Tavaszmókazenebona I. -  Jön a fanszólbrada
2008. március 13. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Tavaszmókazenebona I. - Jön a fanszólbrada

 Folytassuk hát szezonális zeneajánlónkat, de először is ugorjunk el egyből a nyárig. Tavaly nagyon jól szórakoztunk a zamárdi nagystrandon szervezett Balaton Sound fesztiválon, a Beastie Boys lökött öregfiúinak fellépése az egyik legszórakoztatóbb koncertélményem volt az elmúlt években.

 A szervezők, mintha továbbra is az én lemezgyűjteményemből válogatnának, idén is nagy neveket húznak elő a kalapból: először jön Magyarországra Fatboy Slim, az elmúlt tíz év egyik legsikeresebb lemezlovásza. A művésznek majdnem annyi neve van, mint Ságvári Endrének: Quentin Leo Cook néven született Dél-Angliában, de "saját névként" a Norman Cookot használja. Az öregfiú már a nyolcvanas évek közepe óta jelen van az angol zenei életben: az első generációs reakciósok talán nem is tudják, mennyi Norman Cook számot hallgattak anno. Ő volt az 1986-os világsláger Caravan Of Love c. vicces gospelt elkövető Housemartins és az 1990-es Dub Be Good To Me c. számért felelős Beats International basszgitárosa, de részt vett a Beautiful South korai felállásában is. A kilencvenes évek egyik klasszikus partiszáma, a Turn On Tune In Cop Out is az ő alkotása.

 A világ '98-ban esett a lábai elé, hogy aztán jót hejehujázzon körülötte: a Fatboy Slim művésznéven kihozott második lemeze, a You've Come A Long Way Baby az ezredvégi partivilág alapműve lett. Anno a siófoki gimnáziumban egymásról másoltuk CD-re, kazettára, mp3-ba a lemezt, szerintem mindenkinek meglett egy hónapon belül, hehe. Hangmintákból, funkból, rockból, technóból, gospelből összeollózott vidám buliszámai mosolyra ingerelnek mindenkit, nem is véletlen, hogy a sárga szmájli rendre felbukkan a borítóin - van ennek más oka is, de arról írjon az Országos Drogmegelőzési Tanács.

 Szóval: Rockafeller Skank, Praise You, Gangster Trippin', Sunset (Jim Morrison hangjával), Demons (Macy Gray-jel), Weapon Of Choice (Christopher Walken táncával) és a többi. A Fatboy Slim-klipek a kreatív videóművészet krémjéhez tartoznak. DJ-fellépései szabadtéri tömegrendezvényekké váltak: a dél-angliai Brightonban 2002-ben 250 ezren buliztak a strand teljes hosszában, nyilván ipari mennyiségű, khm, ásványvíz fogyott a helyszínen.

 Sznoboknak: igen, mulatós technó. Igen, tíz éve volt a csúcson. Igen, összelopott hangmintákból csinálta a zenéit. De attól még jól lehet érezni magadat, mondjuk nyárestében, balatoni naplementében, és egymillióegyedik alkalommal az eredeti alkotótól meghallgatva a fanszólbradát.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr45379396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Francois Pignon 2008.03.13. 15:31:22

Na, pont ezt a posztot vártam már, amióta ma olvastam a hírt. ;)
Király, és egyben furcsállom, hogy eddig még nem ette felénk a bánat (vagy inkább nem hívták), de hát ez is megtörténik végre.
És mivel a posztba sem férhetett bele minden Fatboy Slim klasszikus:
www.youtube.com/watch?v=R795KiMD4zs
www.youtube.com/watch?v=8WCJZjdP-eQ

smalladam 2008.03.13. 16:40:08

Push the tempo! a kilpben látható kazettához hasonló hatást magyarországon a köztéren lejátszott kárpátia-számok szoktak kiváltani:D

Francois Pignon 2008.03.13. 17:09:47

Nekem a Push The Tempo klipje éppen attól autentikus, hogy belőlem is hasonló reakciókat vált ki ez a zene, nehéz nyugton hallgatni. Bár igaza van ergének, sznoboknak ez kommersz, de az meg legyen az ő bajuk.

jbb 2008.03.13. 17:24:18

Nem kommersz, inkább mainstream. Egy dark S.Lawler, Anthony Pappa vagy más GU dj-hez képest mindenképpen az, nem kifejezetten az elektronikus éra embere, de legalább játszák evilági körökben is.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.03.13. 17:39:30

róluk majd később :)

FS rajongóknak még két rmx:

beastie boys, hehe:
www.youtube.com/watch?v=WcnTxcqcNEE&feature=related

renegade master, az ősidőkből:
www.youtube.com/watch?v=K9QhSZ_vD8I

dionysos04 · http://oranje.blog.hu 2008.03.13. 21:04:11

Fatboy slim tényleg jó gyerek, és egyáltalán nem kommersz, csak mainstream. A kedvencem tőle a Right here right now, nálunk talán kissé elfelejtett. A Push the tempora még külön klipet is csináltunk (legalábbis részletet, eddig se lett kész), a nagyfateromnál mikor csináljuk a bort...
A balaton sound meg gerendással együtt bekaphatja: tavaly el akartam menni az egyik napra (éjjelre), de természetesen csak az egész rendezvényre válthattam jegyet... Hogy hallgathassam a kommersz szarokat (nem a Beastie boysra gondolok)

táltos 2008.03.13. 21:23:10

Ez a Caravan of love egy kicsit meglepett, hogy ezt is ő!
Hogy mennyit játszották anno azt a számot!

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2008.03.13. 21:28:18

A noverkem a csilleberci taborozas utan (kivalo uttoro volt, hehe :) ) hetekig azzal nyaggatott, hogy ismerem-e a Caravan of Love-t. Nem ismertem a mai napig :)))))

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.03.13. 23:18:06

nalam a Cornershop "brimful of asha" FB remixe viszi a pálmát.
de nem sokkal utána ott megy a Joker (Bootsy Collins) és a Tribe called quest "i left my wallet in el segundo"-ja, amiket szintén Norman habosított.

egyébként tökéletesen csinál gyakorlatilag bármiből némi román rajzfilmhang és pörgős dob hozzáadásával slágert.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.03.13. 23:19:32

a renegade master remix tall paultól jobb volt, valljuk be.

CrL 2008.07.09. 15:29:05

na holnap indul balcsi-sound, felhozatal igen mutatós lett.

www.sziget.hu/balatonsound/programok

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.07.09. 15:29:49

CrL:
Legszívesebben pénteken mennék, de valószínűleg egy vasárnapi turnus jön össze.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.07.09. 15:39:48

José Padilla, a Café del Mar lemezek atyja idén is lemondta a fellépést!

Én pénteken és vasárnap megyek ki, szombaton lazítok :) Massive Attack-kedvelő, koncertre menő manók írhatnak nekem, hátha együtt tudunk bólogatni a Balaton-parton :)

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.07.09. 15:41:19

"José Padilla, a Café del Mar lemezek atyja idén is lemondta a fellépést!"

Ibiza Bayer Zsoltja...
süti beállítások módosítása