Szomorú szombat 3. - Cigányok a Belvárosban, videón
2008. szeptember 22. írta: Kínai Kálmán és Trágár Tóni

Szomorú szombat 3. - Cigányok a Belvárosban, videón

 Dr. Kende Péter, soha többé fasizmus, Kádár János szelleme, sukár operatőr a Belvárosban. Ha Tamás Gáspár Miklós kihajolt az ablakon, életében először láthatott jelentős számú roma polgártársat.

 Következő részünk tartalmából: Demszky fideszezik, Gyurcsány hadonászik, néni tapsol, mindemellett egy középkorú úr édesanyjának Orbán vagy Gyurcsány ellopta a sírkövét, pedig ugyanabból az anyagból volt, mint a pisilő kisfiú.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr85674208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CrL 2008.09.22. 08:52:40

egyrészről jó látni, hogy valami ilyesmi békésen megtörtént. másrészről pedig az egész szánalmas látvány volt a rendszerváltás perspektívájába belehelyezve. 18 évvel 90 után párezerért megvett csoportokat mozgat a CÖO, hogy felhívja a figyelmet az ellenük erősödő erőszak ellen. olcsó megoldás.

TD223 2008.09.22. 09:38:58

Breaking news:

A cigánytüntetés résztvevői közül egy család, 100-an beköltöztek a Parlamentbe és lelakták 2 nap alatt, ezért a Parlament feloszlik. :D

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.09.22. 10:16:33

Tóni, engedd meg, hogy gratuláljak. Nagyon érdekes kis összeállítás. Hat a cigány igazság - ezt is megtudtuk. Kende pedig zseniális, de a zenét szolgáltató mobil se kutya.
Egyébként én is örülök, hogy volt ilyen. Függetlenül az anyagi vonzatától.

JámborAndrás · http://magyarinfo.blog.hu/ 2008.09.22. 11:07:28

Szerintem abszolut jófejek voltak, nem tudom minek még ezután is ez a cigánycsürhézés ami nem itt hanem máshol megy.
Azt edig is tudtuk, hogy nagyrészük alulszocializált, láthattátok itt a Ccigány középosztályt akinaek felkéne emelnie, az alsobb rétegeket.
Látjuk hogy erre jképtelen, ezért a többségi társadalom felelösége ez.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.09.22. 11:13:40

Huba:
Sajnos bonyolultabb ennél a felelősség kérdése. Ami a mi világképünk szerinti középosztály, az nem biztos, hogy a cigányok szemében is vonzó dolog. Ha a roma közösségből valaki elvégzi az egyetemet, akkor sokszor azt mondják rá, hogy már nem is közülük való. S persze a többségi társadalomtól elszenvedett megaláztatásai is arra ösztönözhetik, hogy próbáljon "szabadulni" cigányságától. :(

freehckr 2008.09.22. 12:10:53

"a többségi társadalom felelösége ez"

Weisz, már múltkor is belénk akartad "agitálni" a gyereket, hogy mi mindannyian hibásak vagyunk azért, mert az utóbbi hat évben képtelen volt a kormányzat olyan költségvetést összeállítani, ami biztosította volna a fenntartható fejlődést az országban, és nem adósította volna el az unokáim unokáit is... Kösz, de kösz nem kérek ebből az összemosásból, én megmondom őszintén k*rvára nem vagyok hibás emiatt.

Engem egészen kicsi koromtól az édesanyám nevelt egyedül, akinek két munkahelyen is kellett dolgoznia, hogy felneveljen, taníttasson minket a testvéremmel. Látod? Van rá példa, hogy nehéz sorsú családok is képesek érvényesülni. Csak két nagyon fontos dolog hiányzik hozzá: fel kell fogni, hogy iskola és munka nélkül nem lehet érvényesülni.

Tehát kikérem magamnak azt a "gyanúsítgatást", hogy én felelős lennék azért, mert egyesek nem akarnak dolgozni, ki tudja milyen okokból, vagy hogy nem járatják iskolába gyermekeiket. Ez saját felelősségük, bújjanak zsákba és szórjanak hamut a saját fejükre azok, akik nem képesek felfogni, hogy iskola és munka nélkül nem fog menni...

Illetve ez még annak is a felelőssége, aki a többségi társadalom felelősségét firtatja azért, mert egy kisebbségünk képtelen elfogadni az alapvető társadalmi normákat. A magyarországi sváboknak, tótoknak, rácoknak miért nincsenek olyan problémáik, mint a cigányoknak?

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.09.22. 12:22:17

Huba,

Turullal összecsengve. idehaza nagyon furcsa a helyzete a művelt cigányságnak. pont középre kerültek a két szék esetében.
a "vérük" szerint már inkább magyar, a magyarok szerint meg cigány. (élő példa: általános iskolai cigány nevelő)

és akár szalonrasszizmus, akár nem, aki már közülük felküzdötte magát a középosztályba, vagy egyáltalán kilépett a kisebbsége cipőjéből, az nagyon nem vágyik vissza oda. ezt adja össze mindenki magában.

a másik jellemző vonal pedig a személyes előny - amikor egy magasabb társadalmi pozícióba került roma dolgoztatja az egyik napról a másikra élőket. itt pont nem figyelhető meg a szakítás, sőt, a "testvér"-fílinget használja a bizalom kiépítésére. pl. szinesfémkereskedő és a "beszállítók".

a cigány politikusok útja pedig jól alá van aknázva - részint a múltjuk részint a cigányság en bloc reputációja által. szerintem még simán kell néhány év (tized) mire kb odaérnek, mint ami a 50-60es évek amerikában volt a feketék politikai karrierjénél.

sprenczl 2008.09.22. 13:09:32

Lenin szkazal: ucsityszjá, ucsiyszjá, ucsityszjá...
Talán az OCÖ a fizetett tüntetőkre költött pénzből segílykézhetné a tanulatlan és hátrányos helyzetű izlandi halásztársak beiskolázását.
Tanulás és munka. Különben már segílykére sem futja majd az ország költségvetéséből (Igazából már most sem). Először csak ingyenélnek, aztán lopnak, majd ölnek és rabolnak. Aztán nem marad semmi és megzabálhatják egymást. Sehol nem ilyen toleránsak velük, mint nálunk, ezt azért jobb ha tudják a nagy fasisztázás közepette. kisgazda.info

JámborAndrás · http://magyarinfo.blog.hu/ 2008.09.22. 13:15:03

freehckr
akkor a családi háterünk kábé ugyanolyan
Turul én pont az ő álltaluk értett középosztályra gondoltam, ezek az emberek a jobbmodu cigányok voltak nagyrészban, igen teljesen igazad van ebben a más kultura kérdésben.
Nem tudom menyire ismertek szoc, és kultantro kutatásokat a magyar cigányság eredetéről, de a nagyrészük nem cigány őstől származik, a 17 század környékén aki vándorolt nem telepedet le cigány volt, és van olyan alföldi falu ahol akik cigány őstöl származnak, most ők a magyarok, és akik magyartól azok a cigányok, keresétek fel a Binder Mátyást ebben a témában.
SAzerintem, nagyon nagy szerepe van annk, hogy azt mondjuk, itt para VAN A CIGÁNYSÁGGAL, vagy azt mondjuk, oldják meg maguk, vagy azt, hogy büdős cigányok.

buckafej 2008.09.22. 13:25:59

Nekem is a 6 a szerencseszámom.:)
Tanul6nátok, dolgoz6nátok.
Kolompár te pedig elhúz6nál.

Mindenért duplán meg kell dolgozniuk?
Segély, ingyentankönyv, ingyenkaja, pluszpont a felvételin,
számtalan csak nekik kiírt pályázat.
Iszonyatosan alacsony hatásfokkal kidobott milliárdok...

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2008.09.22. 15:52:49

A cigányság társadalomba történő integrálása elmaradt. Ugyanis a folyamat nem teljesen fájdalommentes. A cigányok vonyítására meg igen érzékeny a ballib oldal, elsősorban a szadesz. Hogy nézett volna már ki, ha éppen ők kezdik el a fájdalmas beavatkozást, amikor előtte 4 évig ezzel basztatták a fideszt. Sikerült összehozniuk egy olyan helyzetet, amikor senkinek nem érdeke komolyabb lépéseket tenni. A cigányok meg laszarják, nekik kényelmes az a szituáció.

Huba: kiafasz az a bindermátyás? Menj már a csába! Az első magyar kulturális antropológia osztályban végeztem. Ez nagyjából akkor volt, amikor a Matyi gyerek legóból összerakott kisautóval játszott a szőnyegen. Hivatkozásnak pont szart sem ér. Ellenben Prónai Csaba vagy Bódi László annál inkább. Róluk kettőjükről egészen biztosan tudom, hogy legalább két évtizedes résztvevő megfigyelésből fakadó élmény áll a hátuk mögött. Prónai jelenleg az MTA kisebbségkutatójában regnál. Matyinakvélhetően tananyag volt őt olvasni. Bódi Laci Borsodban végezte terepmunkáit. Korábban tanított egy ideig az antropológia tanszéken.
Azt nem hinném, hogy mást mondanának, mint matyi, csak nem mindegy, hogy azoktól szerzel infót, akik átélték, vagy attól aki az átélők jegyzeteiből rezümézve mafláskodik.
mafláskodik= "karosszék-antropológiát művel". (szakkifejezés)

plastik02 2008.09.22. 19:00:17

tény hogy a cigány felvonulás volt a hétvégén a legkultúráltabb tüntetés, plusz akit én hallottam később az Oktogonon vitatkozni radikálisokkal, az is szimpatikus figura volt.

JámborAndrás · http://magyarinfo.blog.hu/ 2008.09.23. 02:37:57

Nem tudom vitatkozunk arról, hogy ki a nagy tudos (én hiszek neked mert te jobban értesz hozá). vagy esetleg reagálsz arra amit leirtam.
Ja és bocs hogy csak egy szakembere hivatkoztam, nem rögtön az mtas elnökére, mellesleg amit írtam az szociologia de nem baj.

22 dní 2008.09.29. 00:11:04

Kedves Mr Falafel!

Csak azért szólok hozzá a bloghoz, mert szerintem nem szép dolog valakit ismeretlenül leszólni!
Ha nem ismersz, akkor honnan tudod, hogy karosszék-antropológus vagyok? Nem tartom magam kutatónak, meg "igazi" antropológusnak, de végeztem terepmunkát, nem csak fényképekről ismerek cigányokat.
(Természetesen jól ismerem Prónait, ő volt a témavezetője a szakdolgozatomnak is.)

1990 táján valóban sokat legóztam, de ez talán nem jelenti azt, hogy eleve képtelen lennék terepmunkát végezni vagy tanulmányt írni...

Na, csak ennyit akartam!

(Bódi Lászlót sajnos nem ismerem, de majd utánanézek, bizonyára vannak izgalmas írásai a témában.)

Huba felé csak annyit, hogy azt azért nem mondtam, hogy a mai cigányok nagy része nem cigány ősöktől származik, inkább valamennyi része... (nehéz ezeket a folyamatokat rekonstruálni, hiszen több száz évre visszamenőleg kell a forrásokat feltárni és elemezni)

Sodan 2008.12.07. 01:17:43

Munkát és a megélhetést keresünk mi romák de mi súlyos diszkriminációval találkozunk. A cigányokra erőszakkal rá nyomják a bűnöző életmódot és ebből nem engednek kitörni. A gazdasági nehézség miatt a szegényebb régiókban bűnbakká kiáltják ki a romákat.Magyarországot a szervezett bűnözés tartja kezében.

Legálisan a neofasiszta ,neonnyilas új náci csoportok garázdálkodnak szabadon,Ők a kődobálók, csőbombások Molotov koktél dobálók lövöldözők Magyarország ellenségei.
süti beállítások módosítása