Antiszolidáris
2008. március 18. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Antiszolidáris

 (Megjelent: Magyar Hírlap, 2008.03.18)

 
 Vékony vörös szál fut majd végig ezen az íráson, de hát ilyen Abszurdisztán: a színtér jobb oldalán állóknak kell megmenteniük a baloldali értékeket is, ha egy balosnak nevezett kormány sorra elárulja őket. Mi a nemzeti szolidaritás jövője a népszavazás után?

 Március 9-én a politikai térfél jobb oldaláról lengettek be egy enyhén vörös zászlót, ami – némely megmondóember és a liberális törpepárt rémlátomásaival ellentétben – nem a kommunizmus szellemének visszatéréséről, hanem egy bazi nagy stopjelzésről szól. Beszélhetünk focinyelven is, ha már amúgy is ezen a térfélen pattog a labda: hárommillió piros lapot mutattak fel a kormánynak. A hórihorgas csatár, aki – valljuk be, nem kevés gólt lőtt be az előző meccseken – most duzzogva perlekedik a bíróval, saját csapattársaival, ellenfeleivel és az egész közönséggel. Még szurkolói is megosztottak: nagy részük már elfordult a vállalhatatlan tettek sorát produkáló játékostól, a maradék egy része átállt az ellenfélhez, egy fanatikus csoport viszont még mindig benne látja a vörösingesek megmentőjét.

 A valóság azonban nem kedélyes, focihasonlatokra épülő szurkapiszka. A magyar közélet számomra egyik legizgalmasabb kérdése a hazai baloldal (gazdasági értelemben vett) jobbra tolódása, és a magyar jobboldal balra indulása. Az évek óta kiélezett magyarországi politikai helyzet már többször produkált számomra zavarba ejtő pártálláspontokat, elég csak egyik oldalról az állammal mutyizó pártelnökök „az állam rossz tulajdonos” szövegeire, vagy a másik oldalról például a 14. havi nyugdíjra gondolni. Itt és máshol már korábban is kifejtettem azon nézeteimet, hogy a magyar jobboldalnak egészséges határvonalat kellene húznia a vállalható baloldali értékek és a politikailag érthető, ám sokak szemében visszatetsző, szavazatmaximalizálásra játszó túlzások között. Mégis, ez most nem a fanyalgás ideje.

 Ugyanis, elgondolkodva a népszavazás eredményén, annak üzenetén, felsejlik előttem egy roppant csúnya ív, amelyet a Gyurcsány Ferenc vezette kormányok az elmúlt négy évben bejártak. Nevezett miniszterelnök, ha másért nem, de a 2004-es kettős népszavazás előtt vállalt álláspontjával biztosan be fog kerülni a magyar történelem szégyenkönyvébe: a határon túli magyarokra kimondott szimbolikus „nem” a magyar nemzeti szolidaritás elárulása volt, egyenesen a magyar miniszterelnök szájából. Ez a brutális döntés előre eltervezett, szándékos politikai haszonszerzésre irányult – és eredményes volt: nyomában az akkori MSZP-szimpatizáns tömegek fegyelmezetten voksoltak a „nem”-re. Gyurcsány az azóta eltelt jó három évben – egyes társadalmi csoportokra lebontva – tovább folytatta ezt a nemtelen stratégiát.

 Az őszödi beszéd utáni erőszak megjelenése kapcsán sikerrel mosta össze a huligánokat a morális felháborodásának hangot adó, de békésen tüntető többséggel. Az ő szempontjából érthető módszerrel akarta lejáratni az ellene – joggal – felgerjedő társadalmi felháborodást. De ekkor csak a nagyrészt ellenzéki szimpatizáns csoportokat stigmatizálta.

 Ahogy haladt előre a reformdzsungelben, úgy váltak sorban ellenséggé a kormánypárti propaganda szerint fölöslegesen orvoshoz járó emberek, maguk a reformokat kritizáló orvosok, a gyógyszerészek, a biztosan csak adót kikerülni kívánó vállalkozók („el lehet menni”) és persze az ingyenélő, lusta diákok. A kórházi díjak és a tandíj körül rendre előkerült érvként, hogy miért fizessen az, aki nem megy kórházba, miért fizessen az, aki nem megy egyetemre, és így tovább. Mindez az eredetileg baloldali vívmánynak számító, intézményesített társadalmi szolidaritás szétverésére irányul.

 Az általános, egységes, nemzeti kockázatközösségen alapuló társadalombiztosítás felszámolása az igazi hab a tortán. Gyurcsányék ennek kommunikálásához nagy segítséget kapnak egyes vulgárlibertárius megmondóemberektől, akik szerint – leegyszerűsítve – a hátrányos helyzetűek megérdemlik sorsukat, mindenki gondoskodjon magáról, a másikról meg feledkezzen meg. Megható látni, hogy ezek az emberek micsoda jakobinus dühvel ostorozzák a szerintük értetlen, buta társadalmat. Húsz éve a szocializmust, tíz éve a nyitott, toleráns társadalmat, most meg az antiszolidáris, sőt enyhén szociáldarwinista nézeteket propagálják, amelyek tudjuk, hová vezettek. Szép kis világ- és történelemkörüli út – a cél pedig az, hogy mindig ugyanaz a hálózat maradjon hatalmon. De a népszavazást látva meg kell érteniük: ez nem megy, nem tudták erőből lenyomni az állampolgárok torkán a szolidaritás teljes feladását.

 Ehhez képest a jobboldal útkeresései és többoldali próbálkozásai igazolhatónak tűnnek. De tudni kell: nem csak a szolidaritás győzött most. A Gyurcsány-ellenes közhangulat megnyilvánulása és a pénztárcaközpontú gondolkodás ugyanannyit tett hozzá a sikerhez, mint a szolidaritás mellett kiállók tudatos igenje. De, orbánviktorosan szólva, van egy magasabb értelme a népszavazásnak: ha más nem teszi, akkor a jobboldalnak kell képviselnie a társadalmi szolidaritás eszméjét.

 A ceterum censeót pedig már elmondta helyettem Horn „valljuk be” Gábor.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr31385807

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: marvel movies order 2018.02.10. 03:34:35

Kerékpár bolt - Kerékpár turizmus - Kerékpár bolt

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kispufi 2008.03.18. 14:10:16

Remek írás, olvastam már eredetiben is, tökéletesen egyetértek.
ui: Örülök, hogy ilyen "reakciós" írás is van a Hírlapban, a legutóbbi főszerki-váltás óta "elgondolásodtak", ami időnként a minőség és a szemlélet terén is negatív jelenségeket idéz elő (hmm, ennél bikkfanyelvezetesebben tudtam-e volna?)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.03.18. 14:25:09

Bár ezt a cikket előbb írtam meg, mégis, mintha válasz lenne Worluk tegnapi cikkére.

w.blog.hu/2008/03/17/isten_is_megsegit

tewton 2008.03.18. 14:30:37

kispufi, milyen az az elgondolásodott? mármint elgondolásod szt? (nem olvasom a hirlapot, csak a gondolát ismerem). Az olyan mint az el-echo-tévésedett?

Tóta W. Árpád · http://w.blog.hu 2008.03.18. 14:31:45

Válasznak elég hülye lenne.
Ugyanis húsz éve én tíz éves voltam, oszt jónapot.

tewton 2008.03.18. 14:45:34

A mainstream végén is van ám hely a propagandistának:

"tíz éve a nyitott, toleráns társadalmat, most meg az antiszolidáris, sőt enyhén szociáldarwinista nézeteket propagálják"

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.03.18. 14:46:21

ergé: bocs, de ez kb annyira zavaros, mint a pártok által hangoztatott és mutatott elvek/oldalak/jelzők.
viszont örülök, hogy van ma idehaza 3.3 millió jobboldali nettó befizetője a központi költségvetésnek :-).
Feri drága a gyöpösségnek ment neki: annak is, aki csinálja, meg annak is, aki eltűri - csak ő maga is gyöpösen tette.
Viki szivem meg maradék jobboldaliságát a lehető legjobbkor adta fel (a mély nemzeti érzelmeket kivéve): pont akkor, amikor meg lett mondva a Feri által, hogy akkor a baloldaliságot pár egységgel jobbra kéne tolni a koordinátarendszeren, azaz a zérus kerüljön át ezzel együtt új helyre, így viszont, hogy ő még balrább mozdult, a fenti hasonlat alapján erősen minuszba került.

mithrandir 2008.03.18. 14:47:38

Nocsak, Árpád kirándul? :-)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.03.18. 14:50:24

Árpád, természetesen nem személyesen neked üzentem előre, de több ponton vitatom fent belinkelt cikkedet. Te meg nyilván az enyémet :)

Ács Ferenc 2008.03.18. 14:56:24

Szerintem nem a szolidaritás győzött, hanem a szociális demagógia, miként 2002. április 7-én és 2004. december 5-én is. A "jobboldalnak" (ami pár éve még polgári oldal volt) a saját értékrendjét kellene követnie, és nem a kádári kisembert megcéloznia. De ez a hajó - jól látni - messze, nagyon messze elment.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.03.18. 14:57:18

Bs395: "Feri drága a gyöpösségnek ment neki"

értsd, a felvilágosult, européer Gyurcsány és csapata vs a begyöpösödött magyarok és a mucsai jobboldal?

ugye nem? :)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.03.18. 14:58:06

Ács Feri, ezt írtam:

"nem csak a szolidaritás győzött most. A Gyurcsány-ellenes közhangulat megnyilvánulása és a pénztárcaközpontú gondolkodás ugyanannyit tett hozzá a sikerhez, mint a szolidaritás mellett kiállók tudatos igenje"

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.03.18. 15:05:02

ergé: olvas el mégegyszer, különös tekintettel a kötőjel utáni részére a mondatnak :-).

dolphin · http://adlibitum.hu 2008.03.18. 15:13:13

Szvsz a szolidaritas egyaltalan nem gyozott, az onzes annal inkabb. Pl. hogyan szavazott a szolidaritasra az a nem keves egyen, aki nem brutto befizetoje a koltsegvetesnek es megis "igen"-t ikszelt...? Sehogy. Az illeto a _sajat_ zsebere szavazott.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.03.18. 15:17:09

"A hórihorgas csatár, aki – valljuk be, nem kevés gólt lőtt be az előző meccseken – most duzzogva perlekedik a bíróval, saját csapattársaival, ellenfeleivel és az egész közönséggel."

A horihorgas csatar addig volt csodacsatar, amig szorhatta a kulfoldiektol kolcsonvett penzt.

Aztan, hogy a penz elfogyott, kiderult, hogy nem is csodacsatar.

Egyszeru tortenet. Kadar-receptnek hivjak.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.03.18. 15:19:20

Ács Feri · reakcio.blog.hu/ 2008.03.18. 14:56:24:
"A "jobboldalnak" (ami pár éve még polgári oldal volt) a saját értékrendjét kellene követnie, és nem a kádári kisembert megcéloznia."

Na majd Gyurcsany az uj polgarosodas programjaval.

bryan 2008.03.18. 15:31:32

az a baj h kis hazánkban még mindig a bal-jobb, náci-kommunista felosztásokat részesítik előnyben ami olyan anomáliákat eredményez mint pl. a kommunisták és nagytőke együtt emlegetése (természetesen ezzel nem azt akarom mondani h a volt kommunisták nem mentették át vagyonuk és befolyásuk egy részét, de ők már akkor sem kommunista eszme szerint működtek amikor az mszmp-terősítették). Új felosztásra lenne szükség, ami akár hasonlithatna az amerikai neokon(libertárius)-antiglob balos tengelyhez. Ez talán segítene egyértelműsíteni az álláspontokat.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.03.18. 15:40:16

pont ma hozza le az inforádió és a zindex is, hogy alábbhagyott a külföldi munkavállalók kedve idehaza.

ha ezt (kb 50.000) összevetem az ex-sportminiszter úr 23 000 000 román vendégmunkásával...

Ergé: W a jelek szerint non-plus-ultra megmondóember. helyesebben A megmondóember. vagy ezt a szerepet érzi ki a posztból.

Rwindx 2008.03.18. 18:02:04

Bryan, én nem nagyon láttam hallottam olyat aki az eredeti kommunista elveket képviselte volna kommunistaként. Jobbára csak odáig jutottak hogy az irányítást átvenni és az ország erőforrásai feletti kontrolt gyakorolni. A megszerzett hatalommal pedig élni.
Így nem igazán látok komoly demarkációs vonalat az 1989 előtti és utáni időszak között (ebből a szempontból). Előtte is a fenti történt majd utána is. A különbség az eszközökben és az elnevezésekben van és talán a kontrol mélységében. A cél viszont nem változott.

plastik02 2008.03.18. 18:11:46

"A Gyurcsány-ellenes közhangulat megnyilvánulása és a pénztárcaközpontú gondolkodás ugyanannyit tett hozzá a sikerhez, mint a szolidaritás mellett kiállók tudatos igenje."

muhahaha

bukovics 2008.03.18. 18:56:03

ergé,
az utolsó mondatod nagyon a helyén van.

Thulsa Doom (törölt) 2008.03.18. 19:37:29

Én nem úgy látom, hogy a jobb vagy a baloldal ide vagy oda tolódna.
Egyszerűen csak annyi történik, hogy ebben az országban nem lehet semmiről értelmes vitát folytatni. Ha az egyik "Á"-t mond, akkor a másik biztos, hogy "B"t. Az Ország meg közben egyre gyorsulva zuhan a mélybe.
De az igazság pillanata úgyis eljön. Ha majd földet érünk, és szétkenődünk a padlón, akkor majd mindenki rá fog jönni, hogy elkúrtuk. Nem Gyurcsány vagy Orbán, és nem a bal vagy a jobboldal, hanem mi, mind a tízmillióan.

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2008.03.18. 20:35:47

Azért néha olvassatok numerikus tartalmat is:
index.hu/gazdasag/magyar/jolet080318/
cikk végi grafikont külön kiemelném:
MÉG ÍGY IS KEVÉS AZ ELLÁTÓ RENDSZEREKHEZ A BESZEDETT PÉNZ !!! NEM FÉR BELE, NINCS RÁ PÉNZ !

Hová akartok még szolidarítást ????!!!

Még a svédek is kénytelenek voltak visszavenni. Kábítsátok magatokat, hogy ti milyen jók vagytok és nemesek, az ország meg fejreáll a nagy szolidarításban.
Persze nektek az "útkeresés" az igazolható,mert a Viktor is belelát egy magasztos célt, és akkor ergé vigyázba is vágja magát. Ez natúr propaganda, tehát a végére mehetne a (x).

grupi 2008.03.18. 20:38:37

Gyurcsány Ferenc, a börtönigazgató az eredmények ismertetése után nyilatkozott: "Nos, szerintem beigazolódott, amit mindig is mondtam, miszerint a szavazás rosszat tesz a börtönnek, nem is igazán oda való. Tudja ezt Orbán Viktor is, aki ugyancsak börtönigazgató akar lenni, ezért is nem csinál szavazást arról, hogy intézményünket alakítsuk át valami mássá börtön helyett. Az eredmények, úgy gondolom, engem igazolnak, ugyanis a raboknak a fele nem ment el szavazni, egy kis részük pedig nemmel szavazott. A többség tehát azt szeretné, hogy ez a hely egy rendes, régi vágású börtön maradjon, mert a börtönben rend van kérem szépen. Lehet itt szavazgatni 10, sőt akár 15 mm-es parizerszeletekről is, úgy ám! Aztán ki fogja azt a sok szelet parizert megvenni, mi? A rabok? A raboknak nincsen pénzük! A börtönnek növekszik csak a kiadása, és ez azt jelenti, hogy kevesebb pénz jut a börtönőröknek és a vezetőségnek. Vegyük csak szegény Horváth Ágnest, a rabegészségügyi börtönminisztert. Már odaígértem neki az Avantgarde felszereltségű E Mercit. Most, hogy nyertek az igenek, lehet, hogy csak Elegance felszereltségre futja, sőt az is lehet, hogy csak Classic lesz. Most mondják meg! Ezt akarták maguk??? Egy miniszter Classic Merciben? Ez a börtöndemokrácia szégyene. Én elhiszem, hogy rossz dolog minden reggel véres seggel ébredni, de képzeljék el mi lesz, amikor a börtönállamigazgatók éves bálján ott kell majd égnem egy gyári alapfelnikkel szerelt Maybach mellett, csak mert egyesek puhább tomfákat akartak! Már látom magam előtt, ahogy Kim Dzsong Il a pofámba röhög! Ebéd közben ne feledje hát egyetlen börtönlakó sem: Minél vastagabb a parizer, annál sötétebb a jövő!"
Beszéde végére Gyurcsány meglehetősen ingerült állapotba került, így kifele menet néhányszor arcon ütötte a börtönellenzéket képviselő újságírók egyikét, miközben azt mondogatta, hogy "ezt írd meg te rohadék."

plastik02 2008.03.18. 20:39:48

nem juthat minden országra egy Margaret Tatcher, így jártunk... :I

Papa Doc 2008.03.18. 20:41:27

Ha a kókai-gyurcsányi felfogásnak megfelelően a lakosság azért szavazta volna le a 3 díjat, mert "képtelen hosszú távon / rendszerben gondolkodni", meg kicsinyes, csak a pénztárcájával törődik stb., akkor eleve nem 80%-ot kapott volna a tandíjra vonatkozó kérdés, hanem sokkal kevesebbet. A 3 kérdés majdnem egyenlő arányban lett értékelve. Valószínű ez alapján, hogy a protest-tényező volt a legerősebb a szavazáson. Ha szólnának értelmes érvek a 3 díj mellett, és nem a Gyurcsány-kormány vezette volna be őket, mégpedig olyan előzmények után, mint ahogy az történt, lehet, hogy a lakosság nem utasította volna el a 3 díjat. A becsapott lakosság sértettsége szerintem döntő tényező volt. Másrészt túl erős érvek nem szóltak a díjak mellett: demagógia azt állítani, hogy csak az szavazhatott igennel, akit elvakított a demagógia.

Szerintem leegyszerűsített, és főleg nem igazán konzervatív az az elgondolás, amit sokan mostanában a szociálpolitikával kapcsolatban megfogalmaznak. Arról beszélek, hogy a jobboldalinak vélt álláspontot jellemezve sokan egyszerűen a neoliberális szlogeneket hangoztatják. Pl. épp nemrég a TV-ben Dávid Ibolya valami olyasmit mondott, hogy konzervatívként ő 20 éve az öngondoskodás és a kisebb állam híve. Ez azért érdekes példa, mert szerintem abszolúte nem konzervatív megközelítés, hogy kitűzünk egy nagyon absztrakt módon megfogalmazott célállapotot (az állam kicsi, mondjuk a mostani fele), a részleteket pedig aztán utólag dolgozzuk ki ehhez. Ez liberális hozzáállás. Mindenhova bevezetni a varázslatos, mindent megoldó "piacot" és "versenyt" liberális gondolat. "Kis államot" (ami teljesen absztrakt cél) akarni szintén. A konzervatívok általában inkább ellenállást tanúsítanak az ilyesmikkel szemben. Nem azért, mert "szolidaritást" és más "baloldali értékeket" védenek, ugyanis a konzervatívoknak nem kell semmiféle baloldali értékekkel törődniük, ennek a "szolidaritás"-izének egyébként sincs értelme, hanem azért, mert a konzervatív elvileg érzéketlen a nagy szavakra ("Verseny", "Piac", "Szolidaritás"), és ezért az egyes javaslatokat nem aszerint értékeli, hogy hány divatos szlogen van bennük, hanem az alapján, hogy megoldanak-e konkrét problémákat. Ha azt mondjuk, legyen kisebb az állam, ezzel nem mondtuk meg, hogy ezzel milyen konkrét problémát oldunk meg és egészen pontosan hogyan is. Szerintem nem lehet olyasmit állítani, hogy pl. a konzervatív vagy a jobboldali tértől és időtől függetlenül inkább tandíjpárti, és ennek megfelelően a tandíjellenesség mindig magán viseli a baloldaliság bélyegét stb. Ha úgy dönt pl. egy párt, hogy pillanatnyilag káros lenne mondjuk a tandíj bevezetése, akkor pusztán ettől még nem tolódik balra, a kérdés inkább az, hogy hogyan jutott el erre a nézetre, nem? (Nem állítom, hogy a Fidesz mintakonzervatív párt lenne, de azt sem hiszem, hogy balra ment volna.)

eN 2008.03.18. 20:42:51

ez a jobboldal ?! Á, téged átvágnak ! 2008.03.18. 20:35:47

te valamit felreertesz. nem azert nem jut, mert nincs, hanem mert ellopjak/hulyesegre koltik. lasd digitalis tablak, 4-es metro, volgyhid. nameg amit az allamroszgazda-val uzletelo szdszesek ellopnak.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.03.18. 20:57:00

Azért az a lelki attitüd is megér egy gondolatmenetet, ahogyan Horn Gábor a Fletón poénkodik. Mintha nem az egészségügy két jelentős elemét nullázta volna le ez a népszavazás, mely egészségügy a szadesz fennhatósága, ráadásul a szadesz plusz Fletó kis körei nyomták keresztül a teljes egészségügyi dolgot a maszop frakció nagyobbik részén. A szadesz hangosan mondja, hogy van több mint félmillió stabil liberális szavazó (a nemek tekintetében) csöndben pedig hozzáteszi, hogy a balhét meg vigye el a nagyobbik kormánypárt, meg Fletó. Oké, de akkor vigyék magukkal a Horn Gábort, meg a bomlott agyú főpolgármesterüket is, meg ha kérhetném, akkor a Kóka is húzzon vissza az üzleti életbe.

Kültürlü Birligi 2008.03.18. 20:58:02

"ergé",

semmiféle vörös zászló nem lógott be sehova, mert a KERESZTÉNYSZOCIÁLIS eszmeiség sem a profitpárti, nihilista NEOLIBSI, verseny-kiküszöbölő, konszernista, tőkecentralizáló és az EMBER LÉNYÉVEL szembenálló törekvések szolgálója...

Ne ugorj már be a "Néphazugságos" médiaprostik fenomenológiából bukott skribátorainak !!

Kültürlü Birligi 2008.03.18. 21:12:39

"bs395":

a VALÓDI "gyöpösség" lesz@&ta a népszavazást, tudod?

A "gyöpös" magyar egy kis töredékét mozdította meg a ZSEBE.

A félországnyi ŐSGYÖP inkább sörözni ment, takarított, hétvégi vityillót rendezett, kertet előkészített, a földművelés kora tavaszi feladataival törődött, és CSÚNYÁN megmutatta a bugrisságát...

Nem szavazott.

S tán ŐK a leginkább "magyarok"...

Kültürlü Birligi 2008.03.18. 21:16:19

"denever":

Igen.
"W" erősen nárcisztikus, de ha "tükörbe nézve" az az ARC szépet lát, az pszichózis...

Tóta W. Árpád · http://w.blog.hu 2008.03.18. 21:56:32

ergé: ja jó. ha nem is személyes, akkor se látom viszont válaszként a lényegre, úgymint motiváció és demotiváció.

Turbulencia (törölt) 2008.03.18. 21:58:03

"a színtér jobb oldalán állóknak kell megmenteniük a baloldali értékeket "

Milyen baloldali értékeket? Hogy Svédországnál is többet adózunk?

"némely megmondóember és a liberális törpepárt rémlátomásaival ellentétben"

Mivel a liberális törpepárthoz semmi közöm, gondolom én a "megmondóember" kategóriába esek. Egyáltalán, ki a megmondóember? Aki önállóan mer gondolkodni, ahelyett hogy beállna valamelyik focicsapatba? Aki jobboldali, és ráadásul még jobboldali gazdaságpolitikát is szeretne, annak ellenére, hogy OV a szociáldemagógiában lát fantáziát?

"Megható látni, hogy ezek az emberek micsoda jakobinus dühvel ostorozzák a szerintük értetlen, buta társadalmat.."

A társadalom nem okos, és nem buta. Az egyes emberek többsége igenis buta. Elég arra gondolnod, ezek ugyanazok az emberek, akik Gyurcsányt megválasztották. Ja, hogy közben a panelprolik misztikusan átváltoztak a szent és sohasem tévedő Néppé...

"Ehhez képest a jobboldal útkeresései és többoldali próbálkozásai igazolhatónak tűnnek."

Persze, a saját csapatunk csalásai mindig „igazolhatóak”. Gyurcsányék is hasonló logikával mentik fel magukat. Mi lenne, ha azt mondanánk, hogy a demagógia káros, akármelyik politikai focicsapat is követi el?

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.03.19. 10:02:26

kültürlü: nem azt mondtam, hogy 8 millió valamennyi gyöpösnek ment neki, hanem a gyöpösségnek, amiből lett is több, mint 3 millió :-).
de a cikkből megtudtam, hogy ők jobboldaliak, szóval lehet, hogy mégse azok.

ÁrPi 2008.03.19. 11:11:37

Turbulencia 2008.03.18. 21:58:03

("a színtér jobb oldalán állóknak kell megmenteniük a baloldali értékeket ")

Turbulencia írod:
"Milyen baloldali értékeket? Hogy Svédországnál is többet adózunk?"

Nem dehogyis, hanem hogy afölött is ( eufemisztikusan néha önrésznek nevezve) vizitdijat fizetnek a Zemberek.

A többletadó (így eltörölvén a vizitdíjat) 0.8 százalékot tenne ki egy bizonyos összvolumennek.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.03.19. 11:59:15

árpi: olyat lehet, hogy én ne kerüljek bele abba bizonyos összvolumenbe? és népszavazással? "egyetért-e, hogy bs395 ne fizessen 0.8%-os többletadót?"

Turbulencia (törölt) 2008.03.19. 12:06:35

ÁrPi,

Nincs energiám még egyszer elmagyarázni, hogy nincs ingyen ebéd. Szerencsére régebbi hozzászólásaimból tudok copy-pastelni:

1) Csak annyit kell megértened, hogy az államnak nem a Jóistentől van pénze, hanem az adózóktól.
Az állami szolgáltatások az adófizetők által fizetett szolgáltatások.

2) Az a baj, hogy valamit mindenki tud
mondani hogy miért ne fizessen (a nyugger például azt, hogy 40 évig fizetett), azonban a buli végén a számlát mégiscsak rendezni kell valakinek. Ez az igazság valahogy kimaradt a Fidesz kampányából.

3) Amit a népek a 300 forinton megspórolnak, azt TE (meg az adófizető középosztály) be fogod fizetni. Nem, nem Gyurcsány fogja befizetni, hanem te. Igen, igen, a tetemes TB járulékodon KÍVÜL. Valamilyen formában (ami egy elmaradt adócsökkentés is lehet, vagy talán gyerekeid fogják a plusz hitelt is visszafizetni) egész biztosan. Matematika.

Google 2008.03.19. 12:51:30

A képmester szerint a kezelhetetlen eladósodás, a technológiai lemaradás és a nyomorult gazdasági teljesítmény okozta a szocializmus bukását, hasra/pofára esését.
Ment-e előre a világ húsz év alatt? Nem ugyanezekkel a problémákkal állunk szembe ma is? Nem ugyanazok kormányoznak, akik rendszerváltás ide, rendszerváltás oda, amúgy is kormányoznának?
És nem ugyanazzal a beteg mentalitással állnak hozzá a dolgokhoz? Ha nyugaton imitt-amott van vizitdíj (amit, vagy egy részét, a biztosító esetleg visszaad) hopsza miért ne legyen nálunk is? Függetlenül attól, hogy hol vagyunk mi, és hol vannak ők! Készen állunk-e vagy sem?
Majmolni kell állandóan, fontos tényezők, hazai sajátosságok figyelembe vétele nélkül?
Soha nem leszünk eredetiek, ha nem a magunk fejével, magunknak dolgozunk ki javaslatokat, törvényeket, lépéseket. Jó tudni, hogy mi van odaát, de adaptálni kell, azt átvenni belőle, ami segít.
Gyurcsányék már lassan egyebet sem tudnak mondani, ha egy-egy elszabott törvényüket kell magyarázniuk, hogy de kérem, ezt mondta a Fidesz is '90-ben, '94-ben, '98-ban stb.
Hiába, a másolás is az élet megrontója!
Amilyen nagy az államadósság, annyira kicsi a mens sana ott fenn!

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.03.19. 13:15:05

google: hazaáruló vagy, azt tudod-e?
ugyanakkor respect a kommenthez.

dr.minorka 2008.03.19. 13:29:33

1.A társadalmi szolidaritás, a társadalmi igazságosság nem csak baloldali érték. A magyar jobboldal csak visszatalált az európai civilizáció közös örökségéhez. A jóléti állam a liberálisok, keresztényszocialisták, a munkásmozgalom közös alkotása volt (legfeljebb máshová tették a hangsúlyokat).
2. Hiányzik a nemzetközi háttér a cikkhez. A mi kínlódásunk része ennek. Nemcsak a magyar jobboldal tolódik balra, hanem pl. a német is. Nem is tehet mást, vége annak a nagy jobboldali hullámnak ami az 1970-es évek végén alakult ki. A Fidesz megelőzte korát, mert 1994 környékén azzal kellett szembesülnie, hogy a magyar jobboldal vezető erejét az MSZP adja, így aztán ösztönözve volt a nem-hagyományos utak keresésére. (A Fidesz eredeti programja szellemében nem igen különbözött Gyurcsány&Szilvási 1988/89-es programjától: mi a gazdasági átalakulás programja, célja, módszerei, eszközei, stb.?)
2. Azt a vörös zászló végig ott lengették az elmúlt 20 évben, legfeljebb ezentúl nem lehet úgy tenni, hogy nem veszik észre.
3. Igen erősen vitatkoznék "pénztárcaközpontú gondolkodás" kifejezéssel. Roppant érdekes, ha az negatív, ha az emberek az érdekeiket nézik.

dowNLoad 2008.03.19. 13:39:47

KEMOTOX: Nem Gyurcsány vagy Orbán, és nem a bal vagy a jobboldal, hanem mi, mind a tízmillióan.
JA PERSZE, én veszem fel a hiteleket (nem is tudjuk meg, csak UTÓLAG) szar kondíciókkal, hogy utána 3X-os áron épüljön belőle autópálya, völgyhíd, meg egyéb értelmetlen gigabaromságok, a tanácsadói, pályázatírói, beszállítói haveri körröl nem is beszélve. VERES JÁNOSNAK képzeled magad?? hahahaha, olyan hatalmas suttyótirpák nem tud akárki lenni, abban több évtized kemény munkája van, a Nyírségi közegtől, a TSZ-ig, a vidéki MSZMP, MSZP tagságig. TIPIKUS cigány hozzáállás: segélyből élő (ország), de ha kap kölcsön (uzsorakamatra) , akkor PLAZMATV-t vesz, a gyerekei meg majd visszafizetik valahogy. (közben meg a közművek rosszabb állapotban vannak , mint 1986-ban)

Apfelbaum Ogmánd 2008.03.20. 00:50:41

"dowNLoad":

Ez a "TIPIKUS CIGÁNY" - nem rasszra célzó - hasonlatod a már tettlegesen sajtószabadság-ellenes, sunyitolvaj VERESJanira tökéletes...

Ellopom...
süti beállítások módosítása