Kölni íz - Kölnivíz
2009. május 05. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Kölni íz - Kölnivíz

 Köln kincse egy számmal ellátott üvegcse, ami az évezredes francia-német kakaskodásnak köszönheti elnevezését.

 Csupán a német Köln városából származó vizet, a Kölnisch Wassert nevezhetjük kölninek, minden mást toalettvíznek, parfümnek, illatszernek hívnak. Az eredeti kölnivíz olyannyira megbecsült illatszer, hogy születési helyén külön múzeumot szenteltek neki. Az 1995-ben megnyitott kiállítás a Glockengassén kapott helyet, ott, ahol az illatos eszenciát először gyártani kezdték.

Johann Marian Farina 1709-ben alapította illatszer-üzemét, "Farina gegenüber" néven, amely arra, utalt, hogy Jülichplatz-cal szemben volt található. 1714-ben illatszerét "Eau de Cologne"-nak (franciául: kölni víz) nevezte el, amely világhírűvé vált. 1837-ben a Farina cég az angol Viktória királynő udvari szállítója lett. De ezen kívül is vagy ötven udvarnak szállítottak Farináék. Ma a cég nyolcadik generációja működik, ugyanazon a helyen.

Köln városát 1794-ben elfoglalták a franciák, a város parancsnoka pedig azonnal kiadta az utasítást, hogy számozzák át az utcákat és házakat, hogy a németül nem értő francia csapatok is könnyen tudjanak tájékozódni. A vegyész Mühlens család háza a 4711-es számot kapta, így vált egy egyszerű házszám a később világhírűvé lett illatszer márkanevévé. A kölni születése a legenda

szerint egy karthauzi szerzetesnek köszönhető. Ő készítette el először a szagos vizet, és ő nyújtotta át 1792-ben nászajándékként az ifjú Mühlensnek az Aqua Mirabilist, a csodavizet. Akkoriban a kölnit testi-lelki gyógyírnek tekinteték.

 A 4711-es kölnit a kétszáz éves recept alapján állítják elő a mai napig, és évekig tölgyfa hordókban érlelik. A recept természetesen titkos, a család féltékenyen őrzi, így csak a legfőbb alkotórészek ismertek: citrusfélékből kivont illóolajok, rozmaring, levendula és tiszta alkohol.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr511104389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gidabiga 2009.05.05. 21:49:54

tetszik a cipő :D
a 4711 illatát nem szeretem.
vagy még nem vagyok elég öreg hozzá.
Németországban élő rokonoktól sokszor kaptunk ilyet, mindig az volt a gyanúnk, hogy ők is ajándékba kapták, de a "magyar rokonoknak jó lesz" jelszóval továbbadták.
viszont a húsvéti locsolkodáshoz a fiúknak jól jött :)

ovidömper 2009.05.06. 05:40:20

pitralon... mi pitralont használunk csak :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.06. 08:17:09

milyen kellemes kis razglednyicáknak nézünk elébe! jó lenne tudni, hogy ergé megtalálta a hangját, az iskolaszagú és tankönyvízű világon kívül is. kicsit a stíl még ahhoz közelít, amivel rémítgették nagyanyáinkat a hogyan írjunk levelet órán: kedves szüleim! fáznak a füleim. küldjetek egy sapkát! csókolom a macskát!
de azt hiszem a témaválasztás illik a metrószexuális lélekvezetés vonalába, ú kető, bónó, madonna, kölni víz. a téma meglelése szerintem magával hozza majd a stílus kiforrását is. lássuk be, nem ergé műfaja volt a kisesszé a monodráma mibenlétéről és egyszemélyes eljátszásának fortélyairól.
izgatottan várom a többi hangulatos kis anzixot is! :)

Bummer 2009.05.06. 09:29:43

Nem lehet neten megszagolni?

negeev 2009.05.06. 16:51:31

Ilyet még nem is szagoltam!
Pedig érdekelne, miért nem forgalmazzák nálunk itthon?
Végre egy kicsit könnyebb témák jönnek mostanában. ;)

Leskelődő 2009.05.06. 17:29:59

@negeev:
Forgalmazzák, legutóbb a DM-ben láttam.
Viszont nem menő - sokan nagymamásnak tartják. Pedig csak klasszikus :)

(Az Isten rabjaiban Jancsi fráter a a sokáig gyűjtögetett virágolajjal illatosította a Margit koporsójára szánt virágokat. Kíváncsi vagyok, Gárdonyi a kölni legendát használta-e fel?)

gidabiga 2009.05.06. 22:49:35

@negeev:

igen, a dm-ben kapható.

bpe 2009.05.11. 00:14:26

jó, hát, ez az írás sajnos úgy rossz, ahogy van. :/

az egy dolog, h magát a tárgyát sem akarja kellőképp beazonosítani, pedig linkeli a wikipedián, ahol ugye le van írva, h mülhensék előbb (anno 94) a wellának adták el a 4711-et, aztán a wellát megette a procter. szóval, plíz, itt semmilyen családi féltveőrzés nincs, már rég..

ésszóval, végig nem egyértelmű, h akkor most hány is a víz itt és hogy. merhogy kettő. van a farina-féle origidzsin, és a 4711.

az előbbit itten lehet elérni: www.farina1709.de
..az utóbbit meg akár a dm-ben is, hát, kb. ennyire nívós..

farina löttyét használta thomas mann, oscar wild, beethoven, adenauer és diana is :), merhogy unisex. 1708ban feltalálva..

en.wikipedia.org/wiki/Farina_gegenüber

jah, és családilagőrzikféltve.
süti beállítások módosítása