Az utolsó töltényig a 13. havi nyugdíjért
2008. december 01. írta: TuRuL_2k2

Az utolsó töltényig a 13. havi nyugdíjért

 Ma délután van utoljára esély, hogy az Országgyűlésben megmeneküljön a 13. havi nyugdíj 80 ezer Ft feletti része is. A Fidesz (és a KDNP) el is indította az Utolsó Esély hadműveletet: Iván László a Száj, Soltész Miklós és Szijjártó Péter pedig a Kéz.

 A Fidesz láthatóan nem akar/tud lejönni az önsorsrontó nyugdíjas-tripről. Átmeneti szimpatizánsokat talán szerez nagyszerű húzásával, ám - tartok tőle, - 2010-es szavazókat nem nagyon. A Fidesz bázisát adó aktívak (különösen a nyugdíjasok védelmében brutális ombréz-pályára állított közszféra) frusztrálására azonban tökéletesen alkalmas a nyugdíjas szavazókért magyar emberekért vívott látványos küzdelem.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr64797917

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nem értek hozzá, de ... 2008.12.01. 17:16:55

Politikai matematika MagyarországonEbben a posztban azt próbálom bebizonyítani, hogy ma Magyarországon egyik nagy politikai pártnak sem áll érdekében - ebben a pillanatban - komoly reformokat, változásokat végigvinnie. Ha a lakoss…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a gift 2008.12.01. 15:12:43

ez szamárság. a fidesz bázisát nem kezdi ki ez a taktikázás, viszont leválaszthat néhány százalék megrögzött nyugdíjas kádárárvát a szocikról.

kispufi 2008.12.01. 15:13:27

ez hihetetlen valóban. mostanában volt egy-két lélekölő vitám az maszop.nyugdíjasoakkla, akik éppen olyanok, amilyennek képzeljük őket. szörnyű csőlátás, farkasvakság. és akor ezek a balfaszok értük küzdenek, akik ezerszer letolvajszőlőbányászcigányozzák őket. én meg, csóringer közgenya, itt állok, és baszik harcolni a 13. havimért az a csoportosulás, akitől úgy gondoltam, hogy esetleg megtenné, mert valamennyire számít rám, épít rám, persze a szavazatomra is, de ettől függetlenül kölcsönösen számíthatunk egymásra. hát lófaszt, én rájuk, az biztos, hogy nem számíthatok. namind1, legfeljebb a művelt nyugat igaz örömére majd bejuttatom jobb híján a jobbikot, hadd örüljön egymásnak még jobban minden közszereplő idehaza és a széles nagyvilágban, igazán megérdemlik egymást.

kispufi 2008.12.01. 15:14:12

de igen, gift, erről beszélek.

CrL 2008.12.01. 15:18:50

A kormány vállalja, hogy jövőre kompenzálja a közszféra 13. havi járandóságának kiesését, és erre összesen 112 milliárd forintot különített el a költségvetésben.

inforadio.hu/hir/belfold/hir-242331

Turbulencia (törölt) 2008.12.01. 15:19:42

1. Aki sokáig mereng a hozzászólásán, nem lesz első, pedig eleinte még volt esélyem! :)

2. Szar ügy, de lesz még szarabb is, hiszem egyre több lesz a nyugdíjas, vagyis egyre nagyobb szavazóerőt képviselnek.

hiba 2008.12.01. 15:19:44

A témában nyilatkozott a méltán népszerűtlen TWÁ is, és sajnos egyet kell értenem az aktuális megmondásával. Magyarázza már el valaki, hogy én is megértsem, hogy miért kell a Fidesznek ezért küzdeni ebben a helyzetben? Vagy akkor a közszféráért miért nem?
1 megoldásom van, de az annyira csúnya, hogy el se hiszem: Tudják, hogy biztosan nem lehet megszavazni, de lehet a nyugdíjasokért küzdő hőst adni vele. Az emberek nyomorával és hiszékenységével ilyen szinten történő visszaélést azonban nem tételeznék fel egy keresztény és konzervatív pártról.

a gift 2008.12.01. 15:20:10

kispufi! természetesen nem a nyugdíjasokért kűzdenek, hanem szavazatokért. rájuk akkor számíthatsz, ha hatalomra kerülnek. egyéb esetekben tudom javasolni a szakszervezeteket, vagy a spontán, vagy szervezett megmozdulásokat. :)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.12.01. 15:20:51

Tegye fel a kezét, aki meg van lepve!

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.12.01. 15:22:20


te turul, nézem mit húztok ki éppen, és nem gumimaci alakja van, és mintha nem is felhúzható kisautó lenne, hmmm, ez gyufának tűnik :)))

kispufi 2008.12.01. 15:24:12

értem én, gift, csak magárahagyottságom (-unk) érzésének adtam hangot. hogy meg nem szólítanak, leszarnak, szíjjártó mindennapi (a '80-as évek videóinak alábeszélős filmjeire hajazó stílusban előadott) szólamaival kellen enyhítenem a csüggedtségemen. na kösz.
aztán amúgy a 13. havi, ha zsebbe is vág, azért fáj leginkább, hogy ezeknek a maffiózóknak a hatalmát biztosítsam. persze, vlamennyit kompenzálnak. oh, öröm. elveszem, visszaadom, milyen rendesek ezek. pedig agyon is lőhetnének, ugye, mint a az adomabeli lenin elvtárs a téli palotában, amikor az ott talált, picsogó burzsoá kölköt vigasztalja.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.12.01. 15:33:02

Szerintem a fidesz ezzel nem veszt szavazót, maximum nyer pár nyugdíjast talán. Azt itt fanyalgó liberálisok meg úgysem szavaznak a jobboldalra soha.
De akkor se tetszik.
Elegánsan meg lehetne ezt oldani: be kell építeni a nyugdíjalapba egy év alatt. Bőven megvan az esztendőre jutó emelés belőle, és mindenki jól jár. 13 havi fizetés dettó. Ez lenne a normális, szociális, úriemberhez méltó megoldás.

zsögödbenő 2008.12.01. 15:37:56

Hát ez már lassan tényleg mindennek a vége....a 89-es koporsót most is kitehetné OV, csak most épp ők igyekeznek a jövőnket évtizedekre elbaszni....szánalmas, hihetetlen, hogy ennyire ne legyen elképzelése a nyudesznek arról, kik alkotják/-nák a szavazóbázisát....teljes mértékben osztom kispufi álláspontját: ez így aktív szavazók százezreit fogja elfordítani tőlük, míg a nyuggerek jelentős része majd hálát rebegve szavaz maszopékra, hiszen nyilván választások közeledtével majd visszakompenzálnak valamennyit....mit nekik, majd legfeljebb megint kirúgnak pártízezer közszolgát, újra megemelik az egyre szarabb minőségű tömegközlekedés jegyárait - nyugger barátaink úgyse fizetnek azért sem...
Szóval összefoglalva ez elképesztő....nyilván amúgy nem Szijjártó az agy ebben a történetben, ő csak a SZÁJ, bár ezt a magas színvonalú üzenetet még az ő nem túl barázdált elméje is kitalálhatta volna akár...

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.12.01. 15:53:57

A Népszavazásnál bejött a szociális üzenet nekik. Jobban mint eddig bármi más. Csak azt nem lehet tudni, mennyi volt belőle a Fletó-ellenes szavazat.

zsögödbenő 2008.12.01. 16:05:57

A népszavazásnál olyan üzenetet fogamaztak meg, ami bár részben fasság volt, voltaképpen mindenki lelkét simogatja: azaz ne fizess.....most azonban komoly társadalmi, egyben választói rétegek érdekei ütköznek és egyelőre preferenciának a nyugdíjasok tűnnek a fidesz kommunikációban....csakhogy ez így egyben a sokszázezer közszférás undorát is kiváltja, mert megint ők azok, akik a fasznak a szopási végére kerültek....OV-ék azt nem képesek leginkább belátni, hogy nem lehet egy seggel sok lovat megülni, nincsen egységes a zemberek kategória, akik azonosak érdekeikben, törekvéseikben...el kell dönteni, melyik rétegeket preferálják..egyelőre elég rábaszásnak tűnik a nyugdíjasnyalás...ők ugyanis ettől függetlenül nem fognak tömegesen rájuk szavazni (kivéve az elkötelezetteket, de ők vaslzeg bármilyen körülmények között megtennék) - más, jelentős rétegek viszont elfordulnak a méltán nyudesznek tartott sajátos politikai alakulattól...
amúgy ez se gyenge, hogy senki se érzi a jelek szerint OV pártjában, hogy mennyire GÁZ ez az egész....amikor iván lászló kiáll és nyomja a szocializmus szókészletével átitatott hülyeségét...persze amikor Szijjártó mondja, az még komikusabb...lenne, ha lenne kedvünk nevetni.

kalapjakab (törölt) 2008.12.01. 16:07:40

kalapjakab 2008.12.01. 15:10:57
Ide figyeljetek, Köcsögök!

Elmondom, mi van.
Tetszik a blog, az van. Ti vagytok a stílus legjava, ez is létező. De most mellébasztatok nagyon.
Illetve nem is csak most, hanem már náhány poszttal ezelőtt kezdődött a botorkálás a szűk, sötét folyosón, melynek falain nem láttok túl, csak a fényt kutatjátok az alagútban úgy 2010 tájékán keregélve.

Szóval azt írjátok, hogy rossz a Fidesz stratégia, mert a nyuggerek véleményének nyal alája szép cseppenősen. Igaz, a 13. havi nyudíjat el ekll törölni, meg az ingyenes utazást is. Legyen nyugdíj 12 hóra, de olyan, hogy megéljen belőle mindegyik. Ennyi, és falattal sem több. Ossza be, bazzeg!

A Fidesz elbaltázhatja a támogatottságát hosszú távon, ha nem szól az aktívakhoz, akik dolgoznak, és viszik az országot népesség- és gazdaságügyileg. Nem teheti meg, hogy nem mondja meg a fiataloknak, hogy számít rájuk, és hogy van a jövőnkbe vetett hite, nem csak az inaktívok tobzódását látja el táptalajjal majd, ha oda kerül a kormányrúdhoz.

De azért annyira legyetek már észnél, hogy látjátok: Magyarország társadalma közel sem NORMÁLIS. Itt mág csak nem is 10 millió birka él, aki az aktuálisan dúsabb legelő felé tolong. Nem, bazmeg, ez itt nem Amerika. Itt egy megnyomorított társadalom van, nem jóllakott birkák. Ezek, akik mi vagyunk, nem csak kérődzünk, hanem az akol több sarkába vagyunk zavarva, és onnan nézünk szét riadtan. De a sarkunk, AZ A MIÉNK! Legalábbi ezt ríjuk mindenre, ami a helyzetünkön változtathatna. A sarok, ahol nyomorgok, az az egyém, bazmeg! Ide ne nyúljon senki.
Ezt mondják a mi magyar birkáink. És a szoci sarokban többen vannak, mint az összes többiben. Természetesen nagyobb ez a tömeg. Oda gyűjtötte be őket "mindenható juhász" Kádár János. Azóta több pásztorunk van, de Kádár szellemét igyekszenek fenntartani, és a balsarok nyája egyben van még.

Szóval bazmeg, ilyen a mi országunk. Vannak a komcsi szavazók, meg a többiek. Ha mindenki elmegy szavazni a komcsik vannak a legtöbben. Többen, mint az összes másik együttvéve. Nem így van? De, bazzeg!
'98-ban miért nem ők nyertek? Mert otthon maradtak. Ennyi.

Tehát nem nagy ügy az MSZP-vel választást nyerni. A természetes többség mellettük van. Legfeljebb nem szavaz, de másra, mint imádott pártjára, nem tenné voksát. Ez így van.

Szerinted mekkora meló a kisebbséget partiban tartani már lassan 2 évtizede a kormánypozícióért? Egyszer sikerült. Akkor is ők voltak többen, de éppenhogy odaértünk. 1998.
Szerinted mi lenne, ha új vezetőt választanánk? Melyik lenne az, aki mögé odaállnak a liberálisok, a kisgazdák, a radikális nemzetiek nagyobbik része, akikben csak annyi a közös, hogy nem akarják kormányra a komcsikat?
Lenne 3-4 külön álló 10%-os pártunk az egy "orbános" Fidesz helyett.
Lenne 30-40%-unk a parlamentben, meg egy 60%-os MSZP, és a kormánypozíció az irrealitásban.

Basszátok meg, és gondolkodjatok erősen, hogy mekkora a feladat a Kádár utáni Magyarországon. Hogy valójában mekkora a szükséges munka ahhoz, hogy ne ők legyenek 50 év után is hatalmon. És most lássátok, hoyg ezt ki végzi el olyan jól, hogy nektek már csak hőbörögnötök kell, hogy miért nem nyerünk már választásokat!
NYERÜNK!
2010-ben.

De kibaszott nehéz volt.

a gift 2008.12.01. 16:11:25

a fidesz szavazók egy jórésze, csakúgy mint az mszp-sek nagyobb hányada, gondoskodó államot vár. aki ilyenről mesél, vagy ilyet sejtet néhány gesztussal, az politikai haszonszerzés szempontjából nem csinál hülyeséget. az úgynevezett jobboldali szavazók jelentős része nem jobboldali, és leginkább csak azért utálja a posztkomcsikat, mert egykori komcsi létükre volt pofájuk meggazdagodni. e "jobboldali" szavazók leginkább egy isten-haza-család szocializmust szeretnének.
arról már nem is beszélve, hogy a napi politikai technikákon és taktikai elemeken számonkérni az erkölcsi elemeket, legalább akkora szamárság, mint az a szándék, hogy a politika mindennapjait a bibliából, és ne a keresztapa című filmből értsük meg. :)

Karcolt lendület 2008.12.01. 16:16:09

A vizitdíj-ellenességgel az aktívakat is meg lehetett szólítani - miért is fizetne az ember duplán egy államai szolgáltatásért?
A tandíj is érinti az aktív családosokat...

A 13. nyugdíj 80e feletti része nem annyira, a korkedvezményes és rokkantnyugdíjasok egész 13. havi nyugdíja még kevésbé - elég sokaknak van "rokkant", de nem annyira betegnek és munkaképesnek tűnő ilyen juttatásban részesülő ismerőse.

feliccia 2008.12.01. 16:22:45

Gyengusok vagytok. Még sokkal több füvet és fát ígérjetek a nyugdíjasoknak, ha át akarjátok őket csábítani. Hajrá.

Hattory Hanzo 2008.12.01. 16:35:26

Ja-ja, ne a zemberek, ne a családok, ne a nyugdíjasok. Hát akkor ki?

martonx 2008.12.01. 16:46:27

A Fidesz taktikája nem lenne rossz, de rendre kihagyják a számításból, hogy a komcsik tábora sokkal, de sokkal összetartóbb. Ergo minden egyes gesztus a nyuggerek - komcsik felé lehet, hogy hoz egy minimális szavazatot, de szerintem ezzel egy időben egy csomóan kiábrándulnak belőlük (pl. én). Holott egy őskomcsit nem lehet holmi olcsó ígéretekkel meggyőzni, hogy ne a kedvenc pártjára szavazzon, hiszen ezt teszi már 50 éve. Ha a szép szál Feri ígér valamit az teljesen más. El is felejti a nyugger, hogy két napja még tele szájjal szidta valami miatt, és rohan két kézzel ikszelni Ferire.

Zetek 2008.12.01. 16:56:49

kispufi! Szavazz nyugodtan a Jobbikra. Az reggeltől estig kiáll érted. Imádom ezt a kreatív hozzáállást. Azt ugyanakkor nem értem, hogy miért állunk meg féluton. Ha a nyugdíjasokat kidobjuk az ablakon - mert rohadtul kell a budapestieknek a 4-es metró - akkor miért nem szüntetjük meg a segélyeket? Mivel Demján - akinek a kormányzati negyed sztori lefújása óta nagy a pofája - szerint sok a pedagógus, miért nem szüntetjük meg a teljes közoktatást? Mi a péknek költünk a Szekeres Imi által vezetett néhány tucat golyófogóra? Egyáltalán minek fenntartani a Magyar Köztársaság nevű viccet?

feliccia 2008.12.01. 16:59:05

Én is erősen gondolkzoztam, hogy a fideszre szavazzak. Most már nem. 49 e Ft a nyögdíjam amúgy. Nyögdíjas vagyok. Érdekemben állna a 18. havi nyögdíj is. De nem erről van szó. Hanem hogy hányinger, hogy most a fityisz kapcsolt rá az osztogatással való hülyítésre.
Asszem, az újonnan alakuló saját pártunkra fogok szavazni.

kalapjakab (törölt) 2008.12.01. 17:00:25

martonx 2008.12.01. 16:46:27

"Ha a szép szál Feri ígér valamit az teljesen más. El is felejti a nyugger, hogy két napja még tele szájjal szidta valami miatt, és rohan két kézzel ikszelni Ferire."


Kurvára igazad van, felebarátom. Többen vannak, de mégis mi fogunk győzni 2010-ben, mert nekünk van igazunk, és lelkük mélyén ők is tudják ezt.
Tehát Fideszre nem szavaznak, de nem mennek el szavazni kedvenc pártjuk ra sem.
Mi ott leszünk!
HAJRÁ!

(a 13. nyugdíj melletti fideszes kiállás [szerencsére ]csak választási stratégia része, ezt tudjuk, nem?)

Hattory Hanzo 2008.12.01. 17:01:31

martonx

Egyszer, két jóleső komcsizás között fussd már át az 1998-2002 közötti kormánytagok életrajzát, konkrétan az "MSZMP tag" szókapcsolatra fókuszálva. Aztán persze visszateheted a komcsis lemezt, csak picit jobban fog sercegni.

borsikm 2008.12.01. 17:06:48

Megint idegen pályán játszik a Fidesz, és persze megint rosszul. Ezek nem képesek tanulni. Azt nem osztom, hogy a "komcsik" többen lennének még mindig Mo-n, mint a nem-komcsik, azt viszont bizton állíthatom, hogy az MSZP-nek 50 évesnél is régebbi rutinja van előbbiek megszólításában, és ezt a rutinját általában ki is tudja használni. A fidesz ellenben nemcsak az idegen térfélen marad alul a rutinosabb szocikkal szemben, hanem az ott nyújtott görcsös erőlködései közepette a nembaloldal maga mögé állításában is rosszabb eredményeket tud felmutatni, mint vetélytársa a saját oldalán.

Más: megint az van, mint 3 éve, a kettős állampolgárság kapcsán: akkor is a sokkal lényegtelenebb kórház-kérdés mellett kampányoltak, most is a két opció közül (13. havi bér vs nyugdíj) a rosszabbik mellett hadakoznak. Miért?

Zetek 2008.12.01. 17:09:23

Elekes Blanka! Melyikre a kettőből? Tényleg borzasztó dolog, hogy valaki nem kívánja, hogy éhen haljanak a nyugdíjasok - le tudod írni magyarul, próbáld meg. Ezt valóban még egyszer végig kell gondolni.

feliccia 2008.12.01. 17:12:09

Zetek: mi van???

A fidesz szociális demagógiába kezdett, de csinálhatná sokkal tehetségesebben is, télleg látszik, hogy nem gyön neki szívből.

Zetek 2008.12.01. 17:12:35

borsikm! Vért köpött a Fidesz, hogy a Patrubány-féle állatkert hülyesége miatt kárt mentsen. Mindenki tudta akkor is, hogy az MVSZ kezdeményezését nem lehet többbségre vinni. Te hol voltál akkoriban, ha ennyire nem emlékszel?

borsikm 2008.12.01. 17:15:02

Mindenki tudta akkor is, hogy az MVSZ kezdeményezését nem lehet többbségre vinni.

Ez hülyeség. Te hol voltál akkoriban, hogy ezt elhitted?

X Y kronosz óra 2008.12.01. 17:17:07

Egyedüli értelmes szerveződés jelenleg az LMP. Nem vagyok lekötelezettjük, ezért merem idetenni: lehetmas.hu/img/lehetmas_agenda.pdf

kalapjakab (törölt) 2008.12.01. 17:18:52

Sajnos Zeteknek van igaza, borsikm.
A Magyarok Világszövetsége által kezdeményezett kettős állampolgárság cirkusz egy végiggondolatlan, a realitásokkal nem törődő ROSSZ(!) kezdeményezés volt.
Nehogy félreértsen valaki, nem a cél, hanem maga a kezdeményezés volt egy nagy rakás SZAR.

Nem lehetett megnyerni, mert a többség nem támogatta. Állítom, hogy ott álltak talpra az EP választásokon tönkrevert szocik, és onnantól volt egyértelmű, hogy megnyerik a következő választásokat.

Patrubány kapja be, mert egy Köcsög!!

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2008.12.01. 17:19:48

A fidesznek nem nyugdíjast kéne pátyolgatni, hanem a munka becsületéért fellépni, ergo arra a kicerkázott igazságtalanra felhívni a figyelmet, h hogy a rákgyíkba lehet az, h a 75 ezres nyugdíjasnak megmarad a 13. havi teljes juss, míg egy ágytálazó nővérke ugyanennyije bukik.... és ezt vessük gyorsan össze a medgyessy előtti évekkel, amikor is 13. havi bér volt a kozrabszolgáknak, deviszontellenben 13. havi nyugdíj olyan volt, mint ufot látni

Megfordították a szocik a világot, ma nyugdíjasnak lenni nagyobb becsület, mint gdp-t termelni, 98-02 között ez fordítva volt.

Nah, ez lehetne pölö egy nem populista, de valódi problémát/igazságtalanságot feszegető érvelés...

na meg az, h aki eddig 160 ezret kapott, bukik 80-at, aki meg 80-at, az semmit. Nem feltételezhetjük azt, h minden magas nyugdíj mögött komcsi múlt lappang... szal ez is igazságot sértő

Ámen

Naszta · http://naszta.hu 2008.12.01. 17:25:49

Na meg az is, hogy az adóreform nekem évi nettó 150.000 Ft-ba fáj eddig. Nem állami cégnél, bejelentve. "Gazadag vagyok", így semmi féle kedvezményre nem jogosult. Persze ha elmegyek egy algopirinért: egy nap szabi. Az állam - mivel a cég fizeti az összes járulékot - a fizetésem 70%-ával távozik, majd közli: öngondoskodás. Véleményem: %!$+()%$ !

borsikm 2008.12.01. 17:31:18

De valaki fejtse már ki, hogy miért volt rossz? Ez egy axióma?

Az MSZP vért köpött, de még így is csak azt tudta elérni, hogy az alacsony részvétel miatt bukjon meg a dolog. Az igenek még így is többségben maradtak. Mindezt úgy, hogy a Fidesz, miután előre eldöntötte, hogy ezt az ügyet nem támogatja, gyakorlatilag semmit sem tett a nemzeti érzelműek mozgósításáért, ahelyett, hogy Orbán éjt-nappalá téve dolgozott volna, hogy csillogó szemű székely kisgyerekek, délvidéki srácok és felvidéki kislányok gyönyörű arcával illusztrált megható és lenyűgöző plakátok készültek volna, még egy normális plakátot sem készítettek, és ott hagyták prédaként Gyurcsánynak Patrubányt.

És arról már nem is beszélve, hogy még ha nem is lett volna nyerhető az ügy (ennek ellenkezőjét bármikor bebizonyítom, ha rendelkéezésre bocsájtotok nekem az mszp-ével megegyező kampányösszeget :), ebben a kérdésben pusztán erkölcsileg is KUTYAKÖTELESSÉGE lett volna a VÉGSŐKIG kiállnia Orbánéknak az kettős állampolgárság mellett. Ezt nem lehet tagadni.

Naszta · http://naszta.hu 2008.12.01. 17:33:05

A kettős állampolgárság szavaztatása f@szság volt.

Mellette szavazni felelőtlenség, ellene szavazni féregség volt. Ezért ikszeltem mindent.

Karcolt lendület 2008.12.01. 17:39:17

borsikm: nekem úgy rémlik, eléggé kiálltak, csak az "idejön a román nyugdíjas és elveszi a nyugdíjunkat" kampánnyal nem tudtak mit kezdeni. Annak ellenére kampányoltak, hogy úgy hiányzott nekik az a népszavazás (és Patrubány), mint lónak a hátúszás.
Bár régen volt már...

kalapjakab (törölt) 2008.12.01. 17:40:01

Én mellette szavaztam.
borsikm gyerek! Ne ferdíts!
A FIDESZ megtette, amit megtehetett. Ott voltam a kampányrendezvényeken, láttam a plakátokat.

Ez egy olyan népszavazás volt, hogy aki egyetértett a kettős állampolgársággal, az szinte mind elment szavazni. Ennyire tellett. Aki otthon maradt, az nem értett egyet a valóságban sem a dologgal, sajnos, de ehhez a véleményéhez nem adta a kézjegyét.

A maximum volt, amit a Fidesz kihozott a helyzetből, de még az is felért egy vereséggel. Az itthoniakat összeugrasztották a kezdeményezők a kintiekkel, a szocik meg tömjénezhették magukat, pedig még a papírformát sem tudták hozni.

Gondolkodj, Köcsög!

states 2008.12.01. 17:49:04

Jó, azért már ez a tizeharmadikhavinyugdíjvisziiromlásbaazországot mozgalom is kezd unalmas lenni. Még a végén tényleg elhiszik az emberek, aztán csodálkoznak majd, amikor már régen nem lesz 12. havi se, de a sz@r még mindig innen lesz a kerítésen...

Hattory Hanzo 2008.12.01. 17:51:23

Jakab

Ez a feszt "köcsögözés" biztos jópofa, de minden normális kocsmában úgy kapnának szájba érte, hogy csak néznél bután magad elé a padlón.Monitor mögött nem tétel emberkedni. Mint becsületkasszából lopni. Piti.

kalapjakab (törölt) 2008.12.01. 17:53:19

Megkövetem azokat, akik magukra vették a köcsögözést.
Köztük téged is, Hatty hanzo.

borsikm 2008.12.01. 17:54:06

Kicsi huszár, többek között az ilyenek miatt, mint te, esik egyre jobban nehezemre, hogy -mint eddig mindig- a Fideszre adjam a voksomat.

Tényleg azt gondolod, hogy helyénvaló dolog a veled valószínűleg egy platformon lévőt köcsögözni, pusztán mert valamiben eltér a véleménye a Párt által kiadott Megkérdőjelezhetetlen Állásponttól? Vajon mekkora, elveszített szavazókban mérhető kárt okozhattál már eddig is ennek az oldalnak?

Ez egy olyan népszavazás volt, amit érzelmi alapon simán meg lehetett volna nyerni, ahogy rendszerváltást követő eddigi egyedüli jobboldali parlamenti választási győzelem, az 1998-as is egy nagyon jelentős részben érzelmi alapon zajló kampánynak köszönhetően született.

A plakátokról annyit, hogy én, aki 2002 óta eléggé naprakésznek tartom magam a politikában, fejből le tudnám neked rajzolni az MSZP akkor plakátját, de még az MVSZ A3-as méretben ragasztott kenyeres plakátját is, a Fidesztől azonban csak a kórházas üzenetre emlékszem. Lószervet sem kampányoltak, ez az igazság! Meg is lett az eredménye. De hogy még jobban idegesítselek: pontosan ugyanazzal a hazugságokra és pofátlan cinizmusra építő kampánnyal szemben kaptak ki 2006-ban is, amivel már 2005-ben sem tudtak -mert azt hitték, nem kell felvenni a kesztyűt- mit kezdeni.

Ettől pedig teljesen függetlenül továbbra is fenntartom, amit arra az eshetőségre mondtam, ha ez a kérdés tényleg nem lett volna nyerhető.

Hattory Hanzo 2008.12.01. 18:14:11

Tegnap megjelent egy cikk a Hírszerzőn, ez a bekezdés onnan való:

"Egyébként az állami feladatokat összegző lista készítői arra a következtetésre jutottak: a szükségtelen feladatok elhagyásából és a szükségesek átszervezéséből évente 150-200 milliárd forintot könnyedén meg lehetne spórolni, ami nagyságrendileg a közszféra teljes 13. havi bérével egyezik meg - mégsem történt eddig túl sok minden az ügyben."

A teljes cikk.:www.hirszerzo.hu/cikk.ket_kezzel_szorja_az_allam_a_penzt_-_akar_200_milliardot_is_megtakarithatnank.88661.html

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.12.01. 18:21:55

borsikm:
Kampányolt a maga módján (de én is úgy emlékszem, hogy a kórházas volt a hangsúlyosabb). Összetartozunk, ez volt a szlogen, volt kilincsre akasztható anyagtól plakátig sok minden.

Etniez 2008.12.01. 19:14:44

Én potenciális Fidesz szavazó voltam.
De kezdek ezekből is kiábrándulni.
Se 13. havi nyugdíj, se semmi hasonló.
Én teljesen eltörölném, vagy csak az öregségi nyugdíjasoknak adnám, a rokkantaknak nem.
A sok szemét álrokkant miatt nem tudom anyámat lerokkantosítani, pedig két lépcső megtétele is óriási kihívás számára. Nem csoda, dolgozott harminc évet az egészségügyben...
Aztán látom a mhelyemen a 100%-os rokkantakat, akiknek kutya bajuk, de volt pénzük...
És ezt védi a Fidesz? Hát bekaphatja.
Jelzem, hogy az MSZP és az SZDSZ szóba se jöhet nálam soha.

Peter252 2008.12.01. 20:59:25

Nekem ez a post és a "Ha a Fidesz" című enyhénszólva kiverte a biztosítékot..., mintha egy fiatal balos, gyurcsányista orbánozó fórumon lennék, a kommentekből is ez tűnik ki, Orbánozás, Orbánozás, fideszezés, mint a Heti Hetesben,...elképesztő.
Ébresztő, fiatalok, már lassan 7 éve nem Orbán Viktor van hatalmon, hahó, fiúk..

Egyébként meg szavazzatok Gyurcsányra, vagy a lengyellel dúsított, igazi konzervatív MDF-re, bravó..., unalmas már ez az orbánozás, fideszezés, már itt is.
Egyébként rossz hírem van, mert 2010 ben a Fidesz fog nyerni, nem a lejáratódott, hiteltelen, "igazmondó" Gyurcsány Ferenc, még ha fáj is majd ez egyeseknek talán..., nagyon.

Peter252 2008.12.01. 21:05:08

Ja és maradok ezután azt hiszem a Jobbklikknél...

_astronaut 2008.12.01. 21:27:02

tipikus droid. Ha valaki Orbánozik attól összerezzen és gyorsan elhúz egy olyan helyre ahol gyurcsányoznak:)

_astronaut 2008.12.01. 21:31:33

ja és nem szavazok a gyurcsira:) és vikire se. várom az életképes harmadik személyt aki végre nem ígérget és nem fekszik be senkinek!

Peter252 2008.12.01. 21:33:37

Neked is ideírom:, amit a másik posthoz.írtam:..Most nincs itt annak az ideje, hogy orbánozzunk, fideszezzünk, egy alapvetően jobboldali beállítottságú blogoldalon főleg... ...persze én is kritikus vagyok, Viktornak is vannak hibái, kinek nincsenek, de most ki kell tartani mellette, és a Fidesz mellett.

A legrosszabb Orbán Viktor is jobb a legjobb Gyurcsánynál, lássuk be mi lett itt, milyen állapotok vannak, ez nem a Fidesz hibája.

Most nyerni kell nagyon az EU választáson és megnyerni 2010 et, ha lehet nagyon...és hiszem, ez sikerülni fog. Ezért tartsunk össze, ne a jobboldalon legyen vita, mert ez ugye csak gyurcsányéknak jó, ők örülnek az ilyeneknek csak, de nagyon...

_astronaut 2008.12.01. 21:42:50

"A legrosszabb Orbán Viktor is jobb a legjobb Gyurcsánynál..." A legrosszabb Orbán (tehát szar) egyenlő a legrosszabb Gyurcsival. Szar egyenlő szarral. Nincs alternatíva. Nem a szar mellett kell kitartani, hanem keresni kell a jót és törekedni rá. Ettől még persze mindenki szavazzon arra az EP-n akit szeretne látni az EU-s parlamentben. Ha egy normális nyugeszes (pl. Rogán, vagy a 2 évvel ezelőtti - nem a mostani!- Kósa) indul akkor megszavazom.

Ács Ferenc 2008.12.01. 21:53:37

"mintha egy fiatal balos, gyurcsányista orbánozó fórumon lennék"

:DD

gargoyle 2008.12.01. 22:17:25

jo olvasni a sok racionalis ervet itten fent, ami egyertelmuen igazolja a 13. havi nyugdij letjogosultsagat, es raadasul latvanyossa teszi, hogy a jobboldali szavazok nem partbirkak, akik _barmire_ rabolintanak ha ezzel ok nyernek, hanem szuveren gondolkodo lenyek :D jezusom de kinos hogy malac az egyetlen aki bar teljesen mas oldalrol es szerintem iszonyat hibas ervekkel de ugyanarra a kovetkeztetesre jut mint en .) de hat mit csinaljak, o az egyetlen aki legalabb megprobal erveket hasznalni akit lattam fentebb (=

Rwindx 2008.12.01. 23:09:41

Peter252:
Nézd, Vitatkozz azzal a ténnyel hogy a fidesz és élén orbán az elmúlt 1 hónapban faszságot faszságra halmoz. És az elmúlt 6 évben időszakosan mindig előjön valami, Olyan faszságok, amelyet egy olyan ellenzék aki győzni szeretne, és hiteles megbízható erőnek szeretné mutatni magát, az egyszerűen nem követhetne el.

Itt jobbára senkisem szereti gyurcsányt, de: a cél az hogy a következő kormány a jelenlegi bandánál lehetőleg sokkal jobb legyen, és ne csak éppenhogy. Ha pillangóhatásként is, de ennek a blognak véleményformáló hatása is van. Ha a blog kritikájával jobbá lesz bármi is fidesz háza táján, annak mind örülni fogunk. Ha a blog kritikájával fel lehet nyitni pár megvezetett bal oldali szavazót, hogy jéé, nem csak pártzombik vannak itt, akkor is örülni fogunk.

Egynek nem, legalábbis én személy szerint nem, a szar fényezésének nem örülök. Ha valami szar, akkor arról mondjuk ki hogy szar, és változtasunk rajta. Ha valaki attól érzi jólmagát hogy hamis hitben ringatja magát, azzal meg is etetik a szart. A probléma akkor látszódik igazán, ha a delikvens esetleg azt mondja hogy finom. Onnantól kezdve meg már teljesen mindegy, hogy milyen pártállású...

Szóval ezeket a kritikákat, nem kevés szarkazmust tartalmazó észrevételekt tekintsd jobbító szándéknak. Ha nem megy, akkor marad számodra a jobbklikk.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.12.01. 23:20:30

na jól van emberek. oszoljanak.
nincs itt semmi látnivaló.

aki meg marad, annak elmondom, miért van 13. havi nyugdíj.

idehaza a legtöbb (ha nem az összes) szociális juttatás számításának alapja az öregségi nyugdíjminimum.
hajdanán, mikor Medgyessy minelnök úr a "gazdaság jó állapotára" hivatkozva (v.ö. 2001ben siklott ki az ország szekere) megköszönte a törzsszavazóinak a bizalmat, adni akart nekik vmi jutalmat.

sajnos nem emelhette meg a nyugdíjat, mert akkor azzal együtt nőtt volna a gyes, a gyed, a segélyek és tsai. ami ugye felesleges kidobás, mert a kismamák nem olyan hű szavazók.
viszont találtak egy módszert arra, hogyan lehetne mégis adni, közvetlen következmények nélkül.

mert ugye lehetett volna differenciált módon emelni a nyugdíjat, hogy a tényleg rászorulók arányosan többet kapjanak, mint a leharcolt nyugdíjas exminiszterelnökök. de nem.

ráadásul a 13. folyósítása korábban mindig decemberre esett, amikor amúgy is bazi nagy adóbevételi többlet van a dec 20ig történő előfeltöltés miatt. magyarán szépen el lehetett sumákolni az évi egyszeri köszönöm nektek fiskális hatását.

véleményem szerint rengeteg esetben jogos az az éves pénzmennyiség, ami a 13 havi nyugdíjból összejön. különösen a legalsó bevételi kategóriában. mert ott tényleg sokan küzdenek megélhetési problémával.

de ettől még a koncepció (13ik) pontosan olyan szar, mint a kitalálása idején.

szóval jó lenne nem populizmus és reform mentén széjjelfűrészelni az országot. mondjuk azért, mert az élet sem feketefehér.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.12.02. 00:10:31

Az MTI-t illetékes helyen felhatalmazták az alábbiak közlésére.

A FIDESZ Politikai Bizottsága állástfoglalt a Reakció nevű pártellenes csoport tevékenységéről. Mint az ismeretes, a csoport tagjai a FIDESZ-ben kialakult helyzet és Orbán polgártárs tevékenysége értelmezésében erősen szubjektív párt- és konzervativizmusellenes véleményt nyilvánítottak. A Politikai Bizottság leszögezi, hogy az építő kritikának, a konzervatív kritikának helye van a konzervatív demokráciában, ez egyértelmű konzervatív vivmány, a pártellenes tevékenységet konzervativizmust építő magyar népünk és vezető ereje a FIDESZ nem hagyhatja szó nélkül. Amikor tovább kell haladni a burke-i úton, az elvi konzervatív politizálás ÚTYJÁN akkor nincs ideje a burzsoáellenes kritikának. A konzervatív állambiztonsági szervek megtették a szükséges lépéseket és őrizetbe vették T.Madár és Á.Ferenc gyurcsányista ügynököket.

.....
jó ezt a Péter252-t olvasni, gyermekkorom szép emlékeit idézi fel.

leveliro1 2008.12.02. 08:02:34

B*sszátok meg! Nyerjünk már egyszer végre! Leszarom, hogy milyen demagógiával, csak zavarjuk már el ezeket a tetveseket a p*csába.

Raymond 2008.12.02. 09:16:43

A 13. havi nyugdíj egyfajta antipopulista mumus lett, aki nincs ellene az maga a megtestesült populista szörny, miközben ilyen alapon a sima havi nyugdíjból is le lehetene csippenteni, az sem lenne rosszabb (vagy jobb).

A 13. havi nyugdíj irtó hülye elnevezés amúgy, mert minddenkit idegesít, hogy egesek miért kapnak 13.havi juttatást - de ha az éves nyugdíj részeként nézzük, akkor máris nem olyan durva....

(Denevernek amúgy igaza van.)

Etniez 2008.12.02. 09:22:54

De durva, mert mindenki pontosan annyi nyugdíjat kap, mint amennyit megérdemel.
Ugyanis azt a ledolgozott évekből és a befizetett járulékokból számolják.
Ha nekem sok lesz a nyugdíjam akkor arról én tehetek. Ha meg kevés, arról is.
Tehát igazságtalan több nyugdíjat adni annak, aki kevés, mert nem érdemli meg...
A tizeharmadik havi monnyonle

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.12.02. 09:40:38

Etniez,
latom nem erted.

az oregsegi nyugdijminimum mestersegesen van alacsonyan tartva. illetve 20 eve kell lathato modon jarulekot fizetni.
ami elotte van - nem keves - az buvos negyzet.
nem tudod jol szamolni.

hajdan a szocik ugy adtak a nyugdijasoknak, hogy masnak ne kellhen. itt az eredmeny.

nem szarunk tehát a kútba, csak a kávájára. aztan majd valaki belelöki.

Raymond 2008.12.02. 13:45:26

Senki nem annyit kap, amennyit megérdemel, mert a jelenlegi magyar rendszer ezt nem képes és nem is akarja kiszámolni (ld. Denever, illetve a nyugdíjrendszerek újraelosztó funkcióit) - amúgy meg a jelenlegi nyugdaíjasok szinte biztosan többet kapnak, mint amennyit valaha befizettek (lletve amennyi annak a várományos értéke), ez az ún. nemzedékek közötti redisztribúció (ld. Stiglitz A korm. szektor gazdaságtana valahanyadik oldal)

Peter252 2008.12.02. 21:38:55

Unalmas az orbánozás, fideszezés, ....és már nevetséges, olyan Heti Hetes feeling, meg gyurcsánykampány feeling,...

Nem tudom, hogy az öszödi beszéd után mi a kérdés, ..van egy narcisztikus, hatalommániás figura, aki igenis mellébeszéléssel , "nemigazmondással":) nyerte meg a 2006 os választásokat, és ami október 23-án történt, az még igazán gyomorforgató.

De tessék választani, Gyurcsány"mindörökkéminiszterelnökakarokmaradni" Ferenc és a Fidesz közt. 2010 ben ez lesz a két választás, nincs most középút....Tessék választani.

Rwindx 2008.12.02. 22:22:31

Peter252:
"Nem tudom, hogy az öszödi beszéd után mi a kérdés, ..van egy narcisztikus, hatalommániás figura, aki igenis mellébeszéléssel , "nemigazmondással":) nyerte meg a 2006 os választásokat, és ami október 23-án történt, az még igazán gyomorforgató."

Ki vitatkozik ezzel? Valószínűleg ezt én ennél is keményebben és sokrétüben meg tudtam volna fogalmazni.

Na de ez a:
"nincs most középút....Tessék választani. "
szimpla félrebeszélés, némi demagógiával átitatva.
Arról nem beszélve hogy nem is erről van szó.

Én egy jobb, élhető országot szeretnék. Ha kell a fidesszel, ha kell az ördöggel, (gyurcsánnyal nem). De ez nem azt jelenti hogy bármi áron fidesz kormányzást akarok. Az első mondatban írtam mit. De ha esetleg azt látom hogy a fidesz is elkúrja (mind az országot, mind a saját kampányát 2010-ig) akkor a fideszt is el fogom ugyanúgy küldeni a sunyi anyjába, ahogy az mszp-t. Ugyanis ez esetben teljes mértékben megkövetném Bereznay András-t, (kibulizottorszag.net) és azt mondom a fidesz nem is akarja hogy nekünk jobb legyen, vagy esetleg teljesen dilettáns.

Egyik eset sem lenne jó az országnak. Tehát a fidesz szedje össze magát, de legalábbis nézzen már körül kampánytanácsadói között, mert a fideszben úgy tűnik annyi az olyan ember akit meg lehet venni kilóra, hogy csodálkozom hogy jutottak el eddig. Talán körül kellene nézni párton belül kiket melengettek a kebeleteken. Fel kéne mutatni valamit. Most te azt mutatnád fel, hogy szavazzunk a fideszre és kussoljunk, nyeljünk az idiotizmust. Tök jó. Ezt tesszük lassan 20 éve, majd előtte még 40 éve. Ez lenne a jövő kép? Ezt kínálod nekünk? Nevetséges. Valamit a fidesznek is le kell tennie az asztalra, nem szép szavakat, nem anyagi javakat, hanem pontos követhető irányvonalat, Mind a társadalmi, mind a gazdasági vonalon. Az hogy azonnali 6%-os MNB alapkamatot az nem gazdasági irányvonal, hanem faszság.

Ha a fidesz ezt megtenné, sokkal kevesebb kritika érné (részemről biztosan). Nem az mszp felé kell ezeket tálalnia, hanem felénk, a szavazói felé!

Aki meg esetleg olyannal jön hogy xy párt fontosabb neki mint az ország (by horn gábor) az meg húzzon az picsába (szintén by horn gábor).

Szóval Peter252 te is válassz milyen fideszt szeretnél: Olyat ami pontosan annyira hányás mint az mszp, vagy olyat ami képes megnyerni a következő választásokat, elvezetni az országot, felvirágoztatni a gazdaságot, nyugalmat és békét hozni? Nincs most középút, tessék választani!

Azt már csak zárójelben jegyezném meg, annak a pártnak ilyen "szorgos", "körültekintő", "széleslátókörű" védelmezői vannak nem kell ellenség. Sajnos.

Raymond 2008.12.03. 11:57:48

Ha gondolkodunk, akkor tényleg gonbdolkodjunk: miért is lenne baj a 6 százalékos alapkamat? úgy általában, mire hat az alapkamat a bankközi kamatokon és ezáltal a bank kamatokon kívül? mert hogy az esetleges pszichológiai hatáson túl a külfölsiekre szinte semennyire sem az biztos... (ezt csak úgy zárójelben mondom, mert ezen a blogon is kezdenek elterjedni azok a vélemények, amelyek azért igazak mert sokan mondják...)

Rwindx 2008.12.03. 13:00:20

Raymond:
nem a 6%-os alapkamat a gond önmagában, én úgy gondolom 2-3% lehetne a normális. De nem most.
Ha nézzük mit is mondott orbán: a magas alapkamat-ból származó forint alapú hitelkamatok, óriási terhet rónak azon vállalkozókra akiknek hitelre van szükségük. Ez eddig igaz.
Viszont nem látom be miért vállalnának azon külföldi befektetők igen magas kockázatot a magyar állampapír piacon, ha ugyanezt (6%) a hozamot megkapják, jóval kisebb kockázatú államok állampapírpiacán?
Egyszerű törvényszerűség: Ha nagy a kockázat, azt csak magas hozam reményében vállalják a befeketetők. Ha éppen a biztonságról van szó, akkor viszont tökmindegy mekkora a kamat, de ez a része már nem rólunk szól...

Tehát, szinte biztos lehetsz benne ha lecsökkentenék 6%-ra hirtelen a kamatot, akkor mire a vállalkozó megkapja a mondjuk 10millió forintos hitelét, már csak 7 milliót érne mai árakon...
Ja, Járai sem volt ennyire lelkes az azonnali és feltétel nélküli kamatcsökkentést illetően.

Raymond 2008.12.03. 13:08:50

Rwindx: Az alapkamat nem az állampapírpiaci kamat, és Magyarországon jelenleg gyakorlatilag nem működik az állampapírpiac, tehát az alapkamatnak nem lehet az ottani hozamra hatása. Sőt, az IMF-hitel miatt nem is lesz kibocsátás még egy pár hónapig, azaz ez az érv nem áll meg. Annyi igaz lehet, hogy a nagy akmatcsökkentésből esetleg azt a következtetést vonná le a piac,hogy a jegybank nem akarja megvédeni a forintot, ami egyfajta spekulációt indíthatna el a forint ellen, de ez sem biztos, hogy így van - amúgy meg maga a kamatemelésnek sem volt sok értelme.

Rwindx 2008.12.03. 14:17:59

Raymond: abban igazad van, hogy az alapkamat nem az állampapírpiaci hozam. Na de te sem vonhatod kétségbe a kettő szoros kapcsolatát. Nem marad a 10-11%-os rövidlejáratú állampapírpiaci hozam, ha levernék a kamatot 6%-ra..., ha mégis az iszonyatos biznisz lenne, odaáramlana minden pénz ami létezik, viszont a nagy ajánlattömeg meg azonnal leverné a hozamot is. Ez számomra pedig nem tud mást jelenteni, hogy a jelenlegi befeketők tartva a kockázati szintent nem fognak újrabevásárolni, hanem elviszik a pénzüket ugyanilyen kockázatú de magasabb hozamú piacra, vagy pedig tartják az ugyan alacsonyabb hozamot, de elviszik a pénzüket egy kevésbé kockázatos piacra. A pénzkivonás pedig forint eladást fog eredményezni, sokat.
Két dolog történhet:
1. elrántják gyenge irányba a forintot, spekláció beindul, majd elszabadul az infláció.
2. az mnb bevatkozik forintvásárlással. Ez a gyengülést megakadályozza ugyan, de ehhez terjedelmes devizatartalékra lenne szükség. Vajon van-e elég?
És ami mindkét esetben történni fog, csökkenni fog az államháztartás refinanszírozása. Ez azt jelenti hogy azt pótolni kell valahonnan. Erre itt az IMF keret. Magyarország államadóssága jelenleg valahol 80 milliárd euró környékén van. Ebből mennyi lehet az ami 2-3 éven belül lejár? Több vagy kevesebb mint az IMF és EU-s hitelkeret összege? Ha több, akkor az államcsőd, ha kevesebb akkor némileg elhúzzuk a vergődést.

Természetesen ahhoz is rengeteg pénz kell, hogy ezt a kétségtelenül magas alapkamatot fent lehessen tartani. Bármit is teszünk fájni fog. Mert elkúrták.Nem kicsit, nagyon. Viszont ha nem indulnak meg jó irányba a dolgok akkor tökmindegy miért fáj, beledöglünk úgyis.

Sajnálom, de ettől a logikától nem tudok megszabadulni. Én azt mondom az országot kellene rendbetenni, felszámolni a korrupciót, adókat csökkenteni, állami kiadásokat jelentősen csökkenteni, lefaragni a közalkalmazottak/köztisztviselők számából (nem fűnyíró elven természetesen), felülvizsgálni a szociális rendszert, satöbbi, satöbbi. Visszahozni a bizalmat. És ez a lényeg. Ha a bizalom nő a mutatók javulnak, akkor ezzel párhuzamosan csökkenhet az alapkamat is. Máshogy sok értelme nincs a jelen helyzetben.
Szerintem.

Raymond 2008.12.03. 14:53:58

Normális helyzetben igazad lenne, de ma jelenléeg Magyarországon nem normális a helyzet - ezért lehetett, hogy már bőven 13-14 százalékon álltak a hozamok, amikor még 8 százalékos volt az alapkamat. Ezen felül jelenleg nem adunk el államkötvényeket, mert semmilyen kamat mellett nem tudunk eladni, és ezt realizálta is az ÁKK. Tehát a külföldieknek teljesen mindegy, mekkora az alapkamat, mert:

1, nem vesznek semmit, ami magyar
2, mi nem is adunk el per pillanat államkötvényeket.

Hivatalosan az MNB sem azzal indokolta a kamatemelést, hogy vonzóvá tegye a forint instrumentumokat, hanem azzal, hogy ezzel megdrágítja a forint ellenes spekulációt - az már kérdés, hogy ennek volt-e értelme egy olyan környezetben, amikor 3-4 százalékot mozdult egy nap alatt az euró/forint árfolyam, illetve amikor az sem biztos, hogy volt forint ellenes spekuláci (ld. a Buda Cash véleményét).

Rwindx 2008.12.03. 16:04:15

Olvastam a Buda-Cash véleményét.
Nos azt én sem merném állítani hogy Mo-n normális helyzet van... :)
Ha jól rémlik pontosan ebben írták (indokolva a forintspekuláció nem létét) hogy a külföldiek vontak ki pénzt. Visoznt még nem mindent. Miért nem? Mert annyira stabil az ország? Nem hinném.
Ha én lennék az MNB ,(mindenki szerencséjére nem én vagyok :) ) akkor én is tesztelném a piacokat, fél százalékos, és relatív gyakori csökkentésekkel. Abból könnyen le lehetne szűrni a valódi helyzetet.
De belehúzni -5%-ot én nem merném megtenni. Lutri lenne. Az országot meg ha lehet ne tegyük fel.

Mindemellett amit írtam hogy mit kellene tenni, azt továbbra is fenttartom. És akárhogyan is van az óra ketyeg, ha a hitelkeretet kimerítjük az államadósság fedezésére és nem lesznek új források, akkor ugyanott leszünk, ahol bő 1 hónapja voltunk.

Ugye és itt jön be a fidesz utóbbi egy hónapja. A források apadását lassítani lehet az állami kiadások csökkentésével, köztük a 13. havi nyugdíj megszüntetésével, korlátozásával. A fidesz azt mondja senkivel se fizettessék meg azt amit a kormány elcseszett, na de a pénzszórás meglehetősen kétirányú volt. Az egyik amit az állam saját magára költött, itt nem hiszem hogy vita lenne, az állam fogja vissza magát. A másik meg az hogy az mszp fosta a pénzt a szavazóbázisának. Igy lett a 13. havi nyugdíj, az ésszerűtlen , irracionális, a valóágtól elrugaszkodott emelések, a szociális rendszer vad burjánzása, satöbbi, most ennek egy részét venné el. Már nem tudom ki mondta, de nagy igazsága volt, a legnagyob aljasság volt ezeket annak idején meglépni az mszp/szdz kormánytól. De a döbbenet pedig most jön, az mszp/szdsz "vívmányait" védi a fidesz. Akkor amikor az már szinte mindenki számára nyilvánvalóan védhetetlen, gazdaságilag fenntarthatatlan.

Miért teszi?
1. Szívén viseli az érintettek sorsát?? Meglepődnék. Sokan az aktívak rosszabbul élnek mint az érintettek. Miért tűnik úgy hogy az ő sorsukat mindenki leszarja?
2. Szavazatokat gyűjt??? Lehet hogy ez jár a fejükben, de mennyit fognak gyűjteni? Aki orbánt patás ördögnek tartja, az ezek után is annak fogja tartani, márpedig baloldalon annak tartják. Ezzel ellentétben mennyi kiábrándult szavazója lesz? Aki megint azt érzi semmibe veszik. Eddig a fidesz bázisa a középosztály volt. A középosztálynak ezek nem fognak tetszeni.
3. Ennyire hülye lenne a fidesz vezetés és komolyan gondolják? Akkor már semmi reményünk...
4. Nem gondolja komolyan? Akkor ha kormányra kerül ki fogja komolyan venni? Hogyan kívánja a hitelességet, a bizalmat megteremteni az ország iránt?
5. A fidesz tele van beépült mszp-s ügynökökkel, akik mint időzített bomba az alkalomra várnak? Könnyen meglehet. De miért nem tesz senki rendet?

Ezek a kérdések foglalkoztatnak engem, akkor is ha egyelőre úgy tűnik rájuk fogok szavazni.

Invictus 2008.12.03. 21:53:43

Rwindx: Úgy néz ki, Orbánt fiatalkori Alzheimer-kór támadta meg, vagy valami ilyesmi... Elnézve az ilyen megnyilatkozásokat, ki tudja, még kiderülhet, hogy tényleg állt/áll pszichiátriai kezelés alatt, ahogy a ballibek terjesztik.
süti beállítások módosítása