Fico előre alázza Gyurcsányt
2008. november 12. írta: TuRuL_2k2

Fico előre alázza Gyurcsányt

 Gyurcsány Ferenc és Robert Fico a két Komáromban találkozik, s a város egyik részéből együtt sétálnak át a másikba, szóltak a tegnapi hírek. Nem telt el 24 óra, s a kormányszóvivő kénytelen volt korrigálni: mégsem sétál át a két kormányfő a határon, a találkozót Komárom északi felén rendezik, Daróczi Dávid szerint technikai okokból.

 Ez az apró, de megalázó gesztus előrevetíti, mire számíthatunk a politikai szemfényvesztés két regionális nagyágyújának hétvégi találkozóján. Ha megérzéseim nem csalnak, a dunaszerdahelyi, hatósági magyarverés, illetve a magyar kisebbséget hátrányosan megkülönböztető szlovák kormányzati politika vádjával szemben Fico a Magyar Gárdát, a pilisszentkereszti szlovák iroda kálváriáját, a zászlóégetést és a szlovák nyelvű helységnév-táblák lefestését fogja felhozni bizonyítékként arra, hogy Magyarország az igazi hibás. Attól tartok, Fico simán egy szintre hozza majd Ján Slota és az SNS kormányzati szerepvállalását az 1-2%-os népszerűségű, Jobbik Magyar Gárdájával. Nem lesz nehéz dolga, hiszen a Magyar Gárdát Gyurcsány Ferenc és más kormánypárti politikusok is kellően dramatizálták korábban. A táblaátfestők, a zászlóégetők, az egyenruhában koszorúzó Nemzeti Őrsereg tagjai sem a magyar tárgyalási pozíciót erősítették, de az igazi gond nem ez, hanem a két ország teljesítményében, külföldi megítélésében a közelmúltban bekövetkezett drámai változás. Míg a szintén magyarfaló Mečiarral szemben egy régiós éllovas ország vezetőjeként léphetett fel Antall, Horn vagy Orbán, addig most Szlovákia a bezzegország, s mi vagyunk az EU problémás tagjai. Északi szomszédunk január elsejétől bevezeti az eurót, s a 2009-re várt, 4,9%-os gazdasági növekedése a válság ellenére is nagyobb, mint amit mi az elmúlt években bármikor fel tudtunk mutatni (konjunktúra ide vagy oda), s össze sem lehet hasonlítani a hazai recessziós félelmekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr60765364

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Reakció - polgári underground 2008.11.14. 09:02:04

Mégsem Fico alázza Gyurcsányt Gyurcsány Ferenc reggeli rádióinterjújában értésünkre adta, hogy tévedtünk, amikor azt írtuk, Robert Fico alázza a magyar kormányfőt az előre beharangozott séta lemondásával. Már nem is a Daróczi Dávid által korábban eml…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lantraman 2008.11.12. 18:21:46

A kása nem étel, a tót nem ember!

borovi 2008.11.12. 18:26:30

"talán ha idejében és megfelelő módon tudatjuk az északi szomszédainkkal, hogy mindend azért nem lehet megcsinálni, akkor nem tartanánk itt"

De. Mindent meg lehet csinálni. Északi szomszédaink nagyjából szarnak arra, hogy mit mondunk és miért. Mint ahogy elterelték a Dunát is. Mi történt? Hőbörögtünk kicsit, papírtigriseztünk (dumában nagyon erősek vagyunk), aztán elkezdtünk vízért kuncsorogni, és nagyon hálásak voltunk, ha adtak picivel többet a Szigetköznek. Az atomerőművet is meg fogják építeni a határon (Muhi), hogy ha baj van, ne ott okozzon gondot a radioaktív felhő, hanem Észak-Magyarország pusztuljon ki. Kicsit hőbörögtünk, aztán megszoktuk a gondolatot. És még lehetne sorolni. Akár az osztrákokkal is. Az Unió pedig nem az óvónéni, akinek lehet panaszkodni, hogy a Tót Pisti meg a Bécsi Jani orrba vert, és fenekelje el őket.

degreen 2008.11.12. 18:57:15

Kopasz
na látod, ezt a hülye hozzáállást használják ki ellenünk. hogy egymást marjuk. mit várjunk egy ilyen baromtól, mint Slota, ha a sajátjain a sajátjainkat alázzák, verik, fasisztázzák. sokat ordítja a bal oldal itt a farkast alaptalanul. ezt meg simán meglovagolták.

morpho 2008.11.12. 18:58:49

Tényleg az a legfontosabb,hogy hol találkoznak?Ez csak egy szimbolista hülyeség.Már az is valami,hogy egyáltalán találkoznak ahhoz képest,hogy évek óta nem állnak szóba egymással.A magyar szélsőséges idiótákat sajnos teljes joggal fogja a Ficó a pofánkba tolni.Ez önmagában jelentősen lerontja a tárgyalási pozíciót.Ami meg a korábbi miniszterelnököket illeti,hát nem tudom de talán egyedül Orbánnak mvolt mákja a Dzurindával.Antall és Horn szopóágon voltak,közben a Dunát is elterelték.(ha valami megalázó,akkor ez volt az) Egyébként én azért megvárnám a találkozót,mielőtt egy fasza prekoncepcióval előre osztom az észt.

is 2008.11.12. 19:11:24

adja a magyarok úristene, hogy ne az legyen a felállás, mint 1998 és 2002 között a MIÉP mint ellenzéki párttal. ha az MSZP-SZDSZ_MDF összekapar 45%-ot (parlamenti helyben lehet, kompenzációs listák), és a Jobbik bejut, akkor a FIDESZ hasonló helyzetben lesz, mint most Fico. és akkor melyik kezemet harapjam: SZDSZ vag Jobbik.

ez így tényleg megalázó, de ki tudja, nyilván Gyurcsány is olvasta Aradot is, meg a Fico-t is látta már. lehet, hogy ő is készül valamivel. az lenne a buli, ha szombatra odaszerveznék a Fradi drukkereket, és velük együtt menne át a hídon, már odafelé. aztán, ha nem akarják fogadni az egész csapatot, akkor sarkon fordul, és hazajön.

antigonosz 2008.11.12. 19:15:37

Orbánnak volt mákja Dzurindával, de Dzurindának nem volt mákja Orbánnal. Ugyanis az egész folyamatot Orbán indította el a Benes-dekrétumok felvetésével. Erre volt az első szlovák válasz annak megerősítése, majd ezt követte Slota helyzetbe hozása, Hedvig ügy, stb...

szalmaegér 2008.11.12. 19:17:35

Milyen válaszra számítottatok?
Aki most alibiből, megcsappant népszerűségének helyreállítása miatt, muszájból megy seggrepacsit játszani, az a nem oly távoli múltban ugyanehhez a produkcióhoz felállva tapsikolt.
A különbség csak az volt, hogy ott magyarral verette a magyart.

Ez az ember egy tévút, aki hisz saját messianisztikus megítélésében, pedig rajta kívül ezt már csak 5 db nyugdíjas és lendvai ildikó teszi.

Tudom, nem vagyok itt népszerű ezzel a véleményemmel de képtelen vagyok megérteni azokat, akik még mindig isszák szavait.

Hát fico nem fogja.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2008.11.12. 19:19:18

antigonosz: "Ugyanis az egész folyamatot Orbán indította el a Benes-dekrétumok felvetésével. "

Szóval szerinted több százezer ember deportálása, megalázása kirablása, terrorizálása, több száz kivégzése az kóser dolog és inkább hagyni kell?

amitlatok (törölt) · http://amitlatok.blog.hu/ 2008.11.12. 19:24:07

Kiváncsi vagyok ebből milyen balhé lesz.

antigonosz 2008.11.12. 19:24:29

TaTa!
De ez már megtörtént. Éés azzal, hogy ezt 2001-ben újra előhozták jobb lett bárkinek is?
Mert a felvidéki magyaroknak sokkal rosszabb lett a helyzete.

Gabe2 2008.11.12. 19:28:11

amúgy meg:
helybe megyünk a lófaszér
és:
vadász, vadász, te szopni jársz ide...

Hedvigová 2008.11.12. 19:32:24

Szlovákia kormánya az állami politika rangjára emelte azt a vágyát, hogy a létező szlovák történelmi kisebbrendűségi komplexusokból Fico kormányzása alatt fogják kivezetni az országot. Ehhez az elmúlt évek elhibázott politikájának következtében hitelét vesztett magyar kormányban partnert is találtak. Olyan partnert, amely zsigeri internacionalizmusából és kozmopolitizmusából fakadóan utál minden problémát, ami nemzeti jelzővel illethető. Ilyen partnerrel kiegészülve minden feltétel adott, hogy olyan konfliktusok alakuljanak ki a felvidéki magyarokkal kapcsolatban, melynek csak jelentéktelen epizódja volt a dunaszerdahelyi rendőrattak. (Kövér)

Hedvigová 2008.11.12. 19:35:16

Meciar miniszterelnöksége idején, orosz titkosszolgálati gyámság alatt elrabolták az akkori köztársasági elnök fiát, nagy valószínűséggel a Meciar-kormányhoz közelálló politikusok megbízásából. Jan Slota pedig egy virtigli fasiszta, akinek egyáltalán semmi helye nem lenne egy uniós ország kormányában. Ilyen párt Magyarországon sosem volt és valószínűleg nem is lesz az Országgyűlés tagja. Ám mindezt az EU nemhogy szó nélkül hagyja, de ezen politikusok működését hallgatásával cinkos módon bátorítja. Így kerülhet néhány tucat náci egyenruhás provokátor azonos nevezőre egy több mint félmilliós nemzetrész egyre nyíltabb elnyomásával. (Kövér)

A szlovák kormánypolitikusok zsákutcába kerültek, amelyből valamiképpen ki kell menekülniük. A tömegpszichózis azonban arra enged következtetni, hogy az előremenekülést választják, ám hogy ez miként fog végződni, ma még beláthatatlan. (Duray)

El kellene érni, hogy a felvidéki magyarságot ideiglenesen védelmi gyámság alá helyezze az Európai Unió, ami csak akkor érhetne véget, amikor megszületik egy olyan törvényrendszer Szlovákiában, amely kollektívan védi a magyarokat.(Duray)

Bergeroth 2008.11.12. 19:44:47

"Olyan hogy Szlovákia, mint ország, Csehszlovákia kettészakadása előtt !nem! létezett. Az egész szlovák nemzet, akiknek egyre nagyobb és nagyobb mellényük van, rablott földön élnek és tengetik hétköznapjaikat. Ezért talán joggal vannak félelmeik, mert ha a magyar kisebbség nagyobb teret nyer, sokkal nagyobbat, akkor lehet hogy ők lesznek a következő célpontok. De az, hogy a szlovákok olyan szinten állnak a dolgokhoz, hogy csak és kizárólag a magyarok a hibásak mindenben, ők pedig tiszták mint a friss hó, az elég ok arra, hogy a magyar kisebbség egyre nagyobb erővel és aggresszióval keljen ki ellenük.
Sajnos azt kell hogy mondjam, valahol meg tudom érteni a magyar kisebbséget. Ez a nemzet már annyit szenvedett a történelem folyamán, hogy elegü(n)k van mindenből ami ellenü(n)k, és az országu(n)k ellen irányul. "

Ezt egy volt történelemtanárom mondta, 2-3 évvel ezelőtt.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2008.11.12. 19:45:42

"Jan Slota pedig egy virtigli fasiszta, akinek egyáltalán semmi helye nem lenne egy uniós ország kormányában."

Ez baromság Slota nem fasiszta, egyszerűen csak egy bunkó soviniszta. (Vagy én maradtam le arról, hogy korporatív rendszert akar létrehozni Észak-Magyarországon?)

Antigonosz: Ehhez már nehéz mit szólni. Több ember agyonlőttek, nők ezreit megerőszakolták, több százezret depotáltak embertelen körülmények között, és te erre csak annyit tudsz mondani, hogy ez a múlt? Nem érzed magad erkölcsi hullának?

RIO 2008.11.12. 19:52:58

erm, meg az általad vázolt kiindulóhelyzetben is:
1. a szurkolóverés volt előbb. a zászlóégetéssel arra reagáltak.
2. zászlót szélsőséges (nem az átlagot képviselő) civil követte el, a rendőrtámadást meg ugye rendőrök, csapatban, tehát (vélhetően) nem spontán, egyéni megfontolásból

ez azért elég necces lenne bármilyen tárgyaláson szlovákéknak, épp csak most nem, Gyurcsánnyal szemben nem. és egyébként is elég megalázó, hogy a miniszerelnök megy tárgyalni. erre van a külügy, Gy. meg mehetne közben elegánsan Brüsszelbe hőbörögni.

antigonosz 2008.11.12. 19:58:20

TaTa!
Az én családom is a deportáltak között volt....

Javítsuk a magyar tárgyalófél pozícióját, fújjuk le a békéscsabai szlovák helységnévtáblákat?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2008.11.12. 20:03:04

"Az én családom is a deportáltak között volt...."
Akkor ezt hívják Stokholm-szindrómának.

www.csabaradio.hu/hirek.php?hir=9977

Még a Jobbik is elítéli a táblanév lefújását. De szerinted a Benes-dekrétumok, a magyarverések arányban állnak ezzel?

És nem adj olyasmit a számba amit nem mondtam!

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.11.12. 20:04:01

az ugye mindenkinek megvan, hogy a DAC meccsen nem csak magyarországi szurkolókat vertek. úgy értem, nem csak magyarországi magyarokat. hanem szlovákiai magyarokat is.

"minek mentek oda" - mondanák a liberalizmus magyarországi egy és igaz képviselői.

szobatars 2008.11.12. 20:12:17

" Gabe2 2008.11.12. 19:28:11
amúgy meg:
helybe megyünk a lófaszér
és:
vadász, vadász, te szopni jársz ide... "

Látod, engem ezért a két monadért tiltottak ki az Index fórumairól..:_))

szobatars 2008.11.12. 20:14:06

Ulf

"Pl. nekem meg az lenne elég nagy segítség, ha a szombati lottóhúzáson legalább 4 számomat kitalálnák a kurva lottókihúzók. ;)"
Kérdezzt meg egy ballibet, náluk annyi jövőbelátó van, hogy csak na! pl. azt is tudját, hogy "aZorbán" mit fog ellopni, ha hatalmare kerül..ehhez képest 4 szám nem is olyan nagy dolog..:-)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.11.12. 20:24:19

Még ez a hídon való átsétálás sem jött össze?
Jaj, de kínos ..

Csak nem a kócos külügyminiszterasszonyra bízták a szervezést?

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2008.11.12. 20:33:30

nos, a grósz-csau párhuzam nálam is bejátszott. megint helybe megy a pofonért a magyar kormányfő. pedig a szlovákokra rá lehetne borítani az asztalt a kisebbségi kérdés miatt. oda kellene b*szni az asztalra (már elnézést), de ez a buzifiús diplomatáskodás, sétálgatás most és itt nem helyénvaló. keményen ki kellene állni, de erre gyurcsány alkalmatlan.

szobatars 2008.11.12. 20:37:12

Mondjuk üljetek kocsiba és menjetek el Nyitra felé..Nyitra előtt lesz három falu: Komjatice,Branc és Ivanka. Nézzétek meg a három falut és döntsétek el, hol élnek magyarok és melyik két falu "tiszta" szlovák...

szobatars 2008.11.12. 20:42:38

a Grósz-Ceausescu párhuzam nagyjából jó...de nem fogják Skodába ültetni, mert az cseh...és a szlovákok -utánunk- őket utálják a legjobban..:-)

Cselo 2008.11.12. 20:43:29

Legalább Magyarország északi részén, a felvidéken a gazdaság rendben van. Délvidéken a helyzet nem ilyen jó, viszont a legnagyobb magyar területen Erdélyben úgyszintén szárnyal a gazdaság. Nagy Magyarország összességében jól teljesít! :-))))

Invictus 2008.11.12. 20:44:58

A kemény kiállás mögé azért erő is kéne. Magyarország hiába tesz ki két Szlovákiát lakosságban és területben is, most mi vagyunk az EU beteg embere, ők meg a gazdasági csoda. És mi teljesen leépítettük a hadseregünket, ők nem annyira (pl. nekünk már se harckocsizóink se tüzérségünk nincsen, mondván hogy minek az a békemissziókhoz, hát nem is arra kellene, hanem a szomszédok ellensúlyozásra...). Slotának igaza van, a szlovák tankok 24 órán belül Budapesten lehetnének.

Gatinho 2008.11.12. 20:45:34

"antigonosz 2008.11.12. 19:15:37
Orbánnak volt mákja Dzurindával, de Dzurindának nem volt mákja Orbánnal. Ugyanis az egész folyamatot Orbán indította el a Benes-dekrétumok felvetésével. Erre volt az első szlovák válasz annak megerősítése, majd ezt követte Slota helyzetbe hozása, Hedvig ügy, stb... "

Na Végre, kiderült hogy ennek is Orbán az oka, már kezdtem aggódni.

nemkellnemzetivagta 2008.11.12. 20:56:42

felmerül, ugye, hogy az eu miért nem szopatja őket és miért tette ezt ausztriával haider miatt. nos, szerintem azért, mert minden látszat ellenére a 2. vh nem ért véget és mi még mindig a rossz oldalon állunk. kár, hogy slota nem ejt el véletlenül, csak egyetlen egyszer, valami kis zsidózást, mert akkor nyert ügyünk lenne.

szobatars 2008.11.12. 20:57:54

Gatinho, nem tudtad?

Orbán viktor, mikor még karonülő volt, egyszer az országot járta a szülei kocsijában. A szülők elfelejtették indulás előtt megpisiltteni, így útközben kénytelenek voltak megállni. Mivel a kis Viktorka rengeteg teát ivott aznap reggel, így a szülők több helyen is kénytelenek voltak megállni, a kis Viktorka meg csak pisilte ki a sok-sok teát!

Azóta van belvíz veszély az ország nagyobbik részén.

Aki9 nem hiszi, járjon utána..

Ács Ferenc 2008.11.12. 21:04:39

TaTa: valóban szamárság, miért is lenne Slota fasiszta? Egy soviniszta barom, egy alkoholista autótolvaj, de miért lenne fasiszta? Ezek a fogalmi zavarok nagyon jellemzőek a magyar politikai elitre.

triumphator: egy ilyen rituális megalázás néz ki ebből, csak az a gond, hogy sok kedvem nem lesz röhögni rajta, mert Gyurcsány személyében a magyarságot fogják nevetségessé tenni, úgy mint Ceau tette Grósszal anno 1988. Túl azon, hogy már a formaságokban is gúnyt űznek Gyurcsánnyal (kéz a kézben a hídon sétálgatunk, bakker? Kicsit most már olyan a szitu, mintha Fico odarendelte volna magához Fletót) kevesen beszélnek a lényegről. Mármint, hogy Gyurcsány évek óta folyamatosan elhárította a kétoldalú hivatalos csúcsot, azzal az érthető magyarázattal, hogy nincs igazán értelme addig találkozni a két miniszterelnöknek, amíg a korábbi megállapodások nem érvényesülnek, illetve amíg olyan kérdéses botrányok vannak, mint a Malina Hedvig-ügy, illetve az éppen aktuális magyarverés. (Ő persze nem így fogalmazott, de ez a lényeg.) Ehhez képest a királyhelmeci nyilas cirkusz után hátraarcot csinált, ami minimum aránytévesztés, de leginkább súlyos stratégiai baklövés, ami tovább tetézi a szlovákok irányában folytatott kihívó és önveszélyes tehetetlenkedést. Ugyanazt a külpolitikát csinálják, mint 90 éve, semmit, de semmit nem tanultak az elődeik hibáiból és bűneiből. És Gyurcsány ugyanúgy szembemegy az "elveivel", mint a reformjaival a népszavazás óta.

Azt se felejtsük el, hogy a miniszterelnök csak itthon nagylegény, itt, ahol már kiismerte és legyőzte a nagy riválist, de a határokon túl kisfiú ő, mint Gyárfás Tamás a foci EB-pályázattal. :)

Francois Pignon 2008.11.12. 21:05:32

nemkellnemzetivagta, van némi igazság abban amit írsz. Az osztrákok és a németek próbálkoztak a Benes dekrétumok eltöröltetésével az EU-bővítés előtt (még ha a népi emlékezet ezt is Orbán ötletének tekinti), de vesztes ország tényleg nem nagyon ugrálhat. Az már más kérdés, hányan tudják Európában mit képviselt a Tiso-féle Szlovákia.

szobatars 2008.11.12. 21:14:02

""Én vagyok a szlovák Hitler, olyan rendet csinálok itt, mint Hitler Németországban."" (Andrej Hlinka)

És ennek az embernek a képe van az 1000 koronáson... LoL

nemkellnemzetivagta 2008.11.12. 21:17:14

FP javítson ki valaki, ha tévedek, de Tiso nyilván a legfeketébb tabu Szlovákiában, rajtuk kívül senki sem tud róla. A mieink viszont, a magyarok legendás taktikai érzékével, előkapták a nagypapa egyenruháját és meg sem álltak K.helmecig ragyogó photo-op-ot szolgáltatva ország-világnak, ezzel is mintegy alátámasztva fenti állításaimat.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2008.11.12. 21:17:45

szobatars: De érdekes módon ez a liberális értelmiséget semmire nem emlékezteti. A pincérruhás Gárda az igen, de Hlinka az ezresen, ugyan?
Nem ártana egy Tarka Európa! tüntetés Zsolnán...

szobatars 2008.11.12. 21:22:21

Nem mellesleg, Hlinka utódja egy bizonyos Jozef Tiso nevű -szintén pap- emberke volt. és egy újabb érdekesség:
www.sme.sk/c/3229901/Tiso-a-zachrana-pred-Madarskom.html

A magyar irattárakban lévő iratok szerint Tiso a müncheni egyezmény előtt tárgyalt Szlovákia Magyarországhoz kapcsolódásról. Tiso részt vett egy titkos tárgyaláson a magyar külügyminiszterrel, Kánya Kálmánnal még 1938-as nyarán. Ezen a budapesti tárgyaláson Tiso felajánlotta Szlovákia hozzácsatolását Magyarországhoz azzal a feltétellel, ha a magyar kormány hajlandó lenne elismerni Tiso néhány követelését. A magyar kormány azonban csak 1938. szeptember 27-én hagyta jóvá Tiso javaslatát, két nap múlva pedig megköttetett a müncheni egyezmény, megelőzve Tiso tervének megvalósítását.

Új Nick 2008.11.12. 21:22:30

Hát igen, a nagy különbség az, Fico azt a nevelést kapta, amikor a családi gondokat nem beszéljük meg idegenek előtt, Fletó meg Londonba szaladgál fasisztázni. Szóval, ha Fico csak Gyurcsányt idézi a drámai magyar helyzetről náci fronton, nem tudom, Gyurcsány mit fog idézni. Maximum saját magát a drámai magyar nácihelyzetről.

Nem tudom, Kató anyus megdicsérte-e annak idején, ha az osztálytársainak azzal dicsekedett, merre járt a drága papa...

Lelkük rajta. Egy dolog biztos. Ezt az embert ez a nép megválasztotta. Senki nem ültette a nyakunkba, bármennyire is szeretnénk, ha ezt mondhatnánk, nem mondhatjuk.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2008.11.12. 21:26:39

ács feri:
nekem sincs nagy kedvem röhögni, sőt dühöngök magamban, hogy gyurcsány még ezt is elk*rja. ezt a gárda és nemzeti őrsereg vagy mit egy demokratikus jogállamban már az apeh régen széjjelszopatta volna. de gyurcsánynak ezek úgy kellenek, mint egy falat kenyér. igazolják az antifaszista politikájának szükségszerűségét, ugye.

nemkellnemzetivagta 2008.11.12. 21:34:59

itt egy elég hasznos elemzés
hvg.hu/velemeny/20081112_szlovakia_magyar.aspx
ebből is egy dolog következik csak: semmi szükség erre a komáromi buziskodásra, csak rosszul jöhetünk ki belőle.

szobatars 2008.11.12. 21:38:15

Egyébként Tiso a következőket kérte, a Magyarországhoz való csatlakozás feltételeként:

1. zriadenie ústredného orgánu s výkonnou právomocou pre správu Slovenska a používanie slovenčiny ako úradného jazyka;

2. osobitný zákonodarný orgán - akýsi parlament - so zákonodarnou mocou vo veciach vnútorných, veciach školstva a náboženstva, ako aj pravosúdia vo veciach občianskych a

3. vyčlenená rozpočtová kvóta.

gyors fordításban:

1. önálló végrehajtói hatalom és aszlovák nyelv hivatalos nyelvkénrt való elismerése (a szlovák területeken)

2. törvényhozó gyűlés (tkp. tartományi parlament) a szlovák területek oktatási és vallási ügyeiben, valamint a polgári jog egyes területein.

3. Az előzőekre elkülönített költségvetés.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.11.12. 21:38:16

triumphator
Szlovákiában is volt gárda még pár éve, buszokon szállították
őket délre Komáromba megemlékezni stb. Azzal is előnyben
vannak, hogy ők a saját gárdájukat feloszlatták, így joggal
mutogathatnak a őrsereges apukákra, hogy bezzeg nálunk.
Lehet, hogy ezen az alapon fogják most betiltani nálunk is
a gárdázást.

Slota nyert, Feri nyert

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2008.11.12. 21:41:24

gloire: nem oszlatták fel. mint polgári társulás továbbra is működhet és működik, a pártnak lett kaputt.

szobatars 2008.11.12. 21:42:37

gloire

jó meglátás..de a Gárda betiltása majd csak 2010-ben esedékes..a választások előtt.. addig szükség van rá, mert még a végén az emberek a gazdaságról meg ilyenekről beszélnének..szvsz a Gárda elterelésnek tökéletesen megfelel..ja, és amíg van, addig a cigány szavazatok is megvannak..és még konzervet meg kolbászt sem osztogatni.

:-)

Ács Ferenc 2008.11.12. 21:45:41

A Matrica Slovenska és társai rendszeresen performálnak Révkomáromban.
nemkellnemzetivágta: ez bukó pálya, világos. Onnan nem lehet arcvesztés nélkül kijönni. Ficóval eleve kerülni kellene a találkozót és az elszigetelésre kellene törekedni, de egy ilyen szétesett, kettészakadt, legyengült, hitét vesztett országgal ezt meg sem lehet próbálni, még ha lenne hozzá akarat is.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2008.11.12. 21:48:24

a nyerő recept még egyszer :)

- szakmaiság erőltetése
- közös bizottságok felállítása (egy részük már működik)
- kölcsönös, konkrét vállalások, határidőre

Ha ez így, egy papíron van és magyar javaslat, akkor gól. Egyébként nem.

Kopi3.14 2008.11.12. 21:55:34

Valaki üsse már agyhelyen Slotát egy féltéglával, vagy baseball-ütővel. Ígérem, megyek látogatni, viszek ráspolyos kenyeret meg savas üdítőt neki.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2008.11.12. 21:58:48

szerintem ezzel a szlovák kormánykoalícióval nincs miről tárgyalni. világosan ki kellene mondani a jól artikulálható véleményünket a szlovákiai magyarsággal kapcsolatosan, hetente kormányszóvivői tájékoztatón elmondani a magyar kormányzat követeléseit, oszt jónapot. felesleges odamenni révkomáromba (komarno - á la kereskedelmi televiziók) vagy kosicéba a pofonért. semmi értelme. amíg slota-félék ugráltatják a fico-féléket szlovákiában, addig nincs miről tárgyalni. teccettek volna kettős állampolgárságot adni a szlovákiai magyaroknak, ugye.

nemkellnemzetivagta 2008.11.12. 22:01:01

triumph, vagy ha már odamegy, maradjon is ott. szerintem bátorítsuk erre.

Ács Ferenc 2008.11.12. 22:04:46

JClayton: Csak bizottságokat ne! Tudod hány csehszlovák-magyar és magyar-román vegyesbizottság volt a szocializmusban? Semmi értelme újabb naplopó, ügyeket elkenő, apparatcsik-hizlalda alibi-testületeknek. Konkrét ügyek vannak, azokat kell megoldani, ott a két kormány rá! Én ezt a listát dugnám ennek a Meciar-klónnak az orra alá:

- Magyar iskolák és intézmények levétele a szlovák uniós pályázatok feketelistájáról.
- A révkomáromi magyar egyetem státiszának rendezése, szlovák költségvetési támogatása.
- A magyar iskolahálózat elsorvasztásának megállítása, ennek érdekében magyar és szlovák állami támogatás emelése.
- Magyar helyiségnévhasználat teljes körben (a tankönyvügy ezt megsértette.)
- Zászlótörvény visszavonása.
- Malina Hedvig-ügy és szurkolóverés kivizsgálása.
- Volt határállomások közös hasznosítása.
(Bónusz trekk: Benes-dekrétumok és az Európai Unió. Ki hogy látja?)

Ha ezeket átvettük, akkor mehet a séta a Jókai téren.

amize 2008.11.12. 22:11:07

Gyurcsánynak sem kellene átmennie a szlovák oldalra, ha az a tót nem jön át.
Ezzel a tettel behódolunk, és minden tót vádat igaznak tekintünk.
Amúgy mindig is gerinctelenek voltak a vezetőink, hiányzott belőlük a normál önbecsülés, és a szomszédok lábtörlőnek használtak bennünket.
Gönczova asszony is azt a nagy semmit csinálja, amit hiperaktív, viselkedészavaros főnöke.

vizipipa 2008.11.12. 22:11:21

Ács Ferinél van a pont : ...Gyurcsány évek óta folyamatosan elhárította a kétoldalú hivatalos csúcsot, azzal az érthető magyarázattal, hogy nincs igazán értelme addig találkozni a két miniszterelnöknek, amíg a korábbi megállapodások nem érvényesülnek...
Éppen ezért szerintem térjünk vissza erre a találkozóra később, úgy értékeljünk.

Addig is elmondok valamit, ami nyilván kevesen tudnak. Van egy Magyar-Szlovák Történész Vegyesbizottság. Az egyik projektjük, a közös magyar-szlovák történelemkönyv (a német-francia mintájára), ami már vagy 10 éve (nem)készül. Ez év május 14-én volt egy beszélgetés a budapesti Szlovák Intézetben a Meghasadt múlt c. kötet megjelenése kapcsán. Jelen volt az említett bizottság mindkét társelnöke is. Szarka László a magyar társelnök megemlítette: Szlovákiában el kellene jutni többek között oda, hogy a tankönyvekben nem az szerepel, hogy a trianoni határokat a nemzetiségi határok mentén húzták meg!
Szóval, aki azt gondolja, hogy a problémák Slotával és Malina Hedviggel kezdődtek, az nagyon sok mindent nem tud.

Még valami. Aki nem olvasta volna, annak ajánlom figyelmébe:
www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=155207

nemkellnemzetivagta 2008.11.12. 22:12:34

ácsferi. és amikor ezt az orra alá dugod, akkor kedélyesen kimutatsz az ablakon a harckocsioszlopra, aminek nem látni a végét. "khm, a fiúk alig várják, hogy visszaforduljanak, csak itt írd alá, köszi."

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.11.12. 22:24:16

A nemzetközi konfliktusokat oldják meg tárgyalásos úton!

Egy példa:

1. változat

-Elnök úr! Országunknak kell az a kőolajmező, ami az Önök területén fekszik.
-Igen, elnök úr, ezt értem, de mi nem adjuk.
-Nem adják? Rendben, akkor lemondunk róla.

2. változat

-Elnök úr! Országunknak szüksége lenne tengeri kijáróra, ezért igényünk van egy korridorra és az egyik kikötőjükre.
-Öt nagy kikötővárosunk van, melyiket szeretnék? Ötven kilométer széles átjáró elegendő lesz?

3. változat

-Elnök úr! Önöknek van 6 uránbányájuk. Nekünk ezekre szükségünk van. Úgy gondoltuk, adják nekünk.
- Hatot nem tudunk adni, de hármat odaadunk. Jó lesz úgy?

Ugyan miről beszél majd Gyurcsány és Fico? Miben akarnak megegyezni? Van valakinek kedve ehhez lehetséges megoldásokat felvázolni? Mindenesetre nem tölt el jó érzésekkel, ha ők akarnak rólunk tárgyalni.

szobatars 2008.11.12. 22:28:12

Ugyan miről beszél majd Gyurcsány és Fico?

Gondolom kedvezményes árú áram vásárlásáról a MOTIM számára..

nemkellnemzetivagta 2008.11.12. 22:33:55

vagy hogy milyen jó volt együtt szerepelni az economistban, amikor mindkettőről azt írták egy cikkben, hogy politikai zsonglőrök jó üzleti kapcsolatokkal és nulla érdekeltséggel a reformokban. nem szó szerint, de valami ilyesmi...

sorokinV 2008.11.12. 22:37:15

vizipipa!

Hogy sokra tartott társadalomtörténész tanáromtól idézzek:
"A dáko-román kontinuitás és a Nagy-Morva Birodalom téveszméi ellen a legjobban úgy küzdhetünk, hogy megtanulunk idegen nyelveket és mértékadó nemzetközi folyóiratokba publikálunk, majd neves kutatóként elmegyünk jó nevű külföldi egyetemekre tanítani. Itthon hiába puffogunk.
Ezt a románok és a szlovákok meg tudták csinálni!
Ezért nem érünk el soha semmit, bárkihez is futkosunk panaszkodni! Minden valamire való unios és amerikai politikus úgy tanulta KK Eu történetét, ahogy azt a szláv nacionalisták kitalálták. Ezekben a sztorikban meg mi vagyunk a rossz fiúk.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2008.11.12. 22:44:02

sorokinV: Az ilyent téveszmék ellen harcolni a Kádár-korban, és most is náci dolog. Nézd meg kik vannak az MTA-ban, kiket küldenek ki külföldre, kik a mértékadók.
Ezzel ellentétben a tótok, oláhok 80 éve folyamatosan szervezetten csinálják ezt.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2008.11.12. 23:09:36

Ács Feri:
Bizottságból már most is van elég, az ügyeket pedig a kormányoknak kell megoldania. Valakinek viszont felügyelnie kell az egészet :)

A kompromisszum pedig nem azt jelenti, hogy az egész megoldás helyett lesz egy fél. Azt is jelentheti, hogy megvakarom a hátad, te pedig az enyémet. Ennyi.

A Fico-kormánynak, ami a magyarok elleni fröcsögéssel próbálja meg lepletni a saját kudarcait egyetlen módon lehet kifogni a szelet a vitorlájából: nyílt, világos kommunikációval. "EZT adjuk, EZT pedig elvárjuk. EZT akarjuk, emezt pedig nem. Biztosítékot adunk, most pedig munkára. Mutassuk be az EP-ben, legyen világos, ki nem tartja be." Tiszta beszéd.

gravi_t 2008.11.12. 23:10:02

A történelem arra tanít, hogy "might is right". Felesleges itt tárgyalásokat meg jópofizásokat szervezni, amíg az ország hadereje és gazdasága egy rakás szar. Először ezeket kell rendbetenni, és utána tenni egy olyan ajánlatot ficóéknak, amit nem tudnak visszautasítani.

Gecc 2008.11.12. 23:13:49

"de az igazi gond nem ez, hanem a két ország teljesítményében, külföldi megítélésében a közelmúltban bekövetkezett drámai változás"

Igazan objektiv viszonyitasi alap.

Narrátor (törölt) 2008.11.12. 23:26:53

vizipipa 2008.11.12. 22:11:21

Mint rendszeres Reakció olvasó, ugye nem vagy naiv? :-)
Ugye nem azt várjuk, hogy Gyurcsány majd odacsap az asztalra és azt mondja, hogy ez tűrhetetlen, hogy a magyarok elleni sovinizmus intézményesítve van Szlovákiában. Hogy a szlovákiai magyarok már inkább vallják magukat szlováknak, mint magyarnak. Hogy Malina Hedvig zavaros kendőzése erősen sérti a jogbiztonságot.
Nem, nem Gyurcsány nem ilyen ember. Ezt az is jól mutatja, hogy Fico úgymond"átrendelte" őt az északi Komáromba (a la Komárno). Gyurcsány majd ott áll összetört kisgyerekként Fico előtt, sírva rebegi majd el, hogy a Magyar Gárdán nem talál jogi fogást (most még), hogy a magyarországi szörnyű nacionalizmus tönkreteszi az itteni szlovákok életét. Stb, stb. Fico pedig ezt nagyon jól tudja, és kíméletlenül bele fogja törölni a lábát a miniszterelnökbe.

tcom 2008.11.12. 23:30:51

Az azért érdekes, hogy Gyurcsány a nem éppen vele rokonszenvező fociszurkolók(ok) B-Közepét védi. "Civilben" ezek a sálas suhancok csinálják a cirkuszt a nemzeti ünnepeken, és most Ferenc a segítségükre siet.
Én pozitívnak értékelem Gyurcsány tárgyalási szándékát. A gesztus a fontos. 2010-től egy Orbánnal már ilyen nem lesz. Ő a legkisebb szlovák lepkefingot magyarellenes támadásnak fogja értékelni. És legfeljebb ulrtaparaszt, unintelligens nemzetmentő testvérpárokkal fog parolázni. Szánalmas lesz. És még szerencsénk lesz, ha nem fenyegeti meg az EU-t a magyar kilépéssel. És nem kell sokáig várni Obama sértegetésére sem egy-egy kupica után (Oszt jónapot! Höhhh!). Igaz, volt kitől tanulnia a viselkedést. Vitéz Nagybányai Ellentengernagy is simán hadat üzent az USA-nak, ami akkor is több volt, mint nevetséges a világban. Igaz, hogy a "nagymagyar" lelkületű fidesznyikoknak jó lehetőségeik lesznek a melldöngetésre. Lesz nagy kokárda, meg lyukas gönc. Ezek vagyunk mi magyarok, egy a világhoz alkalmazkodni képtelen, beképzelt nemzet. Dolgozni nem szeretünk, annál inkább csalni, lopni, lefizetni. És mindenkinek jár ugye az ingyen sör. Nem is érdemlünk jobb politikusokat!

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.11.12. 23:32:59

sorokinV:
Így van. A román és a szlovák történelem-szemlélet propagálása jóval előrébb jár, mint a magyar.

Ács Ferenc 2008.11.12. 23:37:30

Na, megnéztem a Lapozót (Debreczeni József és barátai elemzik az aktuális helyzetet, de leginkább DeJó Orbánt) - és úgy látom, az örök miniszterelnök-rajongó és nem mellesleg gimnáziumi töritanár DeJó a demencia felé tendál: a Gyurcsány-Fico találkozó kapcsán az aradi és szegedi (!) Kádár-Ceausescu találkozóról beszélt. Ilyen soha nem volt. Lássuk, mi történt valójában:

1977: Kádár-Ceausescu találkozó Debrecenben és Nagyváradon. (Többet nem találkoztak kétoldalún.)
1988: Ceausescu lerendelte Aradra Grósz Károlyt, aki ugrott, mint egy pincsikutya. Nagylaknál a románok bedugták egy Daciába, nagyon lealázó volt.

Mindez nem tűnt fel sem Laknernek, sem Gyulai Attilának. Komoly képzés folyhat a politológus-gyárakban. :)

tcom 2008.11.12. 23:40:02

Ja és, hogy mi kell a szlovákiai magyaroknak? Minden csak nem az anyaország. Magyarország ciki a világban. Az egyetlen európai ország, ahol még igényli a többség a szocializmus hamis szabályait. Ahol nem tűnik fel senkinek, hogy egy politikus 14. havi nyugdíjjal szédít, vagy a másik hirtelen, fedezet nélkül emeli a közt. tisztviselők bérét oszt 13. havi nyugdíjat, rászabadítva az országra több 100 milliárd Ft plusz, fedezet nélküli terhet.
A szlovák politikusok képesek voltak összefogni, az államháztartásuk rendbetétele ügyében. Az ellenzék ott felismerte, mi az ország érdeke és nem csinál sportot a kormány ellehetetlenítéséből, elakasztva a reform szándékokat, amit egyébként majd neki kell megcsinálnia.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2008.11.12. 23:42:23

JClayton: "A Fico-kormánynak, ami a magyarok elleni fröcsögéssel próbálja meg lepletni a saját kudarcait egyetlen módon lehet kifogni a szelet a vitorlájából: nyílt, világos kommunikációval."

Csak nehogy azt válaszolják rá, hogy "Ez mind fasza, de nem te voltál az aki hazudott reggel éjjel meg este? 2 éve az egész világ rajtad és a magyarokon röhögött, most komolyan azt várod, hogy higgyünk neked?"

Narrátor (törölt) 2008.11.12. 23:46:07

tcom 2008.11.12. 23:30:51

Egy kis történelem: 1941. dec. 27. Bárdossy László üzen hadat az USA-nak. Nem Horthy, bár ekkor már nem sok ráhatása van az eseményekre. Amúgy meg ha így állsz hozzá, remélem nem veszed majd zokon, ha mondjuk Pozsonyban magyarul válaszolsz egy itthonról jött telefonhívásra, majd berángatnak egy sikátorba és emiatt agyba-főbe vernek.Hiszen jelenleg ezt majdnem szabadon meg lehet tenni.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.11.12. 23:46:34

De, a Lakner még meg is ismételte, azthittem
rosszul hallok, vicc.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2008.11.12. 23:50:03

TaTa:

Take it or not. Marhára örülnék neki, ha nem 1, Gyurcsány 2, lenne ott. Csakhogy ez nem kívánságműsor. Gyurcsány lesz, sajnos ott lesz. Abból kell gazdálkodni, ami van, nem pedig azon siránkozni, ami nincs...

btw. a politika egy naaagy szerepjáték. Gy. ha kellett, eljátszotta az agresszív politikust, például Orbán ellen a 2006-os választások előtti tévébeszélgetésben. Szóval akár még benne is lehet a "zállat".

Más kérdés, hogy ebben a helyzetben Fico nyer, mert lesz kivel vitáznia további két évig.
Ha Gy. védekezik, akkor is Fico nyer, mert tulajdonképpen pofont adott Magyarországnak és megteheti büntetlenül bármennyiszer. Ezért kéne már végre kilépni a hibáztatás-hibaelismerés sémákból, mert ez egyszerűen nem vezet sehova. Illetve igen, csak jobb nem lesz tőle.

Ács Ferenc 2008.11.12. 23:54:33

gloire: és az megvan, hogy az elején DeJó még olyat is mondott nekik, hogy "ti fiatalabbak vagytok, nem emlékezhettek ezekre a dolgokra"? :DDD

Gyulai Attila meg nagyon kínos volt azzal a szöveggel, hogy a szlovákok jobban állnak nyugaton a magyar-szlovák vitában, mert a kormányuk jóváhagyta a közös történelemkönyv-projektet. A magyar kormány is jóváhagyta, sőt, nyilván nálunk találta ki valaki ezt. Más kérdés, hogy semmi nem lesz az egészből, ehhez nem kell jósnak lenni. Szlovákiának más okok miatt jobb a híre.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2008.11.13. 00:02:44

Ács Feri: Erre (Nagy Morva Birodalom, Dákó román kontinuitás) mondta anyukám román történelemtanár kollégája, hogy tudom én, hogy az egész egy baromság, de ez kell a román nemzetnek...
Előbb lesz Szlovákia Észak-Magyarország, mint közös történelem. :(

Repülő Majom · http://www.kutyushop.hu 2008.11.13. 00:04:12

Ha azt gondoljátok, hogy nekünk is aggresszióval kellene válaszolnunk a szlovákok lépéseire, gondoljatok bele: a határok egyhamar nem fognak megváltozni, még a Benes-dekrétumok semmissé tétele esetén sem, vagyis a határon túli magyaroknak továbbra is a szlovákokkal kell együtt élnie.Velük b*sznánk ki, ha ez lenne a válaszlépésünk. Itt értelmes emberek komoly és hosszú párbeszédére lenne szükség. Sajnos a feltételek nem adottak, egyik oldalról sem.
Amúgy szerintem hiába bezzeg-ország Szlovákia, ha a kisebbségek jogainak tiszteletben tartásában erősen hátul kullog. Ezen a téren azért meg lehetne kicsit szorongatni, "bagoly mondja verébnek" alapon.

tcom 2008.11.13. 00:14:39

Ács Feri!
Pontosabban:
Bárdossy László német nyomásra, a kormányzó és a parlament jóváhagyása nélkül, december 12-én hadat üzent az Egyesült Államoknak, de az olyan mintha Horthy tette volna. Igaz, nem ez volt a hivatalos hadüzenet, hanem amit te említettél. Horthy nem létező hadüzenete inkább viccek témája, de jól jellemzi a kort. És kicsit egyoldalú ha Horthy-t egy buta Hitler-barát, megalomán politikusként említem, de azon kívül, hogy sodródott az árral nem is igazán tett meg mindent Magyarország jövője érdekében.
Hogy miért említem Orbánnal, aki még a cipőpucolója sem lehetne Horthynak, az ezért van, mert Orbán is igyekszik eltanulni azt a teátrális, giccses, fehérlovas imázst, amit Horthy korában még jól állt, de ma már nem.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2008.11.13. 00:15:32

Repülő Majom: A baszkoknak elég széleskörű autonómiájuk van, és nem nagyon baszogatják őket, mert ha megtennék akkor az eta megint rákezdene a robbantgatásra.
Természetesen ezek a kompromisszumok ott is "értelmes emberek komoly és hosszú párbeszédének" az eredményei. Csak megelőzte néhányszáz merénylet. Így volt tárgyalási alapja a baszkoknak.

tcom 2008.11.13. 00:23:01

Repülő Majom!
Igen a cseh-szlovák, egykori szörnyűségeken túl kéne tenni magunkat. Hova vezet, ha kakaskodunk, háborúzgatunk? Vissza mehetnénk Attiláig, aki kifosztotta fél európát. És én békében szeretném felnevelni a gyermekeimet és nincs kedvem harcolni sem. Ez itt a XXI. század emberek!!!

borzzz 2008.11.13. 06:08:53

Döbbenetes, mennyi ostobaságot bírunk összeírni mi, magyar olvtársak.
A homokozóban a kislapátért folyó presztizsharc szintjén van azon rugózni, hogy GyF megy Révkomáromba és nem Fico Komáromba. Szinte biztos vagyok abban, hogy az EU kulisszái mögött nem is kicsit éreztetik Ficóval, hogy a Slota-párttal nem szalonképes kormányozni. A szlovákok utódnemzeti görcseit is csak súlyosbítja, hogy Slota és párttársai vérbunkó kijelentéseit és húzásait ismertetik a nemzetközi sajtóban.
Ami pedig a dáko-román és nagy-morva cuccot illeti, azt tudományos körökben senki nem veszi komolyan, és a kedves TaTát megnyugtatnám: a tudósokat nem kiküldik külföldre, hanem meghívják - a teljesítményük alapján. (Tőlünk sem a hun meg a sziriuszi származás hirdetőit tartják számon a tudományos közéletben).
Több empátiát, olvtársak! Egyszer gondoljatok bele pl. abba, szeretnétek-e a nagy és sikeres szlovák nemzet tagjai lenni:-))

2008.11.13. 07:15:32

talán robbantgatást meg tankokat nem kellene annyira még emlegetni sem, ennél ostobább, felelőtlenebb, nemzetellenesebb hagymázt képzelni sem lehet. gondolj bele csak egy percre: valódi, most élő emberek (köztük esetleg olyanokéról, akik a szeretteid) haláláról, nyomorékká válásáról beszélsz, felfogod, mi ez????

ami pedig a történelemszemléletet illeti: kellenek persze nemzetközi érvényű tudósok, de emellett kis önreflexió is, ahelyett, hogy úgy gondoljuk, mindenki más képzeleg, de mi aztán tudjuk a tutit. Pl. az ezeréves ország evidenciája a magyarokon kívül senkinek nem az, tekintettel arra a röpke négyszáz éves kis szakaszra, amikor nem létezett önálló magyar államiság, amikor a lakosság kizárólag betelepítésekkel volt fenntartható, amikor Pest-Budán a Nemzeti dalt németre fordítva kellett terjeszteni, merthogy a forradalmi lakosság így értette csak stb. és tudom, ilyenkor ugrik a nemzeti hübrisz és elkezdjük mondani a nemesi ellenállást, Rákóczit, a nemzeti szellemet és a többit – na de épp ez az, amit nem lehet komoly szakmai körökben el(ő)adni. merthogy vetekszik a dákoromán kontinuitással. (és tessék csak most háborogni nyugodtan, de sajna extra hungariam est historia...)

Kerekes Zsolt 2008.11.13. 07:25:27

Gondolom Jewrtsány kőkeményen követelni fogja, hogy kapjuk meg a Duna vizének felét, tartsák be a hágai ítéletet.

Narrátor (törölt) 2008.11.13. 07:36:36

borzzz 2008.11.13. 06:08:53

Az Unió ku*vára tesz rá,hogy itt két csöppnyi ország nemzeti alapon mit kakaskodik. Nekik az a lényeg, hogy Szlovákia teljesíti a gazdasági leckét, míg a magyarok nem. Nekik ez az egy a lényeg, hiszen ez az, ami érdemben befolyásolja a gazdasági környezetet. Pénz beszél, kutya ugat. Az esetleges nemzeti érdekellentétre tesznek, hiszen az csak a magyarok ellen irányul, nem pl. a nagy autógyártó multik ellen, akik termelik a pénzt. Az unió ebből a szempontból csak egy újabb naplopó, pénzpusztító, emberek nyakára ültetett politikusbanda.

Széna Tomi 2008.11.13. 07:40:52

tcom annyira zseniálisan formálja a szoci kisembert, hogy már-már arra gyanakszom, hogy valami átverésről van szó. Kálmán? Tóni? Ne játsszatok már, gyertek elő! :-))))

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.11.13. 07:51:37

Több tcom-ot a Reakció olvasóinak!

Poós Károly 2008.11.13. 08:41:49

Jézus Mária!
Nyúlcsány Kredenc Szabadkán se találta föl magát, pedig ott egy igyekvő de kezdő, és alapjáraton jóindulatú szerb politikummal szemben kellet (volna) bizonyítania, ehelyett unottan zsebhokizott (becs'szó, láttam!) a Népkörben, látszott rajta, hogy a fogadásos füstölt lazac jobban érdekli, mint a délvidéki magyarság helyzete.
Véreim, ettől a pojácától jót nem köll várni, az övéinek, Klárának játszik, vagy a történelemkönyv újabb bekezdését szeretné megkezdeni. Nem fogja. Lábjegyzet lesz belőle. Ahogy Fico is csak a Tátrába, vagy annak lankáira szándékozik izenni.
Nagy színjáték, semmi több.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.11.13. 09:03:01

borzzz: az a helyzet, hogy nincsenek európai szalonokban folyó fejmosások. EZ van:
"nemkellnemzetivagta 2008.11.12. 20:56:42
felmerül, ugye, hogy az eu miért nem szopatja őket és miért tette ezt ausztriával haider miatt. nos, szerintem azért, mert minden látszat ellenére a 2. vh nem ért véget és mi még mindig a rossz oldalon állunk. "

Nyugat-Európa és a világ elfogadott történelemszemléletében mi rosszfiúk vagyunk, jogaink hangoztatása pedig nacionalizmus. Jobb esetben az ellenfél is. Ha nem képviseljük keményen az igazunkat, és ehhez nem mutatunk fel kellő politikai és gazdasági erőt, ez a helyzet fenn is marad.

robi-2 2008.11.13. 09:15:29

Ha lenne 600.000 túszom, én is könnyen aláznék bárkit.
Ugyanez megfordítva: Ha lenne 600.000 túsz a tárgyalópartnerem (ellenfelem?) kezében, hagynám magam megalázni, hívjanak akár ferinek, akár viktornak, vagy lacinak.

Aki meg nagylegénykedik a "túsztárgyaláson" az csak amerikai filmet látott, a történelemmmel meg nincs tisztában - vagy egyszerűen ostoba.

Ha innen megpróbálunk nyomást gyakorolni bármely olyan országra, ahol a magyar kisebbség helyzete nem túl rózsás. Az adott ország magyarjai rögtön a kalapács és az üllő közé kerülnek.

Egy lehetséges magatartásforma van, ami eredményre vezethet: ezt pont az általunk lenézett és megvetett szlovákok és románok csináltak jól a legújabbkor történelmében, úgyhogy van mit tanulnunk, pont tőlük.

Egyszerű a recept:
Meghúzni magunkat, ügyesen viselkedni, a méltatlanul üldözött és jólelkű nép image-t kialakítani, s külföldi nagyhatalmaknál (ha kell az oroszok is jó barátok!) elhelyezni értelmes, kultúrált (mai szóval EU-konform) panaszkodóembereket, (nem megmondóembereket!) akik szorgalmasan ecsetelik minden lehetséges fórumon, hogy a magyarokat elnyomják.

Na de ebbe a taktikába nem fér bele semmilyen agresszív-militáns viselkedés, sem a senkiházi, sem az apja nevét szégyenlő, azt "magyarosító" vármegyés köcsögök ostoba és hazug hőbörgése, mert akkor oda a jó hírnevünk.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.11.13. 09:22:28

Ács Feri · reakcio.blog.hu 2008.11.12. 22:04:46

"Konkrét ügyek vannak, azokat kell megoldani, ott a két kormány rá! Én ezt a listát dugnám ennek a Meciar-klónnak az orra alá:

- Magyar iskolák és intézmények levétele a szlovák uniós pályázatok feketelistájáról.
- A révkomáromi magyar egyetem státiszának rendezése, szlovák költségvetési támogatása.
- A magyar iskolahálózat elsorvasztásának megállítása, ennek érdekében magyar és szlovák állami támogatás emelése.
- Magyar helyiségnévhasználat teljes körben (a tankönyvügy ezt megsértette.)
- Zászlótörvény visszavonása.
- Malina Hedvig-ügy és szurkolóverés kivizsgálása.
- Volt határállomások közös hasznosítása.
(Bónusz trekk: Benes-dekrétumok és az Európai Unió. Ki hogy látja?)"

Jó kis lista. Az addig rendben van, hogy odadugod, de mi van, ha:

1. Felteszik a kérdést, hogy "OK, de mit adsz érte?"

2. Simán azt mondják, hogy: "Nem, feldughatod a listádat."

Mik azok az ügyek, amik a lista másik oldalán lehetnének? Mivel lehetne "fenyegetni" őket úgy, hogy ne röhögjenek ki?
Jó ötlet-e felkérni valami külső hatalmat közvetítőnek? Stb.

szpal 2008.11.13. 09:44:23

a listához: -támogatnám a határon átmenő utak, hidak építését, pl. az Ipolynál.

Széna Tomi 2008.11.13. 10:17:38

Ezek vagyunk b+:

A két és fél órás ülés után a bizottság SZDSZ-es elnöke nem tudott érdemi információt adni a magyarverés okáról és az támadás jogosságát alátámasztó állítólagos szlovák bizonyítékokról sem. Eörsi Mátyás ehelyett a magyar szurkolókat bírálta.

„Rettenetes volt látni azt a rengeteg provokatív, ostoba és a történelem szemétdombjára való szurkolói plakátot is, amelyek hol gyalázták a szlovákságot, hol pedig kétségbe vonták állami létüket – mondta Eörsi Mátyás. Szégyelljük magunkat azért, hogy a magyar szurkolók megsértették a vendéglátókat – tette hozzá a bizottság SZDSZ-es elnöke.

A szlovák bizottság elnöke, mindkét kormánytól határozott lépéseket vár a szélsőséges szervezetek felszámolásában, a nacionalizmus és a huliganizmus megfékezésében. Milan Urbani szerint a két ország közötti kommunikáció hiánya vezetett a kialakult feszültséghez.

www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=244363

Ács Ferenc 2008.11.13. 13:15:11

Olvasd el légy szíves a korábbi kommentjeimet. Mint írtam, jelenleg el kellene kerülni a miniszterelnöki csúcsot, mert azon csak veszíteni lehet magyar szempontból, hiszen érdemi eredmény elérése nulla százalék közeli esély van, míg Fico mindenképpen legitimációt és sikert ért már el azzal is, hogy lerángatta Ferit Révkomáromba. Jelenleg úgy táncolunk, ahogy ők fütyülnek. Arról is írtam, hogy olyan napirenddel, amit fölvázoltam, és ami szerintem a legfontosabb aktuális magyar célokat tükrözi Szlovákia felé (köszönöm, hogy szpal beírta az hidakat, azt kihagytam, pedig nagyon fontosak) csak akkor lehet elmenni tárgyalni, ha egyrészt van egy minimális belső egység, másrészt az ország nem az Európa szerencsétlen, elszegényedő hülyéje státuszban van, mint amibe kezdünk tartósan belecsúszni. Nemcsak Gyurcsányon röhögnek a szlovákok ám, hanem ezen a minimális kompromisszumra képtelen, a terméketlen gyűlölködésbe beleszáradt politikai elitünkön is. Sajnos joggal.

Egyébként a tudományos nackó narratíva szerint (nem az utcai zombikról beszélek) legyen csak minél nagyobb feszültség, mert rövid távon ugyan ez árt a felvidéki magyarságnak, de hosszabb távon felkelti a figyelmet a térség iránt, és akkor tér nyílhat a nagyobb érdekérvényesítésre, ami a jogsértések megállítását, majd a jogok kiterjesztését jelentheti, maximálisan valamilyen autonómíát is akár. Erre számos nemzetközi példa van, például az északír.
De én ebben nem hiszek, több okból sem, ezek egyike 2004. december 5. amely után újra kell értelmezni a nemzetpolitikát. És ezzel még mindenki adós.

nénike · http://mandiner.hu 2008.11.13. 13:30:14

Most látom a Népszabadságban, hogy fizetett hirdetésben arra bozdít a Ludové noviny - hogy fizessek elő a szlovák (nyelvű) napilapra, kövessem figyelemmel a magyarországi szlovákság kulturális, politikai, hitéleti, irodalmi és gazdasági ügyeit.

Ez akkor most vicc, provokáció vagy a szlováktanárok lobbijának első próbálkozása?

Askeladden (törölt) 2008.11.13. 15:11:34

"vicc, provokáció vagy a szlováktanárok lobbijának első próbálkozása? "

Provokációnak biztosan nem provokáció, inkább egy elkeseredett próbálkozás előfizetők toborzására. Ha ez téged zavar, akkor veled van a probléma. :-(

nénike · http://mandiner.hu 2008.11.13. 15:15:10

Egy országos napilap erre nem tűnik a leghatékonyabb eszköznek. A kisebbségi önkormányzat hirdetőtáblája is jobb megoldásnak tűnik. Szerintem.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.11.13. 15:26:26

Hát, végülis fizettek a hirdetésért, vagy mi...

Askeladden (törölt) 2008.11.13. 15:50:04

"Egy országos napilap erre nem tűnik a leghatékonyabb eszköznek."

De, pont az a leghatékonyabb. Népszabót többen olvasnak, mint helyi kisebbségi önkormányzatok hirdetőtábláit. Az nincs is minden településen. A szlovák származású emberek is költöznek, nem csak a hagyományos településeiken élnek, azok inkább elmagyarosodnak.
amúgy:

www.luno.hu

magyarul:
www.luno.hu/mambo/index.php?option=content&task=blogsection&id=12&Itemid=218

borzzz 2008.11.14. 03:48:22

Narrátor és elGabor
Nem értek veletek egyet abban, hogy az uniót csak a gazdasági teljesítmény érdekli, a többi nem számít. A belépés feltétele eleve a jogharmonizáció volt, amit az acsarkodó k-európai kisnemzetek, ha fogcsikorgatva is, de teljesítettek, s miután a már felvett országokban megszűnt ez a külső kényszer, többé-kevésbé visszatértek régi mániáikhoz. A szlovák-magyar viszonyban pl. azért szabadulhatott el így a pokol, mert egy ultranacionalista (s néhány vonatkozásban neonáci) párt tényezővé válhatott - nem csak az történt, hogy a választók beszavazták a parlamentbe, hanem a szocialisták (sic!) velük alakítottak kormányt, nekik adták pl. a kisebbségügyben kulcsfontosságú kultuszminiszteri tárcát (tán a belügyet is, ebben nem vagyok biztos). Ez önmagában (Slota handabandázása és a vérlázító törvények nélkül) is provokáció - sokkalta súlyosabb, mint amit néhány mégoly sötét bajkeverő szurkoló, gárdista, stb. elkövethet.

"Az unió ebből a szempontból csak egy újabb naplopó, pénzpusztító, emberek nyakára ültetett politikusbanda."
Ez így nagyon nem igaz! Az Eu persze sok tekintetben vízfej, túlméretezett, bürokratikus szerv, tele kontraszelektált, oda buktatott nemzeti politikusokkal (ld. Kovács L.), de van egy tiszteletreméltó ethosza, ami nem csak üres duma, hiszen több gazdag ország adófizetői súlyos összegeket áldoznak a szegényebb országok felzárkóztatására, és különösen visszatetsző, ha ennek az abszolút haszonélvezői (pl. lengyelek, írek) mocskolódnak.

Narrátor (törölt) 2008.11.14. 11:17:03

borzzz 2008.11.14. 03:48:22

Nem értek veled egyet. Szép ez a felzárkóztatási pénz dolog, de ebből mit érzékel az átlagember? Pl. egy egyszerű budapesti polgár? Lett szebb a város? Nem. Lett jobb munkahelye? Nem, hacsak a cég nem ruházott be. Lett jobb lakása? Nem. Lett jobb a közlekedés? Nem. Viszont ha bármiért fel meri emelni a szavát, akkor megkapja az arcába, hogy "adunk nektek pénzt, miért ugattok?" Az uniós pénz miatt jöhet ide német szemét? Habozhat a Rába hónapok óta? Működhet a Négy Mancs, Szóval én ezt a felzárkóztatási összeget sokkal inkább tartom korrupciós pénznek ("megkapod és kussolsz"), mint pl. Marsall-segélynek. Ezt az is jól mutatja, hogy az már ku*vára nem érdekli őket, mire megy el. Mert akkor már el sem kezdték volna pl. a balatoni viadukt építését, mert elveszik vissza a pénzt.

Amúgy egy nagyon korrekt cikk:
www.hetivalasz.hu/cikk/0811/orok_rangado

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.12.03. 14:00:04

Robert Fico elutasította Gyurcsány Ferenc hat pontját
inforadio.hu/hirek/kulfold/hir-242837

CrL 2008.12.03. 15:00:44

nocsak, most akkor az országnak is lehet ellenzéke?
süti beállítások módosítása