Szabad Nép-félperc III. - Antiklerikális
2008. április 11. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Szabad Nép-félperc III. - Antiklerikális

 Megyesi Gusztáv az ÉS és a Népszabadság véleményvezéreként Magyarország egyik legbefolyásosabb publicistája. Megyesi Gusztáv tehetséges. Megyesi Gusztáv hazudik.

 A pénteki Népszabadságban megjelenő véleménycikke egy nettó antiklerikális kirohanás, mely egyébként méltó fent nevezett újság elődjének nemtelen hagyományaihoz. Múlt héten a KDNP-hez köthető Barankovics István Alapítvány és a Polgári Magyarországért Alapítvány a Parlament felsőházi termében megrendezte „Az ország lelke és az egyház” elnevezésű konferenciát. Elhiszem, hogy a Tóta W-től Várkonyi Tiboron át Megyesiig tartó vonal már ezen kiakad, de hát, izé, Istenem, csak létezik kapcsolat hit és közélet között. Az eseményen a római katolikus és protestáns egyházak papjai, lelkészei, elöljárói vettek részt.

 A „több száz pap” (copyright Megyesi) előtt Orbán Viktor beszédet merészelt mondani. Alapos, megfontolandó, visszafogott gondolatmenetekkel, nem populista falvédő szövegekkel. Néhány fontosabb megjegyzése: „amit Önök képviselnek, annak helye van Magyarországon”; „a politika ne akarja előírni mégoly udvarias formában sem az egyháznak, mit tegyen és mit nem”; „talán nincs fontosabb dolog ma Magyarországon, minthogy legyenek olyan autonóm közösségek, amelyek teszik a dolgukat anélkül, hogy ezt nekik bárki előírná”; „lesz még olyan politika, amely... társat lát az egyházban, nem pedig pusztán egy egyszerűen legyűrendő költségvetési tételt”.

 Arról is beszélt, hogy „az állam, egyház szétválasztásának rendszeresen felmelegített álvitája egy olyan bunkósbot, amely mindig kéznél van, amikor az egyház vezetői olyan magatartásra próbálják ösztönözni a híveiket, amely ellentétes a korszellemnek mondott liberális felfogással.”

 Nos, Megyesi Gusztáv kis fáziskéséssel, de megragadta azt a bizonyos bunkósbotot. Első csapásával Róm. Kat. Közt. címet adott publijának, majd arról írt, hogy Orbán Viktor „kormányra kerülése után visszaállítja az állam és az egyház évszázadokon át jól bevált szimbiózisát, s a Magyar Köztársaságnak ezután a magyar róm. kat. egyház lesz a lelki irányítója”.

 Mi van?

 Kezdjük ott, hogy a konferencián katolikus és protestáns elöljárók egyaránt részt vettek, Orbán Viktor pedig, jó protestánsként végig keresztyénezett a beszédben (ezért még meglakol a kálvinistája!). Akkor mi is ez a rómkatozás Megyesitől? És mi ez a szimbiózis? OV nagyon helyesen az ország mély lelki válságáról beszélt, amelynek megoldásában számít a történelmi egyházak szociális segítségére, miközben keresztény-konzervatív politikusként társként kezeli őket. Hallatlan!

 Megyesi ezután olyan mondatsort böfög végig, hogy azt még Arouet is megirigyelte volna: az egyház adózzon a perselypénz után, az egyház ne fogadja el az állami támogatást, az egyház engedje be a hajléktalanokat a templomokba, ne tussolja el a pedofil papok ügyeit, ne szentelje fel neonáci hordák zászlajait, és ne félemlítsék meg a szószékről a másként gondolkodókat (sic!). Hiányoljuk a misebor hatása alatt autózó papok szemtelenségének felemlegetését.

 A szerző szerint, ha ez megtörténne, megfeleződne a róm. kat. egyház papi állománya (sicc, sicc). Megyesi végül a jelenlegi iránymutatásnak megfelelően a Zovi túlnyerésének elkerülésére figyelmeztet: „az egyház sem állhat törvényen kívül és felül. Kivéve azt a minősített esetet, amikor a miniszterelnök akkora többségre tesz szert a köztársaság templomában, hogy háromnegyedes törvényt tud hozni az egyház és önnönmaga érinthetetlenségéről”.

 Erre csak azt mondhatnám Bakács Tibor Settenkedővel: apage Satanas. Sajnálattal állapítjuk meg, hogy a Népszabadságnál visszafelé forog az időkerék, és mindennapi antifasiszta és antiklerikális betevőre kezd szűkülni a megmondás. A pénteki Megyesi-iromány mellett Révész Sándor is publikál: sorait Marxszal nyitja...

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr86420691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tewton 2008.04.11. 02:12:03

"Az eseményen a római katolikus és protestáns egyházak papjai, lelkészei, elöljárói vettek részt."

hö, a zsidókat kihagyták!
antiszemiták!


ja, és miért is hallgatnak a jobboldaliak a papbűnözésről?

2008.04.11. 02:37:04

A bíboros csinos titkárnőjére tett utalás különösen bunkó volt a cikkben, meg eléggé félreérthető.

Egyébként van a cikkben 1-2 egész jó ötlet.

A hivatkozott beszédből, azt hiszem pontosan elég volt az első pár bekezdést elolvasnom :).

Turbulencia (törölt) 2008.04.11. 03:24:21

Jellemző a bigott ballibákra, hogy a katolicizmust sokkal jobban utálják a kereszténység egyéb formáinál.

Amúgy szerintem Bakács elég szánalmas volt az ő átkozódásával. Ha már Apage satanas, akkor idézzük inkább fel a "Bizton remélted, megülsz a hátán, / de tökön rúgott a sárga sátán." kezdetű költeményt: www.amatormuveszek.hu/modules.php?name=News&file=print&sid=38879

tewton 2008.04.11. 03:46:44

naná. A kath. Eház egyetlen hatalmas egypárt. A nagy minta, a nagy ellenség.
Persze a komenisták ott elbukták, hogy az Egyház egyik parancsolata az, hogy azt szeretni kell. Ezt az érzelmi viszonyulást nem tudják behozni se a mszp-sek, se a libsik. Kimaradt nekik ez a dimenzió, ők csak az ésszerűséggel érvelhetnének. De amilyen korm. teljesítményt nyujtanak, inkább kussolnak.

morpho 2008.04.11. 03:50:55

Azért azt nem árt észrevenni,hogy a Megyesi írása deklaráltan egy szatíra volt,míg generál Orbán komolynak szánta,hogy az ország lakosságának 75%-a vallásos.Persze tudja jól,hogy ez nem igaz,mégis mondja.Érdemes tehát elábrándozni azon,hogy tényleg Megyesi hazudott-e?

tewton
A zsidókat csak azért hagyták ki,mert róluk a bajerzsóti már megírta a frankót,aztán elment a vezérhez szülinapi tortacsatára.

tewton 2008.04.11. 04:24:46

szatíra?
franc tudja. én inkább egy ilyen szokásos propagandaanyagnak látom, népszavás színvonalon, a népszabadságban, az élet és irodalomtól. Ugyanezt a moslékot Tóta W és fel-felböfögi időnként.

Talán a koalíció helyzete is az oka ennek, hmmm?

Morpho, Nem hiszem, hogy Orbánból kell levezetni azt, hogy akkor most Megyesi igazat mond-e. Ahogyan azt se, hogy Fletó igazat mond-e. Talán nézzük önmagában.

"a szószéket a másképp szavazók és gondolkodók megfenyegetésére használják fel" muhahaha

Igen, továbbá független szakértők jegyzeteljenek állami költségen minden prédikációt, hátha valami gyanús hangzik el.

morpho 2008.04.11. 04:42:10

tewton
Itt valami félreértés lehet.Egyrészt én a posztra reagáltam,ahol az vagyon írva,hogy a Megyesi hazudik.Szerintem meg vicces.Ez ennyi.A vezénylő tábornok meg azt mondta,hogy kishazánk 75%-a vallásos.Ez meg szintén röhelyes,de ő nem viccnek szánta szemben a Megyesivel.Nem vezetek én le senkit semmiből,csak kommenteltem oszt ennyi.Azt meg hogy a Gyurcsány honnan jön ide,azt végképp nem értem.
Ez a moslékfelböfögős vaker meg kifejezetten suttyó.Itten a klérusról van szó.10 miatyánk,20 üdvözlégy!

tewton 2008.04.11. 05:20:12

ejj, Morpho,
nem gondoltam, hogy ennyire megérint a dolog. Ilyen kései órán.

"Ez a moslékfelböfögős vaker meg kifejezetten suttyó."

páfff.

szerintem adekvát reakció a szerző cikkére.

van x < 9 téma, amit fel tudnak hozni az ilyen típusú szerzők. Hiányolom a kereszteshadjáratokat, meg a boszorkányégetéseket meg a vérvádat. (ja, az nem a papok voltak?).

Hogy jön ide a Gyurcsány?
Hát hogy jött ide az Orbán?
Te hoztad ide, hogy röhejes. Meg a számot is te hoztad, hogy hahaha. Nem a Megyesi.
Én meg azt mondtam, hogy kit érdekel, ki mit mondott, nézzük, mit mond a Megyesi. Ugyanúgy lényegtelen a Feri, mint a Viki.

És mit mond?
Uszít. Eljátssza az egyházkritikust, miközben sejtetve rágalmaz: "ha ezekkel az intézkedésekkel a magyar róm. kat. egyház (fő)papi állománya esetleg megtizedelődik (vagy inkább feleződik)."

Persze ezt lehet szatírának is nevezni. Csak akkor nevessünk együtt a Kurucinfó szatíráin is.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2008.04.11. 05:36:34

antiszemitizmus, klerikalizmus és fasizmus - ezek az mszp legújabb hívószavai. üres a padlás, jöhet az ideológiai maszlag, a címkézés, a hiszti és a szemforgatás.

morpho 2008.04.11. 05:39:02

tewton
Én nem hoztam ide semmit jóember,csak elolvastam a fenti dolgozatot.
Az Orbán úgy jön ide,hogy be van linkelve a beszéde.A posztot nem olvastad el? Így tényleg nehezen érthető.Akkor idemásolom,csak neked:"Az ország lakosságának 75 százaléka, vagyis 7, 5 millió ember tartotta magát valamely keresztyén felekezethez tartozónak."-mondta a generális egy hazagondolós pillanatában.
Az nehezen tagadható,hogy vannak pedofil papok,meg az is,hogy ügynökök is voltak köztük,csak a Megyesi viccesebben írja le mint én.
A Kurucinfón egyébként csak röhögni lehet,de azt nagyon.

tewton 2008.04.11. 06:03:29

morpho,
OK, én nem mentem utána az Orbán-linknek (se). Most megnéztem, egy 2001-es népszámlálásra hivatkozik.

Akkor most 7.5 millió ember hazudott? Vagy a statisztikai hivatal? vagy OV meghamisít egy ilyen publikus számot? Lehet mondani, hogy muhaha, de egy ekkora szám mégiscsak utal valamire.

Ügynökök, pedofil papok -- bizonyára vannak. Csak erre egy ilyen liberális érv ugrik be hirtelen, hogy "a lakossághoz viszonyítva ugyanannyi pedofil van a papok közt, mint pl. az SZDSZ-ben, semmivel se több vagy kevesebb."
Hiszen a pedofilia se betegség, ahogyan a homoszexualitás se. Vagy mégis?

Egyébként meg nézd meg, mi körül forog Megyesi cikke, mivel akar fogást találni: a szex meg a pénz (paráznaság, kapzsiság). 1789 óta ez az baloldal eszköze. Hatalmas fejlődés, mondhatom. Annakidején legalább tudtak ebből írni pornográf politikai propagandát. Most csak erre futja.

morpho 2008.04.11. 06:34:34

tewton
Na így hogy képben vagy máris jobb a helyzet.
Azon a bizonyos népszámláláson úgy volt feltéve a kérdés,hogy vallásos e-ön?Namost aki meg van keresztelve,az kapásból behúzta az igent.Ahol 5 gyerek van,ott a szülők véleménye alapján töltötték ki a papírt.Ráadásul ebbe benne vannak a zsidók és krisnások is,akik ugye kevésbé keresztények.De!A vezénylő tábornok azt állítja,hogy ezek az emberek hét és fél millióan valamilyen keresztény felekezethez tartoznak.Én is meg vagyok keresztelve,mégsem tartozom sehová,templomba nem járok,mert ateista vagyok.
Egyházi becslések szerint Magyarországon kb a lakosság 12%-a jár rendszeresen templomba és tartozik valamilyen felekezethez.Viktor barátunk volt az aki hatalmasat csúsztatott és összemosott egy népszámlálasi adatot egy jól csengő lózunggal.
Igen,ö volt,nem a nép és nem a KSH.
A pedofília szerintem betegség és nem érdekel,hogy pap,vagy nem pap,de ha egy pedofil álladék hozzáérne a fiamhoz,börtönbe kerülnék gyilkosságért.
Megyesi cikke egy humoreszk,amiből hetente ír hármat és nem kéne ekkora jelentőséget tulajdonítani neki(mint ahogy az Orbán csacska beszédének se-írom magamnak)
1789-ből nekem elsőre a gillotin ugrik be.Ez lenne a baloldal eszköze?Hát,lehetséges,de akkor a jobboldalé micsoda?

tewton 2008.04.11. 06:54:19

morpho,
OK, most így jobban értelek. le kell feküdnöm, ugyhogy pattogva:

1. Népszámlálás. Hmmm. Ezen én nem vettem részt, úgyhogy elhiszem, amit mondasz. lehet, hogy a megkeresztelteket számították, lehet, hogy wishful thinking (most újra kéne olvasni azt a beszédet, de most nem tudom). Az is lehet, hogy szépítés. Gondolom a "sok száz pap" tisztában van a reális számmal. Talán mosolyogtak is Viktoron. Én is azt tettem volna, csak illedelmesen.

2. pedofilia: ebben egyetértek veled, adott esetben jó eséllyel én is (még nincs fiam). De én már unom, hogy az index-típusú helyeken csak ezt hozzák le a papokkal kapcsolatban.

3. jelentőség: alighanem igazad van. Engem ez a cikk felidegesített. Orbán beszédét (amiről inkább csak hallottam, mert sose volt türelmem elolvasni rendesen) én eleve nem gondoltam valami fontosnak. Ezt gondoltam: itt van egy konzervativ és ellenzéki politikus, aki valamit beszél az egyházak képviselőihez. Vajon mit mondhat? Mivel konzervativ-féle volnék, meg egyháztag, meg hívő is, tök jól el tudtam képzelni, mit mondhatott nekik. Pláne hogy ellenzékben van (= továbbra sincs pénz, de azért fontos az egyház). Ja, és így nem kellett elolvasnom egy terjengős beszédet :)

4. a jobboldal a nyaki verőérből kispriccelő vérrel próbálja kisiklatni a forradalom szekerét :)
peace

VLaci 2008.04.11. 06:58:45

www.nepszamlalas.hu/hun/kotetek/05/tables/load2_1.html
Egyházhoz, felekezethez tartozik együtt: 7 610 613

24. kérdés: Vallása, hitfelekezete?

Minden – szülői, hozzátartozói – befolyástól mentesen azt a vallást, hitfelekezetetet kell megjelölni vagy beírni, amelyhez tartozónak az összeírt személy vallja magát. Csak egy vallás, hitfelekezet bejegyzésére van lehetőség.

A nem tartozik egyházhoz, felekezethez választ kérjük bejelölni azoknál, akik úgy érzik, hogy egyik vallás vagy hitfelekezet nézeteit sem fogadják el magukénak.

A vallás beírásánál kerülni kell az általánosító bejegyzéseket (pl. keresztény, katolikus). A nagy, történelmi egyházaknál elegendő beírás: római katolikus, görög katolikus, református, ágostai hitvallású evangélikus; a kis egyházakhoz, vallási csoportokhoz tartozók esetében az egyházi közösség megnevezését kérjük beírni, pl. AGAPÉ Gyülekezet, A Metafizikai Hagyomány Egyháza, A Tan Kapuja Buddhista Egyház, Kínai Keresztyén Gyülekezet. Nem elegendő beírni pl. azt, hogy ortodox, hanem meg kell jelölni, hogy szerb ortodox, román ortodox stb. valláshoz tartozónak érzi magát az összeírt.

A vallási szervezetek, közösségek általában a vallás megjelölését javasolták híveiknek, bár voltak olyan szervezetek is, amelyek a választól való elzárkózást tartották helyesnek. Az összeírtak kilenctizede – több mint 9 millió személy – azonban érdemben felelt a kérdésre: 74 százalék (7 millió 600 ezer fő) megjelölt valamilyen egyházat, felekezetet, további 15 százalék pedig egyházhoz, felekezethez nem tartozónak vallotta magát.

Vagy nézhetjük ezt is:
"A lakosság csaknem 260-féle egyházhoz, felekezethez, vallási szervezethez, közösséghez sorolta magát. A népesség közel 55 százaléka, a vallást megjelölők csaknem háromnegyede a katolikus egyházhoz tartozik. Közülük 5,3 millió a római katolikusok száma, a görög katolikusoké megközelíti a 269 ezret. A református egyházhoz tartozónak vallották magukat 1 millió 623 ezren, az evangélikusok száma 304 ezer. Az izraelita vallást 13 ezernél némileg kevesebben jegyezték be."

VLaci 2008.04.11. 07:00:23

Őőő, kicsit szétcsúszott a "Vagy nézhetjük ezt is:" mondat a 24. kérdés elé volt szánva.
(www.nepszamlalas.hu/hun/kotetek/05/05_modsz.html)

morpho 2008.04.11. 07:07:03

VLaci
Köszi,hogy kikerested.

dekoninckx (törölt) 2008.04.11. 08:23:27

Oké, papok pedofilok, a fideszesek buták... ergo az mszpsek bűnöző börtöntöltelékek, a szdszesek hazug csalók.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.04.11. 08:35:54

Teganp az ATV-s sajtóklubban azzal riogattak, hogy ha visszajön Orbán, akkor visszaállítja a Horthy-rendster társadalmi szerkezetét. Mondjuk szerintem pont a liberális "reformok" célozták meg ezt, már ami a szegények számát illeti.

kispufi 2008.04.11. 08:36:44

Bár bevallom, kicsit sok volt az Orbánm-kormány alatt nekem is a keresztény kurzus, mégis úgy érzem, nem tenne rosszat a lelkületünknek, ha idővel Erdő Péter lenne a pápa - XVI. Benedeket persze tattsa m,ég sokáig közöttünk , bár Vatikánban aligha érzik ezt akkora geopolitikai lépésnek, mint anno II. János Pál esetében, még Wojtylaként. Én viszont egyre határozottabban. Nem mintha a Megyesi-team hozzáállásán ez változtatna - sőt! -, de véleményük marginalizálódna, ami olyan nagy kár csak nem lenne. Ezt nem offnak szántam, remélem, látszik valamiféle ok-okozati összefüggés.

banza 2008.04.11. 08:56:36

Költői kérdések következnek:

Melyik egyház szedi be a legtöbb adományt híveitől? Vajon melyik egyháznak van TV adója? Vajon ez a TV adó elfogulatlan? Akkor mit is akarunk mitől elválsztani?

"Horthy-fasiszta" 2008.04.11. 09:24:20

morpho csúsztatásait olvasva felmerült bennem a kérdés, hogy ő a 2001-es népszámlálás adott kérdésére mégis mit válaszolhatott. Csak mert ha véletlenül felekezeten kívülinek jelölte meg magát, akkor borult a logika miszerint az a 7,5 millió ember nem is szabad akaratából, pusztán a kérdezőbiztosi fondorlatnak felülve vallotta magát valamely felekezethez tartozónak...

hcrules 2008.04.11. 09:26:24

Ha jól tudom az számít katolikusnak, aki meg van keresztelve. Az más kérdés, hogy gyakorolja-e a vallását...

Különben egyszerűen nevetséges ez a az egyházellenesség. Ennél több szót felesleges rá pazarolni.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.11. 09:47:00

pfű, gratulálok a Szabad Népnek, újfent. Azért csak kibújik a szög a zsákból... ha nem lehet antifasiszta fröcsizni, akkor jön hogy visszajön a Zegyház meg a spanish inquisition.

Ezek szerint a gonosz Zorbán nem is "fasiszta" diktatúrát vezet majd be hanem klerikálisat! A hétszázát!

És baszmeg ez, ez az, ami miatt a Szabad Néptől az állandó rosszullét kerülget. Majd most a Zorbán egyesíti egy buksiban a sas két fejét. Nem mintha azt nem az eftásak elődei akarták volna...

Molnár Tamás írja, hogy akkor van vége a jóvilágnak, ha a forradalomnak sikerül meghódítania az egyházat és az USA-t is. Utóbbit - sajnos - részben már sikerült és tán az egyház sem mentes tőle. A szabadnép-pubber a forradalmat akarja megmenteni a gonosz Zorbántól.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.04.11. 09:52:11

hányni tudok ezektől az újságíróktól.
médiakurvák és médiagéjek az "értelmiségünk". naná hogy kurvaország...

(mondjuk, nem nagy érdeme, de abban igazsága vagyon megyesi bácsinak (merő véletlen, mert ő csak ov-fóbiája miatt mondja, engem meg zavar) hogy papok ne avassank gárdazászlót, ill. amikor avatják, már ne legyenek papok többé...)

naponta írhatnátok ilyeneket, akkora a termés ebből..

dolphin · http://adlibitum.hu 2008.04.11. 10:18:33

tewton,
"hogy az Egyház egyik parancsolata az, hogy azt szeretni kell. Ezt az érzelmi viszonyulást nem tudják behozni se a mszp-sek, se a libsik."


Gondolkoztam, hogy reszletezzem, mekkora egetvero baromsagot irtal ide, de az az igazsag, hogy ha nem esett le, amikor irtad, akkor ugyis mindegy...

tewton 2008.04.11. 10:22:08

dolphin,
nem ismerlek, úgyhogy nem minősítelek, csak kérdezlek:
hallottál már az enthymémáról?
ha nem, olvass többet, képezd magad.

dolphin · http://adlibitum.hu 2008.04.11. 10:30:09

tewton,

reszletezd mar nekem, mi koze egy enthymemanak ahhoz, hogy szerinted aki nem tagja egy egyhaznak, nem tud szeretni...?

tewton 2008.04.11. 10:30:12

Illetve, meghallgatná az oktatást. Hátha az igazság ismeretlen részletét bontanád ki.

Téglagyári Megálló 2008.04.11. 10:31:21

tewton, elolvastam egy meghatározást az enthymémára, de nem világos, ez hogy jön ide

tewton 2008.04.11. 10:32:45

dolphin,
amit te értettél a mondatomból, az tényleg egetverő baromság.
A gond, hogy én nem szt állítottam.
Azt állítottam, hogy az Egyház egyik parancsolata, hogy az Egyházat kell szeretni.
Klar?

2008.04.11. 10:36:48

Maradjunk annyiban, hogy szeresd
1.) istenedet teljes erődből, és
2.) felebarátodat mint tenmagadat.

Az egyházat külön nem részletezik. :)

Téglagyári Megálló 2008.04.11. 10:37:35

tewton,

"és _hiszek_ a kátóllikus anyaszentegyházban", nem?

tewton 2008.04.11. 10:38:11

csi,
persze, mert az implicit :)

(máshol egyébként igen)

dolphin · http://adlibitum.hu 2008.04.11. 10:39:01

tewton,

egyreszt valoban felreertettem. I stand corrected.
De akkor, hadd lassam pontosan: amire a nem egyhaztagok keptelenek, az konkretan az Egyhaz, vagy egy kozosseg szeretete, altalaban?

Pásztor Tibor · http://pasztortibor.hu 2008.04.11. 10:40:59

Átfutottam az Orbán-beszédet. (Elvileg dolgozom, nem volt időm rendesen átolvasni.) Azért így ís találtam furcsa dolgokat:

1) Orbán ugyan 75% vallásosról beszél, de "az egyházias vallásosság mértéke nem több mint 10-15 százalék. Könnyen lehet, hogy mind a két tény igaz". Ez korrekt, ezen kár lovagolni, még akkor is, ha a szövegben ötven évvel ezelőtt van 2001. (A ló döglött, az indián meg dakota.)

2) Tényleg, "Az ország lelke és az egyház", a nem keresztény egyházak miért nem kaptak meghívást? A keresztényekből se mindenki.

3) "Van egy másik, egy igazi magyar nemzet, ... néha talán mi politikusok szemünk elől tévesszük ezt a világot. Azt a Magyarországot, ahol Önök munkálkodnak, ahol Önök hirdetik az örömüzenetet, tanítják a fiatalokat, ápolják a betegek testét és lelkét."

Nyilván a "tévesszük" elütés, "tévesztjük", a lényeg viszont az, hogy köszönöm, de nem az az igazi magyar nemzet, ahol a keresztény papok tevékenykednek.

4) "Mit is akartunk 1988-ban ...? Ha jól belegondolunk, és a dolgok mélyére nézünk, akkor valójában egy valóságos népi, nemzeti egységre épülő rendszerváltást akartunk, egy valóságos népi, nemzeti egységre épülő berendezését akartuk a megújuló Magyarországnak."

Nyilván ennek eszközeként kiabáltak a Parlamentben 1990 körül, hogy "csuhások" meg "térdre, imához!", amikor a KDNP-sek fölszólaltak.

Azonkívül meg tessék elkülöníteni az antiklerikálist a vallásellenestől. Előbbivel semmi baj nincs, utóbbi számomra se PC.

Téglagyári Megálló 2008.04.11. 10:45:22

Tibor, miért is különiteném el? Ezt az ateisták találták ki. Avagy az jut eszembe, hogy volt időszak Angliában, amikor elvileg lehetett katolikusnak lenni, csak katolikus papok nem misézhettek. Ehhez ugye add hozzá, hogy ha katolikus vagy, akkor hetente misén kell részt vegyél.

tewton 2008.04.11. 10:49:54

dolphin,
állításom csakis arra vonatkozott, hogy az Egyház szeretete a híveknek kötelességük.
Nem tettem semmilyen (se pozitiv, se negativ) kijelentést arra nézve, hogy a nem-egyháztagok nem tudnának szeretni.
Gondolom, a nem-hívők is és a nem-egyháztagok is nyilván tudnak szeretni. Ezt mutatja a tapasztalat, meg a józan ész is. Érd be most ennyivel tőlem. A Tanítóhivatal álláspontját nem tudom fejből, a Bibliát fejből idézni meg túl fáradt vagyok.

Megálló,
biztos azt akartad mondani, az _egyetemes_ Anyaszentegyházban. :)
A hit egy dolog, de a szeretet is. Katekézis, kegyességi irodalom (most nem tudom előkeríteni a referenciákat)

RickyTerror 2008.04.11. 10:52:06

Ergé, a Révész-Marx párosítás elég olcsó, hiszen a publi Marx kritikájából bomlik ki, ami azért nem ugyanaz, mintha Marx érvkészletét használta volna fel.

Különben is, miért NE lehetne a XIX. század egyik legnagyobb gondolkodójára hivatkozni? Ma már a marxizmus is hagyomány, nem?

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.04.11. 10:55:01

Tibor: a kereszténydemokraták rendezték az eseményt, aminek nem volt feltétele az ökomenizmus, így előfordulhat, hogy ez alkalommal a keresztény egyházakat hívják meg a találkozóra. Közülük meg a történelmieket, hát Istenem.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.11. 10:56:46

marxizmus mint hagyomány. Eszemf..... megáll. A hagyományellenes hagyomány. Persze, tudomén, dialektikusan köll gondolkodni:((

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.04.11. 11:00:36

Tibor, legközelebb kéresd be Gusztibácsi cikkét, mert épp elég addig eljutni az elemzésben, amit te kritizálsz benne, nem kell túlszaladni, mint m.guszti tette :D

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.11. 11:02:41

ps. a vallás a népek ópiuma, és a felépítmény része!

tewton 2008.04.11. 11:08:19

Olyan frankó lenne, ha Pásztor Tibor válaszolna is. Nem csak mi reagálnánk rá, magunknak.

Egyébként meg az antiklerikális csak az Egyházat akarja kiirtani (Voltér és nemes hagyományai). Ehhez képest igazán megengedő vagy, hogy a vallásellenes nem tartod PC-nek.

M a r c e l 2008.04.11. 11:10:47

Primitív, primitív, primitív. Ezzel szórakoztatjátok magatokat? Szánalmas egy társaság, nem polgári underground b.meg, mert a polgár definíciója nem a "klerikális" (sokszor épp ellenkezőleg, de végül is indifferens), meg nem a politikai fröcsögés. Szabad Nép-ezés, kommunistázás, Orbán Viktor gyönyörű beszéde, stb. Persze ti voltatok az Ufi, az orbánhívők reakciós lapja. Utolsó figyelmeztetés, mi? Bénák.

tewton 2008.04.11. 11:11:51

ki vagy te, álommókus?
fontos vagy te, álommókus?

dolphin · http://adlibitum.hu 2008.04.11. 11:12:09

tewton,
"állításom csakis arra vonatkozott, hogy az Egyház szeretete a híveknek kötelességük."

Igen, ez volt allitasod elso resze, de valamire azt is mondtad, hogy:
"Ezt az érzelmi viszonyulást nem tudják behozni se a mszp-sek, se a libsik. Kimaradt nekik ez a dimenzió,"

Most azt szeretnem pontosan megerteni, hogy mi az a dimenzio, amit keptelenek behozni az mszp-sek es a libsik. Ezek szerint konkretan az Egyhaz szeretet? Vagyis aki az Egyhazat szereti az nem lehet emeszpes vagy liberalis?

Turbulencia (törölt) 2008.04.11. 11:25:55

Marx egyáltalán nem számít a "XIX. század egyik legnagyobb gondolkodójának", legfeljebb egyik legnagyobb hatású gondolkodónak, ahol a hatás egyértelműen negatív.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.11. 11:27:42

álommókus, akkor mi a polgár? Csak érdeklődöm, én tudatlan reakciós.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.04.11. 11:33:58

gyere, gyere, álommókus, az az igazi, amikor kétfrontos harcban állunk :) akkor érezzük, hogy jó helyen vagyunk!

Pásztor Tibor · http://pasztortibor.hu 2008.04.11. 11:40:50

Téglagyári Megálló, számomra az intézményes egyházak rengeteg cselekedete elfogadhatatlan, ilyenkor időnként antiklerikálissá válok. Ettől még persze mindenkinek a hitét tiszteletben tartom. Szerintem ez elválasztható különbség.

Ergé, én úgy tudom, hogy a rendezvényt Balog Zoltán az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság elnökeként hívta össze. Ettől még persze azt hív meg, akit akar, de a szervező elvre kíváncsi lennék. Vagy arra, hogy ha a történelmi keresztény egyházakat hívja, akkor miért nem az a konferencia címe, hogy TKE és az ország lelke?

Szamárfül, legközelebb szólok a Népszabadságnak, hogy küldjék el a kefelevonatot!

Tewton, mit kérdeztél, amire nem válaszoltam? Amúgy bocs, de a munkahelyemen ülök, és csinálom a munkámat.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.11. 11:42:28

ergé, mél ment, remélem megkaptad;]

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.04.11. 11:42:54

PT, itt közben mki a munkáját csinálja...

Szetey (na jó, az utódja) tud róla, hogy blogolsz közben?
és Szilvássy azt, hogy hol?!

:D

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.04.11. 11:45:16

Na, ez után nem dohogni, hogy az MTI hírt gondolkodás nélkül vették át mások.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.04.11. 11:57:20

„Ehhez ugye add hozzá, hogy ha katolikus vagy, akkor hetente misén kell részt vegyél.”

Én valahogy nem látom azt a tömeget vasárnaponként.

tewton 2008.04.11. 12:06:31

OK, Dolphin, látom, ez tényleg lemaradt.

A következőket akartam mondani (tkp. teljesen banális dolog, és röstellem, hogy ilyen homályos voltam): a mondat így nézett ki:

"Ezt az érzelmi viszonyulást nem tudják behozni se a mszp-sek, se a libsik. Kimaradt nekik ez a dimenzió, ők csak az ésszerűséggel érvelhetnének."

Ezzel kb. azt akartam mondani, hogy az Egyház felé nem csak egy racionális viszonyulás van, hanem egy emócionális. Ez egy ilyen rendszer, kész.

Itt van nekünk ez a konzervatív oldal. A 19. szdban a nemzetállamok a maguk nemzeti mitológiáját az egyház, kül. a kath. eház mintájára teremtették meg. A magyarok istene, stb. Namost, ezeket az értékeket és viszonyulásokat megörökölte a jobboldal. Az emotív viszonyulást különösen (pl. hazaszeretet, Isten-Haza-Család, ősök, effélék).

Namost: hol van ez a dimenzió egy racionalista alapon álló bal/lib világképben? Hát szerintem sehol. Racionálisan meg tudnak győzni arról, hogy majd a világforradalom így meg úgy; esetleg megetetnek a történelmi szükségszerűséggel, meg az emberi jogokkal, effélékkel -- ezek mind ügyes okosságok. De mit lehet szeretni rajta? igen, lehet rajongani égő szemmel az Eszméért Che-vel meg a RAF-fal. Vagy lehet a szocialista fejlődés eljövendő sikereiben hinni, némi aszketikus filozofikus felhanggal, korrekt etikai elvek szerint. Az egész felvilágosodás arról szól, hogy okosak vagyunk, és tudjuk a tutit.

De ez érzelemnek ez mit ad? Semmit. A szocializmusban még volt közösségi élmény (brigádok, stb). De ez csak 1 dolog. Persze, lehet szeretni a Pártot. Pláne, ha valakinek az életén akkorát fordított. De ez elég absztrakt. Maradnak a partizánok, vöröskatonák, netán a holokauszt-túlélők, akikkel az iskolások találkozhatnak. Nagyapu vöröskatona volt. Ez 2-3 generáció. Kicsi emberi interfész a rendszerhez. Az emóciók nincsenek a rendszerben.

És hogy a végére érjek: ezért gondolom, hogy a jobboldalon más a dinamikája az érzéseknek. Mert ha bal / lib vagyok, akkor azt kell mondanom: válassz engem, mert ilyen hatékony vagyok, ilyen jól kormányzok. Csak racionálisan lehet érvelni. Érzelmileg max. persze a félelemkeltéssel. Pl. egyetlen tipikusan baloldali érték se jut eszembe.

Ezzel szemben jobboldalon ott van ugyanez, legyen egy racionális gazdasági program, érveljen mellette. OK. De ott van az érzelem lendülete is, ami jön egy vallásos-nemzetállami kondícionálásból. Nézd meg, miért is ragasztották a "populistát" Orbánra? A beszéd tartalma miatt? höhö, akkor Fletó ugyanolyan populista. Nem. A "populista" szitokszó most azt jelenti, hogy képes megmozgatni az embereket, miközben a másik két oldal meg nem. Azért "populista," mert "az utcára tudja vinni az embereket." És ez csak részben pathos és szónoklat. A másik fele az, hogy ez a közeg nyitottabb az érzelmi kommunikációra (ballib terminológia szerint: ostobák, birkát, nyáj, rajongó, elvakult, náci, nacionalista, ódivatú, reakciós stb stb stb.)

Ez egy gyökeres kommunikációs különbség, amivel nem tud mit kezdeni se a bal, se a lib. Maximum vonzó eszméket tudnak felkínálni, amikért lehet lelkesedni a 15-28. év között (Che, világbéke, stb) ill. az individuális örömöket és a komfortérzetet (drogliberalizáció, homokosemencipáció, effélék). Vagy túl általános, vagy túl individuális. Rajongás, kényelem, élvezet.

Csak ennyit akartam mondani. Ez a 0.1-es magyarázó sémám a dolgokra, kezeld úgy, mint egy lehetséges megközelítést, nincs nagyon kidolgozva :)

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.11. 12:09:53

Helló,
ezek itt a "vallásügyi szakértők" írásai (publicisztika címszó alatt és jobboldalt), tessék mazsolázni. Érdekes.

www.szaboferenc.hu/index.htm

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.11. 12:13:29

tewton a legtöbbet leírta amit egy kommentben össze lehet foglalni:) Még annyit tennék hozzá, hogy a "baloldali" címkét sajna hibásan kezelik. Olyasmiket akarnak "baloldali értékként" feltüntetni, aminek ahhoz semmi köze (érzékenység, szegények gyámolítása, szolidaritás, etc. - Semjén is marhaságokat beszél e téren szvsz); említett "értékek" ugyanis a keresztény hagyományhoz tartoznak (caritas, pietas), az meg kicsit régebbi mint a baloldal.

A baloldaliság nagyjából az, amit tewton mondott: racionalizmus, az absztraktért való rajongás, utópizmus, esetleg haszonelvűség és az individuális ösztönkielégítésre, vágyra való apellálás.
Ezeknek sajnos minden súlyos következményével. Vagy irracionális őrületbe vezet, vagy terrorba, zsarnokságba. Ilyen cuccos egy a baloldal:]

hcrules 2008.04.11. 12:16:27

tewton, reactionary

és a "haladás"-ba vetett feltétlen hit..

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.11. 12:23:38

(Tewton, nem akarja értékesebb kommentjeit poszként publikálni? – mint tudja, tárt kapuk várják, és hivatkozáukhoz elég csak egy linket dobnia.)

tewton 2008.04.11. 12:25:01

pfff ... most látom, milyen hosszú lett. Teljesen banális kis összefüggéseket akartam röviden leírni. Elnézést az enthymémáért mindenkitől.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.04.11. 12:27:13

legkölebb akkor inkább csak linkeld be a posztod... :P

tewton 2008.04.11. 12:30:25

(Loxon, ezek csak egy kialvatlan elme tűnékeny termékei. De ha gondolja... miért is ne?)

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.11. 12:33:24

(Gondolom. De a Kisherceggel kezdje!)

tewton 2008.04.11. 12:33:46

(Szamárfül, nézd meg a náciverset, irtam amit kertel)

dolphin · http://adlibitum.hu 2008.04.11. 12:36:41

tewton,
sajnos a megfelelo melysegu valasz tulmutat az idokeretemen, igy diohejban.

Az egyhazi kozosseghez valo viszonyulas valoban egyfajta erzelmi-szocialis kotodest jelent, ami szerinted, nem fuggetlenitheto teljesen a vallasos/konzervativ oldaltol, szerintem meg dehogynem.
Egy radikalis zold mozgalmar, vagy egy kollektivista hippi kommuna tagja, aki meggyozodesbol csinalja azt amit, nagyon is hasonlo erzelmekkel viszonyul a csoportjahoz. Hisznek valamiben, AZ eszmeben, es mivel sok hasonlo ember korulottuk ugyanigy tesz, az egesz egy szocialis bonusszal is jar, ami szinte minden esetben erositi a kotodest.

A lenyeg egy "magasztos", motivalo, stb eszmen van, es a vallas csak az egyik ilyen, de korant sem az egyetlen.

Azt irod, hogy a baloldal ill. a liberalizmus siman racionalis ervekkel tud csak operalni. Ketlem. A korai munkasmozgalmak, az altalanos valasztojog kivivasaert inditott harc, a feketek jogaiert valo menetelesek, bar sok esetben rendelkeztek egy jol definialhato, racionalis kivansagrendszerrel, valojaban nagyon is sok erzelemmel voltak feltoltve.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.11. 12:38:30

tewton,
igazad van. Tényleg banális :P

dowNLoad 2008.04.11. 12:39:44

Valahogy nem láttam ilyen habzó szájú rikoltásokat, amikor Lomnici HANUKÁZOTT. mHogy van ez elvtársak? A karácsony, meg a templom is rasszistának számít, ill. minden ami nem a sivatagi tevehajcsárok gyökér , ettől a térségtől idegen hagyományaiba nem illik bele???
Mi a helyzet a kettős állampolgárságú cionista harcosokkal? (akik ténylegesen fegyverrel harcoltak Izraelért?)

Hogy érthető legyek:
Én Egyiptomi-magyar kettős állampolgár vagyok.
A zsidók elleni háborúban, bár vesztettünk, de én magam több zsidót is megöltem, ezért is viselem BÜSZKÉN az Al Quwwat El Diffaa El Gawwi jelvényét hajtókámon.
Jelképünk a SAS, ami rokonságban áll a legendás TURUL madárral, ezért úgy érzem közel áll a magyarsághoz.
(kitalált , kamu, de érdekesen hangzana, ha megkérdeznék, hogy mi az az érdekes jelvény a zakómon)
A cionistáknak mégegyszer, KITALÁLT mese, ezért ne hívják Szilvásyt.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.11. 12:40:12

a hippiket a dzsoja köti össze nem? Az érzelmi kötelék?

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.11. 12:41:13

dlophin,
nem akarok beleszólni a rendesen végig sem olvasott eszmecseréjükbe, de ahogy elnézem a harcállásokat,
a Magáé valóban igazolja Tewton-t. Racionális. Nem attól, hogy nincs benne érzelem, hanem attól, hogy a vallást lényegében a psziché termékének és igényének tekinti.

De a vallásos nézőpont teljesen más.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.11. 12:42:24

(Tölgy, nincs e-címed?, Loxoné a neve mellett feltüntetett blogon található)

tewton 2008.04.11. 13:15:33

dolphin,
igen, értelek, nem értek teljesen egyet, de nem tudom most én se bővebben kifejteni, mert a válaszodra válaszolnék, és az már kalkulálhatatlan volna. Alkalomadtán, alkalomszerűen, feleselve, ha ráérünk mindketten, ugyanitt, frissebben.

Téglagyári Megálló 2008.04.11. 13:16:11

Loxon, és a "psziché" az minek a terméke? ;-)

Téglagyári Megálló 2008.04.11. 13:18:37

tewton,

"biztos azt akartad mondani, az _egyetemes_ Anyaszentegyházban. :)"

Ezt Te akarod mondani, és még egy páran, ne kelljen már nekem mindenkire tekintettel lenni :-)

dowNLoad 2008.04.11. 13:31:50

Lomnici? Kipával a fején? Már meg sem lepődik senki.
Megyesi már az 5. fajhoz tartozik? Az anyja zsidó, az apja fehér cigány, a nagyanyja pedig hermafrodita volt?
Éljen a leberális elitünk, a kipás, buzibarátok, meg a leszbikus feministák. Persze a pedofil papokat sem hagyhatjuk ki, de ők azért ERREFELÉ ritkák.
Lehet hogy Fletót egy ilyen RONTOTTA MEG, valamelyik BÉRMÁLKOZÁSAKOR???
www.liberalizmus.hu/

k|M · reakcio.blog.hu 2008.04.11. 13:37:27

Megyesi Gusztáv, e remek tollú publicista a multkori ÉS-ben államosításról és Fidesz-domináns egypártrendszerről vízionált. Ez biztosan a totális elhülyülés jele.

Apropó, Isten szolgái. Épp a napokban volt szerencsém egyházi középvezetők társaságában lenni, és mit kell mondjak, annak ellenére, hogy nem rólam faragják a gyakorló hitéletet élő vallásos ember példaszobrát, nagyon megérintett az az emberiesség, bölcsesség, tartás, és klasszikus, nagyon mély műveltség, ami ezekből az emberekből áradt miközben az elesettekért és a szegényekért végzett tetteikről beszéltek. Szóval ez egy nagyon szép hivatás, és egy nagyon mély elköteleződés, amiért önmagában is respekt jár.

Úgyhogy ha valaki az egyházakat cseszteti, az tényleg egy ostoba majom, nem tudok mást mondani.

tewton 2008.04.11. 13:45:09

Téglagyári Megálló,
ez a "katolikus" sérthet egyeseket, tudod, mint a húsvétkor a "perfidi judei". Mi lenne, ha az egész Katolikus Egyház a hitvallásban azt mondaná, hogy "és az egyetemes Anyaszentegyházat"?

De ha ez nem jó, esetleg azt is mondhatnák, szintén a kisebbség érzékenységének tiszteletbentartásával, hogy "és a nyinyinyinyi Anyaszentegyházat"? és akkor azt gondolnák, hogy "katolikus," de nem bántanák meg azokat a más vallású hívőket, akik jelen vannak? :-)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.11. 13:46:18

k/M
Megyesi Gusztáv persze, hogy ostoba majom.
2008 Mo - és a papi elnyomástól retteg. Ez valami Mátrixban él?
Vagy csak átutalta a megemelt fizuját a József Attila Alapítvány?

tewton 2008.04.11. 13:46:33

k/m,
na, a második bekezdésed én nem tudtam volna ilyen jól összefoglalni. ott a pont.

k|M · reakcio.blog.hu 2008.04.11. 13:49:34

tölgy,

az egészben a legviccesebb, hogy azokból az egyházi emberekből, akikkel volt szerencsém összefutni, egyből se nézem ki, hogy elnyomnának bárkit is, bármilyen ürüggyel is. Egyszerűen röhejes ettől tartani, ők szelíd, szolgálatkész emberek - és ez nem csak duma, hanem tény.

Érthetetlen számomra a majmok serege, olyan, mintha ki se mozdulnának a klaviatúra elől, hogy elvegyüljenek az emberekkel, akár papokkal, lelkészekkel is, és akár csak felületesen is, de megismerjék őket.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.11. 13:55:45

"k|M · reakcio.blog.hu 2008.04.11. 13:49:34
azokból az egyházi emberekből, akikkel volt szerencsém összefutni, egyből se nézem ki, hogy elnyomnának bárkit is, bármilyen ürüggyel is."
Na, mert ismered Loxont, tewtont, valamint engem és általában a teakratákat.
De a köztársaság barátai résen vannak!

k|M · reakcio.blog.hu 2008.04.11. 13:58:33

A köztársaság barátai az én ellenfeleim. Résen lehetnek, de lyukra futnak. :D

Pásztor Tibor · http://pasztortibor.hu 2008.04.11. 14:03:46

Szamárfül, csak nem mindenkit cseszeget tewton, hogy válaszoljon a föl sem tett kérdéseire. 8-) A blogomat pedig maga SZGY írja, én csak a nevemet adom hozzá. Benne van az RSS readeremben, hogy néha megnézzem, hogy mit írtam.

Téglagyári Megálló 2008.04.11. 14:04:09

tewton,

ebben a tekintetben télleg nem vagyok pécé. Ha én lennék a miniszterelnök, nyilván máshogy fogalmaznék. De csak egy utolsó kommentelő vagyok, és amúgy is egyszerűen idéztem egyházam krédóját. Beszéld meg XVI. Benedekkel, hogy mit imádkozzak a hitvallásban, én rá hallgatok. A múlt héten még ez volt szokásban, hát ezt idéztem.

És nem akarok agressziv lenni, csak határozott.

ÁÁÁÁÁÁ, de nagyon reakciós vagyok!

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.11. 14:04:50

k/M
azt hiszem elrontottam. Pont az a baja Megyesinek és a köztársaság barátainak, hogy szeretnének résen lenni, de ott én vagyok! Tegyük a dolgunk barátaim, in medias rés!

k|M · reakcio.blog.hu 2008.04.11. 14:05:42

ÁÁÁÁÁÁ, de nagyon reakciós vagyok!

Megy ez Téglagyári, megy ez, csak gyakorolni kell. :D

Pásztor Tibor · http://pasztortibor.hu 2008.04.11. 14:08:25

Tewton, Reactionary, szerintem nagyon szomorú, hogy nem látjátok a baloldali értékeket. Komoly fogalmi zavarok vannak bennetek arról, hogy egy keresztényi érték lehet-e baloldali.

Például Orbán nem azért populista, mert ki tud vinni embereket az utcára. (Délután kiderül, hogy a Reakció-Judapest összefogás mennyire populista.) Hanem azért, mert fogalmunk sem lehet arról, hogy mit gondol, hiszen jobbára azt mondja, amit a nép hallani akar. Vagy amiről úgy gondolja, hogy a nép hallani akarja. Jajj, akkor valamiről mégis tudjuk, hogy mit gondol. 8-) Persze tévedhet ebben is (ha mindig igaza lenne, több választást nyert volna).

tewton 2008.04.11. 14:08:28

Kedves Pásztor Tibor,
adok én választ is, na. A kérdésedre:

"Azonkívül meg tessék elkülöníteni az antiklerikálist a vallásellenestől. Előbbivel semmi baj nincs, utóbbi számomra se PC."

ezt:

az antiklerikális csak a (keresztény) Egyházat akarja kiirtani (Voltér és nemes hagyományai). Ehhez képest igazán megengedő vagy, hogy a vallásellenes nem tartod PC-nek (= nem-keresztény maradhat).

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.11. 14:10:59

(In médiás rés.)

(Tölgy, nem jött meg a levél)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.11. 14:14:21

Loxon,
zavar az erőben?
Próbálkozom újra. De jó a teaházad! lehetnének táncos-zenés teadélutánok Lola bandájával.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.11. 14:15:29

P. Tibor,

baloldal mint olyan a fransza forradalom óta van. És akkor a baloldal értékei a civilek tömeges legyilkolása a szebb jövő meg a hatékonyság nevében, meg a guillotine és a káosz+terror kombinációja.

:-((((

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.11. 14:16:53

Pásztor Tibor,
"Például Orbán nem azért populista, mert ki tud vinni embereket az utcára... Hanem azért, mert fogalmunk sem lehet arról, hogy mit gondol, hiszen jobbára azt mondja, amit a nép hallani akar. Vagy amiről úgy gondolja, hogy a nép hallani akarja." -
Ha Ön azt hiszi, hogy a Ferenci esetében nem megy erősen a fókusz csoport vizsgálat, akkor téved. Amit a DEMOS-ban kitalálnak, azt másnap már nyomja a Szonda a fókusz csopertokban, és ha jónak tűnik a fogalom, ötlet, akkor Feri is kimondja előbb-utóbb.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.04.11. 14:22:16

Pásztor Tibor · pasztortibor.hu 2008.04.11. 14:08:25:
"Például Orbán nem azért populista, mert ki tud vinni embereket az utcára. (Délután kiderül, hogy a Reakció-Judapest összefogás mennyire populista.) Hanem azért, mert fogalmunk sem lehet arról, hogy mit gondol, hiszen jobbára azt mondja, amit a nép hallani akar."

blog.amoba.hu/blog-3.php?oid=Tf270e74833f0d23411c6c700da7c807
"Nem a reformokra mondok tehát nemet, hanem azt mondom, hogy most nem jöhetnek újabb megszorítások. A megszorításra nemet, a reformokra igent mondok. A megszorításra pedig azért mondok nemet, mert úgy látom, hogy Magyarország most nem bír el több terhet."

tewton 2008.04.11. 14:22:40

Téglagyári Megálló · gumigyar.blog.hu 2008.04.11. 14:04:09

"És nem akarok agressziv lenni, csak határozott."
Semmi gond. Én is így vagyok ezzel, itt állok, másképp nem tehetek.

ööö nem vetted figyelembe a :-) ábrát ?

k|M · reakcio.blog.hu 2008.04.11. 14:24:57

"Ha Ön azt hiszi, hogy a Ferenci esetében nem megy erősen a fókusz csoport vizsgálat, akkor téved. Amit a DEMOS-ban kitalálnak, azt másnap már nyomja a Szonda a fókusz csopertokban, és ha jónak tűnik a fogalom, ötlet, akkor Feri is kimondja előbb-utóbb."

A nyakamat rá, az egész koalíciós szakítási stratégia, "bársonyos forradalom", "reformblabla", "reformgőg" kifejezések ilyen kutatásokból jönnek, a nyakamat rá, ezerszer.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.04.11. 14:28:26

k|M · reakcio.blog.hu 2008.04.11. 14:24:57:
"A nyakamat rá, az egész koalíciós szakítási stratégia, "bársonyos forradalom", "reformblabla", "reformgőg" kifejezések ilyen kutatásokból jönnek, a nyakamat rá, ezerszer."

Tevedsz. Egesz egyszeruen elkurtak es most kapkodnak.

Téglagyári Megálló 2008.04.11. 14:30:58

tewton, figyeltem, csak tudod, a tyúkszemem... :-)

k|M · reakcio.blog.hu 2008.04.11. 14:31:02

Nem, megtervezett színjáték azért, hogy a kölcsönösen egymásra vetülő negatív imázselemektől megszabadítsák egymást (MSZP-re: Horváth + eü.ref., az SZDSZ-re pedig a "nem is reformálnak" szoci árnyék). Ez hosszútávon (5-8 hónap) visszaterelheti egykori támogatóikat hozzájuk. Szerintem ez volt a cél.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.04.11. 14:39:19

k|M · reakcio.blog.hu 2008.04.11. 14:31:02:
"Nem, megtervezett színjáték azért, hogy a kölcsönösen egymásra vetülő negatív imázselemektől megszabadítsák egymást"

Ehhez tul nagy a kar es tulsagosan be van izgulva Feri. Itt baj tortent, legalabbis baj az o szamukra. Valaki nagyon elkalkulalta magat.

tewton 2008.04.11. 14:43:22

Téglagyári Megálló · gumigyar.blog.hu 2008.04.11. 14:30:58
na jó, akkor idézek valami szépet, békülési gesztusként.
"Quicumque vult salvus esse, ante omnia opus est, ut teneat catholicam fidem" :)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.11. 14:46:50

Tewton,
ehhez a kálomista Ablonczy mit fog szólni? Túl korán coming out-olt.(Előkeresem dédapám spanyol csizmáját, még kellhet.)

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.11. 14:47:44

Eddig csak eccer jártam a Reakció szerkesztőségében, de akkor is ment a refik-pápisták között egymás gyepálása:) CSak mértékkel, konzervatívan persze;]

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.11. 15:00:19

(React, Maga is posztolhatna, örülnénk neki, emelné fényünk. Küldjek-e meghívót, s ha igen, hova?)

Google 2008.04.11. 15:01:00

Ez a lehetőség szerinti 2/3-os Fidesz többség kicsit megzavarta a ballib fejeket.

Eddig mindig azt mondták, van idő, két év van a választásokig, ledolgozzák a hiányt, pardon: a lemaradást, mi történt, odalett a remény?

Marx, mint hagyomány, nem lehetne inkább hagyni ám?

tewton 2008.04.11. 15:07:49

tölgy,
ezt még a kálvinistáknak is el kell fogadniuk. Akik egyébként szélsőségesek. Jó, a katolikusok is, de azoknak több mentséget lehet találni, ahogyan egyre jobban eltávolodtak a helyes útról ... de nem akarok vallási villongást szítani :) mégha nekem is van igazam :)

Pásztor Tibor · http://pasztortibor.hu 2008.04.11. 23:53:15

Tewton, az antiklerikális az egyházellenes, de nem feltétlenül akarja kiirtani. Kritizálni, vitatkozni. Én egyházellenes vagyok, amikor egy egyház (nem csak keresztény, de igazad van, itt minálunk ez jobbára rájuk igaz) erőszakosan bele akar szólni, hogy nekem mit szabad és mit nem. Szóljon bele a saját híveinek dolgába. Nekem se keresztény, se muszlim egyház ne akarja megmondani, hogy mi helyes és mi nem. De ha rám akarja kényszeríteni a saját világnézetét, akkor én bizony antiklerikális leszek. Ha egy egyház engem békén hagy, akkor vele szemben nem vagyok én se antiklerikális.

Reactionary, azért a francia forradalom baloldalisága messze van a mai kortól. Minden szempontból. A te logikád alapján a keresztényi értékekből levezethető az inkvizíció, a boszorkányüldözés és a máglyahalál.

Google 2008.04.12. 00:03:28

Van olyan, akit ma még üldöz az egyház? Ezen őszintén csodálkozom. Úgy értettem, hogy próbálja a helyes élet ösvényén vezetgetni a híveket, na de nem mindenkit!

Értékek vannak, nem hinném, hogy ezek baloldaliak vagy jobboldaliak. Régen rossz lenne, ha az értékek oldalfüggőek lennének és nem egyetemesek.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.12. 00:11:40

Pásztor Tibor,
" a francia forradalom baloldalisága messze van a mai kortól. Minden szempontból." Sajnos nem, amíg a a politika, az oktatás a francia forradalom elvein, előfeltevésein alapul.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.12. 00:27:22

Tibor,
Tölggyel és Google-lal egyetértve:

Egyrészt ma antiklerikálisnak lenni kissé anakronisztikusnak tűnik, na meg (paradox, tudom): az antiklerikalizmus egy ütődöttebb kako-klerikalizmus malmára hajtja a vizet. Ott, ahol már rég elhallgattak volna a hülye szólamok, az antisággal fel lehet ébreszteni őket [ugyanez igaz egyébként az antifasizmusra is, eltekintve most a terminológiai problémáktól, amelyeken ezúttal nem szeretnék lovagolni].

Jelen pillanatban azt lehet mondani, hogy a francia forradalom utáni korban élünk kétszázegynéhány éve, a demokratizmus-mánia, az egalitárius babonák, a démosz korában, az aufklérer bigottság korában. Még nagyobb szörnyűségek történtek, mint annakelőtte.

Most már nem lehet a vallásokon és hasonlókon elverni a port.

Másrészt igazat adok abban, hogy a "térítés" nem egy szimpatikus tevékenység, de azt kell mondjam, hogy jelenleg ebben a liberalizmus nevű valláspótlék jeleskedik leginkább.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.12. 00:30:48

Loxon,
én főleg a költség térítést ellenzem, de azt nagyon.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.12. 00:34:05

Tölgy,
én cseppet sem, feltéve, hogy nekem térítik.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.12. 00:40:01

no, Loxon, elnézést hogy eddig nem válaszoltam:

milyen meghívást is kaptam Magától?

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.12. 00:49:49

Ach, ja. Eine kleine invitation zu dem blog "Tea-Runde"

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.12. 00:53:22

Oh, verstanden. Es ist eine ehre mit Ihnen zu bloggen:)))

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.12. 00:55:04

Nu de most akkor hogy is? Küld nekem egy ímélt?

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.12. 01:01:29

Két lehetőség adódik a válság helyes kezelésére :->

Az egyik, hogy Ön ír nekem a blogon jobboldalt/alul található címre,

a másik, hogy én zaklatom Önt egy általam nem ismert címen.

PS: Mon Plaisir, Monsieur!

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.12. 01:02:36

a nevemre rákattintva ír, akkor kapok mélt:))

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.12. 01:05:54

Na ja, csakhogy ilyen címre nem tudok meghívót küldeni.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.12. 01:16:29

Meghívás ment! (Danke Schön, noch einmal)

Téglagyári Megálló 2008.04.12. 08:17:09

Micsoda kokkettálás folyik itt, kérem!

Téglagyári Megálló 2008.04.12. 08:18:03

PT írja:

"Én egyházellenes vagyok, amikor egy egyház (nem csak keresztény, de igazad van, itt minálunk ez jobbára rájuk igaz) erőszakosan bele akar szólni, hogy nekem mit szabad és mit nem."

A hit hirdetése az már erőszak? :-O

Téglagyári Megálló 2008.04.12. 08:18:49

pardon, kokettálás, helyesen. Persze helyes-e ez egy reakciós fórumon? :-)

mr lebowski (törölt) · http://nearlydark.blog.hu/ 2008.04.15. 16:05:56

" Megyesi ezután olyan mondatsort böfög végig, hogy azt még Arouet is megirigyelte volna: az egyház adózzon a perselypénz után, az egyház ne fogadja el az állami támogatást, az egyház engedje be a hajléktalanokat a templomokba, ne tussolja el a pedofil papok ügyeit, ne szentelje fel neonáci hordák zászlajait, és ne félemlítsék meg a szószékről a másként gondolkodókat (sic!). Hiányoljuk a misebor hatása alatt autózó papok szemtelenségének felemlegetését."

böfögött??? felsorolt egy rakás olyan dolgot, ami miatt hányingerem támad az artistásoktól.
(a hajléktalanokról meg:
"A keresztényi szolidaritás és szeretet jegyében még olyan apróságokra is figyel majd az egyház, hogy tartós fagyok idején kinyitja a hajléktalanok számára a templomai kapuját, amire az elmúlt két évtizedben még véletlenül sem volt példa." )

ergé: elmondanád, hogy e felsorolást miért is minősítetted böfögésnek?

ApukadHUN 2008.04.15. 16:48:10

Most akkor megkérdezném, hogy a lelki üdvünkért harcoló egyházak és papok az elmúlt 500 évben jót, vagy rosszat tettek többet?
A nap kering a Föld körül:)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.04.15. 16:49:48

Hát ehhez én nem tudok mást hozzáfűzni, mint hogy "az egyház adózzon a perselypénz után, az egyház ne fogadja el az állami támogatást, az egyház engedje be a hajléktalanokat a templomokba, ne tussolja el a pedofil papok ügyeit, ne szentelje fel neonáci hordák zászlajait, és ne félemlítsék meg a szószékről a másként gondolkodókat (sic!)."

Ez úgy nagyjából le is fedi a véleményemet a témában.

Ui. Ja, és persze hiányolom "a misebor hatása alatt autózó papok szemtelenségének felemlegetését."

Téglagyári Megálló 2008.04.15. 16:53:16

Hajléktalanokról, és a templomok megnyitásáról:

"Mária vett egy font valódi nárduszból készült, drága olajat, megkente vele Jézus lábát és megtörölte a hajával, a ház betelt az olaj illatával. 4Az egyik tanítvány, az áruló Júdás, aki elárulta, méltatlankodott miatta: 5"Miért nem adták el inkább az olajat 300 dénárért, s miért nem osztották szét a szegények közt?" 6De nem azért beszélt így, mintha a szegényekre lett volna gondja, hanem mert tolvaj volt: ő kezelte a pénzt és eltulajdonította, amit rábíztak. 7"

Szóval ez Júdás kérdése...

Téglagyári Megálló 2008.04.15. 16:54:52

A keresztény felekezetek is üzemeltetnek hajléktalanszállókat, egyébként, szóval a Megyesi-féle kirohanás szintiszta demagógia.

Francois Pignon 2008.04.15. 17:14:26

Mint ahogy az ő adójából is tartanak fenn hajléktalanszállókat, és nem a hálószobájába hívja őket, és gondolom szerinte is jó ez így. Mindennek megvan a maga helye.

tewton 2008.04.15. 17:19:25

Javasolnám a Nemzeti Múzeum és a Szépművészeti megnyitását a hajléktalanok elött. Az is a mi adónkból van. A festmények maradhatnak a falon, a hajléktalanokat meg a padlóra lehet tenni.

hcrules 2008.04.15. 17:31:48

A PArlament felsohazi terme teljesen kihasznalatlan. Oda is lehetne hajlektalanokat tenni. Sot, biztos vagyok benne, hogy a Nepszabadsag szerkesztosegeben is elfernenek nehanyan ;)

tewton 2008.04.15. 17:40:16

öööö mszp-székház?
úgyis társadalmilag érzékeny, baloldali és szocdem párt. Közelebb kerülhetnének a rendszerváltás kárvallottjaihoz, személyes kapcsolatba ...

hcrules 2008.04.15. 17:41:56

Szemlohegyi uti villa? Elfernenek a medence partjan is. Vagz Balatonoszodon hajlektalan gyerekeket nyaraltatni?

tewton 2008.04.15. 17:51:03

ez az Őszöd nagyon tetszik. Ált. isis gyerekeket is lehetne. A legjobb tanulókat. Csak demonstrálandó a jövő nemzedékek és a tehetség fontosságát.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.04.15. 17:56:12

„A keresztény felekezetek is üzemeltetnek hajléktalanszállókat, egyébként, szóval a Megyesi-féle kirohanás szintiszta demagógia.”

Hogyne, épp úgy, mint sokan mások, akik úgy kalapozzák össze rá a zsét, és nem állam bácsi bassza hozzájuk, holott ezen az alapon nekik is járna.

Ha valami, hát az egyházak állami támogatásának azok jótékony tevékenységével való magyarázata valóban brutális demagógia.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.04.15. 18:00:25

„Olyasmiket akarnak "baloldali értékként" feltüntetni, aminek ahhoz semmi köze (érzékenység, szegények gyámolítása, szolidaritás, etc. - Semjén is marhaságokat beszél e téren szvsz); említett "értékek" ugyanis a keresztény hagyományhoz tartoznak (caritas, pietas), az meg kicsit régebbi mint a baloldal.”

Jézus atyaúristen, mi ez a baromság? A körösztények lesipistopizták a caritast, és attól az az övék? Beszarok ... pláne, hogy ilyen alapon a bibsik már rég stipizték őelőlük, ugyanis a híres körösztény értékrendek jókora hányada bibsi találmány, élen a felebarát és Isten szeretetéről szóló hogyishívjákkal.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.15. 18:03:41

Mavo,

miért lenne baromság? A caritas-t miért kell "baloldali érték"-nek nevezni? Mellesleg se a kereszténység, se a judaizmus nem nevezhető "baloldali"-nak. Amellett bármelyik jobboldali személy lehet törődő, mint ahogy bármelyik baloldali lehet szociálisan érzéketlen tuskó.

mr lebowski (törölt) · http://nearlydark.blog.hu/ 2008.04.15. 18:05:06

nem kell itt a színtiszta demagógiával jönni, csókolom, csak értelmezni a mondatot, ahogy azt megtanultad ...tudod, szövegértelmezés.
idézem ismét (ha már ennél ragadtunk le):
A keresztényi szolidaritás és szeretet jegyében még olyan apróságokra is figyel majd az egyház, hogy tartós fagyok idején kinyitja a hajléktalanok számára a templomai kapuját, amire az elmúlt két évtizedben még véletlenül sem volt példa.
a hangsúly a TARTÓS FAGYon van. és tartós kutyahidegben tömve vannak a hajléktalanszállók. na most kérdem én: mennyit vesztene azon az egyház, ha (akár egy kis médiával megtámogatva) jelképesen kinyitnának egy-két templomot? vagy az büdös, huh?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.15. 18:06:57

mavo,
a caritas sajna tényleg keresztény erény.
A balos megoldás az állami főhatalommal kikényszerített "szolidaritás". Erkölcsileg pont ellentétes a caritas-szal, sőt rombolja azt.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.15. 18:09:33

Ez a megyesi nevű bunkó sokat nem jár templomba. Mondjuk irtózhat a szentelt víztől.
A templomok zöme ugyanis hideg, fűtetlen - ellenben ott a metró, fűtött, éjjel sem hűl ki. Nem beszélve az állami oktatási intézményekről, a magán mélygarázsakról és parkolóházakról, ahol eléggé temperáltak a viszonyok. Lenne még ötletem.

tewton 2008.04.15. 18:14:44

mr lebowski,
nem büdös. hideg.

ha nem jártál volna még templomban, felhívom a figyelmed egy apróságra.

A templomok nem huzamos tartózkodásra szolgálnak. Ún. liturgikus terek. Ezeket felöltözött emberek látogatják, hogy max. 1-1.5 órát töltsenek bent.
A templomokban általában nincsen rendes fűtés.

A templomokba 20. század vége felé kezdték bepakolni az improvizált fűtőberendezéseket, de azt se mindenhova.

Nem véletlen, hogy a történelem során a balliberálisok általában (fűtetlen) istállókat és szintén (fűtetlen) raktárakat alakítottak ki templomokban. Nem pl. szállodát vagy kórházat.

tewton 2008.04.18. 14:50:30

"A kérdés, az helyes-e, hogy ily módon osztogatja a jutalmat és szankciót? Szvsz, ha van Isten, akkor cseppet sem méltányos."

óbazz. Mekkora egy E-kategóriás gondolkodó.

Isten vagy igazságos, vagy nincs is.
a vallás hülyeség, mert nem olyan, mint amit elképzeltél magadban. aham.
igen, rajtad igazolódik, amit Feuerbach mondott a vallásról. meg annak a csődje is.

Különben is, a Mester már megmondta: "mellesleg nincs is isten"

Google 2008.04.18. 15:23:28

Mi, megtévedtek, pedig hadd higgyük azt, hogy van Isten, továbbra is van, bármilyen anakronisztikusan hangozzon is ez. Ez csak a hangzás.
Nem kell mindenkinek képmesternek lenni, nem kell mindenkinek hinni, de az végképp nem veszi ki jól magát, ha azok kezdenek vallásmagyarázásba, akik ateistáknak tartják magukat.
Habzsolják az életet, mindenben benne szertnének lenni, és ha valamit nem szeretnének, kihagynának, nos, rá kellene beszélni a többieket, hogy ők se szeressék. Nehogy aztán ebből valamikor, csak nekik, akik visszautasították a Fennvalót, hátrányuk származzon!
Istennek hála, és tényleg neki, egy plurális világban élünk, bármelyikünk hihet, és nem hihet, élhet és félhet. Ez utóbbit nem kellene!

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.18. 15:24:11

Számomra a csúcsot Martinovics Ignác halálkomoly "filozófiai írása" jelenti, amiben arról értekezik, hogy mit mondjon az ateista filozófus a mennyben Isten színe előtt, ha végül halála után végül mégiscsak odakerül.

tewton 2008.04.18. 15:30:15


álljon meg a menet!
a Francia Nemzetgyűlés annakidején törvénybe iktatta, hogy létezik a legfelsőbb Lény!

tewton 2008.04.18. 15:47:30

hát igen
bár ebben az a számítás is benne volt, hogy a morál fenntartása végett kell mégiscsak egy ilyen végső principium
amikor a forradalmi morál és a filozófia találkozik ...

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.04.18. 16:03:43

antiklerikális és a között, aki nem szereti az egyházat van különbség, sztem.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.18. 16:29:09

calam,

rosszul tudod. a klerikális, klérus szerinted mit takar?:((

tewton 2008.04.18. 16:33:54

van, persze. én ezt a tudatlanság / tudás, érdektelenség / érdekeltség, arrogancia / alázat, nyitottság / merevség stb. tengelyek mellett értelmezném.

tewton 2008.04.18. 16:43:24

Gabrilo,
azért ott a különbség (jóindulatúan nézve a dolgot), hogy az antiklerikális az olyan, mint Voltér: el akarja pusztítani az Egyházat, vagy redukálni morális oktatásra, azaz terve van vele. Aki nem szereti az Egyházat, az meg lehet attól még agnosztikus, tudatlan, liberális, szocialista humanista, sokminden, vagy esetleg pont hívő zsidó is. Vagy egyszerűen egy érdektelen ember, aki a nem értett vagy szerencsétlen külsőségek alapján ítél.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.18. 16:56:09

Reaktor,
az a jó a linkedben, hogy a csávó szkeptikusnak nevei magát. Ha az lenne, akkor azt kérdezné magától, honnan tudom, hogy nincs Isten?

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.18. 17:06:18

Csak Reaktor maradok?:((( Tölgy átnevezéseivel szemben úgy tűnik, nincs fegyver. De nem Bükközöm le, mert félek a következményektől:-D

Persze, az a legjobb, hogy a mai "szkeptikusok" mindennel szemben szkeptikusak, csak a saját értelmükkel szemben nem. Hume zokogna.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.18. 17:13:25

Gabrilo,
magának annyi neve van, mint Ságvárinak az illegalitásban. Azt hittem, gyűjti őket.

Engem símán lebükközhet, nem veszem magamra. Semennyi bükk sincs az ereimben.
Valami baja van a keményfafajtákkal?

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.18. 17:16:07

Hát, ha jól tudom, mind a tölgyre mind a bükkre allergiás vagyok:((( De persze no offense meant.

De nem gyűjtöm a neveket. a reactionary.underground már rég mélcímem(v. földalatti kartács, stb.), és hasnyáltam is. Most hirtelen csak hosszútávon jut eszembe egy másik név, ezen kívül nem vót.
De én is illegalitásban vagyok. Gondolkodom ezen a soknevűségen még.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.18. 17:20:58

Gabrilo,
az a lényeg, hogy folyton maradjon mozgásban!
Akkor nehezebben azonosítják.

üdvözlettel a

Sobri Jóska Baráti Társaság
süti beállítások módosítása