Suhancosról
2009. október 09. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Suhancosról

  Feloszlott a Suhancos zenekar és nem örülök. Mi több, szomorúan mélázom, épp abban a hangulatban, amit a Suhancos olyan jól meg tudott fogni. Honnan is kezdhetném: van ez a hiphop nevű, mára elkurvult popzenei műfaj, aminek a peremvidékén azonban időről időre felbukkannak olyan előadók, akik a laza szövegelés és a költészet határmezsgyéjén, jól eltalált (lehetőleg minnél piszkosabb) ütemekre életszagú történeteket mesélnek egy-egy ismeretlen mikrovilágról, vagy szellemes, verbális keménykedéssel oltanak mindenkit maguk körül.

  A Suhancos is ezek közé tartozott: a kecskeméti lakótelepi gyerek, Kőházy "FankaDeli" Feri és Szabó Balázs kettőse új - és nagyon (de kisbetűsen) magyar hangulatú - dolgot tudott létrehozni: a melankolikus rapper és a rengetegen hangszeren játszani tudó népzenész-énekes duója afféle folk-hiphopot teremtett. Szerelmi csalódások, hajnalig folytatott piálások, kisvárosi léthelyzetek, éjszakai bandázások történetei keveredtek itt köldöknéző világmegfejtéssel, népies kesergéssel. A fenti fotót nagyon eltalálták: két vidéki huszonéves üldögél maga elé nézve egy délelőtti külvárosi utcán. Ez volt a Suhancos: FankaDeli szövegeléseire Szabó Balázs válaszolt, kicsit szürreális énekbetéteivel és persze népi hangszerek garmadával, barkács-hiphop alapokkal. Érződött rajtuk az alkotás öröme, a tétnélküliség görcsmentes szabadsága. Nem volt minden szövegük sziporkázó, de miért is kellett volna annak lenniük, porosabb annál a valóság is.

  A Suhancos nem volt tökéletes, a Suhancos épp ezért tökéletes volt. A magába forduló sufnizenekart szerencsés módon felkapta az átalakult MR2, így ismerte meg őket a nagyközönség. FankaDeli nemzeti kamingaut számát, a Magyar Földrét mi is közöltük (sajnos tévesen) Suhancos név alatt tavaly.

  A törés azonban bekövetkezett: Szabó Balázs megelégelte FankaDeli egyre gyakoribb jobbikos szerepléseit, és jelenleg úgy tűnik, elváltak útjaik. A hírérték nem lenne több egy fiatal, tehetséges zenekar megszűnésénél, ha nem társulna hozzá a politikai vonulat - ami pedig jóval túlmutat a Suhancos eseténél.

  Politika ütközik itt a művészettel, az egyéni hang ütközik a mozgalmárkodással. Mélyről érkezett vagy éppen személyes bizonytalanságba kerül művészek válaszútja ez a 20. század óta. Adott egy ügyes vidéki fiú, aki - pont a Suhancosban is hallható módon - keresi a helyét a világban. Látja, hogy baj van, megrendültek a régi értékek és erről - jobbára közhelyek nélkül - még szövegelni is tud. Még arra is képes, hogy önálló hangot találjon, és kisebb sikereket arasson.

  Aztán jön a Mozgalom, így nagybetűvel, több ezer taggal, több százezer szimpatizánssal, egyforma öltözetben, egyforma gondolatokkal. És a művész felfedezi magának a mozgalom erejét, a tömegek sodrását, és nem bír ellenállni a csábításnak, hogy elfogadja a tömeg igazságát. Azt veszi észre, hogy korábban pár ezres nézettségű videóit már több százezren nézik meg, főleg akkor, ha pont arról beszél, amit a mozgalom tagjai hallani akarnak. Alig egy-két év alatt eljut a mozgalom élére, együtt koszorúzik a vezetőkkel, előadást tart szerte az országban pártalapszervezeteknek, és végül kampánydalt ír a magasra jutott, öblös termetű joghallgatónak.

  FankaDeli őszinte, rendes srác. Elhiszem, hogy hisz. Egy pártban, egy mozgalomban hisz, ismerős a szituáció, ugye? Sőt, a csatlakozását tartja a valósággal való szembesülésnek, lásd későbbi idézetét.  Szószátyár legényről lévén szó, mindent bőségesen megír a blogjában. A Suhancos feloszlásának történetét is, sértődés nélkül. Ebből következzen néhány idézet, ami megvilágítja két jóravaló fiatalember elválását, mert az egyik nem kér egy mozgalommal való azonosulásból, a másik pedig abban látja önmaga kiteljesedését.

  „A hazafiság elvette a "barátaim" és most elveszi "tőlünk" a Suhancost is, de ha valaki ismeri FankaDelit, akkor tudja, hogy nem fogok alkudni az értékrendemmel kapcsolatban... A történet talán legkritikusabb pontja a Magyar földre című szám története a csapat életében... Bizony Balázs is beleesett abba a hibába mint oly sokan, hogy ez valami "fasiszta-rasszista-trappista" dolog és ebből kifolyólag a Suhancos hajszál híján feloszlott. Nagyon érzékeny helyen döfött belém ez az ügy és a mai napig fájdalmas ha visszagondolok arra, hogy órákon át soronként kellett magyaráznom a Magyar földre című dalt felnőtt embereknek. A legdrámaibb az egészben, hogy nem akarom és akkor sem bántottam őket, hiszen tulajdonképpen erről szól a munkásságom, hogy szemléltetem mekkora nagy a baj a fejekben...

  Szeretném megismételni, hogy az én személyes véleményem az, hogy Balázsnak túl szűkös a rálátása a történetre és alapvető fogalmakat nem rakott helyre magában. Ezt magam számára a kusza életvitelével magyarázom és valóban képtelen vagyok haragudni ezért rá... Ami sokkal inkább a tanulság része lehet az az, hogy Balázs vázolt számomra egy olyan paradoxont amin nem tudok túllépni, így valóban közös megegyezés az "oszlatás". Balázs példája nagyon egyszerű. A következőről van szó. Ha változik a világ valamelyest és már nem fognak fasiszta-rasszistának titulálni, akkor nem akarja azt, hogy amiatt hívjanak minket valahova mert, hogy mi "beleillünk a képbe". Ez valóban egy olyan pont ami összeegyeztethetetlen az értékrendemmel, hiszen nem ítélhetem el azt ha valami megvalósul az emberek ébredéséből. Balázs szerint kényelmetlen lenne ha egy idő után olyan helyekre hívnának minket ahova addig nem, szerintem pedig pont azt jelképezné, hogy volt értelme a munkáknak és a munkámnak...

  Egyszerűen azt látom, hogy FankaDeli Feri 2009-ben maximum előny lehet Szabó Balázs oldalán, nem pedig hátrány és ez a jövőben még fokozottabban igaz lehet. De Balázs pedig nem szeretné ha ezért meghívna minket például egy Jobbik alapszervezet, hogy egy nyers példát említsek. Ez pedig a szellemi rasszizmus egy formája, amit nagyon bajosnak tartok és őszintén kívánom Balázsnak, hogy minél hamarabb reformálja ezt meg magában! ...

  Filip, Norcsi, Csiga, Győző és Szabó Balázs fasza gyerekek és azért mert nem értették a Magyar földre című számomat, vagy mondjuk azt, hogy miért annyira fontos a politikáról beszélni és beszavazni a Jobbikot a parlamentbe, valamint legitimmé és erőssé tenni a Magyar Gárdát, nem utálhatja őket senki! Nem orrolhat rájuk senki, hiszen aki beleeszmél a valóságba az nem orrolhat egy olyan emberre, aki talán fél, talán nem lát teljesen tisztán, vagy talán a kettő kombinációja... Külön szeretném megköszönni Balázsnak, akivel remélem egy szép napon, egy jó pálinka mellett, csak nevetünk az egészen és leordítjuk az unokák fejét, hogy "maradjanak már kicsit nyugton"!

  Nem tudhatjuk, hová jut a két zenész a következő években. Lehet, hogy az egyikből országos vagy nemzetközi hírű népzenész lesz, a másikból - nem lennék meglepve - mondjuk országgyűlési képviselő, a nép hangja a parlamentben. De az is lehet, hogy az egyik elsüllyed az elsodródott művészek önpusztítási spiráljában, és a másik is repül a magasból, miután hasznos idiótaként kifacsarta őt a mozgalom. Ne legyen igazam. Kár lenne mindkettőjükért.

„Volt, hogy egészen máshogy képzeltük el azt a felhőt és azt az álmot és azt a várost
Amiből születtél, amiből születtél, amiből születtél, amiből születtél.
Most menned kell, s egészen távolról jönnek újra fel
A hosszúra unt éjszakák a kint felejtett vizes pohár a felhőkből szakadó világ.
Most egészen távolról jönnek újra fel az éjszakák, a vizes pohár a kint felejtett régi nyugágy
Ugye látod hangulata, van
Valahol, valahol, valahol, valahol.”
(Amiből születtél)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr71438325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

felician 2009.10.09. 16:50:11

És tegyük hozzá, az a necces radikális jobber dialektus sem volt itt jellemző Fankára, ami egyébként kissé igen...

felician 2009.10.09. 16:52:10

És tegyük hozzá, az a necces radikális jobber dialektus sem volt jellemző ebben a formációban a Fankára, ami egyébként kissé igen...
f

felician 2009.10.09. 16:53:37

imádom ezt a blogfelületet... :S

dannyrose 2009.10.09. 16:54:15

kár ezért a srácért.

Google 2009.10.09. 17:15:33

Milyen érdekes szemlélet:

"FankaDeli Feri 2009-ben maximum előny lehet Szabó Balázs oldalán, nem pedig hátrány és ez a jövőben még fokozottabban igaz lehet."

Előny.

"...talán fél, talán nem lát teljesen tisztán, vagy talán a kettő kombinációja..."

Vagy talán az, hogy nem így akar előnyhöz jutni.
Arról nem is beszélve, hogy gondolhatnak emberek mást is a világról, mint a jobbikosok!
De még mennyire hogy.

_laze_ 2009.10.09. 17:17:35

Az ő lemezeik voltak hosszú idő óta az egyetlen lemezek, amikért pénzt adtam ki, megvettem, és a nem a kalózöbölből webshopból van. Hát igazán sajnálom.

tommybravo 2009.10.09. 17:22:22

Nekem kicsit Lenny Riefenstahl a srác: elismerem a tehetségét, de az elvek, amik szolgálatába állt, elmondhatatlanul messze állnak tőlem.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.10.09. 17:37:44

"nem lát teljesen tisztán"

Miért van az, hogy ezt a szóösszetételt kizárólag futóbolondok szájából lehet hallani?

smalladam 2009.10.09. 17:39:29

arról nem is beszélve, hogy 2008-ban fellépni a szigeten, majd utána 2009-ben arról szónokolni, hogy az ott a magyargyűlölők szeánsza,(kedvenc toposzom: ezek szerint a muzsikás, a csík zenekar, vagy a szászcsávási banda is magyargyűlölő) ahová ő be sem tenné a lábát. hát khm.

hiba 2009.10.09. 17:53:50

Ez a jobbik meg radikáljobb fanatizmus kezd nekem hasonlítani a hitgyüli, MLM, stb berántós társaságokra. Viszonylag értelmes kereső emeberek barátkoznak ezekkel a dolgokkal, aztán egyre gyorsuló ütemben hülyülnek meg. Jó részük azért pár év után kicsit kitisztul.

JoeHorseDick · http://kifordultvilag.blog.hu 2009.10.09. 17:59:06

nem értem miért Fankát kell fikázni. Véleményem szerint Balázs a gerinctelen a történetben (s azért halkan hozzáteszem, a többi kapcsolódó zenész sem jobboldaliságáról híres kecskeméti körökben).

tsk 2009.10.09. 18:05:08

Nekem az jon le ebbol az irasbol hogy szegeny naiv Feri gyereket beszippantotta a sotet oldal. Egy normalis tarsadalomban egy normalis ember a meggyozodese alapjan valaszt partot es nem a part diktalja hogy miben higyjenek a szimpatizanai. Azert mert Magyarorszagon ez a ket nagy part eseteben pont forditva van (ket szep pelda hogy hogyan probalja az MSZP az antirasszista ideologiat lenyomni fentrol a valasztoi szintjere, valamint ugyanez a Fidesznel szocialis gondoskodas temaban), meg nem biztos hogy minden politikai szimpatizansra igaz. Jobbik lehet hogy nem szep ideolgiak alapjan szervezodott, de meg mindig itt maradt meg legjobban az elv azonossag a vezetok es a szimpatizansok kozott. Olyan nehez elkepzelni hogy FankaDeli tenyleg azert csatlakozott a Jobbikhoz mert hisz valamiben? Az hogy az se az MSZP se a Fidesz koruli "media szemelyisegek" kozott nincs ilyen, nem ok arra hogy altalanositsunk.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.10.09. 18:26:29

Hát ehhez én nem tudok hozzászólni, de egyszer elárulhatná nekem valaki, hogy az a név: FankaDeli mit jelent, és hogy kell ezt egyáltalán érteni.

Aradebil 2009.10.09. 18:36:51

érdekes,a Dalriada fel tud lépni a Szigeten,és óriási partit tudnak csapni,és senki se anyázza őket a szervezők közül,mert SZKR póló van az énekesen,sosem értettem ezt a nagy szigetfóbiát a nemzeti oldalon:S

robin masters · http://robinmasters.blog.hu 2009.10.09. 18:43:43

www.salatamagazin.hu erdemes elolvasni Fanka szosszeneteit, egy velejeig sertett emberrol van szo. kb. minden sorat ez taplalja, igy aztan szerintem kevesse hiteles.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.10.09. 18:45:53

@Mr Falafel:

Nem faszfej, nem vagyok II. kerületi. Te viszont köztudottan egy degenerált, komplexusos nímand vagy, úgyhogy itt most be is rekesztem a veled való társalgást. ;)

Krokodil · http://sardobalo.blog.hu 2009.10.09. 18:46:23

Nagyon sajnálom, hogy ez így végződött, de látszott egyébként a feszültség a dalok szintjén is a Suhancos, és Fanka saját számai között. De igazából ez várható volt, amikor Fanka kijött a "magyar rendőr kivel van" c számmal, akkor tudtam, hogy ennek már nem lehet jó vége.

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2009.10.09. 19:27:26

" hiba 2009.10.09. 17:53:50
Ez a jobbik meg radikáljobb fanatizmus kezd nekem hasonlítani a hitgyüli, MLM, stb berántós társaságokra."

És milyen kungfu-mestert is talált magának a jámbor:
www.wingtsun.hu/sifublog/

Trig 2009.10.09. 20:19:47

Sajnálom a suhancost, szerettem.
A bájolótól mindig kiráz a hideg.

A "mozgalom" még senkinek sem hozott megváltást, úgynézki van ember, aki a 20. század után még nem érti ezt. Majd rájön.

kholiq 2009.10.09. 21:02:42

Viszont tehetseges szerintem, jok a rimei. Mas kerdes, hogy nem biztos, hogy egyetertunk.

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2009.10.09. 21:28:58

Én bírom FankaDeli Ferit, jók a koncertjei, és jókat röhögök a "Magyar földre" monomániás, sértett szövegein.

A Suhancostól a "Bájoló" volt az első amit hallottam, és utána két napig azt dúdoltam. És közben mosolyogva csóváltam a fejem, mert annyira groteszk volt, ahogy FankaDeli a Magyar földre, khümm, mondjuk úgy szofisztikáltan antiszemita számai mellett épp egy Radnóti-feldolgozásban szövegel, amikor tudjuk, hogy miért lőtték le Radnótit.

Az augusztusi Dürer-kertes FankaDeli-koncerten egyébként maga Mr. Busta osztotta mellettünk az észt. "Ha nem lovas a rendőr, én se pitbullal jövök!" (hátulról, torzítva üvöltve)

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2009.10.09. 21:30:35

Különben meg: "Betelt a pohár, oroszlán váltja kiscicát, / Milyen család sarja, ki rúgja Morvai Krisztinát?"

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.10.09. 21:57:17

Hát nem nagyon ismertem ezt a nem túl ősmagyar nevű suhancot. Most végighallgattam azt a néhány számát, ami linkelve volt, és... és? Néhány rím nagyon ült, néha nevettem is, annyira találó volt, jónéhány rím meg suta és monoton. Az ún. ideológiai töltet meg néha szimpatikusnak, néha reménytelenül sártúrónak tűnik.

Szerintem ez is a "magyar valóság", annak a törvényszerű folytatása, amit a Suhancosból most itt láttam (azt is most láttam először). Csak ezt a mozgalmárságot már nem tudják "művészetként" felfogni, amazt meg igen. Pedig semmivel sem alacsonyabb vagy magasabb színvonalú, legfeljebb elszenvedőből cselekvőbe ment át.

Nekem mondjuk nem ez a művészet (a Suhancos sem), de elítélni nem nagyon bírom, tekintve a gatyarohasztó körülményeket, amelyeket 20 év létrehozott Mo.-n. Az mindenképpen szimpatikus, hogy van egy ún. repper, aki nem arról "énekel", hogy a gandzsa a legkirályabb cucc for ever and ever. Kicsit tanulni is lehetne tőle valamit, bármilyen suta, és bármennyire is fölkis.

Persze egy alapvetően minden erősebb szóra fintorgó közegben ezzel az egyébként korántsem lelkes véleményemmel nem leszek népszerű, dehát mással sem, úgyhogy.

==T== 2009.10.09. 22:00:39

@hiba: Ezt akár néhány OV fanról is írhattad volna...

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2009.10.09. 22:44:38

Valahogy engem sem lep meg hogy ez történt. Ettől függetlenül az Üzenetrögzítő c. lemezük a kétezres évek egyik legfontosabb hazai felvétele marad. Feri előző formációit sokkal nagyobb bazmegolás közepette hagyta ott, amiben nem kis szerepe volt már akkor is valami "kinőttük egymást" ambíciónak amit nem felejtett el egykori zenésztársai tudomására hozni, és ami az ilyen szellemileg és érzelmileg túlpörgetett embereknél általában borítékolható búcsúszó.

(A hiphop-ot mint műfajt viszont sokáig én sem tudtam hová tenni, nem csak a hülye neve miatt hanem azért sem mert szánalmasnak tűnt az első perctől fogva hogy miért akarnak elkényeztetett magyar gyerekek munkanélküli, crackfüggő pitiáner bűnöző bronxi négerekhez hasonlítani, különösen hogy azok már eredetiben is nagyon anakronisztikus és groteszk külsőségekkel fejezik ki az identitásukat.
Ugyanakkor belegondoltam hogy ilyen alapon fehér ember se jazzt, se bluest nem is igen játszhatna nevetségesség látszata nélkül, pedig ugye ezt ma már csak nagyon kevesen állítják.
Tehát akármilyen bután hangzik, a hiphop a modern városi folklór nemzetközi zenei nyelve. És innen nézve a Suhancos egy nagyon ízes, szellemes, eredeti formáció volt.)

Ami a jobbikosdit illeti, ezt jól összefoglaltátok: ha a küldetéstudat rátalál egy szuggesztív ideológiát megtestesítő féllegális mozgalomra, abból lesz az igazi pajortamássá válás.

Kár-kár, örüljünk annyinak ami volt, szerintem Balázzsal végleg elváltak útjaik, de sok tehetséges zenész van még, előbb-utóbb Ferinknek is benő a feje lágya és majd újra összehoz valami hosszú távon is maradandót valamelyikükkel.

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.10.10. 03:19:16

scheggfejek, az összesch előttem szólók :)))

nem láttak még "pál-fordulás"-t, soha, de soha, de soha, baxameg :)

miattuk tart itt az ?ország?

yo

www.youtube.com/watch?v=L_VEdra0wUE

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.10.10. 07:24:23

@Karmadealer:
Hamarosan a Jobbik parancsol nektek, és árpádsávos pizsiben leszel kénytelen aludni a barakkban, ahová deportálunk titeket.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.10.10. 09:58:54

@Mr Falafel: ehehehe barakk meg deportálás ide-oda, de természetesen sem nácista, sem trappista nem vagy. Mész még egy cellába Kolompár Orbánnal, az lesz a pompás interkultúrális párbeszéd :)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.10.10. 10:18:08

@Aradebil:

"sosem értettem ezt a nagy szigetfóbiát a nemzeti oldalon"

Hámmer nem ők ott a főnökök, nem róluk szól a buli, nem ők viszik a hasznot, nem ők baszarintják a csajokat és a totál vegyes sziget közönség JÓL MERÉSZELI ÉREZNI MAGÁT (bizony fű nélkül is). A jó hangulat kovácsol össze és nem az épp aktuális ellenség fikázása.

Fankáért meg kár, a millenárisban tartott politikamentes koncertje teljesen jó volt - talán pont ezért. Egy őszinte pillanatában még jót is kesergett azon, hogy a dicső új "barátai" bezzeg nem jöttek el ingyen jeggyel sem... de azóta szemlátomást megvakarták FankaBuksi fejét és most lelkesen liheg az új gazdinak, hazafiasságát - gondolom puszta véletlenségből - egyre inkább zenésített kuklux.infóként megélve. Kár. A magyar földre nóta még szvsz teljesen rendben volt, de amióta a szöveget kábé Nyivák Előd írja neki és Csalárd urasága pocakja dominál többet a videóban... no comment.

Szadesz marhakartás agymosás helyett trappista zombi. Jó magyarosch.

Döm/ 2009.10.10. 13:04:20

@smalladam: Nagyban hozzájárult Feri véleményéhez az a bizonyos '08-as koncert. Ott voltam.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.10.10. 15:36:25

@Herr SturmLiberator:
Racionalista vagyok
Életteret neked nem adok
Én vagyok
Aki a frankót megmondja
És ebből lesz gondja
Mert a fajtád egy féreg
Kemény, mint fán a kéreg
De létednek vége
Na végre!
Mert eljön egy Jobb-világ
Fényét vetíti rád
Vakulsz és bámulsz
Mert bóvlit árulsz
A magyarnak értéktelen
Szarokkal házalsz
Mindent bevállalsz
De hiába, hiába
Bedőlsz a dugába
Amit a fajtád felépített
hirdetsz egy tévhitet
Még ilyet!
Neked már annyi
Nincsen csatos bambi
Csak závár, mi csattan
Boom, boom
Kimúlhatsz most halkan
Vagy sikíthatsz, te féreg
Be kell ennyivel érned
Örökre véged.
Zsidó, folyjon a véred!

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.10.10. 17:34:53

@malac69 zsákutcakutató és botrányfotós:

"Te miért vagy ilyen mérges?"

Miért lennék mérges? Szerinted van aki komolyan veszi ezt a bohócot? LOL. Nem akarok vele társalogni, és ha ezt normális hangnemben tudatom vele, akkor a csökött agyával nem fogja fel. Egy komment erejéig le kell süllyedni hozzá, akkor megérti, és bekussol. Ennyi. Ha többet szánsz rá, azzal csak eteted a trollt.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2009.10.10. 17:42:41

@Mr Falafel: Ezek szerint te leszel a büfés a táborban. Sok csípőssel kérem, és a zöldségek is mehetnek a pitába. Meg te is ha zöldségeket beszélsz. :-)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.10.10. 17:59:53

@Mr Falafel:

Du bis wirklich saudumm,
Darum gehts dir gut.
Hass ist deine Attitüde,
Ständig kocht dein Blut.
Alles muss man dir erklären,
Weil du wirklich gar nichts weißt.
Höchstwahrscheinlich nicht einmal,
Was Attitüde heißt.

Deine Gewalt ist nur ein stummer Schrei nach Liebe,
Deine Springerstiefel sehnen sich nach Zärtlichkeit.
Du hast nie gelernt dich zu artikulieren
Und deine Eltern hatten niemals für dich Zeit.
Ohoho, Arschloch!

Warum hast du Angst vorm Streicheln?
Was soll all der Terz?
Unterm Lorbeerkranz mit Eicheln,
Weiß ich, schlägt dein Herz.
Und Romantik ist für dich
Nicht bloß graue Theorie,
Zwischen Störkraft und den Onkelz
Steht ´ne Kuschelrock-LP!

Deine Gewalt ist nur ein stummer Schrei nach Liebe,
Deine Springerstiefel sehnen sich nach Zärtlichkeit.
Du hast nie gelernt dich zu artikulieren
Und deine Eltern hatten niemals für dich Zeit.
Ohoho, Arschloch!

Weil du Probleme hast, die keinen interessieren,
Weil du Schiss vorm Schmusen hast,
Bist du ein Faschist.
Du musst deinen Selbsthass nicht auf andere projizieren,
Damit keiner merkt, was für ein lieber Kerl du bist!
Ohoho!

Deine Gewalt ist nur ein stummer Schrei nach Liebe,
Deine Springerstiefel sehnen sich nach Zärtlichkeit.
Du hast nie gelernt dich zu artikulieren
Und deine Eltern hatten niemals für dich Zeit.
Ohoho, Arschloch!

Oszt jónapot.

Tehetetlen Dodó 2009.10.10. 19:10:37

@Herr SturmLiberator:
Ach, wie schön! Die Ärzte lassen dich küssen.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.10.10. 21:20:38

@Tehetetlen Dodó: jawohl... bár a dokik által a mai napig utált Böhse Onkelz a politikai kijózanodásukat követően (nátziból patrióta) szerintem pompás kis kőrocker banda lett.

Álljon itt az ő művességük, balos/jobbos hipercsicskákat egyaránt lehurrogva:

Ohne mich

Antifa -
Ihr könnt mich mal
Ich lache über euch
Und ihr merkt es nicht mal.
Ihr kämpft gegen mich
Wie lächerlich
Denn euren wahren Feind
Den seht ihr nicht.
Ihr denunziert
Ihr seid schlecht informiert
Moralisch bankrott
Daß ihr das nicht kapiert.
Ihr seid blinder als blind
Pseudomoralisten
Dumm und intrigant
Nicht besser als Faschisten.

(Chor)
Ohne mich
Mich kriegt ihr nicht
Ich bin frei wie der Wind
Kapiert ihr das nicht
Ohne mich
Mich kriegt ihr nicht
Ich hab' das dritte Auge
Seht ihr das nicht.

Und hier ein paar Worte
An die -rechte- Adresse
Leckt uns am Arsch
Sonst gibt's auf die Fresse.
Ich hasse euch
Und eure blinden Parolen
Fickt euch ins Knie
Euch soll der Teufel holen.
Ihr seid dumm geboren
Genau wie ich
Doch was ich lernte
Lernt ihr nicht!
Ihr seid blind vor Hass
Dumm wie Brot
Ihr habt verschissen
Eure Führer sind tot!

Várkonyi 2009.10.11. 22:07:39

Gyerekek, gyerekek...

Fankadeli az egyik legnagyobb repper ma Magyarországon, és az is marad.

A Jobbikról pedig sok idióta hiszi azt, hogy "több ezer taggal, több százezer szimpatizánssal, egyforma öltözetben, egyforma gondolatokkal."

Már csak a csattogó bakancsok, meg a suhogó egyenruhák hiányoznak a képből, igaz, akkor már ezt a cikket egy zsidó is írhatta volna.

Nem baj, úgy látszik meg kell mutatni, hogy "nemcsak a szemetek tudnak magyarul".

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.10.11. 23:11:56

@Mikagi: Fanka legutóbbi kampánynótája épphogy full a köcsöginfó egyforma gondolatvilága. De hát valamit valamiért, ha már marketingelik.

OFF: skacok, Fanka CD-t lehet normál boltban is venni (még gonosz multiknál is), nem muszáj az infón keresztül on-line rendelni, hogy biztosnempártadatbázisba menjen a megrendelő címe :)

Várkonyi 2009.10.11. 23:54:19

@Herr SturmLiberator:

Nem lehet mindenki egy magától elszállt kis szar libsi. Egyébként meg vannak nagyszerű tehetségek, akik a mai világnézetet képviselik: Bódi Guszti & a fekete szemek, Lagzi Lajcsi, hogy a többi szupersztárt már ne is említsem.

Lehet rájuk mulatni, táncolni, magadat jól érezni.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.10.12. 00:04:27

@Mikagi:

"Nem lehet mindenki egy magától elszállt kis szar libsi."

Magadból indulsz ki? :)

Fankát letöltötted, vagy megvetted mint én? (persze a moszad megbízásából, terhelő bizonyítékként)

Várkonyi 2009.10.12. 00:38:28

@Herr SturmLiberator:
Ja, abból..

Te szoktál Fankát hallgatni? Az új számait is?

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.10.12. 00:52:08

@Mikagi: ha elolvastad volna az összes commentet, nem kérdeznéd... pont eredetileg belelkesült fanként van herótom Fankaúr csasztuskarrierjétől. Lassan 1p zenére jut 2 perc felolvasott kukluxinfó, 3 perc Szegeduci Csalárddal. Valahogy nem csodálom, hogy Szabó Balázs nem így képzeli el a művészi létet, még ha nem is hoz ez annyit a konyhára.

Várkonyi 2009.10.12. 01:13:38

@Herr SturmLiberator:

Igen, hát sajnos nincs más vissza, mint csalódott fanként levelet írni neki, hogy "nem erről volt szó", meg hogy "mélységesen csalódtál", stb, stb.

Összefoglalva: te szegényebb lettél egy idollal, én meg gazdagabb ;)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.10.12. 08:27:36

így legalább hasznosul, ez az agyatlan tahó. mi ezzel a baj?
művészi élet? a repperség? hehe! ez jó!

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.10.12. 08:28:59

@Mikagi: váljék egészségedre. Én eccerűen többet nem veszek tőle semmit, a régit meg nagy becsben tartom. Nagyobb dolgok miatt se omlik össze a világ :)

Várkonyi 2009.10.12. 08:44:02

@Herr SturmLiberator:

Köszönöm, ennek örömére meghallgatom Fanka néhány új számát, abból is a legjobbakat! :)

thetriggerhappy 2009.10.12. 11:26:58

@Mr Falafel:

"Be kell ennyivel érned
Örökre véged.
Zsidó, folyjon a véred!"

újra csak ismételni tudom magam: vicces ezt deportált zsidók unokájának billentyűzetéből olvasni.

.Nitro. 2009.10.12. 11:43:26

azért ezen a lakótelepi gyereken jót mosolyogtam. Annyira nem ismerem Ferit, noha kecskemétiek vagyunk mindkettem, jelenlegi szomszédja egyik legjobb barátom, de amióta én követem a munkásságát(mert azért a földieinek követi az ember) a főtéren lakott és jelenleg sem lakótelepen lakik :) De ez teljesen lényegtelen is. Amit itt többen is kiemeltek, hogy az írásában azért elég erős nagyképűség jön le nem meglepő, ilyen oldala régen is volt. Az hogy nem ért egyet valaki a politikai hovatartozásával egy dolog, a magyar punk bandák sem jobbak ha azt vesszük. Balázst megértem, átlátta azt, hogy a Suhancos a végén egy pártzenekar lehet, ami egy irányból előny ,más irányból viszont nagy hátrány. Ezt Ferinek meg kellett volna értenie, hiszen a szóló karriert és a Suhancost el lehetett volna választani egymástól. Ezt választotta, lelke rajta.

Várkonyi 2009.10.12. 12:36:17

@Herr SturmLiberator:

A magyar földre c. szám nem tetszik annyira (ez volt az első nemzeti száma, ugye)

Azóta viszont nagyon tetszenek a számai:

-Apáink véréből
-Rezervátum himnusza
-Magyar rendőr velünk van
-Hazátlan árulók

Nagyjából ez a négy. Persze, ezen kívül írt még új számokat, azok is jók, csak nem hallgatom annyira.

___________________________ (törölt) 2009.10.12. 15:19:56

Bocs, ez itt egy kicsit offtopic, csak FankaDeli Wing Tsunos számáról jutott eszembe: mitől ennyire népszerű a Wing Tsun, mitől vált népszerűbbé, mint pl. a karate, sotokan, tae kwan do, aikido vagy a 313121 egyébfajta kung-fu? Tudja valaki?

Várkonyi 2009.10.12. 15:32:37

@Shenpen: Szerintem azért, mert a Wing Chun az egyik legjobb - legrugalmasabb küzdősport, pl. Bruce Lee is ezáltal lett a világ egyik legjobb harcművésze. Persze később kifejlesztette a saját harcstílusát (Jet Kune Do), de azért érezhető, honnan jött a srác.

(The core concepts of JKD are derived from Wing Chun. - wikipedia)

Összefoglalva: hatékony, rugalmas, könnyen lehet más harcművészetekkel társítani.

A nők körében is nagyon népszerű, szerintem főleg azért, mivel egy nő találta ki.

zem 2009.10.14. 15:19:54

@Elpet: nemtom, nekem mindig úgy tűnik, hogy a Funkadelic nevét lopta, pardon: magyarosította.

en.wikipedia.org/wiki/Funkadelic

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.10.14. 22:43:04

@zem:

Köszönöm, ez az első magyarázat, amit kaptam másodszor feltett kérdésemre. Ezek szerint nem csak nekem talányos a dolog.
süti beállítások módosítása