Feszület nem, vörös csillag igen
2009. november 11. írta: nénike

Feszület nem, vörös csillag igen

  A strasbourgi Emberi Jogi Bíróság az olasz Ateisták és Agnosztikus Racionalisták Uniójának beadványának helyt adva kötelezte a fenntartókat, hogy távolítsák el az olasz állami iskolák, kórházak falairól a kereszteket, az európai identitás szimbólumait. Az Olasz Muzulmánok Uniójának vezetője már korábban kérte, hogy gyermeke iskolájának falairól vegyék le a korpuszt. A keresztény európai hagyomány ilyen megjelenítése korlátozza a szülők meggyőződés szerinti nevelési jogát, így nem kívánatos – áll a verdiktben.

  Csak viszonyításképp jelezzük, Vajnai Attila ugyanezen testület döntése értelmében hordhatja az ötágú vörös csillagot, függetlenül a az ország véleményét reprezentáló jogalkotók meggyőződésétől. Az Európai Unió alkotmányának szövegéből ugye anno kivették az Unió keresztény gyökereire való utalást. Ez az igazi értékválság alapja.

  Olyan szuperállam létrehozása felé haladunk, amelyben előbb utóbb semmihez sem lehet majd viszonyulni (kivéve a vörös csillaghoz) mert mindig lesznek olyan kisebbségi csoportok, akik el akarják törölni a viszonyítási pontokat. Sosem koccannak majd össze a kerekeken guruló emberek, mert taszítani fogja őket egymás aurája. A köréjük fújt buborékon belül pedig remekül ellesznek.Hát köszi.

  Összeférhetetlen agyalágyultak mindig voltak, ez azonban nem ok a bátorításukra. Mi lesz, ha a világnézetileg semleges szülők iránytűjét megbolondítja mondjuk a budai várban lévő Szentháromság-szobor és kérik majd annak letakarását? Nyugodtan tehetik, hisz ma már nem olyan vallásos időket élünk, mint amikor állították. A keresztény hagyománytisztelet meg ugye kuka. Érezzük mindannyian ennek a kifacsart gondolatmenetnek a tarthatatlanságát. Akit egy szelíd világ szimbólumának puszta látványa is kiakaszt az sosem lesz európai polgár csak egy droid.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr551515385

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jövőre április 4. újra piros betűs ünnep lesz 2009.11.12. 12:35:25

Talán még a legelvadultabb kommunisták sem gondoltak arra, hogy egyszer ezt még megérik. Azt, hogy április 4-e újra piros betűs ünnepnap lesz szeretett hazánkban. Azt meg aztán végképp nem gondolhatták, hiszen a klerikális reakció elleni harcuk legendá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.11.11. 15:55:57

@peetmaster: "ja, ez a demokrácia. Akkor jó. "
Nem, nem ez a demokrácia. Igazából ez a kommunizmuson kívül minden rendszerre igaz. Ami a különbség, hogy minden rendszernek más számít "jó"-nak, illetve mások a prioritások.

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.11.11. 15:56:58

Arra azért kíváncsi vagyok, az EJEB mikor jut el oda, hogy kötelezi a Vatikánt: ugyanmá' távolítsák el a keresztény szimbólumokat, mert azok zavarják a nyitvatartási idő alatt a Vatikáni Múzeumban fényképezkedő muszlimokat.

2009.11.11. 15:57:32

@Sztávrosz_: "és mégkevésbé van köze ahhoz hogy bárki is ki merje jelenteni ez egy keresztény ország. "

Nem ez nem az. Ez egy lecsúszó, elbaszott, szerencsétlen ország.

2009.11.11. 15:58:53

@mefisto: Azt már a muzulmánok fogják megoldani, EJEB már nem lesz addigra.

Sztávrosz_ (törölt) 2009.11.11. 15:59:16

@zulu: szvsz az hogy milyen a gazdasági helyzetünk azmeg pláne nem hit kérdése :)

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.11.11. 16:01:12

@zulu: Vagy szimplán SEB-nek, a Shariya Európai Bíróságának fogják hívni. XD

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.11.11. 16:03:53

Egyébként ezen is látszik, hogy mennyire életképtelen egy kultúra vagyunk. Ez egy akkora pofon a kereszténységnek, mégsincs belőle nemzetközi botrány.

Mondjuk elképzelem, milyen hatása lenne, ha egy másik nemzetközi bíróság kiadná a jogerős bontási engedélyt a Siratófalra, mert ellentétes a nemzetközi építési szabályzattal... XD

_wood_ 2009.11.11. 16:04:37

kedves cikkíró, a poszt elején lévő párhuzam akkor állna, ha utcán nem viselhetnél feszületet - ami amúgy kívánatos lenne.

...és igen, a keresztény hagyománytisztelet kuka. ne kelljen már elmagyarázni, hogy egy, a huszonegyedik században formálódó szuperállamnak miért nem lehet köze semmiféle valláshoz! nóóórmális?!

nem is szólva arról, hogy az egész világnak szinte ez az egyetlen helye, ahol - genetikai okokból, vagy talán mert itt kötelezó az iskola - többségben vannak az ateisták. (index.hu/kultur/eletmod/2009/04/10/egy_vatikani_fopap_szerint_az_ateizmus_a_kivaltsagosak_luxusa/)
nagyon remélem - ha már a legtöbb államban népszavazási kérdéskör lett -, hogy itt lehetetlen lenne megszavaztatni egy olyan alapító okiratot, amelyben az isten szó szerepel.

Nils. H 2009.11.11. 16:04:57

@Herr SturmLiberator:

Az EU Bírósága közölte, hogy nincs hatásköre ebben a kérdésben.
"[az USA] szövetségi államai lassan önállóbbnak minősülnek az "egyenrangú és független" EU tagállamoknál"

Ez meg nettó baromság.

Az EJEB egy az ET egyik egyezményének " " a bírósága, semmi köze az EU-hoz, ne keverd a kettőt.

@evil overlord: Ki nem röhöghetnek, mer ha ekkora idióta lennék, én is ez EJEB-ig vinném az ügyet.
Valószínűleg egyébként vesztenék.

"Az EJEB ítéletébõl egyértelmûen kirajzolódik: a vörös csillagot nemcsak a kommunista diktatúrákkal lehet azonosítani, a vörös csillag egyben a nagyobb társadalmi igazságért küzdõ nemzetközi munkásosztály és legitim baloldali pártok jelképe is. Miután e jelkép valamennyi jelentését lehetetlenség egyértelmûen elválasztani egymástól, a magyar büntetõ-törvénykönyv a szólásszabadságot sértõ módon tiltja annak puszta viselését. Az EJEB szerint a magyar btk. vonatkozó része objektívan sújtja a vörös csillag viselõit, nem tesz különbséget a többpárti demokráciát elfogadók, illetve a kommunista puccsra szövetkezõk között. Strasbourg elismeri, hogy a vörös csillag az egykori kommunista diktatúrák miatt sokak érzékenységét sértheti, de a jelkép sokrétû jelentése miatt a vörös csillag viselésének korlátozása a szólásszabadság korlátozásának minõsül."

Nem hiszem, hogy a horogkereszt esetében ezeket vagy hasonló indokokat aktuálisnak találna strasbourg.

há zé · http://indafoto.hu/hhzz 2009.11.11. 16:09:58

@tudi: pici seggfej! Nem a kommunizmus, hanem néhány, az elvtársaidhoz hasonló gazember műve, amiről ugacc... A kommunizmus egy szép, de megvalósíthatatlan elmélet. Az ember természetével ellentétes, hogy tisztességes, becsületes legyen és hajlandó legyen érdek nélkül dolgozni.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.11.11. 16:11:43

@Nils. H: köv. alkalommal jelzem a költői túlzást a nagyérdeműnek. A kifogásolt tendencia SZVSZ ugyancsak létezik a taglalt tárgykörben (is).

Dubito 2009.11.11. 16:12:24

Úgy 500 évvel ezelőtt, amikor a reformáció során mind kihajigálták a katolikus jelképeket és ereklyéket, szintén apokalipszist vizionált az akkori többség. Aztán nem sokkal később éppen kis hazánkban, pontosabban Erdélyben hirdették meg először a vallási felekezetek egyenjogúságát. Igen, akkor még a haladóbb szelleműek közé tartoztunk...

Most, a 21. században azt gondolná az ember, hogy a gondolati és vallási szabadság magától értetődő. Ha pedig így van, akkor állami hivatal, intézmény nem kellene elköteleződjön az egyik vagy másik mellett.

Az utcán meg bárki viselhessen, amit akar: keresztet, burkát, vörös csillagot.

Muad\\\'Dib 2009.11.11. 16:14:49

@Dubito:
"Az utcán meg bárki viselhessen, amit akar: keresztet, burkát, vörös csillagot."
Horogkeresztet, nyilaskeresztet, stb... Gondolom így értetted?

2009.11.11. 16:15:32

@Sztávrosz_: Marhára nem a gazdasági helyzetről beszélek. Az erkölcsi nihilizmusról, a "carpe diem" fílingről, az önmaguk életét kilátástalannak tartó emberekről, a magyarságukról önként és büszkén(!) lemondó emberekről. Az egyre több gyökértelen honfitársamról. Ez a válság, nem az, hogy idén kevesebb lesz a karácsonyfa alatt.

torró 2009.11.11. 16:16:07

Már elnézést,de ha én mondjuk valamilyen probléma miatt megkérem a szomszédot hogy had költözzem hozzá egy rövid időre, míg a problémám megoldódik,kérhetem e tőle hogy alakítsa át a házát az én ízlésemnek megfelelőre?! Ugye Nem?Én úgy látom annak van igaza aki előbb írta hogy nem szabad mindenben engedni a saját elveinkből. Ha én keresztény iskolába íratom a gyereket nekem kell igazodni az iskola paramétereihez és nem fordítva . Ezt símán meg lehetett volna mondani a muzulmán vezetőnek. Nyissanak egy iskolát maguknak "oszt jó napot!"
Tata 86-k. Ha jól tudom nem csak primitív emberek vallásosak. Viszont ismerek rengeteg embert aki ateista és nem ki mondottan kulturáltak.
Nem tudom miért támadják állandóan a vallásosságot? És azzal érvelni hogy mennyi áldozata volt annak idején a keresztes háborúknak. Nos ugyan annyi volt a a különböző nagy hadjáratoknak is.Soroljam vagy tudják maguktól is. Egyébként a keresztény vallás nem okozott annyi erkölcsi és morális kárt mint a negyven év baloldali erőszaka.

Nils. H 2009.11.11. 16:16:23

@Nils. H: Egyébként teljesen édes, hogy azzal kezdtem hogy rossz a hasonlat, és most még ennek a tárgyalásánál tartunk. Vagy tartok.

Szóval így végigolvastam a kommentemet, tök jó, de ennek semmi köze ahhoz, hogy az EJEB (nem EU-s intézmény!!) szerint a vallásszabadságba nem fér bele, hogy az egyháztól elválasztott állam intézményeiben vallási jelképek díszelegjenek. Nagyon is magától értetődöen és logikusan.

2009.11.11. 16:17:12

@_wood_: Formálódó lófütty, nem szuperállam. Nóóórmális?

Muad\\\'Dib 2009.11.11. 16:21:40

@Nils. H:
Aha, tehát az is rendben van, ha én azt mondom, nem fér bele, hogy az Afrikától elválasztott kontinensen fekete gyerekek díszelegjenek az iskolában. Legalábbis tökéletes leképezése a logikának.

Nils. H 2009.11.11. 16:25:55

"Az Európai Unió alkotmányának szövegéből ugye anno kivették az Unió keresztény gyökereire való utalást. Ez az igazi értékválság alapja."

Ez is tök aranyos amúgy. A Szén és Acélközösségnek volt keresztény gyökere? Vagy az Euratomnak? Vagy hogy lett mostmár nem csak Európának, hanem az Uniónak is keresztény gyökere?

Ezek azért szép kis félrefogalmazások.

Nils. H 2009.11.11. 16:26:36

@Muad\\\'Dib: "Legalábbis tökéletes leképezése a logikának."

Tökéletes.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.11.11. 16:26:52

@Nils. H: a vallástól elválasztott államunk címerében is van vallási jelkép... szedjük le?

Nils. H 2009.11.11. 16:29:24

@Herr SturmLiberator: Meg még egy csomó jelkép van benne, pl királyság sem vagyunk.... de mégiscsak az államunk jelképe. Nem másé. Szerintem ne szedjük le, de felőlem te leverheted, ha nagyon idegesít valamiért.

_wood_ 2009.11.11. 16:29:33

@zulu: cikk elolvas, arra reflektál. harmadik bekezdés. hozzászólás, tudod...

Muad\\\'Dib 2009.11.11. 16:30:27

@Nils. H:
"Ez is tök aranyos amúgy. A Szén és Acélközösségnek volt keresztény gyökere? Vagy az Euratomnak? Vagy hogy lett mostmár nem csak Európának, hanem az Uniónak is keresztény gyökere?"

Vicces ezt úgy olvasni, hogy a világ egyik legsikeresebb népe a sokezer éves vallási gyökerekre hivatkozva kapott egy országot a 2.vh. után, az adott helyen. Pedig le mertem volna fogadni, hogy kevesebb közük van hozzá, mint az EU-nak a kereszténységhez...

Nils. H 2009.11.11. 16:32:37

@Muad\\\'Dib: Szerintem te össze-vissza beszélsz. Az nem baj egyébként, csak nem muszáj megosztani másokkal.

Smeli 2009.11.11. 16:32:57

Lengyelországban lehet hogy nem kérdezték meg az EU-t, mert minden tanteremben kint van a kereszt, de még sok helyen Mária kép is és/vagy II.János Pál pápa képe is.

Muad\\\'Dib 2009.11.11. 16:36:19

@Nils. H:
Rendben, te kis zseni. Kérlek, magyarázd meg, hogy milyen jogon elfogadható az európai értékrend szerint az, hogy a mai napig a legfontosabb érv Izrael adott helyen történő létrehozásával kapcsolatban a bibliai leírás, és vajon miért lett volna fura az EU-nak megemlíteni azokat a keresztény gyökereket, melyek sokkal kevésbé ködös homályban leleddzenek.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.11.11. 16:40:27

@Nils. H:

"...de felőlem te leverheted, ha nagyon idegesít valamiért. "

Tyű, mintha nem ebbe az irányba érvelnék.

Nils. H 2009.11.11. 16:42:03

@Muad\\\'Dib: Hát ezek a mocsok zsidók mindenhol ott vannak, még most is előjönnek. A rohadtak, mi? Ejj.

Ki mondta hogy elfogadható? Én? Nem tudom milyen jogon elfogadható. Hogy is jön ez ide?
Mondjuk én nem tudom, a zsidó állam is felkezetileg függetlennek gondolja magát? Furcsa lenne.
Az Európai államok viszont igen. Hogy ez tetszik neked, az egy másik kérdés.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.11.11. 16:42:46

@Nils. H:

kieg: arra nem gondoltál, hogy nem csak vallási jelkép lehet a kereszt az olasz oskolában? Hagyomány, értékrend, identitás...

ksi 2009.11.11. 16:43:25

A különbség a szóban forgó olasz [állami] iskolák és Vajnai Attila között az, hogy az állami iskola állami intézmény, amely mindenkit egyformán kellene, hogy kezeljen, és amely nem állhat ki egyik vagy másik vallás (pl. a katolicizmus) mellett, míg Vajnai Attila magánember, és magánemberként van joga véleményt nyílvánítani - ugyanúgy, ahogy az olasz és egyéb _egyházi_ iskolák továbbra is kirakhatják a feszületet, keresztet, öt-, hat- és akárhány ágú csillagokat és egyeb vallási jelképeket.

Véleményformálás és posztírás előtt azért nem ártana végigolvasni, miről is van szó.

Nils. H 2009.11.11. 16:44:41

@Herr SturmLiberator: Nem Sturm, erre az ejeb nem gondolt. :))
Én nem tudom megoldást. Csak néha úgy teszek.

ksi 2009.11.11. 16:44:48

@Talon Karrde: Mer' aláírták az emberijogokat.

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2009.11.11. 16:45:38

Na tipikus bugyuta érvelés már megint. A bezzeg a másik. Iskola falán a kereszt Olaszországban meg egy magyar fasz mellén a verescsillag. Hát tényleg bazi sok köze van egymáshoz a kettőnek. Ez azért eléggé a legalja. Nem mintha a vöröscsillagnak, mint egy politikai eszmét kifejező szimbólumnak amúgy bérmi köze lenne a kereszthez, ami meg egy vallási elképzelést jelképez. De ha már mindenképp össze kell hasonlítani (te akartad, drága bugyuta post író): hordhatsz te a melledre tűzött keresztet? Köszi szépen, ennyi lett volna első körben.

Másodsorban mi az, hogy egy minoritás miatt kell levenni a keresztet? Mit keres az egyáltalán az iskolában? Minoritás mi? És az ateisták? Azt ne mondjuk már, hogy a vallásos keresztények vannak többségben bárhol is. Az lenne csak az igazán nagy baj (vagy ha bármilyen vallásos izék lennének többségben). A butaság terjesztése szoruljon már az iskolán kívülre, akkor is, ha toleránsak vagyunk.

Muad\\\'Dib 2009.11.11. 16:46:34

@Nils. H:
Hát amennyiben nem tartja magát annak, még inkább furcsa ez az érvelés, valamint a vallási jelképek az iskoláikban. Hogy jön ide? Hát mivel az EU tagjai szinte kivétel nélkül támogatják Izraelt, gondoltam tökéletes példa az igazságos államra. Mert ugye azt te sem gondolhatod komolyan, hogy bölcs vezetőink esetleg olyan elvek mellett állnak ki, melyek ellentétesek sajátjaikkal? Ugye nem?

ksi 2009.11.11. 16:48:11

@mefisto: A Vatikán nem írta alá az emberijogi nyilatkozatot, és abban az államban nem is érvényesül a vállási és lelkiismereti szabadság.

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2009.11.11. 16:48:24

Na, az igénytelen post behozza az iglnytelen balf..ékeket is. A postíró csak komcsizni tud, ha valaki hozzápiszkál a kereszthez (vagy legalábbis belátta, hogy ennél többel nem kerülhet ki a blogba meg a zindex címlapra), de a kommentelők közt azért vannak, akik bátrabban asszociálnak és megy a szokásos kereszt -> zsidó téma.

ksi 2009.11.11. 16:49:25

Ja, a vöröcsillag egyébként a Heineken sör és a San Benedetto ásványvíz logója is.

ksi 2009.11.11. 16:52:01

És még eg ypontosítás: a szóban foorgó bíróság _nem_ az EU intézménye, hanem az Európa Tanácsé (nem tévesztendő össze az Európa_i_ Tanáccsal), amelynek nem 27, hanem negyvenvalahány tagja van, és amely nem gazdasági közösség (mint az EU), hanem az emberi jogokat hivatott szavatolni.

Muad\\\'Dib 2009.11.11. 16:54:01

@ksi:
A horogkereszt meg a finn légierőjé, valamint ősi római jekép. És? Attól még tudod mi van, nem?

dögölj meg 2009.11.11. 16:54:42

A kereszt hiánya a falon egy ateista jelkép,s mint ilyen zavarhatja más vallásúak érzékenységét. Na akkor most mi van ?

Nils. H 2009.11.11. 16:56:01

@Muad\\\'Dib: Szerintem ebbe megint belezavarodtál picit.

1. Izrael szerintem nem független. Márhogy vallásilag, tudod. (Nem hiszem hogy annak gondolja magát.)
2. Az európai államok ált. igen, annak gondolják magukat.
3. Nem arról van szó, hogy ne legyenek iskolákban vallási jelképek, hanem arról, hogy vallástól független iskolákban ne legyenek ilyen jelképek. Tehát ún. "állami" iskolákban. Ahol az állam nem független, ott az iskolái sem lesznek azok (ti. az egyháztól, felkezettől stb.)

Szerintem ez így érthető.

@Herr SturmLiberator: Azért mégiscsak azt gondolom, hogy hagyomány értékrend, identitás e része megoldható az állami iskolán kívül is, nem kell ahhoz falon feszület.

Nils. H 2009.11.11. 17:02:10

@dögölj meg: A láthatatlan rózsaszín egyszarvú, vagy mi, az ateista jelkép. A fehér, sárguló (a leakasztott kereszt alatt még fehérebb) diszperzit az nem ateista jelkép.

Avatar 2009.11.11. 17:10:05

Na, itt már minden érv elhangzott pro és kontra, talán csak az maradt ki, hogy jövőre már kötelező lesz buzinak nevelni a gyerekeket minden olasz iskolában...

scsaba1 2009.11.11. 17:16:30

@Herr SturmLiberator:

Áhhh, a liberók ilyenre nem gondolnak, ha ilyeneket mondasz nekik, hogy identitás, meg judeokeresztény kultúrkör, akkor azt hiszik, hogy minimum az anyjukat szidod.

(Mondom ezt full ateistaként gondolkodva, de elismerve azt, hogy a kereszténység Európában megkerülhetetlen)

Egyébként az olaszok hatvanvalahány százalékának is az a véleménye, hogy az unió ne ugasson bele olyan dologba, amihez semmi köze. Mert igen: ha szlovák-magyar iszony a két ország belügye, akkor ez meg az olaszok belügye.

Illetve zárójelben jegyzem meg, hogy a magyar címerben két kereszt is van. Egyik ugye a címerpajzson, a másik pedig a Szent Korona tetején. És a magyar címer is ott van remélhetőleg minden osztályterem falán.
Ez lesz majd a következő áldozat?

_wood_ 2009.11.11. 17:19:40

@dögölj meg: egy vallásos család lakásában ezek szerint szobánként átlag három ateista jelkép virít?

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.11.11. 17:23:34

@scsaba1:

"Illetve zárójelben jegyzem meg, hogy a magyar címerben két kereszt is van."

A kereszt, meg a feszület nem ugyanaz.

scsaba1 2009.11.11. 17:27:33

@Nils. H:

Segítek, mert látom, hogy nem megy. Az unió alapító országainak vannak keresztény gyökerei, ahogy az újonnan felvett tagországoknak is. Tehát így az unió is keresztény gyökerekkel rendelkezik. Ez csak akkor változna meg, ha felvennék a törököket is, vagy Marokkót...

scsaba1 2009.11.11. 17:32:14

@Úlfhéðinn:

Nem mondod...? Valóban nem, de NOL cikkben, illetve a posztban is egymás szinonimájaként használják.

_wood_ 2009.11.11. 17:33:40

@scsaba1: ja, sajna' sok a keresztény gyökér...

Nils. H 2009.11.11. 17:37:42

@scsaba1: Nem azt mondtam, hogy nem lehet ezt így megmagyarázni, hanem hogy ez más értelműre van fogalmazva.

De én is "Segítek, mert látom nem megy":
-Az Unió nem ugatott bele semmibe, semmi köze a döntés(ek)hez.
- Attól, hogy egy állam címerében küönböző jelképek vannak, attól az még csak az államot szimbolizálja.

Kár, hogy ezeken mind túl voltunk, mire megszólaltál.
Szerintem egyébként ma Európában megkerülhető a kereszténység, legalábbis elég nagy tömegeknek sikerül.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.11.11. 17:48:51

@scsaba1:

"de NOL cikkben, illetve a posztban is egymás szinonimájaként használják."

Ami mondjuk szerintem hülyeség, de mindegy...

scsaba1 2009.11.11. 17:57:05

@Nils. H:

Igen, az államot, ami keresztény gyökerekkel rendelkezik. Mert ezért van a címerében két kereszt is ;)

Jah, megkerülik... De azért nem lehetetlen, hogy te is egy keresztény szentről kaptad a keresztnevedet (érted, keresztnév...), még akkor is, ha ez nem volt tudatos a szüleid részéről. Te is megtartod a karácsony ünnepét így vagy úgy, ahogy a húsvétot is... Valószínűleg monogám párkapcsolatban élsz, és nem részesíted előnyben a többnejűséget.

Te sem tudod kivonni magadat maradéktalanul a kereszténység nevű mém-halmaz hatása alól.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.11.11. 18:07:42

@TaTa86.:
"a logikában alapvetően két-féle érték van: igaz, hamis. Éppen ezért logikában nincs valószínűség. Tehát csak olyan univerzumra alkalmazhatod, aminek minden elemének, minden tulajdonságát ismered. (Amennyiben te rád ez igaz, nem szóltam.)
Vagy: logikai állítást csak (biztosan)létező dolgokkal kapcsolatban fogalmazhatsz meg.
"Isten nem létezik." pl logikailag értelmezhetetlen, logikailag nem állítás. "

Ez meg hülyeség. A valószínűség igen gyakran használt fogalma a matematikának, tehát a logika is tudja használni. Az "Isten valószínűleg létezik" mondathoz lehet igazságértéket rendelni. (szerintem hamisat.)
Te arra gondolhatsz itt, hogy az "Isten létezik" mondathoz nem, mert ahhoz vagy személyesen meg kéne találni, amit definíció szerint nem lehet, vagy a világ összes helyéről és idejéről be kéne bizonyítani, hogy ott sincs. Ezt sem lehet. Ezért használjuk a valószínűs formulát.

@zulu: és akkor a logikát kell a szemétbe dobni, vagy a szemét embereket?

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.11.11. 18:19:58

@scsaba1: a nevekről: mostanában a főkeresztények a Csongor, Előd, Álmos stb. ősmagyar nevek viselői :)
Bár ők keverik a sámánkodással.
A karácsony tőlem lehetne máskor is, illetve a napforduló eredetmagyarázat szimpatikusabb (az tényleg akkoriban van), mint a vallásalapítós.
A geekek amúgy is javasolták márc. 14-et Pi napnak :), lehetne ilyen ünnep is, pl. a vallásos ünnepek rovására. Úgysem tudja már senki, hogy a pünkösd mit is takar.
A többnejűség meg abszolút nem tartozik ide. Nem a kereszténység miatt van, és nem miatta ér véget, ha egyáltalán.

Téglagyári Megálló 2009.11.11. 18:25:51

@Nils. H:

Popper Karl azt mondja, hogy ez valójában nem lehetséges, ez a megkerülés.

Nils. H 2009.11.11. 18:28:57

@scsaba1: Elismerem, igazad van. ilyen értelemben nem igazán kerülhető meg.

Google 2009.11.11. 18:33:54

Remélni tudom, hogy az olasz iskolákban továbbra is megmarad a kereszt és fájlalni, hogy az európai alkotmányból kimaradtak a keresztény gyökerek, mert mondjon bárki bármit, irodalomban, szokásokban, hagyományokban, művészetekben ott van az.
Vajon a sok templom nem zavarja még a nagy aurájú embereket ott, Olaszországban?

evil overlord (törölt) 2009.11.11. 19:40:29

@Nils. H: A horogkereszt ősi indiai jelkép. A német BTK szerint használható mint hinduista és buddhista jelkép de semmilyen politikai célra nem használható (nácik + fehér felsőbbrendűség miatt), pedig az "árják" előtt is használtaák Európában.

Az EU megpróbálta betiltani, de nem ment át (gondolom főként hindu tiltakozás miatt), de arról nem tudok, hogy meg akarták volna változtatni a német BTK-t.

evil overlord (törölt) 2009.11.11. 19:47:01

@malac69 gerinckutató blogkalandor: Elolvastam a posztot a blogodban, és felrémlett előttem TWA szerény javaslata.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.11.11. 20:12:18

@evil overlord:

Jaaaaaaaaaaaaaaaa, már értem!:o)

Azért az egy külön történet, h neki és általában a ballibsiknek szabad vitriollal átitatott pamflettet írni, de ha Pozsinyi nevű jobber teszi, az parlementbe való botrány.

evil overlord (törölt) 2009.11.11. 20:34:27

@malac69 gerinckutató blogkalandor: TWÁ-nál azért nagyjából lehet tudni, hogy mikor ironizál, és mikor nem (ez Szily, Uj, de még Bede esetén is igaz, mondjuk ők azért összeszedettebbek, mint Árpi, nincsenek fixálódva).
Nem olvasom az MH-t, így igazából nem tudok állast foglalni, de a megcélzott közönség miatt én nem feltétlenül iróniára gondolnék ilyen esetekben (nem mintha Kertész ominózus levele túlzottan irónikus lett volna számomra, de az ő stílusát sem ismerem).

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.11.11. 20:41:59

@evil overlord:

Pozsonyinak a Demokratában jelent meg egy pamflettje, amitől kiakadt az egész balliberális rettegőhorda:

pozsonyiadam.gportal.hu/gindex.php?pg=19857414&nid=5303584

@Talon Karrde:

Kösz:-)

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.11. 20:42:37

@_wood_: "ha utcán nem viselhetnél feszületet - ami amúgy kívánatos lenne"
tessék?

evil overlord (törölt) 2009.11.11. 20:45:44

@malac69 gerinckutató blogkalandor: Agnosztikus ember számára az első 3 parancsolat értelmetlen (harcias ateista számára persze van pótlék: nincs isten, pont.). A második hét pedig a (viszonylag) békés együttélés alapja, pl. a buddhistáknál is hasonló parancsok vannak. Minden további nélkül lehetnek a nemhívők is erkölcsösek, ha abból indulnak ki, hogy nem csinálnak másokkal olyan dolgokat, melyeket ők maguk nem szeretnének elszenvedni.
Meg kellene valahogy oldani az egyház és az állam teljes szétválasztását, pl. ne 1%-ot, hanem 5-öt lehessen felajánlani (a nem hívők meg támogathassák ebből a civileket), kapjanak vissza valamennyi földet, hogy legyen saját jövedelmük. Innentől kezdve nincs szükség címzetes egyháztámogatásra, így nem lehetne politikai célokra felhasználni az egyházakat, de a "liberális" gyűlölködés is értelmét vesztené (nyugodtan hülyének lehetne nézni a gyűlölködőket).

Tehetetlen Dodó 2009.11.11. 20:50:49

@evil overlord: Na, pont ez nem tetszene liberálbolsiéknak: méghogy az egyház(ak) önállóak és önfenntartóak legyenek? Hogy ne legyenek rászorulva egy (lehetőleg ballib) kormány lélegeztetőgépére? Ajjaj...

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.11. 20:51:04

@ksi: Szlovákia is aláírta? Akkor lehet menni perelni a nyelvtörvényt.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.11. 20:52:39

@atleta.hu: az ilyenekre mondom én hogy licista vagy sportoló. hölye

evil overlord (törölt) 2009.11.11. 20:53:42

@malac69 gerinckutató blogkalandor: Ismerem a sztorit, de nem ismerem Pozsonyi stílusát. Ezért mondom, hogy ismerve a célközönséget, akár komolyan is gondolhatta, de ha tudom, hogy az illető nem mániákus szélsőjobbos, akkor én is inkább költői túlzásnak vélném a szöveget. Azonban megvan annak a veszélye, hogy az elmeroggyant olvasók tényleg azt hiszik, hogy ez komoly. TWÁ olvasóinál ennek kisebb az esélye (bár amikor a Pojácát szidta előkerült néhány kötöznivaló Fletó-fan).
Demokratát meg végképp nem olvasok.

evil overlord (törölt) 2009.11.11. 21:00:40

@Tehetetlen Dodó: A liberálbolsiknak remélhetőleg már nincs sok hátra, azonban egy normális szoclib társaság is jobban járna ezzel, ui. jobboldalról sem lehetne olyan könnyen felhasználni az egyházakat ellenük.
Mondjuk azt sem ártana elérni, hogy az egyházak közéleti megnyilvánulásaikban ne piszkálják a nemhívők érzéseit (quid pro quo). Engem speciel zavar, hogy még a passzív eutanáziával kacsolatban is halálkultuszról beszélnek (volt egy elég ronda ügy az olaszoknál, bár a MKPK pontos megnyilvánulását nem ismerem).

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.11. 21:08:28

@peetmaster: ... és azzal büntetnélek hogy 2 hónapig (pl. június-július) Máltán kelljen lakjál és éljél.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.11. 21:14:42

Egyedül maradtam? Azért remélem hogy a BARÁTOK KÖZT után visszajösztök kommentelni... :)

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.11.11. 21:19:18

@evil overlord:

Azért az első parancsolat többről is szól:

"1. Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!"

Ugye tudod, h milyen sokan imádják és szolgálják a pénzistent, és hogy ez mennyi kárt okozott az embereknek akárcsak a közelmúltban...

evil overlord (törölt) 2009.11.11. 21:35:49

@Talon Karrde: Csak az baj, hogy bilibe lóg a kezem: nem lesz egyhamar semmi ilyen jellegű lépés az országban (a liberálbolsik hülyék és gazemberek hozzá, a FIDESZ-KDNP-nek nem érdeke, konzlib nincs).

@malac69 gerinckutató blogkalandor: Az emberben ott fut az ősi program: erőforrások gyűjtése. A marxizmus is ezért bukott meg, mert elvette a motivációt. Egy valóban liberális alapon működő ember számára a rablókapitalizmus nem lehet szimpatikus. A közelmúltról meg annyit, hogy tőzsdei és gazdasági válságok mindig is voltak, és túl lehetett élni őket (sajnos a '29-es nagyon rossz körülmények között jött), nem okoztak lényegi változást (aki a mostani miatt temeti a kapitalizmust, az hülye*), hosszútávon a túlfogyasztás a nagy probléma az erőforrások korlátossága és a környezet tönkretétele miatt (sajnos itt nem nyújt jó tanácsot a Biblia, ld. Mózes I 1:28).

*Aki meg az itthoni neoliberális politika végéről beszél, az kötöznivaló bolond: sosem volt itthon neoliberális gazdaságpolitika, ami talán a legközelebb állt hozzá, az az 1867-1914 közötti időszak volt.

Robinzon Kurzor 2009.11.11. 22:15:02

@surcouf: "ezek szerint csak és kizárólag ateista lehetek vagy keresztény ratzye módra?"

Van sok más eshetőség is ezeken kívül, a választás a tiéd.

Mindössze arra próbáltam rámutatni, hogy az evolúció avagy annak tagadása nem keresztény vs. ateista kérdés. Ebből következően nem is lehetne az ateizmus "vallási" jelképe, védjegye a majom. Mert, hogy a védjegyjogra hivatkozzak: nincs megkülöndöztető képessége, tehát nem alkalmas védjegynek.

valójábannemberci 2009.11.12. 10:31:52

Na, ennyit írni kommentben, hát halljátok. :D

De ismételten azt a kísérletet tudom felhozni, amit az Államokban csináltak:
www.youtube.com/watch?v=rwlyNebrmnA
Zseniális. :)

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.11.12. 15:28:27

@szpal: Magyarországon is van több állami iskola, ahol van kereszt a falon. Igaz ugyan, hogy állami iskola alig néhány van, de némelyikben mégis képesek aljas módon a kirekesztő köztársasági címert is kitenni, a Szentkoronával. Annak meg a tetején ugyebár...
A magyar állam meg saját maga mögé se álljon, mert különben nemcsak a kisantantosok sértődnek meg, hanem a nemzeti himnusz alatt leülő-kisunnyogó toronyőrök is.
A nemzetközi munkásmozgalom és totalitarizmus egyértelmű összefüggésének kimondásához egyébként hány tíz/száz millió áldozatra van még szükség? Tudomásul kell venni, hogy a nyugat-európai mértékadó értelmiség zöme a korábbi KGB-s ügynökökből (="baloldali aktivista") áll és igyekszik zárni a sorait, olyannyira, hogy akár terrorista pedofilokat is megvédenek. Hogy is mondta Putyin (aki csak tudhatja): "Nincs olyan, hogy volt KGB-s"...
Hiába lett az egykori baloldali anarchistákból (szalondebil) szalonképes liberális vezető értelmiség, kutyából nem lesz szalonna. A nemzetközi munkásmozgalomnak, a nemzetközi szocialista pártoknak azért van még a bölcs vezérektől is nagyobb szüksége fáradhatatlan megmondóemberekre, mert a nemzetközi és a nemzeti szocializmus szabad szemmel nem különböztethető meg egymástól. A választóik meg máshogy sem. A 23 millió románnal való riogatás pl. a náci vagy az internáci szavazóknak szólt?

A fali kereszt lehet, hogy még csak a vég kezdete. Arra is volt már állítólag példa, talán Európa legnacionalistább köztársaságában, Franciaországban, hogy valamelyik buzulmán aktivista a matematika-oktatás ellen támadt, mert a "+" a keresztre emlékeztet, ráadásul az összeadást, illetve egy szám pozitív tulajdonságát fejezi ki...

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.11.12. 15:44:58

@Grift: Ja! Meg esetleg az osztálypénz, sportköri díj és fénymásolás mellett kárpótlásra is szedni pénzt a gyerekektől...

expansiv 2009.11.12. 16:15:37

Az EU szuverenitás-korlátozó JOGGYAKORLATA tűrhetetlen,

a azt látni, hogy ez az USA-ban vagy Kanadában biztos nem állhatna meg így.

Nemet fogunk mondani ezekre a "balítéletekre" és SAJÁT NEMZETKARAKTERÜNK, értékrendünk SZERINT fogjuk élni Magyarországon az életet.

AZ UNIÓN KÍVÜL IS VAN ÉLET - büszke, független és protekcionista élet.

expansiv 2009.11.12. 16:21:06

Az EU csak egy nagy felkavart, fekáliás szennyvíztároló, s a legnagyobb darabok úsznak legfelül.

Nem gondoltam volna, hogy Usztics Mátyás színművész úr szavai ennyire bejönnak:

2004-ben mondta, a csatlakotzás előtt, hogy a nyugati EU-államok, ill. egy kicsi, déli mediterrán államocska MÉG A VIZÜNKET és FÖLDÜNKET is elveszi, "négerek" leszünk saját hazánkban!

VEREKEDJÜNK MEG AZ EU-val - vagy lépjünk ki onnan!

A KERESZT: igen,
a vörös csillag: NEM!!

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.11.12. 16:26:13

@expansiv: röviden: hülye vagy.
Bővebben:
"AZ UNIÓN KÍVÜL IS VAN ÉLET - büszke, független és protekcionista élet."
Európában Albánia próbálta meg, Ázsiában Észak-Korea.
A protekcionizmus azt jelenti, hogy export sincs. Önellátni a mai szinten nem lehet.

"azt látni, hogy ez az USA-ban vagy Kanadában biztos nem állhatna meg így."
Már fentebb belinkelték z esetet, amikor az amerikai bíróságról tiltották ki a keresztet, pontosabban egy tízparancsolatot ábrázoló szobrot.

"VEREKEDJÜNK MEG AZ EU-val - vagy lépjünk ki onnan!"
Verekedj te. Nekem inkább az EU, mint a te nézeteid.

"A KERESZT: igen,
a vörös csillag: NEM!! "

Add már össze, hogy a kereszt miatt hányan haltak meg...

Avatar 2009.11.12. 17:35:14

@Kitalátor feljegyzetei:
"Hiába lett az egykori baloldali anarchistákból (szalondebil) szalonképes liberális vezető értelmiség, kutyából nem lesz szalonna."

Viszont liberális értelmiségi "kutyából" még lehet nemzet megmentő, igaz szívű szalonna...? Lásd Orbán & Morvay

hapcika 2009.11.13. 21:01:33

A kereszt ott van minden olasz iskola osztálytermében, jelképezve a katolikus hitet. Az állami iskolába viszont nem csak katolikus gyerekek járnak. Változik a világ. Régen egyeduralkodó volt a katolikus, mostanság már mecsetek is épültek, más vallások imaházai. Be kell látni, hogy csak azon egyházi iskolákban maradhat meg a kereszt, ahova kizárólag katolikus diákot vesznek fel. A taljánok 40%-a már nem katolikus.
A vörös csillagról csak annyit, hogy Vajnai nem akarta mindenkire ráerőltetni, vagy minden közintézményben elhelyezni. Ő csak annyit akart, ha valaki viselni akarja, vagy autója elejére ráfesteni szeretné az megtehesse. Amíg nem erőltetjük rá a másikra a hitünket, nincs baj, de egy olyan országban ahol egy millió család szeretné, hogy ne tudodjon ki, hogy a vörös csillag az élete része volt, ott ez igenis nagy baj.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.14. 12:17:30

@hapcika: már valaki mondta, és egyetértek vele, hogy NEM LEVENNI KELL a keresztet, hanem KITENNI esetleg a MÁS VALLÁS SZIMBÓLUMÁT is.
Nem kell évezredes szimbólumokat levenni (megsemmisíteni?) csak azért mert változik a világ. A kereszt mellett helye van a félholdnak is ha arra az iskolába járók egy része igényt tart.

bryan 2009.11.14. 13:41:39

Nem olvastam a hozzászólásokat, lehet, hogy már volt. A párhuzam egy kalap szart nem ér. A vörös csillag engedélyezve lett, mint _magánember_ számára hordható jelkép. A kereszt be lett tiltva a szekuláris _állami_ iskolákban és kórházakban, amit sok ateista, muzulmán és agnosztikus is látogat. Magam részéről a horogkereszt tiltását sem venném komolyan. Ha valaki ennyire hülye, hogy ilyet akar hordani, tegye, legalább messziről felismerhető. Ha egy állami intézményben látnám meg, az ellen viszont fellépnék, mert az az én tulajdonom is, tehát jogom van beleszólni, mi legyen kint a falon. Érdekesebb kérdés, a vallási vagy politikai hovatartozás jelzése egy állami hivatalnoknak munkahelyen. Járhat fejkendőben, obamás, fideszes, mszp-s pólóban, vagy látható kereszttel (mondjuk nyakláncon) dolgozni egy közalkalmazott? Szerintem ott a vallási jelképek engedhetők, a politikaiak nem.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.11.16. 11:42:37

@Avatar: Ők legalább (tudtommal) nem voltak pedofil terroristák. A KGB-s múltjukról meg nincsenek adataim.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.11.16. 13:43:30

@Kitalátor feljegyzetei: mivan?
ne mondd már, hogy a vallások áldozatai nincsenek egy nagyságrendben a (tetszőleges diktatúra) áldozataival...
A vörös csillag egy ideológia jelképe, ami nem vált be, mert sok volt a halott, ezért betiltották.
A kereszt/félhold egy ideológia jelképe, ami nem vált be, mert sok volt a halott, ezért ... ja nem, most is sokan viselik.
süti beállítások módosítása