Sortüzek és perek
2009. február 12. írta: spanyol'

Sortüzek és perek

A hír:
Jogerősen öt év börtönre ítélte hétfőn a Legfelsőbb Bíróság Korbely János nyugdíjas ezredest, mert az 56-os forradalom alatt tatai forradalmárokat ölt meg. Az ügyről, már volt bejegyzés. Most két reakció az üggyel kapcsolatban. Dr. Kahler Frigyes bírót, történészt a korszak kutatóját és dr. Kónya Istvánt a Legfelsőbb Bíróság szóvivőjét kérdeztük.

A reakciók:

Dr. Kónya István: „A 232 halálos áldozatot követelő Kossuth téri sortűz elkövetői ellen volt nyomozás, de nem került a Bíróság elé az ügy.


Reakció: A strasbourgi döntés és a Legfelsőbb Bíróság ítélete milyen kapcsolatban van egymással?
Kónya István: A Legfelsőbb Bíróság mostani felülvizsgálata a strasbourgi döntéssel teljes összhangban valósult meg, és az ott meghatározott kritériumok szerint született az ítélet. Az LB kiküszöbölte az ítélet jogsértő részét, azt, amiben elmarasztalták Korbely Jánost Kaszás Tamás meggyilkolásával, mert nem bizonyított, hogy ez az emberiesség ellenes bűntettek közé tartozik, de az összes többi cselekmény szerint megáll az emberiesség ellenes bűncselekmény tényállása.

Reakció: Akkor most Korbely Istvánnak börtönbe kell vonulnia?
Kónya István: Nem, mert a büntetését már letöltötte. A döntés elvi jelentőségű. Nem mentesül a jogkövetkezményektől, illetve nem kérhet kártérítést a börtönben töltött időért.

Reakció: Hány sortűzper volt Magyarországon?
Kónya István: Legalább 8 jutott el a vádemelési szakaszig, és 3-4 személy kapott letöltendő büntetést.

Reakció: Van-e folyamatban lévő vádemelés '56-os sortüzek kapcsán ma Magyarországon?
Kónya István: Jelenleg nincs ilyen ügy a Legfelsőbb Bíróság előtt. A 232 halálos áldozatot követelő Kossuth téri sortűz elkövetői ellen volt nyomozás, de nem került a bíróság elé az ügy.

Dr. Kahler Frigyes: „Az ötvenhat utáni dolgokkal kapcsolatos feltárás, sokkal inkább a történészek és a média dolga.”

Reakció: Mit szól a Legfelsőbb Bíróság ítéletéhez, amelyben megerősítette a Korbely János nyugdíjas ezredes ellen hozott korábbi ítéletet, aki az 56-os forradalom alatt tatai forradalmárokat ölt meg?
Kahler Frigyes: Egyetértek a Legfelsőbb Bíróság döntésével, mely elvi jelentőségű, amikor kimondja, hogy 1956-ban el nem évülő emberiesség ellenes bűncselekményeket követtek el.
Gyakorlati oldalról természetesen azok a személyek, akiket az '56-os forradalom és szabadságharc leverése miatt politikai és katonai felelősség terhel, már nem élnek. Akik még megmaradtak, azok végrehajtók voltak és a felelősségi lépcső legalján vannak.  
A tatai egyébként nem klasszikus sortűz volt.

Reakció: Van-e még tudomása olyanról, akit még fenyegethet a felelősségre vonás?
Kahler Frigyes: Nincs már ilyen ügyről vagy személyről tudomásom. Az ötvenhat utáni dolgokkal kapcsolatos feltárás sokkal inkább a történészek és a média dolga.

Reakció: Milyen felelősségre vonást tartott volna helyesnek a rendszerváltás után?
Kahler Frigyes: Nehéz megmondani, milyen felelősségrevonás lett volna helyes. Jogilag
kimondhatjuk, hogy minden olyan cselekményért jogállami felelősségrevonás szükséges, amely a magyar vagy nemzetközi büntetőjogba ütközik.  Az más kérdés, hogy mire volt politikai akarat, de ez már nem az én szakterületem.

A Korbely:
Korbely János az eljárás során korábban azt hangsúlyozta, hogy a különítmény tagjai napok óta tartós stresszben voltak, az országban kihirdették a statáriumot. Az egységnek október 26-ára már négy halottja volt. „A történtek, őszintén mondom, megráztak, alaptermészetemnél fogva elítélek minden erőszakot.”

A könyvajánló:
A Tanácsköztársaság harcaiból idéz fel izgalmas epizódokat Karikás Frigyes két elbeszélése. Két legendás hírű vöröskatona a főszereplő: Korbély János az egyik, az Almássy grófok számadó csikósából lett lovasparancsnok, s Petri Koczka Péter, a furfangos-ügyes csegei paraszt a másik, aki páncélvonatával egymás után teszi harcképtelenné az ellenséges zászlóaljakat. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr81934946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.02.12. 09:06:41

hát nem tudom. ha történetesen a III birodalom fennmarad, Wiesenthal biztos nem akkora hatásfokkal vadászta volna le a háborús bűnösöket, mint így, a fordulat után.

azért kíváncsi lennék azokra a nyomozati anyagokra, amik a Kossuth téri sortűz nyomán keletkeztek.

érdekes ez a - de utálom ezt az elcsépelt szókapcsolatot - "kettős mérce" a komcsik és a nácik által elkövetett háborús bűnök megítélésekor. nekem úgy tűnik, hogy az aktuálpolitika (mármint a nemzetközi) erősen befolyásolja az ilyen vizsgálatok hatékonyságát.

mert pl. az oroszok most már jó haverok, és sok olyan arc hever még arrafelé pozícióban, akiket nem kellene felizgatni egy nácikkal való összeméregetéssel. jól van ez így - gondolták Strassbourgban - azért mégse tüzeltek el embereket.
félelmetes, mik történtek hajdan a nagy szovjetúnióban. annak meg nagyon rossz lenne az optikája, ha megpiszkálnák a dolgokat. egyébként is, az az ország messze van.

magyarország még vagy két generáción keresztül képtelen lesz feldolgozni azt az agressziót, ami itt volt aban a híres 45 évben, beleértve persze a világháborút is.

és a legrosszabb az, hogy az áldozatok - haltak bár meg komcsi vagy nyilas fegyverektől - utáni jogos, civilizált emberi módon történő felelősségrevonás persze elmarad. nem mintha ez bárkit is felélesztene, vagy jóvátenné az ellenük elkövetett borzalmas bűnöket. de talán ennyivel tartozunk a sok áldozat emlékének. hogy ha név szerint nem is emlékezhetünk rájuk, legalább azt tudjuk, hogy emberek voltak, és mindent megtettünk azért, hogy a gyilkosaikat bíróság elé állítsuk.

persze néha roppant hatékony a szerkezet, mert a haláltól két lépésre álló hajdani nyilaslegényt csak sikerült hazaparancsolni ausztráliából...

tevevanegypupu 2009.02.12. 09:50:27

Csak azt nem ertem, ha valaki alaptermeszetenel fogva eliteli minden eroszakot, hogy lesz belole hivatasos katona, plane ezredes. Gondolom nem csipket vertek a laktanyakban azokban az idokben..

Ebcsont 2009.02.12. 10:38:57

Talán az a legproblémásabb ez ügyben, hogy az eltelt bő ötven évben semmivel se lehet tisztábban látni a valós eseményeket. Egy felől a Kádár-rendszer miatt, másfelől a kilencvenes évek elejei "túl gyors" átalakulásnak köszönhetően.
Jó most kimondták ezt az ítéletet, de ezáltal tisztábban látunk bármit is? '19, '44, '56 a magyar köztudat számára csak egy roppant zavaros massza marad, amire hivatkozva lehet indulatokat gerjeszteni vég nélkül. Talán ha majd kihal még néhány generáció nagyobb esélye lesz egy alaposabb, tényszerűbb emlékezet kialakulásának.

tevevanegypupu 2009.02.12. 10:50:33

Dehogynem, azert tisztabban lehet latni. Csak a problema lenyege abban van, hogy a bunosok kozul sokan meg mindig meg tudjak akadalyozni azt, hogy megbuntessek oket. Kettos es harmas mercek vannak, a legnevetsegesebb pedig az, hogy akiket tetteik alapjan joggal tartunk bunosnek, azok a rendszervaltas utani tarsadalomban elfoglalt helyuk miatt meg csak felelossegre sem vonhatoak. Nemcsak gazdasagi de politikai vonatkozasban sem.
Meg a kozeletbol sem tavolithatoak el, nemhogy barmiert is szamon lehetne kerni oket.

smalladam 2009.02.12. 11:06:37

ezt a könyvajánlót nem teljesen értem, hogy jön ide:)

Ebcsont 2009.02.12. 11:18:35

Maximum annyival lehet tisztábban látni, hogy megy a maszatolás mindkét oldalról. '56 képéhez nem csak a sortüzeknek kéne hozzá tartozniuk, hanem például a meglincselt karhatalmista kiskatonák is, mert sajnos volt ilyen is, és nem is egy. Csak hát mivel Kádárék is erre hivatkoztak nem túl trendi rájuk is emlékezni.
Egyébként is a magyar politikai elitnek régóta mániája '18- '19et, '44et, '56ot kikiáltani sorsdöntő időszakoknak, miközben reálisan szemlélve ezek már csak egy adott korszak haláltusáiként értelmezhetőek. Az adott rendszerek máig ható "bűneinek" nagy részét nem ekkor követték el, ezek az évek maximum csak a mélypontot jeleníthetik meg. Így jelentőségük inkább szimbolikus, mintsem tényleges.
Évekkel ezelőtt az egyik tanárom mondta a Spartacus-féle felkelés kapcsán mondta, hogy a marxizmus száraz emlőin nevelkedettek számára már-már mítikus jelentőségű ez a lázadás. Ő annyival egészítené ezt ki, hogy alig 500 évvel később bele is bukott a római birodalom ebbe a lázadásba!
Sajnos ez a helyzet 56-al is, alig telt el 34 (53) év (kinek-kinek ízlése szerint meg is bukott (meg is fog bukni) az a rendszer.

tevevanegypupu 2009.02.12. 13:27:06

@Ebcsont:
Vedekezni es megbanni volja mindket oldalnak lenne. De ami a Koztarsasag teren tortent 1956-ban, annak eveken at tarto elozmenye volt, megpedig olyan, ami ha nem is mentheti de magyarazhatja azt az elszabadult gyuloletet ami lekaszabolt mindenkit akit ert.

Ebcsont 2009.02.12. 13:59:47

@tevevanegypupu:
Pontosan emiatt nem szeretem '56-ot és a többi felsoroltat csodálatos időszakként emlegetni, mert nagyjából ez történt mindegyik esetben. Gyűltek-gyűltek az indulatok és egyszer csak elszabadult minden.
Sokkal hasznosabbnak érzem a húszas éveket a maga létre hozott tanyasi iskoláival, vagy a hatvanas években kialakított országos villamos vezetékrendszert.
Csak hát ezek nem olyan jól eladható média termékek, mint egy szaftos nyilas-uralom vagy egy '56.

tevevanegypupu 2009.02.12. 14:16:37

@Ebcsont:
A forradalmak elotti es utani evszazadok, evtizedek mindig kegyetlenul nehezek egy-egy tarsadalmi retegnek. A forradalmak pedig piszkosak, veresek es korruptak is lehetnek. Ha pedig vertelenek, akkor is a felszin alatt ott fortyog a vagy, hogy "konyorgom akasszuk fel.." legalabb, persze kepletesen. Es akik kirobbantottak, lehetoleg nagyon gyorsan, gondolkodas nelkul akarnak igazsagot, jovatetelt..es bosszut. Igazsagra es jovatetelre sokszor hiaba varnak, igy aztan marad a bosszu.
Az elozo rendszerek hasznos ujitasait termeszetesnek tartjuk, csak a hibak szamitanak. Igy aztan a hasznos ujitasokat legtobbszor le is romboljuk. A hibakat valamilyen modon muszaj
jovatenni..(:

Bell & Sebastian 2009.02.12. 20:28:15

I., A nyugodt pocsolyában lehet csak tiszta vizet találni ahhoz, hogy az aljára lássunk. (1., archívum)

II., De ha felkavarjuk, meglepő dolgok úsznak a felszínre! Ekkor kell lehalászni! (2., felelősségre vonás)

I., és II., felcserélése esetén a recept nem működik! Próbáltuk, sajnos. :((( (eltüzeltek-dugtak-loptak minden papírt)
süti beállítások módosítása