Debreczeni szerint Orbán Imrédy örököse
2008. június 14. írta: k|M

Debreczeni szerint Orbán Imrédy örököse

 Szerintem ez már sok. Több annál, mint amennyit bárki - legyen akár Debreczeni József is - megengedhet magának, és nem azért vésem ezt a digitális falra, mert Orbán Viktor a tökéletes ember, a tévedhetetlen országvezető, hazánk felemelkedésének záloga (azok mi lennénk, hehe). Azért linkeltem ezt át ide, mert az összehasonlítgatás Horthyval, Gömbössel és Imrédyvel pitiánerség. Lúzerkedés. Beszédrészletek önkényes egymás mellé vagdosása, prekoncepcionális szelekció - ami érthető lenne, ha az MSZP, a politikai ellenfél tenné, de érthetetlen egy független értelmiségitől.

 Értelmiségi maszturbáció ennek a műfajnak a neve, ha nagyon nevén akarom nevezni a dolgokat, de a boldogtalan hétköznapok nem tartoznak az olvasóra: a privát életét tegye rendbe mindenki, s csak azután mártsa tollát a vitriolba, hogy tudja, van, aki szereti, van, akihez ő maga tartozhat és akire számíthat; ne az olvasótól, az értelmiségi közegtől várjuk a szeretetet, a szeretet-pótlékot.

 Tanácsunk Debreczeni Józsefnek, és a boldogtalanság-bizniszben utazó, frusztrációit a több kolumnán át levezető jobbos-balos újságírónak is: lelki bajait kezeljék! Vagy kérdezzék meg orvosukat, gyógyszerészüket!

 De ha lehet, kíméljenek meg bennünket ettől a sebzett entellektüeli mélységektől és magasságoktól. Mert ez szánalmas. Unalmas. Mert megalapozott félelmek alapzatán nyugvó, de végeredményben duplacsavaros és alaptalan félelemkeltés minden ehhez fogható betűhalmaz, amire aztán tényleg semmi szükség.

 Ez ugyanis rettegország eljövetele. A sötétség erői által megszállt parancsuralmi Magyarország víziója. Ez a riogatás csak húzza vissza az országot a szarba. A bűzös fekáliába, ahol nem arról esik szó, hogy az elektrotechnikai iparágban milyen képzések árán fejlesztünk olyan chipeket amik busás haszonnal adhatók el a világpiacon, vagy a gyógyszerkutatás mennyi jól képzett főt igényel ahhoz, hogy világszintű produktum legyen a végeredmény, hanem arról, hogy Debreczeni J. mit gondol valakiről, akinek nem ismeri sem a céljait, sem a terveit, és grátiszként még a fejébe sem lát bele.

 Elég volt ebből az értelmiségi semmibeszédből, mert ez csak élhetetlenebbé teszi Magyarországot.

 Köszönöm, hogy meghallgattak.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr80519902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bierkamp 2008.06.15. 10:15:41

Zoli te hülye vagy..úgy értelemezed ahogy az agymosott eszed elbírja, ahogy a papagálykommandó beléd véste....jobb ha nem szólalazs meg!
Ez neked má magas!!!
Orbán is tudta hogy miről beszélt Gyurcsány ( hogy a politikusok Orbán is hazudnak ...:)...de így kommunikálta nektek hülye értelemesek!

midnight coder 2008.06.15. 10:17:15

:zoli27
Te is nagyon jóindulatúan kezeled az öszödi beszédet. Mirõl volt ugyanis szó valójában ? Arról hogy a tettestársakat pár hónappal a választási gyõzelem után fel kellett világosítani arról hogy mi van az országban, illetve mit csináltak Fletóék az elmúlt 2 évben. Nem a mezei választókat, hanem a bennfentes tettestársakat akik azért a mezei szavazópolgároknál 50x jobban voltak tájékoztatva - és ez a munkájuk, politikusok.

És ezek után Debreczeni Orbántól félti a demokráciát ? Másrészt az is érdekes hogy egyáltalán milyen az a demokrata aki a másik oldal gyõzelmét katasztrófaként próbálja beállítani ? OVI-ék sem voltak vidámak 2002-ben az MSZP gyõzelmének lehetõségétõl (és ha valaki populista volt a magyar történelemben akkor az az MSZP 2002-es kampánya volt) de azért az nem hangzott el hogy Megyóék Rákosi utódai és hogy ha hatalomra kerülnek akkor nem lesznek szabad választások, illetve a komcsik visszahívják az ideiglenesen itt tartózkodó szovjet csapatokat és újjáépítik Recsket...

Debreczeni szvsz igazi régivágású kádárista agitprop ember, pont ugyanazt mondja mint anno Kádárék: ha itt szabad választásokat tartanánk akkor visszajönnének a nácik mert a magyar nép nem érett meg arra hogy szabadon dönthessen a sorsa felett, azért van a Párt hogy megakadályozza a nácik visszatérését. Ez mondjuk már a 80-as években sem kicsit hangzott hülyén, de hogy valaki 2008-ban próbálkozzon vele az enyhén szólva is szánalmas.

Roy 2008.06.15. 10:25:59

Az MSZP riogatása nem alaptalan, a nyugdíjakkal kapcsolatban. Amikor Orán hatalmon volt sajnos megtörtént, hogy befagyasztották a nyugdíjakat. A beruházássokat meg el sem kezdték, ami már tervezve voltak(lásd 4-es metró, sztrádák építése). Arra való hivatkozással, hogy erre nincs az országnak pénze. Hova tették? Mikor a Hornéktól átvettek a kormányzást, akkor orbánék azt nyilatkozták milyen kicsi az államadóság. Rendben találtak mindent. Hirtelen kb. fél év után mi történt, mitől lett rosszabb? Lehet, hogy nem jól mérték fel a helyzetet, vagy hazudtak. Az biztos, hogy 2100-ben jön a feketeleves, és remélhetjük, hogy nem előbb.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.06.15. 10:27:49

zoli27,

értem én, amit mondasz, csak az a bajom, hogy hosszas gondolkodás után sem tudok módot arra, hogy népszerűtlennek hangzó dolgokat előadjak a népnek úgy, hogy ne utáljon érte. Voltam pár védegyletes előadáson a tavasszal ("Lehet más a politika"), és ott arra jutottak ezzel kapcsolatban, hogy a nép a kádári rendszer bűvöletében él - azaz nem kell gondolkozni semmin, majd fent elintézik. Ott volt TGM is, megkérdeztem tőle, hogy ha a népet ő speciel tényleg kompetensnek tartja (ezt találta mondani ugyanis), akkor a populizmus (azaz népszerű dolgok hangoztatása a hatalom érdekében) miért negatív értelmű szó? Ő sem tudta.
Következésképpen attól tartok, hogy nem is lehet igazat mondani a népnek, aki (amely?) hülye és teljesen elszokott a logikus gondolkozástól, pontosabban rá se szokott soha. Nekem is vannak, mint gondolom, mindenkinek, naiv elképzeléseim arról, hogy mit kéne tenni politikusként, de valószínűleg kudarcba fulladna minden erőfeszítésem, hogy demokratikusan valósítsam meg őket.
Az emberekből általánosan hiányzik a képesség egyszerű logikai összefüggések beátására, mint pl. "ha két ember nem ért egyet, akkor minimum az egyik téved", vagy "egyszerre csak egy dolgot lehet csinálni, ezért vagy konszenzusra jutunk, vagy egy harmadik felet kérünk fel döntésre", pl. az adó mértékének megállapításával kapcsolatban.

Invictus 2008.06.15. 10:29:12

dzsucseharcos · songun.blog.hu 2008.06.14. 20:15:49

"Épp a napokban bányásztam elő egy régi usenetes vitafórumot (1991-eseket). Az akkori SZDSZ-es ellenzék álláspontját átvevő fórumozók ugyanazokat a vádakat fogalmazták meg az Antall-kormánnyal szemben, mint a mai szocik a Fidesszel szemben. Kádárizmus egyfelől, provincializmus, szélsőjobbal kokettálás stb. másfelől. 1991-ben hónapokra voltunk a parlamentarizmus felszámolásától, hogy a vitézkötéses nemzeti klerikális antiszemita giccs ismét ránk telepedjen"

Bizony, bion... És mi a legviccesebb? Hogy akkor drága Debreczeni Jóska a másik oldalon állt, mint Antall József odaadó híve (aki olvasta az Antallról írt A miniszterelnök c. könyvét, az tudja, hogy számára Antall volt a nagybetűs Miniszterelnök. Furcsa fordulata a sorsnak, hogy most meg Gyurcsány az neki... Gyanítom, OV-vel viszonzatlan maradt a szerelem (pl. anyagiakban), ezért van benne annyi keserű gyűlölet OV iránt :))) OV-ről is írt könyvet, érdekes olvasmány az is, már nem feltétlen OV-hivőként írta, hanem távolódófélben, de még nem is a mai orbánfób énjével.
Ja igaz, nem csak ő állt másik oldalon 91-ben, hanem Orbán is :)))

"és ugyanez a helyzet 17 évvel később. Mértékadó elit értelmiségiként tevékenykedni a metrókocsi-vezetéssel vetekedő mértékben monoton foglalatosság lehet. Ugyanazokat gondolni évtizedeken át, és ugyanolyan stílusban le- és leírni... ha már a gondolatok ugyanazok, legalább új hasonlatokat találhatnának ezek a kreatív elmék."

A tisztesség kedvéért azért le lehet szögezni: Csurka, Bencsik, Lovas, Bayer (jó, ő volt vérlibsi népszabó és mancs-szerző is) is ugyanazt műveli 10-20 éve. One-trick pony mindegyikük.
Az olyan neofiták mint Bayer meg Debreczeni meg Csintalan külön szórakoztatók, ha tud az ember az "előző életükről".

Dr. Pelikán et. (ferológus) · http://ferologia.blog.hu 2008.06.15. 10:29:43

Sziasztok!
Debreceniből csak a kolbász érdemel figyelmet, ha publicista akkor lapozzatok, ha kolbász akkor süssétek, aztán, mustár, savanyú paprika ízlés szerint. Szóval van ma Magyarországon egy értelmiséginek csúfolt csoport, akik azt gondolják bármit leírhatnak, hogy megmentsék a hazát orbántól.
Nem fog sikerülni nekik, csak a papírnak való fák bánják e hevületet, de ezt a lapszámot most beszerzem és ősszel ezzel gyújtok be a kandallóba.
Üdv Pelikán

zoli27 2008.06.15. 10:31:00

Roy,
Valóban így tettek, azért, hogy ne nőjön tovább az államadósság, ne legyen elzálogosítva az ország jövője.

midnight coder 2008.06.15. 10:33:44

Most sincs pénze. Fletóék ma is hitelbõl osztogatnak.

A képlet úgy néz ki hogy van az államkassza, vannak a befizetések és a kiadások. A kiadások igen jelentõs része a nyugdíj. Ha ezt emeled akkor két dolgot tehetsz: vagy a befizetéseket emeled (de ezt már nem nagyon lehet mivel az ország versenyképessége így is a bányabéka alatt van és az egész környéken nálunk a legszarabb az üzleti környezet) vagy hitelt veszel fel.

Az amikor az AHT hiánya teszem azt 7%, azt jelenti hogy az államkassza mínuszos. Ezt pedig állam bácsi csak újabb hitelek felvételével tudja pótolni. A gond ott van hogy ezt sem lehet a végtelenségik csinálni, ugyanis minél magasabb a GDP arányos államadósság annál kockázatosabb hitelt adni nekünk -> annál magasabb kamattal kapjuk a további hiteleket.

Fletóék az elõzõ ciklusban annyi mínuszt hoztak össze mint Kádárék 40 év alatt. A megszorítások pedig azért vannak (voltak) mert a hitelezõk dörömbölnek az ajtón.

Most Fletóék hátradõlnek a székükben és kijelentik hogy minden nagyon jó, jönnek a reformok eredményei. Könyöröm, milyen reformoké ? Egyedül a egészségügyben lett volna némi (és meglehetõsen toxikus) változás. És Fletóék pár hónapja még azt kommunikálták hogy ha nincsenek reformok, ha megbukik az eü reform az nemzethalál. Most meg reformok huss, és mégis minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vannak elégedve. Nem igaz hogy ez ballib oldalon senkinek nem tûnik fel...

Invictus 2008.06.15. 10:37:38

" ergé 2008.06.14. 21:35:02
Ez azért tényleg kemény: ez az ember az első szabadon választott parlament MDF-es képviselője volt. Hosszú út vezetett idáig... "

Dávid Ibolya is az volt. Az MDF pedig gyakorlatilag ugyanazt az utat járta be, mint Debreczeni.

Invictus 2008.06.15. 10:42:35

"Nem igaz hogy ez ballib oldalon senkinek nem tûnik fel..."

Feltűnik, csak hát a legfontosabb, hogy Jones gazda ne jöjjön vissza. Ez megér egy újabb, még orbitálisabb elkúrást. Azért kíváncsi leszek, hogy mi lesz, ha 2010-re Fletó "visszahozza a szarból a kormányzást", ahogy 2006 előtt... Mi lesz utána? Szerintem a tévéostrom, 2006. okt. 23. vidám dzsembori volt ahhoz képest, ami akkor jöhet...
Nem tudom mire számítanak, arra hogy akkor Orbán majd megbukik, vagy lemond, és ettől szétesik a fidesz, és ezzel elérték a szent célt?

midnight coder 2008.06.15. 10:48:42

>Azért kíváncsi leszek, hogy mi lesz,
>ha 2010-re Fletó "visszahozza a szarból
>a kormányzást"

Nem, szvsz már rég nem errõl van szó. Ezt 2010-ig most nem tudják eljátszani, ahhoz túlságosan szarul áll az ország. Azt lehet eljátszani hogy fél évig kommunikáljuk hogy minden nagyon szép, minden nagyon jó, elosztogatunk egy rakás pénzt, megy a populista demagógia ezerrel, aztán fél év múlva az SZDSZ nagy kegyesen belemegy az elõrehozott választásba. És így az MSZP nem 15 hanem 20%-kal megy a levesbe. Ha 2010-ig kivárnak akkor a 10-nek is örülhetnek.

Roy 2008.06.15. 10:54:20

zoli27
Az a gond,hogy amennyiben nem épülnek autópályák, akkor a beruházók sem mennek arra a területre. A külföldi túristák sem jönnek ide. Infrastruktúra nélkül éppen úgy meghal at oszág. A 4-es metró meg azért kellett volna, mert nem sokára össze fog omlani a felszini közlekedés. Szét kellene nézni, hogy ahol mindezek léteznek, mennyire hat ki azon országok fejlődésére. Természetesen így lehet csinálni, hogy az államadóság csökkenjen. Minden beruházást leállaítani. Ennek később isszuk meg a levét. A nyugdíjakról meg annyit, hogy valaha ezek a mostani nyugdíjasok nem ingyenélők. Megdolgoztak érte. Legalább a reálértékét kellene megőrizni a nyugdíjaknak.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2008.06.15. 10:59:07

bierkamp:
Vagy a nagyapád molesztálta anyádat, vagy nagyanyád az apádat, de az biztos, hogy nem vagy tiszta fialás. Peetmaster meg a testvéred, de lehet, hogy az apád is.

midnight coder 2008.06.15. 11:01:46

Roy
Ahhoz hogy az autópályák beruházásokat hozzanak az is kellene hogy az üzleti környezet, a versenyképesség jobb legyen mint a környéken. Bármelyik kormány építhetett volna 1000 kilométer autópályát hitelbõl, elvégre milyen jó is ezeket átadni, de valamiért mindenki odafigyelt hogy addig nyújtózkodjunk amíg a takaró ér.

A 4-es metró eleve el volt kúrva. És abból a pénzbõl röhögve rendbe lehetett volna hozni a felszíni közlekedést európai szintûre.

OFF: Illetve ami még fontosabb: fel lehetett volna még egy atomerõmûvet építeni Paks mellé. Ugyanis szvsz pár éven belül itt olyan energiaválság lesz hogy a fülünk kettéáll. Paks ami eddig a villany felét adta (és messze a legolcsóbban) üzemidejének a végét járja, még ha meghosszabbítják az sem fog örökké tartani. Inkább ilyesmire kellett volna a pénz és nem egy párhuzamos földalatti útvonal a 7-es busznak... Szép hogy lesz 4-es metró, kérdés villany lesz-e ami hajtja, illetve még érdekesebb hogy mennyiért lesz...

midnight coder 2008.06.15. 11:05:57

bierkamp 2008.06.15. 10:15:41
Orbán is tudta hogy miről beszélt Gyurcsány ( hogy a politikusok Orbán is hazudnak ...:)...de így kommunikálta nektek hülye értelemesek!

>Amit meg lehetett csinálni az elmúlt egy hónapban
>, azt megtettük. Amit az azt megelőző hónapokban
>titokban meg lehetett csinálni úgy, hogy nehogy
>a választási kampány utolsó heteiben
>előkerüljenek olyan papírok, hogy mire
>készülünk, azt megtettük.
Persze, Fletó minden politikusról beszélt... Kérdés hogy az "igazságbeszéd" hívei kit néznek hülyének...

bierkamp 2008.06.15. 11:06:56

FALAFEL téged meg egy patás Lucifert molesztáló Orsós Orbán szűlt! (mint sok más bebutítottat)

bierkamp 2008.06.15. 11:08:34

szavak kiragadása a mondat és szövegkörnyezetből ---ez megy nektek sötét Orsós Orbánisták. Ezt megtanultátok a gonosz törpátől!

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.15. 11:18:32

Turul,
nem lehetne elérni valahogy, hogy a Zindex hagyja békiben a Reakciót? Vagy szándékosan küldi ide a gerilláit?

Netuddki. 2008.06.15. 11:21:26

midnight coder 2008.06.15. 11:01:46
Nem autópályát kellett volna építeni, hanem a többi főutat minimum 4 sávosra bővíteni.

A villany ma már ugyanolyan árucikk mint a kenyér és a tej. Ahol meg tudják fizetni, ott lesz is belőle. Így erőművet sem az állam fog építeni, hanem aki látja a beruházás értelmét. Ehhez persze a körülményeket az államnak kéne megteremteni.

Orbánt utálom, de ha ő kezdi meg az adócsökkentést, akkor hadd jöjjön. Minél előbb. Most erre lenne szüksége az országnak.

Naumov 2008.06.15. 11:22:33

Debreczenivel kapcsolatban mindig azon gondolkozom, hogy ez neki most megélhetési kérdés, vagy csak ennyire elvette a józan eszét a gyűlölet amiért kipaterolták a jobboldalról.

Az index címlap ellen meg nem lehetne valamit tenni? Uszkve egy évtizednyi sajtóanyag áll már a rendelkezésünkre zorbán különböző rémtetteivel kapcsolatban, véleményem szerint teljesen felesleges bierkamp meg álommókus kategóriájú szerencsétlenek tolmácsolásában is minden alkalommal végighallgatni hogy a fideszes diktatúra alatt a képviselők csak háromhetente nyomkodhatták a parlamenti szavazógépet a mindenkori frakcióvezető utasításainak megfelelően..

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2008.06.15. 11:23:25

Az őszödi beszéd nem egy sajtótájékoztató volt, hanem a judeobolsevik maffia gyűlése, ahol ferkó bűnbandája tagjai körében arról beszélt, milyen bűncselekményeket hajtottak végre másfélév alatt. Arról nem esik szó a beszédben, hogy mostantól megigazulnak, és mindent az ország népéért tesznek.
Faszferkó nem a "reformjaiba" bukott bele, hanem az őszödi beszédbe. Nem abba, hogy szerinte eddig ingyenes volt az egészségügy, és ezért 300 forintot fizetnünk kell, mert ettől felvirágzik. Nem abba, hogy szerinte eddig ingyenes volt az oktatás, és a tandíjtól várható csak színvonalas oktatás. A népszavazás rámutatott, hogy ezt a bárgyú faszságot, amit ő reformnak nevezett, még a sajátjai is elvetik. És nem azért, mert nincs 300 forintjuk, hanem azért, mert a bérünkből vont adók egy része az ÜE-re megy, ergo nem ingyenes. Hasonlóképpen van ez az oktatásüggyel is.
Azért bukott meg ferkó, mert kiszivárgott, hogy lopnak, csalnak, hazudnak, és erről beszélgetnek egymás között.

tanár úr 2008.06.15. 11:34:30

FALAFEL...nah most menjél oda gyógyíttatni magadat ahová a gonosz Orsos Vezéred jár minden elvesztett választás után...beeeee:)))
Ennyi marhaságot csak a gonosz törpe tud összehordani:))

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2008.06.15. 12:20:08

tanár úr:
Nem mehetek, mert azt is bezártátok.

Prosztó 2008.06.15. 12:32:15

tanár úr

Mein Gott...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2008.06.15. 12:34:56

" dzsucseharcos ·

Nem is sejti, mennyire beletrafált. Az alábbi link egy ultragyurcsányista blogjára mutat:

entellektuel.freeblog.hu/archives/2006/10/15/Gyurcsany_a_kiraly/"

hmm.. azért ha Gyurcsányt Istvánnal állítottam párhuzamba, és Orbánt Koppánnyal, akkor ugye az nem éppen ultragyrucsányista, hanem van abban fricska is.

vegyük észre: az István a király nem teljesen istván-párti.

elvégre amikor íródott, akkor Kádár volt István párhuzama.

de kösz a linket.:)

huncros 2008.06.15. 12:36:06

falafel: te végig is hallgattad a beszédet, mind a 20percet?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2008.06.15. 12:37:07

egyébként Debreczeni cikkét olvastam, és először kétkedve fogadtam, de aztán rákellett jöjjek, hogy a politikai rendszer pontos elemzéséről van szó. egyet kell értsek vele. Horthy-nak nem volt akkora hatalma,mint amekkora egy kétharmados Orbánnak lehet lesz majd.

Prosztó 2008.06.15. 12:39:19

A debreczenikkel nem lehet mit kezdeni.

Ez is egy piac, és ő jól elvégzi, amiért fizetik.

Az orbánozás meg annyira kézenfekvő stratégia, hogy semmi különös nincs benne, hogy az MSZP erre épít.

A szomorú az, hogy ennyi év után ennek a stratégiának már rég meddőnek kéne lennie, de valahogy nem az. Két dolog lehetséges:

A, Ennyire jól működő dolog a démonizálás/negatív kampány. Ennyire elültethető a fejekben, ennyire hihetővé tehető.
B, Valós hibák felnagyításával dolgoznak, így utólag mindig elő tudnak kaparni annyi valóságalapot, hogy elhitethetik elemi érdeküket, egyetlen esélyüket:

"egyik 19, másik egy híján húsz"

Ha 'B', akkor itt nem csak a debreczenikkel van baj.

Prosztó 2008.06.15. 12:40:59

És akkor ki tehet róla, hogy orbánnak kétharmados többsége lesz?

Az öszödi beszéd meg szenvedélyes igazságbeszéd volt, tudjuk.

CrL 2008.06.15. 12:41:34

Prosztó, olvasgatva kommenteket nem sok változott 2002 óta.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2008.06.15. 12:49:22

huncros:
Nem, nem hallgattam végig, hanem elolvastam. Tudod, hogy? Az mszp.hu hírlevélben megküldte nekem, mivel regisztrált tag vagyok ott.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.06.15. 12:58:45

Azt hiszem, egy picikét túlreagáljuk Deberczenit, de sebaj, az ebéd még fő, halljatok hát okosat tőlem.
Nekem, őszintén szólva sokkal szórakoztatóbb volt, amikor a `90-es évek elején Lengyel László magasnyakú kézikötött pulóverben, farmerben és makkoscipőben félt az antiszemitizmustól. Határozottan szórakoztató volt, így visszatekintve, oh, azok a boldog régi idők! Lengyelnek amúgy sok mindent elnézek, szívesen olvasom az írásait még akkor is, ha szamárságokat ír sokszor. Meg téves próféciákat. Amikor negyedmagával az MSZMP-ből kizárták, olyan erkölcsi tőkét szerzett a szememben a többiekkel együtt, amit nem mosott el a történelem. mert akkor még azért volt tétje a dolognak. Nem tudtuk, mivé alakul a világ, adott esetben rajta is vesztehettek volna.
Ezzel szemben ma Debreczenivel kapcsolatosan kicsit az az érzésem, mint amikor egy kis tökfikó a galeri sorfala mögül föl-fölugrálva odakiabálja az ellenséges galeri főnökének, hogy hülye vagy! Emezek meg jót vigyorognak rajta, hadd csinálja. Tetszik nekik egy kicsit, bár nélküle is meglennének.
Mindenesetre a független, gondolkodó értelmiségi szerepe hihetőbb lenne, ha a másik oldalra is hasonlóan éles kritikák röpködnének, mert azért lássuk be, miként Pelikán József, szemlélvén az árvíz által elsodort falut, hogy itt valami tényleg nincs rendben.
De hát Azt Az Embert, Aki a Nagy Harcot Felvállalta, igazán nem érheti gáncs. Ezt tudja Debreczeni is, és a nemzet sorsa iránt érzett felelősségtudatból nem gáncsolja a Haladás legfőbb zászlóvivőjét. Nyilván csak ez okból nem kemény Gyurcsánnyal szemben. Nem úgy, mint Lengyel, aki finnyás elitista attitűdjével bírálni merészeli a Legnagyobb Retorikai Teljesítmény létrehozóját, Aki Tudta, Csak Nem Engedték.
Debreczenit amúgy bértollnoknak lehet csak hívni, semmi másnak. A független értelmiségi onnan ismerszik meg, hogy osztja erre is, arra is. Mert ez a dolga. Mert az igazság érdekli, és csoportérdekek torzításaitól függetlenül próbál ítélni, emiatt bizony mindenfelé talál kivetni valót. Debreczeni nem ilyen. Debreczeni próbál megélni valahogy. Mind ezt tesszük. Neki ilyen szakma jutott. Sajnálom

Peetmaster, Hozzád is van pár szavam, de azt a második körben

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.06.15. 13:00:50

Debreczenit, bocsánat az elírásért

huncros 2008.06.15. 13:05:56

Falafel: akkor már csak értelmezni kéne.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2008.06.15. 13:15:32

huncros:
Tökéletesen igazad van. Hát tedd! Mert úgy látom, eddig nem sikerült.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.15. 13:24:39

Jesszusom.

Ezek az MSZP-fan droidok kezdenek teljesen elszállni az Agyalágyulás Éterébe. Orbán most már ténylegesen a Nagy Rémregény hősére hasonlít a képzeletükben. Szürreális.

nagyregeny.blogspot.com/

huncros 2008.06.15. 13:28:01

Falafel: szerintem a hsz-ed szerint meg neked nem ment. Azért olvasd át megint, lehetőleg igyekezz híggadtabban, mint a hsz-edet ahogy írtad, hátha ha kicsit objektívabban hozzáállva olyan dolgokat is észreveszel, amik felett elsiklottál. Aztán megmutathadtnád, hol van a szövegben, h loptak?

Az őszödi beszéd nem igazságbeszéd, vagy beismerés, nem is a nagyközönségnek lett szánva, de egy igen világos és egyértelmű állásfoglalás: a reformokat muszáj keresztülvinni, még azon az áron is, h ez népszerűségünkbe kerül. Hazugság már sok volt a magyar politikában, mindkét oldalon, ilyen világos állásfoglalás még nem a rendszerváltás óta.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2008.06.15. 13:39:18

huncros:
Én nem ohajtanálak meggyőzni, ha eddig nem győzött meg semmi. Kinek a pap, kinek a papné. annyi bizonyos, hogy az ország nagyobbik fele vagyunk mi, és csak elenyésző rész ti. kitartás!

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.06.15. 13:40:06

Kedves peetmaster

Az 5. ponthoz lenne némi hozzáfűznivalóm. Annak a gondolatmenetnek, hogy ha Orbán ellenére Gyurcsány végigviszi a reformokat, akkor milyen jó lenne nekünk, semmilyen értelme nincs. Annyi értelme van csak, mint arról beszélni, hogy ha 2002-ben Orbán marad, akkor most minden jó lenne, felfelé mennénk, büszke családok virítanának az egész országban, 2 gyerek 3 szoba 4 kerék juhehehé. Nem lett, tehát nincs. Ami meg nincs, arról nem lehet beszélni.
Vitatkoznék egyébként azzal is, hogy Orbán akadályozta meg a reformokat. A reformokat az MSZP mezei hadaival nem lehet véghezvinni. Addig lehet, amíg semmi lényeges nem történik, mert a vidéki pártelit megtanulta, hogy a kiadott sloganek hangoztatása az elsődleges pártfeladat, és nekik édesmindegy, hogy a szocializmus építése és az üzemi demokrácia helyett az eukonformitás és a reform a jelszó. Csak amikor már a tyúkszemére lépnek valakinek, az fáj. Két tűréshatár lett átlépve. A panellakosság megélhetési küszöbe, és a pártelit komfortigénye. Ennyi. Ők buktatták meg Gyurcsányt. Még ha kívülről úgy is látszik, hogy összezártak. Még ha úgy is látszik, hogy ő a főnök. Semmit nem tehet már. Vége van. Örökre az apparátus bábja lett.
Hogy Orbán mit tehet egy ilyen helyzetben, az jó kérdés. Ezzel a pártelittel ő is szembe fog kerülni, ahogy már szembekerült 2002-ben is, amikor mindannyian megdöbbentünk, milyen erős is ez a társulat. Ha lebecsüli őket, kudarcra van ítélve. Ha megpróbál kiegyezni velük, közéjük süllyedhet ő is. Nehéz helyzet.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.15. 13:59:54

tevevanegypupu 2008.06.15. 10:14:05:
"Engem meghat, megnevettet, sot gyakran a kettot egyutt kepes eloidezni,"

Ez itt megríkatja avagy megnevetteti?
dezso.klebercz.hu/kult_bacher.htm
Szerintem elég sematikus.
Bacher előfordul Verőcén is, az pozitívum.

huncros 2008.06.15. 14:07:29

Falafel: itt a beszédről volt szó, ami szerinted mnidenről tehet, nem pedig az azóta eltelt dolgokról (azokról szted úgy is a beszéd tehet). Én abba kötöttem bele, h ha már számodra ez minden baj forrása, legalább vedd a fáradtságot, h végigolvasod, értelmezed, nem pedig ilyen szélsőségesen kezdesz rögtön reagálni (fröccsögni). Az utána történtekről nem volt szó.

CrL 2008.06.15. 14:16:16

a beszéddel épp az az egyik gond, hogy még ma is aktív, ugyanis aki abban ott bevallotta miket csinált az országgal még ma napig is ott harcol a saját politikai karrierjéért és a pártja politika túléléséért.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2008.06.15. 14:27:34

huncros:
Újra elolvastam a beszédet.
www.politaktika.hu/dosszie/gyurcsany_oszodi_beszed_elkurtuk
Nekem most is azt mondja, amit eddig. A "trükkök százai", amivel a gazdasági mutatókat megváltoztatták elég beszédes.
Idézem:"Veres Janinak igaza van. Lehet még egy picikét itt tesza-toszáskodni, de nem sokat. Gyorsan eljött az igazság pillanata. Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége, meg trükkök százai, amiről nyilvánvalóan nektek nem kell tudni, segítette, hogy ezt túléljük."

Tudod, kedves huncros, a trükkök százaival megváltoztatott pénzügyi mérlegadatok vagy utólag "magyarázzák" a korábban ellopott pénzeket, vagy "keletkeztetik" az ellopható pénzeket. Figyelmedbe ajánlom, hogy nem azért hivatkozott Veres Janira, mert a trükkökkel kapcsolatban David Copperfieldre gondolt, hanem azért, mert pénzügyi, gazdasági manőverekre célzott. Márpedig, ahol trükközni kell a főszámokban, ott hiányt vagy többletet kell eltüntetni.
Tehát: loptak, csaltak és hazudtak minden napszakban.

zoli27 2008.06.15. 14:29:05

huncros,

"a reformokat muszáj keresztülvinni, még azon az áron is, h ez népszerűségünkbe kerül"

Igen, akkor ezt mondta Gyurcsány, most viszont, amikor már bekövetkezett a népszerűségvesztés (lásd: népszavazás), mást mond. Azt mondja, hogy mivel a társadalom nem fogadja el a reformokat (magyarul: nem népszerűek), ki kellett hátrálniuk mögülük. Most Gyurcsány beszél "reformblabláról". Ugyanaz az ember, aki eddig a Fideszt lepopulistázta, amiért az mindig csak az emberek szociális helyzetét féltette, most ő védi meg a nyugdíjasokat a gonosz Orbántól, aki el akarja venni a pénzüket.

Ami az öszödi beszédet illeti: én nem egyszer, nem kétszer végigolvastam, végighallgattam, és a szövegkörnyezet fikarcnyival sem teszi szalonképesebbé.

zoli27 2008.06.15. 14:42:13

"Nincsen sok választásunk. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon.Európában ilyen böszmeséget ország még nem csinált, mint amit mi csináltunk... (és most figyelj)... Meg lehet magyarázni." Vagyis: meg lehet magyarázni, dehát a tények, azok tények.


Ami pedig azt illeti, hogy Gyurcsány az egész politikai elit hazugságairól beszélt volna:
"Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi."

huncros 2008.06.15. 14:55:04

CrL: ha olyan lenne a politikai kultúránk, h a választási ígéretek szentek és sérthetetlenek, meg felelős politikusaink lennének úgy általában, én is azt mondanám, ezek után le kéne mondania. Így viszont annyi van, h ez az eset frissebb meg nagyobb visszhangot kapott, mint a többi, pl. a 'más a választási ígéret és más a kormányprogram' eset, de ennyi. Álszemérmesnek érzem ezt a túlfokozott indulatot, mellyel ezt a beszédet démonizálják, főleg ennyi idő után is. Két dolog van benne:
1., szarul csinálták Megyo-val, és utána meg szart se a választásig, h ezen javítsanak
2., A választások után Fletónak eltökélt szándéka volt a reformokat végigvinni, népszerűségvesztés árán is

az 1.,-höz naivnek meg vaknak kell lennie, h ezt ne tudjuk a beismerés nélkül is, a 2.,-nek én kifejezetten örültem, mert magyar politikában én ilyet még nem tapasztaltam.

Félreértések elkerülése végett:
-sztem az MSZP egy töketlen párt, tele töketlen vezetőkkel, akik csak a saját pillanatnyi hasznukat nézik, és nem látnak túl az orruknál. A reformok nagy része az ő szűklátásukon bukott meg, és csak kisebb részben a mesterségesen generált ellenálláson
-Szeretném, ha lenne normális politikai kultúránk, normális politikusainkkal, ahol a választási ígéretek megalapozottak, és komolyan gondolják őket.
-ezt nem tudom elképzelni a mai pol. elittel
-ezt nem tudom elképzelni olyan társadalommal, amely ennyire hülyíthető, mely ennyire hergelhető; amely a dolgok józan végiggondolása / meghallgatása / megbeszélése helyett azonnal szélsőséges érzelmekkel reagál; melynek vitakultúrája a fröccsögésben merül ki, és ezzel lehet őket megszólítani; melynek csak hangzatos szlogenekre van szüksége és ellenségképre, akit utálhat; mely önálló gondolkodásra már képtelen, és az érvek hiányát agresszióval pótolja. Mely már bármely baromságot visszabéget, csak legyen benne elég indulat.

Ezért szóltam be Falafelnek.

huncros 2008.06.15. 14:58:13

most olvasom a többiek hsz-eit is CrL hsz-e óta, sztem ez válasz nekik is.

zoli27 2008.06.15. 15:08:55

huncros,
Hogy mondhatsz olyat, hogy Gyurcsánynak eltökélt szándéka volt a népszerűségvesztés árán is véghez vinni a reformokat?
Éppen a népszerűségi mélypont miatt vonták vissza az egészségügyi reformot, és most Gyurcsány ennek, a reformvisszacsináló politkának állt az élére. Ez azt bizonyítja, hogy nem az a legfontosabb neki, hogy az ország számára fontos reformok megvalósuljanak, hanem hogy az MSZP le ne váltsa.

Habár az, hogy a személyes politikai karrier neki az országnál is fontosabb, már az öszödi beszédből is kiderült.
Az pedig nem igaz, hogy egyszerűen "csak" nem tettek semmit azért, hogy kijavítsák, amit Megyó elrontott. Gyurcsányék még egyet löktek a már egyébként is lejtőn lévő országon.

Mellesleg a 1,5-2 éves hazudozásról, amivel szerinted Öszöd után szakítani akart, éppen az Öszödön azt mondta, hogy imádta. Hallgasd meg a beszédet...

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.15. 15:12:02

Falafel észérvekkel válaszolt. Csak úgy megjegyzem.

CrL 2008.06.15. 15:19:43

huncros, azonnal le kellett volna mondania. minden további magyarázat félremagyarázás sry

CrL 2008.06.15. 15:21:35

és ha ő maga szeretett volna változtatni a következménynélküliségegn megteszi, nem tette. erre nem lehet építeni semmit, sem reformokat sem pártot, sem jövőt.

KenSentMe 2008.06.15. 15:28:09

Ne köszönd, te posztíró, hogy meghallgattak, mert a hallgatás ára általában a válasz:).

"Mert megalapozott félelmek alapzatán nyugvó, de végeredményben duplacsavaros és alaptalan félelemkeltés minden ehhez fogható betűhalmaz, amire aztán tényleg semmi szükség."

Történetesen egyébként, ha valóban Orbán Viktor volna maga az antikrisztus, aki megérkezésével a poklok poklát nyitja ki, akkor is értelmiségi semmibeszédnek tartanál mindenféle előzetes felhívást?

Egyáltalán, én azt értem, hogy egy értelmiségi beszédet el lehet ítélni, mint értelmiségi beszédet, egyrészt mert látszik rajta, hogy tele van rakva jelzős szerkezetekkel, meg mindenféle halandó ember számára érdektelen történelmi adattal.. de azt nem, hogy az effajta modoroskodásnak hogy lehet az ellentételezése a lelki bajosnak titulálás, a "fogdmábeaszádattedisznó, nincsmoslék"-kal való hazaküldés.

Ez szerinted kritika?

Egyáltalán, azért mert lelkibajos valaki, még nem lehet igaza? Azért, mert valaki nem lát bele mások fejébe, még nem találhatja el az igazságot?

Én elhiszem, hogy számodra élhetőbb volna egy olyan világban élni, ami egyszerűbb, amiben nincs szükség találgatni arról, hogy mi van a másik ember fejében, mit gondol, de mint általában az élet oly sok más területein, itt is jó oka van a pepecselésnek és az akadékoskodásnak.
Orbán Viktor eljövetele lassan ténnyé válik, és mint oly sok minden mást, a tudatosan élőknek az életükbe bele kell kalkulálniuk ezt az aprócska körülményt. Minden ember eldöntheti, hogy ez nem érdekli, hogy új öltönyt vásárol a jeles eseményre, vagy paszományt var, esetleg árpádsávos alsógatyát húz, vagy tolózárat vesz az ajtóra, elaknásítja az előszobáját, áttelepül Londonba, újraolvassa Szálasi életművét..

és az, hogy te mindenféle ilyen aggodalmat "értelmiségi semmibeszéd"-nek vélsz, ami "csak élhetetlenebbé teszi Magyarországot", az a te személyes reagálásod a körülményekre.. és abban talán még igazad is van, hogy Debreczeni alapvetően kősznob, de könyörgöm, ne keverjük össze a temperamentumot a lényeggel.

A lényeg, hogy számodra úgy tűnhet, O.V. visszatérése apróság, Debreczeni számára meg a világ vége.

És akármelyiket gondolhatja akármelyik ember, függetlenül attól, hogy értelmiségi, nem értelmiségi, alkoholista, kokainista, buzi, zsidó, leszbikus, liberális.

Azért áldoztam ilyen sok időt a komment megírására, mert míg Debreczeni a maga nemében egy tiszta, és elfogadható vagy elutasítható vélemény, addig a te posztod alapvetően két pilléren nyugszik: (1) aki fél Viktortól, az retardált (balos értelmiségi, stb.) (2) a jövőtől való esetleges félelem "húzza az országot a szarba", szóval csak ne féljünk; pofa be, dógozzá, jön a Viktor, mit érdekel az? Szóval tulajdonképpen a posztod - akrava vagy akaratlanul, nem tudom - nem több egy hangulatkeltéses ellentételezésnél, és így egy hangulatkeltéses O.V. pártfogásnál .. tiszta, jobbos propaganda, akár szórólapra is lehetne nyomtatni, keveset fejez ki, de azt legalább sok érzelemmel és odaszúrással. Persze, azok után, hogy egy olyan újságra reagál, mint a Népszabi, nem tudom, mi mást is lehetett volna várni.

CrL 2008.06.15. 15:36:37

VR: ez egy blog, a Népszabó pedig országos top napilap, kicsivel több felelősségel jár ha oda irogat valaki, főleg ha főcikkről beszélünk, szóval ne lepődj meg ha erre jön vmi ellenreakció, bármilyen is az. Ha Bayer hányását jogos országos véleménycunami követi, egy ilyen idióta cikkre hol az értelmiség reakciója?

CrL 2008.06.15. 15:37:33

Ungváry úr gondolom most egyetért, ezért nem.

huncros 2008.06.15. 15:41:03

CrL: erre írtam, h szeretném, ha olyan pol. kultúránk lenne, ahol ez után le kell mondani. Nincs ilyen, eddig sem volt, nem is mondott le eddig senki. Nem is lesz attól, mert ő lemond. Ahhoz új emberek kellenek, de főleg normálisabb társadalom.

zoli: Én a beszédről írtam, meg arról h emberek mennyire álszenten és primitíven reagálják le. Arról, h fel kéne nőni, mert olyan politikusaink vannak, amiket kinevelünk. Érdekelne, h a beszéd szerinted melyik részében van az, h őt jobban érdekli a saját karrierje, mint az országé. A beszédben az van, h a reformokra szükség van, meg kell tenni, ha nem támogatják ebben, lemond.

Ismételten: kizárólag a beszédről írtam, meg az azt körülvevő démonizálásró. Arról, h a reformokból mi lett, nem írtam, vagy csak annyit, amennyit a 'Félreértések elkerülése végett'első pontjában: elsősorban az mszp-s vezetők töketlenségén bukott meg, mert féltették a pillanatnyi népszerűségüket. Nem írtam, milyen jól csinálta, nem mentegettem, egyáltalán nem foglalkoztam azzal, mit csinált. A vita részemről kizárólag a beszédről és főleg az arra adott abszurd reakciókról szólt.

Loxon: Falafel első hsz-e egy primitív fröccsögés volt, "judeobolsevik maffiával", "faszferkóval", "bűnbandával". Amíg ilyen szinten megy párbeszéd, emberek tényleg ilyen szintig lehülyíthetők, ne csodálkozzunk, akármilyen politikusunk van. Ennyit írtam.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2008.06.15. 15:41:44

VRbagoly:
Látom te vélelmezed, hogy a poszt szerzője téged az első "pillér"-be sorol, azért csaholsz veszettül. Hát, bazmeg, szerintem neked még a retardált jelző is megtiszteltetés lenne.

zoli27 2008.06.15. 15:48:31

VRbagoly,

k|m szerint azért árt az országnak Debreczeni nyilvános rettegése, mert abba az irányba viszi el a közbeszédet, hogy megint ne arról legyen szó, hogy kinek a kormányzása alatt milyen folyamatok zajlottak az országban, illetve hogy kinek a programja rossz, kié jó; hanem egy teljesen képtelen jövőképet vizionál arról, hogy milyen szörnyű lesz, ha Orbán hatalomra kerül, azzal a céllal, hogy az emberek a mesterségesen gerjesztett félelmük miatt az országot szinte tönkretevő baloldalra szavazzanak, mert szerinte az a záloga, hogy Magyarországon továbbra is többpárti demokrácia lesz.

Ráadásul az egésznek az alapja Stumpf István elképzelése, aki csak egy politólógus, aki nem is tagja a Fidesznek, és amely elképzelésről Navaracsics már elmondta, hogy nem egyenlő a Fidesz álláspontjával.


Ráadásul te magad ismered el, hogy ez a post k|m reagálása a körülményekre - akkor meg miért baj, ha leírta? Éppen azzal az érvvel véded Debreczenit, hogy azt ír le, amit akar. Akkor k|m-t miért szólod meg azért, hogy leírta a véleményét?

zoli27 2008.06.15. 16:04:41

huncros,
Egyszerűen nem igaz, amit írsz.
A Gyurcsány előtti kormányok mindig elszámoltak a 4 évükkel, az emberek azzal mindig tisztában lehettek, hogy mik az ország aktuális pénzügyi mutatói. Azzal, hogy GyF a választások előtt megvonta az emberektől ezt a lehetőséget, átlépett egy rubikont, amit korábban senki. Illetve azzal is, hogy választások előtt elfogadtatott a parlamenttel egy populista törvényt, amiről nyilvánvalóan tudta, hogy a választások után vissza kell vonnia. Ez nem ugyanaz a kategória, mint amikor a pártok azt ígérik a kampányukban, hogy ha őket választják meg, akkor az emberek jobban fognak élni.

Azt kérdezed, hogy miből derül ki, hogy Gyurcsányt jobban érdekli a saját karrierje, mint az ország helyzete? Hát a tényekből. Ő maga mondta Öszödön, hogy az egész 2 éves időszakot (amikor eltitkolták az ország helyzetét, és a pénzügyi válság szélére sodorták az országot), annak rendelte alá, hogy visszaadja a baloldalnak a hitét, hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól. Ő maga mondta, hogy az egyetlen dolog, amire az elmúlt 2 évből büszkék lehetnek, az az, hogy a szarból hozták vissza a kormányzást (vagyis a választási esélyeiket). És erre a 2 évre, amikor az ország pénzügyi stabilitását alárendelte a saját és az MSZP hatalmi érdekeinek, mondta azt, hogy imádta ezt az időszakot, és hogy élete legszebb időszaka volt.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.06.15. 16:21:40

én nem értem, miért kell kiborulni, hát nem Debreczeni kapta a szömörcsög életműdíjat? ilyen fiatalon ez szép teljesítmény ám.

mindenesetre a független publicista újradefiniálta a nyálverés fogalmát.

Invictus 2008.06.15. 16:25:52

Egyébként meg OK, legyen Orbán Imrédy (bár Imrédy kiváló gazdasági szakember volt, Orbán meg nagyon nem az, Imrédy örökösének max. Járait lehetne nevezni:)), de akkor Gyurcsány kinek az örököse? Károlyi Mihálynak vagy Kun Bélának? Ne adj isten Rákosinak? :)

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.06.15. 16:44:19

Elpet 2008.06.15. 13:40:06 (továbbá huncros és CrL):
abban igazad (igazatok) van, hoyg a jelenlegi MSZP egy töketlen társaság, amelynek a reform, mármint egy valódi reform valószínűleg jobban fájna, mint a kisnyugdíjasnak a vizitdíj. Ez egyrészt szánalmas, illetve rendkívül sajnálatos. (Most azzal jönni, "hogy de a fideszben is lopnak", nem valami konstruktív, bár nincs is kizárva éppen.) De ahogy huncros és Széchenyi mondta: egy országnak olyan politikusi vannak, amilyeneket megérdemel. Valamint egy idézet magamtól :) : ez az ország azért nem Svájc, mert nem a svájciak laknak benne.
Én még csak Észtországról hallottam olyat, hogy a maguk rendszerváltása után fiatal, Nyugaton tanult észteket bíztak meg az ország vezetésével. Meg is látszik rajtuk.
Ismét a védegyletes előadásból egy részlet:
A többi k-európai ország SZERETTE a rendszerváltását és a "szabadságért" örömmel hajlandó volt anyagi áldozatokat vállalni. Mo.-n az emberek nosztalgiáznak a békés "legvidámabb barakk" után.
Szóval szerintem itt a lakossággal is vannak gondok - hajlamos vagyok hinni a történészeknek, akik szerint a magyarság arra szocializálódott, hogy a vezetés a nép ellensége, és ott kell kijátszani, ahol lehet. Ez ment a török, majd az osztrák, később orosz elnyomás alatt is. Ötszáz év nagy idő. Csak azt nem értem, hogy ugyanez a nép miért vár gondoskodást, támogatást, ellátást ezektől a megbízhatatlan semmirekellőktől.

k|M · reakcio.blog.hu 2008.06.15. 16:46:58

Üdvözlök minden kommentelőt, akár velem mint szerzővel, akár DJ-vel ért is egyet. Kivételt képeznek azok a hozzászólók, akik Orsós Viktorozással hivalkodnak politikai műveltségük felől, de erre kár is lenne több szót vesztegetni.

Igen, névtelen kis senki vagyok és nem is vágyom olyan ismertségre, mint amit DJ kivívott magának.

A post hirtelen felindulásból elkövetett szerzemény, amiben arra akartam rávilágítani, hogy a félelem, mint DJ írásának mozgatórugója és az ebből fakadó rettegjetek! _szerintem_ káros. Káros, mert _számomra_ lényeges dolgokról tereli el a közbeszéd fókuszát: nem azt veszi számba, hogy a múltunk, lehetőségeink és adottságaink valamint a körülmények ismeeretében merre tarthatnánk, hanem egy ezidáig el nem jött jövőt retteg meg előre. Ami szerintem felesleges, és emellett borzasztó unalmas is. S nekem az efféle dühújságírás és cselekvőképtelen magatehetetetlenség mindig Freud-ot juttatja eszembe, aki sok esetben az ilyen típusú frusztráció mögött a szexus problémáit vélte fölfedezni, ami ebben a fölgyorsult és érzelmileg kiüresedett világban talán helytállóbb, mint valaha. De ezt a gondolatkört megfogalmazhatnám Hunter S. Thompson nyelvén is, aki újságíróként ettől sokkal vadabbat írt az újságírókról, ám ezt most nem teszem, aki akarja, kikeresi a Rumnapló c. könyvből.

Visszatérve az első mondatokhoz, _szeretnék_ egy olyan országban élni, ahol az értelmiségi közbeszéd nyitottabb, ahol szó esne arról, hogy merre tart a világ és merre tart benne Magyarország: akár gazdasági, akár kulturális értelemben. Mert ez az ideologikus agyalás, ez a kényszeredett párhuzam-állítás teljesen terméketlen, és roppant belterjes: aki beszéli ezt a nyelvet, az átéli, hogy Orbán Viktor valóban a Sátán reinkarnációja, aki meg nem, az értetlenül áll az egész előtt: vajon mi a személyes indok arra, hogy valaki rettegésben élje le az életét? A tapasztalat? A kristálygömb megbízhatósága? A béljósnok előrelátása?

A másik, amire reflektálnék, hogy többek szavaiból az derül ki, az Alkotmányos rendszer, ami '89-90-ben megszilárdult, az maga a Galaktikus Csoda, melynél jobb rendszert el sem lehet képzelni, ez a szabadság alapja, a megváltoztathatatlan berendezkedés. Hát egy frászt: ezer sebből vérzik. Miért ne lehetne újragondolni? Szervesen fejleszteni? Az államot a lomha '80-as évek után a gyors XXI. század elvárásaihoz igazítani?

CrL 2008.06.15. 16:47:01

hunczros: a beszédben a reformok csak bullshit amit elhittek neki és amit a szadesz ráerőszakolt, azért kellett elmondania mert tudta hogy kurvára elkúrták és reformként jobban hangzik mint megszorításként, ami az egyetlen amit betarotttak úgyahogy.


politikai elitet pedio nem lehet leváltani, ezzel kell gazdálkodni, Gyurcsány tovább súlyosbította a következménynélküliséget.

karrier: "Fantasztikus dolog politikát csinálni. Fantasztikus. Fantasztikus egy országot vezetni."

kár hogy ezeket kell még magyarázni két évvel a kiszivárgás után.

Francois Pignon 2008.06.15. 17:04:12

k|M,
lehetne javítani az alkotmányos rendszeren, ezzel egyetértek.
A 80-as éveket politikai szempontból sokféleképpen ítélhetjük, no de lomhának... ;)

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.06.15. 17:20:02

peetmaster 2008.06.15. 16:44:19

>A többi k-európai ország SZERETTE a rendszerváltását és a "szabadságért" örömmel hajlandó volt anyagi áldozatokat vállalni.

Nem voltak olyan nagy különbségek. Mo. a középmezőnyben volt nosztalgiaszempontból. Az itteni komcsi rezsim népszerűbb volt, mint a többi. A balti országokban pl. egyszerűen idegen uralmat ráztak le, nem volt min nosztalgiázni. Másrészt az ő gazdasági lehetőségeik is jobbak voltak, mert - ezt nem árt elfelejteni - nulla adóssággal indultak neki a függetlenségnek. A külső körülmények és a történelmi előzmények a fontosak, nem kell a nép-pszichológiát igénybe venni.

>Szóval szerintem itt a lakossággal is vannak gondok - hajlamos vagyok hinni a történészeknek, akik szerint a magyarság arra szocializálódott, hogy a vezetés a nép ellensége, és ott kell kijátszani, ahol lehet.

És Csehországban, Romániában, Lengyelországban nem? Szerintem kár a tatárjárásig visszavezetni az elmúlt néhány év problémáit.

>ez az ország azért nem Svájc, mert nem a svájciak laknak benne.

Finnország és Írország sem azért került a perifériaországok közül a legfejlettebbek közé, mert kicserélték a finneket és íreket svájciakra, hanem azért, mert jó döntéseket hoztak. A sikeres kormányzáshoz pedig nem a népet kell kicserélni (ld. finn, ír példa). Kár is arra gondolni, hogy a nép átnevelhető, és attól hirtelen minden rendbe jön, függetlenül más tényezőktől. Ha vannak a népeknek tulajdonságaik (én mondjuk ezt kötve hiszem, de tfh. vannak), akkor azokhoz a jó politikus alkalmazkodik, és úgy csinál eredményes politikát. A politika sikerének egyik eleme ez az alkalmazkodás. Abban bízni, hogy megváltozhat "az emberek gondolkodásmódja", vagy azon szomorkodmni, hogy a magyarok nem svájciak, teljesen terméketlen fatalizmus.

Meg lehet figyelni, hogy az utóbbi néhány év sikertelenségei során milyen gyorsan kiderült, hogy a magyarok lusták, meg ezer év alatt így és úgy szocializálódtak stb. Minden újság ezzel van tele. Holott ez gyakran csak azoknak a szövege, akik mindenáron el akarják terelni a figyelmet arról, hogy a kétezres évek gazdasági problémáinak közvetelenebb okai vannak, mint a török és a tatár.

CrL 2008.06.15. 17:22:40

dzsucseharcos: a kollektív hülyemagyarozást csak szarszétkenés.

zoli27 2008.06.15. 17:27:37

k|m,

Szerinted mik a mostani alkotmányos berendezkedés hibái?
Nekem az a véleményem, hogy a nép által megválasztott, erős hatáskörökkel rendelkező, többpárti Parlament garantálja a leginkább, hogy a politikusok úgy érezzék, hogy a társadalom felügyeli őket, és hogy nem lehetnek biztosak a pozíciójukban.

Ez, ugyanúgy mint az összes létező politikai rendszer, nem működik tökéletesen, de szerintem ennél jobbat, legalábbis ami Magyatországon működőképes lehet, még nem találtak ki.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.15. 17:29:00

CrL, szerintem erről beszélt Dzsucseharcos is. Vagy csak egyetértettél?

(DzsH, meghívása még mindig él.)

huncros 2008.06.15. 17:30:55

CrL: a beszéd még a szadeszos konfrontációk előtt született, egy olyan környezetben, ahol nem kellett titkolózni. Ha szerinted az egész reform kezdettől fogva csak megszorításból állt volna, s ezáltal már a beszédben is hazudott erről, akkor itt túl nagy a szakadék közöttünk, h akár csak legyen értelme miről beszélni. Voltak reformtervek, próbálkozások is a bevezetésükre, a beszédben nem hazudott, valóban azt próbálta meg csinálni, amit ígért. Elbukott benne.

Abban egyetértünk, h a pol. elitet nem lehet csak úgy leváltani, abból kell gazdálkodni ami van, pont ezért amíg ez így marad, nem várhatom el, h valaki olyan miatt lépjen le, ami miatt amúgy lekéne, de a többi se lépett le előtte. Erkölcsileg én is azt mondanám, ezek után le kell mondani, de annak a társadalomnak, amely a másikkal szemben elnéző volt, mely nem várta el, h lemondjon a bánya, a szerver, a megfigyelés, a stb. után, nem hinném, h lenne alapja arra, h most tőle követelje.

Az idézetről azért én beraknám az egész bekezdést:
"Fantasztikus dolog politikát csinálni. Fantasztikus. Fantasztikus egy országot vezetni. Az utolsó másfél évet azért tudtam én személy szerint csinálni, mert egy dolog ambicionált és egy dolog fűtött: visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól, meg a jobboldaltól és tanulja most már meg magát nem ő hozzájuk mérni, hanem a világhoz. Ez adta a hitet, hogy miért érdemes ezt csinálni. Nagy dolog volt. Imádtam. Életem legjobb része volt. Most az adja, hogy történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok. Egyáltalán nem érdekel, hogy benne leszünk-e, én személy szerint. Egyáltalán nem érdekel. Csinálunk-e valami nagyot? Azt mondjuk-e, hogy: a rohadt életbe, jöttek páran, akik meg merték tenni és nem szarakodtak azon, hogy hogy a francban lesz majd az útiköltség elszámolásunk, bassza meg. Jöttek párak, akik nem szarakodtak azon, hogy a megyei önkormányzatban lesz-e majd helyük, vagy nem, hanem megértették, hogy másról szól ez a kurva ország. Hogy megértik azt, hogy azért érdemes politikusnak lenni itt a XXI. század elején, hogy csináljunk egy másik világot. Csak azért. Egzisztenciát lehet még találni sokat."

Kár, h 2 évvel a kiszivárgás után még mindig kiragadott részletekkel hadakozunk, még mindig nem vagyunk képesek túllépni elfogultságunkon, h értelmezzük az egész szöveget.

Attól még hogy normálisan állunk a beszédhez, a szándékhoz, még nem kell elismerni, h ezek de qrva jól csinálták. Nem csinálták. A szándék megvolt, jó volt, a kivitelezés pocsék. Elbukták, jön a következő versenyző. De hogyan várhatjuk el, h az komolyabban vegyen minket, amíg arra nem vagyunk képesek, h egy picit objektívabban tekintsük a dolgokat, nem rögtön a pártállás szerint.

tevevanegypupu 2008.06.15. 17:31:40

Doomhammer
"ez meghatja vagy menevetteti?"
Latom keresgel, de nem tudja elvenni a kedvemet.
(:

Jut eszembe errol:
Egyik reggel az erkelyen nezegettem. A szomszed utcabol ket srac fordult be, egy kis allat ugrandozott melletuk. Rovidlato vagyok, mar majdnem az erkely ala ertek, mikor lattam, hogy egy kis feher kecsket vezetnek.

Piros nyakorve volt es piros poraza. Peckesen lepkedett jobbra-balra nezegetve, erdeklodo kis joszag volt, a pataja kopogott a kockakoveken. A ket fiut latasbol ismertem, koszontottek is es felkiabaltak, hogy a kecske ket napja kerult hozzajuk, Omarnak hivjak es imadjak.

Attol a naptol kezdve minden reggel randevuztunk, a ket fiu, a kecske meg en, neha kicsit megalltak beszelgetni is. Addig Omar turelmesen topogott, vagy a fuvet ragta a kerites mellett, hozzadorgolozott a fiuk labahoz, nagyon jol erezte magat.

Telt-mult az ido, a harmadik heten hiaba vartam oket. Eltelt par nap, az utcan futottam ossze az egyik fiuval.

-Hat Omar hogy van? Regen lattam magukat.
-Mult heten levagtuk..
-??!!!!!!!!??
-A hugomnak kisfia szuletett es itt az a szokas, hogy egy baranyt es egy kecsket vagunk az ujszulott tiszteletere. De veszunk egy ujat mert nemsokara jonnek a rokonok Franciaorszagbol..

Ffffffffffff..hat ha ez a szokas..
Azert neha meg hallom a kis patak kopogasat az erkely elott..Szerencsere csak kepzelodom. Megsejthettek valamit, mert az uj kecskevel valoszinuleg mar masfele setaltak reggelete.

Vajon Debreczeni szereti a kecskeket?

zoli27 2008.06.15. 17:33:00

CrL,

Igen, amikor a szoclib kormány elqrja, akkor attól visszhangzik a média, hogy "a politikai elit", meg "mi, mindannyian", meg "a rendszerváltás óta"...
Kíváncsi vagyok, hogy a következő Fidesz-kormány alatt felmerülő problémákért is mindenki hibás lesz, vagy akkor már az Estében meg a Naplóban is inkább orbánozni fognak (mint ahogy most nem gyurcsányoznak).

zoli27 2008.06.15. 17:45:36

huncros,

Elképesztő, amit művelsz!
Mi nem tudjuk objektíven értelmezni az öszödi beszédet?? Idemásolhatod az egész félórás szöveget, az attól sem lesz jobb!!!

Ráadásul, ha volt is pozitív része a dolognak (reformok szükségessége), a közelmúlt eseményei most már azt is új megvilágításba helyezték.
Hát nem Gyurcsány mondta azt is, hogy "reform vagy bukás"? És most? Az MSZP kikényszerítette tőle, hogy hátráljon ki a reformok mögül, ezt ő meg is tette, mégis maradt.

De azt, hogy nála a pártpolitikai érdek felülírja az ország érdekét, már eddig is tudhattuk, hiszen kiderült, hogy a választási győzelem érdekében verte adósságba az országot. Nyilvánvaló volt, hogy a népszerűtlen reformok mellett sem fog mindhalálig kiállni.
Mostanáig élvezte ezt a szerepet, de amikor már a politikai jövője forgott kockán, akkor már az sem volt fontos.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.06.15. 17:58:30

huncros 2008.06.15. 17:30:55

A bevágott szöveg a következő állításokat fogalmazza meg:
- fantasztikus érzés politikát csinálni
- ez a politika a baloldal győzelmére való törekvést jelenti
- egyesek önzetlenül harcolnak ezért a célért
- mindegy, mi kerül a történelemkönyvekbe, a cél, hogy nagyot durranjon az, amit csinálunk

Mi ebben a jó szándék, aminek örülni kell?

CrL 2008.06.15. 18:48:19

Loxon, egyetértettem.

states 2008.06.15. 18:59:04

Gyurcsány beírta nevét kétségtelenül a magyar történelembe, de nem Öszöddel elsősorban, hanem, azzal, amit a határon túli magyarokkal csinált. Erre nem volt semmilyen indoka, és nincs semmilyen mentsége, a 23 millió románozás, aminek ő volt az ötletgazdája, a 2004-es népszavazás kampányában elkövetett elképesztő uszítás a határontúliakkal szemben, sok tekintetben példátlan nem csak a magyar történelemben, hanem az európaiban is. Ha a közelmúlt magyar eseményeivel keresünk párhuzamot, csak Kádárnak az 1956. november 4-én elkövetett árulásához hasonlítható...

CrL 2008.06.15. 19:09:24

huncros: a szöveg nekem maga volt a blueprint arra, hogy Gyurcsány alkalmatlan leader, amit előtte is láttam csakúgy mint a Medgyessy-Kovács duónál, kár hogy ezt mindig magyarázni kell 2002 óta, kicsit nagyon sokba kerül miután kiderül, hogy valójában tényleg van benne valami. Gyurcsány pedig ha jót és előremutatót akart volna - lemond, mert lebukása után épp ő lett az akadálya bármilyen reformnak. btw reformok: a reformszövegét azért is csak marketingnek tartom mert a változást a szadesztól vette el akik teszem hozzá sokszor jogosan sulykolták a reformkényszert (most mindegy milyen céllal), de egy bukott országvezetővel nem szabad lett volna nekikezdeni bárminek is, de ők mégis támogatták. tehát felelősség rajtuk is van. Árát és következményeit látod ma is. Ja persze a nép a hülye... A szövegből pedig csak azért emelek ki, mert abban vannak hangsúlyok, amik kárunkra beigazolódtak.

De mondom szöveg nélkül is mindig tiszta képlet volt számomra: Gyurcsány első perc óta a politikai karrierjének építését és a baloldal túléléséért folytatott harcot keveri a kormányzással.

CrL 2008.06.15. 19:15:43

ennek mai bizonyítéka pedig a politikai hátraarc amit Gyurcsány bevállalt a pártjával a népszavazás után, vagyis a bársonyos (emberarcú) reformok és a nyugdijas szavazatokért folytatott harc. boah

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.15. 20:26:49

tevevanegypupu 2008.06.15. 17:31:40:
"Jut eszembe errol:"

Egy kicsit dolgozik ezen és sokkal jobb lesz, mint az a Bacher-iromány.

Magyar analógiaként azt a húsvéti nyulat tudnám említeni, amit aztán nem tudtak levágni, mert a családból senkinek sem volt szíve megtenni. Óriási nyúllá nőtt és agresszív lett.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.15. 20:27:31

Ja, még mindig nincs kedve a Tirpákblogon megosztani a gondolatait?

Oblomov 2008.06.15. 20:42:02

k|M
"vajon mi a személyes indok arra, hogy valaki rettegésben élje le az életét? A tapasztalat? A kristálygömb megbízhatósága? A béljósnok előrelátása?"
Debreczeni kapott egy 3/3-as pakkot Orbánéktól, majd mikor ez megbukott, akkor publicistaként - ne szépítsük - kiszorították a jobboldali médiából. Így most a baloldalnak ír, mert ott közlik. Ez mondjuk magánügy, és jelen publit illetően lényegtelen is.
Az viszont már nem lényegtelen, hogy DJ a balosok nyelvén a balos toposzokkal vitázik, amikor rávilágít a Horthy-rendszer demokratikus jellegére. Szerintem releváns az eszmefuttatása is: létrejöhet demokráciadeficit a demokratikus rendszer látványos sérelme nélkül is. Ehhez nem kell korlátozni a választójogot, vagy nem kell bevezetni vidéken a nyílt szavazást, ami volt anno. (Ráadásul a DJ által rajongott Bethlen által kialakítva!) DJ más lehetséges korlátozási lehetőségeket sorol fel, pl. a közmédia meghódítását. (Antall alatt ez a demokráciadeficit spec. létezett.) Ilyen félelmeket egy független értelmiségi megemlíthet szerintem.
Más kérdés, hogy a DJ által citált Orbán-mondatok ki lettek emelve az aktuális belpolitikai körülményekből, amelyben elhangzottak, és nem tudom, hogy ezen körülmények nélkül (tehát kiterjesztően) lehet-e azokat értelmezni Orbán politikai rendszer-felfogásaként. Orbán hatalomaspiráns ellenzéki politikusként nyilván másként nyúl a populizmus fegyveréhez, mint mikor hatalmon van, de utóbbi esetben is tud rendesen ötletelni. Anélkül, hogy a demokratikus szisztémához lényegileg hozzányúlna tekintélyelvű szisztémát kialakíthat. Mégiscsak Kelet-Eu-ban élünk.

tevevanegypupu 2008.06.15. 21:00:58

Az elso igazan oszinte beszed Orbane volt a Nagy Imre temetesen. Aztan jott Antall: "tetszetteek volna forradalmat csinalni.."
Es most az oszodi beszed, ami onmagaban, monologkent valoban nagy teljesitmeny. Egy narcisztikus szemelyiseg kitarulkozasa. De ha ismerjuk az elozmenyeket es aztan a kovetkezmenyeket akkor mi marad belole? A lenyeg: "hazudtunk reggel, delben es este.."
Egy csalo muve.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.06.15. 21:41:59

Baloldali barátaimnak. Meg egyáltalán.

Ha azt mondjátok, Orbán hatalomrakerülésében vannak bizonyos kockázatok, személyiségének vannak vérfagyasztó elemei, leszünk a jobboldalon sokan, akik kissé oldalt billegtetve fejünket finoman bólogatunk hozzá. Orbánnal kapcsolatos kifogásaimat itt több ízben kifejtettem már, amely gondolataimat vállalom ma is. Az, hogy egy választáskor mégis őt fogom támogatni, az a politikai kompromisszumok világának megjelenése mikroszinten.
Ám mindezen kockázatok ellenére ki kell mondani, nem rendülnek meg a mindenséget összetartó erők, ha Orbán lesz újra a miniszterelnök. Ő csak egy ember, akit irányít és simít még saját környezete is, lett légyen bármilyen erős akaratú és keményfejű ember, emellett még számtalan fék és egyensúlyteremtő erő létezik ám világunkban. Aki fél, jobban teszi, ha már saját országlása alatt erősíti ezeket, még akkor is, ha ez neki pillanatnyilag kedvezőtlen. Ja, hogy ehhez nem volt elég bölcsesség és előrelátás, mert azt hittétek, örökké tart a hatalom? Igazán sajnálom.
Az igazi tévedés a gondolkodásotoknak az a tétele, hogy az Orbán-jobboldal veszély oly mértékű, hogy vele szemben bármilyen eszköz megengedhető és semmilyen áldozat nem túlzás, semmilyen ár nem drága. Különösen, ha az árat a jobboldali szavazóknak ugyanúgy kell fizetniök. Ezért csináltátok a 2002-es felelőtlen osztogatást, meg a 2006-os hazudozást. Hányszor hallottam: "Hát valahogy meg kellett nyerni a választást". Én ugyan nem kértelek rá benneteket. És ez a legnagyobb tévedésetek vagy hazugságotok, kinek személy szerint mi. Hogy a jobboldal győzelme akkora veszély, amit elhárítani szent kötelességetek bármilyen módon.
Jó lenne, ha most egy kis időre majd tudomásul veszitek, ezt az országot egy kicsikét majd mi is alakítjuk a saját elgondolásainknak megfelelően. lehet, hogy szokatlan és rémisztő a gondolat, de így lesz.
Baloldalon meg sok mindent újra kell majd gondolni. Meggyőződésem, hogy a Szálasi-rezsimmel egybekent régi Magyarország elleni fóbiás félelmekre és gyűlöletre, minden ténylegesen cselekvő jobboldali politikus leszálasizására ( n.b. annak idején a most baloldalról már méltatott Antall volt a legfőbb fasiszta) nem lehet már baloldali programot építeni. Mert nem ad a valós problémákra választ. A valós problémákat nem az jelenti, hogy nyomulnak a fasiszták, hanem, hogy az emberek kölcsönökből élnek. Hatéves baloldali kormányzás után. Gondolkodjatok el, kis testvéreim ezeken. Nem bántom az öszödi beszédet, látom, nagyon a szívetekhez nőtt. Hallgassátok sokat.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.06.15. 21:51:01

Oppardon.
Nem mondtam ki a végső szentenciát.

Debreczeni pont ennek a lejárt lemeznek a tűjét ugrasztja vissza. Nem lenne szabad ezen erőlködni ma már. Aki valóban gondolkodó ember, annak tényleges feladatok megoldásában kellene jeleskednie. Magáról ítél, aki jelen helyzetben ilyeneket ír.

tevevanegypupu 2008.06.16. 00:37:22

Doomhammer
de lenne kedvem, csak most elmegyek tiz nap szabadsagra. Ha visszajovok es el meg a meghivasa, akkor koszonom, megprobalnam.

szürke_tapir · http://akozert.blogspot.com 2008.06.16. 15:02:32

Elpet: minden gúny nélkül, őszintén mondom: tisztelet a reális, tisztánlátó helyzetértékelésért. Kár, hogy ez - ahogy ez általános betegségnek látszik lenni - csak addig terjed,amíg a hibákat a balra kell vonatkoztatni.
Vajon a mai magyar jobbra nem vonatkozik a féktelen hatalomakarás? (2002-es hídfoglalás, 2006: Őszöd kitúrása és a másfél éve tartó példátlan presszing, ami igenis hozzájárult a nem túl acélos kormányzati teljesítményhez).
Aztán: hol volnának azok a hatalmi ellensúlyok és fékek, amiket Orbán bölcsebb vezetőként meghonosított? Simicska és Pintér pl? Ezüsthajó és Heppiend? Vagy a DiZsi által is emlegetett 3hetenkénti ülésezés, 2éves költségvetés.
A 2002-es nemzetrontó osztogatást sohanemhazudó OV és pártja is megszavzat, tudjuk, mégha van aki enm is szívesen vallja be.
Nem, nem arról van szó, hogy "de a Kovácspistike is csúfolódott", hanem arról, hogy mindaz, ami negatívumként felhozható egyik oldal ellen, mutatis mutandis a másik ellen is alkalmazható, és az a pozitív követelmény, amit az egyik nem teljesített be, a másiknál is hiány.
Azt pedig tényleg nem értem, - sok kommentező nyomán - hogy miért nem az "ország fejlődését szolgálja" ha valaki egy általa látott/látni vélt veszélyre fekhívja a figyelmet.
Vagy ha ez tényleg így van, akkor abba kéne fejezni a Gyurcsány-fikázást, mert ugye akkor nyilván az sem vezet sehová....

CrL 2008.06.16. 15:04:57

tapir: sajna az nem vezethet sehová hogy ő kormányoz

Tehéntőgy 2008.06.16. 17:33:44

elpet: tisztelettel: némileg eltorzult gondolkodásra vall baloldali-liberális szavazók, kommentelők azonosítása részedről kormánnyal, pártelitekkel ("Ezért csináltáTOK a 2002-es felelőtlen osztogatást, meg a 2006-os hazudozást." ) Nyilván, te sem felelsz jobboldali szavazóként-szimpatizánsként Orbánnak, vagy bárki másnak a cselekedeteiért. Amúgy igazságod vagyon, de a "másik oldal" hatalomra kerülésétől-tartós ottmaradásától való hisztérikus rettegés azért nem ballib kiváltság. Messze nem.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2008.06.16. 18:52:40

A szürke tapír elnevezés sem rossz, de a setét tapír találóbb lenne.

CrL 2008.06.17. 02:00:44

haladunk, Orbán mostmár Fidel Castro:

1968-ban Kubában a forradalom tizedik évfordulója alkalmából tartott országos gyűlésen módomban volt meghallgatni Fidel Castro négyórás "monológját". A minap Orbán beszédét hallgatva meg kellett állapítanom, hogy (nem többen, de) két dologban hasonlóságot látok kettejük között....

CrL 2008.06.17. 02:02:28

lemaradt: nol.hu/cikk/495824/

amúgy egy vén kommer írogat összevissza szokás szerint

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.17. 07:09:28

CrL,
értem én a Ordas - Castr párhzamot, de akkor a Che évfordult ezentúl nem fogják ünnepelni az ifj ballerek?

Irkafirka · http://botloo.blog.hu/ 2008.06.17. 15:11:55

Szerintem ez a poszt enyhén szólva is ostobaság, csak arra volt jó, hogy elolvassam Debreczeni cikkét.

D.J. még mindig higgadt, realista újságíró. Ráadásul Orbánt a Horthy-Bethlen-Tisza körhöz képest hasonlította Imrédyhez és Gömböshöz. Ez azért nem fasisztázás, csak arról beszél, hogy Orbánnak nem erőssége a parlamentarizmus, mert ott nem mindig az van, amit ő, vagy a pártja(=ő :) ) akar.

Én nem aggódom túlzottan Orbán miatt, mert látszik, hogy kapkod, és csak arra játszik, hogy az ilyen-olyan reformok elégedetlenséget váltanak ki. Mellesleg akkor kezdte nem szeretni a parlamenti döntéshozatalt, amikor ő már csak ellenzéki vezér volt.

A reakció túlságosan habzó szájjal kap az ilyen gumicsontok után.

CrL 2008.06.17. 15:31:25

"D.J. még mindig higgadt, realista újságíró."

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.06.17. 17:11:37

Irkafirka:
D.J. még mindig higgadt, realista, mi meg állatok vagyunk. Business as usual. :)

CrL 2008.06.17. 17:31:01

hátha születik egy új Mester, nem sikerült

sensei 2008.06.17. 21:37:33

Irkafirka:
"Szerintem ez a poszt enyhén szólva is ostobaság, csak arra volt jó, hogy elolvassam Debreczeni cikkét."
Most eltekintenék a minősítésed minősítésétől; így csak arra próbálnám ráirányítani nagybecsű figyelmedet, hogy általában a post íróknak az szokott lenni a céljuk, hogy az általuk megfogalmazott vélemények vitákat indítsanak.

"D.J. még mindig higgadt, realista újságíró. Ráadásul Orbánt a Horthy-Bethlen-Tisza körhöz képest hasonlította Imrédyhez és Gömböshöz. Ez azért nem fasisztázás, csak arról beszél, hogy Orbánnak nem erőssége a parlamentarizmus, mert ott nem mindig az van, amit ő, vagy a pártja(=ő :) ) akar."
Ebben igazad van.
Vagy 6 éve az van, amit a szocialista-szabaddemokrata koala akart, "s a Haza fényre derül"-t.
Ja mégsem, mert a zOrbán... Tudjuk.

süti beállítások módosítása