Miért nem lesz digitális forradalom?
2009. január 20. írta: dobray

Miért nem lesz digitális forradalom?

  Itt a digitális átállás, tavaly december elsejétől hazánkban is elkezdtek átállni a tévék. „A digitalizáció egyik legfontosabb következménye már jelen van az életünkben: eltűnik a műsorszórás és a telekommunikáció közti határ. »Televíziót« már mindenki indíthat, ha videofelvételeit felrakja a világhálóra" – írta például a Heti Válasz. 2011-ig ráadásul megszűnik az analóg adás. Megszűnik a frekvenciaszűkösség, éljenek a lebontott határok. Ezzel eddig nincs is baj. 

„Demokratizálódik a média, mindenki csinálhat magának tévét, rádiót. Pár év, esetleg évtized, és semmi szükség sem lesz médiamunkásokra, újságírókra. A nyomtatott sajtó és a rádió hamarosan megszűnik" - ilyen és ehhez hasonló hangokat hallani gyakran médiaszerte. Azonban az ilyen progresszivista nézetek, vagy inkább jóslatok több sebből véreznek. Már az internetnél is ugyanezt hangoztatták a felelőtlenség apostolai, akik örvendtek neki, hogy a világháló jogmentes övezet – persze ezt ők úgy fogták fel, mint a cenzúra hiányát. Aztán nem lett igazuk, a jog szép lassan fölköltözött a netre is, és kiterjesztette rá hatalmát – ennek megvalósítása elsősorban technikai kérdésnek bizonyult (a törvények végrehajtathatósága miatt).

 Persze üdvözlendő, hogy könnyebben kifejezhetjük önmagunkat, nehezebb elnyomni a második és sokadik nyilvánosságokat, és hogy az alternatív hangok is könnyebben eljutnak a Zemberekhez, a Társadalomhoz. Bár mintha például Kína esete árnyalná ezt a képet a letiltott honlapokkal.

 A meglévő infrastruktúrát és ismertséget viszont nem helyettesíti semmi. Hiába indíthatok ilyen-olyan nettévét, netrádiót, honlapot, ha nem nézi senki. És ha nincs pénzem, időm, energiám frissíteni. Egy meglévő adónak azonban nem olyan nagy erőfeszítés ezáltal is növelni saját közönségét.

 A hétköznapi emberek mint a főáramú média (az újságírók) által elhallgatott hírek, események és nézetek hírhozói csak korlátozottan működnek. Miért is? Mert az újságírót azért tartja a Társadalom, a Zemberek, hogy főállásban tájékoztassa őt a világ eseményeiről, ne kelljen neki munka után, mellett, alatt, helyett oknyomozni, utánajárni a Dolgoknak. Legyen, akinek ez a dolga, és veri az asztalt, földeríti a korrupciós ügyeket, sajtótájékoztatóra megy, és tájékozott annyira egyes témákban, hogy tudja, mit kell kérdezni.

 Persze, ez egy idealisztikus állapot leírása, sajnos a tulajdonosok sokszor nem ezért tartják az újságíróikat – de azért érdekes lenne, ha Mari néninek a ház előtti lócán ücsörögve összekapkodott pletykáira kellene hagyatkoznunk minden kérdésben. Ezért sem hiszem, hogy elfogadhatóak volnának az olyan szerkesztési elvek, amelyek az „elitújságírást” jogosulatlan nagyképűségnek, a bulvár- és pszeudohírek terjesztését, a celebek és valóságshowk előtérbe helyezését pedig „a Zemberek létező igényeinek kielégítéseként” fogják föl, mivel azok „erre kíváncsiak, mit csináljunk”.

 Ha az újságíró feladata a főállású tájékoztatás és utánajárás, akkor elsősorban az ő feladata a tematizáció is, annak eldöntése, mi fontos és mi nem. Persze visszacsatolásra szükség van, mindez nem jelentheti az emberek lenézését. A webkettes alkalmazások megjelenése, a cikkek – és elsősorban a publicisztikák – kommentálhatósága örvendetes fejlemény, a kommentelők párbajai csiszolhatják gondolkodásunkat, árnyalhatják a képet.

 Ezért aztán annak ellenére, hogy a maga a média által felfújt, gerjesztett, haszontalan pszeudo- és a bulvárhírek többszörös olvasottsággal bírnak, mint a valódiak, kell legyen, aki ellenáll az ilyen kísértésnek, és nem ezeket részesíti előnyben. Persze arányos mennyiségben lehet közölni „haszontalan” híreket  hogy földobják, színesítsék médiatermékünket (nem hiába hívják ezeket „kis színeseknek” – és ezek nem azonosak a bulvárhírekkel) – de uralni nem uralhatják el az egész médiát.

 A bulvárlapoknak ugyan megvan a maguk helye, de nem tartom jó dolognak, hogy az internetes hírportálok többségén is eluralkodnak a celebvilág érdektelen, időrabló hírei. Ezért olvasok szívesen hetilapot. Napilapot inkább kényszerből, mivel a mai magyar napilap-felhozatal csapnivaló. Pedig de jó volna egy tisztességes napilap!

 Már csak azért is, mert a bulvárosodás és az MTI kimásol-beillesztése, a virtuális aktatologatás elsősorban az internetes hírportálokat sújtja. A második azért, mert nincs elég ember, hiszen nem tudnak kifizetni annyi újságírót, szerkesztőt, aki saját anyagokat készít elfogadható mennyiségben – könnyebb hát néhány emberrel újrarendezni a máshol megjelenteket. Az első pedig azért, mert egy ingyen olvasható hírportálnál, netes lapnál minden egyes cikknél látja a szerkesztő, hogy mennyien olvasták – és felmérhető az is, a látogatók mennyi időt töltenek az oldalon. Ebben hatalmas lehetőségek rejlenek szerkesztési szempontból, ellentétben egy közéleti lappal, ahol megvan a kialakult arculat, és nem valószínű, hogy bulvárosodva többen megveszik azt. Ők a rájuk áldozni hajlandó, igényesebb célközönséghez szeretnének szólni. A netes szerkesztő pedig látja, hogy a pucér seggekről és a lemondó miniszterelnökökről (figyelem, a külpol rovatok kedvence) szóló híreket rengetegen olvassák, a külpolt pedig senki. A hirdetéshez viszont olvasottság kell, és így aztán jóval könnyebben megadják magukat a bulvárnak a netes médiumok, mint a nyomtatottak.

 Persze tisztelet a kivételnek, és annak, aki ezt stílusosan tudja csinálni – például mert akkora olvasótábora van, hogy nem szorul rá efféle trükkökre. Aki pedig új hírportál alapításából szeretne megélni, annak ugyancsak fel kell kötnie a gatyáját. Amiben még bízhatunk, az újságírók és más írástudók által második és sokadik műszakokban hobbiból készített oldalak, mivel ezek tényleg függetlenek – minthogy senki megélhetése nem függ tőlük. Meg a véleményoldalak. A „civil újságírás” hatalomátvétele és a blogok forradalma nem jött be, senkit nem érdekel Pistike webnaplója. A népszerű blogok írói többnyire a médiában dolgoznak – de ha nem, akkor sem saját szívük bánatát osztják meg a nagyérdeművel nap mint nap. Azt hiszem, mindebből látszik, az internet tele van kihasználatlan és rosszul kibontott lehetőségekkel (meg persze jól kezelttel is).

 Hiába csökken a minőségi újságírásra és a nyomtatott sajtóra vevők száma, hiszem, hogy ugyan visszaszorulnak, de el nem tűnnek a politikai-közéleti lapok (és portálok, médiatermékek). Persze, csökken a példányszám, de vajon Trianon után mennyi lehetett a példányszáma a lapoknak egy hét-nyolcmilliós országban, ahol sokan nem tudtak olvasni se?

 És ahogy elmaradt a nagy társadalmi forradalom az internet esetében – mégha hasznos dolog is az, és rendesen alakította a média, a tájékoztatás, a kommunikáció és az emberi kapcsolatok világát is – ugyanúgy el fog maradni a látványos forradalom a digitális átállás kapcsán is.

 A nyomtatott sajtó szerintem azért sem fog kimúlni, mert az újságot lehet olvasni a metrón is, a netet nem igazán. Jó érzés lapozni a papírt, a net viszont kicsinálja az ember szemét. A rádió sem fog kimúlni, mivel tévézni vagy olvasni a reggeli készülődés és vezetés közben nehézkes volna.

 Talán fura, hogy épp itt írom mindezt, de remélem, nem hal meg a minőségi nyomtatott újság és a rádió – internet és digitális átállás ide vagy oda. Írtam, hogy nincs baj a digitális átállással – de a technikai váltástól ne várjuk, hogy minden megváltozik. A nyomtatott sajtó és a rádió attól még nyomtatott sajtó és rádió, az újságírás pedig újságírás marad.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr85881820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

X Y kronosz óra 2009.01.20. 15:22:46

Jó hír, már a poszt felénél tartok.

bryan 2009.01.20. 16:49:54

Vajon tényleg van remény az offline médiának? Szerintem nem sok. Előbb utób jön a ténylegesen használható olcsó e-olvasó (azért nem e-book mert ennek felhasználása szélesebb körű lesz, mint a hagyományos e-booknak). Onnantól pedig már nem lesz sok értelme a nyomtatott sajtónak pl. A tv stb könnyen pótolható nettel, minden előnye megvan, a hátrányai viszont kiküszöbölhetők. Nem sok minden van ami megmenthetné a hagyományo médiát. A megbízhatóság, ellenőrizhetőség hosszú távon a web kettes média felületeken is működhet, mint az a wiki példája szemlélteti (nem bizonyítja, de azért nem olyan reménytelen a helyzet) Az oknyomozó újságírás, ami eléggé költséges, önkéntes alapon nehezen finanszírozható Mo.-n nagyjából amúgy is halott, a többiért meg nem kár, a kommentárokért, elemzésekért csak meg kell nézni különböző blogokat, mondjuk érdemes beszélni angolul, ha nem akarsz csak egy helyről tájékozódni, de ez nem nagy ár, ha összehasonlítod a Népszabó/Nemzet/tv2/retekklub tengelyben való vergődés kinálta szenvedéssel.való

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.01.20. 17:07:20

Nincs nagy oknyomozó újságírásunk, de nyomtatott sajtóban ott van pl. Bódis Andris (Heti Válasz). Szerintem a Wikipedia minősége nagyon hullámzó, én szeretem, ha valamit bárki szerkesztgethet - de ez nem online-offline kérdés persze. De ha egyszer télleg meghal a nyomtatott média, akkor én régi újságokat fogok lapozgatni. LAPOZNI szeretem, engem nem fog meg ez az e-book-dolog. De hát ha meghal, meghal, viszont szerintem ez azért még elég messze van. Aki nem egész nap a gép előtt ül, annak sokkal kevésbé magától értetődő a neten való tájékozódás. Évente készül egy felmérés az ország behálózásának állapotáról, évek óta évente kb egy százalékkal nő, és most negyven fölött van valamivel. Ebből kevesebben vannak a napi nethasználók. Persze ekkor kérdés a nethasználat - régen újságolvasó átfedés esetleges léte.

Aki szerint pedig a papírnál környezetvédőbb a net, annak ezt ajánlom:
www.inforadio.hu/hir/eletmod/hir-250814
Ahogy ön bekapcsolja a számítógépet, megnyitja a böngészőt és honlapokat tölt be, esetleg videókat nézeget az interneten, most pedig épp ezt a cikket olvassa, igencsak hozzájárul a világ szén-dioxid-kibocsátásához. Az internethasználat már többet árt a környezetnek, mint a repülőipar.

Samott 2009.01.20. 19:01:09

Ha mar digitalis atallas, errol (index.hu/kultur/media/atv6873/) nem akartok cikket irni? Ok, nem radio meg ujsag... csak TV, de szvsz milliardos panama. Es persze mindenki kussol, mert mindenki benne van. :(

Samott

bryan 2009.01.20. 19:47:52

dszg
Nekem alig vannak saját könyveim, 12 éves korom óta, viszont alig van olyan hónap, h ne vennék ki könyveket könyvtárból. Valószínűleg ezért lenne könnyebb elszakadnom a "valódi" megfogható fizikai adathordozóról.
"Persze ekkor kérdés a nethasználat - régen újságolvasó átfedés esetleges léte." Ebben mi a kérdés? A gazdagabbak,iskolázottabbak, többet olvastak régen is, most is. Előbb is lett netük. Ha valaki nem érdeklődik a közélet iránt, az valószínű, hogy a net hatására sem fog. Ha addig blikket olvasott, most sem a hvg.hu lesz a kezdőlapja.

szpal 2009.01.20. 22:08:47

@bryan: hát igen, azt az érzést nehéz pótolni, hogy felszállok a villamosra, és előveszem a táskámból az aznapi Nemzetet a balosok rosszalló, a jobbosok jóindulatú tekintetétől követve :)

Kenguru 2009.01.20. 22:53:32

"Az internethasználat már többet árt a környezetnek, mint a repülőipar."

Az internet tobbek kozt azert jo mert az ilyen dezinformaciokra ra lehet keresni, es sotetzold handabanda moge lehet nezni rogton.

Egyebkent a net nem a papir ujsagokat fogja kinyirni, hanem a hagyomanyos TV-t.

A net forradalma nem maradt el, hanem epp zajlik.

Avblogok "nem megbizhato" "szuretlen" "pletykaki" sokszor sokkal pontosabb kepet adnak a valosag igazi arcarol, mint az udvarias, hirdetoi erdekekkel es sajtojogaszokkal korlatozott mainstream media.

lynx (törölt) 2009.01.20. 23:20:35

Én azért olvastam ki könyveket a telefonomon. Ebben az is közrejátszott, hogy az adott könyvet nem lehetett megszerezni, de szerencsére fent volt a neten.
A tequilacat elég jó kis program. Kár, hogy pdf-et nem tud.

poisonborz 2009.01.20. 23:43:51

Bocs, de ahányszor azt az érvet hallom, hogy "a netet nem lehet buszon olvasni", "rossz a szemnek" elkap a nevetés, ez nagyon gyerekes érv - mivel technikai kérdésről van szó, tehát meg lesz oldva. Pár év, és lesz jó minőségű e-papír, vagy akármi más.

Ez olyan mintha 30 éve azt mondták volna, a telefon nem jó kapcsolattartó eszköz, mert a buszon nem lehet telefonálni.

Ugyanígy nincs értelme különbséget tenni a nyomtatott és az elektronikus/netes sajtó közt, egymást követő technikai lépésekről van szó, csak a hosszú átmenet miatt látjuk úgy, hogy különböző stílusokról lenne szó.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.01.21. 09:19:20

posionborz, a nyomtatott és az elektronikus/netes sajtó közt jelentős különbségek vannak. Egyáltalán nem ugyanaz, külön műfaj. Más szerkesztési elvek, egyidejűség kérdése, terjedelem kérdése, multimédiás megoldások...

Szpal, ez így van, de a Nemzettel azért én óvatosan bánok…

bryan, szépirodalmat én is jóval több könyvet olvasok könyvtárból, mint otthonról, de attól még…

lexikonokat, kézikönyveket el tudok képzelni neten, szépirodalmat nem. Amíg lehet, nem olvasok szépirodalmat interneten, főleg nem a main, ilyen szemromboló képernyővel (részemről a szemem nem viseli el egyszerűen), és úgy, hogy ülni kell a gép előtt, nem lehet vele járkálni, stb..

Samott, ez régi ügy, és már sokan kivesézték, nem igaz, hogy nem írt róla senki és hogy mindenki kussol róla.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.01.21. 09:24:14

@Kenguru: szerintem nem így van.

"A blogok "nem megbizhato" "szuretlen" "pletykaki" sokszor sokkal pontosabb kepet adnak a valosag igazi arcarol, mint az udvarias, hirdetoi erdekekkel es sajtojogaszokkal korlatozott mainstream media."

udvarias? hihi. a kurucinfót pl. nem korlátozzák sajtójogászok. Blogokat is emberek írnak, munka után. VAgy alatt. A legolvasottabb blogokat pedig újságírók csinálják, mint írtam. A kör bezárult. De nem a blogok ellen írtam, hanem a minőségi újságírás és a nyomtatott média mellett. Ráadásul senki nem olvas rendszeresen annyi blogot, hogy "sokkal pontosabb kepet" kapjon a valóség arcáról. A blogoknak lehet friss hangjuk, de szerintem összességében nem jobbak, mint a hagyományos sajtó.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.01.21. 09:26:08

Mondjuk úgy , hoigy a blogok hozzájárulnak a teljesebb képhez, de nem helyettesítik a hagyományos médiát.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.01.21. 09:38:13

www.hetivalasz.hu/cikk/0708/16348
7. évfolyam 31. szám, 2007.08.02
Jubilál a blogvilág, a honi internetes naplóírók pedig épp a műfaj frissiben megválasztott királyát ünneplik, ám egyre erősebb a blogszkeptikusok hangja is.

Kenguru 2009.01.21. 10:38:40

A Forumot blogokat kevebe cenzurazak. Meg.
Raadasul sok olyan sztori kiderul onnan, ami a sajtobol nem.

Szita Karoly pl. De monmdhatnam a Barandy csalad viselt dolgait, pl a biztositok u.n. kulcs-zaradekenak ugyet. stb. stb.

Eltiron72 · http://haragszom.blog.hu/ 2009.01.21. 13:32:45

Na, témánál vagyunk. Baromi sokat agyaalok ezen én is, de többé-kevésbé dszg-vel kell egyetértenem.
Viszont: gondolom, mindenki ismeri a sztorit a francia tudományos akadémiáról, akik 1900-ban megállapították, h 1950-re Párizs környéke képtelen lesz elég szénát termelni a lóvasutak számára...
Attól tartok, hogy a papírmédia igenis el fog tünni. Mi, harmincas-negyvenes mandrók még ebben a világban nőttünk fel, ahol természetes, h papírsajtót olvasunk a villamoson, de a gyerekeink már mobiltelón kapják meg a legfrissebb híreket, és némileg értetlenül nézik a faszikat a lepedőnyi napilapokkal.
És bizony én megtanultam szépirodalmat olvasni a képernyőn, mert egész egyszerűen nincs pénzem 3-4e ft-t fizetni egy papírkönyvért.
Gutenberg találmánya élt majd' 600 évet, de kénytelenek leszünk eltemetni.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.01.21. 13:41:42

Még a könyvek is? Amúgy könyvtárból is lehet olvasni. Nekem a netes adathalmazzal az a bajom, hogy virtuális. Nem hiszem, hogy kibírna párezer évet, mint némely papírnyomtatvány.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.01.21. 13:44:49

levéltári tapasztalat: ők is a papírban bíznak csak, nem a cd-kben, amiknek adnak pát évtizedet, oszt' jónapot,
hanem a papírban, de nem a mai savasban, hanem a régi rongypapírban... szóval gondban vannak ők is...

Eltiron72 · http://haragszom.blog.hu/ 2009.01.21. 14:27:21

@dszg: Na, ez jogos, De hidd el, ennek is meglesz a megoldása, esetleg ajánlanám figyelmedbe a fahrenheit 471-et...

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.01.23. 17:01:55

@Benei_Peter:

A napilapokkal nekem is bajom van. Amit a netről írsz, abban van igazság, de épp az említett elbulvárosodás ami engem taszít. Rendes újságírást meg csak teljes állású újságírókkal lehet csinálni, úgy érzem.
süti beállítások módosítása