A Tények és a szlovákok
2009. március 09. írta: AgentUngur

A Tények és a szlovákok

„Vidáman integető szlovákok egy nagybevásárlás után. A parkolóban már jól látszik, hogy sok a szlovák. Az elektronikai termékek olcsóbbak. De a gyenge forint miatt a szlovákoknak amúgy is minden kevesebbe kerül. 20-25%-kal fizetnek kevesebbet a szlovákok ugyanazért a termékért nálunk. Egy miskolci plázában hetek óta egyre több a szlovák vásárló, hétvégente majdnem a vásárlók 80%-a szlovák.”

 Ebben a rövid kis szakaszban hatszor fordul elő a szlovák szó. A riportban több mint egy tucatszor. De a riporter egy szlovákot sem szólaltat meg - a riportalanyok ugyanis kivétel nélkül felvidéki magyarok. A Tények azonban rendületlenül, monotonan szlovákozza őket, és mivel a Felvidéken nézik ezt a remek kis műsort, valószínűleg százezrek gyomra rándul össze. Szlovákiában ők büdös magyarok, Magyarországon meg szimplán szlovákok.

 Nem lehet tudni, hogy a TV 2 riporterei egyszerűen csak primitívek, és tényleg azt hiszik, hogy Varga János egy szlovák, aki kiválóan megtanult magyarul, vagy érzéketlenek a kérdésben. Remélem, hogy csupán csak primitívek.

 Nagyon eljött már az ideje annak, hogy a magyar médiában kialakuljon egy nemzeti minimum. A határon túli magyar nem szlovák, nem szerb, nem ukrán és nem román, mondjuk csak ki szépen, hogy magyarokról van szó. Nem fog fájni. És teszünk valamit azért, hogy csökkenjen a gyűlölködés és szembenállás ebben a szerencsétlen országban, mert ennek egyik fő alapja, nem tudom, mikor fogják már fel a balos kollégák, a határon túli magyarok ordenáré módon történő kezelése.

 A TV 2-nek pedig azért lenne jó a változás, mert ezzel negatív reklámot kap, és a Felvidéken akár nézőket is veszíthet. Nem nagy öröm ugyanis félmillió magyarnak, ha az anyaországból szlovákozzák őket. Annál már az is jobb, ha a szlovák TV-ben büdösmagyaroznak. Bár az kevesebbszer fordul elő...

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr88991225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Walter Melone (törölt) 2009.03.09. 17:12:44

@TuRuL_2k2:

Persze, a szlovákok pedig valójában csehszlovákok ugye? vagy simán magyarok, és csehek?

Hogyan tudod eldönteni valakiről, hogy ő biza magyar?

segabor 2009.03.09. 17:19:52

Kényelmesebb kimondani, kiírni, hogy szlovák vagy román, mint szlovákiai vagy romániai. Egyetértek a posztolóval, mert én is érzékeny vagyok erre (nem kicsit), viszont hajlok arra, hogy itt szlovák = szlovákiai rövidítésről lehet szó.

Vagy nagyon naív vagyok?

lyonnaise 2009.03.09. 17:21:33

Sajnos szomorúan kell konstatálnom, hogy Magyarország és állampolgárainak jelenlegi morális és értelmi állapotát tekintve, valamint az ország saját imázsromboló politikájának köszönhetően lassan oda jutok, hogy megsértértődök, ha magyarnak szólítanak székelyföldi létemre. Pedig a fél életem azzal ment el, hogy magam magyarnak nevezve igyekeztem e maroknyi nép történelmi, nyelvi és kultúrális értékeit kiemelni bárhol is jártam a világban.

nyugtalan 2009.03.09. 17:28:33

Én nem járok át vásárolni, nem is fogok...
1. Mert nekem kb 50km a határ Pozsonynál, 100 Komáromnál, 150 Párkánynál... szóval nem éri meg nagyon autózni.
2. Pont azért, hogy engem még véletlenül se tótozzon le senki. Mert ha Komáromban vásárolnék, odaállítana a tv2 kretén riportere, esetleg jó kedvemben talál, s nem küldöm az anyjába, s nyilatkozom, hogy milyen jó nekem, mert euróm van stb. este meg a Tényekben letótozna, akkor félő, hogy az mtv után a tv2 lenne a soron!
Ennyi!
Szlovák kérdéshez: szlovák nem létezik, csak cseh. A szlovák nyelv a cseh nyelv egy tájszólása!
Ennyi!

svenJazz 2009.03.09. 17:29:35

@Karcolt lendület: egyetértek, köszi!

(kicsit off: furcsa, hogy azt érzem, régebben jobb volt a reakció, mikor még valamennyire egy kör körül ment a vita...
engem nem zavar, ha valaki nagyon máshogy lát dolgokat, amennyiben egyrészt legalább megpróbál érvelni, még ha nem is tud,
másrészt apró hajlandóságot mutat arra, hogy legalább részben belássa ha téved...)

(nagyon off: kéne kisérletet végezni, legalább egy poszt erejéig:
csak a wiw-es, facebookos, egyéb SN azonosítóval lehetne bejelentkezni kommentelni... nem lenne több semmitmondó nick mögül szájkarate/anyázás...
kedves szerk: technikailag ez impooszible, ugye?)

kinot 2009.03.09. 17:31:02

építő jellegű komment következik:
büdös zs tévékettő, pusztuljon!!!
/btw. két éve nincs semmilyen tévéelőfizetésem, tudom ajánlani/

segabor 2009.03.09. 17:33:37

@Walter Melone: pl. úgy, hogy megkérdezed tőle.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.03.09. 17:35:00

Mi van? Aki egy adott ország állampolgára az bizony az adott állam polgára. Vagyis ha szlovákiai, akkor szlovák. Ha romániai akkor román. Ha ausztriai akkor osztrák. Aki pedig személyivel rendelkező magyarországi ember - legyen a nagymamája akár hottentotta, az bizony magyar. Kár ezen rugózni! Vagy reviziót akartok? Mert akkor mondjátok azt!

boj (törölt) 2009.03.09. 17:35:12

Aki olvasta a tv2-s blogot, tudja h a csigatévénél mennyi bunkó dolgozik. Hát most a mosóporostévénél ezt jól meg is erősítették.

segabor 2009.03.09. 17:38:47

Amúgy milyen érdekes, a Németországban élő törököt az itthoni média töröknek nevezi és nem németnek. Vagy a Párizsban élő arabokat sem franciáknak szokták nevezni.

Bicskanyitogató dolog.

segabor 2009.03.09. 17:44:07

@városjáró: amit leírtál, az szimplán érzéketlenségre utal. Az Egyesült Királyság állampolgárságú indiai vagy skót, esetleg walesi az angol? A Finnországban született svéd az finn? A szudétanémet cseh?

Maradjunk annyiban, hogy a németországi török török, ha annak vallja magát, egy felvidéki magyar pedig magyar és nem szlovák.

És ebben semmi irredenta (jujj!), sovén dolog nincs, csak nevezzük úgy őket, ahogy ők kérik. Nehéz dolog?

segabor 2009.03.09. 17:45:55

@svenJazz: off: lenne rá lehetőség az ún. OpenID használatával (ebbe sajna nem tartozik bele az iwiw), már ha a blog.hu implementálná.

Karcolt lendület 2009.03.09. 17:48:25

@városjáró:
Nem igaz, előbb már leírtam, hogy az elsődleges jelentése egy népnévnek mindig a nemzetiséget jelöli, azt külön ki kell emelni, ha állampolgárságra vonatkozik.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.03.09. 17:51:04

@segabor: Tőlem nem kérte semelyikük. Nekem annak számít mindenki, amelyik ország kiadta naki a személyiét.

Kiváncsi vagyok hány neustadti akarná magát Ausztrián belül magyarnak szólíttatnii?!

yda 2009.03.09. 17:55:41

@városjáró:
Mekkora az Isten állatkertje,hogy ilyen kirüheletlen állatok vannak
benne mint te.Ha te a cigány származásodat a magyarsággal takargatod ,nekem nem szükséges,hogy a magyarságomat az állampolgárságommal takargassam.

Cypriánus 2009.03.09. 17:57:34

városjáró, ezt Te komolyan gondolod????
talán leszáradna a nyelved, ha szlovák helyett szlovákiait kéne mondanod??!
Mi a jó büdös francért akarod a nyugat-európai nemzetfelfogást ide K-európába adaptálni ahol az etnikai határok ennyire nem esnek egybe az országhatárokkal?
Egyébként elárulom, még ott sem igazak. Nem egy francia állampolgár tiltakozott már, hogy ő nem francia, hanem baszk, breton stb.
gyakorlásként ajánlom, spanyolozd le a katalánokat, és angolozd le a skótokat-nem fognak dícsérni!!! (megjegyzem, az angolok legalább voltak oly nagyvonalúak hogy a többnemzetiségű államot ne atöbbségi nemzetről -azaz magukról-nevezzék el, hanem Nagy Brittania és Észak-írország egyesült Királyságnak! Anglia neve benne sincs. Pedig az arányuk nem kisebb, mint a szlovákoknak vagy a románoknak.)

guderian 2009.03.09. 17:58:12

A magyarság mint olyan a Tv2-ön és RTL klubbon üldözendő!

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.03.09. 17:59:09

Minden felvidéki magyar ember szlovák, de nem minden szlovák ember felvidéki magyar. Attól függ, mit szeretnénk hangsúlyozni. A riport - sokatok értelemzésével ellentétben - szerintem a szlovák állampolgárok vásárlási szokásairól akart szólni. Azókéról, akik velünk ellentétben január 1-től immáron euróban számolnak.

Ennyi.

es2300 2009.03.09. 17:59:46

a post és kommentjei remekül mutatják mennyire anakronisztikus ma nemzetállamokban gondolkodni

kérdezem a kedves nemzeti identitásukban a tv2 által megsértetteket, hogy vajon tényleg jobb érzés-e nekik személy szerint a tudat, hogy vannak emberek tőlük x távolságban akik azt mondják magukról h magyarok. ettől lesztek többek, vagy bátrabbak? jobban áll esténként, vagy hogy?
nem viccelek, tényleg érdekel.
változtat ez bármit is az életeteken? erősebb lesz a forint, vagy olcsóbb a karaj, ehh nem értem én ezt

Cypriánus 2009.03.09. 18:00:10

Felsülő!
mi az hogy maximum etnikai magyar?
Az egy brutális nyíltsággal etnicista állam, könyörgöm, ott magyarként Te is egy állami ellenségként kezelt szarnak számítanál...Miért nem kell még az se, ami a MIÉNK????

yda 2009.03.09. 18:01:33

@városjáró:
A sötét éjszaka fényesebb nállad!!!

Anselmo 2009.03.09. 18:02:44

Remek írás. Én Romániában születtem, a rendszerváltás után sokan évekig nem voltak képesek felfogni, hogy nem vagyok román. És azt sem értették, ez engem miért zavar. Azt várták, hogy - hozzájuk hasonlóan - én is szégyelljem a származásomat. Azóta javult a helyzet, kevesebben vannak ilyenek.
Meg az is zavar, amikor baloldali "felebarátaim" kioktatnak hogy mi a nacionalizmus. Szerintem költözzön ki az illető Romániába, és akkor majd megtudja.

Cypriánus 2009.03.09. 18:05:27

es 2300!
nem anakronisztikus, hanem az orzság nagy része egy kádárista agymosáson átesett majom.Ugyanis, ha mi nem törődünk magunkkal, akkor bazd meg, senki más sem fog. És ha azt hiszed tök könnyű és jó dolog asszimilálódni egy Tégeds lenéző társadalomba, akkor kurva nagyozt tévedsz, páne nehéz, ha jól tudod , azok a közös mítoszok, amikhez csatlakozni akarsz teljesen hazugok.
arról már nem is beszélbve, hogy ti haladó és nemzeti kereteken felülemelkedő értelmiségiak nem látjátok be, a tótoknál pl, kurvára böüszke mindenki a nemzetére, és mit ad Isten, vaklahogy sikeresebbek is, mint mi, a szétesett közösségünkkel.
Meg hogy talán Slotának is elmagyarázhatnád mindezt, nem csak az amúgy is megalázott MAGYAR emberekbe törölhetnéd bele a csizmádat.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.03.09. 18:06:17

Nevetséges szócséplést folytattok itt sokan. Éljétek ki benne magatokat bátran! Legyen küönnyebb tőle nektek a sír!

Rakciónak pedig gartula, hogy a szimpla semmiből címlapos semmit tudott kreálni.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.03.09. 18:06:39

@Anselmo:

Tiéd a nap igazsága.

A magyar média populáris (azaz balliberális) része tökéletesen analfabéta külhoni magyarságból.
Taplók, mint állat, sötétek, mint a fekete lyuk segge...

Mikor lesz már médiarendszerváltás?
Alig van épeszű embereknek szóló műsor a kertv-kben.

Ennyire hülyék vagyunk, vagy ennyire hülyíteni akarnak minket?

Üdv.

nyugtalan 2009.03.09. 18:08:31

@es2300:
Leszállok keletin, rakás cigány mindenhol, felszállok a nyugatin, minden sarkon cigány.... de ettől még nem cigányozlak le, és nem cigányozom le a csonkaországi magyarokat! Elvárom azt, hogy a Felvidékről érkező embereket ne kizárólag szlovákozzák!
Főleg országos médiában! Inkább f@szozzanak le, ha nem akarják azt mondani, hogy elszakított területen élő Magyar, de semmiképpen se szlovákozzanak!!!

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.03.09. 18:09:31

@városjáró:
Látom, marhára nem érdekel, mennyi szívással jár magyarnak lenni a szomszédos államokban, s ehhez jön még az anyaországiak bunkósága/érzéketlensége. Ha valaki ezt szóváteszi, az neked revízió... Nem érzed kicsit korlátoltnak ezt?

Karcolt lendület 2009.03.09. 18:10:05

@es2300:
Pl. nagyobb hírdetési piac, ami azt hiszem a TV2-nek sem mindegy. Hogy csak egy pragmatikus példát mondjak.

zsögödbenő 2009.03.09. 18:10:52

@városjáró: hát neked igen eccerű a világlátásod. Szép ez a liberalizmus, csak akkor miért is van Mo-n 13 kisebbségnek önkormányzati rendszer, egy nagy rakat pénz különösen az egyiknek????
@es2300: igen, személy szerint jó ez a tudat. Meg hogy az ottani rokonaim, akikkel magyarul beszélek, magyaroknak tarthatják magukat.

yda 2009.03.09. 18:12:31

A nagy baj az,hogy Mo.-n sokan szégyelik a származásukat és ebben élik ki magukat,hogy szlovákoznak,románoznak.Tehetik mert ők a 2004 dec.5.-e hősei.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.03.09. 18:13:57

@városjáró:
Nagyon jól szemlélteted, hogy mi az egyik nagy rákfenéje a magyar közéletnek: az empátia hiánya. Az én sérelmem SÉRELEM, a más sérelme SEMMI. Biztos vannak olyan dolgok, amik neked esnek rosszul és másnak semmik. Ha valaki azt mondja, '56-ban a csőcselék ment az utcára. Vagy ha azt, hogy a holokauszt csak kitaláció.
Mindenkinek megvan a maga érzékenysége...

es2300 2009.03.09. 18:16:33

@Cypriánus:

ha kicsit kevesebbet törődnénk- SZÁJJAL - a másik ország határai mögött élő magyarul beszélők egészével és többet az egyes emberrel, ha nem járnának revizionista (azaz egyértelműen ellenséges szándékú) beszédeket tartani hazánk nemeslelkű politikusai Erdélybe, ha nem akarnánk napi politikai csatározásokban felhasználni a nemzetiségi kérdéseket (lsd korházprivitzáció plusz kettős állampolgárság) akkor gyanítom egyszerűbb lenne nekik is
hiszen nem pont ugyanezt a vérgőzös reakciót váltanánk ki az ottani többségi társadalomból
aminek nem te, otthon ülő döbözös-sör forradalmár iszod meg a levét, hanem a gyújtóhangú beszéd után hazabandukoló mama s papa

es2300 2009.03.09. 18:20:18

@nyugtalan:

ezt most gondold at megegyszer, de segitek neked ebben

ami szlovakiaban a magyar, az a te peldadban itthon a cigany
tehat ha magyarozod a ciganyokat (amugy helyesen) akkor miabaj a szlovakiai magyarok szlovakozasaval?

no fuss ujra neki

(btw ultraszar a riport es tenyleg hulyeseg szlovakozni benne, de ez szimpla pongyolasag, egy mellekes korulmeny figyelmenkivul hagyasa, nem holmi osszeeskuves draga kis hazankbol, maria orszagabol elcsatolt honfitarsaink ellen)

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.03.09. 18:22:14

Jóvanna srácok! Békesség! Írjatok a TV2-nek hogy legközelebb legyen tekintettel a kisebbség nézeteire is. Szerintem akceptálni fogják a kérést.
És azt is remélem, hogy ti pedig egy riportból annak lényegét fogjátok megragadni (persze ha van neki oylan) s nem csak szavakon akartok lovagolni.

es2300 2009.03.09. 18:22:52

@zsögödbenő:

hat ez tokjo baratom, orulok ennek tenyleg
annak meg plane, hogy te kebledre olelnel, ketszer orcan csokolnal barkit csakazert mert magyar. magyar bunozo, magyar politikus, magyar narkos, magyar meleg, magyar kurva, magyar cigany es magyar zsido

na alakul ez a tolerancia gyerekek, csak egy picit hasznalni kell a formal-logikat

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.03.09. 18:23:27

@városjáró:
"Minden felvidéki magyar ember szlovák, de nem minden szlovák ember felvidéki magyar." Nem. Minden felvidéki magyar ember szlovákIAI.

A "szlovák" a nemzetiséget jelöli. A szlovákiai az állampolgárságot, ilyen egyszerű.

A határon túli magyarok leszlovákozása vagy lerománozása így a nemzetiségük megkérdőjelezését jelenti és igenis, sértő. Nekünk. Kösz a megértést, üdv.

kill004 2009.03.09. 18:23:48

@es2300: Akkor Tatárszentgyörgyön magyarok öltek magyarokat? Hmmm.... Akkor Mohácsi mit keresett ott?

lyonnaise 2009.03.09. 18:24:28

@es2300: Az elszakított területeken élő magyarok és az anyaországi magyarok közös történelemet, kultúrát, nyelvet etc. birtokolnak, amely létezésük gyökere. Ha azonban ez a gyökér gyengül, elfeslik, netán lassan elhal, akkor akárcsak egy fa a gyökere nélkül, a nemzet is lassan kihal. Hát ezért (lenne) fontos egymás tiszteletben tartása és megbecsülése. Bár tartok tőle, hogy hiába szánom neked a válaszom, mégis pusztába kiáltott szó marad. Mert a mai Magyaorország és veled azonos nézeteket valló lakosai menthetetlen helyzetben vannak.

es2300 2009.03.09. 18:26:44

@Karcolt lendület:

hat en pont telibeszarom a nagyobb piacot, konyorgom nehogy mar vasarloero paritason merjunk hazafisagot

bar amugy tokeletesen jellemzi a kozallapotokat, hiszen a nepviseletben faragott botjara tamaszkodo, bajszat szepen podro szekely legeny jojjon csak hozzank, de ugye a munkanelkuli, alkoholista, epitoipari feketemunkas meg menjen hisz elveszi a kenyeret

jaaaj de nehez lehet most nagymagyarnak lenni

zsögödbenő 2009.03.09. 18:29:30

@es2300: kötve hiszem, hogy a barátod szeretnék lenni.
Mielőtt továbbcsavarnád az eredeti mondatomat, talán próbáld mégegyszer értelmezni.
Egyébként láthatóan fogamad sincs, mit jelent egy adott kulturális, érzelmi stb. közöséghez - jelen esetben nemzethez - tartozni, ezért nem is érted a dolgot. De javaslom, próbálj meg valamely nem nyugati szomszédunkban élni huzamosabb ideig, biztosan jól éreznéd magad.

es2300 2009.03.09. 18:29:55

@kill004:

kerd el a szemelyiet nezd meg mi van beleirva

btw ha figyeltel pont a kollega teljesen hibas okfejtesere vilagitottam ra, nekem amugy annyira mindegy h egy ember magyar, cigany, zsido, amerikai, francia. ahogy mar irtam, ha kijovok vele akkor birom, ha nem akkor meg nem
nyilvan eleg jo talajrol indulunk a jolkijovesben azokkal kikkel kozos a kultúra, a nyelv, a történelem. de pld mivel én angolul elég jól beszélek, nekem képzeld van egy rakás külföldi barátom és nem fogod elhinni, nekik is van szívük, és ők is álmodnak, sőőőőt, az ő szaruk is büdös

kill004 2009.03.09. 18:30:13

@es2300: A magyar cigány az milyen szép öcsém? Magyarországi cigány, na olyan van.

kill004 2009.03.09. 18:31:29

@es2300: Válasz? Mohácsi miért volt ott?

zsoltko · http://www.parameter.sk/users/zsocsesz 2009.03.09. 18:33:24

Ennek semmi köze a liberalizmushoz. Jómagam is gyakran hallom felháborodva, amikor magyarországi rokonaink a "románokat" szapulják, akik erdélyi magyarok. Sajnos, Magyarországon ez a tendencia, felesleges ebbe is politikát keverni.

es2300 2009.03.09. 18:33:39

@lyonnaise:

tévedsz! pontosan tudom miről beszélsz, hiszen magam is így gondolom így érzem. a kérdés, a különbség talán az, hogy ezt képes vagyok ésszel tenni, vagy a szemellenző már ráépült azokra a tisztatekintetű, pirospozsgás, mosolygó arcokra.

és ami igen fontos, hogy mikor EU tagokként végre tényleg áterezhetnénk a nemzet egységét, hiszen határok nem választanak el minket, no akkoris nagymagyarország zászlókkal, meg vesszentrianon pólókkal kell fel s alá masírozni

holott elég lenne csak beülni a kocsiba és átruccanni erdélybe, nem csak azért mert nagyon szép, hanem hogy akkor most tényleg testközelből érezzük mennyire fasza dolog magyarnak lenni. jaaa vagy az már nem megy, odáig ár nem megyünk el?

bryan 2009.03.09. 18:34:02

Aki tv híradót néz 2009-ben, mikor van internete, sikeres ember nem lehet. :)

reality 2009.03.09. 18:35:03

@TuRuL_2k2: Nos, én elmondhatom, hogy mennyire szar, ha lerománoznak a kollégáid, akikkel nap mint nap magyarul beszélgetek. És teszik ezt még akkor is, amikor már vagy 100x kijavítom őket, hogy erdélyi vagyok. Vagyis ez történ 2000-ben mikor is vagy 20-an voltunk Erdélyből egy munkahelyen, oszt ment a románozás (miözben mindenki megyarul beszélt). Viszont az pozitív volt, hogy akkori főnökünk mindig is erdélyieknek szólított.

es2300 2009.03.09. 18:36:41

@kill004:

ne feszítsd túl magad, mert ha benned marad egy adag cigányozás, még rámehet a gyomrodra, vesédre, oszt márisottabaj! nyomjad csak, már látom h ott a nyelved hegyén, hogy :)

btw kinekem a Mohácsi Viktória h tudnom kellene mikor hol s miért járt? amúgy ha a magyarigazolvány megengedte h bárki, ismétlem bárki bemondásra magyar legyen, akkor a cigánynak miért nem engeded meg?

reality 2009.03.09. 18:38:04

@es2300: Ugye nem vagy erdélyi, mert akkor nem beszélnél ekkora bődületes hülyeségeket!? Ott minden magyar tudja, hogy őt a románok nem szeretik és csak másodrendű állampolgárnak számít, bármit is mondanak az anyaországban. Pont ezért haszontalan a micsi lépések politikája, és az ottaniak azt érzik, el vannak felejtve...

nyugtalan 2009.03.09. 18:39:55

@es2300: Nem a lényehet vetted le a dolognak..
Magyaroszágon van sok-sok cigány, van sok-sok magyar. Felvidéken van sok-sok szlovák és sok-sok /kicsit túlzok, aszimilálódunk :( / magyar. Na, én attól, h sok a cigány odaát még nem cigányozom le azokat, kik átjönnek Felvidékre síelni.
Rosszul fogalmaztam ezekszerint...

es2300 2009.03.09. 18:40:40

@reality:

miskolci vagyok, és jártam sokat Erdélyben - ennyit rólam, engem sem érdekel, hogy van-e kosz a lábujjaid között

viszont arra igencsak kíváncsi vagyok, hogy akkor miként képzeled el megoldást az általad felvázolt problémára, köszönöm h megtisztelsz pár összetett mondattal.

es2300 2009.03.09. 18:45:42

@nyugtalan:

kérlek ezt most gondold át mégegyszer, ne kelljen már konkrétan nyelvi, logikai kérdésekről beszélnünk, egyszerűen rossz az analógia amit mondasz, pont a ellenkezője annak amit mondani szeretnél

de mindegy, mert nyitott kapukat döngetsz. nekem ugyanis teljesen mindegy, hogy miként nevezik egy riportban a szlovákiai magyarokat. sokkal fontosabb, hogy te magad, te az egyes ember mit teszel, hogyan.

vagy mi most mindentől függetlenül egymás keblére kellene h boruljunk, mert te is magyar vagy meg én is? akkor hogy lehet h mégsem értünk egyet? jaaaa hogy legelőször is emberek vagyunk, aztán a családunk tagja, majd a lakókörnyzetünk, iskoláink által meghatározott, és csak majd valahol nagyon sokára magyarok v hottentották?

kill004 2009.03.09. 18:49:14

@es2300: Hát ez elég szégyen. :)

lyonnaise 2009.03.09. 18:52:46

@es2300: székely lány létemre én is elítélem a szélsőjobbos megmozdulásokat. Ami pedig a határokat illeti, egyet értek veled, az lenne az ideális, ha a nemzeti kérdés nem is lenne kérdés, hanem egyértelmű tény lenne, hogy a határtól 400 km-re is élnek magyarok akiknek sokat jelent ha őket magyarnak és nem románnak nevezik a nemzettársai.

kill004 2009.03.09. 18:55:06

@es2300: Lemaradt: Szóval elég szégyen, hogy miskolci létedre basztatsz a cigányozással. Ha nem hazudsz, és tényleg itt élsz akkor tudhatnád mi a helyzet. :(

betyár (törölt) 2009.03.09. 18:58:52

@Káposztakukac · felsulooktatas.blog.hu/ 2009.03.09. 17:00:17
"a felvidéki magyar is szlovák állampolgár, maximum etnikailag magyar. innentől kezdve nettó hülyeség az egész bejegyzés. "

Hát nálad tényleg felsült az oktatás:((

es2300 2009.03.09. 19:00:18

@kill004:

azzal a különbséggel drága honfitásam, magyar vérem, hogy dolgozom cigányokkal úgyhogy én - veled ellentétben - nem a híradóból, a jobbikos gyűlésről vagy az utcán félrekapott pillantásokból ismerem őket, hanem hosszú beszélgetésekből

helyesbítek, nem őket ismerem csak azokat akikkel nekem volt dolgom. de legalább már néztem a szemébe, fogtam vele kezet, nevettem együtt vele és segítettem a problémáján ha kellett.

es2300 2009.03.09. 19:03:40

@lyonnaise:

azzal kezdtem ma, hogy mennyire anakronisztikus nemzetállamokban gondolkodni
örülök, hogy valaki - ráadásul határontúli - egyetért velem ebben

a többiek meg menjenek magyarok világszövetsége gyűlésre a hősök terére, hátha egy-két újabb gyújtóhangú beszéddel meg lehet oldani a dolgokat

addig én dolgozom, cigányozásból, magyarkodásból nem lehet megélni, illetve csak nagyon keveseknek - bár ahogy látom igény van rá, egyre nagyobb.

kill004 2009.03.09. 19:08:04

@es2300: Na, kedves barátom, mivelhogy én is miskolci volnék, nekem azért ne mutasd már be őket. Rendicsek? Én biztos, hogy több cigánnyal melóztam, beszélgettem mint te. Csak 50 méteres körzetben 4 család lakik. Úgyhogy a rizsát hagyjuk már meg az szdsz-es kispajtásoknak. Jobbikos gyűlésen sohasem voltam, az milyen?

kill004 2009.03.09. 19:15:44

@es2300: Nem vagy te miskolci. :))))

lyonnaise 2009.03.09. 19:20:32

@es2300: a nemzetállamban gondolkodás ma már -pár országot leszámítva- lehetetlen, hiszen kevés olyan állam létezik, ahol a lakosok legalább 90%-ának ugyanaz az anyanyelve. Magyarország a paradoxon kedvéért egyike e országoknak. Ennek ellenére vagy éppen ezért a nemzetben gondolkodás igenis természetes kellene, hogy legyen.

zsögödbenő 2009.03.09. 19:21:08

@es2300: miért is anakronisztikus a nemzetállam?????

es2300 2009.03.09. 19:28:06

@kill004:

jó bevallom életem első két évét töltöttem csak ott :) naaa, határeset, elfogadod? :)

kill004 2009.03.09. 19:29:54

@zsögödbenő: Ne dőlj be neki. Sajnos én megtettem. Az szdsz 2. számú droid kommandójának egyik harcosa. Csak provokál (és hazudozik)

reality 2009.03.09. 19:30:59

@es2300: "mennyire anakronisztikus nemzetállamokban gondolkodni"
Hiába is propagálod ezt természetesen az Eu-val együtt velünk él a nemzetállamiság. Aki Romániában vagy Szlovákiában élt is egy kicsit (azóta is, hogy beléptek az Eu-ba), jól tudja, hogy az ottaniak fejében- igen, a vezetőkében is . meghatározó a mai napig is. Sőt, Aromán alkotmányban mai napig is benne szerepletetik.

reality 2009.03.09. 19:32:19

@lyonnaise: A nemzetállamiság nem a %-os arányok fényében van jelen, akárhogy is szeretnénk ezt hinni, hanem az elméletek és akaratok szintjén.

es2300 2009.03.09. 19:32:25

@zsögödbenő:

mert 2009-ben egy államot nem az jellemez, hogy kik laknak ott, hanem h milyen a gazdasága, melyik érdekszférába tartozik, milyen a politikai berendezkedése stbstb

pár száz éve még ténylegesen mérvadó volt, mikor az angolok a németek ellen stb, de most kérlek egyrészt nincs ilyen topic, másrészt mi az h német, harmadrészt az ország jelentős részben amerikai kisnyugdíjasok pénzéből él, szóval hagyjuk ezt az idegbeteg kényszeres magyarkodást, lenne mi mást csinálnunk helyette, pld kihúzni a szarból az országot, te mit tettél ma érte benő? én fűztem délután egy nagyon takaros menyecskét akivel bármikor szívesen szorosrafűzném magyarságunk kötelékét, hm, na?

es2300 2009.03.09. 19:36:27

@reality:

az a nemzet te sügér amire te gondolsz

kill004 2009.03.09. 19:36:43

@es2300: Azé' mondom! Te csak szeretnél fasza miskolci náczi lenni!!! :) Szólj már a liberális komáknak, ez a miskolci álca nem jó.

reality 2009.03.09. 19:37:53

@es2300: Mi van? Te kevered a pizsmát a nagymamával!

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.03.09. 19:40:31

@es2300:

Ezt a nemzetállam dolgot majd egyszer próbáld meg egy francia vagy olasz kisvendéglőben előadni, aztán figyeld meg, hogy kijössz-e ép bőrrel. Magyarországon büntetlenül lehet a magyarságot és a nemzeti öntudatot gúnyolni, de ez nincs ám mindenütt így.

es2300 2009.03.09. 19:41:24

@kill004:

btw most akkor mar nem vagyok miskolci, ha nem lakom ott? pesti vagyok ezeszerint?

ha erted mire gondolok ;)

es2300 2009.03.09. 19:45:36

bocs most inkabb tenyleg penzt csinalok
csok a csladnak!

reality 2009.03.09. 19:46:31

A gyengébbek kedvéért: A nemzetállam Romániában azt jelenti, hogy az országban csak román nemzetiségüek élnek, csak egyesek más nyelven, esetleg magyarul beszélnek. Ebből következik, hogy az állam nem diszkriminál pozitívan semilyen csoportot (mert szerinte nincs ilyen), hogy pl. anyanyelvű oktatást támogasoon, vagy azok kultúrális tevékenységét segítse. Hogy ez mégis létezik - mármint a támogatás - a külföd nyomása, vagy csak kegy. Csakis a szükséges legkissebbet adják. De alapvetően nem ez a fő törekvés.

kill004 2009.03.09. 20:13:43

@es2300: Nem. Nem azért, mert nem itt élsz, hanem mert már nem úgy beszélsz, viselkedsz ahogy egy miskolci. Sőt, már úgy sem, mint egy magyar. Legalább tennél úgy mint Gabriella Szabó,(román hosszútávfutó) aki kikérte magának, hogy a magyar sportriporterek szabógabizzák. Azt mondta ő román, nem magyar. Ami nem megy, ne erőltesd. :)

Az analógiád meg nem jó: Téged nem érdekel, ha le Pestiznek, Berlinieznek, Londoniaznak. A felvidéki magyarokat pedig igen, ha leszlovákozzák őket.

heima (törölt) 2009.03.09. 20:25:23

a TelaViv2 csak kedvében akart járni a felvidéki magyaroknak, mostanában szlováknak lenni menő, magyarnak lenni gáz

Rwindx 2009.03.09. 21:21:25

Pár órával ezelőtt is megmondtam hogy semmi értelme velük vitatkozni.... :)

Lásd városjáró, meg még jópár.

Metallat 2009.03.09. 21:56:05

Olvastam 1-2 kommentart az elejen,haat igen is felhaborito,hogy leszlovakoznak minket,aki Magyarorszagon el,annak fogalma sincs rola.En Csehorszagban tanulok,es amikor azt mondjak ram,hogy szlovak,akkor is javitom mindjart,hogy magyar,meg ha tudom is,hogy fel oras magyarazkodas lesz,hogy hogy lehetek magyar.Mondom ezt ugy,hogy nem vagyok az a melveregetos magyar,de nagyon nem,de ha magyar vagyok,akkor ne szlovakozanak le.Lehetett volna azt mondani,hogy szlovak alampolgarok,vagy ha ez hosszu akkor szlovakiaiak.Bemasoltam 1 forumba,ahova "szlovakok" irnak,es mindeggyik kikelt magabol,es itt egyesek meg egyet is ertenek vele,KOSZONJUK SZEPEN.

segabor 2009.03.09. 22:10:14

@Metallat: én szégyellem miattuk magam.

reality 2009.03.09. 22:10:47

@Metallat: No, erről beszéltem én is.

zsögödbenő 2009.03.09. 22:36:55

@es2300: "mert 2009-ben egy államot nem az jellemez, hogy kik laknak ott, hanem h milyen a gazdasága, melyik érdekszférába tartozik, milyen a politikai berendezkedése stbstb"

Hát persze. Ezért lövik egymást arabok és zsidók, ezért van autonómiája egy csomó népcsoportnak Európa szerencsésebb felében...ők mind a nemzethez tartozás elavultságát hirdetik????
Te például miért laksz itt?

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.03.10. 00:12:21

Az egész szlovákozás, románozás, magyarozás a netó irigységről szól. Ha egyforma szinten élnének ezek a népek, baszottul nem izgatna senkit se, hogy ki kicsoda. Maximum előjönnének a vallási beállítottság kérdésével... Mert uszulni muszáj.

Szánalmas.

Rwindx 2009.03.10. 00:55:00

@városjáró: Szemmel láthatóan képtelen vagy felfogni miről van szó, olyan doloról ami a többségnek természetes, ösztönös.

Ez van, ilyen vagy, ez soha nem fog változni, és lesznek dolgok amiket soha nem fogsz megtapasztalni átérezni. Ne kérdezd mi az, ha magyaráznám úgysem értenéd. Vagy érted és érzed vagy nem, ennyi.
Mindenesetre a világon meglehetősen kisebbségben vagytok.
Én nem mondom hogy szánalmas vagy, de a természet megfosztott valamitől, az én véleményem szerint ez egyfajta autizmus. Nem tehetsz róla, mint ahogyan a színvak nem látja a színeket.

Uszulni pedig nem muszáj, ugyanúgy ahogy hülyeséget sem muszáj beszélni. A színvak véleménye sem nyom latban sokat ha a színekről van szó, de ha erősködik és baromságokat beszél eg idő után elhajtják a picsába.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.03.10. 01:24:54

@Rwindx: Lehet jogos a megnemértettség feletti kesergés, de ezért az is mutatványba illő, ahogy egy kereskedelmi témájú riportból sikerült etnikai kérdést csinálni.

min0rity r3port · http://m0r3.blog.hu 2009.03.10. 01:51:36

Most nem értem, mit vársz a szlovák riportertől?

Rwindx 2009.03.10. 01:59:12

@városjáró: nem kesergek.
Valószínűleg azért lehetett ebből poszt, mert ezzel azért többször találkozunk mint szeretnénk és olyan helyeken, olyan emberektől ahol és akiktől abszolút nem várnánk.

Akik nem tudják, azoknak nem kell átérezniük a dolgot, hiszen az lehetetlen. Ezért nem is lehet elvárni. Viszont egy elvárható mércét fel lehet mutatni, a tisztelet vagy az empátia jegyében.
Tiszteletet meg lehet tanítani. Empátiát nem igazán, de az a része megint csak a betegség kategóriába tartozik.

Tisztelet pl.: Egy normál beszélgetést nem egymást anyázva kezdünk el előzmények nélkül, esetleg az indulatok sodornak arra a beszélgetés folyamán. Ugyanígy egy magyart nem szlovákozunk vagy románozunk le. Nem azért mert a szlovák vagy román ember alacsonyabb rendű, hanem azért mert aki magyar az magyar.

Sőt én mint Magyarországon élő magyar lehet egy szimpla "anyád"-al le tudom rendezni anélkül hogy lelki törést okozna a dolog, de egy másik országban élő magyar már nem biztos, hiszen őt azért másfajta hatások érik egy másik országban, a nemzetiségével kapcsolatban, ezért jóval érzékenyebb lehet általában, és mint jelzik sokan, azok is.

Ez az egész ugyanígy természetes egy tetszőleges másik nép számára is, ha a magyar helyére behelyettesíted, Tehát aki félreértené nem magyarkodásról vagy valami hungaricumról van szó, ez egy teljesen természetes dolog az emberi faj esetében, a családhoz, klánhoz, nemzetséghez, nemzethez vagy még nagyobb közösséghez való tartozás érzése. Viszont van pár ember, akiben ez nem alakult ki. Ennek sok oka lehet.
Attól hogy nem alakult ki, attól még a szociális hatások később annyit módosíthatnak az emberünkön hogy legalább megtanulja ezt tiszteletben tartani, még akkor is ha ő maga nem érzi.

civilkontrol 2009.03.10. 08:24:52

Forgatókönyv egy válságra

A kereskedelem az ipar, a szolgáltatások, vagyis a teljes profit orientált rendszer, hogy jobban szaladjon a szekér vásárlásra ösztönzött bennünket. Ez az ösztönzés olyannyira bevált, hogy komplett iparággá fejlődött, majd a média bevonásával megvalósult a fogyasztói társadalom.
A fogyasztói társadalom beindítói okosak és ügyesek is voltak ugyan, de nem voltak elég alaposak. Nem vizsgálták meg, milyen következménnyel jár, ha működik - nagyon jól működik - az életre hívott rendszerük. Így a lehető legnagyobb és legtöbb profit reményében túlhúzták a gépezetet! Olyan eszközt alkottak melyet nem tudotak szabályozni, sőt, fel sem merült bennük, hogy szabályozni kelljen azt. Egyetlen cél volt: A minnél hatalmasabb, minnél átfogóbb sikeres működtetés. Az eszközök tekintetében semmi sem volt drága, sokan elképzelni sem tudjuk micsoda nemtelen eszközöket vetettek be a "megváltoztatásunkra".
A törvényszerűség bekövetkezett: Elkezdtünk fogyasztani! Olyannyira, hogy még akkor is fogyasztani akartunk, ha már nem volt miből. Az állam nem segített a helyes út kijelölésében a bankok pedig létrehozták a hitel intézményét.
A mi fogyasztási kedvünk pedig olyannyira megjött, hogy a végén egy kis hitelért cserébe még az édesanyánkat is elandtuk volna! A bankok is mohók lettek, hiszen hitelezni brutálisan jó biznisz. Ezért, hogy mindenki a lehető legnagyobbat meríthesse a tálból, elkezdték az érték alatti dolgok megfinanszírozását, az értékesebbnek feltüntetés látszatával.
A turpisság kiderült, a túlfinanszírozások lufija kipukkant, a mögöttes érték hiányzott, magyarán maga a pénz is hiányzott - valahogy így robbanhatott ki a válság az óperencián túl.

Nálunk azonban nem ez a helyzet! Nálunk nagyságrendekkel intenzívebb volt a hirtelen ránk szabadult (1989) fogyasztást ösztönző gépezet hatása! Itt 40 évnyi fogyasztást akartunk bepótolni már a legelső napon! A földindulás és az állami tétlenség következtében a bankok totális szabad piachoz jutottak. Nem kellett egymást ölniük, szépen felosztották az üvöltő piaci igényeket egymás között és csak a biztos ügyfeleket fogták ki! Azokat is alig győzték ellátni. Ergo nálunk nincs "pénzeltünési" válság, csupán rengeteg hitelünk van igencsak felülvizsgálandó feltételekkel és gigantikus banki profittal.

Akkor mi miért is vagyunk válságban?
A Magyar modell kiváltó okát majd egy alapos vizsgálat után tudjuk biztosan megállapítani, de feltételezések már akadnak.

A fenti gyönyörű leírás után miért engedjük, hogy ismét ezt a vonalat éltessék előttünk? Kiszervezni az állami feladatokat, mindent eladni, eltüntetni, piacosítani? Hát nem ez a felgpgás okozta a váságot??? Vagyis az állami semmittevéssel párhuzamosan a piacok és a magántőke korlátlan szabadsága.
Most ugyanaz a garnitúra próbálja kezelni a válságot, aki a magyar válság kirobbanásáért felelős politilát ultra szélsőségesen használta! És akik velünk egyetemben még a magyar válság okát sem igazán ismerik. Ne legyenek kétségeink, a válság megoldásának módszere sem működőképesebb Bokros Lajossal, csupán erősebb a marketingje, hiszen a fogyasztói lázat kiváltó gépezet rendelkezésre áll.

Uraim, ezt felejtsék el, de alazonnal! Álljanak szépen hátrébb és siető léptekkel távozzanak! De ne menjenek messzire, mert kérdéseink lesznek Önökhöz!

zsebforradalom.blog.hu/

Samott 2009.03.10. 09:12:22

En egy multinal dolgozom, a belepeskor kellett mindenfele angolnyelvu papirokat kitolteni... volt egy rublika "Nationality" cimkevel... komoly gondban voltak az erdelyi magyar kollegak, hogy oda mit is irjanak be. Meg a kulfoldi fonokok is, amikor megkerdeztek oket errol... hiszen nekik oda az allampolgarsagot kellett volna beirniuk (ami esetukben a roman), de mindenkeppen nemzetisegkent (azaz magyart beirva) akartak ertelmezni, amit viszont a vezetoseg - magyar utlevel hianyaban - nem akart elfogadni. Hiszen nekik ez a rublika arra kellett, hogy ha kulfoldre megyunk akkor milyen papirokat kell intezni. Vegulis kiegyeztunk abban, hogy ennek a mezonek Citizenship cimkevel kellene futnia, de arra mar nem emlekszem hogy vegul sikerult-e megvaltoztatni.

Egyebkent az egesz temaban ott az alapveto kulonbseg a felek kozt, hogy ki milyen sorrendben ertelmezi az allampolgarsag, nemzetiseg fogalmat... en peldaul olyan magyar allampolgar vagyok aki magyar nemzetisegu. Van akinel a magyar szarmazas van elorebb es a (magyar) allampolgarsag van hatrebb... ezt a kornyezo orszagok magyar nemzetisegu polgarainal szvsz hatvanyozottan fordul elo (amit meg meg is tudok erteni). De nem hiszem hogy ebbol ekkora balhet kell csinalni, senki nem viatta el toluk a magyar nemzethez tartozas jogat. (egyebkent ugyanez volt a szerencsetlen kettosallampolgarsag ugyeben is - a nemzetbol valo kitaszitaskent eltek meg egy egyszeru allampolgarsagi kerdest - pedig ilyen nincs, amig meg nem tagadod, amig buszken vallalod a magyarsagodat, addig a hataron tuli magyar is pont annyira magyar mint aki Magyarorszagon szuletett - egyszeruen csak az allampolgarsaga mas - de nem tartozik kevesbe a nemzethez emiatt).

AgentUngur 2009.03.10. 09:45:39

Egy kedves barátom felvetette a szlovák érzékenység kérdését. Nos, nekünk nem azzal kell foglalkoznunk, mi esik rosszul Szlovákiának, egy olyan országnak, amely nemcsak, hogy elnyomja a magyarokat, de Magyarországot is folyamatosan támadja, hanem azzal, hogy mi esik rosszul az ottani magyaroknak. Ez pedig (ld. Metallat és a többi felvidéki hozzászóló) nagyon, rosszul esik nekik. Ennyi a lényeg, a többi nem érdekes, nem is értem ezt a nagy nyelvtani, szemantikai vitát.

Tee_RS 2009.03.10. 15:10:41

Atyaég....

Hát rossz olvasni ezeket, hogy milyen marhák vannak... Kérdezték már tőlem, miért nem megyek Magyarországra, miért nem dolgozok ott, miért nem próbálok szerencsét, stb. Hát azért, mert Szlovákiában lehet, hogy kurva magyar vagyok, de abból legalább a magyar stimmel. Magyarországon meg szlovák lennék, amiből nem kérek. SzlovákIAI. Tessék szépen megtanulni.

Ez igenis fontos.

yda 2009.03.10. 15:40:47

@Tee_RS:
Ezek nem marhák,hanem korlátolt,rögeszmés,pörkölt zabáló,zavaros identitású magyar állampolgárok akik talán még az apjukat sem ismerik.Mi az elcsatolt részeken oda tudunk álni az ükapáink sirjához de ők Mo.-n még a nagyapjukét is nehezen találják,
ezért szlovákoznak,románoznak felejtettvén ezáltal az asszimilálodott fajtájukat

medve2 2009.03.10. 15:44:49

egyetértek a poszttal. Csak csöndben jegyzem meg, amikor olcsó szlovák tejre panaszkodunk, az is magyarok lakta területről jön többnyire.

Cypriánus 2009.03.10. 16:27:01

Kedves yda!
azé ez se igaz, de hagyjuk. a kádási gyomormagyarral nem szerncsés szembenállítani acsak mi határontúliak agyunk magyarok életérzést, mert az sem felel meg a valóságnak.

Nagyzee 2009.03.10. 20:51:08

@es2300: Tudod egyáltalán, hogy mit jelent a nemzetállam fogalma? Nem úgy néz ki. A nemzetállamok alapvetése az, hogy bennük egy nemzet él. Ha ezzel szemben én azt állítom, hogy nem minden szlovák állampolgár tagja a szlovák nemzetnek, mert egyesek pl. a magyar nemzet tagjai, és elfogadom azt a helyzetet, hogy magyarok élnek Szlovákiában, akkor éppen hogy nem nemzetállamban gondolkodom.

yda 2009.03.11. 11:08:49

@Cypriánus:
Még véletlenül se gondoltam,hogy csak mi vagyunk magyarok,de
Mo.-n sok mondvacsinált magyar van,és sokuknak fogalmuk sincs,hogy máshol is élnek magyarok akik büszkék a nemzetiségükre.

___________________________ (törölt) 2009.03.12. 10:08:43

@TuRuL_2k2:
"Mi ebben a magyarkodás? Rosszul esik a szlovákiai magyaroknak, ha szlovákként emlegetik őket a magyar médiában? Rosszul. Rászolgáltak valamivel? Nem. Szívnak eleget Szlovákiában magyarságuk miatt? Szívnak."

Tökéletesen egyetértek, szeretem az ilyen hóttegyszerű, de pont a lényeget látó megközelítéseket.

Annyira szépen látszik ebben a témában is a két alapvető hozzállás közötti különbség, a "racionalista" hozzállás és a mondjuk "lélektani" hozzállás.

A "racionalista" hozzállás kvázi-objektív, analitkus: "szlovák állampolgár, szlovák eurót költ, mé' ne hívjuk úgy, most csak azé', mer' véletlenül pont tud magyarul, he?". Ez a fajta "analatikus" megközelítés tökéletes akkor, amikor kövekről, atomokról meg kacsákról van szó. Itt _emberekről_ van szó, bazz, és ez ezért hülyeség. Valahol ez dehumanizálás, a kövekre és atomokra optimalizált racionalista-analitikus logika rávetítése emberekre.

Turul_2k2 válasza remek példája a konzi v. legalábbis mindenesetre afelé hajló "lélektani" megközelítésnek.

törzsmókus 2009.03.12. 15:53:20

@segabor: „csak nevezzük úgy őket, ahogy ők kérik”

erdélyi magyarokkal beszéltem erről, és ők a „román” szót az állampolgárságra vonatkoztatják (így magukra is), a román etnicitást az „oláh” szóval jelzik.

persze lehet h ez a felvidéki magyaroknál másképp van, meg az erdélyiek se mind gondolják így.

és bocs ha már volt, nem olvastam végig 230 kommenT. :(

reality 2009.03.12. 16:56:33

@törzsmókus: "
erdélyi magyarokkal beszéltem erről, és ők a „román” szót az állampolgárságra vonatkoztatják (így magukra is), a román etnicitást az „oláh” szóval jelzik."
Ez egy akkora baromság, hogy ezen csak röhögni tudok. El sem tudom képzelni, kik lehettek azok, akikkel beszéltél. (az oláh szót csak sértegetésként használják)
süti beállítások módosítása