Szabad Nép-félperc III. - Antiklerikális
2008. április 11. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Szabad Nép-félperc III. - Antiklerikális

 Megyesi Gusztáv az ÉS és a Népszabadság véleményvezéreként Magyarország egyik legbefolyásosabb publicistája. Megyesi Gusztáv tehetséges. Megyesi Gusztáv hazudik.

 A pénteki Népszabadságban megjelenő véleménycikke egy nettó antiklerikális kirohanás, mely egyébként méltó fent nevezett újság elődjének nemtelen hagyományaihoz. Múlt héten a KDNP-hez köthető Barankovics István Alapítvány és a Polgári Magyarországért Alapítvány a Parlament felsőházi termében megrendezte „Az ország lelke és az egyház” elnevezésű konferenciát. Elhiszem, hogy a Tóta W-től Várkonyi Tiboron át Megyesiig tartó vonal már ezen kiakad, de hát, izé, Istenem, csak létezik kapcsolat hit és közélet között. Az eseményen a római katolikus és protestáns egyházak papjai, lelkészei, elöljárói vettek részt.

 A „több száz pap” (copyright Megyesi) előtt Orbán Viktor beszédet merészelt mondani. Alapos, megfontolandó, visszafogott gondolatmenetekkel, nem populista falvédő szövegekkel. Néhány fontosabb megjegyzése: „amit Önök képviselnek, annak helye van Magyarországon”; „a politika ne akarja előírni mégoly udvarias formában sem az egyháznak, mit tegyen és mit nem”; „talán nincs fontosabb dolog ma Magyarországon, minthogy legyenek olyan autonóm közösségek, amelyek teszik a dolgukat anélkül, hogy ezt nekik bárki előírná”; „lesz még olyan politika, amely... társat lát az egyházban, nem pedig pusztán egy egyszerűen legyűrendő költségvetési tételt”.

 Arról is beszélt, hogy „az állam, egyház szétválasztásának rendszeresen felmelegített álvitája egy olyan bunkósbot, amely mindig kéznél van, amikor az egyház vezetői olyan magatartásra próbálják ösztönözni a híveiket, amely ellentétes a korszellemnek mondott liberális felfogással.”

 Nos, Megyesi Gusztáv kis fáziskéséssel, de megragadta azt a bizonyos bunkósbotot. Első csapásával Róm. Kat. Közt. címet adott publijának, majd arról írt, hogy Orbán Viktor „kormányra kerülése után visszaállítja az állam és az egyház évszázadokon át jól bevált szimbiózisát, s a Magyar Köztársaságnak ezután a magyar róm. kat. egyház lesz a lelki irányítója”.

 Mi van?

 Kezdjük ott, hogy a konferencián katolikus és protestáns elöljárók egyaránt részt vettek, Orbán Viktor pedig, jó protestánsként végig keresztyénezett a beszédben (ezért még meglakol a kálvinistája!). Akkor mi is ez a rómkatozás Megyesitől? És mi ez a szimbiózis? OV nagyon helyesen az ország mély lelki válságáról beszélt, amelynek megoldásában számít a történelmi egyházak szociális segítségére, miközben keresztény-konzervatív politikusként társként kezeli őket. Hallatlan!

 Megyesi ezután olyan mondatsort böfög végig, hogy azt még Arouet is megirigyelte volna: az egyház adózzon a perselypénz után, az egyház ne fogadja el az állami támogatást, az egyház engedje be a hajléktalanokat a templomokba, ne tussolja el a pedofil papok ügyeit, ne szentelje fel neonáci hordák zászlajait, és ne félemlítsék meg a szószékről a másként gondolkodókat (sic!). Hiányoljuk a misebor hatása alatt autózó papok szemtelenségének felemlegetését.

 A szerző szerint, ha ez megtörténne, megfeleződne a róm. kat. egyház papi állománya (sicc, sicc). Megyesi végül a jelenlegi iránymutatásnak megfelelően a Zovi túlnyerésének elkerülésére figyelmeztet: „az egyház sem állhat törvényen kívül és felül. Kivéve azt a minősített esetet, amikor a miniszterelnök akkora többségre tesz szert a köztársaság templomában, hogy háromnegyedes törvényt tud hozni az egyház és önnönmaga érinthetetlenségéről”.

 Erre csak azt mondhatnám Bakács Tibor Settenkedővel: apage Satanas. Sajnálattal állapítjuk meg, hogy a Népszabadságnál visszafelé forog az időkerék, és mindennapi antifasiszta és antiklerikális betevőre kezd szűkülni a megmondás. A pénteki Megyesi-iromány mellett Révész Sándor is publikál: sorait Marxszal nyitja...

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr42420691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tewton 2008.04.11. 12:25:01

pfff ... most látom, milyen hosszú lett. Teljesen banális kis összefüggéseket akartam röviden leírni. Elnézést az enthymémáért mindenkitől.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.04.11. 12:27:13

legkölebb akkor inkább csak linkeld be a posztod... :P

tewton 2008.04.11. 12:30:25

(Loxon, ezek csak egy kialvatlan elme tűnékeny termékei. De ha gondolja... miért is ne?)

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.11. 12:33:24

(Gondolom. De a Kisherceggel kezdje!)

tewton 2008.04.11. 12:33:46

(Szamárfül, nézd meg a náciverset, irtam amit kertel)

dolphin · http://adlibitum.hu 2008.04.11. 12:36:41

tewton,
sajnos a megfelelo melysegu valasz tulmutat az idokeretemen, igy diohejban.

Az egyhazi kozosseghez valo viszonyulas valoban egyfajta erzelmi-szocialis kotodest jelent, ami szerinted, nem fuggetlenitheto teljesen a vallasos/konzervativ oldaltol, szerintem meg dehogynem.
Egy radikalis zold mozgalmar, vagy egy kollektivista hippi kommuna tagja, aki meggyozodesbol csinalja azt amit, nagyon is hasonlo erzelmekkel viszonyul a csoportjahoz. Hisznek valamiben, AZ eszmeben, es mivel sok hasonlo ember korulottuk ugyanigy tesz, az egesz egy szocialis bonusszal is jar, ami szinte minden esetben erositi a kotodest.

A lenyeg egy "magasztos", motivalo, stb eszmen van, es a vallas csak az egyik ilyen, de korant sem az egyetlen.

Azt irod, hogy a baloldal ill. a liberalizmus siman racionalis ervekkel tud csak operalni. Ketlem. A korai munkasmozgalmak, az altalanos valasztojog kivivasaert inditott harc, a feketek jogaiert valo menetelesek, bar sok esetben rendelkeztek egy jol definialhato, racionalis kivansagrendszerrel, valojaban nagyon is sok erzelemmel voltak feltoltve.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.11. 12:38:30

tewton,
igazad van. Tényleg banális :P

dowNLoad 2008.04.11. 12:39:44

Valahogy nem láttam ilyen habzó szájú rikoltásokat, amikor Lomnici HANUKÁZOTT. mHogy van ez elvtársak? A karácsony, meg a templom is rasszistának számít, ill. minden ami nem a sivatagi tevehajcsárok gyökér , ettől a térségtől idegen hagyományaiba nem illik bele???
Mi a helyzet a kettős állampolgárságú cionista harcosokkal? (akik ténylegesen fegyverrel harcoltak Izraelért?)

Hogy érthető legyek:
Én Egyiptomi-magyar kettős állampolgár vagyok.
A zsidók elleni háborúban, bár vesztettünk, de én magam több zsidót is megöltem, ezért is viselem BÜSZKÉN az Al Quwwat El Diffaa El Gawwi jelvényét hajtókámon.
Jelképünk a SAS, ami rokonságban áll a legendás TURUL madárral, ezért úgy érzem közel áll a magyarsághoz.
(kitalált , kamu, de érdekesen hangzana, ha megkérdeznék, hogy mi az az érdekes jelvény a zakómon)
A cionistáknak mégegyszer, KITALÁLT mese, ezért ne hívják Szilvásyt.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.11. 12:40:12

a hippiket a dzsoja köti össze nem? Az érzelmi kötelék?

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.11. 12:41:13

dlophin,
nem akarok beleszólni a rendesen végig sem olvasott eszmecseréjükbe, de ahogy elnézem a harcállásokat,
a Magáé valóban igazolja Tewton-t. Racionális. Nem attól, hogy nincs benne érzelem, hanem attól, hogy a vallást lényegében a psziché termékének és igényének tekinti.

De a vallásos nézőpont teljesen más.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.11. 12:42:24

(Tölgy, nincs e-címed?, Loxoné a neve mellett feltüntetett blogon található)

tewton 2008.04.11. 13:15:33

dolphin,
igen, értelek, nem értek teljesen egyet, de nem tudom most én se bővebben kifejteni, mert a válaszodra válaszolnék, és az már kalkulálhatatlan volna. Alkalomadtán, alkalomszerűen, feleselve, ha ráérünk mindketten, ugyanitt, frissebben.

Téglagyári Megálló 2008.04.11. 13:16:11

Loxon, és a "psziché" az minek a terméke? ;-)

Téglagyári Megálló 2008.04.11. 13:18:37

tewton,

"biztos azt akartad mondani, az _egyetemes_ Anyaszentegyházban. :)"

Ezt Te akarod mondani, és még egy páran, ne kelljen már nekem mindenkire tekintettel lenni :-)

dowNLoad 2008.04.11. 13:31:50

Lomnici? Kipával a fején? Már meg sem lepődik senki.
Megyesi már az 5. fajhoz tartozik? Az anyja zsidó, az apja fehér cigány, a nagyanyja pedig hermafrodita volt?
Éljen a leberális elitünk, a kipás, buzibarátok, meg a leszbikus feministák. Persze a pedofil papokat sem hagyhatjuk ki, de ők azért ERREFELÉ ritkák.
Lehet hogy Fletót egy ilyen RONTOTTA MEG, valamelyik BÉRMÁLKOZÁSAKOR???
www.liberalizmus.hu/

k|M · reakcio.blog.hu 2008.04.11. 13:37:27

Megyesi Gusztáv, e remek tollú publicista a multkori ÉS-ben államosításról és Fidesz-domináns egypártrendszerről vízionált. Ez biztosan a totális elhülyülés jele.

Apropó, Isten szolgái. Épp a napokban volt szerencsém egyházi középvezetők társaságában lenni, és mit kell mondjak, annak ellenére, hogy nem rólam faragják a gyakorló hitéletet élő vallásos ember példaszobrát, nagyon megérintett az az emberiesség, bölcsesség, tartás, és klasszikus, nagyon mély műveltség, ami ezekből az emberekből áradt miközben az elesettekért és a szegényekért végzett tetteikről beszéltek. Szóval ez egy nagyon szép hivatás, és egy nagyon mély elköteleződés, amiért önmagában is respekt jár.

Úgyhogy ha valaki az egyházakat cseszteti, az tényleg egy ostoba majom, nem tudok mást mondani.

tewton 2008.04.11. 13:45:09

Téglagyári Megálló,
ez a "katolikus" sérthet egyeseket, tudod, mint a húsvétkor a "perfidi judei". Mi lenne, ha az egész Katolikus Egyház a hitvallásban azt mondaná, hogy "és az egyetemes Anyaszentegyházat"?

De ha ez nem jó, esetleg azt is mondhatnák, szintén a kisebbség érzékenységének tiszteletbentartásával, hogy "és a nyinyinyinyi Anyaszentegyházat"? és akkor azt gondolnák, hogy "katolikus," de nem bántanák meg azokat a más vallású hívőket, akik jelen vannak? :-)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.11. 13:46:18

k/M
Megyesi Gusztáv persze, hogy ostoba majom.
2008 Mo - és a papi elnyomástól retteg. Ez valami Mátrixban él?
Vagy csak átutalta a megemelt fizuját a József Attila Alapítvány?

tewton 2008.04.11. 13:46:33

k/m,
na, a második bekezdésed én nem tudtam volna ilyen jól összefoglalni. ott a pont.

k|M · reakcio.blog.hu 2008.04.11. 13:49:34

tölgy,

az egészben a legviccesebb, hogy azokból az egyházi emberekből, akikkel volt szerencsém összefutni, egyből se nézem ki, hogy elnyomnának bárkit is, bármilyen ürüggyel is. Egyszerűen röhejes ettől tartani, ők szelíd, szolgálatkész emberek - és ez nem csak duma, hanem tény.

Érthetetlen számomra a majmok serege, olyan, mintha ki se mozdulnának a klaviatúra elől, hogy elvegyüljenek az emberekkel, akár papokkal, lelkészekkel is, és akár csak felületesen is, de megismerjék őket.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.11. 13:55:45

"k|M · reakcio.blog.hu 2008.04.11. 13:49:34
azokból az egyházi emberekből, akikkel volt szerencsém összefutni, egyből se nézem ki, hogy elnyomnának bárkit is, bármilyen ürüggyel is."
Na, mert ismered Loxont, tewtont, valamint engem és általában a teakratákat.
De a köztársaság barátai résen vannak!

k|M · reakcio.blog.hu 2008.04.11. 13:58:33

A köztársaság barátai az én ellenfeleim. Résen lehetnek, de lyukra futnak. :D

Pásztor Tibor · http://pasztortibor.hu 2008.04.11. 14:03:46

Szamárfül, csak nem mindenkit cseszeget tewton, hogy válaszoljon a föl sem tett kérdéseire. 8-) A blogomat pedig maga SZGY írja, én csak a nevemet adom hozzá. Benne van az RSS readeremben, hogy néha megnézzem, hogy mit írtam.

Téglagyári Megálló 2008.04.11. 14:04:09

tewton,

ebben a tekintetben télleg nem vagyok pécé. Ha én lennék a miniszterelnök, nyilván máshogy fogalmaznék. De csak egy utolsó kommentelő vagyok, és amúgy is egyszerűen idéztem egyházam krédóját. Beszéld meg XVI. Benedekkel, hogy mit imádkozzak a hitvallásban, én rá hallgatok. A múlt héten még ez volt szokásban, hát ezt idéztem.

És nem akarok agressziv lenni, csak határozott.

ÁÁÁÁÁÁ, de nagyon reakciós vagyok!

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.11. 14:04:50

k/M
azt hiszem elrontottam. Pont az a baja Megyesinek és a köztársaság barátainak, hogy szeretnének résen lenni, de ott én vagyok! Tegyük a dolgunk barátaim, in medias rés!

k|M · reakcio.blog.hu 2008.04.11. 14:05:42

ÁÁÁÁÁÁ, de nagyon reakciós vagyok!

Megy ez Téglagyári, megy ez, csak gyakorolni kell. :D

Pásztor Tibor · http://pasztortibor.hu 2008.04.11. 14:08:25

Tewton, Reactionary, szerintem nagyon szomorú, hogy nem látjátok a baloldali értékeket. Komoly fogalmi zavarok vannak bennetek arról, hogy egy keresztényi érték lehet-e baloldali.

Például Orbán nem azért populista, mert ki tud vinni embereket az utcára. (Délután kiderül, hogy a Reakció-Judapest összefogás mennyire populista.) Hanem azért, mert fogalmunk sem lehet arról, hogy mit gondol, hiszen jobbára azt mondja, amit a nép hallani akar. Vagy amiről úgy gondolja, hogy a nép hallani akarja. Jajj, akkor valamiről mégis tudjuk, hogy mit gondol. 8-) Persze tévedhet ebben is (ha mindig igaza lenne, több választást nyert volna).

tewton 2008.04.11. 14:08:28

Kedves Pásztor Tibor,
adok én választ is, na. A kérdésedre:

"Azonkívül meg tessék elkülöníteni az antiklerikálist a vallásellenestől. Előbbivel semmi baj nincs, utóbbi számomra se PC."

ezt:

az antiklerikális csak a (keresztény) Egyházat akarja kiirtani (Voltér és nemes hagyományai). Ehhez képest igazán megengedő vagy, hogy a vallásellenes nem tartod PC-nek (= nem-keresztény maradhat).

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.11. 14:10:59

(In médiás rés.)

(Tölgy, nem jött meg a levél)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.11. 14:14:21

Loxon,
zavar az erőben?
Próbálkozom újra. De jó a teaházad! lehetnének táncos-zenés teadélutánok Lola bandájával.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.11. 14:15:29

P. Tibor,

baloldal mint olyan a fransza forradalom óta van. És akkor a baloldal értékei a civilek tömeges legyilkolása a szebb jövő meg a hatékonyság nevében, meg a guillotine és a káosz+terror kombinációja.

:-((((

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.11. 14:16:53

Pásztor Tibor,
"Például Orbán nem azért populista, mert ki tud vinni embereket az utcára... Hanem azért, mert fogalmunk sem lehet arról, hogy mit gondol, hiszen jobbára azt mondja, amit a nép hallani akar. Vagy amiről úgy gondolja, hogy a nép hallani akarja." -
Ha Ön azt hiszi, hogy a Ferenci esetében nem megy erősen a fókusz csoport vizsgálat, akkor téved. Amit a DEMOS-ban kitalálnak, azt másnap már nyomja a Szonda a fókusz csopertokban, és ha jónak tűnik a fogalom, ötlet, akkor Feri is kimondja előbb-utóbb.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.04.11. 14:22:16

Pásztor Tibor · pasztortibor.hu 2008.04.11. 14:08:25:
"Például Orbán nem azért populista, mert ki tud vinni embereket az utcára. (Délután kiderül, hogy a Reakció-Judapest összefogás mennyire populista.) Hanem azért, mert fogalmunk sem lehet arról, hogy mit gondol, hiszen jobbára azt mondja, amit a nép hallani akar."

blog.amoba.hu/blog-3.php?oid=Tf270e74833f0d23411c6c700da7c807
"Nem a reformokra mondok tehát nemet, hanem azt mondom, hogy most nem jöhetnek újabb megszorítások. A megszorításra nemet, a reformokra igent mondok. A megszorításra pedig azért mondok nemet, mert úgy látom, hogy Magyarország most nem bír el több terhet."

tewton 2008.04.11. 14:22:40

Téglagyári Megálló · gumigyar.blog.hu 2008.04.11. 14:04:09

"És nem akarok agressziv lenni, csak határozott."
Semmi gond. Én is így vagyok ezzel, itt állok, másképp nem tehetek.

ööö nem vetted figyelembe a :-) ábrát ?

k|M · reakcio.blog.hu 2008.04.11. 14:24:57

"Ha Ön azt hiszi, hogy a Ferenci esetében nem megy erősen a fókusz csoport vizsgálat, akkor téved. Amit a DEMOS-ban kitalálnak, azt másnap már nyomja a Szonda a fókusz csopertokban, és ha jónak tűnik a fogalom, ötlet, akkor Feri is kimondja előbb-utóbb."

A nyakamat rá, az egész koalíciós szakítási stratégia, "bársonyos forradalom", "reformblabla", "reformgőg" kifejezések ilyen kutatásokból jönnek, a nyakamat rá, ezerszer.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.04.11. 14:28:26

k|M · reakcio.blog.hu 2008.04.11. 14:24:57:
"A nyakamat rá, az egész koalíciós szakítási stratégia, "bársonyos forradalom", "reformblabla", "reformgőg" kifejezések ilyen kutatásokból jönnek, a nyakamat rá, ezerszer."

Tevedsz. Egesz egyszeruen elkurtak es most kapkodnak.

Téglagyári Megálló 2008.04.11. 14:30:58

tewton, figyeltem, csak tudod, a tyúkszemem... :-)

k|M · reakcio.blog.hu 2008.04.11. 14:31:02

Nem, megtervezett színjáték azért, hogy a kölcsönösen egymásra vetülő negatív imázselemektől megszabadítsák egymást (MSZP-re: Horváth + eü.ref., az SZDSZ-re pedig a "nem is reformálnak" szoci árnyék). Ez hosszútávon (5-8 hónap) visszaterelheti egykori támogatóikat hozzájuk. Szerintem ez volt a cél.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.04.11. 14:39:19

k|M · reakcio.blog.hu 2008.04.11. 14:31:02:
"Nem, megtervezett színjáték azért, hogy a kölcsönösen egymásra vetülő negatív imázselemektől megszabadítsák egymást"

Ehhez tul nagy a kar es tulsagosan be van izgulva Feri. Itt baj tortent, legalabbis baj az o szamukra. Valaki nagyon elkalkulalta magat.

tewton 2008.04.11. 14:43:22

Téglagyári Megálló · gumigyar.blog.hu 2008.04.11. 14:30:58
na jó, akkor idézek valami szépet, békülési gesztusként.
"Quicumque vult salvus esse, ante omnia opus est, ut teneat catholicam fidem" :)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.11. 14:46:50

Tewton,
ehhez a kálomista Ablonczy mit fog szólni? Túl korán coming out-olt.(Előkeresem dédapám spanyol csizmáját, még kellhet.)

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.11. 14:47:44

Eddig csak eccer jártam a Reakció szerkesztőségében, de akkor is ment a refik-pápisták között egymás gyepálása:) CSak mértékkel, konzervatívan persze;]

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.11. 15:00:19

(React, Maga is posztolhatna, örülnénk neki, emelné fényünk. Küldjek-e meghívót, s ha igen, hova?)

Google 2008.04.11. 15:01:00

Ez a lehetőség szerinti 2/3-os Fidesz többség kicsit megzavarta a ballib fejeket.

Eddig mindig azt mondták, van idő, két év van a választásokig, ledolgozzák a hiányt, pardon: a lemaradást, mi történt, odalett a remény?

Marx, mint hagyomány, nem lehetne inkább hagyni ám?

tewton 2008.04.11. 15:07:49

tölgy,
ezt még a kálvinistáknak is el kell fogadniuk. Akik egyébként szélsőségesek. Jó, a katolikusok is, de azoknak több mentséget lehet találni, ahogyan egyre jobban eltávolodtak a helyes útról ... de nem akarok vallási villongást szítani :) mégha nekem is van igazam :)

Pásztor Tibor · http://pasztortibor.hu 2008.04.11. 23:53:15

Tewton, az antiklerikális az egyházellenes, de nem feltétlenül akarja kiirtani. Kritizálni, vitatkozni. Én egyházellenes vagyok, amikor egy egyház (nem csak keresztény, de igazad van, itt minálunk ez jobbára rájuk igaz) erőszakosan bele akar szólni, hogy nekem mit szabad és mit nem. Szóljon bele a saját híveinek dolgába. Nekem se keresztény, se muszlim egyház ne akarja megmondani, hogy mi helyes és mi nem. De ha rám akarja kényszeríteni a saját világnézetét, akkor én bizony antiklerikális leszek. Ha egy egyház engem békén hagy, akkor vele szemben nem vagyok én se antiklerikális.

Reactionary, azért a francia forradalom baloldalisága messze van a mai kortól. Minden szempontból. A te logikád alapján a keresztényi értékekből levezethető az inkvizíció, a boszorkányüldözés és a máglyahalál.

Google 2008.04.12. 00:03:28

Van olyan, akit ma még üldöz az egyház? Ezen őszintén csodálkozom. Úgy értettem, hogy próbálja a helyes élet ösvényén vezetgetni a híveket, na de nem mindenkit!

Értékek vannak, nem hinném, hogy ezek baloldaliak vagy jobboldaliak. Régen rossz lenne, ha az értékek oldalfüggőek lennének és nem egyetemesek.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.12. 00:11:40

Pásztor Tibor,
" a francia forradalom baloldalisága messze van a mai kortól. Minden szempontból." Sajnos nem, amíg a a politika, az oktatás a francia forradalom elvein, előfeltevésein alapul.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.12. 00:27:22

Tibor,
Tölggyel és Google-lal egyetértve:

Egyrészt ma antiklerikálisnak lenni kissé anakronisztikusnak tűnik, na meg (paradox, tudom): az antiklerikalizmus egy ütődöttebb kako-klerikalizmus malmára hajtja a vizet. Ott, ahol már rég elhallgattak volna a hülye szólamok, az antisággal fel lehet ébreszteni őket [ugyanez igaz egyébként az antifasizmusra is, eltekintve most a terminológiai problémáktól, amelyeken ezúttal nem szeretnék lovagolni].

Jelen pillanatban azt lehet mondani, hogy a francia forradalom utáni korban élünk kétszázegynéhány éve, a demokratizmus-mánia, az egalitárius babonák, a démosz korában, az aufklérer bigottság korában. Még nagyobb szörnyűségek történtek, mint annakelőtte.

Most már nem lehet a vallásokon és hasonlókon elverni a port.

Másrészt igazat adok abban, hogy a "térítés" nem egy szimpatikus tevékenység, de azt kell mondjam, hogy jelenleg ebben a liberalizmus nevű valláspótlék jeleskedik leginkább.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.12. 00:30:48

Loxon,
én főleg a költség térítést ellenzem, de azt nagyon.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.12. 00:34:05

Tölgy,
én cseppet sem, feltéve, hogy nekem térítik.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.12. 00:40:01

no, Loxon, elnézést hogy eddig nem válaszoltam:

milyen meghívást is kaptam Magától?

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.12. 00:49:49

Ach, ja. Eine kleine invitation zu dem blog "Tea-Runde"

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.12. 00:53:22

Oh, verstanden. Es ist eine ehre mit Ihnen zu bloggen:)))

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.12. 00:55:04

Nu de most akkor hogy is? Küld nekem egy ímélt?

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.12. 01:01:29

Két lehetőség adódik a válság helyes kezelésére :->

Az egyik, hogy Ön ír nekem a blogon jobboldalt/alul található címre,

a másik, hogy én zaklatom Önt egy általam nem ismert címen.

PS: Mon Plaisir, Monsieur!

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.12. 01:02:36

a nevemre rákattintva ír, akkor kapok mélt:))

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.12. 01:05:54

Na ja, csakhogy ilyen címre nem tudok meghívót küldeni.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.12. 01:16:29

Meghívás ment! (Danke Schön, noch einmal)

Téglagyári Megálló 2008.04.12. 08:17:09

Micsoda kokkettálás folyik itt, kérem!

Téglagyári Megálló 2008.04.12. 08:18:03

PT írja:

"Én egyházellenes vagyok, amikor egy egyház (nem csak keresztény, de igazad van, itt minálunk ez jobbára rájuk igaz) erőszakosan bele akar szólni, hogy nekem mit szabad és mit nem."

A hit hirdetése az már erőszak? :-O

Téglagyári Megálló 2008.04.12. 08:18:49

pardon, kokettálás, helyesen. Persze helyes-e ez egy reakciós fórumon? :-)

mr lebowski (törölt) · http://nearlydark.blog.hu/ 2008.04.15. 16:05:56

" Megyesi ezután olyan mondatsort böfög végig, hogy azt még Arouet is megirigyelte volna: az egyház adózzon a perselypénz után, az egyház ne fogadja el az állami támogatást, az egyház engedje be a hajléktalanokat a templomokba, ne tussolja el a pedofil papok ügyeit, ne szentelje fel neonáci hordák zászlajait, és ne félemlítsék meg a szószékről a másként gondolkodókat (sic!). Hiányoljuk a misebor hatása alatt autózó papok szemtelenségének felemlegetését."

böfögött??? felsorolt egy rakás olyan dolgot, ami miatt hányingerem támad az artistásoktól.
(a hajléktalanokról meg:
"A keresztényi szolidaritás és szeretet jegyében még olyan apróságokra is figyel majd az egyház, hogy tartós fagyok idején kinyitja a hajléktalanok számára a templomai kapuját, amire az elmúlt két évtizedben még véletlenül sem volt példa." )

ergé: elmondanád, hogy e felsorolást miért is minősítetted böfögésnek?

ApukadHUN 2008.04.15. 16:48:10

Most akkor megkérdezném, hogy a lelki üdvünkért harcoló egyházak és papok az elmúlt 500 évben jót, vagy rosszat tettek többet?
A nap kering a Föld körül:)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.04.15. 16:49:48

Hát ehhez én nem tudok mást hozzáfűzni, mint hogy "az egyház adózzon a perselypénz után, az egyház ne fogadja el az állami támogatást, az egyház engedje be a hajléktalanokat a templomokba, ne tussolja el a pedofil papok ügyeit, ne szentelje fel neonáci hordák zászlajait, és ne félemlítsék meg a szószékről a másként gondolkodókat (sic!)."

Ez úgy nagyjából le is fedi a véleményemet a témában.

Ui. Ja, és persze hiányolom "a misebor hatása alatt autózó papok szemtelenségének felemlegetését."

Téglagyári Megálló 2008.04.15. 16:53:16

Hajléktalanokról, és a templomok megnyitásáról:

"Mária vett egy font valódi nárduszból készült, drága olajat, megkente vele Jézus lábát és megtörölte a hajával, a ház betelt az olaj illatával. 4Az egyik tanítvány, az áruló Júdás, aki elárulta, méltatlankodott miatta: 5"Miért nem adták el inkább az olajat 300 dénárért, s miért nem osztották szét a szegények közt?" 6De nem azért beszélt így, mintha a szegényekre lett volna gondja, hanem mert tolvaj volt: ő kezelte a pénzt és eltulajdonította, amit rábíztak. 7"

Szóval ez Júdás kérdése...

Téglagyári Megálló 2008.04.15. 16:54:52

A keresztény felekezetek is üzemeltetnek hajléktalanszállókat, egyébként, szóval a Megyesi-féle kirohanás szintiszta demagógia.

Francois Pignon 2008.04.15. 17:14:26

Mint ahogy az ő adójából is tartanak fenn hajléktalanszállókat, és nem a hálószobájába hívja őket, és gondolom szerinte is jó ez így. Mindennek megvan a maga helye.

tewton 2008.04.15. 17:19:25

Javasolnám a Nemzeti Múzeum és a Szépművészeti megnyitását a hajléktalanok elött. Az is a mi adónkból van. A festmények maradhatnak a falon, a hajléktalanokat meg a padlóra lehet tenni.

hcrules 2008.04.15. 17:31:48

A PArlament felsohazi terme teljesen kihasznalatlan. Oda is lehetne hajlektalanokat tenni. Sot, biztos vagyok benne, hogy a Nepszabadsag szerkesztosegeben is elfernenek nehanyan ;)

tewton 2008.04.15. 17:40:16

öööö mszp-székház?
úgyis társadalmilag érzékeny, baloldali és szocdem párt. Közelebb kerülhetnének a rendszerváltás kárvallottjaihoz, személyes kapcsolatba ...

hcrules 2008.04.15. 17:41:56

Szemlohegyi uti villa? Elfernenek a medence partjan is. Vagz Balatonoszodon hajlektalan gyerekeket nyaraltatni?

tewton 2008.04.15. 17:51:03

ez az Őszöd nagyon tetszik. Ált. isis gyerekeket is lehetne. A legjobb tanulókat. Csak demonstrálandó a jövő nemzedékek és a tehetség fontosságát.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.04.15. 17:56:12

„A keresztény felekezetek is üzemeltetnek hajléktalanszállókat, egyébként, szóval a Megyesi-féle kirohanás szintiszta demagógia.”

Hogyne, épp úgy, mint sokan mások, akik úgy kalapozzák össze rá a zsét, és nem állam bácsi bassza hozzájuk, holott ezen az alapon nekik is járna.

Ha valami, hát az egyházak állami támogatásának azok jótékony tevékenységével való magyarázata valóban brutális demagógia.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.04.15. 18:00:25

„Olyasmiket akarnak "baloldali értékként" feltüntetni, aminek ahhoz semmi köze (érzékenység, szegények gyámolítása, szolidaritás, etc. - Semjén is marhaságokat beszél e téren szvsz); említett "értékek" ugyanis a keresztény hagyományhoz tartoznak (caritas, pietas), az meg kicsit régebbi mint a baloldal.”

Jézus atyaúristen, mi ez a baromság? A körösztények lesipistopizták a caritast, és attól az az övék? Beszarok ... pláne, hogy ilyen alapon a bibsik már rég stipizték őelőlük, ugyanis a híres körösztény értékrendek jókora hányada bibsi találmány, élen a felebarát és Isten szeretetéről szóló hogyishívjákkal.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.15. 18:03:41

Mavo,

miért lenne baromság? A caritas-t miért kell "baloldali érték"-nek nevezni? Mellesleg se a kereszténység, se a judaizmus nem nevezhető "baloldali"-nak. Amellett bármelyik jobboldali személy lehet törődő, mint ahogy bármelyik baloldali lehet szociálisan érzéketlen tuskó.

mr lebowski (törölt) · http://nearlydark.blog.hu/ 2008.04.15. 18:05:06

nem kell itt a színtiszta demagógiával jönni, csókolom, csak értelmezni a mondatot, ahogy azt megtanultad ...tudod, szövegértelmezés.
idézem ismét (ha már ennél ragadtunk le):
A keresztényi szolidaritás és szeretet jegyében még olyan apróságokra is figyel majd az egyház, hogy tartós fagyok idején kinyitja a hajléktalanok számára a templomai kapuját, amire az elmúlt két évtizedben még véletlenül sem volt példa.
a hangsúly a TARTÓS FAGYon van. és tartós kutyahidegben tömve vannak a hajléktalanszállók. na most kérdem én: mennyit vesztene azon az egyház, ha (akár egy kis médiával megtámogatva) jelképesen kinyitnának egy-két templomot? vagy az büdös, huh?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.15. 18:06:57

mavo,
a caritas sajna tényleg keresztény erény.
A balos megoldás az állami főhatalommal kikényszerített "szolidaritás". Erkölcsileg pont ellentétes a caritas-szal, sőt rombolja azt.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.15. 18:09:33

Ez a megyesi nevű bunkó sokat nem jár templomba. Mondjuk irtózhat a szentelt víztől.
A templomok zöme ugyanis hideg, fűtetlen - ellenben ott a metró, fűtött, éjjel sem hűl ki. Nem beszélve az állami oktatási intézményekről, a magán mélygarázsakról és parkolóházakról, ahol eléggé temperáltak a viszonyok. Lenne még ötletem.

tewton 2008.04.15. 18:14:44

mr lebowski,
nem büdös. hideg.

ha nem jártál volna még templomban, felhívom a figyelmed egy apróságra.

A templomok nem huzamos tartózkodásra szolgálnak. Ún. liturgikus terek. Ezeket felöltözött emberek látogatják, hogy max. 1-1.5 órát töltsenek bent.
A templomokban általában nincsen rendes fűtés.

A templomokba 20. század vége felé kezdték bepakolni az improvizált fűtőberendezéseket, de azt se mindenhova.

Nem véletlen, hogy a történelem során a balliberálisok általában (fűtetlen) istállókat és szintén (fűtetlen) raktárakat alakítottak ki templomokban. Nem pl. szállodát vagy kórházat.

tewton 2008.04.18. 14:50:30

"A kérdés, az helyes-e, hogy ily módon osztogatja a jutalmat és szankciót? Szvsz, ha van Isten, akkor cseppet sem méltányos."

óbazz. Mekkora egy E-kategóriás gondolkodó.

Isten vagy igazságos, vagy nincs is.
a vallás hülyeség, mert nem olyan, mint amit elképzeltél magadban. aham.
igen, rajtad igazolódik, amit Feuerbach mondott a vallásról. meg annak a csődje is.

Különben is, a Mester már megmondta: "mellesleg nincs is isten"

Google 2008.04.18. 15:23:28

Mi, megtévedtek, pedig hadd higgyük azt, hogy van Isten, továbbra is van, bármilyen anakronisztikusan hangozzon is ez. Ez csak a hangzás.
Nem kell mindenkinek képmesternek lenni, nem kell mindenkinek hinni, de az végképp nem veszi ki jól magát, ha azok kezdenek vallásmagyarázásba, akik ateistáknak tartják magukat.
Habzsolják az életet, mindenben benne szertnének lenni, és ha valamit nem szeretnének, kihagynának, nos, rá kellene beszélni a többieket, hogy ők se szeressék. Nehogy aztán ebből valamikor, csak nekik, akik visszautasították a Fennvalót, hátrányuk származzon!
Istennek hála, és tényleg neki, egy plurális világban élünk, bármelyikünk hihet, és nem hihet, élhet és félhet. Ez utóbbit nem kellene!

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.18. 15:24:11

Számomra a csúcsot Martinovics Ignác halálkomoly "filozófiai írása" jelenti, amiben arról értekezik, hogy mit mondjon az ateista filozófus a mennyben Isten színe előtt, ha végül halála után végül mégiscsak odakerül.

tewton 2008.04.18. 15:30:15


álljon meg a menet!
a Francia Nemzetgyűlés annakidején törvénybe iktatta, hogy létezik a legfelsőbb Lény!

tewton 2008.04.18. 15:47:30

hát igen
bár ebben az a számítás is benne volt, hogy a morál fenntartása végett kell mégiscsak egy ilyen végső principium
amikor a forradalmi morál és a filozófia találkozik ...

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.04.18. 16:03:43

antiklerikális és a között, aki nem szereti az egyházat van különbség, sztem.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.18. 16:29:09

calam,

rosszul tudod. a klerikális, klérus szerinted mit takar?:((

tewton 2008.04.18. 16:33:54

van, persze. én ezt a tudatlanság / tudás, érdektelenség / érdekeltség, arrogancia / alázat, nyitottság / merevség stb. tengelyek mellett értelmezném.

tewton 2008.04.18. 16:43:24

Gabrilo,
azért ott a különbség (jóindulatúan nézve a dolgot), hogy az antiklerikális az olyan, mint Voltér: el akarja pusztítani az Egyházat, vagy redukálni morális oktatásra, azaz terve van vele. Aki nem szereti az Egyházat, az meg lehet attól még agnosztikus, tudatlan, liberális, szocialista humanista, sokminden, vagy esetleg pont hívő zsidó is. Vagy egyszerűen egy érdektelen ember, aki a nem értett vagy szerencsétlen külsőségek alapján ítél.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.18. 16:56:09

Reaktor,
az a jó a linkedben, hogy a csávó szkeptikusnak nevei magát. Ha az lenne, akkor azt kérdezné magától, honnan tudom, hogy nincs Isten?

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.18. 17:06:18

Csak Reaktor maradok?:((( Tölgy átnevezéseivel szemben úgy tűnik, nincs fegyver. De nem Bükközöm le, mert félek a következményektől:-D

Persze, az a legjobb, hogy a mai "szkeptikusok" mindennel szemben szkeptikusak, csak a saját értelmükkel szemben nem. Hume zokogna.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.18. 17:13:25

Gabrilo,
magának annyi neve van, mint Ságvárinak az illegalitásban. Azt hittem, gyűjti őket.

Engem símán lebükközhet, nem veszem magamra. Semennyi bükk sincs az ereimben.
Valami baja van a keményfafajtákkal?

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.18. 17:16:07

Hát, ha jól tudom, mind a tölgyre mind a bükkre allergiás vagyok:((( De persze no offense meant.

De nem gyűjtöm a neveket. a reactionary.underground már rég mélcímem(v. földalatti kartács, stb.), és hasnyáltam is. Most hirtelen csak hosszútávon jut eszembe egy másik név, ezen kívül nem vót.
De én is illegalitásban vagyok. Gondolkodom ezen a soknevűségen még.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.18. 17:20:58

Gabrilo,
az a lényeg, hogy folyton maradjon mozgásban!
Akkor nehezebben azonosítják.

üdvözlettel a

Sobri Jóska Baráti Társaság
süti beállítások módosítása