Egy csésze vitorlázás, satöbbi
2009. július 07. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Egy csésze vitorlázás, satöbbi

 „Horvátország van megáldva igazán nagy dicsőséges partvonala, amely csodával szökött át a fejlődés bizonyos más földközi-tengeri nyaralóhelye. Ha úgy gondolja, hogy az élet, ha túlságosan hektikus és kommercializált állítani a nyugalmat Horvátországban. Pihenjen superb romlatlan tájat, fürdőznek a szennyezett vizeket, és élvezze az egészséges sor, helyi és természetesen előállított élelmiszer.

Helló turiszt! Horvát országimázs emberek ráakadni internetben fordítóprogram. Webkamerák, fotógaléria, körülbelül. „Egy csésze vitorlázás”, na, az mondjuk jól esne!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr161232479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.07.07. 19:30:23

ez a balfaszság ennyire érdekes? vagy megnyitni szándékoztál valamilyen usztasázós, horvátellenes attakot? :)

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.07.07. 20:55:52

De milyen tökéletesen kifejezi, amit akar. Ezt csodálom a kínaiakban is.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.07.07. 21:16:12

Jó, jó, "az egyik, hogy sail", de mi a másik?

zoli29 2009.07.07. 21:26:53

OFF:

Új rovatot kell indítani "Ilyen szövetség pedig nincs" címmel.

mandiner.hu/cikk/eu_no_comment

Viktus 2009.07.07. 22:57:40

@Zoli28:

Jó ebben az is benne van sajnos, hogy a miniszterelnök Bajnai nem pedig Orbán ott van euro nálunk meg majd 10 év múlva ...

irrelevant 2009.07.07. 23:26:04

Magam még volt Horvátországba, viszont excellenciás kikötő s piramidál étteremek miatt 1 time mindenképp odalátogat. Autopálya 7x olcsó mint Magyarország! Fiume, Adriatic, St. Stephán csataromboló, mind-mind szép tájnézés. Germán turista sramli se nem zavar füldugó.

plantagenet 2009.07.07. 23:40:50

Két dolog. Horvátország jó, mert nyugalmas, szép, és a Trogir-Split buszjáraton kb olyan közvetlenül korrumpál a kalauz, mint Csajágaröcsöge felső és Bivalybürgözd alsó közötti szakaszon, és még a nyelvet sem kell érteni hozzá. Csak "engedd el magad, és megtörténik".
Kettő: imádom a fordítóprogramokat. Szerintem bármeyik szöveg önmagában egy modern (nem poszt)költemény. Egy banki felhívásból is tud nyelvi izgalmat csiholni. Olyan, mintha Weöres és Örkény együtt írná őket.

Viktus 2009.07.07. 23:54:53

Én alapjában véve azt szoktam mondani hülye, aki Horvátországba megy nyaralni ... többnyire kavicsos tengerpart, és alapvetően nem egy vendégszerető népség. A balcsi is jobb a horvátoknál, aki meg nekiindul pl. olaszoknál Bibione perfect.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.07.08. 00:12:28

A Balcsi természetesen jobb a horvátoknál, no de olaszoknál Bibionét ajánlani? Kissé snassz a kilencvenes évek eleji magyar újgazdagok nyári elfekvőjét ajánlani... :)

zoli29 2009.07.08. 08:31:19

@Viktus:

De nem az a legnagyobb probléma, hogy Szlovákia hogy próbálja kompenzálni a kisebbségi komplexusát (persze az is probléma, de azt már eddig is tudtuk, hogy ők ilyenek).
Hanem az, hogy az EU azt mondja, hogy ő ebbe nem akar beleszólni, pont.

kendeffybotond 2009.07.08. 08:43:26

Szubjektív véleményem szerint a horvát tengerpart a legjobb Európában. Sok mindent tud nyújtani Umag és Dubrovnik között lévő 700 kilométeres parton és persze a végtelen számú szigeteken. Ezért is jár oda félmillió magyar nyaranként.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.07.08. 08:58:12

@Viktus:

tudod, ez úgy van, mint a tízéves román fiú prostival brassóban. nem mindegy hogy mész hozzá. tel-avivi melegklub tagjaként, vagy csaba testvérként.
továbba az a gyökér aki lemegy az isztriára, és a legtahóbb strandokon, kínlódik az országút mellett, az panaszszótól hangos.
többé-kevésbé közmegegyezés van arról a tengerjáró emberek körében, hogy a horvát tengerpart a világon az egyik legszebb. persze szar részeket ott is lehet találni. és ott magyarokat is szépszámmal. mindenki azt kapja a horvát tengerpartból is amit érdemel.

Trig 2009.07.08. 09:34:48

@Grift: Isztria gyönyörű :)

@Viktus: Én soha nem éreztem, hogy nem szeretnének minket. Sőt, kedvesek, udvariasak. Utaztam vonaton dohányzó fülkében (nem is volt más a vonaton, csak ez + első osztály) Amikor látták, hogy nem bírjuk barátnőmmel a masszív füstöt, fogták magukat is kimentek a folyosóra pöfékelni.
(más kérdés, hogy a padlón nyomják el a csikkeket és ott is hagyják általában)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.07.08. 09:42:58

@Trig:
persze hogy gyönyörű, de ott azért bele lehet futni putri helyekbe.
csikket a padlón elnyomni, az utcán szemetelni: menő! ezzel munkát adnak egy csomó embernek. :)

Viktus 2009.07.08. 09:53:10

@Zoli28:

Zoli olyan a történelemben sosem volt, hogy egy szövetségben mindenki egyenlő - nem is lesz olyan hiú ábránd. Minden szövetségi rendszert a külső, és belső erőviszonyok szabályoznak.

Európában Magyarország jó passzban volt 1998-2002 közt azóta meg a béka feneke alá csúsztunk míg az északi szomszéd átvette a helyünket.

@Grift:

Nem is mondtam, hogy ne lenne szép. Szépnek szép az tény csak nekem a sok kővel van gondom meg kavicsokkal meg a szolgáltatások ár/érték arányával ... meg a horvát vendégszeretet sem annyira lelkes, mint más országokban, ahol turizmusból élnek.

Karcolt lendület 2009.07.08. 11:52:45

@Viktus:
A Balaton és az Adria két külön műfaj, olyan őket összehasonlítani, mint egy olaszrizlinget egy merlotval. Szeretem a Balatont is, főleg az északi partot, Füredet vagy pl. Balatonudvarit. De imádom a tengert - a tiszta sós vizet - és az Adriának vannak gyönyörű részei és nagyon jó strandjai. Pl. ahol a fenti képen lévő kis sziget is van Brelában a Punta Rata környékén. Aprókavicsos - azért hord az ember fürdőcipőt -, több kilométer hosszú kis öblös partszakasz - tényleg az egyik legjobb beach - plaža - Horvátországban, ennek megfelelően drága is ott a szállás.

Ahova kevésbé érdemes menni, az a Fiume (Rijeka) és Starigrad (Pag szigettel szemben) lévő szárazföldi partszakasz - pl. Senj kimondottan szennynek tűnik számomra mindig. Krk szigetén sem voltak túl tiszták a strandok, mikor arra jártam, de legalább Krk városa igen rendben van.

Az Isztria is és egész Dalmácia is jó - nekem még a csupasz sziklák közt fekvő Pag városa is tetszik, bár meg nem szállnék ott. (A sajtjuk - Paški sir - kitűnő, de inkább a helyi emberektől származó, mint a szupermarketes.)

Mondjuk van egy halom túrista-csapda - pl. az un. fish-picnic túrák nagy része -, de némi tapasztalattal el lehet ezeket kerülni. A vendéglátás pedig ugyanúgy vegyes, mint a Balatonnál, vannak kedves emberek és vannak kevésbé kedvesek. Ez azért alapvetően mindenhol így van (tapasztalat szerint az olaszoknál, hallomás alapján a spanyoloknál is), talán csak a görögök vendégszeretőbbek. (Ill. az osztrák kiszolgálás, készségesség színvonala igen magas, de nekik sincs tengerük - max. egy két szép tavuk.)

Na ennyit a marketingről, ha minden rendben megy, nemsokára újra "molim jedno pivo" lesz a megoldás a szomjamra és mindenféle friss tengeri nyunyákat eszek vacsorára. :-)

zoli29 2009.07.08. 12:12:04

@Viktus:

Ez igaz, de azért kellene lenni bizonyos korlátoknak, amelyeket mindenkivel szigorúan be kell tartatni. Ha ez a nyelvtörvény következmények nélkül marad az Unióban, akkor egyszerűen nem értem, mi az értelme az egésznek.

Ja, és akkor az EU majd ne sírjon, ha az egyes tagországokban egyre jobban erősödni fog a nacionalizmus, amikor az egyes nemzetek azt látják, hogy csak magukra számíthatnak!

Arma Gedeonka 2009.07.08. 12:31:43

@Viktus:

úgy érted, eljött a szlovákok néhány évi jó paasszának ideje...
Épp végetér.
A szlovák gazdasági csoda autóipari csoda - volt, az autóipar meg nem egy csoda mostanában.
Persze az általános összeomlás közepette csak egy részlet. Igaz, mivel korunk az autóskor, elég fontos részlet.

Sajnálkoztok, hogy lemaradtunk a korábban lesajnált szomszéd mögött a szakadék felé tartó versenyfutásban?
Jobb lenne, ha mi is, ők is másfelé tartanánk és nem egymást akarnánk közben rugdosni. Ez utóbbi főleg a szomszéd vezetőinek szól persze.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.07.08. 12:35:06

@Arma Gedeonka: nagyon sajnálom, hogy te az általános összeomlással kelsz és fekszel, de inkább nézegess fotókat a szép horvát tengerpartról, hátha jobb kedvre derülsz.
ON.

Viktus 2009.07.08. 13:22:49

@Arma Gedeonka:

Az északi szomszéd mégsem állt sorban euro milliárdokért a túléléshez ... sőt maga vezette be az euro-t :P

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.07.08. 14:14:44

HAHA, az eredeti poszt témájából még egy idézet, Split városáról (Split=Hasadás, ééérted) :DD

"Hasadás

Ne ijedt a komor, kommunista építészet A lakás épületek emelkednek ki a Split. Ezek nem szép, de ha maradsz, és nézz körül, akkor meg, hogy az olykor-drapp épületek utat egy vibráló kultúráját.

Split architektúrája nem volt mindig így unalmas. Split volt épült Diocletianus-palota, a nyaraló a Diocletianus császár építtette a harmadik és a negyedik században. A palota ma is, mint a vízparti turisztikai csomópont a városközpontban. Maradj a Diocletianus-palota, ha talál egy szobát, vagy legalábbis megáll, hogy felmérje a házasság a régi és az új, ha történetesen az egyik az internet kávézók durrantó fel egyik legrégebbi struktúrák az Adrián.

A Diocletianus-palota található látnivalók, mint Ivan Mestrovic's statue of Grgur Ninski. Located kívül a palota kapuja, megdörzsölte a fényes nagy lábujj a jobb lába van, hogy jó szerencsét és sok turista és a helyiek számára véget érjen a lábujj előtt vámtarifaszám keresztül.

A legkisebb attrakciója Splitben lehet "pusti me da prodjem, ami az utcai éppen elég nagy egy személynek vállát, és durván átalakítja, hogy:" Hadd pass. "Hogy ez az utca még mindig az utcára az ötödik legmagasabb ország A világ van valaki hiszem.

A relatív méret a horvátok is segített, hogy az étvágy a sport az elmúlt években. Split készített 67 olimpiai medal, valamint több tenisz csillag és a Chicago Bull Toni Kukoč. A teljes elkötelezettségét, hogy a sport Splitben tükröződött a városi park és játszótér, ahol a pick-up szabadtéri játékok kosárlabda gyakran jellemezte a legtehetségesebb játékosok a városban a kereskedelmi könyökölt a helyi bíróságok.

Az egyik a város kosárlabda pálya található, a Plateau a Marjan park. Split's version of New York-i Central Park, Marjan ajánlatok, tekintettel a város szinte minden irányban a 175 métert, és egy kényelmes módja a természet szerelmese, hogy azok meg a szabadban nélkül a városban.

Split Horvátország leggyorsabban fejlődő város, és lassan reemerge gazdasági összeomlás után okozta a Jugoszlávia felbomlásával. Split egyike azon kevés városok sikerült újraéleszteni bizonyos hajógyártási kereskedelem, bár, mint a legtöbb horvát városokat, a gazdaság függ turizmus."

Uzoni Ábel · http://ezerleutes.freeblog.hu/ 2009.07.09. 19:00:19

Horvatorszagba csakis szept. legelejen erdemes menni. Eteri csend a tengerpartokon, fuj a Bora, de kit erdekel, furdesz delben a szuper vizben... es el lehet ferni a spliti utcakon. Ja es addigra mar a horvat csajok is hazajottek.
süti beállítások módosítása