Egy soha meg nem írt levél
2008. június 16. írta: spanyol'

Egy soha meg nem írt levél

 Kedves János barátom, elvtársam!

 Sokat gondolkoztam, hogy írjak-e neked. Sokszor jutsz az eszembe mostanában, akárcsak azok a vészterhes októberi napok. Lassan másfél éve, hogy utoljára láttuk egymást. Emlékszem, a Parlamentből elmenve futottunk össze, ott a VI-os kapunál. Az őrök tisztelegtek, én kérdeztem, merre mész. Mondtad, sietsz haza Erzsihez, mert nagyon aggódik. És azt is mondtad, hogy éjjel még visszajösz, hogy átbeszéljük az aznap történteket. Aztán te nem jöttél, minket meg elragadott a pillanat, a város lángolása. És egyre jobban elvakított mindannyiunkat az esztelen tűz, a halottak napjai, és a hamis vakremény. Bódult, részeg napok voltak azok. Most már így, utólag, másfél év távlatából jól látom, bolondok voltunk és nem méltók a kommunista névre. Egy csalóka kép, egy nagy átverés megrészegített.

 Sokat gondolkoztam ezen, itt bent is szűk cellámban, amit neked nem kell bemutatnom. Hiszen Te is jártál itt, nem is olyan régen - ugye, hogy repül az idő - meg persze Snagovban és a jugoszláv elvtársaink között bent a követségen. Szóval sokszor gondolkoztam azokon a lázas napokon. Hogy mennyire elragadta régi, edzett kommunista lelkünk az utca, mennyire nem tudtunk magunknak parancsolni, mennyire nem láttuk, kinek az érdeke ez az egész, ki áll azok mögött a szerencsétlen gyerekek mögött, akik nem tudták, mit cselekszenek. Mert nem tudták, ebben biztos vagyok. Hogyan gondolhatták, hogy fapuskákkal harcolnak a dicsőséges szovjet hadsereg ellen, amely néhány éve Berlinig üldözte a fasiszta fenevadat?! És mi sem tudtuk, mit cselekszünk. Mert egyik nap ezt mondtuk, a másik nap meg azt. Emlékszel, 30-án vagy 31-én - úgy összefolynak a napok - arra kormányülésre, amelyen eldöntöttük, hogy forradalomnak nevezzük az eseményeket? Emlékszel, mennyit gondolkoztunk, hogy jó lesz-e így? Hogy nem adunk-e ezzel fegyvert a régi horthysta elemeknek? Hogy nem okozunk-e ezzel még nagyobb felfordulást? Látod, látod, mennyit vitatkoztunk és végül a rosszabbik döntést hoztuk meg. Pedig akkor mennyire azt hittük, hogy jól döntöttünk... Emlékszel, mindannyian aláírtuk. Most már látom, súlyos tévedés volt. Te ezt korábban beláttad, minket elragadott az utca. De úgy gondolom, így öreg fejjel, volt rajta elég időm gondolkozni, hogy a nemzetközi és hazai munkásmozgalom előtt őszintén kijelentsem:

Tévedtem, elvtársak. Megbántam, amit tettem.
Várom a nemzetközi munkásmozgalom méltó büntetését.

 De mentségemre szolgáljon, hogy egész életemben erősen, hittem az ügyünkben. Megjártam ellenségeink börtöneit, harcoltam az illegalitásban és tettem mindig azt, amit a párt, a mozgalom megkövetelt. Remélem, még  javára lehetek ennek a mozgalomnak, amelynek életemet köszönhetem. Bízom benne, hogy az együtt megharcolt pálya elég bizonyíték számodra, hogy súlyos hibáimat még kijavíthatom.

 Kérlek, János, ha rám nem is, de feleségemre és kislányomra tekintettel, ne vedd el az életemet. Tudom, Te megteheted.

Elvtársi üdvözlettel, barátod:                   
                                            Nagy Imre


 Volt idő, amikor ennyi lett volna az élet ára. Egy levél, egy mea culpa, egy „őszinte” szembenézés, egy elnagyolt aláírás. És a hóhér szíve megenyhült volna. Nem nagy ügy. Aztán jöhet néhány börtönév, majd amnesztia, utána nyilvános megbánás és egy taps a hóhéroknak, aztán egy ősfás villa valahol a Hegyvidéken, meg egy csendes balatoni nyaraló. És mi nem dobtunk volna rá követ. Mert hát, mi pitibb kompromiszumokat kötünk nap mint nap. Ennél kisszerűbb leveleket szignóztat velünk az élet, esendőbb célokért.

 Nagy Imre nem írta meg ezt a levelet. Pedig tudta, mi vár rá. Egy vasajtó csikordulása és hosszú, végtelennek tűnő gyaloglás rabláncon az őr mellett. Aztán a fekete csuklya meg a hóhér jól begyakorolt mozdulatai, végül a kötél kényelmetlen szorítása. Egy reccsenés a reménytelenség éjszakájában. Csend. A hóhérok azt hitték, vége. És csak a Jóisten tudta, hogy ez a kezdet.


A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr26521829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

donlouis 2008.06.16. 09:57:31

Te jó ég,
micsoda butaság megint, bár jószándékú.. Nagy Imre sorsa addigra már rég eldöntetett - nem itt, hanem Moszkvában.

müszi 2008.06.16. 09:58:33

polgártársaim!
minden pártosság nélkül néhány véleményem:
1956-57-58-ban voltak a parlament által szentesitett törvények.ezek közül biztosan megsértett néhányat nagy imre és társai.meg az a néhány ezer utca gyerek akik többszáz civilt,besorozott parasztgyereket(akik épp az avo-hoz kerültek)lőttek agyon vagy lincseltek meg.a széna téri utcafiúk utcalányok,akikből később hősöket kreáltak,sőt ma parlamenti képviselő, a köztársaság téren szaggatták ki a szivét asztalos és papp ezredeseknek!ezek csodálkoznak ,hogy halálos itletet kaptak.tetézték a bünüket még azzal ,hogy vádalku során beárulták tettestársaikat,igy kegyelmet kaptak a társaik élete árán.ma országjáró köruton dicsekednek "hősiességükkel" a szerencsétlen halott társaik már nem tudják helyesbiteni hazugságaikat.ma is müködnie kellene a fenti akasztófának! lenne bőven rávaló páciens! üdv: egy 56-os szemtanú

Francois Pignon 2008.06.16. 10:04:46

...tessék, kellett retró hangulatot kívánni.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.06.16. 10:06:33

Nem vagyok történész, szóval lehet, hogy tévedek. De ennél sokkal cirkalmasabb bűnbánó nyilatkozatok sem értek semmit a korábbi nagy szovjet perek idején, tehát aligha múlott valami azon, hogy ír-e N. I. bármiféle levelet. Valószínűleg sejtette, legkésőbb a tárgyaláson, hogy úgyis kivégzik, akkor meg már minek alázta volna magát. A forradalom idején tényleg csak reagált a forradalmi eseményekre. Ez egy nagyon naiv cikk, bár a Népszavában elférne.

Darvászó Koppány · http://prolikonyha.blog.hu/ 2008.06.16. 10:10:41

Muszáj egy fontos tévedést eloszlatnom az itt kommentelőkben:
Nagy Imre kivégzését NEM szorgalmazták Moszkvában, Kádár teljesen szabad kezet kapott a kérdésben.
Üdv!

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.06.16. 10:13:19

müszi
Minden bizonnyal, de Nagy Imrét nem ezekért ítélték el. Amellett, hogy nem hiszem, hogy személyes felelősség terhelné a forradalmárok tetteiért.

zoli27 2008.06.16. 10:23:18

Azokat, akik még ebben is találnak kivetnivalót, nem minősíteném.
Egyébként tudtommal - habár meglehetősen hiányosak a történelmi ismereteim - Nagy Imrének igenis megadták a lehetőséget, többször is, hogy csak mondja ki, hogy tévedett, és életben hagyják. Nem tette.

Jánosi Katalin mondta tegnap a tévében: végre el kellene ismerni, hogy a Kádár-rendszer gyilkosságra, gyilkosságokra épült.
Most már a közszolgálati médiumok is eljuthatnának odáig, hogy nem hívják meg Moldova Györgyöt, hogy lehessen relativizálni a Kádár-rendszert. Az ilyen és ehhez hasonló tettekkek azoknak az emlékét gyalázzuk, akik az életüket adták a szabad Magyarországért.

zoli27 2008.06.16. 10:24:50

müszi,
Légyszíves írogass máshova!

donlouis 2008.06.16. 10:34:01

1957. augusztus 26. Biszku Béla belügyminiszter Moszkvában Andropovval, az SZKP KB osztályvezetőjével és más szovjet vezetőkkel egyeztette a Nagy Imre-per vádiratát és az ítéleteket.

müszi 2008.06.16. 10:43:56

nagy imrét nem az 56-os tetteiért itélték el.ő nem lövöldözött az utcán. a három nagyhatalom jaltában,teheránban postdamban eldöntötte európa ,köztük magyarország sorsát.ez ellen nem lehetett apellálni! a buta tanulatlan csőcselék ez ellen akart harcolni.mi lett a vége? nézd meg budapestet 1957 tavaszán,mit csináltak belőle !sok ezer szerencsétlen halott mindkét oldalon .máig tartó politikai megosztottság az országban.soha be nem gyógyuló sebek a családokban.rendet kellett csinálni. ma kivánjuk hogy hozzák vissza a halálbüntetést a sok megrenditő büncselekmény ellen. akkor meg sokalltátok a három halálos itéletet. a törvény mindenkire kötelező érvényü kell hogy legyen!ha látnátok a nagy imre per felvételeit( megvannak a filmfelvételek is de nem merik leadni,mert kényelmetlen a mai politikai felállás miatt) látnátok hogy nyüszitve vallanak be minden bünüket az érintettek.az életükért küzdöttek.későn!ma próbálj egy törvényt megszegni( egy apeh-es,egy közlekedési,egy parkolási egy villanyszámla befizetési) majdnem ugyanazt kapod érte mint annak idején egy ország szétrombolásáért!most is kellene jó pár akasztás az országunk kiárusitói ,szétszaggatói ellen!

müszi 2008.06.16. 10:47:12

zolikám azért irogatok ide , és nem a kuruczinfóba,hogy egy kicsi fogalmad legyen a dolgokról.ne egy politika által besulykolt álomvilágban élj!

zoli27 2008.06.16. 10:48:56

müszi,
Légyszíves tartsd meg a véleményedet magadnak, de legalábbis ne ide írogasd!

müszi 2008.06.16. 10:57:26

kedves zoli!azt hiszem leirhatom a véleményem is ide, a szabad szólás jogán. ne szoritkozzunk a kettőnk vitájára.egyébként nem vélemény ,hanem a tények ismertetése volt a fennt leirt.üdv:

zoli27 2008.06.16. 11:15:28

müszi,
Az neked a tények ismertetése, hogy lecsőcselékezed azokat, akik békésen az utcára vonultak, hogy kiálljanak a szabad Magyarország eszméje mellett?
Meg milyen titkos felvételekről beszélsz? Most tették közzé a teljes hangfelvételt, és amit te állítasz, azt a hangfelvételek cáfolják.

Természetesen jogod van a véleményedhez, és jogod van elmondani, én ezzel együtt megkértelek, és újra megkérlek, hogy ne ide írogasd be.

hcrules 2008.06.16. 11:18:40

müszi

Nincs meg a Nagy Imre per videón. A majdnem teljes hanganyag megvan (kiv. egy nap), most hozta/hozza nyilvánosságra az OSA. Van egy 70 perces propagandafilm is, amit ha jól tudom végül nem mutattak be.

'56-ban sokféle ember volt az utcán. Nem mind voltak hősök, szentek, ez kétségtelen. De úgy ámblokk csőcselékezni őket, '56-ra fogni a magyar politikai megosztottságot, stb. Megdöbbentő, na. :(

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2008.06.16. 11:21:13

Utálom az ilyesmit. Ki vagy te, hogy egy történelmi személyiség nevében írj fiktív levelet? Honnan veszed a bátorságot?!

Várom a bocsánatkérésedet. Valami ilyesmire gondoltam:

"Kedves Olvasók,

Nagyon sajnálom, hogy Nagy Imre nevében fiktív levelet írtam. Elvakított a hiúság, és hívogatott az üres blogoldal. A horror vacui, ugye, Olvasóm, neked sem kell bemutatni, te is írogatsz néha, kommenteket meg ilyesmit, és te is kurva okosnak tartod magad.

Bolond voltam, elvakított a pillanat. Undorító kormányunk végre eltűnni látszik a francba, ráadásul mindenki Nagy Imréről beszél mostanában... Gondoltam, megeresztek egy ilyen szösszenetet. Kibújt belőlem az elvetélt szépíró, na. Sajnálom. Többet nem fordul elő.

Közbe kijött a hátamon egy pattanás, és a merevedési zavaraim is súlyosbodtak. A főnököm is cseszeget, hogy nem dolgozom, lassan az utcára kerülök. Béla, akit barátomnak hittem, nem fogadja köszönésemet. Igen, hiba volt kikezdeni a várandós feleségével.

Gondoltam, legalább az írásban hadd legyen egy kevés örömöm... Hát elcsesztem.

Mea culpa!

Bocsánatért esedezve:

spanyol'"

Na, jó volt?

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.06.16. 11:22:45

müszi 2008.06.16. 10:43:56

>nézd meg budapestet 1957 tavaszán,mit csináltak belőle !

Kik?

Azért nem semmi, hogy egy öreg munkásőr élete alkonyán megtanulja az internet használatát. Igaz, nagybetűket nem tud még írni, de mindenképpen teljesítmény.

müszi 2008.06.16. 11:25:37

zolikám! nem tudok itt küldeni neked szemüveget. azzal helyesen olvastad volna amit irtam. nem a békés tüntetők lőtték halomra a szerencsétleneket! nem azok fosztották ki az összes áruházat! és nem titkos filmfelvételeket emlitettem! hanemlegális törvényes dokumentálási céllal készülteket.te még biztos fiatal vagy, nem tudod valóban mi történt ott és akkor. én jelen voltam már !költői kérdésem: szabad magyarországon szabad lincselni???

zoli27 2008.06.16. 11:26:42

Pók,
A post-ban benne szerepel, hogy Nagy Imre megírhatta volna ezt (vagy egy ehhez hasonló) levelet, de NEM TETTE.

Szerintem ezért nem kell bocsánatot kérni.

zati 2008.06.16. 11:26:43

Zoli,

Müszi hozzászólása figyelemre méltó és józan függetlenül attól, hogy kedves-e valaki szívének, vagy nem. Józan akkor is, ha a halálbüntetés visszaállítása mellett érvel és a felelősök megbüntetését követei.
Az '56-ot követő évek zűrzavara utólag kibogozhatatlan, becsületes és gazemberek egyaránt sodródtak mindkét (három? négy?) oldalra.
Utólag úgy fest:
- Hruscsov nem szólt bele, milyen ítélet születik, ő szigorú felelősségrevonást akart (ebbe börtön is belefér).
- A kínaiak több százezer (!), de egyes "magyar" kommunista körök is tízezer (!) halálos ítéletet követeltek. Ehhez képest Kádár volt a "puha" megoldás.
- Kádár naiv idealistaként nem szólt bele az ítéletbe és a kegyelmio határozatba. A Bíróság jogszerűen jár el, nemde..?
- A bíróság jól megkomponált forgatókönyv szerint járt el, volt már ebben gyakorlatuk. Az biztos, elég lett volna egy telefon "fentről", és '62-ben már szabadok lettek volna...

Valóban, nem esik szó az októberben-novemberben bestiális módon meggyilkolt karhatalmista (sor)katonákról, becsületes tisztekről.
A történelmet a győztesek írják, majd az új győztesek átírják. De nem a "jó" és a "rossz" emberek harca dúlt a XX. században, hanem harcok, amelyben részt vettek "jó" és "rossz" emberek.
Csak egy példa: Nagyapám 20 évesen részt vett a II világháborúban az orosz fronton. Hazajött épségben. Szintén voltak az orosz fronton SS, nyilas és egyéb gazemberek, akik civilekkel kegyetlenkedtek és gyilkoltak. Semmiképp sem mosnám őket egybe, ezért megértem az '56-os túlélőket, BÁRMELYIK oldalon is álltak. Láttak olyan dolgokat, amiket imádkoznak, hogy nekünk sose kelljen látni.
Na, ezek után döntsük el, hogy gyújtogassunk-e és lámpavas, vagy elmegyünk szavazni, és megpróbáljuk jó helyre tenni az X-et.

zoli27 2008.06.16. 11:31:53

Ami müszi hozzászólásait illeti, történelemhamisítókkal nem akarok vitatkozni, mert nincs értelme.

Aki nyugodt lelkiismerettel képes relativizálni 56-ot, az tegye, de nekem továbbra is az lenne a kérésem, hogy máshol, ne itt.

müszi 2008.06.16. 11:33:01

dzsucseharcos barátom! sose voltam se párttag se munkásőr! mindig kétkezi munkás voltam,s vagyok.nem polizizáltam, de az iskolai történelem órán odafigyeltem tanáraimra.nyitott szemmel jártam a világban.látom mi van körülöttem TE NEM? ha már a nagybetüknél tartunk.nézd meg a dokumentum filmeket a terror házában, mit látsz budapestből 1956-57 ből?

ekszpert 2008.06.16. 11:36:34

Zoli27! Nem tudom mi a bajod Müszivel. Ha tényleg szemtanú volt, akkor elhiheted, hogy látott egy s mást. Mindenesetre a nagyanyám bárátnőjét (9 éves volt akkor) egy "forradalmár" lőtte le csak azért, mert az üzletükből élelmiszert akartak lopni és mertek szólni érte. Úgy gondolták, hogy ingynes a dolog, mert puska van a kezükben. Szal volt itt kellemetlen dolog is, ami sajnos minden forradalomba becsúszik... Gondolom Müszinek is egy ilyen emlék jutott az eszébe. Mindezek mellett mi könnyen okoskodunk, hiszen tényleg teljesen naív dolog volt az győztes oroszokkal kikezdeni, de akkor ott, biztos felkavaró és nagy kaland volt ez a fiataloknak. Sejtésük sem volt a "nagy" politikáról, de "demokrácia" híjján nem igazán volt fórum a szabad vélemény nyilvánításra.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.06.16. 11:38:22

müszi 2008.06.16. 11:33:01

>az iskolai történelem órán odafigyeltem tanáraimra

'89 előtt? Főnyeremény lehetett a történelem objektív megismerése szempontjából. Remélem, az "Ez történt"-et is bemagolta a nyitott szemmel járás jegyében.

>mit látsz budapestből 1956-57 ből?

Azt, hogy szovjet tankok szétlőtték. De Önnel amúgy fölösleges vitázni, inkább húzzon innen, de gyorsan.

Francois Pignon 2008.06.16. 11:39:52

"az iskolai történelem órán odafigyeltem tanáraimra"

...mindent értek.

müszi 2008.06.16. 11:40:08

zati ! látszik hogy te mélyebben látod a történelmet nem felszinesen mint az itt kommentezők.helyeslem !

zoli!kapcsold ki a géped ha nem tetszik amit itt irok! a tied sem szivet melengető.ugy látom fogalmad nincs a történelmi eseményekről,csak fújod a közhelyeket.üdv:

Invictus 2008.06.16. 11:48:56

Na, az index címlap idehozott megint pár nyomit (érdekes, hogy már nyugdíjas kétkezi munkások is neteznek, akik persze sose voltak párttagok, ezek szerint már előrehaladott a netpenetráció:)).
Nem baj, kell az ilyen véleményekkel szembesülni, legalább nem felejtjük el, kik is állnak a "másik oldalon". Semmi baj, ők ott is maradnak mindig.

Rocky 2008.06.16. 11:52:32

MA 50 évvel ezelőtt reggel 5 órakor végezték ki Nagy Imrét!
Nyugodjék békében!
Több mint 30 évig nem tudott, mert fejjel lefelé, kátránypapírba csomagolva feküdt, borbíró piroska álnéven jelöletlen sírban a 301-es parcellában több száz sorstársával együtt.

Na ez volt a kádár rendszer, a szocializmus, a legvidámabb barakk, HA VALAKINEK EZ TETSZETT(IK) az költözzön Észak-Kóreába, Burmába, Kínába, Kubába.

Történelmet pedig nem a 1965-ös tankönyvből kellene tanulni kedves müszi!

Invictus 2008.06.16. 11:59:30

"Kádár naiv idealistaként nem szólt bele az ítéletbe és a kegyelmio határozatba"

Na persze. Kádártól semmi sem állt messzebb, mint a naivitás és az idealizmus...
Az egyik legaljasabb, legcinikusabb személyiség volt a történelmünkben, viszont tény, hogy lehetett volna nála sokkal rosszabb is. A tőle keményebb kommunisták sokkal több embert végeztek volna ki, ő pragmatikus volt. Feleslegesen nem akart gyilkolni, nem jóságból, hanem célszerűségből. Nagy Imrééket muszály volt kivégeztetnie, mert ők tudtak az árulásáról, velük együtt alakította meg az MSZMP-t, éltette a forradalmat, mielőtt átment volna az oroszokhoz, hogy a tankokkal jöjjön vissza.
56 után pedig mindent megtett, hogy elkerüljön egy újabb robbanást. Az a sokk, ahogy órák alatt hullott szét a párt hatalma, biztos életre szóló élmény volt neki és elvbarátainak. Ezért lett nálunk "gulyáskommunizmus". Más kérdés, hogy bár az életszínvonalban nyertünk, a lelkeket jobban megnyomorította, mint bármely másik szockó rendszer. Épp a viszonylagos élhetősége, puhasága miatt. Kádárt sokkal-sokkal többen szerették őszintén, mint Husákot, Ceausescut és társait. Volt olyan időszak, amikor egy szabad választáson is nyert volna...

TRB-FT 2008.06.16. 12:06:50

Lehet, hogy Kádárnál lehetett volna rosszabb is, de mindez nem semmilyen módon nem csökkenti azt a tényt, hogy az az ember elárulta országát és jóváhagyta több száz ártatlan ember kivégzését. Nem véletlen, hogy élete végéig kísértették tettei. A dramaturgiai csúcspont, hogy azon a napon halt meg, amelyen Nagy Imrét rehabilitálták.

TRB-FT 2008.06.16. 12:16:27

Müszi úr! Elmondaná kicsit részletesebben milyen módon, hol és mikor vett rész a forradalomban? Előre is köszönöm!

zoli27 2008.06.16. 12:17:54

ekszpert,

müszi nem csak a személyes tapasztalatairól írt, hanem általános ítéletet mondott az 56-os forradalomról.
De tovább tényleg nem akarok vitatkozni, mert nincs értelme.

Természetesen én sem állítom, hogy senki nem tett semmi rosszat, aki 56-ban forradalmárnak tartotta magát. De alapvetően ez mégis a magyar nép szabadságvágyának a megnyilvánulása volt, ami ellen a Szovjetunió erőszakkal lépett fel. Kádár és Nagy Imre között pedig az volt a különbség, hogy Nagy Imre a magyar nép mellé állt, míg Kádár a szovjetek mellé.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.16. 12:18:27

Kádár együtt haladt Nagy Imrével, egészen addig, ameddig a SZU-ba nem vitték a forradalom alatt, és megbeszélték vele, hogy most szépen ő lesz a konszolidátor. Ő természetesen belement. Ennyit Kádár naivitásáról és függetlenségéről.

Ezek után Nagy Imre nem igazán értette, hogy miért bánnak el így vele, hiszen ő jó kommunista igyekezett lenni.

Nagy Imre jobbára úgy táncolt, ahogy mások fütyültek neki. Sztálin idején önkritikát gyakorolt, Hruscsov idején nyitni kezdett, de "túlteljesítette" a szovjet elvárásokat. Ezért váltották le a miniszterelnöki posztról, és helyezték vissza a SZU-ban közbenjáró Rákosit.

A forradalom idején is mindent tudomásul vett. Lényegében nem sokat tett a forradalomért.

Nagy Imre áldozat volt, akiről kegyelettel illik megemlékezni, de mártírnak azért nem nevezném. Végig a kommunista párt (MDP) lojális híve volt, Rákosi alatt belügyminiszter.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.06.16. 12:24:04

TRB-FT 2008.06.16. 12:06:50

>Lehet, hogy Kádárnál lehetett volna rosszabb is, de mindez nem semmilyen módon nem csökkenti azt a tényt

Így van. Kádár jobb volt, mintha 2x ilyen rossz lett volna, ugyanez elmondható Pol Potról vagy Hitlerről is. Mindegyiküknél "lehetett volna" rosszabb, ezért is üres és tartalmatlan állítás Kádárral kapcsolatban az, hogy mi lehetett volna helyette.

Invictus 2008.06.16. 11:59:30

Így van, Kádárról a történészek azt tartják, hogy tökéletesen elvtelen volt, csak a hatalom érdekelte. A kádári puha diktatúra semmi más, mint egy nagyon régi találmány a zsarnokság fenntartására. (A kemény és puha diktatúráról ld.: Politika 1313a-1315a).

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.16. 12:24:42

(Helyesbítés: Nagy Imre természetesen nem Rákosi alatt volt belügyminiszter, hanem akkor élelmezésügyi, majd "begyűjtési" miniszter volt, aztán "agrárügyekért felelős miniszterelnök-helyettes". Váltogatták a posztjait.)

zoli27 2008.06.16. 12:33:08

Loxon,
Nem értek egyet az értékeléseddel. Nagy Imre kommunista volt, de 56 fényében már azt lehet mondani, hogy ő tényleg abban hitt, hogy ez a rendszer a legjobb Magyarországnak.
Amikor viszont szembesült azzal, hogy a nép mást akar, mint amit Moszkva szán a népnek, akkor a nép mellé állt.

Szóval szerintem akármennyit hibázott is előtte, 56, illetve az, hogy a halálos ítélet ellenére is kitartott a forradalom mellett, minden korábbi eseményt felülír.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.06.16. 12:40:12

"ő tényleg abban hitt, hogy ez a rendszer a legjobb Magyarországnak."
Na ez a baj vele - mert aki pártirodában ül és aktát tologat, még csak ok, ha épp buta, az tagadja le hogy nem tudott semmiről, na de aki padláslesöprő miniszter, az ne 56-ban szembesüljön már a nép akaratával...
(szóval én sem vagyok a NI-t a panteonba!-mozgalom híve.)

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.16. 12:43:22

Szamárfüllel egyetértve:

Nagy Imre nem igazán tudta eldönteni, hogy ki mellé álljon. Őt általában mozgatták, mozdították, arrébb tették, kizárták, majd önkritikát gyakorolt stb. Elfogadta a helyzeteket.

Én 1956 hőseinek a forradalmárokat tartom, nem Nagy Imrét.

Paulybird 2008.06.16. 12:46:02

Nem szép dolog azt próbálni sulykolni, hogy 56-ban nem volt "csőcselék", mert bizony volt, sajnos nem is kevés. Egyesek igyekeznek misztifikálni a dolgot, pedig a népfölkelések természetüknél fogva már csak olyanok, hogy van káosz, lincselés, lövöldözés, patakvér, miegymás.

zoli27 2008.06.16. 12:46:31

A bíróság előtt már nem gyakorolt önkritikát. Pedig az életét menthette volna meg vele.

Rocky 2008.06.16. 12:46:34

Invictus 2008.06.16. 11:59:30 - nagyon egyet értek

Egyébként a forradalomnak pont ez volt a nyeresége, hogy megmutatta, hogy pusztán megfélemlítéssel nem lehet fenntartani a hatalmat.
Kádárék belátták, hogy sokkal célravezetőbb lekenyerezni az embereket (gulyáskommunizmus), mint a nyers erővel való visszaélés.
És valóban működött is 1957. május 1-én már százezrek lobogtatták lelkesen a vörös zászlót, vagy a mai napig nosztalgiával gondolnak sokan jános bácsira.
Ilyen ostoba, szelektív emlékezetű, gyáva, sunyi ember sajnos nagyon sok van az országban.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.06.16. 12:48:03

Loxon · konzervativok.blogspot.com 2008.06.16. 12:43:22

Én is a felkelőket tartom hősnek - azt pedig óriási következetlenségnek érzem az '56 kapcsán kizárólag az ártatlan ávósokat lincselő gonosz csőcselékre fókuszáló, egyébként zömükben haladó baloldali fanyalgók részéről, hogy nem értik meg a baloldali költő szavait: "a forradalom kék szeméből muszáj-kegyetlen csillogás lövell" :)

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.06.16. 12:50:10

Azt ugye tudjátok, hogy Nagy Imrét Moszkva nem akarta kivégeztetni? Ez csak és kizárólag Kádár bűne. www.origo.hu/itthon/20080615-nagyimreper-hanganyag-1958-forradalom-kivegzes.html?pIdx=2
Itt nézzétek meg a Rainer M.-el készült videót. Amúgy valahol olvastam máshol is, hogy ez Kádár bűne, de hetek óta nem jut eszembe.
Mégvalami: Nagy október 28-a után nem sodródott az eseményekkel, mégha nem is volt alkalmas egy forradalmi miniszterelnökségre, hanem amennyire tudta irányította.
Egy barátom szerint három féle politikus van: fekete, szürke, fehér.
Nagy Imrén kívül nem sok mindenkit tudnék a fehér kategóriába sorolni, de tegyetek hozzá még neveket!

Paulybird 2008.06.16. 12:53:58

Vagy lehet kicsit szerepjátszani:
Tegyük fel a lehetetlent, hogy rádöbben a nép, hogy ami most magyarországon van, az nemjó, és jól felkel. Elzavarják a kormányt, feltörik a fegyerraktárakat, és elkezdenek csatározgatni a rendfenntartó erőkkel, és jól boszzútállni az eddigi elnyomókon.
Itt jösz a képbe te, amikor szembesülsz azzal, hogy apádat/testvéredet, fiadat/lányodat férjedet/feleségedet, aki a sóhivatalba dolgozik aktatologatóként, a forradalmi népharag egy derűs napon kicibálta az íróasztala mellől az utcára, és felkötötte egy kandeláberre.
Majd ötven évvel később, valami kis nethuszár arról ír egy fórumban, hogy mennyire szép dolog is volt akkor az a forradalom, és amikor te megpróbálod lekommunikálni, hogy azért nem teljesen úgy történtek a dolgok, ahogy a törikönyvekben három oldalon össze van foglalva, akkor leávósoznak.
Hát biztos nem kellemes.

Szerencsére ugye ilyeneken el sem kell gondolkozni, hiszen egyszerűbb az egyszerű és szép történeteket favorizálni...

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.06.16. 12:56:05

ahogy moldova mai is szakértő a tévékben (legalábbis itt írta vki, hgy látta...) kádár ügyében (pedig a kádár-könyvéért inkább "leültetném"), úgy az sem közismret hogy kádár marasztalta itt a szu hadsereget, hruscsov kétszer is felajánlotta a kivonulást - és az egyszeri magyar, ha ezt meg is tudná, úgy viszonyulna hozzá: legalább lehetett kivel csencselni... és viszakacsintana jános bátyánkra.

Paulybird 2008.06.16. 12:58:33

Nagy Imre pedig jó nagy kommunista volt, és mint magas pozíciójú koma, volt bűne rendesen. Az ilyenekkel bizony előfordul, hogy elteszik láb alól, a diktatúrák már csak ilyenek.
Azt mindenesetre én gusztustalannak tartom, hogy saját magunkat felmentebdő, és a diktatúrával végleg leszámolandó kipécéztünk ezt a valakit, elneveztük ezt a valakit mártírnak, és most poszt humusz szopjuk a faszát.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.06.16. 13:01:01

néhány éve a Párt-keltében láttam a Moldovát. Az egyk riporter mondta valahogy kérdésként megfogalmazva, hogy Kádár egy gyilkos volt, miért is tiszteli. Erre a Moldova egyszerűen közölte "maga a gyilkos". Senki nem mondta neki ezek után (Betlen Jani volt aznap a főnök), hogy akkor köszönjük vége az interjúna. Nyílván ti is olvastátok ki ma Mo-on a legnépszerűbb ember és korszak...

Rocky 2008.06.16. 13:04:16

Kolompár Tomendzseri 2008.06.16. 12:46:02

Igen, igen.
Primitív emberek, düh, csordaszellem, lincshangulat kialakul(hat) ilyen események kapcsán. ÉS?!
Nem szép dolog azt sulykolni, hogy 56-ban csak "csőcselék" volt, ismerjük már ezt a kommunikációját a hatalomnak 40 éve.
De miért gond ez egy olyan korszakban, ahol a legenyhébb dolognak számított a "padlás söprés", a fekete autóról, hortobágyról, gulágról, recskről, andrássy 60-ról nem is beszélve....????

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.06.16. 13:04:55

azt tudtátok, hogy Nagy Imre NKDV-s volt?
Sok mindenki szídja őt, amúgy az 53 előtti intézkedéseiért lehet is. Azonban, amikor miniszterelnök lett először, akkor visszafogta a terrort, növelte az életszinvonalat és leállította a téeszesítést. Ehhez jött az, hogy elvállata 56-ban a miniszterelnökséget, majd 28-a után bejelntette a Varsói szerződés felmondását, koalíciós kormányt hirdetett, olyanokkal, mint Tildy vagy Kéthly. Okké, népfrontos jellegű volt, de nem nehéz belátni az előrelépést. Szabadon engedte Mindszenthyt, feloszlatta az ÁVH-t. És ami, szerintem hőssé teszi, hogy a perében sem vonult vissza és kiállt azok mellett, amiket tett és gondolt.

TRB-FT 2008.06.16. 13:05:37

Azt is hozzá tartozik a képhez, hogy Nagy Imrét több korábbi - közben Kádár oldalára állt - elvtársa kereste meg Snagovban azért, hogy Kádár mellé állítsák, de ő nem volt hajlandó belemenni. Jóllehet akkor már elkezdték a puhítását a családjával történő zsarolással. Mindezek után úgy került vissza Bp-re, hogy nem tudott a megkezdődött tisztogatásról, illetve annak módjáról. Arról már csak a börtönben értesült. S mindezek ellenére képes volt kitartani amellett, amiben hitt. Őszintén, hány politikust tudna bárki mutatni ma, aki ugyanerre hajlandó lenne?

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.06.16. 13:09:17

Kolompár Tomendzseri 2008.06.16. 12:53:58

>Szerencsére ugye ilyeneken el sem kell gondolkozni

Ön leírt valamit, ami teljesen triviális. Miből gondolja, hogy ezt mások nem tudják végiggondolni? Csak pl. engem egyszerűen nem érdekel az ávóssirató nyivákolás, vagy legalábbis csak sokadik sorban érdekel. (És nem azért, mert nem értem.) A karhatalmistákat pedig ne keverjük a sóhivatali aktatologatókkal.

Ön a történelmi mítoszok ellen beszél, és ez helyes. Nem szabad egyetlen monolit tömbként kezelni egy történelmi eseményt és úgy viszonyulni hozzá, hogy egészen tökéletes, vagy egészen ronda esemény volt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a komplex történelmi helyzeten belül minden eseménynek egyforma a jelentősége, vagy hogy a hófehér és ártatlan forradalom mítoszát az ártatlan aktakukacokat gyilkoló gonosz fasiszták ellenmítoszával kell ellensúlyozni. Meg lehet róla emlékezni, hogy '56-ban sokakat igazságtalanul lincseltek meg, vagy hogy voltak, akik fosztogattak stb., de könyörgök, legyen már egy icipici arányérzékünk.

Rocky 2008.06.16. 13:16:48

Kolompár Tomendzseri 2008.06.16. 12:53:58

"Vagy lehet kicsit szerepjátszani:"

Nem kell a szép történeteket favorizálni, csak tisztában kell azzal lenni, ha netán úgy hozta a sors (ami persze nem történik magától) hogy a fiam, apám, sógorom rohamrendőr lett vagy a kislányom, anyám, nővérem épp az adott elnyomó hatalomhoz dörgöli magát, mondjuk csak titkárnőként, ezzel kapcsolatosan komoly előnyöket élvezve több éven át a gerincesebb polgártársaival szemben, akkor egy esetleges erőszakos rendszermegdöntés alkalmával erősen-gyengén megüthetik a bokájukat. Ez így helyes. Adok-kapok.
Ha lájtosabb akkor balatoni nyaraló helyett leköpést, lenézést, felelősségre vonást, ha brutálabb akkor aki eddig kardlapozott, körömtépkedett, annak lámpavas jut.
Persze vannak ártatlan áldozatok is...sajnos, de az élet már csak ilyen. Rosszkor rossz helyen lenni sosem jó!

Rocky 2008.06.16. 13:29:49

calam 2008.06.16. 13:04:55
TRB-FT 2008.06.16. 13:05:37

Persze ezeket a tényeket kevesen tudják, mert a mai napig működik az önmosdatás, sárdobálás, lásd moldova, atw, párt-kelte stb.
Remélem amikor egyedül vannak, szemben a tükörrel, mindig mocskosnak fogják magukat látni.
Remélem a sok mocsok nagy része, saját magukra és holdudvarukra száll vissza.
Remélem, hogy a legtöbb úgy végzi mint, jancsi bácsi, aki haláláig nem tudott megbírkózni önmaga démonaival.
Mikor jön már egy TÉNYLEG ÚJ MAGYARORSZÁG?

Talán, majd akkor ha az unokák érzelmeiket félretéve, nyíltan, őszintén, nyitottan, tárgyilagosan és kellő mélységben ki tudják beszélni apáik, nagyapáik által elkövetett bűnöket oda-vissza.

És mint a japán-amerikai veteránok közösen dobnak koszorút a Csendes-óceánba elesett bajtársaik emlékére.
Nekik sikerült felismerni, hogy nem az "ellenség" az igazi ellenség.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.06.16. 13:39:02

Rocky!
Szerintem egy "ÚJ MAGYARORSZÁGHOZ" sokkal több minden kellene, mint a '56 megítélése. Például a mai politikusoknak nem kellene folyamatosan az állami gondoskodás ideáját eröltetni. Nem elég csak arról beszélni, hogy szabadságot kaptunk, mert az még kevés, de talán a legfontosabb. Ameddig sokan Kádár Jánost és a 70-es, 80-as éveket sírják vissza az akkori látszólagos megélhetési biztonságukért, addig nem lesz igazi demokrácia. És erről gyakorlatilag minden mai politikus tehet az újságírók jórészének megtámogatásával. Sok-sok általatok is írt idézet igazolja a mai politikusok szocializmusát és szocális demagógiáját.
A közös emlékezethet meg nagyon sok kell. Mindenkinek közös múltja, ötvenhat, a rákosi-korszak, a holokauszt, a horthy-rendszer, trianon. Amíg valamelyik oldal úgy mer tenni, hogy bármelyik ezek közül csak a másik problémája, addig itt komoly gondok lesznek. A történelmi traumák bagatelizálása, relativizálása és hárítása az egyik legnagyobb baj.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.06.16. 13:47:43

az nyílván semmin nem segít, hogy valakik megint nem mentek el a közös ünneplésre...

Paulybird 2008.06.16. 14:03:07

Rocky 2008.06.16. 13:04:16

azt mondom, hogy volt ott nagy kavar, és, tehát ÉS, azaz _ÉS_, vagyis nem csak és kizárólag csőcselék.
te valamilyen érthetetlen okból azt mondod, hogy, én azt mondtam, hogy csak csőcselék volt. nem ezt mondtam.

Paulybird 2008.06.16. 14:06:26

Rocky 2008.06.16. 13:16:48

hát most erre mit mondjak?
esetleg ha kinyírják valakiet, vonogathatom majd a vállamat, hogy ej-ej eztt bizony tudnia kellett volna, hogyha elmegy apeh-ellenőrnek, rendőrnek, akkor megütheti a bokáját.

Rocky 2008.06.16. 14:11:27

calam 2008.06.16. 13:39:02

Nem csak 56 megítélésére gondoltam, hanem az egész XX. századra.

Valóban a szabadság kulcs szó.

Ami persze sokaknak semmit nem jelent, sőt kicsúszik a lábuk alól a talaj, ha nincs a közelükben fentről valaki, hogy terelje, rendszabályozza őket. Sajnos.

És ezzel nagyon vissza lehet élni, és vissza is élnek gazdagon. És élnek gazdagon.
Ez mai politika.
Amíg az emberek többsége agymosottan nosztalgiázik a kádár rendszeren, ameddig nincs nemzeti és önálló emberi öntudat. Addig mi történhet ha nem a messiás várás, és jön is mindenféle jó és rossz messiás már ~4000 éve.
Az ember sajnos ilyen és nem tudom miért gondolja bárki, hogy a XXI. századi ember egy csapásra "felnő".

Amit pedig az ünneplésről-nem ünneplésről gondolok, az az, hogy az erős tudatok nem kötnek kompromisszumot, mivel az az öntudatlanok szemében gyengeségnek tűnne...

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.06.16. 14:15:42

de hát most állapodtunk meg, hogy 56 mindannyiunké, tehát közösen kell ünnepelni. Ráadásul október 23. a mai köztársaság hivatkozási alapja.

Rocky 2008.06.16. 14:20:39

Kolompár Tomendzseri 2008.06.16. 14:03:07

Igazad van, nem azt mondtad, hogy csak csőcselék volt, hanem, hogy:
"Nem szép dolog azt próbálni sulykolni, hogy 56-ban nem volt "csőcselék", mert bizony volt, sajnos nem is kevés."

Továbbra is kérdezem, miért érdekes ez?
Másrészt pedig:
Ha valaki AVH-s egyenruhában akaszt a börtönudvaron és történetesen ő öcsibá, a családból, akkor az normális.
Ha öcsibát akasztják a lámpavasra, akkor az csőcselék...???

Paulybird 2008.06.16. 14:20:52

"A karhatalmistákat pedig ne keverjük a sóhivatali aktatologatókkal."
Nem keverem én. Csak sajna az utóbbi csoportból is voltak áldozatok bőséggel.

egy másik kommentre továbbá:
az, hogy aki bármiképp is, akár személyi titkárkisasszonyként is szolgálta a diktatúrát, az jogosan megdögölhet, mert benne van a pakliban, az ugye nem érv. remélem.
Márcsak azért sem, mert mindenki szolgálta a diktatúrát. Meg azért ugyebár egy diktatúrához nem árt egy tömegbázis sem, ami pedig nálunk megvolt. Úgyhogy az én szememben kurvára nem veszi ki jól magát, hogy itt mosdatjuk a szerecsent egy kaotikus történelmi pillanatra fókuszálva.

Paulybird 2008.06.16. 14:23:09

"Továbbra is kérdezem, miért érdekes ez?"

Mert nagyon sok ember meghalt.

Rocky 2008.06.16. 14:24:29

Kolompár Tomendzseri 2008.06.16. 14:06:26
Rocky 2008.06.16. 13:16:48

Látom kezded kapisgálni....

Ezt kellene tudatosítani a bivalybasznádi rohamrendőrnek álló, nincs más előrelépési lehetőségem bumburnyákoknak is, hogy bizony nem szívesen fogják viszontlátni a faluban, főleg ha az a hír járja, hogy azonosító nélkül látták Géza bácsit megviperázni a gazdatüntetésen.

Rocky 2008.06.16. 14:27:12

calam 2008.06.16. 14:15:42

Nem
mint, ahogy a holokauszt emléknapot sem a vér és becsület rendezi...
persze kis túlzással,
de az apró család közvetlenül is érintett az 50-60 évek rémtetteiben...
de ne aktuálódjunk ha lehet

Invictus 2008.06.16. 14:29:44

Kolompár Tomendzseri 2008.06.16. 14:20:52

"Csak sajna az utóbbi csoportból is voltak áldozatok bőséggel."

Konkrétan mennyi, mert a Kádár-rendszer valahogy sose hozta nyilvánosságra a számokat. Szerintem azért, mert túl kevés lett volna ahhoz, hogy indokolhassák a megtorlást, meg a szöveget, hogy mennyire borzalmas volt az "ellenforradalom".
A rádiónál és a Szabad Népnél voltak ilyen áldozatok is, azt tudom. Számszerűleg sose közölték. A hírhedt Köztársaság téri lincseléskor úgy tudom 24 ávóssal végeztek (a kádárista propaganda szerint kiskatonákkal, a név szerint ismert áldozatok viszont - milyen érdekes - ezredesek).
Az a baj a balosokkal, hogy elhitetik magukkal: '56 polgárháború volt, ahol két, legalábbis kb. azonos erejű, támogatottságú oldal csapott össze.
Na ez egy nagy csúsztatás, a túlnyomó többség nem a Havas Szófia-, Moldova- stb.-félék oldalán állt.
Alapvetően az orosz megszállás és annak hithű kiszolgálói (akik max. 5%-át tették ki a népességnek, bizonyos szociológiailag körülírható rétegeken belül persze jóval többet, 50% felettit is) ellen. A SZU-tól való függetlenség, mint cél persze az adott geopolitikai helyzetben utópia volt...

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.06.16. 14:34:35

Rocky, muszáj erre reagálni. Amit te mondasz az olyan, hogyha egy férfi elvesz egy nőt és a nőnek az apja gyilkos, akkor a férj is gyilkos lesz egy kicsit, namost ez nem igaz.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.06.16. 14:35:37

Invictus, milyen szociológiai rétegre gondolsz?

Rocky 2008.06.16. 14:39:17

"egy másik kommentre továbbá:
az, hogy aki bármiképp is, akár személyi titkárkisasszonyként is szolgálta a diktatúrát, az jogosan megdögölhet, mert benne van a pakliban, az ugye nem érv. remélem.
Márcsak azért sem, mert mindenki szolgálta a diktatúrát. Meg azért ugyebár egy diktatúrához nem árt egy tömegbázis sem, ami pedig nálunk megvolt. Úgyhogy az én szememben kurvára nem veszi ki jól magát, hogy itt mosdatjuk a szerecsent egy kaotikus történelmi pillanatra fókuszálva."

Fontosnak tartottam az eredeti kommentet beidézni!

NEM NEM MINDENKI SZOLGÁLTA A DIKTATÚRÁT!
Ez egy rettenetes kommunista hazugság, úgy mint a magyar nép kollektív bűnössége a II. világháborúban.

Kikérem a magam és sok becsületes magyar ember nevében.

Legalább annyi lenne a hatalomhoz dörgölődzőkben, hogy azt mondja:
hibáztam, rákényszerítettek, könnyebb volt így, hittem egy utópiában,
BOCSÁNATOT KÉREK!
Soha többet nem megyek a politika közelébe sem.

Egyszerűbb megint kibújni az egyéni felelősség alól, és a kollektív felelősséggel takaródzni.

Pedig ma már épeszű ember nem kívánna felelősségre vonást, csak beismerést.
Az AVÓ-s reflexek még működnek.

Invictus 2008.06.16. 14:43:28

Calam, mondjuk voltak, akiket a kommunista hatalom a zsellérsorból emelt fel, ők mindent annak a rendszernek köszönhettek. Bár köztük is sokan forradalmárok lettek (a "prolik" meg pláne, a kádárista propaganda pedig azt szajkózta, hogy a horthysták meg a nyilasok csinálták '56-ot, hát nem, a felkelők nagy része munkásgyerek volt, aki nem is élt felnőttként a kommunista hatalom előtt...)
És természetesen ott voltak a zsidók, nem véletlenül ők dominálták az ÁVH tisztikarát és a politikai vezetést, ha ez antiszemitizmus, akkor a tények antiszemiták, ez van... rohadt náci tények... Persze tudom miért, mert úgy gondolták, hogy a kommunizmus garantálja, hogy nem lesz több zsidóüldözés.

Paulybird 2008.06.16. 14:44:19

Rocky 2008.06.16. 14:24:29

na, akkor leírom még egyszer világosan, bár úgy tűnik, nekem, hogy te nem is akarod megérteni, hogy mit makogok.
Ha kovács kettő rohamosztagos megviperázza a békésen tüntetgető gézabácsit, akkor úgynevezett bűncselekményt követ el. Amennyiben a rendszer tökéletes, akkor kovács kettőt ezért előveszik, és törvényes keretek között ezért a hatályos jog szerint méltóképpen megbüntetik.
Nomármost, ha nem ez a helyzet, és mondjuk ezért kovács kettőt bivalybasznádon Gézabácsi később meglincseli, akkor Gézabácsi úgyneveztt bűncselekményt követ el, és pontosan ugyanolyan szar ember, mint kovács kettő. Ez ennyire kibaszott egyszerű.

Rocky 2008.06.16. 14:47:04

" calam 2008.06.16. 14:34:35
Rocky, muszáj erre reagálni. Amit te mondasz az olyan, hogyha egy férfi elvesz egy nőt és a nőnek az apja gyilkos, akkor a férj is gyilkos lesz egy kicsit, namost ez nem igaz. "

Pedig ha belegondolsz, mindenképpen sorközösséget vállal a nővel, így áttételesen a gyilkos apával is.
Hetedíziglen.
Van gyilkos a családban? Van. PONT.
Persze attól még lehet oké ember a férj is, a lány is. De a családi ebédnél valszeg mindig ott lesz a gyilkos, börtön "cimke" a fejekben. Szerintem.

Paulybird 2008.06.16. 14:47:24

"...bizonyos szociológiailag körülírható rétegeken belül persze jóval többet, 50% felettit is)"

nosza, írd le bátran, kikre gondolsz.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.06.16. 14:51:24

Invictus, alapvetően félre fogja vinni a kommented a beszélgetést. DE egy akkora méretes nagy faszság amit írsz. A naghy tévedés, hogy a zsidókat 49-50-ben kitették az ÁVÓ-ból, tehát az első körben. Amit te írsz, az az jelenté, hogy a zsidók vmilyen furcsa módon ÁVÓ-sók lettek, mintegy ekőre meghatározott módon, na ez az antiszemitizmus. Az hogy valakinek milyen a vallása vagy esetleg csak az elhagyott vallása annak semmi köze nincs a cselekedeteihez, na ez a legsunyibb antiszemitizmus. Ja és milyen adatokra hivatkozol, amikor a tisztikar nagyrészéről beszélsz? Most abba nem érdemes belemenni, hogy miért volt néhány olyan zsidó azt gondolta, hogy valamiért ÁVH-s lesz. VAlószuínüleg így látta biztosítottnak a nyilasok befogdosását, de mint mondtam, az első körben tették ki őket az ÁVH-ból.
Tehát nem a tények antiszemiták, hanem ahogy beállítod őket.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.06.16. 14:52:33

Rocky, ne viccelj. Ezzel most azt mondod, hogy egy gyerek tehet az apja bűneiről? Sokakat fogsz igazságtalanul nehéz helyzetbe hozni...

Rocky 2008.06.16. 15:01:34

Kolompár Tomendzseri 2008.06.16. 14:44:19
Rocky 2008.06.16. 14:24:29

Tiszta sor.
Értem én.

Kicsit vitatkoznék. Szemet-szemért.

Géza bácsi tüntetni ment. Mehet nem?!
Alapvető emberi SZABADSÁGjog, mint a gyülekezési.
Szem nélkül jött.

Kovácskettő rendőrnek állt, mert jó kiugrási lehetőségnek tűnt.
Ő "csak" azért vert ki szemet mert a "munkáját végezte", "parancsot teljesített".

Namost ha jó a példa kovácskettő ütött először.
Géza bácsi csak vissza, ráadásul félszemmel és egyedül már nem olyan egyszerű szemteleníteni mint egyenruhában.

Konklúzió:
-ne menj rendőrnek, katonának, biztonsági őrnek stb.
-ha mész, ne hajts végre az általános emberi törvényekkel ellentétes parancsot
-ne csodálkozz ha mégis végrehajtassz vagy nem, visszaüt rád, előbb utóbb

-ne menj viperás, géppisztolyos, egyenruhás ember közelébe, főleg ha géza bácsi vagy
-ha kilőtte a karhatalom a szemed, bízz abban, hogy a karhatalom majd igazságot szolgáltatva, jóvá teszi ezt neked valamikor
-bocsáss meg az ellened vétkezőknek

Ámen

Rocky 2008.06.16. 15:04:50

calam 2008.06.16. 14:52:33
Rocky, ne viccelj. Ezzel most azt mondod, hogy egy gyerek tehet az apja bűneiről? Sokakat fogsz igazságtalanul nehéz helyzetbe hozni...

NEm, nem ezt mondom.
Azt mondom, hogy a gyerek is megszenvedi a szülei vétkét, mégpedig hetedíziglen állítólag. Legalábbis a biblia szerint. Tapasztalat.

Tehet a bűneiről vs. megszenvedi azokat.

Érted nem? Komoly különbség.

Invictus 2008.06.16. 15:05:04

Calam, nem tudok róla, hogy tömegesen kitették volna őket az ÁVH-ból. Péter Gábort 1952-ben leváltották, ez igaz, de aligha a származása volt az ok. Magyarországon NEM volt anticionista kampány, cionistaperek, mint egy-két másik kommunista országban (Csehszlovákia, Lengyelország, SZU), tudom a Napfény íze c. film úgy festi le, hogy volt, de az nem történelmileg hiteles sztem (lehet csak a többi k-európai országban történtekre utalt Szabó István azzal a részlettel). De ha alá tudod támasztani akkor tessék.
A holokauszt miatt lettek sokan kommunisták, adott esetben ávósok is.
Viszont a Tűzoltó utcai felkelőcsoport vezetője Angyal István, pl. zsidó származású volt, és kommunistának vallotta magát (hu.wikipedia.org/wiki/Angyal_Istv%C3%A1n), szóval nem állítottam, hogy minden zsidó egy oldalon állt volna.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.06.16. 15:09:35

Mit kell alátámasztanom? Pontosan is? Egyelőre neked kellene adatokkal szolgálnod.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.06.16. 15:11:10

Ja a gyerek megszenvedheti a szülők bűneit, vagy tanul abból és esetleg a rendszerváltó értelmiséghez csatlakozik.

Rocky 2008.06.16. 15:20:57

calam 2008.06.16. 14:51:24

kicsit Invictus helyett.

Sajnos általánosítás nélkül nehéz történelmi dolgokról beszélgetni.
Pl. jöttek az oroszok... Minden orosz jött??? Kátya néni is Novoszibirszkből, vagy csak Szása a vörös hadseregből? Csak a vörös hadsereg jött? stb.
Szerencsésebb lenne mindenkit név szerint felsorolni, de hát annyian voltak.

Egyébként tényleg felesleges bármilyen felekezethez, származáshoz kötni bizonyos történelmi tetteket, csakhát a tények azt mutatják , hogy egyrészt nagyon sok cionista volt a kommunisták közt, másrészt a holokausztot túlélők között voltak elég sokan (Péter Gábor, Vida Ferenc) akik inkább busszúra voltak éhes, mint auschwitz-ba mentek volna koszorúzni.
Ezért a "kollektívan bűnös" magyarok megbüntetésére, kíválóan alkalmasak volta ezek a vérszomjas emberek.
Ezek a tények.

Rocky 2008.06.16. 15:22:43

calam 2008.06.16. 15:11:10

Egyet értek, de visszaüt rá nem?
HOBO, Rajk, Pokorni stb...

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.06.16. 15:24:20

nem, ezek nem tények. Ezek rosszindulatú, a saját veszteségeiket feldogozni képtelen emberek dühöngése. Mutassatok már olyan tényeket ami összefüggésbe hozhatja a tettet a felekezettel. Jó, akkor én meg ilyen erővel azt is állíthatnám, hogy a Horthy rendszerben sok volt a katolikus gyilkos, és katolikusok hozták a zsidó törvényeket? Mondtam ezzel valamit? Nem, ez egy buta, megengedhetetlen, degradáló állítás lenne.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.06.16. 15:25:02

ja, és az adatokkal még mindig adósak vagytok. Addig erről ne is folytassunk vitát, ameddig nincsenek hiteles adataitok.

Rocky 2008.06.16. 15:32:16

Vegyük már észre, hogy az adott hatalom (aki a teljes társadalom max. 5%-át teszi ki holdudvarával együtt), mindig is érdekelt volt az oszd meg és uralkodj elve alapján gyűlöletet szítani az emberek között.
Most is ez megy, eddig is ez ment.
Amíg nincs önálló emberi öntudata mindenkinek, addig ez fog menni.
Amíg lesz aki katonának megy, addig lesz háború.
Ez egy ostobán egyszerű hasonlat volt, de ez sok mindenre igaz.

Párbeszéd-párbeszéd-párbeszéd
Akivel már sokat beszélgettem azt nem fogom pofánverni, mert megismertem, úgy érzem picit hasonlít rám.
Ha sikerül elhitetni a hatalomnak, hogy az egy büdös szöröstalpú ezmegaz, akkor azt szívesen pofánvágom.
Erre próbáltam utalni a japán-amerikai veterán hasonlattal ( Rocky 2008.06.16. 13:29:49 ).

De az ember alapvetően ragadozó, tehát valószínüleg 10000 év múlva sem fogja tudni levetkőzni a gyűlöletre való hajlamát, ezzel ösztönzi magát önvédelemere vagy "ragadozásra".

Rocky 2008.06.16. 15:40:51

calam 2008.06.16. 15:24:20

Most nem tudom min vitázunk. Mondtam, hogy egyet értek veled: baromság a származásra, felekezeti hovatartozásra visszavezetni cselekedeteket.PONT.

De azok viszont tények, hogy Péter Gábor(szül.:Eisenberger Benjámin) és Vida Ferenc zsidó származásúak voltak.
www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=148727
hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%A9ter_G%C3%A1bor

Hogy ez miért érdekes Invictus-nak azt nem tudom, szerintem nem érdekes vagy nem ebbe a topicba való merengés.

Rocky 2008.06.16. 16:03:14

Romba döntött életmű

A bíró nem tesz igazságot, csak arra jó, hogy kihirdesse az ítéletet. Kiváltképp érvényes ez a rettegett Vidára, aki 1911-ben született, és szép kort megélve, 1990-ben (mivel következetes volt önmagával szemben is, pontosan november 7-re időzítve) költözött át a túlvilágra. Híresztelések szerint végső elkeseredésében maga vetett véget életének egy lőfegyverrel, miután a Kútvölgyi úti – Rózsa Ferencről elnevezett – munkásmozgalmi elfekvőben átvészelte az 1989-es nemzeti újratemetést övező, számára egyáltalán nem örvendetes napokat, majd pedig Kádár halálhírét. Végképp sokkolhatta Nagy Imrének és társainak 1989. júliusi rehabilitálása, ezzel az ő egész "életművét" döntötték romba. Nyilván akkoriban is az járhatott a fejében, ami élete vezérfonala volt: "A bírói hivatást nem hatalomként, hanem a szocialista Magyar Népköztársaság szolgálataként gyakoroltam." Ezt mondta nem sokkal halála előtt egy túlságosan is hosszúra sikeredett interjúban, amely sosem látott napvilágot. Az interjú nyomdai levonata azonban most lapunk birtokába jutott. Fedőlapján csak ennyi olvasható: "Hol van még példány? Úgy tűnik, nem fog megjelenni!" (A levonat 42. oldala hiányzik. Vajon mi állhatott rajta, hogy eleve el kellett tüntetni? Sohasem fogjuk megtudni.)

www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=148727

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.06.16. 16:33:06

Müszi Te drága...! Most örülök csak igazán, hogy napközben kikapcsolták a villanyt - megszüntetve amikisfalunkba az internetszolgáltatást. Úgyis, mint "utcagyerek", aki egy szép nyári nap délutánján d.u. 3 órától másnap hajnalig tartó 4+1 -es /" Jóbarát + a négy Kosztosa " / tartó meggyőzés sem tudott rávenni a Széna tériekhez való önkéntes csatlakozáshoz - eleinte sajnáltam, hogy az Istennek sem tudok "igazi", echte forradalmárokkal összekerülni..A kisfogházban nem volt rá lehetőség eléggé elzártan tartottak, a Fő utcán pedig magasrangú katonák, rendőrök között - hát gondolhatod...Hogy azok mi mindenről vitatkoztak - el se hinnéd..Olyanokat nem tanitottak ám az iskolában...Sátoraljaujhely , na az meg aztán mindennek az alja...Én 15 évesen hallgattam mindezeket, itt is meg ott is - és megpróbálom megörökiteni a magam módján, egy Hamvas által idézett szemléletmód segitségével..Még annyit, hogy kaptam egy paksamétát a Történelmi Hivataltól, nem ezt kértem, de ezt kaptam és sokat tanultam belőle. Ha az iskolásoknak felolvasnák egyes részleteit - semmi kifogásuk nem lehetne..Korrekt - kérdések - kielégitő válaszok, másfél oldalon,s a végén a kihallgatást megszakitom' kitétel.. a legtökéletesebb eufémizmus.. ( dr. Kende is ilyesmiből irogatja műveit )Nem azért szakitja meg mert pisilnie kell, vagy mert már hajnalodik, ugyan már - amikor beszélni már nem tud a delikvens, akkor még mindig írhat, aztán már azt sem..." a kihallgatást megszakitom"....aláirás....Egyébként Te úgy látom mindent tudsz, én teljesen összetavarodtam, ezért is próbálom leirni amit tudok. Lassan készül de van már belőle.Kéne például egy írásszakértő, akinek csak úgy kiváncsiságból megmutatnék Kisfogházban készült kézirásokat...Össze sem lehet hasonlitani őket..Miért..? És szivesen vennék egy olyan képet is a kivégzésekről,melyek még az épület előtt történtek...Tudod, olyan hajnali képeket, amikor teherautók veszik körül az épületet, motorok bőgnek, a kékes fojtogató füst beszüremlik a zárkákba - kintről pedig az ajtókat rugdossák, vissza, vissza - nem volt ébresztő...Rendesen kell viselkedni - akasztás van..

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.06.16. 17:10:08

Invictus 2008.06.16. 15:05:04
Kérdésedre itt a válasz:
"A legjobban rekonstruálható folyamat a háború után szolgálatba állóknak a sztálini típusú diktatúra kiépülésével párhuzamos lemorzsolódása, eltávolítása. Az 1945-ben kinevezett állomány (897fő) döntő többségét (821 fő) 1952 végére már bizonyíthatóan eltávolították az ÁVH-tól, az 1947-ben vagy 1948-ban kinevezetteknek pedig több mint 70%-át bocsátották el eddig az időpontig."
Tabajdi Gábor-Ungváry Krisztián: Elhallgatott múlt. A pártállam és a belügy. A politikai rendőrség működése Magyarországon 1956-1990. 51-52. oldal

Invictus 2008.06.16. 17:58:38

calam:

"Az 1945-ben kinevezett állomány (897fő) döntő többségét (821 fő) 1952 végére már bizonyíthatóan eltávolították az ÁVH-tól, az 1947-ben vagy 1948-ban kinevezetteknek pedig több mint 70%-át bocsátották el eddig az időpontig."

Apró mellékkörülmény, de az ÁVH legkegyetlenebb időszaka kb. éppen addig tartott. Szóval nem voltak épp ártatlan báránykák, akik addig ott voltak. Pl. Bauer papa (bár a wikipédiás cikkből nem derül ki, hogy ő pontosan meddig szolgált):
hu.wikipedia.org/wiki/Bauer_Mikl%C3%B3s
Amikor megszilárdult a rendszer, eltávolították azok egy részét, akik a piszkos munkát elvégezték.
Pl. pont a "túlkapásokra" hivatkozva.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.06.16. 18:48:50

eddig az időpontig, ez ugye érthető, hogy mit jelent. Amúgy továbbra sem támasztottad alá az állításodat adattal, addig pedig semmi vagy.
Azért a túlkapásokra való hivatkozás álszentségét remélem, te is érzed.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.06.16. 18:49:30

meg miért is fontos valakinek a vallása?

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.06.16. 19:13:39

amúgy mit sírt a miniszterelnök, van link?
és ez miért fontos most?

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.06.16. 20:00:06

"Amikor megszilárdult a rendszer,eltávolitották azok egy részét, akik a piszkos munkát elvégezték".
Pontosan....De nem ám büntetésül...Ha egyszer annak járnátok utána hova mindenhova..? Lenne nagy csodálkozás. A legtöbbje ugyanis kultúrális területre szédelgett,és kiválóan értett a nyájban bégetők manipulálásához.

Invictus 2008.06.16. 23:18:35

Calam, senki nem beszélt itt a vallásról...
inszeminator, igen, tudtommal kerültek ide-oda, rádió, tv (az 1957-ben indult mtv-t telepakolták volt ávósokkal), kabaré (mikroszkóp színpad) stb.

states 2008.06.17. 07:40:06

müszi
Legalább lezsíroztad a PPS-t meg a munkásőrigazolványodat vagy ott rozsdásodik valamelyik sarokban a szochazás kitüntetésekkel együtt..?

nagykerek 2008.06.18. 12:56:10

Annyi mindenről szó esett itt Nagy Imre kapcsán.
Sokáig rejtély volt számomra az 57. május 1-i tömeggyűlés a Hősök terén, ahol tényleg százezrek éltették Kádárt. Alig néhány hónappal a munkástanácsok szétverése és a sortüzek után! Nemrég értesültem egy egyszerű tényről. Lehet, hogy van némi köze a dologhoz.
Nem sokkal előtte 50 %-os béremelés volt.
süti beállítások módosítása