Két idegen, furkósbottal - Magyarország'09
2009. január 05. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Két idegen, furkósbottal - Magyarország'09

 Verekedés furkósbottal (avagy: Két idegen) - Goya, a zseniális spanyol festő 1820-as évek elején készült alkotását láthatjuk fentebb. A saját rémisztő látomásait megfestő, agg művész az 1820 és 1823 között zajló, első spanyol polgárháború idején alkotta ezt a képet. Az abszolutizmust képviselő Ferdinánd király és monarchista, konzervatív hívei csaptak össze akkoriban az alkotmánypárti, liberális kormányzattal. A konfliktust csak a restauráció Franciaországának királyi seregei tudták lezárni: Ferdinánd segítségére bevonultak Spanyolhonba és legyőzték a liberálisokat. Goya festményén tűnődve elképzelhetjük ezt a korszakot: szegényes öltözékű idegenek püfölik egymást primitív furkósbotokkal, térdig belesüllyedve a mocsárba. Körülöttük kihalt pusztaság, kétoldalt közönyös hegyvonulatok húzódnak a messzeségbe. A két idegen nem törődik szorult helyzetével: egymással vannak elfoglalva, s a jelenet a kölcsönös csapások előtti utolsó pillanatot ábrázolja.

  I. A gyurcsányorbán-szindróma

 A Reakció 2008-as bejegyzéseinek olvasottsági ranglistája alapján a következő témákra: a Gyurcsánnyal, Orbánnal, zsidókkal, cigányokkal foglalkozó, s a csöccsel, pöccsel, pornóval viccelődő írásainkra kattintottak a legtöbben. Ki mire gerjed, ugye. A beköszönő 2009 margójára szánt írásomban az említett pártvezérekkel és a magyar választók szellemiségének változásával foglalkozok. Hogyan válunk mi is lassan furkósbottal hadonászó idegenekké?

*

 „Mi, az, kik egymást jobban, hogysem akármely nemzet ez világon, gyülöljük, és csak nem mint ebek vagyunk; mi, kik minden nyavalyánkban csak egymásra szánkat tátjuk, egyikünk az másikra vet s mindnyájan vagyunk pedig rosszak s az vétkesek; mi, az kik mindenik az maga privátumáért eleget perel és pattog, az publicumért közügyért megnémul és készek vagyunk s örömest látjuk felebarátunk házát égve látni, csak legyen annyi hasznunk benne, hogy annál melegedhessünk fél óráig...”

(Zrínyi Miklós, 1663 körül)

*

 Nem szokásom személyes dolgokkal traktálni az olvasókat, de mostani írásom kapcsán megjegyzem: nem véletlenül kerülöm hosszú ideje a magyar politikai helyzetről szóló témákat. A Magyar Hírlapba nyár eleje óta nem írok többet publicisztikákat - ahogy más reakciós kollégánk sem -, a lapban megszólaló fiatal, konzervatív hangot azóta alkalmanként Ágoston Balázs képviseli. A Reakció blogján is szeptemberben írtam utoljára hosszabban a magyar politikai helyzetről, akkor is meglehetősen pesszimista hangulatban. Most visszaolvasva akkori megfigyeléseimet, meg kell állapítanom, azóta sem változott semmi. Befagyott minden.

Goya: Macskaharc

*

  Némi élet- és valóságtapasztalat birtokában már rég nem valláserkölcsi elveket és aszerint való cselekvést várok a politikusoktól. A 2006 őszi eseményeket, a kormányfő őszödi beszédet hallva, a rendőri brutalitás lehetőségét látva - és mindezek következmények nélküliségét megtapasztalva két útra tévedhet a megfigyelő: vagy radikalizálódik, és egyre kevesebbet gondolkodva követel (vagy követ el) egyre drasztikusabb, szellemi leépüléshez vezető cselekvéseket, vagy pedig bizonyos dolgok hiábavalóságát látva szkeptikussá válik, s a lehetőségekhez mérten kivonul, eltávolodik a közélettől, hogy más, építő jellegű dolgokkal foglalkozzon. Miután rájöttem, hogy képtelen lennék utcakövet hajítani embertársaimra, vagy rombolni városainkat, maradt a jó öreg(es) szkepticizmus.

 Így, az eléggé fiatalon felvett szkepszissel felvértezve erősen megcsappant a napi politikai események iránti érdeklődésem. Politikusoktól csak annyit várok, hogy a közélet farkastörvényei alapján, azokat felhasználva, lehetőségekhez mérve minél nagyobb arányban foglalkozzanak a közjóval, a jó élet lehetőségének (nem magának a jó életnek) a megteremtésével. Többet nem várok el, mert akkor megbolondulnék.

Goya: Az igazság meghalt

 II. Niccoló legjobb hazai tanítványa

 Mondjuk ki: a 2008-as év Gyurcsány Ferenc politikai győzelmével zárult. Az év első felében egy elsöprő arányú népszavazási vereséggel, majd koalíciós széteséssel, a kisebbségi kormányzat beindításával kellett megküzdenie. Tegyük most félre az újabb és újabb összesküvésekről szóló elméleteket, és nézzük a tényeket: Gyurcsányék permanens népszerűtlenségi mélyponton leledzve, parlamenti kisebbségbe szorulva is képesek voltak a kormányzás legalapvetőbb céljainak megvalósítására: a költségvetés megalkotására és annak elfogadtatására a Parlamentben.

 Tévedés ne essék, Gyurcsány Ferencet továbbra is erkölcsi hullának tartom, akinek a hatalomból való eltávolítása sürgősen esedékes lenne, jó másfél éve... Most könnyű lenne olcsó közírói fordulattal bolondnak titulálni a miniszterelnököt, de ezt elkerülve megállapítható: a nyilvánosság előtt mutatott, néha kenetteljes, néha gyermeteg viselkedése, és az őszödi beszédben, valamit nem nyilvános, például a Zuschlag-ügy vallomásai kapcsán megismert valódi arca, és az ezek közötti ellentmondások egy zavart, a hatalomtól eltorzult személyiségre utalnak, még egy egyszerű, nem pszichológus megfigyelő számára is. Nem irigyeljük közvetlen munkatársait és beosztottjait, de ezúton gratulálunk az e sorokat esetleg olvasó, konzervatív-liberális Szigetvári Viktornak, hogy újra a kormányfő szolgálatába állt. Nyilván mindennek megvan az ára.

 És mégis, levonva a következtést 2008 eseményeiből, meg kell állapítani: rövid távon, a politika önös és alantas céljait tekintve, Gyurcsány Ferenc a jelenlegi legtehetségesebb magyar politikus. Idéznünk kell ehelyütt Machiavellit, a reneszánsz korabeli olasz csirkefogót. Bár Loxon barátunk megállapításával egyetértek, miszerint „Machiavelli realizmusa szegényes és földies, idealizmusa ennek megfelelően pedig szellemi inspiráció nélküli, szimpla érzelmi-indulati töltet, ha épp nem az opportunizmusnak megfelelő hízelgés és krokodilkönnyek szivárognak soraiból”, de mit tegyünk, ha Niccoló alantas mércéjének tökéletesen megfelel a fenti magyar politikus.

 Macchiavelli legfontosabb tulajdonságnak a virtút, a politikai cselekvést tápláló erőt tartja. A politikus akarata nem erény, hanem tulajdonság, mely a fejedelem számára nélkülözhetetlen céljai eléréséhez, és amelynek lényege a körülményekhez való alkalmazkodás: a változó helyzet felismerése, az ahhoz igazított cselekvés. Úgy tűnik, a kormányfő felismerte a változó helyzetet, és ahhoz igazította cselekvéseit. Politikusi fortéllyal, a látszattal sem törődve megszerezte a szavazatokat a költségvetés elfogadásához, és valószínűleg az idei törvényhozáshoz is. Így a sokadszori kormánybuktatónak szánt népszavazás, és az ott elszenvedett súlyos vereség ellenére is nyugodtan hátradőlhetett a miniszterelnöki bársonyszékben a költségvetési szavazás napján.

Goya: Saturnus felfalja gyermekét

 Itt érünk a másik oldalhoz. Az SZDSZ-re és az MDF-re szinte fölösleges szót vesztegetni. Előbbiről továbbra is tartom tavaly megírt véleményemet, azzal a különbséggel, hogy egy év alatt mind Kókát, mind Fodort kipróbálták, és ezek után áll egy százalékon a népszerűségük. Már kiütni sem kell őket, megteszik ők maguk is, mi pedig kérünk egy kávét. Az MDF esetében a ferencvárosi kopogtatócédulás botrány után sokadszorra derült ki, hogy egy teljességgel amorális, kétes hátterű emberekből összeollózott álpártról van szó, támogatottságuk úgy áll, ahogy azt megérdemlik. És most ők alapítanak Ifjúsági Konzervatív Unió (IKU) néven fantom ifiszervezetet, röhej.

 III. Elkopott a farmer

 Az viszont már nagyobb probléma, hogy nem tudjuk, mennyi amorális, kétes hátterű embert ollóztak össze a Fideszbe is. Császár Antal, a Fidesszel 2006-ban szövetségre lépő Vállalkozók Pártja elnöke kilépett a frakcióból, majd rögtön „utána” elfogadta a kormánymegbízotti pozíciót. Az előbb emlegetett szkepszissel először is legyinthetünk az esetre, másodsorban pedig nem is igazán az adott C-kategóriás politikus gyarlóságát, hanem az adott párt és frakció ügyetlenségét kárhoztathatjuk. Nem tudtak Cs. szándékairól? Gyanútlanok voltak? Ugyan már, egyik párt esetében sem lovagok gyülekezetéről van szó. Nem kötöttek vele előre kölcsönös „kötelezettségvállalást”? Nem tudták mivel visszatartani, megfogni? „Érdekes” kollégájáról, Lengyel Zoltánról nem is beszélve. Kérdés, még hány ilyen figura ül a Fidesz padsoraiban a Parlamentben és az önkormányzatokban, a párt elhibázott szövetségesi politikája miatt?

 „Boldog Júdást még nem láttam” - kommentálta Császár esetét Orbán Viktor a Heti Válasznak adott decemberi interjúban (amit nem mellesleg Ablonczy Bálint kollégánk jegyez, HV-s színekben). Eső utáni biblikus köpönyegnek tartom a pártelnök szavait, miután egy köpönyegforgatóval szerződést kötött, aki a megfelelő pillanatban lelépett mellőle. Az sem írható fel Orbán politikusi dicsőségtáblájára, inkább mondjuk így: ügyetlen botlás volt, amikor az ünnepek előtt egy nap alatt mondott igent, majd visszakozott a Gyurcsánnyal való találkozástól. Hol van az az Orbán Viktor, aki a kilencvenes években megteremtette a modern magyar jobboldalt, és egyik utolsó, valódi politikai virtút bizonyító tetteként ellenzékből megválaszttatta a parlamenttel Sólyom Lászlót államfőnek? Elkopni látszik a farmer. Tegnap már a rendszerváltás mögötti rejtélyes paktumokról és az abból való kimaradásáról beszélt a magyar politikát egy évtizedig könnyedén uraló pártelnök.

 Kínai Kálmánék november végén joggal osztották ki az Arany Szömörcsög-díjat a Fidesznek, de úgy tűnik, az utolsó hónapban még inkább kiérdemelték a becses díjat. Orbán hezitálásán kívül a következőktől kaparhatta arcát a józan jobber szavazó: a gazdasági válság és a zsugorodás felé tartó hazánkban felléptek a 13. havi nyugdíj korlátozása ellen, majd név szerinti szavazást kértek róla; több képviselőjük (köztük OV, de ő büntetlenül) összevissza szavazott, sokszor a kisebbségi kormány álláspontját támogatva; akkor álltak nyíltan a sztrájk mellé, amikor a polgároknak már teljes mértékben elegük volt belőle; majd kedves karácsonyi ajándékként több ezer értelmetlen kérdéssel obstruálták a minisztériumi munkát. Emeljük ki Tasó László, eddig ismeretlen fideszes képviselő egyik kérdését: „K/8272 Mennyi az annyi?”.

*

 Az év első felében, a népszavazáson egy könnyed politikai győzelmet szerző Fidesz így év végére visszasüllyedt az egyrészt suta, másrészt irracionális politizálásba. S mintha elégséges lenne nekik, hogy a 2006-os vereség után győznek a 2008-as tavaszi népszavazáson, majd utána valahogy kibekkelik a 2009-es nyári EP-választásig, utána nincs sok hátra a 2010-es választásokig, s mindezek után lesz, ami lesz. Mintha lenne idő a halogatásra, a súlytalan papagáj-nagyüzemre, s lenne idő a valósággal történő szembenézés elkerülésére.

 Úgy tűnik, hogy miután a népszavazás után sem sikerült leváltani Gyurcsányékat, nem maradt más választás, mint annak a szajkózása, amit a választók - szerintük - hallani szeretnének. Érthetetlen, hogy a várhatóan még súlyosabb nehézségeket hozó 2009-es év előtt miért hitetik el az oly előszeretettel emlegetett Emberekkel, hogy van pénz a pluszjuttatásokra, van pénz a sztrájkolók kifizetésére, és persze azt is, hogy a kormányt bármelyik pillanatban le lehet váltani, csak mozdulni kell - és utána jön a jólét, és minden probléma megoldódik.

 A Fidesz ugyanis ezzel maga alatt vágja a fát, mert egyrészt nem lehet bármelyik pillanatban leváltani a kormányt, nem lesznek - mert nem lehetséges - előrehozott választások, ahogy erre féléves, de a magyar közállapotok változatlansága miatt ma is aktuális cikkében rámutatott Mráz Ágoston Sámuel barátunk a Hírlapban. Másrészt a Fidesz hatalomra kerülése esetén sem fogja tudni teljesíteni azokat a követeléseket, amelyek mellett ma kiáll. Ezzel persze nem mondok újat, más, hivatásos elemzők már ezerszer elmondták ugyanezt.

Goya: Rablás

  IV. Délibábos világképek

 Itt jutunk el egy szerintem egyre komolyabb problémához: a jobboldali választók hangulatának és az általuk támogatott párt nézeteinek az eltávolodásához. A Fidesz toronymagasan vezet a népszerűségi listákon, ez igaz. De jellemző, hogy akkor nyílik legnagyobbra az olló, amikor a párt nem csinál semmit.

 Az elkötelezett választók viszont cselekvést szeretnének látni. Ki így, ki úgy. Az elvárások sajnos ellentmondóak. Azok, akik hat éve együtt mozdulnának, értsük ezt bárhogy is, egyre radikalizálódnak, és elégedetlenek a nem mozduló Fidesszel. A radikális nézetekkel rendelkező választók száma messze meghaladja a radikáljobbos pártok egy-két százalékos támogatottságát. Utóbbiak helyzetéről Szabó Márk írt egy remek tanulmányt az aktuális Kommentárba, egyik lényeges feltevése a következő: a magyarországi radikális jobboldal hármas kihívással néz szembe: szervezeti szinten egységesnek és jól lehatárolhatónak kell mutatkoznia, ideológiai téren meg kell húznia azokat a határokat, melyek elválasztják a par excellence neonáci eszméket hirdető csoportosulásoktól, végül pedig koherens politikai programmal kell előállnia, ami a rendszerkritikán túl képes szavazatszerzésre is alkalmas pozitív üzeneteket megfogalmazni.

 Radikális pártocskáink, és egyes egymással vetélkedő, néha kakiszexszel dobálozó sejtjeik messze járnak még ettől. A magyar választók fejében az elmúlt években végbement változásokat viszont nem lehet figyelmen kívül hagyni. Aki figyelmesen beszélgetett az elmúlt években jobboldali szavazókkal, legyenek azok fiatalok vagy idősek, fővárosiak vagy vidékiek, annak feltűnhetett nézeteik lassú, de biztos radikalizálódása. Elfojtott dühvel, frusztrációval, folyamatosan egyszerűsödő világnézettel, de a maguk igazában annál biztosabb hittel rendelkező tömegek alakultak ki. Ezek az emberek mind a mai napig a Fidesz táborának jelentős részét adják.

*

 A tömegpszichózis törvényszerűségeivel mindez megmagyarázható, de kérdés, mennyire jó ez Magyarországnak, és ezen belül a magyar jobboldalnak? Az előbb említett választói tömegek egy része a 2000-2002 óta létrejött jobboldali ellenkultúra harcos őrzője. Az akkori, mozgalmi időkben Orbánék helyesen ismerték fel, hogy a jobbos tábor politikai egységének megőrzése létfontosságú, hogy a ballib kormányzat alatt is kihúzzák a négy hét x szűk esztendőt.

 A mozgalom azonban, amelyet csakhamar magára hagytak, elindult a saját feje után - illetve a korábban emlegetett farkastörvények alapján olyan hangadók vették át a szellemi irányítást, amelyek nem éppen a valódi konzervativizmus felé mozdították a jobbereket. Így lett dicsőség Wass Albert összes kötetének ismerete (miközben mondjuk Cs. Szabó Lászlóról vagy prof. Molnár Tamásról nem is hallottak), így lett a csoporthoz tartozás jele az árpádsávos matricák ide-oda ragasztgatása (miközben a nemzeti lobogó lassan-lassan derogálóvá vált), és így lett külföldi élmény a mese-Erdély keresése Székelyföldön, hátbaveregetéssel vegyes lesajnálással párosulva. Például. A negatív identitásképző elemek sem hiányozhatnak: a kormányzat, annak támogatóinak, egyes népcsoportok, vagy azok egy részének változatos módszerekkel történő likvidálása is napirenden van, mindezeket különböző hőfokon előadva egy vicceskedő megjegyzéstől kezdve a kocsmai hőzöngésen keresztül az utcai felvonulásokig.

*

 Mindezek egy mesterkélt, eltorzult, délibábokra épülő világlátást plántáltak széles tömegekbe, olyanokba is, akik korábban képesek voltak a disztingválásra, a valódi problémák észrevételére. Kérdéses, hogy mennyiben hibás ebben a legnagyobb ellenzéki párt, vagy mennyire öngerjesztő ez a folyamat. Ezt a tábort egyébként nem érdekli a Fidesz balra hajló populizmusa sem, így is, úgy is jobbra szavaznak. De a kérdés: nem lehetne-e egyszer, legalább egyszer felnyitni a szemüket, hogy ráébredjenek, mi folyik a világban?

 A magyar jobboldali mainstream médiától ez egyre kevésbé várható. Lassan azt mondhatjuk: elemzők, közírók és más megmondóemberek tucatjai élnek meg abból, hogy napról napra, lapról lapra elismételik a legfásultabb jobbos közhelyeket ezekről, meg azokról, vélelmezett összeesküvésekről és az előrehozott választásokról. Ez persze minden résztvevőnek kényelmes. Az innenső oldali média páratlan lehetőségekkel rendelkezik egy új jobboldali közeg megteremtésére, de az elmúlt évek tapasztalai azt mutatják: a lehető legrosszabb, befáradt, provinciális irányba tart a polgári közbeszéd.

Goya: Kutya

  V. Nekünk Churchill kell

 Ennél is súlyosabb problémának találom, hogy a jelenlegi katasztrofális gazdasági, politikai helyzetben sincs olyan politikus, aki kijózanító hangot ütne meg. Személy szerint örömmel olvastam Sólyom László Reakciónak adott interjúját, vagy az elnök újévi köszöntését is, amelyből végre a valóság köszönt vissza. Mértékletességre, öngondoskodásra, óvatosságra intette a különböző önáltatásokba ájult népet. Sajnálatos, hogy erre szinte egyedül csak az államfő képes.

 Nem érdekel, hogy Gyurcsányéktól és a két álellenzéki álpárttól hasonló hangot hallok-e, avagy sem. Az viszont igen, hogy a hozzánk közel álló politikai táborban mit látok, mit hallok. Politikai ébredésem idején, 1997 és 2000 között ez a tábor volt a VOR-zakós exkommunisták, susogós melegítős kisgazdák és a rendszerváltást eláruló szadeszosok között a friss, nyugatos, izé, európaiértelembenvettkonzervatív erő. Mi történt azóta? Hogy van az, hogy Kínai Kálmánékat idézve „sikerült végtelenül kínossá tenni mindazoknak a helyzetét úri társaságokban, akik nyíltan vállalták fideszes pártszimpátiájukat”?

 Vért, verejtéket, kínokat ígérő, józan hangot megütő, nem a nagybetűs Igazságról, hanem annak kisbetűs, hétköznapi változatáról beszélő politikust szeretnénk hallani. Olyat, aki fel meri ébreszteni milliók valóságérzékét, akkor is - sőt, akkor igazán - ha az fáj. Mert most milliók nem tudják, mi folyik fejük felett és megszűnő határainkon túl, ahol a szlovákok meg a szlovének már eurót vesznek ki az automatákból, az elsejétől EU-elnök csehek pedig felosztották Európát Sarkozy elnökkel. S mi mindeközben, magunkba zárkózva, ködevésbe menekülve egyre atavisztikusabb mítoszokhoz és legendákhoz nyúlunk vissza, s annak megfelelően is kezdünk el viselkedni.

*

 Ne várjuk meg azt az időt, amikorra mi magunk leszünk ezek a mocsárba süllyedt idegenek, furkósbottal gyepálva egymást az utolsó leheletünkig.

 Goya: Ugyanazok

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr27853146

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sárdobáló 2009.01.07. 19:22:10

Jobboldali bloggerek, újságírók vs. Gyurcsány FerencGyurcsány Ferenc hazudott. Ezt Őszöd óta tudjuk. Egy nyugati típusú demokráciában –bármit is jelentsen ez – le kellett volna mondania. Azért, mert amik kiderültek róla, illetve korábbi teljes…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mr.joshua 2009.01.05. 08:23:06

Ergének korszakalkotni támadt kedve. :)

"Aki figyelmesen beszélgetett az elmúlt években jobboldali szavazókkal, legyenek azok fiatalok vagy idősek, fővárosiak vagy vidékiek, annak feltűnhetett nézeteik lassú, de biztos radikalizálódása. Elfojtott dühvel, frusztrációval, folyamatosan egyszerűsödő világnézettel, de a maguk igazában annál biztosabb hittel rendelkező tömegek alakultak ki."

Ez tényleg elképesztő, hogy azt hallom a buszon idős nőktől, hogy "ezek" (?) szándékosan el akarják pusztítani a magyar népet.
-"Itt tudatos megsemmisítésről van szó."
(És közben a temetőbe mentek - jó vicc.)

kzgy 2009.01.05. 08:54:40

Jóóóó reggelt Magyarország.
Ez kellett így kora reggel. Jól indul a (munka)év.

jozicsenko 2009.01.05. 09:26:33

jó reggelt!

nekünk Churcill kell?

inkább Szlovákia!
(mármint nem trianoni értelemben, hanem az adóreformban)

2008 márciusában kérték Simor Andrásék a költségvetés visszafogását, kb 3000 mrd Ft-tal

remélem a Fidesz meglépi -bár veled együtt egyre kevésbé vagyok derülátó:

1. mindenképpen szaladnak a nyugdíjasok után, pedig a java nem hisz nekik
2. azok az adófizetők, akik rájuk szavaznának, elfordulnak majd, ha azt látják, hogy az állami költekezéseket nem fogják vissza megfelelő elánnal
3. 50 év alatti emberek miért kapnak nyugdíjat? ok, hogy a fegyveres testületeknek ezt lehetővé teszik, de könyörgöm: 40-50 éves, erejük leljében lévő embereknek iszonyat pénzt kiosztani, mert ők a "fegyveres testületek tagjai"?
4. cigányság és segélyek: igen, Szlováki kell nekünk: éhséglázadások és hadsereg lesz belőle, de ha náluk ez kellett az eurohoz, nálunk miért ne lenne megfelelő?

ajánlom figyelmedbe az idei első HVG legelső cikkét a 8-11. oldalon, a 10. oldali kép alatt:
a jószándékú, szolidáris, társadalmilag igazságos, stb, de megcsúszott Baloldal és a rasszista, náci, rendőrállamot építő (!) jobboldal közül lehet ma választani a cikkíró szerint...

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.01.05. 09:32:24

így van, Jozicsenko, korai nyugdíjazás, segélyek, meg a többi pénzcsap - a baj az, h. a Fidesz sem meri, még csak felvetni se a témát, az aktívokkal, főleg a fiatalabb aktívokkal meg senki sem foglalkozik...

érdektelen 2009.01.05. 10:00:42

ergé

Mert ezekkel az emberekkel választást lehet nyerni, vagy veszíteni.

De valakinek egyszer be kell vállalnia, mert így nem mehet a végtelenségig.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.01.05. 10:04:21

Korrekt írás. Az elején gyorsan letudtad az obligát gyurcsányozást (félreértés ne essék...), aztán bele a konstruktív kritika közepébe. Hát nem irigyellek Benneteket, fideszes barátaim, a jobber közbeszéd etikettje körülményesebb a török portáénál is. :)

Nem az én dolgom, de el kéne lassan jutni a következtetésig, hogy Orbánnal nem lehet nyerni, és ideje volna felépíteni egy új miniszterelnök-jelöltet.

Téglagyári Megálló 2009.01.05. 10:12:07

Kettes, látom, te viszont igazi független értelmiségi vagy...

smalladam 2009.01.05. 10:16:49

jó írás, tetszett!

a izét hiányolom belőle, amit a régi orbán viktorból is, hogy mutassom már valaki ennek a népnek a véres valóság mellett valami pozitív példát is, amiért érdemes és lehet a XXI. században magyar lenni

szerintem kulturális szinten a jobboldal egyik legnagyobb égése, hogy miközben egyre görcsösebben próbálja magát azonosítani a magyar fogalommal, eközben a valóban szükséges nemzeti öndefiníciós, találjukkimagyarországot típusú dolgokkal a liberális kalap alá betuszkolt körök foglalkoznak, akiket a jobberek lenéznek, és vice versa.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.01.05. 10:35:37

@Téglagyári Megálló: Az attól függ, miből engedsz választani. :))

Téglagyári Megálló 2009.01.05. 10:45:42

@Kettes: csak arra akartam célozni, hogy Gyurcsány kritikája nem feltétlen "gyurcsányozás". A "gyurcsányozás" szerintem a "gyurcsány, takarodj!" kiabálása érvek nélkül.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.01.05. 10:50:13

Kettes: "Az elején gyorsan letudtad az obligát gyurcsányozást"

Ez nem letudás kérdése, csak számba vettem a legfontosabb problémákat. Ahogy látod, azt írtam, hogy - sajnos - jelenleg Gyurcsány a legtehetségesebb politikus nálunk, hiszen háromnegyed évvel a kisebbségi kormányzat megkezdése után, béka segge alatt lévő népszerűséggel is könnyedén elfogadtatta a költségvetést, maga mögött tudja a parlamenti többséget. Ez politikusi teljesítmény, akkor is, ha közben erkölcsileg nulla embernek tartom.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.01.05. 11:02:54

@ergé: Mondom, hogy korrekt írás. Csak azt észrevételeztem, hogy invokáció nélkül nem kezdődhet el a húroknak pengetése. :)

@Téglagyári Megálló: Akkor miért nem azt írtad?

smalladam 2009.01.05. 11:16:52

nade kettes bakker, elkúrták vagy nem elkúrták?:D

nemérted? nem arról van szó, hogy jobbos felületen muszáj gyurcsány basztatásával kezdeni, hanem hogy a legnagyobb probléma perpillanat tényleg az, hogy a szocik nem bírnak kormányozni, gyf-nek meg a hitele is elfogyott.

ezt már a gondolkodni képes baloldaliak is többé-kevésbé belátják, szóval ezt megfogalmazni még akkor sem "gyurcsányozás", ha valaki történetesen a másik oldaon áll és/vagy akkor is rühellené gyf-éket, ha épp felvirágoztatnák a nemzetet.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.05. 11:24:56

tényleg ne értsetek félre. GyF-nek számomra sincs hitele. ergé már többször írta, hogy erkölcsi hulla/nulla. Mondjuk, hogy ezt is elfogadom. De ezeknek a kételyeknek nincs helye más politikusokkal szemben? Persze, hogy GyF a min.elnök, őt kell basztatni, mert ő kormányozik, ezt is értem. És azt is értem, hogy a post a fidesz szarságán gondolkodik. Remélem érthető voltam.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.01.05. 11:52:40

@smalladam: Szerintem ez a cikk nem az ingadozó balosokat akarta meggyőzni arról, hogy Gy. elkúrta. Ha pedig nem, akkor valami más dramaturgiai szerepe volt. Ha más nem, akkor jól esett újra leírni. De az nem gyurcsányozás, vettem. :)

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.01.05. 12:15:36

No, végre, ez a hónap józan cikke.

_andris 2009.01.05. 12:57:49

Jó cikk!
Az a szomorú, hogy a mi Churchill-ünk az erkölcsi nulla Gyurcsány volt a kiszivárgott igazság-hazugság beszédével és gyenge kormányzásával. Őszödön nehézségeket ígért, csakhogy nem elsősorban az országnak, hanem a pártjának, és abból a szempontból, hogy nekik milyen nehéz lesz kormányozni, merthogy elkúrták. Sajnos a hatalom ügyes megtartása (Machiavelli módra) nem egyenlő a jó kormányzással. És a szocialista párt és Gyurcsány érdeke nem azonos az ország érdekével.

A fidesz boldog-boldogtalant felvett, helyi szinten rengeteg kisgazda, mdf-es, meg mindenféle helyi hatalommal bíró alakzat beállt fideszesnek, azért (is) lett ilyen vacak. Meg azért mert nincs benne élet, csak statisztikák a támogatottságról. Majdnem olyan mint egy bálvány, hamis isten, csak a hívei száma, és az egyház bevételei miatt van értelme fenntartani.
Ha nem alakul ki több kisebb, de egyértelműbb profilú, véleményét bátran vállaló politikai erő, akkor el kellene gondolkodni hosszabb távon a rendszer megváltoztatásán, hogy a pártok (és a pártérdek) ne kaphasson akkora szerepet mint manapság. Ha a pártokból kevés nagy van, akkor mindent-vagy-semmit helyzetek alakulnak ki, és ez nagyon nem jó.

betyár (törölt) 2009.01.05. 13:19:59

"- sajnos - jelenleg Gyurcsány a legtehetségesebb politikus nálunk,"

ergé, szerencsésebbnek tartanám a hatalomtechnikus szót a politikus helyett.

Jó publicisztika:))

Francois Pignon 2009.01.05. 13:51:08

betyár, szinte szóra ugyanezt akartam én is ideírni ;)

_astronaut 2009.01.05. 14:30:18

ergé, nagyon jó írás, csak a "gyurcsány elmebeteg" fejtegetéstől folyik ki a szemem a sok Magyar Nemzet olvasás miatt...Mintha a keményvonalasoknak ez lenne az utolsó érvük, hogy miért nem Orbán nyerte a választásokat:)

És egyetértek azzal is, hogy hulljon a fideszből a férgese ("Ingyen sör + örök élet") de felteszem a kérdést:

Vajon ha levakarod a nyugdíjjas-plebejus mázt, és HA MARAD VALAMI ALATTA, akkor "azmiaz"?

Liberális Konzervatív? Populista Nacionalista? Netán Nemzeti Szociális? Vagy csak simán Fiatal Nyugdíjjasok Pártja?

_astronaut 2009.01.05. 14:31:48

A tisztán látás érdekében kérjük forduljon pártpolitikusához, vagy Orbán Viktorhoz személyesen...

homopoliticus · http://homopoliticus.blog.hu 2009.01.05. 14:33:07

"Mindezek egy mesterkélt, eltorzult, délibábokra épülő világlátást plántáltak széles tömegekbe, olyanokba is, akik korábban képesek voltak a disztingválásra, a valódi problémák észrevételére. Kérdéses, hogy mennyiben hibás ebben a legnagyobb ellenzéki párt, vagy mennyire öngerjesztő ez a folyamat."

ergé, ez a megfogalmazás - mondjuk így - nagyon udvarias. Ha belegondolsz - és szerintem a cikked arról tanúskodik, hogy belegondolsz, és ez nem kevés kínt okoz -, ez egyáltalán nem kérdéses: a Fidesz, illetve személyesen OV plántálta ezt az eltorzult világlátást a széles tömegekbe a jobboldalon nagyjából 2002 óta folyamatosan (nyomokban már előtte is). Az a magába zárkózó, hisztérikus hangulat, ami téged is zavar, az jelenleg OV politikai túlélésének a záloga, emellett öl, butít és nyomorba dönt, szép lassan mindenkit meghülyít.

Tudom, hogy az ember igyekszik valamilyen mértékben lojális maradni a saját politikai táborához, ez teljesen természetes. De azért lassan tudomásul kéne már venni, amit Kettes is írt, hogy OV-val nem lehet. Nem lehet vele választást nyerni, és nem lehet tisztességes jobboldalt építeni, illetve működtetni sem.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.01.05. 14:41:24

"öl, butít és nyomorba dönt, szép lassan mindenkit meghülyít"

Igen, össztársadalmi hülyülés van, és ennek megvan a polikai aspektusa is, állampolgári, média- és politikusi szinten is...

jozicsenko 2009.01.05. 14:42:19

hi all!

kettes: nagyon nem mindegy, hogy azt hallod:

gyurcsány-csomag (egy közgazdasági fórumon), vagy azt:

Gyurcsány! Csomag! (ez utóbbi a csillagbörtönben szólna a legszebben)

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.01.05. 14:52:34

OFF

@homopoliticus:

A Konzervatóriumra nem tervezel már írni?

ON

homopoliticus · http://homopoliticus.blog.hu 2009.01.05. 15:02:41

@ergé: egyetértek, főleg a három ponttal.

@Úlfhéðinn: az ergé által említett szkepszis engem is elkapott egy kicsit közéleti vonalon, egyéb vonalon pedig rengeteg a dolgom. De azért fogok még írni, remélem.

barang 2009.01.05. 15:19:01

kedves erge,
garatula, nagyon jo poszt.

k|M · reakcio.blog.hu 2009.01.05. 15:22:25

A szkepszis sajnos nagyon igaz, csakhogy az a baj, a jogos igényeidet, a "lehetőségekhez mérve minél nagyobb arányban foglalkozzanak a közjóval, a jó élet lehetőségének (nem magának a jó életnek) a megteremtésével" sem tudják megvalósítani. Egyszerűen már ezt sem várhatod el tőlük, ugyanis 99,9%-a életében nem gondolkodott még; mint ötlet sem merült fel. A legtöbbje azt hiszi, a politika dzsungelharc meg bizottsági költségtérítés.

Ennyi dadogós, önmagát kifejezni képtelen, műveltség és vízió nélküli, székbekapaszkodó bumburnyákot, aki egyébiránt politikai karakternek, entitásnak képzeli magát csak attól, mert a hírTV előtt ült azelőtt, mielőtt közpénzből éldegélő politikus lett volna, én még nem láttam.

Ki kell sepernünk az ostoba átlagembert a politikából. Egyszerűen vissza kell foglalni ezt a szférát tőlük, különben marad a hát-hát, a suk-sük és az öööööö...ööööööö Magyarországa és az átlagpolitikust is magasra emelő, szájszagú hazai közélet. Vagy jönnek a politikai hibbantak, akiknek gárdázhatnékjuk van kínjukban és pengeszájjal ordítoznak a kozmikus rendről és a magyarság intergalaktikus kiválasztottságáról.

Tudom, hogy büdös dolog a politika, de egyenesen megrohad, ha mi is hagyjuk (csak nézzetek erre az ifjútörök gazdasági miniszterre... apám, 33 éves és és úgy oktat, mintha lenne valami, amiért nagy arc lehetne, mintha elért volna bármit is a kakaósbögrén kívül, amit reggelente az anyukája nyújt oda neki; Ő is egy kis lúzertekintetű, hiperurbán-szemüveges stílusjegyekkel teleaggatott kisfiúnak tűnik, aki a közéletben bizony semmi mást nem tesz, mint a múltját, a jelenét és az eddigi sikertelenségét kompenzálja).

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.01.05. 15:28:05

Látom, KM, téged is frusztrálnak a frusztráltak :-) A magyar B és C kategóriás politikusok tényleg katasztrofálisak, szinte általánosítva lehet róluk beszélni... "Mennyi az annyi" - teszi fel a kérdést a magyar parlament képviselője a miniszternek...

k|M · reakcio.blog.hu 2009.01.05. 15:39:05

Különösebben nem frusztrálnak, igyekszem kizárni magam az ilyetén közéletből amennyire lehet, de elolvastam a posztodat és tetszett, gondoltam reagálok.

Lehet, hogy vakvágányon vagyok és ez egy vulgárfreudista megközelítés, de sok frusztráció mögött én bizony szexuális kielégületlenséget és sikertelenséget, kudarcokat is látok, ámbár lehet, hogy ez téves megfigyelés.

OFF: a zónán volt egy visszatekintő, s akkor láttam, hogy a "Puki" kivégzéséről te írtál. Már akkor olvastam mikor megjelent, de nem figyeltem, ki írta, most már viszont tudom: grat a cikkért!

betyár (törölt) 2009.01.05. 15:39:45

@k|M: "Ki kell sepernünk az ostoba átlagembert a politikából. "

És kit raknál a helyükre? Gondolom magadat:)) - ezek az ostoba átlagemberek is ezt tették - vagy küldetéstudatost, esetleg "szakembert"?

Vagy mindenkit az ostoba átlaghoz sorolsz, aki beszéd- és műveltséghibás, frusztrált és sikertelen volt a csajozásban, ill. csak simán lúzer?

k|M · reakcio.blog.hu 2009.01.05. 15:49:14

Aki beszéd-, és műveltséghibás, és a sikertelenségét a közéleti gyűlölködéssel kompenzálja, az számomra ide sorolódik, nem tehetek róla, hogy számomra a politika nem egyenlő suk-sük és bizottsági lovetta. Én elhiszem, hogy a sok suk-sükölő remekül elszórakoztatja egymást, csak ez így mind jellem, mind intellektus értelmében nekem kevés, sajnálom. Biztosan velem van a baj.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.05. 16:05:02

"Most könnyű lenne olcsó közírói fordulattal bolondnak titulálni a miniszterelnököt, de ezt elkerülve megállapítható: a nyilvánosság előtt mutatott, néha kenetteljes, néha gyermeteg viselkedése, és az őszödi beszédben, valamit nem nyilvános, például a Zuschlag-ügy vallomásai kapcsán megismert valódi arca, és az ezek közötti ellentmondások egy zavart, a hatalomtól eltorzult személyiségre utalnak, még egy egyszerű, nem pszichológus megfigyelő számára is!
Szóval ez annyira egyszerű, mint a körmöm. Ilyet leírni nem ciki?
Emlékeztek még hogy volt? Megírta a MN, hogy GyF elmebeteg, másnap a tévében Deutsch Tomi, mint igazságot előadta. Elég primitív volt az is, ez is. Azt sem szerettem, amikor OV-t elmebetegezték, de hogy ti is ezt csináljátok...? Ciki.

Samott 2009.01.05. 16:09:20

"Politikai ébredésem idején, 1997 és 2000 között ez a tábor volt a VOR-zakós exkommunisták, susogós melegítős kisgazdák és a rendszerváltást eláruló szadeszosok között a friss, nyugatos, izé, európaiértelembenvettkonzervatív erő."

Mennyit szamit nehany ev, az en "politikai ebredesem" idejen a Fidesz volt az orszag legtokosebb liberalis partja... es hogy megvenultek mire te megismerted oket. ;) Elqrvultak, feladtak az elveiket a hatalomert. Es az nem menti oket, hogy az szdsz is megtette ugyanezt a koalicioba lepessel, vagy az hogy a szocik honnet indultak. Es latszik, hogy az ido mindent megszepit... 2002-ben OV volt az "erkolcsi hulla" oszt jovore minden bizonnyal megint kap 4 evet a valasztoktol...

Zetek 2009.01.05. 16:10:28

Hosszan lehetne sorolni az írás hibáit, de az egész történet nem ér ennyit. A szerző szellemi színvonaláról mindent elmond, hogy Churchill után fohászkodik. Nos kevés aljasabb gazembert hordott a hátán a XX. század. Ráadásul sikerült teljesen szétvernie a Brit Birodalmat éppen úgy, mint a konzervatívokat. Kötelező irodalom: John Charmley, Churchill, The End of Glory

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.01.05. 16:19:31

Zetek, látod, azzal kapcsolatban emlegettem Churchillt, hogy ő a valósággal szembesítette a briteket, és nem áltatta őket illúziókba. Ilyen politikusokra lenne szükság itthon is.

Calam, GyF szerintem eset, de nem az egyedüli a magyar politikában - a hatalom öl, butít, bár nyomorba nem dönt, szent igaz :)

Samott, szvsz a Fidesz kb. '97 és 2000 között volt jó helyen - és jókor.

Kenguru 2009.01.05. 16:24:13

Tehetseges politikus...
Ugyan mar, ez legfeljebb a sajat partja szamara erdem.

En tehetseges ALLAMFERFIAKAT szertnek mar latni.

Lehet no is. Ennek az orszagnak jot tenne egy Margaret Thatcher.

zsögödbenő 2009.01.05. 16:28:44

ergé,
jó a cikk!
Voltaképpen summázhatjuk úgy is, hogy a Fidesznek és OV-nek nemhogy programja nincs, de sajna sok fogalma, víziója etc. sem a mai Magyarországról és annak helyzetéről...És ez végtelenül szomorú.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.05. 16:36:04

@ergé: de ez annyira egyszerű. Miért lenne eset? Attól még, hogy esetleg össze-visszabeszél még nem elmebeteg vagy, hasonló. Tudnék más nagyon ismert, volt-leendő miniszterelnököt mondani, aki csinált már ilyet. Akkor ő is elmebeteg?
Meg azért nem az az elmebeteg akire azt mondod, ennek is vanna ismérvei.

betyár (törölt) 2009.01.05. 16:36:44

@k|M:
Hát én csak arra akartam célozni, hogy a -suksüklők magukat nyilván nem az ostobák közé sorolják, mint ahogy magunkat mi sem, és hogy túl sok mindent varrsz az ostoba átlag nyakába: műveletlen, karrierista, lúzer, kreatúra, stb. Elég súlyos magában az ostoba is. Különítsük el az átlagostobát a feltörekvő ostobától, akiből még politikai kreatúra is lehet/lesz.

betyár (törölt) 2009.01.05. 16:40:03

@calam: Hát azért van egy borderline-kór nevű személyiségzavar, aminek GyF elég sok jegyét felmutatja, sajnos nem mindet:(( pl. öngyilokra való hajlam.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.05. 16:44:31

@betyár: aha, és ezt a tévéből lehet diagnosztizálni. De akkor miért volt baj, hogy a balosok évekig szajkózták, hogy OV azért nem jár a Parlamentbe, mert zárt osztályon van?

k|M · reakcio.blog.hu 2009.01.05. 16:48:22

@betyár: nekem édesmindegy hogyan nevezzük a politikai közügyeink intézésére alkalmatlanok seregét, a lényeg, hogy nem szeretnék 10 év múlva olyan országban élni, mint amilyenné a mostani zombihad formálta. Persze ez nem csak a közélet minőségétől függ, de a tárgy itt most éppen ez.

_astronaut 2009.01.05. 16:50:15

kM - lehet hogy én naiv vagyok, de nem szűkíteném okosokra és hülyékre a "választó jogot" a politikai életben, mivel minden csak megközelítés kérdése. A "Művelt ember a politikában" arányokon kell javítanunk.

Samott 2009.01.05. 16:51:37

@ergé: Pedig akkor mar tul voltak a szekhazugyon... ;)

k|M · reakcio.blog.hu 2009.01.05. 17:08:35

@_astronaut: politikai műveltség alatt én sem azt értem, hogy lexikonarcú embereknek kellene bennünket képviselni. Inkább értem ezalatt a fifikát, a józan ítélőképességet és észt, nyitottságot, kellő rugalmasságot, kommunikációs készségeket, emberismerő jellemet, minimális erkölcsiséget.

A nagy baj, hogy a közéleti szféra 90%-ban még ez sincsen, pedig ez minimálisan elvárható lenne.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.01.05. 17:11:22


en vedem az Orbant a Reakcion :)))

Orban egy interjuban azt mondta, hogy keri a FIDESZ- t tamogato ertelmisegieket, hogy vegyek tudomasul, hogy a part uzenetei a nagykozonseghez szolnak. Orban Viktort azzal lehetne maximum piszkalni, hogyha rakerdeznek : Elnok ur, ha partja hatalomra kerul, azonnal visszaallitja a tizenharmadik havi nyugdijat, es a tizenharmadik havi kozalkalmazotti fizetest ? Erre Orban azt fogja valaszolni, hogy igen, es aztan nem. Es akkor utana majd lehet oklot razni, hogy o is hazudott es be lehet majd irni blogokba
:)))
Vannak orszagok amelyekben aranylag oszinte kampannyal nyerni lehet, es Magyarorszag nem ilyen. Ennyi.

Kenguru 2009.01.05. 17:20:40

"Vannak orszagok amelyekben aranylag oszinte kampannyal nyerni lehet, es Magyarorszag nem ilyen. Ennyi. "

Jotunder:
Na ezzel assak a demokracia sirjat.
Ha a valasztopolgar azt latja hogy mindent mersekelt ero az ellenkezojet csinalja amit konkretan megigert, akkor majd jol megszavazza a szuperoszinte radikalisokat.

Akarjuk mi ezt?

Lehet 14.-ik havi fizetes nelkul is valasztast nyerni. Lehet beszelni ideakrol, nemzetrol, igazagrol, munkarol, magantulajdonrol.
Elvekrol, amibol leveztheoen lehet kesobb cselekedni.

De konkretan hazundi csak nagyon rovid tavon eri meg.
Hosszutavon a politikaban CSAK az oszinteseg mukodik.

CrL 2009.01.05. 17:22:52

@jotunder:

"en vedem az Orbant a Reakcion :)))"

akartam is kérdezni, hogy minden rendben?

barang 2009.01.05. 17:25:30

@calam: kedves calam, szerinted mit kene meg Ferencunknek csinalni, hogy emberi zavartsagat el lehessen ismerni? ez a az egyenlosdi, hogy akkor a zorban is, pont az a szellemi patopalsag amibe belerohadunk.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.05. 17:37:57

@barang: nem, pont nem ezt mondtam, Azt mondtam, hogy szerintem végtelenül egyszerű (primitív?) ez az érvelés. És nem azt állítom, hogyha az egyikre lehet mondani, akkor a másikra is, hanem azt, hogyha az egyiken megsértődünk, akkor a másikat miért fogadjuk el ténynek. Szeretik használni erre a kettős mérce szókapcsolatot.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.01.05. 17:42:11

Sok mindennek lehet nevezni Gyurcsányt - ezek nagy része akár még jogos is lehet - de vitathatatlan, hogy amit csinált, az racionális volt. Amikor kellett, hazudott, amikor fel kellett ébresztenie a szoci frakciót, hogy legalább ők ne dőljenek be a saját propagandájuknak, akkor megtette, amikor ejteni kellett az szdsz-t, akkor ejtette, amikor le kellett fújnia a reformjait, lefújta és így tovább. Elvtelen volt, hazug volt, gyáva volt - de végig racionális. Mert a következmények őt igazolták. Lehet, hogy politikailag hulla, de egy igen virgonc hulla.

Orbánnak eddig nem kellett olyan nagy dolgokban hazudnia, és amikor kellett (direkt nem kezdek szőlőbányázni), az sem volt annyira karaktergyilkos.

De amit Orbán csinál - a double talk-ról beszélek - az nem racionális. Olyan nincs, hogy minden fellépésen az aktuális közönség kedvencét adom elő, és mindnek beadom, hogy az az igaz, amit neki mondok és a többinek hazudok. Csak a bolond rulettezik úgy, hogy a pirosra és a feketére is tesz.

Nyilvánvaló, hogy az inaktív többség ellenében nem lehet választást nyerni, tehát nekik kell hazudni, általuk kell nyerni és végül őket kell átverni. Szerintem ez a racionális politikai stratégia.

Persze nyerni szerencsével is lehet.

wan2bee 2009.01.05. 18:14:18

Legnagyobb problemanak en azt tartom, hogy a jelenlegi helyzet nyilvanvalo zsakutca mindennemu fejlodest tekintve, es az orszagiranyitasnak meg csak kozeleben sincs senki, aki ezt felfogja, nemhogy tegyen valamit azert, hogy 10/15 millio ember buszken lehessen az ami. Ez a kilatastalansag szomorit el a legjobban... Pedig alapvetoen sok potencial van bennunk csak ezt az egesz politikusgardat tovestul ki kellene zavarni rakhalaszni valahova, ahol nincs rak...

Ács Ferenc 2009.01.05. 18:51:32

"de ezúton gratulálunk az e sorokat esetleg olvasó, konzervatív-liberális Szigetvári Viktornak, hogy újra a kormányfő szolgálatába állt. Nyilván mindennek megvan az ára."

Miért, mi lehet nagyobb szakmai feladat egy távolról vesztesnek tűnő helyzetből ismét fordítani? És minek vagy kinek nincs meg az ára?
Egyébként meg valóban sokszor lehetett neki gratulálni az elmúlt években, hiszen profi szakemberként számos győzelmet aratott. Gyurcsánynak pedig láthatóan van esze, hogy nem amatőrökkel dolgoztat, ha kampányokról van szó.

betyár (törölt) 2009.01.05. 19:07:08

@Kettes:

Meg ne sértődj, de kinek a szempontjából racionális GyF cselekvése? Ne mondd, tudjuk, a saját szempontjából. Na de mit várnánk el egy politikustól, ne adj Isten egy államférfitól? Legalább annak az illúziónak a megtartását, hogy nem kizárólag a hatalom megtartása vezérli, hanem esetleg közjó meg hasonlók is.

@calam:

Mi köze GyF kórosnak tűnő személyiségének Orbán esetleges zárt osztályon való tartózkodásához? Miért kell mindig mindent mindennel összepancsolni? Én ragaszkodnék ahhoz, amit leírtam, és én nem azt írtam, hogy a min. eln. személyiségzavaros, hanem, hogy egy bizonyos szindróma jegyei megfigyelhetők nála. A személyiségzavar nem nyirokmirigyduzzanat, amit elsősorban tapintással lehet megállapítani.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.01.05. 19:19:06

@betyár: Egész pontosan mit is vársz te el Niccolo legjobb hazai tanítványától? A közjó szolgálatát? Jó, hogy nem mindjárt világmegváltást. :))

betyár (törölt) 2009.01.05. 19:33:52

@Kettes:

Engem nem érdekel, hogy ki kinek a tanítványa, bár a hatalomtechnikai módszerei engem elsősorban a bolsevik technikára emlékeztetnek. Szerintem teljesen mindegy, hogy ő minek tartja magát, bár azt kötve hiszem, hogy M-t olvasott volna a gyakorlati tanár főiskolai szakon. Én arról írtam, hogy mik lennének a minimális elvárások: legalább csináljon úgy, mintha... A probléma, hogy GyF éppen ezt nem érzékeli, egész egyszerűen nem érti, néha az az érzésem, hogy nem is immorális, hanem amorális.

Azt meg engedd meg, de egy ilyen mondatot:"Egész pontosan mit is vársz te el Niccolo legjobb hazai tanítványától? A közjó szolgálatát?" nálunk boldogabb vidékeken le sem írnának, annyira abszurd:(( Szerinted mi mást kéne elvárnunk a Magyar Köztársaság miniszterelnökétől?

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.05. 19:49:53

@betyár: hogy talán ne ilyen szinten politizáljunk, hogy másokat elmebetegnek próbálunk lefesteni. Nem írom le mégegyszer, próbáld meg a kettős mérce előtti részt újraolvasni.

betyár (törölt) 2009.01.05. 19:58:38

@calam:

Milyen kettős mércéről beszélsz? Ha azt mondom , Józsi lop, Béla nem lop, akkor kettős mércét alkalmaztam? Na ne! Az nem lenne kettős mérce, ha azt írnám, hogy ha Józsi lop, akkor Béla is lop? Azért mert a Gyurcsi buggyant, miért kéne Ovit is buggyantnak tartanom? Bár csak zárójelben írom, én nem mondtam, hogy Ovi nem elmebeteg, tehát te alkalmazol kettős mércét és előítéletes is vagy, mert azt feltételezed, hogy én azt gondolom, hogy... undsoweiter, undsoweiter..

hcrules 2009.01.05. 20:25:40

Nagyon jó cikk! A helyzet persze már nem annyira... :(

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.01.05. 20:26:58

"OV-val nem lehet. Nem lehet vele választást nyerni,"

Lista, I. forduló:

1994 fidesz: 7,7%
1998 fidesz: 28,18%
2002 fidesz-MDF: 41,7
2006 fidesz-KDNP: 42,03%

Minden választáson nőtt a fidesz I. fordulós eredménye.
Én balfaszoknak tartom azokat, akik le akarják cserélni Orbánt.
NINCS KIRE B+, VEGYÉTEK MÁR ÉSZRE!

Kósa, mint favorit, mindig felmerül, de amint előre tennék katasztrofálisan legyalázná a baller média, mint Magyarország "legbunkóbb" politikusát, aki homokosozik, és DI félrebiccentett fejének titkait fejtegeti.

Ameddig a baller Orbánt el akarja távolítani, addig tudnunk kell, nekünk még mindig ő kell... sajnos/nem sajnos.

Hülye lenne a ballibbancs Orbán kifingását kívánni, ha biztos lenne abban, h vele nem lehet nyerni.

Én speciál pont emiatt a logika miatt kívánom, h a következő választásokig (legyen minél előbb!) maradjon gyurcsány doktor a nemzet orvosának szerepében. le ne váltsa gyurcsányt az mszp, mert gyurcsánnyal nem nyerhetnek!

Ti, pesszimisták, a népszavazás előtt is károgtatok, míg én bíztam. Nekem lett igazam.

Orbánnak sok hibaja van, nem vitás, de ez az "Orbánnal nem lehet nyerni" toposz, mi a faszra jó?
Ez pont olyan, mint mikor a fidesz mindent bírál, de nem mondja meg, hogy csinálná.

Na gyerünk elő a farbával! Ki, ha nem Orbán KI? KI? KI?

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.01.05. 20:58:41

@betyár: Az én minimális elvárásom, ha szabad ilyet mondanom, az lenne, hogy elolvasod a posztot, amiben kommentelsz. Ergé nevezte Gyurcsányt Niccolo legjobb hazai tanítványának.

"Szerinted mi mást kéne elvárnunk a Magyar Köztársaság miniszterelnökétől?" Hát én speciel co-payment bevezetését az egészségügyben, a szociális kiadások levágását, nyugdíjstopot és az autópályaépítések leállítását. Ha ez a közjó, akkor örülök, ha nem, azt is leszarom. Nem tudok mit kezdeni az absztrakciókkal. :)

betyár (törölt) 2009.01.05. 21:39:15

@Kettes:

"Kettes 2009.01.05. 19:19:06
@betyár: Egész pontosan mit is vársz te el Niccolo legjobb hazai tanítványától? A közjó szolgálatát? Jó, hogy nem mindjárt világmegváltást. :))"

Most én nem tudok olvasni, vagy ide tényleg Kettes vagyon írva?
Igen, ergé is írta ezt, de nem azzal a szándékkal, hogy Gyf-et mosdassa. Én erre a kísérletre írtam, hogy ez nem menti fel semmi alól a mi Fecónkat.

Invictus 2009.01.05. 23:29:15

Azért Churchillt is elzavarták az angolok, ahogy véget ért a II. vh. Ő egy háborús kabinet vezetője volt, úgy lehetett vért, verejtéket és könnyeket ígérni.

Zetek 2009.01.06. 11:50:58

Kedves Ergé! Churchillnek nincs sok köze a valósághoz. Persze gyakran idézik a Nagy-Britanniát tönkrevágó meccse kapcsán a véres és könnyes dumáját. Nagyjából ez volt az egyetlen ígérete, amit betartott. De azt nem tette hozzá, hogy elk..tam az I. világháborút, szeretek nagy lábon élni, de ahhoz már nincs elég lé itthon. A pártban röhögnek rajtam, normális körülmények között, még a kormányba sem vesznek be, így csak egy kisebb világégés, tehet újra miniszterelnökké. Nagyjából ez lett volna a hülye gyerek igazságbeszéde.
A mókus az "eredményesen" lefuttatott II. vh után elismeri, 1945 júniusában a birodalom biztonsági helyzete rosszabb, mint amikor átvette a hatalmat. S szeretett volna bár atombombát ledobni. Ügyes. Amúgy, ha az ideig óráig történő hatalmon maradás a siker egyetlen mércéje, akkor 1944 győztese egyértelműen AH. Hiszen Normandia után esélye sem volt már a győzelemre, de még majdnem egy évig kihúzta. Igaz még milliók elpusztultak, e logika alapján ez már nem tényező.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.01.06. 12:12:19

@Zetek:

Az alternatíva pedig az volt, hogy az angolok lefekszenek a németeknek. Tőlem gondolhatod, hogy akkor most jobb lenne, csak akkor legalább merd leírni, ne handabandázz összevissza.

phaidros 2009.01.07. 09:02:24

Le a kalappal, ergé.

phaidros 2009.01.07. 09:05:01

Szerintetek Sólyom László mögé nem sorakoznának fel tömegek, ha pártot alapítana?
süti beállítások módosítása