A zombik és a makói gáz
2009. március 27. írta: AgentUngur

A zombik és a makói gáz

 Először is határozzuk meg, hogy mi a zombi az én olvasatomban. Zombi például az, aki hangoskodva ordít hungarista jelszavakat, karján ott virít a Trianon előtti Magyarország (nem Nagymagyarország – ezt a fogalmat rosszul használjuk), de ha megkérdezed, hány magyar él Erdélyben, buta szemmel néz, és azt mondja, ötvenezer. Minap az egyik ilyen zombi ismerősöm, aki egyébként 2006-ban még kőkeményen az MSZP-re szavazott, megkérdezte: tudom-e, hogy a komcsik ki akarják fosztani az országot. Mondom, tudom, már meg is tették az elmúlt hét évben, gazdaságpolitikában a magyar történelem egyik legsötétebb időszakát felmutatva. Mondja, nem, nem, olvassam el EZT!

 „A hivatalos becslés szerint a makói földgázmező 600 milliárd eurót ér! (Mára már becslések szerint eléri az 1000 milliárdot! szerk.) Néhány % bevételért odaadta a kormány a lehetőségét annak, hogy a készletből az ország államadósságát könnyedén törleszthessük, és a jólét néhány év alatt elérje az ausztriai színvonalat. Ha nem idegen hatalmak érdekeit szolgálná a jelenlegi kormány, akkor nem lenne szükség semmilyen megszorító intézkedésre, és akár 100 évig is könnyedén élvezhetnénk ennek a kincsnek a javait. Végre jólétben élhetnénk. Minden magyar számára biztosított lenne a megélhetés. 2007-ben bejelentették, hogy megtalálták a Makóhoz hasonló, sőt nagyobb hozamú gázmezőt, melyet szintén Kanadaiak termelnek majd ki. Az ország egyéb helyein található hasonló nagyságú földgázmezőkről még mindig hallgatnak! Ugyanezekkel a módszerekkel bányászták ki a Kárpát-medence kincseit, ugyanígy irtották ki a Kárpátok őshonos fáit. Ébredjünk már fel! Lopják az országunkat!!!”

 Próbálom Zombinak mondani, hogy nemá, valami sötét erő először kiírtja a Kárpátok őshonos fáit, osztán lenyúlja a nagyobbnál-nagyobb gázmezőket (600 milliárd ejró, nemis, már 1000, de ha most hív, akkor már 2000 milliárd lesz: touch the screen). Aztán Zombi, aki előszeretettel használ nagybetűket az emailjeiben, rámutat a VÉGSŐ ÉRV-re. A Bencsik is megírta.

BENCSIK ANDRÁS: Gombostűt a tűpárnában

...Magyarország földjének mélyén, Makó közelében olyan gázkincsre bukkantak hivatásos külföldi kincsvadászok, amely negyven éven át képes volna biztosítani Magyarország gázellátását, vagy a mostani ínséges időkben egy intenzív, húsz évre rövidített kitermelést véve alapul, akkora bevételhez juttathatná a magyar államkasszát, amely rövid idő, mondjuk öt-tíz év alatt a magyar életszínvonalat körülbelül az ausztriaira emelné, és húsz év múltán a magyar gazdaság csak e gázkincsnek köszönhetően felzárkózhatna a gazdag Európához. Mindebben nincs semmi túlzás.

(Bencsik úr tájékoztatására: Ausztria az EU 4. leggazdagabb állama. Ha felzárkózunk Ausztriához, felzárkóztunk a gazdag Európához is. - Agent Ungur)

 Minden érdeklődő ember tudta, hogy az Alföld mélyén többféle kincs lapul - olaj, gáz, termálvíz -, csak meg kell találni, de az sem nehéz, csupán fúró és némi türelem kell hozzá. Körülbelül olyan feladat ez, mint gombostűt találni a tűpárnában

 (Hát igen, az Alföld a mi kis Perzsa-öblünk. Van olaj, van gáz. Nem nehéz megtalálni. Ez nagyon jó. Megyek is le a nagyapai örökségre Félegyháza mellé a dugóhúzommal.)

 A Falcon Oil, ez a kanadai központú multicég képes volt - saját állítása szerint - egy éven át keresni, amíg telibe találta a gombostűt, vagyis a 600 milliárd köbméteres gáztartályt, lent, hat kilométer mélyen a föld alatt. A cég - nem tudni hogyan és mennyiért - kizárólagos jogot kapott 35 évre a magyar államtól a gázkutatásra, és ami elképesztő, a gáz kitermelésére és eladására is. A magyar állam szerényen csak 12 százalék bányajáradékot kér cserébe, vagyis odaajándékozta a Falcon Oilnak e páratlanul értékes gázkincs 88 százalékát.

  (A Falcon Oil fényévekre van attól, hogy multicég legyen. Az olaj és gáziparban az a cég, aminek kétszáz millió dollár előteremtése gondot okoz, az fing. Csak volt bátorságuk belefogni valamibe, amibe másnak nem. Ez a kapitalizmus: egy kis cég kockáztat a nagy profit érdekében. A MOL is megpróbálhatott volna koncessziót szerezni, csak ismerték a várható nagy nehézségeket, és nem szórtak bele 50 milliárd forintot valamibe, aminek kétes a megtérülése és kétes a profit is.)

 Felfoghatatlanul sok pénz, ami a jelek szerint majdnem mind a másé lesz.

 (Ez megint nem így van. A mező 40,4%-a a MOL-é, ugyanennyi az Exxon Mobilé, és csak 19,2% a Falcon Oilé. Miért? Mert kutanként 50 millió dollár a kutatófúrás, és a kanadaiknak nem volt pénzük folytatni a programot, ezért bevontak két valóban nagy céget, egy regionális és egy valódi multit. A „felfoghatatlanul” sok pénz 40%-a tehát egy magyar cégé lesz. Ha lesz valaha is ebből „felfoghatatlanul sok” pénz.)

 Nem kell, hogy így legyen. A magyar jog ismeri a feltűnően aránytalan szerződés fogalmát.

 Na, az az a recept, amivel minden befektetőt el lehet zavarni egy országból. Idejön falconos csávókám, beleöl 50 milliárd forintot kutatásba, ha nem talál semmit, akkor elbukta a pénzt, ha talál valami nagyot, akkor a magyar állam lenyúlja a profit nagyrészét. Ezt szerintem szocializmusnak hívják, és mintha a recept pont húsz éve bukott volna meg. (Nem tartozik a témához, de a cikk utolsó felütése is egy gyöngyszem: Miközben a multimilliárdos elit lopakodva készíti elő a Gyurcsány-kormány bukását követően a jobboldalon is - az MDF és a Fidesz liberálisai mögé bújva - a maga hídfőállását, egy új neoliberális pártot, hogy majd az SZDSZ-től ide áramoljanak át, amint arról a Magyar Nemzet hétfői száma hírt adott, éppen időszerű a hiteles jobboldali politikusokat figyelmeztetni a rendkívüli helyzetre.)

 A két kis szösszenetet elküldtem egy MOL-os kontaktnak, hogy kommentálja. Röviden: gáz van, tényleg, nagyon, nagyon sok gáz van Makón. A gond az: még ma is kérdés, ki lehet-e gazdaságosan termelni? 6000 méter mélyen 200 Celsius fok van. Baromi sokba kerül fúrni, és jóval több kút is kell, mint a hagyományos mezőknél. Frankó tehát, hogy van egy mai áron 1000 milliárd eurót érő mezőnk, ha a kitermelés költsége 1200 milliárd euró. Ez csak egy példa, mert igazából fogalmuk sincs még a pontos számokról. Az azonban biztosra vehető: Magyarországból nem lesz gázsejkség, és nem azért, mert az összeesküvők lenyúlják a profitot, hanem azért, mert extraprofittal eleve nem lehet számolni.

 Egy kis szerencsével, ha tényleg gazdaságosan kitermelhető a gázmező egy jelentős része, kikerekedhet egy csinos kis profit mindenkinek. Azoknak a legtöbb, akik kockáztattak (Falcon, Exxon, MOL), de ez így van jól, mert ugyebár nem akarjuk átkeresztelni az országot Magyar Népköztársasággá. Aki mer, az nyer, csak így épülhet egy erős Magyarország, nem úgy, hogy lenyúljuk a sikeres cégeket. De a magyar államnak is lesz profitja, és nem csak a bányajáradékból. Ha lesz kitermelés, lesznek munkahelyek, infrastruktúra épül, és a kutak körüli földeket sokszoros áron veszik meg a magyar tulajdonosoktól.

 Zombi persze nem érti ezt. Mondja, hogy engem is megvett a nagytőke. Mondom: Zombi, te Zombi vagy. Ha hiszel abban, hogy Makó alatt van fél Kuvait, vegyél MOL vagy Falcon Oil részvényt, és te is együtt kaszálhatsz az összeesküvőkkel. Mert ha a nettó 1000 milliárd euró 40%-a a MOL-é, akkor nem 8600-at fog érni egy részvénye, nem is 32 ezret, hanem nyolcvanezret. Vagy álljatok össze a Bencsikkel és fúrjatok együtt. De van egy olyan érzésem: a habzó szájon kívül csinálni is valamit, az túl bonyolult nektek.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr731006685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grrr 2009.03.27. 10:53:09

A gázárak előbb-utóbb megint felmennek, a technológia pedig fejlődik. Nagyságrendileg mondjuk évi néhány milliárd euró jöhet a kitermelésből a konzorciumnak, a költségek levonása után (15-20 mrd köbméter per év, 100-200 euró haszon ezer köbméterenként)...?

askeladden (törölt) 2009.03.27. 10:59:01

Használható a "Nagy-Magyarország" kifejezés, de egyszerű.

Aki egy kicsit igényesebb inkább a "történelmi Magyar Királyság", vagy a "történelmi országunk" kifejezést használja.

"Nagy-Magyarország" Magyarország volt, mert az volt a hivatalos magyar állam, igaz többnemzetiségű volt, de melyik történelmi állam nem volt az?

Nagynak meg azért nem montható, mert mondjuk Oroszország a nagy, vagy az USA. Nagyobb, mint a mostani, de a mostani Mo. is nagyobb, mint a szomszédaink többsége! (kívétel csak Ukrajna és Románia)

Tehát aki nem akarja, hogy teljesen suttyónak nézzék (bár az sem szégyen) ne "Nagy-Magyarország"-ozzon, bár a fogalom értelmezhető.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.03.27. 11:16:27

@askeladden:
> "Nagy-Magyarország" Magyarország volt

Frászkarikát, lásd följebb!

askeladden (törölt) 2009.03.27. 11:26:36

Nyelvtani vita!

Mit értesz "Magyarország" alatt?

A magyarok országát? A szélsőjobb valami ilyesmit ért, ilyen nem nagyon volt, van.

Magyarország egy európai állam 1000-től, amelynek a neve magyarul Magyarország, ennyi.
Más nyelveken: Hungaria, Hungary, Ungarn, Uhorsko. Egy név.
Itt a magyar etnikum volt a legnépesebb és a központi elhelyezkedésű. Az állam eleinte keresztény és feudális volt, de döntően magyar jellegű. Nem pogánymagyar! Feudális és keresztény, de magyarul a latin mellett, az azért nem a hétköznapi élet nyelve volt.
Szerintem ez a vita inkább a fogalmak definíciójáról szól.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.03.27. 11:58:51

@Dr. Zerge:
Ne mutass te be semmit, te doktor setét! A matrica nem egy térkép kicsinyített mása, hanem a szentkorona tan szimbólum-rendszerének része. Te pökhendiskedsz itt, hogy mások nem ismerik a jelentését, miközben neked sincs fingod se róla, teee makimajom.

molaris 2009.03.27. 11:59:55

@askeladden:
Na ez már figyelemre méltó! Végre, valaki korrekt. Csak kihagyod a miért- et, és félek azért, mert nem mered felvállalni ami vele jár. De majd este megteszem én.

askeladden (törölt) 2009.03.27. 12:09:23

@Dr. Zerge:

Horvátország meg tényleg úgy indult, mint perszonálunió, de az 1907-es vasúti rendtartás már a magyart tette szolgálati nyelvvé Horvátországban.

askeladden (törölt) 2009.03.27. 12:13:57

@molaris:

A Szent István-i Magyarország kisebb volt, mint a matricás, pl. a mai Szlovákia északi része a Lengyel Királysághoz tartozott.
Meg Magyarország úgy volt önálló az Osztrák-Magyar Monarchiában, mint Montenegro a Szerb-Montenegrói Államszövetségben. Az első magyar olimpiai bajnoknak az osztrák himnuszt húzták Athénban. Tehát ez a matrica, mint "Nagy-Magyarország" nem nagyon jön össze.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.03.27. 12:17:27

@molaris:

"de este majd megeresztetek egy hosszabb hsz.-t. Mert ez röhej ami itt megy ez ügyben."

"Csak kihagyod a miért- et, és félek azért, mert nem mered felvállalni ami vele jár. De majd este megteszem én."

Bazmeg te rosszabb vagy, mint egy kereskedelmi tévé:

Jön, jön, jön!
EXKLUZÍV!
Molaris este megmondja a frankót a gázügyről!
LOL.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.03.27. 12:28:41

@askeladden: Nem örülök, hogy ismételgetésre kényszerít a figyelmetlenséged. Mint mondottam volt Horvátország gyakorlatilag a magyar államiság kezdetétől köszöni szépen, és egy külön _ország_. ( Néha külön királyság is. Továbbá természetesen maga is a századok során némiképp változó határokkal, és mint szintén említém a végén Szlavóniával házasítva.). Eképpen a Magyar Királyság területileg sohasem is lehetett egyenlő Magyarországgal. És ez természeten nem nyelvtani kérdés. Sokkal inkább földrajzi, történelmi. Ha tetszik jogi, mindenesetre az, hogy adott korban mi egy ország területe az nem nyelvtani probléma. És persze több más, nem ennyire eklatáns zavarbaejtés felhozható még a Nagyrántotthús-Kisrántotthús vs. Magyarország problémakörben. Legyen mára annyi elég, hogy a Magyar Királyság =/= Magyarországgal. Soha nem is volt.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.03.27. 12:31:34

@askeladden:

Valaha meg a német volt a hivatalos nyelv az egész Monarchiában. Akkor az Németország lett volna? Na jó, Ausztria lett volna?

Mellesleg egészen figyelemreméltó ökörség ebben a kérdésben a '907-es vasúti rendtartással hozakodni...

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.27. 12:42:51

Látom, már megy is az anyázás, ahogy az rendes konzervatív-libertárius blogokon szokás :>

Nos, nekem ez a poszt nagy csalódás, mert azon túl, amit már ezer éve tudunk, hogy ti. vannak „nagymagyarországos zombik” semmit nem tartalmaz, viszont hülyeségnek minősíti azt, amit ezek az — úgy látszik — hivatalos, aktatáskás fő- és alzombiknál semmivel sem zombibb zombik a makói gázmezők kitermelési jogáról mondanak.

*

Nagy-Mo.: kevéssé és heterogén módon definiált fogalom, ill. terület, amelynek szerintem nem sok jelentősége van mára. Egészséges ember persze örülne egy nagy területű, erős Magyarországnak, de a legfontosabb az a kérdés volna, hogy

1. ennek milyen reálpolitikai aktualitása van (válasz: semmilyen)
2. ki és mi kapna benne vezetőszerepet (MSZP? :> )

Egy ilyen birodalmi ország elszigetelten aligha jöhetne létre, főleg nem demokrata zombik vezetésével, de Jobbik-zombik és más zombik vezetésével sem. Mert akkor ez egy zombirodalom lenne, nem pedig Szent István vagy Nagy Lajos országa.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.03.27. 12:45:57

@Loxon: azt jól mondja, hogy irodalmunk is zombisodik, de viszont ellenben ámde: inkább zombbirodalom vagyunk, mint Nagylajosországa... Jöjjön le a nagykörútra!

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.03.27. 12:47:04

@Dr. Zerge: miért, egész hrabali volt :):

mobo 2009.03.27. 12:54:25

Én meg még azt hittem ez Mária országa.
: )

askeladden (törölt) 2009.03.27. 13:04:27

@Dr. Zerge:

"Magyar Királyság =/= Magyarországgal. Soha nem is volt."

Szerintem meg a Magyar Királyság = Hungária, az meg magyarul Magyarország.
Egyszerűen.
Árnyaltabban már nem, de nem árnyalunk állandóan. :-)

tiborc2008 2009.03.27. 13:06:24

Nem hiszem, hogy Mol-nak van valami köze a makói gázmezőhöz, tudomásom szerint egy kanadai cég vette meg a kitermelési jogot - bagóért.

tiborc2008 2009.03.27. 13:07:09

Amúgy ez nem Szent Mária, hanem szenny máfia országa.

Rwindx 2009.03.27. 13:09:30

@Grrr: Ha minden igaz, mire lesz olyan technológia, amivel biztosan lehet bányászni azt a gázt, addigra vélhetőleg (és remélhetőleg) nem szénhidrogénekkel fogunk fűteni.
Sok törekvés hat olyen irányba hogy 20-30 éven belül jelentősen visszaszoruljon a szénhidrogének felhasználása. Ami pedig azt fogja eredményezni hogy a gáz (és egyebek) ára esni fog hosszútávon, még akkor is ha rövidebb távon lesznek nagyobb csúcsok. Viszont ha elindul a kitermelés véletlenül, az jó eséllyel nem következő 10 évben lesz, hanem még később.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.03.27. 13:11:18

Hihetetlen, hogy még egy technikai lángész sem posztolt, hogy tévedés az egész. :)

Viszont 6000 méteren nem vagyok biztos benne, hogy csak 200 fok van. Ott ahol próbálkoztak (nekem azt mondták a gázipabani dolgozó munkatársaim), még nagyobb volt a geotermikus gradiens, mint az amúgy is áltag feletti magyarországi érték.

Jelen állapotban nem gazadaságosan kitermelhető, vagy csak nagyon határon.


- A kapacitás meg, hogy X évre elég az nem úgy van, hogy a mennyiség / szükség eloszt. Ahogy több gázt veszel ki, úgy jöv egyre kevesebb fel.

- Gázminőség? Mert már a felhozatal is durva (6 km az ma világrekord körüli érték, csak olyan helyen csinálják, ahol nem kétszers a geotermikus gradiens...) Na, ha még kiderül, hogy nem is jó minőségű gáz (az eddig feltárt gázmezők nem voltak azok) akkor még annyit sem ér.

- A Magyar Állam semmit nem fektet be, semmit sem kockáztat és a nagy büdös semmiért 12%-ot lenyúl kapásból.

- Ez egyben munkahelyet is teremtene.Utánuk járuilékot és adót fizetnek, a terméken meg szerintem van ÁFA ugye? stb. Egyáltalán nem lenne még az sem rossz üzlet, ha bárki fel tudná hozni gazdaságosan. Talán -510-XY év múlva...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.03.27. 13:12:12

@Rwindx: Szénhidrogén mindig kell valamilyen szinten, ha nem energetikának akkor máshoz kell. A vegyipar fel tudja használni.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.03.27. 13:16:08

"Idejön falconos csávókám, beleöl 50 milliárd forintot kutatásba,"

Ennyibe kerültek a Combinók, vagy mondjuk a völgyhíd. Ha ennyit
beleölnek egy állami cégbe, hogy kutassa meg a trületet, az még
nem szocializmus (más kérdés, mennyi marad a pénzből, ha
az egészet egy szoci kormány irányítja).
Egy ilyen országban, ahol alig vannak ásványkincsek, akár
maradhatna állami monopólium a szénhidrogén bányászat,
vegyesvállalatoknál 50% feletti kötelező állami tulajdonrésszel.

Nagymagyarország = Magyar Királyság.
A terület a korona, a magyar király, illetve hűbéresei, a _magyar rendek_ birtoka/tulajdona volt. Semmit nem jelent, hogy hol, milyen nyelven beszéltek a földdel, sőt kőházzal sem rendelkező jobbágyok.

Akik nemességet kaptak (pl. erdélyben a kenézek, azaz román nemesek) azok magyar nemesek lettek, a legnagyobb horvát
földbirtokos Zrínyiek is a magyar király hűbéresei.
(a hivatalos nyelv pedig a latin volt még a Habsburgok alatt is.)

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.27. 13:16:29

Na ugye, azért nem olyan különösen nagy zombiság pont ez, csak nemnagymagyarországos zombik nem szeretnek róla beszélni. Nagymagyarországos zombik meg igen. Én azért ebben a kérdésben a hamuzsírtartósok kérdéseit visszhangoznám inkább. Legalább szó lenne róla.

Dr. Trebitsch 2009.03.27. 13:26:17

ez így van jól, mert ugyebár nem akarjuk átkeresztelni az országot Magyar Népköztársasággá.

Az nem is fedné a valóságot. Mit szólnátok ehhez: Magyar Banánköztársaság?

blöff 2009.03.27. 13:27:52

Hazudnak abban is, hogy több millió kw/h áramot is tudnánk termelni, megoldódna 100 évre az összes energiaproblémánk, ingyen természeti erőforrásaink vannak, amelyek csak úgy ontják az energiát. Ezt mind leetagadják, nem hajlandók felhasználni, pedig minden éjjel ott látszik az a rengeteg energiaforrás az égen...
azok a mieink!!!

reality 2009.03.27. 13:28:10

@Loxon: "hamuzsírtartósok kérdései" Az meg mi?

Dr. Trebitsch 2009.03.27. 13:29:32

@gloire: (a hivatalos nyelv pedig a latin volt még a Habsburgok alatt is.)


Csudát.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.03.27. 13:30:55

"@gloire: Ennyibe kerültek a Combinók, vagy mondjuk a völgyhíd."

Ez igaz. Csak ezekről tudni lehetett, hogy ha elkészül akkor működik. Erről meg nagyon nem... A technológia is amit használtak az nekik van meg. Mo. milyen fúrótechnológiával rendlekezik? Eh..

Mitha az Magyarország hiretlen F-15 gépeket akarna építeni. Nincs hozzá semmink.

Mondjuk a Combino belső elrendezése is olyan, hogy nagyon elbeszélgetnék a szerencsétlen marhával aki tervezte.
Szólhattak volna neki, hogy mi a Nagykörút basszák meg. Az egy olyan villamos vonal ami metróforgalomnyi ember szállít.

igaz_ember 2009.03.27. 13:32:41

No most kiakadtam:)
Zerge Úr, ugyé kend nem PHD töri doktor mert akkor jaj szegény gyerekeimnek. gyorsan "emigráltatom" őket csak az ilyen libabőrös elmeroggyantak kezébe ne kerüljenek.
Az nagy helyzet, hogy tessék nekem megmagyarázni miért is zavarja kegyelmedet a nagy-magyarországosdi? Mert nem a félművelt tudományos elmehalandzsája alapján az tutkó!
Pro Primo: vala egy olyan hogy Magyar királyság...ha tetszik ha nem ez vala az államformája...volt alkotmánya az úgynevezett rendi alkotmány, amely 1867-ig bármi is történjen Ausztriában, vagy itt jól érezhetően elkülönítette a Habsburgok -neked Dr Zerge külön- Lajtán túli országaitól/tartományaitól tök mindegy. A magyar koronának voltak országai (Lajtán innen), de mivel a királyság tetszik tudni állam jogi fogalom, ezért nem helytelen egy országnak mondani. Sőt sötétség liberális fejedelmei, a király, a rendi alkotmányra, később az 1867 XII tc betartására esküdött fel ergo ez azt jelenti, hogy a magyar királyság részeit egy közös kormányzás fogta össze. Aztán jött Trianon - ez a neve- lehet Versailles-ozni neked Zerge, csak az a baj, hogy a kastély nevét emlegették a korabeli magyar politikusok is. No és itt jön a Pro secundo. Izé:) a történelem egy organikus folyamat. Tehát ha egy adott kor egy fogalmat egy adott elnevezésre használ, akkor helyes azt megtartani és értelmezni az adott kora lebontva, hiszen a fogalom előrehaladva az időben változás alá esik. NAGY MAGYARORSZÁGOZNI a Horthy-korszak kezdett. Ők nevezték így, ergo amikor ezt az elnevezést használják, akkor azt jelent amire ők gondoltak. És ez egyértelműen a Trianont megelőző állapotokat takarja. Pro tercio És mi van, ha valaki egy elvileg demokratikus, gyakorlatilag elmeroggyant libeo-diktatórikus posztkádári rendszerbe ojtott társadalomban használni merészeli? Nos itt van a blogon olvassátok:) legalább mondanátok ki, hogy politikailag utáljátok ezt az elnevezést, és használóit.:) Az legalább igaz lenne És a politika érzelem dolga…azzal nem kellene vitatkozni

reality 2009.03.27. 13:35:26

@molnibalage: Nem feltétlenül kell megépíteni az a fúrógépet, lehet egy céggel dolgoztatni is.

Nem volt muszáj Combinot venni.

askeladden (törölt) 2009.03.27. 13:46:55

@igazitrebitsch:

Latin volt 1784 előtt Magyarországon a hivatalos nyelv.
1784-től a német, 1844-től magyar lett a hivatalos nyelv.

www.geographic.hu/index.php?act=napi&id=788

szépmező 2009.03.27. 13:47:16

az ilyen zombikat és egzaltált szívcsakrás arcokat én sem szeretem.

meg azokat se, akik előszeretettel szajkózzák, hogy "bezzeg ha a török mellé állunk, akkor ma spanyolország is a magyar-török birodalom része lenne" - persze a déli harangszóra csak az extrán hülyéje nem hatódik meg.

Ámde, mindettől függetlenül, nálam kint van a falon egy jó nagy Nagy-Magyarország térkép.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.03.27. 13:49:32

"@reality: Nem volt muszáj Combinot venni. "

Egyetértek. Azok a "hülye" csehek (10 milliós ország!) saját maga gyárt villamsot és metrót is!

"Nem feltétlenül kell megépíteni az a fúrógépet, lehet egy céggel dolgoztatni is."

És ha nincs jeletkező, mert mindenki saját magának akar jót?

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.03.27. 13:52:21

Ebből eléggé úgy tűnik, hogy per pillanat nem nagyon lehet tudni, hogy mennyi cucc is van a föld alatt:

www.falconoilandgas.com/hungary.php

Agentungur, fent említett összeg melyik lehetőségre vonatkozik?

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.27. 13:52:26

@reality: Hát Agentungur linkelte. Lehet, hogy nem kérdésekként vannak leírva, de bárki feltehetné a kérdést, hogy miért nem tudunk erről a gázmezőről szinte semmit, miközben már kanadai tulajdonban van.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.03.27. 13:55:31

@Loxon:

"miért nem tudunk erről a gázmezőről szinte semmit, miközben már kanadai tulajdonban van."

Azért valszleg azon a területen tudnak, 3 magyar név van a cég board-ján (a 8-ból).

gyutyka 2009.03.27. 13:59:15

Zombi for president!

is 2009.03.27. 14:07:54

"Nem feltétlenül kell megépíteni az a fúrógépet, lehet egy céggel dolgoztatni is."

Ez is történt. Csak nem volt kedvünk kifizetni az 50 milliárdot a bizonytalanra, úgyogy rájuk toltuk a kockázatot. Biztos tudja mindenki, mi az a kockázat: lehet, hogy bejön, lehet, hogy nem. elolvastam volna Bencsik cikkét, ha ráköltöttük voln az 50 milliárdot, és nem találnak semmit. Hogy az micsoda kidobott pénz, miért nem úgy szerződtünk, hogy ha találnak valamit, akkor kapnak belőle. Utólag mindenki okos, de előre, azután, hogy a MOL 50 év alatt már keresztül.kasul fúrta, és ki istermelte ott a gázt, ez volt a helyes gondolkodás. Lottózzál: ha megnyered az ötöst, én sem kezdek el veled vitakozni _utólag_, hogy elloptad a pénzt, pedig vehettek volna belőle Combinot.

ja, és másnak tényleg nincs ilyen technológiája, a MOL nem tud 6 km-ra lefúrni.

jonatanalma 2009.03.27. 14:08:26

@tiborc2008: Annyira bírom az ilyen arcokat. Egy és egy millió forrásból láthatod, hogy kik a tulajdonosok, de TUDOMÁSOD SZERINT nem így van. Persze, hogy a TUDOMÁSODAT egyébként semmi nem támasztja alá, az lényegtelen, te elvagy a saját kis világodban a tudomásoddal és szükségét érzed, hogy ezt megoszd mindenkivel. Fantasztikus! Guglit használni tilos!

Egyébként vicces, hogy konkrétan talán két komment foglalkozott eddig a konkrét témával és mindenki csak a nagymagyarországozáson rágodik. Kész röhej....

jonatanalma 2009.03.27. 14:16:39

@gloire: "Ennyibe kerültek a Combinók, vagy mondjuk a völgyhíd. "

Micsoda meglátás! Hát igen, igazad van, egy ÁLLAM dolga nem az, hogy villamost vegyen, meg utat építsen, egy állam dolga az, hogy az erre szánt pénzből inkább kockázati tőkebefektetőt játszva feltúrja a fél országot, hátha talál gázt/olajat/aranyat amit majd hátha ki tud termelni és hátha eladja mint Jockey (aki valójában köztisztviselő volt a dallasi önkormányzatnál). Aztán ha hátha nem, akkor majd úgyis megmenti az IMF, mert neki az a dolga.

Komolyan elképsztő, hogy egyesek ennyire nem tudnak elszakadni a szocializmustól és szentül hiszik, hogy a vilgáon mindent az államnak kell megoldani, a magántulajdon, pláne a befektetés meg az ördög teremténye.

Jó, hogy azt nem mondjuk, hogy az autópályaépítésekre szánt pénzból az államnak inkább short pozíciót kellett volna nyitnia a Lehman Brothers-re, mert lám azon is mennyit keresett valaki. Kész.

W Joe 2009.03.27. 14:17:56

Akik a királyságot sírják vissza annak az felmenői mind nemesek voltak, vagy miafene?

Van aki eltörölné a demokráciát?

Cypriánus 2009.03.27. 14:23:11

Kedves Téglagyári!
szeretni szoktam amegjegyzésidet. ez nem tartozott azok közé. Ugyanis nagyon nem mindegy, hogy úgy csinálunk e, mintha itt magyar nemzetállam lett volna 1000 éven át vagy sem. Ugyanis pont hogy ezzel támogatnánk azt, hogy itt a szlovákok 1000 éven át kurvára el voltak nyomva a magyarok fajvédő turanista országában, pedig ez egyszerűen nem igaz.
Ezt értelmiségi szarrágásnak nevezni ....hát nem értek egyet.
ugyanis a jelen magyar-szlovák viszonyból az egyik kiutat éppen az jelenti, hogykedves tót atyafiak, a lófaszt voltatok Tik elnyomva 1000 éven át, ugyanúgy a Ti országotok is volt.
Bocs Tégla, de ez kijött belőlem.

W Joe 2009.03.27. 14:25:19

De amúgy is nehéz kiigazodni némelyeken:
- Királyságot akarnak, meg hűbérúri rendszerről, szentkorona tanról beszélnek
- De közben a hozzászólásaik alapján mintha szocializmust akarnának
- De ha nem engedik felgyújtani az autókat a körúton, akkor nincs szólásszabadságuk, és milyen demokrácia ez
- Keresztény Magyarországról, Mária országáról beszélnek, közben hobbiból sámándobolni járnak

Most hűbérúri rendszert, szocializmust, vagy demokráciát akarnak? Kereszténységet vagy sámánizmust? stb.

Hogy lehet ezt a sok dolgot összeegyeztetni? Plussz még van ezer másik ellentmondás.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.27. 14:25:45

Nekem is van ilyen értelemben vett zombi barátom, de saját tapasztalat, hogy az ilyennek hiába jössz te számokkal meg adatokkal, rávágja, hogy agymosott vagy, átvágtak hamis adatokkal, és részéről ez el van intézve.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.03.27. 14:33:42

Látom mindenki inkább a matricakérdést favorizálja. Szánalom. :(

askeladden (törölt) 2009.03.27. 14:35:58

@Cypriánus:

"mintha itt magyar nemzetállam lett volna 1000 éven át"

Itt kérem feudalizmus volt, nem nemzetállam! :-)

A nemzetállam újkori találmány. De a feudalizmus Magyarországon volt! A szlovák nemzetállam igénye is csak a 19. században merült fel.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.03.27. 14:38:42

@igaz_ember:

Horvátország az Horvátország, nagyságrendileg amióta Magyar királyság vagyon. Aki ezt nem érti, azzal én biztos nem tudok mit kezdeni.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.03.27. 14:38:53

Én nagymagyarországosok klubjába tartozom, lehet, hogy Zombi is vagyok, SÜN biztos.

Hajjakend 2009.03.27. 14:41:20

Ez egy jellegzetesen mai magyar poszt.

Az országot szétlopják alólunk közben itt egy csomó lökött ideológiai vitát folytat.

Eddig komolyan hittem hogy a szélsőjobb nem megoldás, ez a poszt, meg a hozzáaszólások csak azt erősítik, hogy csak az a megoldás.

A sok okosnak érdemes volna egy tényt tudni:

A makói gázmezőt a magyar olajipari kutatók fedezték fel a 1960-as években. Mind a helye, mind pedig a gázmennyiség ismert 40 éve.
A gyerekem óvodája 500 méterre volt a lezárt gázkúttól. Ez a gyerek most egyetemista.

Semmi új felfedezésről, meg beruházásról nincs szó.
Annyi a történet, hogy a speciális viszonyok miatt - gyerekkoromban néztük apámmal a fúrást, és a munkások mondták - nehéz kitermelni, és arra vár a gázkincs hogy legyen hozzá technológia. Amerikából hozattak 400 atmoszférát kibíró lezárófejet mert 420-szal tört fel a gáz, és ezzel sikerült lezárni. Egy darabig úgy volt hogy a robbanás elviszi a várost. ( Mértékegységért bocsi, de akkor nem létezett még az SI). A kútfej ma is megtekinthető Makóról kifelé Nagylak felé haladva a legszélső gyárépület mellett (FÉG)

Valaki most ezt is eladta alólunk bagóért.

Most meg itt egy csomó alak abba köt bele hogy mit jelent Nagymagyarország, ahelyett hogy arra ügyelnének, hogy ezt a kicsi maradékot ne lopják szét.

Azt mondom kurvára mindegy milyen volt, mert ha így haladunk, és egy ekkora gazdasági csalásnál csak ennyi a fontos hogy mekkora volt egyszer rántotthús, se nagy, se kicsi nem lesz, és meg is érdemeljük. Csak kicsit fájdalmas látni milyen ostobák is vagyunk.

Hát nincs senkiben egy kicsi hazaszeretet se?

Kedves AGENTUR amúgy kurvára mellé van nyúlva ez a poszt. Megjegyzem a MOL tudtommal nem teljesen magyar tulajdon.

Hajjakend 2009.03.27. 14:44:19

@is: Ahogy írtam. Nem volt ott semmi bizonytalan.
így viszont már szimpla lopás.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.03.27. 14:50:09

@Hajjakend:

"A makói gázmezőt a magyar olajipari kutatók fedezték fel a 1960-as években. Mind a helye, mind pedig a gázmennyiség ismert 40 éve."

És mennyi az a gázmennyiség? Tényleg kíváncsi vagyok rá, már fent is kérdeztem, de nem válaszolt senki....

W Joe 2009.03.27. 14:50:13

A gázmezőhöz nem tudok hozzászólni. Én elhiszem, hogy nem gazdaságos most kitermelni. Azt hogy kivel milyen szerződést kötöttek abba nem látok bele.
De ha kiderülne, hogy az állami oldalról sem az ország érdekei voltak az elsődleges szempontok a megkötésénél, akkor se lepődnék meg (Sőt igazából az lenne a meglepő ha egy ilyen üzletben nem lenne korrupció). De reménykedem benne, hogy nem történt ilyen.
Az biztos, hogy az ország mindenképpen jól járna vele, ha gazdaságosan kitermelhető lenne. Az lehet kérdés, hogy mennyire előnyösen kötötték a szerződést, és egyáltalán lehetett-e volna másképp. De ahhoz a részleteket kéne ismerni, anélkül csak tippelget mindenki.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.03.27. 15:00:07

@jonatanalma:
Nézd, én előbb adnám magánkézbe a Vértes Volánt például,
vagy akár a fogaskerekűt, vagy a "négyes-hatost" mint egy stratégiailag ennél fontosabb gázmező kitermelési jogát, ennyi.
Erről lehet vitázni, de szocializmust azt tuti nem szeretnék.

jonatanalma 2009.03.27. 15:04:50

@Hajjakend: Na te jólértesült, olvasgass egy kicsit:
www.origo.hu/uzletinegyed/befektetes/20080416-mako-foldgaz-kitermeles-2012-2014.html

Aztán majd alkalmasint áruld el, hogy mennyi az a bagó amennyiért el lett adva a gázmező. (najó megkímélem az idődet: semmi sem lett eladva, a gáz egész addig az allamé, amíg a földben van, ha pedig kitermelik, akkor bányajáradékot kap érte az állam minden kitertelmet köbméter után, ha viszont nem termelik ki, akkor nincs bevétel. ennyit a nagy eladásról, meg a jólértesültségedről)

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.03.27. 15:09:00

Nagymagyarországról pedig a poszt szerzője kezdett polemizálni
második mondatában.

jonatanalma 2009.03.27. 15:12:55

@gloire: Pedig most is szocialista szöveget nyomatsz. Az állam dolga pont az olyan tevékenységek ellátása, ami NEM PROFITORIENTÁLT. Márpedig a tömegközlekedés többnyire pont ilyen (néhány kivteltől eltekintve) épp ezért is végzik többnyire állami cégek.
Ellennben a gázüzlet baromira profitorientált tevékenység, méghozzá nem kis kockázattal (pénz) párosítva, erre vannak a befektetők, akiknek van kockáztatni való tökéjük (nem az adófizetők pénzét teszik fel a fekete 13-asra, hanem a sajátjukat) a kutatásra, majd a kiteremleésre, az állam feladata meg annyi, hogy a kitermelt nyersanyag mennisége után beszedje szépen a bányajáradékot (ami persze elég szép summa, különösen ahhoz képest, amit akkor kap az állam, ha a gáz a földben marad).
A világon mindenhol így van ez, még Oroszországban is, ahol pl (többek között) a MOL is végez kutatást, kitermelést, a saját hasznára.

Egyébként nem árt tudni, hogy továbbra sem emeltek ki egyetlen köbmétert gázt se a "kurva nagy gázmezőről", egy kis ésszel ki lehet találni, hogy vajon miért nem. (GYK: Mert nem érte meg, azért nem)

jonatanalma 2009.03.27. 15:22:43

Azt még azért hozzátenném, hogy amikor ez a makói gáz téma belendült, $130 környékén járt az olajár, jelenleg viszont $50.

jonatanalma 2009.03.27. 15:38:34

Azt megnézném egyébként, hogy mekkora rikácsolást rendeznének itt azok, akik most a "stratégiai gázmező eladásán" vernyákolnak, ha az állam beleölt volna ebbe 50, 100 milliárdot arra alapozva, hogy a magas nyersanyag árak miatt meg fogja érni a kiteremelés, aztán közben a magas nyersanyagárak 60%-ot zuhantak a világpiacon és így az a helyzet áll elő, hogy az oroszoktól olcsóbb megvenni a gázt, mint makón kitermelni, a kutatásra szánt millárdok meg így elúsznak a levesbe. Mehetne is egyből az "elmutyizták az adófizetők pénzét" szöveg.

Na pont ezért nem állami feladat ez. Aki még ezt sem fogja fel, az járja újra az általánost.

megöltem 2009.03.27. 15:59:17

jó cikk
valaki egyszer válogassa szét a zombi szerzőket a nem zombi szerzőktől a reakción
ja persze az én értékrendem szerint :), viccelek
ezért járok ide, hogy néha ilyeneket olvassak, piac rulez

igaz_ember 2009.03.27. 16:03:06

@Dr. Zerge:

Édes fiam nézd már meg mi történt 1868-ban Mo és Horvátország között:) Erről ennyit.
A másik:) Horvátország és Mo között nem volt olyan szerződés 1868-ig, amely indokolná a felfogásdodat. Vagy ha igen akkor írd le ez előtt milyen törvény volt amely részletesen szabályozta Horvátország belkormányzatát és különállását a Magyar királyságtól. Figyelem! Habsburg önkényuralmi jellegű rendeletek nem játszanak.:) Liberális vagy szal a diktatúra törvényhozását felejtsd el:)
De 1868 után is vannak apróbb problémák.:)
Ugyanis csak magyar király lehetett a horvát területek ura is. Nem koronáztak senkit sem külön horvát királlyá.Viszont egy Habsburg uralkodót magyar királlyá koronáztak. Ezért a magyar királyság része Horvátország is. No most:) bár szerintem felesleges vitázni veled mert a szadesztől nem látod a magyar történelmet. Ezek szerint a Nagy-Magyarország, amely a Magyar királyság területeit jelenti, (Direkt marad Horthy alatt is az államforma királyság) magába foglalja Horvátországot is. Aki meg ezt képtelen felfogni azzal én csak történelem könyveket tudok max olvastatni. Ezek nincsenek benne a szadesz brosúrákban. Ja és még mielőtt:) A fene sem akarja Nagy- Magyarországot vissza. Csak azért jó lenne a fogalmakat és a szimbólumokat érteni - ha már itt éltek - és nem minden konzervatívban nácikat vizionálnotok, mert amikor kellenének az ország megmentése miatt, azt veszitek észre, hogy már régen nem tudnak veletek összefogni mert annyira elgyűlöltétek, leköpdöstetek, lehülyéztétek őket.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.03.27. 16:18:01

@jonatanalma:
Te, én most kezdtem épp írni egy kommentet, hogy végül is
lehet hogy igazad van, de ez a általános iskolázás, meg a
"nem fogja fel" szöveg kicsit visszafogja az érveid erjét,
mert kisstílü.
Stratégiai. MIt is jelent ez? Azt, hogy bár most olcsóbb az
orosz gáz, de mivel a Putyin-ház nem szimplán üzleti
kérdésként kezeli a gázeladást, hanem tulajdonképp fegyverként, koránt sem biztosak a jövőben sem az áraik,
sem a szállításaik.
M.o.-on nem óriási álami tulajdonú szénbányászat folyik,
mint folyt pl. Angliában, itt ez egy speciális helyzet, ha
jól értem, és szerintem ésszerű felvetni az állami monopólium
kérdését.

rattan 2009.03.27. 16:20:06

Én csak a konkrét témához szólnék....
Sok jó szám és állítás került leírásra, azért én kibővíteném, és egy helyen leírnám újra.
Ezt a területet a MOL / ill.elődje/ már a 70-es években ismerte.
Kb. 600 milliárd m3 földgázt feltételeznek/!/ itt, az ismeretlenségi tényező a szokásosnál sokkal nagyobb, ezért pontos adatokat senki sem mond. A MOL -illetve alvállalkozóik- igenis le tudnak 6000 m-re fúrni, a rétegrepesztéshez nincs meg a technológiájuk.
Az eddigi fúrásokat sem "kanadaiak" csinálták - csak az ő pénzükből. A legnagyobb gond a kb. 400 atm. nyomás és 400 C hőmérsékletű gáz mellett a kőzet, amiben a gáz van. Normál esetben a gáz vagy olaj homokkőben van, ekkor viszonylag könnyű a kitermelése, itt viszont lencsékben tárolódik a gáz, ezeket össze kell repeszteni a kitermeléshez. Na itt jött be az EXXON. Egy kút lefúrása kb. 10millió USD, most 5-6 próbakút fúrása történik. Ha minden rendben lesz, ekkora gázmező /lencsés/ kitermeléséhez 2000/!/ kút szükséges. Évente 50 kút fúrását tervezik, a termelés 2012-14 között indulhat. Szerintem a jelenlegi olajár mellett nem érné meg, de sajna ez nem fog sokáig tartani és máshol is jelentősen növekszik a kitermelési költség. A MOL honlapján a 2008-as sajtótájékoztatókban bővebben olvashattok erről.

daito 2009.03.27. 16:20:39

Azon nincs vita (még akkor sem, ha a témához síkhülyék beszélgetnek róla), hogy technológiailag a makói gázmező problémás.
Közelítem nektek beruházói oldalról. Az ilyen projekteket HITELBŐL finanszírozzák; sőt az ennél jóval kisebbeket is. Egész egyszerűen nem lehet más formában; az ekkora értékű dolgok finanszírozása is annyira kockázatos, hogy speciális banki-finanszírozói szakértelmet igényel. Ráadásul, általában a beruházó cégeknek vagy nincs egyszerre ekkora elkölthető vagyonuk (általában ez így van) és/vagy a költségek folyamatosan változnak (értsétek: nőnek), ezért ha meg is volt a saját tőke a beruházásra, akkor beruházás közben kell rá pótlólagos forrást találni, harmadrészt, a költségek folyamatosan jelennek meg, a projekt egésze során. Tehát hiába volna meg a beruházónak 2009-ben rá 500 mrd forintja, főleg hosszabb projektnél , erre az egész összegre x év (3-5-8-20) alatt van szükség; olyan meg minden cégnél előfordul. hogy van jobb és van rosszabb év.

Aztán azt sem szabad elfelejteni, hogy ilyen projektmunkákra külön projekttársaságot szokás alapítani; ha véletlenül bukna a projekt, akkor ne az anyacéget vigye a sírba.

Az a gond, hogy itt (is) több ember azt hiszi, hogy az állam valami mindenható emberszövetkezet, ami mindenféle munkát meg tud oldani. Az állam a létező, még kezében lévő dolgok esetében sem oldja meg a beruházási projekteket "önállóan".
Tessék csak megnézni a metróépítést. Külön projektcégek végeznek mindent; s nemcsak az alagútfúrás speciális részét. Az építési munkákat is ezerrel. Pedig, volt állami építő vállalat, há' mér nem az végzi az ilyet?

Aki meg ilyen összállami jóságot vizionál, annak javaslom, hogy kicsit alaposabban olvasson-keressen utána az MVM csoportnál az elmúlt 5-10 évben történt dolgoknak (mostanában nagy divat, főleg Kocsis és Molnár urak Kapolyi és egyéb ügyekben kiötölt megoldásaik miatt), beruházásoknak, a holding szervezet kialakulásának. Annak, hogy milyen lehetőségeket ad az, ha a megrendelő, a beruházó, a tervező is állami cég, sőt! Egy cégcsoporthoz tartoznak. Igazi hatékonyságnövelés, költségcsökkentés.

az igazi doka 2009.03.27. 16:23:50

Emberkék...egy észrevétel..ami még furcsaság ebben a Makói
történetben ha értesüléseim nem csalnak,ez a falcon nevű cég egy horvát cégtől bérelte a fúró berendezéseket,mondván itthon
nincs rá technológia,azaz gép...namármost ami a furcsa az egészben ,ennek a horvát cégnek a tulajdonosa magyar..
és még egy..ha mindenki úgy használná a saját kincseit ahogy akarja,akkor azok a kibacott politikusok mijafaxból élnének meg?
Hűlye volnék megvenni az orosz földgázt ,mikor itt élek Makón...
Valahogy el kell magyarázni..megmagyarázásban valóban nagyok vagyunk(akár a Nagy Magyar ország)HOGY ÉRTSD MÁ MEG..HÁ NEM GAZDASÁGOOOS..JA..hát mi hűlyék vagyunk..a világ túlsó végéről bezzeg gazdaságos,akár a cseresznye és Torgyán esete..csak ez picit más tétel...csak a kérdés kinek..talán azon vezetőinknek akik részesednek a külföldi cégekből?
Nem értem...vajon hogyan is van az hogy szeretett ferencűnk még el sem távozott,és máris pozíciót ajánl neki egy ilyen nagy gáz cég..hmm...én elgondolkoztam..bár lehet üldözési mániám van...ami nemcsoda ebben az országban..egy Makói

OmegA404 (törölt) 2009.03.27. 16:29:15

Az én olvasatomban jobb ha nem tudod Te minek számítasz.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.03.27. 16:36:51

@igaz_ember: "liberális vagy"

A te kurva anyád.

Faszom fog kínlódni egy magadfajta segghülyével...

jonatanalma 2009.03.27. 16:38:32

@gloire: 1. Az általános iskolázást nem személy szerint neked szántam, hanem általában azoknak, akik csak addig jutnak el, hogy "eladják a hazát", de véiggondolni már képtelenek mindezt, érvekre nem hallgatnak, csak mantrázzák a bemagoltakat.

2. Sajnálattal látom viszont, hogy továbbra sem érted a mondandóm lényegét: a lényeg a kockázat. Teljesem mindegy, hogy emelkednek e a közeljövőben a nyersanyag árak vagy esetleg kis pihenő után tovább esnek, a lényeg, hogy ennek kokcázatát miért az államnak és így az adófizetőknek kellene vállalni amikor van erre befektetők? Piacgazdaságban élünk, ahol vannak kifejezetten állami tevékenységek és vannak versenyszférára tartozó tevékenységek. Ez az utóbbi. Mindenhol az, nem csak nálunk! Ráadásul a befektetők nem csak a pénzt hozzák, hanem a tudást, tecnológiát is. Nyilvánvaló, hogy a végén ezért ők is elveszik a (nem kis) hasznukat, de ami a lényeg, hogy övék a kockázat is. Gondolod, ha ez ennyire tuti biztosan megtérülő dolog lenne, akkor 40 év alatt nem termelték volna már ki?

3. Mint feljebb is írtam, attól, hogy a kutatást/kitermelést nem az állam végzi, a gáz nincs eladva, hanem a kitermelés után kap járadékot az állam. Ha sokat termelnek ki, akkor sokat, ha keveset akkor keveset, ami a földben marad az meg az államé. Ha pedig az egekbe száll a folgáz ára, akkor tök mindegy, hogy ez a gáz Makón van, ennek az ára is emelkedni fog és emelkedne akkor is ha az állam termelné ki, mert egyszerűen így működik a piac. Ami előnyünk származhat abból, hogy ez gázkészlet itt van, az az, hogy nem fenyeget minket az a veszély, hogy az oroszok elzárják a gázcsapot, de persze ez is csak akkor, ha valaki kitermeli - és itt kanyarodunk vissza az 1. ponthoz.

sutyerák 2009.03.27. 16:41:20

aza eklatáns mit jelent?

jonatanalma 2009.03.27. 16:42:22

Azt még hozzátenném, hogy stratégiai gáztározó is egyedül Magyarországon van. Erre is el bírtunk költeni jópár millárdot, miközben látható, hogy még a legutóbbi gázválság idején is bőven elegendőek voltak a kereskedelmi tározók, még exportra is jutott belőlük.

sutyerák 2009.03.27. 16:44:10

Horvátország nem a trónörökösé volt?A hercegé?Amig ki nem nyírták a fatert.

Hajjakend 2009.03.27. 16:45:30

@jonatanalma: almácska kedves, az elkerülte figyelmedet, hogy egy olyan dolog kerül kutatási befektetésért az exxon meg a kutató cég tulajdonába, ami már rég óta megvan. Azaz pontosan semmit nem kellett befektetni.
Ha pedig így van akkor miért is kaptak jogot a kitermelésre, milyen "kockázatért"?

Ha nem csak blogon keresztül tudsz okosakat mondani, menj oda, nézd meg a kútfejet magad. Vagy azt is meg tudod cáfolni? Jó nagy vasdarab a lezáró, kíváncsi vagyok az érveiddel mit érsz el vele kapcsolatban.

Nem bírsz attól a fikciótól eltekinteni, hogy a gázmezőt most találták meg.

A nagyszüleimtől örökölt házam akkor repedt meg, amikor földet rezgették, hogy a visszaverődésből képet alkothassanak, hogy mi van a föld alatt. A repedés még mindig megvan.

Elárulom - hogy majd meglepődhess és kiálhass a profitorientált cégek haaaatalmas kutatási beruházásai mellett - hogy a gáz alatt szén is van nem kevés - csak most még drága kitermelni. Most még. Ez is ismert évtizedek óta.
Ugyanakkor van Németországban föld alatti szén elgázoítással működik erőmű jelenleg is, ami az ilyen típusú szénrétegek kitermelésére pl. alkalmas lehet.
De gondolom majd lesz valami külföldi tőkés - aki a sok ökör magyar támogatásával - behozza ide ezt a nagy találmányt, cserébe a haszonért, mi meg majd ájuldozunk, hogy kapitalizmus van meg liberalizmus.
Meg a tőke szabad áramlása. Persze tőlünk elfelé. Mert ostobán azt se védjük meg ami van.

Amúgy a kitermelés - az én olajos szakember ismerőseim szerint - azért nem működött, mert akkor nem volt meg a technológia. Megjegyzem ezek az emberek ott dolgoznak, és ismerik a kutat is.

A gazdagsághoz meg elég megnézni Nigériát, olajvagyon van, kitermelők vannak, bányajáradék van, valahogy mégse olyan gazdag mindenki mint Kuwaitban.
El lehet a gazdagságot cseszni simán.

Az érved abban tekintetben is gyenge, hogy indokként azt mondod nem termeltek még ki semmit, meg gazdaságtalan a kitermelés. Ha ez igaz, akkor minek is vették meg a bányászati jogot?
Hogy kisegítsék szegény magyarokat, mintegy önzetlen adományként?

sutyerák 2009.03.27. 16:49:35

Ki vitte le a szenet hat kilóméter mélyre?

gólhaj · http://kroki.blog.hu/ 2009.03.27. 16:50:16

nagyon jó cikk. Nem is tudtam, hogy a MOL is benne van, a hírekből csak a hőzöngés jött át.

az igazi doka 2009.03.27. 16:51:17

@Hajjakend: VÉGRE EGY ÉRTELMES ,TETSZETŐS...SZÁMOMRA HOZZÁSZÓLÁS...LE A KALAPPAL ELŐTTED!!!

sutyerák 2009.03.27. 16:52:31

Na,végigolvastalak benneteket,mert nem rossz hely eza reakcio.
Viszlát!

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.03.27. 16:56:48

Ok, csak nehogy bekapja az egész projektcéget a
Gazprom, vagy valami Nyeftyegaz nevű strómanja
Ferivel az élen. )

az igazi doka 2009.03.27. 17:04:18

@jonatanalma: Azért nem termelték ki,mert mint mondottam...kijafacom venné meg akor az oroszoktól a gázt???
tudod...volt egy olyan,ha vélekszel még rá hogy KGST!
Aki tudja mit jelent a rővidítés az hamar rájőn 40 év alatt miért nem lett kitermelve!

molaris 2009.03.27. 19:55:28

Azt ígértem reggel, hogy este egy hosszabb szösszenettel jövök a témában. Utálom a gépelést, és nem is vagyok profi benne, úgy, hogy amire csak utalok, annak tessetek utánanézni!

Belőlem kiszakadt a röhej, amikor pár éve feltalálták a csőben a lyukat. Megboldogult ifjúkoromban (1971/72) írtam egy tanulmányt földrajzi versenyre, és ennek volt a témája Makó fejlesztése. A kitétel az volt, hogy a fejlesztésekhez csak helyi bevételek vannak. Sok minden rosszat el lehet mondani az akkori rendszerről., de akkor Makó nagyon jó csillagzat alatt állt. Arató M. a korlátolt párttitkár meghalt, a várost Forgó István vezeti, és a háttérben ott van a lokálpatrióta Erdei Ferenc. Viszonylagos fellendülést él át a város. Minek utána, ekkorra kiderül, hogy Algyő rövid életű lesz, körbeszondázzák a környéket. 1970- re már ismert a város alatti gázvagyon. Az is, hogy nem lencsés, hanem szivacsos, és mélyebben van jóval. A kinyerés csak "betáplálással" lehetséges, azaz ki kell nyomni, mert nem jön fel. Ez azóta sem változott. Viszont olyan nagy mennyiségben van, hogy a mai igényeink is ki tudná elégíteni vagy 40 évig. A környéken Földeák, Ó- Földeák, Apátfalva, Csanádpalota határaiban, rengeteg élő mélyítés van ledugózva. Közben megtalálták a könnyen kitermelhető Üllést és Zsanát, így ez a térség lekerült a napirendről. Ráadásul meghalt Erdei Ferenc, és az utóda Kangyalka Antal semmi mást nem tett, mint megfelelt a pesti haverjainak. Itt kezdődik a város második agóniája. Most ezt a sort véglegesíti a szintén pártkatona Búzás Péter.

Aztán 2- 3 évvel ezelőtt olvasom, milyen szenzációt tálalnak. Meg kell említenem még Búzás László tanár urat, aki, mint a környék kutatója sok ismeretanyaggal segített a kutatóknak is (a Maros medervándorlásának ismeretével), és utána nekem, mint tanítványnak. Forgó István pedig sok akkor még zárolt iratba engedett bepillantani. Bár tanácselnök volt, de becsületes, és a városért dolgozó, önzetlen ember. Amit az akkori körülmények lehetővé tettek, mindent kiharcolt a városnak.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.03.27. 20:22:02

Próbálom röviden felvázolni, hogy a hozzá nem értő szakértők miért szophatják le a kóbormacskát a makói gázzal kapcsolatban.
A hazai bányamérnökképzés csúcsán mérnökhallgatók és doktoranduszok tucatjai távoztak kis hazánkból, zsebükben az interpolációs módszer továbbfejlesztésének alapjaival. A balfasz biboldók kedvéért, ez egy olyan módszer, amikor fúrás nélkül is megmondja, mit rejt a föld. A módszer egyik legkiválóbb kutatója dr. Szabó László volt, aki a berlini Technische Universityn fejlesztette tovább módszerét. (Sajnos később a Holcim-hoz igazolt, és inkább a sok pénzt választotta.) Az ő kutatásai alapján fejlesztenek jelenleg egy neurális hálózatot, amely jelenleg a legfejlettebb technológia. E módszer ismertetésére nagy hangsúlyt fektet a hazai anyatudomány, a bányászattan. A hétvégén Keszthelyen volt egy összejövetel ezzel kapcsolatban.
A lényeg az, hogy a neurális hálózat segítségével a természeti kincsek kitermeléséhez szükséges módszer több léptékkel gyorsabban kifejleszthető, mint korábban. A fejlesztés ugyan annyi pénzt emészt fel, hogy például a makói gázkitermelés kevésbé lesz jövedelmező. De nem is ez a lényeg! A lényeg az, biboldók, hogy nekünk lehet először olyan módszerünk, amely más országokban történő kitermelést költségkímélőbbé tehet. Vagyis, amit itthon veszítünk, azt más országban visszanyerhetjük. Hacsak nem feltételezzük az itt felszólaló hozzá nem értő szakértők nyomán, hogy a kitermelési technológiát egyszerinek és megismételhetetlennek szánjuk (szánjátok ti, balfaszok).

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.03.27. 20:31:10

@rattan:

Kösz, végre egy normális komment, aminek köze is van a témához.

reality 2009.03.27. 21:06:23

@molaris: Nagyon örülök, hogy ezeket leírtad, mert így nem csak az marad meg, hogy mindenki hülye, aki el mer azon gondolkodni, hogy biztosan ez volt e a legmegfelelőbb eljárás!
Ezért is fontos, hogy több forrásból is táplálkozzunk, amikor információ után kutatunk, és ne csak egyszerűen beálljunk egy sorba, álljon az zombikból vagy a "felvilágosult" megmondóemberekből!

AgentUngur 2009.03.28. 09:50:07

Érdekes, hogy a Nagymagyarország (Nagy-Magyarország) polémia mennyire elvitte a vitát. Ezzel az elnevezéssel sok probléma van, de hogy a legnagyobbat mondjam: a szomszéd nacionalizmusokat vindikálja. Itt ugyanis nem egy rövid ideig tartó történelmi csúcspontról, vagy egy el nem ért ideálról van szó, mint "Nagy-Románia", "Nagy-Szerbia", "Nagy-Bulgária", "Nagy-Albánia esetében", hanem egy évezredes, szervesen összenőtt, történelmi léptékkel nézve stabil határú államalakulatról. A "Nagymagyarországgal" éppenséggel leértékeljük az 1920 előtti Magyarországot, nem fel. Az én kritikám a fogalommal szemben jobbról jön, nem balról. Írok erről egy hosszabb posztot, hogy világos legyen, mire gondoltam, mert mintha lenne érdeklődés.

Ami a kérdéseket illeti: nos, kitermelés tudtommal már van, gáz és egy kevés olaj. És igen, nagy gáz a koncessziós jogokat birtoklók szempontjából a jelenlegi gázár csökkenés, ha hosszabb távon is így marad. Lehet, hogy hosszú ideig nem éri meg így kitermelni a mezőt. A poszt lényege azonban az volt: mit akarunk építeni az országban - egy nemzeti-szocializmust (szélsőjobb zombik), egy nemzettelen-szocializmust (szélsőbalos zombik), vörös bárók szétprivatizált rablóbanánköztárasságát (Fletó), vagy egy a sikeres európai országokhoz hasonlóan működő kapitalista Magyarországot, ahol a tehetséget és a vállalkozókézséget jutalmazzák, nem büntetik. Én az utóbbira szavazok.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.03.28. 10:09:14

@AgentUngur:
Te egészen biztos, hogy nem építesz, és nem is fogsz soha. Nem vagy az a típus. Inkább vagy az a típus, akit kedvenc költőm, Garay Ben megénekelt.


ELFELEDETT HŐSÖK

A Jó Emberek, kik zengik hősi énekét majdan
Egy régvolt világnak, mi értük múlt el hajdan
Megéneklik mindazt, miért küzdeni nem tudtak
De mások áldozatából egy szebb jövőt alkudtak
És számkivetetteknek sorsa lett minden erényük
Mert nem nyúlt egyetlen segítő kéz sem feléjük
Tetteik csak díszként állnak légváraik kertjében
Az áldozat hiábavalósága törvényének nevében
S ha egyszer a változás vihara tépázza a világot
Kérlelhetetlenül fosztva meg szirmától a virágot
Az őszinte áldozat mállott orrú törpéi lesznek
Kik ebben az új világban ismét rendet tesznek

molaris 2009.03.28. 17:07:17

@reality:
Ez, végül is csak annyi, hogy makóiként, akkor ez esett be a látóterembe. Amit finanszírozni kellett volna, az 2 szálloda megépítése, a köz- és gyógyfürdő felfejlesztése, a Szegedi Szabadtéri Játékok- kal párhuzamosan egy orgonahangverseny sorozat, és mellé egy "hagyma- fesztivál".
Kiröhögtek. És, ma?
Ma van hagyma fesztivál. 3,5 MFt értékben fürdő rekonstrukció indul, és úgy tudom, hogy orgona hangverseny sorozatra is készülnek.

Most!! És ezt anno,(40 éve) ingyen leírtam. Bocs, én csak egy idealista kis gimis voltam. Most, ezért súlyos 10 millák szállnak a baráti cégeknek. Bocsáss meg városom. ( Búzás, Te meg ....., inkább kimoderáltam.)

borsikm 2009.03.29. 21:59:18

Zombimagyarként az alábbi releváns adattal szeretném elküldeni a szerzőt az anyjába:

www.mno.hu/portal/391267

Viszonylag alacsonynak számít a hazai földön kitermelt energiahordozók értéke után a költségvetésbe fizetendő 12 százalékos bányajáradék mértéke – mondta Pletser Tamás, az Erste Bank elemzője, aki hangsúlyozta: a világban egymástól jelentősen eltérő bányajáradékok, illetve a kitermeléshez kapcsolódó adózási formák léteznek. Példaként említette, hogy az Egyesült Királyság két évvel ezelőtt határozott úgy, hogy 34-ről 50 százalékra emeli a brit bányajáradék szintjét. Az energiakitermelésben nagyhatalom Oroszországban az exportált kőolaj- és földgázbevételek hozzávetőlegesen 70-80 százaléka kerül a költségvetéshez járadék vagy exportadó címén. A kőolaj esetében a 25 dolláros hordónkénti bevétel feletti érték 65 százalékát kell befizetni bányajáradékként – mondta az elemző.

wladyslawsky (törölt) 2009.03.30. 00:24:25

@borsikm: ami a szerző Ön által meghatározott helyre való küldését illeti: maximálisan egyetértek. Az ilyenek azt is meg tudják magyarázni, hogy igenis jó nekünk, hogy az össznemzeti profit 90%-a a multicégek zsebében landol...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.03.30. 08:52:08

"@Hajjakend: Valaki most ezt is eladta alólunk bagóért. "

Nehéz felfogni, hogy nem. Jelenleg a nagy szarkupacot vették meg, mert nem hozható fel gazdaságosan. X év múlva esetleg minimális haszonnal fel lehet hozni...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.03.30. 09:02:14

"@Úlfhéðinn: És mennyi az a gázmennyiség? Tényleg kíváncsi vagyok rá, már fent is kérdeztem, de nem válaszolt senki...."

Ott a linken a becslés. Tcf = Tera Cubic feet

68 cf = 2 m3.

Szóval kurva sok. Persze nem mind hozható fel és a minőség problémájáról már írtam. Az orosz gáz azért olyan kirány, mert piszok jó minőségű amennyire tudom. Az olaj szintén. A könnyű és jól feldolgozható és nagy értékű frakciók vannk benne túlsúlyban.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.03.30. 09:08:04

"Azt, hogy bár most olcsóbb az orosz gáz, de mivel a Putyin-ház nem szimplán üzleti kérdésként kezeli a gázeladást, hanem tulajdonképp fegyverként, koránt sem biztosak a jövőben sem az áraik, sem a szállításaik."

Fegyverként? Aha. Jól tökönszúrják magukat vele is, mert a nyersanyag eladásból jön a pénz. Emiatt nem lesz Oroszország nagyhatalom még jó ideig, mert ha a nyersanyagból elő is állítanának valamit az többet érne.

Ma Oroszország egyetlen más okból van még, mint nagyobb bábu a jétktéren, mert van atomfegyvere.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.03.30. 10:12:57

"@az igazi doka: @jonatanalma: Azért nem termelték ki,mert mint mondottam...kijafacom venné meg akor az oroszoktól a gázt???
tudod...volt egy olyan,ha vélekszel még rá hogy KGST!
Aki tudja mit jelent a rővidítés az hamar rájőn 40 év alatt miért nem lett kitermelve! "

Nehéz a felfogásod? A technológia is szinte csak most van meg hozzá. 30-35 éve jószerivel utópia kategória lehetett ez. Csak nem egy bölcsészhez van szerencsénk?

askeladden (törölt) 2009.03.30. 11:24:59

"Itt ugyanis nem egy rövid ideig tartó történelmi csúcspontról,"

1867 és 1918 közötti állapotról van szó. A matrica ezt ábrázolja.

Mert:

A Szent István-i Mo. kisebb volt. mínusz Horvátország és a mai Szlovákia északi része, mert az a Lengyel Királysághoz tartozott.
Aztán meg volt, hogy nagyobb terület tartozott a magyar király alá, Nagy Lajos, Corvin Mátyás. Majd. török uralom, Erdély külön igazgatása, Osztrák Császárság "újszerzeményei".

Amúgy várom a posztot. :-)

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.03.30. 11:47:10

@molnibalage:

"Ott a linken a becslés. Tcf = Tera Cubic feet
68 cf = 2 m3.
Szóval kurva sok. Persze nem mind hozható fel és a minőség problémájáról már írtam."

Pont ez az.
Hogy ez egy_becslés_, amire azt írják, hogy "nagyobb esély van rá, mint 10 %".
Namost ha ezt írják, akkor az kb. azt jelenti, hogy 11% esély van rá.

A legvalószínűbb (amennyi szinte biztosan van), az 25,8 Tcf.
És több, mint 50% eséllyel van 43,9.

Szóval kissé nagyvonalúnak tartom, hogy valaki automatikusan a legkisebb valószínűségű, legpozitívabb szcenáriót veszi biztosra...

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy az a 25,8 kevés, mert őszintén szólva nem tudom, hogy ez mekkora mennyiség. Nem értek hozzá.

De azért a 26 meg a 68 között van egy leheletnyi különbség.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.03.30. 13:24:10

@Úlfhéðinn: Mindkettő sok. Nagyon sok. 68 cf = 2m3
68 Tcf = 2 * 10^12 m3. Magyarország napi csúcsfogyasztása 6*10^7 m3 körül van télen asszem.

A bizonytalanság pont abból van, hogy bizonytalan a kitermelési technológia. Szóval nem azért változó ennyire, mert a mennyiséget nem tudják megmérni (szerintem), hanem azt nem tudják, hogy még X ár felett is mi az ami reálisan kitermelhető készletnek minősól.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.03.30. 13:51:05

@molnibalage:

"A bizonytalanság pont abból van, hogy bizonytalan a kitermelési technológia. Szóval nem azért változó ennyire, mert a mennyiséget nem tudják megmérni (szerintem), hanem azt nem tudják, hogy még X ár felett is mi az ami reálisan kitermelhető készletnek minősól."

OK, ez logikusan hangzik. De ettől függetlenül sztem 45 körüli értéknél többel "számolni" nem túl ésszerű. (Persze az sem tűnik éppen kevésnek).

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.03.30. 14:50:14

@Úlfhéðinn: Naná, hogy nem. Azért van ott az esély. Ha több pont lenne, akkor egy szép eloszlásfüggvényt lehetne rajzolni, az többet mutatna.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.03.30. 23:05:25

@borsikm:

"A Molnak jól jöhet

A járadékemelés nem érinti a nagy mélységű, nem konvencionális eljárással termelt földgáz járadékát, és 12 százalék maradna a nagy inertgáz tartalmú – alacsony éghető gáztartalmú – földgáz járadéka is."

www.fn.hu/uzlet/20070918/molt_vedi_banyajaradek/

Ezek szerint már megemelték, de ebben az esetben,
nyilván ösztönzésként, nem. De kit is segítünk ilyen kedvezményekkel? A MOL részvényeseit:

reakcio.blog.hu/2009/03/30/putyin_az_oktober_huszonharmadika_utcaban

@gloire:

"Ok, csak nehogy bekapja az egész projektcéget a
Gazprom, vagy valami Nyeftyegaz nevű strómanja
Ferivel az élen. )"

Tehát, gloire itt téved, mert egyelőre nem a projektcég felől,
hanem egyenesen a Mol-ban jelent meg az új tulajdonrészes,
a Szurgutnyeftyegaz, és azt se tudjuk, Feri beszáll-e?

süti beállítások módosítása