Ceau
2009. december 21. írta: Redakció

Ceau

  A Reakció szerkesztőinek visszaemlékezései a romániai forradalom napjaira, büdösrománozásokra, erdélyi rokonokra, megtört emberekre és agyonlőtt diktátorokra.

Nénike

  Otthon néztük a helyszíni közvetítést. Én nagyjából a kommunizmusban megszokott szovjet háborús filmek kiváltotta közepes izgalmi szinten, szüleim viszont annál koncentráltabban. Amikor kiderült számomra is, hogy élő adás, kicsit féltem. Hangtalanul siklott a VHS a recorderbe, nekem fel sem tűnt. Hetekkel később, amikor már lecsengett a szeretet és a béke ünnepe, oszlott már a hangulat, apám többször megnézte a Kárpátok géniuszának búcsújelenetét. Még ma is megvan a felvétel.

Turul 2K2

  Volt egy erdélyi menekült osztálytársam (talán harmadikasok lehettünk általánosban), Lehel, akinek - némi szülői ráhatásra - odaadtam fele katonáim. Aztán volt egy másik osztálytárslány, akinek az édesanyja angolt tanított az iskolában, s nagyon nem szívleltük egymást. A nyálasmagyarozásaira büdösrománozással válaszoltam, amit ma már kínosnak érzek, de akkor ugyancsak adekvát válasznak tűnt.

aba

  1989 karácsonyán állandóan a tévén lógtunk, illetve az Erdély-járó, Romániából akkor már nyolc éve kitiltott édesapám próbált beszélni ottani ismerősökkel, barátokkal. A vonal persze állandóan megszakadt, ezért újra meg újra próbálkozott. Emlékszem még, hogy a magyar tévé csatorna adta a szabad román tévé adásait: egy csomó szakállas, zakós-pulóveres arc tolta a kontentot. De nekem a legjobban az egyenruhás, pisztolytáskás katonatisztek tetszettek, akik szintén a stúdióban voltak. Gyorsan hozzáteszem, nyolc éves voltam, első militarista korszakomat éltem. Iskolában aztán év elején könyveket gyűjtöttünk erdélyi magyar kisiskolásoknak, szépen bele is írtuk a nevünket a kötetekbe. Vajon az én ajándékom hol lehet most? Költői kérdés az elrepült ifjúságról (sóhaj).

ergé

  A mi családunkban nem voltak erdélyi kapcsolódási pontok, képernyőn át ömlöttek az információk ránk. Nyolcévesen, nyiladozó önálló értelmemmel furcsa, filmszerű jelenetekre emlékszem a tévéből, főleg az emlékezetembe égő Panoráma műsorból. Megtört arcú, kopott ruházatú emberek tülekednek kietlen városi tereken, egy lassú beszédű lelkész magyaráz türelmesen az izgatott tévéseknek, és egy nagyon rossznak mondott bácsi sorsáról elmélkednek a stúdiókban.

  Ez a bácsi kommunista volt, ami jobb körökben, így nálunk is szitokszónak számított. Az ártatlan gyerekkorból való cseperedés egyik lépcsőfoka talán az elhíresült videó volt az először dühös, majd megtörő diktátori párról. Nicolau és neje a fal elé került, aztán csak ott feküdt. Meghaltak, mondta a tévé. Következménye van annak, ha gonosz vagy, gondoltam én. Odaát egy lövésnyi ideig tartott a rendszerváltás.

  A kisebbségi magyarság elnyomását, a falurombolást, a román kommunista diktatúra eszement politikáját csak később fogtam fel, és ahogy összeállt a kép, csak megerősítette a gyerekkori sejtésemet: az a kommunista diktátor azt kapta, amit megérdemelt.

Kínai Kálmán és Trágár Tóni

  A ’87–’88 tájban, amikor Kálmán még Hu Jao-pang leváltása miatt volt frusztrált, Tóni a szülei baráti társaságával először járt Erdélyben. Csau bácsi még élt és virult, minden tele volt jelmondatokkal, viszont esténként nem égtek a lámpák. A kis Tóni egy barlangban beleesett a vízbe, és megfázott. Ez alatt az út alatt ivott életében először alkoholt, méghozzá rögtön házi szilvapálinka formájában, és ennek nagyon csúnya vége lett. Azóta Tóni bármit megiszik – és itt a bármi lényegében szó szerint értendő –, kivéve a szilvapálinkát és a viszkit (ez utóbbinak nem tudjuk a magyarázatát).

  A falurombolás és egyéb gazemberségek idején a kis Trágárt a pesti tüntetéseken találjuk: kulcsot csörget a román nagykövetség előtt a Thököly úton, zászlót lenget, és szidja a románok büdös kurva anyját.

  Az 1989 decemberi események alatt éppen téli osztálykiránduláson tartózkodik egy későbbi reakciós kollegával együtt. Az osztályfőnököt nem érdekli a politika, és folyton mindenféle hülye labdajátékokat akar játszatni Tóniékkal. Métát vagy mi a szart, még csak nem is focit. Na de hőseinknél van egy kontakthibás zöld zsebrádió, azt hallgatják bokrokba bújva nagy lelkesen, és nem hajlandóak szaladgálni a labda után. Hazaérve napokig nézegetik a vén szemétláda kivégzéséről készült fényképeket, s azóta is sajnálják, hogy az esetről nem készült viccesvideó.

  Már ’87-től kiderült, hogy Trágárék rendkívül kiterjedt rokonsággal rendelkeznek Erdélyben. Hogy egész pontosan ki milyen ágon miféle rokon, az soha nem derül ki, de ebben az időben hetente-havonta csöngetnek be valami közös halmágyi üknagyanyára hivatkozva ízesen beszélő emberek és kisebb-nagyobb családok a Trágár-rezidenciára, hogy szállást, ennivalót, egyéb segítséget kérjenek. ’89–’91 között a ház alsó szintje afféle menekülttáborként működik. Egyszer a kis Trágár egyedül volt otthon, amikor becsöngetett két marcona, szűkszavú férfi; Tóni üdvözölte őket, megmutatta nekik az éppen szabad ágyakat, ebédet is adott nekik, s lefektette őket, és csak ezután derült ki, hogy nem erdélyi rokonok, hanem gázszerelők.

Naményi

  1989 decemberének eseményei máig a legmeghatározóbb élményeim közé tartoznak. Mivel gyerekkorom sok nyarát a Kárpátok Géniuszának birodalmában töltöttem, pontosan emlékszem, miféle rendszerből lett akkor elege nagyjából mindenkinek. Kilencévesen is belém égett minden gyomorszorító határátlépés, emlékszem a teljesen üres boltokra, a gyerekekre a vásárhelyi blokkból, akik nem hitték el, hogy otthon magyarba' a közértben kolbászok lógnak a falról. Emlékszem a rozzant mentőkre, amik 70 éven felüliekhez már nem mentek ki, a rossz minőségű motorina émelyítő szagára, a rendszeres áramszünetekre, a hideg vízben mosdásra esténként, és világosan emlékszem egy blokkház aljában rendezett disznóvágásra is.

  Emlékszem a tévére, melynek műsorán a nagy conducator kinyilatkoztatásai Tom és Jerryvel váltották egymást. Emlékszem a szemétledobó félméteres patkányaira, a teljes kilátástalanságra románok és magyarok szemében. Emlékszem édesanyám szülőfalujában a helybéliek hátborzongató történeteire szekus terrorról, a hadseregben elviselt megaláztatásokról, bozgorozásról.

  És emlékszem azokra a karácsonyi napokra, mikor a tévét néztük. Néztük a döbbenetet a megzavarodott zsarnok szemében, mikor ráébredt: megtörtént a legszörnyűbb dolog, ami diktátorral megtörténhet. Alattvalói már nem félnek tőle. Néztük a bohózatba illő "tárgyalást", az életükért rettegő kiskatonákat, ahogy az üvöltve tiltakozó Elena asszonyt kötözik. És láttuk a végén a vérbe fagyott diktátort, aki felett saját elvtársai ítélkeztek. És azóta is csak azt kérdezzük Kányádi Sándorral, hogy e látványos és véres fináléval vajon tényleg holtvágányra döcögött-e a román veres villamos?

  Olvassa el a Reakció interjúját Tőkés Lászlóval!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr871613450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elfelejtette 2009.12.21. 20:14:26

@tlvajferi: "nem voltak buzik"

Ha neked ez megfelel, eszak korea, es az o biztonsagos millioje tart karokkal varja az ilyen dolgos kezeket.

A Kárpátok Ostora 2009.12.21. 20:16:14

@tlvajferi:
Add át szépen a gépet egy másik ápoltnak és keresd meg azt a fehér köpenyes nénit, hogy adja be a gyógyszered, mert úgy látszik, a déli adagról elfeledkezett.

Gabe2 2009.12.21. 20:17:37

@mallac: Meg nekünk is jó vót az Aro meg a Dacia...

Tündér_Lala 2009.12.21. 20:18:50

Nekem furcsa élményem volt a dologgal kapcsolatban. Örültem, hogy végre elkergették (később kivégezték) azt a teljesen eltorzult személyiségű diktátort és reménykedtem hogy új idők jönnek. (Ott sem az történt)
Örültem, hogy nemzetiségtől függetlenül segítünk a szükséget szenvedő népnek. Azután találkoztam egy emberrel, aki az egyik segélyszállítmánynál sofőrködött. Elképedtem amikor arról beszélt, mekkora üzlet volt ki és haza csempészni árúkat.
Rájöttem, hogy milyen hiúak a reményeink és milyen romlottak az emberek körülöttünk.
Csak reménykedek abban, hogy azért az egész nem ilyen volt.

.lll. 2009.12.21. 20:23:04

szép volt 20 éve

abandi 2009.12.21. 20:28:17

Na, akkor:
Látom ám, hogy itt kölökori emlékeket osztanak meg néhányan...
Bizony, még '90-91-ben is szivárogtak be tömegével jó székelyek Magyarba.
A diplomások németbe tovább, a lapátos, szekercés banda pénzmagért.
Az oláhok legalább brigadérossal jöttek...
Mára már látom a helyzet fonákját.

Tündér_Lala 2009.12.21. 20:29:03

Velünk nem ez történt, mint amit @tlvajferi: elmondott ? A gyárban amelyben dolgoztam 3 évre előre le volt kötve a rendelés állomány. Azután eladták és 2 év alatt felszámolták az egészet, mert csak piacot vásároltak, és konkurenst gyártót tüntettek el. 6500 ember pedig mehetett világgá.

müszi 2009.12.21. 20:29:49

sok mindenben egyetértek tlvajferivel.jól látja a dolgokat,csak a sok tyúkeszű kommentező fújja a fejébe tömött sok sületlenséget.
itthon is kellene egy ilyen keménykezű politikus. lehet ,hogy szegénység lenne!de ha nincs pénzünk miből legyünk gazdagok?
Magyarország is akkor épült fel amikor volt egy kemény politikai vezetés.lsd kádárék, rákosiék. aki áskálódott ,vagy pofázott azt elvitték.kész .
lépten nyomon azt ugatja a neoliberális zsidómaffia, hogy tul jól élünk,nincs meg rá a fedezet. akkor csak tudott valamit a kárpátok géniusza!most aztán leskelődnek a hires forradalmárok! ne a Tőkés László süketelését halgassátok!ő 1989-ben egy szekusból átállt kém volt,aki hozta vitte a katonai utasitásokat a magyar honvéd vezérkartól.most ezt lovagolja meg!
és igy tovább...lehetne folytatni,csak a dolgok lényegét nézzétek,ne a fecsegő felszint!

Várkonyi 2009.12.21. 20:39:17

Én a forradalom tájékán keményen 7 éves voltam, igazából nem láttam a kivégzős videót még ma sem, nem is az a lényeg.

Nem emlékszem semmire szinte, csak arra, amikor megszűnt itthon a munkásőrség, és a kommunizmus. Én jelentettem be büszkén a családnak. Úgy látszik a magyar események jobban megmaradtak. Persze Erdély is magyar föld, gondolom ez akkor még nem esett le nekem.

Az aljas diktátor halála óta kergeti az erdélyi magyarság a fekete macskát, amit Autonómiának hívnak, a sötét szobában. (Az eredeti történetben a macska nem létezik.)

Az erdélyi magyarság vezetői többször is elárulták, sőt ez nem igaz, mivel folyamatosan, minden egyes percben elárulják az ottani magyarok érdekeit.

Elég nehéz egy olyan helyzetet megközelíteni, mind racionálisan, mind érzelmileg, ahol gyakorlatilag MINDENKI
így vagy úgy, de kollaborált a bocskoros komcsikkal.
Nyugati logikával igazából ezt a balkáni katyvaszt nem is lehet felfogni, ahol mindenki mást mond, mint amit gondol, és mást tesz, mint amit mond. A bizánci politika visszfénye ez, a keleti kereszténységgel együtt mindenhová eljutott.

A magyar egyébként eléggé hiszékeny idióta alapból is, bár végsősoron ez is érthető: úgy hisz a megváltásban, mint a tipikus vesztes az ötöslottóban: majd az mindent megold. Majd a mágikus főnyeremény a jövőben, ahelyett, hogy itt és most tenne érte.
Reménykedik, ahelyett, hogy csinálná.

Elfelejtik Deák Ferenc mondását: "Remény nélkül is tudok küzdeni."

ravens01 2009.12.21. 20:47:46

tolvajferi és hülye müszi, hogy ennyi baromságot és barmot hogy bír el a föld a hátán... Éltél volna te az ő édes kormányzása alatt, biztos nem ugatnál ilyeneket. Ha tudnád, milyen az, hogy ha kéthavonta egyszer vennél két kiló húst, akkor este sorba állsz, hogy majd másnap délben az orrod előtt mondják, hogy sajnos, elfogyott. Hogy 200 km-t utazz vonattal, hogy vehess pár kiló szalámit. Hogy rettegj, mert kitűntél a tömegből, és elmebetegre vernek (szószerint, és konkrét példát ismerve). Hogy behívjanak, a nemzet házát építeni, tudva, hogy van esélyed (ha olyan titkos helyen dolgozol majd), hogy értesítik majd utána családodat: sajnáljuk, munkabalesetben elhúnyt... Télen hideg tömblakásban, naponta jó, ha pár óra melegvíz volt, áhhh, sorolhatnám. Komolyan, kívánom kettőtöknek, csak egy évig kelljen ilyen körülmények között élni, majd ti is szobrot fogtok építeni a Géniusznak és feleségének, a kémia doktorának (annyit nem tudott helyesen kimondani, hogy CO2, KO2-nek ejtette).

Amúgy pedig - jog ide vagy oda - a lehető leghelyesebb dolog volt, hogy azonnal kivégezték őket. Sorkatona voltam bevetésen Bukarestben - sokan nem élnénk már, ha a gárdistái (Arafát palesztinjai és Gadaffi arabjai) nem vonulnak vissza csendesen halála hírére...

Jahh, répa, a véleményedet meg használd vécépapírnak, hogy ki a magyar és ki nem.

Bloodscalp 2009.12.21. 20:48:27

Akkor itthon elég volt a "gengszterváltás"?vagy a jegyrendszerre vártak egyesek..

elfelejtette 2009.12.21. 20:48:59

@müszi: "akkor csak tudott valamit a kárpátok géniusza!"

Mit tudott ez a geniusz, meseld mar el. Adossaga Romanianak is volt a 80-as evek elejen, csak a geniusz nem akart a tovabbi nyugati hitelekert cserebe politikai enyhulest, ehelyett inkabb a sajat nepet nyomoritotta meg, hogy visszafizesse a tartozasokat es konzervalja a hatalmat. Csak azzal nem szamolt, hogy a sajat nepe lazad fel ellene, amint teljesen egyertelmuve valt, hogy a szovjetek nem fognak segiteni fenntartani a rezsimet.

raptorus 2009.12.21. 21:03:56

@Talon Karrde: koszonom szepen a dicseretet:)

@A Kárpátok Ostora: Kedves tlvajferi: csak azert nem irom le az elso velemenyemet a velemenyeddel kapcsolatban, mert nemhogy innen, hanem az internetrol kitiltananak a moderatorok. Egyreszt teljes mertekben latszik, hogy igen-igen alulinformalt vagy. Cipot is gyartanak, mozdonyt is gyartanak (Siemens licensz alapjan...Aradon es Craiovan...miert, anno a regi mozdonyokat nem sved licensz alapjan keszitettek?), autot is gyartanak (A nagybetus, klasszikus Dacsia, a 1310-s is Renault licensz alapjan keszult -talan Renault 16 volt az eredeti-, mint most a Logan). A tobbinek most nem volt idom utananezni.

Jah, tenyleg, milyen fasza volt, hogy a nem-hatarvidekiek (mint en/mi, akiknek volt "kisutleveluk") orakat alltak sorban a legalapvetobb elelmiszerekert, aram nyema, futes, meleg viz honnan...szep volt, csak kar, hogy azok mar nem tudnak rola meselni, akik tudogyulladasban halltak meg, vagy azok a nok akik nem akarvan gyermeket a vilagra hozni abba a remenytelen vilagba belehaltak a hazi-abortuszba (ajanlom a 4 months 3 weeks and 2 days roman filmet)vagy azok akiket netalan elvitt gyontatni a Szeku...a Papbacsink meselt az ilyen gyontatasokrol...ha nem tortenik az ami tortent '89-ben, akkor "veletlen baleset" vegzett volna vele (szeku dosszie szolt rola)...meg azok sem tudnak mar meselni rola, hogy milyen jo volt, akiket elvittek egy kis atnevelesre a Duna-deltaba (pl.Boros Bela ersek ur visszaemlekezesei igen tanulsagosak). Tenyleg akkor tuti volt minden...

Meg az is milyen fasza volt, hogy mindenkinek volt munkaja...kar, hogy most az aradi vagongyarban 2000 ember kell ahhoz, amit anno 12000 "csinalt"...mert akkor az fasza volt, ugye? Az iparra visszaterve pedig: milyen tuti volt az is, hogy hipp-hopp felepitettek azt az arad melletti mutragyagyarat, melynek merge annak ellenere terjed a talajvizben, hogy mar majdnem 20 eve nem uzemel.

Szerencsemre en sem emlexem sokra a rendszerbol, de halat adok az egnek, hogy csak homalyos gyermekkori emlekeim meg szuleim tortenetei emlekeztetnek arra a korra.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.12.21. 21:08:48

@elfelejtette: Maga nemelit módon nem veszi észre, hogy Ceauşescu egy modernizátor volt, aki költségvetési fegyelmet tartott fenn és megakadályozta, hogy a prolik önkényesen túlfogyasszanak pl. húsból. Közben meg még a karvalytőkének is beintett. Vagyis nem látja, hogy hol van egy lehetséges pont mondjuk egyfelől Bokros és Tóta W, másfelől Bogár Laca és Páncélvonat Gabesz gondolkodásában. A jövő nagy Szintézise!

A vonizmus-morvaizmus térhódításával egyre több tlvajferi, müszi és más hasonló zombi fog előkerülni.

tlvajferi 2009.12.21. 21:12:52

@mallac:
azokkal a vacak iparcikekkel, pl. turbinákkal romania ma is több áramot termel, mint mi... a német és amcsi multik lihegve várják, mikor adja el a román kormány az erőműveket
:-)
azokat a vacak iparcikkeket lehetett a fejlődő országokba és természetesen a nagy szu-ba exportálni. Hazánk ma mi a fenét exportál a multik exportján kívül?
:-)
azok a vacak iparcikkek segítettek a világon megvívni a helyi háborukat.
:-)
azok a vacak iparcikkek, pl. az élelmiszerek, azokhoz képest, amit ma megetetnek a magyar néppel, kiváló minőségű bio élelmiszereknek minősülnének...
:-)
azokon a vacak iparcikkeken felnőtt fiatalok 90%-a katonaképes volt, a magyar fiatalok 50%-a sem, már akkor is, arendkívüli gyenge fizikai állapot miatt
:-)
soroljam még

tlvajferi 2009.12.21. 21:14:17

@elfelejtette:
azt azért írtam az előbb is, hogy ceaunak is voltak hibái

az agyonlövés járt neki
tudod miért?

mert ugyanúgy a népébe lövetett mint a gyurcsány!

tlvajferi 2009.12.21. 21:17:50

@ZöPö (inda):
akit a nicu elkaphatott, az nem volt szűzleány
:-)
egyébként a nicu szerette a piát, bulit és csajokat, de messze eltúlozták a többit a külföldi titkoszsolgálatok: cia, moszad, kgb
:-)

bz249 2009.12.21. 21:20:43

@dzsucseharcos: vonizmus-morvaizmus milyen viszonyban van a weissmanizmus-morganizmussal? Mert esetleg szükség lehet Liszenko akadémikus bevetésére.

raptorus 2009.12.21. 21:23:26

@tlvajferi: Jah, es hogy visszaterjek a munkara: felhomalyositanalak, hogy hogy mukodott a munkarendszer, ha ennyire retardalt vagy, hogy a tenyek legalapvetobb ismerete nelkul visszasirod a regi rendszert:

Edesapam, elvegezte a foiskolat, vizugyi almernokkent (talan ez a magyar megfeloje) friss hazaskent megkapta a kinevezeset 300 km-re a felesegetol (anyamtol) es otthonatol (erzed ugye a csaladcentrikussagot es a magyarsagszeretet) egy viztisztitoba. Mikor apam odaert, a helyi epitesvezeto felvilagositotta oket (egy kollegajaval voltak ilyen szerencsesek), hogy ide hiaba kuldtek onoket, mert ez a viztisztito meg meg sem epult! Egy evig kellett ulniuk abban a varosban, fizut kaptak, melo nuku (hetente egyszer elsetaltak arra s annyi), csalad nuku. Hogy aztan hogyan es mennyi utanajarassal sikerult megoldani, hogy a "csak" 60km-re levo mutragyagyarba helyezzek at (ahova naponta 3 orat ingazott oda-vissza), azt mar csak o(k) tudja(k).

ravens01 2009.12.21. 21:27:06

@tlvajferi: ebben is abszolút alulinformált vagy. Egyik ismerősöm Nagyszebenben lakott, ahol az eszement Nicu volt a polgármester. Rettegett is szépen, mert bizony, ha ő egy nőt akart, akkor azt megkapta - ha másképp nem, akkor erőszakkal. Ja, ez kimaradt a "jókívánságaimból"...
Hogy a náci ideológiád miatt csontig benyalsz egy komcsi diktátornak... Nem semmi.

tlvajferi 2009.12.21. 21:28:27

@Kovacs Gabor:

többször leírtam, hogy a ceuunak voltak hibái, nem visszasírni kell, hanem tanulni tőle!
magyarul: "ébresztő magyarok! a vonat elment!"

apukád természetesen ingyen végezte el a főiskolát?

miután letöltötte gyakornoki éveit, "mehetett amerre lát? "
(idézet fletótól, aki elküldte a fiatalokat...kinek kormányzása csak dicsőség és siker...)

amikor elment arra a főiskolára, nem tudta, hogy lehet messze lesz a munka?

Bloodscalp 2009.12.21. 21:28:50

mijaza vonaizmus-morvaizmus?

tlvajferi 2009.12.21. 21:29:54

@ravens01:

az a nő, akit a nicu meg akart kapni, mindenképp a nicu környékén kellet mászkáljon?
:-)

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.12.21. 21:36:30

@bz249: Weissmannizmus-morganizmus? Én Micsurint (növények) és Gyemihovot (állatok) tartom irányadónak.

tlvajferi 2009.12.21. 21:36:52

@elfelejtette:

hát igen, a román vallás engedélyezi a papnak, hogy akár 6 gyereke is legyen
a magyar katolikus papnak nem lehet
, ez a szemlélet hosszútávon azt eredményezi, hogy hazánk már csak 7,5 millió embert "képes" eltartani...

a román nők ceau idejáben 20-25 éves korukban mertek szülni és akár több gyereket, a maygar nők manapság 35-40 éves korukban talán vállalnak egy lombikbébit...hajrá magyarország, ez az út vezet a sikerhez! Legjobb esetben a románok fognak bevándorolni,..

hogya népességcsökkenés még sikeresebb legyen, állami propagandagépezet indult, mely a buzik személyében a magyar nőknek még egy konkurenciát is állítani kíván... mert állítólag az usaban is engedélyezik a melegek házasságát... hát az atttól függ: mert pl. kaliforniában, texasban és newyork ban nem!

jó vicc, mi?

ravens01 2009.12.21. 21:37:41

@tlvajferi: pl. mert haza akart menni a munkából, vagy a bevásárlásból, hülyegyerek. Csak, mert nem messze laktak a polgármesteri hivataltól. Persze, logikáddal most azt fogod mondani, mért nem költöztek el, ugye? Tőled kitelne...

raptorus 2009.12.21. 21:38:59

@tlvajferi: Apukam ingyen vegezte el a foiskolat, ugy ahogyan en is az egyetemet, mesterit es nem felvagaskent, de a doktorit is fizetesert vegzem!

Ha pedig arra akartal utalni, hogy mostmar nem magatol ertetodoen ingyenes a felsoktatas, hidd el, ez rendben van. Aki jo kepessegu, annak adassek meg a teljes osztondij meg miegymas (25-30%nak) a tobbi meg, ha lusta/buta/mittomen, akkor fizessen szepen. Akkoriban az egyetemek tizedannyi vegzost termeltek, azt meg el lehetett latni kozponti koltsegvetesbol...mostmar ez lehetetlen.

A kihelyezesed csak az iskola/foiskola/egyetem elvegzese utan kaptad meg. Ha "joban" voltal az elosztoval, akkor szerencsed lehetett...ha kevesbe...Nem targyalom a magyarorszagi viszonyokat, de Erdelyre vonatkoztatva inkabb eljek bizonytalansagban a tanulmanyaim befejezese utan, mig beletanulok a versenyszferaba, minthogy egy szekus/kommunista papirtologato kuldjon 300km-re a csaladomtol!

elfelejtette 2009.12.21. 21:39:43

@tlvajferi: "hajrá magyarország, ez az út vezet a sikerhez!"

Kar ezt sokaig tekergetni, egyszeruen te mast ertesz sikernek. Neked az siker, ha a szekuritate fenntartja a teljes foglalkoztatottsagot, es naponta 1-2 oraig van melegviz. Igen, ha ez siker, akkor mi ettol nagyon messze vagyunk.

tlvajferi 2009.12.21. 21:40:06

@ravens01:
nem az én logikámmal, a gyurcsányéval:

"el lehet menni"

a ceunál is el lehetett menni
tulajdonképpen "humánusan"
:-)
a németeket eladták
a zsidókat is
a magyarokért senki sem fizetett pénzt, de ha magyarország befogadta őket ( ha volt valaki, aki igazolja, hogy fedelet ad nekik), akkor mehettek

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.12.21. 21:40:53

@tlvajferi:

Románia egy főre jutó GDP-je 1965 (Ceau trónralépése) és 1989 (halála) között 2400 1990-es dollárról 3950-re nőtt. Nyugat-Európáé 8400-ről 15800-ra.

Az egyik egy 65%-os, a másik egy 88%-os növekedés, azaz Ceaunak sikerült elérnie, hogy szerencsétlen országa mégjobban leszakadjon a Nyugattól. Mindezt úgy, hogy közben hihetetlen áldozatokra kényszerítette a népet.

Ceauşescut nem lehet a gazdasági eredményeivel mentegetni, mivel ilyenek neki nem voltak.

tlvajferi 2009.12.21. 21:44:04

@elfelejtette:
az siker, hogy egész budapest tele van hajléktalanokkal?
az siker, hogy minden lámpánál koldusok hada fogad?
az siker, ha szórólapot osztogatnak?
az siker, ha az eu azért fizet, hogy vágd ki a fát meg a szőlőt, majd ő ad hitelre?
az siker ha magyar lakosság fele munkanélküli?
az siker, ha nem lehet végigmenni akutyaszrtól a 13. kerületben?
az siker, ha a teljes magyar ipar megsemmisült és a multik itt-ott működtetnek egy-egy összeszerelő üzemet?
az siekr ha a villamos áramot is s szomszádoktól vesszük, mikor faraday már a 18. században tudta termelni? és jedlik ányos is?

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.12.21. 21:44:41

Releváns:
"Skarka's Law: This is an observation, originally attributed to author and publisher Gareth-Michael Skarka on RPGnet, that, on internet messageboards, there is no subject so vile or indefensible that someone won't post positively/in defense of it."

raptorus 2009.12.21. 21:45:57

@tlvajferi: Nem a magyar katolikus papnak nem lehet gyermeke, hanem a katolikus papoknak altalaban!

A nok 20-25 eves korukban nem mertek szulni, hanem muszaly volt nekik (ha jol tudom, egy idoben volt a gyermektelen csaladokat sujto ado is...persze fogamzasgatlas nyema)! Ez nem mind1!!!

Jelzem a csaladunkban az "aldasos" kommunizmus alatt fogyott negyedere a csalad/magyarsag (4 nagyszulo egyetlen unokaja vagyok es esely sincs tobbre). 2 generacio alatt azert ezt is koszonhetjuk a rendszernek (anyum 2 testvere halt meg fiatalon korhazban, egyik szuletes utan, masik 7eves koraban).

Es nehogymar arra a nehany tucat szivarvanyszinu felvonulora kend a magyarsag fogyasat, mert finoman szolva is vicces otlet!

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.21. 21:46:05

@dzsucseharcos: látom GDP-ben jó vagy, miért nem tetted mellé példaképpen ugyanezeket az éveket és GDP-ket Magyarországgal kapcsolatban? Ezekre az adatokra amúgy kiváncsi vagyok, hol találom őket, nem mintha nem lenne Google a barátom, csak gondolom neked sem esik nehezedre egy LINK-et dobni...

elfelejtette 2009.12.21. 21:50:48

@dzsucseharcos: Aki tanult tobbek kozt a multszazadi szocialista gazdasagokrol, meg a tortenelmukrol, az tudhatja, hogy ezek a rendszerek halara voltak itelve. Az egesz alapja a Szovjetunio alacsony gazdasagi nivoja volt. Ezen a szinten egy eros kozpontositott metodus hatekony volt, ezzel a modszerrel gyors iparositast tudtak veghezvinni. Szelsebesen attereltek a mezogazdasagbol az iparba a tomegeket. Amint a termeles elert egy komplexitasi szintet, olyan szinten lehetetlen volt kozpontilag iranyitani az egeszet a regi szisztemaval (tervhivatal, kozponti arazas, egyeduralkodo kozponti bank, kozponti nyeranyag elosztas), hogy gyakorlatilag osszeomlott az egesz.

Ez diohejban a kommunizmus egyik csodaja, ezert szeretik meg olyan sokan, pedig a bukas bele volt kodolva, megha egy rovid idore emberibbnek is tunt, mert mondjuk nem voltak munkanelkuliek. Nem veletlen, hogy mindenhol osszeomlott, ahol nem, az vagy a nyugatbol el, vagy vegetal.

tlvajferi 2009.12.21. 21:51:00

@Kovacs Gabor:

örülök, hogy egy dologban egyetértünk: a magyarásg fogy

érdekes módón, hasonló vagy "rosszabb" körülmények között, a románság nő

nem érdekes?
talán kényelmesek lennének a magyarok?
vagy a magyar nők?

elfelejtette 2009.12.21. 21:51:35

@tlvajferi: Inkabb legyenek koldusok, mint hogy senkinek ne jusson eleg kaja.

tlvajferi 2009.12.21. 21:52:29

@dzsucseharcos:

többször is leírtam: voltak bűnei
az a gdp növekedés, egy kicsit hamis, de lagalább valós

magyarországé?
a hitelből fenntartott gazdaáság hogy állt?

ZöPö_ · http://route66.blog.hu/ 2009.12.21. 21:53:45

@Talon Karrde: megint válaszolok: igen, tudok.

De hol is állítottam én, hogy nem? (Vonatkozik az előzőre is.) Vagy hol beszéltem én arról, hogy hol élnek és/vagy hol nem?

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.12.21. 21:56:34

@Talon Karrde: Magyarország 1965: 4410 1989: 6903. (57%-os növekedés)

www.ggdc.net/maddison/

tlvajferi 2009.12.21. 21:56:37

@elfelejtette:
a drogoskat is ennyire kedveled?
:-)
"inkább legyenk drogosok, ..."

ZöPö_ · http://route66.blog.hu/ 2009.12.21. 21:57:08

@Kovacs Gabor:
@ravens01:

Nem elfelejti ő, hanem szándékosan kihagyja az ilyeneket.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.12.21. 21:57:17

@tlvajferi:

"az a gdp növekedés, egy kicsit hamis, de lagalább valós"

Most valós vagy hamis?

elfelejtette 2009.12.21. 21:59:20

@tlvajferi: Ki mondta, hogy kedvelem a koldusokat? A drogosokat meg te hoztad fel. Igen, lehet, hogy meglep, de a mai rendszert jobbnak tartom, mint az elmult rendszert, akar a magyar, akar a roman berendezkedesrol van szo. A romanhoz kepest aztan plane.

raptorus 2009.12.21. 22:00:42

@tlvajferi: A romansag sem no tulsagosan, hidd el, foleg ha beleszamoljuk a kivandoroltakat/eperszedoket. Amellyel szinten marad megis a roman nepesseg az egy masik etnikum szambeli gyarapodasanak koszonheto, de ebbe a kerdesbe nem mennek bele, ez az iras egyaltalan nem roluk szol.

Az egyhazra nem foghato a kerdes, ugyanis az 1000 eves katolikus/keresztenyseg alatt volt mikor nott, volt mikor csokkent a magyarsag, ez szignifikansan nem befolyasolta sztem. Azt sem hinnem, hogy az a falunkent 1 nem csaladot alapito ferfi (kat. pap) miatt fogyna a magyarsag.

Erdelyben sajnos "divat" lett az egyke'ze's a magyarok kozott. Ennek komplex ok-okozatai vannak, ebbe nem mennek bele, de az okok jo reszet magunkban kell keressuk, nem a romanokban/egyhazban/zsidosagban/melegekben.

Egyebkent pedig sokan beszelnek/beszeltek arrol, hogy szamszeruleg csokken a magyarsag. Engem viszont meg annal is jobban zavar a minosegi romlas...ne haragudj, de azert nem kell 4 gyereket szulnie egy magyar asszonynak, hogy Mo'nika't nezzen a kolyok es 60s IQ-val erjen el az erettsegiig. Tobb kis nemzet el es virul a maga 5-10 millios lelekszamaval. A nemzet tulelese/sikeressege inkabb az egyenek osszessegenek agyi kepessegeiben vannak kodolva.

tlvajferi 2009.12.21. 22:01:44

@dzsucseharcos:

szomorú...
és a magyar számokból nyugodtan vond le a hitelt, ha egyáltalán le lehet...

Várkonyi 2009.12.21. 22:02:39

@dzsucseharcos: A hozzászólásod önmagában megér egy beutalót egy azóta már megszűnt intézménybe, de nem is ez a lényeg.

A végére csak sikerült odaszarnod valamit.
Légy büszke rá: te alkottad.

tlvajferi: Hallottál már a falurombolás nevű dologról? Tudod, az a terv, mely szerint 1988-2000 között fel kellett volna számolni a romániai falvakat, és minden embert be a városi panelba.

Nem kell védened azt a vadállatot.
Igazából keveset kapott. Az ilyet alaposan meg kell kínozni, majd kalickában körbemutogatni, mielőtt kivégzik.
AZ ERŐS KÉZ POLITIKÁRÓL MEG CSAK ANNYIT, HOGY AZ IS CSAK OLYAN, MINT A TÖBBI POLITIKA: LEHET AZT IS JÓL, MEG SZARUL IS CSINÁLNI.
Bocs, beragadt a capslock.

Ha már jó (jobb)példát akarsz hozni, akkor ott van Franco tábornok, meg Salazar.
Ennyi.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.12.21. 22:06:53

@elfelejtette:

"ezek a rendszerek halara voltak itelve."

Egy diktatúra abban tér el egy demokráciától, hogy ha elégedetlenség üti fel a fejét, akkor a demokráciában megbukik a kormány, de a rendszer nem. A diktatúra viszont ha megbukik, akkor azzal vége. Ezért egy diktatúra gyakran belebukik egy életszínvonalesésbe, egy demokrácia viszont nem, csak az aktuális kormány. A demokrácia képes kormánybukásokon keresztül fennállni, a diktatúra pedig per definitionem nem képes erre. Az NDK is abba bukott bele, hogy a kormányzat kapitulált, amikor rájött, hogy megszorításoknak kellene következnie. Egyszerűen volt annyi eszük, hogy nem akartak forradalmat, és előbb lemondtak. A magyar vezetés ugyanilyen okosan építette le (és részben: mentette át) a hatalmát. A Ceauşescu nevű primitív cipész próbált csak meg széllel szemben hugyozni.

bz249 2009.12.21. 22:09:12

@Kovacs Gabor: Ha valakinek demográfiai adatok kellenek, mondjuk itten van ez

www.prb.org/Articles/2009/fallingbirthrates.aspx

Románia konkrétan még nálunk is rosszabbul állt tavalyig ebben a kérdésben. Azóta viszont Albánia (azok a népek akik kiszorították a szerbeket Koszovóból!) esett a magyar a szintre.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.21. 22:10:07

@Kovacs Gabor: "Egyebkent pedig sokan beszelnek/beszeltek arrol, hogy szamszeruleg csokken a magyarsag. Engem viszont meg annal is jobban zavar a minosegi romlas...ne haragudj, de azert nem kell 4 gyereket szulnie egy magyar asszonynak, hogy Mo'nika't nezzen a kolyok es 60s IQ-val erjen el az erettsegiig. Tobb kis nemzet el es virul a maga 5-10 millios lelekszamaval. A nemzet tulelese/sikeressege inkabb az egyenek osszessegenek agyi kepessegeiben vannak kodolva."
Örökös tiszteletem ezért a megfogalmazásért.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.21. 22:15:05

@ZöPö (inda): Mivel eddig nem olvastam a kommentjeidet, viszont sok kommentet olvastam a Rejakcijón gyarlón azt hittem, hogy te is abban a téves hitben élsz hogy a székelyek reprezentálják a romániai magyarságot. Elnézést kérek, ha megbántottalak.

tlvajferi 2009.12.21. 22:18:36

@Várkonyi:
nem védem, többször is leírtam
csak nem "sunyin" kellett volna agyonlőni
azt is leírtam, hoyg "magyarok ébresztő! tanuljunk tőle!"
azt ami jó

a "falurombolás"-ról talán annyit, hogy nem láttam túlzottan lerombolt falvakat
inkább elnéptelenedett, elöregedett falvakat, a fiatalság ugyanis a városba ment dolgozni, mivel lakást is kapott (egyúttal jól megforgatták a aloksságot..)
de visszajártak, a földeket dolgozták, amennyire tudták...

abandi 2009.12.21. 22:18:47

@Talon Karrde:
Maga egy hülye picsa !
férfiba oltva.

tlvajferi 2009.12.21. 22:20:28

@dzsucseharcos:
a román valós
a magyar a felvett hitelek miatt nem volt valós...

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.12.21. 22:20:54

@dzsucseharcos: Jómagam nem adom alább Davidov mérnök gigászi tervénél. Atomot a Turgáj-kapura, harcba a természet vak és káros erői ellen!

ZöPö_ · http://route66.blog.hu/ 2009.12.21. 22:21:02

@Talon Karrde: nem bántottál meg, csak nem értettem, miért ugrasz nekem. :-)

elfelejtette 2009.12.21. 22:21:58

@dzsucseharcos: "Egy diktatúra abban tér el egy demokráciától, hogy ha elégedetlenség üti fel a fejét, akkor a demokráciában megbukik a kormány, de a rendszer nem."

Ettol meg megmaradhatott, vagy sikeres lehetett volna emitt-amott a szocialista tervgazdasag, megsem jott ossze. Ugye az mar az elejen feltuno volt, hogy a fejlett iparos / polgarosult reszeken a kommunistak nem aratnak baberokat, kizarolag az elmaradott/leszakadt/haboruban megsemmisult regiokban. Aztan az is kiderult, hogy az elejen meg sikeres "kozponti reformdiktatura" gyorsan a sajat dugajaba dol, amint eler egy szintet. Urhajot tud gyartani, de kozben nincs elelmiszer a boltokban.

tlvajferi 2009.12.21. 22:24:52

@elfelejtette:
igen, maga a demokrácia jobb is lehet mint a diktatúra
de érdekes, hogy a magyar demokrácia már 100 éve mindig diktatúrákba torkollik:
károlyi, horthy, rákosi, kádár, gyurcsány, stb.

orbányt kihagytam, mert ő elvesztette a "demokratikus" választást

negeev 2009.12.21. 22:28:23

@tlvajferi: Na jó! Most már tényleg itt lenne az ideje, hogy arrébb lépnél innem ezzel a beteg világlátásoddal.

raptorus 2009.12.21. 22:29:42

@tlvajferi: Kar, pedig nagyszuleim meselhettek volna neked lerombolt tanyajukrol, ahonnan kenytelenek voltak bekoltozni a varosba. Es mielott valaki azt hinne, hogy a "tanya" a lemaradottsag volt, jelzem, hogy a kornyek legszebb lovai alltak az istalloban, 4 tehennel, verrel-verejtekkel megdolgozott tobb hektar fold es az ennek gyumolcsebol felepitett 4 szobas+konyha+kamra+stb..

Jah, hogy a "kulak"-tol ezt elvettek, mert rendszerellenes volt?...eh, kar is neked ezt magyarazni...honnan is ertened? Nagyapam az alkoholizmusaba halt bele es jelzem, nem akkor ivott, mikor a tanyan dolgozott, hanem mikor a sajat allamositott foldjet kellett megmuvelje, hogy majd annak a termesebol fizessek az allamadossagot...

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.21. 22:32:15

@abandi: Megint be vagy b@szva Bandikám? Mondom néked: az ember vagy igyon, vagy kommenteljen :)

tlvajferi 2009.12.21. 22:34:40

@A Kárpátok Ostora:
a te fehér poros adagodat pedig most osztják a volt zsaruk az óbudai szigeten
:-)))

abandi 2009.12.21. 22:35:18

@Talon Karrde:
De nem tilos ugye?
Mész a picsába szarházi!

Várkonyi 2009.12.21. 22:37:30

@tlvajferi: Kétségtelen, hogy a magyar lelkivilághoz közelebb áll az egyszemélyi vezetés, mint a nyugati demokratikus modell. Az egyszemélyi vezetéssel viszont az a baj, hogy ha a vezető szar, akkor az egész rendszer szar, viszont általában hatékonyabb, míg a nyugati demokratikus rendszereknél ha a vezető szar, egy-kettőre megszabadulnak tőle, viszont a demokratikus viták miatt a rendszer kevésbé hatékony.
Egyik rendszer sem "jobb" tehát, mint a másik, a keleti jól működő diktatórikus rendszerekre ott vannak a Kis Sárkányok (Dél-Korea, Tajvan, Szingapúr), míg a nyugati demokráciákra ott van Anglia, Franciaország, Németország.

Lényeg: mindkettőnek megvannak az erényei és hibái.

tlvajferi 2009.12.21. 22:39:19

@Kovacs Gabor:
ez így van, voltak bűnei...
csak nem sunyin kellett volan kinyírni

azt nem mondtam, hogy a kommunisták nem a saját népükkel kezdték. De, mindig is, ez a közös jellemzőjük az egész világon (Kína, Kuba, Korea, stb.) ...

a magyar kuláknak megyhagyták a vagyonát?
rákosi miért élt 56 után moszkvában, a szeretet hazától távol?

tlvajferi 2009.12.21. 22:41:06

@Várkonyi:

és mindegyik "jól működő" mögött ott áll még valami: az a bizonyos amcsi(?) tőke...
a 2. v.h. óta különösen

Emmet Ray 2009.12.21. 22:44:01

20 éve fel voltam háborodva, mert elmaradt a homoródi pionírtábor (úttörőtábor). Aztán kárpótoltak az események, pont abban a korban voltam, amikor elkezdik az embert érdekelni a forradalmak (13 éves). Kicsit furcsa volt, hogy a tévében adják élőben, ugyanott, ahol pár hónappal előtte a XIV. maratoni pártkongresszust kellett néznünk töriórán, de Dinescu csíkos pulóvere, a kiskatonák pisztolya, a háttérből pár óra múlva elősomfordáló Iliescu megadta a forradalmi érzést. Anyám, aki hónapokkal ezelőtt az esti híradókat "vén hülye!" felkiáltással mindig kikapcsolta, mondta is: milyen szépen mosolyog ez az Iliescu bácsi, milyen bizalomgerjesztő és értelmes vezető lesz belőle. Nem tudtuk mi az a kapitalizmus, kft., bankok, kétkamarás parlamentről lövésünk nem volt, még az egykamarásról sem. Karácsonykor magyarul is kiírták a képernyőre, hogy Boldog Karácsonyt! és akkor ez volt a lényeg. Ez a csoda három napig, illetve három hónapig tartott, a Fekete Márciusig. Annak is eljön az évfordulója.
Forradalmi tett: a szomszédban székelő Agrit ajtaját (komcsi agrárszervezet) berúgtuk a szomszéd fiatalasszonnyal és a hőn szeretett vezér képét kidobtuk az ablakon. A vonatról érkező munkások épp a szemben álló táblát vágták szét, egyik oldalon "Ceausescu és a Nép!", másikon "Ceasescu, Béke!" feliratok. Sic transit gloria mundi, gondoltam volna magamban akkor, de a latinórák csak később következtek. :)

raptorus 2009.12.21. 22:45:49

@tlvajferi: Ne haragudj, de az elteto felsorolasodtol, melyben o'dat zengtel a Karpatok Geniuszanak eredmenyeirol, a "ez így van, voltak bűnei...
csak nem sunyin kellett volan kinyírni"-ig eleg hosszu lehetett az ut...

Az biztos, hogy tisztabb lenne a kep, ha meg kapott volna 2 napot, hogy szepen felsorolja az osszes kutyauto "elvtarsa" neve't, aki segitett neki megepiteni ezt a poklot...dehat, a masodik vonalas komcsik gyorsabbak voltak...A kommunista rendszer lathatoan nem mukodik (vagy csak iszonyatos aron), a demokracia is nyogvenyelosen, de meg mukodik...ha van otleted uj rendszerre, varjuk!

abandi 2009.12.21. 22:50:05

Tolvajferi fölvetette a problémát:
- miért kell a tolvajokat elviselnünk?
Mert az apjuk gyilkos volt?
Ne már!

tlvajferi 2009.12.21. 22:51:21

@Kovacs Gabor:
a mindenkori geo-pol-gazd-pénzü. körülmények figyelembevételével talán lenne, de nem lehet leírni, mert az orwelli nagy testvér figyel

raptorus 2009.12.21. 22:56:08

@tlvajferi: pedig erdekelne, hogy mi volna az...na, mind1, joccakat mindenkinek...s ha mar a legtobb adhatot adtak szabadsagunkert, akkor legalabb az emlekezetunkben Eljenek a Hosok, akik (meg maig tisztazatlan korulmenyek kozott) eletuket adtak a Geniusz eleteert!

tlvajferi 2009.12.21. 23:03:14

@gross_:

a titkosszolgálatok egész pontos elemzéseket adtak éveken át a ceuanak, arról, hogy az országban mit tesznek a cia, moszad, kgb, és magyar üygnökök

az akkori magyar államvezetés "aggódása" a romániai magyarok iránt kissé álszent tevékenység volt, hiszen így próbáták a baráti rokoni kapcsoaltok révén előkészíteni az eseményeket

sajnos a romániai magyarok 1990. márciusán bedőltek ennek a provokációnak, amely az akkori marosvásárhelyi eseményekhez és későbbiekben a magyarüldözéshez vezetett

érdekes azonban, hogy a nagy nobeldíjas elie wiesel, akkor még 20 évvel fiatalabban, egyáltalán nem aggódott az emberi jogok megsértéséért, de mostanában demokrácialeckéket ad magyarországnak a parlamentben

abandi 2009.12.21. 23:04:53

A magyr soha nem lesz székely, és vica varsa!
Szargömbölyítés.

tlvajferi 2009.12.21. 23:10:56

@abandi:
hát, hacsak kölcsönösen nem vallják magukat a másiknak...

a magyarok a jelenlegi tényállás szerint ázsiából jöttek
de a székelyek valószínű nem

Emmet Ray 2009.12.21. 23:14:50

@tlvajferi:
elég nehéz nem bedőlni egy ilyen provokációnak, mikor egy egész görgényvölgyi favágó sleppet ráküldenek autóbuszokkal a békés gyertyás-könyves tüntetésedre. Csak természetes volt, ami azután következett.

abandi 2009.12.21. 23:15:33

@tlvajferi:
Na, ugye...
Vannak még tisztázandó problémák...
A székely bikkfa fejedben is megfordult a miért...

abandi 2009.12.21. 23:18:07

Ja, azt a csaucseszkus közbiztonsági tapsikolást anyukáddal is egyezteted?

Emmet Ray 2009.12.21. 23:38:08

A Taraf de Haidouks előadásában a 20 évvel ezelőtti temesvári és bukaresti események:
www.youtube.com/watch?v=A9N3R3mr7_k
(így elhallgatva, mesterségesen historizáló, balladisztikus hangnemben, még viccnek is felfogható az egész)

mallac 2009.12.21. 23:53:44

@Gabe2: kinek volt jó a Dacia ? Nagy szar volt csak nem kellet rá várni 4 évet mint a Ladára meg a Skodára.Már akkor rozsdásak voltak amikor átadták a tulajnak őket a Merkur telepen.

mallac 2009.12.21. 23:58:32

@tlvajferi: A magam részéről nem hallottam még román haditechnikáról,lehettek persze orosz fegyver utánzatok, de a román ipar soha nem volt olyan színvonalon hogy versenyképes harceszközöket tudott volna gyártani.Utaztam román vasúton (román mozdony+román vagon)alig vártam hogy leszállhassak arról a tragacsról.

mallac 2009.12.22. 00:00:27

@tlvajferi: És Románia mit exportál a sok kivágott erdőn kívül?

dsw 2009.12.22. 09:37:16

@tlvajferi: eddig birtam cérnaval.
Ekkora baromságokat, drága gyermekem, csak az általad nagyrabecsült cipész és kedves neje volt képes anno összehordani. Menj provokálni máshova.

surcouf 2009.12.22. 10:34:33

nekünk meg ittvan a rózsadomb géniusza ... sőt nem is egy hanem mindjárt több példány is

közös bennük a rózsadomb, meg hogy mindannyian géniuszok...úgy látszik minél nagyobb a géniusz , mi annál szarabbul élünk

tlvajferi 2009.12.22. 12:25:14

@mallac:

ceau halála után, ugyanúgy mint magayro., nagy valószínű a nagyí semmit
exportálják

tlvajferi 2009.12.22. 12:26:33

@dsw: enm akarok én provokálni

fel akrtam hívni a bloggolók figyelmét, hogy a román nép szemszögéből nézve ceau egy nemzeti hős.
Sajnso mi mátyás király óta nem tudunk hasonlót felmutatni, azóta pedig eltelt már 600 év...

tlvajferi 2009.12.22. 12:31:35

@mallac:
pedig akkoriban a magyar tévében, rádióban médiában folyamatosan nyomták a cikkeket, hogy romania a világ 4. fegyverexportőre :-)
talán a amgyar média már akkor is hazudott?

egyébként képersek voltak sok érdekes dolgot gyártani, egy amcsi-izraeli cég nemrég "megvette" a helikoptergyárukat, hogy "kézbe vehessék" a katonai helikopterek gyártását...
isten őrizet volna hazánkat egy esetleges "helyi" konfliktustól...mert más nemigen segített volna. Kész szerncse, hogy a volt szovjet haderő akkor még itt állomásozott. Megúszuk...

tlvajferi 2009.12.22. 12:34:17

@abandi:
bikkfa fejed neked van, egyébként sem vagyok székely. Az egy nagyon érdekes nép, imádják ha semmirekelők vezetik őket. Hol bjudapestről, hol bjukarestből.

raptorus 2009.12.22. 13:05:01

@tlvajferi: azert az, hogy Ceausescu a roman nep szemeben egy nemzeti hos, finoman szolva is tulzas!

Az, hogy nehany, a keves munka melle biztos allas biztositotta berbol elo akkori fiatal, mostmar (kis)nyugdijas visszasirja, az (sajnos) termeszetes. Pl. nem allt fenn a veszelye, hogy munkanelkuli leszel, ennek minden pozitiv (es nem utolso sorban negativ) hatasaval...es egyebkent is, joreszt nem(csak) a rendszert sirjak vissza, hanem a fiatalsagukat is.

Hidd el, hogy azon romaniai (legyen az roman/magyar/nemet) emberek, akik egy kicsit is atlattak a szitan, akiket meghurcolt a szeku nezeteik, szarmazasuk miatt vagy csak egyszeruen megelegeltek, hogy a szep tanyasi hazukbol bekoltoztettek oket egy lakotelepi gyufaskatulaba(panel), ahol futes nuku es minden falat kenyerert/husert orakat kellett sorbanallni, azok nem sirjak vissza.

Igaz, az elso bekezdesemben emlitett retegnek sajnos a memoriaja nem az igazi, az ido minden emleket megszepit, ugyhogy a fenti tortenetekre mar nem emlekszenek vissza, mikor szobrot akarnak allitani annak a cipeszbol lett Geniusznak

Ezekiel 25,17 2009.12.22. 22:10:29

@tlvajferi:

Már bocsánat a trágárságért, de te egy irtózatos idióta, marha vagy, akinek jól láthatóan nem tud logikusan gondolkodni, tudása, általános ismeretei messzemenően (általános iskolai szinten) hiányosak, de tud néhány frázist, hallott egy-két dolgot, a CIA-ról, Moszad-ról, meg a történelemről (amik akár igazak is lehetnek), és ezeket szajkózza mint valami meghülyült kereplő. Rendszeresen összekevered a szezont a fazonnal, egymásnak ellentmondó dolgokat helyezel egy logikai ívbe, és ráadásul úgy pofázol, hogy nem is éltél abban a rendszerben.

Az ilyen magadfajta :) hülyék miatt a JObbik is egynyári fecske lesz, mert ekkora hülyeséget nehéz sokáig leplezni...

Kovacs Gabor: egyetértek a szavaiddal, biztos mert, kb. ugyanannyi idősen, ugyanott éltük meg ugyanazt. De ha Répus666 itt lenne velem szemben, nem úszná meg az ambulanciát...

tlvajferi 2009.12.23. 13:32:19

@Tom Sawyer:

lehet hogyigazad van
de ha az 1990-es választáson romániában a ceau indulhatott volna, megnyeri...

és lehet, hogy még ma is megnyerné, természetesen ha nem öregedett volna...

kár volt suttyomban agyonlőni
így lett belőle nemzeti hős...

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.12.27. 00:11:03

Ez érdekes:

"És mindeközben Magyarország? A történész szerint a Németh Miklós vezette magyar kormány sokkal többet tett a román forradalomért, mint a segélyküldés és a szolidaritás kinyilvánítása. A kabinet határozottan kiállt, és minden elérhető európai fórumon felszólított Tőkés László és az erdélyi magyarok védelmében, emellett bizonyos katonai hírszerzési segítséget is nyújtott. Tudni kell, hogy december 22. után a hadsereg a forradalom oldalán harcolt a sokszor civil ruhás, és gyakran jóval komolyabban felszerelt Securitate-egységek ellen.

A magyar honvédség rádiófelderítő dandára ekkor olyan technikával rendelkezett, ami Észak-Afrikától Közép-Svédországig képes volt befogni az elektromos jeleket: Magyarországról érzékelték az egymással kommunikáló „secu-csapatok” rádiójeleit, és ezek alapján lokalizálták is őket. Létfontosságú volt a román demokatikus erők számára, hogy ezeket az információkat Magyarországról folyamatosan közölték a román hadsereggel – fedi fel kutatásai kevéssé ismert eredményeit Raffay Ernő."

www.fn.hu/tudomany/20091224/gorbacsov_buktatta_ceausescut/?action=nyomtat

tlvajferi 2009.12.28. 22:42:36

@gloire:

világos, hogy a Ceuanak igaza volt, amikor megyarországot a román belügyekbe való beavatkozással vádolta.
Tettük, amit a gazdáink parancsoltak, mondhatnánk...

Azt viszont nem hiszem el, hogy a román hadsereg, ha akarja, ne tudna néhány szekus alakulatot lehallgatni. Inkább úgy gondolom, hogy "egy húron pendültek" ... ez egyébként be is bizonyosodot: úgy a hadsereg, mint a szekusegységek a tömegbe lőttek...
süti beállítások módosítása