A fideszes zsidó - műsorajánló
2009. május 25. írta: TuRuL_2k2

A fideszes zsidó - műsorajánló

  Ma este 9 órától játssza a Duna TV a Hajdú Eszter által rendezett A Fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció című filmet. Murci/szamárfül ajánlásával:

A két Gábor

Mindketten zsidók, és közéleti emberek. Vállalják, büszkék rá, nem takargatják.
Régi barátok, egyikük alapítója is az SZDSZ-nek - aztán belőle lett önkormányzati politikus - a Fidesznél. Ő a címbeli fideszes zsidó... Régi barátja, akikkkel Orbán győzelméig összejártak, a Szerencsejáték Zrt. elnöke,  Székely Gábor [SZDSZ-es delegáltként - még mindig, egy éve az állítólagos koalíciós szakítás után. Khm.]  Mindketten zavarban,  de őszintén vallanak sebeikről. Nehéz lehetett, pláne a kemerák előtt. Tiszteletreméltó nyíltság. Legalábbis kezdetben.

  Folytatás murci/szamárfül blogjában.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr191143427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.25. 22:13:42

nahát, ez a tóth család ez rendben van!
kicsiben és nagyban is így kell csinálni. ki az idegenszívű anyával a családból! :)))))

Az Olei Hagardom terroristái · http://en.wikipedia.org/wiki/Olei_Hagardom#List_of_Olei_Hagardom 2009.05.25. 22:18:43

"Mindketten zsidók, és közéleti emberek. Vállalják, büszkék rá, nem takargatják."

Ugyanezt magyarral/magyarként elmondva kinéz minimum egy pejoratív jobbos, mélymagyar jelző, de akár még a rasszistát is odagondolják néhányan.

Kenguru 2009.05.25. 22:27:31

Ez a film az ország politikaim megosztottságéról szól...na.
DE a törtétenben szereplő két ember nem azért érez maguk közt lövészárkot mert különböző politikát tartanak helyesnek.

Mindekettem egy-egy politikai-üzleti kör tagjai, amiben a elvek legfeljebb másodlagosak az biznisz előtt.

Az lenne az igazi, ha inkább civil emberek beszélnének erről.

osborne 2009.05.25. 23:19:53

szomorú sztori de nagyon igaz. és a legvége főleg, arról a bizonyos elmúlt eufóriáról.

Az Olei Hagardom terroristái · http://en.wikipedia.org/wiki/Olei_Hagardom#List_of_Olei_Hagardom 2009.05.25. 23:43:43


azért valamit észre kellene venni:

Amennyire ebebn tájékozódnom sikerült, trianon előtt a zsidóság sikeersen integrálódott a Magyar Királyság társadalmába. A problémák Trianon és a Tanácsköztársaság után kezdtek jelentkezni.

Ennek kapcsán érdems arról az apróságról megemlékezni - és ezt én eddig máshol leírva nem láttam - hogy a Trianon előtti ország etnikailg jóval sokszínűbb volt, magyarok, tótok, rácok, svábok, ruszinok, örmények stb. egymással való találkozása nem ment ritkaságszámba, a felnövekvő nmezedékek már eleve ilyen sokszínű környezetben szocializálódtak. Trianon után az ország etnikailg lényegében homogénné vált melyet (ezt a 2. vh csak tovább fokozta). Az így megváltozott szociokulturális környezet más szocializációt tett lehetővé.

Szóval akár amellett is lehet érvet találni, hogy a jellemzően balliberális zsidóságnak ki kelene állnia a jobboldal Trianon-nosztalgiája mellett.

smalladam 2009.05.25. 23:47:02

@Az Olei Hagardom terroristái: trianon nosztalgia helyett trianon emlékezet kellene, amellett meg ki kellene állnia mindenkinek.

Az Olei Hagardom terroristái · http://en.wikipedia.org/wiki/Olei_Hagardom#List_of_Olei_Hagardom 2009.05.25. 23:56:05

@smalladam:
@Az Olei Hagardom terroristái:

gondolkodtam milyen szót válasszak,
valóban nem a nosztalgia legjobb választás,
de nem is ez a lényeges része a mondandómnak

Kopiás Attila Steve 2009.05.26. 00:02:51

@Az Olei Hagardom terroristái:
Judapestre írt shadai tavaly erről:
http://www.judapest.org/trianon/

A sokszínűség és Trianon egy mondatban emlegetése nem véletlen, hogy ritkán fordul elő. Mai irredentáink nagy része ahol csak lehet kampányol a sokszínűség ellen és szeret abban az álomvilágban élni, hogy Magyarország a magyar nemzetiségűeké, ami ugye kb Szent István óta nem igaz, a legközelebb még pont trianonnál jutottunk az egynemzetiségű országhoz. Ha pedig három tankkal és két Toroczkaival sikerülne visszafoglalni az elcsatolt területeket azok jelenlegi lakosságával, akkor megintcsak meglepően sokszínű népességünk lenne. Na, ilyesmibe nem szeretnek belegondolni...

A másik oldal pedig az, aki alapvetően szereti vagy legalább elfogadja a sokszínűséget. Náluk viszont - kevés kivételtől eltekintve - nem a múlton kesergés szokott a fő vonal lenni, hanem hogy mit tudunk kezdeni a jelenlegi helyzettel. És akkor már nem Trianon szerepel a mondatban, hanem a határon túli magyarság helyzete, vagy komplexebben: az európai kisebbségek helyzete. Sarkítok persze, soha nincsenek tiszta oldalak, egy kérdésre három ember öt véleményt mond, de szerintem kábé ilyesmi.

A "jellemzően balliberális zsidóság" viszont szerintem fals kép. Valszeg az nagyon befolyásolja a zsidók politikai nézeteiről alkotott képet, hogy a saját maguk által is szénnékritizált Mazsihisz erős ballib kötődésű, illetve hogy a kormánypártok kommunikációjának nagyon erős vonala az ő megszólításuk. De ez nem a zsidóságról mond bármit is, csak a zelitről. Szubjektív benyomásaim szerint bőven vannak jobbos és pláne apolitikus zsidó-magyar identitású emberek, kulturális értelemben is, gazdaságilag meg pláne. A jobbos pártok eddig nem nagyon tudták megszólítani őket, a Miéppel-Jobbikkal való együttműködések nem a legjobb marketing. De ez a fideszről mond valamit, nem a jobboldali eszmeáramlatokról, pláne nem a jobbos zsidókról. Szerintem.

Az Olei Hagardom terroristái · http://en.wikipedia.org/wiki/Olei_Hagardom#List_of_Olei_Hagardom 2009.05.26. 00:11:55

@KA_Steve:

Hát spec nekem pl. a ma esti film kapcsán is
nagyon is úgy tűnik hogy a zsidóság jellemzően balliberális: ezzel nem párttagkönyvre, hanem szemléletmódra gondolok, olyan tekintetben mindneképp, hogy ha felmerül a jobboldaliság, akor rögtön besorol a többség a ballibsiség mögé - ahogy ez a filmben is látható volt.

tevevanegypupu 2009.05.26. 00:59:09

Lehet, hogy nem ertettem, de gozom sincs, hogy ez a film miert volt akkora attrakcio hogy meg dijat is nyert vele a rendezo.
Sajnaltam Seres Gabort es Lajost, probalkozasuk eleve kudarcra itelt abban a kornyezetben, ahova szeretnenek bekerulni vagy visszakerulni. Es a vegen a negy szekreny meretu "liberalis" nagyasszony elenken emlekeztetett meg a szocializmusban latott hasonlo asszontipusokra akik akkor is az emberi szabadsagert, testverisegert es egyenlosegert szonokoltak poros nepfronti helyisegekben. A Seres fele parbeszed -probalkozas ott magara hagyatva a negyvenek tanacsa elott rettenetes volt, ilyen irgalmatlan tarsasag koze beengedni sem lett volna szabad.Semmi nem valtozott es semmi nem kezdodott el.

Ara Jerezian 2009.05.26. 02:20:45

Bár prekoncepciózus, de jó film - a gondolatot, a célt, a leülést, a meditációt tovább kéne vinni. Beszélni kéne azoknak, akik még tudnak egymással beszélni, egyik és másik oldalról egyaránt, tabuk nélkül, stb. A Tóth-családot én kissé irreálisnak érzem - meg demagógnak, ha rájuk húzzuk a politikát, ui. valszín mélyebb családi okok, s nem ov megítélése miatt mentek szét.

suski 2009.05.26. 03:02:59

Micsoda undorító ez a Székely Gábor, te jó atya úristen! Azért sértôdik meg, mert a kedves pártját rossz szóval illette a "barátja"???? Gusztustalan egy féreg, ahogy a szája elé téve a kezét számonkéri a másikat, hogy hogy lehet fideszes. Micsoda ökörség ez, hogy zsidó nem lehet fideszes, meg az szdsz =zsidók. ??????????? Ami gondolom egyenlô az antiszemitizmussal, kivéve persze, ha ôk maguk állítják. Úgy beszél ez az ember az szdsz-rôl, mint valami dédelgetett kisdedrôl.

states 2009.05.26. 05:53:35

@KA_Steve: Ezt az ócska, recsegő szoci lemezt a Fidesz Jobbik együttműködésről már senki nem hallgatja rajtad kívül, legalább annyi fáradtságot vegyél. hogy látogass el a kurucinfora vagy a barikád.hu-ra, ahol rögtön kiderül, hogy ki kinek a szövetségese. A Fidesz-Orbán fikázás tölti ki ezeknek az oldalaknak a háromnegyedét, és ne gyere az önkormányzatokkal, mert annak semmi köze semmihez. Arról már nem is beszélve, hogy ugyan ki húz hasznot a széljobb létéből kezdetektől? Nélkülük sem 2002-ben, sem 2006-ban nem nyertek volna választást a szocik. Úgy kell nekik a Jobbik, mint mélytengeri búvárnak az oxigénpalack. Nélküle azonnal beáll a fulladásos halál...

Zetek 2009.05.26. 06:28:01

A történet csúcsa a "koncepciós" per a Bálint Közösségi Házban. A fiúk és a lányok előadják az összes előítéletüket.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.05.26. 06:50:10

@KA_Steve:
Ti aztán tényleg a jövőbe néztek, bazmeg. Jól belenéztetek a jövőbe akkor is, amikor Gyurcsánnyal úgy tíz évre visszavetettétek a gazdaságot. Arról nem beszélve, hogy a határontúli magyarság helyzetét az európai kisebbségek helyzetével keverni mekkora ökörség. A határontúli magyaroktól rettegtek, ez bebizonyítottátok 2005-ben. Európai kisebbségek alatt nyilván a többi zsidót értitek, mert más nem nagyon áll szóba veletek.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.05.26. 08:24:16

Az a szerencsétlen kiscsaj nagyon kész volt.
Sztem pár éven belül kinéz neki egy falc...

Teddypompom 2009.05.26. 08:30:35

Hát ez a film tényleg fontos kor és kórdokumentum.
Tisztelet a készítőinek.

A film második részének megértéséhez fontos adalék hogy a liberális anyukának a remek nevelési elvei eredményeképpen (én sosem montam meg neked hogy mit csinálj) az előző házasságából van egy drogos gyereke.
Erre tesz utalást a kislány, hogy ha anyámnál maradtam volna akkor úgy járok mint a testvérem.....
Mondjuk a mama barátnői köre is szép kis perspektíva egy fiatal lány számára,,,,,,olyan előremutató, kooperatív társaság aki annyi mindent akarnak kezdeni az életükkel.....

Hattory Hanzo 2009.05.26. 09:53:15

@Mr Falafel:

Jópofa dolgokat írsz, kár, hogy a valósághoz nem sok köze van. 2005-ben nem volt semmi, 2004.december 5.-én volt az ominózus népszavazás. Ahol konkrétan az bizonyosodott be, hogy a magyarországi szavazók elég magasról leszarják a határon túliakat.
1,5 millió savazó válaszolt igennel. Ennél jóbal többen szavaztak 2 évvel korábban a fideszre. Arról nem is beszélve, hogy én is igennel szavaztam, pedig ipari méretű rövidital elfogyasztása után sem biztos, hogy a fideszre tolnám az ikszemet. Nemmel körülbelül másik 1,5 millió szavazott, 5 millió el sem botorkált a szavazófülkéig. 8 millióból 1,5 millió, az nincs 20 százalék, vagyis 5 emberből 1 tartotta kardinális kérdésnek a határon túliak állampolgársághoz jutását. És akkor még nem beszéltünk a fidesz miniszterelnök-helyettesének nagyívű okfejtéséről, hogy szavazatot nekik, és 20 évig simán a jobboldal irányít. Vagyis picit lenézte határon túli testvéreinket, és rávilágított, Mikola István számára mit is jelent ez a kérdés.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.05.26. 10:16:34

@Hattory Hanzo:
Neked tökéletesen igazad van. A legtöbb vérzőszívű klerikálorbánista baszott elmenni, vagy egyszerűen beszart a 23 millió romántól, meg attól, hogy elveszíti az eü-ellátását és nyugdíját. Szégyen és gyalázat, ami akkor történt. Ettől függetlenül kár lenne tagadni, hogy a hatásos negatív kampányt Gyurcsányék csinálták. Ezért bátorkodtam megjegyezni Sztevének, hogy a határontúliakért ők semmit nem tettek.

a néhai papp jános 2009.05.26. 10:17:21

@Hattory Hanzo: rendes tőled, hogy igennel szavaztál, de amit írsz az tipikus ballib fehérzaj, porhintés. Retteg-e a baloldal a határontúliaktól, vagy nem? A válasz az akkori baller kampányban van, vissza lehet nézni. Az, hogy az emberek leszarják, ettől tény marad és ennek fényében még cikibb az akkori Nem kampány. Ha ennyire bagatell, miért nem hagyták a picsába inkább?

Hattory Hanzo 2009.05.26. 12:02:40

@Mr Falafel: @a néhai papp jános:

Maradjunk annyiban, hogy a "NEM" mellett kampányolni aljas és buta dolog szerintem. Ráadásul, ha pusztán taktikai szempontból nézzük, elképesztően nagy ökörség. Annyit kellett mondaniuk, hogy kurva jó ötlet, barátaim, tegyük a dolgunkat... Mikola kijelentése pedig azt jelzi, hogy hasonlóan tuskó megközelítés a jobboldalon is van. Plussz X millió szavazat tuti behúzva. Az is gáz. Szerintem.

remetebal 2009.05.26. 12:58:47

Adalék a két Gábor feszültségéhez:

orpheus.blog.hu/2007/06/26/015_1

Ilyen utalások ugyan nem hangzanak el a filmben, de ez ott vibrál a két ember közötti mediációban. (Mellesleg az MSZP-SZDSZ nyilatkozatban ítélte el ezért a bejegyzésért Sebes Gábort 209.85.129.132/search?q=cache:sqMhuAqHfZoJ:www.bp22.hu/vh/vh_2007_08.pdf+a+viseltes+cip%C5%91+a+jungi+%C3%A9rtelemben+vett+kollekt%C3%ADv+tudattalanban+semmilyen+trag%C3%A9di%C3%A1ra+nem+utal&cd=2&hl=hu&ct=clnk&gl=hu )

A filmben nem a vádaskodás szintjén is kiderül, hogy ki tekinthető liberálisnak és ki nem.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.05.26. 13:03:07

@a néhai papp jános:
Nincs olyan szar, amit a ballibről ne lehetne elmondani.
A nem-kampány gáz volt, de nem a HTM-ek ellen irányult. Sajnos, bemérték, hogy billeg az igeneke többsége, és azért álltak rá a nem-kampányra, hogy Ferit felhozhassák Orbány legyőzőjeként. Ez sikerült is nekik. Feri ráült csak a hullámra, ami szarság volt, de a hullámot nem ő csinálta. :(
Rövid távú céljuk volt. Azóta is az Magyarország fő problémája ki kitől venne el, ki kinek a mijét veszélyezteti. Az ország kormányozhatatlanná vált.

valójábannemberci 2009.05.26. 13:31:22

@Az Olei Hagardom terroristái: Úgy tudom, hogy Jeruzsálemben van egy Nagy-Magyarország tér.

Spartacus69 2009.05.26. 14:42:43

Üdv,
sajnos a tegnap este nem tudtam megnézni ezt a dokumentum filmet,és nem is találom a módját,hogy miként tudnám valahogy megnézni.Amennyiben valaki segíteni tud,hogy miként tudnám megnézni ezt a dokumentum filmet,úgy a segítségét előre is köszönöm.

suski 2009.05.26. 16:11:51

@Spartacus69:

http://tdyweb2.wbteam.com/FideszesZsido.htm

Spartacus69 2009.05.26. 17:30:33

@suski:
Nagyon köszönöm,mindjárt neki is látok a film megnézéséhez.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2009.05.26. 21:44:48

Nem tudom, nem bántja senkinek sem a fülét a nagyon durván előítéletes filmcím? Számomra kb.hasonlóan hangzik mint "A beszélő néger"

Az Olei Hagardom terroristái · http://en.wikipedia.org/wiki/Olei_Hagardom#List_of_Olei_Hagardom 2009.05.26. 21:46:22

@Karmadealer:

esetleg zsidó szájból lehet ez előítéletes - ahogy a filmben ez meg is mutatkozik

heima (törölt) 2009.07.16. 15:48:27

hát megnéztem, nagyon jól bemutatja a film a magyar zsidóság minden nyomorát. hihetetlen hogy bírnak nonstop parában élni.

vladtepesch 2009.07.16. 16:13:05

Mikor lesz már valami hír a Zsideszes fidókról?
Mindkét figura szép példája fajtájuknak, nincs nekik otthon tükör?

vladtepesch 2009.07.16. 16:23:50

Gyurcsánynak soha nem volt fikarcnyi esze sem. Pedig példát vehetett volna kedvencéről, Tony Blair-ről. Az angolok - sunyi, de rohadt racionális népség - rég rájöttek, hogy a harc már a JÁRULÉKFIZETŐ-kért megy!!!Ezért nyitották meg a munkaerőpiacukat, mert az ott dolgozó oda fizeti a nyugger stb.járulékotis - eltartva a brit nyuggert igen jó életszínvonalon!!! Hát ezért nem lett volna szabad - ha másért nem, hát angolos megfontolásból - elutasítani a határon túliakat, nemcsak a magyarokat, de bárkit, aki jönni akar - legfeljebb itt marad oszt jól elmagyarosodik - a Belső-Magyarországon élő népességnek legkevesebb 2/3-a úgyis elmagyarosodott korábbi idegen, Pestnek meg 95%-a - látjátuc feleim mik vogymuk?
süti beállítások módosítása