’56-ról
2008. október 23. írta: Oli bácsi

’56-ról

 A kezünk. Ahogy rettenetesen izzad a hűvös üvegen, benzinszagú a ruhánk, és bár hideg van, az ablak is nyitva, csöpög az izzadság a homlokunkról. Egyre erősebb morajlás. Zörögnek a kivert ablak még megmaradt üvegcserepei. A szemben lévő ház emeletén elrejtőzött figyelő feltartja a kezét. Jelez. Rohanás az ablakhoz. Dobás. Célzás nélkül.

 Mert lenn a BTR-40-es ugyan felülről nyitott, de ezt a benne kuporgók is tudják, és totális pánikban mindenre lőnek, ami mozog. Két ablakkal arrébb már be is csap egy sorozat. Nem is látjuk kit találtunk. El az ablaktól, száguldás ki a lakásból, végig a gangon, le a lépcsőn, tovább a hátsó udvar áttört kerítésén. Mert ha valaki még mozog lenn, úgyis belelőnek a házba, ezúttal már ágyúval.

 Meg mernénk tenni?

 Valami teljesen absztrakt, soha meg nem tapasztalható hülyeségért, mint a szabadság, odaadni életet, családot, egzisztenciát, hazát és otthont. Milyen az, amikor az emberre lőnek? Milyen az, amikor szétlövik felette a házat? Milyen az, mikor tudjuk, semmi esélyük sincs a sikerre? Mert a másik oldalon többen vannak, mert sokkal több fegyverük van, mert erre képezték ki őket. Mert az úgynevezett geostratégiai érdekek azt diktálják, hogy itt dögöljünk meg, egy nyomorult kis macskakőhalom mögött, feltépett belekkel. Milyen lehet tudni valamiről, hogy igaz ügy, hinni benne, akkor is ha mindenki azt mondja: őrültség volt? Vagy gazemberség? És az ember kihúzza a verést, azt a hosszú csöndet az ítélethirdetés előtt, Márianosztrát, a fordítóirodát, az évtizedes mellőzöttséget, a gyerek szemrehányó tekintetét, amikor elutasították a felvételijét: ez mind miattunk van. Aztán elmegy az asszony, mert nem bírja, ha ujjal mutogatnak rá a piacon. A börtön óta különben is megváltoztunk, rémálmaink vannak, ingerlékenyek vagyunk és gyakorta italosak. És amikor egy félrecsúszott élet alkonyán a hivatalos ország hivatalos képviselői azt mondják: bocs, tévedtünk. Igazatok volt. Nagyszerűen viselkedtetek. Akkor rájövünk arra, hogy a történetünk, a szenvedéseink nem érdekelnek már a világon senkit. A családunkat, az unokáinkat sem.

 Nekünk mostan már komolyabb feladataink vannak, nagypapa. A szabadság átlényegült: családi csomagot jelent a kábeltévé-társaságnál, biztosító-választást és fapados légitársaságot. Nem tüntetünk, és nem pofázunk, mert ez már nem az a világ. Mert hitelt törlesztünk, és nem volna jó ha kivágnának a munkahelyünkről. Meg nem kéne, hogy a következő állásinterjún ismerős legyen az arcunk valami netre feltett videóról. Igazunk van, igazuk van. Ez is a szabadság, persze.

 Ha már ezzel az elcseszett tízes számrendszerrel dolgozunk, és az ötvenes számot ilyen fétikus tisztelet övezi, legalább most álljunk meg egy pillanatra, és gondoljunk rájuk. A hősök nem öltik fel Clint Eastwood orcáját: rendszerint barázdált arcú öreg láncdohányosok a mi ötvenhatosaink, trombózisos lábbal, százféle nyavalyával; keserűek és vadak. Mielőtt ítélnénk felőlük, gondoljunk arra, hogy abban a tizenhárom napban ők megtették azt, amiről mi tízévesként ábrándoztunk. Harcoltak a szabadságért: kovbojok voltak és indiánok. Rá is ment az életük, pedig igazolhatóan ők voltak a jók. A világban van fekete és van fehér. A mi öreg ötvenhatosaink az élő bizonyítékok rá. Nem sokáig lesznek már köztünk, becsüljük meg őket. Az öreg negyvennyolcas honvédek, akik magfakult kávébarna attilájukban vidéki múzeumőrök lettek a kiegyezés után, ők sem voltak különbek. Piszkálták egymást az egyletben, bogarasak voltak, nagyszájúak, erőszakosak, és görbebottal fenyegették a gyerekeket. De őket még tisztelte az a Magyarország. Mert tettek valamit, mert akkor még hittek olyanban, hogy haza. És a szabadság még ugyanazt jelentette.

 Ezért ha nincs más dolgunk október 23-án: nézzük meg a Szabadság, szerelem trélerét (én bőgtem) vagy baktassunk el a Rádióhoz. A kiscelli kastélyhoz. A Corvin-közbe. A Tompa utcába. A Műegyetemhez. A Juta-dombhoz. A Baross térre vagy Pesterzsébetre, a vasútállomás mellé, ahol a kiskunhalasi ezred forradalmárokat lőtt agyon. Nem kell virág, és nem kell beszéd. Fél perc az egész.

 Hallgassuk a szelet. Ez a szél itt fújt akkor is. És itt fog fújni később is, ha mi már nem leszünk.

 Legyünk alázatosabbak.

(Megjelent az UFi 2006. októberi számában)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr72727662

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Konzervatórium 2008.10.23. 14:22:03

1956 - küzdelem a romlott utópia ellen„…hosszú idő óta az a legjobb, ami Magyar­or­szá­gon történik. Úgy látom, még mindig nincs vége, és akárhogyan alakuljon is, ez a szabadság egyértelmű győzelme." (Hannah Arendt)   Mi…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

david31 2008.10.23. 08:42:59

Ekkora hatásvadász szarságot régen olvastam.
Ügyesen legyalázta a szerző az akkori áldozatok emlékét. Gratulálok.

Ács Ferenc 2008.10.23. 09:01:25

david: ebben mi a gyalázás? Az üres zászlólengetés, a rossz aktuálpolitizálás a kegyeletsértő, meg a húszezredszer levetített képkockák ugyanarra a zenére. Azok a tiszteletlenek '56 hőseivel, akik Nagy Imrének képzelik magukat, azok a politikusok, akik egymás kezéből tépkedik ki az ünnepet, mint valami aranyszelencét, továbbá az utcán fröcsögő és randalírozó álforradalmárok, akik miatt mindenki elmenekül Budapestről, ha teheti. Ez a legnagyobb gyalázat.

Azor 2008.10.23. 09:14:57

sztem is jó volt.
annyira, hogy el is gondolkoztam h bemenjek-e a városba... de sajnos nem fogok.

amitlatok (törölt) · http://amitlatok.blog.hu/ 2008.10.23. 09:18:24

Írtam én is a mai posztomban '56-ról igaz nem ennyire szépen mint itt vagyon írva.

borsikm 2008.10.23. 09:27:19

Jó ez, csak a folytatást hiányolom. Azt a részt, amikor az 56-os öreg széna téri harcos az események hatására 50 év után hazatér kényszerű emigrációjábaól, majd két évvel később kiáll az "utcán fröcsögő és randalírozó álforradalmárok" élére, és cipődobálásért másfél év fefüggesztettet kap. Meg tömegtüntetésektől való eltiltást. Az 56-os.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.10.23. 09:29:28

Társbérlet egy pesti lakásban, az egész vagyon egy lódenkabát és egy pár cipő. Bátrak voltak. Nem volt mit veszíteniük.

Mi pedig úgy gondoljuk, nekünk van. Most még.

Feleim, ha úgy tetszik, egy lakáshitelért eladtuk a lelkünket. A polgári élet illúziójáért.

Pedig a polgári élet az, hogy saját erőmből és tudásomból fakadó, más kegyeitől nem függő, önálló egzisztenciával rendelkezem.

De ne féljünk, a show megy tovább. Mindannyiunk érdeke ez. Megszoktuk már, nehéz lenne kiszállni.

Csak egy valami hiányzik. Az az öt centi a kés hegyéből.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.10.23. 09:29:49

David31. Légy üdvözölve, úgyis mint első, és naprakész ...Az ilyenek mindenre ráragadnak mint a sár. Ha megszárad magától lepereg, nem érdemes foglalkozni velük.
Ki vagy Te Oli bácsi...? Leírtad néhány sorban az egész életemet, Nem ismerlek, honnan tudsz ilyeneket...?
Viszont az azért visszamenőleg is örömteli a számomra, hogy nem múlt el évtizedekig a félelem és írtózás a hatalom berkeiben. Ma ünnep van, és ma már leplezni kell az undort, és a ha nem tudsz ellene tenni, vedd át a kezdeményezést jeligével tűzzel , vassal és gumibotokkal, de akkor is ünnepelni fognak.
A fél magyar hadsereg ma Irakban van. 58'- ban tört ki ott a nagy forradalom. Rendesen megszívatták velünk odabenn a világra szóló eseményt. / Figyelem: önreklám következik: inszeminator.blog.hu/Irakban kitört a...vagy kitörött?
I-II.rész./

szilárdan... · http://www.flickr.com/photos/haazee 2008.10.23. 09:30:17

No, akkor most hányjunk egy nagyot!
(ez kb. Szerjózsa hősi harca a náci németek ellen, magyar fordításban... nagyjából annyira hiteles is)

Ja! És a hősök kapcsán beszéljünk egy kicsit a magukat forradalmárnak nevező gyilkosok által meglincselt emberekről, a kifosztott üzletekről, qrról, hogy hány köztörvényes, hány egykori nyilas lövöldözött akkoriban... stb.

----
'56 pont annyira hiteles, amennyire a kommunizmus eszméje...
(nem beszélve arról, hogy például Nagy Imre is kommunista volt, ma meg a véresen habzó szájjal komcsizók példaképe)

Francois Pignon 2008.10.23. 09:41:56

Remélem, figyelitek a hírsávot!

borsikm 2008.10.23. 09:42:54

Valaki megtenné, ha van gusztusa, hogy az eggyel efölöttire reagál?

borsikm 2008.10.23. 09:43:27

Azaz most már három. (Hírsáv büntet :)

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.10.23. 09:51:34

Szilárdan - vigyázz le ne hányd magad véletlenül.
Az ilyenek mint Te elég vigyázatlanok, mert a nagy mellény még nem minden ám.
Az első halálraitélt akit megismertem éppen egy pufajkás volt. Mit szólsz ehhez kisfiú...? Kihasználta a zűrzavart, hogy végezzen néhány volt ávéhás kollégájával.
Az áldozatok emléke nyilván a gaz forradalmárokat terheli. Ahogy előbb utóbb majd a fegyvertelen tömegbe lövetőkét is.
Ha ügyesek vagytok, és hatásosak, lehet hogy sikerül feléleszteni a hazugságokat.
De ne kerülj soha olyan helyzetbe, amiért ez a lanézatt ribillió kitört. Összeszarnád magad.

redriot77 2008.10.23. 10:12:05

Jó írás volt, de '56-nak vannak más áldozatai is. Milyen lehet az, amikor valakit besoroznak tizennyolc évesen, és ÁVH-s szolgálatra osztják be? Hát igen, 50 éve nem volt annyira egyszerű kibújni a katonaság alól mint mondjuk 5 éve. És ha azt mondták hogy te ÁVH-s leszel, akkor az lett az ember.

Milyen lehet, mikor egy csoport önuralmát vesztett tüntető körbekapja az embert, és felakasztja a legközelebbi lámpavasra, csak mert ÁVHs vagy rendőr egyenruhában van? Nagy Imrének legalább pere és tárgyalása volt, ezeket a szerencsétleneket a helyen felkoncolták mint a kutyát! Nem azt mondom hogy az ávósok hősök voltak, vagy hogy mind ártatlanok voltak, de nem biztos hogy mind sztálinista gonosztevő volt. Mint ahogy az sem biztos, hogy a kétszázharminc-valahány halálraítélt között nem voltak olyanok, akik egy fegyvertelen rendőr meglincseléséért kapták a büntetésüket.

56-ban sem volt minden hófehér és koromfekete, akkor is létezett a szürke árnyalat. Pontosan 52 évvel ezelőtt még maga Nagy Imre sem volt egyértelműen a forradalom mellett: "Menjetek szépen haza!" - szólt a Parlament erkélyéről, és utána azon aggódott, ne történjen semmi komoly a városban. Két évvel később mégis kivégezték. De mi lett volna ha nem, ha csoda történik és győz a forradalom, győz Nagy Imre? Valószínűleg tovább vezette volna az országot a lenini úton -> Nagy Imre ugyanis moszkovita kommunista volt. Ez nem szitok, ez az igazság. Elvezette volna az országot még úgy tíz évig, békében, punnyadásban - akkor is hősként ünnepelnénk? Nagy Imre nem irányította az eseményeket, csak sodródott velük, és történelem vihara végül a "Mártírhalál" feliratú sziklára vetette. Húzhatta volna akár az "Ismeretlenség" mélyébe is, nem Nagy Imrén múlott.

Nyugodjon békében minden ártatlanul megölt magyar ember, bármelyik oldalán is állt a barikádnak. És nyugodjanak békében az orosz katonák is, akik elevenen égtek meg a BTR-ekben, T55-ösökben - ők is szívesebben maradtak volna Dnyepropetrovszkban, Kievben, Hátsó-Szibériában a családjukban, mégis ide küldték őket, hogy egy számukra teljesen érdektelen ügyért vásárra vigyék a bőrüket.

nyekk 2008.10.23. 10:14:12

Azért érzem elég ömlengősek ezt az írást, mert az úgynevezett 56-osoktól nem csak hogy az alázatosság állt legtávolabb, hanem kimondott handa-bandák, és zavaros höbörgők voltak akkor is, meg most is azok. Még most is megölnék egymást egy kanál vízben, hogy ki 56 igazi örököse (melyik szervezet nyalhatja fel a nagyobb lóvét).

Gabe2 2008.10.23. 10:20:38

Azért Oli bácsi véleménye nekem kissé hitelesebb, mint a sok tótawét szajkózó polgártársé itten.
Amúgy javaslom újraolvasni Az ember tragédiáját (már aki...), Lucifer szépen végigjátssza ezt a történelmi relativizmust, amit tecccenek nyomni. Az azért nem egyenlő egy történész perspektivizmusával...

-Claude- 2008.10.23. 10:23:31

mondjatok, amit akartok, nekem mindig az egyik kedvenc cikkem volt az egykori UFI-ban (furcsa így leírni:)). Talán más oldalról kéne közelítenetek, hiszen a cikk nem arról beszél, amire ti feltétlenül ki akartok lyakudni, kedves pocskondiázók.
Ahelyett, hogy virtuálisan is ölre megyünk a mai szép napon... izé, inkább fogjuk meg egymás kezét, és emlékezzünk közösen. Nem lehet ennyire szar ez a hely, a picsába is már.

Invictus 2008.10.23. 10:28:21

A franciák meg június 14-én azt ünneplik, hogy a párizsi csőcselék kitombolta magát, meglincselt jó pár ártatlan embert, levágta a fejüket stb. Ott valahogy mégsem jellemző, hogy valakiknek erről szól, és fanyalognak. Az sem, hogy a Bastille védőiről emlékeznének meg meghatottan (ahogy a francia ellenállás által meggyilkolt szegény német katonák és SS-ek után sem hullatnak krokodilkönnyeket egy francia sem.., itt meg van aki az orosz kiskatonákat, ávósokat siratja, ez jut elsőnek eszébe 56-ról... na ez e különbség!)
A 1848-ban a "pesti nép" meggyilkolta szegény, ártatlan Lamberg tábornokot (Petőfi meg verset írt: "Lamberg szívében kés, Latour nyakán kötél..."), borzalom... erről a vérszomjas poétáról utcák vannak elnevezve, nemzeti költőként ünneplik (pedig közel 100 évig be volt tiltva pár verse). Kossuth meg egy demagóg politikus volt, egy 19. századi fospunepa, aki vesztébe vezette az országot, ugye?

Netuddki. 2008.10.23. 10:32:41

Akkor ne feledkezzünk meg a fiatal suhancokról sem, akik lőttek mindenre ami mozgott, és ne feledkezzünk meg a kifosztott üzletekről sem.
Valóban hősöknek lehet-e nevezni őket, vagy provokátoroknak, vagy egyszerűen csak balekoknak? Végül is a CCCP-nek elég indokot szolgáltattak, hogy bevonulhasson.

S. Annyi 2008.10.23. 10:40:43

FIGYELEM, idéznék:
"Gyurcsány Ferenc szerint most sok tíz vagy százmilliárd forintban mérhető kárt tud okozni, ha zavargás és rendetlenség uralkodik a nemzeti ünnepen az utcákon."


Mi a ..................?
Hogy azt a ..............!
És még meddig? És ki okozott kárt? És mennyit? A ........!

Invictus 2008.10.23. 10:40:56

Nem kellett a CCCP-nek ehhez ilyen indok, 1968-ban Csehszlovákiába is bevonultak, pedig ott nem volt forradalom.

S. Annyi 2008.10.23. 10:41:53

Gyurcsány, hogy r... meg aban a ..... ............. ............ .... ba menj , te ....!

napelemes harckocsi · http://href.hu/x/73ug 2008.10.23. 10:47:01

túl kellene már lépni ezen az elkúrt forradalmon, mert amíg ez a hajcihő lesz körülötte, addig nem is lesz béke és nyugalom.


"És amikor egy félrecsúszott élet alkonyán a hivatalos ország hivatalos képviselői azt mondják: bocs, tévedtünk. Igazatok volt. Nagyszerűen viselkedtetek. Akkor rájövünk arra, hogy a történetünk, a szenvedéseink nem érdekelnek már a világon senkit. A családunkat, az unokáinkat sem."

Gabe2 2008.10.23. 10:53:08

kovi, ez Slota logikája: a szemét magyarok provokálják, hogy baszogassuk őket...

Francois Pignon 2008.10.23. 10:54:54

Gratulálok a Nemzeti Sport megemlékező írásához :\ Persze ez is a történelem egyik szelete...

"Valahogy úgy voltunk az eseményekkel, hogy nagy balhé van és az nem jó. Attól tartottunk, nehogy ne tudjanak minket, futballistákat kifizetni."

www.nemzetisport.hu/cikk.php?cikk=204933

-Claude- 2008.10.23. 10:57:29

elkúrt forradalom??? Nem gondolod, hogy ez elég közel van már a "kurva ország" szintjéhez?

smalladam 2008.10.23. 11:18:16

aha, ezt az írást szerettem. örülök.

betyár (törölt) 2008.10.23. 11:58:14

Invictus,

"Petőfi meg verset írt: "Lamberg szívében kés, Latour nyakán kötél..."), borzalom... erről a vérszomjas poétáról utcák vannak elnevezve, nemzeti költőként ünneplik (pedig közel 100 évig be volt tiltva pár verse). Kossuth meg egy demagóg politikus volt, egy 19. századi fospunepa, aki vesztébe vezette az országot, ugye?"

Igen, ez így nagyjából stimmel. Ez persze Petőfit nem mint költőt minősíti. Meglehetősen zavaros volt, de ezt írjuk életkora rovására.
Ugye Kossuthról te is úgy tudod, hogy lelépett, mielőtt baj lett volna, a tábornokokat meg aztán felakasztották, és jött Haynau, de ő ezt Ámerikából nézte már, majd később az emigrációból is voltak baromi jó ötletei. Ahogy Nagy Imrét hitelesítette önként vállalt halála, úgy tette hiteltelenné Kossuthot menekülése.

"Nem kellett a CCCP-nek ehhez ilyen indok, 1968-ban Csehszlovákiába is bevonultak, pedig ott nem volt forradalom. "
Oda bevonultunk.

Kovi70
"Valóban hősöknek lehet-e nevezni őket, vagy provokátoroknak, vagy egyszerűen csak balekoknak? Végül is a CCCP-nek elég indokot szolgáltattak, hogy bevonulhasson."

Nekik meg nem kellett 1956 novemberében bevonulni, mert ki sem vonultak. Budapestről vonták ki a csapatokat. Az meg elég komolytalan feltételezés, hogy a "pesti srácok" miatt maradtak itt még 45 évig.

Francois Pignon 2008.10.23. 12:07:55

betyár, kihagytad hogy menekültében még ráverte másra a balhét. Ami azért súlyosabb eset, mert a megfutamodást még indokolja a félelem.

betyár (törölt) 2008.10.23. 12:14:42

Kösz:))

Nem akartam teljesen deheroizálni, gondoltam, sokan ennyitől is kiakadnak. A félelem meg jelen esetben nem indok szerintem. Nem kellett volna a napra menni/ miniszterelnököt (Batthyány)buktatni, trónfosztani stb..

A Nép Te vagy (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2008.10.23. 12:24:25

Nagyszerű írás! Mert igaz. Az, hogy cinikus semmit sem értők, mint david31 2008.10.23. 08:42:59 lebecsmérlik, nem számít. Hatásvadász? Aljas vagy te david31, akárki senki vagy. Hatása az van, a ható, élő igazságé.

Lehetne jövő. Ha magatokban bíznátok. A mindent készen kapás várásából nem lesz semmi. Erről is szól ez:

www.kibulizottorszag.net

Meg, hogy mi vezetett a mához. Olvassátok, gondolkodjatok! Persze lehet azt is folytatni ami van. Rajtatok-rajtunk múlik.

Alfőmérnök 2008.10.23. 12:49:37

A Nép Te vagy

Ezt már más is ajánlotta, elolvastam, érdekes írás. De hiába tagadja a szerző, ez összeesküvés-elmélet. Mindenesetre gondolatébresztő.

Ami a végén található javaslatot (ne menjünk el szabazni) illeti, ez csak úgy működik, ha előzőleg az emberek többsége megállapodik ebben. Enélkül az az ésszerű, ha a "kisebbik rosszra" szavazunk.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.10.23. 14:03:23

Mennyi senkiházi, becstelen, agymosott ember van még mindig. A komcsi propagandát nyomatjátok Tóta ( és régebben Tomcat) vezéretekkel az élen. Húzás Tóta blogjára gyalázkodni.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.10.23. 14:20:06

Olvasom a kommenteket... nem semmi, hogy 2008-ban ez a "közvélemény" '56-ról, és még csak nem is a kapcsolat.hu-n.

Nem lepne meg, ha 2028-ra a történelem tankönyvekben '56 már egyszerűen a gyilkos fasiszta csőcselék lázadásaként szerepelne.

Egyébként az örök pesszimisták ("elkúrt forradalom", "balekok") figyelmébe ajánlom azt a tényt is, hogy '56 részben sikeres volt: Vagy jobb lett volna a Rákosi-rendszert továbbvinni '89-ig? (Hogy az milyen lett volna, arra ott van sémának Románia meg az NDK).

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.10.23. 14:22:59

A komcsik propagandából mindig is jók voltak. Most is.

Hát olyan szinten jobb lett volna dzsungelharcos, hogy akkor most nem lenne MSZP, meg Feri se valószínűleg.

tevevanegypupu 2008.10.23. 14:23:46

Otvenhatban biztos, hogy nem volt mindenki artatlan. De ha valaki kicsit is olvasott az 1948-1956 kozotti idokrol a rendszervaltas utan megjelent konyvekbol, hallgatott visszaemlekezeseket, az ertheti azt a gyuloletet amit az emberek erezhettek az avehas katonak, tisztek es partemberek irant. Olyan gyalazatos es sotet korszak utan tort ki a forradalom - ne felejtsuk el, hogy fegyvertelenul - ami utan nem lehet csodalkozni a tomeg viselkedesen azutan, hogy a hatalom fegyverrel valaszolt a jogos kovetelesekre.A lincselest, gyilkossagokat nem a forradalmarok kezdtek es nem is ok fejeztek be.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.10.23. 15:20:22

dzsucseharcos! tényleg ne értsd félre amit mondok, de ha a Rákosi rendszer marat volna 89-ig, most nem szeretnék ennyire az emberek a Kádár-rendszert és nem sírnák vissza a szocialista biztonságot.
Akik részt vettek a forradalomban hősök voltak. Valószínüleg a Köztársaság teret, koncolást nem lehet hős tettként értékelni, de ez mindig együtt jár egy forradalommal. Valóban, a szovjet kiskatonákat idevezényelték és őket tényleg nem érdekelte,, hogy mi zajlik itt de, ha nem a magyarok dobnak rájuk Molotov-koktélt akkor ők halnak meg, ez nem azt jelenti, hogy valaki értékesebb lenne, ez tény.
Nagy Imre is hőssé vált azáltal, hogy vállalta 1958-ban 1956-ot. Ő is és azok akik a forradalmat csinálták megalapozták nekünk a szabadságot 1989 utánra.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.10.23. 15:38:33

calam 2008.10.23. 15:20:22

A "ha a diktatúra nem lett volna puha" érvvel kapcsolatban két kifogásom van. Az egyik, hogy a román példa azt mutatja, hogy a kemény diktatúra nem okvetlenül korrumpál kevésbé, mint a puha, sőt. A cseh példa megint mást mutat. Épp ezért semmit sem tudunk arról, mi lett volna, ha megyünk tovább a Rákosi/Gerő társasággal és nincs Kádár. A másik az, hogy a "ha a Kádár-rendszer elviselhetetéen lett volna, most nem sírnák vissza" állítással az a probléma, hogy végtelenül cinikus. Bárcsak sokkal többet szenvedtek volna az előző generációk, hogy most kevésbé balos legyen a lakosság? Itt most több millió ember életének több évtizedéről beszélünk! Ráadásul (ld. azt, amit az előbb írtam a cseh és a román példával) nem biztos, hogy működik ez az egész feltételezés.
A többivel egyetértek, kivéve azzal, hogy a bolsevik begyűjtési miniszter N. I. hőssé vált. Nekem továbbra sem hős, bár nem is gazember.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.10.23. 15:47:38

Természetesen feltevésem, csak elméletileg állhat meg, hiszen nyilvánvalóan azoknak az embereknek, akik az elmúlt rendszerben éltek sokkal jobb volt a Kádár-rendszer, mert hogy élhető volt, ezen kár vitatkozni, így volt. Nyilvánvaló módon nem kívánom a Rákosista szenvedést senkinek.
Románia talán azért nem jó példa, mert ott a rendszerváltáskor a második vonal jött, tehát ott nem volt 90-ben igazi rendszerváltás. Csehországban meg jól csinálták, hiszen senki nem állt szóba az utódpárttal, illetve az ottani szoc.demeket jól csinálták: leválasztották magukról az előző rendszer fenntartóit.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.10.23. 16:29:03

Harcos ! Már leírtam valahol, hogy 57ben a Fő utcán a különböző alakulatoktól begyüjtött katona és rendőrtisztek egyáltalán nem bíztak Nagy Imrében. Begyüjtési miniszter...? Ki az..? Senki nem számolt vele, mert gyengének, befolyásolhatónak tartották..A hetvenes évek végén a nyolcvanasok elején jött fölfelé a csillaga mert egy külföldről támogatott egykor balos körnek érdekében állt. A Szabad Európa rádió pedig fújta teli tüdőből a parazsat. Megmondó emberek jöttek, mentek külhonba különböző alapítványokhoz, és utóforradalmárkodtak tiszta erőből. És persze mindenki N.I.-re hivatkozott, aki érvényesülni akart. Szépen kiépült egy megélhetési nagyon zárt társaság, kör, és a helyzet nem sokat változott. Nem hős, nem is gazember, de valaki, aki tudott egyszer egy súlyos nemet mondani.

[Brn] · http://46os.blog.hu 2008.11.01. 17:14:48

Egyébként a HetiVálasz kövérlacis száma a vezércikkben a "kovbojok és indiánok" gondolatot erősen idézi. Vagy éppen azt is Oli írta. Nem tudom, név nélkül van.
süti beállítások módosítása