VHK: újra dörömbölnek a semmi kapuin
2008. december 09. írta: dobray

VHK: újra dörömbölnek a semmi kapuin

 Feltámadt az életerő az egyik legfurább és legérdekesebb magyar zenekarban: újjáalakul a Vágtázó Halottkémek. A filozófus-csillagász, Grandpierre Attila ezt maga jelentette be a Magyar Nemzet Online-nak adott interjújában. Persze már korábban is sejteni lehetett, hogy tovább vágtáznak, nemrég az Indextől az Origóhoz átigazolt webzine-nek, a Quartnak adott interjújában kottyantotta el magát erről a pszichedelikus metálban utazó Isten Háta Mögött nevű banda, akik nemrég megjelent, harmadik lemezükön föl is dolgozták a VHK Aláírhatatlan történelem című számát. De hát az ugye csak pletyka, elszólás volt, most pedig maga a fősámán, Grandpierre Attila szájából hangzott el a nagy hír.

 Az ne zavarjon senkit, hogy az összeálló öt egykori VHK-tag és az ugyancsak VHK-utódzenekar dobosa most Vágtázó Életerő néven áll majd színpadra 2009. április 25-én, este nyolckor, a Petőfi Csarnokban (a névváltozás oka az, hogy az utolsó felállás nem mind a hat tagja lesz ott). A zenészek ugyanis új szerzeményeik mellett a jól megszokott, régi nótákat játsszák majd el nekünk. Illetve dehogyis! Hiszen az ő különlegességük mindig az volt, hogy nem csupán előadóművészek voltak, hanem dalaikat újraköltötték, újrateremtették a színpadon – röviden és vulgárisan: improvizáltak. Az új, ráutaló név pedig csak az előnyükre válik, hiszen ha esetleg a dolog nem jól sül el, a VHK-legenda sértetlenül marad. Magyarul az új név annyit tesz, nem ragadtak bele a múltba, és jól kezelik a nosztalgiát.

 Mindez azt fogja jelenteni, hogy párhuzamosan két VHK produkcióját kísérhetjük figyelemmel: a Halottkémekből való, 2001-es kilépése és az együttes 2002-es feloszlása után ugyanis Grandpierre Attila 2005-ben életre hívta a Vágtázó Csodaszarvast, akiknek első, 2006-os lemeze, a Tiszta forrás Bartók Béla emléke előtt volt hivatott tisztelegni, második korongjuk, a szeptemberben megjelent Végtelen Ázsia pedig a Grandpierre által olyannyira tisztelt lovaskultúrák előtt hajol meg (a lemezbemutató pénteken volt a Pecsában). A VCSSZ zenéje egyébként pontosan ugyanolyan, mint a VHK-é, csak épp nem gerjedő gitáron, hanem népi hangszereken játszanak.

 De miért is olyan nagy dolog ez a VHK? Grandpierre-nek igen sajátos, egyben lehangoló véleménye van a nyugati zenékről, amelyek szerinte megmerevedtek, megkövesedtek. Ő a nomád ázsiai lovaskultúrák szabadságát kedveli (a kilencvenes években egyre inkább ősmagyaros vonulatot vett fel, így nem volna nehéz ködevéssel sem megvádolni, de az MTA Csillagászattudományi Intézetének munkatársával, nemzetközi filozófiai folyóiratok szerzőjével ezt mégsem tesszük meg).

 A VHK 1975-ben alakult, elsőként 1976 októberében léptek fel az István Gimnázium rendezvényén, de a szervezők húsz perc után lezavarták őket a színpadról. Később sem jártak jobban, idővel hiába lettek az egyik legkeresettebb zenekar, fellépéseiket ellehetetlenítették a kommunista diktatúra hatóságai. A karót nyelt pártszolgálatosok, erényes munkásőrök és ki tudja, még kicsodák igencsak elképedtek és fölháborodtak a szocialista erkölcsöt semmibe vevő bandán, akiknek a fellépésein különös módon rángatózni kezdtek a kölkök. Az akkoriban punknak titulált VHK ugyanis a pogózás egyik meghonosítója hazánkban.

 Az önkívület oka az, amit Grandpierre „mágikus népzenének” nevez. Külföldi kiadójuk, a Dead Kennedyses Jello Biafra-féle Alternative Tentacles londoni főnöke, Bill Gilliam hirtelen felindulásában „őseredeti istenélménynek” titulálta az együttes 1992-es, „A semmi kapuin dörömbölve” című, harmadik lemezét. A New York Times azt írta róluk, hogy a VHK zenéje alapvető, elementáris, telve megszállott, felvillanyozott szenvedéllyel. Nem csoda, hogy a pszichedelikus monotonitásra a nyugat-németek is rákaptak, és hogy a banda részt vett a világ egyik legjelentősebb zenei eseményén, a New York-i Music Seminaron is.

 A nyolcvanas években azonban rájuk járt a rúd, a komenisták sehogy sem tudták fölfogni, mit is eszik ezen a katyvaszon, káoszon, ordibáláson a világ. Így a Petőfi Csarnok főnöke is a Dolly Rollt és az akkoriban Erdős Péter (- kurva anyád, ahogy a CPG énekelte) zeneügyi diktátor által szeretője, Csepregi Éva miatt „menedzselt” Neoton Famíliát ajánlotta a holland érdeklődők figyelmébe. Azok azonban finoman közölték, éppen ezekkel ellentétes dolgokra kíváncsiak. Kaptak VHK-t, azonban közölték velük: hogy azt kiviszik, arról ne álmodjanak. Így a hollandok bevetették Beatrix királynőt, aki budapesti tárgyalásainak elején a konfettiöltönyös bolsevikok elképedésére azt kérte, engedjék kiutazni a VHK-t.

 Grandpierrék szerepelnek Bódy Gábor, a fiatalon öngyilkosságot elkövető rendező filmjében, a Kutya éji dalában is.  Az első lemezre, a Halál móresre tanítására viszont 1988-ig kellett várni. Utána következett A világösztön kiugrasztása és A semmi kapuin dörömbölve. Idővel azonban a Sziget állandó nagyszínpados fellépőivé váltak, az 1995-ös koncertet fölvette az A3 is, az egész megtekinthető a YouTube-on.

 A kései lemezeken, Az éden visszahódítása 1-2-n és a Naptáncon - habár ugyancsak élvezetes korongok - már érzékelhető, hogy az improvizáció visszaszorul, és zenei közhelyek uralják el a számokat. A banda alkotói válságba kerül, és így lép ki először Grandpierre. A többiek a Korai Öröm énekesével folytatják, de hát a zenekar alapítója és lelke, az önkívületben éneklő fősámán nélkül már mit sem ért az egész, ezért egy év múlva ők is befejezték a galoppozássá szelídült vágtatást.

 Így aztán akik korábban – korunk miatt is - lemaradtunk minderről, csak a VCSSZ és az Isten Háta Mögött koncertjein, az alatt a feldolgozás alatt kóstolhattunk bele, milyen is lehetett a hangulat a régi VHK-koncerteken: hogy milyen az a semmihez sem fogható élmény, amikor szétárad az emberben a kellemes monotónia, és tökéletesen megfeledkezik önmagáról.

 Úgy tűnik azonban, a rengeteg egykori VHK-zenészből öten kipihenték magukat, és most készen állnak arra, hogy tovább dörömböljenek a semmi kapuin, kiugrasszák a világösztönt, és móresre tanítsák a halált.

vhk

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr20811922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ombudsmanyus 2008.12.09. 13:21:46

Az év híre.
Végre, újra.

Téglagyári Megálló 2008.12.09. 13:34:48

Jómagam 90-ben láttam őket először színpadon Szegeden, szabadtéren. Na az nem volt semmi. A zenekar megjelenése előtt negyed órával elkezdett őrjöngeni a tömeg. Tíz perc elteltével kijött az egyik gitáros, csak épp megjelent, mire kétszer akkora lett az őrjöngés. Csodáltam, hogy nem tapostak senkit agyon. A többire nem emlékszem :-)

kappel 2008.12.09. 13:45:07

fogadtam volna, hogy ha valaha is írtok a VHK-ról lehúzzátok (főképp Attila bácsi "ködevésnek" titulált gondolatai miatt, ami ugye manapság csak a széljobbon tolerált)
de tévedtem! :)
érdekes egyébként, hogy a mainstream, ballib média Grandpierre-t, és az egész VHK jelenséget miként kezelte, gondolok itt arra, hogy a sámánkodás, hun-szkíta, japán-magyar gondolatvilág ellenére éveken keresztül Sziget Nagyszínpad, interjúk, kritikák - zsenialitásukat nem hallgatták el.
bíztam benne, hogy nem teszik le végleg a "lantot"
az Almássy téren voltak fergeteg kocertjeik anno
indíts héjj!!!

siqlum 2008.12.09. 13:50:14

Én most nyáron láttam őket a debreceni Kossuth téren. Óriási volt!:D Erősen benne van h elmegyek majd:D

A cikk szerzőjének pirospont:D

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.12.09. 14:14:31

túlélőműsor lehet a dühöngőben helytállni :-)

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2008.12.09. 14:27:47

kappel: egyszerűen csak arról van szó, hogy a VHK nagyon nem illik bele a fekete-fehér összeesküvés-elméletes világképbe, illetve bizonyíték arra, hogy a minőség az ideológiák feletti :)

Francois Pignon 2008.12.09. 14:45:48

Eccerűen túl jó ahhoz, hogy mindenféle ideológiai okokból ki lehessen skatulyázni.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.12.09. 14:47:08

Lemmynek is nagy kedvence a Motörheadből

hcrules 2008.12.09. 15:13:05

Nagyon nagy hír! Reméltem hogy egyszer még nekem is lesz lehetőségem igazi VHK koncerten részt venni, hát itt van!

yenoee 2008.12.09. 15:33:16

94, Végállomás, Szombathely
végre valami, amiről nem maradtam le...
Már a hangoláskor őrjöngtünk.

zselex · http://zsele.blog.hu/ 2008.12.09. 16:05:27

Ez a legjobb hír az Európa Kiadó összeállása óta!

nénike · http://mandiner.hu 2008.12.09. 16:09:16

Még az előző rendszerben voltam utoljára VHK-n, a Pecsa szabadtéri színpadán. Érdekes, de teljesen ledermesztett. Nyilván ebben benne volt az is, hogy kiscsávóként eléggé féltem, hogy a megvadult tömeg feláldoz, vagy egyéb spirituális esemény folytám ott halok meg, de így utólag visszatekintve azért nagy élmény volt. Otthon persze nem mondtam el, hogy hol jártam.

Attila abban az időben (atya világ - több mint húsz éve!) sokkal ruganyosabb volt.

Francois Pignon 2008.12.09. 16:09:20

Hát, a Kiadó talán jobban tette volna ha inkább nem áll össze újra. Grandpierreéktől viszont bölcs döntés hogy más nevet használnak. Remélem nem nem koptak meg.

Téglagyári Megálló 2008.12.09. 16:15:57

"a tinédzserek vad élete" - küldöm mindenkinek aki szereti

www.youtube.com/watch?v=TXk7_-Xbnk0

Shore 2008.12.09. 18:25:29

Bár VHK-ra eljárt az ember a létezőben, ha másért nem, hát azért, mert a kommerek utálták, de azért őszintén bevallva néha elég büntető tudott lenni egy-egy koncert. Mindenesetre kiváncsi lettem, milyenek lehetnek így 25 év után.

Ács Ferenc 2008.12.09. 19:27:04

"kappel 2008.12.09. 13:45:07
fogadtam volna, hogy ha valaha is írtok a VHK-ról lehúzzátok (főképp Attila bácsi "ködevésnek" titulált gondolatai miatt, ami ugye manapság csak a széljobbon tolerált)"

Ugyan miért? A VHK a legnagyobbak közül való, a zenetörténet nagykönyvében külön bekezdésük lesz. Azon nagyon kevés magyar együttesek egyike, amelyek világhírű, sőt világszínvonalú zenét játszottak, átszanak. És hogy tolerálják a széljobberek? Kit érdekel az? Hallgassanak (mai) Eddát, azt jobban megértik.
Hódolat a VHK-nak.

Francois Pignon 2008.12.09. 19:36:04

No igen, hogy minek lesz helye a zenetörténet nagykönyvében, könnyen eldönthető abból, hogy egy zenekar nevére rá tudjuk-e vágni, hogy "a magyar ...." (originál külföldi behelyettesítve). A VHK-n kívül kevés megy át ezen a teszten, most így kapásból egy sem jut eszembe.

Téglagyári Megálló 2008.12.09. 20:40:03

Francois, az Európa Kiadónál mi jut az eszedbe? Bob Marley?

Francois Pignon 2008.12.09. 21:05:38

Bármennyire is szeretem, azt nem mondhatni rá, hogy eredeti lett volna, Magyarországon persze igen.
Épp az általad linket jútúbos videóhoz is odaírta valaki: "a magyar Talking Heads" ;) És ezt el szokták mondani az Európa Kiadóra.

Alfőmérnök 2008.12.09. 21:09:33

A Bizottságra talán már nehezebb találni ilyet.

Alfőmérnök 2008.12.09. 21:25:51

Na jó, esetleg, még a Nicos korszakból.
De talán Frank Zappa, persze nem virtuozitásban. ;)

Francois Pignon 2008.12.09. 21:29:07

Zappa befért volna a Bizottságba, simán ;)

thetriggerhappy 2008.12.10. 13:28:13

a régi vhk jó zenét csinált, grandpierre (őszintén, ilyen névvel nem vicces ős-magyarkodni?) attila nagy koponya, de kicsit azért elmentek nála mostanság:

www.youtube.com/watch?v=R85XJG3-gac&feature=related

a piros-fehér-zöld zászlós szkíta népek.....az, hogy pörzse ostoba, mindenki tudja, de, hogy egy "akadémikus" helyeseljen rá, az szerintem nem kicsit szomorú.

marcsibaba · http://www.100monkeys.hu 2008.12.10. 13:32:12

Micsoda hírek ! Előbb az Efo system, most meg VHK. De jó újra fiatalnak lenni!
Nagyon jó, hogy megint lesz "vanás".
Világ ellenében, Isten gyötrelmében, élet szerelmében,diadal jegyében! hey-hey

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.12.10. 14:02:23

"A többiek a Korai Öröm énekesével folytatják,"

1994-ben volt egy fesztivál a siketek sportcsarnokában,
Dependent fest néven. Ott játszott először a két zenekar
egy rendezvényen. Érdekes versenynek nézett ki már
előre és az Örömök semmivel sem volt gyengébb, sőt...
Gondolom innen a kapcsolat. Azért Grandpierre
nélkül nyilván nem lehetett az igazi, de nem volt
rossz kanyar.

kerekgabi 2008.12.10. 15:54:01

Juhuuuuuuujjjj! Újra szerelmes lehetek a Bolikába! Ádám sem piskóta! Melyikbe legyek megint szerelmes? Zene, pasik, ájulás! Köszi fiúk!

mqqq 2008.12.10. 16:34:26

Szónusz nem lesz ott? :S

amaczipeter 2008.12.10. 17:14:25

...A Sziami teveben a halalunk napjan, csupa csupa vidam musor lesz,

A Sziami teveben a halalunk napjan mar nem lesz mas csak VHK es sex...

elfogult 2008.12.10. 17:53:05

"MTA Csillagászattudományi Intézetének munkatársával"
ilyen intezet nem letezik es nem is letezett - persze egyszer meg letezhet. egy katt a weblapra: www.konkoly.hu es mindjart feltarul a helyes megnevezes (MTA KTM Csillagaszati Kutatointezet)

elfogult 2008.12.10. 18:03:08

meg mi ez az "akademikus" hulyeseg??? little_my
attol meg valaki messze nem akademikus (hal isten?) hogy egy akademiai kutatointezet munkatarsa

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2008.12.10. 19:12:06

Számomra a Vágtázó Csodaszarvas volt a legérdekesebb, ahogy népi hangszereken előadják a VHK számokat.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.12.10. 21:36:04

elfogult, kösz a javítást

felállás:

"A dobos egy olyan srác, aki már évek óta együtt játszik Fritzcel és Ádámmal, a többiek pedig mind a VHK legutolsó felállásából vannak. Tehát a Boli (Balatoni Endre, üstdob), a Fritz, Ádám, Lujó (Molnár Lajos, gitár), a Yava dobosa (Szabó Kristóf) és én."

(GA és Fritz a Quartnak)

trafikos '77 2008.12.11. 07:15:42

VHK az egy zseniális cucc. Már csak egy baj van. Az utóbbi időkben azt vettem észre hogy senki nem akar nem hogy pogózni de még táncolni sem. Teljesen el lett cseszve ez a dolog. ÉN mindenesetre zúzni fogok azt megigérem. ja igen és hogy jön ide ez a ballib médiázás? A VHK - nál liberálisabb cuccot elképzelni sem tudok. Söt egy igazi jobboldali szerintem teljesen megbotránkozna azon ahogy ki szokott nézni a VHK közönsége. A viselkedésről már nem is beszélek. És itt nem a hátsó sorokról beszélek ugyebár... :-))))

TA (törölt) 2008.12.11. 07:19:02

A Csodaszarvas lassan hallgatható lesz ez derült ki a legutóbbi koncerten, bár VHK-hoz edzett füllel kicsit fura, kezdettől próbálom megszeretni.Csak az az énekes lány a borzasztó hangszínével ne lenne...

Egy nappal a mostani koncert előtt Yava lemezbemutató volt A38-on, kicsit túlizgulták, de sok koncertjük átütöbb mint egy VCsSz koncert. A www.yava.hu -n az összes számba bele lehet hallgatni a lemezről, torokének, népzene, punk, elég

www.youtube.com/watch?v=h54TKztpP_U

élőben jön át..

A kertészetis koncert nagy volt :)
Taposni a szőlőben..

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.12.11. 07:20:21

Grandpierre mint baloldali, ez vicces :) Igazi jobbos? trafikos, értem mit írsz, de ez kissé sztereotip felfogás. Miért ne pogózhatna egy jobbos? Miért ne járhatna VHK-ra és egyéb koncertekre? Persze DK meg punk, de szerintem azért meredek kijelenteni, hogy a VHK liberális, ezek a kategóriák legalábbis nem ide vannak szabva.

TA (törölt) 2008.12.11. 07:25:03

trafikos '77 2008.12.11. 07:15:42

VCsSzre nem is olyan könnyű pogózni.. sőt ülőhelyek is vannak. Én már azokat a VHk koncerteket is gyűlöltem ahol székek előtt adtak elő a végefelé párszor :S

A sámánvonal, tudatmódosítás tipikus volt a vhk-s rajongói körökben, már amit ismerek, ez a keresztény jobbosoknak valóban erős. De nem ismerek sok liberálist ezekben a körökben, inkább szélsőbbek a szélsőjobbnál.

Erről jut eszembe, érdekes jelenség volt az "ősmagyar" boltokból öltözött új rajongók jelenléte a mostani koncerten.

TA (törölt) 2008.12.11. 07:29:32

Ja, a Yava koncerten GP is vendégfellépő volt és a hajón ott bulizott hátul a jelenlegi VÉÖ tagság! Attila elég látvényosan élvezte a zenét.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.12.11. 07:32:53

csak nehogymá a vhk is túlságosan átpolitizálódjon, de azért csak elemezzük a közönség szubkulturális összetételét :) A pszcihedelia meg az elszállás miatt meg a punkgyökerek miatt bnyilván kedvelik a rasztásfüves, világbékés, tarkabarka neohippi körök, a gondolati háttér miatt az ősmagyarok, estleg a ködevők is, a New Age-eseknek is lehet mit keresniük errefelé. Az is igaz, hogy Grandpierre nincs túl jó véleménnyel a kereszténységről, de a szövegek kellően nem erről szólnak. Szóval mindenki számára vállalható, akinek maga a zene bejön.

TA (törölt) 2008.12.11. 07:35:26


Vágtázó Halottkémek : Hunok Budapesten

Hunok magyarok hunok magyarok szkíták magyarok szkíták magyarok igaz magyarok
Igazság nemesség
Életünk fenség, ünnepi szépség
Sorsunk a Természet akarata
Az élet igaza, sorsod igaza
Ki kell teljesüljön!
És ez vitézséget követel
Tőled is!


igen, ez tipikus ballib.. :DDD

TA (törölt) 2008.12.11. 07:37:55

valóban sokszínű a hallgatók köre

a vhk nem tud jobban átpolitizálódni, mivel rég feloszlott

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.12.11. 07:46:18

TA, nem akarom eloszlatni az illúzióidat, de attól még át tud valami politizálódni, hogy nincs... Számos történelmi példát említhetnék, de művészetit is. Írók, szerzők, stb..

TA (törölt) 2008.12.11. 07:54:16

Nietzsche sem lett náci attól hogy annak állították be..

A VHK sosem volt MIÉP stb. kötődésű, egyrészt az olyan tagok konkrétan mint a Boli elég liberálisak (neki volt zenekari konfliktusa emiatt itt-ott, nem megyek bele), másrészt Attila önmagát, a saját nézeteit, apja nézeteit képviseli, nem csapódik sehová, öntörvényű.

Most pont a kis jobberek találják meg, régen is ehhez volt köthető, de nem egy-egy hullámhoz.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.12.11. 08:08:27

TA, modorosanemlegethetném a recepcióesztétikát, de kb annyi a lényeg, hogy attól még a közvélemény, stb körében át tud valami politizálódni, hogy ő maga nem válik valamivé. VHK elvan, vagy nincs is, vagy csak lesz megint, közben egyre direktebb politikai vitát folytatunk róla, esetleg egyesek kikiáltják ilyennek, olyannak - ezzel át van politizálva. Neki ehhez külön az égvilágon semmit nem kell csinálnia.

TA (törölt) 2008.12.11. 08:20:03

:)
mindegy, végső soron nem számít
én ezen nem izgulok

Téglagyári Megálló 2008.12.12. 21:53:43

Magyar Talking Heads? Fanyalgás ez kérem a javából
süti beállítások módosítása