Jól indult a cseh vizitdíj
2008. március 18. írta: Ács Ferenc

Jól indult a cseh vizitdíj

 Miközben nálunk a „Végképp eltörölni” című Schwarzenegger-film remake-jének keretében megszüntették a vizitdíjat, addig a csehek bevezették azt, ráadásul nem is a szoft magyar verzióban, hanem a gyerekekre is kiterjesztve a hozzájárulást. Ezt adjuk össze! Adjuk: a vizitdíj harminc korona, kicsit több, mint háromszáz forint (ráadásul receptfelíráskor is ki kell fizetni ugyanennyit tételenként, a kórházi napidíj 60 korona, a mentőszolgálat igénybevétele pedig 90 koronába kerül). Az összes díj évi felső határa 5000 korona (!) - ami majdnem tízszerese az immár múlt idejű hazai plafonnak. A mérleg a egyelőre pozitív, persze viták ott is vannak (a csehek körében kétszer annyian utasítják el a vizit- és egyéb díjakat, mint amennyien támogatják).

 Tény, hogy egykori szomszédaink eltérő utat követtek: Csehországban a kilencvenes évek eleje óta több biztosítós rendszer van; jelenleg kilenc működik az országban. Népszavazásról vagy utcai harcokról, esetleg durcás kormányfőről nem szólnak a prágai hírek. Leminősítésről sem. Valamit megint másképp csinálunk, mint a csehek. Hogy ennek itt mi lesz a vége, arról megoszlanak az álláspontok. Megfontolásra ajánlom az egyiket, amelynek szerzőjét lehet kedvelni vagy utálni, de érdemes legalább meghallgatni a véleményét - főleg amióta kioszt mindenkit. És egy dologban biztosan igaza van: több adófizetőt Magyarországnak!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr73385429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dekoninckx (törölt) 2008.03.18. 08:29:03

Az utolsó mondattal tökéletesen egyet tudok érteni - ha meglesz, talán vizitdíjra sem lesz szükség. A kúrmány tevékenységéből egy dolgot azért komázok, mégpedig azt, hogy mostanában egyre többet és többet hallani a lebukott adócsalókról, milliárdos (politikamentes) ügyekről, ez talán rövidtávon is a jobb fegyelemre nevel. (Persze még jobb lenne, ha az uralkodó elit tagjin is lefuttatnának egy részletes víruskeresőt.) Na meg a TB-bliccelők megregulázása is kellett, nem értem, hogy eddig egyébként miért nem tette meg senki eddig, hány tízmilliárd forinttól esett el a TB-kassza a tizenakárhány év alatt...
A vizitdíjjal nekem nem volt bajom, a körülményeivel, a "reformmal" azzal igen. Nemtom a csehek miért kedvelik, biztos nem állnak olyan csehül, mint mi, kevesebb az adó, vagy ilyesmi.

smalladam 2008.03.18. 09:11:46

ha jól tudom, akkor hamarosan tandíjat is be fognak vezetni csehországban. a tandíjas hír egyébként a népszavazás hétvégéjéről származik, de akkor nem lehetett megjelentetni, mert kampánycsend-sértésnek számított volna...

grupi 2008.03.18. 09:34:16

Gyerekek az nem járja, hogy valamit kiragadunk és azt hozzunk, mint a rossz példánkat.
Vannak országok, ahol van vizit-díj.
Csakhogy azokban az országokban magasabb az átlag jövedelem és kevesebb az adó.
Ne feledjük, hogy európa egyik legszegényebb és legjobban megadóztatott országa vagyunk. Az üzemagyag, a villany és a gáz mégis világpiaci áron érkezik. A fizetés, meg szocialista szinten.
A balkáni bérből, nyugati árak mellett még többlet adóztatás mellett sem jut szociális ellátásra, akkor az katasztrófa. Ha majd többet keresünk, kevesebbet adózunk, akkor majd lehetünk öngondoskodók. Addig meg az adónk, és a csökkentet fizetésünk beépülése fedezi mindezt. Vagy minden világszinvonalbeli legyen, a bértől, az áríg, az adó tehertől a szolgáltatásig, vagy sem. De az nem megy, hogy a munka ára marad, míg az adó és az önfentartás költsége egyre nő. Több terhet nem tud viselni a magyarság. gyurcsány azt mondta, hogy a vizit-díj eltörlésével hatalmas teher nehezdik a kormányra. Ezek szerint ezt a hatalmas terhet Ő az emberekre kívánta rakni, mert az azért mégis csak könnyebb, mint helyes gazdaságpolitikával az országot kormányozni és felelősséggel, meg adónkból vállani mindezt. A lakossággal hatalmas terhet cipeltetni lehet, a kormány már nem vállaja. mi meg a túl adóztatás, és a drágaságot nem bírjuk. meg az elnyomást, a kényszert és a tesze-tuszaságot.
amennyiben valaki európai vagy világ viszonylatban levő példákkal és díjtételekkel jön, akkor mindig rakja hozzá adott réteg bevételeit, levonásait és csak aztán a saját zsebből történő fezetendőt is, mint példát.
Máskülönben sántit és valótlanná, összehasonlíthatatlanná válik a példa. Ahoyg nem lehet egy húron pendíteni a csehek életét, viszonyait, GDP-jét és életszinvonalát a mai magyar viszokkal. Majd ha mi is ott tartunk, akkor, és elfogadottá válik az ottani bér, meg árszinvonal, az adórendszerrel együtt, akkor majd talán mi sem tiltakozunk azért, amiért ők sem. legyen ez maszek orvos, vagy vizit költség.
Fél igazságokkal, álságos hamis dolgokkal nem kell proféciát tartani, mert ismét csak az emberek hergelése, és az aránytalan megsarcolása melletti szónoklat lesz/válik belőle.
Feri ne légy és ne tégy minket, az embereket, magadat beskatulyázottá, szüklátókörűvé.
Az igazság mindkét oldalát (felét) tárd fel, ha lehet legközelebb, amennyiben elfogultság mentes vagy igazságosabb akarsz lenni, netán tünni.

Oblomov 2008.03.18. 09:44:01

A legtipikusabb, amit A Lajos a nyugdíjjárulék/járadék kapcsán mond: a többség megvásárolja öregkorára a szegénységet. Na és ...?! Az üzleti biztosítók akkor is bevezetik a 10 ezer forintos önrészt, nem sokáig szenvednek majd a szegény nyugdíjasok. Neolib "nevelés" mindez, de legalább brutálisan őszinte. Ebből koalíciós válság lesz, a szocik térfelén pattog a labda. (Aztán majd valszeg a fidesznél.)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.03.18. 09:53:37

rosszul emlékszem talán, de mintha lett volna egyzser egy összehasonlítás, ami a cseh és a magyar turisztikai módszertant volt hivatott egymáshoz mérni, és abban mondtak valami olyasmit, hogy a csehek idegenforgalmi bevétele - a magyar idegentforgalmi bevétel = a magyar államháztartási hiány (még a régi, magasabb hiány).

Ács Ferenc 2008.03.18. 10:04:22

grupi: miért nem járná, ha hozzánk hasonló méretű és népességű országok példáját mutatom be? Te hozzál másikat, ha neked másik ötleted van. Annyit azért hozzátennék, hogy Csehország, különösen Csehszlovákia a rendszeváltozáskor a legtöbb meghatározó gazdasági mutatót tekintve Magyarország mögött állt, ma pedig nem nagyon van olyan szegmens, amelyben ne állnának előttünk. Én ebből azt a következtetést vonom le, (többek között) hogy alkalmasabb, tehetségesebb, a szakmájukat sokkal jobban gyakorló politikusaik vannak. A szűklátókörűségről írott soraidat különösen viccesnek tartom. Szerintem ettől a magyar politikai osztály szenved. Kollektívan.

grupi 2008.03.18. 10:04:36

Most már magasabb a hiány. Utoljára csak a Fidesz alatt csökkent, Megyónál már visszanőt, s azóta folyamatosan növekszik. A többi oké.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.03.18. 10:16:57

grupi: államháztartási hiány, nem államadósság :-).

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.03.18. 10:21:03

"És egy dologban biztosan igaza van: több adófizetőt Magyarországnak!"

Ez igy nem pontos. Tobb gazdasagi teljesitmenyt Magyarorszagnak, akkor abbol konnyebb elvonni is.
Adot azoktol lehet beszedni, akiknek van jovedelme.
Gyerekeken es nyugdijasokon takarekoskodni butasag, ilyen erovel csokkenthetik a nyugdijat es a gyerektamogatast is.

Es ha mar ado:
www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=363235&place=vezeto_anyag_bal2
"Mindig is amellett próbáltam érvelni, hogy a mai adórendszerben található extrém progressziót kell csökkenteni. Már az átlagjövedelem környékén világviszonylatban is riasztóan magas adóterheket kell viselni, miközben a minimálbérig lényegében mentességet biztosít a rendszer. Ez széles tömegeket ösztönöz adókikerülésre és emiatt az adóbefizetések túlnyomó részét egy szűk munkavállalói csoport viseli. Ezen problémára egy lehetséges és meglehetősen radikális válasz az, amit számos környező ország adott, azaz az egykulcsos adó bevezetése. Kár lenne elvitatni, hogy ez a rendszer ilyesfajta gazdasági és egyszersmind társadalmi feszültségek feloldására hivatott, még ha másokat nem is képes önmagában megoldani."

Hogy ugy van. Ha az egykulcsos adoval nem is ertek egyet, a progresszio csokkenteseben viszont igen.

A szociktol ilyet nem lehet varni, mivel az o klienturajuk az "alacsony jovedelmu" reteg (vagy valoban alacsony jovedelmu, vagy csalok). Igy aztan a szocikkal kilabalas ebbol a valsagbol nem is lesz.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.03.18. 10:23:38

grupi 2008.03.18. 09:34:16:
"Gyerekek az nem járja, hogy valamit kiragadunk és azt hozzunk, mint a rossz példánkat.
Vannak országok, ahol van vizit-díj."

Olyan orszagokban van, ahol a tarsadalom elfogadja.
Nagy-Britanniaban nincs, ez elvi kerdes peldaul.
Finnorszagban van, de ott az egeszsegugy maganfinanszirozasa kabe fele a magyarnak.
Magyarorszagon nincsen, viszont az egeszsegugy maganfinaszirozasa nagyon magas, majdnem 30%.

grupi 2008.03.18. 10:26:00

Erről szóltam, amit írsz. A két példa nem azonos. mert míg mi voltunk a vezetők a csatlakozott országok között, és 2006-ra euró érettséget jeleztek, addig a csehek sehol nem voltak. Még a Visegrádi négyeket is mi vezettük. Most meg ahogy írod, a csehek megelőznek. Mi utolsók vagyunk minden tekintetben. nem azonosak a viszonyok. A lakosok száma nem mérvadó abban, hogy mi mennyi terhet birunk el. A csehek a bevezetett dijakkal is könnyebben boldogulnak magasabb életszinvonalik által, mint mi. Én ezt emeltem ki. Mert itt ez a fontos. Mi többet, ők kevesebbet adóznak. Náluk olcsobb aközlekedés, nálunk drágább. Míg ők közelítenek az eus fizetéshez, mi messze elmaradunk tőle. Mi adózunk a legtöbbet a közösségben, és mi keressük a legkevesebbet. A román rendőr közel kétszeresét kapja a magyarnak. A cseh heggesztő 350 ezer Ft körüli összegből vesz olcsób jegyet Prágában. Több is marad neki havonta. Ő abból nevetve fizet szinház jegyet, éttermet, meg egyéb dijat, mi ezt nem élhetjük át.
A Hollandiába kilátogató Ágica azt nem mondta, hogy az ottani példa nem használ vizit-díjat. hogy ott mennyit keresnek az emberek, hogy a minimálbér, a segély 600 ezernek megfelelő pénz. Vagy, hogy az íreknél 75000,- Ft a minimál nyugdij hetente. Abból lehet fizetni ugyanannyit a benzinért, és annyit az ellátásért, amennyit kérnek. Nálunk ez így nem megy. Majd, ha azokból is merítünk, akkor példálódzunk a mások részterheive. de mindig csak bevétel arányosan. Mert szerintem így illik, meg az által lesz egyensúlyozott és hasonlítható. Önmagában kiragadva fals dolog lesz, ami értelmetlen vitát vált ki csupán. Szerintem.

Ma hír, hogy pénz hiányában Pécset lemondanak, elhalasztanak műtéteket. Nem végzik el a beavatkozásokat az orthopédián. Érted, Nem vizit dij okán, nem. Tudod milyen az orthopédiai betegség? nagyon fájdalmas. Sok gyulladáscsökkentőt, és fájdalomcsillapítót kell szedni a betegnek a műtétik. Sokuknál csak a protézis beültetés segít. ha ezt nem végzik el, akkor az a beteg lassú kínhalálra van itélve. A gyógyszerek felemésztik a vörösvértetket, a májat, miközben fájdalmai és állapota nem javul. Ezek a betegek egy életen át fizették, a kormány meg vonta a Tb és Eü járulékot, amikor még azt sem tudták, hogy betegek lesznek e vagy sem. Ez a biztosítási összeg azért lett fizetve, hogy mindezt fedezze. Most amikor kéne, akkor meg nem gyógyítják meg óket, nem fedezi állítólag a pénztár ezt, mert az állam nem biztosítja ezt az alkotmányban rögzített és előfizetett jogot.
Ez a normális, XXI. századi model? Hol a pénz? A8-ban, SZDSZ-ben, tanácsadókban? Vagy a TB nyereségérdekelt hiénáinak, maszekjainak zsebében?
Meg lehet ezt tenni? Meg szabad ezt tenni?
Nem. Ez fontossabb és súlyosabb helyzet annál, mint a csehek ügye, vagy mint bármi más sánta hasonlat által gerjesztett vita.

om05 2008.03.18. 10:31:12

A kupa (szándékosan kisbetűvel írt) által "kidolgozott" "végső összeomlás előtti állami szabadrablás célját szolgáló 1988-ban bevezetett adórendszer idején keletkezett a tragikomikus vicc - Magyarországon az etióp béreket keesztezik a svájci árakkal és a svéd adókkal.Nos, az azóta bekövetkezett fejlemények miatt az is álomvilággá vált.

Oblomov 2008.03.18. 10:39:17

Doomhammer: "A szociktol ilyet nem lehet varni, mivel az o klienturajuk az "alacsony jovedelmu" reteg (vagy valoban alacsony jovedelmu, vagy csalok). Igy aztan a szocikkal kilabalas ebbol a valsagbol nem is lesz."

A jelenleg aktív korosztályok járadékfelhalmozásáról, kilátásairól lenne itt szó, egyáltalán nem a szoci klientúráról.

grupi 2008.03.18. 10:44:50

A briteknél teljes körű és ingyenes az ellátás.
Pedig talán a legősibb kapitalista országok egyike.

Szerintem azt kell nézni, hogy miként sáfárkodik az állam. mennyit keresnek az meberek, abból mennyi marad náluk, mennyit vesz el az állam adók és egyéb források gyanánt. Aztán onnan kikndulva megállapítható, hogy az adónkból kell/lehet fedezni, vagy a maradék pénzükből reálisan fizethető-e mindez. Persze figyelemmel arra, hogy mi akik már több éves munkaviszonnyal rendelkezünk, erre külön levonásként, mint befizetésként már mennyit áldozztunk. Azt és azokat az összgeket, befizetéseket az állam nem nullázhatja le, nem teheti meg sem történté, hiszen a berendezkedésünk része, az ellátásunk záloga az. Ezt a pénztárat, apénzünkből létrehozott ellátást, nem adhatja el és tovább, mert a mi pénzünk, munkánk van benne. Ha ezt teszi, akkor a befizetőket, mint részvényeseket kell kielégíteni, kártalanítani, ki/visszafizetni.
aztán jöhet az értékesítés, és a nyereségalapú elszámolásos rendszer.
Az új munkavállalók abba lépnek be, amelyikbe akarnak, arra fizetnek elő, amire akarnak. Ahogy a Casco esetében. A régiek, azonban ezt már megtették és teszik ma is, a teljes ellátásért. Tehát nekik van teljes körű Casco-juk, nekik alanyi jogon mindez jár, függetlenül, hogy nyugaton mi van. Ott ugyanis nem szocializmus és nem kényszer fizetés, nem adóba beépített ellátás rendezés volt. Akár csak pár éve, vagy jelen, mint nálunk. Most is azt mondom, almát za almával, tököt a tökkel hasonlítgassuk. A két különböző termés nem fog mindig azonost hozni.
Az nem járja, hogy van Cascod, és azt mondják kár esetén, hogy most nem javítják meg a kocsit, mert nincs pénze a biztosítónak. Menjél várakozó listára, és ha majd sorra kerül, ha lesz nyeresége a biztosítónak, akkor megcsinálják a tied is. Ahogy az sem elfogadható, hogy fizeted a Cascot, és közlik veled, hogy volumen korlát van, tehát csak akkor részesülsz a kárrendezésben, ha merad erre pénze a biztosítónak. Közben látod, hogy ők drága irodaházban, biztonsági örökkel és a pompázatos autókkal állnak rendelkezésre a maguk számára. Közben persze jól is keresnek, míg te volumen korlátok közé vagy szorítva, kétes ellátásra vagy kényszerítve, miközben rendben fizetsz, s ha kell még önrészt is vállaltál. Mert ez van, ezt találta ki egy ökör. Csupán erről szól a mostani eü-törvény és a tilétakozás. Ez nem 300 Ft kérédse, meg nem a kórházi napidij, és nem hála pénz dolga.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.03.18. 11:09:54

grupi: oké, legyen casco-s példa.
a havi tb így legyen fejenként összesen 120000 Ft (munkáltató+munkavállaló), mindenkinek, jövedelmi helyzettől FÜGGETLENÜL, plusz aki nem fizet, az nem is kap. merthogy a casco az ilyen, ugyanannyi mindenkinek, nincs rászorultság, és ha nem fizetsz, nem kapsz - a TB viszont, na, az nem ilyen (tudod, almát az almával).
de mennyünk is tovább. fizetsz havi 120 ezret, de ha kórházba mész, mert kaptál egy vírusos-lázas-hányásos fertőzést egy hétre, akkor napi 4000 Ft az önrészed a szobáért, plusz vedd meg magad a gyógyszert, ha olcsóbban tudod, mint a kórház, és fizesd magad a kaját - kapásból 6-8 ezer per nap, az egy hétre 56 ezer, és megemelik a biztosítási díjad havi 120 ezerről 125-re, mert rossz üzlet vagy.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.03.18. 11:11:02

ja, a britek szidják ám az NHS-t, mint állat.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.03.18. 11:16:28

tegnap este az inforadión volt egy ember, a nevére nem emlexem, de Ferinek adtak tanácsot a minap adócsökkentés ügyében.

azt nyilatkozta, hogy ma magyarországon 60 (hatvan) különféle adónem létezik. ennyi adónemet hatékonyan ellenőrizni nem lehet.

és azt is mondta, hogy egy részük "bagateladó", ami már az apehnek is nyűg beszedni, mert éves szinten csak 8mrd jön be.
0 adócsökkentéssel le lehetne csökkenteni az adónemek számát kn 20-szal, és ezáltal pénz spórolódna meg, mert:
- nincs x utalási költség az x adónem külön számlájára
- nem kell az apehnek N külön számlát fenntartania és ellenőriznie
- nem kell bonyolult módon számolni ezt meg azt.

az adózással kapcsolatos direkt adminisztratív költség országszinten 600mrd huf évente. az apeh 2005-ös költségvetése 75mrd volt 2005-ben.

baromi drágán adózunk.

én támogatnám az egykulcsos adót, már csak a könnyű ellenőrizhetőség miatt is. jó példa erre szlovákia.

megint baszott idegesítő a sok kivétel. pl áfa elszámolás esetén.

fasisztoid opció: ellenőrzésként meg ott lenne a vagyonnyilatkozat mindenki részéről. tavalyi és idei nyilatkozat összehasonlít, különbség képez. megszorozni az adókulccsal. ha kevesebb jött be az embertől, akkor adót csalt. montecristo.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.03.18. 11:23:15

denever: az egykulcsos adó nem csak azért jó, mert tényleges közteherviselést létesít meg, hanem mert a többi adó kulcsa is ugyanannyi lenne, mint az szja-é, így tök mindegy, minek hívod a bevételt, ugyanannyi a levonás.

Bummer 2008.03.18. 11:37:56

ÁcsFeri, nem is te lennél, ha nem hozsannáznál itt ezeknek a szar rendszereknek. Na jó, nem hozsannázol, csak elfelejted a körülményeket.
Próbálok segíteni:
- a leminősítés eredetileg is azt jelentené, hogy Magyarország kevésbé jó adós. A gazdasági környezet viszont nem változott, ezért nyilván a kockázat sem változott, így a leminősítés egyszerű zsarolás. Milyen érdekes, hogy a 2006-os választások előtt nem minősítettek le, sőt.
- Bokrosnál szociálisan érzéketlenebb, vérforralóbb vadkapitalista nem nagyon van.
- Bokros (és követői) azt tartják üdvözítőnek, ha a (jellemzően könnyen odébbmozduló multinacionális, tehát a lokális szociális-kulturális igényeket semmibe vevő) vállalatok adóterheit a bérből-fizetésből élők adóterheinek és megélhetési költségeinek rovására csökkentjük.
- Csehországban 1997-ben a pénztőke valutaválságot idézett elő, hogy kikényszerítse a neki több hasznot hozó politikát. A pénztőke azóta is folyamatosan harcol a több profitot hozó berendezkedésért.
- Csehországban a nemzeti vagyon döntő többsége állami tulajdonban maradt, ezért még így is nagyobb mozgástere van társadalmi szempontból hasznos intézkedések meghozatalára.

Oblomov 2008.03.18. 11:53:40

Bummer, ugye nem Ácsot bántod? Posztja nélkül nem jönnének elő ezek a tárgyalt összefüggések, amiket - talán Áccsal együtt - nem mindannyian láttunk ezidáig.

grupi 2008.03.18. 12:03:21

bs395 - ha Cascod van önrész nélkül, vagy önrésszel, tök mindegy, akkor magad veszed az alkatrész? Nem. Az önrésszel hozzájárulsz, ha meg önrész nélkülid van akkor nem járulsz hozzá x %-al. De sem a sezrelőt nem eteted, sem alkatrészt nem veszel. A casco nem a munkadíjról szó. Hülye volt a merítésed, amardjunk az almánál.

Gordon Brown az NHS megalakulásánan 60. évfordulóján beszélt, és egyértelműen hitett tett hogy az állami egészségügy költségeit továbbra is teljes mértékben társadalmi közteherviseléssel, - vagyis az adóbevételekből kell fedezni.
Számos rossz hibás példa van a világban, a britek nem akarják azokat felvállalni. adójuk és bérük mégis arányosabb, és kedvezőbb mint a mienk. Az NHS-ben a megelőzésre helyezni a hangsúlyt, mert az olcsóbb, mint a kezelés, és negyerésegesebb az állam és a társadalom számára, mint egy maszeknak átengedni a haszonnal kecsegtető gyógyítást, ami rendre drágább, alacsonyabb szinvonalú, mint az állami. csupán azért, mert a maszekok nyereségérdekeltsége folytán érdektelenné válnak a többletvizsgálatokban és a betegségek feltárásában. Az államnak meg nem kifizetődő a polgárok ezírányú leértékelődése és elvesztése, ahogy a korai halál, meg az idő előtti öregedés sem az. Ezért a megelőzés, a prevenció mindenképpen állami érdek és a gyógyítás állami feladat, nem pedig üzleti kérdés. Az NHS a szigetlakók 90%-s megelégedésével műáködik. csupán pár (SZDSZ nagyságrendű) kritika van vele szemben, de akik ezt teszik, azok rendre magán praxishoz fordulnak, mert ők abban hisznek és arra tartanak igényt. Ezt bármikor megtehetik akár önnáló formában, akár kiegészítésként. Ahogy nálunk is a gazdagabbja. Maszeknál szülés, otthoni ellátás, vagy utógondozás, egyéb terápia. A jómoduaknak ma is van plasztikai magán intézet, vagy Telki kórház. kóka mégis az államiba vitette az anyját. Azt mondta,, hogy azért mert az ORFI-ban bízik. milliárdos létére nem magánkórházba, hanem államiba és nem fizetett érte, csak követelt. Közvetlen forrásból tudom, átéltem. Az a Kóka, aki ez ellen van.
Visszatérve a britekhez, akik sokkal többet keresnek, kevesebbet adóznak, soha nem voltak bolsevikalapú szocialisták, csupán muskáspártiak, meg kapitalisták, jól tudják, hogy számos ország rossz, hibás gyakorlata nem lehet sem kiinduló pont, sem mérték az általuk elfogadott és irigyelt ellátás terén. Viszont nem is liberális, meg nem is komszocik uralják a vezetést. Konzervatívak, jó stratégák, miközben politikai-gazdasági nagyhatalom, erős, fenntartható hadsereggel és a békés, boldog honpolgársággal.
Nincs mit megvetni vagy kifogásolni az ő szarjukon, mert ott még az ályítólagos és általéad kifogásolt szar is jobb a mi büdös és zavaros folyamatunknál. Minden téren jobbak a mutatóik. Még eü és ellátás terén is. Szeretnék ott csóro nyugdíjas lenni. mert az ottani csóróság is mást takar és hordoz magaában, mint za itteni. Alma- vagy Alma-ata.

grupi 2008.03.18. 12:09:54

Bummer nem Ács Ferit bántja, ne féltsd. Nincs is cukorból, meg jól is kezeli a kritikát. Én sem bántom, bár tünhetne sokszor annak. Ő csupán vagy sajátos szemszögből, vagy téveslátásból, vagy vitagerjesztés szándékával alkotja írásait.
szerintem ahogy ő, úgy mi is merítünk mindabból, ami aztán itt/utána lezajlik.
Ha csak arra gondolunk, hogy világképünk, hozzáállásunk formálódik, vagy vélenményünket megosztjuk cseréljük, miközben másokat, más perspektívákat megismerve hol elfogadjuk, hol megtagadjuk azt.
Ez és itt még mindig jobb, min a parlamenti adok-kapok, vagy a kamerába biccentés, netán a vállvetéses kitolósdi.
Mindezek alapján kulturáltak és normálisak, emberek tudunk marad még moderátorni és visszafogni is képesek vagyunk magunkat, ha kell.
Szóval nincs baj a véleményekkel szerintem.

kurcsany 2008.03.18. 12:27:24

Kedves Lolka!
Orommel tudatom veled, hogy felvettunk a kormanyszoviojeloltek listajara!
Udvozlettel,
Kurcsany Feri
Ui: ha megis ujsagiro szeretnel maradni, tan legkozelebb tedd az cseh ovacio melle az ottani atlagkeresetet, eu-hozzajarulast, adoszintet es atlageletkort. Bar lehet, hogy a lelky boldogsag titka az egyszeruseg...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.03.18. 12:36:13

Oblomov 2008.03.18. 10:39:17:
"A jelenleg aktív korosztályok járadékfelhalmozásáról, kilátásairól lenne itt szó, egyáltalán nem a szoci klientúráról."

Bocs, ezt nem ertem.
A vizitdij melletti fo erv (utolso valtozat, en mar 4-5 "fo ervet" vegigkovettem), hogy ez vegre egyenletesebben teriti az adot. Maminko is fizet valamit, nem csak a tozsdecapa.

Acs Feri ugyancsak erre hivatkozott a bejegyzesenek utolso mondataban.

"Jaradekfelhalmozas" pedig nincsen. Befizetnek evrol evre egy adag adot az aktivak (pl. az egeszsegugy fenntartasara TB-jarulekot es adot) es abbol finanszirozzak a rendszert. Mindenkinek.

Az alternativa az, hogy az aktivak direkt finanszirozzak az inaktivakat (pl. havi zsebpenz a mamanak), ez mukodhetne is, csak a magyar tarsadalom nem hajlando elfogadni. Lasd gyerekszam alapjan megallapitott nyugdij koruli hiszteria.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.03.18. 12:39:39

denever 2008.03.18. 11:16:28:
"azt nyilatkozta, hogy ma magyarországon 60 (hatvan) különféle adónem létezik. ennyi adónemet hatékonyan ellenőrizni nem lehet."

Nagyon logikus, de nem veszi figyelembe a tortenetet. Ezen kulonadok jo resze ideigleneskent lett bevezetve vagy specialis celalapokat tamogat. "Beolvasztani mas adokba" azt jelenti, hogy veglegesse teszik oket vagy a celalapokat kiszolgaltatjak a kormany kenye-kedvenek.

Ocska trukk, mondjak az erdekeltek.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.03.18. 12:48:04

grupi: munkadíj = hálapénz. önrészt a végösszegből fizetsz, csak tételesítettem. plusz NINCS kedvezményezettség, vagy rászorultság. így is hülye? :-)
a jelenlegi tb-vel pont az a baj, hogy a kockázatvállalás nem KÖZÖSSÉGI, ahogy az adózás sem az. ezért van Bokrosnak ebben csakazértis igaza.
az NHS nem a létező legrosszabb, de akivel csak beszéltem eddig britek közül, vagy onnan hazaérkezettekkel, elégedetlenek vele. ezek szerint jó dolgukban nem tudják, hogy mit csináljanak? olyan csajszi is van, aki inkább hazajött a szar magyar egészségüggyel kezeltetni magát, mert az NHS ellátását egy sima bőrbetegségre botrányosnak találta.
a megelőzés premizálása viszont tény, ezt át kéne venni.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.03.18. 12:51:02

brummer: okés, mennyünk neki a nemzetközi karvajtőkének, ki velük!
utána meg majd minden magyar vállalkozó és cég tételesen és tényszerűen bejelenti az összes alkalmazottját a valódi bérére, nem vesznek számlát egymástól, nem direkt csődre játszanak közterhek és szolgáltatói díjak meg nem fizetésével, és nem adják el cégeiket hajléktalanoknak.
maga lesz a paradicsom.
és te vezetsz el minket oda.
gyülekezés a kossuth téren, holnap fél 4kor.
mindenki hozzon anorákot.

Oblomov 2008.03.18. 12:55:27

Doomhammer,
nem ugyanarról beszélünk. Eredetileg és kizárólag én erről: "A legtipikusabb, amit A Lajos a nyugdíjjárulék/járadék kapcsán mond: a többség megvásárolja öregkorára a szegénységet."

Differenciáld szét kérlek, a TB-befizetéseket, majd a nyugdíjjárulékaidból képződött járadékra (leendő) nyugdíjasként kalkuláld rá az eü-biztosítási "önrészt", amit nem feltétlenül neveznek vizit-, vagy kórházi napidíjnak, de megfizetése nélkül nem kapsz majd eü-ellátást.

grupi

2008.03.18. 12:09:54

Ksz az értelmezést, biztos szükség volt rá.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.03.18. 13:08:33

Oblomov 2008.03.18. 12:55:27:
"nem ugyanarról beszélünk. Eredetileg és kizárólag én erről: "A legtipikusabb, amit A Lajos a nyugdíjjárulék/járadék kapcsán mond: a többség megvásárolja öregkorára a szegénységet." "

En viszont Acs Feri blogbejegyzesere reflektaltam. :-)

De beszelhetunk arrol is, mit kap a mai aktiv dolgozo a nyugdijbefizeteseiert cserebe. Azt a jogot kapja, hogy amikor majd o lesz nyugdijas, akkor megkapja az akkor aktiv korosztaly befizeteseinek egy reszet (ez mindig igy van, fuggetlenul attol, milyen a nyugdijrendszer).

Ismerven a demografiai trendeket, az a penz, amihez igy jut, biztosan alacsonyabb eletszinvonalat tesz majd lehetove, mint akar a mostani (meglehetosen alacsony) eletszinvonal.

A valasz az, hogy a jelenleg aktivaknak arra kell felkeszulniuk, hogy addig dolgoznak, amig kepesek ra, nyugdijkorhatar ide vagy oda, a nyugdij pedig csak egyfajta vedelem ehenhalas ellen.

Peter252 2008.03.18. 13:08:52

Kicsit úgy érzem magam a cikk után, mintha valami kormány-, vagy Gyurcsány-sirámot hallanék az általuk csúfosan elbukott népszavazás után, hogy micsoda jó a cseh vizitdíj, nézzük már őket, a többiztosítós rendszerüket, stbstb, vagy , mintha legalábbis egy Tóta W. cikket olvasnék....

Én igenis örülök, hogy sikerült ilyen óriási győzelmet aratni a népszavazáson és megszüntették az igenis sok embert méltatlanul érintő vizit és napidíjat, és annak is örülök, hogy végre egy kormány nem tudja nagyképűen, félrevezetve, orránál fogva vezetni a lakosságot.
Remélem az őszi népszvazással a többiztosítós(vagy többpénztáras) rendszer is a vizitdíj sorsára jut, és nagy többséggel söpri le ezt a pökhendiséget is a nép, amit decemberben, majd februárban,, nagymellénnyel, nagyképűen szavaztak meg.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.03.18. 13:11:02

peter: büszeksséggel nem lehet kitörölni a seggünket. budipapírral igen.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.03.18. 13:13:51

bs395 · killtheradical.blog.hu 2008.03.18. 13:11:02:
"peter: büszeksséggel nem lehet kitörölni a seggünket."

Es itt mit nevezel budipapirnak?

Oblomov 2008.03.18. 13:16:21

Doomhammer: "En viszont Acs Feri blogbejegyzesere reflektaltam. :-)"

Én is. ("Megfontolásra ajánlom az egyiket, amelynek szerzőjét lehet kedvelni vagy utálni, de érdemes legalább meghallgatni a véleményét - főleg amióta kioszt mindenkit.")

Az Ács által megfontolásra ajánlott illető véleménye a posztbejegyzés része.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.03.18. 13:20:27

doomhammer: a pénzt. az én szemszögemből pont arról szavaztatták meg a nagyérdeműt, hogy én adjam-e a budipapírt a seggtörléshez. ők meg büszkék, mint peter. tök mindegy, ki van kormányon, és hogy tetszik-e nekem (nem, nem tetszik).

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.03.18. 13:24:18

Oblomov 2008.03.18. 13:16:21:
"Az Ács által megfontolásra ajánlott illető véleménye a posztbejegyzés része."

Konkretan erre reagaltam:
"És egy dologban biztosan igaza van: több adófizetőt Magyarországnak!"

Lehet barmirol beszelgetni, en errol akartam volna, mivel ez a fo problema.

Laszlo Csaba is igy gondolja:
adozona.hu/portre/20080317_laszlo_csaba_kpmg_interju_portre.aspx
"Nem nagyon hiszek ebben a megoldásban, szerintem ez érdemben nem változtatna a helyzeten. Én az egykulcsos adó mellett állok. Általában az a kifogás ellene, hogy méltánytalan. Véleményem szerint ma a legalacsonyabb és a legmagasabb jövedelműek valamilyen oknál fogva alig vagy egyáltalán nem fizetnek óriási adót. A kettő közötti tartományban viszont már a mai progresszivitás mellett sincs különbség az adóterhelésben."

Erdekes modon Oszko Peter a Deloitte-tol pont ugyanezt mondja. Persze mindkettojuk ugyanazt latja es ugyanazok az erdekeik is: magas jovedelmu alkalmazottkent dolgoznak, akiknek az erdeke az, hogy az adotulterheles elmenjen roluk.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.03.18. 13:26:26

bs395 · killtheradical.blog.hu 2008.03.18. 13:20:27:
"doomhammer: a pénzt. az én szemszögemből pont arról szavaztatták meg a nagyérdeműt, hogy én adjam-e a budipapírt a seggtörléshez."

Nem, teged arrol szavaztattak meg, hogy amellett, hogy a fizetesedbol megveszel egy hegynyi budipapirt is, a feneket torolni kivanok is hozzanak-e egy koromnyi papirt.

A te adoterheleseden semmit sem valtoztat a nepszavazas, azert engedte at az AB. Hogy Gyurcsanyt idezzem: az osszeg meg a kerekitesi hibat sem eri el a koltsegvetesben.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.03.18. 13:34:06

Ács Feri,
a csehek csehül beszélnek. A gazdaságuk viszont nem áll csehül. Talán ilyen időben érdemesebb nehezen elfogadható reformokkal próbálkozni.
A magyar közgazdász zsenik mind lesajnálták a cseheket a 90-es évek elején, hogy nem akarnak privatizálni, vagy nem úgy, stb. A félművelt magyar elit részesei, de nagyon, a Bokros-félék is.

Oblomov 2008.03.18. 13:39:42

Doomhammer: "Konkretan erre reagaltam:
"És egy dologban biztosan igaza van: több adófizetőt Magyarországnak!"

Lehet barmirol beszelgetni, en errol akartam volna, mivel ez a fo problema."

A fő probléma része (szerintem), hogy a több adőfizető Mo-n, látva leendő inaktív helyzetének perspektíváit, aktívként válhat-e a becsületes közteherviselés hívévé maga is, amennyiben ma még nem az. Ez pedig nem csupán a szocik, hanem a fidesz problémája is lesz hamarosan.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.03.18. 13:40:17

doomhammer: a vizitdíj összege nem. a vele lecserélt praxistámogatások összege, plusz a hosszabbodó várólista, plusz az ismét megugró egyébb költségek viszont már elérik.
és akkor arról nem beszéltünk, hogy Feri hisztije miatt lehet, hogy tényleg szarban lesznek a háziorvosi praxisok.
nem állítom, hogy a vizitdíj az co-payment, mert nem az, vagy azt, hogy ebben a formában a létező megoldások legjobbika, mert nem az, és a reform fogalmához sincs köze.
azt állítom, hogy az így beszedni kívánt plusz bevételt és kiadáscsökkentést akkor most megint százalékosan megállapított, normatív djakban fogják beszedni, és nem attól a 3.3 millió igen szavazótól, hanem kb. 1.4 millió embertől, akiknek bár van közös szelete az igenlőkkel, de kétlem, hogy nagy lenne.
szóval engem erről szavaztattak.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.03.18. 13:44:33

bs395 · killtheradical.blog.hu 2008.03.18. 13:40:17:
"doomhammer: a vizitdíj összege nem. a vele lecserélt praxistámogatások összege, plusz a hosszabbodó várólista,"

Milyen praxistamogatasok? A haziorvosok a kartyapenzt kapjak. Ha nem eleg nekik, lobbizzanak a TB-nel.

Mifele varolista hosszabbodik? Hogy tobbet kell ulnod a haziorvosi rendeloben egy fel oraval? Az nem varolista. Majd ha gerincservvel (rohadt fajdalmas) kell varnod harom honapot, akkor megtudod, mi az a varolista.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.03.18. 13:47:52

oblomov: stimt. szép dolog az öngondoskodás (a nyugdíjpénztárak idén negatív reálhozamot értek el), meg szép dolog, hogy van rá pénzünk (70%-os elvonás).

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.03.18. 13:57:07

doomhammer: mielőtt ilyenekről beszélsz, olvass utánna, vagy kérdezd meg az orvosodat, ha autentikus véleményt szeretnél.
rendelőtámogatás, eszköztámogatás: ezt a két forrást megszüntették, plusz a kártyapénzt lecsökkentették (de ezt is biztos tudtad akkor).
a várólista hosszaboddásával az van, hogy akkor plusz táppénzes napokat kell kivenni, ami plusz pénz a tb kasszából kifele, és minusz pénz a költségvetésbe befele, merthogy nem dologzol, nem termelsz, nem fizetsz adót és járulékot, hanem éppen hogy "kapsz vissza".
a rendelőben eltöltött időmet meg ne bagatelizáld el leszel szives: most egy óra volt, főszezonban. a díj előtt 3.5(!) volt.
a gerincsérvedet sajnálom, de azt nem a vizitdíj okozta, hanem a többszörösen is elcseszett (szakma nem akarta megcisnálni, térségi önkormányzati szervek nem akarták megcsinálni, megcsinálták központosan, szarul) és kaotikus kórházösszevonás.
ne keverd a dolgokat.

Oblomov 2008.03.18. 13:59:34

bs395

Az öngondoskodás szónak nincs jelentése fenti összefüggésben. Sem a kötelező, sem az önkéntes nyugdíjpénztárnál. Az államilag generált infláció mellett a pénztári befektetések a nyugdíjpénztári tőkét hozamostól is devalválják évről-évre. Doom nem akarja felfogni, hogy ez az aktív generációk problémája, nem a nyugdíjasoké.

om05 2008.03.18. 14:32:42

Magyarországnak is felajánlotta az IMF '90 táján, amit Lengyelország meg is kapott, a jelentős adósságelengedést. Mo nem, mert nem vállalta a feltételeit - radikális nyugdíj- egészségügyi, gyermektámogatási állami kiadáscsökkentés, nem beszélve a birodalmi nagyságú állam- és közigazgatás szétzavarásáról. Antallék pont az ellenkezőjét csinálták, a bianco csekkes mun kanélküli segélymellett 1.5 millió álrokkant és 35-45 éves korkedvezményes nyugdíjassal kezelték a munkanélküliséget. Ezért is találó kifejezés a rendszerváltás helyett módszerváltás történt szlogen - akkor össznépitámogatás övezte a teljes privatizáció gondolatát, mivel mindenki tőkét, technológiát, menedzsmentet, marketinget, innovációt és új piacokat várt tőle. Az érdekesség kedvéért mindenben ennek elléenkezőjét produkálta. Részben nagydobra vertek mindent és a minimális vételárat beforgatták a Kádár-rendszer zavartlan műjködésébe, részben fedezni kellett, kell belőle a régi és a folyamatosan növekvő államadósságot, ami ugyanazt a célt szolgálja. Nem beszélve a nómenklatúra tömeges "spontán" affia-privatizációjáról. Minden szerződés végére végső soron a kormány tett pontot. Nem tudja senki elhitetni velem hogy valóban az MDF vezette kormány tapasztalatlansága, naivitása és túlterhelsége ooozta ezt. Sőt. A logika is diktálja hogy éppen elenkezőleg.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.03.18. 15:27:38

Oblomov 2008.03.18. 13:59:34:
"Az államilag generált infláció mellett a pénztári befektetések a nyugdíjpénztári tőkét hozamostól is devalválják évről-évre. Doom nem akarja felfogni, hogy ez az aktív generációk problémája, nem a nyugdíjasoké."

Nem az inflacio devalvalja, mert ha a gazdasag szaladna, akkor a toket jo kamattal lehetne befektetni, inflaciotol fuggetlenul. Valamiert ugy van, hogy magas inflacio mellett nem szalad a gazdasag soha. Ezt ugy is mondjak, hogy az inflacio szetzilalja a gazdasagot.

Nekem a nyugdijpenztari tokeveszteseg nagysaga a recesszio valodi szintjet mutatja (a GDP-novekedesbe lassan a kabitoszer-kereskedelmet is beszamoljak). Ha a gazdasag recesszioban van, senki nem jarhat jol, se a nyugdijpenztari tagok, se toketulajdonosok, senki.

Kiveve azok, akik javara az allam ujraeloszt. Ezek jelenleg az MSZP-SZDSZ klienturajanak tagjai, az alacsony jovedelmet bevallok (valoban szegenyek es csalok), a kedvezmenyesen adozok (EVA, EKHO kore), a szocialis juttatasokbol elok es bizonyos ertelemben a nyugdijasok (ok nem szivnak annyira, mint az aktiv munkavallalok).

A gondok gyokere tehat az, hogy az MSZP-SZDSZ korabbi amokfutasanak karait a sajat klienturaja helyett az aktiv munkavallalokra haritja. Ennek eredmenye a recesszioban levo gazdasag, ami mindenre kihat, peldaul a nyugdijpenztarakra is.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.03.18. 15:31:58

bs395 · killtheradical.blog.hu 2008.03.18. 13:57:07:
"doomhammer: mielőtt ilyenekről beszélsz, olvass utánna, vagy kérdezd meg az orvosodat, ha autentikus véleményt szeretnél."

Szerintem te nem tudod, mit beszelsz.
En tudom.

"rendelőtámogatás, eszköztámogatás: ezt a két forrást megszüntették, plusz a kártyapénzt lecsökkentették (de ezt is biztos tudtad akkor)."

Helyes. Itt a bajok gyokere tehat. Ezt kerjuk visszaallitani. Allitolag 200 milliard pluszt termel az iden a TB.

"a várólista hosszaboddásával az van, hogy akkor plusz táppénzes napokat kell kivenni, ami plusz pénz a tb kasszából kifele, "

Igy van, ezert nem kell varolista.

"a rendelőben eltöltött időmet meg ne bagatelizáld el leszel szives: most egy óra volt, főszezonban. a díj előtt 3.5(!) volt."

Az adodbol ennyire telik. Ha jobbat akarsz, vegyel magadnak privat ellatast.

"a gerincsérvedet sajnálom, de azt nem a vizitdíj okozta, hanem a többszörösen is elcseszett (szakma nem akarta megcisnálni, térségi önkormányzati szervek nem akarták megcsinálni, megcsinálták központosan, szarul) és kaotikus kórházösszevonás."

Nincs gerincservem, koszonom kerdesed. A varolista bevezetese az egeszsegugyi reform egyik kozponti eleme volt. Tovabba a korhazi kapacitasok radikalis csokkentese (mert ezt jelenti a korhazosszevonas) is az egeszsegugyi reform kozponti eleme volt. Kicsit tul jol sikerult.

dolphin · http://adlibitum.hu 2008.03.18. 15:37:47

"Az NHS a szigetlakók 90%-s megelégedésével mukodik"

Mondjuk ezt erosen ketlem, mar csak annak alapjan is amit naponta latok/hallok. Azert nem lett a Sicko sem kasszasiker, mert azert az meg a britteknek is sok volt, hogy ez lenne a kovetendo pelda...

"The poll of all EU member states plus Switzerland and Norway ranks Britain 17th out of 29 countries for patient satisfaction."
www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2007/10/02/nhealth102.xml

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.03.18. 16:00:16

doomhammer :-)
először kioktatsz hülyeséggel, aztán kioktatsz azzal, amit én mondtam neked, megjegyezve, hogy nem tudom, miről beszélek :-).
kész :-).

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.03.18. 16:13:54

bs395 · killtheradical.blog.hu 2008.03.18. 16:00:16:
"először kioktatsz hülyeséggel,"

Egyszer se oktattalak ki.
Te utaltal arra, hogy a tajekozottsagom a temaban nem megfelelo, ami szemelyeskedes.
Erre en megjegyeztem, hogy valoszinuleg neked kellene olvasnod.

Erdemi valaszod van arra, amit irtam?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.03.18. 16:17:43

dolphin 2008.03.18. 15:37:47:
""Az NHS a szigetlakók 90%-s megelégedésével mukodik"
Mondjuk ezt erosen ketlem, mar csak annak alapjan is amit naponta latok/hallok."

Erre utal:

www.inthenews.co.uk/thebigissue/news/health/patient-satisfaction-$1085847$1085847.htm
"Nine out of ten patients rated their NHS treatment from 'good' to 'excellent' in the study conducted by the Healthcare Commission (HC). "

Mondjuk szerintem is netto hazugsag.
Sehol, semmilyen rendszerben nem magas az egeszseguggyel valo megelegedettseg, mert a veluk valo talalkozastol altalaban nem lesz boldog az ember. Igaz ez az USA-ra is peldaul.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.03.18. 16:22:00

arra gondolt már vki, hogy a segélyezés témakörét megpiszkálja?

És hogy a vizitdíj dolog - szigorúan vizitdíj, nem pedig kórházi napidíj - bizonyos esetekben fizetendő legyen?
sőt, az ilyen emberre ráküldeni az adókommandót 3-6 hónap múlva, hogy mi is van a tb fizetéssel.

ilyen esetnek nevezném én pl: az érvénytelen vagy nem fizetett biztosítással rendelkező állampolgárokat.

az én olvasatomban, aki rendelkezik érvényes társadalombiztosítással, az jogosult orvoshoz menni. az ő pénzéből tartják el a körzeti orvost.

az indokolatlan szakorvoslátogatás megintcsak érdekes:
- a beteg maga is orvos, és tudja, hogy középfülgyulladása van, és elmegy. - indokolt
- a betegnek kibaszott módon fáj a füle, és nem akar feleslegesen 1-3 órát (vagy akármennyi időt) dekkolni a körorvosnál, és egyből a szakrendelésre megy (beutaló nélkül) - indokolt
- a szakrendelő közelebb van és a beteg oda megyek el, mert mintha fájna a füle, de nem biztos. kiderül, hogy nem indokolt, akkor perkál.

az egészséghez és az élethez minden magyar állampolgárnak megvan az alkotmányos joga. az, hogy vki nem fizet TB-t, az elvileg az állammal kötött "szerződés" egyoldalú felbontása. ahogy az állampolgárnak van joga műhibaperrel a szolgáltatás minőségét kritizálni, vannak kötelességei is, pl fizetni a tb-be pénzt.

(a tisztelt kormánynak pedig nem onnan kellene finanszírozni olyan dolgokat, amik nem oda valók)

grupi 2008.03.18. 16:23:46

Az állam a GDP túl nagy részét zsebeli be. Nálunk többbet az EU-ban csak a svédek és a franciák.
2006-ban óriási volt a magyar költségvetési hiány. Ugyanakkor jól jelzi az általánosan nagy elvonási szintet az is, hogy a szélesebb értelemben vett régióból Szlovénián kívül így sem előzött meg minket senki, pedig a következő évben a deficit szorításában még emelkedett is a mutató.

magyarul ez azt jelenti, hogy míg a svéd és a francia bérek töredékét sem érjük, míg azok életszinvonalának a közelébe nem férünk, addig nálunk a túladóztatás ellenére sem halad semmire a kormány, s nem tud mást, csak az adóprést működtetni. Ennek ellenére még az adó levonásokban szereplő ellátáson túl is szedetne be pénzt, járulékot. Ez lett volna a vizit- és a korházi napidíj. (A tandíj meg szeptembertől.) Ilyen nagymértékű elvonás mellé rendelt költségteher példa nélküli európában. Sem a cseheknél nem valósult meg, ekkora elvonás, sem másutt. Az összes fizetős és nem adóval terhelt, és nem kombinált rendszerre épülő ellátással rendelkező ország magasabb béreket, kisebb elvonásokat, és jobb paramétereket, tehát magasabb életszinvonalat biztosít nálunk. Ezért tudják ott a kritikák és máéltatlanságok ellenére is jobban elfogadni azt. Ráadásul azon országok többségében nem jelent többlet terhet, vagy kettős fizetést, plusz elvonást a rendszer fizetős volta. A többségi ellátás azonban ma is a megelőzésre összpontosít, és fizetés volta ellenére sem kér külön díjat a kivizsgálásért. Nálunk ezt nem nagyon akarták, csupán a konkrét baj kezelésére összpontosítottak.
Gyurcsán szerint is ez hatalmas tehertétel. Gond azonban, hogy ezt is a tömegekre, főleg nyugdíjas, idős betegekre akarta sózni. Ezért is a nagyszámú elutasítottság párton belűl és túl. A Csehek nem viselnek ekkora terhet. Ők köszönik, a jelen állapotban is jobban érzik magaukat és jobban élnek, mint mi, akik 6 éve csak visszafelé fejlődünk.
A briteknél tanuló és ott pár éve dolgozók nem arra az ellátásra jogosultak, mint a honpolgárok. A kettőt ne keverjük össze. az egyik állampolgársági jogon jár, a másik egy közellátás, ami főleg az alapokat taralmazza. Kb úgy, mint nálunk a csövesek kezelése.
A másik véglet az USA, ahol teljes mértékben képesek kiesni egyesek az ellátásból, bár a sürgösségibe beleférnek. Aztán viszlát.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.03.18. 16:50:05

doomhammer:
mondtam ,hogy praxistámogatások. te megkérdezted, hogy milyen praxistámogatások - tehát nem tudtad, hogy voltak ilyenek, erre mondtam (személyeskedés nélkül), hogy olvass utánna, keress rá, vagy kérdezd meg a háziorvosod, ha nekem nem hiszed el, és mondtam még pár magyarázatot.
erre te írtad, hogy pontosan így van, ahogy magyaráztam, és hogy nem tudok semmit :-).

Oblomov 2008.03.18. 18:17:37

Doomhammer 2008.03.18. 15:27:38

"Nem az inflacio devalvalja, mert ha a gazdasag szaladna, akkor a toket jo kamattal lehetne befektetni, inflaciotol fuggetlenul. Valamiert ugy van, hogy magas inflacio mellett nem szalad a gazdasag soha."

Doom, a jó kamatszint hogy lehetne az infációtól független? A nyugdíjalapokban lévő tőke rohad, amikor az infláció még az állampapírok (belső eladósodás) hozamánál is magasabb. Ezt mondod Te is:

"Ha a gazdasag recesszioban van, senki nem jarhat jol, se a nyugdijpenztari tagok, se toketulajdonosok, senki."

Csakhogy hozzáteszed:

"Kiveve azok, akik javara az allam ujraeloszt. Ezek jelenleg az MSZP-SZDSZ klienturajanak tagjai, az alacsony jovedelmet bevallok (valoban szegenyek es csalok), a kedvezmenyesen adozok (EVA, EKHO kore), a szocialis juttatasokbol elok es bizonyos ertelemben a nyugdijasok (ok nem szivnak annyira, mint az aktiv munkavallalok).

A gondok gyokere tehat az, hogy az MSZP-SZDSZ korabbi amokfutasanak karait a sajat klienturaja helyett az aktiv munkavallalokra haritja."

Ez így azért naon fekete vs. fehér.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.03.18. 23:36:44

Hát ennek meg mi f.szom értelme van?

index.hu/politika/belfold/ebt080318/

"A népszavazás miattmódosíthatják a szocialisták az egészségbiztosítási törvényt. Lehet, hogy kizárják a magántőkét."

Értem. 22 pénztár kell, mert attól lesz hatékonyabb. Az állam versenyez az állammal. De egy slepp helyett legyen 22. Ennyi szabad gyöke van az MSZP-nek?

inforadio.hu/audio/6134/info613423.mp3

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.03.18. 23:41:35

denever 2008.03.18. 23:36:44:
"Értem. 22 pénztár kell, mert attól lesz hatékonyabb"

Regionális, közösségi tulajdonú egészségbiztosítók. A jelenleg ismert leghatékonyabb megoldás. Eléggé nagyok, hogy jó áron tudjanak vásárolni, de elég kicsik ahhoz, hogy a kiszolgált terület különlegességeihez igazodjanak.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.03.18. 23:46:20

Oblomov 2008.03.18. 18:17:37:
"Doom, a jó kamatszint hogy lehetne az infációtól független? "

30% infláció, 50% kamat. Gondolom tetszene. :-)
Kivéve, hogy 30% infláció a gazdaságot annyira szétzilálja, hogy nem lesz ilyen hozam. Amint Bokros élőben demonstrálta.

Szerintem ugyanazt mondjuk.

"DH: A gondok gyokere tehat az, hogy az MSZP-SZDSZ korabbi amokfutasanak karait a sajat klienturaja helyett az aktiv munkavallalokra haritja.
Obl: Ez így azért naon fekete vs. fehér."

Nyilván lehetne finomítani egy 100 oldalas elemzés keretében. Így, négy sorban azonban igaznak tartom. Mert:
- Kitől kerültünk rossz gazdasági helyzetbe, csak nem az osztogatás és az azt követő megszorítás miatt? Ki felelős ezért?
- Kire terhelte az MSZP-SZDSZ kormány a költségeket? Ajánlom feljebb az Oszkó- és László Csaba interjúkat. Mindkettő azt mondja, hogy az átlagjövedelem környékén kereső munkavállalókra.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.03.18. 23:50:00

Doom:

Elég nagyok? És a kockázati közösség mérete, az smafu? Azt fogjuk elérni, hogy lesznek nyereséges pénztárak és veszteségesek. És az eredményük nem az ott dolgozó emberek munkájától függ majd. És egy nagy kalapba kerül majd a pénz a végén. sőt, az elején is.

Még senki nem írta le - sőt az MSZP egézségpolitikusa explicit módon kimondta - hogy az adott régiókiosztástól függően a pénztárak versenyeznének a betegért.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.03.19. 00:23:49

denever 2008.03.18. 23:50:00:
"Elég nagyok? És a kockázati közösség mérete, az smafu? Azt fogjuk elérni, hogy lesznek nyereséges pénztárak és veszteségesek."

Svédországban időtlen idők óta ilyen a rendszer, Nagy-Britanniában az NHS thatcher-i decentralizációja óta ilyen. Nem lehet veszteséges pénztár, ha kevesebb jön be neki, kevesebbet oszthat szét. Az ökölszabály szerint 3-400 ezer ember körül kell legyen egy régió.

"Még senki nem írta le - sőt az MSZP egézségpolitikusa explicit módon kimondta - hogy az adott régiókiosztástól függően a pénztárak versenyeznének a betegért."

Hát ez a versenymánia nem csillapodik. Ettől lesz jobb a minőség.

Természetesen verseny helyett sok mindent csinálhatnak, például a szolgáltatók és a biztosítók össze is szövetkezhetnek a beteg "ellen". Csakis a költségek csökkentése végett.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.03.19. 00:31:55

"Hát ez a versenymánia nem csillapodik. "

biztos elkapták az szdsz-től.

dr.minorka 2008.03.19. 16:25:22

"Annyit azért hozzátennék, hogy Csehország, különösen Csehszlovákia a rendszeváltozáskor a legtöbb meghatározó gazdasági mutatót tekintve Magyarország mögött állt, ma pedig nem nagyon van olyan szegmens, amelyben ne állnának előttünk"
Ez egy vicc. Csehországban mindenben előttünk volt (de mindig is ez volt a helyzet). Plusz volt két hatalmas előnyük. Nem nyomta őket agyon az adósság, a cseh kommunisták "konzervatív" fiskális politikát folytattak. Ergo nem a Valutaalap szabta meg nekik az aktuális gazdaságpolitikát, hanem a saját józan eszük szerint haladnak. Ettől a ténytől nem függetlenül kevesebb a gőzgazdasági csodadoktoruk.
Persze az is hatalmas előny, hogy 1000 kilométerrel közelebb vannak a Rajnához.

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2008.03.19. 20:16:10

Hát ez igazán dícsérete, hogy a látókör szélesítése végett valós, bizonyított tudással rendelkező mondókák is meghallgatásra kerülnek. Csak az a zavaró, hogy erre néhány órával jön az Antiszolidáris ergé zéró konkrétummal, Viktor agyatlan fényezésével. Ja, és Bokros programjával nem kicsit ellentétes a jelenlegi Fidesz. Ezekre az ellentmondásokra mit tudtok reagálni ?

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2008.03.19. 20:20:20

Végszó: 24. órában vagyunk ! Nem tudom ki nézte idáig (legvége), de ehhez képest hat ordítóan hazárdőrnek minden reformellenesség. Márpedig most ennek a hangulatnak a szítása folyik csak tovább. Ilyen cikket mikor rakattok a Magyar Hírlapba ? Vagy ott csak Viktor magasztalása és Bayer zsidó problémázása lehet téma ?

Ács Ferenc 2008.03.19. 21:01:54

Milyen ellentmondásokról beszélsz? Miért nem a Fideszt kérdezed azokról? Ez egy újság blogja, nem a Fideszé. Mi "nem rakatunk" semmilyen cikket a Magyar Hírlapba. Ergé ír oda. Más a szerkesztőségből meg máshová ír.

dr.minorka 2008.03.19. 21:27:38

"minden reformellenesség"
Az olyan, mint a szovjetellenesség?:)

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2008.03.19. 22:22:57

Feri !

Részemről teljesen OK, ha ergé írja meg ezt a cikket a Magyar Hírlapban :)

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2008.03.19. 22:23:33

minorka !

Nem teljesn értem mire célzol, biztos késő van

dr.minorka 2008.03.19. 22:38:21

Demagóg revolverezés.

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2008.03.19. 22:46:03

Ígí viszont még kevésbbé stimmel. Van itt ebben a cikkben egy cseh példa, illetve Bokros Lajos véleménye. Ezen belül többek mellett azt is kifejti, hogy a népszavazósdival fontos dolgok buktak el, és az eü pénztár is rendesn fúrás alatt áll (Albert páros stb.) Más szintén említett fontos dolgok egyike mellett sem kardozik Fidesz. Akkor ebből mi mást tudnék kihozni, hogy ami reform lett volna azt szétverte vagy még veri a Fidesz, pedig még itt is vannak néhányan, akik szerint nem mond Lajos bá olyan hülyeségeket.

dr.minorka 2008.03.19. 23:01:07

Értem!
Csak a következők bizonyítása maradt ki:
1. amit akarnak az reform;
csak ez a reform létezik;
ha ez lenne is a reform, ezek jól tűzték ki a célokat;
képesek a jól kitűzött célokat hatékonyan megvalósítani.
2. a cseh számoknak bármi értelme van önmagukban:
egy hónap telt el!, a forrás nem független, honnan tudjuk, hogy a számok jót jelentenek?
Lajos bá, pedig az neoliberális ősbölény, akinek a világára éppen most húzzák rá a vizes lepedőt világszerte. Hírnevét egy olyan csomagnak köszönheti, aminek az eredeti pontjait nem ő alkotta meg, amit ő tett hozzá azt meg lelőtte az AB.

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2008.03.19. 23:13:29

Na ez így a demagógia:

Mi az, hogy önmagukban ? A javuló egyenleg az eredményesség és kész, mert nem elvi, hanem matematikai tény. A cseh kormány az nem hiteles forrás neked ? És véletlenül egyébként jobboldali ? És ők is ugyanazokat a célokat tűzték ki, és realizálják, de nem cseszik szét az egészet egy népszavazással.

Vagy csak az zavar, hogy a Fidesz tök ellentéteset képvisel, pedig Csehországban, egy jobboldali kormánynak jó és működik ? Mert, akkor mond ezt. És véletlenül Németországban is a jobboldali CDU képviseli a tandíjat, meg a vizitdíjat. Ahogy Szlovákiában is a polgári koalíció rakta össze előzőleg a reformokat.
Akkor most ott hülyék a jobboldaliak vagy itt megy a néphülyítés ? Kérlek segíts !

dr.minorka 2008.03.19. 23:38:32

1. "A cseh kormány az nem hiteles forrás neked " Jézusom!:) Próbáld a "független forrás" fogalmát értelmezni. Ennek egyébként semmi köze a jobb- vagy baloldalhoz, alapvető módszertani követelmény bármely program értékelésénél.
2. A cseh kormány véletlenül jobboldali, én azonban (nem véletlenül:)) egyáltalán nem vagyok jobboldali.
3."A javuló egyenleg az eredményesség és kész, mert nem elvi, hanem matematikai tény." Akkor néhány értelmezési lehetőség: 1. a program nagyon sikeres pénzügyileg, csak az emberek nem jutnak hozzá a gyógyszerekhez, 2. vagy azért csökkent a gyógyszerfogyasztás januárban, mert decemberben az emberek hatalmas készleteket halmoztak fel.
4. Finnországban a szociáldemokraták meg állami egészségügyet csináltak. Meg a demokrácia által korlátozott piacról beszélnek. Vagy csak az zavar, hogy a Maszop tök ellentéteset képvisel, pedig Skandináviában jó és működik?
A valóság kicsit bonyolultabb annál, ahogy te elképzeled.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.03.19. 23:45:15

ez a jobboldal...
korábban a neved mintha tépelődőbb lett volna. De látom már elmúlt.
Te azt implikálod folyton, hogy a jobboldal egyenlő a piacpártisággal feltétlenül és minden körülmények közt (ez tételesen nem igaz), továbbá azt, hogy a piacpártiság egyenlő a tandíj, vizitdíj bevezetésével (ez sem igaz).
Azt hiszed, hogy a politikában vannak olyan független ideológiai mércék, amelyek alapján egy-egy cselekvés ideológiai-pártpolitikai színe megállapítható. Nem így van.
Ha jól sejtem történelmi tanulmányokkal nem nagyon terhelted magad.

dr.minorka 2008.03.19. 23:49:01

Továbbá azt is implikálja, hogy az ő általa felfogott piacpártiságnak Ferencünk és Jánosunk a leghatékonyabb megvalósítója.

grupi 2008.03.22. 14:05:40


Negyedét keressük a nyugati béreknek, ezért nem tudunk többet fizetni.
Annyit, vagy többet adózunk mint a nyugatiak, ezért nem működik az ottani és a hasonlóság.
A budapesti árak már a New York-i nyolcvan százalékánál járnak. A prágaihoz viszonytva is sokkal magasabbak.
Miközben a budapesti árak a New York-i szint nyolcvan százaléka körül mozognak, a magyar fővárosban mindössze az amerikai keresetek egynegyedét viszik haza a bérből és fizetésből élők – derül ki a svájci UBS Bank elemzéséből.

dowNLoad 2008.03.23. 10:23:40

TOVÁBB ELŐRE, BÁTORSÁG!!! Előre a bokrosi úton, lesz aa a 80% még 90% is, az egynegyed meg egyötöd is, csak DOLGOZNI kell keményen!
süti beállítások módosítása