakot alkalmaz, akkor a jogszabályok keretei között őt megfogja, kiemelje és vele szemben eljárjon. De nem a békés tüntetőt kell összeverni, megalázni, fogdára vinni. Óriási feszültségek vannak a társadalomban, és ahhoz képest, hogy micsoda károkat tett ez a hatalom, miniatűr erőszakos jelenségek történnek. A szélsőségesség a hatalmat jellemzi, nem pedig a nemzeti radikálisokat.

kisa 2010.04.15. 17:36:14

"Kiderül a könyvből, hogy nem akar politikus lenni. Azért nem, mert nem tudna kompromisszumokat kötni, másrészt szerinte a civil szféra megerősödésére van szükség."
Egy év múlva pedig a jobbik EP-képviselő jelöltje, KE-jelöltje és húzóarca... Mindezt "nem politikusként". Hiteles, nagyon.
süti beállítások módosítása