Angyal lettél?
2009. augusztus 10. írta: Skrabski Fruzsina (lelkylola)

Angyal lettél?

 

Apám kedvence volt Cseh Tamás, én is szerettem, de módjával. Apám állandóan magyarázta, hogy milyen ügyesek a szövegek, áthallásosak, rendszerkritikusak. Azt gondoltam, hogy jó lenne, ha egyszer találkoznának apámmal. Nagyjából egyidősek, hasonlítanak is, Cseh Tamás olyan volt, mintha rokon lenne, nagybácsi vagy ilyesmi. A hangszíne is olyan volt, mint apámé, ő is gitározott otthon.

  Több mint tíz évvel ezelőtt megláttam egy Váci utcai kocsmában Cseh Tamást. A pultnál ült, odaálltam és rendeltem egy sört. Pár perc múlva elkezdtünk beszélgetni. Már a témára nem emlékszem, többen voltak a kocsmában és a többiek is bekapcsolódtak. Aztán mászkáltunk az éjszakában, amikor egyszercsak belém kötött, hogy egy ilyen fiatal lány, mit kódorog egyedül az utcán, mit szól ehhez apám. Mondtam, hogy szívesen lehívom apámat, biztos örömmel találkozna vele. Kerestem egy telefonfülkét és apám értem jött. Átsétáltunk a Lánchidon: az apám, Cseh Tamás és én, szombat éjszaka. Majd bementünk a Műegyetemre, mert az volt mindkettőjük Alma Matere. Ott aztán elváltunk egymástól.

  Később készítettem vele egy interjút, nagyon nehezen nyílt meg. Szorongó volt és zárkózott, nem emlékeztetett a harsány és provokatív önmagára, akivel a kocsmában találkoztam. Az interjún azt mondta, hogy ő egy középangyal (azért csak közép, mert nem mindig jó). Most már tényleg angyal. Remélem.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr871298235

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Népi írók, urbánusok, konzervatívok, emberek - A Bertalan-rendszer; Erdély 2009.08.17. 19:04:23

1. ábra Most fog elkezdeni bonyolódni a továbbgomb után.  2. ábra   A nép se nem jobb, se nem baloldali. Va...

Trackback: A világ Cseh Tamás nélkül 2009.08.11. 12:44:00

Meghalt Cseh Tamás. Szokatlan dolgot művelt velünk: kifacsarta a lelküket, hogy aztán annak minden cseppjét a felmosólavórból nézzük vissza. Kíméletlenül tükröt állított elénk, életdalai akkor találtak meg minket, amikor a legnagyobb szükségünk volt rá...

Trackback: Meghalt Cseh Tamás; Tinódi Lantos Sebestyén 2009.08.10. 15:08:18

érdemes kivárnunk amig dalol, 1:46-tól Cseh Tamás 1943-2009 Tinódi Lantos Sebestyén (Tinód, 1510 körül – Sárvár, 1556.) énekszerző, lantos, a 16. századi magyar epikus költészet jelentős képviselője. Születési helye pontosan nem ismert, vag...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.08.11. 13:00:37

@tölgy:
az igazság egyszerű pedig. legalábbis a végső igazság. ez van. a többi csak zavar. :) ehh, értelmiségi! /mán csakazértis!/
gondolj bele, kérlek, egy csomó filozófus és egyéb hasonidióta szövegével van tele a fejed. pedig igazság egy van. tehát, egy lehet aki igazat mond, a többi idióta! LOL

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.08.11. 13:06:43

@tölgy:

Úgy látszik, mi nem ugyanazt a Németh Lászlót olvassuk. Igaz, nem túl ritka név, több is futhat belőle:-)

A katolikusfikázásra fentebb már válaszoltam: és a betyár nick által idézett szövegrész is egyértelmű. "A magyar népi katolicizmusnak is van egy búcsús-zászlóit túlsötétlő szenvedélyes foltja, melyet vallásnak igazabbnak érzek, a mi tokát eresztett kálvinizmusunknál."

"Hát minek a mélymagyarnak a latin himnusz?" --- kérdezi Ön.

"A Kisebbségben első bírálóinak kedves szokásuk volt, hogy a mélymagyar szót hallva: összehunyorították a szemüket, s olyan képet vágtak, mintha a germán ősköd köldökébe kéne az ő kristályos latin pillantásukkal letekinteni. Nem volt szerencséjük: ha valamit, hát ezt a francia szellemnek köszönhetem. Proust regénye nem az arisztokrácia bomlásáról szól, mint mondani szokták. Mély-Franciaországról szól. (...) Mint Combray terén az ősi székesegyház: a polgári Franciaország mélyén is ott áll egy tízszázados katedrális, melyben az üvegablakok szentjei és hercegei s a parasztok hozta galagonyagallyak ma is egymásba keverik tarkaságukat. (...) Arra, hogy ehhez a prousti elsüllyedt és mégis jelen lévő Franciaországhoz hasonlóan nekünk is van, idő alatt, idő fölött, egy kopárabb, inkább román mélymagyar székesegyházunk: az erdélyi emlékiratírók olvasása közben gondoltam először. (...)" ---írja Németh.

"Ha gáz a ballibjeink aufklarista "magyarugarozása", legalább olyan gáz az önelégült bezárkózás, ami a Kádár-kor kényszerű elzártságából csinálna erényt." --- írja Ön.

Ezt (a kényszerű elzártságból erénycsinálósdit) hol olvasta Némethnél?

Szerintem Önök(ök) csak játszódnak itten:-) Kizártnak tartom, hogy ne volnának képesek megérteni, hogy miről szól a "népi mozgalom" éa csatolt részeinek huszadik századi története. És hogy ebből mi az, ami a mának is szól. Bármennyire fájdalmas is, ez az egyetlen szál, ami kontinuus volt a század folyamán, ez az egyetlen szál, amely segítségével kilencventől visszabontható lett volna egy életképes "magyar világ":-) Hogy gyökerek nélkül mire jutottunk, azt már tudjuk. Újra kellene gondolnunk, hogy mit is akarunk. (Egyszer moderáltak ki a világhálóról, amikor a KOnzervatóriumon egy kommentben elejtettem, hogy ha nekünk Ady, Illyés etc. snassz, akkor majd hallgathatjuk a bakancsdübögést a falaszteron --- eltelt egy év, és, tessék...)

ü
bbjnick

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.08.11. 13:22:02

@bbjnick: "Ezt (a kényszerű elzártságból erénycsinálósdit) hol olvasta Némethnél?" - nem, ezt nem Németh írta, hanem én értelmezem így a mai népieseket :(

A népi mozgalomból sajnos rengeteget kellett olvasnom, mert az egyetemen tolták belénk a komcsik. (Nevek a szerkesztőségben.)

Hogy van egy népies folyamatosság, nem tagadom. De még náluk is régebbi, legalább Kazinczyig megy vissza, az aufklarista folyamatosság, és azt sem szeretem. Talán nem árulok el titkot, a 20. századi konzervek számára a folyamatosság nem a legfontosabb.

Azt árulja el nekem már valaki, hogy mi a retek a népies megoldás a gazdasági, erkölcsi, kisebbségi, stb. gondjainkra.
Ok, falun lakom, onnan származom, vannak, népi szőtteseim és tányérjaim, volt kemencém, csak szétszedtük, és? Ez az egész identitás-politika a barbarizmus egyik formája.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.08.11. 13:24:47

@Grift: igazság csak egy lehet, de a legutolsót, aki ismerte, megfeszítették. Azóta csak találgatunk, és ha eltaláljuk esetleg, akkor sem lehetünk biztosak benne.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.08.11. 13:26:40

@bbjnick: ahogy én látom, NL a Reformáció előtti katolicizmust elfogadja, mint a protestánsok általában, de az azutánit nem. Főleg nem Mo-n.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.08.11. 13:43:34

@tölgy: bocs hogy közbeszólok, de a magam részéről a reformáció utáni katolicizmust is elfogadom. Ez nem is lehet kérdéses. És nem csak a magam nevében beszélek.

betyár (törölt) 2009.08.11. 13:44:27

@bbjnick:

Ó, igen, és aki nem ért egyet a dilemmáddal vagy értékeléseddel, az meg nyilván zakkant.
"Sajnálatos, hogy Németh, Szabó Dezső és még néhány szerző műve nagyon hiányosan van jelen a világhálón, ha jelen volna talán kevesebb ilyen vita lenne.:-(" Mi köze ennek a világhálóhoz? Könyvesbolt, antikvárium, könyvtár - megszerezhető művekről van szó. A net információszerzésre (erős fenntartásokkal, forráskritikával) használható, arra is, hogy idézeteket szerezzünk róla úgytéve, mintha ismernénk a művet, de elmélyült olvasáshoz alkalmatlan.
"Ha most azt írnám, hogy nem érted miről beszél Németh, akkor egy f*szarcú majomnak tartanál" - ha azt írnád, simán hülyének gondolnálak, aki a saját szövegértelmezési gondjait úgy palástolja, hogy másokat mond idiótának. De szerencsére ezt nem írod, így én sem ezt válaszolom. Bár kétségtelen, hogy az avatarod feladja a magas labdát:))
Visszatérve NL-re: riasztónak tartom a monomániáját a magyar fajról és semmiképp sem látom, hogy ha el is fogadnám, milyen kiutat, megoldást jelenthetett volna akkor vagy jelenthetne ma a magyarság számára. A cselédek országába lát bele olyat, ami ott nincs. Ezzel néz szembe egyébként Illyés a Puszták népében. Nézd meg a Kádár-rendszert, ezt a cselédmentalitást vitte tovább, és ez a nép nagyon jól érezte magát benne. Nem lehet ez megoldás nálunk sem, ahogy nem lett -és erről NL valahogy elfeledkezik, amikor azt írja, hogy félig szláv nép vagyunk és az oroszokat állítja például; ugye ezen a pánszlávizmuson ők is átestek (tolsztoj, Dosztojevszkij) - az oroszoknál sem az. Vagy te látod valamilyen eredményét?

Valóban felesleges az idézetháború, hiszen egy alanyi ideológus nyilván követ el - és ki nem? - következetlenségeket. Te is tudod, hogy a Kisebbségben-ben letolja a pályáról Petőfit és Eötvöst is, aki szerinte a lehető legrosszabb: zsidó és sváb és még hígmagyar is.

betyár (törölt) 2009.08.11. 13:49:28

@bbjnick:
""Egy irodalom titkos egészsége: alkotóinak önkéntelen munkamegosztása. S ha vannak írók, akik a kultúra nyersanyagát hozzák: az eszmék piacát ismerők ne azt mondják nekik: pfuj," ilyet persze írhat, de azért erős hatáskeltés a cél. Németh, Móricz, Ady mind a nyugatnál kezdték a pályájukat, mondhatnám, ezek a jött és hígmagyarok fedezték fel, és Ady meg Móricz esetében - tartották el őket, vagy juttatták megélhetéshez.

betyár (törölt) 2009.08.11. 13:58:26

@bbjnick:
Maga csal! Máskor is ezt teszi? Az általam idézett szöveg bevezetőjét idézi, de a többi részt nem. Ez nem túl kóser:(((

tewton 2009.08.11. 14:00:14

@betyár:
"ezek a jött és hígmagyarok fedezték fel, és Ady meg Móricz esetében - tartották el őket, vagy juttatták megélhetéshez"*
-- ez így is volt. És ebből mi következik?

*vö. Vas István, Miért vijjog... 1. kötet eleje, a "Közegről" avagy "Újlipótváros és csatolt részeiről"

tewton 2009.08.11. 14:03:52

@tölgy:
höhöhö

"A jövő érdekel mindenkit, azt latolgatják, hogy miként fog alakulni a bal-liberális progresszió sorsa, milyen lesz Magyarország a következő években. Erő és tisztaság sugárzik beszélgetőtársainkból. Egyik-másikukból tettvágy is. Bennük lehet a legnagyobb reménysége Magyarországnak."

a legcukibb, amikor a "még fel nem fedezett" kis borászatokról ír ez a nyomorult.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.08.11. 14:05:15

@tewton: az a maga környéke, ha látja, küldjön már rá néhány még fel nem fedezett kis borászt.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.08.11. 14:15:04

@betyár:

"Maga csal!" --- írja.

Lúf*szt! Ha én csalok, akkor maga is csal! Idézünk. Az idézet, az idézet, kamerád!

:-D (...) :-D (...) :-D ...

ü
bbjnick

tewton 2009.08.11. 14:15:30

@tölgy:
és esetleg néhány jövendő sikeres kisvállalkozót, akik az elmúlt 7 évben még csak tönkremenni tudtak. Valójában ők is csak még fel nem fedezett sikeremberek.

tewton 2009.08.11. 14:17:06

@tölgy:
nem is értem. hogyan van ez. Ildi nénit megverik a boltban, ezt a zsíros maffiózót meg etetik-itatják a háverok. Az élet igazságtalan?

betyár (törölt) 2009.08.11. 14:21:38

@bbjnick:
igen ám, csak ha egy bizonyításból kiveszi annak egyik elemét, akkor nyilván mindenki számára balgaságnak fog tűnni a következtetés. És különben is, tegyük fel, hogy csalok. Ez magát nem mentesíti a saját csalása terhétől, vagyis hibás az érvelése. Az engem nem ment fel a komcsiakasztás bűne alól, hogy a komcsik is akasztottak. Maga csak ne tolja rám a lelkiismerete terhét!:-))

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.08.11. 14:26:15

@tölgy:

"ahogy én látom, NL a Reformáció előtti katolicizmust elfogadja, mint a protestánsok általában, de az azutánit nem." --- írja.

Ennél azért szerintem összetettebb a kérdés. A XX. századelőtől a katolikus egyház óriási változásokon ment át. Németh látta, ismerte ezeket a folyamatokat. Egyik-másik katolikus "mozgalom" fedést is mutatott egyes "népi" törekvésekkel. Az sem titkos, hogy többen, például Szabó Dezső nagyon sokat remélt és várt a "katolikus megújulástól". Több helyütt példaként állítja a kálvinisták elé. Németh is inkább óhajt fogalmaz meg, hogy a Habsburgok által importált és a neobarokk katolicizmust egyre inkább egy új minőség váltja fel. (Ami meg is történt; ma éppen a túlhajtott reformok korrigálásának korát éljük:-)).

ü
bbjnick

betyár (törölt) 2009.08.11. 14:29:30

@tölgy:
@tewton:
Istenem ez a pasi egy kripli, akinek semmi stílusérzéke nincs:(( Ő nem tudja, hogy róla szól Cseh alábbi dala?

Egy világnézeti klub,
tág teret nyit és nyújt.
Számos aktíva fújja és szívja
komolyan a cigarettát.

Fordítsuk hű de remek,
fordítsuk hű de remek,
Feje tetejéről a talpára Hegelt,
passzolj még egy cigarettát.

Kérlek titeket most szóljon az akinek kóla kell,
máma a büfés néni előbb indul el,
bocs srácok....

Kapd el a klubvezetőt
nem árt, ha megkérded Őt.
Kételyeidre frappirozott választ,
ha valaki adhat, csak Ő.

Egy világ nézeti klub,
tág teret nyújtani tud.
A vitakézség alakulásához,
plusz még itt a sikerélmény.

Hű srácok Erdős Ági most beteg,
kár mert, ha köztünk volna főzhetett volna egy
jó kis kávét mindenkinek....

Fordítsuk hű de remek,
fordítsuk hű de remek,
Feje tetejéről a talpára Hegelt
passzolj még egy cigarettát.

tewton 2009.08.11. 14:35:32

@betyár:
igen, igen :)
azóta Erdős (Hankiss) Ági a Fidesz EP-képviselője lett :)
és a klubvezető meg talán már írja a kurvajó könyvet a baloldalról :)

tewton 2009.08.11. 14:43:06

@tölgy: az árokásóról tudom :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.08.11. 14:59:59

@tölgy:

"Ez az egész identitás-politika a barbarizmus egyik formája." --- írja.

Az egész történelem identitás-politika.

A népiről pedig:

Érdekes, hogy Bartók tevékenysége senkinek sem kérdéses. Nagy Lászlót (pld.) már többen kikezdték, pedig ugyanazt tette a költészetben, amit Bartók a zenében. (Ratkó József próbálta ennek az elméleti megalapozását megadni: sajnos, már nem tudta befejezni: de amit megírt, nagyon izgalmas olvasmány.) Az pedig már egyenesen botrány (és/vagy közröhej), ha valaki a társadalom életére próbálja alkalmazni a tradicionális szemléletet.

Márpedig ez lesz, mert nincs más. Kilencvenben mi kihagytuk ezt a lehetőséget, pedig az volt, egy lehetőség. Majd ha a nyugat társadalmai kényszerből megkezdik az átállást, majd mi is rájövünk, hogy tényleg...

Ha már Németh László, akkor:

"1. Csaknem mindenki egyetért abban, hogy a termelést nem lehet magára hagyni… (…) Nem bízhatunk meg a termelés ösztönében, tudatot kell fölé rendelni… (…) Tervgazdaságra van szükség. (…) Azzal hogy lezárja, keretek közé szorítja a kapitalista fejlődést, felszabadítja az emberiség figyelmét a gazdasági életről, (…) s helyet enged lényegesebb emberi teendőknek.
2. (…) A lényeges kérdés: állami alkalmazott legyen-e a termelő, ahogy a szocialisták gondolják, vagy egy országos termelési terv keretei között viszonylag független vállalkozó. (…) El lehet képzelni a tervgazdaságot is, mint vállalkozások hűbériségét, ahol a magántulajdon helyébe a munkabizomány lép; a birtokos felelős a közösségnek, a közös terv szolgáltatásokat szab ki rá, de megőrzi a nagy kollektív kereten belül egyéni függetlenségét… (…)
3. (…) Az új politikának meg kell fékeznie a bürokráciát. Mihelyt lazul a szigorú állami központosítás, s a kisebb helyi csoportok a maguk lábára kapnak, megszűnik egy csomó élősködő hivatal, s a tisztviselői rendet alulról is göngyölgetni kezdi a termelők tiszteletbeli tisztviselése. (…)
4. (…) A hűbériség össze tudta egyeztetni a tervgazdaságot a kis emberi csoportok függetlenségével. (…) Terv és központosítás nem jelentik tehát ugyanazt, és ha ugyanazt jelentik, föltétlen elpusztítják az állam emberi tartalékait. A terv egészséges kiegészítője a kis csoportok, tájhazák, községek, céhek viszonylagos önállósága. Egy nemzet életereje ezekből merít, s a terv rendeltetése ezeket a kis csoportokat úgy fűzi össze, hogy minél kisebb legyen köztük a súrlódás. A mi társadalmunk, s úgy látszik, a szocialista és fasiszta is, alárendelő társadalom; az új politika a mellérendelésnek legyen a művészete. (...)"

Nevezzék majd/nevezzük majd bárhogyan is, ez lesz az új irány.

ü
bbjnick

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.08.11. 15:10:02

@bbjnick: akkor inkább olvassa az eredetit, Röpkét.

"Az egész történelem identitás-politika." - egy fityiszt, bocs. kicsit nemzetállamira sikeredett a történelem tanulmánya, pedig azok csak 200 évesek.

A "jó kormányzást" nem azzal azonosították, hogy minek vallja magát. Erényeket vártak el, nem identitást. Azt neveztem barbárnak, akit fittyet hány az erényekre. "Izének" vagy bármi másnak lenni nem jelent önmagában semmilyen erényt sem.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.08.11. 15:14:55

@betyár:

"A cselédek országába lát bele (Németh)olyat, ami ott nincs." --- írja.

Ha megnézzük a ma Magyarországát, ki gondolná, ha nem tudná, hogy milyen kapacitások szunnyadnak benne. Így volt ez azzal a "cselédek országával" is. Nekem még volt szerencsém egy erősen paraszti, itt-ott kifejezetten archaikusan felépülő/működő családban felnőni. Tudod, hogy egy ilyen közösség mindig annyi, amennyit a "társadalompolitika" megenged neki. És soha nem érte el a teljesítőképessége határát. Nem volt rá módja. Így volt ez a kádárvilágban és így van ez ma is. Ezen kellene egy kicsit elgondolkozni.

ü
bbjnick

betyár (törölt) 2009.08.11. 15:47:33

@bbjnick:
Azt hiszem, félreértett. Cseléd alatt azt értem, amiről Illyés ír: tulajdon, föld, ház nélküli szerződött "jobbágy", aki magát az "urak" világa alattinak tekinti. Aki eltartott. Ők azok, akik soha nem gazdálkodtak a sajátjukon. Ennek semmi köze az archaikusan felépülő, erősen paraszti családhoz.

"Magyarország művelhető területeinek csaknem felét a puszták cselédjei mívelik. Erkölcsben, szokásban, világfelfogásban, de még járásban és karjának mozgatásában is ez a népréteg minden másiktól élesen különbözik. Még a falvak mögött is eldugva és elzárva, tökéletes elszigeteltségben él. Egésznapi, sőt vasárnapi elfoglaltsága miatt a pusztát szinte sohasem hagyja el, lakhelyén hozzáférni pedig a nagy távolság, a rossz utak, a különleges hazai viszonyok miatt, de e nép ősi bizalmatlansága miatt is nehezebb vállalkozás, ahogy gyakran emlegettem, mint egy középafrikai törzs tanulmányozása.....
A puszták népét, valami homályos ösztönből vagy szégyenkezésből, sokáig nem is tekintettem a magyar nemzethez tartozónak. Gyermekkoromban sehogysem tudtam azonosítani azzal a hősies, harcias, dicső néppel, amilyennek a magyart ott a pusztai iskolában tanultam. A magyar nemzetet valami távoli, boldog népnek képzeltem s szerettem volna közte élni; szomorú környezetemből úgy sóvárogtam utána, akár a mesék hősei után. Minden nemzetnek ragyogó eszménye van saját magáról s én ezt az eszményt tartottam valónak, ezt hajszoltam s egyre több eleven magyart kellett megtagadnom. Jóval később, külföldön, Németországban és Franciaországban kezdtem eszmélni; eszmélésem, nemzetfeletti elveim ellenére is, fájdalmas volt és megalázó......

A puszták lakóitól, így van, semmi sem áll távolabb, mint az a büszke rátartiság, amely az általános hit szerint fajtánk sajátja s mely különben nemcsak a világ minden dzsentrijében van meg, hanem megvan a világ minden független kisbirtokosáéhoz hasonlóan a mi kisbirtokosainkban is. A puszták népe, tapasztalatból, saját magamon észlelt tapasztalatból tudom, szolganép. A puszták népe alázatos; nem számításból vagy belátásból az, hanem meglátszik még a tekintetén is és abból is, amint akár egy madárkiáltásra fölkapja fejét, hogy örökségből, szinte vérmérsékletből, évezredes tapasztalatból az. A magyarság eredetéről szóló elméletek közül egy se hatott rám olyan revelációszerűen, a szívre tapintás olyan bizonyosságával, mint az a legújabb, amely szerint a magyarok nem Árpáddal jöttek e hazába, hanem még Attila csöndes málhahordói gyanánt, ha ugyan már nem Attila előtt. Mindenesetre csöndességüknek köszönhették, hogy sem a húnokkal, sem az avarokkal egyetemben nem verték se ki, se agyon őket, hanem életben maradhattak és szolgálhattak a húnok után itt, hol az avaroknak, hol a frankoknak, mindenkinek, aki épp nyakukra ült és végül Árpád kemény, öntudatos turk vitézeinek, akik államot gyúrtak ebből a hallgatag, munkás népből, amely mindenét, még gyönyörű ugor nyelvét is átadta a nemes hódítóknak, ahogy ez már a történelemben a hódítók és a meghódítottak között törvényszerű.

Az bizonyos, hogy ami jót és szépet szolgáról el lehet mondani, az mind ráillik a puszták népére, amely nyelvben, szokásban, arcvonásban országszerte szinte hibátlanul őrzi ma is valamilyen fajta ősi alkatát. Nem házasodott össze más népekkel, még a szomszédos falusiakkal sem, főleg azért, mert senki sem volt hajlandó véle összeházasodni. Igénytelen ez a nép; engedelmes annyira, hogy már parancsolni se igen kell neki, telepatikusan megérzi ura gondolatát s már teljesíti is, amint az olyan szolgához illik, akinek már apja, anyja, dédje és üke is egy helyben és egy fajta urat szolgált. Ösztönösen ismer minden házi szokást, mindenre kapható s dolga végeztével egy figyelmeztető szempillantás nélkül kiódalog a szobából csak úgy, mint az életből vagy a történelemből. Semmi veszély, hogy körükben a titkos választójog, például, meglepetést hozzon. Nincs az a titkosság, amelynél titkosabban ők ne éreznék meg, akár olyan távolságról is, mint ide Párizs, uruk akaratát vagy kívánalmát, vagy atyai tanácsát és azt fogják követni, ahogy a multban is rendesen azt követték. Ha nem követték volna, ma nem volnának itt, nem volnának szolgák. A közvetlen dologra, igaz, nógatni kell őket. De ellentétben van ez eredendő engedelmeskedési ösztönükkel? Egy néprétegnek nem épp az a jellemző sajátsága, hogy ellentétekből van összegyúrva? Ezért nem ismerhető meg az első pillanatra, ezért kell minden oldalról megkerülni. Az igazi szolga a nagy dolgokban szolgai. A kar tán lusta, de a lélek frissen hajlik.
A puszták népe a legjobb államalkotó elem, mert a legnagyobb tekintélytisztelő. Bizonyos, hogy a tekintély tisztelete is nevelés eredménye, de oly régi s oly alapos nevelésé, hogy ma már e nép vérébe itatódott, idegzetébe szüremlett s szinte ösztönévé vált. Igazuk van, akik ezt mint jellemének legősibb alapvonását említik." (Puszták népe)

én erről beszéltem.

betyár (törölt) 2009.08.11. 15:57:07

@tewton:
Csak még előbb rácsodálkozik erre a jútúbról letöltött a Kádár-kor szabadságát megéneklő furcsa-érdekes, szemet megfényesítő gitáros igricre-hírmondóra, Cseh Tamásra

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.08.11. 16:31:15

@tölgy:

"akkor inkább olvassa az eredetit, Röpkét." --- írja.

Jó, legyen Röpke:-) Ámbár Németh, Röpke vagy Ratzinger, nem a név a fontos, hanem a gondolat:-)

""Az egész történelem identitás-politika." - egy fityiszt, bocs. kicsit nemzetállamira sikeredett a történelem tanulmánya, pedig azok csak 200 évesek." --- írja.

Ez a fogalom egy erősen szűken értelmezett megközelítése:-) Létezhetett volna például a rendiség identitás-politika nélkül? :-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.08.11. 16:39:20

@betyár:

"én erről beszéltem." --- írja.

Értem.

Megdöbbentően szép szöveg, nagyon jó újraolvasni:-)

Eszembe jutott, hát megkérdezem: Lehet csodálkozni azon, hogy aki úgy tudott a "fajtájára" nézni, mint Illyés, mindent megtett annak felemeléséért?

ü
bbjnnick

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.08.11. 22:18:52

@betyár: @bryan:

és ki beszél most a balosokról? cseh tamás jobbos volt, minkét lakiteleki sátorban ott volt
nektek mi f bajotok van?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.08.11. 22:24:11

gazdaságilag én is balos vagyok ti szerencsétlen hülyék.
az állam, a király legyen erős.
de az ideológiám konzerv, ti tényleg ilyen hülyék vagytok?

Alfőmérnök 2009.08.11. 22:25:47

@tölgy:
Nem valószínű. A kisebbségben 1942es, a Jewish Problems 43as:

www3.interscience.wiley.com/journal/119795255/issue

Egyelőre ennyit sikerült kinyomoznom.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.08.11. 22:29:27

@bbjnick: de ezek a népiekre mind azt mondják hogy balos? ezek szerint ők azt hiszik hogy a népiek csak balosak lehetnek? most esett le! ezek ostobák! azt hittem eddig, hogy konkrét népiesekről beszélnek!
ezek megvesztek!
van balos nép, meg van jobbos nép, oké?

tewton 2009.08.12. 01:21:09

@bbjnick:
@tölgy:
@betyár, Grift:

a helyzet CsehTamás szerint (tragikus téma, de vicces előadás)

www.kulturpart.hu/mozgopart/14252/egy_igazi_cseh_tamaspremier_egy_eddig_ismeretlen_video

Téglagyári Megálló 2009.08.12. 08:17:43

@bbjnick:

bbj, nekem azért kétségeim vannak ezzel a másra mutogatással kapcsolatban

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.08.12. 08:25:17

@tewton:
ez is olyan népies-balos dolog? kérdezzük meg tölgyet! :)

tewton 2009.08.12. 09:21:55

@Grift:
ehhh, én már elvesztettem a fonalat :)
mindenesetre én aktuálisan szeretem egy kissé szdsz-kritikának hallgatni ezt a nótát :) akkor is, ha nem az eredetileg

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.08.12. 09:22:10

@Grift: & @tesz-vesz:

Valahol fentebb azt írtam egy kommentben, hogy a ballib 1990-ben tematizálta nekünk a közbeszédet és mi azóta is abban a csapdában vergődünk. Ők megmondták akkor, hogy, per definitionem, ez-az-amaz, így-úgy-amúgy és mi nem tudunk ettől máig igazándiból elszakadni.:-( Szerintem sok igazság van ebben (amit fentebb írtam):-D

"A mi társadalmunk, s úgy látszik, a szocialista és fasiszta is, alárendelő társadalom; az új politika a mellérendelésnek legyen a művészete."

No, most ez jobbos vagy balos gondolat? Esetleg újbalos? Vagy újjobbos? Vagy attól függ, hogy ki mondja?:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.08.12. 09:28:25

@Téglagyári Megálló:

"Tudod, hogy egy ilyen közösség mindig annyi, amennyit a "társadalompolitika" megenged neki."

Erre gondolsz?

(Szerintem) ez nem másra mutogatás, hanem éppen ellenkezőleg: ez saját felelősségünk beismerése. A kérdés az, hogy hol állunk mi ebben a leosztásban.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.08.12. 09:35:40

@tewton:

A magyar paraszt c. dal valamikor 1990-ben jelent meg.

1997-ben pedig ilyen is megjelent már:


www.youtube.com/watch?v=DK4-J9ecy9w

ü
bbjnick

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.08.12. 09:38:12

@tewton:
kérem, ha ez az eszdéesz lét előtt született és jelenleg eszdéesz kritikának hallható, akkor micsoda? na, még tessenek gondolkodni, meg lesz az! ...és úgy van! an-ti-sze-mi-tiz-mus! :))

betyár (törölt) 2009.08.12. 09:40:27

@Alfőmérnök:
Az én kötetem szerint a Kisebbségben '39-es

tewton 2009.08.12. 09:42:59

@Grift:
nem, dehogyis ... na, tudja, voltak azok a jövőbelátó zsidók ... na, minek is mondják.
hopp, beugrott.

prófécia
ez az
prófécia

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.08.12. 09:51:12

@betyár: @Alfőmérnök:

A Kisebbségben nálam is 1939-es.

De kérdezem szeretettel, nem lehet, hogy Polanyi valamelyik korabeli folyóiratban már korábban közölt valamiféle cikkecskét, tanulmánykát, amiben elelmélkedett a linzi esetről (is)? Németh elég "olvasot" iskolaorvos volt.:-D (Már 1932-ben Ferdinand Fried rajongó volt:-D) Nem mondom, hogy így volt. De kizárható?

ü
bbjnick

betyár (törölt) 2009.08.12. 09:51:40

@tewton:

igen-igen, köszönöm! hajlamosak vagyunk néha elsiklani a lényeg fölött.

betyár (törölt) 2009.08.12. 09:54:44

@tewton:
Szerintem is hülye-belvárosi-éertelmiség-paródia

betyár (törölt) 2009.08.12. 09:56:57

@bbjnick:
Jaj, ne tréfálj velük, még a végén kénytelenek lesznek elolvasni a minőség forradalmát!

betyár (törölt) 2009.08.12. 10:04:46

@Grift:
Nem az szdsz-lét előtt született:)), de még a párt előtt sem. Az szdsz-lét jóval régebbi, és 1989-ben már a párt is megvolt.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.08.12. 10:28:25

@betyár:
nahát, egy székletben dinnnyemag szemelgető!? lol

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.08.12. 10:48:14

@tewton: ez tényleg jó. Bár, talán nemcsak a szadeszeseket fikázza benne, hanem a népieket is :P

Ez a Cseh Tamás egy őstirpák volt.

www.zeneszoveg.hu/dalszoveg/46069/cseh-tamas/paraszt-zeneszoveg.html

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.08.12. 10:59:24

@tölgy:

Cseh Tamás igazi ivócimborákra talált a "népiekben". Egy valamirevaló "szegénylegény" szolidáris az cimboráival.

"Ez a Cseh Tamás egy őstirpák volt."

No, most ez a kijelentés kit jellemez?:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.08.12. 11:07:15

@betyár:

Én nem tréfálkozom. Komolyan gondolom, hogy a ballib annakidején olyan sikeresen húzott be bennünket a csőbe, hogy azota is attól nyögünk. Az benne a szép, hogy ellehetetleníti a párbeszédet:-(

Most jutott eszembe, hát ideírom: meg kell nézni az MDF sorsát, az mintaszerűen mutatja, hogyan működik ez a méreg:-(

ü
bbjnick

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.08.12. 11:13:33

@bbjnick: maga nem ismeri a tirpákblogot?

[csodálkozik]

Elmagyarázzam mi annak a helynek a lényege?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.08.12. 11:18:11

@tölgy:

No, kéremszépen! Ahol Lovas Istvánt bántják, én olyan blogot nem olvasok!

:-D (...) :-D (...) :-D ...

ü
bbjnick

tewton 2009.08.12. 11:31:20

@bbjnick:
Lovas Istvánt?

[csodálkozik]

nem, ez nem az a szemüveges.

tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com/

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.08.12. 13:02:33

@tölgy: & @tewton:

A tirpákbokrétásnak nemrégiben volt egy kis "afférja" Lovas "Nagyember" Istvánnal:-)

Erre próbáltam utalni:-)

És ha már tirpákbokrétás! Nem tudom tudják-e, hogy honnét a kifejezés?
Minek a "negatív parafrázisa" a "tirpákbokrétás"?

És még mondja valaki, hogy a lobbantak nem mérgezték meg a közbeszédet?! :-D


mek.oszk.hu/02100/02115/html/2-840.html

És: Cseh Tamás és a "tirpákság" viszonyáról: az utolsó közös lemezükön (2004-ben) Cseh és Bereményi (többek között) ilyen dalokkal rukkolt elő:

Desiré mauzoleuma


www.youtube.com/watch?v=gnni-F07czg

Ballada öcsémről


www.youtube.com/watch?v=j0-YINpA2lY

Dodó néni


ttp://www.youtube.com/watch?v=AIQ4V8d9NQc

Nem csoda, hogy egyeseknek kényszerük támadt még holtában is belerúgni szegény Cseh Tamásba!

ü
bbjnick

betyár (törölt) 2009.08.12. 14:38:38

@bbjnick:
Úgy látszik, sorozatosan félre értjük egymást:)). A ne tréfálj arra vonatkozott, hogy amit írsz( az erősen hasonlatos NL. gondolatához, hogy az osztálykülönbségek összetöredeztek, az ellentétek, konfliktusok oka ezért nem ez.), annak megértéséhez nem árt ismerni a Minőség forradalmát. Semmi fikázás nem volt benne.

tewton 2009.08.12. 14:46:54

@bbjnick:
ó, tényleg.
Én a Haladás folytonos hullámverésében olvasom a Tirpákot, ezért ez az affér kimosódott ...
Tirpákbokrétás -- a név szerintem nem innen jön, inkább egy spontány fikciónak gondolom, de erről KGBt kéne kérdezni. Tirpákbokrétás és környéke a mucsai kozmosz, Komoly Tényezőkkel, Lancia Thesisekkel, satöbbi.

tewton 2009.08.12. 16:37:19

@betyár:
a "csetlő-botló kisember" szempontja. Ahogy a Fátyolosszemű Böszme mondaná.
:)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.08.12. 17:45:19

@betyár:

"Úgy látszik, sorozatosan félre értjük egymást" --- írod.

Nem baj az:-) Szeretek tisztázni:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.08.12. 17:56:27

@tewton:

"erről KGBt kéne kérdezni"

Hát kérdezzük meg tőle!:-)

Megyek és megkérdezem:-D

ü
bbjnick

Manyi Béci 2009.08.12. 18:05:41

@bbjnick:
Hogy maga milyen tájékozott ember.:)
Most hozzon valamilyen forrást Berkenyemagosra is, legyen szíves.

De kérdezgethetik KGB-t is, kíváncsi lennék, mit válaszol:)

tewton 2009.08.12. 18:12:37

@Many Béci: :)
bár a bokrétásban Gizike virágos lelkét is érezni lehet :)

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.08.12. 18:58:39

@bbjnick: Olyan szívesen elolvasnám, amit ír, de mindig odarakja a végére, hogy

ü
bbjnick

és ezzel felbosszant.
Ne haragudjon.

ü
Loxon

Alfőmérnök 2009.08.12. 20:13:23

@bbjnick:
Nekem 42es kiadás van meg (sajna csak a III-IV, úgyhogy nem tudom elolvasni az idézett szöveg folytatását). Magyar Élet, felelős kiadó: Püski.
Érdekes, hogy az OSZK meg az FSZEK katalógusában sincs 39es példány. :)

Ja, Németh ölég művelt volt (termtudományosan is). A drámái viszont szvsz didaktikusak.
Ennek a Polányi-ügynek még lehet, h utánanézek valamikor.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.08.12. 20:27:35

@Manyi Béci: Manyikát kicsaltuk a budiból!
NL, Cseh vagy a népiesek lehettek ilyen hatással rá?

Téglagyári Megálló 2009.08.12. 23:45:18

@bbjnick:

Nem ismerek Tótrekettyés nevű falut. Lehet, hogy rossz nyomon járok?

tewton 2009.08.13. 00:19:55

@Alfőmérnök:
"Ja, Németh ölég művelt volt (termtudományosan is)."

Ne is mondd. A végén még állást kell foglalni, hogy akkor evolucionista vagy kreacionista volt-e :)
(de a drámái tényleg olyanok)

@Téglagyári Megálló:
hideg, hideg ...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.08.13. 15:57:16

@Alfőmérnök:

Rajtam ne múljék:-)

"(...) A pángermán mozgalmat az asszimiláns Friedjung alapította meg Linzben, egy másik zs*dó: Adler, s egy igazi német, Schonerer társaságában 1880-ban. Amikor a németek még nyugodtan viselték széttagoltságukat - a jövevény Friedjung ebbe már nem tudott belenyugodni. Két év múlva az új pángermán mozgalom kizárta a zs*dókat, s Friedjung helyét Schonerer foglalta el. Vele kezdődik a német antiszemintizmus. A megsértett Adlernek eszébe jutott Lassalle és Marx: s megalapította az osztrák szociáldemokráciát. Lehetne-e három mondatban jellemzőbbet mondani mindarról, ami ötven év óta a világban történik? Az európai szocializmusnak (éppúgy, mint a zs*dóságnak) óriási szerencsétlensége, hogy ez az adleri sértődés kerítette hatalmába. "A zs*dóság abban a vágyában, hogy teljes polgárnak érezhesse magát, mindazokat a hagyományos életformákat el akarta töröltetni, amelyekhez születés szerint nincs teljes joga." De mi lesz, ha a népek nem akarnak kivetkőzni a kedvükért teljesen magukból, s utolsó szorultságukban azokat az elveket szegezik ellenük, amelyeket a marxizmusban az ősi Európa ellen ők alkottak meg? (...)"

Németh László: Kisebbségben (1939). in: Németh László: Sorskérdések. Magvető Kk. - Szépirodalmi Kk., Bp., 1989., 457. - 458. p.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.08.13. 16:01:02

@Téglagyári Megálló: & @tewton: & @Manyi Béci:

Kérdésemre Kovátsch Gamma Bertalan a következő választ adta:

"Kovátsch Gamma Bertalan írta...
Bbjnick, a tirpakbokretas szo a blogkozosseg altal szentkent tisztelt Hondor B. Margittol szarmazik, aki a blogkozosseg felkeresenek engedve tavozott, hogy aztan soha ne terhessen ide vissza.

Ezert aztan szentkent tiszteljuk mindaddig, amig meg nem probal visszaterni.

Akkor viszont nem lesz konyorulet.

Hondor B. Margit (a szent) alapitotta a tirpakblogot. En meg ujraalapitottam a 2007 majusi sajnalatos esemenyek utan.

2009. augusztus 12. 17:30"

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2009.08.14. 14:50:41

@bbjnick:
Kösz.
Polányi-ügyben ezeket találtam:
1936os:
An Attitude Toward Jews and Non-Jews
(asszem kézirat)

További kéziratok kézirat ebből az időből:
On the Position of Jews
Can the Jews be Assimilated?
Nem tudom, ezeket pubilkáta-e.

VISZONT: a Jewish Problems magyarul (előtte van valami gagyi tanulmány, a Polányi-szöveg a lábjegyzetek után van):
www.polanyi.bme.hu/folyoirat/2004/2004-08-polanyi_mihaly_a_zsidosag_asszimilaciojarol.pdf

Vannak benne erős részek. Különösen érdekes a VIII pont.
„A zsidók sok szempontból még mindig elmaradottak és sokat tanulhatnak modern civilizációnk építőitől, a nagy nemzetektől. Jövevények vagyunk; így, bár sohasem engedhetjük meg, hogy az egyenlő állampolgárságra való jogaink a legkisebb mértékben is csorbát szenvedjenek, be kell látnunk, hogy a gyakorlatban ez nem mindig valósulhat meg. Hogy egy zsidó beleszólási joga azon nemzet ügyeibe, amelyben él meddig terjed – és nem-zsidó honfitársai e jogát meddig ismerik el – az a zsidó személyétől és helyzet jellegétől függően változik. Ezért nehéz meghatározni a zsidók egymás közti viszonyait is. Az asszimiláció óhatatlanul eltávolodást jelent; de nem jelenti azon kölcsönös kötelezettségek elvetését, amelyeket a tisztességtudás megkövetel az egymással rokon emberektől, főleg ha azonos problémákkal kell szembenézniük.
Rengeteget kell még tenni, hogy e kérdések megoldódjanak. Ehhez a munkához azonban több őszinteségre van szükség, mint amennyi idáig a zsidó irodalomban megnyilvánult. Meg kell szabadulnunk az öndicsérettől és az önsajnálattó, amivel néhány kis zsidó publicista megszégyeníti társait. Jobban tennénk, ha másokra hagynánk, hogy kiirtsa az antiszemitizmust, főként az angolszász világban. (...)Inkább saját lépéseinkre vigyázzunk és ne engedjük meg magunknak olyan durva gesztusokat, mint amikor egy cionista vezető így idézi önmagát: „elsősorban zsidó vagyok és csak másodsorban ember”. Ilyen kihívás csak elrettenti barátainkat és örömet okoz ellenségeinknek. Azt hiszem leginkább egy alapos zsidó önkritikára van szükség, amelynek során ősi prófétáink nyomában minden gyarlóságunkat megostorozzuk. E folyamat létrehozná az igazi szolidaritást és felpezsdítené önértékelésünket.”

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.08.14. 18:48:41

@Alfőmérnök:

Köszönöm én is a linket! Elolvasom.

Az idézett szöveg is bizonyítja, hogy értelmesebb dolog volna olvasgatni, mint ész nélkül antiszemitázni/zsidózni/diszkriminálni (csak az vegye magára, akit illet!:-)): olvasgatás közben esetleg még az is kiderülhet (mint ami ez esetben Németh Lászlóval kapcsolatban), hogy amit sokak "fasiszta szövegként" bélyegeznek, az nem más, mint a korabeli "értelmiségi közbeszéd" szerves része.:-) S ha még figyelmesen is olvasunk, rájöhetünk, hogy számos tanulságot hordoznak ezek a szövegek a ma számára is.:-)

ü
bbjnick

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.08.14. 20:27:54

@bbjnick:
a gondolkodás általános elsekélyesedése miatt esély sincs, hogy ne a mát vetítsék az emberek a múltra. szinte kilátástalan kínlódás a mai metódus mellett az értelmes beszéd. új rend kell.

Larus 2009.08.15. 00:25:22

Megkésve, de én is lerovom tisztelem. Rákfrancos élet. Szép volt a poszt. Szépek voltak a Cseh Tamás dalok. Nyugodjék békében.

Sok dalát leszedtem hallás után a piros kockás borítójú füzetembe. Talán leginkább a Horváthország nőtt a szívemhez, azt most is bármikor eljátszom gitáron. Meg persze a Micsoda újtaim voltak nekem. A Levél nővéremnek 2-ről a Budapest II-t (az Első levélrészlettel együtt) közösen énekeltük a koleszban az egyik szobatársammal. Közben vigyorogtunk mint az idióták, annyira jó volt!

Bp II.: www.youtube.com/watch?v=K5GDyCh2tnc&feature=related
Horváthország: www.youtube.com/watch?v=3tlWqKvT_hg
Anna ("rákfrancos élet"): www.youtube.com/watch?v=q1LY609Iiqo
Micsoda útjaim voltak nekem: www.youtube.com/watch?v=PJCCHCkd4aM

Alfőmérnök 2009.08.15. 23:36:39

@bbjnick:
Egyetértek. (Ezért idéztem a szöveget.)
Nem mond ellent annak, amit írtál, de azért annyit megjegyeznék, hogy sok esetben még olvasgatni sem kéne. Elég lenne "csak" gondolkodni. :-)

Bell & Sebastian 2009.08.17. 02:12:58

Kedves virtuál-barátok!
Jól és okosan beszéltetek, ím a jutalmatok:

www.youtube.com/watch?v=fBniqpqTZLg&feature=related

Bell & Sebastian 2009.08.17. 11:27:59

Ady Endre: Biztató a szerelemhez

Szép asszonyom, a szerelem
Ötlettelen és ócska jószág,
És mégis, hidd el, ez az egy
Hajszás valamink: a valóság.

Az ember mindent elfeled,
Élni, hazudni, halni, adni,
De csók-kérő daganata
A sírban sem fog lelohadni.

Drágám, az évek és napok,
Hidd el, nem lesznek sohse szebbek:
Holnap s mindig az emberek
Ölelnek, szűlnek és temetnek.

Valahogyan, valahogyan
Ezt kellene feledni máma.
Ez a kicsi kis feledés:
Ez az emberek boldogsága.

Édes, ugye, mi feledünk?
Drágám, ugye, a napok évek
Nem rontják meg a mámorunk,
Nem rontnak meg engem s téged?

Olyan mindegy, mint szeretünk,
Olyan mindegy, csókunk mifajta,
Olyan közeli a Halál
S olyan nagyszerü győzni rajta.

www.youtube.com/watch?v=HB9Ay9RGPww&feature=related

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.08.17. 17:11:15

@Bell & Sebastian:

:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.08.17. 17:14:09

@Grift:

"új rend kell"

Ez igen jól hangzik!

Termékmintát tudnál küldeni?:-)

ü
bbjnick

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.08.17. 20:27:30

@bbjnick:
:))
dolgozom rajta. hozott anyagból persze, franco, salazar, pinochet. vagy a kiáltó tömeg a kassai bevonuláskor: horthy! kánya! imrédy! :))

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.08.17. 21:50:50

@Grift: Oké, csak egy apró megjegyzés: a kassai bevonulást megelőzte a cseh hadsereg kivonulása. Beültek a páncélosaikba, összekapták a golyószórókat, azt csá.
Pár nap múlva érkeztek a magyarok, lóháton, nyikorgó szekereken. Családi sztori: a Kassaiak eléggé meg voltak ijedve.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.08.18. 07:34:38

@Grift: @gloire: hát még amikor megjelent díszmagyarban az új, anyaországból átvezényelt adminisztráció.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.08.18. 08:39:09

@gloire:

megijedve? hát igen. a magyar hajlamos a kollaborációra, aztán meg szorong. :)))

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.08.18. 09:50:22

@Grift: kollaborációra? Valamit félreértettél.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.08.18. 10:02:44

@gloire:
nem biztos. de szívesen olvasnám, de tényleg, hogy a családi legendáriumban hogy maradt meg, mi volt az oka a szorongásoknak, valami általános, a változásoktól való félelem, a cseh felvilágosultság-kontra barbár magyarország... ilyesmi. :)

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.08.18. 10:11:14

@Grift: Leírtam: a fegyverzetük teljesen anakronisztikus volta okozta egyeseknél. Hogy ez mennyire volt általános nem tudom, nem kassai a család, nagyapám a bevonulók közt volt, tőle van a történet.

szubjektiv 2009.08.18. 18:52:09

A világ varázstalanítva lett nekem azzal, hogy elment.
Olyan, olyan jó, hogy volt!
Hogy lehet ezt megköszönni?

Bell & Sebastian 2009.08.18. 23:11:50

@szubjektiv:

Szerintem addig élünk, amíg csak egyvalaki tudja a nevünket. Gondolj rá, csak ennyi.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.08.19. 10:45:28

@Gasper:

www.youtube.com/watch?v=DD7LjafCueU&feature=related

még egy kis nosztalgia. 3.45-nél nesze neked tót nyelvtörvény! ;)
süti beállítások módosítása