Munkács: egyenlőség a szimbólumokban
2008. december 15. írta: AgentUngur

Munkács: egyenlőség a szimbólumokban

 Minap Munkácson járva egy pillanatra feloszlott az a nehéz érzés, ami szinte mindig elfog, ha átlépek a trianoni határon. Egyrészt furdal a lelkiismeret, hogy nem teszek személyesen sem eleget a szomszédos országokhoz került magyar közösségekért – hogy magáról a (mostoha)anyaországról, melynek polgára lennék, ne is beszéljünk. Másrészt meg látni a magyar kultúra, történelem olyan központjainak gyorsuló, államilag is erőltetett, identitásváltását, mint Szabadka, Kolozsvár vagy Nagyvárad, önmagában is szomorú. Irritáló nézni a nem szűnő történelemhamisítást, sőt időnként a történelem teljes kiradírozását.

 Sokáig a nagyobb magyar közösségek közül (az Őrvidék, Dél-Baranya és a Muravidék más történet, ott a skanzen-hatás érvényesül) Kárpátalja volt az egyetlen, ahol lehetett reménykedni, a magyarság több lehet megtűrt idegennél saját földjén. Aztán jöttek a rossz hírek az erősödő ukrán nacionalizmusról, ami persze inkább az oroszok ellen irányult, de a magyarokon is ütött. Az új feliratok már egynyelvűen ukránok lettek, még az OTP sem volt képes magyarul is kiírni a nyitvatartást, vagy éppen magyartól megvenni/bérelni fiókjait, és ami legfontosabb, szűkültek a magyar nyelvű oktatás lehetőségei. Sok jót most sem hallottam, de Munkácson, pontosabban a munkácsi várban, egy pillanatra elfogott az optimizmus: a felvidéki, erdélyi gyakorlattal ellentétben itt nem írták át a történelmet.

 A szobrokban, feliratokban, jelképekben megjelenik a magyar múlt, aminek persze fontos része a helyben élt, a nagyobb régiót tekintve alighanem évszázadok óta többségi ruszin/zsidó/német lakosság is. Az ukrán állam – egy zászlón túl, – nem telepszik rá az egészre. Hogy ez meddig marad így, nem tudni. Ha Kijevben végleg a homogenizáló nacionalizmus győz, nem sokáig. Tanulnak majd Pozsonytól és Bukaresttől. A szimbólumok ugyanis fontosak. A zászlót ugyan nem lehet megenni, egy szobor nem ad munkát és kenyeret, de az élet nem csak a napi létszükségletekről szól. A közösséget a nyelven túl a jelképek és a mögöttük lévő történelem tartja össze. Ezért kell küzdeni minden magyar városnévért a tankönyvekben és közlekedési táblákon, minden szoborért és emléktábláért, az utcanevekért és a zászlóhasználatért. Munkács vára a jó példa, csak nehogy olyan magányosan dacoljon az ukrán nacionalizmussal, mint Zrínyi Ilona tette Antonio Caraffa osztrák generálissal. Bár az biztató, hogy hiába nyert Caraffa, és vesztett Zrínyi Ilona, mégis ez utóbbi szobra áll a várfalon. Ez is egy jelképes győzelem valahol.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr96824325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2008.12.15. 15:37:18

Szerintem (és talán többes számban is beszélhetek) nem rajtad és a Reakción múlik a határon túli magyarság ügye, nektek nagy köszönet azért, amit amúgy is tesztek :)

Ács Ferenc 2008.12.15. 15:37:40

A Hármashalom Alapítvány Zrínyi Ilona Ösztöndíjprogramja keretében a hétvégén Beregszászon 57 féléves ösztöndíjat adtunk át fejenként negyvenezer forint értékben. Az ösztöndíjprogram technikai költsége gyakorlatilag nulla, tehát aki erre adja az 1%-át az jó helyre teszi, mert minden forintból ösztöndíj lesz.
Jelentem, hogy a munkácsi várban is jól állunk, legalábbis az emléktáblák és a szobrok frontján.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.12.15. 15:49:08

Feri, adóbevallás készítés idején írj posztot az alapítványotokról, az 1%-om a tiétek.

1990-ben jártam először a Munkácsi várban, és nagyon meglepő volt a Rákóczi tér felirat. Máshoz voltam szokva.

homoródkarácsonyfalvi 2008.12.15. 18:52:43

Teljesen jó az írás, valamint a kommentek is. Szerintem rengeteg a lehetőség. Pl, ha hiszitek, ha nem: www.homorodkaracsonyfalva.eu

Ács Ferenc 2008.12.15. 18:59:11

Őrnagy úr: így lesz. És köszönjük a szórványban tanító magyar pedagógusok nevében.

Francois Pignon 2008.12.15. 19:04:52

Idén is volt ilyen poszt, még ha kissé komolytalan is, és Ács Feri fel is hívta az alapítványra a figyelmet.
reakcio.blog.hu/2008/05/17/politikusok_gorenyek_es_stadler_joska_kinek_adjuk_szazalekunk?fullcommentlist=1#c2238668
Az jó lesz akkor, ha a következő szezonban majd bővebben is megismerhetjük az alapítvány tevékenységét.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.12.15. 19:45:06

Emlékszem, sajnáltam is, hogy már elígértem az 1%-omat. Nagyon fontos dolog ez, megpróbálok pár pénzes rokont is befűzni:)

Nagyon jó kis honlapotok van homoródkarácsonyfalviak:)

vizipipa 2008.12.15. 22:54:00

Hármashalom Alapítvány, adószám: 18248821-1-43.
Felírtam.

bryan 2008.12.16. 10:03:57

Kárpátalja elképesztő hely mindenki nézzen arra körül. Egy városon belül évszázadokat lehet oda-vissza ugrálni az időben. Reklámoznám még a karácsfalvai Sztojka Sándor Görög Katolikus Liceumot szállásként. Mi sajnos nem ott voltunk, de ahol voltunk azt nem javasolnám. Hazafelé stoppolva a határnál vett fel a liceum egyik vezetője, kérte, hogy reklámozzam a helyet, mert nagy szükség lenne fizető vendégekre.
www.parochia.hu/PalyazatokHirekEsemenyek/HirekEsemenyek/nyari%20ajanlat.htm
Hirtelenjében ezt találtam róla, a megmaradni@gmail. com-on lehet a továbbiakról érdeklődni, szerintem kisebb csoportokat év közben is el tudnak helyezni.
süti beállítások módosítása