A vasfüggönyön túl
2008. június 11. írta: Ács Ferenc

A vasfüggönyön túl

 „Hová mennek? Kihez és miért?” – klasszikus román határellenőrzések jutnak eszünkbe, amikor az ukrán határőr faggat minket a beregsurányi átkelőponton. Pedig csak a rutinmunkáját végzi az új, immáron schengeni vasfüggöny keleti oldalán. Egy kis papírra gondosan felírja, hogy hányan ülünk a kocsiban. A cetlit visszafelé le kell adnunk, nehogy embereket csempészhessünk haza. (Aztán végül menekültek és cigaretta helyett csak a grúz Bordzsomi ásványvízből csempészünk nagyobb mennyiséget.) Átzökkenünk a független Ukrajnába: az első benyomások, miként lényegében a későbbiek is, a ’92-es székelyföldi kalandjainkat idézik fel. De ez Kárpátalja. Mostoha sorsú vidék, Magyarország részeként is szegény volt, de amióta elcsatolták, közép-európai mércével is gyötrelmes évtizedeken ment keresztül. Csehszlovák gyarmatosításvisszacsatolás, a túlnyomórészt magyar érzelmű zsidóság kiirtása, front közepe, málenkij robot, Szovjetunió, a maga minden máig érő borzalmával, és most az intenzív nemzetépítésbe fogott Ukrajna, immáron tizenhét esztendeje. Különös szerencsétlenségünk, hogy intenzív nemzetépítés mindig ott folyik, ahol egy védtelen magyar kisebbség él, de ezen utólag nehéz változtatni, és a siránkozástól nem lesz jobb. Mit tegyünk tehát, ha számunkra fontos, hogy maradjon magyar szó Kárpátalján?

 Először is jól tesszük, ha tényleg itt segítünk. Nem mintha lebecsülnénk a Felvidéken zajló drámai mértékű és iramú asszimilációt, vagy az erdélyi helyzetet. A verbálkarate és szájmagyarkodás helyett ott is elkél az értelmes, jól célzott segítség. Mégis, Kárpátalja nincs divatban, a magyar közösség kis létszáma miatt hagyományosan kevesebb figyelem esik az itt élő magyarságra. Pedig igazán súlyos a helyzet. A schengeni szögesdrót felállítása csak nehezített azon, hogy a magyar oktatás utolsó bástyáiért folyik a harc. Ez nem egy patetikus nemzethalál-vízió, hanem a hideg tények világa. Nem is egy látványos háború, itt csendben veszítjük el a hadállásokat, ha kimarad egy-egy magyar osztály. Civil összefogásból született alapítványunk ezért döntött úgy, hogy Kárpátaljára, és ezen belül is elsősorban a szórványmagyarság oktatásügyének segítésére koncentrál. A most záruló tanévben a Zrínyi Ilona Ösztöndíjprogram keretében harmadik alkalommal hirdettük meg a „Fogadjon örökbe egy magyar tanárt!” akciót. Most is azért utaztunk Beregszászra és Técsőre, hogy összesen 83 pályázónak adjunk át fejenként 40.000 forintos ösztöndíjat. Adományozóinkkal együtt olyan fiatal kárpátaljai magyar pedagógusokat támogatunk, akik mindannyian a szórványban tanítanak, igen nehéz körülmények között. A túlnyomórészt adófizetői egy százalékokból és a Nemzeti Civil Alapprogramból elnyert pénz most ennyire elég. De talán ez a – részben a magyar állam helyett végzett – munka sem kevés. Kárpátalja ma kis túlzással hét lakat alatt van. Magyarországról még csak beutazhatunk, de az ott élők – a minimális hatókörű (50 km) és szigorúan ellenőrzött kishatárátkelés kivételével – nem utazhatnak Magyarországra, csak akkor, ha egyenes ági felmenőjük vagy gyermekük él Magyarországon. Tehát a hatályos magyar rendelkezések értelmében a testvér például nem elég közeli rokonsági fok. Mindezeken felül, ha a kárpátaljai magyar mégis eljut az anyaországba, a magyar határőrök rendszeresen leukránozzák. Ezért indokoltnak tűnik, hogy a magyar határvédelem számára kötelezően bevezessenek egy földrajzi-történelmi gyorstalpalót, melyeket én magyar állami fizetéssel a kárpátaljai magyar pedagógusokra bíznék, akik szintén gyakran szenvedik el ezeket a megaláztatásokat.

 De mit tegyen, aki nem szeretne adakozni, vagy nem tud, mégis segítene? Utazzon Kárpátaljára! Túrázzon, pihenjen, költse el pénzét magyar panziókban. A nyugati világtól való relatív elzártságnak azért egy pozitív oldala van: a viszonylagos érintetlenség. A turizmusban hatalmas potenciál rejtőzik, és addig is, amíg kiépül az infrastruktúra (vagy éppen főleg azelőtt!) érdemes kirándulni a magyar emlékektől dús Tisza-környéki falvakba, a fantasztikus hegyekbe és a nagyobb városokba is. Kárpátalja nem divatos, de fontos, mert ott számítanak ránk. Vajon mi is számítunk-e a 150 ezer kárpátaljai magyarra?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr35512883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rivud 2008.06.11. 07:29:43

Nagyon jó a cikk, és maximálisan egyetértek! Egyébként pedig nem csak a magyar, hanem a nem magyar emlékek is nagyon izgatnak, mert a vidék évszázadok óta a különböző kultúrák együttélésének színtere - szerintem éppen ettől olyan izgalmas és szép. Nekem is régi álmom elutazni oda, csak hát négy pici gyerekkel még a Balcsira se könnyű...

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.06.11. 08:37:16

Kiváló cikk, maximálisan egyetértek. A Borzsomi ásványvíz valóban kiváló (nemkülönben a Visken palackozott Sajanszka). A határátlépésnél pedig még csak nem is az ukrán határőrök magatartása a legmegalázóbb és méltánytalanabb, hanem a Schengenen innenieké. Szégyenletes az a bánásmód, ami ott megy, még akkor is, ha a szlovák határőrök egy fokkal embertelenebbek, mint a magyarok.

Továbbá: Kárpátaljának szüksége van a segítségre, és az a kevés is sokat elérhet, legyen szó ösztöndíjakról vagy akár iskolai könyvtárakról (Kárpátaljai Magyar Iskolai Könyvtárakért Alapítvány).

Végül: érdemes elmenni, felfedezni és megnézni akkor is, ha nem mindig kényelmes és egyszerű, és ha várakozni kell érte a határon.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.06.11. 08:51:29

Gratulálok, csak így tovább! :) vagy egy évtizede tervezem hogy elmegyek Kárpátaljára, de még nem jött össze. Kell most vízum, meghívó, miegyéb? Vagy útlevéllel oda-vissza simán át lehet menni?

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.11. 08:55:34

Síelni is érdemes menni annak, aki nem túl igényes a pályákra.

Manyi Béci 2008.06.11. 08:55:51

:)
Aztán megnézték-e Vereckén az emlékművet?

Egyébként Kárpátalján még mindig nő a magyarok száma (bár már csökkenő intenzitással), tudták ezt?

A határellenőrzés valóban kemény, de ennek az egyik oka az,hogy a csempészet az egyik fő megélhetési forrás a környéken.

És azt tudják, hogy épp mostanság van egy vita a KMKSZ és az UMDSZ között arról, hogy csak a magyar iskolákban tanulók kapják meg a fejenkénti támogatást, ezzel ellehetetlenítve éppen a szórványban, ukrán iskolák magyar osztályaiban, vagy a hivatalos oktatáson kívül magyart tanuló diákok helyzetét?
No és melyik párt hol áll ebben a vitában?
Bonyolult dolgok ezek, kérem:)

A bozsomi ásványvíz felmagasztolása pedig csak valami bukolikus indíttatásból születhetett, eszméletlen sós, a sajanszka viszont tényleg jó.

ZöPö_ · http://route66.blog.hu/ 2008.06.11. 08:57:09

> Mindezeken felül, ha a kárpátaljai magyar mégis
> eljut az anyaországba, a magyar határőrök
> rendszeresen leukránozzák.

Ugyan már, nézzünk magunkba őszintén: csak a magyar határőrök, és csak a kárpátaljai magyarokat? Szerencsétlen erdélyi magyarokat hányszor románozzuk le, amikor az nekik jobban fáj, mintha egy román bozgorozna?

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.06.11. 09:05:02

Manyi Béci, a cigaretta- és benzincsempészetet felszámolták, mert egyszerűen szinte lehetetlen átjutni a határon. Vége. Ha megy valami, az a zöldhatáron megy teherautóval, a helyi szervek tudtával és egyetértésével. Valaki említett nekem egy érdekes statisztikát az illegális határátlépőkről is: szinte alig volt közöttük ukrán állampolgár, középázsiaiak voltak többnyire. Akkor meg miért a helyieket büntetik?

Manyi Béci 2008.06.11. 09:26:30

elgabor

Büntetés?
Azért nehezebb a csempészet, mert baromi szigorú az ellenőrzés.És felszámolni lehetetlenség.
Egy doboz mezei cigi kb 70 forintba kerül Ukrajnában, Mo-n a hétszerese. 2 kartont lehet személyenként legálisan szállítani? Régebben úgy volt.

joder 2008.06.11. 09:26:49

nem Borzsomi az, hanem Bordzsomi (ha már magyarosan akarjuk írni)

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2008.06.11. 09:50:04

Király a cikk, és maximális tisztelet az Alapítványnak.

A magyar határőröket szerintem meg külön képzik a határon túli magyarokkal szembeni parasztkodásra.

fairlane 2008.06.11. 09:59:39

Már bocsánat, de micsoda marhaság ez, hogy az ottaniak csak egyenesági, magyarországi rokon "birtokában" utazhatnak Magyarországra!?
Meghívólevelet bárkitől kaphatnak, a vízum díja pedig a szokásos schengeni vízum árának a fele. Ennek fejében az uniós állampolgárok vízum nélkül utazhatnak Ukrajnába. Nem kell feleslegesen dramatizálni a helyezetet...

Ács Ferenc 2008.06.11. 10:01:21

ergé: nem kell, és én megyek is újra, amint tudok.

elGabor: most a nagyobb várakozás (egy óra) visszafelé volt a magyar oldalon.

joder: kösz az észrevételt, javítottam.

Manyi Béci: Vereckéig most nem jutottunk el.
Az ásványvíz valóban sós, de nekem nagyon bejön. Igaz, a környezetemben azt is furcsállják, hogy a kék címkés parádi vízre is esküszöm, az pedig kénes és állítólag büdös.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.11. 10:07:50

Torockai tanulhatna tőletek Ács Feri. Nem hőbörögni kell, hanem tenni.

Ács Ferenc 2008.06.11. 10:14:56

fairlane: Az uniós állampolgárok valóban vízum nélkül léphetnek be Ukrajnába. Nem is abban az irányban van a probléma. Ukrajnából Magyarországra viszont vagy a nehezen megszerezhető vízum, vagy a most szigorodó kishatárátlépő:

Aztán: "A kárpátaljai magyarok körében aggodalmat váltottak ki a magyarországi kishatárforgalmi rend szigorításával kapcsolatban felmerült hírek. Úgy hírlik, hogy a Kárpátaljával szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe ezentúl csak húsz kilométeres körzetben lehet beutazni, azaz Nyíregyházára már nem, s Kárpátalján is már csak azok lesznek jogosultak az egyszerűsített határátlépésre, akik nem távolabb, mint 30 kilométerre laknak a határról."

Magyar Szó / Heti Válasz VIII/23.szám.

zenit 2008.06.11. 10:46:34

köszönjük szépen minden kárpátaljai magyar nevében! Egy ilyen cikk, szerintem, fontosabb az anyagi támogatásnál. Sok ilyen kellene!
Minden szenzációhajhászás, szánakozás nélkül bemutatni, hogy itt is élnek magyarok, és valamit tenni kell, ha azt akarjuk/akarjátok, hogy 30-50 év múlva is halljanak magyar szót az ide látogató magyarországi turisták.
És nem első sorban segélyekre, támogatásokra gondolok, hanem valamiféle közös gondolkodásra, és stratégiára.
Az umdsz-ről pedig talán ne beszéljünk, a magyarság kapcsán, az egy 100 millió dolláros vagyon „fedő”szervezete. Errefelé ekkora vagyont védeni illik és kell, hogy ne derülhessenek ki a 90-es években történtek. Ehhez asszisztál a jelenlegi magyar kormányzat. És a dollár milliókat forint milliókkal támogatja.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2008.06.11. 11:10:39

"Tervezzük a nyári programokat?
Sok lehetőség adódik. Egyre több.
Amit ajánlunk, az nem pusztán egy ezek közül.
A Vereckei-hágót minden magyarnak látnia kell egyszer!
Csak úgy érezhetünk rá Zrínyi Ilona hősiességére, ha végigjárjuk a munkácsi várat!
Dobó István nevéhez automatikusan kapcsoljuk az egri várat, pedig Szerednyén halt meg…
Induljunk Rákóczi Ferenc, Esze Tamás nyomában, járjuk be Ugocsát, Bereget!
Emlékezzünk Salánkon Mikes Kelemenre, Csetfalván Móricz Zsigmondra, Nagyszőlősön Bartók Bélára…
Husztnak romvára megállni kötelező!

Hol vagyunk a teljesség igényétől?
Épp’ csak ízelítő abból a sok-sok csodából, amivel ma kevesebb Magyarország.


Kárpátaljai kirándulásának megszervezését bízza ránk:

Karácsfalvai Sztojka Sándor Görög Katolikus Líceum

Karácsfalva, Béke út 54/a.

UA-90320

Intézményvezető: Egressy Miklós atya

Tel.:+380-67-3121004

e-mail: egressy@bereg.net.ua

Lelkivezető: Trescsula László atya

Tel.:+36-30-8160107

Koordinátor: Orosz István atya

Tel.: +36-20-9369330

e-mail: megmaradni@gmail.com

(Karácsfalva Kárpátalja tekintetében többé-kevésbé középen fekszik. Járművel egy nap alatt Kárpátalja bármely pontját oda-vissza meg lehet járni.)

Biztosítani tudunk:
-szállást 70 főig (három, négy és hat ágyas szobákban)
-konyha és étkezőhelyiséget (igény szerinti ellátással)
-előadótermet (150 személyes)
-őrzött parkolót
-kerékpárokat biciklitúrához (25db)

Szervezni tudunk:
-lelkigyakorlatokat (kérésre előadó papot is biztosítunk)
-rendezvényeket (előadások, konferenciák, lakodalmak)
-táborokat (nyáron folyamatosan, tanítási időszak szüneteiben egyeztetés alapján)
-kirándulásokat (idegenvezetőt biztosítunk)

A karácsfalvai Sztojka Sándor Görög Katolikus Líceum 2003 szeptemberében kezdte el működését. Többnyire anyaországi segítségből (Apáczai Közalapítvány, Illyés Közalapítvány, Nemzeti Kulturális és Örökség Minisztériuma, Duna Televízió stb.) épült fel és szerveződött.

Az intézmény fontos feladata, hogy a kárpátaljai görög katolikus ifjúság számára biztosítson egy olyan középfokú oktatási intézményt, ahol a testi-lelki-szellemi neveléssel együtt az egyház ősi hitét és hagyományát is meg tudja mutatni.

A diákok többsége a nagyszőlősi és beregszászi járás területéről való, de egész Kárpátaljáról várják a tanulni, fejlődni vágyó fiatalokat.

Az oktatás a 8+3 osztályos rendszert követi. Jelenleg három évfolyamon 54 diák tanul az intézményben. A főépületben tantermek (8), díszterem, kápolna, könyvtár, TV-szoba, konyha, étkezde és kollégium gondoskodik a diákok igényeiről. A 70 férőhelyes kollégiumi részben három-, négy- és hatágyas szobák vannak.

A Líceumban az általános középiskolai oktatás mellett fafaragást, asztalosmesterséget, virágkötészetet, falusi turizmust lehet tanulni. Szervezés alatt áll a restaurátorképzés és a médiaoktatás. A diákok körében nagy népszerűségnek örvend a tányérfestészet. Ezeket a szakokat külön tanműhelyben oktatják.

A diákok a „Görögtűz” című saját lapjukban számolnak be rendszeresen saját életükről, tanulmányaikról, programjaikról, gondolataikról. A havonta megjelenő újságot nem csak az iskola tanulói olvassák, hanem néhány példányt eljuttatnak saját szülőfalujukba is.

A líceum időközi előadásokat szervez honismeret, magyarságtudat, történelem, egészségvédelem és egyéb témakörökben. Filmklub is működik. A kirándulások elsődleges szempontja Kárpátalja megismerése.

Az iskolának testvériskolai kapcsolata van a Pannonhalmi Bencés Gimnáziummal és a Hajdúdorogi Görög Katolikus Gimnáziummal.

A líceum szívesen várja azoknak az iskoláknak, közösségeknek, magánszemélyeknek, szervezeteknek, alapítványoknak a jelentkezését, akik szeretnének az intézménnyel és fenntartóival megismerkedni és kapcsolatot kialakítani."

Mit lehet még ehhez hozzátenni?
Az ukrán állam nagylelkűen állja a fenntartási költségek 8 (NYOLC) %-át, a többit úgy koldulják össze. Címerállatuk - értelemszerűen - a templom egere.

Az (alacsony) árakról és egyéb lehetőségekről a fenti címeken, telefonszámokon lehet érdeklődni.

Jó utat!

Tudjátok: "Jót tenni jó!"

Manyi Béci 2008.06.11. 12:25:16

4yzsd9
"Az umdsz-ről pedig talán ne beszéljünk, a magyarság kapcsán, az egy 100 millió dolláros vagyon „fedő”szervezete."
:))
A szokásos magyar írígységet halljuk netán?:)
Az UMDSZnek több, mint 20ezer tagja van, ezenkívül vezetőket és képviselőket delegált az önkormányzatokba, meglehetős szavazótáborral rendelkezik, mindenképpen érdemes, sőt kell tehát beszélni róla. Bezony. Akármennyire utálja őket a kommentelő.:)
"Ehhez asszisztál a jelenlegi magyar kormányzat."
A mindenkori magyar kormányzatnak nem feladata igazságot tenni a külhoni magyar szervezetek között.
"És a dollár milliókat forint milliókkal támogatja."
Balgaság.:) Az UMDSz támogatást kap a kormánytól, a KMKSZ is. Ez így helyes.

zenit 2008.06.11. 13:13:14

csak gratulálni tudok Manyi Béci, hogy neked is csurran abból a 100 millából.
Az umdsz elődszervezetének, a szdpuo-nak, az ukrén gengszter-pártnak, is több mint 30 ezer tagja volt kárpátalján. Többek között minden(!) magyar iskola igazgatója. Kb. ennyit az itteni viszonyokról..
"A mindenkori magyar kormányzatnak nem feladata igazságot tenni a külhoni magyar szervezetek között"
nem, de azért, ha jelentkezik egy gengszter hogy magyarszervezetet szeretne létrehozni, akkor illene elhajtani.

Ács Ferenc 2008.06.11. 13:14:08

ZöPö: Köszöntöm a magyar zinternet nagy öregjét a posztban! :)

Manyi Béci 2008.06.11. 13:34:23

:)
Köszönöm, baromi jól élek abból, hogy szegénysorsú zenitek vérét szívom, azért nem haragszik?

Az UMDSZt a KMKSZ hozta létre anno 1990-ben ugyebár, hogy bizonyos tényeket leszögezzünk, és a badarságokat kiszűrjük a beszélgetésből:)
A két szervezet szinte szóba sem áll egymással jó ideje, Ön szerint ezt a problémát miért a mindenkori magyar kormánynak kellene - pl támogatáspolitikával - rendezni? Nem a belügyekbe való beavatkozás az ilyen magatartás? Szerintem az:)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.11. 13:42:04

Manyika,

az nem úgy volt, hogy az UMDSZ indított a KMKSZ jelölttel megegyező nevű jelöltet?
Az nem úgy volt, hogy az UMDSZ-t támogatta a koala, mert a KMKSZ fideszes?
Az nem úgy volt, hogy nem régiben a Strasbourgi Emberjogi Bíróság érvénytelenítette a 2002-es választási döntést, ami akkor az UMDSZ-nek juttatta a mandátumot, és az nem úgy volt, hogy az UMDSZ tojik erre a döntésre?
Manyika minden odavalósi azt mondja, az UMDSZ bűnbanda. Igaz posztkomcsi, így szeretnünk kell.

Manyi Béci 2008.06.11. 14:09:23

Nem egészen, Tölgy:)
Az valahogy úgy volt, hogy sokaknak tele lett a hócipője a KMKSZ-szel, nyilvánvaló okokból, és az elégedetlenkedők az UMDSZből csináltak egy ellenpártot. Ez idáig OK, ugyebár. És képzelje, a fospumpa volt az, aki egy kanyit sem adott nekik, holott. Az egyik első nagy itthonról vezényelt beleszólás esete forog fenn, mit szól?
Most már kap pénzt egyik is, másik is.

A jelöltindítás...hm igen.:) Kovács Miklós Kovács Miklós ellen. Nem sok befolyása volt amúgy a választásokra.
Ez a politika, tölgy, és ott sem más.
És figyeljen az időrendre!:)

A strassbourgi döntésre nem tojik az UMDSZ, csak - a szokásos kianagyobbgané szövegeken túl - semmi másra nem jó. Attól ugyanis most nem lesz képviselő senkiből.

Nagyon téved, ha azt hiszi, hogy minden odavalósi KMKSZ-es ill UMDSZ ellenes, kedves tölgy.

Amúgy nem tisztem az UMDSZ-t védeni. Létezik, szavaznak rá, hogy Doomhammer kedvenc szavát használjam, tényező.:) Ennyi.
Tudomásul kellene venni végre Kárpátalján is, hogy nemcsak egy igazság van, aki máshogy gondolja, az pedig nem egy szemét gané komcsi-náci, stb.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.11. 14:24:20

Manyika,
Magácska most is lefegyverző.
Az egy igazságból én nem engedhetek, de ez itten most mellékes. (A náci leszek én, Magának csak a komcsi marad.)

UMDSZ - hogy egy párt hogyan keletkezik, grass root vagy esetleg felülről megcsinált... erről tud-e valamit?
Gondolom a Fospumpa azért nem támogatta zsével az UMDSZ-t, amiért a koala nem támogatja Szász Jenőt. Egy új párt, amíg meg nem méretik, addig lehet fantompárt, vagy lehet az a célja tisztán, hogy a kisebbséget szétaprózza. Ez a dilemma fennáll kisebbségeknél - kérdezze meg a zsidókat a MAzsihiszről. (Tudom-tudom....)

Az UMDSZ valahogy erősen kötődik Kucsma-féle Ukrajnai Egyesített Szociáldemokrata Párthoz és a magyar posztkommancsokhoz is. Ez a véletlen játéka-e?

Nos, a strasbourgi döntésre tojik az UMDSZ: a döntés minimum az erkölcsi és politikai hitelét veszi el az UMDSZ-nek. De ha nem, ettől még lemondhatna az emberük a mandátumról.
Most arra kérem Manyika, ezt a Ferkó-féle jogi formalizmust ne akarja lenyomni a torkomon.

"Ez a politika" - nem ez! Ilyen is, meg más milyen is.
Az UMDSZ tényező, igen, mint Szaddam, Milisevics. És akkor nem ítélhetem el/meg?

Nyilván sokféle nép él Kárpátalján, de én csak a jobbakkal találkozom :)

Manyi Béci 2008.06.11. 14:47:59

Tölgy
Az UMDSZ keletkezésének igen könnyű utánanézni, tegye meg. A KMKSZ hozta létre, mindkét párt története olvasható a neten.

Hogy az UMDSZ kihez kötődik Mo-n, nos, kihez kötődhetne azok után, hogy az akkori hatalom semmibe vette?
Ezért is óriási hiba volt a semmibevevés.
Ha a jelenlegi kormány ugyanezt követi el (megpróbálok utánanézni ennek, mert nem tudom, mennyire igaz ez), ő is hibázik.
Hogy a két párt milyen ukrajnai pártokhoz kötődik, melyekkel és MIÉRT ápolgat kapcsolatokat, az rájuk tartozik, illetve a szavazóikra, csak valami egészen kirívó esetben tartozhat ránk. És képzelje, egy szocdempárthoz való kötődés nem az:) Azért zárójelben megjegyzem, hogy az ukrajnai pártok hm....nem sokat vethetnek egymás szemére semmilyen szempontból sem.

Nincs mandátum, amiről le lehetne mondani, kedves tölgy:)

Maga nem ismeri, csak az egyik oldalt, és azt is leginkább a médiából. Maga elfogult és ítélkezik, félinformációkból, előfelvetések alapján.
Szerintem:)
Ez szíve joga, de óriási hiba lenne a mindenkori magyar kormánytól.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.06.11. 14:54:07

amúgy tessék, aki turizmussal segítene:
'friss' segédkönyvek/útravaló:

Kovács Sándor: Máramarosi bércek között Kárpátalja máramarosi térségének kalauza
Romanika, 2007. 344 p.

Sós Judit és Farkas Zoltán: Kárpátalja
Lemberg és Csernovic útikönyv
Jel-Kép Bt., 2004

vízen:
Kállay György: Felső-Tisza vízitúra útvonal Kárpátalján (2.)
Szeged 1995

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.11. 15:08:41

Manyika,
én természetesen elfogult vagyok, és a médiából, és félinfók kapcsán. (Még Ausztráliában sem volta, csak hozomra elhiszem a létezését annak is.) De ez a szocdem párt, akkor sem ér! Többet sehová sem megyünk! Kucsma szocdem... neee!

Az index szerint az UMDSZ-t pénzeli főképpen a koala. VAlaki hazsudik?

index.hu/politika/kulfold/karpatalja80/

Ha nem vagyok intimissimo, Magácska honnan olyan nagyon jól informált?

Manyi Béci 2008.06.11. 15:22:30

A szocdempártot maga hozta szóba, tölgy:)P
Ez a neve, nézzen csak fel, látja, maga is így hívta!

Az indexnek Kovács Miklós azt nyilatkozta, amit.
Ennyi.:)

Jólinformáltságom a lényemből fakad. Ezért van minden vitában igazam.:)
Muhahaha!!!

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.11. 15:27:38

Manyika,

a maga lényege valóban magában van. Ez nem kérdés. Legfeljebb néha elhagyja, ha sokat énekel.

De a szocdem szót én nem használtam, csupán a párt hivatalos nevét használtam. Hogy tudja, kikről beszélek :P

"Ezért van minden vitában igazam.:)" vs. "nemcsak egy igazság van" Most melyiket írta a lényege?
Dialektikusan, ha kérhetem.

zenit 2008.06.11. 15:41:13

manyika! nekem úgy tűnik, hogy maga nagyon jól ismeri a másik oldalt.
én itt élek, tagja nem vagyok semmilyen szervezetnek. Az a szerecsenmosdatás, amit maga csinál gusztustalan.
Elég jól jellemzi az embert, az a mondat, amit évekkel ezelőtt egy nyugati támogatásból felépült iskola átadásán mondott a színfalak mögött, amikor furcsállták sokan, hogy mit keres ott egy szocdem állampárti figura: örüljetek, hogy megengedtük!
na ma ő vezeti az umdsz-t

Manyi Béci 2008.06.11. 15:50:35

:DD

Izé
(idegesen pislog)
(feltalálja magát!)
A kívételek erősítik a szabályt, Tölgy, és tudja, én kívételes vagyok;-)

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2008.06.11. 20:52:02

Nem lehetne dezertőrök belvillongása helyett arról írni, ami ott szép, jó, szokatlan, pótolhatatlan, kényelmes vagy épp igazi emberpróbáló kihívás?

Erkölcsi értékek mentén hihetetlenül nehéz politizálni. De - hosszú távon - hiszem, hogy érdemes. Nem biztos, hogy az a nyerő stratégia, mégsem érdemes másként.

Manyi Béci 2008.06.12. 08:10:46

Kitalátor

„dezertőrök belvillongása”
Mire is gondol? :)
Amúgy pedig:
Ha Ukrajnáról/Kárpátaljáról beszélünk, egyszerűen nem lehet megkerülni bizonyos dolgokat, sajnos. Szép dolog csodálatos hegyekről, műemlékekről írni, de még egy útikönyvben is illik megemlíteni olyan apróságokat, mint pl. a teljesen adhoc rendőri büntetések kiróvásának lehetősége az utakon, az utak állapota, a közbiztonság gyengesége, az orvosi ellátás gyatrasága vagy akár a határon előforduló mizériák, lám, ezt még a post is megemlítette. Odautazni még mindig inkább a kalandos, mint a nyugalmas vakáció kategóriájába tartozik, ha nem szervezett utazáson vesz részt. Lehetünk szomorúak emiatt, de attól még ez a helyzet.
És, ha ezeket a problémákat megemlítjük, már el is érkeztünk a politikához.:) A legtöbb problémának ugyanis ez a gyökere,
Nyilvánvalóan kikerülhetetlen szót ejteni arról, hogy évtizedek óta nincs kiegyensúlyozott politikai helyzet az országban, hogy már a mindennapi beszélgetések során is előjön Ukrajna több részre szakadásának a témája, hogy mást ne mondjak.
A magyar pártok ilyen közegben működnek, eszközeiket, módszereiket, stílusukat ez befolyásolja, ítélkezni is ezek figyelembe vételével lehet csak róluk.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.12. 09:34:49

Manyika,
itt nem áll meg a Fospumpa felelőssége? De bizony!

Manyi Béci 2008.06.12. 10:19:03

Itt megáll, igen.
A fospumpa kormányának felelőssége a belügyekbe való beavatkozás, az egyik párt preferálása a másik rovására, a támogatáspolitika részrehajló alkalmazása, ezzel az ellentétek elmélyítése, miegymás voltak.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.12. 10:24:50

Itt ne Fospumpázanak, ez nem a Tirpákblog.
Tölgy különben is egy náci fa.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.12. 10:27:12

Manyika,
most Maga szaladt bele egy jó nagy irónia-verembe :(
Figyeljen oda, ha rám figyel :)

(Miután elemzi az ukrán világot és azt állítja, hogy ott más a pálya, lelkesen belerántja a szarba a Fospumpát. Tulajdonképpen következetes Magácska is, csak mihez? :)

Manyi Béci 2008.06.12. 10:44:06

Tölgy, ne hülyéskedjen:)

Mi a túró köze van az ukrán belső viszonyoknak ahhoz, hogy a fospumpa itthonról személyes szimpátiák és kapcsolatrendszerek alapján osztotta a pénzt a határon túlra?
Semmi.
Az ukrán belső viszonyoknak az ottani mozgástérhez van köze, a pártok lehetőségeihez az adott közegben, nem a magyarországi támogatáspolitikához.
Például felesleges azon rugózni, hogy melyik párt milyen szövetségeket köt. Figyelmébe ajánlom például a KMKSZ választási együttműködését, tanulmányozásra.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.12. 10:51:14

Ne mán Manyika!
Volt egy hosszabb fejtegetése a kárpátaljai viszonyokról, utalról, politikáról, stb.
Erre voltam bátor megjegyezni, hogy nyilván a Fospumpa a felelős, mire Kegyed ráugrott, hogy de tényleg!

Speciel, szerintem lehet bírálni - mijazhogy, nagyonis! - de a ma reggel 8.10-kor beírt kommentjében foglaltakért csak nem :)
(Ha akarja fikázhassuk a Fospumpát, de azt kizárólag baráti körben szokom.:)

kappel 2008.06.12. 11:07:53

gratuláció a cikkhez, az alapítványhoz!!
a cikkről eszembe jut egy minapi széljobb rendezvény. kiváncsiságból elmentem, mit vakernak, régen hallottam felőlük.
hihetetlen fárasztó volt. most is felpörgök ha erre gondolok.folyamatos szájtépés - igazmagyar,nagymagyar,mégInkább,vesszen - a tettek helyett, semmi jövőbe mutató gondolat.
hála Istennek azért egyre több honpolgár mozgolódik (moldvaiak többen, ti, Rákóczi Sz. így hirtelen), aki nem csak pofázik, hanem tesz is vmit.
úgyhogy megyek is utalni

Manyi Béci 2008.06.12. 12:31:07

Pffh, látja, a megáll a felelőssége kifejezés félreérthető, jelenthet nemet is, igent is.
Miután nem feltételeztem magáról, hogy humorizál (khm...ne vegye személyeskedésnek, nyöhehe:) ), ezért természetesen arra gondoltam, hogy az ukrán zavaros belpolitikai helyzetet próbálja ráhúzni a fospumpa támogatáspolitikájában fellelhető anomáliákra.
Lám, idevezet a pontatlan fogalmazás:)P
Igen, jól érzi, csakis maga lehet a hibás a félreértésért!:))

Tény, hogy az eddigi vitáink alapján vélelmeztem, hogy a "nem felelős" jelentést használja, hm..én sem vagyok mindig mentes az előfeltételezésektől.
Ezután majd még jobban törekszem!

Ács Ferenc 2008.06.13. 10:58:18

Alapítványi elnökünk lelkemre kötötte, hogy írjam meg: a Hármashalom Alapítvány közhasznú, így minden adomány 30%-a leírható az adóból, (max: 50.000 Ft.)

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2008.06.14. 20:16:15

A debreceni székhelyre bejegyzett "Megmaradni" alapítvány is közhaszmú, sok ember 1%-val a 8% ukrán állami stallum kijön 100%-ra.

Manyi Béci! (2008.06.12. 08:10:46)

Kihagytad, hogy a határátkelésnél oda-vissza minden egyenruhásnk, akivel találkozol, adni kell 200Ft-ot (régebben 1-1 dollár is elég volt, most nem tudom). Kihagytad, hogy megélhetési publicisztáink rendre a horvátországi nyaralaásukhoz kapcsolódva fikáznak egyet a Balatonon, egyet Budapesten, és felemlegetik a gaz szerbek valamelyik tettét. (A csúcs ebből a szempontból Bayer Aspirin.) Kihagytad, hogy bögölyrajként cigány koldusgyerekek tapadnak rád, ha megesik rajtuk a szíved, és pénzt adsz nekik. Ha élelmet, nem dobják el, mint a hazai és a romániai cigányok, hanem felfalják, de akkor nem követnek annyian.

Azt is kifelejtetted, hogy a magyar rendőrök intézkedései, büntetései már sajnos nem ad hoc jellegűek, hanem szisztematikusak, azaz a 70-es táblánál 80-nnal "elzúgó" trabantossal, ladással addig geciznek, amíg legalább egy 50 ezres bírság össze nem jön (a régi "szép" kommunista időkben ez úgy ment, hogy ha mást nem találtak, kinyittatták a mentőládát, és megbüntettek a rozsdás olló miatt, merthogy a magyar ipar gyárilag rozsdás ollót rakott a leplombált ládákba), az ugyanott 160-nal elvillanó faszhosszabbítók (Audi-Mervcedes-BMW, buzikupé, kabrió, terepjáró-utánzat) meg nem észlelhetők a számukra.

Ukrajna maga a csoda, csoda ugyanis, hogy létezik, lakosságának ugyanis elég kis része ukrán, a fele szétszórva orosz, de nem jelentéktelen az egy tömbben egymással európai értelemben ezer éve békében élő ruszinok és magyarok száma sem, hogy a többi, szintén őshonos kisebb nemzetiségről (pl. lengyelek, románok) ne is beszéljünk.

Vallásilag is megosztott, az ukrán görög katolikusok jelentős hányada magyar és/vagy ruszin (a kettő nem zárja ki egymást), Huszár nagyérsek ugyan tagadja magyar származását, de hát ezt ismerjük, így vannak ezzel a moldvai és bukaresti római katolikus papok, püspökök is...

A nagy nehezen létrehozott autonóm/autokefal Kijevi Patriarchátust alig ismeri el a többi ortodox egyház, Moszkva patriarchája meg továbbra is minden oroszok patriarchája.

Kárpátalja és Galícia nem is szerves része az országnak. Nem, vagy csak átmenetileg volt a cári Oroszország területe, a Galíciától Bukovináig terjedő sáv az Osztrák-Magyar Monarchia kultúráját és átkait örökölte. Kárpátalja ráadásul a legszegényebb régió Ukrajnában, onnan szinte csak elvettek az utóbbi 90-100 évben.

És akkor is: az egyik legszebb, emberi érzelmekben, tájadottságokban, kuturális örökségben a leggazdagabb, igazi "eurorégió". Ott is áll valahol Vereckétől nem messze az Európa földrajzi közepét jelző obeliszk... A most hivatalos polkorrekt multietnikus együttélés ott ezerszáz éves legalább. És lehet, hogy minden politikai instabilitás ellenére lehagynak minket a fajlődésben, otthagynak, mint Szent Pál az oláhokat. És bizony még azt is megérhetjük, hogy hamarabb lesz ott ezuró, mint nálunk. Nem kellene elfelejteni: Olaszország 30 éven át permanens kormányválságról, kormány és államfők lemondásáról, évente előrehozott választásokról, hatalmas inflációról volt híres, aztán egyszer csak m,iderült, hogy lesajnált szegény emigránsbázis vezető ipari nagyhatalom lett. Az emigránsok ugyanis hazavitték a pénzüket, és befektették. Ugyanígy járt a lenézett Írország is, ahol az uniós harmonizáció részét képezte a WC-papír elterjesztése is, most meg...

Nagyon sok felső-középosztálybeli ukrán, ruszin, kárpátaljai magyar emigráns, illetve leszármazottjuk él az Újvilágban és máshol. Pl. Pesten...

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2008.06.15. 13:55:22

Megmaradni Alapítvány Kárpátalja Ifjúságáért
4032 Debrecen, Komlósi u.86.
OTP Bank Rt. 11738008 - 20703183

Amennyiben támogatni szeretnék értékteremtő munkájukat, szórólapot és csekket kérhetnek a következő e-mail címen: megmaradni@gmail.com és a +36-20-936-9330-as telefonszámon (Orosz István)
süti beállítások módosítása