Élő felkiáltójelek
2009. július 17. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Élő felkiáltójelek

 Rakjuk el Magyar Bálint ütős mondatait az utókornak, a mai, "Ennek az SZDSZ-nek vége" című interjújából.

 "Az SZDSZ volt az a párt, amely mindvégig követelte a titkosszolgálati iratok nyilvánosságra kerülését, miközben a bal- és jobboldal ezt együtt akadályozta meg. Az SZDSZ-szel szembeni általános ellenszenv paradox módon abból is adódik, hogy a párt vezetői alapvetően a demokratikus ellenzék kemény magjához, illetve külső köreihez tartoztak. Ez egyfajta folyamatos lelkiismeret-furdalást okozott a társadalom és még az új politikai elit számára is, egy olyan típusú szembesítést, hogy a puha diktatúrába sem kellett feltétlenül belesimulni, más erkölcsi normák szerint is lehetett élni. A demokratikus ellenzék tagjai ugyanakkor nem "hősökként" vonulnak be a magyar történelembe, hanem a társadalom vagy az értelmiségi elit frusztrációjának céltáblájává váltak, hiszen élő felkiáltójelként mozogtak egy olyan világban, ahol az értelmiség jelentős része alkut kötött a rendszerrel."

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr581250934

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Militarizálódó SZDSZ: megalakult a Liberális Gárda! 2009.07.20. 10:29:13

A Havi Fricska információi szerint a liberális párt új vezetése saját válságát a radikális jobboldaltól lopott szervezeti ötletek alkalmazásával oldaná meg. Riporterünk rőzseszedő nénikének álcázva magát bejutott az SZDSZ táborfalvai báz...

Trackback: A jordán gyarmat 2009.07.18. 12:15:30

Ezt a bejegyzést most azért kell megírnom, mert most tudtam meg, hogy azon a helyen ahol élek felvásárolják a többezer főt foglakoztató multinacionális nagyvállalatot. A felvásárló is az, ugyanazok mindig. Izraeliek. A cikk   Az itt sokszor...

Trackback: Retkes antiszemita, és árokban fogja végezni - AZ SZDSZ új elnöke, és akiknek nem kell 2009.07.17. 10:33:09

Vendégszerzőnk, Hungarian Bullshit írása   Múlt vasárnap óta új időszámítás van az SZDSZ-ben, a párt rendkívüli tisztújító közgyűlése nagy többséggel Retkes Attilát választotta elnökké. Retkes, aki Mesterházy Ernő, az SZDSZ egyik pénzembere és De...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

heima (törölt) 2009.08.10. 12:59:09

és hogy a ballib elvtársak se maradjanak ki: elkúrtátok.

Bizony, az olyan liberális mantrák, mint a piac megold mindent, az állam rossz gazda, vagy a Kádár idejéből itt maradt szocialista gazdaságirányítási és adómódszerek csúnyán becsődöltek.

A tőke nem jött magától Borsodba, Szabolcsba, hiába van már ott a strabagpálya (de azért Románia köszöni szépen), a mono/oligopolisztikus (hálózati) termékek se lettek olcsóbbak (sőt) az agyatlan privatizációtól, és az egynapos cégregisztrációtól sem hangos Európa.

Van egy olyan egészen hihetetlen dolog, hogy üzleti környezet, ami viszont millió dologból áll (adók mértéke, adórendszer stabilitása, számviteli standardok, munkakínálat mennyisége, munkaerő ára, képzettsége, nyelvtudása, hozzáállása, munkaügyi szabályozás, bürokrácia mértéke, politikai stabilitás, ingatlanpiaci helyzet, logisztika, alapanyagok, félkész termékek elérhetősége, épített környezet, infrastruktúra, kultúra, közbiztonság állapota, szolgáltatások színvonala, közszolgáltatások ára, elérhetősége, energiaárak etc etc).

Ezekből kell egy olyan pakkot biztosítani (megfelelő ütem és arányérzékkel), ami minimum a régióban versenyképes, és ez az, amit a ballib kormányzat 8 év alatt szétrombolt és a gazdaságfejlesztési erőforrásokat autópályaépítésre meg elektronikus cégregisztrációra szűkítette. Ezért van az, hogy 03 végére, 04 elejére gyakorlatilag megszűnt a termelőtőke-import, beruházások (addig futottak ki még az Orbán-kormány idején indított projektek) , és ekkor jöttek a hankookhoz hasonló kirakatrémségek, ahol annyi az állami támogatás, hogy majdhogynem esélytelen, hogy jól jöjjünk ki a dologból.

Ravasz Cugel 2009.08.10. 12:59:11

@heima:
Amennyiért a kihalt taszári bázist őrzik havonta, annyiért én 100 embernek biztosítok munkát. 26 milliárddal a zsebemben 1000 embernek bármikor tudok soha véget nem érő munkát biztosítani.
Erre a legtöbb hazai középvállalkozás képes lenne, csak nem kapunk rá pénzt.
Az állam (értsd komcsik), és ti acsatlósaik egyformán úgy hiszitek, hogy a magyar egy mihaszna nép, akin csak a multi segíthet. Te vagy egy buzi libbancs vagy, vagy egy libbancs buzi. Melyik multinál vagy csinovnyik? Szolga vagy, bazmeg, egy szaros kis szolga, és azt hiszed, mert te alkalmatlan vagy saját zsebből és tudásból felelősséget vállalni párszáz melós iránt, más is ilyen zsellér. Brunya, egyszer próbáld ki, milyen az életedet feltenni arra, hogy te teremtesz munkát másoknak, hogy abból élsz, amit megteremtesz, és mások családok is abból élnek. Nem valami üzem igazgatói székére gondolok, hanem vállalkozás tulajdonosaként vállalni minden kockázatot, kitermelni és befektetni minden pénzt, amit a te munkád alapoz meg. Összefogni egy kollektívát, ahol tucatnyi olyan csinovnyik húz hetvenhétfelé, nem végzi a munkáját, helyette az interneten osztja az észt, és hierarchia legalján lévő melósok napi gondjait is viselned kell. Próbáld ki, libbancs, én 20 éve csinálom.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.08.10. 13:01:50

@Ravasz Cugel:
"A hazai munkavállalók foglalkoztatottsága jobban érdekel, mint a határon túl élő magyaroké. Ez van. Nem járok Kassára és a Gyímesbe sem."

Koszonjuk, ertem.
Kettos allampolgarsag nepszavazason hogyan tetszett szavazni?
2002-es es 2006-os valasztason az MSZP be lett ikszelve? Most meg a Jobbik taboraban tetszik uldogelni?

Olyan atlatszonak tetszik lenni.

Ravasz Cugel 2009.08.10. 13:05:16

@Elpet:
Bemész a Tesco egy kis kannásért, és megkérdezed, hogy a pénztáros néni melyik cégtől van. A polcszervizes, araktáros, stb. A polcok között rakodó fiatalokat kérdezd. Bemész a Waberer's logisztikai központjába, és megkérdezed a targoncásokat, melyik országból jöttek, és melyik külsős cg alkalmazottai. A kapunál mondd azt, hogy az NYK-hoz jöttél. Tíz percig aláírás nélkül ténfereghetsz benn. Hívd fel a Bosch humánerőforrás-gazdálkodási osztályát, és mondd azt, hogy pályáznál a jövő évi munkerő-kölcsönzési tenderre. Nem fognak elzavarni.
Megismétlem: privátban küldök szerződéseket, ha érdekel, ha nem csak libbancs mód pampogni akarsz.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.08.10. 13:05:22

@Grift:

Erről beszélek. Szerintem sem jellemző. És igazából nincs is előnye. Ráadásul kölcsönzött munkaerő esetén mások a motivációk, és a munkahelyi vezető nem tud közvetlenül munkáltatói jogokat gyakorolni. Több a hátránya, mint az előnye.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.08.10. 13:05:36

@Ravasz Cugel:

>De cukrot, konzervet, csokit, sört, élelmiszereket általában mi is tudunk gyártani, kereskedni vele, szállítani és tárolni.

Gépkocsit, repülőgépet és számítógépet is tudunk gyártani. Vagy Ön sohasem használt/látott HT 1080 Z vagy Videoton TVC számítógépet? Rába teherautót? Videoton vagy Orion tévéje/magnója pedig mindenkinek volt, Ikarus buszon mindenki utazott.

1989 előtt szinte mindenből gyártottunk sajátot. Miért nem akarjuk visszahozni azt az aranykort?

A természeti erőforrások hiánya sem akadály. Bougainville szigete pl. kókuszdióból csinált műbenzint, amikor Pápua Új-Guineától akartak elszakadni.

Ha Magyarország áttérne az önellátásra, pl. a Kedves Vezető, Vona Gábor vezetésével kiépülne a hungarista diktatúra, akkor puszta szükségből pillanatokon belül lenne magyar műbenzin, magyar atombomba, magyar vadászgép, magyar tank. Ebben biztos vagyok, mert a hazai szakembergárda erre képes, és Pécsett is megnyithatók az uránbányák, üzemanyag pedig gyártható szénből, fából, fűből. Miért nem járjuk mégsem ezt az utat? Azért nem, mert költséges.

Alternatív költségek fogalma, Közgáz 101, harmadik előadás.

Ha megvalósítanánk az önellátó Magyarországot, akkor egy szegény országban élnénk, ahol a mindennapokban az emberek nélkülöznek (rossz és elégtelen az étel, a lakás, a ruházat, a fűtés), de évtizedekkel később nosztalgia tárgya lenne, hogy "akkoriban bezzeg volt magyar mikrochip".

Mindez fikció? Nem, 1989 előtt félig valóság volt.

heima (törölt) 2009.08.10. 13:07:11

@Grift: ez HR kérdés, nem pénzügyi. egész egyszerűen érdemesebb egy (hazai piaci) szolgáltatótól megvenni azt, amire szükség van, mint bénázni.
A könyvelőirodák sem azért vannak, mert nem lehet könyvelőt felvenni közvetlenül, pedig valószínűleg olcsóbb, hanem azért, mert egyszerűbb, rugalmasabb.

Ravasz Cugel 2009.08.10. 13:08:57

@Doomhammer:
Igennel szavaztam.
Az első választáson az MDF-re szavaztam, azóta mindig a Fideszre.
Nem járok semmilyen gyűlésre.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.08.10. 13:12:23

@Elpet:
"Szerintem sem jellemző. "

Bizonyos korben jellemzo. Konnyen felveheto, konnyen kirakhato kolcsonmunkaero. Nem a Bosch vagy a Tesco rug ki embereket, hanem egy nevenincs magyar ceg.

Ehhez csak annyit tennek hozza, hogy nem latom, ez miert lenne rossz a magyar gazdasagnak. A multikkal kapcsolatban arrol szoktak panaszkodni, hogy tarsasagiado-kedvezmenyeket elveznek (a Mercedesrol lehet tudni, hogy ezek a kedvezmenyek 30 milliard forint nagysagrendben lesznek). Ez tenyleg kellemetlen, de az alternativa, hogy nem jonnek es akkor semmilyen munka nincs, a kolcsonzocegeknek se. Az tokmindegy, hogy a jovedelemadot a Bosch vagy a kolcsonzoceg alkalmazottai fizetik.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.08.10. 13:12:25

@heima:
jó, ne keverjük a tipikusan kiszervezéses történeteket a teljes munkavállalói állománnyal. egy vállalat működésének csak viszonylag kis hányadát lehet, érdemes kiszervezni. azok egy része is csak buzi divat, és vissza csepegtetett pénzek kérdése. :)
és ne keverjük a könyvelőcéget a feltételezett szlovák segédmunkással. ez éppen akkora szamárság, mint a minden multi bérmunkaerőt dolgoztat állítás.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.08.10. 13:14:39

@Ravasz Cugel:
"Igennel szavaztam. "

Az nyilvan vilagos, hogy a kettos allampolgarsaggal pl. az erdelyi magyarok egyszerubben dolgozhattak volna Magyarorszagon, mint akar most?

Ehhez kepest lathatoan zavar a jelenletuk. Ez itt mit jelent?
"Bemész a Waberer's logisztikai központjába, és megkérdezed a targoncásokat, melyik országból jöttek, és melyik külsős cg alkalmazottai."

Melyik orszagbol jottek? Afganisztaniak lennenek es meg akarjak valtoztatni a magyarorszagi eletformat? Vagy mi a baj?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.08.10. 13:15:38

@Doomhammer:
nem, nem jellemző. :) a többi tipikus szdsz szöveg a kilencvenes évek elejéről

Ravasz Cugel 2009.08.10. 13:17:42

@dzsucseharcos:
Bizonyára elkerülte bitjeid figyelmét, hogy én csakis az iparnak olyan szegmenseiről beszéltem, amelyben nem voltunk elmaradottak. Amiben nezetközi szinten is előkelő helyen álltunk.
Véleményem szerint, amiben hagyományosan erősek voltunk, azt kár volt szétverni. Amiben gyengék voltunk, vagy nem is voltunk semmilyenek, ott van értelme a multikat preferálni.
Mondd, miért kell igazolnod minden logikus érvelés ellenében a falkába tartozás melegbuzzancs érzése mentén, hogy te ugyanabba az alomba tartozol, mint a többiek?

heima (törölt) 2009.08.10. 13:18:06

@Ravasz Cugel: látom nem sikerül kitörni a kocsmaordítozásból, a tények pedig még mindig csak hallomás, nem barát.

ad1: nagyon szép dolog a mezőgazdaság meg az élelmiszeripar, nagyon jó adottságaink (bár minden évben megpusztul vlami vagy az eső vagy az aszály miatt) vannak, és ezeket ki is kell használni, de ebből (jól) megélni soha nem fog az ország. Aratni egyszer aratsz, bizbaszt meg lehet termelni egész évben. Kb párezer éves gazdaságtörténet támasztja alá ezt a rém bonyolult összefüggést.

Az meg, hogy olyan tévképzeteid vannak, hogy Európa logisztikai központja vagyunk (Csehországban durvább több kapacitás van pl), az meg megint csak egyéni szoc problem. Ne a kormányzati sikerpropagandára építsd a világképedet, hanem tényekre.

Ravasz Cugel 2009.08.10. 13:19:38

@Grift:
Tudatlan ökör vagy. Kár, hogy tőled Elpet nem kér tééényeket! muhahaha

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.08.10. 13:20:52

@Grift:
"nem, nem jellemző. :) "

Miert hinnem el neked bemondasra? En veletlenul nagyon jol ismerem ezt a vilagot, ahogy Ravasz Cugel is. Mas kovetkezteteseket vonunk le a tenyekbol, de te viszont egyszeruen nem tudod, mirol beszelsz.

heima (törölt) 2009.08.10. 13:29:16

@Doomhammer: "En veletlenul nagyon jol ismerem ezt a vilagot, ahogy Ravasz Cugel is."

remélem annál azét egy kicsit jobban.

Ravasz Cugel 2009.08.10. 13:29:28

@Doomhammer:
Az erdélyi magyarok könnyebben dolgozhatnak ma is, mint a vízumkényszer alatt álló kárpát-aljaiak. Nyilvánvalóan, a "ha a többi alomtárs hülye, nekem is annak kell lennem" elvet vallod.
A Waberer's-es példát azért hoztam, az össze többivel együtt, hogy szemléltessem, a multik a mamagementen túl nemvesznek fel alkalmazottakat, hanem külsősöket foglalkoztatnak. Az, hogy valaki külföldi, jelzi, hogy nem bejelentett munkaerő, hanem kölcsönzött. Tehát a külföldisége csak annyit bizonyít, hogy nem alkalmazott az adott helyen. Azt sem állítottam sehol, hogy minden esetben a hazai munkaerő a megoldás. Van úgy, hogy egyszerűen nem jön össze a létszám. Ilyenkor a legtöbben határon túli magyarokat vesznek fel, vagy a bicskei menekülttáborból igényelnek munkaerőt. Ez utóbbi elsősorban Budapest környékére igaz. Természetesen Győrbe nem Bicséről viszik a munkaerőt.
A hankook-os szlovák munkaerő is csak azért volt érdekes, mert közben lettek volna magyarok, csak a ferdeszeműeknek nem tetszett, hogy szakszervezetet hoztak létre, és nem tűrték, hogy éhbérért még alázzák is őket.
Tudod, ez olyan, mint nálatok libbancsoknál volt a Malév-sztrájk, amikor a gazdáitok külföldről hoztak munkaerőt, hogy felszállhassanak a gépek. Emlékszel?

Ravasz Cugel 2009.08.10. 13:31:20

@Doomhammer:
Ismered ezt a világot, mégis ezekkel a buzi libbancsokkal élteted együtt a mihaszna multikat? Te rosszabb vagy, mint ők!:-))

heima (törölt) 2009.08.10. 13:31:45

@Ravasz Cugel: szólj ha abbahagytad a readonlyt. ha meg erre van igényed, menjél le a kocsmába, aztán öntsd ki ott a lelkedet, hogy milyen nehéz az életed, és hidd azt, hogy most érveltél. engem kibaszottul nem tud érdekelni.

Google 2009.08.10. 13:32:22

@Ravasz Cugel:

Te mondod, hogy milyen nehéz a hazai munkaerővel. Te panaszkodsz, és azt mondod, nem adtak a bankok pénzt a magyar vállakozóknak, pedig.
Nemcsak pénz kérdése ez, a magyar nomenklatúra tagjai is hol politikusok, hol vállalkozók, csak a tudásnak vannak híján. Míg a multik, akik idetelepedtek, hozták a know-how-t is nem csak a pénzt valamint a kapcsolatokat is keresték az elvtársakkal, meg is találták, hiba nélkül.
Minket pedig hiába próbálsz összemosni az állammal, itt nem a kapcsolat.hu-n vagy. Ébresztő, ahogy az egyszeri vezér mondaná.

heima (törölt) 2009.08.10. 13:37:51

@Grift: én nem keverek semmit, nagyon jól eltudom helyezni magamban a munkaerő-piaci folyamatokat. Talán egy picit jobban is, mint aki zugkölcsönzőt visz, és ettől azt hiszi, hogy most ettől gazdasági guru lett.

Ravasz Cugel 2009.08.10. 13:43:33

@Google:
Értem, tehát a multinál van az ész, a magyar meg paraszt.

De te vagy a nemzeti érzületű konzervatív hazafi. Szabad mosolyognom?

Ravasz Cugel 2009.08.10. 13:45:56

@heima:
Váóóó, apám, te aztán vagy valaki! :-DD
Csi-csi-csi-csi
Csi-csi-csi-csi
Csinovnyik!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.08.10. 13:51:08

@Ravasz Cugel:
"Ismered ezt a világot, mégis ezekkel a buzi libbancsokkal élteted együtt a mihaszna multikat? "

Nezd, Cugel, nyilvan te is lehuztal egy kis idot a multikkal. Ezek nem a szuperkepessegeik miatt uraljak a piacot hanem azert, mert irgalmatlan sok ido es penz letrehozni olyan elosztasi csatornakat, ahol olyan mennyisegben lehet eladni arukat, mint ok teszik. Vagyis a multik piaci dominanciajat szinte lehetetlen megtorni, mivel az oriasi mereteik miatt ok a legolcsobbak. A Tescot szoktak szidni, hogy milyen torvenyeket sert meg; nos, ez csak hulyesegbol adodik, mert a mereteik miatt szuksegszeruen olcsobbak szinte barkinel. A magyar fogyaszto pedig extrem arerzekeny (ha sporolhat nehany %-ot az arban, mar valt).

Az egyetlen kivetel, ha a piac dramaian megvaltozik (pl. letrejon egy uj termekkategoria) es ekkor ezek a dinoszauruszok esetleg pofara esnek. Nem gyakran, de megtortenik.

En nem istenitem a multikat, csak en ugy latom a realitasokat, hogy ezekkel a dogokkel egyutt kell elni. Aki ugyes, meggazdagodik a multi hatan, mar sok pelda volt ra. A multi peldaul keptelen ramozdulni a gyorsan valtozo, kis tetelu termekekre, az ilyeneket tudatosan szokta lepasszolni vele szimbiozisban elo cegeknek.

heima (törölt) 2009.08.10. 13:56:24

@Ravasz Cugel: inkább sírjál, hogy az exportra nincs áfa. az viccesebb volt.

heima (törölt) 2009.08.10. 13:57:50

@Doomhammer: bár nem kötelező becsatlakozni egy vitába, de itt következetesen exportra termelő (szolgáltató) multikról volt szó, én nem látom hogy jön ehhez a teszkó.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.08.10. 13:59:36

@heima:
Ha jol ertem, a vita temaja az, hogy vege van-e az SZDSZ-nek.

Ehhez hogy jon az exportra termelo multi, kerdem hazug artatlansaggal? En nem latom ezt.

Ocska trukkoket keretik azokra hagyni, akik megeszik.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.08.10. 14:02:30

@Loxon: OVi szövege szvsz nem baloldali, hanem etatista.
De kampányban elég nehéz Mo-n nem etatistaként viselkedni: "Szavazz rám, mindent Rád bízok és a piacra!" - nem egy nyerő üzi.

A kampány logikája az: "Szavazz rám, és az államhatalommal megoldom a gondjaidat!"

heima (törölt) 2009.08.10. 14:03:03

@Doomhammer: nem, nem jól érted. alapvetően sokmindenről szólt a topik, egy ideje arról, amit írtam, ezért bátorkodtam megjegyezni, amit.

"Ocska trukkoket keretik azokra hagyni, akik megeszik. "

Ok, nyomjad csak, lassan vár rád te is a jobbik.

Ravasz Cugel 2009.08.10. 14:11:25

@Doomhammer:
Nincs egyetlen pont sem, amiben ne értenénk egyet.
Onnan indult a vita, hogy az állam értelmetlenül támogatja őket. Minek, hiszen úgyis jönnek, mert az expanzió élteti őket, anélkül kihalnának, mint a dinók. Nem kell mh-teremtő támogatás, mert mi olcsó munkaerő vagyunk támogatás nélkül is. Egyéb adónemekben sem szorulnak gyámolításra, anélkül is jönnének, hiszen a terjeszkedő piacból lakmároznak.
Amikor sok értetlenkedő barom ezer irányba vitte a témát, eljutottunk oda, hogy arról beszéltem, rendszerváltozáskor mit lehetett volna másképpen csinálni a privatizációval kapcsolatban. A sörgyárak, cukorgyárak, csokigyárak, konzervgyárak, baromfifeldolgozók, stb eladására nem volt szükség. Abba a multik nem fektettek 5 fillért sem, nemhogy szellemi terméket, mint ez a barom gugli véli.
A Tesco, auchan, Metro, Aldi, stb. más tészta. Ahogy a Bosch, a Samsung, a Sony is. Vagy a Suzuki, Audi, Opel.

Széles spektrumban vizsgálva az iparnak nevezett masszát, volna keresnivalónk önállóan is. Ahol meg szükséges, vagy elkerülhetetlen egy multi jelenléte, ott a legtermészetesebb, hogy jöjjön létre a kapcsolat. De hagy ne értsek egyet Google csöppet sem konzervatív és nemzeti értékelésével, amely szerint a magyar hülye, ész csak a multiknál van.

Ravasz Cugel 2009.08.10. 14:14:00

@heima:
Nem az exportra termelő multikról volt szó, hanem egy konkrét példát,a Hankook példáját taglaltuk, és mint tudjuk, a Hankook nem a magyar piacra termel.
Össze-vissza hadováltál első perctől, buta kis csi-csi-csi-csi csinovnyik.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.08.10. 14:25:37

Hülyebölcsészként aztat kérdezném, hogy nem az van, hogy a multi a földrajzi fekvéstől viszonylag független termelést hozza ide, mint az autó, elektronika? Az élelmiszeripart a magyar tőkéseknek kéne felfuttatni vagy kellett volna megőrizni, de mivel a honi tőkések nagyobb részét 1988-1990 táján jelölte ki a politikai hatalom, ezért valószínűleg képtelen a versenyszférában termelő vállalkozásokat felvirágoztatni?

Az első két sor rituális anyázást a válaszadók elhagyhatják, oda tudom képzelni.

heima (törölt) 2009.08.10. 14:28:22

@Ravasz Cugel: írtam már, szakadj ki a readonly módból.

te, mint agyatlan faszparaszt, aki úgy érzi, hogy egy példa alapján nemzetgazdasági szintű következtetéseket fog levonni és az majd jó is lesz, lehet hogy végig egy gyárról beszéltél, de rajtad kívül már mindenki továbbjutott ezen a kocsmaszinten.

Nem megy ez neked, valljuk be. Mondhatni elkúrtad. Már ott, amikor adógurut akartál játszani 0 adóismerettel. Azóta olyan szinten ontod magadból a hülyeséget, mint Fletó a legutolsó (reakció által is közölt) blogjában.

Abba meg tényleg bele se merek gondolni, hogy milyen durva szinten lophatsz-csalhatsz-hazudhatsz ebben a kis munkaerőkölcsönző bizniszedben (amiket én ismerek hr tanácsadókat, remekül elvannak a multikból, és még a járulékokkal sem cigánykodnak, és milyen meglepő nem is a menekülttáborból szerzik a munkaerőt) és közben nagy az arc, de mire.

heima (törölt) 2009.08.10. 14:30:23

@Ravasz Cugel: "hogy az állam értelmetlenül támogatja őket. Minek, hiszen úgyis jönnek, mert az expanzió élteti őket, anélkül kihalnának, mint a dinók. Nem kell mh-teremtő támogatás, mert mi olcsó munkaerő vagyunk támogatás nélkül is. Egyéb adónemekben sem szorulnak gyámolításra, anélkül is jönnének, hiszen a terjeszkedő piacból lakmároznak."

hahaha nem te vagy a Csillag elvtárs személyesen? ő volt ilyen penge gazdaságpolitikus :D:D:D

heima (törölt) 2009.08.10. 14:31:47

@Ravasz Cugel: meg remélem azt észrevetted, hogy senki nem támogatta a hankóka projektet, de te mégis ezerre állítottad a kereplőt.

hangos vagy, de hülye mint a segg. ez valóban a jobbik.

Ravasz Cugel 2009.08.10. 14:52:29

@tölgy:
De, majdnem teljesen így van. Abban vitatkoznék, hogy a magyar vállalkozó a versenyszférában nem állja meg a helyét.

Ravasz Cugel 2009.08.10. 14:53:39

@heima:
csi-csi-csi-csi
csi-csi-csi-csi
csinoooov-nyik!

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.08.10. 14:54:24

@Doomhammer:
bemondásra, és te viszont pont jól ismered? akkor miért beszélsz szdsz-es szamárságokat? multiimádó! :))
árufeltöltő menedzser! :))

heima (törölt) 2009.08.10. 14:59:28

@Ravasz Cugel: befizetted már a mai importáfát? tudod, attól pörög a nemzetgazdaság :D

Google 2009.08.10. 15:04:56

@Ravasz Cugel:

Nem feltétlenül észről, hanem tapasztalatról beszéltem. Biztos, azért, no és jó pénzért, adtak át annyi mindent a multiknak, anno. Korrupció is lehetett benne, ha tudod, miről beszélek.
Bármiről legyen szó, oda lyukadsz ki, hogy te vagy a jobbik magyar én meg a szarabbik.
Hát legyen, de ne feledd a határontúliakat sem. Nemcsak áltatni kell tudni őket. Ma róluk mondasz le, holnap a hozzám hasonlókról, utána a többiekről, és csak kiderül, csak magadat látod, senki mást.

Ravasz Cugel 2009.08.10. 15:15:27

@Google:
Látom lehiggadtál, és nem a falkával való együttvonyításra figyelsz.
A tapasztalat sokat ér. Komplett multik helyett - természetesen csak bizonyos területeken - vehettünk volna külföldi managereket is akár. Ne menjünk bele, hogy az mennyibe kerül, hogy az állam azt is támogatta volna, vagy sem. Nem tudjuk, mert nem történt meg. Az biztos, hogy a rencerváltás előtt is gyártottunk kokakólát, és tőlünk vitték még a yugókhoz is.
A korrupcióban nagyon egyetértünk. Néhány nagy múltú magyar gyár eladásának körülményeiről van információm.
Nálunk is dolgoznak határon túli magyarok. Igaz, nem ingázók, hanem olyanok, akik itt akarnak élni. Soknak segítettünk a letelepedésben is. Ez nem zárja ki, hogy ne elsősorban a határon inneni magyarok ügyét karoljam fel. Nem látok olyan komoly ellentmondást, amilyet te éreztetsz.

Nem vagy szar magyar, hanem jó magyar vagy. Csak ne ragadjon el a csordaszellem. Szerintem, ha Doom nem jön a segítségemre, még mindig acsarkodnánk egymásra. Örülök, hogy már nem így van.

Google 2009.08.10. 15:22:18

@Ravasz Cugel:

Ha tényleg így van, akkor kettős az öröm.
Mert miért is acsarkodnánk mi egymásra?

heima (törölt) 2009.08.10. 15:26:37

@Ravasz Cugel: ne sztárold már magad bazdmeg.

Ravasz Cugel 2009.08.10. 15:34:50

@Google:
Nézd meg Heimát, ő nem adja fel. A hülyeség pitbullja személyesen.

heima (törölt) 2009.08.10. 15:41:00

@Ravasz Cugel: mint az emberiség söpredékét, megkérnélek, hogy told arrébb a biciklidet. távozás előtt azért fizesd be még az importáfát :D

itt szeretettel várnak: kuruc.info/

Google 2009.08.10. 17:59:34

@Ravasz Cugel:

Nem osztom a véleményed. Heimától is sokat tanulok. Ez van.

tevevanegypupu 2009.08.10. 21:52:29

Vegulis ahogy olvasgatom a szakertoket, nem is ertem miert volt olyan nagy felhaborodas a sukoroi kaszino miatt. Mennyi jo magyar ember dolgozhat ott majd, takaritokent, kerteszkent, szobaaszonykent, konyhalanykent, kabinoskent, soforkent. A felkaru rablok kozelebe viszont biztos nem engedik majd oket. Onnet majd a tulajdonosok fizetik be az adot a magyar allamkasszaba.(:

tewton 2009.08.10. 22:05:06

@tevevanegypupu:

Kedves Teve,
sajnálattal értesültünk, hogy a háza mellé tervezett hulladéktelep létesítésével nem ért egyet. Emlékeztetni szeretnénk, hogy a telep regionálisan X munkahelyet teremt ... :)

heima (törölt) 2009.08.10. 22:09:27

@tevevanegypupu: nem nagyot mutatod jelét, hogy bármit is olvastál volna.

tevevanegypupu 2009.08.10. 22:49:57

@tewton:
hat korulbelul igy.(:

@heima:
Talan nem ugyanazt mint te. Jelenleg Agatha Christie-t, vegulis szunido van nem igaz?

heima (törölt) 2009.08.10. 23:15:32

@tevevanegypupu: és ágota megakadályoz a kommentek értő olvasásától vagy mi?

tevevanegypupu 2009.08.10. 23:38:29

@heima:
Egyes hozzaszolasokat olvasva az jutott eszembe, amit irtam. Kulonben mindenfele kozgazdasagi hozzaertes nelkul tudom csak megitelni, pusztan kulso szemlelokent, hogy a multik ugyan visznek egy-egy orszagba kis penzt, de sokkal tobb mindent el is vesznek erte. Megvaltoztatjak lassan az orszag arculatat. Ezenkivul kinevelnek maguknak egy fiatal, nagyon agressziv, ramenos, rendkivul ellenszenves hivatalnok reteget, akiknel semmi mas nem szamit csak a penz. Nem biztos, hogy ezzel hasznalnak nekik. Es kezdenek az orszagok hasonlitani egymasra, nem annyira eletszinvonalban persze, hanem inkabb abban, hogy egyeniseg nelkulive valnak. Persze ha ez a cel, akkor jo iranyba haladunk.

heima (törölt) 2009.08.11. 12:22:36

@tevevanegypupu: hát furcsa módon működik az értő olvasás szenzorod. remélem azért a fiatal, nagyon szelíd, nagyon engedékeny, rendkívül rokonszenves multiellenes fiatalokat is észrevetted egyes hozzászólásokat olvasgatva.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.08.11. 16:28:43

@tevevanegypupu:
A multik mindig filléres embereket alkalmaznak. A világ egyik legnagyobb multijának egyik százhuszadik senki menágere előadta nekem a Főnök 2.0 programot, mire közöltem vele, hogy havonta többet tankolok a verdámba, mint az ő és a felettese keresete, úgyhogy fogja be a pofáját, vagy torkon szarom. Bevallom, jól esett megmondani ezeknek az aluliskolázott szolgáknak, hogy szarba sem nézem őket. Igaz, nem volt nagy tétje, mert nem akartam aláírni az orrom alá tolt pofátlan szerződést.
A multi olyan, mint egy kiéheztetett disznó: amikor új, és táplálékban gazdag területre terelik, zabálni kezd, és széttúr maga körül mindent. Ezért oda kell menni, és jól oldalbarúgni vagy harmincszor, hogy tudja, ki a kanász. Magyarországon nincs kanász, ezért a disznók dagonyáznak, túrnak ész nélkül.

Tehetetlen Dodó 2009.08.11. 17:50:27

@Mr Falafel:
" Magyarországon nincs kanász, ezért a disznók dagonyáznak, túrnak ész nélkül. "
:o))) vagy inkább :o(((

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.08.11. 19:18:10

@heima: Nem érted. Kemény magyar megmondók vagyunk, főleg blogokban. Úgy megmondjuk a blogokban a Zizraelnek, a Zamerikkának meg a Multikknak, hogy lesz ottan anyjukuriskolája.

És igenis multik haza. Majd mi termelünk magunknak hurkát. Kétféle hurkát. Véreset és májasat. És majd elcseréljük a véreset májasra. A májasat meg véresre. És akkor lesz minden.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.08.11. 19:45:27

@dzsucseharcos: és ha csak élelmiszertermelésben lenne önellátó? nem kéne szlovák tej stb itthon is van, így munkahelyek keletkeznének.

miért kell szélsőségekben gondolkodni?
szép lassú léptekkel, apró léptekkel, ha előrefele megyünk nyugodtan láthatjuk ha valami rossz, és visszaléphetünk egyet

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.08.11. 19:48:25

@Doomhammer: egyelőre itthon kell rendet tenni,
addig felesleges más gazdaságát nézegetni, mit hülyülsz?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.08.11. 19:51:39

@dzsucseharcos: egyébként Síklaky István szerint ha bevezetjük a nemzetgazdaságot, az itt dolgozók bére meg4xeződik.
ő ezt pontos számításokkal levezeti.
miért nem nézed meg?

heima (törölt) 2009.08.11. 19:57:10

@tesz-vesz: kívánságod teljesült, minden élelmiszert be tudsz szerezni hazai forrásból. ez volna a nemzetgazdaság?

Tehetetlen Dodó 2009.08.11. 20:04:08

@tesz-vesz: Óvatlan vagy. Tudhatnád, ha felveted azt, hogy miért nem vagyunk (lehetnénk) önellátóak az élelmiszertermelésben, csak hülye polpotista lehetsz, aki nem akar bekapcsolódni a világgazdaság vérkeringésébe.
(Arról a valós érvről nem is beszélve, hogy narancsot, banánt és datolyát továbbra is súlyos pénzekért importálhatnánk, hehe.)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.08.11. 20:04:29

@jotunder: hát milyen kommunista vagy te a vincenten?
szóval heima is onnan jött? látszik.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.08.11. 20:10:49

@tesz-vesz: heima a vincent fuggetlenitett parttitkara, nem tudtad ? kellett egy rendes komenista gyerek aki jol tud uzbegul, kazahul es nem adjak el kirgizul sem. ja es persze egy kezzel tudja a talparol a fejre forditani Hegelt vagy forditva. Siklaki Istvannak teljesen igaza van, be kell vezetni a nemzetgarazdasagot es a lelekszinvonal azonnal a negyszeresere fog szokkedelmeskedni. az a jo, hogy nem vagy elmebeteg, mert tok rossz lenne ha az lennel.

Tehetetlen Dodó 2009.08.11. 20:24:00

@tesz-vesz: Ja, neked is hiányzik a szmájli.

betyár (törölt) 2009.08.11. 20:30:06

@Elpet:

B ocs, hogy beleszólok, de ezeket a közvetítő cégeket tényleg használják, és nem csak a multik, magyar vállalkozók is. Azért előnyös, mert lényegében így az alkalmi munka feltételeivel jutnak állandó munkaerőhöz. A dolgozó a közvetítő céggel van szerződésben, ezért a neki munkát adó vállalkozásnak nem kerül költségébe, ha nem foglalkoztatja tovább, egyik napról a másikra "elbocsátható".

heima (törölt) 2009.08.11. 20:31:05

@tesz-vesz: egyszer kommenteltem az orulunkvincent blogon, 10 perc alatt kukázva lett, azóta leszoktam róla.

de egyébként tényleg, mi az az (Kárpát-medencében megtermelhető) élelmiszer, ami neked kötelező importból megvenni?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.08.11. 20:34:48

@jotunder:
A te fajtádat meg felfalatjuk az éhes disznókkal, mer' étetni köll azokat a szerencsétlen állatokat. S mint tudjuk, a moslékot szeretik.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.08.11. 20:38:19

@heima:
Az örülünkvincent blog olyan, mint a Jó reggelt Vietnam!-ban volt a balfasz hadnagy műsora, amikor Cronauert letiltották.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.08.11. 20:51:49

Úgy látom eljöttek az Idők Jelei. A fiú apja ellen, a testvér testvére ellen fordult. És már itt sem tudja senki, hogy kit is utáljon.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.08.11. 20:58:03

@heima: robotzsidók? Az Apokalipszis lovasai is elbújnak előlük.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.08.11. 23:01:36

@Mr Falafel:

"A te fajtádat meg felfalatjuk az éhes disznókkal, mer' étetni köll azokat a szerencsétlen állatokat. S mint tudjuk, a moslékot szeretik. "

Tökéletes.

korrekt orr 2009.08.11. 23:08:57

@heima: ne zavard össze-visszát, már éppen a zs betûnél tart, aztán kezdheti újra az egészet - így aztán sosem érünk a végére!

Tehetetlen Dodó 2009.08.12. 09:33:17

@betyár: Az "előnyös" jelzőt tegyük idézőjelbe.
Mert mindenkinek előnyös, kivéve szerencsétlen bérrabszolgákat.

heima (törölt) 2009.08.12. 09:36:52

@Tehetetlen Dodó: mert? nem muszáj bérrabszolgának lenni, lehet enni egymás szarát is. szerencsétlen bérrabszolgák manapság két kezüket összeraknák hogy megint bérrabszolgák lehessenek, miután szerencsésen halad a rabszolgatartók elüldözése.

Tehetetlen Dodó 2009.08.12. 09:55:24

@heima: Ha most valami antiglobalista kirohanást vársz tőlem, tévedsz.
Egyszerűen csak arról van szó, hogy ráépült erre a szektorra egy iparág, amely abból él, hogy csinál magának egy árrést a bérrabszolgák terhére.
Mert ugyanaz az ember ugyanott dolgozhatna közvetlenül is, de akkaor nem keres rajta a közvetítő, az alkalmazónak meg többe kerülne és nehezebben (értsd: némi anyagi ráfordítással) szabadulhatna meg tőle.
Ennek az egésznek a költségeit persze a rabszolgára terhelik.
(Tudom, tudom, a közvetítő nélkül nem is jutna ehhez az álláshoz. Ez igaz is az analfabéták és teljesen bénák esetén).
Szóvalm az egész hasonlít az élelmiszer-nepperhálózat működéséhez.

heima (törölt) 2009.08.12. 10:31:01

@Tehetetlen Dodó: ezt ravaszkugelnek mond, ő nyomja az ipart, nem én:)

Szvsz van annyira túlszabályozott a magyar foglalkoztatási bürokrácia, hogy legyen létjogosultsága az ilyen cégeknek. én lennék a legboldogabb, ha egy belétetés/kiléptetés nem egy aranyos irathalom legyártásával járna, ha sokkal rugalmasabb lenne az MT stb.

A másik ok, ami létjogosultságot ad ennek a piacnak, az az brutálisan magas élőmunka terhelés, ami kialakított egy olyan gyakorlatot, hogy a kölcsönzők lopnak-csalnak-hazudnak-okosítanak, így nyerve ügyfelet, kvázi a multi kiszervezi az adóokosítást, mert ugye közvetlenben nem menne úgy, mint a kkv-nál. (kugel mellett a szombathelyi mszps alpolgármester volt ebben nagy spíler, havonta új cég, borítékos mókák, elfelejtett cafeteria juttatások, vagy akár a teljes feketefoglalkoztatás, széles a skála).

Nem a munkakölcsönző cégeket kell szidni, hanem azt a politikát, ami létjogosultságot ad nekik. fent említett anomáliák felszámolása után szerintem egészségesebben működhetne ez is, és tényleg csak azok fordulnának kölcsönzőhöz, akiknél a szolgáltatás árát (hasznát) kitermelik okosítás nélkül is.

Ravasz Cugel 2009.08.12. 12:52:33

@Tehetetlen Dodó:
Ha azt hiszed, hogy a munkaerő-kölcsönző cégek csupán arra vannak, hogy a multik magyar fejesei lenyúlják a lét, és sokkal olcsóbb lenne a multinak alkalmazottakat felvenni, akkor súlyosan tévedsz. Van néhány nagyobb cég, ahol a multinál dolgozó fejes felesége vagy gyereke a tulajdonosa vagy alkalmazottja az alvállalkozónak. Természetesen ahogy mélyült a válság (2002 óta), úgy szaporodtak el a rokoni és baráti szálakkal rendelkező multi-alvállalkozói kapcsolatok.
Azoban az is tény, hogy az egyszerű melós többet kereshet az alvállalkozónál, mintha egyenesen a multinál lenne alkalmazásban. A mi emberinknek is folyton titkolniuk kell, mennyit keresnek. Valamiért a külföldi tulajdonú cégek vezetői úgy vélik, hogy a bérjellegű kifizetéseket folyamatosan lefelé kell faragni, és helyette külsős munkaerőt igénybe venni. Ennek a legtöbbször van racionalitása. Hiszen így a külsős fizeti az alkalmazottak utáni járulékokat, a táppénzt, a fizetett szabadságot, és egyéb, a Mt. által előírt juttatásokat. Akár a végkielégítést is. A multi viszont óra szerint fizet. Vagyis akkor nem fizet egy vasat sem, ha a delikvens éppen szabadságon, vagy táppénzen van. A hiányzó létszám helyettesítését kötbér mellett elvárja. Amikor a termelés, illetve a megrendelés ingadozó, nem kell fizetett szabira küldenie az alkalmazottait, hanem megmondja a külsősnek, hogy x nap vagy hét szünet következik. Erre az időre a megrendelő nem fizet, viszont az alvállalkozó oldja meg, ahogy tudja. A bérjellegű kifizetések bruttó összege nagyobb, mint az alvállalkozói szerződésből fakadó bruttó összeg havi tételezése. A különbözet olyan mérvű, hogy a megrendelő akár magasabb rezsióradíjat is elfogad, mint amit ő fizet hasonló beosztású, végzettségű alkalmazottainak. A legtöbb alvállakozó ezt féltörvényes, vagy törvényesnek látszó módszerekkel kompenzálja. Bevett szokás a minimálbéren való bejelentés, hogy azért egy kis nyugdíjacska és TB azért legyen. Ugyanakkor a melós magasabb órabért kap, mint a megrendelő hasonló volumenű alkalmazottja. A multi ezzel spórol, és akkor is ezt csinálja, ha van alkalmazható munkaerő. A munkaerő-köcslönzéssé silányult idény- és alkalmi munka valaha nagyobb megbecsülésnek örvendett, és egy zárt vállalkozási rendnek minősült. Amiután felülről belenyúltak törvényi szabályozás szintjén, azóta ez a fajta szolgáltatás a perifériára szorult, és leginkább a fekete- és szükregazdaság körébe lehetne sorolni. Az első súlyos ballépést a szövetkezeti törvény módosításával követték el, amikor az iskolaszövetkezeteket diktátumokkal bénították meg. Gyakorlatilag ennek köszönhető, hogy például a Coca Cola Beverages Magyarország Kft.-ben szinte kizárólag feketén, és szinte kizárólag külsősök dolgoznak. S ha már feketén alkalmaznak embereket, akkor a legcélszerűbb ukrán és román állampolgárságú magyarokat foglalkoztatni, mert ők kevesebbért is jó munkát végeznek. Amikor nem fogadtam el a CCB szerződéstervezetében szereplő következő évi rezsióradíjakat, arra hivatkoztam, hogy ők gyakorlatilag a feketemunkát ösztönzik, és 18 oldalas - egyébként könnyen támadható - szerződéssel gondolják levédeni magukat, hogy csupán a beszállítót lehessen tetten érni. Levezettem nekik az egy melósra jutó bér- és adóterhek, valamint a megajánlott rezsióradíj nettó értéke közti különbséget, amely előbbi javára negatív eredményt hozott. Ez annyit jelentett, hogy tudniuk kell, olyan alacsony óradíjakat ajánlottak meg, hogy azt csak úgy lehet kikalkulálni a működőképességet figyelemben tartva, ha adót csalunk. Egy vállvonogatással elintézték. Mi meg nem írtuk alá a szerződést. Az külön hab volt a tortán, hogy az egyik topmanager, Grünwald (szép magyar név) Róbert anyagilag is érdekelt volt az egyik alvállalkozónál.

Tehetetlen Dodó 2009.08.12. 14:20:24

@Ravasz Cugel: Jó, ez a Te szakmád, neked is meg kell élned valamiből.
De azért amiket leírsz, abból nekem nem világos, hogy hogyan lehet mindenkinek jobb, beleértve a munkavállalót is. Valakinek csak meg kell fizetnie a közbenső partner költségeit, vagy a megrendelőnek, vagy a munkavállalónak.

(Nem is tudtam, hogy még létezik Zölderdő elvtárs, mint anno Moldova szatirikus novellájában, haha).

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.08.12. 14:21:24

Csatolodas a "kolcsonzott munkaero exportalo multinal" vitahoz.

Az pecsi Elcoteq elbocsat.

www.evertiq.com/news/14830
"According to the latest information the layoffs will start already in September. The company will layoff approximately 400 own and 300 temporary employees. Main reason is because of the falling orders."

A 300 temp alkalmazottat berelte.

heima (törölt) 2009.08.12. 14:40:57

@Tehetetlen Dodó: "Valakinek csak meg kell fizetnie a közbenső partner költségeit, vagy a megrendelőnek, vagy a munkavállalónak."

Normális esetben ez úgy néz ki, hogy a bérbeadó a bérleti díjban érvényesíti a bruttó béreket és járulékokat, esetleges HR költségeket és a saját hasznát is. Így gyakorlatilag nézőpont kérdése hogy a munkavállaló vagy a munkaadó fizeti ezt a marzsot (hiszen a munkaadó könyveiben a kölcsönző számlája teljes egészében bérköltség lesz, míg a számlát neki kell kifizetni, kitermelni) én maradnék az utóbbinál. Pénzügyileg bukónak néz ki a dolog, de nem a semmiért fizet, a rugalmasság, kényelem, kockázat (és adócsalás) kiszervezésének ára ez.

Szvsz túlságosan úgy képzeled ezt el, hogy adott egy alkalmazott, aki 20 évig dolgozik egy helyen, és semmi értelme 20 évig fizetni a kölcsönző hasznát. Csak ezek a helyek általában nem így néznek ki.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.08.12. 14:43:10

@Tehetetlen Dodó:
"Valakinek csak meg kell fizetnie a közbenső partner költségeit, vagy a megrendelőnek, vagy a munkavállalónak."

Ha a rendszer nem intezmenyesitett korrupciot takar, akkor a munkaerokolcsonzo a rugalmassagot adja hozza ertekkent. O szabadon mozgathatja az embereit igenytol fuggoen, mig a multi nem vesz fel embert, csak akkor, ha hosszu tavon biztositva latja az alkalmazasat. Rosszul hangzik, hogy a Volvo kirug 2000 embert (szandekosan irtam olyan ceget, ami nem termel Magyarorszagon).

Ennek mesterei az indiai szolgaltatocegek, amelyek mindig annak adnak kolcson embert, akinek megeri. A kolcsonzocegeket nepperekkent beallitani olyan, mintha azt mondanank, hogy minek az autot berelni, mikor venni is lehet.

Tehetetlen Dodó 2009.08.12. 14:51:22

@Doomhammer: Ezt én nem kétlem. Csak nekem úgy tűnik - például, mint az általad imént idézett elbocsájtás esetében is, amelyhez hasonló tucatjával jelent meg az elmúlt hónapokban - hogy itt a cél nem a rugalmas munkaerőgazdálkodás, hiszen ezek a cégek a technológia alapján többé-kevésbé tervezhető munkaerőigényt jelentenek - hanem inkább az elbocsájtásokkal járó anyagi rizikó kiküszöbölése. És gyanítom, hogy ilyen események során a megrendelő jár legjobban, a terhek pedig a közvetítőnél maradnak, aki pedig lehetőleg továbbhárítja ezeket az alkalmazottak felé. (Feltételezem, hogy a közvetítő helyzete sem lehet túl rózsás, ha épp százával adják vissza neki a munkásokat, csak ő valamivel olcsóbban szabadulhat a kötelező terhek alól, mint a végfelhasználó, ha közvetlenül a dolgozóval szerződne. De Ravasz ezt biztosan jobban tudja részleteiben).

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.08.12. 15:04:00

@Tehetetlen Dodó:
"hogy itt a cél nem a rugalmas munkaerőgazdálkodás, hiszen ezek a cégek a technológia alapján többé-kevésbé tervezhető munkaerőigényt jelentenek"

Nem feltetlenul. Vedd csak az Elcoteq-et. Ez egy elektronikai szolgaltatoceg. Tehat ha mondjuk a Sony piacra akar dobni egy uj jatekgepet, akkor a terveket leadja az Elcoteq-nek, az Elcoteq pedig odaadja neki a legyartott jatekgepet (vagy csak valamelyik alkatreszet, megrendelestol fuggoen). A pelda rossz, mert nem tudom, konkretan ki rendel az Elcoteq-tol es most lusta vagyok utananezni, de a lenyeg ez.

Fuggoen a megrendeles idozitesetol, az Elcoteq egy bizonyos idovel elore tudja, hogy mikor mennyi munkaja lesz. Ez azonban a just-in-time keszletezes korszakaban (amikor a gyarak nem raktaroznak, hanem pontosan akkor kerik az alapanyagot, amikor feldolgozzak) extrem rovid lehet. Peldaul a komaromi Nokia rutinszeruen szolgal ki egyhetes megrendeleseket. Ezzel nincs baj, ha porog a gazdasag es ezek a megrendelesek gyakran erkeznek. Ilyenkor az eroforrasigeny durva fluktuacioi kiatlagolodnak, a maradek fluktuaciot pedig ellensulyozza a munkaerokolcsonzo.

Ez a munkaerokolcsonzo normalis mukodesi modja. A nemnormalis, minden zuros orszagban (pl. Magyarorszagon) hasznalt mukodesi modja az, hogy amint Cugel is leirta, a nem egeszen torvenyes tevekenysegeket hozzajuk toljak ki, hogy maga a multi ne legyen erintve. Peldaul hirhedt az IBM brazil esete, ahol az IBM megvesztegetesbe keveredett. Azota okosabbak: ok sose vesztegetnek, csak az alvallalkozok. Pl. bevett szokas a kulfoldi munkaero felvetelet (aholis a hozzaadott ertek a munkavallalasi engedely gyors kiadasa) "szolgaltatocegekre" bizni, akik magikus modon kepesek erre. Ez azonban nem szigoruan a munkaerokolcsonzes kerdese, bar mint a CCB esete mutatja, kapcsolatban van vele.

Tehetetlen Dodó 2009.08.12. 15:26:25

@Doomhammer: Értem én, jó a példád is, hogy most Elcoteq, vagy más, az mindegy (van/volt némi közöm a technológiákhoz). Én is épp azt pedzegetem, amit az utolsó bekezdésben írsz: nálunk semmi sem úgy működik, ahogy normális helyeken. Valahogy nálunk mindig jönnek a trükkök százai és végeredményben valakinek le kell nyelnie a békát.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.08.14. 19:10:42

@betyár:

A vita arról indult, hogy állítólag a Hankook felvette a munkahelyteremtési támogatást, ezzel szemben nem alkalmazottként, hanem kölcsönzött munkaerőként foglalkoztatja a dolgozóit. Rákérdeztem, miként is néz ez ki számszerűleg, erre elkezdődött egy általános habverés a multik HR gyakorlatáról, amiről éppen csak számszerűsített tényeket nem tudtunk meg, ellenben megismerkedhettünk Cugel barátunk mélységes felháborodásával azon gyakorlat felett, amelyben saját bevallása szerint maga is tevőlegesen részt vesz. Nem tudtunk meg továbbá konkrétumot arról sem, hogy a Hankook hány alkalmazottat vállalt, hány munkahelyre vette fel a támogatást, és hány alkalmazottja van ezzel szemben. A szavakkal történő dobálózás ténye állt fenn ismét.

Annyit mondtam, hogy nem látom óriási előnyeit az alkalmazotti jogviszony helyetti munkaerő-kölcsönzésnek, amennyiben az a valójában alkalmazotti jogviszony megkerülésére vonatkozik.

Vannak persze tevékenységek, amelyeket általában alvállalkozásként végeznek. Őrzés-védelmet, rendészetet, ÉPK-t, üzemi konyhát sem tart fenn ma már szinte senki, egy csomó cégnek saját teherautói sincsenek, de hát miért baj ez?

Egy igaz: én valóban nem tudom, mennyire általános gyakorlat a munkaerő-kölcsönzés. Ám erről szóló adatokkal mások sem kényeztettek el bennünket. Annál több részünk volt ismét gazdasági jelenségek morális bírálatából, aminél talán csak az időjárás erkölcsi elítélése a zavarbaejtőbb.

Téglagyári Megálló 2009.08.14. 20:37:50

@Elpet:

Ön téved. Az időjárás a mi erküölcsi elítélésünk. Ajánlott irodalom: Ószövetség.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.08.14. 20:55:33

@Téglagyári Megálló:

Igen, ebben valószínűleg igaza van. Mi történik azonban, ha a gazdasági könyezetre, mint objektív adottságra is alkalmazzuk ezt az elvet? Ne menjünk bele inkább.

Téglagyári Megálló 2009.08.14. 21:00:29

@Elpet:

Ön mélyliberális? A gazdasági jelenségeket szerintem meg lehet ítélni, erkölcsileg.

Persze nem szabad illúziókba ringatnunk magunkat, hogy ezeket lehet _sokkal_ jobban csinálni.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.08.14. 21:06:43

@Téglagyári Megálló:

A gazdasági jelenségekhez való viszonyunkat lehet erkölcsileg megítélni. Nem a világkereskedelem a baj, hanem az, ha a gyenge és felkészületlen gazdasági egységeket nem óvjuk annak hatásaitól.

betyár (törölt) 2009.08.15. 13:53:12

@Elpet:
A tavasszal beszélgettem valakivel, akinek a családjában van ilyen vállalkozás. Engem váratlanul ért, hogy mennyire elterjedt a munkaerőnek ez a fajta használata. Ez az alkalmazottakat teljes mértékben kiszolgáltatottá teszi anyagilag. Az ismerősöm szerint egyébként a hazai kis- és középvállalkozók szeretettel használják ezt a foglalkoztatási formát, a már említett okokból. Bár ettől még a munkahelyet a vállalkozó előteremti, s így nyilván jogosult támogatásokra.
Nem akartam én vitatkozni, csak gondoltam, barátkozom:))

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.08.15. 14:49:54

@betyár:

Barátkozni... nos, azt lehet. :)
De vitatkozzunk nyugodtan, rém unalmas kommentfolyamok jönnek abból, ha mindig egyetértően bólogatunk egymásnak. "Árpi, nagyon jó a poszt megint", meg ilyenek.

Én ezt a jelenséget nem nagyon ismerem, amerre én mozgok, nem jellemző, ez persze semmit nem jelent. Bizonyos esetekben tudjuk, általános szokás ez, mint említettem, saját rendészetet nagyon kevesen tartanak fönn ma már, az őrző-védő cégek is tekinthetők munkaerő-kölcsönzőnek. Valószínű, hogy az alvállalkozói, beszállítói tevékenységtől nagyon nehéz az ilyesmit különválasztani, ezért adminisztratíve nem is lehet ellene nagyon tenni.
Nem tudom megítélni, hogy ez a jelenség mennyire káros.
Azt, hogy egy gyárban, fix munkahelyen gyártósor mellett a cég kölcsönzött munkaerőt foglalkoztasson, azt nagyon beteg dolognak érzem, és nem látom az előnyeit. De szerintem mindenkinek magának kell eldönteni, jó-e neki ilyen helyen dolgozni. Ha több lenne a munkalehetőség, a munkavállalók jobban válogathatnának, hogy elszegődnek-e ilyesmire. Én csak erre látom az előre irányt.

bz249 2009.08.15. 15:02:41

@Elpet:

"Azt, hogy egy gyárban, fix munkahelyen gyártósor mellett a cég kölcsönzött munkaerőt foglalkoztasson, azt nagyon beteg dolognak érzem, és nem látom az előnyeit."

Ennek a kérdéshez abszolút laikusként csak valami igen minimális eszközigényű dolognál lehet értelme, tekintve, hogy egy rendes szalagmelónál a szerelőszalag amortizációja* jócskán felülmúlja a bérköltséget vagyis igazi rugalmasságot ezzel nem lehet nyerni.

*legalábbis nem tudok elképzelni más okot, a múlt héten megvásárolt 99-centes műanyag bizbaszra büszke "Made in Germany" felirattal csak azt, hogy a bérköltség erőst nullához konvergál

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.08.15. 16:55:33

@bz249:

El tudok képzelni valami nagyon fos szalagmunkát, ahol havonta cserélődnek az emberek, és azt mondja a cég, hogy kínlódjon más a munkaerő-toborzással. De ezt meg lehet oldani egy ügyes munkaügyis ügyintézővel is.

Ha én egy embert betanítok egy munkára, akkor érdekem, hogy ésszerű ideig nálam dolgozzon. Ennek legjobb módszere, ha alkalmazom, így tudom a legjobban irányítani is.

Mondok egy példát. Különleges teljesítést várok valakitől és jutalommal akarom motiválni. Hogy csinálom ezt egy közvetítőn keresztül? Az ilyesmit nem jó közvetítőn keresztül csinálni. Egy munkahelyi vezető és egy dolgozó között egy munkaerő-kölcsönző közvetítő, áhh, ez hülyeség. Ha valakinek utasításokat akarok adni, teljesen tiszta függelmi viszonyok kell legyenek, különben véget nem érő történetek kezdődnek el.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2018.01.25. 23:38:00

@jotunder: "Soros már rég kivonult a CEU-ból"

Hooogynee. Nagggyon okos és tájékozott ember lehetsz.
süti beállítások módosítása