Romkocsma lesz a Várkert bazárból?
2009. június 02. írta: Gasper

Romkocsma lesz a Várkert bazárból?

  Közismert tény, hogy a civil lakosság meglepően könnyen alkalmazkodik a háborús körülményekhez. Békeidőben még a háborús borzalmak gondolatától is rettegünk, viszont ha már benne vagyunk a sűrűjében, ha szemtanúi és részesei vagyunk az embertelen rombolásnak, a halál mindennapi aratásának, szóval részeseivé válunk az összes létező irrealitásnak, akkor viszonylag hamar szocializálódunk a körülményekhez. Sőt, idővel érzéketlenné is válhatunk a bennünket körülvevő apokaliptikus történések iránt, melyek egyébként puszta létünket fenyegetik.

  Az apátia pedig veszélyes dolog. És noha a mai Magyarország, benne a saját fekáliájában vergődő Budapesttel a szó klasszikus értelmében ugyan nem háborús övezet, de annyit megállapíthatunk, hogy az elődök által ránkhagyott épített örökségünk folyamatos pusztulása és pusztítása iránt egyre érzéketlenebb a magyar társadalom. Kiváló példa erre az alábbi hír, mely hallatán egy magára valamit is adó közösség már régen tajtékozna a felháborodástól.

  A napokban a Népszabadságra hivatkozva arról adott hírt a Múlt-Kor történelmi portál, hogy a Budavári Vagyonkezelő és Innovációs Kht. saját honlapján nyilvános pályázati felhívást tett közzé a Várkert bazár „szabadtéri területei rendezvényhelyszín kialakítása" céljából, mivel az utóbbi időben jelentősen megnőtt az érdeklődés a terület ezirányú hasznosítása iránt.

  A kiíró nem kér semmilyen műemléki rekonstrukciót, hanem kizárólag olyan állagmegóvást ír elő, amely lehetővé teszi az egyébként mára már az összeomlás határára került épületegyüttes biztonságos látogathatóságát, melynek célja a „a Budavári palota és környezete turisztikai vonzerejének fejlesztéséhez és nyári kulturális programjainak bővítéséhez való hozzájárulás”.

  A nyertes pályázó hároméves bérleti szerződést köthet a kiíróval, ami azt is jelenti, hogy a katasztrofális állapotú, Ybl Miklós által tervezett neoreneszánsz épületegyüttes sorsa  továbbra sem fog jobbra fordulni az UNESCO világörökségi listáján szereplő Budai várnegyedet délkelet felől lezáró Várhegy lejtőjén. A pályázati kiírásból egyébként az is világosan kiderül, hogy ilyen feltételekkel csak és kizárólag egy sokadik budapesti romkocsmát lehet létrehozni, igaz, elsőosztályú helyen. És mint köztudott,  Budapest egyik legjelentősebb turisztikai vonzerejét jelenleg az egyre sokasodó romkocsmák jelentik, ami egy ponton túl már szimbolikus értékkel bír, már ami a főváros kulturális és mentális állapotait jelenti.

  De mielött a kötelező jófejség és lazaság jegyében ujjongani kezdenének néhányan a hír hallatán, nézzük meg röviden a Várkert bazár eddigi történetét.

  Az 1879-ben átadott, Ybl Miklós tervei alapján épült bazárt eredetileg a József nádor által újratelepített Várkert lezárásaként a királyi palota fogadóépületének szánták, valamint a pesti korzó mintájára a budai Duna-part promenádjának. A Várkert bazár eredetileg megálmodott funkciója nem váltotta be a reményeket, hiszen a budai oldalból nem lehetett pesti korzót csinálni, így az átadás után néhány évvel a kereskedők kiköltöztek a bazársorból és az épületegyüttest lezáró két bérpalota is üresen maradt. 1890-től itt helyezték el a Történelmi Arcképcsarnokot, amit a falak vizesedése miatt már öt évvel késöbb át kellett költöztetni a Magyar Nemzeti Múzeumba, ahol a festmények ma is megtalálhatók. 1890-től egészen 1918-ig itt működött a Deák Ébner Lajos által vezetett női festőiskola, de már 1884-ben itt létesített szobrászműtermet Stróbl Alajos is. Végül a Várkert bazár árkádsora több mint egy évszázadon át, egészen a 2000-es évek második feléig szobrászműtermeknek adott otthont.

  A két háború közötti időszak meghozta a Várkert bazár számára az első virágkort, hiszen a terület Várkert felé eső részét reprezentációs célokra használta a politikai establishment, mivel különféle diplomáciai és kulturális események alkalmával használták a területet. Ezen kívül az egyik, eredetileg bérpalotának szánt épületben működött a Fiume Szálló, ahol kialakult egy sajátos budai irodalmi kör, többek között Móricz Zsigmond és Szabó Dezső részvételével.

  A második aranykor már sajátosan szocialista keretek között valósult meg. A háborús sérüléseket még az ötvenes évek végén kijavították, majd társadalmi munkában a KISZ szervezésében körbekerítették az épületegyüttest és lebetonozták a felfelé vezető rámpákat és a Várkert felé eső területet, ahol kialakítottak egy színpadot is. 
A kádári konszolidáció jegyében 1961. augusztus 20-án itt nyílt meg a Budai Ifjúsági Park, melynek első igazgatója egy bizonyos Rajnák László díjbirkózó volt, aki 1974-ig, egy csalássorozat miatt kiszabott letöltendő börtönbüntetéséig igazgatta az intézményt.

   A hirhedt Rajnák-korszak egyik meghatározó momentuma volt, hogy kredenc átmérőjű kidobóemberek garantálták a rendet, de őrködtek a lányok és a fiúk megfelelő ruha- és hajviselet felett is. Akik pedig nem járulhattak ilyen-olyan okokból a szocializmus könnyűzenei szentélyébe, azok innen nem messze, a ma is szépen zöldellő tölgyfa, a „nagy fa” tövében gyülekeztek. 

  Gyakran előfordult, hogy a Rajnák személyesen ment a szórakozók közé pofonokat osztogatni, sőt, ha nem viselkedtek neki tetszően a zenekarok, akkor gond nélkül leállította a koncerteket és hazazavarta a zenészeket.

  Az Ifipark eleinte szolid szocialista zenés-táncos szórakozóhelynek indult, aztán a magyar beatkorszak beköszöntével egyre komolyabbá vált a helyzet. Minden zenekar megfordult itt, aki csak számított akkoriban, sőt időnként olyan, a tűrt és a tiltott kategória között egyensúlyozó underground együttesek is felléptek, mint a Kex és a Syrius.

  A hetvenes évek elején, a beatkorszak lecsengésével újra szolidabb formát vett fel a hely, hogy aztán a magyar rockzene második nagy hullámában, az évtized végén sok más zenekar mellet a Piramis, a Mini és a P. Mobil újra teltházas koncerteket adjon.
Ebben az időszakban, az Ifiparkban adott koncertek révén lett ismert az Edda, a Hobo és a Beatrice is, mely utóbbit záros határidőn belül, sokak nagy bánatára ki is tiltottak innen.
1980 májusában éppen az Edda koncertezett, amikor a már régen felújításra szoruló épület bejárati kőkorlátja rázuhant néhány fiatalra. Ekkor egy évre be is zárták a Parkot, hogy aztán még három évig haldokló üzemmódban tovább működjön az intézmény.
Végül 1984. szeptember 23-án, Elektronikus temetés címen a P. Mobil játszotta az utoló koncertet, ami után végleg bezárt az Ifjúsági Park. Ezen az oldalon megtalálható az Ifjúsági Park teljes programja 1961-től egészen 1984-ig, sőt 1971-től napra pontosan vissza lehet nézni az akkori fellépők névsorát.

  Pontosan negyedszázada kihasználatlan a mára már az összeomlás határára került Várkert bazár épületegyüttese. Néhány éve már a szobrászműtermeket is kiköltöztették az árkádsorból, azzal a céllal, hogy privát befektető bevonásával, műemléki rekonstrukciót követően új funkciót találjanak a helynek. Ez a rekonstrukció a Dísz téri, volt Honvéd Főparancsnokság kálváriájához hasonlóan a mai napig nem kezdődött el, pedig érdeklődők időnként feltűntek, köztük olyanok is, akik nem a megszokott pláza-irodaház megvalósításban, hanem kulturális funkcióban gondolkodtak.

  Közben nemrég olyan szakértői vélemények is elterjedtek, hogy Ybl Miklós egyik főművének körülbelül másfél éve van hátra, hogy a földdel váljon egyenlővé. Ehhez képest most tervezi a Várgondnokság Kht. három évre bérbeadni a terület bizonyos részeit, „kulturális” programok céljára.

  Érdemes volna végre annak az üzenetértékén elgondolkodni, hogy a külföldi turisták  számára Budapest egyik legfőbb vonzereje manapság a minden mennyiségben és minőségben rendelkezésre álló prostituáltak, valamint a ma már hungaricumnak tekinthető romkocsmák. Jó dolog ez a spanyolviasszal felérő romkocsma műfaj, de talán a kisebb-nagyobb megszakításokkal évszázadokon át közigazgatási központként, illetve a magyar uralkodók székhelyeként is funkcionáló Várnegyed délkeleti lejtőjén mégsem kéne újabb romkocsmát nyitni, ráadásul úgy, hogy egy romokban heverő, világörökségi védelem alatt álló épületet ideig-óráig konzerválunk.

  Persze a Várkert bazár mai állapotához már a szocialista idők egyik szelepeként funkcionáló emblematikus szórakozóhely, az Ifjúsági Park is sokat hozzátett, de sajnos a rendszerváltás utáni mindenkori kormányok és az I. kerületi vezetők is hibásak a mai állapotokért. Kis jóindulattal elmondhatjuk, hogy nem feltétlenül a jó szándék hiányzik, sokkal inkább a tehetetlenség, a hozzánemértés, a megegyezésre való hajlam teljes hiánya és persze a spekulációs szándék az, ami a mai állapotokig vezetett. 

  A Várkert bazár a világörökség része, de ugyanakkor rajta van azon a százas listán is, amely a világ legveszélyeztetettebb műemlékeit tartalmazza.

forrás: budapestfolyoirat.hu
            
mno.hu
            
nol.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr891155898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-d(-_-)b- 2009.06.02. 14:09:10

Hát igen, régen minden sokkal jobb volt! Mindenkinek volt munkája, meg háromhatvan volt a kenyér...

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.06.02. 14:11:39

pompás írás! komoly, férfias és konzervatív! :)

nincs is mit hozzátenni. viszont kíváncsi lennék, a kommentelők mihez kezdenének a várbazárral, ha lenne pénz, paripa, fegyver a kezükben. tényleg, mi lehetne ennek az épületegyüttesnek a megfelelő cél?

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.06.02. 14:16:07

hadd legyen romkocsma
mi más lenne, és mikor?
támogatom! :)
csoda hogy csak most

Smalladdam, mi a véleményed, hahó?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.06.02. 14:19:16

@murci/szamárfül:
nincs elég hely ahol összejöhet a vörös rongyokba öltözött város liberális ifjú söpredéke?

rognork 2009.06.02. 14:19:29

persze legyen kávézó, egyenesen a halászbástya mintájára. tessék megkérdezni a leisztingert, nem kell-e neki óccsóé'.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.06.02. 14:23:08

@Grift:
Talán lehetne Várkert bazár.
@murci/szamárfül:
Hahó, hahó, még egy büdös romkocsma?

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.06.02. 14:24:47

@gloire: miért lenne büdös? vagy azt hallottad, ráhegesztenék a székesfehérvi romkert feltette, majd leszedett tetőszerkezetét? :P

@Grift: hát néha nem tudom, viccelni-e teccik...

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.06.02. 14:27:38

@murci/szamárfül:

gyakran, sőt többnyire igen, de ezt most teljesen komolyan mondtam.
de jó, legyen, minden pusztuljon, minden romon üljenek a rasztahajú narkós ifjak, mint a majmok a dzsungel könyve romvárosában.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.06.02. 14:27:52

szétbasz az ideg. már szétbaszott akkor is, amikor elolvastam a zindexen a dolgot, meg is írtam Turulnak, hogy jó lesz az ilyen ország nincs sorozatába.

az igazság az, hogy egy - a sorozat műfajából adódó - nyúlfarknyi hivatkozásnál sokkal jobb lett ez az írás.

szégyen, mi történhet meg itt a műemlékekkel.
ha valóban romkocsma lesz, akkor méltó folytatása lesz ez az eredeti nemzeti felrobbantásának.

de nem lesz. mert ott lesz egy csomó jóérzésű ember, aki megakadályozza. ha ezért oda kell menni, és elállni a bontómunkások útját, akkor odamegyünk.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.06.02. 14:30:42

A romkocsmák már nem olyan divatosak, szerencsére.
Mondhatni döglődik majd az összes, mert nincs vendégük.
Mondjuk ez a hely tényleg elég jó adottságokkal rendelkezik
egy egynyári nagy kaszáláshoz. Büdös, romlott ászok 600-ért,
feketén dolgozó pultos csajok, Hagyó verőemberei a kapuban,
dramenbész és hugyszag! Ez kell!

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.06.02. 14:32:14

@Grift: sztem is elrohad alattunk a város, de sztem nem ezzel rohadna még tovább, másrészt ahogy most néz ki a hely (mint egy pestises folt egy még szép arcon), sokkal nagyobb gáz, mint amivé a legrosszabb esetben is tehetnék...

nézzük innen: tkp a szoci időkben nem afféle "romkocsma" volt?!

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.06.02. 14:33:53

jó, bevallom, Leisztinger már nekem ígérte a ruhatárat :P

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.06.02. 14:37:52

remek írás, fontos probléma! épp a napokban jártunk arrafelé, és gondolkodtunk, mit lehetne vele tenni. a terasz tökéletes szabadtéri szórakozóhely lenne, a romkocsma kifejezés degradáló, de pl. a margitszigeti Holdudvar megoldásai itt is működnének, szerintem.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.06.02. 15:12:25

@rajcsányi.gellért (ergé):
A Holdudvar szerintem is jó lett, életet vitt egy zseniális elhelyezkedésű, évekig omladozó helyre - a romkocsma szó viszont riasztó (lsd. a "mesterséges dugó" kifejezést).

Cypriánus 2009.06.02. 15:13:02

amúgy a múlt héten ezt hallva tajtékoztam is...:(

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.06.02. 15:21:42

@húsfurulya: hát remélem mindegyik . )
elég taszító a nickked, te találtad ki?

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.06.02. 15:24:49

@gloire: sztem csak EP húsfasz-vérfasz felosztásából választott magának frakciót :P

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2009.06.02. 15:26:33

az a baj, hogy annyira tipikusan magyar sztori ez, és annyi ilyen van, hogy az embernél egyre kevésbé verik ki ezek a dolgok a biztosítékot. lassan már én is azt veszem észre magamon, hogy közönyösen vonogatom a vállam, kezdem megszokni, hogy ez az ország ilyen (Ilyen ország márpedig van, hehe). olyan mértékben pazaroljuk el az értékeinket, hogy az elképesztő.

valójábannemberci 2009.06.02. 15:57:05

Minek kellene konkrét funkciót adni neki? A világ számtalan országának számtalan városában vannak közparkok, kertek, terek, passzázsok csak azért, hogy legyenek, de főleg azért, hogy szépek legyenek.
Szinte minden városépítős játékban hangulatjavító beruházásként szerepelnek a közparkok, kertek, terek. Talán nem véletlenül gondolták így a játékfejlesztők.
Mondjuk a Várkert bazárt szerintem a rakpart forgalma még a rendes felújítás után is megfojtaná. Sajnos.

húsfurulya 2009.06.02. 15:59:51

@gloire: köszi a konkrét választ. :) engem tényleg érdekelne, hogy hol látod döglődni a "romkocsmákat", mert én ennek pont az ellenkezőjét tapasztalom. esténként egy-két helyre alig lehert beférni (hétköznap is).

Jozicsenko - Pezsgő már van, nemsoká hűtöm 2009.06.02. 16:21:33

a vár, a királyi örökség SzDSz-éknél nem fontos

őket a profit érdekli

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.06.02. 16:22:41

@húsfurulya: Engem még a télen vettek rá egy ilyen
rom-kocsma expedícióra. A Kuplungot, a Mumust és egy
új helyet néztünk meg (nem jut eszembe a neve, a Nagymező
utcában van).

Hát nevetséges volt. Fűtetlen, kihalt, mocskos helyek, rosszarcú
személyzettel, gyermekded dekorációval. A kapuban mindenhol a
Hagyó hóhérai álltak . )

Azok, amikre meg még emlékeztem állítólag már bezártak az elmúlt években, csak ebből gondoltam, hogy lejárt dolog.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.06.02. 16:25:16

@gloire: nem egy még ennél is undorítóbb, ahogy leírtad, de nem feltétlenül kell ilyenné átalakítani a Várat...

Jozicsenko - Pezsgő már van, nemsoká hűtöm 2009.06.02. 16:29:44

@berciXcore:

"világ számtalan országának számtalan városában vannak közparkok, kertek, terek, passzázsok csak azért, hogy legyenek, de főleg azért, hogy szépek legyenek."

ezt szerinted Demszky tudja vagy titkolja ;-)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.06.02. 16:35:59

vendéglátásra éppen lehetne használni, kis koncerttel, szalonzene, kamara, egyebek, jó konyhájú étterem, hozzá teraszos bisztró rész kevés féle jó étellel. ilyesmi lehetne éppen. és akkor nem a koppaszcigány járna oda, meg nem is a szakadt libsi banda. bizonyos napokon még akár cigányzene is lehetne. magyar borok borozója.... hát így...

@rajcsányi.gellért (ergé):
most vettem egy bringát! örülsz? :)

valójábannemberci 2009.06.02. 16:40:00

@Jozicsenko - Pezsgő már van, nemsoká hűtöm:
Titkolja, hogy nem tudja, ezért aztán könnyen átverhető egy-egy hangzatos "beruházással". ;D
Amúgy szerintem Budapestet megfojtja maga a főpolgármester intézménye, mint olyan. Sokkal egészségesebb lenne városfejlesztési szempontból, ha az egyes kerületek önálló településként léteznének, mint Brüsszelben, náluk nincs is főpolgármester. Így az egyes kerületek önállóan pályázhatnának a forrásokra, és nem tűnne úgy, hogy Budapest egy pénznyelő. :P

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.06.02. 16:46:16

@Grift: hát kábé én is ilyen funkciót tudnék elképzelni ide. Persze ahhoz meg kéne oldani az átmenő közúti forgalmat, ami telljesen elzárja a Várkert bazárt a Dunától.
Persze egy ideje a teljes város el van zárva a Dunától.

ÁrPi 2009.06.02. 16:50:34

@Grift:

"mihez kezdenének a várbazárral, ha lenne pénz, paripa, fegyver a kezükben."

Ezekkel a feltételekkel?
A királyi palota fogadóépülete lenne.
:)

valójábannemberci 2009.06.02. 16:57:49

@ÁrPi: na igen, azt még nem tettem hozzá a fenti felsoroláshoz, hogy a világ boldogabbik felén az ilyen impozáns terek, mint a Várkert bazár, jelentős protokolláris szerepet is betöltenek.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.06.02. 18:22:07

Milyen jó ötlet! Hülyék ezek a bécsiek, hogy nem hagyták lepusztulni a Burgot! Ott mekkora romkocsmát lehetne kialakítani! Minden lepusztult ír hegesztőmunkás ott mulatna, nem Pesten, bizony:-)

veiszi 2009.06.02. 20:25:09

a mai Budapest az szdszes szabadosság, a dekadencia, a rothadás, a feledés, a korrupció szomorú gyümölcse. siralmas

KGyST · http://repules.tumblr.com 2009.06.02. 20:39:49

Azt, hogy a Bazárral mit lehet kezdeni, már a poszt is leírta, csak az író nem vette észre.

Azt mondja, hogy két aranykor volt, hát, én ebből csak a komcsit tudom aranykornak elképzelni, azt, hogy Horthyék hogyan urizáltak ott (illetve, hogy Gyurcsány/Orbán tenné ugyanezt napjainkban, közpénzen), nem tudom aranykornak elképzelni. A másikban, bár akkor én még a káposztában voltam, úgy tűnik, hogy a "hely működött".

A cikkből sugárzik, hogy "Ybl egyik fő művének" gyakorlatilag lehetetlen normális, a város szerkezetébe illő, gazdaságilag is életképes funkciót találni. Elkészültekor is lehetetlen volt. A komcsik ugyan adtak neki, de azt most nehéz megmondani, ez mennyire volt rentábilis, mert annak a korszaknak a gazdaságosság, mondjuk úgy, nem volt erős oldala.

A műemlékvédelemről annyit, hogy ennél magyarabb történetet nem lehet elképzelni, csak épp az előjel az ellenkező, mint sokan gondolják. Magyarországon van egy fantasztikusab bürokratikus, semmilyen kompromisszumra nem hajlandó, csak a "tökéletes műemléki helyreállítást" elfogadó örökségvédelem, meg van az ország nagyon véges pénztartaléka és tőkevonzó képessége.
Mivel a műemlékeken semmilyen változást nem akarnak megengedni, így ezek törvényszerűen egy befektetőt sem érdekelnek, állami pénz meg nincs rájuk. A Bazár csak a jéghegy csúcsa, mögötte százasával állnak szépen lassan szétrohadó ("de akkor sem adjuk oda a karvalytőkének") kastélyok. Persze, aki pragmatikus kompromisszumokat akarna kötni, azt azonnal a múlt elárulásával stb vádolják. Ha viszont semmit nem csinálunk, lehet kényelmesen takarózni, hogy nincs pénz kultúrára, stb.
Az eredmény: ezresével rohadnak szét a kúriák, kastélyok, persze időnként meglobogtatnak valamint, hogy lám, lám, lehet szépen felújítani, csak akarni kell, na ezt nevezem én kirakat-műemlékvédelemnek.

A romkocsmákról: ez Magyarország címerállata. Csak persze kicsit másképp, mint ahogy a többi kommentelő gondolja. A romkocsmák megléte nem az "elvtelen", gerinctelen befektetők miatt léteznek.
A teljesen kiszámíthatatlan (politikai, közigazgatási) környezetben lehetetlen egy önkormányzattal normális üzletet kötni (pártvezetéstől függetlenül), ha meg mégis, akkor előkerülnek a kompromisszumokra tökéletesen képtelen "civilek", akik nem kevésbé kártékonyak, mint a korrupt politika.
Ilyen miliőben törvényszerű, hogy ha valaki itt akar szórakozóhelyet nyitni, akkor minél több politikai kapcsolat és minél kevesebb pénz befektetésével nyit olyan helyet, amit lehet, hogy a jövő hónapban bezárnak a patrónus politikus leváltása vagy a szomszéd feljelentése miatt.
Ráadásul Budapest belvárosa tipikusan olyan, XIX-XX század fordulóján épült bérházakkal van tele, amelyek az egész telket beépítik egy középső udvarral (gang, mittudomén), így a "szomszéd zaja" a házak hátsó tűzfala mellett keletkezik, nem zavarja az ott lakókat. Ellenben, ma, ha korszerűen be akarsz egy itteni telket építeni, kötelező 5 méteres oldalkertet tartanod, azaz ma ilyen "szeparálható" szórakozóhelyet a hatályos jogszabályok miatt gyakorlatilag lehetetlen "házként", hosszú távra gondolva építeni.
Ezt csak azért írom le, hogy lássátok: a romkocsmák léte nem a liberbolsi karvalytőkének köszönhető, hanem nagyon is racionális megoldás a jelenlegi jogszabályi és politikai környezetben.

Ha ezeket összerakjátok, akkor, legalábbis szerintem, három lehetséges (olyan, aminek a megvalósulására komoly esély van) megoldás létezik:
-Odaadni egy igazán pénzes befektetőnek, csináljon, amit akar, ezerszobás hatcsillagos szállodát. a Bazárt kvázi beáldozva.

-Hagyni tovább rohadni, és közben sóhajtozni, hogy édes istenem, mért nincs egy olyan felvilágosult nyugati befektető, aki felismerve a terület kulturális értékét, majd műemlékileg helyreállít egy egyébként semmire sem használható épületet. A végén ott a csupasz hegyoldal, és akkor jön az első opció, ld. fentebb. Ez az igazán magyaros megoldás.

-Hagyni megcsinálni a romkocsmát, cserébe egy korlátozott, állagmegóvási programot elvárni és betartatni. Ettől hosszú távon lehet keresni az igazán jó megoldást úgy, hogy közben a terület is működjön, és lehet, hogy jobb megoldás úgysincs.

Egyébként építész vagyok, terveztünk már műemléki környezetbe úgy, hogy a kerületi építési hatóság KÖZEL EGY ÉV alatt nem tudta kitalálni, hogy az általunk tervezett épületet ő, a főváros, vagy a műemlékvédelem bírálja el. A befektető itt megunta, mi meg maradtunk pénz nélkül.

Így működik ez a város.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.06.02. 21:18:33

@KGyST:
A romkocsma divat Berlinből indult. Eredetileg a rövid ideig
üresen maradt, már kilakoltatott, de még le nem bontott épületekben romantikáztak így a dajcsok, és a dolog természetéből fakadóan egy-egy kocsma max fél,
vagy egy éveig működhetett.

Nagy lendületet adott a dolognak a kormányzati negyed felépítése, mert felértékelődtek a mitte volt Kelet-Berlini
részei, aztán az egész elkezdett vándorolni városrészről-városrészre, majd elhalt a dolog.

Budapesten a VII. kerületi rekonstrukciókra szerveződtek rá,
jó fülesekkel az elsők (pl. a hajti-pajtisok), majd komoly lelépési
összegeket raktak zsebre (Szimpla, Szóda).
Tulajdonhoz tudtommal senki nem jutott, az egész egy szük ügyeskedő réteg, és az önkormányzat ingatlan biznisze, szimpla kupeckedés, korrupció.

Műemléket tudtommal idáig egy esetben sem érintett a dolog, max csak műemlék jellegű, de végül is tucatépületeket.

Kopiás Attila Steve 2009.06.02. 22:13:54

@veiszi: Szvíthárt, ha minden "szabados, dekadens" szórakozni járó fiatal és középkorú szadeszos lenne, nem két százalékon töppedne a párt, mint ahogy szerencsére teszi... Nem hiszem, hogy a szadi korrupcióját és városvezetésre való totális alkalmatlanságát keverni kéne azzal, hogy kik, hol, hogyan szeretnek szórakozni. Konkrétan azon tudok legjobban röhögni, amikor a Gödör népességét szedeszosokozzátok le. Egyszer megpróbálhatnátok ezt élőszóban is előadni a helyszínen, szerintem elég csúnyán néznének rátok arrafele az emberek. Merthogy - gyakran járok oda - elég vegyes a társaság. Nincs rájuk írva, hogy ki merre szavaz, de elkapott félmondatokból, pólómintákból azért lehet egy átlag-képet levenni. És tapasztalataim szerint kábé ugyanolyan a gödörbeliek pártpreferenciája, mint a velük azonos korú átlag budapesti lakosság pártpreferenciája. A többségük tojik az egészre, a maradék nagy része most éppen fideszes, a többiek meg leoszlanak a többi párt között. Én elég sok humanista vagy elempés szimpatizánst ismerek ottan, lehet, hogy mi némileg felülreprezentáltak vagyunk az országos szinthez képest, de biztos, hogy nem jelentősen. A Kárpátia-pólós fehér cipőfűzős srácok meg valszeg szintén nem szadi szavazók.

A várkert sorsán elég régóta elmélkedek már. Én a közpark irányt támogatnám, valami hatóságilag maximált árszintű vendéglátóhelyekkel és szigorúan vett minőségi kontrollal. Ha szigeten tud működni az árkontroll dolog, itt is jó lehet, persze kéne hozzá h ne a szokásos haveri alapon legyen leosztva a hely.

valójábannemberci 2009.06.02. 22:14:52

@KGyST: Pedig lehetne értelmesen műemlékmegóvni, úgy hogy ne kelljen "beáldozni". Mint mondtam, a világon több nagyvárosban is van olyan mérhető összegeket nem hozó, ellenben a fenntartásával pénzeket "felemésztő" közpark, ami egy-egy város büszkesége, öröksége, és eszük ágában se lenne ledózeroltatni, beépíttetni, stb.
Ez az "építmény csak konkrét funkcióval jó" hozzáállás volt az, ami annak idején a fél veszprémi óváros pusztulását hozta, és egy olyan építészeti "csodát" termelt, mint a húszemeletes.
Hát kösz, ebből nem kér már az ország világot látott, értelmes fiatalsága.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.06.02. 22:29:00

@KA_Steve: hát az biztos. A Gödör tele van LMP-sel. Úgy is néz ki.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.06.02. 22:35:21

@berciXcore: á, helló újra! A veszprémi ismerős! Hát igen, nekem mindig az jut eszembe, hogy Prágában az ő királyi kertjükből "Royal Gardens" néven milyen pazar helyet csináltak. Persze, akkor már az egész várat fel kéne újítani (lásd: Hírszerző remek cikkei). De hát ezt nem lehet, mert "rengeteg pénzbe" kerül, viszont abba senki sem gondol bele, hogy jó merketinggel többszörösen megtérülne. Nem baj, épüljön a 4-es metró! A Rákóczi tér és a Népszínház utca úgyis olyan forgalmas csomópont, hogy nem is tudom, mit kezdenénk nélküle:-)

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.06.03. 08:01:08

@KGyST: "Azt mondja, hogy két aranykor volt, hát, én ebből csak a komcsit tudom aranykornak elképzelni, azt, hogy Horthyék hogyan urizáltak ott (illetve, hogy Gyurcsány/Orbán tenné ugyanezt napjainkban, közpénzen), nem tudom aranykornak elképzelni. A másikban, bár akkor én még a káposztában voltam, úgy tűnik, hogy a "hely működött"."

Nézd, a Buckingham palota meg a Hofburg is reprezentatív, urizálásra használt hely, és még jól is áll nekik. Bizony kellenek ilyen helyek is, ötcsillagos éttermekkel, szolid zenével és úri közönséggel.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.06.03. 08:04:58

@KGyST: "Azt mondja, hogy két aranykor volt, hát, én ebből csak a komcsit tudom aranykornak elképzelni, azt, hogy Horthyék hogyan urizáltak ott (illetve, hogy Gyurcsány/Orbán tenné ugyanezt napjainkban, közpénzen), nem tudom aranykornak elképzelni."

Egy építész szájából ez egy elég primitív megállapítás.
Ne má' hogy a Horthy-korszakhoz való viszonyod határozza meg egy épülettel kapcsolatos véleményedet. Vizsgáld azt is, hogy egy adott korban, egy adott épületnél megvalósul e az eredetileg szánt funkció. Vagy egyáltalán, működik e valamiféle funkció. Márpedig a Várkert bazár a két háború között közparkként funkcionált, valamint eredeti rendeltetésének megfelelően a Palota fogadóépületeként. Az árkádsoron pedig végig szobrászműtermek voltak. Márpedig ha egy épületet "használnak" és pörög benne, körülötte az élet, akkor az bizony -némi túlzással talán- aranykornak is nevezhető az adott épület számára. Még akkor is, ha nem komálod azokat az időket.


A komcsi időben a hely valóban "működött", csak éppen nem rendeltetésszerűen: szakszerűtlenül renoválták a háborús sérüléseket, lebetonozták a teljes placcot, stb stb. Egyébként részben az Ifiparknak köszönhetően ment gallyra az épület.

Természetesen nem azzal van gond, ha egy épületnek az idők során új funkciót kell találni. De ha új funkció után kell nézni, akkor az legyen méltó az épülethez és az adott urbánus környezethez. Egyik kedvenc, Közép-európai példám erre a bécsi Museum Quartier egykori K.u.K. laktanyaépülete a Maria Theresien Platz szomszédságában.

"A romkocsmákról: ez Magyarország címerállata."

LOL! Tükrözi is szépen Magyarország mentális állapotait.
És azzal együtt mondom ezt, hogy még az elején a Szimpla és a régi Szóda volt az egyik törzshelyem. De erre rá lehet unni. Meg ma már durván a méjnsztrím része lett a romkocsma műfaja és ettől már nagyon gáz a dolog.

Amúgy @gloire: a berlini példával teljesen jól leírta a lényeget.

És hogy egy-két saját élményt is megvillantsak: Avignonban, a pápai palota körül a domboldalon nagyon faszagányos közpark működik, kisebb-nagyobb épületekkel. Itt kávézók vannak és időnként koncerteket és egyéb kulturális rendezvényeket tartanak. De kocsma nincs a parkban! Mint ahogyan Párizsban, a Jardin du Luxembourg-ban, vagy a Louvre parkjában sincs kocsma.
De elég csak átmenni Bécsbe. A Burg szomszédságában fekvő Volksgartenben sincs kocsma. Sőt, ugorj el egyszer Pozsonyba! A pozsonyi vár alatti parkot és a kis utcácskákat úgy sikálják ki a szlovákok, hogy mi szégyenünkben inkább egy zwack-sör párost tolhatunk az arcunkba valamelyik pesti romkocsmában.

Azért építész létedre lehetnél kreatívabb, már ami a Várkert bazár hasznosítását illeti.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.06.03. 08:15:48

@KGyST:

horthyék urizáltak? és ez negatív kicsengéssel? van még ilyen, aki ezt így leírja? hát ez komikus. tudod, barátom,most is azt kéne: urizálni. bizony.
bírom az ilyen építészeket, akik mindent beépítenének amit be lehet. ezer szobás szálloda. ez olyan mint a vízügyesek akik mindent megduzzasztanának. na mindegy is, ismerjük az ilyeneket.
a madridi, nem kicsi, retiro parkban sincs kocsma. illetve egy büfé van a bukott angyal szobor mellett, és ennyi.

a néhai papp jános 2009.06.03. 09:07:50

@Grift: horthyék urizáltak? bizony. meg lehet nézni a két háború közötti építészet (20 év! ugyanannyi mint a rendszerváltás óta baszki!) legjobb, világszínvonalú darabjait: csak azok köteteket töltenek meg. és nem csak a bauhaus villákra gondolok, hanem iskolákra, kórházakra. én is bírom ezeket az olcsó és buta sztereotípiákat. törikönyv '86. bravó.

ötvenszázalék 2009.06.03. 10:15:21

@Grift: persze persze, csak a spanyolok nem bizonyitottan alkoholistak mint mi. romkocsma sucks

DeMarco 2009.06.03. 11:08:19

Sztem nem romkocsmát kellene nyitni benne. Le kellene bontani azt a ronda téglafalat, szépen felújítani a falakat és középre bevágni egy nagy szökőkutat, ami elég látványos lenne az útról is. Fentre meg egy normális vendéglőt kellene engedélyezni, teraszos, napernyős megoldással. Esetleg egy részét kiadni ismét szobrászoknak, ezzel feldobni kicsit a helyet, ha már annyi ideig szobrászok voltak ott.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.06.03. 13:05:50

Ybl műve mint romkocsma. A liberális gondolat mint cigarettacsikket tapossa a nemzeti érzést (ha van még), csak most konszenzussal. Hiszen szórakozásról van szó! A szórakozás pedig - mint tudjuk - hiánycikk. D203-nak volt igaza: a mai fiatalságnak nincs másra szüksége csak diszkóra, whiskyre meg bulira.

Nos, hogy mire volna igény? pl a gárda tarthatna itt felvonulásokat. persze csak ha rendbe tették.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.06.03. 14:32:53

@berciXcore: pl. akár. :o))

egyébként meg: nagyon jól kis összeszedett poszt ez! kalapot emel.

KGyST · http://repules.tumblr.com 2009.06.03. 18:21:20

@berciXcore:

@elGabor: Már csak az a kérdés, hogy az ötcsillagos szállodát közpénzen kell-e megvalósítani. Budapest jelen állapotában ez értelmes beruházásokat (vö 4-es metró) is totál félre tudja menedzselni, hát még az értelmetleneket.

@Grift: Mindent beépíteni elsősorban a befektetők akarnak, aztán a várostervezés ezt vagy engedi, vagy nem, vagy inkább papíron engedi, oszt megpróbál lebeszélni kerülő utakon, persze aztán az építész a hülye, hogy mért épít be mindent.

@Gasper: A Luxemburg-kert egy alaposan beépített városrész jó nagy parkja, persze, hogy használják. A Bazárnál én félnék, hogy senki sem fog oda menni, mert gyalog gyakorlatilag megközelíthetetlen, az egyik oldalon a Duna a rakpartokkal, a másik oldalon meg a Tabán. Egyszerűen kevesen laknak a környéken ahhoz, hogy az emberek oda menjenek csak úgy sétálni.
Az egész arra a sorsra jutna, mint mellette a Sikló környéke, ami siklóhoz a legközelebbi sétányon még elviselhetően néz ki, de ha mész oldalra ötven métert, már rettenetesen elhanyagolt sunyákosba jutsz, sasolsz jobba-balra, hogy nem ütnek-e le. A többi helyet nem ismerem.
Egyébként el kell dönteni, hogy az ifiparknak köszönhetően ment tönkre az épület, vagy annak, hogy jó szokás szerint nem tartottak karban semmit 20 évig (egyébként a felújítás sem lehetett túl szakszerű, egy ház 20 évet ezért ki szokott bírni összedőlés nélkül).

De persze lehet hőbörögni, még reprezentatívabb funkciókat keresni, várni a csodát. 30 éve ezt teszik.

Ara Jerezian 2009.06.03. 22:49:45

Minden város azt nyújt, amije van. Egész Budapest egy nagy romkocsma, minden romos, mindenki anyázik - már csak az alkohol kell, és kész a buli. A metró meg húzzon haza, gödör klubot a kálvinra, a szent gellértre, a móriczra, a négyes metró helyett meg közlekedjenek metrópótló buszok. Szerintem ha kicsit nyomatnánk ezt a szürreális, abszurd, dadaista vonalat, amit budapest képvisel, sajátos színfoltként kerülhetnénk fel a világ turisztikai térképére. Jönnének az abszurd szerelmesei a világ minden pontjáról!

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.06.04. 13:32:15

@KGyST: azt hiszem, hogy mi rendesen elbeszélünk egymás mellett.
Az előző kommentemben elsősorban azon voltam fennakadva, hogy építész létedre butaságokat írtál. Egyrészt Horthyék "urizálása" kapcsán, másrészt az egykori Ifipark és a Várkert bazár meglehetősen paradox kapcsolata okán. Tetszik, nem tetszik, a két háború között funkcionált leginkább rendeltetésszerűen a hely.
Továbbá azon is fennakadtam, hogy építész létedre mindössze annyi kreativ gondolat ugrik be a bazár hasznosítása kapcsán, amennyi beugrott.

És akkor egy pillanatra visszatérnék Avignonba. Az avignoni híd tövében [tudod: "Sur le pont d'Avignon"] húzódik a gótikus várfal, számtalan román és gótikus épülettel. Nem éppen ez a város központja, de hát a híd miatt mégis megfordulnak itt az emberek. Éppen ezért innen is egy fogadóépületből lehet feljutni a hegy tetején található egykori pápai palotához.

És akkor térjünk vissza Budára. Van ott nekünk egy későklasszicista Lánchídunk, van egy háborúban szarrábombázott, majd a háború után szakszerűtlenül rendbetett palotanegyedünk, mely ráadásul alkalmatlan mind múzeumoknak, mind könyvtárnak. Továbbá van egy eklektikus Várkert bazárunk, mely akár ennek a Várnegyednek is lehetne újra a fogadóépülete -akárcsak Avignonban a gótikus hídfő környéke-, ráadásul úgy, hogy kulturális programokat lehetne szervezni erre az egész területre és biztosítani a feljutást a Várba.
Persze ehhez valóban összefogás kéne, aztán meg kéne például oldani, hogy a Dunát ne zárjuk el a teljes várostól, így a Várkert bazártól sem. És persze Budából valóban nem lehet pesti korzót csinálni, éppen ezért kulturális vonalon kéne nyomni a dolgokat és nem kocsmain.

Az egykori Ganz gyár területén is csak a melósok fordultak meg annak idején, mégis megszületett a helyén a Millenáris.
Továbbá az a véleményem, hogy nem lehet mindent a lóvé erejével mérni. Jó példa erre a hatvanas években még a béka segge alatt poroszkáló Finnország, ahol irgalmatlan energiákat fektettek mind a kultúrába, mind az oktatásba. Meg is lett az erednménye.

SirJohn 2009.06.04. 21:39:50

Ez lehetne a város védjegye....a romkocsmák. Instant pl. A külföldiek imádják őket.

OFF
www.youtube.com/watch?v=86LAyAmOMxQ

pösti 2009.06.05. 11:34:13

-Az ötlet jó (persze csak ideiglenesen...)
-Ezt a funkciót a kerület is meg tudná valósítani( csak sok a dolog vele...) némi "kultúrával" fűszerezve(a kultúrális bizottság legalább csinálna valamit)
-A bevétel X százaléka(vagy a belépő) mehetne a rekonstrukciós alapba
-De ha ez túl nehéz,akkor fel is lehetne osztani az arra érdemes(!!!!)
vendéglátósok között(lásd borhét kicsit följebb-persze nem piaci alapon) és nem egynek (CHA-CHA-CSÁ!) lemutyizni pályázatnak álcázva!

automentesnap 2009.06.05. 15:50:19

példák:

Veszprém: varkert.net
Gyula: varkertivigassagok.hu
Siklós: virtualpecs.hu/index.php?panoid=122

(vagy a budai magánkézben: varkert-palota.hu)
süti beállítások módosítása