Lelkiesméret 88 - Az én revízióm
2008. június 04. írta: Oli bácsi

Lelkiesméret 88 - Az én revízióm

 Jöjjön, aminek jönnie kell: Trianonozzunk.

 Nem firtatok mostan olyan környülállásokat, amelyeket lámpalázas riporterek szoktak feltenni „Trianon-kutató” címkével ellátott szakállasbácsiknak, hogyaszongya: lehetett volna-e másképp, vissza-e lehetett-e volna-e 88 éve utasítani a békeszerződés aláírását, meg, hogy ki a felelős és hogy a „nagyhatalmakbeláttáke”.

 Egyrészt mindig lehetett volna másképp: aki elsüti azt, hogy a „mi lett volna, ha” történelmietlen kérdés, az mehet az öltözőbe zuhanyozni, azok mellé, akik a „hát ez nézőpont kérdése” fordulattal élnek vagy kezükbe veszik a Metro c. nyomdaipari terméket. Nem hinném, hogy most már érdemes volna kutatni a felelősöket, mert ha megvannak, mit csinálunk velük? Lerajzoljuk őket? És hát a nagyhatalmak oly sok mindent beláttak és nem láttak be, meg egyáltalán: a nagyhatalom az nem olyan, hogy reggel felkel, belebámul a napsütésbe, megropogtatja a csontjait, megcsomózza a hálóköntöst, majd belát. Persze, van, amit a csúnya nagyhatalmak jóvátettek: Franciaország például  történelmi igazságot szolgáltatott a meggyötört, úgyszólván alig létező és a sérelembe beleroppant osztrák népnek: két hete engedélyezte a Red Bull forgalmazását. Egyetlen hálás köszönet most a lég, Bolzanótól Csernovicig. Másrészt meg srácok: nem, nem jár le.

Nyitott szemek

 Az mostan a kérdés, hogy miképp emlékezzünk. Kissé félve írom le, mert deklaráltan nem szeretjük egymást olyan nagyon-nagyon: az a politikai párt, amely a nemzetvesztő Clemenceau kifejezésével élve, „megcsinálta a vaját” a Trianon-issue-n (igen, a Jobbik) 12 pontjával meglepő mérsékletről tesz tanúbizonyságot. Szerkesztői nem keringtek vastag vörös filccel a térkép körül, hanem igyekeztek a kor sogenannt szellemével összhangban megfogalmazni egy politikai programtervet. (Persze ez a Kárpát-medencei sportklubos ötlet marhaság: mit keresne mondjuk az FCM Resica a magyar bajnokságban, meg, hogy jön ide Wass Albert. Mindegy.). És a párt elnöke is meglepően értelmeseket (is) mondott (pl. saját felelősségünkről) az Echo TV-ben a tágra nyílt szemű Matúz Gábornak.

 Az integer magyar nacionalistáknak (nem kell félni a szótól, közülük valók volnánk mi is) állandó fájdalma, hogy a magyar társadalom nem tud semmit Trianonról. Legtöbbjük ezt a keserűséget jellegzetes baloldali, aufklérista reflexekkel oldaná: El kell mondani a Zembereknek! kiáltják hevülten. Elképzelésük az, hogy ha el-vannak-mondva-a-dolgok az embereknek, akkor ők azt a cselekvési mintát fogják követni, amelyet a Kora Előtt Járó Szemfelnyitogató üdvösnek tart. A probléma az, hogy korántsem bizonyos, hogy a helyes tudás elvezet az igazsághoz, az igazság ismerete pedig a helyes cselekvéshez. A helyes cselekvés természetesen egy főszolgabírói állás megszerzése valahol Krassó-Szörényben  - ezt egyébként mi is szeretnénk, de lelkünk mélyén mi is tudjuk, hogy törekvésünk gyerekség. Különösen úgy, hogy úgy fest: minél inkább foglalkozikvalaki a trianoni tragédiával, úgy hajlamos eltúlozni a veszteség mértékét. (Vásárhelyi Mária idézéséért elnézést kérek, egyúttal jelzem, hogy ő is rosszul tudja: Marosvásárhely immár nem magyar többségű város.) Akit pedig nem érdekel az egész, ő pedig alulbecsüli ugyanezt a terület- és emberveszteséget.

Arccal a revízió felé

 De addig is, amíg ez megvalósul, mi lehet a teendő? Legyen emléknap? Állítsunk mérsékelten dekoratív kopjafákat? A Rózsa Nyugdíjas Klub Asszonykórusa danoljon egy jót? Legyen gyászszalag? Ezt is lehet, meg azt is. Az emlékezés demokratikus, szabadon barkácsolhatja bárki. Egyet nem szabad: sötétnek lenni. Összevissza beszélni okokról, indokokról, szíriuszi magyarázatokat fűzni az egészhez és belemondani az ótátrafüredi pincérnő arcába, hogy „fogsz még te magyarul tanulni, kisanyám”. Én, ha megbocsátanak, nem énekelek (szar a hangom), kopjafát nem faragok (általánosban a tutaj megszerkesztése is gondot okozott), gyászszalagot nem hordok (Tomcatnek nem viszek zsét). Nemzetrontó álláspontom szerint az a kijelentés, miszerint a „magyar állam és a magyar nemzet határai nem esnek egybe” kétségkívül igaz (bár - és ezt mindenféle honfibú nélkül jegyzem meg - kérdéses, hogy meddig beszélhetünk még egy nemzetről: lesz még itt szétfejlődés, meglássátok. Ad analogiam nyalka redbullosok vs. burkusok), de engedtessék meg: ez így volt 1920 előtt is. A magyar állam fennhatóságot gyakorolt olyan területek felett is, amelyek nem a magyar nemzetfejlődés részei voltak. Trencsénben, Árvában, Fogarasban vagy egyebütt jó esetben a szolgabíró, a bakter és a boltos (sokszor: zsidó boltos, erre tessék gombot varrni) vallotta magát magyarnak a népszámláláson. És ezen nem változtatott semmilyen iskolatörvény meg hatósági vegzálás. Ettől függetlenül: ezeken a helyeken éltek magyarok, emlékeket hagytak/tunk magu(n)k megett. Az én revízióm az, ha ezt az egykorvolt jelenlétet dokumentálom: odamegyek, lefotózom és a korabeli lapokban elolvasom, hogy milyen volt ott valamikor. Volt-e kaszinó, mit írtak a hetipiac árairól, ki felelt meg a tűzoltóegyesület gyakorlatán: ezt a múltat nem lehet elvenni. Elmenni mind a hatvanhárom (igen, baxi, HATVANHÁROM, ennyi volt a történelmi Magyarországon, plusz kilenc horvát vármegye, hatvannégy vármegyére szóló hülyék) vármegyébe (meg Fiuméba), megállni a főtéren, szemben a vármegyeház, mögöttem a katolikus templom, és tudom: ha elindulok azon a jobbfelé vezető utcán, a kopott kukák mögött megtalálom a kapualjat, ahol egykoron Krúdy Gyula enyelgett kisvárosi delnőkkel, s vett ki hónapos szobát a házban egy nyugdíjazott őrnagynál. Le kell fotózni az öreg kapualjakat, lepattogzott festésű redőnyzárakat és útszéli kereszteket. Mire lenne jó az internet, ha nem erre? Én otthon vagyok.

 Ez az én országom.

Alant nénány kép az Én revízióm c. sorozatból.

Eperjes

Körmöcbánya

Temesvár

Zenta

Szepesváralja

Késmárk

Fiume

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr28502687

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az én revízióm (2008) 2013.06.04. 11:13:02

Jöjjön, aminek jönnie kell: Trianonozzunk.

Trackback: Konzervatórium 2008.06.04. 13:32:23

Történelem és emlékezet - TrianonTrianon kérdése napjainkban is az egyik leginkább megosztó politikai-történeti téma (ha nem a leginkább megosztó). Sajnos a Trianonnal való foglalkozás nem is mentes aktuálpolitikai indulatoktól. A baloldal folytatja a &qu…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

da 2008.06.04. 13:52:02

Hat nem tudom.....a poszt un. szellemisegevel egyetertek, hangulata, mint mindig, kiraly. De. Olibacsi mar ne haragudj. Azert lehet, h a felvideki magyaroknak annyi nem eleg, h nezegetik az erdelyi fotoidat a picasan. Lehet, h megis van nemzet, es megis jo ha van sajat orszagod. Szoval: a fotok nacceruek, de mennek a tobbi melle: danaszas, gyaszszalag stb.

Oli bácsi · http://reakcio.blog.hu 2008.06.04. 13:55:11

tölgy: ajjaj, jön a viviszekció. Az idézet elé én a "korántsem bizonyos" szóösszetételt tettem, ennyi talán elnézhető a magamfajta léha posztmodernnek. (egyébként ezért a "kálvinista nem lehet konzervatív"-kitételért még számolunk. Most beszéltem Tisza István Miniszterelnök Úrral, ő is nagyon fel van dúlva. Sajtópert fontolgat. :-))

molnárgörény: némi sértettséget vélek felfedezni kommentedben. (ez a "mindenkinél okosabb vagy" meg olyan infantilis, ne is haraguggy) Emlékeim szerint sohasem vitáztunk, így azt sem tudhatom, hogy neked mi esik rosszul.

De a jövőben majd igyekszem.

Zetek 2008.06.04. 13:56:15

Őrnagy Őrnagy, hagyjuk a sógoros hülyeséget, mert a helyzetük egészen más volt. Az a negyedmillió dél-tiroli nem komoly tétel az akkor közel ötven milliós Olaszországban. Erdélyi fejedelemség szintén mese. A meccs a határokon túl már lefutott, autonómia ide, vagy oda. Az egyetlen kérdés, hogy az megmarad-e ami ma még elméletileg Magyarország. Pl. kiürül-e teljesen a példátlanul szép Tokaj-Hegyalja? Ezért, akit érdekel a magyarnak lenni projekt az jöjjön át, a többieknek pedig sok szerencsét.

Google 2008.06.04. 13:58:51

Sokat vártam ettől a cikktől, és elakadtam ennél a képletnél:
helyes tudás - igazság - helyes cselekvés?

Hogy kerül a csizma az asztalra?
Lehet, hogy a vacillálás a tett halála, de a tudás nem. Milyen a helyes tudás?

smalladam 2008.06.04. 14:05:39

az utolsó kép vasutállomás? kár, hogy magyarországon hagyják elrohadni a régi monarchiás típus-vasútépületeket...horvátországban pl egészen egyben vannak.

Oli bácsi · http://reakcio.blog.hu 2008.06.04. 14:09:06

Kedves da: én hajlanék arra, hogy 1. a határon túli magyarok ügyét válasszuk el Trianontól. A probléma mai, és ha azt mondjuk, hogy nem akarunk határmozgást (per pillanat a többség, ahogy látom, nem akar), akkor a történeti érveléssel nem sokat érünk.
2. Természetesen ez az én nézetem, és az "én revízióm", valszeg nem voltam érthető, nem hiszem, hogy a saját álláspontomat rá kéne erőltetnem bárkire, a felvidéki, erdélyi vagy bácskai magyarokat végképp nem traktálnám vele. Jöjjön a danászás, a vers és minden más.

Dr Clio 2008.06.04. 14:11:14

elGabor,
az Európa közepe emlékmű egy nagyon vicces félreértés. Ha megnézted azt a bizonyos eredeti emlékművet, és valamennyire tudszt latinul, akkor látni fogod, hogy szó nincs semmilyen középpontról. A helyszín ugyanis egy geográfiai alappont (tehát ehhez viszonyították a tengerszint feletti magasságokat). Aztán ezt az alappontot valamikor a szovjet időkben felújították, és valaki kitalálta, hogy az ott Európa közepe. Azóta bekerült az útikönyvekbe, a helyi vállalkozók meg rárepültek a témára, a turisták meg megállnak és fényképezkdnek (én is).

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.04. 14:14:15

Egy Erdélyi Fejedelemség 1920-ban realitás lett volna, na nem politikailag persze.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.06.04. 14:14:54

Oli bácsi,

egy dologban ki kell javítsalak. Tomcat a feketeszalagos megoldást ingyér adja.
Fontold meg!

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.06.04. 14:15:26

smalladam: vasútállomás, a ma idegszanatóriumként használt Schwarzenberg-kastély mellett. A legszebb monarchiás pályaudvar szerintem Tarnówban van, egy minden arányában tökéletes szecessziós csoda. Aki elzarándokol Bem városába, okvetlenül tekintse meg a pályaudvart is.

Dr Clio: valóban, de miért ne legyen ott Európa közepe? Szép környék; nyugalmas erdők, zúgó vizek, nem olyan szemetes, mint máshol (sajnos Kárpátalja szörnyűséges ebből a szempontból - főleg a Tisza), és mindez közúton is megközelíthető. :)

huta9020 2008.06.04. 14:15:57

Az emlékezés pont annyit ér, mint a hőzöngés: semmit. A globalizáció úgy is elmos mindent, ami még egyáltalán megmaradt.

Dr Clio 2008.06.04. 14:16:42

Persze, tényleg szép, dehát ennyir erővel lehetne Új-Zélandon is, ott is vannak erdők meg patakok, szemét meg valszeg kevesebb.

Oli bácsi · http://reakcio.blog.hu 2008.06.04. 14:17:09

Gabrilo: ok, bocs. Tomkettől is. Először azt akartam írni, hogy biztos nem szolgálna ki. De aztán elkezdtem félni, hogy beperel.

smalladam 2008.06.04. 14:19:34

"Az emlékezés pont annyit ér, mint a hőzöngés: semmit. A globalizáció úgy is elmos mindent, ami még egyáltalán megmaradt."

ez kurvanagy tévedés

nénike · http://mandiner.hu 2008.06.04. 14:21:06

Európa közepe (geográfiailag) Ukrajnában van. Én az ottani emlékmű előtt fotóztattam magam.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.06.04. 14:22:28

Olibá,

szerintem már így is gyártja a papírot, mert besároztad haszonszerzősdi vádjával Trájanon kapcsán. Nem menekűsz, úccse.
A Trianon nem üzlet!

"Az emlékezés pont annyit ér, mint a hőzöngés: semmit. A globalizáció úgy is elmos mindent, ami még egyáltalán megmaradt."

Ez tényleg jó. haladóbalos-e vagy?

almodhi 2008.06.04. 14:25:00

Csak a pontosság kedvéért: 64.

(Az utolsó közigazgatási átszervezés után),

hatvannégy magyar vármegye volt,
+ 8 horvát,
+ Fiume,
+ elvileg Dalmácia, de azt az osztrákok soha nem adták át.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.06.04. 14:27:00

Dr Clio: a történet érdekes, és ez többet számít a rideg tényeknél.

És egy kellemes revíziós gondolat: Kárpátalján az eltérő időzóna ellenére budapesti idő szerint élnek; gyakran a nem magyarok is. Csak a hivatalok nem, de nekik kötelező. Ami összetartozik, összetartozik. :)

Dr Clio 2008.06.04. 14:31:05

almodhi: 64? fel tudnád sorolni? meg lennék lepve.

elGabor: persze, mondom, én is megálltam ottjártamkor. Szerintem is nagyon érdekes/vicces, hogyan konstruálnak meg egy nem létező dolgot, és így létezővé teszik.

Zetek 2008.06.04. 14:31:50

Őrnagy Őrnagy Ha nem politkailag, akkor miként lett volna reális? A románok a közös államot - persze román királlyal - emlegették.

Oli bácsi · http://reakcio.blog.hu 2008.06.04. 14:33:20

almodhi: az 1876-os közigazgatási reform után hatvanhárom vármegye (számolj: hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1rmegye)
nyolc horvát vármegye (valóban nem kilenc, bocs). Fiume nem volt vármegye, hanem corpus separatumként csatlakozott Magyarországhoz (hu.wikipedia.org/wiki/Fiume) pl. nem volt főispánja meg alispánja meg tisztikara, hanem kormányzója, stb. Dalmáciát meg csak történeti jogon szerettük volna, de nem is tudom, hogy jön ez ide. (A nagycímerben benne van, de hát abban annyi minden benne van.)

states 2008.06.04. 14:33:27

Én ma már csak rosszkedvű leszek, ha Trianon szóba kerül, már évtizedekkel túlvagyok a térképnézegetések, -rajzolgatások, a legkülönfélébb, a rosszabnál rosszabb és a jobbnál jobb tanulmányok, esszék, történelmi munkák, sőt Gábor diák Virágzik a mandula olvasásán is. És nem azért vagyok rosszkedvű, mert az ember tudja, hogy a történelem kereke csak nagyon ritkán forog visszafelé, hanem mert a jelenben is érezni a múltban elszalasztott lehetőségeket: a Csele-pataktól egészen a Kéri-körig...

Zetek 2008.06.04. 14:38:04

states Ez a legnagyobb baj, amikor hagyjuk bebeszélni magunknak és elhisszük ezt a három nemzedékes, hanyatlástörténeti dumát.

Oli bácsi · http://reakcio.blog.hu 2008.06.04. 14:38:08

Gyula diák lesz az, szerintem :-)

smalladam 2008.06.04. 14:41:45

akit először a nácik vittek el, aztán a komcsik?

almodhi 2008.06.04. 14:42:09

Oli bácsi:

Most nagyon hülye voltam, 72-ből visszaszámoltam, és Fiumét persze rosszul.
Kösz a korrekciót.
Csak az nem hibáz aki nem dolgoz :-)...

A.

ps. csak hogy kötözködjek: a Dalmácia a középcímerben van benn, a nagycímert nem nagyon használták, abban ott volt Bulgária, Kunország, Lodoméria, Bosznia, Szerbia, Borneó, Celebesz, stb.... :-)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.06.04. 14:43:50

épp hogy off:
az imént láttam bayer zs.-t egy francia autóval... nesze neked trianon-bosszú! :D

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.06.04. 14:44:41

Gabrilo: arra céloztam, hogy reménytelen lenne 100%-os nemzetállamokat létrehozni, így nem lehet térképészkedni. De az lenne a helyes, hogy a Székelyföld meg a Felvidék magyar többségű része visszatérjen, a Délvidék dettó.

Sőt. Egy ilyen típusú határrendezés a kisebbségi jogokat valószínűleg sokkal magasabb sintre emelné kölcsönösen, mint ahogy ma van. Csakis azért, mert ha mindenhol aránylag számottevő kisebbség élne, minden ország szüségesnek tartaná az önkorlátozást a saját nemzetéhez tartozó kisebbségek érdekében. Jelenleg kölcsönösség nincs, mert Magyarországon tényleges kisebbség alig akad, ha a cigányt nem tekintjük, de ez esetben meg anyaország nincsen.

states 2008.06.04. 14:44:59

Oli bácsi: bocs, nálam még mindig meleg van a lakásban: Gyula diák azaz, Somogyváry Gyula...

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.06.04. 14:45:33

ja pardon, turizmusfejlsztésen azt értettem (mert van ilyen), hogy földet vissza.. vásárolunk (apránként).

Google 2008.06.04. 14:48:23

Emléknap, milyen az?
Mintha mi magunk mondanánk ki: beletörödtünk.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.06.04. 14:49:18

MG,

Nem élet-és célszerűbb az autonómiatörekvéseket támogatni, azok megvalósulását elősegíteni? Magyar kultúra, nyelv, oskola azzal is lehetséges, sőt. Én ezt az etnikai határhúzogatást nem annyira csipázom, Káeurópában pedig szvsz különösen nem szerencsés elképzelés (és Koszovó esetében is fenntartom erős szkepszisemet). Persze, én mög a monarchiát állítanám vissza: akkor aztán minden visszakerülne! Felőlem jöhetnének a habsburgok is vissza, Ottóbá' farbabillenthetné Ferkót, stb. Jobb megoldás lenne mint a határrajzolgatás. Na?

nénike · http://mandiner.hu 2008.06.04. 14:49:50

Pedig milyen szépen írt Zsolió a mai Hírlapban. Én egy Citroen Picasso-ban láttam a hivatkozott szerzőt, annak szlovák rendszáma vót.

smalladam 2008.06.04. 14:50:18

google, az oroszok olyan emléknapot is tudnak, amikor a legújabb ballisztikus rakétáikat körbehurcolják a világsajtó szeme előtt:D az emléknap nem egyenlő a beletörődéssel

da 2008.06.04. 14:58:55

Oli bacsi: ja, akkor egyetertunk. Hatarmozgas nem realis, es kulonben is. Akkor meg mi lenne. A fotok egyebkent nagyon szepek. De.
Nincs olyan verzio, h ad abszurdum sereghajtobol (ujra?) a regio gazdasagi vezetoje leszunk, es kvazi megvesszuk kilora a kornyezo regiot?

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.06.04. 15:00:04

igen, valami Citroen volt alatta.. :P
de magyar táblával. kettős is van belőle? :)
vagy jamesbond-osan fordul a rendszáma, egy gombnyomásra? :D

Oli bácsi · http://reakcio.blog.hu 2008.06.04. 15:00:30

da: az jó lenne, de szerinted most úgy áll a zászló? :-((

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.06.04. 15:08:04

Oli bácsi:

"az 1876-os közigazgatási reform után hatvanhárom vármegye (számolj: hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1rmegye)
nyolc horvát vármegye (valóban nem kilenc, bocs). Fiume nem volt vármegye, hanem corpus separatumként csatlakozott Magyarországhoz (hu.wikipedia.org/wiki/Fiume) pl. nem volt főispánja meg alispánja meg tisztikara, hanem kormányzója, stb. Dalmáciát meg csak történeti jogon szerettük volna, de nem is tudom, hogy jön ez ide. (A nagycímerben benne van, de hát abban annyi minden benne van.)"

hehe, ez volt anno a kihúzott tételem Magyar Állam- és Jogtörténet szigorlaton :)

da 2008.06.04. 15:11:34

Ja...nem. Nyilvan. De sztem ez az egyetlen ut.

states 2008.06.04. 15:12:19

zatek: "Ez a legnagyobb baj, amikor hagyjuk bebeszélni magunknak és elhisszük ezt a három nemzedékes, hanyatlástörténeti dumát." Szekfű óta már újabb három, azaz hat. Észleltél közben valami felemelkedést? Ha Szekfű most körülnézne, aligha eufemizálná ezt hanyatlásnak...

Oli bácsi · http://reakcio.blog.hu 2008.06.04. 15:12:42

ergé: höhö. És meghúztak?

Elfelejtettem írni: KÖSZÖNET ergének a technikai szápportért, amennyiben telefonos úton bevezetett a csodálatos fotókezelő, a photoscape világába.

almodhi 2008.06.04. 15:16:57

Egyébként engem érdekelne egy olyan térkép, ami a legfrissebb népszámlálási adatokat használva falvanként megrajzolja az "50%-vagy-több-magyar-országát"
(Tudom a népszámlálás kicsit mindig az éppen birtokon belül levő ország javára csal, de valamiből ki kell indulni...)

Attól tartok, a mai országon kívül a vágyottnál jóval kevesebb terület lenne vonalon belül:

Romániából a Székelyföld, talán Maros megye egy kis része és a határ mentén egy viszonylag vékony sáv.

Szlovákiából a Csallóköz déli kétharmada-háromnegyede, Párkány környéke és egy vékony sáv a határ mentén, de nem mindenhol...

Kárpátaljából szintén egy vékony sáv és Szerbiából és a Muraközből talán annyi se.

Burgenland már 1910-ben sem volt igazán magyar.

A vonalon belüli területből kilógna több nagyobb város, ott mindig nagyobb a lakosság mobilitása...

A.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.06.04. 15:17:26

Vizsga"vágyam" valami ilyesmi lenne:

A Szovjetunió mai értékelése. Vizsgáztató tanár: Krausz Tamás.

Szerintem mindketten élveznénk. HÖHÖ.

Zetek 2008.06.04. 15:24:38

Szekfű maga a hanyatlás, honnan indult és miként végezte a kommunista hatalom kiszolgálójaként. A három nemzedék egy szánalmas kísérlet Trianon magyarázatára. A sok száz éve megszokott tipikus önostorozó zagyvaság. Észleltem felemelkedést, de az túl rövid volt, 2002-ben megakadt. Én is örülnék neki ha körülnézne, mert van egy-két elszámolni valónk.

Oli bácsi · http://reakcio.blog.hu 2008.06.04. 15:26:24

almodhi: erdélyről: sebok1.adatbank.transindex.ro/terkep1.php
van ugyanilyen Közép-Európáról is, de nem találom.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.06.04. 15:31:13

Gabrilo: szerintem nem. A határhúzogatás azért jobb, mert onnantól a vesztenivaló kölcsönös. Lásd atombomba. Amíg csak egynek volt, le is dobta. Amikor volt mindenkinek, csak rázták, nem pukkantották.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.06.04. 15:32:30

Na de kérlek, Oli bácsi, 5öst kaptam :) Jogtöriből vagyok olyan jó, mint képszerkesztésből :D

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.06.04. 15:34:49

fú, Oli, ez a térkép tök jó! megvan, mit fogok most csinálni munka helyett :)

almodhi 2008.06.04. 15:45:41

oli bá':
Kösz a térképet. Erdély esetébe a valóság, még az én (pesszimista) jóslatomnál is rosszabb:
Székelyföldön 'elveszett' a mai Hargita megye északi csücske, a határ mentén csak néhány bihari és szatmári falu maradt, délen semmi.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.06.04. 16:13:18

MG,

azért a realitásokat nem ártana figyelembe venni. És ezt "többszörös" súllyal mondom - és vsz. Oli is erre akart célozni a postjával.
Koszovó-ügyben sem biztos hogy nem lesz ott egy nagyobb turmoil.
Autonómiatörekvések támogatása, igen. "visszafoglajjukerdélyt" nem.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.06.04. 16:21:49

Apropó mi a baj a monarchiával MG?

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.06.04. 16:32:21

Tölgy,

a monarchia restaurációjával együtt jöhet a mindentvissza. Lesz egy jó napom.
Maga nem úgy gondolja, hogy az autonómiatörekvéseket kell erősíteni?

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.04. 17:09:55

Oli bácsi,
Egyébként nagycímer tudtommal nincs, csak középcímer.

ÁrPi 2008.06.04. 17:43:54

Kérdéses az egész Trianon probléma!

""kérdéses, hogy meddig beszélhetünk még egy nemzetről: lesz még itt szétfejlődés, meglássátok. Ad analogiam nyalka redbullosok vs. burkusok""

Pl. Magyarok _ÉS_ Székelyek?

A Burkusok azok itt Oli bácsinál poroszok vagy bajorok?

Amúgy HA szétfejlődésként fogalmazzuk meg esetüket (bajorok és osztrákok), akkor ellentmondó de érdekes hsz-ekkel tarkított az index.hu történelem-fórumainak egyik-másika is. (Én ilyenekbe olvastam bele nemrégiben történeti érdeklődésem s pl. a "várkony" szó etimológiája okán...) :

A bajorok története -- index.hu topic
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9177036

A stájerek története -- index.hu topic
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9170635

Ottani, engemet igen meglepő hozzászólók például:
Epstein dr. ,Pusztai Telivér, Galgadio satöbbiek
csörtéi...


A ""redbullosok vs. burkusok szétfejlődésének analógiája"" ugyebár felvetheti akár azt a kérdést is, hogy mikor, mennyire s hogyan fejlődtek össze, meg miért. Aztán mennyire vannak szét?
Fölveti és emlékeztet.

Létezik olyan tán kevéssé betonszilárd nézet, hogy
a Várvidéket (Burgenland) azért kapta Ausztria a Magyar Királyság területéből, hogy mégcsak véletlenül se töprengjen a NagyNémet egységbe való belépésen.

Francois Pignon 2008.06.04. 17:50:30

Meg is lepett, hogy eddig még senki nem tette a szóvá a burkusozást. ;)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.06.04. 18:12:22

kiváncsi vagyok, hogy a "nem szabad sötétnek lenni" állapotot hogyan éri el az "el kell modnani az embereknek" aufklérizmusa nékül, különös tekintettel az igazságra, ugyi.
vagy legyenek sötétek, csak ne szóljanak bele, mert az igazság az már meg van, csak nem tetszenek elmondani senkinek, mert titok, ugyi.
vagy úgy kövessék a mintát, hogy kend már tudja az igazságot, és eredendően helyes döntést hoz, csak kussoljanak?
vazzzz.
olyat lehet, hogy elmondani az embereknek, oszt nincs minta, mert nem tudjuk az igazságot, csak őróbálkozunk helyes döntést hoznim ami vagy sikerül, vagy nem (mint eleddig mindig, még a konzervatív döntések is ilyenek voltak).

hiba 2008.06.04. 18:27:34

Érdekelne, hogy a határátrajzolás pártiak szerint (pl MG) hogy nézne ki egy ilyen akció forgatókönyve. Milyen szkenárió van a fejetekben erre? Etnikai tisztogatás indulna az EU tag Romániában, esetleg csak felvetné a népes Jobbikos eu parlamenti delegáció? Illetve miért nem elfogadható jobb megoldás a feloldott határokon áthúzódó kultúrális-gazdasági újraegyesülés, ami láthatóan reálisabb és egyre inkább csak rajtunk múlik.

Oli bácsi · http://reakcio.blog.hu 2008.06.04. 19:10:06

Loxon: akkó' középcímer (a nagy a soha el nem fogadott birodalmi). Legyen dzsessz.

Árpi: A burkus az én értelmezésemben porosz, de akinek bajor, annak bajor. Mindössze arra akartam utalni, hogy - bár szeretjük nyelvi alapon meghatározni a magyarságot - az identitás oldalát sem ártana megkapirgálni egy kicsinyt. Ahogy Ausztriában 1919-ben nem nagyon lehetett osztrákot találni, kivéve nehány vidéki plébánost (mindenki Anschlusst akart, az ország neve, amíg engedték: Deutsch-Österreich). Aztán szépen kikupálták magukat. Mi van, ha különböző tényezők hatására (gazdasági fejlődés, a ká-európában fontos gesztus- és szimbólumrencer egyoldalú és látványos felrúgása [vö. dec. 5.]) mongyuk a székelyek aszongyák, hogy ők máshogyan-magyarok? Ez nem realitás, lehetőség. Egy nyelvet beszélünk, de nem vagyunk feltétlenül egy nyelvi közösség tagjai.

Burgenlanddal kapcsolatban az általad említett nézet szvsz. elég betonszilárd. (Ld. Ormos M.: Civitas fidelissima. Győr, 1990, Gordiusz vagy Soós Katalin kissé korábbi munkái vagy legutób Romsics I.)

bs395: Nem értem a problémádat. Jeleztem, hogy a magyar nackók egy része aufklérista megoldásokat szeretne ebben az ügyben. (Úgy, hogy a többséget Trianon egyébként kevéssé érdekli. Ez egy adottság, ezzel kell kezdeni valamit.) Ráadásul e balos gyökerű népboldogítás úgy menne végbe, hogy végrehajtóinak is csak igen hozzávetőleges ismeretei vannak pl. a trianoni békeszerződésről (az 1990 után érettségizettek negyede tudja, hogy mikor írták alá a békeszerződést. Ld. a belinkelt írást más tanulságos adatokkal.) A sötétség elítélése nyilvánvalóan rájuk vonatkozik.

Én egyébként tudom az igazságot. :-D

Oli bácsi · http://reakcio.blog.hu 2008.06.04. 19:11:05

bocsánat: nemzeti közösség tagjai.

Oli bácsi · http://reakcio.blog.hu 2008.06.04. 19:12:53

A burkus etimológiája a kitűnő Pávai istván tollából: list.folkradio.hu/2003-December/000386.html

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.06.04. 19:16:28

Oli bácsi,

ha kend tudja az igasságot, igazán beszámolhatna róla nekem, akár ímélben is. Én szüntelen keresem, de még nem leltem meg. Márpedig vagy az igazság, vagy a vakság nyugtasson meg minket. De én inkább inbetween vónék valahun.

Oli bácsi · http://reakcio.blog.hu 2008.06.04. 19:30:56

Gabrilo: itt a végső nagy titok:

AZ ÉLET EGY NAGY TÓ.

Ács Ferenc 2008.06.04. 19:34:07

Az Igazság a VIII. kerületben lakik, Magdolna utca 12/b, fsz. 2. Horváthné címén, a csengőt NEM KELL LENYOMVA TARTANI, REKLÁMOT NEM KÉRÜNK.

ÁrPi 2008.06.04. 19:38:07

Oli bácsi 2008.06.04. 19:10:06
" mongyuk a székelyek aszongyák, hogy ők máshogyan-magyarok? "

Mondhatják na.
Ez ősi hitük szerint való dolog is, ez fontos megemlítendő dolog, ha a régmúltat figyelembe vesszük; Nem (Szent István által) rájuk "osztott föld"-jük (volt), hanem ők a hunok közvetlen(ebb) kelet kárpát-medencei maradékai, saját korábbi "megtelepedésük földje" a Székelyföld.
Még tudniillik a magyarrá össze-fejlődés ezerévelőtti korai éonjából.

Persze igaz lehet az általad említett aggodalom, a szétfejlődés akár élesebben is megfigyelhető lehet a moldvai csángó-magyarok versus a székelyföldi székelyek vagy kismagyarországi "anyaországiak" között is.

Google 2008.06.04. 20:04:22

Még jól össze sem fejlődtünk s máris szétfejlődünk?
Még csak most kezdett jó lenni, hadd melegedjünk össze!
S hogy ki mindenki mit nem tud, azért fájjon az oktatók, minisztériumi hogyishívjákok feje! A szocializmus idején tárgyalhattunk ezekről a kérdésekről? Most nyílik ki a szemünk.
Van Karinthynak egy írása, talán Levél fiamnak a címe, abban írja le, mennyire fáj a megcsonkítás, akár az amputált láb helye. Még sokáig.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2008.06.04. 20:12:03

Trianont elfogadni nem szabad. Megváltoztatni nem tudjuk soha, ez biztos, de elfogadni nem szabad. Évente kellene rendezni egy napot, amelyen az aktuális, regnáló magyar kormány feje kiállna, és elítélné a békediktátumot. Kvázi nemzeti "ünnepet" lehetne az esemény köré szervezni, amelynek alkalmával az országunkat feldaraboló szövetségesek nagykövetségeinek díszes formátumú tiltakozó okmányt nyújtana át az aktuális államfő. A tisztelt nagykövetek balgán mosolyogva, de kötelező jelleggel átvennék. Valamint ahogyan a holokausztot tagadni joghatás mellett tilos, úgy trianonról beletörődően, lárifárizva, szkeptikusan nyilatkozni úgyszintén legyen tilos.
Egészen biztos vagyok benne, hogy a határrevízió nem következik be, mégsem hiszem, hogy el kell fogadnunk. Háborúzni, a szomszédokkal rosszban lenni ezért mégsem kell. Ellenben a revizionista, bele nem törődő nézeteket vallók ellen pofázó rühes férgeket kirekeszteném a társadalomból. Aki képes beletörődni trianonba, az nem magyar, csak magyar állampolgár.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.06.04. 20:12:33

Oli bá',

nem tudja ke', mennyit segített.Minden eddigi problémámat egy csapásra megoldotta.
Húzok is halászni.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.06.04. 20:15:33

Oké Oli, tök rendben van amit írtál. De nem értem, hogy miért nem lehet a gyászt annak nevezni, ami. Miért nem lehet sírni? Miért nem lehet kivonulni egy emlékműhöz, akár állami szinten? Miért ne viseljen mindenki gyászszallagot? Tudom nem azt írtad, hogy ne tegyék, hanem azt, hogy Te nem teszed, mert nincs hangod, meg ügyetlen vagy. De azért volt az egészben egy fricska: nézzünk a jövőbe, lássuk meg a szépet, ne tépdessük a sebeket - reakció. Ami számomra legyintős, homokbaafejet politika.
Szerintem vállalni kell a nagyszüleink fájdalmát, emlékezni arra, ami volt, gyászolni - legalább egy napig. (Nem tudományosan, hanem érzelmileg.)Aztán az elkövetkezendő 364 napban csodálhatjuk azt ami van: a kilincseket, kapukat, meg ami megmaradt.

Oli bácsi · http://reakcio.blog.hu 2008.06.04. 21:41:42

Kedves Lola!

Hol volt ott a 'fricska' szó? Semmi baj a gyásszal, nekem az emléknappal sem: csak óvnék mindenkit. Mi itt szoktunk rinyálni a blogon, hogy március 15-én nem hord már senki kokárdát. A gyászszalagot még kevesebben fogják (érdemes megnézni a bombagyár kommentjeit: bombagyar.hu/index.php?post=1014, nincs más csak elkeseredés a nem-követés miatt. Sipos Zoltán átkokat szór nemzetére), beindul egy frusztráció-spirál, aminek nagy blődlik lesznek a végén.

Ha te úgy gondolod, hogy a "ne tépdessünk sebeket" a reakcióm, akkor kevés cigit szívtunk el együtt. A kilincsek, házak és a kis kutatásaim pedig igenis fontosak, ebből én nem engedek. Legalább hadd higyjem, hogy vannak olyan fontosak, mint a Trianon-biznisz némely megnyilvánulása (Erdély-túra 93 ezerért, idén Csíksomlyón a csángók már hozzá sem fértek a hajnali napfelkeltéhez a pesti táltosok miatt és sorolhatnám).

Google: "most nyílik ki a szemünk", nem személyeskedés végett, de itt azért ajánlanám az egyes szám első személyt. Mindenesetre az enyém nem. 1982-ben is láttam falun székelyt. Meg hát a rendszerváltozás óta eltelt 18 év: ha csak most nyílik, az már rég rossz.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2008.06.04. 23:29:45

www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/10842

Ide is kiteszem. Hátha olvassa a blogot valamelyik magyar multimilliárdos. Eladó a kolozsvári New York Kávéház, a két világháború közti magyar irodalmi elit törzshelye.
Nem gyászszalagot kell hordani! Kávézót kell venni Kolozsváron!
Szolgálati közlemény: ugyanilyen szar állapotban van a nagyváradi EMKE kávéház (Ady törzshelye).

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.06.05. 00:30:54

Érdekes ez a szétfejlődés, nekem is szemet szúrt.
De nem elképzelhető ugyanez a románoknál is?
Mert úgy máris érdekesebb lenne a felállás.

Emmet Ray 2008.06.05. 00:55:18

A románoknál érdekes a téma. Ott van a Moldovai Köztársaság esete, ami az egyetlen olyan ország, ahol a román kisebbség többségben van. Igaz, hogy hülyén hangzik? Persze, pont az Erdély-kérdés miatt nem feszegetik a problémát, inkább sunyiban állampolgárságot osztanak nekik. A különféle aromán, meglenoromán, meg Timok-völgyi románokról egyszerűen nem vesznek tudomást, mert nem illenek a dákoromán elméletbe. Így is lehet.

Téglagyári Megálló 2008.06.05. 10:00:56

Mi az, hogy szétfejlődés? Pesszimista hang, eh!

Németországban senki nem aggódik azon, hogy a poroszok meg a bajorok más világban élnek, attól még ugyanúgy németek.

Egyszerűen csak tudomásul kéne vennünk, hogy egy ekkora területen a magyarság nem lehet egységes. És nem kétségbe esni. Éljen Reisz András kiejtése!

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.05. 10:27:39

gross,

erről a Timok-völgyi románságról írnál valamit? Nem tudom mire utalsz.
Moldvában már jártam, de Moldovát sajna eddig kihagytam.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.06.05. 10:35:31

A Timok-völgy Szerbiában van, a bolgár határ közelében. Ez az ős-románok egyik gyanított szállásterülete, és most is él ott egy román kisebbség.

Dr Clio 2008.06.05. 10:48:31

A Timok-völgyi románokról itt olvashatsz valamit: en.wikipedia.org/wiki/Vlach_language_%28Serbia%29
en.wikipedia.org/wiki/Timok_Valley

A wiki szerint kevesebb, mint 1000 román él már csak ott.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.05. 10:59:19

Kösz!
De miért kellemetlen a románoknak? Ki is vándorolhattak oda a vlachok, oda csángálhattak?

Dr Clio 2008.06.05. 11:07:58

De minek? Igaz román csak nem hagyja Trainus és Decebal örökét, az ősök szent földjét!

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.05. 11:19:33

Nem mondhatják, hogy oda menekültek, sodródtak, mint a mi csángóink?

Téglagyári Megálló 2008.06.05. 11:52:14

Nekem van egy szerbiai vlach kollégám, okos gyerek.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.05. 14:13:19

Oli bácsi, Rád is linkeltem emitt:

konzervativok.blogspot.com/2008/06/az-elrabolt-trianontl-belvedere-palotig.html

Tudja, hegymögiek...

Lelkylola meg Falafel is igazat mondanak, egyébként. Szóval Tölgy is.

Meg Te is. (Rágyújt)

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.05. 15:04:49

Én nem kábítok senkit, máshol próbálkozzon.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.06.05. 15:31:42

Tölgy

nézze, a Teázóba most írt a transzcendens élményekről. A dohányzás is kicsit ilyen. Racionálisan nem alátámasztható, miért jó. Nem mazochizmus. Transzcendens élmény a pöfékelés. Hozzáértéssel, érzéssel kell csinyálni.
Mindenféle THC nélkül.

mr.joshua 2008.06.05. 16:05:14

nénike 2008.06.04. 14:21:06
- az a bizonyos középpont a tiszaparton Rahó közelében van.

Más.

Idealista, talán naív, ám a lelkekben történő 'nemzetegyesítést' leginkább a kereskedelmi televíziók tudnák elindítani. Elég lenne, ha a hírműsorok szerkesztési sémáját megváltoztatnák, csak annyira, hogy a szokásos belföldifontos-belföld-külföldifontos-külföld-bulvár sorrendbe beletennék a határon túli területek egy-egy fontosabb hírét is. Gondoljuk el: a négyes metró/gyermekanya/heroinfoglalás/politikai csörte hírei után szó lenne a kolozsvári/munkácsi/nagyváradi/pozsonyi hídépítésről/polgármesterről/balesetről/sikkasztásról/bébifókáról.
(Ehhez persze szükség lenne arra is, hogy a híradókat valóban szerkesszék, túl a hírcsomagok megvásárlásán - köszönöm, de nem kérek minden nap friss híreket öngyilkos merényletekről.)
Fő gond ugyanis, hogy a zembereket, akik nem foglalkoznak azzal, hogy a határokon túl is élnek magyar emberek, akik egyazon nyelvet beszélik, azok maguktól nem fognak változtatni ezen éppen saját érdektelenségük miatt. Viszont, ha a majdnem mindenható, de legalábbis egy fő szocializáló és értékképző-véleményformáló 'elem' is teljesen nyíltan, lazán és természetesen, mindenféle erőlködés és izzadtságszag nélkül beszélne ezekről a dolgokról, tudniillik, hogy van igazság odaát is, akkor ez elemi szinten ... sallalaa, sallalaa, sallalaa.

Feldobtam.

bomi 2008.06.05. 17:12:40

Oli bácsi 2008.06.04. 15:26:24
almodhi: erdélyről: sebok1.adatbank.transindex.ro/terkep1.php
van ugyanilyen Közép-Európáról is, de nem találom.

Megvan az, ugyanott:
sebok1.adatbank.transindex.ro/legbelso.php3?nev=KozEu

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.06.05. 17:28:37

Oli bácsi, a kutatások rettenető fontosak és minden tiszteletem a tiéd.
Én csak erről a bejegyzésről írtam, ami nekem, itt és most, kicsit tompító célúnak tűnt. Szerintem pedig nem kell tompítani, hanem üvöltözni kellene, meg fekete zászlót lengetni. Ha már úgyis sírva vigadó nemzet vagyunk, akkor sirva is búsuljunk.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.06.05. 18:06:43

Lola, én üvöltözés helyett papírok és megállás nélkül átbiciklizek a Mária Valéria hídon Párkányba, ahol a magyar pincérnőtől magyarul rendelek egy jó hideg szlovák sört.

Majd bemegyek a jednotába, és veszek otthonra jó kis tót sajtokat. Majd visszatekerek Esztergomba - mintha csak a Lánchídon mentem volna át Budáról Pestre. Ennyi.

Oldható a Trianon-trauma, meglepően könnyen.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.06.05. 18:11:58

ergé,

nem mindenkinél. A TLaciknál nem ilyen könnyű a dolog. De asszem ott más traumák is lehetnek.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.06.05. 23:03:02

"Amíg a szó csak térden áll,
A gondolat messze száll.
Amíg a szó csak térden áll,
A gondolat messze száll..."
süti beállítások módosítása