Melegséget!
2009. január 11. írta: Skrabski Fruzsina (lelkylola)

Melegséget!

 Tegnap este egy férfi ült a szomszéd autóján. Bólogatott a feje. Ápolatlanul, részegen vonaglott ott. Tettem egy kört, mert nem mertem hazamenni. Az utca sötét volt, a ház is. Az ismeretlen pedig épp a kapunk előtt támasztotta az autót. Attól féltem, hogy leüt, vagy rámesik.

 Végül leparkoltam és berohantam a kapun. Amikor már biztonságban éreztem magam, odaszóltam neki, hogy menjen haza, mert itt meg fog fagyni.

 - Éppen ez a baj, angyalom. Nincs hova hazamennem - szólt vissza. Az ablakból lestem, hogy ott van-e még? Ott ácsorgott tovább. Nem tudtam, hogy mit tehetek? Egyszer már ugyanilyen hidegben kihívtam a mentőket egy hajléktalanhoz, de rossz lett a vége. A hajléktalan nem volt hajlandó elmenni a mentősökkel. Semmi sem oldódott meg.

 Ezért most nem hívtam mentőt. Összepakoltam a tegnap rendelt indiai kaja maradékát, kenyeret, meg sonkát. Kivittem neki, és adtam még egy ötezrest. Megígértettem vele, hogy nem fagy meg. Megígérte, és lassan elvonszolta magát. Lehet, hogy már megfagyott. Ha alkoholt vett a pénzből, akkor nehezen élhette át az éjszakát, hacsak nem maradt a kocsmában. Nem tudom, van-e olyan szállás, ahol párezer forintért el lehet tölteni egy éjszakát? Hova mehetett?

 Lehet, hogy egy másik gazdag ház elé ment, és ott is kapott pénzt.

 Szeretnék segíteni, de olyan nehéz. A végén még ideszoknak. Nem olyan nagy baj az sem, de nem is megoldás.

 Egy nagyon jó barátom is hajléktalan lett. Megőrült. Mindenki fél tőle. Kiszámíthatatlan és agresszív. A saját családja is menekül előle. Aki segített neki, attól lopott. Újra és újra megjelenik és követelőzik. Mindenki azon töpreng, hogyan segíthetnénk neki, de még senki sem találta ki, hogy mi lenne a megoldás. Az lenne a jó, ha kezeltetné magát, mert pszichopata, de nem hajlandó elmenni orvoshoz.

 Egyszer eltűnt. Azt hittük, hogy meghalt. Borzasztóan furdalt a lelkiismeret. Aztán fél év múlva előkerült. Egy józanabb pillanatában találkoztam vele az utcán. Könyörögtem neki, hogy mondja meg, hogyan lehetne rajta segíteni. Nem válaszolt. Adtam neki egy puszit és azt gondoltam, hogy biztos elkapok tőle valami betegséget. De nem kaptam.

 Ősz óta 33 ember halt meg a hideg miatt. Nem tudom, hogyan lehet segíteni. Szelídolajfa összegyűjtött néhány lehetőséget. Ennyi.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr1869280

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vallásos Ábrándozók 2009.01.11. 14:39:21

Akik tényleg fáznak...Te beérsz a lakásba átfagyva.Nekik nincs hova beérni...Te az ágyban dideregsz kicsit.Ő az aluljáróban, nagyon...Neked fáj a hideg.Neki, lehet, hogy halálos...A hajlék nélküliekről. Szelídolajfáéknál egy hasznos írás arról, mit is leh…

Trackback: Sárdobáló 2009.01.11. 10:22:37

MentőkMa este mentőt hívtam a Nyugati aluljáróban egy hajléktalanhoz. Mielőtt odaértem hozzá próbált bekúszni a jóval megelegebb metróba, de onnan az egyik ellenőr egy egyszerű kézmozdulattal kiküldte.  Nem tudtam megállapítani a korát, általában nem…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mr.joshua 2009.01.11. 13:51:29

@heima: Én azt hiszem, hogy minden egyes hajléktalan eleinte vissza akar kerülni a "normális világba". Rettenetesen ijesztő lehet, ha az ember szembesül vele, hogy nincs hova mennie és kihez fordulnia, egészen egyedül van és magárahagyott. Aztán az első sokkon, vagy pánikon túljutva bizonyára belefásul a túlélésbe, és egészen más értékrend szerint kezd el működni az agya.
Éppen a napokban gondolkodtam azon, milyen lehet mínusz 5 fokban az utcán, milyen lehet, ha sehova nem lehet hazamenni. Teljesen megértem azokat,akik az alkoholhoz nyúlnak ilyen esetben.
! Ugyanakkor ordítani tudnék, ha a buszon büdös van ! - mielőtt valaki nekemesne.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.01.11. 13:53:01

@homoródkarácsonyfalvi: ez a hazai urbánus, művelt középosztály 2009-ben.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.01.11. 13:59:24

@mr.joshua: A hajléktalanok kb. 5%-a önként választotta a hobo életformát. Igaz, nem ők lesznek azok, akik az úri közönséget büdösségükkel stb. zavarják. Gyakran nem is városokban élnek.

Másik kb. 95%-uk szándékuk ellenére került abba a helyzetbe, amiben van. Egy részük persze mentálisan beteg, vagy alkoholista stb., más részük pedig a hajléktalanlét következtében szenved olyan torzulásokat, hogy a visszailleszkedésre egyre képtelenebb lesz.

homoródkarácsonyfalvi 2009.01.11. 14:00:07

@dzsucseharcos: nem igazán igazodom ki. Nekik például van szavazati joguk?

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.11. 14:04:37

@homoródkarácsonyfalvi: van szavazati joguk. Akiknél nincsen semmilyen kizáró ok. Kell egy egyszeri papírt szerezni a jegyzőtől és szavazhatnak.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.01.11. 14:07:50

@homoródkarácsonyfalvi: Van, sőt, kedvenc ötletük az, hogy cenzust kell bevezetni, hogy csak nekik lehessen.

homoródkarácsonyfalvi 2009.01.11. 14:08:05

@calam: elnézést, én nem a hajléktalanokról kérdeztem, hanem azokról, akik a fenti hozzászólásokban minden szolidaritást megtagadnak.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.11. 14:09:50

@homoródkarácsonyfalvi: hát, gondolom rájuk is az vonatkozik, amit írtam, de bocs, h félreválaszoltam

ged 2009.01.11. 14:15:43

Teljesen egyetértek Tímea3-mal.

Javaslatom is van a hajléktalan kérdésre: készítsünk belőlük komposztot, így igazán hasznossá válnának a közösségünk számára, mert jelen pillanatban ők semmilyen mértékben sem szolidárisak felénk, így viszonzásképp sem várhatnak többet el tőlünk.

Musachi 2009.01.11. 14:20:07

@Timea3 : "levinni a Viharsarokba"... szőnyeg alá szoktad söpörni a koszt otthon, mi? Te k_g állat!

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.01.11. 14:20:28

@ged: Nem szappant?

Egyébként megértem a hozzászólók indítékait. Mikor kerülnek olyan helyzetbe, amikor mondogathatják (és helyeslő hallgatóságuk is van), hogy ki "pusztuljon" és ki ne? Hát most! Élet-halál urai :)

mr.joshua 2009.01.11. 14:21:10

@homoródkarácsonyfalvi: a calammal való párbeszédeden mosolygok.

homoródkarácsonyfalvi 2009.01.11. 14:24:32

@dzsucseharcos: Hát akkor ne ők mondják meg, a rohadt életbe!

nyekk 2009.01.11. 14:26:36

Én régebben adtam a házunk környékén lebzselő hajléktalanoknak egy-két ezer Ft-ot. Aztán hajnalig hallgattam a részeg handabandázásukat az én ablakom alatt, az én pénzemből. Meg kerülgettem az összebrunyált, össze rókázott járdát, és ha megláttak reggel, hogy indulok a kocsimhoz, mind rám rontott, hogy főnök főnök adjon egy kis lóvét. Amikor becsuktam a Róbert bácsi konyházját, akkor aztán lett kurvaanyádozás, rohadt milliomosozás. És igen fáradtságos munka lett elűzni, meg kiútálni őket a ház környékéről. Mondjuk azt egyiknek sem kívánom, hogy megfagyjon, de nem könnyű segíteni neki. És elsősorban nem az állampolgár dolga lenne igazán. Jellemző, hogy volt köztük egy (állítólag) cukorbeteg . Miután ő is elitta a kapott lóvét, megint jött, hogy ő cukorbeteg, és adjak még neki kajára, mert különben leesik (vagy fölmegy) a cukra? Hogy akkor miért nem kaját vett az előtte félórával adott pénzt, arra nem akart válaszolni

ged 2009.01.11. 14:27:34

Nem "Élet-halál urai" akarunk lenni, csak szeretnénk _normális_ körülmények közt élni az életünket, ehhez hozzátartorik a kosz és szennymentes környezet, mindenfajta undorító betegséghordozó biorobotok nélkül.

homoródkarácsonyfalvi 2009.01.11. 14:32:18

Nyilván nem megoldás az összerókázott járda, a zaklatás az utcán, stb. De a magam részéről el nem tudtam volna képzelni, hogy a szolidaritás megtagadása ilyen erős véleményként jelenik meg, mint itt. Mármint pontosabban: 2004. december 5-e előtt volt ez elképzelhetetlen. Biztosan megvetést váltott volna ki. Azóta azonban a szolidaritás megtagadása nem tiltott, nem tűrt, hanem támogatott ideológia.

zsögödbenő 2009.01.11. 14:32:37

Hm.
Ez a homeless-kérdés nem egyszerű ügy. Egyik oldalról nyilván segíteni kéne valahogyan, a módszerek azonban felettébb kétségesek. Egy ismerősöm sokáig önkénteskedett, a vége az lett, hogy iszonyatosan kihasználta 4-5 ilyen arc, odaszoktak (bizony, használható ez a szó...) a lakóhyelye környékére, ami nem nagyon tetszett másoknak (jogosan...), sokszor szinte többet adott nekik, mint ami saját magának maradt....aztán az egyik hajléktalant a sokadik protekció ellenére sem fogadták már be szállásra (persze mindig piás volt), egyszercsak meghalt. Az ismerősöm szerencsére azóta kiszállt ebből a dologból....így biztosan nem működik. A legnagyobb baj, hogy a legtöbb homeless nem is akar együttműködni azokkal, akik segítenének. Márpedig enélkül nehéz bármit is tenni. És így érthető azok dühe is, akik azt látják, hogy az adónkból fenntartanak nekik egy intézményrendszert, ami nem éri el a célját. Mindeközben az adónkból már nem tartanak fenn pl. iskolákat, kórházakat etc., amik az adófizetőknek nyújtanának szolgáltatást. Ez így azért sajátos kontraszt...
És azt se felejtsük el, hogy valóban elképesztő, amit Bp. egyes helyein láthatunk. Nekem szinte napi "élmény" a Ferenciek tere aluljáró...a látvány, a szag együtt durva és undorító....

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.01.11. 14:34:00

@ged: Értem én, értem én. Nem akarnak élet és halál urai lenni, csak normális körülményeket szeretnének: munkatáborokkal és emberekből (pardon, undorító biorobotokból) készült komposzttal.

mr.joshua 2009.01.11. 14:39:53

A radikális megoldásokat hirdetők figyelmébe: aki nem tud segíteni magán, az nem is fog, vagyis így marad minden, amit - ha nem tetszik - meg kell változtatni. Kinek, ha az állam nem teszi (az amúgy kötelező feladatást)?
Vagyis ha hányok a szarban fetrengő alkoholszagú leállatiasodott szerencsétlenektől, akkor mi a megoldás?

homoródkarácsonyfalvi 2009.01.11. 14:50:04

@Mária: Nem volt kormány ideológia az, hogy a szolidaritást meg kell tagadni, és csak a network részére van hely az országban.

Mária 2009.01.11. 14:52:02

@zsögödbenő: ez a feladat meghaladja az önkéntesek alapképességeit és nagy a veszélye annak, hogy felkészítés nélkül a saját lelki egészségük is rámegy.

A képzett szociális segítőket tanfolyamokon készítik fel erre a munkára és a tananyag része az is, hogy hogyan tartsák meg érzelmileg a három lépés távolságot azoktól, akiken segíteni szeretnének.

Például azért, hogy ne menjenek rá érzelmileg maguk is a munkára, vagy hogy ne legyenek manipulálhatók a segítettek által.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.01.11. 14:52:11

@mr.joshua: A hajléktalanellátás a töredékébe kerül pl. a gázártámogatásnak vagy más olyan "szociális" kiadásoknak, melyek a nem különösebben rászorulókat érintik. Ezért mondják, hogy Mo.-n a szociális ellátások rendszere egyszerre elégtelen és túl bőkezű: válogatás nélkül mindenkinek oszt, a ténylegesen rászorulóknak viszont nem segít eléggé. Persze azok, akik nagy vonalakban sem ismerik a költségvetést, csak ordítanak tovább, hogy "az én pé'zemből támogatják őket". Nos, nem: az ő pé'zéből kampánycélú megaberuházásoktól a nyugdíjasok ingyen utazgatásáig, művészfilmektől a 800 ezer rokkantnyugdíjasig sok mindent és mindenkit támogatnak, a hajléktalanokat csak minimálisan. De hát ez nem is csoda: a hajléktalanok általában nem szavaznak, és nincsenek is elegen, a pártoknak nem kell különösebben harcolniuk a támogatásukért.

homoródkarácsonyfalvi: az ide írkáló szélsőségesekkel nincs sok értelme a vitának - a gondolkodások olyan távol van mindentől, ami "humánus" vagy "európai" (tudom, hülye szavak, de mégis), hogy ami marad, az a remény, hogy gondolkodásmódjukkal kisebbségben vannak az országban.

memo62 2009.01.11. 14:55:04

Volt ez az orszag mar 3 millio kuldus orszaga, laktak az emberek domboldalba vajt putrikba 10-15-en, a ruhajuk foltozott volt, de TISZTA. Nem a szegenyseguk teszi ingerulte az embereket, hanem az alkoholizmusok es a kosz amit maguk korul muvelnek es maguk utan hagynak.

mr.joshua 2009.01.11. 14:55:55

@dzsucseharcos: Korrekt. Megértem én azt, aki azt mondja, hogy lerugdosná a buszról a büdös kötekedőt, de aki erre viccelődve kontrázik, az menjen már a francba, hogy lehet ilyen baromságot írni, hogy likvidálni őket, gondolkozzon már.

homoródkarácsonyfalvi 2009.01.11. 15:00:46

@dzsucseharcos: Hát, egyáltalán nem hülye szavak, csak próbálják kiradírozni a szótárból. Volt már ilyen, lehet pl. egy kis 30-as évekbeli német vagy szovjet irodalmat olvasgatni.

mr.joshua 2009.01.11. 15:03:22

@homoródkarácsonyfalvi: És a megoldási ötletek is hasonlóak...

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.01.11. 15:04:04

Rettentő primitívség ez a likvidáljuk a hajléktalanokat mentalitás. Én kérek elnézést!

homoródkarácsonyfalvi 2009.01.11. 15:04:40

@mr.joshua: Az egészben az az elképesztő, hogy sokan nem veszik észre: előbb-utóbb rájuk is sor kerül.

mr.joshua 2009.01.11. 15:05:32

@lelkylola: Sajnálom, hogy ez lett a posztodból.

zsögödbenő 2009.01.11. 15:05:40

@lelkylola: Ez így van. De mi a megoldás? Mert az, amit most annak vélnek, azaz leginkább kvázi emberi jog a közterületen ferengés, odaszarás, hányás, járókelők zaklatása, nos ez talán mégsem a helyes út...

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.01.11. 15:07:30

@mr.joshua: Ugye ha eljátsszuk a hideg cinikust, minden "szolidaritást" elfelejtünk stb., és a hajléktalanságról csakis úgy gondolkodunk, mint a büdösség vagy a városkép romlásának problémájáról, még akkor is lehet érvelni egy kiterjedtebb és a hajléktalanok visszailleszkedését lehetővé tevő ellátási rendszer mellett. Pl. mert egy visszailleszkedett "munkavállaló" végül sokkal "hasznosabb" a társadalomnak, mint mondjuk egy hulla. Vagy mert egy visszailleszkedett "munkavállaló" kisebb eséllyel fogja ronatni a városképet, mint az, akit időnként rendőri erővel kirúgunk a városból, aztán visszalopózik. Tehát szolidárisnak vagy érzékenynek sem kell ahhoz lenni, hogy lássuk a wannabe szociáldarwinisták álláspontjának rövidlátó voltát. A wannabe szociáldarwinisták még az önösséget is elvétik, annyira szeretnék f/osztani az élethez való jogot.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.01.11. 15:09:52

@homoródkarácsonyfalvi: Már megszoktam, hogy szabadkozni kell, ha olyan nyálas dolgokat állítok, mint hogy valaki attól, hogy szegény, még nem tartozik egy másik fajhoz (ld. a "biorobotos" hozzászólót).

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.01.11. 15:10:33

@zsögödbenő: szerintem nem emberi jog a köztéren fetrengés. A vizelés, meg alkohol fogyasztás, pláne nem. Erre vannak szabályok, csak be kellene tartatni. Rengeteg városban megoldották már, tőlük kellene tanácsot kérni.

mr.joshua 2009.01.11. 15:10:45

@dzsucseharcos: De semmit csinálni mégis sokkal egyszerűbb.

zsögödbenő 2009.01.11. 15:16:40

@lelkylola: persze, hogy nem az, teoretice. Ámde a mai rendőrésgi és egyéb hatósági gyakorlat szerint az. És tényleg jó kérdés, mit lehet tenni azokkal, akik mondjuk az aluljárókban ilyen állapotokat teremtenek. Elviszi a rendőr? Abból lenne csak nagy felháborodás (meg ugy ehova is vinné...?). Menhely? Alkoholfogasztás tilos, így kikerülnek 1-2 nap után. Egyéb ötlet?

memo62 2009.01.11. 15:16:42

A munkahoz es a lakhatashoz valo jog is emberi jog. Csak ki tartja be?

Mat2 2009.01.11. 15:19:08

Sziasztok!

Nagy orom volt olvasni ezt a sok konstruktiv, szakerto kommentet.

A gusztustalan es budos hajlektalanokkal kapcsolatban egy hatterinfo: egyszer volt vmi riport egy szakertovel es azt mondta, hogy ha valaki az utcara kerul 4-6 het alatt epulnek le a "szocialis fekek" (pl. hogy mosdani kell) -- es innen nem nagyon van visszateres.

Az elviselhetetlen helyzet elviselesehez meg keves embernek van ereje. Az itt kommenteloknek sem lenne.

Es valoszinuleg hamar kialakul a "nem en tehetek rola" hozzaallas is. Ha a szemet indiaikaja-zabalo nem ad otodszorre, akkor az o k. anyjat! Volt egyszer riport a radioban egy norol, aki a gyerekevel a karjan koldult a metroban. Sokmindent kerdeztek tole, a legerdekesebb az volt, hogy mikent viszonyul azokhoz, akiktol penzt ker: gyulolte oket.

Azt hiszem eleg peldat latunk ra az eletben, hogy valaki a sajat hibaja miatt gyulol masokat -- igy konnyebb, nem igaz?

Egyebkent pedig a fo fikazok es megmondok kiterhetnenek arra, hogy ok mikent segitik a hajlektalanokat: konkretumok szintjen min 4-5 mondatban. Hadd okuljunk.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.01.11. 15:31:10

Érdekes, hogy a lelkizőknek sem jut eszébe, hogy a hajléktalanokon semmilyen materiális jellegű beavatkozás nem segít, mivel ezeknek a lelkük sérült. Éppen ezért a nekik pénzt és szállást adni óhajtó idióták semmivel sem teszik jobbá az életüket, mint azok, akik likvidálnák őket.
Továbbá az, hogy a lelki épülésük fontosságát senki még csak meg sem említi, a posztolók lelki sivárságát is hűen tükrözi. Ennél fogva egyik álláspontot képviselőnek sem lehet oka önmagát humánusabbnak gondolni, illetve a likvidálni szándékozók sem kevésbé tehetetlenek, mint pénzelők. Uóbbi mondatom némi magyarázatra szorul. Azért nevezem tehetetlennek a likvidálni akarókat, mert azok valójában csupán a likvidálás gondolata mögé rejtik tehetetlenségüket, a valóságban képtelenek lennének ártani gyámolításra szoruló embertársaiknak. Az a fajta, aki hajléktalanokat rugdos, nem posztol blogokban.
Én magam a lelkizős társulatot képmutató debileknek tartom, mivel a látszólagos segítségük valójában mélyebbre taszítja azokat a szerencsétleneket.

csirkepogo 2009.01.11. 15:36:15

Aha.
Mióta kommenteket olvasok, azóta erősödik bennem az elhatározás, hogy amint lehet, lelépek ebből az országból.

Egy lehetőséget látok ezen kívül: A keleti határ mellett földmunkagépekkel, bazinagy állat Caterpillarokkal felvonulni, ledózerolni az egészet a picsába, utána felszántani, behinteni sóval, aztán 40-50 év mulva újrakezdeni az egészet.

Ennyi sötét marhát.

kis_csirke 2009.01.11. 15:54:48

@Mr Falafel: ajánlom figyelmedbe Maslow szükséglethierarchia piramisát. Amíg az ember nem kap enni-inni és nincs fedél a feje fölött, addig nincsenek lelki igényei. Így működünk, te is, én is.

Nyilván itt a "tűzoltásról" beszélünk, amikor próbáljuk a szerencsétleneket átsegíteni egyik napból a másikba. Hosszabb távú krízismegoldás (állami feladat) során kell a lelket is ápolni.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.01.11. 16:11:47

Sajnálom, hogy így eldurvultak a vélemények, Tímea3 értékes hozzászólásától kénytelen voltam megfosztani a t. közönséget.

papamaci1 2009.01.11. 16:17:54

"Aki nem képes fenntartani magát annak pusztulnia kell. Ez a természet törvénye. A maradék hat-hétmillióan meg elkezdhetünk majd egy életképes országot építeni."

Na kérem , ezt úgy hívják. :FASIZMUS.
Hárommila nyugdíjast gázkamrába. Fél-egymillió csökkent képességü sérültet gázkamrába, Egymillió alkoholistát gázkamrába. Félmilla munkanélkülit gázkamrába.
A maradék LIBERÁLIS PARADICSOMOT épít...

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.01.11. 16:19:18

@Mária:
Ez jellegzetes nagyvárosi probléma, Salgótarjánban valószínűleg ritkábban találkozik vele az ember. Én sem láttam Zalaegerszegen tíz év alatt talán egyetlen, hajléktalannak kinéző hajléktalant sem.

Ettől még válaszolhattál volna a kérdésemre: mit tettél volna Lola helyében?

Thulsa Doom (törölt) 2009.01.11. 16:43:26

@papamaci1:

"...Na kérem , ezt úgy hívják. :FASIZMUS."
Nem. Ezt úgy hívják: természetes kiválasztódás. Evolúció. Ami ezen kívül van, az néhány unatkozó "értelmiségi" agymenése.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2009.01.11. 16:44:30


lelkylola írása annak a civilzált, empatikus, európai embernek a kétségbeeséését tükrözi aki éppen találkozik egy nehezen feldolgozható jelenséggel. nem okoskodik, nem teoretizál, hanem elmondja amit érez. egy másik ember szenvedése indítja meg (ez amúgy le ír neki néhány fűtőt jobbikalkoszorúzásügyben is, mert eszerint valóban az áldozatok miatt történt a dolog). mi történik, leanyázzák. ezért. na ez annyira jellemző erre az országra.

Holly Golightly 2009.01.11. 16:53:51

Lola, szerintem jó, hogy adtál neki kaját, bár a pénz tényleg felesleges. Én december utolsói heteiben vettem néha péksüteményt azoknak az óvodás korú gyerekeknek, akiket az anyjuk kivitt az aluljáróba karácsonyi dalokat énekelni, miközben ő koldult. (Szocializáció csúcsa ez is...) Meg mosolyogtam is hozzá, ami a gyereknek valószínűleg jó volt, az anyja meg gondolom elküldött a francba magában, de az nem érdekel.
A Vöröskeresztnél dolgozókról nekem is van pár sztorim, hogyan osztogatják szét a fél rokonság körében a kapott adományokat, szóval inkább más szervezeteket részesítsetek előnyben. Mondjuk a baptistákat, az ugyan egyház, de hál'Isten nem történelmi, úgyhogy elég alter és haladó a "katolikus" szótól sikítófrászt kapó kedves bloggerek számára is.
Amúgy meg tök nehéz kérdés, mert kiszúrás a többi utassal szemben az összehugyozott ülés a BKV-n, de kiszúrás a hajléktalanokkal szemben, hogy a menhelyeken ellopják a cuccaikat (tényleg, a kórházakban felesleges széfeket nem akarják eladni nekik?), és az se oké, ha azt mondjuk, hogy menjenek el dolgozni, mert ha a normális körülmények között élő, adott estben még valami szakmát is tanult emberek se kapnak munkát, akkor majd pont egy hajléktalant fognak alkalmazni, persze... Szóval a lakáshelyzettel kéne kezdeni valamit szerintem, mint tudjuk, a moszkvaiakat is ez rontotta el... ;)
Különben vicces, hogy ti is csomóan az államtól várjátok a helyzet megoldását, de közben ki vagytok akadva, hogy a fél ország segélyért ácsingózik... A hajléktalanok helyzetének megoldása persze állami feladat, de nehogy már ne legyen szükség hozzá civil kezdeményezésekre is!

kis_csirke 2009.01.11. 17:04:47

@Holly Golightly: köszi, nagyot épültem a véleményeden! A kórházi mutyis széfek ilyen irányú felhasználására tett javaslat nagyon jó ötlet!
Az egyensúly végett hangsúúúúúlyozom az állam szerepét, a keresztény tanításoknak amúgy is része az irgalmasság cselekedetei (azt bírom, hogy Jézus nem cifrázta túl. Nem olyanokat mondott, hogy "ha éhezőt látsz, vond kérdőre " ,hanem azt, hogy "adj neki enni", oszt csókolom, ennyi).

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2009.01.11. 17:26:18

@TuRuL_2k2: en naponta hajlektalanokkal foglalkozom zalaegerszegen, van hajlektalannak kinezo hajlektalan.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2009.01.11. 17:27:54

meglepodnel mennyi van csak zegen...

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.01.11. 17:32:29

@éjszárny-zöldi:
A '90 és 2000 közötti időszakban jártam minden nap Zegen, azóta csak évente néhányszor, talán ezért nem láttam.

Mária 2009.01.11. 17:32:54

@TuRuL_2k2: Lola helyében kerestem volna egy telefonszámot, amit fel lehet hívni hasonló helyzetben. Ha naponta esek át a küszöböm előtt fekvő hajléktalanban és segíteni akarok, akkor keresek egyet.

Valószínűleg nem a mentőket hívnám, mert, bár társadalmi célú hirdetések harsogják, hogy a mentőket kell hívni, nem hinném, hogy az ő feladatuk lenne a hajléktalanok "eltakarítása" az utcákról.

Meg azért sem, mert a mentősök egyrészt nem erre a feladatra vannak felkészítve, másrészt félnék, hogy amíg ők egy hajléktalannal piszmognak, addig valaki meghal infarktusban vagy agyvérzésben, mert nem érnek időben oda.

Ebből a szempontból a "hívjuk a mentőket" kampány sem több, mint üres képmutatás a médiában.

Ha tanácstalan lennék telefonszám ügyben, bár nem tudom, hogy Lola fiú-e, avagy lány, feltennék egy kérdést valamelyik látogatott fórumra, például az nlc fórumára, azzal, hogy ott ül a lakás előtt egy félig kihűlt ember, mit lehet vele csinálni. Nagyon segítőkész közönség szokott ott összejönni és mindig van kéznél hozzáértő szakember.

Salgótarjánban, bár valóban nem jellemző, hogy hajléktalanokat lát az ember, amíg melegebb volt, naponta mentem el egy hajléktalan mellett, akinek a törzshelye az egyik buszmegálló volt. Sokszor hallottam, ahogy ismerősként beszélget az arra lakókkal.

Szokott vele egy kutya is lenni. Egyszer a kutya eltűnt mellőle. Az emberek kérdezték, hol a kutya. A hajléktalan pedig mondta, hogy valaki nagyon megverte a kutyáját... és csak remélni lehetett, hogy őt magát nem hagyták jól helyben.

"Lola helyében" egyébként nehéz bármit is tenni, ott és akkor, egy konkrét helyzetben. A körülményeket, a környezetünket, a hozzáállásunkat kell úgy alakítani, hogy legyenek, akik felkészült szakemberként foglalkoznak a lecsúszott emberekkel és ne legyenek olyanok, akik sajnálják minderre a pénzt, a szállóra, a fűtésre, a szekrényekre, a szekrényeken a lakatra, a szociális segítő képzésére, bérére. És olyanok se legyenek, akik a bajba került embert nem látják másnak, mint egy egzotikus, ám undorító állatfaj egy példányának.

Eltakarításról, teherautókról, más hasonló durvaságról fantáziálgatni persze könnyebb, mint ahogy könnyebb finnyáskodva felkínálni pár szendvicset, majd felháborodni azon, hogy a hajléktalan mégis inkább a pénzt akarná.

Azt persze tudom, hogy az egyszerű polgárnak nem sok lehetősége van számonkérni bárkin is, hogy miért pont úgy osztják szét a pénzt a nagy közösből, ahogy, miért nem úgy, ahogyan logikusabb, okosabb és kifizetődőbb lenne a pénz szétosztása.

Egyértelmű, hogy sokkal olcsóbb fenntartani egy este nyolctól reggel hatig nyitva tartó szállót, pár műbőr matraccal, ócska szekrényekkel, székekkel, mint szakembereket képezni és lehetőséget, esélyt adni azoknak az elemi szintű újrakezdésre, akik élni is akarnának a felkínált lehetőséggel.

És szembenézni azzal, hol tart most ez az ország mind anyagilag, mind morálisan, mind pedig mentálisan, az sem lenne éppen egy kellemes és szívesen vállalt feladat.

Pedig azzal a tükörbe nézéssel kellene elkezdeni mindent.

Nagykevély 2009.01.11. 17:38:18

Micsoda képmutató, rossz szövegek. Az igazi, retkes, szétivott agyú pesti csövesre nem tudok emberként tekinteni. Az állat is tisztogatja magát, úgyhogy annak sem nevezném, talán tényleg a biorobot a legjobb. Nem elég rendszertanilag homo sapiensnek születeni, úgyis kéne élni.
Sajnos felnőtt Magyarországon a szocializmus végére egy teljesen életképtelen, akaratgyenge, perspektivátlan, igénytelen (férfi)generáció, amelyik képtelen megoldani a saját problémáit. Tele vannak velük a kocsmák, két doboz szofi, leszázalékolás, otthon fetrengés, aztán miután anya kipattintja a lakásból, irány az aluljáró, hacsak a tüdő/gyomorrák nem gyorsabb.
Az 1920-as években százezrek laktak vagonokban, a háború után szintén szintén százezrek lettek hajléktalanok és mégis, senkinek sem jutott eszébe, hogy feladja, életmódszerűen az utcán heverésszen részegen vagy ne dolgozzon.

Téglagyári Megálló 2009.01.11. 18:08:32

@Nagykevély:

"Micsoda képmutató, rossz szövegek. Az igazi, retkes, szétivott agyú pesti csövesre nem tudok emberként tekinteni."

Szép ez a két mondat így rögtön egymás után. Azért nem vagy menthetetlen: kaphatsz segítséget, ha le akarod küzdeni az undorodat.

Ez vagyok 2009.01.11. 18:10:36

Aki embernek érzi magát és van egy kis emberi tartása küzd azért, hogy megteremthesse az emberhez méltó életet magának lelki, anyagi téren. Ha sikerül neki az állam megfizetteti vele adók formájában és aki ezt nem teszi, vagy nem hajlandó megtenni, akkor gondoskodik róla. Ha már adómmal kifizetem az összes szociális, munkanélküli, rokkant meg mindenféle segélyeket, meg eszementféle horror támogatásokat, meg a hajléktalanok pénzemésztő, ámde hasztalan támogatását és beveszem, hogy ezek a horror összegek arra fordítódtak, elvárom, hogy ne kelljen még külön támogatnom, elviselnem indoktrinációjukat lakhelyem környékén.

Hajjakend 2009.01.11. 18:34:07

A létező törvények betartása és a létező szolgáltatások használata lenne a megoldás.

1. Ha valaki egy rakás homokot lerak a háza elé közterületre, akkor fizetnie kell érte közterület használati díjat. Ha ott lakik akkor nem? Ha nem tud fizetni akkor rója le közmunkával, pl. takarítson fel ott ahol a homelessek összerondították a várost. Ha nem teszi meg akkor csukják le ugyanúgy mint az adózó polgárt ha nem fizet adót. A börtönben van ruha, kaja, fűtés.

2. A BKV nem közterület, hanem magánterület, ahogy a bevásárlóközpontok, plazák is. Az tartózkodhat ott aki betartja a rá vonatkozó szabályokat. A plazák esetében ez érvényesül, a BKV esetében nem. Tessék betartatni a szabályokat és nem a fizető utasokat macerálni.

3. A hajléktalanoknak van hajléktalanszálló, egyes egyházak adnak szállást. A mi adónkból fizetjük ezeket (milliárdokat adunk erre). Azon lehet vitatkozni hogy ezek milyenek, lehet rajtuk javítani, de aki nem akar bemenni az magára vessen.

4. Aki munkaképes és nem akarja eltartani magát annak joga van éhen halni. Több olyan munkahely van ahol egyszerű fizikai munkára keresnek embereket munkásszállással, ruhautalvánnyal. El lehet menni dolgozni.

5. Aki nem munkaképes az vagy gyógyításra szorul, vagy szociálisan rászoruló, a magyar társadalomnak mindkettőre vannak drágán üzemeltetett rendszerei, amit szintén az adónkból tartanak fenn. Aki mindezeket nem kívánja igénybe venni, magára vessen, joga van belehalni.

Nem értek egyet azzal az álszeméremmel amivel ez a társadalom - és itt sokan - kezeli a problémakört. A rendszerváltozás azt is magával hozta hogy az egyén felelős magáért. A társadalom sokat tesz azért hogy ebből a felelősségből elvegyen, de alapvetően nem feladata helyettesíteni. Ha valaki utcán lakással, alkoholizmussal, lejmolással, lopással, dologtalan henyéléssel akarja tölteni az életét, joga van hozzá, csak meg kel fizetnie a következményeit.

A szocializmusban az ilyeneket munkahelyen belül tartották, vagy bezárták valahova (KMK). Most lehet választani, de ezzel a választással a felelősség is együtt jár.
Több olyan családot ismerek aki a homeless színvonal alatt él (nincs meg a napi 6000 Ft tesco-s kocsitolásból meg lejmolásból), segélyszervezettől kapja a ruhát mégsem áll sorba ingyen ebédért hanem kapar hogy kimásszon, és tisztességesen dolgozik. Őket csúfoljuk meg ha a dologtalanoknak adunk.

A magam részéről két szegény családot segítettem rendszeresen, és az egyiknek sikerült talpra állni. Meg is érdemelték. Ha arra alkalmas embert/családot látok és tehetek érte valamit, teszek is, és úgy gondolom hogy az itt posztolók ha ennyit tesznek, már jobb lesz ez a társadalom.
Viszont SOHA nem adok egyetlen fillért sem utcai homelessnek sem újságért sem kérésre, semmiért. Olyan már volt hogy vettem ilyennek egy reggelit, de azért is csak anyázást kaptam.
Ezzel véleményem szerint csak az alkoholizmus terjedését támogatom vagy a koldusmaffia (merdzsóban ülő) vezetőit gazdagítom.

heima (törölt) 2009.01.11. 19:52:20

@mr.joshua: nézd meg a videot, amit linkeltem, semmivel nem mondtam többet, mint a hajléktalan, súlyosan beteg költő, aki ennek ellenére egy igazi úr. Ha ő tud, akkor mindegyik tud.

heima (törölt) 2009.01.11. 19:53:32

@calam: tudom h idegesít, hogy folyamatosan szembesítelek a hülyeségeiddel, de ne a hírhozót bántsd!

heima (törölt) 2009.01.11. 19:56:52

@homoródkarácsonyfalvi: képrdeztem már mivel legyek szolidáris, az aluljárókat elöntő húgy és hányásszaggal, az éjszaki agresszív lejmolással, a totális igénytelenséggel?

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.11. 19:57:25

@heima: ezt most nem is értem, egyértelműen mellébeszélsz

heima (törölt) 2009.01.11. 20:00:00

btw kurvára nyugodt elehet mindenki, itt a dolgozó nép már rég kisebbségben van, ez itt a herék országa, és nem si fog demokratikusan ez megváltozni egyhamar. nem kell félni olyan radikális dolgoktól, mint a munka, legyetek nyugodtak!

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.01.11. 20:45:34

@kis_csirke:
Hogy a csába jön ide a Maslow piramis? Ezeknek az embereknek nem az alapvető szükségletei nem elégülnek ki, hanem egy súlyos lelki trauma áldozatai. Ezek mentálisan sérült emberek, akik nem egyszerűen az egzisztenciájukat veszítették el. Bosszant a korlátoltságod, bazmeg. Azt hiszed, ha adnál mindegyiknek egy saját lakást, pénzt és jó állást, attól megoldanád minden gondjukat? Nem vitás, talán ezerből 2-3 állapota normalizálódna. Persze, ebből egy sem olyan, aki évek óta tengődik az utcákon. A mentális leépülés csak igen ritkán fordítható vissza. Legalább is hosszú pszichiátriai kezelés szükséges. Nem éjszakai menedék kell ezeknek, hanem orvos. Baszom alássan, ez olyan triviális, mégis mindenki másról beszél.

Palincs 2009.01.11. 21:00:13

Lola: bár már többen megírták, ráerősítenék: érdemes a mobilodban, pénztárcádban tartani néhány hasznos telefonszámot. Kihez fordulj, ha hajléktalan/összevert gyerek/utcán rosszul lett ember szorul segítségre. Egyedül nem megy, de ebből nem következik, hogy tehetetlen vagy.

Walter Mellone: meglepődnél, ha tényleg nekilátnál telszámokat gyűjteni, hány katolikus szám gyűlne össze. Kisvárosban lakom, olyan személyt, aki befogadott a garázsába (kályhával is ellátva) egy hajléktalant, egyet ismerek: egy katolikus papot. Nem működött a dolog, de megpróbálta.

Olyan közösséget, amelyben otthon érzi magát egy hajléktalan, és egyet ismerek: egy katolikus csapatot. A közösség nagy része fiatal családos, néhányan egyedülállók, és van egy hajléktalan is. Hétről hétre összejárnak, és működik a dolog.

Ha túl sok kaja marad meg valami ünnep után, és szívesen odaadnám rászorulóknak, két helyet ismerek: a Máltai hajléktalanszállót, és egy szerzetesközösség cigánymisszióját. Ha fiatal családokat, vagy egyedülálló édesanyákat kívánnék segíteni, egy katolikus édesanyához fordulnék, aki több, mint ötven önkéntest szervezett össze családsegítésre.

Ami a templomot illeti, ahová járok, a növényeket meghalni viszik oda: téli átlaghőmérséklet kb. 6 fok, de mínuszok is simán beleférnek, így a megunt szobanövények kivégzésére kiválóan alkalmas. Ha jól meggondoljuk, a hajléktalankérdés megoldására is, de ahhoz át kellene venned az irányítást.

Azért az ökumenikus egység hetére készülve nem akarom érdemén felül fényezni a katolikus egyházat: egyszerűen egy katolikus városban lakom, a protestáns közösségek nagyon kicsik. De aki azt mondja, hogy a társadalom templomba járó 10%-ának kellene ezt a kérdést kizárólagos módon magára venni, annak nem lennék a helyében azon a napon, amikor Jézus Krisztus a jobbjára és a baljára fogja állítani az embereket. Jó eséllyel hajléktalanok lesznek a tanácsadói.

memo62 2009.01.11. 21:02:18

@Mr Falafel:
Milyen lelki trauma erte oket? Lelki trauma ha valaki alkoholista es nem akar dolgozni? A haboru utan hajlektalanna valo embereket sokkal nagyobb lelki trauma erte, de ok akartak tenni valamit a sajat sorsuk erdekeben!

kis_csirke 2009.01.11. 21:14:46

@Mr Falafel:
Szerintem te nagyon naív vagy. Amit leírsz, azt a könyvekből olvashattad, de az élet egész más. Próbáltál te már hajléktalannal beszélgetni? Én egy évig önkénteskedtem egy máltais éjjeli menedék vonaton. Hát ők nem azt igénylik, hogy a "traumát" dolgozd föl, hanem azt, hogy adj nekik enni, legyen meleg, ne lopják meg. Szóba sem állnak veled! Ha hónapokig kiartóan jelen vagy a húgyszagú-büdös életükben, akkor lassan-lassan kirajzolódnak a sorsok. De ezek az emberek már nem akarnak semmit. Már a sérelmeik sem fájnak nekik. A jelen nap túlélése az egyetlen céljuk.

Sajnos az egész magyar társadalom egyre rosszabb mentálhigéniés állapotba süllyed. Ennek az okait lehetne vizsgálgatni, magyarázni, de fölösleges és úgyis sárdobálás lenne belőle.
Jelenleg annyira átgondolatlan, szervezetlen és pénz nélküli a hajléktalan ellátás hogy most csak tüneti kezelést lehet adni a szenvedés enyhítésére.

Téglagyári Megálló 2009.01.11. 21:20:33

@memo62:

Az mond valamit, hogy a bűnöst is szeretni rendelte Krisztus?

homoródkarácsonyfalvi 2009.01.11. 21:22:51

@heima: a kérdésedben két-három dolgot összekeversz.
Természetesen a magyar embertársaddal kell, hogy szolidáris légy. Ez emberi, erkölcsi kérdés, lelkylola ennek a hehézségéről írt a bevezetőjében.
A húgy és hányásszag, elképesztő körülmények megoldása jog szerint önkormányzati feladat. Nézz meg hasonló nagyságú, kulturált európai városokat, ahol az aluljáró aluljáró, a metró metró, stb. Demszky városában egyszerűen nem foglalkoznak vele. El tudom képzelni, hogy volna megfelelő közigazgatási szakértelem, de nem érdekli a városvezetést. Magyarázd el, hogy-hogy nem a Vörösmarty teret, meg a Városháza utcát pisilik össze a hajléktalanok? Tehát mégis csak az önkormányzat annyit meg tud oldani, amennyi éppen az uraknak fáj.
Az agresszivítás és a bűnözés pedig rendőri, tehát a kormány kérdése.
A szolidaritásról: szerintem soha nem tudod megítélni, hogy az illető milyen módon lett hajléktalan. Ez nem egy veleszületett betegség, hanem egyszerűen arról van szó, hogy valaki elveszti a lakhatási lehetőségét és az utcára kerül. Van, aki saját hibájából, van aki nem. MAGYARORSZÁGON erre nagyon sok az esély, és ahogy elnézem, egyre nagyobb. Az összes többi mocsok a hajléktalanná válás után jön. A szolidaritás azt jelenti, hogy az egyén által megoldani nem tudott problémákat a közösségnek (nálunk vannak válaszott szervek is) kell megoldani. Minden ember problémáját: így azt is, hogy a hajléktalan ne fagyjon meg, valamint a Tiedet, hogy ne kelljen szemétben, mocsokban járnod.

Téglagyári Megálló 2009.01.11. 21:26:46

@kis_csirke:

Én szoktam hajléktalanokkal beszélgetni, érdekes dolgokat lehet megtudni. És hálásak azért, ha végighallgatod őket.

kis_csirke 2009.01.11. 21:35:01

Vannak üdítő kivételek, akik már évek óta az utcán vannak, elfogadták a sosukat, ők már beszélgetnek.
Igen, nekem is van 2 emberem, akikkel beszélgetni szoktam (remélem, még nem fagytak meg). Az egyik Pista, egy volt bokszoló, a Mikszáth Kálmán tér környékén lakik. A másik Sándor, a Mária utcában. Őt tavaly elütötte egy autó ( kora reggel mata részegen egy autó elé billent), hónapokig kórházban volt, de legalább jól felerősödött. Nyáron éjjelente a környékbeli prostik járnak hozzá beszélgetni. Nagy az összetartás köztük, hiszen sem a prostikkal, sem a hajléktalanokkal nem beszélget az átlagos polgár...

heima (törölt) 2009.01.11. 22:29:46

@homoródkarácsonyfalvi: tök mindegy hogy lett hajléktalan, ha munkaképes, csak az számít hogy hogyan akar abból kitörni, én csak ebben tudok szolidáris lenni, de ebben nagyon.

Ha lehetne, például szívesen vennék téglajegyet, amiből mondjuk egy alapítvány megvenne egy lakótelepi házat, szociális program mellett X ideig szervezné a munkalehetőséget, majd utógondozással továbbléptetné a hajléktalant az albérletbe, ha van stabil állása. persze csak annak, aki ki is akar törni. ez nem olyan romantikus és jól eladható persze, mint amiről a széplelkek itt áradoznak, de ennek van értelme, szolidárisnak lenni az igénytelenséggel nincs. Nem a demszky szarja össze az aluljárókat, pedig nem a szívem csücske az ember.

Sőt, én még itt a felvetődő táborozást meg kényszermunkát se pártolom, felőlem bárki választhatja azt, hogy az utcán él, de akkor se legyen büdös, tetves, összehúgyozott. Nézd meg a linkelt videot a hajléktalan költővel, sok jómunkásember nem annyira ápolt, mint ő. Lehet így is.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.01.11. 23:37:34

@heima: "Ha lehetne, például szívesen vennék téglajegyet, amiből mondjuk egy alapítvány megvenne egy lakótelepi házat, szociális program mellett X ideig szervezné a munkalehetőséget, majd utógondozással továbbléptetné a hajléktalant az albérletbe, ha van stabil állása. persze csak annak, aki ki is akar törni."

Pont ilyen eszközökkel élne egy hatékony állami hajléktalanpolitika. Rövid távon drágább, mint kiosztani x adag ingyenlevest, de hosszú távon megtérül.

>ez nem olyan romantikus és jól eladható persze, mint amiről a széplelkek itt áradoznak

Ez mire vonatkozik?

tevevanegypupu 2009.01.12. 00:37:56

Segelyszervezetek, egyhazak nem tudjak megoldani a hajlektalanok problemajat. Az allamnak kellene. De nalunk mas alapveto problemat sem tud megoldani.

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2009.01.12. 01:29:52

Menhely diszpécserszolgálat élesben tesztelve ! Ma baptistáékkal randevúzva volt egy hajléktalan házaspárakik melegedni ültek be, talán másért is, számot felhvtam, helyet bemondtam és mondták az opciókat. Mivel rögtön kellet végül nem Kispest, hanem Dankó utca lett belőle. Ezt a metodisták viszik, ha jól tudom. Tehát nem kell még a számot se tudni, csak annyit, hogy Menhely, ők majd tudnak a többiekről is.


tevenagypupu: az állam is mi vagyunk, te meg én is

molaris 2009.01.12. 05:54:21

@Shore:
Én megértem a felháborodásod.
Csak azt nem értem, miért nem tudsz értelmezni. Rászorultsági alapon dötöttek úgy, hogy ők maguk a legrászorultabbak.:):):)

Javaslom a babtistákat, ők a legjobb nagy társaság.

homoródkarácsonyfalvi 2009.01.12. 10:31:30

@heima: Nagyjából egyet is értünk, persze, hogy a "kimenetet" kellene segíteni.
Viszont aki bent ragad a hajléktalanságban, az probléma neked (nekem) és neki is, akár tetszik, akár nem.
Egyébként nem a Demszk jár metróvel, ettől még az ő dolga a fővárosi közlekedés megoldása, csatornát is neki kell építeni stb,stb. Ő hagyja az aluljárót olyannak, amilyen. A hajléktalannak nem "joga" lakni az aluljáróban. Az Alkotmány szerint azonban joga van a szociális gondoskodásra.

Tímea3 (törölt) 2009.01.12. 11:44:38

@TuRuL_2k2: Nem volt korrekt a véleményem kimoderálása, ami by the way Mária fényképe volt. Mária egy blogoló, amit reklámoz is a neve mellett, a blogján kint van a neve, Viszoczki Mária, ami a szintén publikus IWIW-en seperc alatt megkereshető. Semmilyen olyan adat nem került nyilvánosságra, ami Mária személyiségi jogait sértené (aki kiáll a sarokra, ne csodálkozzon, ha megbasszák). Ha ő minden adatát nyilvánossá teszi (sőt, külön felhívja rá a figyelmet minden fórumon), az ne reklamáljon. Ha pedig szégyelli, hogy néz ki, akkor ne másokat okoljon érte. Igen, nem egy playmate, egyedül él, boldogtalan, frusztrált, csúnya (ez tény, nem vélemény), mindenkinek beugat (mert azért vissza lehet, hogy ő, hogy indított), de a kritikát nem viseli.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.01.12. 11:56:01

@Tímea3:
Az IWIW-adatlap linkje személyeskedéssel együtt kifejezetten erősnek tűnt. Ritkán törlünk kommenteket, de ez megérdemelte.
(Mária beköszönő hozzászólása nem volt ugyan különösebben nőies, de belefért.)

Tímea3 (törölt) 2009.01.12. 13:57:37

@TuRuL_2k2: OK. Remélem épp a Porontyon osztja az észt. Én inkább a Modorosblogon rönögök az ilyen Máriákon. LOL

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.01.12. 15:48:01

@memo62:
Minden ember személyre szabott lelki alkattal rendelkezik. A pszichés megterhelésekre éppenezért eltérően reagálunk. Számos oka lehet annak, ha egy személy mentális stabilitása megroggyan. Lehet halál, munkahely, s vele az egzisztencia elvesztése, lehet kiközösítés, és még sorolhatnánk. Amikor az ember úgy érzi, hogy teljesen magára mardt, és minden összeesküdött ellene, hajlamos átadni magát ennek az érzésnek. Minél tovább tart ez az állapot, annál biztosab, hogy a személy maradandó lelki sérülést szenved. Mármost ezt úgy tudnám szemléltetni, hogy mondjuk a talpadba fúródik egy bazi nagy tüske ha kiveszed azonnal, bármennyire fájjon is, hát nem sok gondod lesz vele később. Azonban, ha csak visítozol a fájdalomtól, és napokig csak fetrengsz, átadva magad a fájdalomnak, és várva, hogy sajnáljanak, a seb elfertőződik, és akár a lábadba is kerülhet.
A lelki sérülés a normálistól eltérő mentális állapot, amely nem ritkán súlyosabb és tartós elmebeli állapothoz vezet. A súlyosbodásra segít rá az alkohol. Ugyanakkor az alkohol a legolcsóbb tudatmódosítószer, amihez egy hajléktalan hozzájuthat. addig isznak, amíg el nem tompul bennük a fájdalom. Ebben az emberi magatartásban alig van tudatos momentum. Éppen ezért sem a pénz, sem a még több pénz nem segít rajtuk. Lehet, hogy együttérző laikusokkal el tudják hitetni, hogy képesek lábra állni némi anyagi segítséggel, de ez nem igaz. Ezek az emberek már nincsenek birtokában azon képességeknek, amelyek korábban segítették őket szocializációjuk során.
Tudom, hogy számodra ez érthetetlen, mert szerinted téged nem érhet olyan lelki trauma, amitől bedilizel és leamortizálódsz emberileg, de nem mindenki olyan kemény, tökös gyerek, mint te.

Mária 2009.01.12. 16:19:31

@Tímea3: a hozzászólásodból nekem úgy tűnik, hogy te magad vagy az a bizonyos "nem egy playmate, egyedül él, boldogtalan, frusztrált, csúnya (ez tény, nem vélemény), mindenkinek beugat (mert azért vissza lehet, hogy ő, hogy indított), de a kritikát nem viseli."

A fényképed látványáról természetesen lemondunk, mert nem szeretnénk téged kellemetlen helyzetbe hozni :)

Mária 2009.01.12. 16:31:59

@TuRuL_2k2: az iwiw adatlapról:

Van, aki a Reakciót olvassa, ahol nem szokás belinkelni egymás adatlapját.

És van, aki a Subbán meg a Puruttyán olvasgat, ahol bizony szokás.

Lehet, hogy valaki eltévedt a blogoszférában. Bocsásuk meg neki :)

Mária 2009.01.12. 16:55:53

Tímea3, lazíts, mert felhívom apádat és megmutatom neki a hozzászólásaidat!

Kiszel Tünde (törölt) 2009.01.12. 17:01:18

@Mária: Sikerült megint a modokat halálra nyaggatnod? Figyelj, szánalmas, dagadt picsa vagy, csak azért moderálnak ki, mert lyukat beszélsz a hasukba, közben a faszuk ki van Veled. Tojok Rád, és csak a moderátorokra való tekintettel nem foglalkozom Veled. Menj inkább tarjóóni Árkádba, aztán zabáld még dagadtabbra magad!

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.01.12. 17:06:21

Önmoderációt kérünk, mielőtt...! Köszönjük!

heima (törölt) 2009.01.12. 19:52:50

@dzsucseharcos: ez arra vonatkozik, hogy a széplelkeknél én vagyok a geci, mert nem vagyok szolidáris a húgyszaggal meg a hányásban fetrengéssel.

én full liberális vagyok, felőlem élhet bárki az utcán, ha ő úgy akar, de ez sem ok az igénytelenségre, megint csak költő barátunkat tudom ajánlani a kérdésben: index.hu/video/2008/11/16/feltuzelt_hajlektalanok_a_felvonulasi_teren

Sőt, azt is eltudom képzelni, hogy valaki lelkileg-agyilag ment rá annyira a dologra, hogy a fentebb vázolt lehetőségekkel se akarna élni, vagy alkoholbeteg, akkor azt meg rakjuk be a megfelelő helyre (elvonó, szoc otthon).

De az aluljárós igénytelenséggel nem tudok szolidáris lenni.

Téglagyári Megálló 2009.01.12. 20:46:34

@Mr Falafel:

"Tudom, hogy számodra ez érthetetlen, mert szerinted téged nem érhet olyan lelki trauma, amitől bedilizel és leamortizálódsz emberileg, de nem mindenki olyan kemény, tökös gyerek, mint te."

Ritkán értek veled egyet, de ez a kommented (az egész) hiba nélkül való.

Alfőmérnök 2009.01.13. 00:54:08

A hajléktalanok sorsra (néhánnyal volt már alkalmam beszélgetni) és kirívóan magas száma engem is sokkal inkább országunk mentális, mint szociális állapotának sekélyességét juttatja eszembe.

Nem tudom feltűnt-e valakinek, hogy a cigányok közül - a fokozattan hátrányos szociális helyzetben levők magas aránya ellenére - viszonylag kevés lesz hajéktalan. Miért? Mert náluk a családi, a közösségi összetartás, az elesettek, de a saját közösségükbe tartozók megsegítése és nem-kiközösítése még működik valamelyest.
Az már más kérdés, hogy a többségi társadalom normáinak egy jelentős részük nem képes megfelelni.

Mária 2009.01.13. 05:43:51

@Alfőmérnök: ez pontosan így van, sőt. Éveket töltöttem egy cigány közösség részeként és náluk tényleg nagy az összetartás, az egymás segítése.

Bár azt mondják, ahány roma közösség, annyiféle norma, de volt egy olyan határozott tapasztalatom, hogy ha egy nem a közösségükbe tartozó ember, akit egyébként ismernek, bajba kerül, még az is számíthat rájuk.

Ellentétben velünk, a magát intelligensnek tartó, jól képzett, biztos anyagi körülmények között élő egoistákkal.

Nos, lehet megkövezni ismét.

Téglagyári Megálló 2009.01.13. 09:15:07

Ugyan, Mária, már megszerettünk. Erre egyébként egy börtönt megjárt pap hívta fel a figyelmemet.

Alfőmérnök 2009.01.13. 10:05:30

Más (de tán mégsem off): Tarr Béla jól beszólt az EUnak (a kisfilmet felkérésre csinálta, az EU csatlakozásunk napján vetítették az EUs országok TViben):

www.youtube.com/watch?v=EqgPymO5lXg

Téglagyári Megálló 2009.01.13. 10:25:12

Hát, mérnök úr, biztos, hogy az EU-ra vet ez rossz fényt?

Alfőmérnök 2009.01.13. 10:36:53

T. Megálló:
Nem csak.
De nem szabad figyelmen kívül hagyni a kontextust. Nyilván valami patetikus esetleg ironikus hanegnemű filmet vártak a csatlakozás napjára. Ehhez képest ez arculcsapás (szerintem).
Ráadásul az angyali arccal tejeskiflit osztogató leányka is beindíthat az emberben némi aszociációt az EUval kapcsolatban.

Alfőmérnök 2009.01.13. 10:41:32

(Mindenesetre eddig az EU nem segített többet Magyarországnak, mint egy reggeli tejeskifli a hajléktalanoknak.)

kalapjakab (törölt) 2009.01.13. 12:33:13

Én hajléktalan vagyok, és kikérem magamnak, hogy megalázzanak egy fórumon minket, mint a kutyákat. Egy webcaféból írok. Nem vagyok koszos, mert reggel fürödtem. Ha pénzt kapok, akkor igen, nem szégyenlem, eliszom mind egy szálig, hiszen kaját kapunk a nagyobb tereken minden nap valahol.
Ennyi, kis pöcsök!
süti beállítások módosítása