Hosszú temetés
2009. január 30. írta: Ács Ferenc

Hosszú temetés

  Ismét jelentkezett a titokzatos Publius Hungaricus, és megint rendesen odatett annak a politikai elitnek, amelyet magunk is sűrűn és gyakran hasonló érvekkel bírálunk. (Bár hozzá kell tennem, több reakciós kolléga is vitatja azt, hogy Magyarországon csak a politikai elit lenne féltudású, és azt, hogy döntően ez az elit tehető kollektívan felelőssé az ország állapotáért.) A szerző korábbi írásainak (1., 2.) ívét követve temetni jött a politikai osztályt, nem dicsérni alázni, ahogy korábban tette cikkeiben. A végső apropó a gazdasági válság, amelynek hatását elsőre apokaliptikusnak tűnő, de sajnos életszerű vizióban láttatja PH, és amelynek megjelenésével és következményeivel szerinte eddig még nem szembesült az ország - bukott, ám még regnáló - elitje.

 De idén és jövőre fog, mert a válság kikerülhetetlen, vége a dalnak, százezrek veszíthetik el az egzisztenciájukat, és ez nem úszható meg politikai konzekvenciák nélkül. Emiatt földrengésszerű változások várhatóak, amelyek megrendítik az egész elhasználódott politikai osztályt. A cikkben gondosan részletezett kritikával nincs is semmi gond.

 Valóban tarthatatlan, hogy sereghajtók lettünk mára, hogy az eszeveszett politikai gyűlölködés felzabálta a jövőt, hogy lassan köldöttgyűléseket tarthatnak a pártok a Gyorskocsi utcában, hogy az államcsőd határán a (magyar) emberek tömegeinek nincs fogalma arról, hogy a közszolgáltatásokat valódi emberek valódi adójából finanszírozzák, és az a pénz nem csak úgy jön valahonnan, vagy hogy a nyugdíjak nem kis részét állami hitelekből fizetjük, amit majd nekünk és az utódainknak kell visszaperkálnunk. Ha csak addig nem omlik össze az ország, amire minden korábbinál nagyobb sanszunk van az osztogatások és a hazudozások következményeképpen. Igaz az is, hogy a tabuk fala még érintetlen.

 Később viszont PH belelovalja magát abba, hogy Magyarországon túlcsordulóban van a társadalmi elégedetlenség, forrong az ország, sőt: „most vagy soha” hangulat van, és „már nem 1989-et írunk. Többen vagyunk, többet tudunk és jobban akarjuk, mint akkor. Ezúttal végig kell csinálni.” Rossz hírem van: itt most az apátia az úr. Ahol a választók (igaz, időközi választáson) több mint hetven százaléka nem nyilvánít véleményt, (vagy éppen egy részük azzal nyilvánít, hogy el sem megy) ott nem valószínű katartikus változás. Persze lehet azt mondani, hogy Belső-Ferencváros baloldali választókörzet, de a közvéleménykutatásokban a pártot nem választók igen magas aránya is jellemző adat.

 Az ország morog és anyáz, de nem tüntet. És a többség nem is sztrájkol. Nem is fogja elkergetni az elitjét, mert ez az elit gondoskodott arról, hogy ne nőjön fa az árnyékában, hogy ne nagyon lehessen leváltani. Közöny és süllyedés, néha nagyobb zökkenőkkel - talán ez vár ránk. PH-val ellentétben nem látom azt a talapzatot, amelyen a közös elégedetlenségek összeadódnának, és különösen nem látom mögötte a minimális, konszenzuális jövőképet sem. De ki tudja, mi lesz még ebben a nagyon hosszú évben.

Egyelőre folytatódnak a hetvenes évek.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr7910977

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lujoba blog 2009.01.30. 19:50:50

A politikai elit elesettA politikiai elit elesett, már ha van olyan, hogy politikai elit. Bármennyire nem szeretném újraírni, nem tudom Publius Hungaricus legújabb publicisztikáját szó nélkül hagyni. Összefoglaló, komment. Az interneten terjedelmes írásna…

Trackback: Tudtad? 2009.01.30. 07:13:07

Gyorsjelentés, jól értem? Olyan a mi kis hazánk, mint egy felbolydult méhkas. Mindenki futkározik, akárcsak az a bizonyos pók a falon. Itt van ez a válság, amivel már mindenkinek tele van a töke. Emberek vesztik el a házukat, amiért persze a bank a h…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

reality 2009.01.30. 11:54:04

@Acmee: Te hol élsz? Hogy nem multinál dolgozol, az biztos! A szalagtól az előrejutáshoz nem dolgozni kell, hanem segget nyalni, és elé hülyének lenni. Ez tapasztalat!

reality 2009.01.30. 11:57:21

@TuRuL_2k2: Jó vóna! Ha nem tudtok egyetérteni az "elit" (rühelem ezt a szót), akkor legyen itt igazi kritika, nem fikázás. Ettől lenne más ez a "fórum", mint a többi. Igen, egy kis hozzáadott érték kellene! Addig is maradok hívetek és reménykedem! :)

Acmee 2009.01.30. 11:58:33

@reality:

Nem ott dolgozom, de elég soknak ismerem a rendszerét, mivel sok helyen vagyunk műszaki felügyeletként, ergo mind munkás, mind főnökségi oldallal van némi kapcsolat...

88wx335dsf 2009.01.30. 12:00:27

@Acmee:

Nagyon egyszerű, feljebb már írták. A multit a költségoptimalizálás érdekli - odamegy ahol megéri neki a gyártás. Ebben az öreg kontinens lassú de biztos bukásra van ítélve jól látható, ahogy vonul kelet felé a sok hangár néhány éves parkolással közbeiktatva. Minden út Kínába vezet, előbb vagy utóbb, még pár év és a riszaratók is hozni fogják azt a gyártástechnológiai minőségbiztosítást amiért még (egyenlőre) megéri Evrópában dolgoztatni.

Azután mi lesz? A multi elmegy, a magyar reáltermelő kkv termékeit pedig Kínában is gyártani fogják - olcsóbban.

Akkor ki lesz a hibás? Csak nem a közgazdászok akik elfelejtettek valamit?

88wx335dsf 2009.01.30. 12:03:27

De feltehetem azt a kérdést is, hogy például a cseh ipar mitől olyan jó?

Nyilván a sok jó sörtől, knédlitől és a huncut aranyhajú lánykáktól.

reality 2009.01.30. 12:04:54

@Boka1: "a magyar, ha bejut a multiba, tetvebb lesz mindenkinél" Elismerésem! Fején találtad a szöget! Az előtte levő mondatokkal is! Azért mégis szeretném megvilágítani a másik oldalát is, hiszen évekig dolgoztam multinál, és az az oldala is borzalmas. Csak azt csinálhatod, amit a vezető kitalál, így elbutul az ember. Ha meg szeretné kicsit gondolkodó lényként eltölteni a munkaidejét, akkor nemhogy megbecsült nem lesz, hanem még rugdossák is, hogy nem azt teszi, amit a fölöttvalója mond, aki ugye nem azért került oda, mert olyan szaki, és ért 10 géphez, hanem mert mondjuk tud németül vagy angolul. Ennyi.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.01.30. 12:10:01

Engem bevallom rettenetesen zavar, hogy egy halom ember mint magától értetődővel azonosul egy, az Index által előtérbe tólt ember mindössze tetszetős de egészen hibás kérdésfölvetésével, hogy ugyanis nálunk a problémák gyökere/lényege az, hogy az elitünk féltudásu. Ez nem igaz. Tetszetős de bizonyítatlan ötlet ez, semmi több. Sem nem féltudású az elit, sem nem ez a probléma. Az elit maga ugyan tényleg probléma, de nem ezért.

Erről elmondtam amit az Index akkor - úgy látszi PH tanainak védelmében - nem engedett meg nekem, hogy olvasói levélben elmondjak, pedig azonnal kínáltam, végül itt:

mn.mno.hu/portal/586058

Ebből az derül ki, hogy távol attól, hogy a probléma a tudásának hiánya lenne (ez a fölvetés maga is mint cikkemből látni lehet antidemokratikus nézőpontról árulkodik PH részéről, hiába jószándékú), valójában a rendes demokrácia megvalósulásának elszabotálása, a politikai hatalomnak egy trükkel történt kisajátítása. A kérdés ez, és mindenekelőtt ez. A tudás vagy szakértelem állítólagos hiányán keseregni kizárólag arra jó, hogy a megoldás keresést kisiklassza. (Mindesetre örömmel tapasztalom, hogy PH harmadik írásában egyes pontokon már közelít az általam javasolt lényegi szempont figyelembevételéhez.)
Nem magam miatt zavar persze, hogy dolog tárgyalása a föntiek szerint félrecsúszik, hanem azért, mert egyértelmú, hogy Publius kínálatából még véletenül sem lehet megoldás. És már semennyi elfecsérelni való energia nem maradt az országban. Legyetek szívesek a lényeggel törődni, ha kérhetem, a föntiek gondos mérlegelése után. Ez közös érdek. Tudjátok, rossz kérdésből csak rossz válasz születhet. Publius kérdése rossz. Még akkor is ha Index főszerkesztője valamiért prominenciát ad neki. Saját, a probléma lényegét előadó álláspontom a linkelt válaszcikken túl, részletesebben a saját oldalamon.

Üdv: András

Acmee 2009.01.30. 12:10:22

@88wx335dsf:

Vagy a most (részben) legalizáld ganjától :DDDDD

Nem csak ipari szinten vannak jóval előrébb... Itthon is először társadalmi oldalon kellene helyrevágni a dolgokat, aztán az majd hozza a rendszer változását. Az ilyen -és hasonló médiáknak(melyek nincsenek "fogalmazási cenzúra" alatt) kellene az emberek egy részét felébreszteni. Nekik meg majd a társadalom többi részét...

Vagy mehet sokkhatásként, amikor mindenki, egyszerre föleszmél, ami viszont csak nagy tömegeket megmozgató eseményként lehetséges!

Boka1 2009.01.30. 12:10:51

Reality ! Tartok tőle, pont a véleményemet erősítetted , csak abból a nézőpontból, hogy a rosszak ŐK, a jók pedig MI .

Google 2009.01.30. 12:11:40

De jól vette volna ki magát, ha Orbán, a kormányzása idején, az MSZP-től kérte volna a programot. És milyen jól szórakoztak volna (joggal) az emeszpísek.
Ha nem megy a kormányzás, fel kell állni. Más út nincs.
És ez a Gyurcsány és a nevezett Orbán nem együtt kormányoznak. Ha valaki nem kell, az ebben a pillanatban csak Gyurcsány lehet, legalább hat éve ő rontja itt a levegőt, nem más.
A Fidesz-kormány idejében sem azt mondták, hogy ja, de az MSZP sem jobb, hanem kezüket-lábukat törték, hogy a hatalomra jutassák őket.
A változás mindig jót tesz, nem árt egy kicsit elzavarni azokat, akik már kellőképpen elpofátlanodtak. A sok peres ügyük csak jelent valamit, vagy nem?

Boka1 2009.01.30. 12:16:20

"nálunk a problémák gyökere/lényege az, hogy az elitünk féltudásu. Ez nem igaz."

Így van ! Hozzá kell tenni, hogy mi ( mérnök, pék, buszvezető, orvos, építőipari "mester", vállalkozó,tanár ) ugyanahoz a felelősség alól menekülő réteghez tarozunk, mint a politikusok !

Visszatér a Mi jók, ők ROSSZAK elv !

Boka1 2009.01.30. 12:17:56

"ugyanahoz" = ugyanahhoz mert automatikus tárgyeset

Acmee 2009.01.30. 12:20:07

@Bereznay András:

Üdv!

Szerinted hogyan lehetne a mostani politika "szorításából" kilépni? Hogyan lehetne megszűntetni azt, ami minden értelmes kezdeményezést elfolyt a saját hatalmának megőrzése érdekében? Egyáltalán hogy lehetne -a közmédia kihagyásával(tiszta sor, miért)- széles tömegeket elérni?

A társadalom van elaltatva, felébreszteni "apróságokkal" lehetetlen. Meglátásom szerint a mostani apátiából csak "sokkterápiával" lehet a tömegeket kimozdítani. Egy szűk réteghez jutnak csak el a hasonlatos információk. Mennyi lehet? 1-200.000 ember. A 10millióból. Csepp a tengerben. Pont ezért kell olyan lépéseket tenni, amelyek hírértékkel bírnak, ferdíthetetlenül.

Acmee 2009.01.30. 12:22:50

@Acmee:

A közfelháborodás szításához pedig tökéletes a cikk :)

reality 2009.01.30. 12:23:42

@Boka1: Nem ez volt a célom, csak "nem bontottam ki az igazság minden részletét"! :) Nem volt rá türelmem, de tudom, sokkal árnyaltabb a kép.

88wx335dsf 2009.01.30. 12:27:24

@Bereznay András:

Az én szemszögemből a féltudású igenis megáll. Szinte bármerre nézek féltudású vezetőket látok, jellemzően a következő tulajdonságokkal:

- nemlétező vagy jó esetben szégyenküszöb alatti nyelvtudás
-a nyelvtudás hiánya miatt teljes lemaradás a nemzetközi szakmai trendektől
-elavult tudás, a megújulásra, nyitottságra való igény hiánya
-számítógépes ismeretek hiánya, ebből fakadó elutasítás
-fiatalokkal szembeni ellenszenv vagy túlzott kiszolgáltatottság (vezetői pzíció meggyengülése)
-a fenti okokból fakadó frusztráltság vagy szakmai impotencia

Acmee 2009.01.30. 12:31:32

@88wx335dsf:

És a Jimmy-effekt (szarokavilágraénvagyokakirály...)

88wx335dsf 2009.01.30. 12:32:44

@Bereznay András:

-pozícióhajhászás
-nélkülözésből fakadóan a külsőségek túlhangsúlyozása
-pesszimizmus, defetizmus

Jellemzően az 50 feletti korosztály akiről beszélek.

Mindez egyenesen vezet ahhoz, hogy olyan retrogád gazdasági objektumok jönnek létre amelyek semmilyen európai értelemben vett teljesítményre nem képesek, amelyekre nem lehet gazdaságilag alapozni.

88wx335dsf 2009.01.30. 12:36:20

Ebben a tekintetben egyet kell értsek RoFä véleményével, hogy ennél a multik is jobbak - de ez a megállapítás is retrográd. A klasszikus hal vagy horgászbot eset, ahol a hal a multi és '90 után jól esett de mára már meg kellett volna tanulni horgászni - nem halért kuncsorogni.

Így kvázi hasonlóvá váltunk a cigányokhoz: ők segélyért kuncsorognak, mi meg a multik kegyeiért.

88wx335dsf 2009.01.30. 12:39:01

@Acmee:

Egy rendes reálgazdaság kellene az rendbe vágna mindent. Most viszont éhes ember mérges ember.

Acmee 2009.01.30. 12:45:03

@88wx335dsf:

Igen! De miért éhes? Nem az emberek szúrták el a gazdaságot(részben). Most pedig pont az egyének felől kellene az ügyben lépéseket tenni. Nem föntről csüngeni lefelé, hanem lentről feltolni valaki(ke)t, akik érdemesek rá!

Pont erről volt szó! Egy normálisan működő gazdaság sem tud eltartani egy ilyen rendszert, hiába is szeretnénk. Az Indexen kinn van az info: 10magyarból 8 nem dolgozik! Tehát 2millió ember adójából van fenntartva 8millió. Szerinted ez így jó? Ezért kell a kisembert is rádöbbenteni, h azért szar a fizetése, mert még magán (és a családján) kívül 4 embert tart el. Mert aki dolgozik, annak a szociális háló szétbarmolása után csak jobb lesz. Aki nem dolgozik? ÍGY JÁRT, itt lenne az ideje...

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.01.30. 12:45:43

@Acmee:

Atya ég! Félre ne érts! Semmi kifogásom a közlése ellen. A tartalma ellen annál több. Nem is a mostani, inkább a korábbi két rész miatt. Mint fent. Nem mindegy közben, hogy a közfölháborodás értelmes vagy értelmetlen irányban történik-e. És hát ha a annak szítása a cél, akkor a válasz rá miért nem közölhető? Az érdeklődést az is csak fönntartotta volna. A jelek arra mutatnak, hogy a cél (az Indexé) részben vagy egészben más.

És (sűrű elnézéskérések közepette, hogy a saját írásaimat említem, de elkerülhetetlen), szerinted a Kibulizott ország mennyiben nem alkalmas a közfölháborodás előmozdítására? Merthogy az Index főszerkesztője azt sem engedte lejönni, még annak idején. Szerintem azon háborodjon föl a köz ami a baj, nem azon ami nem. Publius írása, ha megnézed a Magyar Nemzetes cikkemet, akaratlanul is talán (nem tudom) de a legfőbb probléma megoldás nélkül maradást célozza.

Ami a mostani politika szoríásából kilépést illeti, a közfölháborodést támogatom, de önmagában nem elég. Amit tudtam, megmutattam, hgy mi lehet a következő egyetlen lehetséges békés lépés. Gondolom esztelen pusztítást, öldöklést senki sem akar. Én biztosan nem. De kiutat nagyon. Nem kell szavazni rájuk és kész. Ismered az írást.

88wx335dsf 2009.01.30. 12:48:22

@Acmee:

100 magyarból 8, nézd meg még1x.

Inkább 10 magyarból 8 nem adózik rendesen - nem is fog ilyen adóterhelés mellett.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.01.30. 12:52:21

@88wx335dsf:

Szeretnék ezekbe nem belemenni amíg nem olvastad ami megmutatja, hogy hol a hiba. Még egy beszélgetésnek is kell valamiféle fókusz, ha nem akarjuk, hogy szétessen. Így csak nagyon röviden annyit, attól, hogy részigazságok vannak PH-nál, de nem igaz az alaptétele. Rengeteg részletet lehet említeni, mint most te jogosan, de a probléma lényege akkor sem, csöppet a tudás körül van. Ezek mellékszempontok. Ezért is tetszetős és tetszetőssége által veszélyes Publius három írása. ELVONJA A FIGYELMET A LÉNYEGRŐL.

Acmee 2009.01.30. 12:52:58

@Bereznay András:

Persze, h ismerem! :)

A fenti cikkedet is olvastam. Sajnos az a helyzet, h nem látni az emberek szintjén, h rádöbbennének a tényleges igazságokra. Hőbörögnek, h így-úgy csökkentik a szociális juttatásokat, pedig nem csökkenteni kellene. Megvonni.

Ezért nem "mernek" hozzányúlni semmihez, minden mozdulatban csökken a népszerűség, mindegy milyen áron, de azt kell tartani. Egyáltalán nincs az ország érdeke szem előtt tartva. Ezt viszont -pont a politikai kendőzés miatt- kevesen látják. A többség pedig hisz... Szerintem ez a politikai réteg (elit kifejezést nem érdemli) képtelen a változásra. Ezt viszont meglátjuk. Én sem szeretnék felfordulást az országban, drasztikus változást annál inkább. A mostani politika pedig 100%, hogy nem fog drasztikusan változtatni, inkább tovább szögeli a rendszert, ami alapjaiban rossz. Azt pedig 90-ben is láttuk, h "békésen" otthon ülve rendszert váltani nem lehet....

Acmee 2009.01.30. 12:57:50

@88wx335dsf:

Opplá, bocs :) tényleg félreolvastam...

DE:
"A 2008 október–decemberi időszakban a 15 és 74 év közötti foglalkoztatottak létszáma átlagosan 3 millió 881 ezer volt"

Még így szemlélve is elég szörnyű az arány...

Tehát akkor durván 4millió dolgozó adójából 10millió ember "eltartása" azért ez is elég szar arány..., főleg, h ebben az "adócsalás" nincs benne...

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.30. 13:03:25

Remélem egyszer és mindenkorra vége lesz a baloldali rendszernek.

Mert akinek van szeme és esze látja, nem oldja meg a problémákat, ha olyanok leszünk, mint a dekadens nyugat. Le kéne cserélni az egész ballib kurzust, amely a nyugat felett uralkodik...

RoFä 2009.01.30. 13:06:39

@88wx335dsf:

Mi a műszaki szféra? Ha IT akkor viszonylag a közelben vagyok, ha termelés akkor nagyon nem. Meg ez így elég tág fogalom, hogy műszaki szféra.

(Azt tudom, hogy a kezdő mérnököket csak nagyon ritkán fizetik meg jól, a melóst meg csak hiányszakmáknál...De az a baj, hogy már nem is tudom, miről született a kommented. Bérek? Profit visszaforgatás? Termelékenység?

RoFä 2009.01.30. 13:11:27

@Acmee:

Van magyar multi (regionális). MOL, OTP. Most épp kicsit szopóágon. :))

Az OTP a romániai fiókjaiban nem tudom, hogy hova igazítja a béreket, de van egy olyan érzésem, hogy a helyi átlag köré, attól függ persze hogy hova akarja pozicionálni magát... Ugyanis szarból ott se lehet várat építeni...

Kevésbé ismert magyar "multik": Sandstone, Sherpa (sorolja tovább aki otthon van ebben). Asszed nem Kínában gyártatnak? Hádde.

Kevésbé szem előtt levő, de azért nem ismeretlen minimultik: NavNGo, Euronet, Synergon, Graphisoft. Gyártósor persze egyiknél sincs.

RoFä 2009.01.30. 13:13:07

@Acmee:

És nincs benne a másfél millió (???) közalkalmazott. (Nem félreérteni, nagy részük hasznos munkát végez kevés pénzért, de a GDP-t közvetlenül nemigen növelik, adóbevételt SZJA és járulék ágon nem generálnak, lásd egyik zseb-másik zseb. )

88wx335dsf 2009.01.30. 13:16:36

@Bereznay András:

Cikked alapján azt gondolom, hogy ugyanazt a fát látjátok csak két oldalról - nekem se lenne egyszerű eldönteni, hogy valaki azért gonoszságból vagy inkompetencia miatt rontott el valamit.

RoFä 2009.01.30. 13:21:35

@88wx335dsf:

Ez így hülyeség. Ne keverjük össze az alacsonyszintű béripart és a magas hozzáadott értékű dolgokat. Az előbbi lehet rövid távú ügy. Az tuóbbi - mérnökök, szakértők, egyéb IQ intenzív témák masszív igényével - nem feltétlen oda megy, ahol olcsó a kéz, hanem ahol relatíve megéri agyat ÉS kezet venni. (A szakmunkás is is agy, félreértés ne esséék...A betanított csavarhúzó, az nem az).

Szóval megint, mint annyiszor, oda jutunk ki, hogy a kopasznak igaza volt: tanulni, tanulni, tanulni. (Nemzeti szinten). A gond, hogy ez 20-30 éves projekt, és kurvára le vagyunk maradva, és basszuk tönkrefele ami maradt. Az elitoktatásunk még csak-csak, a többi néma csend.

Kína meg ennél összetettebb kérdés. Majd ígérem, tudósítok sokat :))

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.01.30. 13:24:44

@Acmee:

Igen. Ezért volna jó, ha tudatosodna kellő számú emberben, hogy a szavazata csak konzerválja az elit uralmat, mindegy kire adja. Ha ez elég széleskörű tudna lenni, akkor az elit uralmának vége. A mai probléma egy jelentős része tömegpszichológiai. Majdnem mindenki egyet akar és majdnem mindenki azt képzeli, ő egyedül akarja azt, vagy majdnem egyedül . Látom a levelekből amiket írnak nekem. A többség, úgy tartják, hülye. Pedig nem, illetve igen. Annyiból igen, hogy ők maguk is a hülyék között vannak azáltal, hogy nem hisznek abban amiben kellene, az összetartozásban, hogy ők egy egészséges egész részei. Milliók kiáltják: „Egyedül vagyok!”
Nincs kételyem, hogy egy föltűnően alacsony részvételi eredmény lehetne az a szikra, amitől tömegek szeméről hullana le a hályog, és ráébrednének a valóságra, hogy mások is úgy élik át mint ők. Ezt lehetetlen előre bizonyítani. Képzelőerő és ilyesmi kérdése. Nagy erők vannak a mélyben. Egy ilyen ráébredés szabadíthatja föl őket. Borzasztó egyszerű valójában, csak kiölték az emebrekből a hitet önmagukban és a közösségükben. De nem akarom ismételni magam.

Tudom, hogy ismered, láttam, hogy megadta linket több helyen, kösz!

RoFä 2009.01.30. 13:26:05

@reality:

Árnyalnék.

Multinál dolgozom (...tam. Igazából most is. Mindegy, bonyolult).

A gondolataimat meghallgatták, részben meg is valósultak, részben saját magam valósítottam meg. Van ilyen is, meg olyan is amit mondasz. (Az meg, hogy fasz a főnök, nem multisajátosság, ezt kéne megérteni, hanem inkább emberi, és gyébként specifikusan magyar. Itt minden paraszt azt hiszi, hogy ő fingja a Katrinát, ha eggyel feljebb jut.

Ja, és hogy azért kerül valaki pozícióba, mert jól beszél idegen nyelvet? Hány éves vagy, királyfi? Kontraszelekció az van, vezető nyelvtudása egy bizonyos szint felett az inkább szerencsés véletlen :) Német tulajdonú ipari multinál még el tudom képzelni egyébként, de tudod mit? Ha megtanulta, megérdemli. Lehet a 15 géphez értő kollegának is megpróbálni, nem olyan nehéz az, ha annak a köcsög Józsi művezetőnek sikerült...

RoFä 2009.01.30. 13:27:52

@FerencTestvér:

Sarkozyre vagy Merkelre gondolsz elsősorban? Esetleg Berlusconi? Rohadt kommerek egytől egyig.

88wx335dsf 2009.01.30. 13:31:25

@RoFä:

"Ez így hülyeség."

Miért?

"Ne keverjük össze az alacsonyszintű béripart és a magas hozzáadott értékű dolgokat."

Hol lett összekeverve?

" Az előbbi lehet rövid távú ügy. Az tuóbbi - mérnökök, szakértők, egyéb IQ intenzív témák masszív igényével - nem feltétlen oda megy, ahol olcsó a kéz, hanem ahol relatíve megéri agyat ÉS kezet venni. "

Tehát rövidesen Kínába.

"(A szakmunkás is is agy, félreértés ne esséék...A betanított csavarhúzó, az nem az)."

Nálunk ez utóbbira van szüksége a multiknak.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.01.30. 13:32:54

@88wx335dsf:

Pl. ahol csak inkopetencia probléma, ott nem uralkodik a korrupció. Ott lemond a magát leleplezett hazug. Ezer és ezer további részlet.

Nem is gonoszságról van szó a részükről, csak arról, hogy az számít nekik kizárólag, hogy lophassanak, nem az ország sorsa. Na persze ez is gonoszság, legföljebb nem öncélú.

Acmee 2009.01.30. 13:36:08

@Bereznay András:

Ebben viszont kicsit vitatkoznom kell. A mostani politika pár lépésével sikerült bizonyítania, h semmitől nem riad vissza a hatalom megtartása érdekében (lásd: kopogtató-cédula biznisz (és sztem a jéghegy csúcsa egyben)). Hiába nem megy el mondjuk 70% szavazni, amint megvan a minimum, minden megy a régiben. Márpedig tudnak annyit fizetni, h a minimum bevánszorogjon. Be is zártuk az ördögi kört. Szerintem pedig a békés tüntetés lehetne egy megoldás. Nem a szokásos "monnyonle!" szlogennel, hanem az egész politika elleni tüntetéssel(ugye passzív tüntetésnek számít a szavazók távolmaradása is), az egész ország mozdításával (mivel pont itt a gond, h beleragadt a dágványba a pógár' és az "úgyse lesz belőle semmi" jelszava alatt marad a karosszékben.) Ha az egyszeri ember látja, h 1-200.000ember -hozzá hasonló helyzetben lévők- kimentek, részt vállaltak, ráadásul úgy, hogy nem lehet ráhúzni, h "persze, mer' a fidesz szervezte"(mivel az egész parlamentet küldenék a búsba). Talán ebben a helyzetben mindenki képes lenne megmozdulni, onnantól pedig már majdnem automatikusan felvilágosodik.

Amit Te is emlegetsz, az összefogás hiányzik! Amit viszont ilyen iránnyal a legkönnyebb/leggyorsabb elérni. Szerintem.

88wx335dsf 2009.01.30. 13:37:41

@Bereznay András:

Számomra nem. Nem értek például egyet a szaktudással kapcsolatos okfejtéseddel. Lássuk:

"Ez ugyanakkor érint egy írásától függetlenül is sajnos nagyon elterjedt és mélyen hibás fölfogást. Azt, miszerint a politikai elittől is mindenekelőtt szaktudást lehet, sőt kell elvárni. E vélekedés szerint politikai vezetésre elsősorban a szakértelem képesít. Pedig ezt semmi sem támasztja alá. A politikusoktól elsősorban a közérdek szem előtt tartását, józan észt, ítélőképességet, tisztánlátást, világos döntéseket, tárgyszerű kommunikációt és mindenekelőtt tisztességet várnak el a demokráciákban, azaz nem – ha például miniszterekre gondolunk – tárcájuknak megfelelő szaktudást."

Szaktudást miért nem? Konklúziód van de hol az érv? Ez lenne az?

"Az ellenkezőnek a feltételezése nálunk kommunista örökség, olyan gondolkodásnak az öröksége tehát, amely az uralom jogát valamilyen magasabb rendűnek beállított ismeret birtoklásából eredezteti."

RoFä 2009.01.30. 13:40:31

@88wx335dsf:

Nem arra van szüksége, csak abból van több. (Azaz szerintem feje tetejére állítva szemléled a helyzetet).

Mondom, szerintem Kína bonyolultabb ügy. De hát nem tudhatok mindent.

Az tényleg lehet, hogy 50 év múlva lesz kínai multi magyarországi gyárral. De nem hiszem, hogy hamarabb.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.01.30. 13:40:39

Sajnos a kommentekből ítélve sokan ismerik a betűket, de a szavakat nem. Vagyis funkcionálisan analfabéta módon fel sem fogták az eredeti PH cikk lényegét.

Ács Feri is elég gáz ebből a tekintetből, hiszen nem látszik követni a PH cikk logikai vonalát. Konkrétan PH arról beszél, hogy az elfogyott hitelek, gazdasági világválság következtében fenntarthatatlanná válik a rendszer hazugsága.

A világválságnak eddig csak az előszele csapta meg a világot, a reálgazdasági következményei még csak most jönnek igazán. Magyarországon főleg. Tehát fals dolog azzal érvelni, hogy eddig nem nagyon berzenkedett a magyar ember, hiszen a PH cikk által jövendölt felhördülés csak a reálgazdasági hatások után jön majd be, ami a következő pár hónaptól indul el zavaró mértékben.

Az új párt/régi párt gondolatmenetre hasonló kritika vonatkozik, PH nem arról beszél, hogy egy új pártra, pártelitre van szükség, hanem arról hogy a társadalmi elvárások megváltozásával/megváltoztatásával tökmindegy, hogy melyik párt van hatalmon, muszáj lesz neki alkalmazkodni az új igényekhez vagy eltúnik a süllyesztőben.

88wx335dsf 2009.01.30. 13:41:24

@Bereznay András:

"Pl. ahol csak inkopetencia probléma, ott nem uralkodik a korrupció. Ott lemond a magát leleplezett hazug. Ezer és ezer további részlet."

Ha az inkompetenciája miatt nem képes felfogni, hogy valamit rosszul csinál akkor mi van? Mégcsak nem is hazudik mert ő saját magát szakembernek tartja ergo miért mondana le? Nem gonosz, nem hazug hanem egyszerűen NEM TUDJA, hogy MIT nem tud...

Acmee 2009.01.30. 13:41:42

@Acmee:

Nem kötelező egy tüntetésnek a törés-zúzás irányába elmenni. Mint feljebb említettem, nálunk a tüntetés is fordítva működik ("nyugaton" az értelmiség meg először, aztán a "többiek", nálunk az idióta megy először, aztán elverik a rendőrök).

Elleneztem már 2006-ban is a Budapesten történt várospusztítást, nem így kellene véleményt nyilvánítani. Békésen, nyugiban, amint akkorára hízik a tüntető tömeg, eléri a célját. Egy ilyen cél pedig (talán) képes lenne elég embert az utcára vinni.

88wx335dsf 2009.01.30. 13:47:55

@RoFä:

Kereslet-kínálat. Ha nem hoz ide alkotó tevékenységet akkor nyilván a mérnökök lesznek kevésbé fontosak, egy részük lelép, más részük szakmailag vegetál, lévén az okos közgazdászok azt találták ki, hogy magyar szakember nem fog nagyot fingani, csak úgy, hogy beszarik, így marad a biocsavarhúzók helyzetbehozása.

Tehát akkor mi motiválja a magasan kvalifikált munkaerő magyarországi munkáját? Az, hogy termelésirányító mérnök lehet sok-sok tanulás után aki nyomkodhatja a zöld és piros gombot, vezérelve a biocsavarhúzókat?

Szakmailag szép karrier, mi tagadás. Tegyük hozzá azt is nettó 100-ért, ha jól hallom mi megy a Boschban.

RoFä 2009.01.30. 13:48:11

@br:

Vagyis nem az elitnek kell lecserélődnie, illetve de de magától nem fog, se megváltozni.
Előbb a népnek kell megváltoznia, gyökeresen. Leváltani mint tudjuk nem lehet.

Na, ezért vagyok pesszimista.

Cypriánus 2009.01.30. 13:52:14

inkább a 80-as évek folytatódnak. a hangulat teljesen olyan, mint akkor, mindenki tudja, hogy a gazdaság a csőd felé araszol , és hogy az elvtársak hülyék, de mégis széles konszenzus van a hülyeség elfogadására.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.01.30. 13:52:31

@88wx335dsf:

Ne tréfálj, ehhöz nem kell érv! A gyakorlatról beszélek. Így VAN. Miféle érv kell hozzá?

Ne vedd rossz néven, de világosan ott van, hogy a nyugati gyakorlatról beszélek. Kormányátalkítások során vidáman tologatják a különböző minisztereket egyik posztjukról a másikra. Csak nem képzeled, hogy doktorijuk van mindenből ahova kinevezik őket? Gyakran egyből sem. Mégs sokkal jobban ellátjék mint nálunk a szakemberek, Akiknek nem a szaktudés menyyislgével van baj, hanem a tisztességével. Mondom, ez nálunk egy abszurd közhiedelem és igen, kommunista örökség. Ők követeltek maguknak hatalmat ugyanis valamiféle kitalélt ismeretek jegyében ami csak nekik van meg. Mert ők az élcsapat. Szép lassan átitatta a társadalmat ez a baromság. Ideje átgondolni!

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.01.30. 13:54:28

@88wx335dsf:

Arról beszélsz, hogy nálunk gyöngelméjúek vannak irányító pozícióban? Bocs, ha ezt hiszed, hidd. Én nem hiszem így, de föladom mert vár a munka.

88wx335dsf 2009.01.30. 13:57:14

@RoFä:

Egy szó mint száz, ez az egész multisdi, ha végiszámolom úgy is kinézhet, hogy:

Pozitív:

-munkavállalói oldal adó/járulék az államnak
-munkaadói oldal adó/járulék az államnak
-egyéb adók az állam felé
-az állam az alkalmazottak révén munkanélküli és egyéb segélyeket spórol meg

Negatív:

-adókedvezmény évekig (tehát ami bevételtől elesik)
-nulla forintos telephely
-lobby költség a megfelelő zsebekbe
-egyéb kiadások az állam részéről, hogy a multi idejöjjön

Nos, meg merem kockáztatni, hogy idővel előrehaladva a magyar állam inkább a negatív szaldóba hajlik, tehát könnyen kiderülhet, hogy az adott multi tevékenysége nem más mint a magyar munkavállalók ideig-óráig történő leszedálása ÁLLAMI pénzzel finanszírozva, ahol a szedálás valamilyen adott cégnév alatt történik tovább a szedatív tevékenységből fakadó nyereség az adott céget gazdagítja.

homoródkarácsonyfalvi 2009.01.30. 14:05:06

Bereznay András
Kedves András! Múltkor elolvastam a Kibulizott országot, amelyik egy nagyon érdekes elemzés, szerintem rossz végkövetkeztetéssel. A pol. elit létrejött, valszeg ahogyan írod, azonban itt van és ez tény. Szerintem nem lehet nem szavazásra biztatni az embereket, ez ugyanis torzítja a politikai rendszert. Lásd 2004. december 5.
PH úr pedig szerintem azért jár tévúton, mert az elitnek nem a féltudásával van baj, hanem a politikai kultúrájával és az ebből fakadó morállal. Itt pedig kifejezetten a baloldalra gondolok. Ezen belül is a magyar baloldal történelmére és jelenére, amelyikre a legkevesebb azt mondani, hogy véres és kártékony. Minden, ismétlem MINDEN baloldali eddigi hatalom Magyarország csődjét jelentette (1919, 1949-1956, 1956-1989, 2002-2009).

88wx335dsf 2009.01.30. 14:06:31

@Bereznay András:

Nem kell érv? Akkor mi szükség a hallgatóságra?

Nézd, lehet rosszul esik, de szerintem nem volt bölcs dolog érveléstechnikailag ilyen gyenge lábakon álló cikket publikálni. A téma komplexitása miatt ugyanis várhatóan nem az egybites közönség fogja olvasni és értelmezni az írásod, így tehát lesznek olyan emberek is akik feltesznek ilyen kérdéseket, hogy "miért?".

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy az álláspontod hibás, hanem annak mértékét látom túlzónak. Élő példa erre az elmúlt pár hónap gazdaságpolitikája, ahol a gonoszságot kevésbé inkább a komplett dilettantizmust vélem felfedezni - ha máshol nem hát a kommunikációban.

kupau 2009.01.30. 14:19:02

index.hu/velemeny/jegyzet/vev090129/

Gyerekek, ez gusztustalan. Egy kib@szott demokráciában élünk, azok vannak hatalmon, akiket MI odateszünk. Miért tompultunk el annyira, hogy ezt megtehesse velünk bárki?

Rendezni kéne egy nagyszabású aláírásgyűjtést, a korrupció ellen. Mindenki megfogadná, hogy olyan pártra melynek tagjáról X dátumtól korrupció bizonyosodik be és nem mondatja az emberét, nem szavazunk. Itt a lehetőség összefogni. A korrupció MINDENKIT megkárosít. A libertárius-konzervatívoktól kezdve a szociáldemokratákon át a nagymagyarokig MINDENKIT! Jó lenne összefogni, tényleg csinálni ez ellen valamit, szerintem alig akad aki nem írná alá... ha már statisztikailag kimutatható tömeg lennénk... Esetleg az egészet meg lehetne koronázni egy tömegtüntetéssel, ahol egy pap, egy lelkész és egy rabbi előtt esküt tennénk, hogy tényleg nem szavazunk olyan pártra... Csak alulról lehet ezt megoldani. (Álmodik a nyomor, igen... :I)

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.01.30. 14:33:53

@kupau: Szívesen résztvennék egy nagyszabású tüntetésen az ügyészség/bíróságok függetlensége mellett, de akár ha pár száz fő is kimenne mondjuk a Fővárosi Főügyészség elé a pártatlan munka biztatására (pozitív üzenetekkel, nem az ügyészséget elítélve) az is már a jó irányba mutatna.

Mert lehet mutogatni, hogy tegye a dolgát az ügyészség, de ahhoz az is kell, hogy az ott dolgozó emberek érezzék a társadalom támogatottságát és védelmét.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.01.30. 14:43:12

@88wx335dsf:

Ne vedd rossz néven, de így nem vagyok képes eszmét cserélni. Senkit sem szeretnék bántani de ami sok az sok. Ha nem tudsz egy totál egyszerű mondatot még türelmes magyarázat után sem értelmezni, vagy egyszerűen csak bizonykodni akarsz, verni az asztalt valami látszatért, nem tudom, akkor nincs neked tovább mit mondanom, Ez így terméketlen, gondolj amit akarsz. Elnézést.

kupau 2009.01.30. 14:52:55

@br: Szerintem a magyar blogszféra már elég erős lenne, hogy nagyszabású tüntetést hozzon tető alá. A korrupció mindenkit károsít. Szerintem ez van annyira közös érdek, hogy az ellentéteket félretéve, egymást elviselve, együtt tegyünk valamit. Tényleg el kéne kezdeni mozgolódni...

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.01.30. 14:56:49

@kupau: Úgy gondolom én is, hogy a korrupcióellenességel a társadalom nagy része egyetért és valószínűleg azzal is, hogy döngetni kell a tabukat amik a politikai elit érinthetetlenségéről szólnak.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.01.30. 15:09:20

@homoródkarácsonyfalvi:

Elsősorban, ha nem is pont idetartozóan, láttam egy adag hozzászólásodat itt meg ott, és határozottan értékelem őket.

A baloldallal kapcsolatban általában biztosan nincs vitánk. DE, fontos meglátni, hogy nálunk nicsenek az utóbbi húsz évben oldalak, az egész egy trükk, egy kolosszális színjáték, együtt csinálják. Nem ismételm ennél jobban magam.

Azt nem mondhatod, hogy a végkövetkeztetésem rossz, mert nem következtetés, hanem javaslat. Azt persze lehet mondani, hogy nem szerencsés. Minden attól függ, hogy elfogadja-e valaki amit láttál, vagyishogy egy sárkány van a több fejével, vagy kész ténynek tekinti amit mutatnak, hogy u.i., oldalak állnak szemben. Az utóbbi esetben persze, hogy semmi értelme nem volna a javaslatomnak, dehát látod, én nem ebből indulok ki. Ha a sárkány a valóság, akor járható út.

Semmi esetre ne keverd különben a parlamenti választáson nem szavazást a népszavazásokról távolmaradással! Ott éppen az ellenkezőt tanácsolom:
itthon.transindex.ro/?cikk=2858

(Van valami közöd a névadó faludhoz, vagy csak megtetszett a szó? Én csak Homoródkeményfalván voltam, illetve röviden Homoródszentmártonon. Na meg Szelterszen, ha ez mond valamit.)

osborne 2009.01.30. 15:10:32

enervált és apatikus tömegek inkább otthon tévéznek mint nem. én sem értem a PH kikre gondolt a cikkjük végén. Az MSZP-s szimpatizánsok és szervezetek kifejezetten anti-demosok. Na majd 2010 után megjön a kedvük biztos.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.01.30. 15:17:44

@kupau:

Hurrá!

Dolgokról, ügyekről érdemes egymással beszélni, nagyon vigyázva, hogy senki se oldalak szemüvegén át nézze. Ebből még lehet valami. Új pártból a mostani viszonyok között nem.

kamasuka 2009.01.30. 15:18:18

Ez meg mostani hír:

index.hu/politika/belfold/sikerdij0130/

Most ez minek? Tk. semmit sem mondott, de azt sugallta, hogy Fideszes önkormányzatok miket csinálnak.

Már Tóth "parlamentbendohányzoméslbukomnaés" Károly és az MTI neve is fémjelzi, hogy: 1. még nem biztos, hogy osztogatnak vagy fosztogatnak, 2. az, hogy főhír az MTInél jelzi, hogy nyilván nem MSZPs önkormányzatokat akar bemártani, de a még nem mondok semmit azt is jelentheti, hogy még nem tudja, hogy nem fogja-e őket is véletlenül bemártani?

Akkor most mi van? Mi az, hogy láthatáron? Most takarítják a Köztársaság téren az MSZPs - és ha van idő SZDSZes - szálakat? Vagy mifasz ország már ez?

Lebukik a fél terézvárosi politikai "elit", erre "azonnal" - próbál - válaszolni rá a másik??? Mint a szoci AUDI vs fideszes Passat ügyben a két dolgot összemosni???

Vagy most ez mi akar lenni?

RoFä 2009.01.30. 15:19:02

@homoródkarácsonyfalvi:

Bazmeg 94-98 kimaradt.

Nemár, Horn elvtárs már jó elvtárs? :)

RoFä 2009.01.30. 15:21:05

@kamasuka:

Az Audi az páncélautó, nem-nem?

Tessék a fijjugnak legalább Phaetont venni, bár szerintem német bálnával járni nem vall jó ízlésre (hajrá Veres Jani!).

Inkább C6!

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.01.30. 15:30:28

@kamasuka: Tartom, hogy ha van akármilyen pártállású visszaélés, azt vizsgálják ki. 100% támogatom az ügyészséget ebben.

Az más kérdés, hogy a linkelt cikk alapján nem látom, hogy hol az ügy. 100 milliárdos kötvénykibocsájtás után felszámol 1%-ot kezelési és adminisztrációs költségnek a cég?

kamasuka 2009.01.30. 15:34:21

Nekem úgy tűnik, mint amikor a Keller próbált világméretű összeesküvéseket gyártani, de nem sikerült neki.

Vagy mondjon neveket - ha már ennyire jól informált(nak tűnik) -, vagy nyugodjon már le. Most ez "vizsgálódjon az ügyészség", értsd: utasítja az ügyészséget, vagy van konkrétum is nem csak szoci féle feltételezések? Mert hogy nem fogja a saját pártját bemártani, az tuti, így elég bénán hangzik ez a "még nem tudom milyen fajta önkormányzatokról" van szó duma ...

homoródkarácsonyfalvi 2009.01.30. 15:42:02

@Bereznay András: A végéhez: homorodkaracsonyfalva.eu

Amúgy az elméleted éppen lehetne igaz is, ez egy nagyon kellemes értelmiségi gondolat. Amiért zavar: primitív formájában ugyanezt sulykolja az MSZP ( a másik se jobb). (Világos, hogy nem ebből a célból írtad!!!!) A céja nyilvánvaló: ne menjenek a tőle elpártoló szavazók a FIDESZ-re szavazni.
Szzóval nyilván az elméleti gondolkodásból fakadó következtetésed, meg a pol gyakorlat itt ugyancsak kizárja egymást.
Üdv

kamasuka 2009.01.30. 15:43:44

Benyögi, hogy Békés és Békéscsaba, aztán? Szóltak neki - valami jó elvtárs a városházáról -, hogy mennyi pénzt akarnak kifizetni a gaz Fideszesek? Lassan 8 éve vannak kormányom a szocik. Megint az lesz, hogy megnézik, hogy mennyi sikerdíjat és haveri jutalékot fizettek ki az elmúlt 8 évben? Már a MEH listája is nevetséges volt rájuk nézve. Békés megye meg korábban szoci volt. Kiváncsi vagyok mikor nyögik majd be, hogy vajon mennyi sikerdíjat fizetett ki a korábbi önkormányzat?

Inkább szokna le a bagóról, mielőtt Tasnádi sorsára jut ...

homoródkarácsonyfalvi 2009.01.30. 15:43:51

@RoFä: Bocs , tényleg kimaradt:
Ez az időszak a gazdaság hazavágásának kezdete:
- iparszerű korrupció kezdete
- baromi nagy réteg nyugdíjazása a szavaztokért.
- un. privatizáció nevű lopás kiteljesítése
- a média rémálommá válásának a kiteljesítése.

88wx335dsf 2009.01.30. 15:55:02

@Bereznay András:

Ahogy gondolod.

Sok sikert az istenítéleteidhez.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.01.30. 16:07:16

Lehet, hogy már valaki belinkelte, de br vette a fárdtságot és lefordította a cikket angolra:
sortores.blog.hu/2009/01/29/publius_hungaricus_1

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.01.30. 16:12:13

@homoródkarácsonyfalvi:

Az mszp csak újabban folyamodik egyenlősítéshez kínjában, és persze nagyon más értelmben. A Kibulizott ezt eleve megelőzte.

Sajnálom, hogy így látod, mert ha sokan, akkor marad a csiki-csuki. Nagyon rossz látni olyan barátomat, aki szinte megtestesíti az átlag magyart a szememben, aki utálta a kommunizmust és lelkesen szavazott először az MDF-re. Anniyra kiábrádult, hogy számomra fölfoghatatatlanul, utána az MSZP-re. Egy év múlva már őrjöngött és amikor eljött az alkalom leszavazott a Fideszre. Egy-két év múlva őrjöngve szidta őket, szavazata az MSZP,é volt. Azutána azt hiszem nem szavazott, de most a Fideszre készül. Már látom amint egy-két év Fidesz kormányzás után őket fogja gyalázni. Ez egy nagyon magas szinten művelt ember. Én csak sírok. Ez zsákutca.

Közben megy, egyre lejjebb az ország.

A videó jó, kár, hogy nem tudtam akkor a feskórol. Szóval csak szimpátia?

homoródkarácsonyfalvi 2009.01.30. 16:15:57

@Bereznay András: Amennyiben folyamatosan érvénytelen választásokat generálna az, hogy nem szavaznának, ügyvezetőként itt marad a mostani kormány.

Karcolt lendület 2009.01.30. 16:24:33

@kamasuka:
Az eredeti cikk és vszeg a sajtótájékoztató középső része, ami a sikerdíjra vonatkozott gyakorlatilag értelmezhetetlen.

Mostanra kiegészítették az adott cég ügyvezetőjének reakciójával, abból kiderült, hogy a a kötvények kibocsátásából származó pénzek időleges befektetésére vonatkozó tanácsadásról van szó, ahol bizonyos - az önkormányzat számára is elég kellemes - hozamszint felett kap sikerdíjat a cég. Első ráúszásra ezen a piacon teljesen korrektnek tűnő üzlet. Tóth Károly némileg túlzott a szerződések értékével kapcsolatban is...

Egy szerződésértéket találtam a neten hirtelen, ott kötvénykibocsátással kapcsolatos tanácsadásért (ajánlatok beszerzése, értékelése, előkészítés) Gyomaendrőd 750 000 Ft+ ÁFA-t fizetett a Priv-Investnek. Hogy mondjam, ez azért nem az az irreális összeg.

Azt nem tudom, kellett-e volna közbeszerzési eljárás ezekhez a megbízásokhoz vagy sem és hogy tényleg nem volt-e. Ezen lehet még rugózni.

A szocik vagy nem tudnak komoly ügyekről és csak ilyen álbotrányokkal - ill. konkrét hazugságokkal - tudnak visszalőni (még Szijjártó Audija sem volt igaz a sportklub elnöke szerint), vagy azokat jövőre tartogatják...

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.01.30. 16:38:03

@homoródkarácsonyfalvi:

Csudákat. Legyen átélő, beleélő képességed! Ez a lényeg. És hited. Ráébredne összatartozására a nép. Csapdába csalták, csiki-csuki helyzetbe hozták, csak maga ellen dönthet ha elhiszi, hogy nics alternatíva. Pedig van. Lentről fölfelé épülő valódi demokrácia. Mindenki tudná, hogy akármi van szűken jogilag, a rendszer maga többé nem legitim. A sajtó hangja is megváltozna egy karikacsapásra. Az egész lebomlana, mint egy pulóver aminek elvágják a fonalát valahol. Erejdés indulna meg, egy folyamat, aminek során az önbizalmát vesztett nép megtalálná a saját hangját. Ettől lehet várni a fölébredést, nem vekkeróráktól, mint tudod mikor. Elkezdenének valódi problémákról beszélni, nem folyton ilyen oldal olyan oldalakról, ami nem vezet sehova. Ebből további dolgok nőnének, új emberek kerülnéenek a fölszínre, olyanok válnak politkussá akikenk most ez eszükbe sem jut magukról. Idővel, nem hosszú idővel később új pértok születnének, egészen más meggondolásokból és jelleggel. Új Magyarország születne.

Alternatíva: dagonya, a sárban.
Úgy látszik mégsem tűntem el, de már muszáj. Azért később még visszanézek.

Karcolt lendület 2009.01.30. 16:46:21

@Karcolt lendület:
A szolnoki és mezőtúri válaszok megint összezavarták a képet:

Bár elég jól ismerem az értékpapírpiacot, a különböző termékeket, sőt a banki termékeket, tevékenységeket is, "kötvények forgatásáról" nem igazán hallottam - a neten utánanézve ez valami könyvelői, számviteli szleng lehet.

Ha forgalmazást jelent (amely kifejezést a cikkben használták), azt nem csinálhatja ez a Priv-Invest, ahhoz banknak vagy brókercégnek kell lennie. Az önkormányzatok által kibocsátott kötvényeken amúgy sincs mit "forgatni", max. egyik oldalukról a másikra (bár vszeg ezek amúgyis dematerizáltak, nincs fizikai megjelenésük). A kötvények ott pihennek valamelyik banknál, aki várja a kamat és tőketörlesztéseket, esetleg eladja egy másiknak - más érdekesebb dolog nem történik ezekkel a kötvényekkel.

Ha valamiféle vagyonkezelési tevékenység, tanácsadás, akkor pedig nem az önkormányzat által kibocsátott kötvényeket "forgatja", hanem annak ellenértékét fekteti egyéb pénzügyi eszközökbe fektet. De ha nemcsak tanácsokat ad a Priv-Invest, hanem un. vagyonkezelést, azt max. úgy csinálhatja, ha meghatalmazottként hozzáférhet az önkormányzat egyes számláihoz. Ez is elég necces, de ha az önkormányzat pénzét saját számláján kezelte, ahhoz már pénzintézetnek kellene lennie - de az ügyvezető szerint csak tanácsot adtak.

Szóval a cikk a fogalmi zavarokkal sokban hozzájárul ahhoz, hogy érthetetlen - azaz gyanus - legyen, mit is művelnek ezek.

homoródkarácsonyfalvi 2009.01.30. 16:48:15

@Bereznay András: OK, semmiképen nem akartalak megbántani, tényleg nagyon tetszett, amit írtál.
Mindössze úgy látom, hogy a gyakorlat szerint a kormányzás most úgy folyik, hogy jó esetben az Alkotmány betűjét tartják be néha. Vagyis egyszerűen a kormányváltás esélye tünne el, amely jó esetben anarchiához vezet.
Persze lehet, hogy igazad van és ez csak okoskodás. Viszont minden illúziumat elvesztettem a kormánnyal szemben (no nem nagyon volt). Vagyis simán visszaélnének a helyzettel.

osborne 2009.01.30. 16:55:07

oh már Gyurcsány is lassan temeti a politikát lol:

Az egyik legnagyobb problémának azt tartja, hogy Magyarországon a politikai közösség a szétszakadás végső stádiumában van, és a jobboldal folyamatosan mélyíti a szakadékot.

www.mti.hu/cikk/348316/

Ki miatt? na ugye.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.01.30. 16:57:36

@osborne:
Az a baj, hogy csak mélyíti, pedig már elég mély lenne, hogy belelövöldözzék a furapártot és a szocikat.

kamasuka 2009.01.30. 17:31:42

@Mr Falafel:
"Mr Falafel 2009.01.30. 16:57:36
@osborne:
Az a baj, hogy csak mélyíti, pedig már elég mély lenne, hogy belelövöldözzék a furapártot és a szocikat. "

Höhö. :D

Acmee 2009.01.30. 17:42:49

@osborne:

Ha ezt Gyurcsány zárt kapuk mögött mondja: "Basszátok meg srácok! Itt vannak ezek a kurva félértelmiségiek, folyamatosan elég kínos dolgokat feszegetnek. Ráadásul ez a kurva válság is. Mit fogok mondani otthon: Mama, elveszem a nyugdíjadat, tudod, mondtam a múltkor, elkúrtuk, de nagyon, most kell minden fillér. Te Viktor bazmeg' igyekezz valamivel előállni, mer' asse' tudom mi lesz itt, se zsé, se hitellehetőség, a Kahn meg a tökömön áll. Ha neadj Isten becsődölünk hétágú faszkorbács lesz mindkettőnknek. Nem tehetek róla, széthordtunk mindent, ti is, mi is jól jártunk, de most aztán nagy a szar...

Acmee 2009.01.30. 17:45:53

"Ja, azt már ne is említsem, h pofázunk-pofázunk, de már mindenki röhög az egészen. Én is majdnem elröhögöm magam beszéd közben, múltkor majdnem beszartam. Ha itt elkezdjük érdemben kezelni a problémát, irtózatosan meg leszünk baszva... Meg kell venni még több kommunikációst, sajtóst, a mieink kimerültek"

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.01.30. 18:11:13

@homoródkarácsonyfalvi:

Becs szó eszembe sem jutott megbántódni! Miért? Normálisan beszélgetünk szerintem. A haza javát keressük, egyes részletekere nézve más módon. Ilyenkor csak a leghasznosabbat megtalálása a cél minden más közömbös és főleg nem személyes kérdés. Ami a jelenlegi kormányt illeti, bitorlók. Az, hogy eltűnjenek több mint kívánatos, de én úgy nézem önmagában még nem megoldás. Ha annak nézném, lelkesen támogatnám. Könnyebb volna ebben bízni, lelkileg mármint. De ha nem akarom becsapni magam, nem tudok. Minden arra mutat, egy cég. 1, Nemzeti Kerekasztal, 2. Kéz kezet mos dolgok 3. Orbán az őszödi után megmenti Gyurcsányt. Sok ez.

Ja és a helyi gyakorlatok sem olyan mások. Úgy nézem a Fidesz vezetésű önkormányzatokban kb ugyanaz folyik, mint az MSZP-sekben.

Egyébként nemzetközlieg egy másodperc türelmem sincs semmiféle ballal szemben.

homoródkarácsonyfalvi 2009.01.30. 19:47:20

@Bereznay András: OK, megbántás-bántódás természetesen törölve, igazad van.
Szerintem azért a dolog jobban szétbontható (na most kibontom az igazság minden részletét, ha-ha!).
Mindig az volt az érzésem, hogy van egy reálpolitkai szint. Vagyis a napi harc a hatalomét (pénz, pozició, stb.). Ez egyszerűen egy szakma. Mondjuk mint az utcaseprő, vagy az atomfizikus. Ez is, az is csinál szép meg ronda dolgokat, jól rossszul. De mondjuk az utcaseprő a kutyaszaros utcát nem fogja olyan szépen felsöpörni, mint a márványos sétálóutcát, ez a környzet. Na most ez a szarpucolás büdös, és az emberek jelentős részét zavarja.
Ha viszont a politikai értékek szintjén vizsgálom meg az ügyet, egészen más következtetésre jutottam. Gondolom, hogy az antinacionalizmus, az anti-antiszemitizmus, az antireakciós, az antiklerikális, antifasiszta politikai értékek manipulált és hazúg voltára nem kell nagyon rámutatni. Ez egyszerűen megélhetés az ezt művelőknek, és pontosan a kutya szarása és annak elpucolása között számontartható, habár az utóbbbi értékét semmiképpen sem éri el. Na most, ez a társaság összesen ennyit tudott felmutatni a története során.
Vannak azoban olyan értékek, amik itt nem fellehetők, azonban fellehetők másutt. Mondjuk a keresztény kultúra értéke, a hazaszeretet értéke, az emberi szabadságértméltóságért, vagy a magyarságunkért való kiállás. Vagy mondjuk a határon túli magyar közösségkekért. Ennek a pártnak ezek az értékei nekem vonzóbbbak, mint a sok anti- és anti hazugság.
Függetlenül attól, hogy ez a párt is a kutyaszaros utcát kénytelen söpörni, és közöttük is sok a lusta, trehány, buta és korrupt utcaseprő.

homoródkarácsonyfalvi 2009.01.30. 19:50:04

@Bereznay András: Bocs, befejezve, ha egyezrűen ennyi a döntési lehetőség, akkor így tudsz dönteni. Nagyon kívánom, hogy az élet engem is meggyőzzön arról amit szeretnél.

homoródkarácsonyfalvi 2009.01.30. 20:21:08

@Bereznay András: Bocs, a zárójelesre csak most válaszolok. Nem csak. Életem nagyon jó része.

homoródkarácsonyfalvi 2009.01.30. 20:22:26

@Bereznay András: Szeltersz pedig mond valamit. Vagy négy éve elvitte a Vargyas a betonhídat, nem akartam elhinni.

homoródkarácsonyfalvi 2009.01.30. 20:24:31

@Lujoba blog: Egyetértek, főleg a kritikus tömeg megjegyzéssel.

homoródkarácsonyfalvi 2009.01.30. 20:43:38

@Bereznay András: A Transindex cikkeddel pedig nagyon egytértek.

sick_society 2009.01.31. 07:44:47

Publius Hungaricus így látja... De hogy látná Magyarországot Suetonius? Sztem kb így: sicksociety.blog.hu/2009/01/31/ezek_valanak_caius_suetonius_tranquillus_szavai

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.01.31. 12:43:09

@homoródkarácsonyfalvi:

Jó, a politikai részét nem érdemes tovább erőltetni. Van amit másképp látunk a Fidesszel kapcsolatban, pl azt, hogy szerintem amiket fölsorolsz és nekem is tetszene, ők nem tényleg, csak címkeként, szavakban képviselik, de sosem volt célom azoknak akik egyik, másik vagy harmadik pártban hisznek, rájuk örömmel és meggyőződésből szavaznak a lebeszélése arról, hogy ezt tegyék. Ha szeretik őket, logikus, hogy rájuk szavaznak. Ez így helyes, nem jelent belső ellentmondást. Azokat igyekszek csak meggyőzni, hogy járjanak el következetesen, akik látják ugyan (úgy nézem ez a nagy többség), hogy az összes együtt rossz, de azért félelelemtől, vagy más rossz szemponttól vezettetve, leszavaznak az általuk éppen kisebbiknek képzelt/vetített rosszra. Ez önsorsrontást jelent a gyakorlatban.

Szeltersz kapcsán az Erdéllyel foglalkozó ottani vagy más társadalomtudósok, diákok egy idő óta évenkénti összejövetelére utaltam.

homoródkarácsonyfalvi 2009.01.31. 12:53:56

@Bereznay András: A végére: ez mikor szokott lenni, kik csinálják? Érdekelne.

Téglagyári Megálló 2009.01.31. 13:05:16

@Boka1:

'Ha lenne bennünk szorgalom és tehetség, akkor kihasználva a multik már kész működési rendszerét és logisztikáját, akkor meg tudnánk csinálni mi is, de ahhoz nem elég a " majd akkor dolgozom, amikor megfizetnek" mentalitás.'

Tudod, csak az a baj, hogy a multiknál ex KISZ-titkárok és más bólogató Jánosok ülnek néha pozícióban, akik a kreativitást hírből sem ismerik.

A "majd akkor dolgozom, amikor megfizetnek" mentalitást pedig SZDSZ-szavazóktól láttam egy egyetemen...

homoródkarácsonyfalvi 2009.01.31. 13:07:36

@Bereznay András: Megnéztem, klassz. Nem tudtam róla, sajna, pedig kb. 8 km-re van Hkfalvától. Valami ilyesmit kicsiben elkezdtünk csinálni Hkfalván, csak úgy magunknak, meg az ottani szűk kis értelmiségnek. Szóval lesz 2009-ben, nagyon érdekelne személyesen is, meg az alapítványt is.
Üdv

homoródkarácsonyfalvi 2009.01.31. 13:14:41

@homoródkarácsonyfalvi: A fentiek tényleg nem ebbe a topikba tartoznak, ha lehet a gyulaszo@freestart.hu ra írd meg.

Köszönöm:
süti beállítások módosítása