A magyar állam és a szabadság
2009. október 23. írta: Redakció

A magyar állam és a szabadság

  Három évvel a „sajnálatos őszi események” és pár nappal az elsőfokú ítélet megszületése után találkoztunk a Kruchina-fivérekkel, akik a zavargások idején elkövetett rendőrségi és igazságszolgáltatási visszásságok legismertebb alanyai voltak. Súlyosan bántalmazták és őrizetbe vették őket, majd házi őrizetre, később lakhelyelhagyási tilalomra ítélte őket a bíróság, de végül minden bűnvádi eljárást megszüntettek ellenük. Az idők változnak, idén ősszel már a kártérítési ügyük jutott el az elsőfokú ítéletig.

Mandiner: Egyiküknek 400 ezer, másikuknak 437 ezer forintos kártérítést ítéltek meg, mi volt a különbség oka? Egy pofonnal többet kapott a rendőröktől?
Kruchina Károly: Egy fél jegy ára volt a különbség, ugyanis volt egy retúr repülőjegyem Ciprusra, ahol dolgoztam, és ahová az elzárás miatt nem tudtam elutazni. Érdekes, hogy a büntetőeljárás ügyvédi munkadíjára 0 forintot ítélt meg a bírónő…

M: Elégedettek az elsőfokú ítélettel?
Kruchina Vince: Ahhoz képest, hogy a magyar állam nevében az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium peren kívül száz-százezer forintot ajánlott, igen. A perben kilencmillió nem vagyoni és egymillió forint vagyoni kártérítést követeltünk. Ez lehet, hogy soknak tűnik, de tudomásul kell venni, hogy ma egy olyan világban élünk, ahol a mi felfogásunkkal ellentétben a pénz az értékmérő. Magyarországon ma az a gyakorlat, hogy a jogtalanul fogvatartott állampolgárok százezer forintot érnek, míg a BKV és MÁV felsővezetők és a szocialisták korrupt barátai pszeudó állásokért százmilliókat kapnak.
Az volt a célunk, hogy világossá tegyük: a magyar állam szemében mekkora súlya van az alapvető emberi jogok korlátozásának. Visszatérve az eredeti kérdéshez, cinikusan hozzátehetjük: az ítélet alapján legalább a bíróságnak négyszer annyit ért a jogtalan kényszerintézkedések kártalanítása, mint az államnak, de az is világosan kitűnik a szóbeli indokolásból, valamint a megítélt csekély összegből, hogy a bíróság sem értékeli kellőképpen az állampolgárokat és szabadságjogokat. Természetesen ez nem csak ránk vonatkozik, számtalan olyan példa van, ahol az állam a szerencsétlen, igazságtalanul elítélt cigány polgártársainknak is legalább hasonló mértékben vagy még súlyosabban korlátozta a szabadságát, mégis a bíróságok nevetségesnek tűnő összegeket ítéltek meg. Úgy tűnik, a magyar igazságszolgáltatás két évtizeddel a rendszerváltás után sem tudja értékelni a „szabadságot”. 
Kruchina Károly: Ezen nem is lehet különösebben csodálkozni, hiszen a bírák jelentős része még a szocializmusban kapta kinevezését és kezdett dolgozni, vagyis egy olyan korszakban, ahol legfeljebb látszatdemokrácia működött. Két évtized kevés a demokratikus gondolkodás elsajátításához. Ez egy hosszabb folyamat, amit kár volt visszavetni 2006-ban. 

M.: Az igazságtalanul elítélt cigányokhoz képest Önök viszonylag olcsón megúszták.
K.V.: Amikor elvittek minket az utcáról, a szülők és az ügyvédek mindenhol érdeklődtek – az ő kitartásuk kellett ahhoz, hogy egyáltalán megtaláljanak minket. Másnap, csütörtökön már voltak ügyvédeink, akik közelharcot vívtak azért, hogy egyáltalán beszélhessenek velünk. Pénteken volt a nyomozati tárgyalás, ahol 130 ítéletet hoztak egy nap alatt, futószalagon.
K.K.: 2006. szeptember 22-én úgy hoztak meg az a közel 130 előzetes fogva tartást, hogy a törvény által előírt kirendelt ügyvédek meg sem jelentek. Nekünk szerencsénk volt, hogy az AP hírügynökségnek dolgozó újságíró-fotóriporterek tanúként igazoltak minket – így csak 13 napot kellett házi őrizetben töltenünk. A rendőrök vallomása sablonszöveg volt majd mindegyik ügyben: támadás érte őket kővel vagy sörösüveggel, az elfogáskor pedig ellenállást tanúsított a vádlott, ezért azt meg kellett törni és sajnos közben sérülések keletkeznek. Ez volt az un. „bosszú éjszakája”, amikor nem volt rendzavarás, mégis nagyon sok „utcai járókelőt” gyűjtöttek be el a felheccelt rendőrök. Ördögi forgatókönyv pörgött abban a két hónapban. Az MTV székházát nem védték meg, pedig az valóban dolguk lett volna, ellenben pár nappal később és október 23-án embervadászatot tartottak Pesten.
Első fokon többek között egy exrendőr nyomozati bíró döntött az előzetes letartóztatásokról, másodfokon azonban a bírósági tanácsok az elsőfokú döntések 97 százalékát megváltoztatva megszüntették az előzetes letartóztatásokat. Az egyik ilyen korrigáló másodfokú tanácsot, a Takács Jolán-Szívós Mária-Szolnoki János bizottságot a Fővárosi Bíróság elnöke az események után minden ok nélkül szétszedte…

M.: A szeptemberi és októberi események között látnak valami különbséget?
K.V.: Szeptemberrel ellentétben a rendőrség új és egyben alattomosabb módszert választott az október 23-ai megemlékezésen résztvevő állampolgárok megregulázására. Míg szeptemberben szinte minden elvert és előállított járókelő ellen eljárás indult, addig októberben alig emeltek vádat a megemlékezőkkel szemben, viszont sokkal brutálisabban verték meg őket az utcán.  Ennek oka igen egyszerű volt, amennyiben előállítás történik, akkor jegyzőkönyv és egyéb okirat is keletkezik az eljárás során, melynek következtében az előállítókat azonosítani lehet. Amennyiben az eljárás során súlyos törvénytelenség történik, a rendőrök a jegyzőkönyv alapján azonosíthatóak, így velük szemben a nyomozó ügyészség eljárást kezdeményezhet. Az viszont közös, hogy mind szeptemberben, mind októberben a rendőrök a jogszabályokkal szembe menetelve azonosíthatatlan egyenruhában és maszkokban súlyosan bántalmazták a megemlékezőket. A rendőröknek sikerült biztosítaniuk a tökéletes anonimitást, szinte senkit sem lehetett beazonosítani a bántalmazásokat követően.
K.K.: A 2006. október 23-án, az Astoriánál tartott Fidesz megemlékezés után történtek minden képzeletet felülmúltak, és úgy emlékezünk rá, mint újkori demokráciánk legszomorúbb napjára. Akkor nem voltak szégyenlősek, késő délután hozzávetőleg 200.000 békés megemlékezőt oszlattak fel maszkban, azonosítószám nélkül, vízágyúkkal, könnygázgránátvetőkkel, lovasrohammal. Köztük egy ellenzéki országgyűlési képviselőt, Révész Máriuszt verték eszméletlenre. Érdemes hangsúlyozni, a rendőrség dolga a demonstráció és a megemlékezők biztosítása lett volna. Fodor Márk, az Amnesty International volt igazgatója szerint arra nem lehet felkészülni, hogy a rendőrség legyen a fő veszélyforrás. Magyarország miniszterelnöke még aznap úgy nyilatkozott, hogy büszke a rendőrség munkájára és kitüntetést érdemelnek az október 23-i teljesítményükért.  

Az interjú folytatása a Mandineren olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr991469549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hapcika 2009.10.24. 16:06:15

@heima a Cölöpverő: Miből gondolod, hogy cigányoztam? Látom, szövegértési nehézségeid vannak. Ez is gáz.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.10.24. 16:09:47

@hapcika: konzisztens értelemben.

A konfabulációja legjobb része OVi jogász főiskolai diplomája. Mer' hogy olyan nem volt akkoriban.

Egy kicsit túljátssza, öreg tréfamester. Kevesebb több lenne.

betyár (törölt) 2009.10.24. 16:11:11

@hapcika:
Csak nem te is ott ültél ezeken a kiszes bulikon? Fordítottad szorgalmason Hegelt a feje tetejéről a talpára?
Arról most ne beszéljünk, hogy milyen kiváltságolt helyzetet jelentett, ha valaki a hatvanas-hetvenes években diákként lovaglással és tenisszel múlatta az idejét, majd a nyolcvanas években maoista tüntiket szervezett:(( Az volt ám a hősiesség, beleborzongok még a gondolatba is.

abandi 2009.10.24. 16:12:22

@hapcika:
Haggyuk a megszólításokat...
Ellenben regéljen arról, hogy miért indult a fidesz önálló pártként az első szabados választásokon?!

betyár (törölt) 2009.10.24. 16:19:36

@hapcika:
Ó elolvastam a beírásaidat. Sajnos későn. Tiszta kúl vagy.

tevevanegypupu 2009.10.24. 16:21:02

@hapcika:
Mindegy mi volt s hogy volt, nem lehet tagadni, hogy Orbanek kormanya (s Chikan Attila(:) jobb volt mint az Antall vagy a ket koalicios kormany..Antallnak ennyi jutott, o igy is ott van a tortenelemben akarhogy is alakult az MDF sorsa, Hornet nem tudom, de neki annyi elismeres azert megis jar, (a multjat most hagyjuk) hogy igyekezett megorizni az ajropai demokratizmus latszatat. Hogy akkora okor parasztot tett meg belugyminiszternek mint a johumoru Kuncze, az azert a rovasara irhato. Bokrost ezuttal nem bantom, van neki kulon posztja, ahol ostorozni lehet. De Horn meg stilusaban is ugyesebb es elfogadhatobb volt mint a "demokrata" Gyurcsany..es az szdsz. De persze csak ha veluk hasonlitjuk ossze. Az szdsz egyebkent sajat magat tette tonkre, ahhoz nem sok koze volt Orbannak, neki a kisujjat sem kellett mozatnia azert, hogy multbeli idosebb tarsait az orszag kozvelemenye oda tegye ahova valok. A sullyesztobe.

hapcika 2009.10.24. 16:22:24

@tölgy: Pedig a Jogászkollégiumban csak ezt a képesítést lehetett kapni. A végzettséggel az államigazgatásban lehetett elhelyezkedni, pl tanácstitkárnak. Ez megfelel a mostani jegyzői állásnak. Orbán mikor 87-ben végzett, azonal beiratkozott az ELTÉ-re. 89-ben még csak harmadéves volt és ezért rakták ki Oxfordból, Soros minden igyekezete ellenére. A Jogászkollégium átképzőközpontként is üzemelt, nem csak bentlakásosként. Az egész az ELTE ÁJK-hoz tartozott és ott Sólyom és Bihari volt az úr/elvtárs.

betyár (törölt) 2009.10.24. 16:28:32

@betyár:
Nem 80-as, hanem a 70-es években maoista tüntiket szervezett

heima a Cölöpverő (törölt) 2009.10.24. 16:29:36

@hapcika: takarodj már innen te kamu szar, itt van bazdmeg www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_kpv.kepv_adat?p_azon=m017 sokadjára égsz be totál egyszerű tényekkel, ide nem lepukkant csöves alkeszek járnak, akiket lehet oltani, és Chikán professzor miniszter úr még mindig nem "csikán", ezért rohadj el élve patkány.

heima a Cölöpverő (törölt) 2009.10.24. 16:30:56

@hapcika: az egész reakciót egy ember írja, nem tudtad?

hapcika 2009.10.24. 16:31:00

@tevevanegypupu: Gyurcsányt hagyjuk, ne itt emlegessük.Ő vetett véget a 2002 Fidesz- Megyó- MSZP paktumnak. Nem kellett volna megegyezni Orbánékkal az MSZP-nek. Ha akkor az átadás/átvételt nyilvánosságra hozzák és nem titkosíttatják le az AB engedélyével,másként értékelnénk jó néhány szereplőt.

heima a Cölöpverő (törölt) 2009.10.24. 16:35:30

@hapcika: értsd már meg bazdmeg hogy ez itt senkit nem érdekel. itt a viktor kutyái vannak, és nagy ívben szarik mindenki a paktumra. vár a kocsma!

abandi 2009.10.24. 16:37:45

@hapcika:
Itt és most tisztázza valaki hozzáértő a Bibó kollegisták (vez.: Stupmpf István) szerepét a Jogi Egyetem akkori szervezetében!

abandi 2009.10.24. 16:40:31

@heima a Cölöpverő:
A gép előtt is lehet inni!
Éngöm érdekel a trüszivadász...

hapcika 2009.10.24. 16:41:10

@heima a Cölöpverő: malacka! Ne idegeskedj, árt az idegeidnek. Azt írtam google-nak, hogy 1990- től Antall Jószka (nem hiba) FŐGAZDASÁGI TANÁCSADÓJA VOLT. Ő vezényelte le az ipar és a mezőgazdaság szétverését. Csikán egyébként 2000- ben Bokros szerint 9,3% GDP emelkedést produkált és ezt vitte le Matolcsy 2,6%-ra 2002-re. László Csaba kozmetikázta 4,2%-ra. Vegyél be egy nyugtatót, de vörösbort ne igyál rá, mert akkor nem használ a bogyó! Hülye komcsi Poronty!!!!!

heima a Cölöpverő (törölt) 2009.10.24. 16:45:15

@hapcika: tudom, hogy ez neked még itt, de ez az internet, aminek megvan az a csodája, hogy visszakereshető, hogy mit írtál:

"Ne figyelj heimára mert akkor még nem volt MEH"

Linkeltem Matolcsy hivatalos életrajzát, ahol egyértelműen leírja, hogy a MEH-ben volt államtitkár. Azaz hazudtál, mint egy igazi kommer.

abandi 2009.10.24. 16:45:16

@hapcika:
Bod Péter Ákos csak "postás" volt?
Mesélj!

heima a Cölöpverő (törölt) 2009.10.24. 16:46:13

@hapcika: és tényleg menj már innen a faszba. ott a sárdobáló, a kettősmérce, a vastagbőr, egy csomó selejt hely, mind az Igazságra várnak.

abandi 2009.10.24. 16:51:49

@heima a Cölöpverő:
"Bolond beszéd, de van benne rendszer..."
Az a jogászkollégumosbizbasz...

hapcika 2009.10.24. 17:07:51

@abandi: 83-ban alapították az ELTE-s hallgatók kérésére. Az itt tanulókat előzetesen Sólyom és Bihari szürte. Csak főiskolai diplomát adott, mivel nyugati mintára szervezték. (college= főiskola)
Az akkori államigazgatás középszintű vezetőit képezték itt. Mint írtam elhelyezkedhetett tanácstitkárként. Az átkosba a tanácstitkárok írták a hangulatjelentést a hármas ügyosztályoknak.( Magyarán, ügynökök voltak)
A jogászkollégim az ELTE leányszakja volt, mert Sólyomék felügyelték a szakmai munkát, Sólyom nem csak a KB-nak dolgozott, hanem a HF-nek is, pontosabban Pozsgay felügyelte. Itt tanított Kéri( ő volt OV o.fője), Lengyel, Stumpf, Paczolay, Bihari, Szájer,Schlett, meg az összes számításba jövő államigazgatási, gazdasági, pénzügyi szakember. 88 februárjába rendelték át Kövért nevelőtanárnak. A Bibó István nevet 88 októberében vette fel a Jogászkollégium, addig vagy Jogászkollégium néven futott, vagy ELTE Jogászkollégium. Dájcs Tomasz már nem tudta befejezni és a nehezebb ÁJK-hoz meg nem mert belefogni. 94-ben kényszerítették Szájerék az egyetemre.

hapcika 2009.10.24. 17:11:26

@heima a Cölöpverő: 90-ben nem volt MEH. Érthető vagyok, fitymafejű! Akkoriban nem is volt miniszter, csak FŐTANÁCSADÓ!

heima a Cölöpverő (törölt) 2009.10.24. 17:12:35

@abandi: ennyire ne süllyedj már le, könyörgöm.

(szak)kollégium-college-főiskola, iszonyat durva logika :D:D:D

heima a Cölöpverő (törölt) 2009.10.24. 17:15:24

@hapcika: másodjára mondom, ez nem olyan mint a kocsmában, hiába mondod a hülyeséget kétszer, hátha nem veszik észre,

ad1: nem mondta senki, hogy miniszter volt, államtitkár volt

ad2: méghozzá 90-ben, a MEH-ben. Ott van a hivatalos életrajzában. Tény.

Ezt mondják hazugságnak, régi komcsi módszer!

hapcika 2009.10.24. 17:24:02

@heima a Cölöpverő: Meg ott áll még néhány hangzatos cím, tartalom nélkül. Az akkori Meh megfelel a miniszterelnöki titkárságnak. Az igazi MEH Stumpf szüleménye, ő csinált kancelláriát belőle. Én is tábornok vagyok, tudtad?

abandi 2009.10.24. 17:31:05

@heima a Cölöpverő:
Nem is!
Csak tudod, én is ott voltam mint alja-részeges egyemista és a családom, tanáraim óvva figyelmeztettek, hogy ne!
Mert az emdéef a Haza...

polgári per 2009.10.24. 17:34:42

@hapcika: Mirol beszelsz ??? Orban velem egyutt diplomazott az ELTE-n 1987-ben. A szakkollegium az egyetem resze, egy kollegium, ahol lakni lehet, Menesi ut 12. ELTE diakok jarnak oda.

abandi 2009.10.24. 17:40:01

@polgári per:
Na végre !
Én is így tudtam, illetve vmi "önképzőkör" volt...

hapcika 2009.10.24. 17:46:28

@abandi: Tudsz valami jót is mondani az ipari és gazdasági miniszterségéről. A "taxisblokád" idején neki volt az ötlete, hogy az üzemanyagárak emelkedése ellen dobják be a hadsereg üzemanyagkészletét. Ezért "szőkítettek" az ezredesek és ezért nem büntették meg őket. 94 után Keleti György rakott rendett. Kekeckedni mindenki tud, de teremteni kevesen. Hát, BPÁ nem tartozik az értékteremtők közé.
A honvédségről jut eszembe tudtad, hogy az Orbán bányák a Felcsúti kivételével mind jól felszerelt honvédségi kőbánya volt? Az uzsai, a süttői és a későbbi tulajdon az ódörögdi, mind honvédségi volt. Az uzsai és az ódörögdi az útépitések stratégiai kőszállítója, a süttői a kohászatnak és a cukorgyáraknak szállított meszet. Értéküknek a huszadrészét fizették értük az ódörögdiről meg az a hír járja elég volt egy pisztolyt szorítani Balogh úr fejéhez és ő ingyen odaadta.

hapcika 2009.10.24. 17:47:51

@polgári per: Én is ezt írtam. A végzettséget ne firtassuk jó!

hapcika 2009.10.24. 17:57:28

@polgári per: Most látom ki van itt! Te is külön órákat kaptál? Neked is Kéri volt az o.főnököd? Vagy neked Stumpf Pista, vagy Pöcsösmari Zitus? Jobbat, ami hihetőbb!

heima a Cölöpverő (törölt) 2009.10.24. 18:00:32

@hapcika: ezt már nem magyarázod ki, hazudtál kis kommer, azt állítottad, hogy nem volt MEH, meg nem volt államtitkár, most meg már az a szöveg, hogy az a MEH nem a mai, hát mit se mondjak, gyenge.

Bell & Sebastian 2009.10.24. 18:01:40

Nekem már hánynom kell, úgy szédülök!
Könyvben kéne kiadni ezt, nagyon fogyna.

abandi 2009.10.24. 18:06:41

@hapcika:
Hogyne:
BPÁ: Összehívta az akkori összes állami nagyvállalat vezetőjét és közölte velük, hogy: Maguk mocskos pufajlások el lesznek takarítva!
És elkezdődött a "privatizáció"...
Az a kőbányás dolog meg nem az itteni 20-30 éveseknek való...
Inkább részvényeznek és nem járnak a tecsóba. Tecsőt se néznek...
Félreértés ne essék:
Maga csak úgy emlékezik és itt senki sem kommenistázta le a kedves édes sanyát...
Tudja:
Fiatalság bolondság...
Amennyiben -erre a koleszes bulira kihegyezve a dolgot- megbukik, akkor sincs semmi baj.

Google 2009.10.24. 19:18:57

@hapcika:

Tehát a lényeg a lényeg: Bokros nézőpontjából ilyen a világ. Ő már csak tudja, mikor mennyi volt a hiány. 2002-ben a 100 napos program igaz, jól megdobta, akkor még azt hihettük, Medgyessyék tudnak valamit, de kiderült, nem, csak a népeket veszik meg éppen. Aztán az egészet ráfogják Matolcsyra, Chikánra, Vargára.
Jó vicc.

hapcika 2009.10.24. 19:38:52

@abandi: Kissé elmentél félre. Nem ezt írtam BPÁ-ról. Semmi tapasztalatod nincs azokról az évekről, de a tudásod úgy állitod be mint fellebezhetetlen ítéletet. Nem vagy nagyképű? Én tisztába vagyok azzal kik írogatnak ide, de te nem tudod felmérni kinek írsz. Csak a piszkoskodás marad, a másik lealázása. Összevissza forgatod a szavaimat, mint malacka, de semmi lényegest nem tudsz felmutatni , amivel előbbre jutna a vita. Írod , hogy az a kőbányás dolog nem az ittenieknek való. Az ittenieket miért nem érdeklik milyen emberek vezetik őket? Nem kell az erkölcs, pedig ennélkül a szabadság szabadossággá válik. Ha nagyon érdekel olvasd el Csernyisevszkij tanmeséjét a mocsár lecsapolásáról. Mielőtt idegrohamot kapnál közlöm, Csernyisevszkij dekabrista volt és nem kommenyista és nem ismerte Rákosit mert a cár végeztette ki még anno az 1820-as években. Gondolom nem olvasol Tolsztojt, Csehovot, Gorkijt, Bulgakovot, mert orosz írók és akkor már az ugyanaz, mint a szovjet. Szerintem azt se tudod ki volt Mihail Romm és az összes ismereted onnan származik, hogy a lengyel, lett, észt litván szidhatja, akkor te is szidhatod. Ha rákérdeznek a Benes-dekrétumra, olyan hülyén és bután nézel, mint OV, amikor rákérdeztek nyugati barátaink. Nagyon elfogultak vagytok, bár történelemből nagyon gyenge eredményeket mutattok fel, mert sose szerettétek az olyan tantárgyakat, amelyek csak konkrétumokat tartalmaznak és sok számot, de nem lehet halandzsázni, ezért szívesen elhiszitek vezetőitek minden hazugságát és röhögve seggberúgjátok az objektivitást. Ha megakarom sérteni a fideszest, az mondom neki, hogy egy sörösló butaságával és szemellenzőjével rendelkezik. Miért buksz majd el? Mert az élet objektív, te meg csak a szubjektivitásig jutottál a tanulmányaidban. Az életnek tanulunk?

abandi 2009.10.24. 19:42:54

@hapcika:
Köszönöm a válaszát, de...
Hogy a faszomba engedhették a horngyuszit internettó közelbe????

heima a Cölöpverő (törölt) 2009.10.24. 19:45:28

@hapcika: írtam már, nem figyeltél, ide csupa fideszes köcsög jár, akik szeretik ha kizsákmányolják őket, meg hogy kik vezetik őket, ha fideszről van szó, sőt azt se érdekli a népet, hogy ki milyen kommer volt a 80as években. értetted, senkit nem érdekel az Igazság?!

hapcika 2009.10.24. 19:52:31

@Google: Nem fogtak rá senkire semmit. Már leírtam mi volt az ok. Erre mondta Gyurcsi, erre az egyezségre, hogy ember még nem csinált ekkora böszmeséget mint mi és az MSZP együtt hazudta a Fidesszel, hogy minden rendbe van. " és hazudtunk éjjel-nappal. László Csaba kozmetikázása így szólt: "trükkök százait vetettük be és közbe nem csináltunk semmit." Így is le lehet írni az öszödi beszédet. Nem írtam soha, hogy ez a 7 év csak a Fidesz hibája. Én azt mondom a Fidesz és az MSZP hibája, amikor ránk kényszerítették a paktumukat és együtt hazudoznak azóta is. 2003-ban a Jobbikot alapították, 2007-ben az LMP-t és mindegy minek hívják a kis pártot, biztos lehetsz benne olyan emberek irányítják, akik a Fideszből mentek át az évek során.

Google 2009.10.24. 19:52:40

@hapcika:

Eddig is (2002-2009) ilyen kritikusan szemlélte a világot? Vagy csak most rágott be, hogy a Haladók már nem vonzanak akkora tömegeket?
Azt látjuk, hogy a fideszesekben nem bízik, a szocikat bírta, bírja? Velük szemben is szokott kritikákat megfogalmazni?

abandi 2009.10.24. 19:55:17

@heima a Cölöpverő:
Én nem politizálok, de azon belül Jobbikos vagyok...

Tehetetlen Dodó 2009.10.24. 19:55:46

@hapcika:
"Én tisztába vagyok azzal kik írogatnak ide, de te nem tudod felmérni kinek írsz"

Kisöreg, te még a helyesírás alapszabályaival sem vagy tisztában.

Ha kompenzálni jársz ide, rosszul teszed, itt sose lehetsz te májer, ennyi szemellenzős, buta jobber között, nem érik fel ésszel a te szellemi nagyságodat.

A kapcsolat.hu, az a te világod.

Ott Fároszként világíthatod be a terepet, mint az értelem fáklyavivője.

hapcika 2009.10.24. 19:56:09

@heima a Cölöpverő: Na, elmegyek, nehogy megbüntessenek és ne nyalogasd a tenyered éjszaka, mert nem tudhatod mitől ragacsos.

heima a Cölöpverő (törölt) 2009.10.24. 19:56:35

@hapcika: sokadig beégés, de az LMP-t 2008 őszén alapították. nem unod még a folyamatos hazudozást?

és ugye nem fogsz ideszokni?

heima a Cölöpverő (törölt) 2009.10.24. 19:58:21

@hapcika: megbüntetett már az élet, nem kell neked már büntetés.

ne is gyere vissza.

abandi 2009.10.24. 20:01:35

@hapcika:
Ezt a hosszút meg szerintem mappában tartogatja a kérdezőknek, tegnap óta.
Sebaj!
Ezt az Elte-s jogi "altanácsadóságit" azért futassuk már végig!
Magán kívül is!

hapcika 2009.10.24. 20:05:28

@Tehetetlen Dodó: Te abandi vagy? Mert tisztába lehetnél, hogy van a válaszok közt olyan is aminek a címzettjének személyes választ küldtem!
"Pharos-ként világíthatod be a terepet, mint az értelem fáklyavivője."
Pharos világítótorony volt, nehéz lett volna vinni. Ebből is látszik, ha a füledbe világítanak zseblámpával, akkor csillan meg értelem a szemed mélyén, feltéve, ha nincs teli fülzsírral a füled.

hapcika 2009.10.24. 20:10:27

@abandi: Kevesen vagytok és még nem elegen. Mindenki hozzon gyorsan egy-egy embert!!!
Ne feledd! Nem az számít mit gondolsz rólam. Nem is az számít mit gondolnak rólam. Én már tudom ki vagyok!

Tehetetlen Dodó 2009.10.24. 20:10:51

@hapcika: Haver, ha nem értesz valamit, ne írj róla.

Tehetetlen Dodó 2009.10.24. 20:11:32

@hapcika: "Én már tudom ki vagyok!"

Sz@r lehet.

abandi 2009.10.24. 20:15:56

@hapcika:
Ne igyál többet ma már!
Vagy, ha még is, akkor teregess kifele!
Én bírom a susnyás dumádat!

Google 2009.10.24. 20:33:52

@hapcika:

Fideszesek irányítják a Jobbikot, LMP-t, gondolom, az MSZP-t is, mert miért ne.
Eddig úgy tudtuk, az MSZMP-ből szivárogtak be minden pártba, hiába, változnak az idők...
Abandival szép barátságnak néznek elébe.

hapcika 2009.10.24. 20:38:19

@Tehetetlen Dodó: Azt értem, hogy hülye vagy csak a méretét nem tudom felmérni, mert beláthatatlan. Öcsi, menj aludni.

Tehetetlen Dodó 2009.10.24. 20:39:49

@hapcika:
Hú, ez ütős volt!
Nyomjál még valami szellemeset!

tevevanegypupu 2009.10.24. 20:40:03

@hapcika:
Gyurcsany koztorvenyes bunozo. Rola csak ennyi es nem tobb.

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.10.24. 20:50:30

"ne etesd, mert ide szokik"

ez a mondás járta tardán a trollokkal kapcsolatban

abandi 2009.10.24. 21:02:46

@hapcika:
A te riposztjaid elég sekélyesek.
Ahhoz tehetség kell!
A nagytudásúak megkapargatják majd a koleszos beszéded, és lesz jaj...

(Egyébként leszarom az itteni 20-30 éves "konzervatívokat"!)

Tehetetlen Dodó 2009.10.24. 21:02:49

@ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget:
Jogos.
De az ember esendő és néha visszaszól, persze tök fölöslegesen.

hapcika 2009.10.24. 21:04:31

@Google: Nem az MSZMP-ből szivárogtak be minden pártba, hanem az MSZMP-t próbálták felosztani a 47-es pártviszonyoknak megfelelő módon. Aztán kitalálta, hogy ő bizony szociáldemokrata ( Bíró korszak), aztán Pozsgay kitalálta legyen két nagy párt. Igen, de Biró kiengedte az MDF-ből a kisgazdákat, a kereszténydemokratákat és a szociáldemokratákat. Rögtön fújjoltak, 47-ben a komcsik, a szociáldemokraták és a Nemzeti Paraszt Párt győzött és sehol se volt Tildy a kisgazdákkal. Addig tanakodtak míg nem tudták visszacsinálni, de ellenőrzés képpen az MSZMP mondta meg kik legyenek a vezetők. Az egyetlen párt volt, ahol mindenki tudta az egész vezérkar 3/3 ügynök volt. Nagy Ferenc is, Zsíros Géza is, Vörös Vince is, Torgyán Józsi is meg Jakab istván is. Bírót leváltották és bíztak abban, hogy valaki valamit kitalál a frissen alapított MSZP ellen. Jött is Sólyom a megszövegezett 4igenes kérdésekkel. A AB elnökként regnáló Sólyom a népszavazás után megmagyarázta, nem is arra szavaztunk, mint amit próbálunk belemagyarázni. Így eset, hogy a parlament és a pártok fölött nincs ellenőrzés és a választásokon az MDF-ben lapuló 80-90000 ügynök győzelembe hajszolta a volt MSZMP-s tagokat. 90 július végén nem teljesítette az ügynöksereg követeléseit és azok kiléptek a pártból. Ősszel már alig nyertek valahol az önkormányzati választásokon. 94-ben már alig kerültek be a parlamentbe.

hapcika 2009.10.24. 21:54:43

@abandi: Miért kaparnák meg? Ha megkaparják, legfeljebb megkérdezem, miért verették meg rendőrökkel a feleségem és még van jó néhány kérdésem a kollégista ifjúkomcsikhoz. Vagy itt a szólásszabadság úgy működik, hogy én csak azt írhatom, amit engedtek? Nem vagytok ti eltévedve? Ti írhattok, amit akartok, de aki visszaír, vagy nektek nem tetsző emlékeket ídéz fel, akkor azt el kell tiporni, belé kell fojtani a szót és véletlenül valakivel vitába száll, akkor 8-10 kommentelő próbálja innen elűzni. Ez a nagy szólás és véleményszabadságotok!!!
Miért nem csináltok külön oldalt, ahova csak olyan embert vesztek fel, aki a ti nótátokat fújja, jelszóval levédve, hogy tudjam az nem az én területem. A kapcsolat.hu-n is ezt csinálják, mert az MSZMP és a KISZ utódpártjainál, szervezeteinél csak így működik a szólásszabadság. Nem meggyőzzük, hanem elűzzük. Nem is tudom miért szidjátok a baloldalt, mikor ti se vagytok jobbak. Orbán féle szép új világ, ahol szabadságát mindenki megélheti, már akinek a "nagyvezír" megengedi. Mondok egy példát a meggyőzésre. 98 és 2002 között minden kormányülés anyagát titkosították 80 évre. Az éves beszámolók, ÁSZ jelentések titkosítva vannak, 2002-s átadás titkosítva lett. A KSH jelentésekben szereplő adatok valódíságát akkor lehet ellenőrízni, ha a titkosítást feloldják. Minden év februárjában OV éves országértékelőt tartott és tart még most is. Mi a bíztosíték arra, hogy a valós adatokat elemzi, ezt csak a titkosítás feloldásával lehet ellenőrízni. Így könnyű azt mondani, hogy nem hazudtam, pedig igen, csak még nektek nem jutott eszetekbe azt mondani OV-nek, hogy vírítson a bizonyítékaival. Van az alany, van az állítás és..., csak ebből a két szóból állhat a mondat. Olyan számomra a hozzáállásotok, ne értsd félre, mint amikor a tolvajt kisértékű lopáson kapják, de ez csak szabálysértés. Te is tudod, én is tudom, hogy tolvaj, de nem mondhatjuk neki, igen te loptál, te tolvaj vagy. A lopás szót még mondjuk is, de a tolvajt jelzőt nem. A tolvaj szó erkölcsi itélet, viszont a törvény erkölcsileg nem itéli el a lopáson kapott embert. Na, most leírtam miért lopnak MO-n olyan sokan, mert ha kisértékű a lopás az szabálysértés, nem bűn és ettől függetlenül még parlamenti képviselő is lehet. Te is gondolkozz bátran, hidd el szabadabb ember leszel, ha kimondod az meg a szabadság, csak hozd egy tető alá az erkölcsödet, a lelkiismeretedet, meg a társadalmi erkölcsöket. Ha ez sikerül , tudsz élni a szabadságoddal.
Never try to teach a pig to sing; it wastes your time and it annoys the pig!

abandi 2009.10.24. 22:11:21

Gondoltam, hogy ami késik az nem múlik, mert már mi gépelünk...
De itt tényleg rossz helyen jár a késői elkeseredettségével (tételezzük fel...).
Mindenkit értek kisebb-nagyobb igazságtalanságok a trolibuszon, de ez senkit nem jogosít fel orbánviktor mocskolására.
Remélem ebben egyetértünk.
Na, majd hétfőn le lesz alázva, tényekkel...

hapcika 2009.10.24. 22:11:23

@abandi: Még ezzel tartozom. Ifjúsági szervezetként indult, de történt egy hiba. 90 januárjában volt a megfigyelési ügy, amit nem vett be az SZDSZ. A lényege az lett volna, hogy az MDF-t liberális színben tüntessék fel. Nem ették meg a Szadeszosok a maszlagot és kellett egy párt, amelyik elaltatja őket. Akkor küldték haza OV-t, ott volt a Fidesz és gyorsan pártot csináltak belőle 90 februárjában. Volt ám meglepetés 93-ban, mikor fordult a Fidesz, volt ám átrendeződés. 94-ben meg nézett a SZDSZ, hogy épp csak 8%-t kapartak össze, annyira szétszedte őket a libsi dumával a Fidesz. Horn vette őket pártfogásba és bújtatta el az MSZP háta mögé. Hogy miért szánta meg Kunczét? Talán azért, mert akkoriba nagyon fájt a nyaka Gyuszinak!

heima a Cölöpverő (törölt) 2009.10.24. 22:20:01

@hapcika: nem tudom ki mondta neked, de itt nincsen szólásszabadság, ez itt fideszes magánterület, elnézted a házszámot!

hapcika 2009.10.24. 22:20:19

@abandi: Nem értettél. Én a véleményemet képviselem, nem a sértettségemet. Ti, viszont nem így álltatok hozzá. Védjétek jelszóval a Reakciót. OV-t nem kell mocskolni, be mocskolódott nélkülem is. Te ne vitasd az én jogomat a véleményem leírásához, hanem mutasd meg milyen tisztán OV. A tisztán szót nem úgy értem, hogy kimosdatod. Végül egy régi mondás, nem dakota. Csendes tengerek nem nevelnek ügyes tengerészeket. Na, csá!

hapcika 2009.10.24. 22:22:27

@heima a Cölöpverő: Elfelejtetted levédeni jelszóval a területet, addig meg szabad a gazda. Tudod, mint a kapcsolat.hu-n. Csináld, mert ez így álszent nagyon.

abandi 2009.10.24. 22:25:49

Nézze!
Oly sok közleménnyel szórta meg az itt téblábolókat, hogy ihaj!
Remélem nem tudják megcáfolni az állításait.
Mert akkor végre világos lesz mindenkinek, hogy miként keveredtünk ebbe a szarba.

abandi 2009.10.24. 22:29:02

@hapcika:
Oké, Pajtás!
Fingjunk bele a kádba!

hapcika 2009.10.24. 22:38:01

@tevevanegypupu: Látod nem vittek el, mert Gyurcsányt köztörvényesnek nevezted. Nem piszkoskodtam veled, mert ez a véleményed. Ha viszont én leírom a véleményem, miért baj? Mert én másképp látom a világot? Hol itt a demokrácia, hol van a szólásszabadsád? Én nem azért itélem el OV-t, mert megalapította a Fideszt, mert hívő lett, hanem azért, mert munkája során átlépett jónéhány szabályt. Most bűnös vagyok azért, mert más a véleményem.

hapcika 2009.10.24. 22:47:49

@abandi: Mindenkit meg lehet cáfolni. Én csak itt makogok egy nem nagyon ismert oldalon, ő viszont egy apparátussal felfegyverkezva kiáll a nagy nyilvánosság elé és már nem ér semmit a szavam. Ez viszont nem ér meg annyit nekem, hogy feladjam magam, eldobjam az erkölcseimet. Én ilyen vagyok, ilyen voltam húsz évesen is, nem akarok változni. Az ember gerinces élőlény, nekem megvan a gerincem, aki meg gumira cserélte, azt csak sajnálni tudom. A trolis hasonlat nem jó, ez elvi kérdés.

abandi 2009.10.24. 22:58:55

@hapcika:
Na, ugye!
Senki sem kérte a fényképes pártigazolványod, és beszartál álmodban.
Itt a tények, logikával-műveltséggel keverve sikkadnak el...
Remélem az erőszakosságod ésszel-tényekkel is párosul, mert különben a legaljasabb szóbeli aláztatásnak leszel kitéve...
Szerintem: Te megelmeháborodtál...
(a nagy társadalmi presszióban)

heima a Cölöpverő (törölt) 2009.10.24. 23:29:54

@hapcika: ha itt nem találtad meg a demokráciát meg a szólásszabadságot, akkor miért nem mész máshova? főleg ha ez egy nem nagyon ismert oldal, mi értelme itt a Szent Harcnak?

tevevanegypupu 2009.10.24. 23:51:22

@hapcika:
Nem irtam szemelyedre nezve semmi sertot, legalabbis nem volt szandekomban. Ha jol emlekszem, azokrol irtam meg a velemenyem, akikrol beszelunk.

abandi 2009.10.25. 02:23:59

@heima a Cölöpverő:
Na igen...és két napja.
Itt a gréczy sem tudott volna ennyi szart a ventillátorba hajintani ilyen röpke idő alatt...
/Hajrá Jobbik, kutyaütők!/

hapcika 2009.10.25. 07:05:58

@tevevanegypupu: Azt kérdeztem tőled, miért baj, ha más vélemémyem van?

hapcika 2009.10.25. 07:15:10

@abandi: Semmi tényt nem írtál. Csak próbáltál erről az oldalról elmozdítani. Mi ez a hétfővel való fenyegetés? Többször írtad már, hogy minek leszek kitéve hétfőn. Miért is és kik azok, akik hétfőn legaljasabb szóbeli aláztatást mívelik majd velem. Fenyegetés a szólásszabadság része? Pénzért mindent!!!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.10.25. 07:16:23

Ez a baller troll honnan keveredett ide?
Csak jelzem, ilyenkor látszik, hogy a moderálást nem véletlenül találták fel. A "párbeszéd" egyes szakaszai mindent alulmúlnak.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.10.25. 07:20:12

@hapcika:

alig tíz sorban ennyi ténybeli tévedést, ferdítést, hazugságot így egyben rég olvastam bazmeg. De a korábbi beírásaid is ilyenek.

Ja, MEH 1990. május 31. óta van.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.10.25. 07:22:59

Mondjuk egy igazi abandi-hapcika deathmatch-et szívesen végignéznék, két féltudású, amint vörös fejjel hülyézi egymást, nyamm, nyamm. hadd fröcsögjön, aminek fröcsögnie kell.

tevevanegypupu 2009.10.25. 08:50:22

@hapcika:
Nem baj ha mas velemenyed van, barataim, ismeroseim sot csaladtagjaim is nagyon sok mindenben maskeppen velekednek mint en. Arra viszont kivancsi lennek valoban, hogy het ev elmultaval, mikor az altalad kedvelt partok szinte eltunnek a kozeletbol a teljesitmenyuk alapjan, miert latod ugy, hogy errol nem ok maguk tehetnek?

Google 2009.10.25. 09:19:32

@tevevanegypupu:

Hapcika kicsit féloldalas. Egyik oldalnak nagyítóval szemléli a hibáit, szörnyülködik picit, másik oldal viszont nincs, így hibái sincsenek.
De mondja csak a mondanivalóját, mártírokra nincs szükségünk.
Nehogy azt higgye, hogy valaki bele akarja fojtani a szót, benne ne maradjon valami!

hapcika 2009.10.25. 09:23:16

@mavo: Irigykedsz ránk, mert halévány fingod nincs miről vitázunk?! Ma te leszel szolgálatbaqn az alulképzett bérkommerek közül? Melyik hantesüzletbe dolgozol mészároskám?

hapcika 2009.10.25. 09:32:16

@Google: Olvasd el mit írtam. Mindkét oldalt hibáztatom a 2002-s paktum miatt. Gyurcsány azért maradt ki, mert az MSZP részéről Kovács, Lendvai kötötte, na meg a Megyó. László Csaba később elismerte, hogy kozmetikázták az eredményeket. Origon volt erről egy sorozat olvasd el, nagyon tanulságos.

Google 2009.10.25. 09:42:19

@hapcika:

Jó, hogy mondod.
Ha Orbán tényleg nem ment bele a kondíciókba, utána miért híresztelték azt, hogy pszichológushoz jár, mert?
Soha nem fogom elhinni, hogy 2002-ben nem akartak volna nyerni, de azt sem, hogy a szavazatok ennyire nem számítanak, a paktumoké a világ csupán.
Az origo-s cikket olvastam, de veled ellentétben, László Csaba szavaiban is kételkedhetek, nem?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.10.25. 09:59:37

hogy ez az ember nem fárad bele a szüntelen alakváltozásaiba?! hihetetlen. :)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.10.25. 10:48:23

@Grift: az írása alapján nem egy munkásőr nyugger. Troll ilyen kollégium - college - főiskola szöveggel nem jön, mert kész lebukás.
Inkáb egy Kende- vagy Bartus-féle fazon lehet.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.10.25. 10:50:36

@tölgy:
én ilyenkor mindig falafelt orrontom.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.10.25. 12:07:49

@Google: hát igen, Falafel kollega nagy szerepjátékos. :)
süti beállítások módosítása