Szlovák gombhoz román fakabát
2009. október 19. írta: tempetőfi

Szlovák gombhoz román fakabát

   A fenti kép a szeptember 1-i, dunaszerdahelyi nagygyűlésen készült, ahová a  romániai Bihar megye RMDSZ-szervezete ötvenfős delegációt küldött. Azelőtt, július 31-én Nagyváradon Duray jelenlétében ítélték el a szlovák államnyelvtörvényt, ilyeneket írva Állásfoglalásukba, hogy: „Az RMDSZ Bihar Megyei Szervezete felszólítja a szlovákiai parlamenti pártokat, hogy vonják vissza a jogszabályban foglalt diszkriminatív intézkedéseket.”

   Az RMDSZ Óvva intjük Angliát Bihar Megyei Szervezete már beleszaladt egy pofonba: 2008 végén szobrot állítottak Jozef Kozaceknek Nagyváradon (a Szlovák Testvériség [a Matica Slovenska-ról van szó, a szerző rosszul magyarít, azóta is a sarokban térdepel - szerk. megj.] alapító atyja jó húsz évig volt kanonok a partiumi városban), a szlovák anyaország adományát Biró Rozália, Nagyvárad RMDSZ-es alpolgármestere (egyben az RMDSZ egyik legrangosabb fórumának, a Szövetségi Képviselők Tanácsának elnökasszonya) vette át, és nem értette, hogy miért ütik le a magas labdát a negatívkampányosok.

   Van hagyománya tehát a partiumi szlovák-magyar barátságnak.

   Nos, ezen érdekvédőink lézertekintetétől kísérve ródsózott egyet Ivan Gasparovic, Szlovákia elnöke a Partiumban – töketlenségükről a Bihari Napló megmondóembere meg is mondta a magáét a blogjában, bólogatunk, téma lezárva.

   Csakhogy itt jön a képbe az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) nagyváradi szervezete, akik Demszkyre is köpnek, ha kell – Gasparovic látogatása sem maradhatott ki a műsorból. A szlovák államfő Nagyszalontán látogatta meg tiszteletbeli konzulátusukat, Nagyváradról fél óra, az EMI-sek autóba is pattantak tüstént, többnyelvű transzparensekkel stb. – és az elkövetkezőket Kínai Kálmán és Trágár Tóni kollégák figyelmébe ajánlom, ha már képíróként rántják le a leplet Románia (na jó, Erdély) prosperálásáról. (Ki tudja, nem olvas-e Reakciót a román titokszolga. Vagy a magyar szeme. Én mondom, nem árt felkészülni.)

  A sztori a nagyváradi elnök, Lovassy Tamás levele alapján a következőképpen folytatódott (a részletek egy belső levlistás beszámolóból származnak, és még mielőtt valamék jobbharcos emiatt prüszkölni kezdene, engedéllyel idézzük): Szalontára érkeztükkor egy civilruhás rendőr igazoltatta őket, majd  mindannyiukat beszállították a rendőrségre, mivel – így a rendér –  „a Várad-Szalonta útvonalon elütöttek egy biciklist és a szemtanúk elmondása szerint fiatalok voltak a tettesek”.  És elkezdődött egy kétórás huzavona a külön helyiségekbe szétültetett fiatalok és a, khm, ravasz rendőrök között, az EMI-sek tolmácsot kértek (jogukban állt), de hogy teljen az idő, „időközben szalontai bűnözők fényképeit nézegettük, hogy nem ismerünk-e fel valakit, persze mindezt úgy, hogy lelkes civilruhás rendőrök ki be futkostak, és megjátszották, hogy dolgoznak. Az egész teljesen tragikomikus volt. Majd egyik EMI-s barátom is abba a terembe került, ahol én voltam, s így már igazán jót beszélgettünk a dolgos rendőrökkel. Szóba kerültek a műemlékek, „Szlovákia” történelme, a Horthy korszak elmagyarosító küzdelme, és a román kommunizmus bűnei, az autonómiánk hiánya és a Gyulán élő románok hányattatott sorsa... Egyszóval minden.”

  A történet vége: „Röpke két óra vegzálás után elengedtek, mondván, hogy megtalálták a gázolót (érdekes, hogy az egyik rendőr azt állította, meghalt a biciklis akit elütöttek, míg a másik szerint csak megsebesült, de jól van...), így szabadon távozhattunk.”

  Nem is ez rémiszt, na jó, gondolkodtat el igazán. (Lesz ebből felhork, gondolom, talán még Szabó Bihari Bölény Ödön RMDSZ-es ifjútitán is ejnyézik egyet, mert hát az EMI-sek benne voltak a Duna TV-ben, nálunk ez az ingerküszöb – bár ezt azért megnézném.) Hanem a hivatalos verzió. Alina Dinu, a Bihar Megyei Rendőrség szóvivője egyik román napilapnak a következőket nyilatkozta: „A szalontai rendőrök fokozott készültségben meg akarták előzni a társadalomellenes tevékenységeket, de ez semmilyen összefüggésben nem állt a szlovák elnök látogatásával. Az akció során több gyanús személyt rutinellenőrzésre bevittek az örsre, és valóban, kilenc idegen fiatalt, akikről nem tudni, milyen céllal érkeztek, és nagyon rosszul beszéltek románul, bevittek, azonosítottak, utána pedig szabadon bocsátották őket.”

   Hát ez az, ami elgondolkodtatott: hogy kapásból és nyilvánvalóan hazudnak (még a helyi román revolverújság sem hitt nekik, összekötötték gyorsan a szálakat, felelevenítették az ezt megelőző EMI-s akciókat). Működnek az ántivilágbéli reflexek.

   A huligánok Szalontán, a szekusok köztünk járnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr841457834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.10.19. 12:33:24

"A magyarverésekről elhíresült Matica Slovenska szélsőséges nacionalista szervezet egykori alapító tagjának"

Ez azért odabasz!

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.10.19. 12:34:37

a poszt eleje zagyva. talán kár addig tekergetni a dolgot amíg minden linket sikerül valahogy beletuszkolni. :)

tempetőfi 2009.10.19. 13:53:38

@Grift: Ha zagyva, akkor bennem a hiba, kontextet és erőteret szerettem volna skiccelni, amiben. Akarja a fene a linkeket szuszakolni, másképp kénytelenek lennétek nekem mindent becsszóra elhinni:)

tempetőfi 2009.10.19. 13:59:46

@tempetőfi: "de másképp...", elnézést

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.10.19. 14:02:34

@tempetőfi:

Nem gáz összekeverni a Matica Slovenskát meg a Slovenská Pospolitost't? :-)

Van Gyulán is hasonló ügy:
bekescsaba.hir6.hu/cikk/21392/081015_gyulai_szobor_az_elso_ortodox_erdelyi_puspoknek

tempetőfi 2009.10.19. 14:08:24

@Jobb híján MDF-es: De. Bazmeg. Én vétkem. Egyébként sztem sokan hiszik ezt így errefelé, valamiért természetes volt a magyarítás - ettől még utána nézhettem volna. Au.
Elnézést kérek.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.10.19. 14:24:57

@tempetőfi:
ne törődjön a hitetlenekkel. legyen elég, ha én elhiszem bemondásra. :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.10.19. 14:27:34

@tempetőfi:
úgy látom kicsit korán szavaztam feltétlen bizalmat. szóval, maradjanak a linkek. :))

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.10.19. 15:12:26

off
ha már erdély, meg a bénázó tempefői, akkor figyelem. ma és holnap mizantróp a szentgyörgyiektől a tháliában. a mai bemutató! jegyek még vannak. :)
/gyegyőban a figurán játszták, jók a hírek róla/
aztán a jövő héten, pálffy, beckett estje.

tempetőfi 2009.10.19. 17:55:11

Frissítés: most olvasom, hogy a szlovák elnök a Bihar megyei Sólyomkőváron (a kilencvennyolc százalékban szlovákok lakta faluban) szlovákul beszélt, szlovákul tapsoltak neki nemzettársai, a tudósító szerint valami jót mondhatott, de sem a magyar újságíró, sem a jelen lévő román hivatalosságok nem értettek egy vak hangot sem a szpícsből.
De senki nem kezdett el habzó szájjal rettegni a szlovák veszélytől.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.10.20. 08:21:07

@tempetőfi:

"De senki nem kezdett el habzó szájjal rettegni a szlovák veszélytől."

Ebben azért ne legyél annyira biztos! :-)

cutcopy 2009.10.21. 07:23:00

Hogyhogy még senkinek nem tűnt itt fel(?) - beindult az első államnyelvtörvény ügy:
Magyarul reklámoznak Szlovákiában egy magyar nyelvű újságot..

www.youtube.com/watch?v=6dkzOk_YgyQ&feature=player_embedded

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.10.21. 08:13:45

Az óriás plakát hivatalos érintkezés? :-)

Szerbiában a cirill betű a hivatalos, az üzletek feliratai, meg az óriás plakátok mégis latin betűsek, mert az ott nem számít hivatalosnak.
süti beállítások módosítása