Cs. tükre
2009. december 26. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Cs. tükre

  „Bűn-e, ha nem bízom a nemzet bölcsességében? Nincs időm felelni, a lelkiismeretem már az eszem előtt bevallja, hogy bűn. Az igazi szeretet összebékíti a végleteket. Egyszerre kellene hinni a nemzet lobbanékonyságában s bölcsességében, ez a valódi hazaszeretet. De én kétkedem a bölcsességében...

  Minden világjárt magyar öregebb, mint a nemzete. Egyenesen az érettebb életkort irigyli a hatalmas idegen népektől, nem a kincsüket. Szeretné mindjárt Bethlen Gáborral és Deák Ferenccel kezdeni, ahelyett, hogy velük végezze...

  A jó magyar hívő és elégedetlen, az idegen is erről ismeri meg a nemzetiségünket. Hinni halálig és haragudni halálig egy érzés a magyarnak...

  A magyar ember bizonyos életkoron és értelmi fokon túl nem lehet kozmopolita. Én is túljutottam ezen a határon. A múlt csak lassan harapózik el rajtunk; az évek testileg, lelkileg és szellemileg visszavisznek a világból széttörhetetlen körünkbe. Az értelemnek szüksége van az ifjúkori kozmopolitizmusra, aki viszont érett fővel is ki-be sétál az örök körön, már e gyanútlanságával elárulja félműveltségét.

  Boldogtalan a volt világpolgár hazaszeretete. A haladónak többé nem elég haladó a hazája, a konzervatívnak nem elég konzervatív. Én az utóbbiért kesergek. A magyar maradi, de nem konzervatív; fájdalom, ebben különbözik a franciától. Évtizedeket mulasztunk, de minden újnak beugrunk egy kicsit, a reformot abbahagyjuk az újság kedvéért, gőgösek vagyunk s folyton idegen karmesteren a félszemünk...

  Ez a robbanékony (francia) nép csodálatos türelemmel őriz valamit, ami csak ő, mindig ő, akármi történjék a Rajnától keletre vagy az Alpoktól délre vagy a Csatornán túl...

  A megtérő magyar világpolgár világos, félreérthetetlen radikalizmust vagy konzervativizmust hoz haza s hűségfogadalma után hiába keresi ezt a honfitársaiban. Mind a kettő felnőtt állapot. Ezt keresi hiába...

  Vissza kell térni, itt kell maradni, élni vagy meghalni, itt kell maradni. Az én nyelvemen írta Vörösmarty a Szózat első négy sorát s ezt soha más nyelven meg nem írták.”

(Cs. Szabó László: Magyar ősz, 1938)

 A Balaton a zamárdi kilátóból, 2009 karácsonyának másnapján

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr281624590

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bródy Sándor 2009.12.28. 18:45:41

Bródy Sándor. Egerben van róla elnevezve egy könyvtár, és az utca, amelyben a Magyar Rádió van; méltó névadó a posztkommunista rádió utcájának. Mit ír róla a kortárs Tormay Cecile: "1918. november 13. A budapesti zsidó irodalom vezérírója, Bródy S...

Trackback: A mezítlábas Notre Dame karácsonykor 2009.12.27. 00:18:32

P.K.-nak (elsősorban)   A Tákoson található református templomot a hagyomány szerint azért hívják „mezítlábasnak”, mert az un. paticsfal építéséhez szükséges agyagos sarat mezítláb szokás dagasztani. A templom...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tündér_Lala 2009.12.31. 10:13:08

@Alfőmérnök:
Dehogynem, a libakolbász recptje úgy kezdődik: "végy egy libát és egy lovat daráld le és keverd össze..."

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.31. 10:28:06

@kackia:

Gondolja, hogy az oktrojált terminológia kicseréli a fogalomkészletet és a szokásokat is egyben?

Amit a "paraszt" szóval véghezvittek, szitokszóvá tették a köznyelveben, a megvető lekicsinylés verbális furkósbotjává, az mindenesetre elgondolkodtató.

Mint ahogy az is, hogy a paraszt a szocialista mezőgazdasági üzemben sem lett mezőgazdasági munkássá.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.31. 10:29:34

@Tehetetlen Dodó:

Sajnos, kedves Dodó, az az érzésem, hogy alapfogalmaktól kell újjáépíteni mindent.

Téglagyári Megálló 2009.12.31. 10:35:11

@Elpet:

Jelen helyzetben a város Maunikasót ad cserébe.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.12.31. 10:38:51

@Elpet:

"Mint ahogy az is, hogy a paraszt a szocialista mezőgazdasági üzemben sem lett mezőgazdasági munkássá."

de, az lett. csaló, lógós, lopós proli lett egy része. ezek lepték el bécset gorenjéért és rakták megőrzőbe a határon a valutakeretet jelentő nagypapát, ezek kölykei hurcoltak megtörtautót, stb. a falu egy része is lumpenizálódott. ezért kell mindent előröl kezdeni, ahogy maga is mondja egy kommenttel alább.
szembe kell néznünk magunkkal. többet nem hazudhatunk. nem lehetnek illúzióink. akármilyen borzalmat mutat a tükrünk, bele kell nézni.

Téglagyári Megálló 2009.12.31. 10:44:42

@Grift:

Falun felnőtt barátném meséli, hogy nem lehet rendes napszámost kapni, mert akinek van saját földje, az azon dolgozik, akinek meg nincs, az iszik és trehány.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.12.31. 10:58:08

@Grift: csak részben volt igaza. Ugyi a cselédvilág befigyel: a mai jobbos vidékeken jellemzően kevésbé voltak cselédek.
De minderre rásegített a cuclizmus egykori és mai változata, ami felelőtlenné tesz az igazságosság, egyenlőség, nemzeti szolidaritás, fityfene jegyében.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.12.31. 11:04:45

@tölgy:
igen, ezzel a kiegészítéssel érvényes. bizony érdemes megnézni mondjuk az egykori kubikos vidékek mai szavazási szokásait. de ezeket nem mertem írni, mert bbjnick megorrol rám. magára csak haragudjon! :))

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.12.31. 11:21:14

@Grift:

Már hogy orrolna, hiszen kritikátlan:-)

ü
bbjnick

bryan 2009.12.31. 11:51:51

@Grift:
ÓÓ. itt az ideje valami romantikus borozásnak bbjnick-el, különben örökké duzzogni fog. :)
@Téglagyári Megálló:
Azért nézd meg egy kicsit a gazdaság szerkezetét, mi is termeli meg azt a bevételt, amivel azokat a hiteleket, amiből a mezőgazdasági támogatásokat fizetjük? Bizony, a város, meg az ipar, meg a szolgáltatások. Szóval ez kicsit durva volt. Persze nem akarok egy népi-urbánus vitába, de azért kicsit óvatosabban provokálj. :)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.31. 11:54:19

@Téglagyári Megálló:

Meg külföldi iparcikket, olyan áron, hogy az előállítása helyett a kereskedelméből megéljen.

@Grift:

Egy része. A másik része pedig a rendszerváltás után azonnal földet akart,és műveli a mai napig. Természetesen rájuk gondoltam. Hitvány ember mindenütt van. Így van ez falun, városon ( kan baszi a nyőstényt, szokták még hozzátenni ).

bryan 2009.12.31. 11:55:02

@bryan:
Helyesen:"Persze nem akarok egy népi-urbánus vitába, [belekezdeni] de azért kicsit óvatosabban provokálj

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.31. 11:59:29

@bryan:

Milyen ipar? Hol látsz te itt ipart?
Én azt látom, hogy az asztalunkon a magyar élelmiszer természetes, a magyar iparcikk környezetünkben ritkaságszámba megy, mondhatnám kiveszőben van. Mi a magyar termék? Az Audi? A Suzuki? Ne viccelj már.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.12.31. 12:00:07

@Téglagyári Megálló:
Rohadtúl így van ama vidéki trehánysággal, de mint kétlaki állíthatom, hogy a nagyobb adag azér' mégiscsak a városban van.
Mert a városinak nem nagyon van választása.
Földje, amit művelhetne az neki nincsen.
Néhol még sufni sincsen ahol szöszmötölhet.

Marad a lelkesítő pálinka, meg a kannás bor és az áhítozás a népek önrendelkezési jogának a...mije is szomszéd??? - mer' jól mondta ám...na még egy kört a sárgából...

A fogak száma mint szociológiai "mérőeszköz" mára már elavult. Egyetemesen rettentő, együtt jár a terjedő trehánysággal.
A sárgához' amúgy se kell, akkor meg minek....?

Téglagyári Megálló 2009.12.31. 12:03:56

@bryan:

A mónikasó betűzésére nem jelzett az iróniaméter? Ez nem egy közgazdasági elemzés volt.

Eszembe jut még a "traktorral behajtani tilos" táblák elterjedése. No ezt is kapta a vidék a fővárostól.

Hogy ki finanszíroz kit, az jó kérdés, amúgy, mindenesetre nem szeretnék egy olyan országban élni, ahol nem termelnek élelmiszert, de olyanban sem, ahol fillérekért sem veszik át a jó minőségű terményt. Mert ez baj, akármit mond a Piac, ami ugye nem is az.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.12.31. 12:18:37

@Elpet:

"kan baszi a nyőstényt, szokták még hozzátenni"

Precíz:-D

:-D (...) :-D (...) :-D ...

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.12.31. 12:21:58

@inszeminator:

"...és az áhítozás a népek önrendelkezési jogának a...mije is szomszéd??? - mer' jól mondta ám..."

Zúzós:-D

:-D (...) :-D (...) :-D ...

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.12.31. 12:23:36

@bryan:

Most meg már duzzog is:-) Hogy mik vannak?!

ü
bbjnick

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.12.31. 12:33:43

@bbjnick:
Na ja...
Hosszú bicikliút közben - na itt egy kocsma, iszom valamit.
S egyszer csak hallom a szomszéd asztalnál ahogy szóba kerül a népek önrendelkezési joga..., a négy öt magyar, meg a parasztforradalmár összehajol..
Lehet, hogy évekig ő volt a mázsáló a téeszben és hát most meg...
Muszáj volt végighallgatni, alig bírtam később a biciklit egyenesben tartani.

jo tunder 2009.12.31. 12:55:43

@Elpet: A magyar fiatalok nem akarnak mérnöki-természettudományos szakokat végezni, elitszinten az informatikusaink nem számítanak versenyképesnek. A középiskolai természettudományos képzés az összeomlás határán van. Szerinted ez nincs befolyással arra, hogy Magyarországon milyen ipar alakulhat ki az elkövetkező években ? Kommunikációszakos ország akarunk lenni. Ez az ország saját szuverén döntése, és ennek viselnie kell a következményeit :((((

bz249 2009.12.31. 13:06:26

@jo tunder: erdekes, regen sokkal kevesebb mernokkel-termeszettudossal is megprobaltak egy ipari orszagot felepiteni (mondjuk olyan is lett).

Az viszont tenyleg durva, amit meg kb. ket eve hallottam a varosi tv-ben az multi* ceg vezetojetol, hogy azert nem bovitik az uzemet, mert nincs olyan munkaero a varosban, aki hasznalhato lenne. :(

*nem az Arianespace konzorciumrol van szo, gyalog villamosmernokok es szalagmunkasok kellettek volna nekik

Téglagyári Megálló 2009.12.31. 13:14:23

@jo tunder:

Hm, Magyar Bálintot és bandáját ne azonosítsa az országgal.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.12.31. 13:14:33

@bz249: na, van 3 mérnök ismerősöm:
- nagy multinál fejlesztő: fél éve a kirúgás/leépítés a fejük felett lebeg
- egykor jól menő ipari fűtéstervező és szerelő, 1-2 éve lényegében munka nélkül, a tartalékait éli fel
- egykor jól menő építész, 1 éve a család eladósodott, egészségük ráment, ugyanis munkájuk van, de az állami beruházó nem fizeti ki a számláikat, így hitelből fizetik be az ÁFÁ-t és az alkalmazottaikat valamint a járulékaikat az APEH-nek, ráadásul nem szabad a könyvelésben veszteségesnek látszaniuk, hogy el tudjanak indulni a következő közbeszerzési pályázatokon.

Akkor ezt így hogy?

bz249 2009.12.31. 13:18:11

@tölgy: regionalis kulonbsegek? De egyebkent fogalmam sincs, ami biztos, hogy otthon nem mennek jol a dolgok.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.31. 13:21:06

@jo tunder:

A felsőoktatási helyzetet te nyilván jobban ismered.
De a dolgok állapotát én is siralmasnak látom. A szakmában fiatal mérnök még csak-csak van, de szakmunkás például alig. Az átlagéletkor 45-50 év körül lehet. Most, hogy Németországban jártam, az üzemi karbantartó műhelyben ott söprögetett 3-4 gépész meg villanyszerelő növendék, zsíroshajú, pattanásos süvölvény, az idősebb szakmunkások vitték magukkal szerelni őket, ahová mentek. Tanoncok. Nálunk a szakközépiskolában informatikát tanulnak, és mire kikerülnek az életbe, tudnak vindózt telepíteni. Óriási. Persze egyszerűbb ám a kölyköket egy számítógép elé leültetni, mint szakmára tanítani őket úgy szaktudás mint emberség terén.
Mindenre van elmélet. Ipart ne fejlesszünk, mert beruházásigényes. Mezőgazdasággal ne foglalkozzunk, mert az elavult dolog, meg a hülyeparasztok amúgy is gazdaságtalanul termelnek. Hát akkor mégis, mit csináljunk? Jön a varázsszó: szolgáltatás, és a legfőbb hivatkozás, a magyar szürkeállomány! Csak el kéne akkor dönteni, mit akarunk szolgáltatni és kinek. Én például nem hiszek abban, hogy programozókból, pénzügyesekből és marketingesekből álló társadalom létezhet, nem fogja a fél világ idehordani az ilyen feladatait.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.12.31. 13:28:24

@bz249: mindhárom a székesfővárosban.
Ja, van egy informatikus-fizikus rokon gyerök, ő már évek óta azon vacilál _merre_ húzzon el.

Korábban azt nyomták, hogy a tőkének nincs hazája, pedig van. Nincs magyar tőkés, csak a német ipar puffere a magyar, így a válságot jobban megérzi - akkor biztos pálya-e a mérnöki?

Tündér_Lala 2009.12.31. 13:34:22

Egyáltalában nem csodálom, hogy kevés a mérnök. Amikor felszámolták a magyar ipart, a szakmai műhelyeket, képzett jó képességű, inovatív emberek nem tudtak mit kezdeni magukkal. Ami munka ezen a területen létrejött, az üzemeltetői munkakör (a betelepülő cégek kész technológiát hoznak és nem is igen tűrik, hogy valakinek fejlesztési javaslata legyen).
A rendszerváltás humán politikája legalább annyire katasztrofális volt, mint a múlt század közepén, amikor képzett emberek csak utkaparók lehettek politikai okokból.
Közben tönkre tették az oktatást és a tehetség gondozást. Szakmai műhelyek híján pedig, az egyedi munkahelyek speciális igényeihez igazodó tudást is nehezen szerzik meg. (Mindenki kész mindent tudó embert akar felvenni) Így elvesztettük a meggyőződésem szerint jó szakember gárdát, ami komoly verseny előnyünk lehetett volna.

Nem tudnám megmondani ma egy fiatalnak, hogy melyik szakma az amely jövőt, megélhetést és ha elég szorgalmas és tehetséges tisztes előmenetelt is biztosít számára.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.12.31. 13:37:12

@bz249:

A multik kamuznak, mint az állat:-( Eljátszák a fürdősk*rvát:-( Behozzák a zsírúj technológiát, kib*sszák az addig ott dolgozó szakembereket, szakmunkásokat és elkezdenek sírni, hogy - jajjj!!! - nem találnak embert, itt senki nem akar, nem tud dolgozni. Közben persze követelik az adókedvezményt, nálunk kapják GDP-arányosan a legtöbb visszanemtérítendő állami támogatást, nálunk növekszik évről-évre legnagyobb mértekben a profitjuk és arra nem képesek, hogy az ott dolgozó kipróbált szakembereket átképezzék az új technológiákra. De sírnak, hogy nincs megfelelő szakember, az állam nem költ a szakképzésre! Hány multik által működtetett alapítvány működik Magyaro.-on fiatal szakmunkások, mérnökök szak- és továbbképzésének támogatására??? Gyarmatnak néznek minket a disznók!:-(

@inszeminator: Nem effélékről beszélt az a mázsáló? :-D

ü
bbjnick

Téglagyári Megálló 2009.12.31. 13:40:34

Uraim, én elhúzok egy közkedvelt szórakozóhelyre, vigyázzanak a berendezésre, amíg távol vagyok!

(este még benézek)

Gabe2 2009.12.31. 13:48:50

Pedig évek óta csökken a bölcsészképzés és nő a műszaki és természettudományos képzés. Vö. http://www.felvi.hu/felveteli/ponthatarok_rangsorok/elmult_evek/!ElmultEvek/elmult_evek.php?stat=8
Ja, hogy informatikus lehet ma valaki hármas matekkal? Hát a numerus claususnak ára van.

bz249 2009.12.31. 13:51:52

@bbjnick: persze, hogy sirnak ez a dolguk, ugyanakkor ebben a konkret esetben igaza volt a multinak, mert tenyleg nem volt eleg kepzett dolgozo. Dehat az oktatasi miniszterunknek soha nem jutott eszebe, hogy o hatarozza meg az allami helyek szamat, mindig csak a tandijig jutott.

Egyebkent ez konkretan zoldmezos beruhazas volt, tehat nem tudtak senkit kibaszni.

@Tündér_Lala: "(Mindenki kész mindent tudó embert akar felvenni)" de lehetoleg 18 evest es ugyanolyan berigennyel, mint egy 12 eves.

@tölgy: lasd cukorgyarak, mikor a WTO raszolt az EU-ra, hogy tul sok cukrot exportalnak dompingaron vajon a hazai kapacitast csokkentettek? Kis segitseg: a nemet cukortermeles minden idok legmagasabbjara sikerult. Pedig ugye itt meg csak nem is a hipermagasan kvalifikalt munkaerot igenylo csucstechnologiarol van szol.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.31. 13:55:50

@bbjnick:

A multik és külföldi cégek ezt azért tehetik meg, mert nincs magyar ipar. Azért tehetik meg, mert egy diplomásnak olyan fizetést adnak, amit magyar viszonylatban nem kap meg. Azért tehetik meg, meg bizonyos helyeken az egyetlen létező munkalehetőségét adják. Ha lenne versenyképes magyar ipar, nem lennének ilyen erős pozícióik a magyar munkaerőpiacon. Nem a külföldi cégekkel van baj, azok olyanok, amilyenek. A mi viszonyainkkal van baj.
Azzal van baj, hogy a műszaki fejlesztést senki nem akarja vállalni. Állami és magyar cégtulajdonosi oldalról egyaránt az a kifogás, hogy a fejlesztés pénzbe kerül. Ezért erőlteti mindenki, hogy majd a magyar százeszűség meghozza az áttörést technológiai fejlesztés nélkül. Pedig egyre nyilvánvalóbb, hogy ilyen nem lesz soha.
A pénz viszont másra kell. Állami és cégvezetői szinten egyaránt. Autóra és emeletes házra. A 90-es évek elején alakult új cégek első dolga az volt, hogy megvették az ügyvezetőnek a legújabb autót, ám termelni a mai napig a 70-es évekből itt maradt gépekkel akarnak. És ez nem megy.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.12.31. 14:08:06

@Grift:

No, majd ha vidékre szorulsz és egy emberséges parasztasszonynak megesik rajtad a szíve és a kezedbe nyom egy marék meggyet és egy bögre tejet, hogy megfőzhesd a napi ciberédet, másként fogod a helyzetet értékelni:-)

ü
bbjnick

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.12.31. 14:14:08

@bbjnick:
hallottál valamit, lehet, hogy kitelepítenek éngem? :)
bár nem egészen értem, hogy mit kéne másképpen látnom. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.12.31. 14:16:10

@Elpet:

"Azzal van baj, hogy a műszaki fejlesztést senki nem akarja vállalni. Állami és magyar cégtulajdonosi oldalról egyaránt az a kifogás, hogy a fejlesztés pénzbe kerül." --- írod.

Egy gyarmat kormánya és helyi elitje örüljön, hogy l*k van a fenekén és ne akarjon műszaki fejleszteni:-( @Elpet! Azokból a milliárdokból, amit a multik adókedvezményként, visszanemtérítendő támogatásként kapnak, nem csurranhatna-csöppenhetne a szakoktatásba is? Esetleg, ha mást nem is, de legalább készséget nem mutathatnának a multik, hogy ezekben a kérdésekben együttműködjenek a bennszülöttekkel?:-(

ü
bbjnick

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.12.31. 14:17:39

@Elpet:
"A pénz viszont másra kell. Állami és cégvezetői szinten egyaránt. Autóra és emeletes házra. A 90-es évek elején alakult új cégek első dolga az volt, hogy megvették az ügyvezetőnek a legújabb autót, ám termelni a mai napig a 70-es évekből itt maradt gépekkel akarnak."

nézze, mint egy középvállalat egyik tulajdonosa, azt mondom, ez zöldség. vagy legalábbis ritka kivétel. aki nem fejleszt annak nincs piacképes terméke.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.31. 14:24:06

Fejlesztés témájában még.

Ha a paraszt fejleszti a gazdaságát, és vesz egy John Deere traktort hitelből és nyögi hosszú éveken át, megszólják érte, hogy biztos a bőre alatt is pénz van, mert új traktorja van. Hányszor de hányszor hallottam ezt! Ez olyan abszurd baromság, mintha egy gépgyártót megszólnának azért, hogy vett egy Gildemeister CNC-t. A háromfős minimálbéres kereskedelmi cég ügyvezetőjét nem szólják meg, hogy A6-tal jár.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.31. 14:27:08

@Grift:

"aki nem fejleszt annak nincs piacképes terméke."
Pontosan. Ezért kevés a piacképes magyar cég.

bz249 2009.12.31. 14:28:13

@bbjnick: "Azokból a milliárdokból, amit a multik adókedvezményként, visszanemtérítendő támogatásként kapnak, nem csurranhatna-csöppenhetne a szakoktatásba is?"

Abbol nem igazan, az nem arra valo (hogy tenyleg ennyi zset kell-e adni a multiknak, vagy hatekonyabban is el lehetne kolteni azt a penzt az egy masik tortenet). Ellenben mondjuk az oktatasra kiszort penzt is lehetne egy csoppet ugyesebben hasznalni vagy altalaban mas helyrol oda csoportositani egy kisebb-nagyobb mennyiseget (akar a multiknak adott kozvetlen tamogatasbol is, az adokedvezmeny ebbol a szempontbol nem jatszik, az egyebkent egy nem letezo jovedelem megadoztatasa lenne).

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.12.31. 14:28:28

@Elpet:

így van! tipikus prolihőzöngés volt, mikor a gazdák gépekkel állták el az utakat és jöttek pestre, hogy mi a kuvaannyukatakarnak? harmincmillós traktorja van a rohadéknak. ez persze a proliról szól.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.31. 14:35:39

@bbjnick:

Biztosan lehetne a képzésre is fordítani. Viszont beruházás nélkül nincs üzem, és üzem nélkül még szakképzés sincs. Magyar ipar sem lesz befektetés nélkül.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.12.31. 14:37:50

@Grift:

Megnéztem a naptárat. 2009. december 31. - ezt olvastam rajta. Húsz éve megszűnt a Kádár-rendszer Magyarországon. Vidéken is. Húsz év nagy idő. A téeszparasztosdin rugózni... Hát:-) "csaló, lógós, lopós proli lett egy része. ezek lepték el bécset gorenjéért és rakták megőrzőbe a határon a valutakeretet jelentő nagypapát, ezek kölykei hurcoltak megtörtautót, stb. a falu egy része is lumpenizálódott" Nem túl "idealizált" kép ez a mai magyar faluról?:-) Épp azon gondolkodtam, hogy ma már a negyedik generációja nő fel annak vidéki lakosságnak, ami az egymást követő rezsimektől folyamatosan csak a "pofást" kapja. És, ennyi "gyűrés" után a magyar vidék, még mindig él. Nézd csak meg a cigányságot, egy generáció alatt mivé változtatták:-( Abból kellene kiindulni, ami van...

ü
bbjnick

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2009.12.31. 14:43:13

@Elpet: Ám valamilyen furcsa módon a technológiai/technikai fejlesztés (innováció) volt az első, amit még '90-ben kivégeztek :( Most újrakezdeni legfeljebb az "egyenlőtlen fejlődés" elvében bízva lehetne. Mindenesetre az egyik (kivégzésben) résztvevő igen nyüzsög a jobboldalon :-(

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.12.31. 14:49:47

@bz249: & @Elpet:

Mostanában elég gyakran beszélgettem olyanokkal, akik a szakoktatásban dolgoznak. Az elmúlt időszakban mintha szisztematikusan bontanák le, rombolnák szét a gyakorlati oktatásnak még a megmaradt nyomait is --- ezt hallom tőlük. Gyakorlati oktatás nélkül pedig nincs szakoktatás. Éedekes volna feltenni a kérdést: hogyan vállalnak részt a gyakorlati oktatásban a hazai vállalkozások és multik?

ü
bbjnick

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.12.31. 14:52:32

@bbjnick:
"Abból kellene kiindulni, ami van..."

magam is így gondolom! :)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.31. 14:55:55

@Grift:

"nézze, mint egy középvállalat egyik tulajdonosa, azt mondom, ez zöldség. vagy legalábbis ritka kivétel."

Az elmúlt 20 évből 15 évet műszaki fejlesztési területen dolgoztam. Sajnos egyáltalán nem tűnik ritka kivételnek.

@Mihint:

A műszaki fejlesztés állami vonalának leállítása talán arra is vezethető vissza, hogy sokak szerint az ország eladósodásának egy jelentős részét a `80-as évek zsákutcás állami műszaki fejlesztései okozták. Ez persze semmire nem mentség, el lehetett volna indtani új alapokon, ahogyan például nem kellett volna a nagy állami ipari cégek műszaki könyvtárait és dokumentációit ebek harmincadjára jutni hagyni. De ez késő bánat,a jövőre kell figyeljünk ma már.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.12.31. 15:03:17

@Elpet:
hát, nem tudom. én úgy látom, hogy a talpon lévő magyar vállalatok nem piacképtelenek. legalábbis itthon. hogy ejrópában miért nem vagyunk jelen, azt tudjuk, annak az okai messzire vezetnek. amikben meg nincs magyar piacképes cég, azok olyan területek, ahol minden országban a nagy multicégek az egyeduralkodóak. lehet, hogy szűk a perspektívám, de az iparnak abban a szegmensében amit ismerek, a gépállomány, és a technológiák nem sokban különböznek a hasonló ejrópai cégekétől.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.31. 15:05:00

@bbjnick: A külföldi cégek jelentős része tömegcikkgyártó és összeszerelő üzem, amelyik sokszor még saját karbantartó részleget sem tart fenn. Milyen szakoktatást lehet ott végezni? Semmilyet. Bármelyik munkafolyamat egy nap alatt betanulható, ilyen helyeken nincs mit tanulni.

Szerintem nem jársz jó úton, ha a multikat okolod minden bajért. Elmennek ők innen, ha nagyon akarjuk, de felhívom a figyelmet, hogy a problémáink ettől nem fognak megoldódni, ettől még nem fog automatikusan versenyképes magyar ipar létrejönni.

jo tunder 2009.12.31. 15:07:57

@Elpet: Az a réteg amelyik kvalifikált szakmunkásnak mehetett a nyolcvanas években, az ma főiskolára megy. Ma azok mehetnének leginkább kvalifikált szakmunkásnak, akik anno leginkább betanított munkások lehettek volna. Az 1992-ben született gyerekek kb. ötven százaléka megy a felsőoktatásba. Gondold meg kik azok akik nem is álmodozhatnak ma ilyesmiről. Belőlük általában nem lesz jó szakmunkás. Ez nem minden országban van így, Magyarország így van.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2009.12.31. 15:14:51

@Elpet: Igazad van, a jövőre kell koncentrálni, de a múlt tapasztalatait nem elvetve. Nem tehetek róla hogy így gondolom, de nagyon nehéz és sokösszetevős feladat vár azokra, akik ebbe életet szeretnének lehelni. Szinte nulláról kellene felnevelni/tanítani/etetni/motiválni egy szinte vadonatúj gárdát, és ki eteti? Nyilván, külföldi tőke nem hazai érdekből innovál, hanem a sajátjáért. És ez csak egy terület...

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2009.12.31. 15:22:37

@bbjnick: "(..)etetni(..) :-) Kérem ne haragudjon, de én csak ehhez értek, ehhez is csak keveset.

Oblomov 2009.12.31. 15:23:05

Illyés Gyula: Fiatalok, ti

Fiatalok, ti, tisztességre-nevelők,
fiatalok, ti, bátorságra-lovalók,
megszégyenitők azzal, ha megromlotok,
bukásotokkal bennünket is büntetők,
hűség-konok
szívűre szorítva a vénülőt,
fiatalok,
ti lesztek, ti, az ok:
emelt fővel halok.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.31. 15:23:44

@Grift:

Iparáganként és térségenként is nagyok a különbségek. Nem csodálkoznék, ha az élelmiszeriparban lennél érdekelt, annak esetében például tényleg elég jó a műszaki színvonal, már azért is, mert az előírások is kikényszerítik. De a magyar ipar egészére ez nem áll, különösen, ha az egészet az ország teljes területére értjük, ahol bizonyos térségekben még alacsony színvonalú üzem sincs, semmi nincs.

@jo tunder:

Ez bizony így van. Nem lenne egyébként baj, ha a szakmunkások egy részének lenne egy szakirányú főiskolai diplomája, de csak akkor, ha ennek ellenére hajlandó lenne szakmunkásként dolgozni, és ha az a diploma ér is valamit, nem csak a munkanélküliség elbújtatására használnánk a felsőoktatási éveket.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.31. 15:27:32

@bbjnick:

Nagyon fontos. Kistérségi feldolgozó üzemekkel, minimálisan rövid logisztikai láncokkal.

És hogy jo tunder se guruljon be nagyon: természetesen exportra _is_. De elsősorban magunknak.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.31. 15:31:37

@Mihint:

Egy megoldás van: csinálni kell. Ha a nehézségeket nézzük, elkeseredünk és nem jutunk semmire. Másnak is sikerült, nekünk is fog.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2009.12.31. 15:36:20

@Elpet: Ez nem kétséges :-) Csinálni fogjuk még akkor is, ha kiderült: másnak sem sikerült. De akkor is! (elnézést a rossz ízű tréfáért, de azok az ágazatok, melyek jelenleg működőképesnek vannak kijelentve szerte a világban, azok hosszútávon bukásra vannak ítélve szvsz.)

bz249 2009.12.31. 15:42:39

@jo tunder: epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-78-09-920/EN/KS-78-09-920-EN.PDF

83. oldal... nekem nem ugy tunik, hogy a magyarok kiemelkedoen nagy szazaleka venne reszt felsofoku oktatasban.

Egyebkent erdekes, mert pl. a nemet fizika PhD-kepzesek tele vannak olyan fiatalokkal, akik regen jo ha diplomat szerezhettek volna. Aztan amikor felszentelik ezeket a fiukat/lanyokat, akkor szepen elmennek dolgozni a gyarba, csak nem 24-62 eves koruk, hanem 29-67 kozott dolgoznak ott. Talan nem is kevesbe produktivan, mintha kihagytak volna a PhD-t.

Tündér_Lala 2009.12.31. 15:56:19

A képzésről. Apámnak köszönhetően én még úgy kezdtem, hogy technikusként 2 évig a műhelyben dolgoztam. Később Technológia fejlesztésen lettem mérnök, de ha lerajzoltam valamit és azt mondták csináljam is meg, nem jöttem zavarba, hanem odaálltam a géphez és elkészítettem. Célgépeket terveztünk. Később megtanultam tárgyalni, képviselni az osztályt, majd a céget.
Valahogy így lehet felépíteni egy embert. Ma ilyesmit nyomokban sem lehet tapasztalni.
Amikor rendszerváltás után a szakma meghalt (becsuktak minden gyárat), a balkézről felszedett informatikai és adatbázis kezelési ismereteimnek köszönhetően tudtam elhelyezkedni és boldog lehettem, mert mások sokkal rosszabbul jártak.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.12.31. 16:26:48

@bz249: Európában a felsőoktatás a fiatal munkanélküliek foglalkoztatója/nappali melegedője.
(A honi OKJ-s képzés szintén.)
Az ország baja nem a sok diák - ez másutt is így van. Egy finn ismerős mesélte, hogy ott a Mekiben nagy valószínűséggel valami társtud diplomás csóka adja a hamburgert.

Sajna a fidesz is nyomja ezt a "kiművelt emberfők" rémálmot. Úgy látom Nyugaton eléggé tudatosan szétszedik a felsőoktatást elitegyetemekre és nappali melegedőkre. Ez most még tabu itthon, pedig ez kellene. Bizonyos egyetemek/karok/szakok elitesítése. A többi helyen a tanárok és diákok pancsoljanak egymással.

bz249 2009.12.31. 16:36:06

@tölgy: nezze tolgy, az a nagy helyzet, hogy a mezogazdasag gepesitese folytan dramaian visszaesett az igeny a napszamosokra, az ut- vasut- es csatornaepites gepesitese folytan ugyanez tortent a kubikusszakmaval is es lehetne folytatni a sort.

Szoval itt allunk most a post-scarity society-nkkal (erre mi a jo magyar szo), ahol tulajdonkeppen nem nagyon van szukseg emberi munkaerore. Legalabbis nem ennyire... es az se megoldas, hogy akkor csokkentsuk a nepesseget, mert akkor meg kevesebb munkaero kellene.

Erre kb. harom megoldas lehetseges

a.) vissza a feudalizmusba, az egy viszonylag mukodo rendszer volt... viszont ezt az egesz vilagnak akarnia kell, mert ha egy olyan terulet is marad, amelyik megse, az pofanvaghatja az osszeset

b.) konstans vilaghaboru: a nagy problema ezzel, hogy a jelenlegi technologiai szintunkon ez meglehetosen gyors es pusztito lenne, hacsak nem korlatozzuk magunkat elavult technikara es tomeghadseregre (ekkor ez viszont csak, mint az elozo pont alesete ertelmezheto)

c.) az allam es a multinacionalis cegek szocialis foglalkoztatokent mukodnek tovabb ujabbnal ujabb abszolut felesleges munkakoroket es celtalan szolgaltatasi tevekenysegeket letrehozva.

A gazdasagi es politikai elit a c.) valtozatra bokott ra es kisebb kilengesektol eltekintve, mint ez a gazdasagi ize napjainkban, ez a modell kielegitoen mukodik.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.12.31. 16:50:52

@Elpet: ez szép, csak nem magyarázza a magyari bajainkat.

Azzal azért kiegészíteném, hogy ezt a technikai fejlettséget kiegészítette a jóléti demokrácia, ahol jog nem végezni vacak munkát.
VAn egy nagyon kínálkozó párhuzam, Athén és déloszi birodalma. És a története.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.31. 16:52:53

@bz249:

Jó elemzés. És ebbe a c.) változatba akarunk bekapcsolódni ipar és technológia nélkül. Nem fog menni.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.31. 17:01:47

@tölgy:

Magyari bajaink lényege, hogy azt a fajta ipari államot, amit az életmód szerinti elvárásokban a lakosság követel, nem lehet ipar nélkül megvalósítani.És ne tévesszen meg senkit Budapest, Győr, Esztergom, Székesfehérvár környéke. Számos vidéke van az országnak, ahol még szar cég sincs, nemhogy jó. Egy ipar nélküli ország életszínvonala pedig alacsonyabb, mint egy iparosodotté.

Tündér_Lala 2009.12.31. 17:01:55

Boldog újévet mindenkinek !

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.31. 17:02:49

ipari államot = ipari társadalmat

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.12.31. 17:07:56

„1. Csaknem mindenki egyetért abban, hogy a termelést nem lehet magára hagyni… (…) Nem bízhatunk meg a termelés "ösztönében", "tudatot" kell fölé rendelni… (…) Tervgazdaságra van szükség. (…) Azzal hogy lezárja, keretek közé szorítja a kapitalista fejlődést, felszabadítja az emberiség figyelmét a gazdasági életről, (…) s helyet enged lényegesebb emberi teendőknek.
2. (…) A lényeges kérdés: állami alkalmazott legyen-e a termelő, ahogy a szocialisták gondolják, vagy egy országos termelési terv keretei között viszonylag független vállalkozó. (…) El lehet képzelni a tervgazdaságot is, mint vállalkozások hűbériségét, ahol a magántulajdon helyébe a munkabizomány lép; a "birtokos" felelős a közösségnek, a közös terv szolgáltatásokat szab ki rá, de megőrzi a nagy kollektív kereten belül egyéni függetlenségét… (…)
3. (…) Az új politikának meg kell fékeznie a bürokráciát. Mihelyt lazul a szigorú állami központosítás, s a kisebb helyi csoportok a maguk lábára kapnak, megszűnik egy csomó élősködő hivatal, s a tisztviselői rendet alulról is göngyölgetni kezdi a termelők tiszteletbeli tisztviselése. (…)
4. (…) A hűbériség össze tudta egyeztetni a "tervgazdaságot" a kis emberi csoportok függetlenségével. (…) Terv és központosítás nem jelentik tehát ugyanazt, és ha ugyanazt jelentik, föltétlen elpusztítják az állam emberi tartalékait. A terv egészséges kiegészítője a kis csoportok, tájhazák, községek, céhek viszonylagos önállósága. Egy nemzet életereje ezekből merít, s a terv rendeltetése ezeket a kis csoportokat úgy fűzi össze, hogy minél kisebb legyen köztük a súrlódás. A mi társadalmunk, s úgy látszik, a szocialista és fasiszta is, alárendelő társadalom; az új politika a mellérendelésnek legyen a művészete.
5. (…) Az iparoknak egy részét sohasem veheti be a gép, vannak iparágak, amelyek az ember keze munkájához vannak nőve, s a földművelés nemesebb faja: a kertészet sem mondhat le soha az ember alkotó leleményéről. Egy egészséges tervgazdaság azzal, hogy a gépies gyári munkát, a földmívelés alacsonyabb formáit kevés emberrel végezteti, a minőségipar és a minőség-földmívelés számára szabadítja fel az emberi erők javát, s megadja a munkának azt a nemesebb jelleget, amely már-már ars; munka, de művészet is.
6. Egy világban, ahol a gép és emberi lelemény munkája közt egészséges értékviszony alakulna ki, újra felvirradna a napja a minőségnek. Az érték a minőség skáláját követné, s az emberek rászoknának arra, hogy a nemesebbet, mint értékesebbet tartsák számon. Az életmód átalakulna: a kertek felemelnék a földmívest, a minőségmunka az iparost. Az emberi életben több helye volna az idillnek, s nagyobb lehetősége a művészetnek. A lélek, melyet az utolsó száz év építkező zavara elkábított, ráérne végre önmagával foglalkozni.”(Új politika. in: Németh László: Sorskérdések. Magvető Kk. - Szépirodalmi Kk., Bp., 1989. 68. - 70. p.)]

:-D (...) :-D (...) :-D ...

Boldog új évet minden jóakaratú embernek!

ü
bbjnick

Téglagyári Megálló 2009.12.31. 17:16:54

@tölgy:

Szerinted nem ez van? Talán azért nem, mert az "elit" egyetemen nem lehet kivágni azt, aki pancsol.

bz249 2009.12.31. 17:23:47

@bbjnick: jol hangzik, mint minden utopia... aztan kiderul rola, hogy valojaban csak utofinomszesz es fejfajast es hanyingert okoz. :(

Sebastian Knight 2009.12.31. 18:16:33

@tölgy:

Vannak akik elvégzik, de jobb fizetésért és GB-ben, Írországban.

Tündér_Lala 2010.01.01. 13:06:50

Tisztességes képzés kell, tehetség gondozással. (Abszolút tévedés az oktatás szinvonalát a legrosszabb képességű vagy leglustább diákokhoz szabni.) A munkahelyeken be kell tanítani és jövőképet kell adni az embereknek mind anyagi, mind mentális értelemben.

A kitörés az éelelmiszer ipar (konzerv ipar) újraépítése lehet. Ez hasznosítaná a földet, munkát biztosítana a földeken és a gyárakban dolgozó embereknek. A kaja pedig eladható.

Életfontosságú (sokan nem látják, mert a jelenlegi kimutatások GDP elfedik) , hogy értéket állítsunk elő és azt itthon és külföldön értékesítsük. Ebből van hiány Magyarországon. A szolgáltatás fontos, de abból nem él meg az ország. Én levágom a te körmöd, te levágod az én hajamat . Hiába adózunk, járulékozunk utána ez csak a meglévő jövedelmek újra csoportosítása. Egy termék előállítása és értékesítése viszont országos jövedelmet jelent. Sokszor olvasom a verseny szféra és a közszféra szembe állítását. Az igazi választó vonal azonban nem ott van, mert egy kereskedelmi cég amelyik behoz termékeket és azt valamilyen haszonnal értékesíti ugyanúgy inproduktivnak számít (az országba beáramló plusz jövedelmet nem jelent, hanem éppen fordítva. Tisztázzuk itt nem a tevékenység hasznosságáról vagy haszontalanségáról van szó: A tanár és a kereskedő tevékenysége is fontos és szükséges.)

Tehetetlen Dodó 2010.01.01. 16:51:12

@Tündér_Lala: "A kitörés az éelelmiszer ipar (konzerv ipar) újraépítése lehet. Ez hasznosítaná a földet, munkát biztosítana a földeken és a gyárakban dolgozó embereknek. A kaja pedig eladható."
Ehhez kellene egy erős, nemzeti érzelmű kormány végre a komprádor bagázs helyett.
Mert sajnos ennek az ágazatnak a szétverése Antallal kezdődött és Hornnal be is fejeződött.
Talán mégse veszett fejsze nyele...

ÁrPi 2010.01.04. 13:19:19

@bbjnick:

"" Csak ámulok-bámulok! És nem hiszem el!:-( Most pötyögjem be (nincs fenn a szöveg a zinternetten), mit ír Németh a népi katolicizmusról, a habsburg-barokk katolicizmusról és a XX. század katolicizmusáról???:-( ""

Amióta kommenteket olvasva belefutottam a dologba hétvégén évvégén,
nem hagy igazán nyugodni emez a vallási konfliktus!
Eszembe jutott akkor hogy anyámnak aki irodalomkedvelő gimnáziumi tanár
van tőlem egy DVD-könyvtár c. gyűlyteményes korongja amin szerepel a
Németh László összes műve c. kiadvány is!!

Bbjnick és tölgy! Lehetséges hogy van megoldása ennek a súlyos polémiának,
lehetséges hogy tisztázódhat a kemény antikatolikusság bűn fertelme alól NL!

Nálam tehát van egy korong és ha kapok bbjnick-től pontos helyre helyekre vonatkozó hivatkozást
akkkor ki is tudom keresni és pl. rtf-be rakva emilezhetem valahová
- poszt-komment.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.01.04. 14:09:01

@ÁrPi:

Hű, @ÁrPi, neked van ilyen lemezed?! Irigylem tőled! Nekem "sajnos" csak nyomtatott formában állnak rendelkezésemre a Németh-szövegek, úgyhogy most minden egyes hivatkozást előkeresni nem kis munka volna. De ha neked van rá időd és kedved, akkor egy katolikus, illetve katolicizmus keresőszóval a szövegeken "végigszörfölve" sok érdekes és tanulságos gondolatra lelhetsz. @Tölgy nick itt fentebb a Kisebbségben című Németh-esszé antikatolicizmusára hivatkozott. Már abban az egy esszéből is több hivatkozással cizellálható ez az "antikatolikus Németh"-kép. Érdeklődéssel várom mire jutsz!

ü
bbjnick:-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.01.04. 14:10:45

@bbjnick:

Már abban az egy esszéből=Már abból az egy esszéből

greybull 2010.01.04. 14:58:51

"Dolgos népünk győzni fog!" (idézet az Éretlenek c.örökbecsű fr.filmből). A baj csak az, hogy a mi népünk k...a lusta, mint a disznó. Külföldön, ha kérdik, hogy honnan gyüttem, hát aszondom, hogy az EJU-ból, oszt nincs tovább, égjen mijattam (sic!) az egész EJU, ha mán felvett maguk közé minket, úgy kell nekik, esetleg aszondom, hogy albán vagyok, hadd találgassák, hogy hogy p...ba lehet Albánia EJU tag?

ÁrPi 2010.01.07. 19:12:02

@bbjnick:

Noshát tényleg lappang s meg-megmutatkozik NL-ben egy fajta ellenérzés a katolikus-sággal..., de messze nem rakja őket hóra vagy levesbe (tölgyi aggodalom) :-)

Előkerestem, megtaláltam egy említett helyet a "Kisebbségben" , ahol Szekfű Gyulát kritizálva kerül szóba a katolikus-ság jelző szerkezet.

A végén senki se gondoljon a mai Butthead-re! :) Én sem gondoltam persze, de nem világos kire célzott itt végül NL (1939-et írunk??).

""
A magyar félszláv nép, mint a román, s történelmét nem lehet egy kis olasz, francia közbecseppentéssel Bécs felől igazán megírni. [...] Csakhogy
Szekfűnek (az arányok beszélnek) a magyar végvárakra fordított birodalmi és császári segély fontosabb, mint a középkorias, izgága Erdély magyarsága. Pedig van-e valami természetesebb, mint hogy Ausztria, ha már a hóstátja lettünk, gondozta is a falainkat.
S nemcsak Erdély jár így Szekfű könyvében, hanem az egész „mélymagyarság”. Ki ért meg abból valamit az ő könyvéből, hogy a magyar felvilágosodás nemcsak voltaireskedés volt, hanem ennek a mélymagyarságnak nagyszerű feltörése, pallérozódása s protestantizmusunk folytatása. S később is, ahol magyar irodalomról szól, tud-e több lenni, mint udvarias? A nemzeti klasszicizmus neki éppoly nyilazóbástya, mint a Gyulai-utódoknak, s hogy mit értett Ady nemzedékéből, melynek kortársa volt, azt a Három nemzedék megmutatta. Egyetlen magyar korszak volt, melyet ő fedezett föl, s igazolt szinte tündéri színekben: a Mária Teréziáé. Aki Kemény Zsigmondnál is józanabb és fanyarabb tudott lenni, ahol rólunk volt szó – itt, ahol ő lirizál: puha és elérzékenyült. Nem a protestáns rúg ki itt a katolikusra. Családfám: a görög archaikumból a középkori románon át ér le Ady magyar protestantizmusáig. Nem véletlen, hogy két legkedvesebb művem közül az egyiket egy protestáns parasztasszonyról, a másikat VII. Gergely pápáról írtam. A magyar népi katolicizmusnak is van egy búcsús zászlóit túlsötétlő szenvedélyes foltja, melyet vallásnak igazabbnak érzek a mi tokát eresztett kálvinizmusunknál. De ez a XVIII. században ránk tukmált Habsburg-katolicizmus! Elképzelhető ennél külsőségesebb, púderosabb, Benczúr Gyulá-sabb válfaja a VII. Gergely vallásának? S ennek a tót és sváb papjai és a búcsúsai vonuljanak ezentúl a magyar történelem főutcáján Széchenyit közrekapva? Márpedig Szekfű a magyar történelmet nem is német elfogultsággal írta meg, mert attól még lehetett volna kegyetlenül és hatalmasan egyoldalú: hanem a Habsburg-katolikuséval, s ettől csak csúzosan anakronisztikus lehet. Kacagni kell, akármilyen keserű, az ő elképedésén, amikor az ágyba, melyet történelmünkből a Habsburg királyfinak vetett, egész más készül belefeküdni.
""

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.01.07. 19:36:19

@ÁrPi: kösz a szorgalmát. bbjnick kollegával szemben azt mondtam, hogy a katolikus csak hímagyar lehet, a mélymagyar a refomrátus lehet NL szerint.
Ez engem nagyon nem zavar. A dolgozat egésze zavaros. Legyen a mélymagyaroké.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.01.07. 22:12:51

@ÁrPi:

Köszönjük!:-) Remélem, számodra is élvezetet jelentett a szöveg ízlelgetése:-)

"A magyar népi katolicizmusnak is van egy búcsús zászlóit túlsötétlő szenvedélyes foltja, melyet vallásnak igazabbnak érzek a mi tokát eresztett kálvinizmusunknál."

(A kálvinista Szabó Dezső, akinek Németh nagy tisztelője és kritikusa volt, már 1919-ben Az elsodort falu c. regényében a katolicizmust állítja példaként a kálvinisták elé, mint a megújulás lehetőségének példáját. Később ezt több tanulmányában újra megerősíti. Volt akkortájt a magyar protestantizmusban egy irányzat mely erősen figyelte a katolicizmuson belüli változásokat. (Modernitáskritika, szociális kérdés stb.))

Úgy érdemes ezeket a korabeli szövegeket olvasgatni, hogy belehelyezkedünk a kor hangulatába és problémáiba. Az I. világháború, 1919 és Trianon után vagyunk és a náci Németország már látványosan nyújtózkodik. Mindeközben azon "vitatkozik" Szekfű és Németh, hogy mi az az alap, amelyről értelmezhető, megalapozható Magyarország fennmaradása. Szerintem nagyon izgalmas és tanulságos viták ezek:-)

(Érdekes adalék, hogy 1945 után, a szovjet megszállást követően Szekfű Gyula moszkvai magyar követ lett, Németh László pedig Hódmezővásárhelyen középiskolai tanár.)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.01.07. 22:15:22

@tölgy:

"a katolikus csak hímagyar lehet, a mélymagyar a refomrátus lehet"

:-(

ü
bbjnick

tewton 2010.01.08. 00:07:59

@bbjnick: hová álljanak a belgák és a lutheránusok?

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.01.08. 10:42:22

@tölgy: "A dolgozat egésze zavaros."

Nem is annyira zavaros.
De ne feledjük ezt a szöveget úgy olvasni, illetve értelmezni, hogy közben tisztában legyünk annak a kornak az aktuális problémáival is.

A Habsburg-katolicizmus anakronisztikus mivolta pedig soha nem volt kérdéses, még a katolikus kultúrkörön belül sem.

ÁrPi 2010.01.08. 11:50:16

"" Németh úrnál mink pápisták tokkal-vonóval mentünk a hígmagyar levesbe.""

Én is, én is, ha druszámra gondolok jöttmagyarnak számítok, hüjje mély-magyarkodó németlászló! :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.01.08. 17:07:51

@tewton:

Mondjam? A lutheránusok (szerintem) tudják maguk is, a belgák meg (szerintem) sz*rnak a mi véleményünkre.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.01.08. 17:18:13

@Gasper:

"Nem is annyira zavaros."

Ugye?!:-)

"A Habsburg-katolicizmus anakronisztikus mivolta pedig soha nem volt kérdéses, még a katolikus kultúrkörön belül sem."

Azattólfügghogymikor!:-)

Egyébként ezek a viták sokkal inkább a jövőről szóltak, mint a múltról. Bárha ma is ilyen felkészültséggel, vehemenciával és elkötelezettséggel folynának, mint akkor ott.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.01.08. 17:25:06

@ÁrPi:

Van-e kedved a Fantomok ellen c. Németh-cikk utolsó két bekezdését bekopizni?:-)

Mondjuk innét: "S hadd mondjak még valamit a mélymagyarságról, ami tán emberibbé teszi bölcsőjét egyesek szemében..." a cikk végéig:-)

ü
bbjnick:-)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.01.08. 19:29:02

@bbjnick: "Azattólfügghogymikor!:-) "

És akkor mikor hogy? :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.01.09. 04:32:11

@Gasper:

Blogmotor abcúg!!!

Ilyen nincs!:-(

Namégeccer: Pázmány és Mária Terézia korában a "Habsburg-katolicizmus" nagyon eleven és termékeny "jelenség" volt:-) Az 1930-as években azonban már történelemszemléletet és nemzeti identitást alapozni rá, hát... (Csak csöndben jegyzem meg: az Egyház is nagyon jól tudta ezt:-))

Letöltöttem a MEK-ről SZekfű Három nemzedékét, hogy ennek a vitának a valós természetét megvilágítsam, de a MEK-en a Három nemzedék 1920-as kiadása van fenn és nem a kibővitett és az itt most igazán érdekes részeket tartalmazó 1934-es:-( Úgyhogy az idézgetés most elmarad:-( Majd egy bejegyzésben:-D

A lényeg: ez nem egy felekezeti vita volt:-D Aki annak próbálja beállítani, az...

ü
bbjnick

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.01.09. 12:47:40

@bbjnick: "Pázmány és Mária Terézia korában a "Habsburg-katolicizmus" nagyon eleven és termékeny "jelenség" volt:-)"

Szerintem nem a Habsburg-katolicizmus volt eleven és termékeny jelenség Pázmány korában, hanem sokkal inkább azok az ellenreformációs tevékenységek, ill. eszközök, amellyel például maga Pázmány is hatékonyan operált, nemritkán függetlenül a Habsburgoktól.
Noha a Habsburg-katolicizmus erős támasza volt magának Pázmánynak is, de szerintem az ő tevékenysége, vitairatai stb, valamint azok utókorra gyakorolt hatása sokkal inkább köthető a magyar kulturális-politikai sajátosságokhoz, mintsem a Habsburg-katolicizmus nyomasztó világához.

Mária Teréziával meg az a helyzet, hogy inkább abszolutisztikus módon, állami védőernyő alá próbálta vonni a katolikus egyházat. És igen, végső soron ez valóban hatékony módszernek bizonyult.

"Az 1930-as években azonban már történelemszemléletet és nemzeti identitást alapozni rá, hát... "

Valahol korábban erre utaltam neked (már nem tudom hogy hol) amikor a Horthy-korszak néhány anakronisztikus momentumáról írtam pár gondolatot (nagybirtok-rendszer, a katolikus egyház bizonyos megnyilvánulásai az akkori politikai-társadalmi életben)

"A lényeg: ez nem egy felekezeti vita volt:-D Aki annak próbálja beállítani, az..."

Ezt én is így gondolom! :)

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2010.01.09. 18:55:33

@tölgy:tölgy · konzervativok.blogspot.com 2009.12.31. 13:04:44
@inszeminator: tudna részletekrő is beszámolni?
Tudnék, persze, de nekem így jobban tetszik:
Inszeminator.blog.hu/20096/01/09
G.B.Shaw,
Szocializmusról kapitalizmusról nőknek.II.

ÁrPi 2010.01.12. 19:00:02

@bbjnick:

Van (..és Cs.Szabó is megneveztetik benne :)

(Ezt a "Fantomok ellen"-t a Kissebségben védelmében írta.)

(Technikailag most pedig kipróbálhatjuk az újbirodalmi blogmotort :-)

""
S hadd mondjak el még valamit a mélymagyarságról, ami tán emberibbé teszi bölcsőjét egyesek szemében. A Kisebbségben elleni dühnek a legtöbbeknél átlátszó gyermekes oka volt: azt hitték, hogy itt egy „mélymagyar” ítélkezik rajtuk, „híg-magyarokon”. Ismerhettek volna annyira, hogy eszméimet önmagam ellenében szoktam megképezni. Ami jó bennünk: az sugárzik önkéntelen; ami hiba: azt egy eszmével kell kimaratni. Amíg a „mélymagyarság” hátba nem lökött, én mindig úgy éreztem, hogy a magyarság legközepéből beszélek. Azóta egy kicsit kijjebb érzem s ahhoz is szabom magamat. Épp ezért került oly sok időbe a gondolat kiérlelése. Most úgy nézek rá vissza, mint szép s nehéz leckéjére az önismeretnek. Mihelyt megvolt a fogalom: le kellett vonnom a tanulságait. Vagy hiheti akárki, hogy ha a magyar írókat két csoportba kéne válogatni, s az egyikben Kölcsey, a másikban Berzsenyi lenne a vezér: én magamat a Berzsenyiébe osztanám? Az én utam egyben-másban hasonlított a Temps perdu-beli Marceléhez. Parasztság és régi magyarság felé húzódtam akkor is már, amikor Adyról nem is hallottam még, de volt zsoltároskönyvem, s volt falusi nagyanyám. Az én nyugtalanságom, laterna magicám, a szüleim össze nem férő vére volt. Az első híg-magyar, akit megismertem: az anyám volt; az első mélymagyar: az apám. S anyám fizikumába, vérmérsékébe, osztályába zárva visszavágyódtam a nagy pásztorég alá, amely alatt apám az Ér-menti akolban juhászoktól tanult csillagászatot. Innen az érzék fajtám dolgaihoz, innen, hogy mégsem jutottam el a közepébe. Az önismeret azonban akkor is nagy áldás, ha korlátainkra tanít meg. Cs. Szabó úgy emlegeti, hogy „beálltam a népi írók közé”, mintha egy római szenátor menne el sámándobot verni. Arról, hogy mennyire vagyok köztük: bizonyságot tesznek, ha egyszer-egyszer kinyitják a szájukat felőlem. Az azonban igaz, hogy ma sokkal több alázattal és türelemmel tudok mellettük állni. Régebben énbennem is ott mocorgott az intellektuális dölyf, műveltségemmel verni vissza a sorsukkal érkezőket. Ma azt nézem, mi jött meg, mi nyílt föl bennük.

S azt hiszem, ebben az egy dologban elfogadhatnák a példámat mások is. Egy irodalom titkos egészsége: alkotóinak önkéntelen munkamegosztása. S ha vannak írók, akik a kultúra nyersanyagát hozzák: az eszmék piacát ismerők ne azt mondják nekik: pfuj, de megmunkálatlan mélység vagytok, hanem csigázzák minél magasabbra az üzemet, amelyet fönn lehet tartani vele. Egy Ady-szerű tünemény megépítheti magában az egész magyar kultúrát a faj mélyeitől az örök elvontságok legcsúcsáig; nekünk egymás tiszteletéből és kihasználásából kell megteremtenünk. A mélymagyarság nem érték, csak tény. Eötvös Józsefet én sem adnám oda egy Pázmány-táji hitvitázóért. Minden helyen lehetsz akár a legnagyobb is: mert a kultúra minden pontján növeszthető és gazdagítható. Petőfiben, nem tagadom, érzem az asszimilánst. De mit asszimilált ő hozzá, mekkora lobogást a magyarsághoz, ami odáig nem volt benne. S mennyit szívott föl a mélymagyarságból is, mert tiszta volt viszonya a néphez. Húzta őt, mint gyökeret a só vagy lángot a puskapor.
1942
""

ÁrPi 2010.01.12. 19:02:02

ohó Kisebbségben az a kiss hiba :-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.01.15. 00:43:40

@ÁrPi:

Remek:-) Köszönjük szépen:-) Gondolom, ez jelentősen színezi a képet:-)

ü
bbjnick
süti beállítások módosítása