Gázvita 6.0
2009. január 05. írta: Szmöre

Gázvita 6.0

- Megfelelő a nyomás a magyarországi gázvezetékben
- Nem megfelelő a nyomás, de a mennyiség stimmel
- Az EU szerint Magyarországra a szükségesnél kevesebb importgáz érkezik
- Hazai illetékesek szerint elég gázt kapunk, de nem tudjuk, honnan
- A Gazpromnál is csodálkoznak azon, hogy Magyarország kap gázt

 Hírfalatkák a legfrissebb gáz-ütközet hazai hatásairól, a bizonytalanság jegyében. A magyar kormány újabb vitát izgulhat végig a partvonalról. Mindezt úgy, hogy konferenciák szervezésén túl semmit sem tett gáztól való kiszolgáltatottságunk csökkentése érdekében. Így a magyar függés mértéke várhatóan továbbra is a legnagyobb marad az uniós tagországok között - legalább valamiben még versenyben vagyunk Szlovákiával.

 Ami a legújabb orosz-ukrán gázvita tágabb horizontját illeti, a menetrend szerinti cincérkedés forgatókönyve a korábbiakhoz hasonló. A Gazprom rövid távon teljesíthetetlen követelésekkel áll elő az év vége előtt. Megegyezés híján leállnak az Ukrajnának szánt szállítások. Csökken a nyomás a tranzitvezetékekben is. Moszkva Kijevre mutogat, mondván veszélyezteti Európa gázellátását. Az uniós tagállamok meglapulnak, nehogy legközelebb őket vegyék elő.

 A kakaskodás hevében gyakran megjelenik a fenyegetőzés a piaci árral. Ez a gáz esetében meglehetősen nehezen értelmezhető, annak ugyanis (az olajjal ellentétben) nincs világpiaca. A készletek koncentráltan helyezkednek el, a szerencsétlenebb országok pedig csak egy helyről tudják beszerezni. Így piaci ár sincs. A kitermelő országok ezt ki is használják. Eltérő árakat alkalmaznak a kétoldalú szerződésekben, politikai alapon differenciálva. A megállapodások általában titkosak. Így például azt sem tudhatjuk, hogy a magyar gáz-nagykereskedő mennyit fizet a gáz köbméteréért.

 Magyarország a kiszolgáltatottak zászlóshajója (igaz, a magyarországi orosz nagykövete szerint ez csak propaganda). Ez azonban szemlátomást nem feszélyezi Molnár Csaba illetékes tárcavezetőt, aki az újoncminiszterek önfeledt tanácstalanságával ad interjút a Népszabadság Online-nak. Szerinte az újabb gázválság egy magánjogi vita, amit az érintett feleknek kell rendezniük. Ha pedig gázellátásunkat veszély fenyegetné, akkor az EU feladata, hogy a szerződések teljesítését kikényszerítse. A magyar kormány egyébként sem szerződő fél. A kabinet azért készül a krízishelyzetre – így Molnár Csaba.

 Miniszter úrnak a pezsgős bódulatból felocsúdva azt mondanánk: igenis kormányzati feladatnak tartjuk, hogy időtálló megoldást találjon a mostanihoz hasonló válságok kezelésére. Ha az EU továbbra is impotensnek bizonyul közös álláspont kialakításához, akkor a magyar kormánynak kell lépéseket tennie:

1. Össze kell kötni a regionális hálózatokat, hogy a szomszédos országok egymás segítségére siethessenek a mostanihoz hasonló zavarok esetén (a MOL kezdeményezése).

2. Le kell szoktatni polgártársainkat a nyakló nélküli gázhabzsolásról (téli meccsnézés atlétatrikóban, negyven fokra távfűtött lakásban, nyitott ablak mellett), a gázár-támogatási rendszert át kell alakítani (ártámogatás helyett az energia-felhasználás hatékonyságát fokozó beruházások támogatása).

3. Alternatív gázellátási útvonalakat kell kiépíteni (Kaszpi-térség, cseppfolyós gáz).

 Addig is, szemünk a higanyszálon.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr42857851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.01.05. 13:17:14

Nem vagyok fizikus, ezért javítsatok ki, ha rosszul gondolom, de szerintem kisebb nyomással nem jöhet ugyanakkora mennyiség. A csapból is kevesebb víz folyik, ha csak csöpög, nem?

aldwyn 2009.01.05. 13:33:21

Ha a gáz áramlási sebessége nagyobb, akkor a nyomás csökken... :D Tehát akkor több gázt kaptunk. Szerintem az EU meg az oroszok is fogják a fejüket, hogy ezek a hülye magyarok egy csepp gázt sem kapnak aztán azt kommunikálják, hogy jön rendesen. Ez a MCs nagyon meggyőző ember, annyit ért a témához, mint én a tapírok párzási szokásaihoz.

movhu 2009.01.05. 14:06:12

Gázrátámogatás teljes eltörlése. Tudom kegyetlen, de amennyit erre költöttünk, abból már az összes ilyen lakást korszerűsíteni lehetett volna. És most az a bizonyos tartalék sokkal tovább volna elég...

Lexand · http://szavazik.blog.hu 2009.01.05. 14:14:32

@laspalmas: Az lehet, de nem ereszted egész nap teljes intenzitással a csapból a vizet. Legalábbis én például nem szoktam. :Đ

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.05. 14:18:13

Egyébként lehet, hogy lenne értelme a távfűtést támogatni. olyan módon, hogy a távfűtött lakásokat felújítani (szigetelni, szabályozhatóvá tenni a hőmérsékletet, a vezetékeket is i). Valszeg kisebb lenne a fogyasztás és a környezeti károk is kisebbek lennének, mint minden egyes baszott egyéni gázfűtéses lakás esetében. Kérdezem, hogy vajon ez így van-e?

Mária 2009.01.05. 14:21:28

@Movhu: MINDEN támogatás teljes eltörlése.

Harcoljanak ki maguknak az emberek rendes fizetést.

Tudom, kegyetlen... és az agy nélküli szavazóbázis féken tartására sem a legmegfelelőbb eszköz :)

Gecc 2009.01.05. 14:24:08

1. Jo otlet, de azert a kerdes felmerul, hogy nyugati szomszedaink milyen reszesedest kovetelnenek, ha amonnan jonne az amugy orosz gaz.

2. Ugyan... akkor amikor meg mindig a nagy szocializmust ahitozzak vissza az emberek, amikor az allam mindent megadott? Miert pont a meleget vonnak el maguktol polgartarsaink?

3. Ez lenne a legjobb, de ha ilyen csokevenyes lofasznyi semmit nem tesz az EU a Nabuccoert, akkor mire fol hibaztassuk a sajat kormanyunkat? Vagy... igen! Csak magyar penzbol epitsunk egy uj vezeteket.
Mellesleg az oroszok soha nem fogjak engedni (politika es fenyegetozes, katonai erofitogtatas, penz), hogy egy Nabucco fele vezetek ojropat fuggetlenne tegye az orosz gaztol.

smalladam 2009.01.05. 14:27:04

mit szólna lenin, ha látná, hogy egy orosz kapitalista olajcég (jó, tudom mi van mögötte) fingatja meg fél európát?:D

Ronald 2009.01.05. 14:29:29

@Mária:

Harcoljanak ki rendes fizetééééést ???? Miért ne harcoljanak ki például magas hatékonyságú, világszínvonalú minőségű, bárhol, jóáron eladható termelést ??? Vagy az már nem a dolgozó dolga?

Ez az ország 50 éve többet zabál - mint amennyit megtermel. A diferenciát adósságból fedezi - mint a régi dzsentrik. Nem véletlenül nem bírt ki még 20 évet se függetlenül - megint idegen gyámság alatt van.

Erre járna netán a nagyobb fizetés? Melyik munka után, könyörgöm? Pontosabban: melyik fergeteges termelés után járna az a nagyobb gázsi?
.

Flashzee · http://www.flashzene.com 2009.01.05. 14:36:53

Fel van fújva már megint! Egyébként én azt hittem tele vagyunk gázzal, mármint gázkutakkal!

Higany 2009.01.05. 14:40:42

Az oroszok már le is zsírozták maguknak azt a gázt, ami a Nabucco-n jönne... Nem hagyják, hogy beleköpjenek a levesükbe.
Kíváncsi leszek, hogy az olajárak csökkenését hogyan követi majd a gázár. Kezdetben volt, hogy 6 hónappal követte az olajat, aztán ez nemrég 9-re módosult, van annyira vastag bőr a pofájukon (meg kerülnek olyan sokba a nagyhatalmi ambícióik), hogy bejelentsék, hogy a mindenkori legmagasabb olajár az irányadó.
Egyébként ha fűtőérték alapján számolom át, akkor fával fűteni kb annyiba kerül, mint 40Ft/m^3-es gázzal.

jozicsenko 2009.01.05. 14:49:03

higany: rokonék falun fele annyit költöttek az egész téli fütésükre, mint amennyit én gázra

csókolom...

tényleg: a makói gázt miért nem lehet felfuttattni, használni, bevetni?

vagy az kell a fázós kanadaiaknak?

Nick Leeson 2009.01.05. 14:50:08

Azt nem tudom miért nem dobjuk a fenébe a gázt?
Építeni kéne két rohadtnagy atomerőművet, aztán lehet fűteni az olcsó villannyal.

Vagy az egész ország alatt termál víz van, miért nem vezetjük bele a radiátorokba, ontaná a meleget...

Muszály nekünk ettől a köcsög ruszki gáztól függeni?

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.01.05. 14:52:31

Ronald 2009.01.05. 14:29:29

kiharcolni? amikor inkább nem mennek el szabadségra, mert féltik amunkahelyüket? amúgy nehogymá a minimálbérből élő éljen jobban , mint kellene neki, meg a nagycsaládos nyújtózkodjon túl a takarón! Ez a túlfogyasztás szerintem eléggé megkérdőjelezhető. Amikor a kis fizetések miatt nem tudnak félretenni az emberek. Hova tegyen félre egy négygyerekes család havi 450 ezerből, amikor ebből százezer a kaja, százezer a rezsi, és akkor még jön a többi?
nem tudom egyébként, Ukrajna nem sáros-e az ügyben mindig, hiába nem rajongok a Gazpromért

Mária 2009.01.05. 14:52:35

Ronald: ne beszélj hülyeségeket.

Szakképzett, tapasztalt, felkészült emberek SZÁZEZREI dolgoznak ebben az országban sokkal kevesebbért, mint amennyit a munkájuk ér akár itthon, akár bármelyik másik országban.

Esetleg, alternatív, vagy kiegészítő megoldásként jól seggbe is lehetne rúgni pár gazdasági tanácsadót, nagyobbacska cégek vezetőit, politikust.

Az emberek, a képzett, felkészült emberek adva vannak az országban. Nem ők a hibásak a saját silány bérükért, hanem azok, akik nem tudnak okosan gazdálkodni sem a munkaerővel, sem a megtermelt javakkal.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.01.05. 15:14:54

"azokat a pozitív dolgokat, amiket Sztálin tett, nem írhatja felül a 30-as, 40-es és 50-es évek terrorja." -nagykövet a NOL-nak

Toporodottordog 2009.01.05. 15:17:38

Én imádom a Gazprom-ot :) 50m2-es panelben 37ezret fizetek a távfűtésre aztán még így is megfáztam otthon az ünnepek alatt. A Gazprom azért tavaly 80%-al több profitot zsebelt be :) Nem hiszem, hogy a hazai forgalmazók húznak le engem ennyire. Inkább mind a kettő nyasgem!

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2009.01.05. 15:17:44

@calam: pont ezt mutatta be tegnap a Napló, Bécsben fele ennyibe kerül a távfűtés - és nem azért, mert több a fizetés, az egy plusz dolog.

De ilyenekért miért nem tud utcára vonulni a nép?

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.01.05. 15:23:22

@steevo: Az atommal komoly gondjaik vannak a zöldeknek... Akkor lenne csak tüntetés, meg leláncolás, meg közt.elnöki dádádá!

Manyizga (törölt) 2009.01.05. 15:25:57

@Lesley: azért nem vonulnak utcára, mert fáznak. :)

A távhő- és a gázártámogatást én is megszüntetném.

potrzebie 2009.01.05. 15:26:20

ööööö
miazhogy csppfolyós gáz?
most szerinted hogyan jön a vezetéken?

támogatást eltörölni! ezt én is támogatom! :)

mária!

lehet, de sok országban még ennyit sem kapnának
ne akarjunk már pakisztáni munkamorálért (ápolónők, hivatalnokok, tanárok, bolti elkadók, MÁV, posta, stb...) luxemburgi fizetést kapni.

aki tanult meg dolgozik, az szerintem meg tud élni.
aki meg csak azért ment a tanárképzőbe, hogy legyen diplomája az meg dögöljön csak éhen nyugodtan.
ment volna bádogosnak vagy kőművesnek vagy festőnek, most szarrá keresné magát (persze ha két számot össze tudna adni fejben vagy papíron)

potrzebie 2009.01.05. 15:32:23

mielőtt nekem esik a sok pedagógus, nyáron két hölgy volt nálunk festeni, annyit keresnek, hogy kiröhögik a sok síró-rívó pedagógust

okostojgli (törölt) 2009.01.05. 15:32:34

1. Volt ilyen. KGST.
2. Il Ferro népe szaros 300 forintot is sajnál kifizetni, nemhogy több százezret fűtéskorszerűsítésre, szigetelésre. A havi néhány ezer forint gázártámogatásból meg szintén nem futná a beruházás.
3. Miből?

potrzebie 2009.01.05. 15:33:15

mielőtt nekem esik a sok pedagógus, nyáron két hölgy volt nálunk festeni, annyit keresnek, hogy kiröhögik a sok síró-rívó pedagógust

potrzebie 2009.01.05. 15:35:03

dehát a panellakóknak jár a meleg!!!!
ingyen!!!
a múltkor szóvá tette az egyik lakó, hogy régebben 27 fok volt most meg csak 23 van és ez felháborító!! és a többi birka meg vele bégetett!!!
Hát a 27 foknak ára van.

pomme-pomme · http://pommepomme.blog.hu 2009.01.05. 15:43:48

potrzebie:
A cseppfolyós gáz (liquid natural gas, LNG) egy kellő mértékben lehűtött gáz, amelyet tudsz tankhajókon szállítani. A vezetékekben pedig légnemű állapotban jön a gáz (már ameddig :), ha ez volt a kérdésed.

potrzebie 2009.01.05. 15:47:22

@pomme-pomme:

a gáz a környezeti tényezőktől (hőmérséklet és nyomás) függően cseppfolyós vagy gáz vagy szilárd
a vezetéken pedig nem légnemű állapotban jön, hanem cseppfolyósan, mint ahogy a palackban is cseppfolyósan van (légkörinél nagyobb nyomáson) és amikor kijön a légköri nyomásra, akkor válik légneművé
csaxólok

Bolee 2009.01.05. 15:48:01

Atomerőmű véletlenül fel sem merült?
Azzal, hogy máshonnan is tudsz gázt venni a gázfüggőség megmarad, energetikai szerkezetátalakításra van szükségünk! Atomenergia fajlagosan olcsóbb is sokkal!

Így 1 és 3 pont nonsense, 2esre: teljesen igaz, csak ahhoz az saját portánkon kellene takarítani, elvégre a szolgáltatónak még mindig az a jó ha fogyasztasz.

jozicsenko 2009.01.05. 15:48:26

okostojgli: ne legyél demagóg:

a 300 Ft nem arról szólt, hogy helyette 300 Ft-tal kevesebb adót kellett volna fizetnem, hanem az eddigiek fölé MÉG raktak másik sápot

és semmi, de semmi garancia nem volt, hogy ne emeljék a német 5 eurós szintre

vagy te hiszel igazmondó Ferencnek?

kroma 2009.01.05. 15:51:06

@laspalmas: Vannak olyan szerelvények komoly műszerezéssel a vezetéken amelyikkel nyomást vagy mennyiséget is tudsz szabályozni.Ezért van az, hogy kisebb nyomáson is be tudod állitani a kért mennyiséget.Röviden ennyi.

kroma 2009.01.05. 15:53:21

@potrzebie: Na ezt honnan szedted ezt a baromságot?

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.01.05. 15:54:15

@kroma:
Tehát nincs összefüggésben a kettő? Ez nekem fura. De mindegy, nem értek hozzá, mint már említettem.

Mária 2009.01.05. 15:55:52

Potrzebie: látom, alaposan átmosták az agyad a kormányzati megmondóemberek, bár a nicked alapján alapvetően piacorientált gondolkodásúnak néztelek volna.

A következőket azért megsúgnám:

A munkaválalló és a munkáltató között szerződés van, egyik fél sem szívjóságból, felebaráti szeretetből foglalkozik amásikkal.

ha a munkavállaló odateszi a tudását, azt illene megfizetni, akkor is, ha a tudás révén létrejött terméket a megrendelő elherdálja, áron alul értékesíti, nem talál piacot a terméke számára, ne adj isten magát a terméket rossz paraméterek alapján rendelte meg.

Nem hinném, hogy állami alkalmazottak, tanárok, ápolónők, orvosok, ügyintézők nélkül egy blodogabb világban élnénk.

A versenyszféra munkamoráljáról csak annyit, hogy ha egy cégvezető évente négyszer utazik Hawaiira az emberei által megtermelt pénzből, miközben az embereinek a város határán túlra utazni sem telik, akkor ne csodálkozzon, ha baj van a munkamorállal.

Ugyancsak ne csodálkozzon, ha azt látja, hogy a munkamorállal azért van baj, mert az emberei azt látják, hogy miközben ők maguk a legjobb tudásukat adnák, a cég vezetői hülyeséget hülyeségre halmoznak, aminek köszönhetően silány a bevétel, nem pedig a munkamorál miatt.

Ronaldtól pedig azért még utólag megkérdezném, hogy tényleg komolyan gondolja-e, hogy egy szaki a gyárban (vagy bárhol, alkalmazottként) ne csak termeljen, de piacot kutasson, terméket fejlesszen, munkát szervezzen, adminisztráljon és ha lehet, akkor értékesítsen is?

kroma 2009.01.05. 15:58:46

@laspalmas:Nincs semmi baj, én meg evvel foglalkozom :))

kroma 2009.01.05. 15:59:52

@potrzebie: Mi melyiket? Nem értem a kérdésed.

potrzebie 2009.01.05. 16:06:04

@Mária:

hát nekem aztán a jelenlegi kormány nem mosta át az agyam.

pont hogy az "ittragadt szocializmus" ellen emeltem fel a szavam

a másik pedig az, hogy a kapitalizmusban (azaz most) a cég tulajdonosa akkor és annyiszor utazik Hawaiira amennyiszer csak tud vagy akar
ha pedig a munkavállalónak ez nem tetszik, akkor irány máshova dolgozni
Mindenki azt csinál a pénzével amit akar! Ha a tulaj hávájozik belőle nem céget fejleszt, akkor ha bedől így járt, ha meg nem dől be, akkor tovább hávájozik.
Sajnos az emberek fejében megmaradt az ÁLLAMI VÁLLALAT fogalma. Ami ugyan nem tűnt még el (MÁV, Posta, ..) de meg lehet nézni, hogy milyen hatékony.
És én nem azt mondom, hogy ez jól van így, én azt mondom, hogy ez így van!!!
Ezt kéne megérteni, annyit fizetnek, amennyit a munkád ér.
Ha tetszik elvállalod, ha nem teszik odébbállsz.
Nem mondom, hogy ez hú de jó, de a szocializmusnál mindenképpen jobb.
Csak egy példa: Nézd meg a sok szarházi ingyenélő leszerelt katonatisztet, aki a káromkodáson kívül semmihez sem ért és kapja a kurva magas nyugdíjat.

potrzebie 2009.01.05. 16:08:04

@kroma:

mit nem értesz? te kérdezted!!!

"Na ezt honnan szedted ezt a baromságot? "

én meg azt kérdeztem: MIlyen baromságot?

kroma 2009.01.05. 16:10:19

@potrzebie: Azt hogy a gáz cseppfolyós a vezetékben?
A vezetékben gázhalmazállapotú a gáz.

potrzebie 2009.01.05. 16:19:13

@kroma:

ja, hülye vagyok
gázhalmazállapotú

a palackos gáz a cseppfolyós

hamut szórok a fejemre

potrzebie 2009.01.05. 16:21:12

a cseppfolyósítás viszont kurva drága

radiris 2009.01.05. 16:22:38

Hát gyerekek, egyezzünk meg: a Gazprom nem kispályás:

www.hirsarok.hu/node/13932

Az ulotsó bekezdés számaitól formálisan összesz*rtam magam...

kroma 2009.01.05. 16:22:44

Nem én mondtam :))
A cseppfolyósitás tényleg drága

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.01.05. 16:23:14

@potrzebie: Szóval mindenki dolgozza halálra magát, miközben éhen döglik, de te ragaszkodsz az évi 4 Hawaii nyaraláshoz?
Nekem ez azért meredek logika....

kroma 2009.01.05. 16:25:58

@radiris: Nem vagy egyedül vele, van ott pénz dögivel.

Zzoorroo 2009.01.05. 16:30:08

"Így a magyar függés mértéke várhatóan továbbra is a legnagyobb marad az uniós tagországok között"

Mármint általában a földgáztól való függésre vagy az orosz gáztól való függésre gondolsz?

_astronaut 2009.01.05. 16:35:15

"...hogy konferenciák szervezésén túl semmit sem tett gáztól való kiszolgáltatottságunk csökkentése érdekében"

Én is ezt hittem, de ez csúsztatás. Az ismerősöm a BVM-nél dolgozik és megnyugtatott, hogy még nyár elején elkészültek a stratégia készlet növelésére szánt gáztározók betonelemei.

Ez nem sok,de valamit mégis ér. Talán nem csak a tüzet kéne oltani, hanem a megelőzésén kéne hatékonyabban gondolkodni.

Zzoorroo 2009.01.05. 16:35:26

@radiris: kemény, basszus, nagyon kemény... Ha lenne szőr a hátamon, most felállna, az biztos.

Szmöre 2009.01.05. 16:37:49

@Flashzee:

Nem vagyunk tele gázkutakkal, a hazai termelés folyamatosan hanyatlik. A makói gázmezők pedig nem hagyományosak, 60 dolláros olajár mellett nem feltétlen éri meg őket kitermelni.

@Higany:

Az oroszok nem zsírozták le maguknak a Nabucco gázát. Az, hogy százával írják alá a szándéknyilatkozatokat, még nem jelenti azt, hogy le is kötötték a készleteket. Ha Európa elalszik, akkor viszont elképzelhető, hogy előbb-utóbb megteszik.

@okostojgli:
1. A térség gázcsöveinek összekapcsolása a KGST-vel lenne egyenértékű? Nem hiszem.
2. nem azért kellene energiahatékonyságra költeni, mert okosak, hanem mert megéri. Kormányzati támogatási programok azért kellenek mellé
3. A Nabucco-ra szánt krajcárokat a konzorciumban részt vevő cégeknek, s nem pedig a kormányoknak kell elsősorban összedobniuk. Ezeknek pedig van belőle. A kormányoknak politikai kell nyújtaniuk. Nálunk ez hibádzik.

Szmöre 2009.01.05. 16:48:34

@Bolee:

Egy újabb atomerőmű látszólag jó megoldás, de vannak problémák.
1. egy új magyarországi erőmű több áramot termelne, mint amennyire szükség van. Jelenlegi feltételek mellett a többletáramot nem tudnánk értékesíteni a nemzetközi piacokon. Nincs ugyanis meg az ehhez szükséges infrastruktúra.

2. Pénzügyek. Hol találsz a magyar költségvetésben 800 milliárd forintnyi rést erőműépítésre? Egy magáncég pedig csak akkor fog bele, ha jó pár évre garantálják neki az áram átvételét.

@Zzoorroo:

Jogos, mindkettőre gondolok. Nálunk több gázt arányaiban csak Hollandia fogyaszt az EU-ban. Viszont ő önellátó. Mi viszont úgy használunk 43%-ban gázt, hogy azt kizárólag egyetlen forrásból szerezzük be. Más uniós tagországokban nem találkozol ilyen súlyos arányokkal.

@_astronaut:

A tározóépítés egy jó elem, viszont mit sem ér akkor, ha továbbra is csak egy irányból érkezik gáz. Ezzel csak tompítani lehet a krízist, nem megoldani. Ha leállnak a szállítások, tározók ide vagy oda, pár ipari fogyasztót napokon belül le kell kapcsolni.

Mária 2009.01.05. 16:50:42

potrzebie 2009.01.05. 16:06:04

valóban: "a cég tulajdonosa akkor és annyiszor utazik Hawaiira amennyiszer csak tud vagy akar"

Valóban. Miután minden kötelezettségének eleget tett, mind a saját cégével, mind az ügyfeleivel, mind az alkalmazottaival, mind pedig az állammal szemben, aminek ő is a polgára.

Mert ha nem, akkor vezessen inkább autót, vagy celebsót, vagy háztartást, de ne céget.

Zzoorroo 2009.01.05. 16:52:55

@Szmöre: bocs, de a balti államok a teljes gázfelhasználásuk 100%-át a Gazpromtól szerzik be. És asszem Finnország is meghaladja a 90%-ot.

is 2009.01.05. 17:03:51

@radiris: a hirsarkos cikk jó, de elkésett. nyáron ez még 147 dolláros olajnál így volt, most 47 dollárosnál a Gazprom semmi pénzt nem hoz, az oroszok valutatartalékai havi(!) szinten 5-8%-kal csökkennek (két év alatt elfogyna ilyen tempóban). a Gazprom kurvára teper, hogy eladhasson olajat, meg gázt, mert ha más ad el (Venezuela, Líbia, Kuwait), akkor az 1998-as csőd kismiska lesz ahhoz képest, ami néhány hnapon belül jön rájuk.

@jozicsenko: a vizitdíj nem még sarc, hanem a túlköltekezés visszavétele. nehéz lesz úgy előrelépni, ha nem ismered el, hogy az elmúlt években Te meg a téged kiszolgáló állam többet költött, mint amennyit megtermeltél. ELŐSZÖR vissza kell venni arra a szintre, ami a termelésből kijön, AZTÁN lehet olyan átalakításokat tenni, hogy adóból legyen, vagy máshogy.

@poszt.
1. szerintem is minél több irányból jön az orosz gáz, annál több csövön látjuk egyszerre, ha nem jön. mi van, ha összekötöd, de nincs bele másik gáz, erre még nem gondoltál? nem nyomás, meg fogyasztáskiegyenlítési probléma van, hanem betáplálási. ez nem villamos áram. egyébként az egymilliárd köbméteres gáztározó, amit építenek, az elkerülte a figyelmed? netán szándékosan, mert akkor hogy nézne ki a poszt, ha azt is megemlítetted volna?
2. a gázár-támogatást folyamatosan törlik el (idén már jval kevesebb, mint 2006-ban). dörömbölj csak a nyitott ajtón, és figyeld, hogy a FIDESZ hányszor szólal fel, amikor a támogatási mértéket csökkentik, hogy a kormány ne merje. hát csak merje, és meri is.
kedves panelhozzászólónk pedig nem azon gondolkodik, hogy hogyan csökkentse a gázszámláját, hanem azon, hogyan anyázzon mindenki mást.
a távfűtés azért drága egyébként, mert Mo-n a távfűtőművek nem kap rabatot a gázárból mint nagyfelhasználó. más országokban a távfűtő 30%-kal olcsóbban jut a gázhoz/hulladékhőhöz, és ez fedezi az elosztás költségeit, így nem drágább, mint a magán. most már Budapesten is épít magának ilyeneket a távfűtő művek, és van, ahol csökken is a távhődíj (a támogatáson túl is).
3. a Kaszpi-tengeri önálló gázvezeték mellé javaslom felvenni az eocénprogramot, az energiafüvet, a dunai vízlépcsőrendszert is, ezek kb. egyformán átgondolt, életszerű és ésszerű javaslatok. mint többen írták, a cseppfolyós gáz tankerekben működhet (bár tényleg drága), az meg tengeri kikötőt feltételez. nem tudom, melyik kikötő lesz, amire rábízod Mo gázellátását (tudom, Rijeka, de akkor tényleg rábízod a gázellátást?). mennyiségben pedig nem lehet eleget tankereken szálítani, ez egy kiegészítő megoldás.

Szmöre 2009.01.05. 17:06:04

@Zzoorroo:

Talán nem voltam telejsen egyértelmű az előbb. Olyan nem találsz, aki ennyire csupán a gázra támaszkodna, és csak egy helyről szerezné be.
Az egyoldalú import függőség akkor igazán súlyos, ha az adott nyersanyag az energiaellátás fő lába. Nálunk így van.

A Balti országok (eddig) nagyban támaszkodtak az atomenergiára, emellett kikötőik is vannak, hogy fogadják a cseppfolyós gázt.

kroma 2009.01.05. 17:11:17

Elárulom nem csak a ruszkitól jön a gáz, Ausztria irányából is össze van kötve a gázvezeték az un HAG vezeték. Csak onnan kevés jön át ( Vagy mi adunk nekik), de nekünk nagyon kevés, már tervbe vannak a további összekötések is.

sirarcheer 2009.01.05. 17:14:35

@Mária: Itt mindenkinek joga van hülyének lenni. ;)

Szóval ha Ő nyaral, és nem fizet be adót, nem ad bért, nem könyvel, azt megteheti.
A munkavállalónak ebbe nincs beleszólása. Max. sürgősen másik állást keres.
A felügyeleti szervek majd megbüntetik. /vagy nem/

El kéne feledni a durcáskodást, meg indokok keresését arra, miért nem dolgoznak a munka vállalok.
Alapíts céget, tanulj tovább, tanulj nyelveket.

Szmöre 2009.01.05. 17:15:03

@kroma:

Akkor kérlek járj utána, hogy az Ausztria felől érkező gáz pontosan honnan származik. Ki fogod találni. Teljesen mindegy, hogy a közvetítőcégek milyen irányból hozzák be (elenyésző mértékben) a gázt, ha a fő ellátó azonos.

kroma 2009.01.05. 17:17:22

@Szmöre: Igen jön a ruszki gáz is rajta , de jöhet norvég is.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.01.05. 17:22:33

zorroo,
bocs, de a balti államok egy részének pl elképzelhetetlen lenne a léte az oroszok nélkül. nem a gáz a legnagyobb problémájuk.
de hidd el, ha lenne esélyük alternatív megoldásra, nem haboznának.

Szmöre 2009.01.05. 17:23:23

Akár jöhetne is, de nem jön. Merthogy csak "ruszki" gáz jön rajta.

hairmann 2009.01.05. 17:39:03

@movhu: Ezért a 86 éves kisnyugdíjas anyám, aki gázfűtéses kis bérlakásban lakik, valószínűleg körbecsókolna. Meg sokan mások is.

Panka-manka 2009.01.05. 17:55:16

Energiafelhasználás radikális csökkentése kellene.
Be kéne szüntetni minden gázártámogatást, távfűtéstámogatást és az így felszabaduló pénzből alternatív energiaforrásokat fejleszteni illetve az energiahatékonyságot növelni pl: szigeteléssel.

kpityu2 2009.01.05. 18:32:10

" Ha az EU továbbra is impotensnek bizonyul közös álláspont kialakításához, akkor a magyar kormánynak kell lépéseket tennie:" ez tetszik. :D

Az atomerőműhöz: a ruszki urán mivel jobb mint a ruszki gáz ?

belekotty 2009.01.05. 18:41:31

No szögezzük le elő*, a csövön jövő gáz, az 90 százalékba metán, úgy hogy az gázneműként jön ide. Nem propán-bután.
Másoccor ha csökken a nyomás attól még jöhet ugyanannyi, csak eddig nem a max nyomás szerint kivehető teljes mennyiséget vették ki. Ha vizcsapod csöpög, akkor is ugyanúgy fog csöpögni ha csökken a nyomást, de te nagyobbra nyitod.

Pszt! 2009.01.05. 18:42:37

Ismét egy írás, ami csak azért született, hogy a kormányt mocskolja. Tökéletesen logikus és igaz, amit Molnár Csaba mondott.
A 40 fokban atlétatrikós meccsnézés pedig a marhaság netovábbja.
Ha a viki továbbra is fenyegeti a ruszkikat, majd egyszercsak megsértődnek és nem adnak gázt. Egyenlőre örüljünk, hogy a Gyurcsány jó kapcsolatokat ápol a Putyinnal.

belekotty 2009.01.05. 18:45:19

kpityu2 "Az atomerőműhöz: a ruszki urán mivel jobb mint a ruszki gáz ? " - Azé mert a Mecsekben még van 19 ezer tonna urán.
Ja és lehet Ausztráliától is venni, akik a világ legnagyobb termelői.

panka-manka "Be kéne szüntetni minden gázártámogatást" - Ki is volt az a barom politikus hogy ne emeljék a gáz árát?

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.01.05. 18:51:16

valaki fel világosíthatná az újdonsült miniszter urat, hogy a gáz biztosítása az energiaügyi miniszter feladata. jól bedobták a mélyvízbe. csak bele ne fulladjon

bertrane (törölt) 2009.01.05. 18:52:35

@smalladam:
Leninben a nacionalizmus csírája sem volt meg

Szmöre 2009.01.05. 18:54:23

@kpityu2:
annyival jobb, hogy az uránt beszerezhetjük Kanadából, vagy Ausztráliából is. Nem véletlen, hogy az uránnal sohasem zsarolnak az oroszok.

@Pszt!:
Az általad említett jó kapcsolatnak a teljes kiszolgáltatottság az ára. Az előnyöket viszont nem nagyon látom. Kérlek sorold.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.01.05. 22:41:34

az urán azért is jó, mert kis helyen elfér, és be lehet spájzolni jó sokat, ha olcsó. a sok uránból meg mégtöbb villany lesz (meg persze atomszemét is).

ezért aztán nincs hiszti a piacon. ja igen, és van piaca, nem úgy mint a gáznak.

tevevanegypupu 2009.01.06. 18:14:41

Na megsertodtek, nem adnak..
Lesz-e vajon gazaremeles?(:

kroma 2009.01.06. 18:21:56

Korlátozási kategóriák
I. kategória: olyan ipari, kereskedelmi szolgáltató és mezőgazdasági fogyasztó, amely 2500 m3/óra lekötött teljesítményt meghaladó, de a megszakítható kategóriába nem tartozó, technológiai károkozás nélkül elvonható, háztartási és kommunális fogyasztókat nem érintő gázfogyasztást végez. A korlátozás végrehajtására rendelkezésre álló időtartam legfeljebb 4 óra.
II. kategória: olyan ipari, kereskedelmi szolgáltató és mezőgazdasági fogyasztó, amely 2500 m3/óra és 500 m3/óra lekötött teljesítmény közé eső, technológiai károkozás nélkül elvonható, háztartási és kommunális fogyasztókat nem érintő gázfogyasztást végez. A korlátozás végrehajtására rendelkezésre álló időtartam legfeljebb 4 óra.
III. kategória: olyan ipari, kereskedelmi szolgáltató és mezőgazdasági fogyasztó, amely az I. és II. kategóriákba nem sorolható, kivéve ezen fogyasztó háztartási és kommunális célú gázfogyasztási hányadát. A korlátozás végrehajtására rendelkezésre álló időtartam legfeljebb 8 óra.
IV. kategória: kommunális fogyasztók, az V. kategóriában szereplő kommunális fogyasztók kivételével.
V. kategória: háztartási és a külön jogszabályban meghatározott kommunális fogyasztók.
A kategóriák számozása egyben korlátozási sorrend is. A magasabb korlátozási kategóriába tartozó fogyasztók csak abban az esetben vonhatók be a korlátozásba, ha a korlátozásba bevont gázátadókon keresztül vételező, alacsonyabb korlátozási kategóriába tartozó fogyasztók vételezés csökkentési lehetőségei már kimerültek

Steve the Great 2009.01.06. 20:36:41

@kroma: Az V. csoport után vajon marad még valaki?

kroma 2009.01.06. 20:42:21

Hát a kormány :))

patomio 2009.01.06. 23:17:28

majd' végzett áramlástechnikai gépészként azt mondom ,hogy az hogy a nyomás kevesebb, mint a szokásás, de u .akkora mennyiséget kapunk még lehet igaz.de persze valoszínübb hogy hazudtak a kommunisák:)
amúgy meg a gáz még mindig gyakorlatilag a legjobb energia forrás.
az áramellátás jelentős része is gázturbinás erőmüvekből van biztosítva.

kroma 2009.01.07. 08:33:06

@patomio: Nem, hazudtak hidd el, ennél a bizonyos cégnél dolgozom és láttam, hogy bejön az a mennyiség amit kértünk.
süti beállítások módosítása