Lupa: Rejtelmes sziget
2009. május 23. írta: Oli bácsi

Lupa: Rejtelmes sziget

  Először akkor jártam ott, amikor víg cimborákkal, a Római-partról indulva, kínkeserves evezés után kikötöttünk valakinek a stégjénél és totálisan magánterületen átvágva, a bográcsozó helyiek elképedésétől kísérve bemasíroztunk egészen a Diós-büféig, ahol szúnyogcsípéseinkre lángost illetve hosszúlépést fogyasztottunk.

  Már akkor is elképesztett a Lupa-sziget liliputi világa, az apró szigeten álló apró házak, amelyeket jobbára megkímélt a kádári buherabarokk: ritka a színes műanyagból készült hullámpala, a rikító csíkfüggöny és a gyárból lopott szögvasból készült kerítés.

  Az emberben marad némi homályos vágyakozás ifjúkora tájai után akkor is, amikor a hajdani kenu utasai immáron öt gyerekkel, negyven plusz kilóval és havi néhány százezernyi törlesztőrészlettel gazdagabban pillantanak ki a világ sürgés-forgására. Nemrég ismét elmentünk a szigetre, ezúttal átkelőhajóval.


Az utolsó állomás Barbie vanderlandja előtt: az Ebihal

  A Luppa-sziget nem összekeverendő a budapesti nudista-, voyeur- és goás szubkultúra kedvelt helyével, a még a szárazföldön elterülő bányatavakkal. Az eredetileg állítólag Mereszgyán-sziget névre hallgató, kb. 800 méter hosszú, a Duna szentendrei ágában található sziget a gazdag pomázi, eredetileg szerb származású polgárokról, a Luppákról kapta a nevét, akik a XIX. század közepétől birtokolták a területet. (Nem tudni, hogy Péter vagy Vidor-e a névadó). A közigazgatásilag Budakalászhoz tartozó területet a harmincas években parcellázta fel a Helvetia Rt. Víztorony is épült a szigeten, lett villany és a kor modern építészetének olyan első és másodvonalbeli nagyságai terveztek ide házakat, mint Kozma Lajos, Forbát Alfréd vagy Körner József.

  A dolgok helyes rendjére a Budakalász-Lupasziget Fürdőegyesület ügyelt, amíg a kommunisták szét nem zavarták az egészet. Ugyanakkor a lakók maradtak, a házakat sem rombolták le, és ottjárttunkkor meggyőződhettünk arról, hogy ismét működik a sziget lakóit összefogó egyesület, a sziget ápolt és családias.

  Utóbbiról rögvest meggyőződhetünk átkeléskor is: az átkelőhajó kormányosának a fedélzeten lévő férfiaknak kutyakötelessége segíteni a kikötéskor és induláskor. Ráadásul mi voltunk az egyetlen idegenek a hajón, mindenki ismert mindenkit. Minket nyilván ingatlanspekulánsnak, rabsicnak, tolvajnak vagy csak sima hülyének néztek. A szigetet csak hajóval lehet megközelíteni, árvíz idején még azzal sem. Hajón jön a kaja, a lángostésztának való, indulásunkkor pedig egy komplett konyhabútor váltott épp partot egy spéci dzsunkán. A hajóra való várakozás nehéz perceit pedig az Ebihal nevű egységben lehet eltölteni, amely zsírosdeszkával, sörrel, zacsis nesszel és non-stop Eurosport-közvetítéssel áll a kedves utazók rendelkezésére.


A legendás platánsor

  A sziget életvilágának érzékeltetéséhez mi úgyis kevesek vagyunk, beszéljenek majd a képek. A révész nagyvonalúan int kiszálláskor: majd visszafelé fizetünk, elszökni úgysem lehet. Hasonló mentalitásról árulkodik a tollaspálya mellett kint felejtett ütő- és labdakészlet. Hova lehetne elvinni? És ki ne tudná, hogy mi lett vele, amikor egy utca van (és borzalmasan sok szúnyog), és mindenki ismer mindenkit. A büfé üzemel, épp fáradt középosztálybeliek afterpartiznak kissé másnaposan, majd biciklire ülnek, ami elég szürreális a harminc méteres távokon.

  A visszaúton olyan mondatfoszlányokat csípünk el, hogy „egy baja van az asszonynak, hogy sohasem szerette a labdarúgást” [nem a focit, a labdarúgást, figyelem!] "akkor se, amikor játszottam". Meg „át tucc jönni értem hajnali négyre?” [tizenéves kislány, felhajtott gallérú pasztellszín piképólós lövőlegénnyel az apjakorabeli kormányoshoz]. A rendíthetetlen és rokonszenves kormányos válasza nem azonnali halálba küldés, hanem csak a FAQ menü rekapitulálása: „jó, de csak akkor hívj, ha már a Koránál vagytok. Nehogy a pesti induláskor, mert akkor morcos leszek.” És ezt, a bajszát elnézve, készséggel elhisszük. Körülöttünk többszázéves veterán szigetlakók, nyanyatankkal, félszavas mondatokkal, a kézfejeken lila bevérzések, a kanül helye. Estére azért hazamennek.

  Mi maradnánk még.


Kajütablak (Hajrá Loki!!)


Modernizmus


Modernizmus  2.


Modernizmus 3.


Közélet


Kétöring

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr241139106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krokodil · http://sardobalo.blog.hu 2009.05.23. 14:30:51

na most akkor lesz a nyáron Reakciós Regatta?

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.05.23. 14:38:08

nehogy má'. A Lupára semmi felevezni a Rómairól. :)
De remélem Sanyi bácsi jól van, meglátogattátok. Ott lehet mindenféle jót enni, meg hedózni. A legjobb. Egyszer tervben volt egy egyhetes Lupa-sziget kerülés, ilyen jubileumi túra lett volna, aztán nem lett belőle semmi.:)

smalladam 2009.05.23. 14:46:13

Kozma Lajos Lupa-szigeti nyaralója világhírű volt anno decibel

A KÉRDEZŐBIZTOS 2009.05.23. 14:59:31

nem is igazából neked, sokkal inkább úgy általában

smalladam 2009.05.23. 15:06:28

@A KÉRDEZŐBIZTOS: azaz. valamelyik francia építészeti folyóirat a címlapján hozta.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.05.23. 15:21:58

Pécsen is jól lehet majd reakciós majálist tartani, ha elkészült az új főtér:
konzervativok.blogspot.com/2009/05/elkeszultek-az-uj-pecsi-latvanytervek.html

A KÉRDEZŐBIZTOS 2009.05.23. 15:22:07

@smalladam:


egy vasbeton építményben a nyári melegben légkondi nélkül elég sz...

A KÉRDEZŐBIZTOS 2009.05.23. 15:53:45



éjszaka süt a betonból a nappal felvett ,meleg, de a középen elforduló ablakot nem lehet kinyitni mert bejönek a szúnyogok - ó azok a szép vasbetonlakótelepi nyári esték

ezek a nyaraLUKAK használat szempontjából értéktelen vackok - de még esztétikum szepontjából is kétségesek

csak az egységességük menti őket valamennyire: hgy valóban nem lemezhulladékból és műanyag hullámpalából vanank összetákolva - akkor viszont ilyen erővel szoborparkot is építhettek volna, mert ezeket használni nem öröm és felüdülés

csak a rontják a telek értékét, mert bontani költségekekl jár

smalladam 2009.05.23. 16:35:16

@A KÉRDEZŐBIZTOS: várjál papa. ezek az épületek vasbeton szerkezetesek, de a falaik téglából vannak. az nem ugyanaz, mint a full vasbeton panel, meg alagútzsalu, meg a többi tömbépítő-házgyári technológia.

a huszas-harmincas évek modernizmusa meg többnyire esztétikus volt, a komcsi időszaké meg már inkább ilyen kicsit lábszagú, gyárból csórt betonvasas-lazán illeszkedő linoleumos, ahogy oli bácsi is utalt rá.

A KÉRDEZŐBIZTOS 2009.05.23. 16:49:55

@smalladam:

részben elfogadom

az esztétikusságuk kétségessége alatt azt értettem, hogy lehet róla vitatkozni: akadhatnak érvek mellette is, bár magam nem látom különösebb esztétikai élménynek ezeket a házakat, önmagukban semmiképp (vö.: egységesség)

a vasbeton elemek kitűnő hőhidak. és ez évszaktól független tulajdonságuk. nyáron szinte fűteni tudnak

abban kiegyezek :), hogy ez azért még nem a szocreál "esztétikai" kategóriája

smalladam 2009.05.23. 18:22:37

@A KÉRDEZŐBIZTOS: "bár magam nem látom különösebb esztétikai élménynek ezeket a házakat" a modern építészettel szemben ez gyakori és releváns kritika. szerintem az ördög az arányokban és a részletekben lakozik:)

a szocreál az csak egy béna klasszicizáló kísérlet volt az esetek nagy részében. hanem ami utána jött, a kádár-rendszerben, ahol az egységes korstílus hiánya, a rosszul értelmezett modernizmus, a panelből gyártás, és a sufnimódszerek keresztezték egymást sokszorosan....

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.05.23. 18:54:10

@smalladam:

OFF: Nem ismerek magamra a következő gondolataim kapcsán.
Biztos, hogy a szocreál csak csúf dolgokat hozott létre? Nehéz ezt elfogulatlanul nézni.
Például Műegyetem "R" épület, szerintem szocreál stílus. (Őszintén megmondom, nem tudom mikor épült, inkább csak sejtem) De a maga esetlen vaskosságában mégis hordoz valamiféle katartikus hatású monumentalitást, ha a bolsevik propagandától elvonatkoztatom, talán szimbolizálhatja a műszaki tudományok által az anyagot saját szolgálatába állító ember erejét. Nekem mostanában egyre inkább tetszik, bár lehet, hogy csak öregszem, és az emlékek, a Gépelemek gyakorlatok a legfelső szinten...

smalladam 2009.05.23. 19:19:00

@Elpet: a szocreálnak voltak jó épületei is, a műegyetemi tömb például szerintem a jobbak közül való. ugyanakkor általánosságban az jellemző rá, hogy klasszicizáló minimalista formákkal akart valami birodalmi hatalmi attitüdöt megjeleníteni, de sajnos túlnyomó részt olyan alkotásokat hozott létre, mintha egy a csepeli vörös csillag traktorgyár egyik géplakatosát kérték volna meg, hogy tervezzen klasszicista stílusban valamit.

A KÉRDEZŐBIZTOS 2009.05.23. 19:20:16

@Elpet:

vagy fél évbe láttam neten egy tévéműsor videóját amiben többek között az R épületről is szó volt - de nem akar az eszembe jutni, hogy hova is sorolták, de valószínű a szocreálba, mert a vidót is anank kapcsán találtam, hogy épp a szocreálnak akartam utánanézni

egyúttal én is tévedtem az előbb - legalábbis bizonyos mértékig - szocreál abszolút negatív megítélésével

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.23. 19:47:21

" R" épület, 1951-55 tervező: Rimanóczy Gyula

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.05.23. 20:03:07

Köszönöm a kiegészítést. Tehát nem tévedtem a kort illetően. A birodalmi hatalmi attitűdöt valahogy én is éreztem mindig, az "R" épület hátterében mindig ott derengett gondolataimban az a bizonyos impozáns bajusz. Ám az építésznek bizonyára sokszor nem volt mindegy, hogy a készen kapott keretek között mit hoz létre, milyen nyomot hagy a világban maga után művével. Egyébként pedig egy építmény esztétikai színvonala és az építéséhez kereteket biztosító hatalom szellemi és morális megítélése között nem lehet szoros összefüggéseket felállítani.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.05.23. 20:16:26

@Loxon: Loxon úr, ne rémisztgesse itt a békés kisberlini polgárokat. Egyik designban sem fér el a pellengér-bitó-máglya hármas, pedig szakértőink már közel állnak az áttöréshez. És a vízben hülyén is festenének.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.23. 20:17:33

jó, hát azért rimanóczy nem akkor lett építész két hónap alatt... van előélete. amúgy ha valaki bele akart simulni a szocreálba, elég volt elővenni a bauhausos előképetek/előtanulmányokat, és már lehetett is megfelelni a szocreálnak. pl. weiner tibor aki a bauhaustól szépen eljutott sztalinváros főépítéséhez :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.23. 20:18:57

@elGabor:
kisberlin? neked is a berlini hollóemlékmű jutott eszedbe a kőhalomról, persze tudatalatt? :)))

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.05.23. 20:19:10

@Elpet: A műegyetem R a Sztálin-barokk egyik csúcsdarabja.

A stílus úgy keletkezett, hogy 1949-ben 'betiltották' a modernizmust (nyugati, dekadens), és elrendelték, hogy az épületek progresszív történelmi korokra utaljanak vissza. Mivel a legpogresszívebb kor a reformkor volt, ezért görög oszlopokat, tümpanonokat, régies ablakokat, oroszlánokat stb. kellett felmutatniuk az új épületeknek. Az R egy eltaláltabb épület, vannak nagyon gagyik is ebből a korból.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.23. 20:23:59

@dzsucseharcos:

igen a szovjet szocreál és a jó albert speer is a reformkorra figyelt! :)))

smalladam 2009.05.23. 20:27:00

@Grift: az ötvenes évek komolyabb építészei - pl janáky is - többnyira mind ott kezdték

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.05.23. 20:27:32

Ezek a szigeti épületek nekem viszont inkább a Bauhaus-t idézik. Mikori építésűek lehetnek? Túl eredetiek ezek magyar 70-es éveknek. Talán a harmadikat saccolhatjuk arra az időszakra, az első kettő háború előtti lehet.
És tényleg, ugyan kik voltak itt a pionírok? Kiknek a fejében fordult meg először, hogy a civilizációtól ily elzárt világban teremtsék meg maguknak pihenésük meghitt köreit? Ehhez egy bizonyos fajta világlátás szükségeltetik, ezt talán fölösleges is hangsúlyozni.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.23. 20:30:22

@Elpet:
szerintem erősen pervertált, orgiákat rendező újlipotvárosi, sajátságos erkölcsű népek vonulhattak ki oda, el a világ szeme elől. ne idealizáljuk. a kor szexuális huligánjai... :)))

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.05.23. 20:31:24

@Grift: Az ilyen "egészséges, kiegyensúlyozott, klasszikus" stílusok keresése a diktatúrák mániája (persze ők mindig olyan gellert adnak a klasszikusoknak, hogy pl. ha görög oszlopfő, akkor legyen 20 emelet magas, vagy ha kupola, akkor legyen kétszáz méteres). Az USA-ban is tudták ezt, a CIA pénzelte is Jackson Pollockot, mert ő teljesen nonfiguratívan festett, ezzel a szabad világot képviselte a festészetben (aki felismerhető emberalakokat festett, azzal kapcsolatban joggal merült fel, hogy komcsi, főleg, ha az az emberalak izmos volt).

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.05.23. 20:32:58

@Elpet: Múltkor sétáltam a Krisztina körúton, nos, ott a legmodernebb kinézetű házak 30-as évekbeliek. Van pár lepukkantabb, azok az újabbak.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.05.23. 20:34:24

@Grift: Kisberlin egy ideje Pécs hivatalos titulusa, de mond valamit. El a kezekkel főterünktől!

@dzsucseharcos: Dzsucseharcos, ez utólagos megideologizálás; a neoklasszicizmus ugyanúgy felbukkant a nagy Szovjetunióban. A helyzetet bonyolítja, hogy a szocreál forma mögött gyakran volt modernista beltartalom (végülis a tervezők körülbelül ugyanazok voltak), és végül a sztálinbarokk épületek egészen jó minőségűre sikerültek, de legalábbis jobbra, mint a panelek.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.23. 20:34:45

@dzsucseharcos:
pollockot elég volt itatni! amúgy a legnagyobbak egyike. ahogy speer is. így szép a világ.

egy nik a sok közül 2009.05.23. 20:41:31


Üdv!


Az építészethez meg a környezethez lazán kapcsolódik csak, de

ha van egy kis ENERGIÁTOK,

kukkantsatok be ide szavazni, köszi!


http://dendrimer-molecule.blogspot.com/2009/05/mibol-legyen-energiank.html

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.05.23. 20:51:18

@elGabor: Nemcsak utólagos megideologizálás: a vita, amit említettem, konkrétan lezajlott, és Révai elvtárs mondotta ki a végső verdiktet. Nyilván persze nem függetlenül a nagy szovjet békeművektől (pl. moszkvai metró, meg később a Hét nővér). Egyébként a sztálinista épületek a SZU-ban is jó minőségűek voltak, mivel reprezentatívak. Ezzel szemben Hruscsov a tömeges lakásépítésre koncentrált, gyorsan, olcsón, ronda kis tömbházakat építettek. Kb. ez az átmenet itt is lezajlott.

egy nik a sok közül 2009.05.23. 21:28:00


a bauhaus nem is rossz felvetés

Kenguru 2009.05.23. 22:21:08

Elpet:

A kor jomodu polgarai- ertelmisegiei. Gazdag emberek, akik kevesse fenyuzo de sportos eletet eltek ezekben a nyaralokban.
Ez egyfajta elit klub volt.

Ma holmi NOB-elnok EU kepiselo aspirans sportdiplomatak, egyben partallami arisztokratak rontjak az osszkepet.

Kenguru 2009.05.23. 22:22:39

A magyar szocreál azért nem volt olyan szörnyű, mert még a háború előtt tanult emberek csinálták.

Oblomov 2009.05.23. 22:22:47

Csak hogy ne menjek el szó nélkül: végre egy poszt, ami nem akar eladni semmit. Rögtön komoly hozzászólásokat generál, amiket szintén jó érzéssel lehet átfutni.

Kozma Lajos egyes Kner kiadványok tervezője is volt. (Nem voltam benne biztos, h. uaz a fickó-e, de utánanéztem, és stimmel.)

Kenguru 2009.05.23. 22:29:45

Jah és megy egy info azoknak akik nem lennének képben a szigeti életről.

A modernizmus2 és 3 c. képeken létszik a házak falán egy vonal, ami allat stötétebb/sárgább a vakolat.

Ez az mod.2-n a az ablakok alsó vonalával van egy szinten.

Na addig megy föl a duna egy komolyabban vehető árvíznél.

negeev 2009.05.23. 23:20:04

Személyesen én nagyon kedvelem Speer épületeit és terveit. Mondjuk, a náci építészet nekem mindig is bejött letisztultságával és karcsúságával. Valahogy pont a karcsúság hiányzott az ötvenes évekből. Sokkal inkább zömökebb hatású épületeket emeltek.
@dzsucseharcos: Hogy Germania nem épült meg én nagy veszteségnek tartom. (Azok az ominózus 20 méteres oszlopok meg 30 méteresek lettek volna. ;)

tevevanegypupu 2009.05.23. 23:39:03

Gyorben remuletes peldai vannak a Sztalin barokknak. A varosba erkezo rogton szembesul az egyik legnagyobbal: a vasutallomas epulete. Hatalmas oszlopok tartjak a homlokzatot, szelteben es hosszaban valoban barakkot idezo epulet rejti magaba a varotermeket, az irodakat es a postat. A belso csarnok hatalmas, kongo es baratsagtalan..Ezt nemileg enyhiti, hogy az egyik lejarat fole masfelszeres eletnagysagban meztelen ferfit raktak ki valoban aprolekos, minden reszletre alaposan kiterjedo figyelemmel mozaikbol..

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.05.23. 23:40:26

@negeev: Hitler számos gaztettet hajtott végre, de az építészethez tényleg volt ízlése, és az instrukciói alapján elkészült alkotások romjaikban vagy torzóban is méltóságteljesek. Nem véletlenül.
Kezdetnek: en.wikipedia.org/wiki/Ruin_value
Utána pedig, csemegézni: www.thirdreichruins.com/

negeev 2009.05.23. 23:49:27

@elGabor: Igen. Remélem, nem voltam félreérthető! A rajongás csakis az építészetre terjed ki.

Eltiron72 · http://haragszom.blog.hu/ 2009.05.24. 00:05:07

Én egy sokkal kevésbé eldugott helyen voltam 2x3 napot az elmúlt 2 hétben: Gödön.
De az emberek kedvessége és közvetlensége (az egyik helyi kocsmatulaj 3 nap után ingyen odaadta a magánstégjét; amikor nem tudott nagy pénzből visszaadni legyintett és azt mondta: "úgyis jöttök még", és még sorolhatnám) így is szinte szürreális volt.
Bp-től elég néhány km-re eltávolodni (a megfelelő irányba) és más világba érkezel.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.05.24. 01:51:12

A Lupa sziget az valami kis csoda.

De jó is felkajakozni a szigetre...

Vagy tíz éve nem voltam a szigeten, de most nyáron biztos megyek, kedvet csináltatok! :)

A KÉRDEZŐBIZTOS 2009.05.24. 08:38:11

@elGabor:


a lap alja felé van egy "SS Kaserne", kifejezetten emlékeztet a Műegyetem R épületére

(azért az nagy kár, hogy a nácik szétlövették a nagy, történelmi német városokat azok feladása halyett)


www.thirdreichruins.com/nuernberg.htm

Zetek 2009.05.24. 08:49:44

@A KÉRDEZŐBIZTOS: "nácik szétlövették a nagy, történelmi német városokat" micsoda marhaság! Nürnberget szétlövetni? A várist szétbombázták, hogyan lehetett volna "feladni"?

A KÉRDEZŐBIZTOS 2009.05.24. 08:57:08

@Zetek:
Minden előztes figyelmeztetés nélkül? tehát mondjuk nem volt még egy 48 vagy 24 órás "ablak" sem, hogy a két fél üzenetet váltson és pl. azt mondják a nácik, hogy: feladjuk Nürnberget és kivonulunk onnan, ha nem bombázzátok szét?

Zetek 2009.05.24. 09:01:34

@A KÉRDEZŐBIZTOS: 43 óta bombázták az állatok. A legsúlyosabb csapás 1945. január 2-án érte a várost. De az angolszász légitámadások már 39-től rombolni és pusztítani akartak és nem érdekelték az áldozatok.

civilkontrol 2009.05.25. 10:07:07

Gyeeekek, egészen pici kölök koromban minden évben nyaraltunk ott vagy 2 hetet a szüleimmel.
Fater csukázott én meg igyekeztem eltünni de minimum elsűllyedni az iszapban. Persze, gyerek szemmel minden más, de annak a helynek varázsa van. És valóban olyan volt, mint amilyen ezeken a képeken.
Köszi hogy felelevenítettétek az emlékeket, bizsereg kezem, lábam :o)

[Brn] · http://46os.blog.hu 2009.08.17. 11:49:29

www.lupasziget.hu/

Ezt láttátok? Ajánlom a Komp/Menetrend/"A révészek telefonszámai" pontot!

Merdzsós Zsata 2009.08.19. 15:03:20

Szevasztok! Mi a kis obudakocsma blogos csapatunkkal múlt szombaton látogattunk el Diós Úrhoz fröcsikézni. Készült róla egy post, ha gondoljátok olvassátok el:
obudakocsma.blog.hu/2009/08/19/lupa_sziget_titkos_gyongyszeme_a_dios_kocsma_bufe_abc

Én speciál bele vagyok szeretve a sziget szocreál kort idéző épületeibe!!! Nincs ezen mit szégyelni, volt ilyen kor is. Mindenki abból épített, amit lopott a gyárból. Modern eklektika hullámpalából, sárga drótüvegből, vasbetonból...
süti beállítások módosítása