Flash mob vagy pogrom?
2008. április 05. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Flash mob vagy pogrom?

 Régmúlt idők és posztmodern korunk utcai akciói mosódnak össze egy bizarr sztoriban 2008 tavaszán. A honi média kis fáziskéséssel vetette rá magát a bizonytalan szálakból szőtt történetre, amiben fasisztázás, zsidózás, flash mob, pop, pogrom, politika keveredik össze az egészséget meghaladó mértékben.

Mi történt biztosan?

 Március 20-án egy fiatal nő jegyet akart váltani a nemzeti rockot játszó Hungarica zenekar koncertjére az újlipótvárosi Hollán Ernő utcában található jegyárusító irodában. Az egyszerű vásárlás-fizetés-viszontlátásra program helyett szóváltásba keveredett az eladó és a fiatal nő. A boltot e hét elején Molotov-koktéllal felgyújtották, a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg magára vállalta az akciót, képet is mellékeltek az e-mailhez, amit több médiumnak is eljuttattak.

Ki mire emlékszik?

 A fiatal nő szerint őt kis híján kidobtak a Broadway Jegyirodából, ahol tíz jegyet szeretett volna váltani a Hungarica együttes koncertjére. Úgy emlékszik: a személyzet lefasisztázta őt, és nem volt hajlandó kiszolgálni, pedig az iroda árulta a nemzeti rockegyüttes programjának belépőit. A lány azt állítja: „Vegyem meg máshol a fasiszta jegyeimet! - felkiáltással élt az egyik eladó. A panaszkönyvet először megtagadták tőle, majd kitépték a kezéből és kivezették az üzletből. A kuruc.info közli a lány nekik küldött levelét, és a hölggyel készült EchoTV-interjút is leadják.

 Kovács Zoltán, az iroda ügyvezetője és tulajdonosa máshogy emlékszik. Szerinte a lány érezhetően személyes sértésnek vette, hogy az eladók nem ismerik a szóban forgó Hungarica együttest, és keresgélni kezdenek a számítógépen, hogy megtalálják, melyik koncertre gondol. A lánynak az sem tetszett, hogy a jegyáron felül - a szokott tarifának megfelelően - százforintos kezelési költséget kérnek tőle. Kovács úgy emlékszik: vita kezdődött, de az sem igaz, hogy megtagadták volna a nőtől a panaszkönyvet. „Annyira nem, hogy a lány be is írta a sérelmét. Valótlan nevet és címet adott meg - nyilatkozta Kovács.

 A sztori híre terjedni kezdett a világháló árpádsávos bugyraiban. Ezután, április elsején Molotov-koktéllal felgyújtották a jegyirodát. Tomcat, az ismert blogger és provokátor blogbejegyzésében is hírt adott az esetről: „Az elkövetőknek a Bombagyár szerkesztősége ezúton fejezi ki köszönetét, egyúttal ismét üdvözöljük az erősödő magyar terrorszervezeteket a hazánkban uralkodó hungarofóbia elleni harcunkban - írta Tomcat, majd „SZÉP VOLT FIÚK felkiáltással zárta sorait. A gyújtogatást a Magyarok Nyilai vállalták magukra.

 Az interneten kering egy - eddig nem bizonyítottan - Tomcattől származó levél, mely szerint a blogger hétfő estére flash mobot szervez a boltba, amelyen fekete nadrágban és bomberdzsekiben illik megjelennie a résztvevőknek, és nemzeti rock koncertekről kell majd érdeklődniük a boltban. A levélben arra kérik a résztvevőket, hogy fegyvert, zászlórudakat ne hozzanak magukkal, és ne törvénysértésre, hanem jegyvásárlásra készüljenek.

 Íme, újra beindult egy szomorú eseményláncolat, amelyben a kezdetektől jelen lévő homály ráereszkedett az agyakra, és megint csak remélhetjük, hogy az indulatok nem fognak elszabadulni.

 Szerintünk ez történt röviden: a nyilván radikális jobboldali nézetekkel bíró lány (lásd a levél végi felszólítást) valóban egyszerűen jegyvásárlás céljából ment be az üzletbe, ahol az eladók szájából is elhangozhatott a lekezelő fasisztázás az - egyébként nem szkinhed zenét, hanem nemzeti rockot játszó - együttes neve hallatán. A szóváltás innen kezdődhetett. A lány a megfelelő fórumokon terjeszteni kezdte a hírt, majd - bár valószínűleg nem akarta ezt - néhány radikális figura büntetőexpedíciót indított a jegyiroda ellen, ami súlyosbító tényezőként az Újlipótvárosban található - így Tomcat is zsidózhatott egy kiadósat.

 A gyújtogatók BTK-ba ütköző bűncselekményt, a rongálás mindősített esetét (324. § (4,5,6)) követték el, remélhetőleg megtalálják a tetteseket. A hétfőre tervezett flash mob esetén így nem csak a tűzzel játszik a szervező - hiszen a gyújtogatás már megtörtént. A flash mob levélben megírt és kért békés megrendezése elvileg nem ütközik törvénybe - de utólag hitelesít (illetve enyhíteni szándékozik) egy bűncselekményt, miközben nyilvánvalóan félelemkeltésre játszik. A gyújtogatás esetén vita kérdése, hogy pogromról beszélünk-e, míg a flash mob kapcsán csak reménykedhetünk, hogy ilyesmi nem fog történni, és se antináci-verésről, se náciverésről nem kell majd beszámolnunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr52412481

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Reakció - a polgári underground blogja 2008.04.08. 16:07:15

Szubjektív flash Az előzmények és az újlipótvárosi krónika után itt az ígért vélemény-bejegyzés is. Többé-kevésbé sejteni lehetett, hogy a zavaros alapkonfliktust (ahol épp úgy el lehet képzelni, hogy az eladó vállalt önkéntes cenzori kultúrmissziót…

Trackback: Reakció - a polgári underground blogja 2008.04.07. 21:18:20

Tomcat és barátai Újzsélandon Az ismert előzmények után elmentünk saját szemünkkel is meggyőződni arról, hogy itt flash mob készül-e, vagy pogrom. Pogrom nem volt, (körülményesen kibontakozó) flash mob, ellen-flash mob és szolid oszlatás igen. &…

Trackback: shell8 (:|)[:|] 2008.04.07. 14:34:00

A magyar Teszkó titokMagyar marketing hack, már vízionálok, hülyemagyaron gazdagszik aki akar. 2008 augusztus: A Tesco áruházlánc “Magyar Ugar” fedőnevű marketingakciója révén sikeresen megduplázta az idei forgalmát. Meglepő módon bojkottálta…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.04.07. 14:43:38

(Tomicicmic fenyegetőző kommentjét megette a guláta.)

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.07. 14:49:52

Szerintem az lenne az egészséges, ha Bayer Zsolt ellen azért tiltakoznánk, mert paréj, nem azért, mert anti vagy pro.

Bayer Zsolt nem csak most paréj, eddig is az volt, és eztán is az lesz. Ezért nem jó ő főmunkatársnak.
Szerintem ő egy nagyon jó disznóól-őrző lenne.

CrL 2008.04.07. 14:52:04

Loxon, egyszerűen mehet a kurucinfohoz.

plastik02 2008.04.07. 14:52:33

lehet, hogy most nem lesz verekedés és mindenki szépen nyugodtan hazamegy egy kis üvöltözés után, én viszont bomberben és bakancsban kopasz fejjel éjjelente nem ajánlanám korzózásra Újlipótvárost, mert esetleg lesznek, akik magasról szarnak a PC-ségre, meg a visítozó Tomcat féle áldozat szerepet játszókra és esetleg éppen többen lesznek, mint a környékükön bandázó skinheadek.
van ez így srácok...

CrL 2008.04.07. 14:58:10

plastik: eleve ilyenek a világvárosok, vannak helyek ahova nem mész ilyen olyan pólokban ilyen olyan célokkal ilyen olyan fejjel lol.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.07. 15:22:29

Én egyébként hiszek a fajelméletben. Vallom, hogy minden ember egy külön faj.

irrelevant 2008.04.07. 16:01:00

MG: itt van Charlie válasza. Nem úgy mondta, ahogy te képzeled:

www.judapest.org/ego/#comment-25403

irrelevant 2008.04.07. 16:24:50

HA-HA-HA-HA!

Tomcat féltucat tüntetőt tudott összetrombitálni? Ez aztán a flashmob... :DDDDDDDDD

Mit szólsz ehhez, MG? :D

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.07. 16:26:55

Visszanyal a fagyi. Az a baj, hogy várható volt, hogy idáig fajul a dolog. Nem tudom miért kell húzogatni a gyufát folyamatosan - megjegyzem, baromira nem örülnék, ha most a néhány kopaszt elvernék az ellentüntetők, csúnya láncreakciót indítana be.

irrelevant 2008.04.07. 16:28:01

Megjósolom, hogy holnap a bombagyáron megjelenik egy meglehetősen frusztrált írás "Buzi zsidók" címmel, amiben TC kijelenti, hogy a cionista zsidó Hírszerző fél tucat nácit hazudott a Jászai Mari térre, pedig százan voltak, és volt róla fotó is, csak elromlott a fényképezőgép. A zsidók meg gyáván megfutamodtak az első bakancs látványától, nem igaz, hogy őket ordították le úgy, hogy a gatyájukba csináltak.

Izgatottan várom a további híreket :DDD

u.i: remélem az idióta nem vitte magával a fegyvereit.

irrelevant 2008.04.07. 16:29:39

Annak én sem örülnék, ha elvernék őket. De ez eddig határozottan vicces :)

dowNLoad 2008.04.07. 16:34:46

otvospeter, szerinted, akkor itt mindenkinek CSAK SZLOVÁK, SVÁB, ÖRMÉNY, ZSIDÓ, CIGÁNY, ROMÁN, stb.. ŐSEI voltak, az nem lehet, hogy magyar???
hahaha, te sem leszel már hülyébb, mondd már el te is, hogy MILYEN SOKKOT KAPTÁL 98-02 között??
Mégegyszer:
matula.hu/index.php?section=article&rel=12&id=149
NEM szabad megengedni, hogy ITT, a túlszaporodásuk miatt, egyre többet és többet akarjanak, majd a végén egy Független Lovári Királyság alakuljon az észak-keleti részén az országnak.
(az adófizetők pénzéből? Brüsszel lelkes tapsolása közben)

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.07. 16:36:47

Én csak azon csodálkozom, hogy TC ezt nem látta előre. Ennyire hülye? Valamelyik nap ránéztem a BGy-ra, hát látom, hogy felhívta az antif. vezetőjét, és pökhendien társalgott vele. Gondolta, hogy ez a vezető ezek után csendben lefeküdt, és nem szólt senkinek az egészről?

plastik02 2008.04.07. 16:37:49

én meg attól tartok, hogy szándékosan vannak féltucatnyian...

irrelevant 2008.04.07. 16:39:52

plastik02

Ugyan. Ennyi esze nincsen Tomcatnek.

irrelevant 2008.04.07. 16:41:11

Downie, nyugodj le. Nem mondtam, hogy itt mindenkinek szlovák, oláh, stb. ősei vannak. Nekem pl. vannak szlovák őseim is, de a túlnyomó többségük, ameddig ismerem a családfát, magyar volt. Take it easy, te hülye.

CrL 2008.04.07. 16:41:52

egyet elért az ember, megint benne lesz a tvben. ennyi.

plastik02 2008.04.07. 16:42:54

"A Hollán Ernő utcai jegyiroda előtt ugyanis 200-250 ellentüntető áll, köztük prominens személyiségek, énekesek, színészek, valamint a Fidelitas és az SZDSZ Új Generáció egyes tagjai is - jelentette a Hírszerző helyszíni tudósítója."

ez jó érzés azért, köszi mindenkinek, aki ott van.

irrelevant 2008.04.07. 16:43:01

Vajon benne lesz ez a Bombagyár TV-ben, vagy valahogy elmarad az ehavi adás? :)

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.07. 16:44:06

plastik:

így van. A Fidealitas jelenléte különösen helyes. Végre.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.07. 16:46:10

otvosp,

tomcatet azért ne becsüld le. Nem hülye gyerek.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.07. 16:48:38

Kérdés, hogyan tovább? Mennek tényleg jegyet venni?

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.04.07. 16:51:24

Gabrilo, nálatok nincs moderálás? Mármint az ilyesmire:
reakcio.blog.hu/2008/04/05/flash_mob_vagy_pogrom#c1904780
merthogy ez azért a "netikettet" elég durván sérti. Illenék ezt törölni!

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.07. 16:51:26

Loxon,

szerintem TC olyan arc, aki egyedül is odamenne, az nem kérdés. A kérdés a cselekvések jellege, ki hogyan reagál, stb. Egyelőre ez egy büdös nagy maflás az ellentüntetőktől (nem fizikai értelemben!).

irrelevant 2008.04.07. 16:52:46

Nocsak, MG, hová lett a szólásszabadság iránti vágyad? :)

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.07. 16:53:34

MG,

az elsőt Turul kimoderálta, nekem nincs hozzá jogosítványom, így csak szóltam hogy kusshadjon:(

ÁrPi 2008.04.07. 16:54:08

gloire 2008.04.07. 14:23:01
" "Egy “szarházy” möchtegern magyar, oláh, zsidó és szlovák ősökkel, mint a magyarok általában."
Ez azért egy egyértelmű mondat szerintem,"


Szerintem kétfedelü mondat, úgy mint a pap a királynő-ellenes összeesküvőknek írott levelében a klasszikus történelmi darabban:

" a királynőt megölni nem kell félnetek jó lesz ha megteszitek én mem ellemnzem "

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.04.07. 16:55:28

Hihetetlen, hogy milyen fontos események történnek manapság: fekete ruhás emberek elmennek jegyet vásárolni. Nagyon büszke vagyok Én is a Fidelitasra, hogy végre összefog az Új Generációval, hogy megakadályozza ezt a rettenetes szörnyűséget. Igen Uraim, ez a politikai érzékenység, így lehet Magyarország európai. Csodálatos!
Tomcat legalább annyira fontos, mint Gyurcsány Ferenc, de lehet, hogy még fontosabb.
Homokozó.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.04.07. 16:55:59

Ha már valami egyebet is töröltetek. Turul, neked bemutatkoztam emailban, Gabrilo is ismer, de ezt a nyilvános publikálást szíveskedjetek megakadályozni. Nem azért, mintha különösebben titkolnám a kilétemet (bárki, aki guglizni tud, fél perc alatt kiderítheti), hanem jogi garancia miatt: én ugyanis önként nem mutatkozom be nyilvánosan és nem publikálom az (állandó) nickemhez tartozó polgári nevet. Úgyhogy még egy delete gombot nyomjatok, lécci - mert ez a tomicicmices dolog még az indexfórumon is renonsz.

CrL 2008.04.07. 16:58:48

lola, jogosjogos de azért itt többről van szó mint feketeruhás léhűtők flash mobjáról.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.04.07. 16:59:00

ÁrPi: igen, kétfedelű mondat, pontosan úgy. De én, legalábbis netes szinten ismerem Charlie-t. Határozottan okos kultúrember. Ha kétértelműen ír, ezt nem szerencsétlenkedésből, hanem szándékosan teszi. Ő nyelvész, hermeneutikus, úgyhogy fogalmazni halálpontosan tud (ez nem leleplezés, ha a JP-n a nickjére kattint bárki, a személyes, névvel fémjelzett honlapja jön be).

Ez tőle éppen ezért egy szándékos, de félreértelmezhető-kimagyarázható sértés. Mert kedve volt. Továbbá, mert sokkal okosabb, mint Landeszman volt annak idején.

tewton 2008.04.07. 17:02:33

"Elegünk van abból, hogy névtelenül zsidózhatnak fasiszták, akiket mi, magyar adófizetők tartunk el a pénzünkből. Eddig, és ne tovább!"

muhaha.
de névtelenül nácizni ugye lehet, tomcicmic?

"Ha törlitek a megjegyzésem, kint lesz máshol. Lesz róla video hamarosan youtube-on, amit ezrek és ezrek fognak megnézni. És ha leszeditek a videot, majd lesz száz másik."

köszönöm. Sose gondoltam, hogy van kurucinfó liberális háttérrel is. Tégy a gyűlölet ellen!

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.04.07. 17:05:11

Ötvöspéter: ÁrPi pontosan fogalmazott. Gyakorlatilag biztos voltam benne, hogy Charlie egy ilyen nyelvcincálással fogja kimagyarázni.

Hajszálpontosan a "királynőt megölni nem kell félnetek" esete. Eltekintve attól, hogy Charlie jeles mondatának olvasói általában nem nyelvész-hermeneuták. Vagyis: úgy értik a dolgot, ahogy Charlie a számukra szánta is (ti szarházy keverékek, hogy leegyszerűsítsem), de utána elegénsan ki lehet bújni a koszos ruhából, és azok számára, akik egyébként is el akarnak fogadni egy magyarázkodást, lehet egyet produkálni.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.04.07. 17:06:18

Ötvöspéter:
ne felejtsd el, hogy amikor az én blogomon shimoda ugyanezt megcsinálta, nem moderáltam ki.

Amúgy köszi annak, aki kivágta. Ez nem a szólásszabadság, hanem a netes illem kérdése.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.04.07. 17:07:24

Görény, tudod, hogy rám mindig számíthatsz... :)Egyébként szerintem Turul is törölte volna, csak gondolom éppen nem netezik.

plastik02 2008.04.07. 17:07:53

tökéletesen egyértelmű mondat, de te úgyis félre fogod magyarázni úgyhogy nem is érdemes róla vitázni. Landeszman pedig te magad vagy...

lola: szerencsére a kommented magáért beszél, úgyhogy inkább nem is mondok róla semmit.

ÁrPi 2008.04.07. 17:09:11

ÁrPi 2008.04.07. 16:54:08
"Szerintem kétfedelü mondat"
Elnézést, bocsánat, még az előbb nem olvastam a
mondat szerzőjének részletező post-ját!

Sorry

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.04.07. 17:14:48

Puszi neked, Lola - még akkor is, ha kiderült, hogy nem vagy a feleségem:-)

Plastik: annyira egyértelmű mondat, hogy még az értelmes és alapvetően tőlem politikailag távol álló Ötvöspéter is szükségesnek tartotta, hogy a JP-n magyarázatot kérjen.

Én nem vagyok Landeszman: ugyanis egy darabbal több vagyok nála...:-)

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.07. 17:16:06

lola,

nem erről van szó, nem a jegyvásárlásról. Ha csak ez lenne, senkit sem érdekelne. A baj az üzenettel van, azaz "azt csinálunk amit akarunk, féljetek", stb. Bár én még a kivonulást sem tartottam jó ötletnek az elején, de azért ez az üzenet mégiscsak nonszensz.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.04.07. 17:16:35

Plastik, én csak nem értem, hogy miért kell ebből ekkora ügyet csinálni, de lehet, hogy én nem látok tisztán és ez tényleg nagyon fontos kérdés. Szerintem bárki tüntessen, flash mob-ozzon, attól vagyunk demokrácia.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.07. 17:19:41

lola,

így van. Lehet flashmobozni meg ellen-flashmobozni is:) A srácok akik kivonultak, épp ezt teszik, demokráciáznak a homokozóban:))) Abban egyetértünk, hogy homokozó. Hát, a demokratikus homokozó, az meg ilyen.:(

plastik02 2008.04.07. 17:21:07

off: MG: ennyit rólad...

on: sohan nem hittem volna, hogy ilyesmit leírok, de pozitívan csalódtam a Fidelitas-ban. :P
szép volt...

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.04.07. 17:21:17

reactionary, nem jó üzenet - nekem nem tetszik, csak nem tartom olyan lényegesnek. Mert nem félemetesek, a rendőrség ilyen helyzetekben mindig hatalmas létszámmal felvonul. De különben se vehetőek túl komolyan az ilyen 30 fős bandák. Vagy szerinted?

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.04.07. 17:21:57

ÁrPi: szerinted az a mondat, amire első olvasatra ez a reakciód, az jó, célszerű, és alapos fogalmazás - egy nyelvész egyetemi tanártól???

Ne mentegetőzz: úgy értetted, ahogy az írva volt. Legyél polkorrekt, ha akarsz, de látod, még így is mellé lehet lőni néha...

Fene megette, amikor egy nyelvésznek egyetlen mondatát húsz sorban kell megmagyaráznia. Így egyébként se lehet olvasni. Ahogy Fülig Jimmy mondá: nem lehet minden pofon mellé egy forgalmi rendőrt állítani! Nem lehet minden egymondatos kiszólás mellé két hasábos jelmagyarázatot tenni - főleg nem lehet elvárni, hogy ennyire a sorok között olvasson valaki.

A Charlie-kiszólás csúnyaságát tökéletesen mutatja, hogy az inkább liberálisok is elsőre egyértelműen úgy értelmezték, ahogy az írva van - aztán jónak tartották visszaszívni a dolgot. A visszaszívások nem igazán hitelesek.

Mindenesetre, Gabrilo, én nem fogom az ügyet posztolni. Mégpedig azért nem, mert Charlie nickje a nevére mutat: nem mintha félteném bármitől (mert senki se bántaná), hanem eszem ágában sincs olyan zajt csapatni, hogy "a görény tűz alá vette szegény ártatlan zsét, hgy aztán fenyegesse a fél Bombagyár". Továbbá én Charlie-t most is rendes és értelmes embernek tartom, bár a púrim-vita és ez a mostani szövege lejjebb vitte pár méterrel a szememben.

ÁrPi 2008.04.07. 17:25:53

ÁrPi 2008.04.07. 17:09:11

:-)

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.07. 17:27:04

Lola,

én beszéltem néhány zs. ismerősömmel a minap. Azért ebben a konkrét esetben a félelmük mégiscsak kicsit jogos volt. Azokból a lakásokból anno kirángatták a nyilasok az embereket. Szerintem ha az én családommal is ez történt volna, és ott laknék, egyenesen lángszóróval mentem volna le megnézni miújság. Mondom, a probléma az üzenettel van. Ezt az üzenetet a zömmel ott élő lakosok nem voltak hajlandóak lenyelni. Erőszak előreláthatóan nem lesz - sőt, most az ellentüntetőket akarják kiszorítani a zsandárok, ha jól olvasom.
Ezzel a dolog el van intézve. És talán ennyi nem is ártott.

plastik02 2008.04.07. 17:27:18

lola: lehetséges, hogy azért nem látsz tisztán, mert mondjuk nem ott laksz, persze más verziók is elképzelhetőek, de feltételezem, hogy ha a helyet ahol felnőttél hirtelen célba vennék ezek a "féljetek csak" típusú figurák talán te is örülnél, ha 20-szor akkora "egy nagy szart!" feliratú tömeg állná az útjukat, mely ráadásul jóval heterogénebb világnézetű emberekből áll.

tewton 2008.04.07. 17:27:41

Plastik, Arpi, Otvospeter,
hát, sokadszor végigolvasva is csak egy ocsmány ÉS kétértelmű mondat, amit a szerecsenmosdatás se ment meg. Sőt. Az inkább csak amolyan bölcsész porhintés: kínossá vált a mondat, próbáljuk kimagyarázni, mert addig is mi szabjuk meg a jelentést. A jelentés pedig az, amit én akarok. Muhaha, hermeneutika.

"XY azt akarja elhitetni a médián keresztül, hogy ő valaki. Holott ő egy nagy niemand. Egy ... ... magyar, oláh, zsidó és szlovák ősökkel, mint a magyarok általában. "

Azért itt a kevert fajúság mint személy elleni érv, rátágítva a magyarságra (“mint a magyarok általában”) -- ritka ocsmány dolog. Pláne, hogy egy olyan közegben hangzott el, ahol azért a tiszta származás mégiscsak preferáltabb. Netán értékesebb?

És ezt mentegetni egy ilyen mondattal:

“mivel jelezni szerettem volna, hogy az emberek származása nem predesztinációs tényező”

Aha. Nem számít a származás. De azért emlegetni kell úgy általában a magyarokat. Mert nem számít és lényegtelen a származás, de az ő származásuk úgy általában elég vegyes.

ez gáz.

CrL 2008.04.07. 17:28:53

tomcaték 'hazamentek'

ÁrPi 2008.04.07. 17:29:18

reactionary 2008.04.07. 17:19:41

" így van. Lehet flashmobozni meg ellen-flashmobozni is:) A srácok akik kivonultak, épp ezt teszik, demokráciáznak a homokozóban:))) Abban egyetértünk, hogy homokozó. Hát, a demokratikus homokozó, az meg ilyen.:( "


Gyermekmedence! :--)

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.04.07. 17:29:43

reactionary, egyébként a lényeg az, hogy ilyen eseményből van élő tudósítás, meg percről-percre. Persze bulváros a világ, ez pedig esemény, na de azért... :(
Akkor igazoltatják őket, meg lehet, hogy be is viszik. Száz másik pedig kiabál. Szóval szerintem ezt nem kéne. Mármint ekkora feneket keríteni.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.07. 17:37:32

Lola,

persze, bulváros, és alapvetően még egyet is értek. De ez egy válaszüzenet volt, amit plastik asszem jól megragadott: "a nagy szart". És még mindig jobb hogy még most, és így zajlott le ez az egész (és tc-éknek volt eszük és visszavonultak), mert ennél rosszabb is lehetett volna a helyzet.
Csak egy példa: lassan 10 éve, hogy egy csoportocska arra szánta el magát, hogy hétvégenként este végigverik a zsidó fiatalokat. Ezt addig jáccották, amíg a zsidó srácok összekapták magukat, és jóval durvábban visszavágtak: van erre szükség? Ez a mostani ennél civilizáltabb lefolyás volt.

CrL 2008.04.07. 17:37:43

lola: nem érted ;]

plastik02 2008.04.07. 17:40:35

"Azért itt a kevert fajúság mint személy elleni érv, rátágítva a magyarságra (“mint a magyarok általában”) -- ritka ocsmány dolog. Pláne, hogy egy olyan közegben hangzott el, ahol azért a tiszta származás mégiscsak preferáltabb. Netán értékesebb?"

hát ez ott dől el, hogy számomra a "kevert fajúság" (ez mi a szar egyébként?) egyáltalán nem negatív tényező. a magyar egy jó mix, (még ha sok is a hülye) nem tudom mit kell ezt szégyellni, én spec. büszke vagyok rá.
tehát nekem egyértelmű a mondat és tökéletesen egyetértek vele.

lola: én örülök, hogy tudósítanak kisebb oldalak (különben nem tudnám mi folyik ott), de nagyon örülök, hogy az indexre nem került ki a téma és így TC álma is kevésbé látszik megvalósulni.

ÁrPi 2008.04.07. 17:44:36

tewton 2008.04.07. 17:27:41
"Plastik, Arpi, Otvospeter,"

Hmm hejj, én nem vagyok megszólítandó :-)

Amikor leírtam itt fönnebb hogy "Sorry", akkor én még nem olvastam vagy nem volt refresh, vagy nem-tudatosult még bennem MGöri közlése charlie-ról, hogy jólképzett nyelvész szakember fogalmazott elsőolvasatra kétfedelűen.

Ezzel az infóval viszont a "sorry"-m, elnézéskérésem megalapozatlanabbá vált.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.04.07. 17:55:58

Úgy hallottam, hogy az Indexen már nagyon rég elhatározták, hogy nem írnak TC-ről, épp azért, amit az előbb írtam. Mert nem akarják reklámozni és nem veszik olyan komolyan. Szerintem se kell olyan komolyan venni, ennyi az egész.
Egyébként én a rendőrdroidoktól félek, de szerintem hiába vonulnék ki "nagy szart" (bocs, Ti írtátok) polóban, mert nem igazán hatná meg őket. De lehet, hogy kipróbálom... :) Hátha.

tewton 2008.04.07. 17:55:59

plastik,
a "kevert fajúság" ezt írta körül: "magyar, oláh, zsidó és szlovák ősökkel"

Vagyis: ha azt gondolom, hogy NEM érdekes a származás, akkor NEM beszélek a származásról. Ha azt akarom mondani, hogy valaki (pl. TC) hülye, akkor nem az őseit emlegetem, hanem azt, hogy ő maga mennyire hülye, mért hülye, stb.

Neked nem negatív jelző, de ott, abban a kontextusban teljesen feleslegesen, rosszindulatúan és bántó éllel odavetett megjegyzés volt. A szerző nem pozitívan értette, amint az első olvasónak is feltűnt.

Kb. a következő a kicsengése: nem elég, hogy az a kutya ugat meg idegbeteg, de még korcs is.

dowNLoad 2008.04.07. 18:00:27

Az ellentüntetők SZÁNALMAS FITYMÁK, hiányoltam őket a szlovák, (Jugoszláv)szerb, és román követségek elől, amokor KELLETT volna tüntetni, az ottani magyarverések miatt. Valahogy, akkor nem sikerült az egység,csak egy köcsög, zsidócigány zugárus érdekében???? Hol vagyunk? Ebből soha nem lesz Európa. ITT nincs olyan, hogy BELGA, fel kellene már fogni, ez nem egy mesterségesen kreált kamuország, 50-50% kétféle nemzetből. Otvospeternek is, hogy megértse, akkor te most 15%-ban szlovák vagy? Szilvásy most koccinthat, látva a fejleményeket.

tewton 2008.04.07. 18:03:10

Lola,
Tomcat gyárt "nagy szart" pólót is? :)

dowNLoad 2008.04.07. 18:05:07

Lemaradt: Szilvásy most koccint a Magyarok Nyilaival, vagyis az őrnagy elvtárssal.

plastik02 2008.04.07. 18:12:58

tewton: egyáltalán nem volt negatív kicsengése, annyi a lényege, hogy TC is ugyanolyan, mint mi többiek (beleértve Charliet is), de nem ragoznám tovább, ha úgy akarod érteni értsd úgy.

tewton 2008.04.07. 18:24:41

plastik, én pont ezt az "ugyanolyan, mint mi többiek"-et hiányoltam. Ez jóval utána került elő. Miután valaki, aki "csak" magyar, rákérdezett:

"Az ilyet muszáj tényleg?"

"Szerinted leírtam volna-e, ha nem érzem azt, muszáj leírnom?"

"Ebből a szempontból nem vizsgáltam a kérdést. De én pl. magyar vagyok."

"Én is. Magyar zsidó."

www.judapest.org/ego/#comment-25050

ÁrPi 2008.04.07. 18:24:44

plastik02 2008.04.07. 18:12:58
"tewton: egyáltalán nem volt negatív kicsengése"


Ha charlie egy szakképzett nyelvész ember, akkor
a leírt szavai és jelei kevésbbé szándékolatlanok,
jobban és határozottabban megfogalmazottak, megfontoltak.

A kétfedelüség is nyelvi technika, már az általam említett klasszikus darabban az esztergomi érsek Bánk bánhoz írt levelében is. NINCS NEKI negativ kicsengése. Per Deff.

medve1 2008.04.07. 19:09:48

Az ellentüntetést a Fidesz helyi önkormányzati képviselője szervezte. Hála Istennek!

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.07. 19:12:34

medve, így van. A kurucok már rá is kattantak, szerintük "fideszes csürhe" védte a zsidóboltosmagyarellenes izékét:

kuruc.info/r/2/23395/

dowNLoad 2008.04.07. 19:44:10

Medve, már megint előtört a komcsi-zsidó-cigány barátság belőled?
A fideszes & balliberós ellentüntetők SZÁNALMAS FITYMÁK, hiányoltam őket a szlovák, (Jugoszláv)szerb, és román követségek elől, amokor KELLETT volna tüntetni, az ottani magyarverések miatt. Valahogy, akkor nem sikerült az egység,csak egy köcsög, zsidócigány zugárus érdekében????

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.07. 19:44:46

Dónlódi, most már tényleg maszturbálj egy nagyot, ez így nem állapot.

smalladam 2008.04.07. 19:48:12

szegény kurucinfósok annyira sietnek a hírversenyben, hogy a cikkük leadjébe 100 főt írtak, de az eredeti MTI-s szöveget már elfelejtették korrigálni (MTI-s szenny, korrigálva:D) így a cikk szövegében meg 300-400 fő szerepel:)

nem a szélsőjobb napja ez.

Playmobil Soldat 2008.04.07. 19:56:36

A Fidelitas megfelelési kényszere és polkorrektsége már-már kínos. Remélem, a "nagyok" nem követik őket ebben! Ezekben a helyzetekben a legjobb lenne csendben maradni, többre mennének ezzel a kedves hiperaktív kollégák.

plastik02 2008.04.07. 20:06:23

playmobil: legjobb lenne ha úgy általában mindig mindenki kussolna. ;I

smalladam 2008.04.07. 20:28:43

most vajon kinek kellett kényszerből megfelelnie a fidelitasnak?

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.07. 20:30:25

smalladam,

nem érted. a fidelitas nem állt be bomberben jegyet kérni koncertre, ezért mocskos judeobolsik. Nem értem, miért nem érted.

smalladam 2008.04.07. 20:40:21

ja, már értem. biztos csak megtévesztésből csinálták, hogy aztán majd a zorbán jól lecsaphasson a zsidókra, ha visszatér majd fehér lovon. engem nem vernek át!

hiba 2008.04.07. 20:58:45

Azt tudni lehet biztosan, hogy messziről jött Fidelitas meg ÚG aktivisták voltak a jegyiroda őrzői? Az nem lehet, hogy a helyi polgárok ballagtak le, hogy vazzeg ezt mégegyszer velünk nem csináljátok meg...?

smalladam 2008.04.07. 21:03:29

hiba, volt ilyen is, olyan is. mármint helyi polgárok, meg politikus-celeb arcok is, pl a kerületi fideszes önkormányzati képviselő

Pásztor Tibor · http://pasztortibor.hu 2008.04.07. 21:13:35

Hiba, a szocikat miért hagyod ki? 8-)

Francois Pignon 2008.04.07. 21:18:25

Smalladam, a helyi önkormányzati képviselő politikus-celeb? Szerintem nem sokan hallottak még róla az ott élőkön kívül?
Gondolom, Tibor te is ott voltál. Mi történt?

smalladam 2008.04.07. 21:24:41

FP, hallottak már róla, de oké nem egy orbánviktor. mindenkit meg nem láthattam/hallhattam én sem:)

Ács Ferenc 2008.04.07. 21:30:50

playmobil soldat: szerintem ha molotov-koktélokat kezdenek dobálni boltokra, lincselésről álmodoznak videókon, akkor előbb-utóbb meg kell szólalni, gondoljunk is bármit az egzisztenciális antifasisztákról.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.04.07. 22:31:54

tessékmondani, ezek tényleg ennyire hülyék?
miféle realitása van bármilyen európai értelemben vett fasizmusnak?
idehaza, vagy máshol, az EU területén?

Ezek a hungarista fiúk ennyire irracionálisak lennének? no persze, én is lehetek hungarista, tegnapról holnapra. meg ön-buddhista is. elvégre rajtam múlik, nem kell jeles diploma a harwardról hozzá. az vagyok, akinek gondolom magam.

lehet, bennem van a hiba, de ezek a szélsőjobb emberek mit várnak a nekik tulajdonított koktélozástól? ez valami absztrakt vetélkedő a "fogadjunk, hogy van még lejjebb!" cím jegyében?
zsidókat izraelbe, cigókat indiába, mi? mintha ez így menne. menjenek haza, ugye? mintha nem itt laknának.

és egyébként, ez így hogy? Holnaptól én is hazazavarhatom a kínai cipőárust? mégis, milyen hivatkozási alappal? mert én magyarabb vagyok? biztos van olyan arc is, aki még nálam is magyarabb. az hova fog engem zavarni? na mindegy, mindent én se érthetek.

szóval ez a trendi most, a koktélparti. beszólsz, kisköcsög, és meghívlak egy molotovra.

tessék mondani, ezek a figurák hol voltak 8 éve? akkor még nem éltek? vagy nem radikalizálódtak ennyire? (akkor elég volt egy szigorú nézés is, nem kellett rögtön dobni az üveget)
És most, ezek mindenkit utálnak? jobb, bal, libsi, konzi, szoci, fidesz.. egyremegy? mindenki menjen haza? kicsit üres lesz az ország.

biztos én vagyok túl empatikus, de tényleg itt tartanánk? szélsőjobb érdekvédelmi szervezet benzinespalackkal tesz pontot a sérelmekre?
akkor mégegyszer, ezek tényleg ennyire hülyék?

mert azt már nem tudom elképzelni.

smalladam 2008.04.07. 22:35:30

"És most, ezek mindenkit utálnak? jobb, bal, libsi, konzi, szoci, fidesz.. egyremegy? mindenki menjen haza? kicsit üres lesz az ország."

előre a szabódezsői úton...:)

Pásztor Tibor · http://pasztortibor.hu 2008.04.07. 22:46:00

Francois, íme: pasztortibor.blog.hu/2008/04/07/flashek_es_mobok_ii

Röviden összefoglalva, sokan voltunk, ők meg kevesen. Nálunk jó volt a hangulat, náluk eléggé savanyú. Balhé nem volt, de elég keménynek kellett volna lennie annak, aki ezt a tömeget meglátva nem a hátraarcot választja. Tomcat talán mégsem annyira buta, mint amennyire okosnak tartják sokan, mert belátta, és hátraarcolt.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.04.07. 23:08:10

Pásztor Tibor:
A teljesség kedvéért tegyük hozzá, hogy Tomcaték nem a tömeg miatt fordultak vissza (simán belesétáltak), hanem azért, mert a velük szemben az úton keresztben felsorakozó rendőrsorfal nem engedte át őket. Az ellentüntetőket szerintem Tomcat direkt élvezte.

irrelevant 2008.04.07. 23:15:41

MG: valószínűsítettem, hogy nem fogod megváltoztatni a véleményedet Charlie mondatáról, legyen akármilyen nyilvánvaló a mondanivalója, inkább kreálsz hozzá valami kiafacsart logikát (ti. hogy azt a "sajátjainak" írta, akik értik a kétértelműséget, stb.)

Sajnálom.
Egyébként számomra egyértelmű volt a mondat, nem azért kértem magyarázatot, mert nem értettem, hanem hogy esetleg téged meggyőzzön.

Pásztor Tibor · http://pasztortibor.hu 2008.04.07. 23:18:17

Ha nincsenek a rendőrök (ami persze meglehetősen elméleti fölvetés), akkor sem tudtak volna tovább menni. Elég hamar föladták. És persze, lehet, hogy Tomcat élvezte, a szociálpszihológia ismeri azt a jelenséget, amikor a kisgyerek azért rossz, hogy fölhívja magára a figyelmet, és a büntetést paradox módon elismerésnek, jutalomnak érzi. Tomcat is így működik valahogy, ami persze nem jelenti azt, hogy hagyni kell játszadozni, még akkor sem, ha a gyermeki jellemfejlődésének ez lenne a legjobb.

irrelevant 2008.04.07. 23:19:00

tewton, sajnálom, hogy nem érted a mondatot, sőt, direkt félremagyarázod. Belőled komolyan többet néztem ki. Aludj rá egyet.

dowNLoad 2008.04.07. 23:59:18

És most, ezek mindenkit utálnak? jobb, bal, libsi, konzi, szoci, fidesz.. egyremegy? mindenki menjen haza? kicsit üres lesz az ország.
IDE ELÉG 8-9 millió ember, és a MEGÉLHETÉSI ANTIFASISZTÁKAT sem kérném. (a balliberós, degeneráltakat sem, akik az szovjet emlékművet koszorúzzák, Auschwitz-et naponta emlegetik, de a GULÁGOT lehazudják, stb....)
Hiába minden otvospeter, nem lehet mindenki KOMOLY CIONISTA (Tewton-ra utalok) van aki itt marad, ha azt mondják MENJEN HAZA.
Ez valami genetikai defektus lehet, hogy ennyi magyargyűlölő , magát magyarnak valló(?) , KÉTES identitású állampolgár van ezen a 93ezer (csökkentett kivitel!!) km2-en.
A SZLOVÁKOK ÉS A ROMÁNOK fényévekkel előttünk járnak, ott még egy élve elégetett állampolgár miatt sem lenne ilyen "antifasiszta" tüntetés. EGY KIKÖTÉS AZÉRT VAN: magyar legyen akit elégetnek.
Ez roppant szánalmas volt, nem gondoltam, hogy ennyi fityma van, aki egyből antifasiszta lesz, ha a cionista főnökük rájuk telefonál. IGAZ, mit várok egy ilyen országtól, ahol az EGÉSZ KORMÁNY KIÁLLT EGY BUZIÉRT! (szetey ügy)
A 3 kisebb magyarország javaslatomat még tartom: jobboldali (igazi, nem fityeszes izraelit),
egy antifasiszta-baloldali-cionista (oda tömörülhetne az összes csegevarás)
és egy vám-adómentes Bp. a sikkasztók, rablók, adócsalók és milliárdosok miniállama.
Lehetne vízum egymáshoz, és akkor többet nem zavarnánk egymást.

tewton 2008.04.08. 00:42:29

otvospeter,
már igazi hobbi-hermeneutának érzem magam.
De próbáld meg a következő szempontból is nézni a dolgot, akármennyire félremagyarázásnak is látod.

Mi leírt mondatokról beszélünk. Lehet egy mondat többértelmű? lehet. Lehet, hogy akaratlanul? még az is lehet. Az is lehet, hogy direkt többértelmű. Én nem tudom eldönteni.

A mondatot többféleképpen is értettük. Nem csak Te meg itt sokan, hanem ott is. Magyarázatot is igényelt. Nekem a magyarázat is, meg az is, hogy többféleképp értettük, arra utal, hogy annyira mégsem volt egyértelmű.

Erre aztán mi a reakció?

1) van a "hivatalos," szerzői vélemény. Ami akkor és ott ér valamit, amennyiben azt magyarázza, hogy miért azt és azt mondta a szerző. Szerinted (+ x, Y, Z szerint) ez az egyetlen helyes értelem, mindenki más félremagyaráz. A szerző belement abba a zsákutcába (hermeneutika ide vagy oda), hogy rögzítette az álláspontját. Deklarálta, hogy csak ez az értelmezés lehetséges, és morálisan kétségbe vonta a másfajta értelmezést. Te is követed ebben.

2) van egy másik vélemény, ami szerint ez egy bántó és nem jóindulatú kijelentés (pl. én, MG, Q, W, R). Ebben az egyetlen pontban egyezik a véleményünk; hogy ki mit lát a dolog mögé, az fejenként más lehet (nem ismerem az urakat).

De azt nem lehet véletlen, hogy egymástól függetlenül hasonló kényelmetlen érzésről számol be X ember. Ehhez az érzéshez még semmit nem kellett félremagyaraznom, elég volt (nekem magyarként) belefutni és elolvasni. Nekem ez a zsidózást idézi, kb. Bayer Zsolti szintjét. Minősítgetünk valakit, meg a pereputtyát is, származási alapon.

Azt tartom igazán nagy bajnak, hogy fel se tűnt Nektek, hogy annak a mondatnak van egy ilyen lehetséges, bántó olvasata is. Azon lovagoltok, hogy csakis EGY olvasata van, aki meg máshogy érti, az félremagyarázza. Pedig csak más kimondatlan evidenciákkal dolgozunk, amit aztán kirajzol, hogy mit veszünk ki uabból a mondatból.

Én hajlamos vagyok azt hinni, hogy csak egy szerencsétlen megfogalmazásról van szó. Az egésznek nem is lett volna semmi kellemetlen mellékíze, ha a mondatban az szerepelt volna, hogy "mi, magyarok." De nem így volt. A magyarázkodás pedig innen csak távolodott, önellentmondással, indulattal és sok felesleges kitérővel.

De próbáld ki magad. Vedd ugyanazt a mondatot, helyettesítsd be a "zsidó" szót, aztán ízlelgesd. Nekem úgy meg antiszemita íze van.

De akármelyik népnévvel behelyettesíthetsz. Mindegyikkel működik. Piti és nettó gyűlölködés. Amit érteni vélek, de sajnálatosnak gondolok.

Playmobil Soldat 2008.04.08. 08:55:50

Nem kell beállni oda jegyet venni - eleve én már ott nem is vennék jegyet - sem molotovozni, viszont mikor látom majd a Fidelitast azért tüntetni, mert valakivel szemben az öltözete miatt visszatartották az árut? Javaslom olvasgatásra a polkorrekt kommentelőknek a fogyasztóvédelmi törvényt.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.08. 09:50:57

Na, ez már gyújtogatás. index.hu/politika/belfold/eszt0408/
A teljes tetőszerkezet megsemmisült.

dowNLoad 2008.04.08. 10:07:42

Ugyan már tölgy, Szilvásy elvtársnak komoly szakemberei vannak, ÉVTIZEDES GYAKORLATTAL! Ha kormozni akarnak, akkor ott CSAK KOROM LESZ, semmi nem fog kigyulladni, elégni. A "KIÉGETT" üzlet, ami harmadnapra már ki is nyit????? MUHAHAHAHAHAHAHAHA!
JOGOSAN koccintottak az őrnagy elvtárssal!
süti beállítások módosítása