Egy magyarság menü és egy közepes kumisz lesz!
2009. június 30. írta: irrelevant

Egy magyarság menü és egy közepes kumisz lesz!

 

  Az utóbbi néhány hónapban gyakran eszembe jutott Miroslav Hroch egyik gondolata, amit a közép- és kelet-európai szocialista rendszerek összeomlása után fogalmazott meg. Így szól:

  „Abban a társadalmi helyzetben, ahol a régi rendszer összeomlott, a hagyományos kapcsolatok fölbomlottak, és elhatalmasodott az általános bizonytalanság, az etnikai kisebbségi csoportok az őket összefűző nyelvben és kultúrában vélték a végső bizonyosságot, a kétségbevonhatatlan értéket megpillantani. Ma, amikor összeomlott a tervgazdaság és szociális biztonság rendszere, fölötte analóg módon megint a nyelv vált a széthulló társadalom egyéb integrációs tényezőinek pótlékává. Ha csődöt mond a társadalom, a nemzet tetszik az utolsó biztos menedéknek.”

  Magyarország a rendszerváltás óta a gazdasági-társadalmi széthullás állapotában van, néhány éve annak is a gyorsulva romló szakaszában. Ahol sok család szinte egyetlen szórakozása a hétvégi közös nagybevásárlás a Tescóban, ott joggal mondhatjuk, hogy a hagyományos társadalmi kapcsolatok fölbomlottak, elhatalmasodott az általános bizonytalanság és csődöt mondott a társadalom. Miroslav Hroch modellje beigazolódni látszik, amikor azt tapasztaljuk, hogy emberek tömegei fordulnak életük egyetlen biztos pontjához, saját etnicitásukhoz. Egyre többen fedezik fel magyarságukat, próbálják erősíteni nemzettudatukat, csatlakoznak hazafias szellemű egyesületekhez, szavaznak nemzeti(es) jelszavakkal operáló pártokra.

  Ez a nemzeti eszmélés olyan méreteket ölt, hogy mára már komplett iparág elégíti ki az érdeklődőket. Erre specializált könyvesboltok, könyvkiadók, ajándékboltok, újságok, honlapok tömegei állnak a gyökereik után kutató tömegek rendelkezésére. Azt már régóta tudjuk, hogy a magyarság relatív fogalom, de sajnos ez az iparág mára már a hagyomány és a hagyományőrzés fogalmait is eladóvá tette.

  Hagyományőrzésre, vagy inkább hagyományaink feltámasztására óriási szükség van. Párommal a Szent Iván-éji tűzgyújtás hagyományának utánanézve elcsodálkoztunk azon, hogy ez a kora középkori pogány hagyomány túlélte a kereszténység évszázadait Európában, ám a XX. században lényegében, élő, népi formájában eltűnt. A XX-XXI. század iszonyatos rombolása ellen igenis meg kellene védenünk az évről évre pusztuló kulturális örökségünket. Talán még van húsz-harminc évünk addig, amíg néphagyományaink parazsa végleg ki nem alszik, és ki nem hal az utolsó olyan generáció, amely még személyesen is őriz néhány régi szokást.

  A probléma azonban az, hogy a nemzeti szubkultúra termékei ugyanolyan sekélyes tömegcikkek, mint a gyűlölt globalista tömegkultúra eldobható vacakjai. Olcsó, könnyen emészthető, gondolkodást alig igénylő, előre megemésztett, lebutított és kiköpött termékei az ezt az igényt kielégítő iparnak. A hagyományőrzésnek nevezett tevékenységnek pedig alig-alig vagy egyáltalán nincs köze a magyar történelemhez.

  Lássunk néhány konkrét példát! Kínai tornacipőben sámándobot verni, Nimród és a szittya Jézus szellemét megidézni nem hagyományőrzés. Barantázni nem hagyományőrzés, ahogy az Arvisurákat olvasni sem az. Elektromos gitárkíséretre bornírt szövegeket éneklő „nemzeti rockereket” hallgatni nem hagyományőrzés. Tatárlaki agyagtáblás nyakláncot viselni nem hagyományőrzés. Mindennek semmi köze sincs a magyar történelemhez, semmi köze sincs a magyar hagyományokhoz; ez ugyanis egész egyszerűen nem más, mint giccs. Vásári gagyi. Nemzetinek, történelminek hazudott, gyorsan megkajálható tömegcikk.

  Vegyük le a sumér ékírásos nyakláncunkat, és barantázás helyett menjünk néptánccsoportba, a Kurultáj helyett pedig látogassunk el inkább Csíksomlyóra. Ha spiritualitásra van szükségünk, hagyjuk a táltos-kört és menjünk el istentiszteletre. A nemzeti rock nevű giccs helyett hallgassunk ilyet vagy ilyet. Az Arvisurák helyett olvassunk László Gyulát. Ezek nyomán próbáljunk új értékeket teremteni - talán sikerül megtalálni életünkben azt a mankót, amire ebben a permanens válságban szükségünk van. És ki tudja, talán még a társadalmunkat is valamivel egészségesebbé tudjuk tenni.

  A jószándék már megvan, már csak egy kis jóízlés kellene.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr151215467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dirky 2009.06.30. 08:33:31

@denever: "Nem kiraly,
hogy azt mondjuk, ez vagy az nemzetibb (autentikusabb, mittudomen) mint amaz."

Abszolút egyetértek, de a posztban részletezett szubkultúrával éppen az a baj, hogy ezt mondja - és ezt hiszi az ősmagyar feng shui szintjén is.

Az ilyen szintű magamutogatás pedig valóban elég súlyos identitásválságra mutat rá, lényegében a magát nemzetinek nevező szubkultúra teljes egészében identitászavaros tinédzserként viselkedik: az öltözködés szerepe, a sztárfigurák, az egyéniség feltételezése a konzumerizmusban stb. Ebben persze nincsenek egyedül, ez nem (csak) ellenük szóló kirohanás - de azért azt csak be kell látni, hogy a mozgalom szociálpszichológiai része szinte teljesen egyezik mondjuk az emoságéval.

mind2 (törölt) 2009.06.30. 08:39:01

Egy értékhiányos állapotban a megkapaszkodási vagy azonosulási pontok is gyökér nélküliek. A Kádár-korszak rendkívül érdekes e tekintetben. Egyrészt jóval több néptánc együttes - zenekar létezett, másrészt az egészet keretek közé szorították, ellenőrzötté tették. Egyfajta szelep volt, amin levezetődtek bizonyos identitásbeli feszültségek. Másrészt emlékszem a mű-népdalok túlsúlyára a rádióban, meg Mari nénire aki szabályosan rikácsolt népdal éneklés címén, és olyannyira taszító volt hallani,hogy inkább lekapcsoltuk a rádiót. Ez is giccs volt, nem is kicsi, felülről ránk erőltetett. Az autentikus népzene pedig klubokba, táncházakba szorult vissza.
Több évtizednyi giccs uralom után vajon hova tudna fordulni az, aki tényleg a gyökereket keresi ?
Semmi bajom a mai tendenciákkal. Majd letisztulnak, igaz addig az ellenállás jelképeiként fognak működni. Ez meg közös a mai és a Kádár korban. Az ellenállás egyfajta eszköze a regnáló rezsimmel szemben.

mind2 (törölt) 2009.06.30. 08:48:28

.....@Dirky: azért azt csak be kell látni, hogy a mozgalom szociálpszichológiai része szinte teljesen egyezik mondjuk az emoságéval- írod.
Ezzel azért vitáznék, mert nem hiszem, hogy egy globálidióta pszichotrend összehasonlítható egy társadalmi tömeg történelem- és identitás keresésével.
Persze vannak közös szocpszich. pontok, de az emo múló trend és nincs rá " történelmi igény ". Egész más a fajsúly, nagyon más :)

Oli bácsi · http://reakcio.blog.hu 2009.06.30. 08:48:41

otvospeter: respekt. Ez így igen jó lett, drClio first amendment-jével meg pláne.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.06.30. 08:58:08

@Dirky:

de hát ez a helyzet. egy nemzetnek mindenki része, aki annak gondolja magát. a hülyék is. ez van.

tevevanegypupu 2009.06.30. 09:05:04

Laszlo Gyula... hogy megkapja o is sokszor, pedig igaza lehet, valoszinuleg jobban mint a 19. szazadban nemzetisegunket felfedezo, es azota is, a szocializmusban hozzajuk tarsulo eroszakosan, mindenkit letaposva bizonygato torteneszeknek.

Dirky 2009.06.30. 09:07:16

@mind2: Természetesen, a hasonlóság alatt az ilyen mesterséges szubkultúrákba tartozást, illetve annak tipikus kimutatását ("szabvány" öltözet, viselkedés, közös toposzok)értettem.

@denever: Valóban :). Csak ezek a hülyék azt hiszik magukról, hogy ők dönthetik el, ki tartozik még a nemzetbe.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.06.30. 09:09:50

@Dirky:
hát ezért nem kell a többinek őket (kultúrálisan) kirekeszteni.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.06.30. 09:11:21

én a barantát nem ösmerem, ezért kérdezem, mi a "baj" vele...? lehet h aki spotként űzi, nem is gondol olyasmire, mint hagyományőrzés?

amúgy jó, de a Rea. olvasói kizárt, hogy a poszt célcsoportjába tartozzanak :) A múltkor nem az derült ki, h ide az elit jár? :)
(a nagybetűs Elit meg a Tirpákra, persze)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.06.30. 09:12:55

@Dirky:

Te kitől fogadnád el, hogy megmondja, ki tartozik a nemzetbe és ki nem?

ü
bbjnick

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.06.30. 09:13:10

@denever:

Úgy van. Viszont arra is fel szabad hívni a figyelmet, hogy az idézett, nemzetinek mondott meghökkentő furcsaságok erőltetésén kívül más út is létezik az identitás őrzésére. Szerintem a bejegyzés szerzője ezt tette. A legmesszebbmenőkig egyetértek vele.
Arra is fel kell hívni a figyelmet, hogy az említett módon nemzetinek vélt hagyományokból nem 45 vagy 65 év, hanem 1000 év magyar történelem hiányzik. És ez azért elgondolkodtató.

Dirky 2009.06.30. 09:19:11

@bbjnick: A saját identitását mindenki maga határozza meg - vagy épp nem határozza meg, szíve joga.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.06.30. 09:23:32

@Dirky:

Azt azért tudod, hogy ha ezt állítjuk --- "A saját identitását mindenki maga határozza meg - vagy épp nem határozza meg, szíve joga" ---, akkor a családtól a nemzetig mindenféle közösség létjogát tagadjuk...

ü
bbjnick

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.06.30. 09:24:59

a révült "történészek" megérdemelnének egy egész posztot - köztük az a Varga Csaba is, aki a remek MrBean-rajzfilmben is benne volt:
hujekonyvek.blog.hu/2009/01/21/a_nagy_utrablas
szamarful.blogter.hu/83656/hinta_palinta
...és az egész Fríg kiadó...
www.varga.hu/index.html brr....

vipisti 2009.06.30. 09:26:20

A lényeg, h úgy általában egy csomóan vannak, akik keresik a közösségi élményt, és ez a társaság szerintem meg is találja. Nincsenek sokan és nem hivalkodnak. Mi a probléma? Sekélyesek? Igen, de ebben nem különböznek a nagy átlagtól.

Inkább pozitív példákat kéne hozni ahelyett, hogy megmondod, mit hogyan ne csináljon az ember -- napestig lehetne sorolni. A jó szándék felfedezhető, de gyerekes.

mind2 (törölt) 2009.06.30. 09:35:08

Azért vannak érdekes tendenciák...
Ismerek olyan srácokat - gimnazisták/egyetemisták - akik nemzeti rockot hallgatnak és élnek az írásban is említett szimbólumokkal. Nos ezek a srácok íjakkal gyakorolnak, túráznak Mo-on és a környező országokban, ritkán isznak, inkább sportolnak, és a pénzüket egy új hátizsákra, bakancsra vagy kulacsra költik. Ha figyelembe veszzük, hogy Mo-on a katonaság vagy a katonai szolgálat ( a sorkatonai ) megszűnt,ezek a kis közösségek életben tartják a lehetőséget a férfiasabb tevékenységek végzésére is.
Nagyon színes tömegről beszélünk, meglepően magas iskolázottsági és IQ- EQ szinttel.Persze tudom, hogy a média előszeretetettl fókuszál a nevetségesség határán táncoló - szélsőséges esetekre - a gúny örök és hatásos fegyver :(
Mint ahogy a mo-i liberálisok tanította intellektuális lekicsinylés és sznobizmus is.

Dirky 2009.06.30. 09:39:42

@bbjnick: Nem hiszem, csak azt hangsúlyozzuk, hogy az egyénnek van választása a közösségekhez tartozásban - hogy az adott közösség elfogadja-e a kérdéses egyén eme azonosságtudatát, az már más kérdés, és itt természetesen fontos szerepe van a különböző objektív és szubjektív elemeknek is. Vagyis nem tagadom a közösségek szerepét, ha erre gondoltál.

Szerinted mégis ki vagy mi határozza meg, hogy én pl. a nemzethez tartozom-e?

mind2 (törölt) 2009.06.30. 09:40:10

@vipisti: saját tapasztalat, hogy egyre többen vannak. A középiskolások nagy részéről úgy gondolnánk, hogy apolitikusak, egész addig, míg nem ülsz le velük beszélgetni...Lehet, hogy nem néznek rendszeresen híradót, de azt, hogy megint mit köpködött Slota, azt hallják.
És igen, a közösség az, meg a közös programok, amik összekötik őket.
Itt is igaz, hogy ne ítélj elsőre :)

Amőbandita 2009.06.30. 09:43:12

Lássunk néhány konkrét példát! 19. századi huszár egyenruhában, (nagyjából) korhű lószerszámmal felszerelt lovakkal huszárcsapatot alkotni és 48-as eseményeket újrajátszani katonai hagyományőrzés. Török kori eseményeket újrajátszani (nagyjából) korhű ruhákban szintén katonai hagyományőrzés, ami nagyjából próbál feleleveníteni történeti eseményeket. Úgyhogy kérelek kedves OTVOSPETER ne általánosítsunk ennyire, amikor kiejtjük azt a szót, hogy hagyományőrzés, lehet azt is értelmesen és visszafogottan csinálni, bár az tagadhatatlan (ha nem hiszitek, kérdezzétek Dr Clio kollegát), hogy a katonai hagyományőrzők között is szép számmal akadnak hülyék.

Hattory Hanzo 2009.06.30. 09:44:58

Szerintem a legfontosabb a szülők szerepe: régi, de elég jól működő séma, hogy gyermekünket megtanítjuk olvasni. A legolcsóbb és legszórakoztatóbb módszer, ha eljuttatjuk gyermekünket a saját fantáziája napi használatához, semmilyen videójáték vagy film nem ér a nyomába.Utána pedig a korának és érdeklődésének megfelelő könyveket adjuk a kezébe. Ez nem pénzkérdés, ott a könyvtár, tanulóknak évi 1-2 ezer forint. A gyereket szerintem ösztönösen érdekli a múlt, izgalmas dolog királyokról, hódításokról, csatákról olvasni. De ennek feltétele, hogy a gyerek ne feladatnak tekintse az olvasást.

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2009.06.30. 09:48:26

a globalizmus giccses megnyilvánulására egy másik giccs jelent némelyeknek kiutat.

üdvözlendő a szerző írása, látja a krízismagyarok akarását és hogy megértően fogalmaz, tiszteletemet megérdemlő. gratulálok.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.06.30. 10:07:32

@Dirky:

"Szerinted mégis ki vagy mi határozza meg, hogy én pl. a nemzethez tartozom-e?" --- kérdezed.

A nemzetheztartozás kritériumai. Ha vannak. Ellenben ha ilyenek nincsenek, akkor... (akkor van az, ami most van)

Ortega Y Gasset (is) írja, hogy elit nélkül nem létezhet semmiféle társadalom: illetve létezhet, de az csak egy "megfogyatkozott félvad világ az örök szürkület népeivel". Ez az elit (ha valóban az) mintákat kell hogy adjon a "köznépnek", olyan mintákat, amik segítségével meghatározhatja önmagát, amik segítséget nyújtanak napi létének viteléhez. (Így értelemszerűen ahhoz is, hogy tudhassa, mik is a nemzetheztartozás kritériumai.) Ha egy elit erre nem képes vagy nem alkalmas, akkor... (akkor van az, ami most van)

Nem mondom azt, hogy ha így folytatjuk, akkor eljutunk az emberevésig, mert valószínűnek tartom, hogy már eljutottunk odáig.:-(

Piszkosul b*ssza a csőrömet, hogy a magukat értelmiséginek (az elit részének) gondoló/valló emberkék nyikhajkodásban, f*kázásban és f*tymacsattogtatásban élik ki magukat --- ebben merül ki véleményformáló tevékenységük ---, miközben... (az van, ami van)

Sz'val, valahogy így.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.06.30. 10:11:01

@bbjnick:
Ja, és nehogy magadra vedd, amit írtam, mert nem ellened irányul:-)

ü
bbjnick

budai zöld 2009.06.30. 10:13:14

Angliában, ahol a népi tradíciókat kétszáz évvel Magyarország elött kinyírta az ipari forradalom, teljesen szükségszerüen dúl a kelta giccs, a pogány-ufóhit meg a wicca, alsó hangon negyven éve.
Az a szomorú, hogy nálunk is ez az importból és papírmaséból épített 'hagyományörzés' kezd kibontakozni, nagyrészt a korszerü fogyasztói igényeknek megfelelöen, pedig nálunk még él rengeteg valódi hagyomány. Vagy inkább haldoklik.

Arma Gedeonka 2009.06.30. 10:13:56

Ki ne találjuk, hogy mindez magyar jelenség. A világ számos pontján hasonlóan megy. Amikor a 19. sz-ban a romantikus nemzetttudat korában a kersztény korszak tiltását meghaladva felelevenítették nálunk az ősmagyar , hun stb. kersztneveket és lettek Atillák, Árpádok, Gézák, Szabolcsok stb., ugyanjgy visszajöttek a pogány német, cseh, lengyel, szerb stb. nevek is, pedig az előző évszázadokban nemigen voltak.

Az egész nemzettudat-gyártásnak egy komoly problémája, hogy önkényesen kiragad egy korszakot, amit a legdicsőbenk vél.
Szerintem a nemzettudat legproblémásabb elemei a 19. században kezdődött, vagy akkorra komoly erővé vált állami nemzettudatgyártás művei, illetve ahol nem volt, ott az önálló államért kűzdő nemzetiségi értelmiségi eliteké. Ez fokozódott tovább a 20. században, amikor az államok még szadistábban tovább erősödtek, alattvalóik rovására. A nemzettudat spontán, népi elemeivel nagy baj nincs. Az állami bürokráciák ideológiagyártása torzított el sok mindent és ugrasztott össze korábban jól együttélő népeket.
Az egész nem lett volna ebben a formában az ipari forradalom, "polgárosodás" , kapitalizálódás nélkül.
Mindezek nagyon negatív folyamatok, miközben ma még ünnepelni szokás őket.

Az iparkor bukásával valóban kell valami fogódzó a közösségek újjászervezéséhez. Hogy helyből a nemzeti hagyományokhoz nyúlunk, az nem meglepő, van, ahol a valláshoz nyúlnak a modernitás kudarca utáni fogódzóként (iszlám), ahhoz lehet nyúlni, ami kéznél van.
Giccsipar van, de nem olyan ártalmas, mint a szerző véli.
A nacionalista bürokráciák által a nemzettudatra pakolt hordalék rosszabb, de elkopik majd, ha összezsugorodnak e bürokráciák.
Mármint a szomszéd országokban, mert a mi ORSZÁGOS bürokráciánk a II. világháború óta nem nemzeti, hanem térségünkben kivételesen nemzetellenes. Messze nem függetlenül a zsidóság hazai pozíciójától.

Személy szerint sokat várok a jövőben kényszerből visszaparasztosodó társadalmak kollektív lelki gyógyulásától.
A napjaik nagy részét kétkezi termelőmunkával töltő emberek társadalma nem fog túl sok emberidegen, természetellenes ideológiát elfogadni, a múltból öröklötteket leveti majd.
A nemzettudat is organikus lesz és nem feltétlenül lesz örök viszály forrása a (remélhetőleg idővel jó-)szomszédokkal. Némi bunyók addig azért esélyesek...

stulquec 2009.06.30. 10:15:36

Szerintem a "nemzeti rock" meg a népdal nagyon jól megfér egymás mellett. Én mind a kettőt szívesen hallgatom.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.06.30. 10:17:18

"Vegyük le a sumér ékírásos nyakláncunkat, és barantázás helyett menjünk néptánccsoportba, a Kurultáj helyett pedig látogassunk el inkább Csíksomlyóra. Ha spiritualitásra van szükségünk, hagyjuk a táltos-kört és menjünk el istentiszteletre."

Így van. Hamisítás nélkül is találunk autentikus, igaz és mély értékeket. Történelmünkön nem kell szégyenkezni; sem azzal, hogy az egészet eldobjuk, sem azzal, hogy hozzáköltünk valami hamisat. Bethlen Gábor és Szent László király, a felvidéki kisvárosok, az Alföld parasztvárosai és a Dunántúl falvai szép örökség; más nemzetek örülnének, ha feleannyijuk lenne (és közülük egyesek a legnagyobb lelki nyugalommal sajátjuknak vállalják, ami nálunk sokaknak "kicsi": Szlovákiának nem zsenánt a múlt, csak átfestik kékre, vörösre és fehérre).

Az utolsó mondat pedig telitalálat.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.06.30. 10:28:48

A BARANTÁRÓL (csak mert annyit szóba került)

Nemrég hallottam, hogy több egyházi (katolikus) középiskolában a testnevelés szerves részévé teszik a barantaoktatást. Mert jó!:-)

ü
bbjnick

[Brn] · http://46os.blog.hu 2009.06.30. 10:42:44

otvospeter

Miért van az, hogy ha bármilyen körülmények között előkerül a tarsolyos-hagyományőrző szubkult, a konzerv-jobbközép oldal egy jó vastag rétege elveszti az ítélőképességét és beüt az sztereotípiáikon túl lépni képtelen, elképesztően általánosító, széles terpeszben fikázó turbó?

Állítom, hogy nem láttál Barantás edzést/bemutatót közelről, és nem is vetted a fáradságot, hogy elbeszélgess akár egy képviselőjükkel, hogy mi a fogalma a hagyományőrzésről.

Bármifajta mélység szempontjából totál igénytelen és tárgyi tévedésekkel teli írás ez. (Ráadásul néhol erősen modoros, vö. "párommal".)

Állítom: a tárgyalt szubkultúra egyirányú mozgalomként nem létezik, egységes viselkedésmintaként sem létezik, még csak egységes öltözködésmintaként sem létezik; van számos alakváltozata, mely normális érték- és közösségteremtő erőt képvisel, nem veti ki magából a kritikai történelemszemléletet és a politika színtéren sem kíván elmélyedni egy seggben sem.

Mellettük, a kívülállók által ugyanezen szubkultúrába soroltan létezik egy nagyszámú elvakult, giccskényszeres sokaság is.

otvospeter, azért írom, hogy minden mélységet nélkülöz az ítéletalkotásod, mert a Baranta, mint harcművészet pl. sok helyen egységesen (az általad üdvözölt) magyar néptánc mozdulataira épül. A lándzsás hadviselés botos táncok mozdulatait viszi, a fokossal való küzdelem pásztorhagyományokat folytat. Továbbá némely igényesebb lovasíjász bemutatóktól nekem mai napig a földről kell felszedni az állam - valami olyasmit képviselnek, mely mind fizikai teljesítmény, mind koncentráció szempontjából tiszteletreméltó.

Nem igaz, hogy pénzért eladott "sekélyes tömegcikk" a tarsolyos hagyományőrzés. Megszámlálhatatlanul sok önkéntes dolgozik, pl. a Barantában. (Oké, öt évig voltam a kötelékükben, ezért példázom velük.). A kezdetek, vagyis a kilencvenes évek eleje óta ingyen és bérmentve tartanak edzéseket (ami az edzők munkáját illeti), két-három hetes táborokat szerveznek, összeszedett szívességekből, totál ingyen, amik sokszor még tényleg jó programok is.

otvospeter, az általad említett Csíksomlyón nem zavar-e a temérdek búcsúgagyi? Vagy kínosan kellene érezni magunkat, mert számtalan hívő, magyarországi és környéki igazhitű mellett sok sznob is felvonul, csupán azért, mert látta a kedvezményes buszos kirándulást a Demokratában?

Te is tudod, hogy amikor elmész Csíksomlyóra, akkor a legkevésbé ők érdekelnek. Téged is vonz az a valami, amit sokszor eltakarnak a sznobok, amúgy pedig ott van az egészben, és nagyon fontos.

Így van ez a tarsolyos-turulos szubkultúrával is.

Dr Clio 2009.06.30. 10:49:12

@kerub [BB]: mi az a kritikai történelemszemlélet?

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.06.30. 10:56:02

szerintem mehet az egész írás a modoros blogra, főleg a párommal kifejezés :)

Necoure Yamaki 2009.06.30. 10:58:54

De tényleg fiúk, már megint mi ez a kirohanás? Néha már azt sem tudom, hogy melyik pártközpontból küldik az iránymutatást.
Számos dologban érintettként meg vagyok szólítva, mégis az ÉS-re hajazó üzenet okán azt hiszem erre még reagálni sem érdemes keves magaskultok. Büszkék lehettek, jól megmondtátok.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.06.30. 11:08:32

"Vegyük le a sumér ékírásos nyakláncunkat, és barantázás helyett menjünk néptánccsoportba, a Kurultáj helyett pedig látogassunk el inkább Csíksomlyóra. Ha spiritualitásra van szükségünk, hagyjuk a táltos-kört és menjünk el istentiszteletre."

Oke, Csiksomlyo es a neptanc elonye az, hogy ezek a hagyomanyok biztosan leteztek (alig 100 evesek, meg emlekeznek a keletkezesukre a nagyon oregek :-)), mig Kurultaj es a taltosok csak feltetelezes, ami lehet, hogy ugy volt, lehet, hogy nem.

Aki azonban a melyebb hagyomanyokat keresi, az szuksegkeppen ingovanyosabb talajra kerul. Nincs ezzel semmi baj, ha tud az ingovanyrol es nem hirdeti nagy mellennyel a biztos igazsagot.

tevevanegypupu 2009.06.30. 11:28:46

Hoppal Mihalynak voltak - nem tudom most is vannak-e - ilyen samanos, taltosos musorai..Ha mar valakit ilyesmi erdekel, akkor inkabb halgassa ot vagy olvasson tole.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.06.30. 12:28:07

kedves otvospeter,

A 19-25 éves fiatal főiskolások és egyetemisták mondjuk ötven százaléka teljesen alkalmatlan a felsőoktatásban való részvételre (nyolcvanat szoktak írni, van aki kilencvenet, de legyen csak ötven).
Teljesen alkalmatlanok ugyan, de résztvesznek benne, ami azért jelent valamiféle státuszt.

Az egy dolog, hogy ezek a fiatalok teljesen versenyképtelenek, és nulla kilátással rendelkeznek, de szemben az alsóbb rétegekkel, akik szintén teljesen versenyképtelenek és nulla kilátással rendelkeznek a főiskolára-egyetemre járó fiatalok képesek arra, hogy artikulálják a dühüket amit éppen a saját versenyképtelenségük és nulla kilátásuk miatt éreznek. Valóban igazságtalannak tartják a helyzetük, és valóban lázadnak. A hatvannyolcas helyzet Nyugat-Európában nagyban hasonlít erre. Egyben különböznek a hatvannyolcasok nem óhajtották megtaposni a társadalom legalacsonyabb rétegeit, a valódi veszteseket, az ő naív marxista lázadási ideológiájukban az underclass csendes szövetséges volt az upperclass-szal szemben. Ez a lázadás pedig egyszerre irányul az upperclass és az underclass ellen.

Amit látsz az a lázadás kifejeződése, a lázadás nyelve. Amit te javasolsz, az valójában a lázadás elvetése. Good luck.

[Brn] · http://46os.blog.hu 2009.06.30. 13:12:36

@Dr Clio: Sokfelé leírták már, én most csupán annyit szerettem volna mondani vele, hogy pl. a sumerista vonal nagy hibája, hogy mellőz egy sor kritikai szempontot, amikor történelmi tárgyú kijelentéseket tesz.

Hibát követnek el akkor, amikor analízis nélkül jutnak szintézisre. A tengeri népek vándorlásakor leírt "sekeles" csoportról pl. rengetegen mondták már, hogy a székelyek elődei. Bizonyítás (figyelem!) mert _hasonlít_ a két megnevezés. Mélyebb analízis? Nincs. Szerintem ez helytelen történelemszemlélet: nem vizsgálják felül, nem illetik előzetes kritikával a saját megállapításaikat.

Mindezen túlmenően, mint azt korábban írtam, hibának tartom, hogy úgy ítélkezünk az őstörténet-drukker, tarsolyos szubkultról, mintha homogén réteg lenne képzettségben, hozzáállásban.

Amúgy Barantáról filmezett már az index:
index.hu/video/2007/03/08/a_karpat_medence_valasza_jackie_chanra

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.06.30. 13:25:08

@kerub [BB]: ne emlegessétek a modorosblogot, mert felcseszem az agyamat miatta - már nagyon érik egy posztom, amiben megírom minden averziómat az említett bloggal kapcsolatban. A csekély számú szellemesség mellett a proli mentalitás tobzódása folyik ott, mindennel szemben, ami kiemeli az embert a masszából. A legdurvább a kismamák és a húsvéti szokások basztatása volt eddig.

irrelevant 2009.06.30. 13:36:37

Üdv!

Köszi a kommenteket.

@bbjnick: Igazad van abban, hogy "felülről" kellene újjáéleszteni ezeket a hagyományokat. De nem feltétlenül. Magyarországon ma felülről senki sem erőlteti ezt (sőt), mégis látjuk, hogy mekkora ereje van ennek az alulról építkező szubkultúrának. Már csak jó irányba kellene fordulnia.

@denever: "Nem kiraly,
hogy azt mondjuk, ez vagy az nemzetibb (autentikusabb, mittudomen) mint amaz."

Nem értek egyet. Miért ne lehetne rámutatni, hogy a nemzeti hagyományként tálalt árucikkeknek semmi köze a magyar történelemhez, hanem csak a kétezres években kifejlődött magyarságiparhoz? Nem lehet mindent relativizálni...

@vipisti: Megneveztem néhány pozitív példát az általam negatívnak ítéltek helyett. Utolsó előtti bekezdés :)

@Amőbandita: Egyetértünk. Azt hiszem, félreértettél.

@kerub [BB]:

"Állítom, hogy..."
Tévedsz.

Természetesen nincs egységes, mozgalmi jellege a dolognak, ez nyilvánvaló. Könnyen lehet, hogy a barantások között olyan is van, aki mellette néptáncol, lovasíjászkodik, stb. De ez a kisebbség, azt hiszem, ezt nem nehéz megállapítani. A szubkultúra többsége megelégszik azzal, hogy felvesz egy Kárpátia pólót, és bibliájaként olvassa Ford A nemzetközi zsidóját.

"otvospeter, az általad említett Csíksomlyón nem zavar-e a temérdek búcsúgagyi?"

Természetesen a búcsúgagyi is ott van Somlyón. De ott van egy több száz éves, keresztény hagyomány is, ami, úgy gondolom, értékesebb hagyomány, mint a Kurultáj pogánykodó, szittya divatbemutatója Varga Csaba-könyvvásárral egybekötve.

A poszt utolsó mondata épp azt próbálja kifejezni, hogy nem a szándékkal van baj. A tarsolyos szubkultúra tagjainak többsége jószándékú ember, aki naivan keresgéli a XX. században kiirtott nemzettudatát. A baj azzal van, hogy a naivitását kihasználja a magyarságipar, és olyan dolgokat ad el neki "hagyomány" címén, aminek semmi köze a magyar történelemhez, legfeljebb Badiny Jós Ferenc könyveiben.

@lelkylola: Sikerült felfognod a poszt lényegét, látom.

törzsmókus 2009.06.30. 13:42:22

@budai zöld: azért ne temessük még teljesen a hagyományokat! nézz el egyszer a Gödörbe, a csángó táncházba, pl.
hál'Istennek, a hagyománynak vannak még élő, viruló, fejlődő részei.

@Necoure Yamaki: pártközpontból LOL persze h nem tudod mer egyikből se.
vegyél vissza a szemellenződből, nem mindenki vadliberális, aki elfintorodik a sumérkodók láttán.

[Brn] · http://46os.blog.hu 2009.06.30. 13:57:09

@rajcsányi.gellért (ergé): Egy pillanat. Ha a modoros blog elvárásai szerint próbálnánk társalogni, akkor egy szót sem lehetne leírni kurziválás nélkül.
Mégis maga a feldedezés, a modoros beszéd ilyen megfogása marha eredeti. Szemét dolog, de van benne realitás is, jogos kritika is.

Személyes véleményem, hogy már 50 poszttal korábban is kifújt. Ez egy olyan egyszeri poén amit folyamatosan elsütnek. Ez komolyabb gond vele.

OFF/ON

is 2009.06.30. 14:07:53

az istentisztelet nagyon jó kérdés, hiszen István előtt ugye nem volt keresztény a magyar.

triviális, hogy az 1948-1989-et ki akarjuk vágni a történelemből, nincs, nem volt, nem magyar, fúj, fúj, piszkos, köpd ki. innentől viszont relatív, hogy ki hova megy vissza. ha valaki már a kereszténységet se érzi magyarnak (latinul ment a misézés, és a kilenceden kövér papok híztak - mondják), akkor nem érzi magyarnak. lehet ezen bánkódni; meg lehet az istentiszteletet megújítani, hogy közelebb kerüljön a ma emberéhez, fiataljához. a pápának azonban most azon jár az esze, hogy visszahozza a latin misézést a népnek háttal. talán nem erre van az előre.

[Brn] · http://46os.blog.hu 2009.06.30. 14:09:03

@otvospeter: "lehet, hogy a barantások között olyan is van, aki mellette néptáncol, lovasíjászkodik"

Hol mellette? Benne foglaltatik, nem kell mellé menni. Éppen ezért kifogásolom, hogy olyanról írsz, amit közelebbről sosem láttál, képviselőivel nem vitatkoztál. (még egyszer idézem a videót, ottan látszik, hogy mi van: index.hu/video/2007/03/08/a_karpat_medence_valasza_jackie_chanra )

"A szubkultúra többsége megelégszik azzal, hogy felvesz egy Kárpátia pólót, és bibliájaként olvassa Ford A nemzetközi zsidóját."

Ez megint bicskanyitogató sztereotipizálás. Hadd ne foglalkozzam se a Kárpátiával, se a zsidókkal. Igyekszem arra az igen széles (a "szubkultúrálban" biztos nem kisebbségi) körre felhívni a figyelmet, akit a harci kultúra, az önnevelő közösségi tevékenységek motiválnak.

A kurultajon sok vitatható dolog történik, de baromi sok tehetséges népművész és hagyományőrző is gyűlik, és még mindig mentes a Budaházy-féle őrjöngéstől.

irrelevant 2009.06.30. 14:27:23

@kerub [BB]: Láttam ezt a videót, amikor megjelent az indexen. Szerinted ez a baranta mellett szól?

Vukics az a fickó, aki a Kurultajt is szervezte, szervezi, Benkő megkérdőjelezhető történelmi, néprajzi kutatásait készpénznek véve. Ebben a videóban is összehadovál mindent "indoeurópai" és magyar "gondolkodásmódról", genetikáról, stb. Éppen ő az egyik atyja a magyarságiparnak.

homoródkarácsonyfalvi 2009.06.30. 15:04:46

@otvospeter: Két dolog is van, ami eszemben van az írással kapcsolatosan.
A bonyolultabb a mitoszteremtés kérdése.Nem vitás, hogy szüksége van egy nemzetnek mitoszokra, egészen addig, amíg abban fogollyá nem válik. Példa erre a dákó-román kontinuítás elmélet.Ott a nemezetté válás kezdetével egyidőben jött létre az erős mitosz: ismerjük az eredményét, talán az utóbbi 10 év kivételével a román társadalom gondolkodását - és az, hogy végül is a román népet a politikusaik mindig is az orruknál fogva vezették - meghatározta egy hamís mitosz.Emiatt egész elképesztő kultúra hiánnyal küzdött Románia. Az eredmény a legsötétebb Balkán lett. Sajna mis is a szenvedői vagyunk.
A magyar mondavilág átjön a népmeséken, mint forráson. Példaként Komjáth Aladár: Mondák köyvét tudom ajánlani, de Illyés Hetvenhét magyar népmeséjében is sok utalást lehet találni. Élvezetes olvasmányok és történetek, Szépmező Szárnya és Kalamona története soha nem fogja a gondolkodást rombolni. Már valaki felvetette, hogy micsoda kultúrális értékünk például a középkori legendák. Példának okáért Szent László legendái. Micsoda erőt, tudást hítet meríthetett ezekből a középkor embere - és persze a mai emberek is.
Azonban nehéz arra mit mondani, amikor Szent László lovagkirályunk történeteinek lényegét valaki a "napútban", az ezotériában kívánja megtalálni. Olyan korban élünk, amikor aljas emberek a nemezettudat rombolásából csinálnak politikai tőkét. Hát éppen ebben a korban van szükség racionalításra, a közös dolgokat ésszerűen megbszélni. Valóban szubkultúrákról (is) szól ez topic. A szubkultúra művelőinek nagyobb része nyilván tisztességes ember. Amennyiben a "hivatalos" kultúra, oktatás megváltozik jó irányba, nyilván kevesebben menekülnek be a szubkultúrákba.
De addig is, és ez volna a másik gondolat: Nem lehet nem észrevenni, hogy a szoclib rombolásnak érdeke a szubkultúrák létrehozása, fenntartása. A Szent László ügyben úgy láttam, hogy nemcsak érdekük, hanem tevékenyen segítik is a létrejöttét. Ezt követően, ha valaki nemzeti kultúrális kérdésekben nyilvánul meg, zavartan kell első mondatként elmondani, hogy nekem Szent László a középkor legendája, és nem az ezotéria.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.06.30. 15:17:47

@otvospeter:

Megpróbálom minél egyszerűbben kifejteni, amit mondani szeretnék:-)

Sok-sok évvel ezelőtt, amikor még gimnazista voltam, magamrauszítottam a történelemtanáromat, mert azt mertem mondani, hogy egy tudós soha nem mondhatja azt, hogy így vagy úgy volt, legfeljebb azt, hogy a rendelkezésemre áló ismeretek alapján ezt vagy azt gondolom erről vagy arról:-) Ebből annak idején balhé lett:-) Szerintem, ezen azért már túl kellene lennünk. Az egyik kutató ezt mondja, a másik kutató azt mondja, e koncepció mellé újabb érvek sorakoznak fel, az az elképzelés megcáfolódik.

Egészen más dolog a hit és a hagyomány. Ez alapvetően elkötelezettség kérdése, amely egy hosszú értelmi és érzelmi érés folyamán jön létre. Az ember egy (tudományos) hipotézis mellett soha nem lehet elkötelezett, de a hite és a hagyománya mellett igen. Két külön kategória. Ha megfelelően viszonyulunk mindkettőhöz (a tudományhoz és a hagyományhoz), akkor nem érzünk ellentmondást, ott, ahol nincs.

No, nem ragozom, szerintem világos ez így is:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.06.30. 15:25:38

@homoródkarácsonyfalvi:

Aki nem helyes irányba transzcendál, az torz irányba fog --- mondja Hamvas Béla:-) A magyar ember ha nem keresztény, akkor valamiféle zagyva, babonás dagonyába ragad bele (akár hajlandó ezt beismerni, mint az ezoterikusok, akár nem, mint a felvilágosodás-hívők).

ü
bbjnick

budai zöld 2009.06.30. 15:28:30

@törzsmókus
Egyetértek, élnek még valódi hagyományok, de ha mi is gagyiból kezdünk magunknak mühagyományt építeni (mint azok, akiknek nincs más választása), akkor egy idö után már csak az marad.

homoródkarácsonyfalvi 2009.06.30. 15:34:23

@bbjnick: Szerintem igaz amit írsz, a nemezeti tudatunkra is. Ha valaki tényleg felismerne 4-5000 éves trendeket a magyar történelemben, akkor azon nagyon is elgondolkodnék. De ez csak odalökve szerintem veszélyes út.
Nekünk itt és most kell megoldani a nemezet problémáját. Nem szabad kimenekülni a valóságból, mert akkor - valódi kultúra híján- tényleg jöhet a herderi jóslat beteljesítése. (Szerintem nem jön.)
Az oktatásból, a kultúrából el kell zavarni a hillerpitiket, magyarbálintokat stb.

homoródkarácsonyfalvi 2009.06.30. 15:39:28

@budai zöld: Nézd meg egy réteg kultúráját, amit mondjuk Sas József fémjelez. Az is egy szubultúra, (kis)városi, nem akármilyen romboló erővel. Azok az emberek úgy kapják mint a konzervet, és soha nem tudják meg, hogy rendesen is lehet étkezni.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.06.30. 16:36:48

Én voltam Csíksomlyón is meg a Kulurtájon is. Kérdem én, mi a baj a lovasokkal, a karikás ostorral ,a fafaragókkal, a jurtákkal, a végvári vitézekkel, a fegyverkovácsokkal, egyéb mesteremberekkel? Nem is láttam Arvisurát, vagy mit.
Aki nem volt ott, ne mondjon véleményt.
Ez még belefér az igényes reakciósoknak:
felszerelesek.lovasijaszat.hu/
( ő tanította az amcsi indiánokat lóról íjjazni, már elfelejtették szegények.)

Necoure Yamaki 2009.06.30. 16:38:18

@törzsmókus: Nyilván az is szubkultúra kérdése, hogy valaki érti-e a vicceskedést. Aztán van olyan aki nem, és ezt leplezendő "vegyél vissza" szövegekkel operál.
Én a tendenciára hívtam fel a figyelmet, ÉN (hogy értsd te is barátom) ÚGY érzem, hogy a reakció ahol és -amikor módja nyílik rá-, azonnal fikkant egy nagyot a "turbókról" vagy hogyis hívjátok őket.

Holott ez a réteg, sokkal, de sokkal összetettebb és rétegzettebb mint ez a post sugallja. Igazad van nem vadliberális, hanem szimplán szűklátókörű barom, aki az egész magyarkodásnak nevezett sztorit a poszthoz hasonlóan árazza be. Sajnálom, ez van.

Det tényleg, jártál-e már keltáskodók között? Esetleg láttál-e már görögösködőket, netalán osztrákoskodókat, vikingeskedőket, le se merem írni zsidóskodókat? Na ugye, hülye a fél világ, az úri fiúcska attitűd ezeket is sajnálja oly nagyon? :)

irrelevant 2009.06.30. 16:50:45

@Őrnagy Őrnagy: Csak ismételni tudom magamat.

Somlyón van egy több száz éves, keresztény hagyomány. A Kurultáj pedig arról szól, hogy Vukics olvasta Benkő Mihály könyvét az állítólagos kazahsztáni "kipcsak-magyarokról", és gondolta, meghívja őket valamiféle nemzetegyesítő tort ülni. Mindezt úgy, hogy a kipcsak-magyarokról szóló elmélet enyhén szólva is megkérdőjelezhető. De a nép zabálja. Erről szól a magyarságipar.

Ahogy fentebb valaki megfogalmazta: vannak nekünk régi, jól bevált keretei is a hagyományőrzésnek. Minek kibővíteni ezt mindenféle divatos, pogánykodó, áltörténelmi humbuggal?

Hacsak nem a pénzért persze...

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.06.30. 17:06:31

@otvospeter:

A Sziget is kis diákfesztiválként indult, ma már egyfajta "hagyomány". Lehet a Kurultaj is az lesz. Különben figyelemre méltó volt ott a rend. Semmi szemét, tülekedés, szokott magyar bunkóskodás. Pedig tömeg az volt szépen. Tarthatnának különben törzsi országgyűlést is, mint anno Szeren.:)
Nem válaszoltál a lovasíjjászos kérdésre.

irrelevant 2009.06.30. 17:15:33

@Őrnagy Őrnagy: A lovasíjászattal nekem önmagában semmi gondom sincs, a Kurultáj kiindulópontja nem tetszik.

[Brn] · http://46os.blog.hu 2009.06.30. 17:34:29

@otvospeter: "Vukics ...Éppen ő az egyik atyja a magyarságiparnak."

Mekkora hülyeség ez már. Személyesen ismertem Vukicsot, az általa vezetett edzésekre jártam öt évig. Ez alatt pontosan 0 forintot fizettem a részvételért. Az milyen ipar? Vagy a hat hetes "Puszta Fesztivál" ingyenes szállással, az milyen ipar?

A videóval semmi baj nincs.

Vukics soha nem közösködött Budaházyékkal, nem terjesztett sumerizmust sem. Szellemi betevőnek legfeljebb Karácsony Sándort ajánlott.

Ettől még persze sokmindenben szerintem is téved (például az utóbbi időben, amikor politikusnak is hiszi magát). Az is biztos, hogy népvezér típus, és az egyik legjobb katona, akit valaha ismertem. (Amúgymeg: övbirkózásban ellenfélnek egyszerűen elképesztő. De hagyjuk.)

Raznocsinyec 2009.06.30. 19:01:18

@kerub [BB]: attól még, hogy nem kell fizetni valamiért, lehet 'iparnak' nevezni. Nem kap pénzt, csak közönséget az elméleteinek/gondolatainak.

Csutakaszürkeló 2009.06.30. 20:36:45

@otvospeter: Alternatívát kínálsz, azt mondod ne ezt, inkább azt. A baj már régóta sokkal mélyebb. Mint aki maga is játszogatott táncházi zenekarban, mondom Neked, a táncházasdi is ipar. Iparszerűen űzik a zenészek és teszik ezt a "fellépésekből" profitáló táncosok. (Míg tönkre nem mennek az ízületeik.) Ivászat van és buli van. Sajnálom az ilyen alkalmakkor megjelenő naiv embereket. Többet érdemelnének.

Palladius Pannonius 2009.06.30. 20:46:22

@is: Kedves "is"! Először "is": istentiszteletet protestáns testvéreink tartanak, a katolikusoknál mise van. (Amúgy már ebből a tévedésedből látni, hogy alaposan alulinformált vagy a kérdésben...)
Másodszor: a pápa egyáltalán nem akarja kötelezővé tenni a római liturgiát. Tudod, volt egy II. vatikáni zsinat, ami lehetővé tette a szembemisézést és a népnyelvek használatát. Ezt az egész Egyház úgy értelmezte, hogy mostantól így kötelező. A pápa, aki ott ült a zsinati atyák sorában, csak a zsinati rendelkezés pontos értelmezését fejtette ki: nem kötelező a népnyelven, szembe tartott mise, hanem SZABADON VÁLASZTHATÓ. Minthogy a latin liturgia is SZABADON VÁLASZTHATÓ. Kinek-kinek, minden közösségnek a saját szájíze, ízlése szerint.
Van nagyon sok - fiatal - katolikus, aki örül, hogy ősi rítus szerint tartott szentmisén is résztvehet. Tudod miért? Mert az ősi rítus az egészbe valami titokzatosságot, valami plusz szakralitást visz. Igazi szakralitásérzést. Ami elveszett a kultúránkból. Amit sok újpogányságban foggal-körömmel megkapaszkodni akaró, jószándékú, de tájékozatlansága miatt félrevezethető és a "szittyaipar" által - véleményem szerint keményen üzleti megfontolásból - félrevezetett ember ott, ahol ő keresi sajnos sosem fog megtalálni.
A poszttal pedig száz százalékig egyetértek. Fején találta a szöget.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.07.01. 09:26:54

gonosz és beteg poszt. majd ötvös megmondja a magyarosított nevével, hogy hol kell egy nemzetnek emlékezetvonalat húzni és addig hagyományőrizni. az ilyeneket a kurultájon kéne lenyilazni.
ne csiksomlyózzon már egy ateista. és ha már csíksomlyó. bizony jókora kereszténység előtti hagyománya van annak a babba mária dolognak.
na, mindegy, nemzetgyilkos cionista cikk! lol

irrelevant 2009.07.01. 10:14:45

@Grift: Már vártam ezt a kommentet :DD

cooper (törölt) 2009.07.01. 11:05:34

1938-tól kezdődően, a nemzetiszocializmus európai és magyar felerősödésével párhuzamosan erősödött fel benne ismét a kivándorlás gondolata. 1939 decemberében meghalt édesanyja, akivel mindaddig nagyon szoros kapcsolatban volt, így 1940 tavaszán, amerikai hangversenykörútján végleg elhatározta, hogy emigrál. Október 8-án Ferencsik Jánossal lépett fel utoljára Budapesten, négy nappal később elutazott. Október 20-án Lisszabonban hajóra szállt, és végleg emigrált.

Csak a második "ilyet" alapján. Pontosan a sz.evő "jobbikos" típusú emberek miatt lépett le ebből a búval baszott országból. Etnicitás bazmeg?????

indus 2009.07.01. 13:07:57

Érdekes, hogy a cikk gerincét képező, Miroslav Hroch idézettel kapcsolatban senki, semmi felvetéssel nem él.
Márpedig lehetne!
s a teli szájjal ősmagyar „kultúrát” zabálók akár még meg is sértődhetnének.
Történetesen ugyanis, kollektív társadalmi folyamatként beszél arról, hogy a gazdasági bizonytalanság, a megváltozott normarendszer hogyan erősíti fel a nemzettudatot.
Ebből az általánosból, „mi” akik immúnisak vagyunk a népnemzeti rovásírásos giccshalmazra, magunkat kivonva a kollektív folyamatból, a fentebb vázolt logika alapján az elmúlt 20 év során mégis csak sikeresen reagáltunk a megváltozott gazdasági és norma rendszerhez.
Tehát azok akik nagy kanállal tömik ezt a tocsogó romantikus népnemzeti szennyt, valamilyen szinten az elmúlt 20 év bizonytalanjai, akiknek nem sikerült alkalmazkodni a „majdnem piacgazdasági” körülményekhez. Természetesen mindez nem minden esetben saját hibából történt.
De kérdésként merül fel hogy ez a bizonytalan- megkockáztatom élhetetlen- réteg aki a nemzettudatba és a közös ezer éves múltba kapaszkodik, vajon mekkora társadalmi ügyekbe való beleszólási joggal rendelkezzen?!
Érdekes szociológiai felmérés lehetne hazánk bizonytalanjai, lecsúszottjai, és mondjuk a jobbik támogató bázisának a vizsgálata egy általános választói CENZUS bevezetésével.
Kössük mondjuk a szavazati jogot x adózott jövedelemhez, az meg hogy szabadidejében ki mit csinál, és elhiszi e hogy jézus summér-magyar volt mindenkinek a magán ugye!

Tocs tocs a nemzeti szennyben!

Dirky 2009.07.01. 14:42:58

@indus: Tegyünk különbséget a Jobbik szavazói és a cikkben említett (egyébként szintén heterogén) szubkultúra között. Mivel megbízható és részletes elemzést a Jobbikos szavazóbázisról nem nagyon van (illetve vannak ellentmondások), ezért ugyan megalapozatlanul, de a következőket mondanám:
- a Jobbik támogatói körében valóban jelen vannak a lecsúszottak, de a keleti országrészben jelentős alsó középosztálybeli/értelmiségi réteg is támogatja a pártot
- ennek a rétegnek a túlnyomó többségét azonban nem különösebben érdekli a radikáljobb ideológia, elsősorban cigányellenes/rendpárti alakulatként tekint a Jobbikra
- erre a rétegre élhetetlennek tekinteni erős túlzás, egyszerűen az általuk érzett problémákat más pártok nem kapták fel
- végül pedig személyes tapaztalat alapján nagyon sokan épp a kommunikáció mélymagyaros elemi miatt nem szavaztak a Jobbikra, pedig egyébként szimpatizálnának egyes programpontjaival

Az én véleményem szerint ezért a Jobbik hosszabb távon jobban járna, ha az euroszkeptikus/rendpárti/cigányellenes háttérből kikoptatná az ultraradikálisokat: az igazi erejét most sem ez a maximum tízezrekben mérhető tábor hozta. Más kérdés, hogy láthatólag a párt nem erre törekszik, hanem egyelőre próbálja összefogni maga alá a kisebb szélsőjobb formációkat - ezeket hosszabb távon szerintem lehetetlen egyben tartani, pont a belső különbségek miatt.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.07.01. 14:55:01

@indus:

Olvastam a kommentedet és megjelent előttem Göndör István képe, amint hozzás hasonló *********** beszél. Még a hangját is hallottam. Így jártunk:-)

ü
bbjnick

indus 2009.07.01. 15:28:05

@bbjnick:
Cenzust ennek a "kurva" országnak!, minket már csak az menthet meg ha a hozzád hasonló szellemi melléktermékek csak kommentelni tudnának a közügyekről, de szavazni NEM!
Akkor rend és béke lenne!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.07.01. 16:05:37

@indus:

Ne izélj már! Volt rá majd ötven évetek, hogy megmutassátok, hogy is kell jól csinálni, most meg itt rinyálsz?! Ejnye no!

Néha (komolyan) azt kezdem hinni, hogy nem vagy te komoly ember!:-(

ü
bbjnick

indus 2009.07.01. 16:32:22

Na látod erről beszélek:
A Bösz romantikus nagymagyarság szinte minden esetben kritika és vállogatás nélkül társul az anti-baloldaliság eszméjével. Szinte már már rovásirással irják az antikommunista kiáltványt!
Csak mert csöpögős szarnak tartom ezt a kreált piaci keretek között megvásárolható nemzettudatot, még egy szóval sem jelenti hogy baloldali vagy kommunista lennék.
UHHH várj hogy te is megértsd: hiányzik a logikai ok-okozati összefüggés!
Meg amugy is, pont CENZUSRÓL pofázok ami pont téged zárna ki a választojogból, mindez hol baloldali?

Csutakaszürkeló 2009.07.01. 17:07:50

@indus: Akkor mi lenne, ha inkább azok elé állítanánk követelményeket, akik elvárnák X db választópolgártól, hogy őket közszereplői, politikusi pályára állítsák?
Tiszta múlt? Magas iskolai végzettség? Elismertség? Netán sok pénz?
"Egyszer a szamurájmester megkérdezte egyik ifjú tanítványától, Dzsótarótól, mondja meg, mi az élete célja.
-Az, hogy olyanná legyek, mint te vagy!-vágta rá Dzsótaró tétovázás nélkül.
-Nos, ez nem valami magasztos cél-mondta a mester.-Inkább az legyen a célod, hogy olyan légy, mint a Fudzsi. Az a hegy olyan erős, hogy még a legerősebb földrengés sem mozdítja el, és olyan magas, hogy a tetejéről még az ember által elérhető legnagyobb dicsőség is jelentéktelennek tűnik. Ha olyan erős lesz a tested, mint a Fudzsi, és olyan magasan lebeg majd a tudatod, mint a Fudzsi csúcsa, semmi sem árthat neked, és megláthatod a lényeget, megfigyelheted, hogyan formálódnak a közeli és a távoli események." (Kicune: A szamuráj erényei, Szántai Zsolt)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.07.01. 17:15:58

@indus:

A CENZUS nem baloldali találmány, azonban ilyet:

"Ebből az általánosból, „mi” akik immúnisak vagyunk a népnemzeti rovásírásos giccshalmazra, magunkat kivonva a kollektív folyamatból, a fentebb vázolt logika alapján az elmúlt 20 év során mégis csak sikeresen reagáltunk a megváltozott gazdasági és norma rendszerhez.
Tehát azok akik nagy kanállal tömik ezt a tocsogó romantikus népnemzeti szennyt, valamilyen szinten az elmúlt 20 év bizonytalanjai, akiknek nem sikerült alkalmazkodni a „majdnem piacgazdasági” körülményekhez. Természetesen mindez nem minden esetben saját hibából történt.
De kérdésként merül fel hogy ez a bizonytalan- megkockáztatom élhetetlen- réteg aki a nemzettudatba és a közös ezer éves múltba kapaszkodik, vajon mekkora társadalmi ügyekbe való beleszólási joggal rendelkezzen?!"

csak egy, a kádárvilág kloákájából kipottyant, a kontraszelekció kitermelte agyhalott képes leírni. (Legalábbis effélét én még csak ilyenektől olvastam-hallottam.) Ne neheztelj meg rám nyersességemért, de ha már kérdezted, akkor illet válaszolnom.

A vita elsődlegesen nem a baloldaliság és a nemzeti hagyományok tisztelete körül folyik manapság, hanem a zombilét és az élet tisztelete között. Ez pedig (alapvetően) nem oldaliság kérdése.

ü
bbjnick

teemur · http://teemur.blog.hu 2009.07.07. 08:32:37

Ötvös Péter az Igazszóló!

"A probléma azonban az, hogy a nemzeti szubkultúra termékei ugyanolyan sekélyes tömegcikkek, mint a gyűlölt globalista tömegkultúra eldobható vacakjai."
Brávó! Ezért bónusz pont jár!

A kép meg mindent überel!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.07.12. 15:47:01

@Bladecatcher: csak nem a kerecsensólyom volt az?
azt hiszem nem a pólót viselő emberrel volt a baj. (van)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.07.12. 15:49:30

@Oli bácsi: na, neked tetszik ötvöspé.
sejtettem.
tán egy polkategóriába is tartoztok.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.07.12. 15:58:48

@kerub [BB]: biztos, h ötvöspéter elmegy csíksomlyóra? ő LMP-s.

irrelevant 2009.07.12. 17:33:39

@tesz-vesz: És akkor mi van, ha LMP-s vagyok?

irrelevant 2009.07.12. 17:49:43

@Grift: De hogy függ össze Csíksomlyóval?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.07.12. 17:57:13

@otvospeter:
hát azt tesz-vesz pajtástól kéne megkérdezni, de szerintem arra gondolhatott, -nehezen mondom ki- hogy az lmp egy kajmánpárt. :)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.07.12. 19:19:53

@cooper: te elgondolkoztál már, hogy miért utálják sokan a zsidókat? szerinted ebben egy kicsi logikus magyarázat sincsen?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.07.12. 19:21:13

@otvospeter: hát a keresztények a fideszre, jobbikra, meg az Istenre szavaznak.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.07.12. 19:23:52

@Dirky: tehát azt mondod, az mdf dobja ki csurkát, és tartsa meg dávid ibolyát

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.07.12. 19:25:42

@indus: egyetértek, cenzust! tényleg béke lenne, de tudod miért? mert az mszp be se kerülne így, viszont a jobbik még így is simán.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.07.12. 19:25:43

@tesz-vesz:

:-D (...) :-D (...) :-D ...

ü
bbjnick

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.07.12. 19:29:29

@Grift: ezt nagyon szépen mondtad :)
gratulálok.
fogadd elismerésem, ez egyszerűen mesteri volt :)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.07.12. 19:42:49

személyes véleményem, h a kurultáj egy nagyszerű dolog, és bár nem voltam még soha, (és a cikket se olvastam el, remélem elnézitek nekem :D) de elmennék, mert abszolút nem találom giccsesnek. ha valakinek motorról van kedve nyilazni, hát tegye.
és nem tudom ebbe mi olyan giccses. nekem az ősmagyar micisapka is tetszik, biztos olyan puha szőrme anyag lehet, vennék is egyet, bár csak itthon hordanám, de jópofa. Ady is ősmagyar szellemiségű volt, ezt ne felejtsétek el. konkrétan tényleg nem tudom, h mi a giccses ebben.
és a baranta vagy mi(honnan van a neve?nekem se tetszik az elnevezés), a népi harcművészet is tetszik, egy önvédelmi oldalon olvastam róla először, úgyhogy nem lehet nagy hülyeség, de egyébként is: ha valakinek ehhez van kedve, hát tegye, még mindig jobb, mintha füvet szívna (kikacsintás ötvöscsöpire), mert egyébként ez a demokrácia, és szabadságjogok stb blabla, mindenki azt teheti amit akar. ha íjászkodni, hát azt. mellesleg, én is lőttem már sokféle íjjal, szenzációs sport. és még hagyományőrzés is.
de egyébként tényleg: negogy már egy idegenszívű LMP-s mondja meg, h mi a nemzet. eleget mondták már nekünk különféle konzervatívnak beálított emberek, sokszor meséltem már h horngyula is konzervatívnak lett kikiáltva, a konzervatórium is a "szabadságjogok felől" (hahaha) közelíti meg a konzervativizmust :D
a fidesz se képviseli rendesen a jobboldalt (szerintem nem is jobboldali, hanem korrektebb baloldali párt), és hát itt van ez az oldal is, melybe vminek a közepének hirdeti magát, de ahhoz mindként szélről kéne behívni szerzőket, h közép legyen, nemcsak ötvöscsöpi oldaláról; túl sokszor akarták már megmondani a komcsik mi mik legyünk, hát majd mi eldöntjük.
nincs szükségünk a "baloldalra", h tudjuk milyen is a "jobboldal"

irrelevant 2009.07.12. 20:22:38

@tesz-vesz: A hozzád hasonlóak miatt született a poszt.

Te egy magyar paródiája vagy.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.07.13. 13:00:02

@tesz-vesz: "és hát itt van ez az oldal is, melybe vminek a közepének hirdeti magát"

A Reakció? Valaminek a közepe? Mire gondolsz?

Alfőmérnök 2009.07.13. 15:33:30

"barantázás helyett menjünk néptánccsoportba"

Ismerek baranta-mániásokat, általában néptáncosokból váltak barantásokká.

"Kurultáj helyett pedig látogassunk el inkább Csíksomlyóra"

Általában a kurultajosok elmennek Csíksomlyóra is.
Mellesleg: nem lejátszott meccs a madjarokkal való rokonságunk, genetikai vizsgáltok is szólnak mellette.
Úgyhogy nem tudsz Te semmit! :)

irrelevant 2009.07.13. 19:32:50

@Alfőmérnök: "nem lejátszott meccs"

Én is erről beszélek. Nem bizonyított, mégis már ráépítettek egy komplett légvárat és a hozzá tartozó ipart.

törzsmókus 2009.07.14. 14:18:28

@Necoure Yamaki:
bocs, de nem jött át h vicc akar lenni. valszeg túl sokat érintkeztem olyanokkal, akik komolyan is gondolhatták volna.

> Det tényleg, jártál-e már keltáskodók között? Esetleg láttál-e már görögösködőket, netalán osztrákoskodókat, vikingeskedőket, le se merem írni zsidóskodókat?

Hát persze; a kelta, zsidó zenét majdnem annyira szeretem, mint a magyart, de a görög, osztrák, viking ;) is elmegy szódával.
Az a különbség, h pl az íreknek télleg kelta, a norvégoknak viking, a zsidóknak zsidó :P gyökereik vannak, míg nálunk csak néhány gyökér hiszi h mi bizony szíriuszisumérok vagyunk.
A keltáskodók közül a boszorkányoskodókat kb ugyanannyira tartom normálisnak, mint a magyar táltososkodókat (gyk nem erőst).

Elhiszem h összetett a kérdés, de a post (főleg az utolsó 3 bekezdése) alapvetésnek jó sztem.

Dirky 2009.07.14. 15:34:39

@tesz-vesz: Ha azt nézzük, hogy az MDF Dávid-szárnya máig parlamenti pártként él, míg Csurka régen eltűnt a süllyesztőben, nem is rossz a párhuzam.

A Jobbiknak egyébként mi köze van a konzervativizmushoz? Persze egy bekezdésben sikerült szapulnod a szabadságjogokat, illetve azokkal indokolva érvelned magad mellett, szóval talán ezt is össze tudod egyeztetni.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.07.15. 21:54:20

@rajcsányi.gellért (ergé): jobbközép.
neked mi a pol ideológiád?

@otvospeter: de most mire gondolsz? konkrétan? vagy ahhoz túl náczií vaygok hogy szóba állj velem? vayg te vagy lusta érdemi vitákra, mondjuk milyen jól szoktál jönni faschiztázni a vastagbőrre

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.07.15. 22:00:51

@Dirky: "Ha azt nézzük, hogy az MDF Dávid él"
ezt soha nem nézheti senki. hadd ne kelljen elmagyarázni, h miért kártékony Dávid pártja, ősszel majd úgyis mennének börtönbe egy tökéletes társadalomban.

"A Jobbiknak egyébként mi köze van a konzervativizmushoz?"
hol mondtam, h van köze hozzájuk?
egyébként sok konzervatív is odaszavazott a fidesz mellett.

"Persze egy bekezdésben sikerült szapulnod a szabadságjogokat, illetve azokkal indokolva érvelned magad mellett, szóval talán ezt is össze tudod egyeztetni."
most miért mondod ezt? úgy érzem neked vmi nem tiszta.

Dirky 2009.07.15. 22:32:30

@tesz-vesz:

Dávidék kártékonysága más tészta, de azt el kell ismerni, hogy míg az MDF egykori radikális szárnyát lámpával kell keresni, addig a mostani MDF-vonal összegyűjtötte magának az 5%-ot többbször is. Én csak azt mondtam, hogy a Jobbik (mint leendő parlamenti párt) és a Magyar Gárda összefonódása számos kockázatot rejt a Jobbik számára.

Összekötve a konzervatív kérdéssel: éppen arról van szó, hogy a Jobbik témaválasztása számos konzervatív szavazót meggyőzött, viszont a konzervatív réteg más részét épp a retorikája miatt nem nyerte el.

A kommentedben a személyes szabadságjogokra hivatkozva véded a posztban leírt tevékenységeket (ebben egyetértek veled), viszont később kiröhögöd azt, hogy a szabadságnak lehet konzervatív értelmezése is (ebben nem) - szóval nekem valóban nem tiszta, hogy az egyéni/kollektív szabadság kérdéseiben mi is a véleményed.

BTW, eléggé elkanyarodtunk a poszt témájától.
süti beállítások módosítása