Az a vörös folt
2009. január 21. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Az a vörös folt

 Doomhammer, blogunk szeretett sztahanovista hírvadásza linkelte be a következő ábrát a Newsweek január 19-ei számából. A világ recessziós térképén vörössel jelölték a várhatóan legrosszabbul teljesítő, valószínűleg több, mint mínusz három százalékot (!) töpörödő államokat. Összesen két darabot: a rossz évet kifogó, de még mindig a világ második gazdasági hatalmával rendelkező Japánt - és Magyarországot. Ott vagyunk a még ilyen körülmények között is növekedő kelet-európai országok által közrefogva: az a vörös szégyenfolt vagyunk Európa közepén. Népek veszik körűl. S?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr47892289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nénike · http://mandiner.hu 2009.01.21. 14:27:39

Ezzel együtt jobb itt, mint Peruban vagy Kínában. Szomorú persze, de a személyes komfortézetemet nem ez befolyásolja.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.01.21. 14:32:16

na ugyi, nem kell ördögöt kiálltani - a Zorbán már úgyis a falra mászik, ha ezt megláttya.
Mert az a hír, elvtársak, hogy felzárkóztunk Japán mellé, az smafu?!?
így kell ezt a hírt hejesen olvasni, kérem!


Egy lakótömbbizalmi et.
(Mondjuk sör nem szaké, de már meleg...)

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.01.21. 14:32:37

Pedig már indulni akartam Peruba. Aztán utánaszámoltam. Bakker.

Amúgy ez jutott a erről a "finding"-ról eszembe:

Jules: We happy?
[Vincent continues staring at the briefcase's contents]
Jules: Vincent! We happy?
Vincent: Yeah, we happy.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.01.21. 14:34:46

mi jobban tudjuk, hogyan kell csinálni.
majd kipukkad a recessziólufi, és a többiek majd megnézhetik magukat.
Haladás, siker, piac, reform. ja és a verseny legyen velünk.

egyébként is ez egy mocskos politikai propaganda cikk, amit a newsweek egyértelműen a fidesz politikai nyomására adott ki.

szégyenletes, hogy a demokrácia ellen intézett támadását a konzervatív reakció nem habozik egy egész bolygóra kiterjedő, aljas és igaztalan lejáratókampánnyal tetézni.
ezeknek semmi nem drága.

eszkep 2009.01.21. 14:36:21

@nénike: A konfortérzetről esetleg megkérdezzük az immár több mint 74 embert, akik idén télen eddig megfagytak??? (Többségük saját lakásukban, ahol korábban már kikapcsoták a gázt.)
Esetleg azokat, akiknek elárverezik a lakásukat, házukat???
Vagy azt a több, mint egymillió embert, akik érintettek devizahitelben??? (Előrejelzések szerint akár 500000 ember is belebukhat a törlesztőrészletek emelkedésébe)

eszkep 2009.01.21. 14:38:53

@Úlfhéðinn: Azért haladunk (lefelé), hogy már Peruhoz kell viszonyítani magunkat :-)) Eddig úgy tudtam, hogy Európában van Magyarország, de lehet, mégis tévedek...

bz249 2009.01.21. 14:40:57

@denever: különösen annak figyelembe vételével, hogy a tőlünk szerncsésebb országokat narancssárgára szinezték... a klerikális reakció ismét lelepleződött

bz249 2009.01.21. 14:41:09

@denever: különösen annak figyelembe vételével, hogy a tőlünk szerncsésebb országokat narancssárgára szinezték... a klerikális reakció ismét lelepleződött

bz249 2009.01.21. 14:42:26

@denever: különösen annak figyelembe vételével, hogy a tőlünk szerncsésebb országokat narancssárgára szinezték... a klerikális reakció ismét lelepleződött

smalladam 2009.01.21. 14:42:42

Meg nem erősített honvédelmi minisztériumi információk szerint a NATO, ENSZ és uniós katonai missziókban részt vevő magyar katonák békefenntartói feladatkörük mellett gazdasági megfigyelőként is tevékenykednek Koszovóban, Afganisztánban, Libanonban és egyéb háború sújtotta területeken.

Az értesülések szerint a magyar katonai kontingensekben résztvevő magyar honvédek között több olyan szerződéses állományú is található, akik elsődleges katonai feladatköreik mellett információkat, tapasztalatokat, módszereket gyűjtenek többek között a világ legszegényebb országai között számon tartott, közel harminc éve polgárháborúk által pusztított Afganisztán, és a hasonló helyzetben lévő Kongó területén.

Egy névtelenségét kérő vezérkari tiszt szerint szó sincs ipari kémkedésről. A magyar katonákat a Honvédelmi Minisztériumon keresztül a Miniszterelnöki Hivatal bízta meg gazdasági tapasztalatok gyűjtésével, melyeket a katonák hazatérése után a gazdasági válság kezelésében kívánnak alkalmazni.

Lapunk továbbá úgy tudja, hogy a szakmai tapasztalatszerzésnek ezt a módját gazdaságossági okok is motiválták. A köztisztviselői kar nagyarányú leépítésekor több minisztériumi szakembernek is felajánlották, hogy megszűnő pozicióját megmentheti, ha vállalja a misszót, melyhez az egy éves katonai kiképzést a MeH és a HM külön kereteiből közösen finanszírozták. A beválogatás feltétele volt a letöltött sorkatonai szolgálat, a fizikai alkalmasság és legalább két idegen nyelv ismerete.

A HM egyelőre nem nyilatkozik az ügyben, a Miniszterelnöki Hivatal által kiadott közlemény azonban a "Fidesz aljas akciójának" nevezi az állításokat. Az ellenzéki párt "egyszerre kívánja bemocskolnii a magyar kormány válságkezelési erőfeszítéseit, és ország-világ előtt nevetségessé tenni a terrorizmus elleni harcban nemzetközi szerepet vállaló Magyar Honvédséget" - fogalmaz a közlemény.

A Fidesz részéről Szijjártó Péter és Cser-Palkovics András közleményt adtak ki, melyben reagálnak a MeH kommünikéjére. A közlemény szerint a kormány hazudik. Gyurcsány Ferenc ne az emberekkel fizettesse meg az árát - szögezte le lapunk megkeresésére Szijjártó Péter.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.01.21. 14:46:41

Micsoda szélsőjobbos összeesküvés-elmélet! Hogy ezek mire nem képesek! És különbenis, mi az, hogy ilyen túlságosan független intézmények szaladgálnak a világban, mint a Newsweek?

(Verók az InfoRádiónak: túlságosan függetlenek egyes intézmények, nem felügyeli őket senki.)

Arma Gedeonka 2009.01.21. 14:49:54

Rossz a forrás, ettől sokkal pesszimistább visszaesési előrejelzéseket hoz akár a népszabi is, de a szabad világ lapjainak zöme is. A britek nagyobb szarban vannak, mint mi, de az írek, spanyolok, izlandiak, görögök is foshatnak. Meg mi is persze.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.01.21. 15:11:57

smalladam megfejtéséhez egy mondattöredéket idézek:

"A köztisztviselői kar nagyarányú leépítésekor több minisztériumi szakembernek is felajánlották "

Tehát: álhír vagy sem?

Szanaszét Szolizott Szilikonos Szőke 2009.01.21. 16:04:26

Eszkep: jajajajaj, megfagyott 74 ember... ühüm, az egyik pl. mattrészegen felakadva a saját kerítésére. Arról mért nem szól a fáma, hogy a 74 ember közül hány % volt matajrészeg? Nem mind, de én úgy 60-70%-ra tippelek, nagy részük hajléktalan... az idős, tehetetlen bácsit-nénit én is sajnálom, a többieket nem. Ja, és mielőtt bárki jönne a dumával, hogy nézzük már meg, hogy miért hajléktalan (legtöbbjük válási károsult ugye), akkor nézzük már meg, hogy az a válás vajon nem azért kezdődött-e el, mert piált, gépezett, etcetera. Nézzünk már kicsit át az érem másik oldalára is, légy szíves.


Azért szarban vagyunk, nagyon, de a világ minden részén ez van. Annyira röhellem, hogy mindenért a Ferenc tesó a felelős. (Jó, van keze benne, de mindenki másnak is...). Na, nem okoskodom :)

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.01.21. 16:17:13

@Szanaszét Szolizott Szilikonos Szőke:

1. A legtöbb ország élénkít, nullára írja az alapkamatát, Magyarország ezt nem teheti meg. 2. Magyarország exportérzékeny gazdaságú. Egy ilyen recessziót jobban megsinylünk mint más.

Az 1.-ben kimutatható GyF felelőssége a korábbi brutális deficitek miatt, a 2.-ben nem.
Mindkettőnek van köze a vörös folthoz.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.01.21. 16:19:27

@smalladam: hajlamosak újságírók átvenni blogokból. egy teljesen ártatlan viccem a portfolio.hu-n kötött ki, megkérdezték róla a pézügyminisztert és a legvégén még a kínai sajtóba is eljutott. szóval az ember vigyázzon.

Bakkerovics Bakker 2009.01.21. 16:22:22

jotunder 2009.01.21. 16:17:13
a kettes pont az agyatlan privatizáció, és a KKV szektor ellehetetlenítésének az eredménye.
abbameg vastagon bennevan a kisztitkár keze.

Szanaszét Szolizott Szilikonos Szőke 2009.01.21. 16:23:31

Eszkep: az elárverezésekkel kapcsolatban: voltam önkormányzatnál intézni ezt-azt, és láttam árverezési kiírásokat, a legtöbb köztartozás/rezsitartozás/etc. miatt, volt, akinek mobiltartozás miatt. Kérdem én, minek annak előfizetéses mobil, aki nem tudja fenntartani? Ez sem 100%-ban van így minden árverezésnél, de bizony sokszor. A másik, hogy amíg nyakra-főre veszi fel a magyar a mindenféle hiteleket (provident, áruhitelek, stb.), addig ne csodálkozzunk, hogy ezek vannak.

Mi volt még? Ja, devizahitelek. Hát ez tény, és igazad is van. (Ámbár egy része a dolognak kiküszöbölhető lett volna a devizabiztosítással, csak az ugye drága dolog, minek rá kőteni?) Megint csak az érem másik oldala ugye. Autót is minek vesz az, aki csak azért használja, hogy bevásároljon, vigye a lábán járni tudó kölköket, stb. és utána belebukik. Ha melóhoz kell, az más. De csak azért, hogy legyen??? Talán ha a saját háza táján szétnézne mindenki (beleértve a mindenkori kormányunkat is), és nem a túlzásba vitt igények meg a kivagyiság határoznák meg a létet, talán mésképp lenne.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.01.21. 16:39:30

off
ergé, ez klassz!
zona.hu/article/2007/az-uj-elnok-emberei-tiz-kormanyzati-kulcsfigura.html
sokszor fogjuk ezt még újraolvasni a köv. években...
a No_1 csávó olyan, mint Neo, csak már nyugdíjasan... :p

smalladam 2009.01.21. 16:41:47

@jotunder: tudom, tudom...elég szomorú, és néha talán éppen ezért nem is árt pár ilyen éberségi tesztet elhelyezni az internetten:)

szudáni magyar törzs megvan?:) még a bloomberg is beszopta

Google 2009.01.21. 17:07:23

Szekeres is éberségi tesztként mutogatta a nagy rozsdás rézüstöt, hogy majd a jónép felismerje az igazi bombát, igaz?
Ha már vörös folt.

Thulsa Doom (törölt) 2009.01.21. 17:08:41

Rég hallottam már Pecsnyig (vagy miaszar) Máriát meg Lengyel Lászlót áradozni a Napkeltében a baloldalról.
Már kezdek aggódni az egészségük felől. Pedig úgy hallanák valami biztatót a liberális piacgazdaság előnyeiről, vagy a kormánypárt(ok) nagyszerű , européer, rendíthetetlen, bátor, jövőbetekintő...stb gazdasági tevékenységéről.

AYBARS ANDA 2009.01.21. 17:29:42

@reconquistador:

Hehe....

Szürkekardigánost lekapták a tíz körméről valami Népszabi - ökörsége miatt,
Pecsnig meg Kéri felesége, és Kéri SE LELKENDEZIK MÁR Gyurcsány érdekibe, sőt, VIKTORT SE PACÁZZA!!!!

Ezek ott a hitvesi ágyba' VALAMIT TUDHATNAK.......

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.01.21. 17:46:27

Hej, pedig milyen szép idők is voltak, amikor Lengyel László kézzel kötött magasnyakú pulóverben, fehér frottírzokniban és makkoscipőben félt a TV-ben a jobboldaltól... Sose jönnek vissza azok az évek... Ó, ifjúságom tűnékeny napjai...

Droopy79 2009.01.21. 17:51:16

Ez a térkép egy hülyeség, majd meglátjuk, kinek volt igaza, 2010 elején. Tuti, hogy itt recesszió lesz, de a környező országok közül máshol is, csak egyelőre nem akarják elismerni, mert még nem üti ki a szemüket.

Méghogy az államcsőd felé robogó Ukrajnában 2-4% közötti növekedés... Nomeg a Szlovákokra is kiváncsi leszek, ahol a növekedés nagy részét a recesszió által talán leginkább érintett autóipar adja...

bz249 2009.01.21. 18:01:19

@Droopy79: Figures not available... legalábbis szerintem azt jelenti az a szín. Szóval a térkép nem mond semmit Ukrajnáról

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.01.21. 18:19:01

Mi ez a negativ fideszpropaganda itten?
www.stop.hu/articles/article.php?id=440974
"Molnár Albert szerint Magyarország az alkalmazkodást tekintve ismét éltanuló Európában, hiszen keveset tévedett a büdzsé számaiban az Európai Bizottság héten nyilvánosságra hozott, a növekedési, az inflációs és az államháztartási egyenlegre vonatkozó adatokat tartalmazó előrejelzéséhez képest."

www.stop.hu/articles/article.php?id=440701
"Azok az országok, köztük Magyarország, amelyek az elmúlt években sok kihívással néztek szembe, és kemény intézkedésekre kényszerültek, mostanra egy sor mutató tekintetében a mezőny közepén vagy első harmadában helyezkednek el, megerősítették pozícióikat az EU-n belül - mondta az ománi látogatásra utazó kormányfő az MTI-nek adott nyilatkozatában a repülőgép fedélzetén."

Eltanulok, elsok vagyunk, a tobbiek meg lemaradtak a sunyiba! Es akkor Greczy Zsoltot meg csak nem is ideztem.

Ezt jegyezzek meg, amig szepen beszelek!

Google 2009.01.21. 18:19:49

Szóval nem azt várjuk mi, hogy nálunk jól menjenek a dolgok, hanem azt, máshol is rosszul.
Szép örömeink vannak!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.01.21. 18:27:02

@Droopy79:
"Méghogy az államcsőd felé robogó Ukrajnában 2-4% közötti növekedés... "

Sajnos ezt a terkep rajzoloi elkurtak. A "Figures not available" szurkeje erosen hasonlit a 2-4% szurkejere.

Egesz Afrika (Del-Afrika kivetelevel) "Figures not available". Ukrajna is. Ezzel szemben Romania 0.1-1.9%.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.01.21. 18:47:27

Én csak azt mondom: folyamatban és rendszerben kell gondolkodni. Önmagában egy szám nem mond semmit. Az a térképen van például, hogy hol nehezíti a kormány dolgát destruktív ellenzék? Nyilván Kínában nincs ilyen!

2009.01.21. 18:56:59

Ebből is látszik, hogy a japán-magyar testvériség milyen mélyen gyökerezik. Együtt sírunk, együtt nevetünk.
:S

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.01.21. 19:26:30

Ja, linket azt én is tudok.
ec.europa.eu/economy_finance/pdf/2009/interimforecastjanuary/interim_forecast_jan_2009_en.pdf

Ennek a táblázataira hivatkozva állította Gyurcsány, hogy a középmezőnyben vagyunk. Megjegyzem, a -1,8%-os növekedési előrejelzést mára már túlhaladta az élet, de a Newsweek -3% fölötti száma is forrásért kiált.

Bakkerovics Bakker 2009.01.21. 19:48:50

dzsucseharcos · songun.blog.hu 2009.01.21. 18:47:27
és az hol van a térképen, hogy hol nehezíti a lakosok dolgát destruktív kormány???

Invictus 2009.01.22. 00:32:51

A Zorbán miatt van ez is, nem vitás! Hiszen megmondta a Vágó is, hogy 9 éve a fidesz van kormányon...

Acmee 2009.01.22. 08:08:50

@eszkep:

Az egyik kommentező által felvázoltan had ne sajnáljuk már azokat az embereket akik közvetetten önhibájukból fagytak meg!
A magatehetetlen néniket, bácsikat pedig régesrég felügyelet alatt kellene tartani, mivel ápolásra szorul. Akkora az öntudat, h ciki, ha egy kényelmes öregek otthonába költözik be a nyugdíjas. Állandó orvosi felügyelet mellett, főzni, mosni takarítani nem kell. Jajj, de sajnálom őket!

Amúgy pedig pl. Én adjak a fizetésemből MÉG többet arra, h a deviza-hiteleseket (is) megmentsék? Felejtsd már el hülye!! Ki vette fel a hitelt? Ő. Tisztában volt a kockázatokkal? Igen. Vállalta? Igen. Önálló, döntéseinek súlyát mérlegelni képes felnőttekről van szó? Igen. Ki fizessen helyette, ha ő nem tud? Én??!!! ember(direkt a kis betű), nem kaptam egy fityinget sem a hiteléből, miért én törlesszem? Azért mert nem vagyok akkora marha, h 0%-ra vegyek autót, plazmatévét, stb.? Addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér!! Ne told meg olyan dologgal, amit utána elvehetnek!

elárverezik a lakást/házat? Az is vmiért van! Talán hitel miatt? Tartozások miatt? Lásd fentebb!

Én (és még sokan mások) nem voltunk akkora marhák, h bedőljünk az igyéhitel' intézményének, előre láttuk, h kockázatos. Erre azok fizessék meg az árát mások hülye döntésének, akik okosabbak voltak? Na neee.

Ekkora baromságot is egy korlátolt, a világot átlátni képtelen balfasz gondolhat!!

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.01.22. 08:27:48

@Acmee:

Maga szerencsétlen!
Szociális otthonba éveket kell várni, ha az ember nem ra kle pénz, vagy nincs ismerős. A "kényelmes öregek otthonába" meg nincs pénze beköltözni, a falusi kis háza max ér 3 millát az meg oda kevés.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.01.22. 08:45:27

@Acmee:
Én kúrtam el a költségvetést, a forint árfolyamát?
Nem
Én szavaztam meg/bíztam meg azokat, akik mindezt elkúrták?
Nem

Akkor most fizessék meg a káromat az elkúrók vagy a megbízóik.
Deal?

bz249 2009.01.22. 10:32:42

@Őrnagy Őrnagy: pontosan, rettenetes hosszú a sor és nagyon drága... viszont annyi igazsága azért van Acmee-nek, hogy van nem egy, nem kettő nyugdíjas, aki akkor se menne, ha befizetik (legalábbis a saját családom körbében ez előfordult).

barang 2009.01.22. 11:22:48

lattam egy hasonlo terkepet a vilag allamainak eldadosodottsagarol a 90-es evek elejen. azon is milyenk volt a bibor szin. rajtunk kivul meg Peru, Nicaragua es El Salvadort jeloltek ezzel a szinnel. egyszeruen mindig a toppon.

Acmee 2009.01.22. 11:30:19

@tölgy:

Te vetted fel a hitelt? Igen. Te döntöttél a deviza mellett a forinttal szemben? Igen. Tudtad, hogy ha a deviza vmerre elmozdul akkor jól is, de nagyon szarul is járhatsz? Igen. Mégis felvetted? Igen.

Akkor kussolj 1000el. Nem köpködni kell ember! Én sem sokat tudok a gazdasági, pénzpiaci műveletekről, de legalább annyit, h KIVÉTELESEN NEM 100%-osan a mi kormányunkat terheli a felelősség. Nálunk azért pattog a labda, mivel a megfelelő biztonság nem volt meg a nagy államadósság miatt...
Máshol pedig a pénzpiac összedöntése miatt pattog a labda! Fogd fel, ezt nem (csak) mi kúrtul el! Amúgy pedig ha voltál akkora marha, h felvetted a hitelt a kockázataival egyetemben, akkor fizesd!! Voltak forint alapú hitelek is. Deviza árváltozásra kevésbé érzékeny. Jaaa, h annak magasabb a kamata... Hát baszki, megint csak ott tartunk, h tisztában voltál vele, h mi a dörgés, fizess!

barang 2009.01.22. 11:32:46

@jotunder: szerintem ezt a 2-es pontot azert eleg elnagyoltad. mert mondjuk a szlovak autoipar sem totianak termel. csakhogy a tobbi keleteu orszagban tavaly meg tavaly elott meg beruhaztak. nalunk mar akkor sem. ennnek oka lehet, hogy nem a magas adok, meg a kiszamithattlan jogi kornyezet volt, hanem mondjuk tomcat, vagy ov populizmusa, ezt nem lehet kizarni:)

Acmee 2009.01.22. 11:34:26

@Őrnagy Őrnagy:

Inkább megfagy, éérteeem? Te sem vagy sikeres... Lehet találni alternatívát! Ha nem tud ilyen helyre menni, akkor fizessen a szomszédnak, h nézzen át legalább naponta, h mi a dörgés...

Nekem senki ne adja el, h a nyugdíjasok 90%-a azért nem vonul be egy öregek otthonába, mert nincs pénze rá... Hosszú a sor, aláírom, de addig is van megoldás, csak a fene nagy önérzet nem engedi!! Erre próbáltam célozni...

Acmee 2009.01.22. 11:42:34

@tölgy:

Amúgy pedig a forint árfolyamát mesterségesen lehet magasan tartani, de azt meg a gazdaság szereplői szopják be, ergo a többletköltség lefaragása érdekében kirugdosnak embereket... A kirugdosott emberek nem tudják fizetni az ingyéhitelt, éérteeem?

Akkor inkább maradjon reálértéken a forint, talán meg lehet 1-2%-nyi ember állását menteni vele...

Úgy érzem, h megint az van, h szopjon a másik is, ha nekem szar. Ez épp a hitelkérdésben nem áll meg, mivel a kedvező részéből csak Te kaptál, a szarból kapjon mindenki? Szerinted is hülyén hangzik?

elgondolkodo 2009.01.22. 13:51:22

Acmee · www.w123club.hu 2009.01.22. 11:30:19

Én, nem vettem fel egy cent, egy fillér hitelt sem!
Én nem tartozom egy also grand-dal se senkinek!

Ti basztátok el az országomat, rohadék!!!

Buta vagy mint az állat, (Bevallottan hülye vagy a gazdasághoz, "Én sem sokat tudok a gazdasági, pénzpiaci műveletekről.)

Akkor mi a kurva anyádra nem fogod be a mocskos pofádat?!

Mitől van ekkora arcod köcsög?!

elgondolkodo 2009.01.22. 13:54:18

Elnézést, a miniszterelnöki stílusért,
de ami sok, az sok!

Acmee 2009.01.23. 08:18:02

@elgondolkodo:

Azért őrizzük meg a kultúrált stílust, légyszives.

Mi basztuk el az országot? Mérnökként? Nekünk köszönheted, h nem fagysz meg otthon, hogy folyik a csapból víz, nem tocsogsz térdig a saját szarodban! Nekünk köszönheted, hogy nem robbansz fel a kazánoddal együtt, nem hal meg a családod szénmonoxid-mérgezésben!

Tényleg mi basztuk el az országot? Akik sokszor, túl sokszor egy árva fityinget nem kapnak több heti/havi munkájukért? Nézz csak körbe az építőiparban, nézd meg a fizetési morált. Minden nap kockázatot vállalunk, nagyobbat, mint normális helyzetben egy gyári munkás (ott azért általánosságban elmondható, h havi szinten jön a fizetés)!

Igen, buta vagyok. Viszont a nagy magyar átlagnál jóval kevésbé vagyok buta. Van szakmám, dolgozok, fizetem az adókat, nem koccoltam le külföldre másnak termelni a hasznot. Tényleg mi basztuk el az országot?

Bevallom, nem értek szakemberi szinten a gazdasághoz. Viszont hülye sem vagyok hozzá. Olvasok, hallgatok, látok, tanulok. Minden nap valamit.

Szerintem a szülőket ne keverjük bele ebbe az ügybe, semmi közük sincs hozzá.

Tudod a legnagyobb baj ott van, h tele az ország a hozzád hasonlókkal. Senki nem képes belátni, h elmúlt az az idő, amikor az állambácsi mindenkit a szárnyai alá vett. Ideje lenne észrevenni, h tarthatatlan a helyzet. Egyszerűen nem képes az a pár millió ember fenntartani kb. kétszer annyi nem termelőt, akik között jócskán vannak szimpla lébecolók, segélyen, otthon tévézők. Ez alatt nem a nyugdíjasokat és a gyerekeket kell érteni. A munkaképes embereket, kiknek nagyon kényelmes otthon ülni és különböző segélyekből fenntartani magukat.

Sajnos ez az idő már elmúlt. Pont azért van mindenki nagyon nagy szarban, mert az egyszerű munkás fizetéséből szinte képtelen fenntartani magát és a családját. Tévedés ne essék, nem a munkáltatót kell fikázni. Egy munkás után közel mégegyszer annyi járulékot kell fizetnie a munkáltatónak, mint a munkás fizetése. Ráadásul még a munkás fizetésének is legalább 60%-a az állambácsinál landol. Miért? Mert fenn kell tartani ezt a tarthatatlan szociális rendszert!

Ideje felébredni. Ha ez a "szuper" rendszer végre megdől, akkor pont azoknak lesz a jó, akik nem lusták, tudnak, akarnak és dolgoznak is(miért? Mert a dolgozók fizetéséből kevesebbet kell elvonni, ergo magasabb fizetéseket lehet adni ugyanolyan munkáért).

Ezen elvet átgondolva tökéletesen megértem a fröcsögésed. Valószínűleg pont az előbb felvázolt, segélyen pihizők táborát gyarapítod Te is!

Erre van arcom, a normális életemre, jó munkámra, de legfőképp, h átlátom: nincs olyan, hogy JÁR!

Acmee 2009.01.23. 08:39:48

Ja, kihagytam valamit! Nézd meg a nyugati rendszereket! Nincs még egy olyan ország, ahol ilyen bőkezű lenne a szociális háló! Talán levonható a konzekvencia, h ha a "gazdagabb" országoknak nem telik ilyen mérvű "pazarlásra", akkor talán nekünk sem kellene ekkora marhaságot csinálni! Ezt a fonalat kellene megtalálni. Tudom, marha sok embernek nem tetszik, ha megszűnik a jó kis ingyenes orvosi ellátás, felsőoktatás, sok egyéb juttatás.

Viszont korlátoltságukban arra képtelenek, h a megszűnő ingyenes juttatások elmaradásával csökkenthető az adóteher mind termelési, mind fogyasztási oldalon, ergo a dolgozó embereknek jobb lesz, mivel több pénz marad a háznál! Aki pedig nem dolgozik (vagy dolgozott->nyugdíjasok), ne is egyék! (Félreérthető, de tisztázom! A nyugdíjasok már "megdolgoztak" a nyugdíjukért, így nekik ténylegesen vállalható a nyugdíj kifizetése.)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.01.23. 08:54:06

Jól tudjátok a leckét. 2002-ben meg azon óbégattatok, hogy nem kapnak elég pénzt az emberek, pedig annyi pénz van, hogy netovább. Ha pedig akkor sok pénz volt, akkor ti kúrtátok el, nemde? Ha pedig nem tudtátok jól felmérni akkor... hát az megint csak elég nagy baj.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2009.01.23. 12:05:15

Mit sírtok, végre utolértük valamiben Japánt!

ÁrPi 2009.02.16. 13:37:49

Mi is ad(j)unk majd 20-30 Mrd dollár kölcsönt a szegíny ájemefnek ! :-)

Na mégegyszer...

Ez a másik vörös folt elég furcsa helyet takar. :

Töprengtem rég azon hogy miért buktak olyan nagyot a magyarországi Yen-devizahitelesek...

És mostmár azon is töprengek, változatlanul --gazdaságtudományosan-- egy kishal(acska) perspektivájából, hogy az
IMF , akitől drága kormányunk 25 Milliárd dollárt fölvett kölcsönbe, most ő maga is hitelt vesz föl illetve kap : 100 Milliárd dollár értékben.

Japántól kapja.
index.hu/gazdasag/vilag/2009/02/15/japan_menti_meg_az_imf-et/

" Japán illetékesek szerint az általuk már tavaly felvetett támogatási lehetőséggel időben és hatékonyan kívántak most segíteni az IMF-nek "

Micsoda trükköket tudhat az a japáni gyurcsány! :-) :-)
süti beállítások módosítása