Centraliában negyvenhét éve égnek a földalatti tüzek
2009. november 04. írta: robin masters

Centraliában negyvenhét éve égnek a földalatti tüzek

  Nagy tisztelettel köszöntünk mindenkit a világ legfurcsább helyén. Ez itt Centralia, egy valaha volt bányászfalu mélyen Pennsylvania szövetségi állam belsejében, a hatvanegyes főút mentén, valahol Ashland és Aristes között. Egy szellemváros: 1981-ben regisztrált közel ezerfős lakosságából mára mindössze 9 ember maradt, az aszfaltozott utcákat rekettyés nőtte be, s mindössze három épület áll még a sokhektáros területen. amikor azt írtuk: a világ legfurcsább helyéről tudósítunk, biztosan valami híresebbre gondoltatok. 


 

  Ám Centralia megérdemli a címét. A történetet pedig minden valószínűség szerint többen ismeritek, mint ahányotok hallotta már a település nevét.

  Rémlik a "Silent Hill" franchise? A legendás kompjúterjáték 1999-ből, majd további öt folytatása? A nagysikerű képregény 2000-től? A mozifilm 2006-ban? Még szuperrészletes magyarországi fanpage is van. Az ötlet innen ered. De ha a szórakoztatóipar nem a te asztalod, ezt a helyet akkor sem felejtenéd el soha. 

  Ez a városka ugyanis nem demográfiai, vagy gazdasági okokból lehelte ki lelkét, hanem mert százéves fennállása után kevéssel, 1962-ben kigyulladt alatta a szén. Mivel pedig kis túlzással az egész hegy, sőt az egész környék tömény szénből áll, azóta sem sikerült eloltani.  

  A tűz keletkezésének körülményeit máig rejtély övezi. Az elméletek többsége szerint emberi gondatlanság okozta egy ünnepi előkészület során, terjedését pedig a levegős bányajáratok tették lehetővé. Bár a lakosság tudott a föld alatti tűzről, a hetvenes-nyolcvanas évek fordulójáig nem zavartatta magát. Ekkor azonban egy helyütt megnyílt a föld, és elnyelt egy tizenkét éves gyermeket.

  1984-ben a washingtoni kongresszus 42 millió dollárt(!) szavazott meg a tűz visszaszorítására, hasztalan. aA lakóingatlanok egy részét ezért kivásárolták, a helyieket a környék más településeire költöztették. A centraliában maradókat az idő győzte meg, vagy a füstbe betegedtek és meghaltak, esetleg (néhányak esetében) megőrültek, és ma de facto remeteként élnek, ahogy arról Bill Bryson, a nyugati félteke egyik legismertebb utazó írója is beszámol Walk in the Woods című könyvében. 

  Magam az ő beszámolója nyomán döntöttem el egy évvel ezelőtt, hogy a városkát felveszem a bakancslistámra, s az ítéletnapig egyszer mindenképp ellátogatok ide. Nem is reméltem, hogy mindez ilyen hamar bekövetkezik, és hogy Szmörével az anyósoldalon, önálló reakciós katasztrófa unit deríti fel a környéket, egy horpadt farú veterán tepsiben. Ott voltunk a két elhagyott temetőben, cirkáltunk a három megmaradt, egymástól távol eső családi ház között, a gazzal benőtt zsákutcákban, a rozsdaette roncsoknál, a szabadban felejtett bányagépeknél és mindenekelőtt: a füstölgő földeken. Annyira nyomasztó volt, hogy utunk folytatásakor, a szomszéd városka "részeges majom" nevű kiskocsmájában csak nagy nehézségek árán tudtuk meggyőzni a csapost, hogy fogadja el a két korsó Buddy ellenértékét borravalóstul, mert ábrázatunk ellenére sem gyászolunk éppen senkit a legközelebbi hozzátartozóink közül.  

  Centraliában negyvenhét éve égnek a földalatti tüzek.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr521497597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

X Y kronosz óra 2009.11.04. 16:06:03

Lassan el kellene oltani.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.11.04. 16:20:29

Szép és tanulságos ez a sok fotó...

emzperx 2009.11.04. 18:25:14

Üzbekisztánban van hasonó de az látványosabb:

indavideo.hu/video/A_pokol_kapuja_3

Earthq 2009.11.04. 20:17:08

negyvenhét éve ég a szén... :) Azért ha az ember belegondol... :D

Mondjuk én személy szerint azt nem értem, hogy az Államoknak, ha ekkora szénlelő hely, nem érné meg valahogyan megállítani a tüzet, és újra neki állni kitermelni? Lehet erről valahol olvasni?

Balaint 2009.11.04. 20:24:22

A számítógépes játékokat nem nyomtam a film zseniális, kár hogy nem válaszolja meg a kérdést hogy kerültek a párhuzamos világba.

Bell & Sebastian 2009.11.04. 20:39:28

@Earthq:

Megvárják, míg átég.
Terrortámadás esetén Bush csak beleugrik, Sydneyben, az Opera House előtt Kevin Rudd száraz törölközővel várja!

tistedur 2009.11.04. 20:59:01

@Earthq: jókai mór:fekete gyémántok :)

robin masters · http://robinmasters.blog.hu 2009.11.05. 02:47:45

@triumphator: a lényeg aligha dokumentálható több képpel, a tüzek a föld alatt égnek. ettől van az, hogy centralia nem túl látványos, de a sztori és a tudat, hogy mi van a lábad alatt, így is keménnyé teszi.

negeev 2009.11.05. 08:59:05

@emzperx: Igen, van több ilyen település még a világon.

Nagyon kemény lehet elmenni egy hasonló városkába. Gondolom, nem túl nagy az állat populáció sem a környéken.

A film tényleg kiváló.

tistedur 2009.11.05. 11:10:10

@robin masters: a németországi brennender berget nem akarjátok megnézni? az elég régóta izzzik a föld alatt.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.11.05. 12:03:03

@robin masters: És a szellemváros is a föld alatt van, vagy mi a he? Elballag odáig két júzer, oszt' hoz 3,5 fotográfiát? Na, mentek ti a náthába... Csak az az autó azon az egy valamirevaló képen megért volna önmagában egy rövid sorozatot.

thetriggerhappy 2009.11.05. 15:43:45

@Bell & Sebastian:

:-)

btw, ha már sydney és a cikkben is megemlítik bill brysont, megéri elolvasni a down under című remekművét. sok hasonló hangulatú hely van ausztráliában.

thetriggerhappy 2009.11.06. 11:33:59

@Bell & Sebastian:

kedvelem a men at work-öt, de ha oz érzés, akkor ők:

www.youtube.com/watch?v=9hpX6AGSLuU&feature=related

volt szerencsém bejárni északot és a red centert egy szál midnight oil cd-vel a lakóautómban. azóta is visszavágyom.
süti beállítások módosítása