A földalatti Budapest varázsa
2008. november 20. írta: TuRuL_2k2

A földalatti Budapest varázsa

 Kedden, egy sajtótájékoztatón mutatták be a Molnár János-barlang kupola alakú, termálvizes termét, ami a legnagyobb a világon. A budapesti Lukács Fürdő mögött, a Malomtó Étterem mellett az utcáról csak egy nagy betonkupolát látni. Ennyi maradt az 1893 és 1895 között épült (törökfürdőt idéző) népgőzfürdő épületéből: ipari műemlék, mivel ez az ország első vasbeton kupolája. A fürdő azért zárt be, mert a medencéi újra és újra megrepedtek, vízük elszivárgott. A repedések oka a föld alatt máig aktív termálbarlang.

 Ide tervez fürdőszállodát építeni az ismert autóversenyző, Szalay Balázs cége, a fővárosi tulajdonú Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt-vel együtt. A barlangászok (Adamkó Péter vezetésével) tiltakoznak ez ellen, szerintük az építkezés komoly természeti értékeket veszélyeztetne. Évek óta tart a küzdelem, a nyilvánosság és a bíróság előtt egyaránt. Kérdéses, hogy egyáltalán magántulajdonba kerülhetett-e jogszerűen a telek, mivel vízvédelmi területen található.

 A vasbeton kupolától jobbra, a Malomtó mellett egy nagy, vízszintes vas tolóajtó rejti a barlangrendszer vízalatti, régóta ismert bejáratát. Innen indultak útjukra a barlangot feltérképező búvárok, akik megtalálták a nagy, széndioxidos termet. A vasbeton kupola mögött nyílik a József-hegyi táró, amit évtizedekkel korábban építettek - egyes vélemények szerint vízkutatási célokkal, mások szerint a hegy tetején fekvő SZOT-szállóban üdülő elvtársak ezen át közelíthették volna meg a Lukács Fürdőt.

 

 A táró egy téglával kirakott alagút, nagyjából autónyi szélességű. A vízalatti terem elhelyezkedését bemérve a barlangászok arra jutottak, hogy a tárótól csak néhány tízméternyire fekszik, így akár a felszínről is megközelíthetővé tehető. Megkeresték a teremhez legközelebbi falszakaszt, és ásni kezdtek a barlang felé, a kitermelt agyagot pedig a táró végébe talicskázták.

 Sikerrel jártak, több hetes munka után sikerült befúrniuk a terembe. További napokat vett igénybe a járat tágítása, illetve a csarnokot megtöltő széndioxid kiszivattyúzása.

 A táróban sincs hideg, így, ősszel sem, de ahogy a melegvizes terem felé mászik az ember a járatban, először csak a kabátját érzi feleslegesnek, aztán a pulóverét is, 27-28 fokos lehet a levegő. A barlangterembe egy kötéllel rögzített létrán lehet lejutni. A tó szélén, egy kis alkalmi stégen vethetjük meg a lábunkat. Természetesen teljesen sötét van, így erős reflektorok nélkül semmit sem látnánk. A tavon gumicsónakkal közlekednek a barlangászok, minket is elvisznek egy körre.

 Nagyon impozáns a látvány, leginkább a Rudas Fürdő központi fürdőcsarnokára emlékeztet, csak sokkal durvább falformákkal. A víz langyos, nem egészen 30 fokos. A nagyvárosi, földalatti csónakázás hangulata igazán idilli, teljes a csend, a nyugalom. Ez így is marad, mivel a vízminőség megóvása miatt a földalatti tó nem lesz látogatható a nagyközönség számára - viszont a barlangrendszert tovább kutató búvárok értékes órákat nyernek azzal, hogy itt kezdik a merülést a korábbi lejáró helyett.

 A képekért és a kalauzolásért köszönet az Óbudai blog kollektívájának.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr15779212

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Óbuda több mint város! 2008.11.20. 22:31:36

Szenzáció a szomszédbanAmiről az alábbiakban  írunk, az nem a III. kerületben található, de elég közel van hozzánk, mondhatjuk, hogy a szomszédban, és elég "nagy dolog", mégis szinte alig tudnak róla az emberek. A helyszín a Malom-tó környé…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bomi 2008.11.20. 15:01:26

Most irigykedem ;-) És titkon reménykedem benne, hogy sikerül megőrizni a barlangot és a víz minőségét (a budai vízbázis védelme érdekében is), még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy én sem fogom soha élőben látni...
És köszönet a barlangászoknak a feltárásért, hogy megismertettek bennünket egy ilyen páratlan kinccsel.

2008.11.20. 17:50:37

Minden OK, csak a cím ;"A föld alatti...".Bocs.

molaris 2008.11.20. 17:54:17

Csak remény: talán ezt már nem tesszük tönkre.

Quicksilver 2008.11.20. 18:40:07

Filmet csinálni róla, visszafalazni és elfelejteni hogy ott van. Megőrizni, nem tönkretenni csak így lehet.

night hawk · http://mandiner.blog.hu 2008.11.20. 22:39:35

silver:

hiszed vagy nem, de pont erről poénkodtunk a többiekkel, amikor véstük a tárót. :)) de sajna ez sem lenne elég. szalay nem kispályás. ő már a felszínen összetudott hozni milliárdos kárt az országnak a közép-európai rallyval...

annyi kiegészítést, h 3-4. képen a munkának nem az a része látszik, amikor a kessler terembe hajtjuk az átjárót. a józsef-hegyi táróban több barlang indikáció van. és az említett képeken éppen a szt. lukács barlangot kutatjuk. aztán ha majd belelyukadunk a nagy barlangba, akkor szt lukács ágra módosul a neve...

Quicksilver 2008.11.21. 07:09:22

Hát, sajnos elhiszem... manapság akinek elég pénze és kapcsolata van, az nagyívben tehet a természetvédelmi, műemléki, akármilyen védettségre is.

night hawk · http://mandiner.blog.hu 2008.11.21. 07:47:24

drága bolgár úr rádiójában :) volt egy hosszabb riport a barlangról: klubradio.hu/index.php?id=48

első rész 23:30nál kezdődik...

mrbadger 2008.11.21. 10:23:02

Azt hiszem ezen a helyen (első kép) adta elő nemrég a Cupido és a halál c. barokk operát a Halastó kórusegyüttes (www.halasto.com) , valamilyen fürdőruhás, vizipisztolyos verzióban. Sajna én erről lemaradtam, mintahogyan a lipótmezői gyengelmeotthonban tartott színielőadásról is...

szóval, a kulturális örökség magánvagyonba átmenetének búcsúszertartásairól... kiváncsi vagyok, persze, hogy milyen botrány kerekedne abból, ha a kulturális központot alapítani akaró házfoglalók egy lebontásra ítélt hetedik kerületi műemlék helyett egy ilyen ál-törökfürdőbe vennék be magukat :) :)

night hawk · http://mandiner.blog.hu 2008.11.21. 10:52:18

tekintve, h a szalay már a sajtótájékoztató miatt is feljelentette a barlangászokat nem hiszem, h ez könnyen menne... :)
süti beállítások módosítása