Konzervatív-liberális baloldali
2009. augusztus 12. írta: TuRuL_2k2

Konzervatív-liberális baloldali

  Ha nincs a mai Index-cikk, valószínűleg lemaradok a Népszabadság Online-on a hétvégén megjelent Szigetvári Viktor-interjúról. Kár lett volna. Sok egyéb finomság (MSZP-tagság, történelmi feladat, etc.) mellett talán ez a legérdekesebb rész az interjúban:

NOL: A baloldal megmentéséről beszél, miközben piarista neveltetést kapott, 1998-ban még a Fideszre szavazott, diplomamunkájának konzulense pedig Navracsics Tibor, a Fidesz mostani frakcióvezetője volt. Önmagát konzervatív-liberális értékrendűnek mondja. Ehhez képest 2009-ben belép az MSZP-be.

SZV: Nem dolgoztam volna az MSZP-nek, ha meggyőződésem nem kötne a magyar baloldalhoz. Legyek bár konzervatív-liberális, ha egy országot álmodok magamnak, az egyértelműen közelebb áll az MSZP jobb pillanataiban sugárzott víziójához, mint ahhoz, amit a Fidesz képvisel. A 21. században az úgynevezett baloldaliságról nem üresen szónokolni kell, hanem onnan építkezve kormányzóképes alternatívát mutatni.

  Konzervatív-liberális, magyar baloldali meggyőződéssel? WTF?

  A kormányzóképes alternatíva miféle konzervatív-liberális értékeket mutatott fel az elmúlt bő 7 évben, ami legitimálta Szigetvári szemében saját szerepvállalását? A 13. havi nyugdíjat? A választási kampányra kalibrált ötéves adócsökkentési programot? Az áfa-rendszer opportunista, de legalább jó drága piszkálását? A tüntetők elleni rendőri erőszakot, majd az azt követő minek-mentek-oda vállvonogatást?

  Minden baloldali konzervatív-liberálisnak küldeném Szigetvári pártbeli ajánlója, Wiener György művét: Értekezések a materialista történetfelfogásról.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr441304850

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Népi írók, urbánusok, konzervatívok, emberek - A Bertalan-rendszer; Erdély 2009.08.14. 10:25:24

1. ábra Most fog elkezdeni bonyolódni a továbbgomb után.  2. ábra   A nép se nem jobb, se nem baloldali. Va...

Trackback: Liberális konzervativizmus 2009.08.13. 12:22:24

A tegnapi Népszabadság terjedelmes interút készített Szigetvári Viktorral, Bajnai gordon egykor volt Fidesz-szavazó kabinetfőnökével. Már eleve egy durva oximoronnal nyit a cikk: „bár magát liberális konzervatív értékrendűnek va...

Trackback: Magyarország kirablása 2009.08.13. 12:18:33

"Az államunk - intézményeivel, költségvetésével, törvényhozásával - átállt a globális tőke oldalára. A magyar kormány tagjai a globális tőke helyi rezidensei, akik a saját tőkeérdekeik mentén mintegy kiszolgálják, előkészítik a terepet...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

f.m.j. 2009.08.12. 12:47:50

NEkem abból van elegem, hogy mindegyik "álmodik magának egy országot", próbálja a saját képére formálni, mert amilyenek ők, az jó ennek az országnak...

Nincs arra szó, hogy mennyire lázad bennem az ellenkezés, hogy ez mennyire nincs így...

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2009.08.12. 13:05:11

pedig az álom az élet megrontója

ufó - a keményvonalas egzisztencialista 2009.08.12. 13:06:59

" Szigetvári az Indexnek azt mondta, hogy párttagsága egy biankó csekk. Amit ha bevált, akkor politikus lesz, ha pedig nem vált be, akkor nem. "

tök egyértelmű a fika-mester
nem kell itten bonyolítani, bazz :)))

tewton 2009.08.12. 13:07:02

kormányzati pozícióban, vagy legalábbis a mindenkori hatalomba betonozva (mert ki _nem_ eshetnek a parlamentből) én is szívesen álmodoznék.

"kormányzóképes alternatívát mutatni" :) ártatlanul, virágszedés közben, miközben az acsarkodó náci Fidesz mindenáron a hatalmat akarja megkaparintani...

azt hiszem, az úriember konzervativizmusa kb. annyi, hogy "jóban vagyok a faterommal, mert már nem vagyok az a fiatal lázadó, mint 16 évesen".

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.08.12. 13:07:58

Mégcsak meg sem magyarázza, hogy ez hogy passzol össze. Nem kell szeretni a Fideszt, de attól még az MSZP karjaiba sem kell esni. Volt régen egy cikk asstem az MN-be, rövid szösszenet, 1994 körülről, egyszer megkeresem, az volt a címe, hogy "A szalonképes konzervatív". Na, Szigetvári az.

Ravasz Cugel 2009.08.12. 13:09:58

Felsorolta a jelentősebb hazai politikai irányzatokat, hogy ő mindegyiket vallja. Ez olyan muzulmán-katolikus-buddhista vallású kiscsákó.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.08.12. 13:12:09

Wiener Gyorgy muvenek ajanlojabol:

"Ez a megjegyzés azonban azt is jelenti, hogy nem fordulhatunk szembe a globalizációval; a szocialista perspektívákat világméretekben kell érvényesítenünk, nem pedig a nemzetállamhoz való visszatérést hirdető, bár szintén nemzetek feletti szinten szerveződő antiglobalista mozgalmakban."

Itt a feladat! Ujabb nekifutas, hogy a vilag holnapra nemzetkozive legyen!

jan 2009.08.12. 13:15:03

Szerintem arról van szó, hogy amit Szigetvári Viktor szeret és tud csinálni, azt a jelenlegi választékból az MSZP-ben tudja megvalósítani. SZDSZ már nincs, Jobbik nyilván nem jön szóba, Fideszbe meg aligha vennék fel kampánygurunak. Marad az MSZP. Szerintem is necces persze ez alapján pártot választani.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.08.12. 13:16:56

@jan:
Ebben az esetben viszont nem meggyőződése van, hanem lehetősége. :D

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.08.12. 13:18:27

@jan:
"Jobbik nyilván nem jön szóba, "

Ugyan mar, Viki egy igazi profi, ad o mindenkinek tanacsot, aki megkeri ra. Vona Gabor is teszi a dolgat, mint Feri.

jobbik.hu/sites/jobbik.hu/down/EFOTT2009Jobbik-kiadvany.pdf
5. oldal, masodik hasab kozepe.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.08.12. 13:42:30

@TuRuL_2k2: Emlekszel James Carville-ra Clinton valasztasi gurujara ? O most mi volt ? Konzervativ ? Liberalis ? Siman csak a vilag legjobb valasztasi tanacsadoja. Gondolom egy ido utan azonosult is valamennyire a kuncsaftjai nezeteivel (es a kampany alatt osszeszurte a levet az ellenoldali valasztasi tanacsadoval, mar van ket gyerekuk). Mindenki Carville akar lenni. Szigetvari is. Mert jo dolog valamibol a legjobbnak lenni, ha valakinek tehetsege van valamihez.


Szigetvarit rajtakaptak azon, hogy turta az orrat. Tudod kikre jellemzok, hogy allandoan piszkalnak valamit ? Az Attention Deficit Hyperactivity Disorder-esekre. Akik nem unintelligensek, sot, csak hat kicsit furak tudnak lenni. Tudod kicsoda a legismertebb amerikai ADHD ? Probald megguglizni. Erdekes mi ?

Tehetetlen Dodó 2009.08.12. 13:44:40

Ez a csávó annyira szalonképes konzervatív-liberális, hogy nem is értem, miért nem ő a Reakció főszerkesztője?

Tehetetlen Dodó 2009.08.12. 13:47:30

@jotunder:
Szigetvári is zseniális tanácsadó, csak mert túrja az orrát?
Még nagy karmester lehet a maszopban, kis Orrtúró Toscanini.

heima (törölt) 2009.08.12. 13:48:20

@jotunder: csak az a baj, hogy szigetvári kurvára nem ért semmihez. egyetlen sikerét a választások előtt kiszórt párezer milliárd mogyinak (és ígéretének) köszönheti, nem a zsenialitásának. nem is ment a "szaktudásával" semmire 08 tavaszán.

vattafák 2009.08.12. 13:51:46

jó, ne legyünk rosszhiszeműek.

nem azt írja, baloldali, hanem hogy a baloldalhoz köti a meggyőződése. jól illusztrálja ezt a következő mondat: "közelebb áll az MSZP jobb pillanataiban sugárzott víziójához, mint ahhoz, amit a Fidesz képvisel"
rugaszkodjunk el a bal/jobb minősítésektől, ha elsőre nem érthető.

az én olvasatomban ez annyit tesz: a fidesz (általa látott)jövőképe jobban taszítja, mint hogy meggyőződése (konz-lib.) ellen dolgozzon.
egyéni ízlés kérdése, hogy kit mi vesz rá, hogy meggyőződésének ellentmondó válaszokat támogasson...

szóba jöhet az a verzió is, hogy fiatal korára való tekintettel némileg bizonytalan az önismerete.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.08.12. 13:59:19

@vattafák:
A Fidesz egyszeruen nem konzervativ-liberalis Szigetvari szerint. Az MSZP pedig az.

Emlekeztetoul: a konzervativ-liberalis az a politikai ideologia, amelyik moralisan konzervativ (sokszor meggyozodeses vallasossag jar vele, de minimum az erkolcsok hangulyozasa), gazdasagilag viszont liberalis (szabadkereskedelem, alacsony adok, allam nem szol bele az uzletbe). A tortenelmi polgarsag ideologiaja ez.

Szigetvari Viktor szerint ezt kepviseli hitelesebben az MSZP, mint a Fidesz.

Anelkul, hogy a ficko hatteret jobban ismernem (hasonlo figurakat lattam eleget), le mernem fogadni, hogy Szigetvarinak baloldali polgari, esetleg kommunizmussal kacerkodo felmenoi vannak. Nagyon gyakori volt a ket vilaghaboru kozott, legismertebb elo kepviseloje Vitanyi Ivan.

Diocles 2009.08.12. 14:04:50

@TuRuL_2k2:

Szigetvári nyilvánvalóan valamiféle üzleti vállalkozásnak látja az MSZP-t, amiből jól meg lehet élni, megjegyzem ebből nem különbözik a többi gyurcsányista szocitól (Ficsor, Molnár, stb.)

De az interjúnak van ennél egy SOKKAL FONTOSABB része szerintem, amelyben kvázi hadat üzen a régi MSZP-nek.
Amikor hősi halottakról beszél, akiknek már rég vissza kellett volna vonulniuk. A neveket könnyen be lehet azonosítani, egyértelmű, hogy kikre gondol szerintem.

Ez megérne egy komolyabb elemzést is szerintem, méltatlanul elhanyagolták ezt az interjút az uborkaszezonban, pedig Szigetvári eme elszólása azt mutatja, hogy nagyon komoly feszkó van a szociknál.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.08.12. 14:08:06

@jotunder:
Látom, a pszichológiához is úgy értesz, mint más egyebekhez. Harminckét tucat okból lehet az orrot túrni, ebből 3-4 tucat valamilyen mentális zavarra utal. Az ADHD ebből egy. Az orrtúrást elsősorban nem az ADHD-hoz köti a tudomány.

Diocles 2009.08.12. 14:10:14

@Diocles:

ja, és persze majd Szili, Lamperth, stb. (szerintem joggal) mondhatja majd Szigetvárinak, hogy kisfiam, én ugyan nem végeztem politológiát, meg Navracsics sem volt a konzulensem, sőt, még konzervatív-liberális sem vagyok, ellenben ebben a pártban vagyok 30 éve, és ki a fax vagy te, hogy megmond, hogy kinek kell visszavonulnia és kinek nem?!

figyelem! ne azt nézzük, hogy kinek lenne igaza egy ilyen párbeszédben, hanem azt, hogy kinek adna igazat a szoci párttagság!
Szigetvári-Biberach-nak és Ficsornak, avagy a régi elvtársaknak?
mert az összecsapás szerintem már nem sokáig várat magára.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.08.12. 14:15:58

@heima: Orban Viktornal jobb beszelokeju embert en meg nem lattam. Es megvertek a vitaban 2006-ban. En azert azt gondolom, hogy valakik akiknek az lett volna a dolga, hogy segitsenek Orbannak, hogy keszitsek fel a vitara Gyurcsannyal szemben csunyan elbaltaztak valamit. Meggyozodesem, hogyha Carville all Orban mogott, akkor siman nyeri a valasztast. Ez egy szakma. Nekem az az erzesem, hogy ezt a szakmat Magyarorszagon nem csinaljak jol. Nem azt mondom, hogy en jobban tudnam csinalni, en egyaltalan nem tudnam csinalni, hanem azt, hogy nem jokepessegu es felkeszult emberek csinaljak. Sem ezt sem sok mas szakmat. Ez baromira nem konzervativ-liberalis-baloldali-mitomenmilyen ugy. Igen, ez a maniam :)))

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.08.12. 14:21:44

A MrFalafel=RavaszCugel=qqrdstvagymi ize mindenkire ra van gyogyulva, vagy csak az en charme-omra gerjed ?
Megneztem az internetes szabalyozast, es eleg vilagosan le van irva, hogy a cugelek kizarolag heima kollega reszortjat kepezik, ugyhogy a tovabbiakban az egesz problemakor az ove. Koszonom.

heima (törölt) 2009.08.12. 14:25:09

@jotunder: azon a vitán igencsak látszott, hogy felkészült fletó viktorból. és igen, nem a kampányguru zsenialitásának, hanem inkább a titkosszolgálatoknak érdeme ez szvsz. pár telefonlehallgatás ezaz oszt jónapot.

semmit nem ér az a tévévitagyőzelem, ha nincs mögötte a mogyi (áfa-csökkentés, 5 éves adóprogram, látványberuházások, nyugdíjemelések stb) ami elhiteti hogy megy a szekér.

A kampány csak a máz, amit persze lehet rosszul is, jól is csinálni, de nem ezen fog múlni a történet.

vattafák 2009.08.12. 14:29:11

@Doomhammer: az mszp-t baloldalinak titulálja ("Nem dolgoztam volna az MSZP-nek, ha meggyőződésem nem kötne a magyar baloldalhoz"),
a fideszt nem pozicionálja, tehát elfogadja a kérdésben definiált állapotot, amelyben a konz-lib. attitűdöt a maszoppal ellentételesnek ítéli ("Önmagát konzervatív-liberális értékrendűnek mondja. Ehhez képest 2009-ben belép az MSZP-be").

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.08.12. 14:29:38

@jotunder:
Idegesnek tűnsz, biboldó. Általában csak akkor talállak meg, mesüge, ha ökörségeet beszélsz. Amíg nem voltam, addig örülhettél, mert nem csesztettelek. Ahogy látom, nem én vagyok az egyetlen, akinek feltűnt, hogy egy aluliskolázott, ám roppant nagy pofájú barom vagy. Ezt feloldani azzal, hogy minden, téged basztató nicket nekem tulajdonítasz, nem lehet. Ennél már is ütősebb, ha a családomat kezded basztatni. Hogy van a húgom?

ufó - a keményvonalas egzisztencialista 2009.08.12. 14:29:52

aha
Ámerika..., há' persze!
az az a klassz hely, ahol hamburgerből van a kerítés meg kóla fojjik a csapbúl, ugyika? :)))
szuper egy hely lehet, remélem, a fika-májszter elvezet minket oda, én vakon is megbízok benne, mer' ő olyan ügyi meg már oly sok mindent tett le az asztalra, hogy csak na

Pumalyos 2009.08.12. 14:33:52

Fletó is így kezdte, ő is komoly elméleteket gyártott. Kicsit sokat, túl gyakran. A politika "nehéz" terep. Itt nem elég csak úgy meggazdagodni és a hatalmat akarni, itt el kell játszani, hogy az illetőnek elvei és céljai is volnának. Hét plusz négy év után ez valóban nem könnyű. De mekkora választék? Kiss Petyához, Szili Katához, Ficsor Ádikához képest ez még lehet akár versenyképes is.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.08.12. 14:35:49

@heima: jaj ne hulyeskedj mar. semmivel sem tudta igazan meglepni, egyszeruen a Gyurcsanyt felkeszitettek, az Orbant meg nem.

Magyarorszag ellen 2005 tavaszatol folyt tulzott deficit-eljaras, ami egy nyilvanosan elerheto informacio volt, es ezt valahogy nem birtak hasznalni a kampanyban. En ugy lattam, hogy Orbanek nem akartak a koltsegvetessel foglalkozni. Azt gondoltak, hogy az egy bonyolult dolog, es az emberek nem fogjak megerteni, majd kitalalnak valami erdekesebbet. Ott voltam Gyurcsany MTA-s performance-en 2005 oszen, ami ugye teljesen nyilvanos volt, es onnan nekem azonnal az jott le (ezt le is irtam, megkeresheto), hogy itt surgosen csokkenteni kell a deficitet es kb. annyival amennyit utolag mondtak. Nem voltak itt olyan szornyu nagy titkok. Nem akartak ezen a palyan jatszani. Volt olyan erzesem, hogy ez egy hallgatolagos megegyezes volt a felek kozott, hogy a deficit nem palya. Igy utolag teljesen erthetetlen az egesz.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.08.12. 14:44:27

" Téved, aki azt hiszi, hogy nekünk a Fidesz mintájára ellen médiabirodalom, ellen ál-civil világ, ellen ál-független érdekképviseletek kellenek. "

1. Nem teved. 2. Szigetvari Viktor tudja a legjobban mennyire nem.

Valasztasi szakerto nem foglalkozik a kormanyzokepes baloldali alternativa dumcsikkal. Valasztasi szakerto azzal foglalkozik, hanyan hinnek el, hogy Orban egy struccal csalja a feleseget. Foleg most. A Labour szakertoi kifele a kormanyzo kepes munkasparti alternativarol hablatyoltak befele pedig arrol, hogyan lehetne valami jo ki szexbotranyt epiteni gerillamarketinggel.

érdektelen 2009.08.12. 14:47:12

Kicsit rosszkor lépi ezt meg. Vagy kivárják azt a következő 4-8-12 ínséges esztendőt, és addig beépül?

De lehet még prózaibb oka is az egésznek. Pénz van ott. Sok. És csak most.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.08.12. 14:53:06

@vattafák:
"amelyben a konz-lib. attitűdöt a maszoppal ellentételesnek ítéli ("Önmagát konzervatív-liberális értékrendűnek mondja. Ehhez képest 2009-ben belép az MSZP-be")."

Igen, de ez az ujsag kommentarja (a riport fejeben).

Szigetvari Viktor ezt mondja:
"- Nem dolgoztam volna az MSZP-nek, ha meggyőződésem nem kötne a magyar baloldalhoz. Legyek bár konzervatív-liberális, ha egy országot álmodok magamnak, az egyértelműen közelebb áll az MSZP jobb pillanataiban sugárzott víziójához, mint ahhoz, amit a Fidesz képvisel."

Vagyis az MSZP vizioja inkabb megfelel egy konzervativ-liberalisnak, mint a Fidesz vizioja, mondja Szigetvari.

Fenntartom az allitasomat, hogy a "konzervativ-liberalist" itt a baloldali polgari maszkolasara hasznalja fel (leven a "baloldal" most nem tul nepszeru). A baloldali polgarsag azonban nem konzervativ-liberalis, erdemes a '30-as evek Magyarorszaganak polgari vitait elolvasni, amikor ezeket a kifejezeseket meg helyesen hasznaltak.

heima (törölt) 2009.08.12. 14:55:10

@jotunder: nem hülyéskedek, szerintem nagyon jól fel volt készítve a viktor, meg a fletó is, abból hogy miből készítették fel viktort :)

senkit nem érdekel a túlzott deficit-eljárás, ha tele a buksza, 2006 telén egy szaros fax jobban érdekelte a jóképességű népet meg a PMet, mint az hogy másodjára baszta vissza az EU a konvergenciaprogramot. Ez a tudni lehetett előre tipikus bizonyítványmagyarázás, nekem ezt ne. Emlékezz a vitára, elnök úr vonja vissza, nem lesz itt receptfelírási díj stb. Hazudtak a közvéleménynek (akiknek különösen lehet, hiszen nem képzettek), az EUnak (trükkök százai), most télen még az IMFnek is megpróbáltak, szerintem azért vágátk ki fletót, mint macskát szarni. A vérfüggetlen értelmiség meg tapsolt nekik, a hiányt meg majd kinövekedjük meg majd az EU pénzek.

"Volt olyan erzesem, hogy ez egy hallgatolagos megegyezes volt a felek kozott, hogy a deficit nem palya"

Én olyasmire emlékszem, hogy Orbán volt a válságriogató hamis apostol, Varga Mihály az ő hű szolgája (www.fidesz.hu/letoltes.php?letoltesid=205 2005 nov)

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.08.12. 14:57:54

@heima: A deficit nem volt valasztasi tema. Az volt a tema, hogy ki ad meg tobbet, meg annal is tobbet, es foleg legtobbet.

Google 2009.08.12. 14:59:00

@jotunder:

Szerintem Heima egyáltalán nem hülyéskedik. Készíthette volna fel Bárki Gyurcsányt, ha nem állt volna mögötte az öt éves adócsökkentési törvény, az áfa-csökkentés, a mindenféle poliszok ígérete.
Kár lenne a Szigetváry-félék teljesítményét felturbózni, egy komolyabb számonkérésnél összetöpped az egész tudomány!
Viszont az orrát tényleg művészien túrja.

heima (törölt) 2009.08.12. 15:01:54

@jotunder: nem emlékszel a fideszes riogatókampányra? annyit riogattak hogy a végén tényleg válság lett és fletó csomag 1.0!

Nem igazán emlékszem semmilyen konkrét ígéretre egyik párttól sem, itt olyanokra gondolok, mint P 100 napos hülyesége.

Diocles 2009.08.12. 15:05:27

@jotunder: "Ott voltam Gyurcsany MTA-s performance-en 2005 oszen, ami ugye teljesen nyilvanos volt, es onnan nekem azonnal az jott le (ezt le is irtam, megkeresheto), hogy itt surgosen csokkenteni kell a deficitet es kb. annyival amennyit utolag mondtak."

de még ez nem akadályozott meg abban, hogy támogasd Gyurcsányt, nemde?

ha még téged sem tudott meggyőzni az, hogy már előre láttad az elkúrás nyomait, jeleit, következményeit, akkor patásOrbán hogyan tudta volna meggyőzni Mari nénit, aki épp várta a megemelt nyugdíjat - hitelből... ?

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.08.12. 15:06:03

@Google: Az osszes lehetseges igeretek es az afa-csokkentes utan a Szonda Ipsos-nal is a FIDESZ vezetett. A Gallup a nagyeskut tette volna le, hogy Orbanek nyernek. Orbanek nem hittek a szemuknek, hogy megint veszitettek.

heima (törölt) 2009.08.12. 15:06:46

@Diocles: tegyük hozzá, hogy már az is rém kellemetlen, ha valakinek (akinek ez a szakmája) Fletó kell ahhoz, hogy rájöjjön h épp csúnya elkúrás van folyamatban:)

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.08.12. 15:07:59

@heima: 2002-ben igertek igazan fut-fat. 2006-ban csak siman eletszinvonalemelest, es a FIDESZ kitalalta, hogy negy evvel azelott jobban eltek, ahelyett, hogy azt mondtak volna, hogy masfel ev mulva rosszabbul.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.08.12. 15:09:39

orrtúrás? egy német ha valamiért megveri a gyerekét, az az orrtúrás. vajon miért, kikhez köti ezt a szép szokást? igen, mindenki szépen eltalálta, azok túrják az orrukat! :)

heima (törölt) 2009.08.12. 15:09:39

@jotunder: nem kevered 2002-vel?

2006-ban vizslafaxal, mikola doktorral, köznevetség tárgyává vált rosszabbulélünkmintnégyéve reklámmal meg kormányzati pénzszórással telt a tavasz, nem fidesz-örömmeneteléssel.

bz249 2009.08.12. 15:10:15

@jotunder: mert a kilátástalanság, az hogy nagy erőkkel megyünk a szakadék felé az nyilván nem számít. A stewardess kihozta a pezsgőt meg a konyakot ez a lényeg... az, hogy a repülő zuhan az a pilóta baja mit foglalkozzak vele.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.12. 15:10:36

@Mr Falafel:

nekem te tűnsz idegesnek büdös náci.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.08.12. 15:11:52

@heima: Az elkuras 2005 oszen mar regen folyamatba volt helyezve. Mindazonaltal, Magyarorszagon csak es kizarolag ujabb es megnagyobb elkurasok igeretevel lehet nepszeruseget szerezni. Ez ma is igy van.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.12. 15:12:26

és jelzem, a reakció egy nagy lószart konzervatív. Ha az lenne, nem engedne náci söpredéket a környezetébe.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.08.12. 15:14:52

@jotunder: amit írsz, tökre irreleváns. "Liberális vagyok, de úgy gondoltam, értékmentes a kampánytanácsadás. Elszegődtem Hitlerhez, a szakma az szakma".

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.12. 15:15:29

@heima:

nem, a fidesz nem válsággal kampányolt, hanem nettó hazugságokkal: rosszabbul éléssel, csökkenő értékű nyugdíjakkal és 120%-kal növekvő gyógyszerárakkal.

Diocles 2009.08.12. 15:15:49

@heima:
hát igen, jó tündér önmagát cáfolja.
nagy arccal beírja, hogy ő már 2005-ben pontosan látta az elkúrást - de attól még odanyomta az X-et Fletóhoz.

márpedig jó tündér értelmiségi, hazánk büszkesége, legkiválóbb koponyája, akkor miért hatódott volna meg a hiánynöveléstől Mari néni, meg a korcsmák népe?

heima (törölt) 2009.08.12. 15:16:17

@jotunder: van az 2002 tavasza is, de a gazdaság motorja 04 nyarára, tavaszára állt le végképp, addig futottak ki a még a kormányváltás előtt indított beruházások. Onnantól kezdve már a színtiszta hitelből fogyasztás alapú GDP pörgetés folyt, amit most vesznek vissza a gonosz tőkések.

volt egyszer egy cigánytörpe, aki megpróbálta munkából emelni az életszínvonalat, de a nép nem volt rá vevő, jobbnak tűnt az azonnali zseton hitelből. remélem azért megpróbálja még1x és vége lesz az elkúrás-kurzusnak.

javaslatom a beindultunk helyett szigetvári mesternek: kétévente államcsőd!

heima (törölt) 2009.08.12. 15:17:15

@mavo: akkor, ott, a jó képességű játékosok a válságot is szimpla hazugságnak titulálták.

Google 2009.08.12. 15:18:58

@jotunder:

Ugye, én is elmondhatom, annak a közvéleménykutatásnak hiszek, melyet magam rendelek meg. (Ilyen nincs, nem kell megijedni.)
És, hogy ki mit és miért mond a közvéleménykutatóknak arról is lehetne beszélni.
Lehet, a Fidesz maga is ott volt "Gyurcsány MTA-s performanszán", így megtudta, amit megtudhatott. Vége a teszetoszáskodásnak, ahogy Jani mondja. Lett böjtje a semmittevésnek.

heima (törölt) 2009.08.12. 15:22:26

@Diocles: nagyon egyszerű a probléma feloldása, látta ugyan az elkúrást, de mivel 100% vérfüggetlen, ezért azt is látta, hogy csak Gyurcsány Ferenc tudja visszakúrni a helyzetet. A zorbán csak még jobban félrekúrt volna!

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.08.12. 15:22:38

@mavo:
Mi nem igaz ebből, makimajom? Jól vigyázz, hogy válaszolsz, nehogy árván maradjon a cipőd!

jan 2009.08.12. 15:23:55

@jotunder: Carville közismerten demokrata, míg szintén választási tanácsadó felesége republikánus. Ennek megfelelően Carville csak demokrata politikusok újraválasztásán szokott dolgozni (sőt külföldön is liberális, ill. left-of-centre politikusoknak kampányol: Tony Blair, Ehud Barak stb.).

jan 2009.08.12. 15:25:26

amúgy nagyon jó beszólásai vannak Carville-nek: en.wikipedia.org/wiki/James_Carville

lap alja

Szigetvári Viktor 2009.08.12. 15:26:06

megtisztelő. hogy ismét posztot szentel nekem a reakció, és ezúttal, hála az égnek, nem az istenhitemen vélt vagy valós dilemmáin élcelődik purifikátorként egy posztíró.

és bár én nem tartozom azok közé, akik a reakciósokat, ufi-származékokat egy táborba sorolom a jobbikosokkal, szemben mindeféle posztokban taglalt újságírókkal, de nézve a vitát és a posztot magát is, bár biztos bennem van a hiba (megint és szokás szerint), de a fiatalemberekhez méltó intellektuális nyitottság és megértési szándék inkább kevésbé mint nagyobb mértékben jellemző a posztra, annak ellenére, hogy a posztíró számos korábbi megjegyzését, akár ezen a blogon is, osztottam.

próbálok sorban haladni, és egy két dolgot tisztázni. de, fájdalom, mindazokra, akiknek csak arra tellik, hogy egy korábbi, áltam kellően szégyelt és videómegosztókon is dokumentált ballépésem alpján ítéljen meg, szóval rájuk ezúttal sem vesztegetnék időt, illő mértékű tiszteletem ellenére sem.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.12. 15:31:28

@heima:

ó bazmeg, ez a "de azért ők is hazudtak" érvelés ritka szar, ha az egyik fél kampánya jóformán csak nyilvánvaló hazugságokra plusz a nemzet orvosára épült. De majd biztos mutatsz korabeli fidesz reklámot, óriásplakátot, ahol nem az emberek rosszabbul élése, hanem az állam csődje és az azt okozó pazarlás volt reklámozva. Ja, hogy azt nem lehetett, mert a hiányt okozó ún. jóléti intézkedéseket a fidesz is boldogan megsavazta, így maga is felelős a helyzetért.

Plusz elég kínos fejenként nem egy, hanem három aranyláncos toronyórát ígérni, miközben ordítozunk, hogy jaj, de szarul élünk.

Abban a kampányban a maszopnak csak annyit kellett mondania, "nem igaz, hogy rosszabbul élünk, nem igaz, hogy ...", és akár tetszik neked, akár nem, ezek a cáfolatok igazak voltak. És ez nem a maszop érdeme volt, sőt, meg sem érdemelték volna, hogy össz-vissz ebből állhasson a kampányuk, mindezt a fidesz adta nekik ajándékba, mert ostoba volt, azt a kampányt csak ott baszták el, ahol lehetett.

Nem csoda, hogy sokan máig azon elmélkednek, szándékosan veszített-e a fidesz.

Tehetetlen Dodó 2009.08.12. 15:31:36

@Grift: A legszebb az, hogy az egész orrtúrás-témát egyik óvatlan rajongója tolta be, nem az elvetemült reakciós fidesznácik.

jan 2009.08.12. 15:33:11

az vesse az orrtúrókra az első követ, aki még sosem vakarta meg a tökét, fenekét stb. amikor azt hitte, hogy nem nézi senki.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.08.12. 15:34:09

@vero:
maga ne kötözködjön, mert belelépek az orrlyukába! :)

Diocles 2009.08.12. 15:34:44

@Szigetvári Viktor:

Bár biztos nem fog erre a kérdésre itt válaszolni, de próba-cseresznye alapon megkérdezném: kik a "hősi halottak" az MSZP-ben?
Suchman Tamás?
Lamperth Mónika?
Szili Katalin?
Vojnik Mária?
Szekeres Imre?

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.08.12. 15:35:03

@jan: Carville nagy kedvencem. Olyan louisianai akcentusa van, hogy az egyszeruen csodaszep. Billy Bob Thornton egeszen jol csinalta meg.

korrekt orr 2009.08.12. 15:35:21

@mavo: miért is hazugság mindez?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.12. 15:36:08

@Mr Falafel:

nem tudom, mit nem értesz nácikám: nem vagy vitapartner.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.12. 15:37:45

@korrekt orr:

nézz utána, hátha rájössz magadtól.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.08.12. 15:39:33

@heima:
A Medgyessy-kormány indította el újra körbetartozásokat, ami megroggyantotta a hazai kis- és középvállalkozásokat. Ebből egyenesen következett, hogy mindenki rohant a bankokba kölcsönért. A Mavoknak ez azt jelentette, hogy jobban élünk. Csakhát a szabadfelhasználású hitelek, amelyek egyedüliként alkalmasak lettek volna a körbetartozást megszüntetni, csupán egy évre igényelhetőek voltak. Húszmillió után havi 360-380 ezret kellett fizetni egy éven át, majd annak leteltével a 20 millát vissza kellett tölteni a számlára. Ilyen rövid idő alatt nem lehet pótolni ,a mit a bolsevivok elloptak a gazdaságból, ezért a hitelek bedőltek, a körbetartozás nem szűnt meg. Mit léptek erre a komcsik? Hitelt vettek fel a mi kontónkra, amit szétosztottak a bankok között, akik meg saját pénzként kezelve azt szétosztották jutalékként, illetve ráültek, mint a mesebeli sárkány. A magyarországi banki hitelezés ma már csak történelem. Egy 2-3 milliós lízing elbírálási ideje korábban 2 óra volt, most egy hét, és minden alkalommal kimennek a hiteligénylőhöz szemlére. Mintha mindenki hajléktalan nevére vásárolt volna. Olyan is volt, a hitelek 10%-a(!!!!). Folyószámla-hitel megszűnt, az ingatlanfedezetes hitelnél az ingatlan forgalmi értékének kb. negyedét adják, ami banki számítás szerint 60%. A vállalkozások egyedüli hitellehetősége a Fidesz által létrehozott Széchenyi-kártya.
Ezt egy magyarellenes kisebbség csinálta szándékosan. A gazdasági válság csak hab a tortán.

Szigetvári Viktor 2009.08.12. 15:40:08

a politikai-ideológiai önbesorolásról.

[a filozófia szakot nem végeztem el, csak négy és fél évet hallgattam végig Ludassy Máriánál és Bence György professzor úrnál, így szemben sok eszmetörténész kommentelővel, nem biztos, hogy olyan megingathatatlanul tudok fogalmazni mint mások, de veléményem egyértelműen van.

konzervatív liberalizmuson azt értem, amit a wikipedia megfelelő szócikke jelöl. en.wikipedia.org/wiki/Conservative_liberalism

csak összefoglalva:
- bizonyos társadalmi ügyekben alapvetően liberális álláspont (szekularizáció, őssejtkutatás, abortusz állami szabályozásának kérdései, stb.)
- gazdasági globalizáció-párti, transzatlanti intézményeket támogató
- ugyanakkor szemben egyes klasszikus liberálisokkal, főleg a law and order területén jobban hiszek az aktív, erős állami szerepfelfogásban. így bár vallom a korlátozott állami jelenlét fontosságát, de bizonyos szakpolitikai területeken egyértelműen szükségesnek tartom az érdemi szerepvállalást.

nem vagyok liberális konzervatív (liberal conservatism), és libertariánus sem (libertarianism).

namármost, gyanítom, hogy ha az Egyesült Királyságban élnék, akkor ingadoznék a centrista pillanatait élő Labour és a jobb pillanatait élő Konzervatív Párt között.

Magyarországon azonban ezt a gazdaságpolitikai és szabadságjogi értelemben alapvetően liberális álláspontot kiegészíti a politikai szimbolizmus mezeje, amelyen szinte semmi közösséget nem tudok vállalni az egy egyébként erős-aktivista államban hívó, magas állami újraelosztást szükségesnek valló, morális kérdésekben is aktivista államot ideálisnak valló FIDESZ mainstreammel, még akkor sem, ha nem tartom őket ördögtől való rossznak, és nem gondolom egyáltalán - szemben sok közíróval - , hogy "fasizmust" hoznak, vagy bármi hasonló baromságot.

valódi polgári középosztály nélkül nincsen ennek pártja sem itthon, szimbolikus kérdésekben pedig (és ezen túl számos tartalmi ügyben is, lásd fenn) álláspontomat jobban, hitelesebben képviseli a sokszor jobban, sokszor rosszabbul kormányzó magyar baloldali párt, hangozzék ez bármíly hihetetlenül is.

legnagyobb vitám saját pártommal, gyanítom az állami újraelosztás szerepének vonatkozásában lenne, bár ebben is (pl. egészségügy), szerintem inkább a meggyőződésemhez közelebb álló reformokat akartunk végrehajtani, amelyet mások megakadályoztak.

hát így.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.08.12. 15:41:36

@mavo:
Ki akar veled vitatkozni, te szellemi absnicli?

ufó - a keményvonalas egzisztencialista 2009.08.12. 15:42:52

@Szigetvári Viktor: szia!

dumáljunk meg egy találkozót, és aztán megiszunk 1-2 sert a szigeten, oksa? :)))

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.08.12. 15:43:09

megjegyzem, a Turul altal citalt Wiener Gyorgy sem kispalyas. nagyfelbontasu fotografikus memoriaja van. fejbol tudja az osszes valasztasi korzet eredmenyet durvan a honfoglalastol kezdve. ami meg csak csak elmegy, dehogy a masodik vilaghaboru ota letezo osszes gorog, ir es portugal kormany listajat miert jegyezte meg, azt mar senki sem erti.

Google 2009.08.12. 15:43:46

@Szigetvári Viktor:

Hát mi kérünk elnézést, hogy ilyen hülyeségekre (ballépésre) vesztegetjük a drága időt.
Persze, hogy nem gond, hogy valaki az orrát túrja. Miközben pártot, Gyurcsányt ment, mentene.
Közben viselkedni próbál és liberális-konzervatív baloldalinak adja ki magát.
Ennek az emberfajnak a magyarázatával nem marad adós, ugye?

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.08.12. 15:44:25

@RAMBO:
Jó, hogy emlékeztettél rá, nem tudtam még elolvasni. Továbbküldtem ergének, ő majd megméri. :)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.08.12. 15:44:54

@Szigetvári Viktor:
És ki szüntette meg a polgári középosztályt? Na, na?

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.08.12. 15:47:22

@Szigetvári Viktor:

Most csak egyetlen dolog:

"legnagyobb vitám saját pártommal, gyanítom az állami újraelosztás szerepének vonatkozásában lenne, bár ebben is (pl. egészségügy), szerintem inkább a meggyőződésemhez közelebb álló reformokat akartunk végrehajtani, amelyet mások megakadályoztak."

Nem, nem megakadályozták, hanem a kormány képtelen volt végrehajtani. Az ellenzéknek a hangos óbégatáson túl nem sok eszköze van az oly' kitűnő reformok megakadályozására - amit meg ez megakadályoz, az nem kormány, hanem csak választási lista.

korrekt orr 2009.08.12. 15:47:54

@mavo: ez nem válasz, kérlek. Tételesen cáfold meg a Fidesz állításait, gondolom, könnyen megy majd.

heima (törölt) 2009.08.12. 15:48:13

@mavo: nézd, az hogy rosszabbul élünk, mint négy éve, kellően tág fogalom ahhoz (persze némi közgazdasági alapismerettel könnyen megmondható), hogy gyakorlatilag bármikor el lehessen sütni. ugye az volt a nagy terv, hogy szembe állítják majd közvetlenül a választás előtt a happy fidesz arcokkal/jövővel.
Mondhatod h ez hazugság, szerintem max béna, de engem nem ez érdekel, hanem az, hogy közben kifolyt párezer milliárdocska a polgári baloldal nevében a kasszából. És ez akkor is hatott volna, ha a Fidesz az egész országot telerakja deficitplakátokkal. Emlékszel, a soha nem dolgozott jogász csak a pénzt költeni tudja, mi meg beruházni? Nagyon tetszett az öreg mammereknek, nekik aztán sokat ért volna egy hiánygrafikon.

Diocles 2009.08.12. 15:49:08

@Szigetvári Viktor:

T. Szigetvári úr!

Szép rizsa, csak az a baj vele, hogy nem igaz. Az Önök kormánya növelte az állami újraelosztást, osztogatott hitelből, támogatta az inaktív rétegeket az aktívak rovására, stb.
De hagyjuk is ezt, érdemben úgysem fog erre nyilvános helyen válaszolni, elismerni meg pláne nem, a rizsa meg nem kell.

Ellenben arra a kérdésre már talán ÉRDEMBEN is válaszolhat, hogy Ön, mint úgymond konz-lib miért nem a baloldalon most agyonfényezett "európai jobboldali" MDF-et segíti? Hiszen jó, egye fene, megértem, hogy kifogásai vannak a Fidesszel szemben, de velük szemben aligha lehet. Nem?

Zetek 2009.08.12. 15:49:36

@Szigetvári Viktor: Nézd öreg, tiszteljük egymást annyira, hogy fogod a pénzt és legalább csendben maradsz. Nem csinálsz úgy, mintha lennének elveid. Egy kurva gyakorolja a szakmáját, de kíméljen meg a moralizálásától! Köszönöm.
Amúgy a fenét sem érdekel, hogy miért tetted. Majd az utolsó ítéletnél mesélj erről, ott biztosan egkérdezik.. A következmények izgalmasabbak. Mesélj inkább a hét éves kormányzásotok eredményéről.

heima (törölt) 2009.08.12. 15:53:43

@Mr Falafel: andersen meghalt, ő volt nagy mesélő.

heima (törölt) 2009.08.12. 15:55:03

@Szigetvári Viktor: és milyen érzés az adófizetők pénzéből nyugger öregasszonyokat megvenni egy konzervatív-liberálisnak?

Google 2009.08.12. 15:56:13

@Szigetvári Viktor:

Mazsolázunk, mazsolázunk?
A mindenkori választónak csak egy x-e van. Valamelyik pártot választania kell.
Szerencsére van több párt. Bár van közöttük olyan is, amelyik legszívesebben magára aggatná mindazt, amit a többieknél jónak lát. Mert képviselői azt hiszik, ezt az országot csak ők képesek vezetni. Mert időtlen idők óta vezetik. Hogy a témánál maradjak, az orránál fogva.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.12. 15:57:39

@heima:

mellébeszélsz, konkrétumokat említettem, amik tételes hazugságok voltak: az életszínvonal (a pazarlás eredményeként) MÉG nem romlott, a gyógyszerek ára NEM emelkedett 100 százalék fölött (egy-két gyógyszert leszámítva), és a nyugdíjak értéke sem csökkent, sőt, pont hogy nőtt a reálértékük. Persze adósságból, a jövő feléléséből, de a fidi nem ezzel kampányolt, hanem nettó hazudozott. Mint említettem, már csak azért is, mert vastagon benne voltak a "jóléti" pénzherdálás megsavazásában. Persze, itt-ott halkan prüntyögtek, hogy így válság,meg úgy csőd, de a körútra már a szomorú arcú néniét pakolták ki, aki jobban nyomorgott, mint 4 éve.

Kurvára nem az volt a téma, mit baszott el az első klónkormány, azt elég jól tudjuk mostanra, hanem hogy mit művelt kampányolás címén a fidesz. Az ugyanis kritikán aluli volt. És persze, ettől a klón még hazudott, és a kormánya és pártja is, de ez nem menti a fidit, amelyik épeszű kampánnyal éppen a második ciklusra készülődhetne.

heima (törölt) 2009.08.12. 15:57:44

@Zetek: "Mesélj inkább a hét éves kormányzásotok eredményéről."

A szoci platform nem engedte.
A Fidesz nem engedte
A nép mucsai volt.
Az érdekképviseletek nem engedték.
A korrupt orvosok, lusta tanárok nem engedték.
A szélsőjobb nem engedte.
Az SZDSZ nem engedte.
A nemzetközi befektetők nem engedte.
Az EU nem engedte.
Katus nem engedte.

Senki nem engedte a normális kormányzást.

heima (törölt) 2009.08.12. 16:00:42

@mavo: ne pörögj fel, nem mondtam ellenkező dolgokat:)

"de ez nem menti a fidit, amelyik épeszű kampánnyal éppen a második ciklusra készülődhetne. "

ez az amiben nem értünk egyet. meg én mondjuk az ellenzék közpolitikai felelősségén se szoktam lovagolni.

heima (törölt) 2009.08.12. 16:02:38

@Mr Falafel: úgy, hogy szép volt a szokásos bankellenes hergelés (na és kik ülnek a bankok élén azt se felejtsük el!), de a mese nem ér a mester nyomába.

Google 2009.08.12. 16:05:42

@heima:

Kihagyta a válságot. Mer' ha az elkerül minket, most aratnánk. De az sem engedte, hogy.
Ilyen válságot még Soros György sem látott.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.08.12. 16:10:37

@Szigetvári Viktor:
Lehet, hogy nem kellően megértő a poszt, de ennek az az oka, hogy nem értem, hogyan vállalhat valaki olyan munkát, ami ellentétes nem egyszer megfestett elveivel. vagy vállalhat, de akkor nem érdemes különösen feszegetnie, hogy miben hisz, miben nem hisz, mert csak ront a saját helyzetén.

Zetek 2009.08.12. 16:11:50

@heima: Mavoval felesleges foglalkozni. A szokásos hülye körök. Pedig jó lenne, ha a baloldal végre eldöntené, hogy a mitológiájukban mikor kezdődött a bűnbeesés 2001-ben, vagy 2002-ben, stb. S mindez hogyan aránylik az öszödi beszéd őszinteségéhez.
De visszatérve a sikereikre, nekem közbiztonság a kedvencem.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.08.12. 16:13:40

@heima:
Azzal a minimális, ám lényeges pontosítással, hogy nem a bankok ellen "hergeltem", hanem a magyarellenes kormány ellen. A bank csak egy eszköz, a bankár egy szolga. A hatalmi játszmákban csak dögkeselyűk a ragadózó zsákmányának maradékán.

states 2009.08.12. 16:14:56

A Fidesz jól teszi, ha nem heverészik a babérjain, mert a bekövetkező választási kampány során, a Szigetvári által ütött kozervatív-liberális résen keresztül a szegfű könnyen beszivároghat a fiatal-demokraták narancsültetvényeire...

Szigetvári Viktor 2009.08.12. 16:15:15

@Doomhammer:

ha már a rokonság, kedves Doomhammer. Anyukám szülei 3 éves korában meghaltak, apukám szülei meg inkább kádári kispolgárokká lett keresztély középosztályiak, illetve elszegényedett nemesi származékok. "kommunisták", pártagok a családban nem voltak, tudtommal, max anyukám oldalági rokonságában. de remélem ez nem baj.

úgy egyébként az nekem mindig imponál, ha egyesek úgy vitatkoznak, hogy csak minősítenek, a zsebemben turkálnak és elrángatják a témát máshova (kormányzati teljesítmény és hasonlók).

heima (törölt) 2009.08.12. 16:17:01

@Szigetvári Viktor: "elrángatják a témát máshova"

mégis akkor mi a téma?

Szigetvári Viktor 2009.08.12. 16:20:36

@TuRuL_2k2:

szerinted a politika meg az élet is fekete-fehér, igen-nem.

szerintem pedig mindig minden a mértékekről, a fokozatokról és a határhelyzetekről szól. még akkor is, ha e miatt az ember kénytelen óvatosabban foglalkozni.

nyilván én vagyok az egyetlen, aki bizonyos dolgokat másképpen gondolok mint az a párt, amelyet legközelebb állónak gondol magához, nyilván csak nekem vannak olyan kérdéseim, amelyekben nem úgy, és nem azt csinálták mások, hozzám akár közelálló mások, mint amit én tettem volna. de szerintem ilyen felnőtt ember vagy félreáll, vagy elhatárolódik, vagy pedig megpróbálja részben a maga képére is formálni az ügyeket, illetve segíteni abban, hogy máskor máshogyan legyen. ez utóbbi döntés érett meg bennem lassan.

a lényeg persze nem ez, hanem az, hogy a fidesz esetében minden sokkal, de sokkal ellentétesebb volna az elveimmel és a meggyőződésemmel.

de hozzászólásodban te sem vetted az érvelés fáradtágát, és ez szomorú.

ufó - a keményvonalas egzisztencialista 2009.08.12. 16:20:47

az a téma, hogy a viktor mindenkit meghív egy sörre a szigeten, meg talán egy kis okosságot is szippantunk a cuccából, érted, hogy mondom :)))

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.08.12. 16:23:24

@Google:
"Közben viselkedni próbál és liberális-konzervatív baloldalinak adja ki magát."

Mar bocsanat, hogy kijavitom, de baloldali partban politizalo konzervativ-liberalis a helyes kifejezes.

heima (törölt) 2009.08.12. 16:23:53

@Szigetvári Viktor: "fidesz esetében minden sokkal, de sokkal ellentétesebb volna az elveimmel és a meggyőződésemmel"

akkor az a téma, hogy az elveid és meggyőződésed kétévente fix államcsődhöz vezet, és ezt nehezen tudod feldolgozni?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.08.12. 16:24:39

@heima:
a téma szigetvári úr, aki valaki akar lenni. a fideszben lejátszott szerepek, funlkciók vannak, és még még lesz tülekedés kívülről is, ha jó sokáig kormányoznak. és van egy széteső párt, generáció váltás előtt állva, üres, vagy üresedő bejátszható pályákkal. aki valaki akar lenni és jó a gyomra, az oda megy valakivé lenni, ahol kevés az ellenfél. csak ezt el kell mondani, köpünk, elfogadjuk. de kamuzni itten a liberális konzervatív mszp-ről? ember ne! ez a takonyevésnél sokkal szégyenletesebb dolog.

bz249 2009.08.12. 16:25:34

@heima: nincs ezzel semmi gond, bizonyos élőlénycsoportokban ez egy teljesen működőképes evolúciós stratégia. Az embereknél mondjuk speciel éppen nem.

Zetek 2009.08.12. 16:27:10

@states: Bizony. Milliók várják lábhoz tett fegyverrel, hogy utat mutasson.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.08.12. 16:29:04

@Szigetvári Viktor:


Dear Spin Doctor.

Ezzel a felújított hegeli szintézissel már a Bajnok, Ferenc is próbálkozott. Tkp. ő egyszerre baloldali (továbbra is várom persze a kibaszott jó könyveket róla, addig marad a Black Book), liberális, meg konzervatív is. Kérdésem: van-e olyan politikai álláspont, ami nem az övé? Vagy az Öné? Ezt a "se nem jobb se nem bal", illetve "balos és jobbos is" dolgot talán az LMP és főleg a MIÉP brosúrájába kéne beilleszteni, ott remekül mutatna.

Ez a "liberális-konzervatív" a kedvenc címkéje lett azoknak, akik valahogy meg akarták különböztetni magukat a Fidesztől és en bloc a magyar jobboldaltól, valamint támogatták a Főbohócot, de a szocialista jelzőt már nem akarták, mert nem csak történeti-rendszerváltás előtti szar tapad hozzá, hanem másmilyen is. Így lészön integrálva az összes "tiszteletreméltó" politikai erő Ferkó és az MSZP zászlaja alatt, míg a Fidesz marad az atavisztikus populista nacionalista izé.

Könyörögve kérem, mondja, hogy pénzért csinálom, slussz. Az nyílt, egyenes dolog. Ez a posztmodern magyarázkodás (baloldali liberális-konzervatív) borzalmasan gyenge.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.12. 16:30:57

@heima:

nézd, most nem megyek bele annak a boncolásába, mondtál-e ellenkező dolgokat akkor, amikor elővetted a "hát de megmagyarázható volt" kezdetű sablonhülyeséget. Persze, magyarázható, elég hülyének kell lenni hozzá. Van akinek meg a 23 millió román magyarázható meg, hogy valós veszély volt.

Másrészt tényleg érdekelne, hogy akkor van, illetve hogy legyen-e felelőssége egy képviselőnek, illetve egy képviselőcsoportnak azért, amit megsavaz.

Mert szerintem az úgy baromira fals, hogy kizárólag a maszop legyen felelős az osztogatósdiért, az azt ellenzékből dettó megsavazó fidesz meg ne. Ha nem mint frakció savazták volna meg, azt mondom, oké, pár hülye elbambult, de erről szó sem volt: a főnök áldásával, egységben, boldogan megsavazták, az eredményeit meg véres rongyként mutogatják mostanság.

Továbbá de, a környezetemben nem egy ember ment _inkább_ a maszopra savazni, és nem az orsóstörpe, és nem a fidesznácik, hanem a fidesz ostoba kampánya miatt. Nem kellett volna százezer ilyen savazó, és az eredmény fordított, és most akár jobb is lehetne nekünk. Vagy nem, de ezt nem tudjuk.

Google 2009.08.12. 16:31:45

Hát tényleg a legszebb ideje lenne már megérteni, hogy a téma a következő: a Fidesz nem ért a kormányzáshoz. Csak az MSZP. Mert halad a korral, azért.
A többi mellébeszélés.
És egyébként, ha Tarnóczky Anita és társai lehetnek konzervatív-liberálisok, ilyenirányú intézetük is lehet, Szigetváry miért ne lehetne akármi? De tényleg akármi.

jan 2009.08.12. 16:33:58

@Gabrilo: Mindenki ezzel a "pénzért csinálja" dologgal jön. Mintha egy értelmes, nyelveket beszélő ember ne tudna ezer más dologból meggazdagodni, mint a kampányszervezés. Meg aztán nincs az a pénz, amiért szerintem valaki leállna Lamperth Mónikával, Baja Ferenccel és hasonlókkal birkózni.

Élvezetből csinálja, szerintem egyértelmű.

Google 2009.08.12. 16:36:42

@Doomhammer:

Ja, ja, nem tudtam, hogy a sorrendnek is fontossága van. Én kérek újfent elnézést.
És még az is van, hogy semmi sem igen-nem és fekete-fehér. Ha lehet szürke is, sunnyogás is.
Bár egyházi iskolákban hallhattak arról, hogy a válaszod legyen igen vagy nem. Csak így egyszerűen.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.08.12. 16:36:51

@Szigetvári Viktor:
"úgy egyébként az nekem mindig imponál, ha egyesek úgy vitatkoznak, hogy csak minősítenek, a zsebemben turkálnak és elrángatják a témát máshova (kormányzati teljesítmény és hasonlók)."

Ne rangassuk el a temat masfele. Ami az interju.

Ime egy interjureszlet:

"Riporter: - Egy 2007-ben megjelent Népszabadság-interjúban azt nyilatkozta: Gyurcsány Ferencet csak Gyurcsány Ferenc tudja megakadályozni a 2010-es miniszterelnök-jelöltségben. "Ha csak rossz improvizációként nem lövi lábon magát még néhányszor, és nem hanyagolja el a párt működését, akkor nem tud olyan rosszul kormányozni, hogy ne jusson el odáig" - fogalmazott akkor. Elmérte a helyzetet, vagy Gyurcsány "lábon lőtte magát"?

SZV: - Először is engem zavar, hogy sok olyan politikus minősíti Gyurcsány teljesítményét, aki a bokájáig sem ér fel, ráadásul korábban a hátsó feléhez törleszkedett."

Es igy tovabb.

Hadd tegyem fel a kerdest meg egyszer: Elmérte a helyzetet, vagy Gyurcsány "lábon lőtte magát"? Mivel az interjuban megkeruli a valaszt.

Termeszetesen van velemenyem az egesz Gyurcsany-sztorirol. Feri es egesz csapata (maga is benne, kedves Viktor) a rendszervaltas utani magyar politika legkartekonyabb, legdilettansabb tarsasaga volt, akik a balfogasaikat allando ideologiai harccal probaltak elpalastolni. Ha nem adositjak el az orszagot fulig a 2006-os valasztasokra, akkor maga nem vezethette volna az elso ujravalasztott kelet-europai miniszterelnok kampanyat, hanem ugyanolyan eredmennyel tenykedett volna, mint a tavalyi nepszavazason.

Mikor nez szembe a valosaggal? Az interju szerint soha.

Szigetvári Viktor 2009.08.12. 16:37:25

@Gabrilo:

ad 1. harmadannyit keresek mint Romániában tanácsadóként két hét alatt, szóval messze nem a pénzről szól.

ad 2. a minősítést még egy olyan pedigrés konzervatívtól is meglepve olvasom, mint amilyen Ön. Miért is szánalmas a magyarázkodás pontosan? Mi az, amiben nem pontos az általam alkalmazott fogalomhasználat?

könyörgöm, érveljen, értem én, hogy a sok droit között ehhez van szokva, de azért mégis.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.12. 16:37:40

@TuRuL_2k2:

én sokkal inkább nézném onnan, hogy a maszop a szavak szintjét nézve vállalható is lehetne, a tetteket nézve viszont ... hát nem az.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.12. 16:40:37

@Szigetvári Viktor:

nem tudom, mi a csodálkozás lényege, gabrilo mester pár hozzá hasonló alak kivételével mindenkit lenéz.

Szigetvári Viktor 2009.08.12. 16:43:58

@Doomhammer:

Hadd tegyem fel a kerdest meg egyszer: Elmérte a helyzetet, vagy Gyurcsány "lábon lőtte magát"? Mivel az interjuban megkeruli a valaszt.

szerintem megválaszoltam, igen lábon:

"Gyurcsány Ferenc kormánya számos hibát követett el. A gazdasági válság pedig az utolsó esélyét is elvette annak, hogy a népszavazás után meggyengült politikai szerkezetben változás történhessen. Voltak olyan improvizációk is, amelyek nem segítették a kormány sikerét. És a végjátékban hatalmi, politikai pozícióját nagymértékben gyengítették pártelnöki teljesítményének hiányai. Kormányfőként olyannyira le volt terhelve, hogy nem maradt ideje és politikai integráló ereje, szerveztető képessége a pártra, így az elmúlt két év jórészt elvesztegetett idő volt a szervezeti felkészülés szempontjából."

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.08.12. 16:46:02

@Szigetvári Viktor:

"könyörgöm, érveljen, értem én, hogy a sok droit között ehhez van szokva, de azért mégis. "

csak a gauche tud ervelni a droit nem ? na ezert mit fog kapni maga a Gabrilotol. :)))

Google 2009.08.12. 16:49:18

@Szigetvári Viktor:

Miért nézi le a választókat, kedves Szigetváry úr? Ha ön az.
Miért nevezi "droitoknak" a magyar polgárokat? Csak azért mert nem lépnek be kollektíve oda, ahova Ön? Vagy abba, amibe maga?
Ha nem jött ide mind a 23 millió román, Ön ment oda? És nekik ilyen jól megy a szekér, hogy ennyire jól fizetnek?
De Ön itt szeretne próféta lenni, ugye?
Hát lelke rajta!

heima (törölt) 2009.08.12. 16:50:53

@mavo: nyugodtan belemehetünk: semmi nem indokolja, hogy ne lehessen olyan néprétegeket, élethelyzeteket találni, hogy rosszabbul élünk mint négy éve. max nem hiszik el. de mondom, ha erre élvezel, akkor hazudtak, ezzel meg lehet nyugtatni a kicsi lelked, hogy fidesz=mszp. Nekem van még párezermilliárd okom, hogy ne legyek nyugodt.

Parlamenti demokráciában a kormányzás terhét a kormány viseli, az ellenzék véleményének, szavazatainak nincsen semmilyen közpolitikai hatása. A kormányzás nem csak (sőt főleg) nem törvényalkotásról szól, a dolog java kormányrendelet vagy egyedi döntés szintjén van szabályozva, ebből következően a kormány az, aki mélységében ismeri a helyzetet.

Önmagában a nyugdíjemelés, közbér emelés nem ördögtő való, ha van mögötte érdemi gazdaságpolitika. Az, hogy ezt a koalíció kispórolta, nem a Fidesz felelőssége.

A környezeted meg nem venném referenciának (elég balfasz társaságba járhatsz akinek egy reklám fontosabb annál mondjuk h mennyi adót fizet). Kérdezd meg itt a gurut személyesen: 15-17% bármikor leesik, 25-30%-ért meg kell dolgozni a segélyeseket, nyugdíjasokat (erre remek eszköz lesz az IMF zseton, én már várom az osztogatást a válságkezelés jegyében), a 40+% százalékért meg iszonyat durván el kell szállni, lásd 2006. Hát ez mostan a nagy kommunikációs dilemma, hogy most már beláthatatlan összegek kellenének ahhoz, elhiggye a viszonylag értelmes népek is h megy a szekér.

Szigetvári Viktor 2009.08.12. 16:51:16

@Google:

ülj le fiam, egyes, nem a magyar polgárokra vonatkozott, és droit helyett nyilván droid.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.08.12. 16:52:40

@Szigetvári Viktor:


Én nem vagyok pedigrés.

A magyarázkodás szánalmas. Értsd: ez a "balos is vagyok, libi is, konzi is", jobb esetben kommunikációs kampányfogás, rosszabb esetben meggyőződésből történik, de akkor a posztmodern rakosgatósdi többi ökörsége közül ki sem látszik. (Erre ráerősített az, hogy a wikipediáról volt szíves egy összefoglalást linkelni - Szigetvári Úr, Önnek tudnia kell, hogy ez mennyire nem szint. "Conservative Liberalism" a wikiről? Nemá'!)

Ne kerteljünk, Ön nem egy buta ember. Ön is tudja, hogy a politika a döntések terepe, főleg a konzervatív politika. Ebbe hogyan illeszthető bele Bajnai G. szerelői tevékenysége? (vö. "én nem akarok politizálni") Ostorozza itt a Fidesz etatizmusát, hol volt, amikor az MSZP-SZDSZ kompánia folyamatosan emelte az adókat és a járulékokat? És hogy demagóg is legyek, amikor szétverték a jónépet 2006-ban? Vagy akkor éppen a "liberális" énje került háttérbe, és akkor az alkalomtól függően lehet váltogatni, mikor melyik alkalmas? Tudja-e hogy hívják az ilyen típusú figurákat hagyományosan? Szofistáknak :((

Ön "konzervatív-liberálisként" a balodaliak dogmatikáját akarja konzervatív színekbe öltöztetni. Bizonyos gazdasági és politikai dogmapontokat kéne számon a politikán. Ön is tudja, ez kicsit sem konzervatív. Libi, szoci persze lehet.

Szigetvári Viktor 2009.08.12. 16:56:13

@Gabrilo:

kérem, hogy definiálja akkor, hogy valójában mi a konzervatív liberalizmus, ha már nem jó Önnek a wiki? és ha már ennyire ismer, akkor kérem rögtön ítélje is meg, hogy beleférek-e ebbe! de ha kérhetem, mindenképpen tegye tele ezen bekezdését alpári minősítésekkel, hogy poszt-konform legyen!

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.08.12. 17:03:53

@Szigetvári Viktor:


Felőlem annak nevezi mindenki magát, aminek akarja. Arra céloztam, hogy ez a "szintézis" nevetséges. Ennyi erővel csak egy igazi és jó politikai állásfoglalás létezik, ami mindegyikből kiválogatja a legjobbat, és egybegyúrja. Ön is ezzel próbálkozik érzésem szerint. És nem is azért mondtam el, mert ez valami komoly súllyal esne a latba, higgye el, ezen a végen mindenki fetreng a röhögéstől a balosok és a kiábrándult szadisták "konzervatív" próbálkozásain.

Nem kívánok definiálgatni, legyen ez a tanácsadók és a politikai szakértők dolga.

Google 2009.08.12. 17:04:07

@Szigetvári Viktor:

Mondja, nem nagy magára az a mellény?
De ha a mellény nem is az, majd a zakó az lesz.
Itt, ezeken a fórumokon, ahova droidok járnak, az emberek nem leiskolázni, hanem tanulni szeretnének egymástól.
Magától mit tudhattunk meg? Hogy jegyeket ad? Hogy tanár?

Szigetvári Viktor 2009.08.12. 17:05:05

@Gabrilo:

megint minősít. válaszolni nem akar, vagy nem tud. így jártunk. pedig készen álltam vitatkozni.

Szigetvári Viktor 2009.08.12. 17:05:47

@Google:

csak és kizárólag az Ön hozzászólására reagáltam így. mert nem figyel, csak minősít, és az szerintem egy vitában kevés.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.08.12. 17:08:53

@Szigetvári Viktor:
Tehat akkor forrast ker?
Ime Daniel Mahoney konyve a temarol.
www.amazon.com/Bertrand-Jouvenel-Conserative-Illusions-Modernity/dp/1932236414
"In his effort to detach the indispensable notion of the common good from its historical identification with the more closed, homogeneous, and static societies of the premodern past, the French political philosopher Bertrand de Jouvenel (1903-87) pointed the way towards a viable "conservative liberalism." So argues Daniel J. Mahoney in this compelling introduction to the life and work of Jouvenel, one of twentieth-century France's most profound philosophers and political essayists.

Although he vigorously defended the historical achievement of liberal society against its totalitarian critics, Jouvenel also challenged the modern conceit that man is an autonomous being beholden neither to the moral law nor to the humanizing inheritance of the past. Mahoney's study focuses on Jouvenel's three masterworks--On Power (1945), Sovereignty (1955), and The Pure Theory of Politics (1963)--and on his broader effort to defend civility and social friendship against rationalist individualism and its logical fruit, collectivist politics. Mahoney explores Jouvenel's affinities with and debts to Aristotle, Burke, Rousseau, and Tocqueville, and he contrasts Jouvenel's signal theoretical achievements with the twists and turns manifested in his (sometimes questionable) practical political engagements from the 1930s until his death. "

Tovabbi idezetek a konyvbol:
"When reflecting on the political options available to us in the twentieth and twenty-first centuries, I often say to myself with a certain resignation, “Liberalism—it’s all we’ve got.” What I mean, of course, is that for anyone in the modern world who wants a sane and decent political order, the only realistic choice is liberalism in the classic sense—a regime dedicated to individual liberty based on democratic institutions (liberal democracy, in other words), with a social order shaped by mass culture and an economy driven by industrial and technological progress. Those who reject this order entirely—utopian dreamers, nostalgic reactionaries, anarchists—may get credit for defiant courage, but they usually wind up doing more harm than good. We are left with little choice but to live with liberalism and to make it as noble and as just as we can. [...]

[Daniel J. Mahoney, professor of political science at Assumption College] argues for something called “conservative liberalism,” which he finds in the political thought of such seemingly disparate figures as Alexis de Tocqueville, Alexander Solzhenitsyn, Charles de Gaulle, Raymond Aron, Aurel Kolnai, Leo Strauss, Eric Voegelin, Pierre Manent, and now Bertrand de Jouvenel. Mahoney’s thesis is that these figures are genuine lovers of liberty, but they are not “liberals” in the sense of embracing the philosophical liberalism of John Locke, Immanuel Kant, J. S. Mill, John Dewey, Isaiah Berlin, or John Rawls. Conservative liberals reject philosophical Liberalism because it fosters the “illusions of modernity”—a notion of autonomy which admits no higher authority than the human will (“the self-sovereignty of man”) as well as blind worship of progress that destabilizes society, undermines virtue, and tempts modern man with utopian ideologies that lead to totalitarian systems of government.

Instead of following progressive liberalism, conservative liberals draw upon pre-modern sources, such as classical philosophy (with its ideas of virtue, the common good, and natural right), Christianity (with its ideas of natural law, the social nature of man, and original sin), and ancient institutions (such as common law, corporate bodies, and social hierarchies). This gives their liberalism a conservative foundation. It means following Plato, Aristotle, St. Augustine, St. Thomas Aquinas, and Edmund Burke rather than Locke or Kant; it usually includes a deep sympathy for the politics of the Greek polis, the Roman Republic, and Christian monarchies. But, as realists, conservative liberals acknowledge that classical and medieval politics cannot be restored in the modern world. And, as moralists, they see that the modern experiment in liberty and self-government has the positive effect of enhancing human dignity as well as providing an opening (even in the midst of mass culture) for transcendent longings for eternity. At its practical best, conservative liberalism promotes ordered liberty under God and establishes constitutional safeguards against tyranny. It shows that a regime of liberty based on traditional morality and classical-Christian culture is an achievement we can be proud of, rather than merely defensive about, as trustees of Western civilization."

Tehat akkor meg egyszer:
"At its practical best, conservative liberalism promotes ordered liberty under God and establishes constitutional safeguards against tyranny. It shows that a regime of liberty based on traditional morality and classical-Christian culture is an achievement we can be proud of, rather than merely defensive about, as trustees of Western civilization.""

Tehat akkor maga valoban az Isten alatti rendezett szabadsagban hisz? Tovabba az MSZP is?

Sokkirozva vagyok, hogy tundert idezzem.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.08.12. 17:09:14

@Szigetvári Viktor:

Válaszoltam. A konzervatív politika és felfogás erősen szituációs, egy adott kultúrához kötött és összeegyeztethetetlen a balosok és libik dogmatizmusával. Az Ön fenti öndefiníciója pedig dogmatikus.

Továbbá - jellemzően - konkrétumokra nem válaszolt, inkább elpasszolta annak lehetőségét azzal, hogy én "minősítgetek". (Ha az "Ön nem buta ember" annak számít, hát elnézést)

Aki a Pojáca szekerét tolta, és továbbra is tolja, attól legalábbis vicces a konzlibség. A szintetizálás meg még inkább.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.08.12. 17:13:40

Ön Gyurcsány "Kötél" Ferenc embere. Ön Gyurcsány "20061023" Ferenc közeli munkatársa. Ön Gyurcsány "decemberöt" Ferenc kampányguruja.

Konzervatívként, liberálisként.

Mindegy, mekkora összegért.

Köszönöm, ennyit akartam mondani.

valójábannemberci 2009.08.12. 17:14:55

@Doomhammer: Ez a cucc tetszik, főleg a "Mindannyian gárdisták vagyunk" cím. Lesz belőle dal is a "Mindannyian mások vagyunk" dallamára? ;]

Google 2009.08.12. 17:16:10

@Szigetvári Viktor:

Mire nem figyeltem? Ha kérdezhetem.
(Vajon válaszol neki a főtanácsadó, vagy kabinetfőnök? - tűnődik.)

Ön szerint minősítek, de jegyeket még nem adok.
Ez az idő is eljön vajon?

Szigetvári Viktor 2009.08.12. 17:17:05

@Doomhammer:

szerintem ez egy a lehetséges definíciók közül. ezen paraméterek szerint valóban nem vagyok az. de ezzel még nem bizonyította azt, hogy ez az egyetlen lehetséges definíció. igaza csak akkor volna.

@Gabrillo:

tőlem akár lehetek dogmatikus, de érveket még nem hallottam. és konzervatív pedig nem vagyok, sosem állítottam. az pedig, hogy Önnek mi vicces, a vita tárgya szempontjából érdektelen.

a politika sosem abszolút, hanem relatív verseny. és megértem én, hogy mindannyian félnek ezt az egész vitát a magyar terepen megvívni, mert hiszen akkor a fideszről is kellene beszélni, márpedig jó magyar konzervatív nem fél mástól jobban, mint a fideszről beszélni, hiszen szétverne számos kognitív disszonanciát.

és most nem is akarnám rájuk terelni a szót, mert félrevinne, csak jelzem, hogy mindez kedvesen árulkodó.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.08.12. 17:17:06

@rajcsányi.gellért (ergé):

Erről van szó. De erre Szigetvári Úr nem kíván válaszolni. Neked sem, te is minősítesz.

Diocles 2009.08.12. 17:18:10

@Szigetvári Viktor:

T. Szigetvári úr!

látom, kényelmetlennek találta a kérdéseimet, pedig szerintem a blog többi olvasója is kiváncsi lett volna rá.

Emlékeztetőül:
1. Kik a "hősi halottak" (c. by Szigetvári) az MSZP-ben?

2. Miért nem az MDF-ben politizál az állítólagos konz-lib felfogásával, ha már a Fidesz ellenszenves Önnek?

bz249 2009.08.12. 17:18:57

@Szigetvári Viktor: "kognitív disszonanciát"

kimondtad, kemény csávó vagy... most már csak meg kellene próbálni ezt a fogalmat is alkalmazni ;)

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.08.12. 17:21:57

@Szigetvári Viktor:


Elmondtam az érveimet. Ha süket fülekre talált, hát Istenem. Csak azt nem tudom, akkor mivégre ragaszkodik a konzerv címkéhez? Új divat? Fönt még az szerepel a cikkben, Ön konzervatív-liberális, ami jobb híján azt jelenti - különösen a Doomhammernek adott válasza fényében -, hogy a "konzervatív-liberális" az, amiről Szigetvári Viktor úgy gondolja, az. Akkor viszont nincs értelme tényleg a politikai címkéknek, nevezhetjük magunkat Gorenje-frontnak is. Ugyanannyi értelme is lenne. Isten hozott mindenkit a poszt-posztmodernben :((

De sajnos van a politikai eszméknek története, így köthetők hozzájuk bizonyos elvek, vagy adott esetben attitűdök, gyakorlatok.

A Fidesz felé tényleg ne tereljük a témát (akkor minek hozta föl?). Itt a Reakción és nálunk is talál bíráló, és egyetértő írásokat. Ennyit erről.

Szóval: "konzervatív-liberálisként" hogy is lehet kiállni a Pojáca mellett 2006. okt. 23. után? Az adócsökkentés és kisebb elosztás híveként a szoci-szadista kormány mellett en bloc? Ha már kinyilvánítja, mi a SZV-féle konzlib doktrína, legalább tartsa magát hozzá!

kamasuka 2009.08.12. 17:22:11

@Szigetvári Viktor:
Jó szerencsét!

Bányászoknak ezt szokták mondani, ugye? :D

Szigetvári Viktor 2009.08.12. 17:22:45

@rajcsányi.gellért (ergé):

a minősítés rendben, úgylátszik ez kortünet. esetleg egy argumentum? vagy bármi hozzájárulás a vitához?

értem, hogy mindenkinél alávalóbb gazembernek tart, rendben. de véleményem azért csak lehet, nem?

és ez nyílván így is van, hogy pl GyF is csak és kizárólag rossz dolgokat tett, csak és kizárólag ártott, tette ezt rossz szándékból. ez egy párttaggyűlésen egy megfelelő hozzászólás, nem zavar; egy blogon nyugodtan elférő hozzászólás, nincs vele bajom. de polgári politikai vitának vajmi kevés. sosem tagadtam, hogy én magam is, barátaim is követtek el hibákat. meggyőzni senkit nem akarok, de szomorúan látom, hogy mennyire csak a politikai voodoozás megy itten.

f.m.j. 2009.08.12. 17:23:15

@Szigetvári Viktor:

már ha tényleg...

igen sok ideje van, hogy itt válaszolgat a méltatlan támadásokra, nem kéne inkább azt a kampányt (vagy akármit, amivel most megbízták e hon nemes képviselői) felpörgetni kicsinyég?

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2009.08.12. 17:25:11

" Konzervatív-liberális, magyar baloldali meggyőződéssel? WTF?"

Egy kis tükör a Reakció szerkesztőinek! Olyan reakcióssal ugyanis még nem találkoztam, aki ne nevezte volna magát liberálisnak is, és verte volna büszkén a mellkasát, hogy ő mennyire szociálisan érzékeny. :DD

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.08.12. 17:25:51

@Szigetvári Viktor:
"de ezzel még nem bizonyította azt, hogy ez az egyetlen lehetséges definíció. igaza csak akkor volna."

Muhahahahaha! Mi a kek szin osszes lehetseges definicioja? :-))))

Jol van, beszeljunk magyarul szerintem. Te egy doktriner liberalis vagy, de nem az ondolalt nyalasliberalis fajtabol (definicio a haverodnal:
tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com/2008/09/fodor.html
), hanem abbol a fajtabol, aki kemenyen odacsap, ha nem tetszik neki valaki. Mint Kuncze Gabor, aki 1998-ban hosiesen szetverette az oregasszonyokat a Parlament elott, bar valahogy a Nepuralmista Part (tudod, a fogaskerekesek) akadaly nelkul tarthatta a gyuleseit.

A konzervativ jelzot elvesszuk es mar nincs is vitank, jo?

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.08.12. 17:26:11

@Szigetvári Viktor:


ez a politikai voodoo, legalább már tudom, honnan jött :)))) GyF az adócsökkentést nevezte annak, emlékszik?

GyF nyilván nem csak rossz dolgokat csinál. Például biztos tud finom sütit sütni. Kormányfői mivoltában viszont sokszorosan megbukott, az emberek pénzével b@szakodott össze-vissza évekig, és ennek tetejébe még szét is verette őket 2006-ban.

Hitler meg szerette az állatokat. Mondjak még hasonlókat?

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.08.12. 17:27:00

Orban : Gyurcsany ur nem immanentizalja az eszkatont, es ezert tobb a gnozis mint negy eve.

Gyurcsany : Elnok ur, kerem ezt vonja vissza, mi elutasitjuk a gnozis heideggeri ertelmezeset, a kampany elejen is megmondtuk, hogy nem terunk el a voegelini eszmeisegtol.

Orban : Es az apeiron ? Es az apatheia ? Most egzisztencialisan konzisztens a szocialista part teofanikus transzcendenciaja vagy sem ?

Balo : Felhivom az elnok urak figyelmet, a megallapodasunkra, hogy Voegelin 1922 es 1928 kozotti esszei csak a Heilke-Heyking kotet alapjan idezhetok. Kozben nezoi telefonokat kaptunk, hogy Orban elnok ur tevesen Platonnak tulajdonitotta az episzteme fogalmat.

........

valójábannemberci 2009.08.12. 17:28:00

@Doomhammer: "At its practical best, conservative liberalism promotes ordered liberty under God and establishes constitutional safeguards against tyranny. It shows that a regime of liberty based on traditional morality and classical-Christian culture is an achievement we can be proud of, rather than merely defensive about, as trustees of Western civilization."

Mondjuk ez egy erősen amerikaias megfogalmazása a dolognak, és nem mintha én nem pártolnám a keresztény etika visszaplántálását az európai politikába, legyen az európai értelemben vett jobbos, balos, vagy középvonalas, azért az amerikai teológiai-politikai skatulyázást nem szeretném átvenni. God is not bipartisan. ;)

Szigetvári Viktor 2009.08.12. 17:28:23

@Diocles:

ad 1.: még nem szeretnék erre válaszolni.

ad 2. az mdf politizálása számos kanyart vett akár csak az utóbbi években, bizonyos dolgaik tiszteletreméltóak, de nem tudnék velük azonosulni.

bz249 2009.08.12. 17:29:21

@Szigetvári Viktor: Hitler kedves volt a kutyájával, Sztálin meg szerette a kertjét ápolni. Hol lényeges ez a politikai megítélésük szempontjából?

Gyurcsány Ferenc:

- államcsőd közeli helyzetbe manőverezte az országot
- padlóra tette a reálgazdaságot
- 50 év után először a tömegbe lövetett, igaz "csak" gumilövedékkel

Ettől kezdve rohadt mindegy a személyisége, hogy viszonyul a kedves családjához, milyen ideái voltak a politikával kapcsolatban. Aki 2006 október 23 után mellette állt (amikor mindez már köztudott volt) az egy féreg. Ez ilyen egyszerű.

Szigetvári Viktor 2009.08.12. 17:30:43

@fmj:

most épp ráérek, ma délután nem dolgozom, hanem olvasok valamit. munkaidőben egyelőre nem érnék rá a blog-hozzászólásokra.

a kampánnyal pedig senki sem bízott meg, ez tévedés. ilyen döntés nincs, és nem is aktuális, most más munkám van.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.08.12. 17:31:10

@jotunder:


Maga nagyon rá van gyógyulva egy ideje Voegelinre.
Küldjem karácsonyra egy kötetet, hogy olvassa is?

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.08.12. 17:31:30

@bz249: Kemeny csapat a kemeny csapat ellen :)))

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.08.12. 17:31:58

@rajcsányi.gellért (ergé):
Ergének van igaza! Ez a kis szürke egérke, egy aljas és gátlástalan figura, Gyurcsány kifutófiúja, lekötelezettje.

Párbaj, és vitaképtelen.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.08.12. 17:32:52

@Gabrilo: En fontosnak tartom, hogy Voegelinrol szoljon a magyarorszagi kozbeszed. Es neha azert a negydimenzios sokasagok homologiairol. De masrol nem.

heima (törölt) 2009.08.12. 17:34:03

@Szigetvári Viktor: "de véleményem azért csak lehet, nem?"

véleményed lehet, csak éppen dilettáns amit véleményként előadsz, az a baj.

igen, gonosz minősítgetés volt, nem érvelés amellett hogy miért dilettáns konzlibként egy baloldali szeméthegyet építeni.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.12. 17:34:06

@heima:

"ha erre élvezel, akkor hazudtak, ezzel meg lehet nyugtatni a kicsi lelked, hogy fidesz=mszp"

Hatvanadszor is leírom, leszarnám, mivel kampányoltak, de a téma konkrétan az volt, az idióta kampány miatt buktak-e és tényleg (az osztogatás megsavazása egy másik szál). Egyébként ha már hibás érvelés, én is tudok ilyet: ne velem vitatkozz erről, hanem Orbán Viktorral, aki utólag beismerte, hogy elkúrták a 2006-os kampányukat, a megcélzott réteg baszott bevenni hülyeségüket, és elfordult tőlük. Tudom, ostobák voltak, ha nem az elkúrt ÁFA csökkentés, hanem holmi reklám miatt savaztak a fidi ellen, de hát ez van.

"az ellenzék véleményének, szavazatainak nincsen semmilyen közpolitikai hatása"

Vegytiszta hülyeség. Ha így lenne, semmi szükség nem lenne több pártra, lenne egy, az elkormányozgatna úgy ahogy. Ha igazad van, teljesen felesleges lenne az ellenzék, mert annak véleménye és savazatai semmit sem számítanak, csak a díszlet szerepét játsszanák. Érdekes, a nem népszerű intézkedésekre bátran nemet nyomtak, holott azoknak sem volt "semmilyen közpolitikai hatása".

Ehhez képest a fidesz igencsak folyamatosan hirdeti, ha ezt nem savazza meg, vagy azt nem savazza meg, és - milyen furcsa az élet - az befolyásolja a savazókat.

Külön pikantériája a történetnek, hogy az adott időszakban olyan karcsú előnye volt a kormánypártoknak, hogy a körülmények megfelelő alakulás esetén az ellenzék egységes savazása döntő is lehetett volna, és bizony, a fidesznek voltak próbálkozásai, ha esetleg nem emlékszel, segítek, volt egy elég nevezetes "semmilyen közpolitikai hatással" nem rendelkező akciója a fidinek, valami László nevű pacák lett a köztársasági elnök valami Katalin előtt. És nincs kedvem turkálni, de le merem fogadni, volt még bőven 2002-2009. közt a kormánypártoknak buktája savazáson. Bizonyára "semmilyen közpolitikai hatása" nem volt azoknak sem.

Az, hogy a környezetemet próbálod minősíteni, téged minősít, elfogytak az érvek (már amennyi volt), ennyi.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.08.12. 17:35:28

@Szigetvári Viktor: van egy enyhe perverzitás abban, hogy ilyen dolgokról vitatkozunk, mert semmi kedvem személyeskedni, nem vagyok az a típus. Nem vagyok sem irigye, sem vetélytársa.

Viszont: Gyurcsány Ferencnek történelmi bűnei vannak a magyar nemzet megosztása miatt. Most hadd ne kezdjem el sorolni határon túli magyar barátaim, ismerőseim és idősebb, fiatalabb rokonaik érzéseit december 5 kapcsán.

Ön dec. 5 után Gyurcsány Ferenc mellett állt. Nem minősítek, ez csak egy tény.

Ettől függetlenül mindenki a maga szerencséjének pogácsa: ön sikeres a karrierjében, egy 10 milliós ország kormányfői csapatában dolgozott, dolgozik. A hatalom szexi. Ön elcsábult. That's the way life is.

Szigetvári Viktor 2009.08.12. 17:35:52

@Doomhammer:

megint a minősítés és nem az érvek, de ha jól értem, akkor e nélkül nem megy. hogy doktríner-e? azt hiszem nem. de nyilván nem menne nem pejoráló jelzővel illetni egy magamfajta hazaáruló kommunistabérencet. ha így, hát így. bár biztos nem olvastam még eleget, szemben sok iskolázottabb hozzászólótársammal, így a magam olvasmányélményeinek bázisán inkább maradnék az öndefiníciómnál, ami Magyarországon valóban nehezen értelmezhető, de ügyek, konkrét döntések vonatkozásában világosan tisztázható.

ha felelőtlen és cinikus volnék, lehet, hogy nem volna pártom itthon, ez igaz, de egyrészt - nyilván önérdekből is - érdekel a politika, másrészt amíg nem polgárosodik a társadalom megfelelően, addig választani kényszerültem, és úgy hiszem, jó döntést hoztam. ezt lehet megkérdőjelezni, de elvitatni nem. a fidesszel sokkal kevésbé tudnék azonosulni.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.08.12. 17:35:54

@gloire: Ezt tudod ugyis csinalni, hogy kozben toporzekolsz es horogsz is hozza ? Nem konnyu. :)))) Amugy az aljas es gatlastalan szurke egerke mint koltoi kep sem volt akarmilyen.

Az internetes parbaj a legjobb. Foleg a harmincnyolc kilos sulycsoportban.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.08.12. 17:35:56

@berciXcore:
Oszinten szolva nekem mindegy. Csak a poszt inditomotivuma miatt masztam ebbe bele, mivel (ahogy Turul2k is irta) Szigetvari Viktor, a baloldali-konzervativ-liberalis ideologia hive sikeresen lefedte az egesz ideologiai terkepet. Ami egy valasztasi kampanyarcnal korantsem meglepo (hiszen neki szavazatokat kell maximalizalnia, nem ideologiai reszletkerdeseken tokolnie).

A Vegso Forrasom a temaban:
www.mrbauld.com/conlibsoc.html
""How to be a Conservative-Liberal-Socialist"

So far as I can see, this set of regulative ideas is not self-contradictory. And therefore it is possible to be a conservative-liberal-socialist. This is equivalent to saying that those three particular designations are no longer mutually exclusive options.

As for the great and powerful International which I mentioned at the outset--it will never exist, because it cannot promise people that they will be happy.

From Leszek Kolakowski, Modernity on Endless Trial (University of Chicago, 1990)."

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.08.12. 17:40:38

@Szigetvári Viktor:
"hogy doktríner-e? azt hiszem nem. de nyilván nem menne nem pejoráló jelzővel "

Mar mitol lenne a doktriner pejorativ jelzo?
en.wiktionary.org/wiki/doctrinaire

"stubbornly holding on to an idea without concern for practicalities or reality."

Nezd a jo oldalat. A doktriner nem forog szelkakaskent (mar megint egy kampanyotlet, az ellopasaban benne voltal?), hanem kemenyen tartja az iranyt.

Mint Feri.

Szigetvári Viktor 2009.08.12. 17:43:55

@rajcsányi.gellért (ergé):

egyrészt nem én vagyok, aki minősítgetek, hanem engem minősítgetnek mások mindenféle megkérdőjelezhető validitású politikai narratív konstrukciók bázisán (csakhogy posztmodern szemantikai leleményekkel ingereljek egyes konzervatív hozzászólókat :-)

másrészt szerintem van ennek egy generációs metszete. te egy inkább jobboldali ember vagy, Magyarországon ez azt jelenti, hogy inkább fidesz szavazó vagy, ami nem gond, semmi baj vele, szerintem teljes mértékben legitim döntés.

ha most a tieddel ellentétes elveket valló kormány kormányoz már nyolc éve, akkor teljesen jogos ez az indulat és felgyűlt konfliktus mennyiség. de figyelmeztetlek, hogy esetleg négy vagy nyolc vagy akárhány év jobboldali kormányzás után (ha lesz egyáltalán ilyen) neked is folyamatosan viszonyt kell majd teremtened egy neked inkább tetsző oldal kormányzati teljesítményével, ami nem megy majd olyan feketén-fehéren mint az ellenzéki létből való - sokszor sajnos nagyon is jogos - oltogatás.

és akkor majd talán megérted, hogy miért mondom, a világ nem fekete vagy fehér pusztán. sok olyan generációs társam van, aki ugyanígy éli ezt meg most, lehet, hogy lesz majd pár év, amikor ez máshogy lesz, és utána majd megbeszéljük, hogy könnyű volt-e.

és egyébként meg nyilván csak GyF hibázott a rendszerváltás utána 20 év magyar politikai életében.

bz249 2009.08.12. 17:44:05

@Doomhammer: az irányt nem Kuncemaci tartja? Vagy az elavult értelmezhetetlen kampány?

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.08.12. 17:46:24

Lezarom a vitat.

Szigetvari Viktor : A Reakcioba hulyek irnak, akik nem tudnak ervelni, csak pejoralnak bele a levegobe.

Reakcio : A Szigetvari Viktor december otodiken kilotte a huszonharommillio roman szemet, es meg azt sem tudja mit mondott Voegelin Heideggernek.

Szigetvari Viktor : De tudom. Es visszautasitom.

annyira bircsizem ezt az orszagot :))))

valójábannemberci 2009.08.12. 17:47:11

@Doomhammer: Csak azért kötöttem bele, mert hasonló alapokon kiindulva azt is kijelenthetnénk, hogy aki konzervatív, az keresztény is, közép-európai terepen lehetőleg katolikus, pedig biztos vagyok benne, hogy akadnak köztük más világnézetűek, vagy más felekezetűek is, és a vallási szabadság eszméjéhez ragaszkodnak is.
Ahogy lehet valaki keresztényként anarchista, konzervatív, liberális, szocialista, libertárius, vagy épp teljesen apolitikus.
A skatulyázás nem egy jó stratégia. Meg is szoktak lepődni rendre a repi-fundi teleevangelisták, amikor egy-egy nagyobb anti-abortusz felvonuláson megjelennek a Demokrata párt keresztény szárnyából, és ők is az abortusz ellen tüntetnek. Olyankor jön a kicsit hebegős-habogós, "Vannak jó demokraták is, de amúgy...". És ezzel máris tökön szúrták magukat. :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.12. 17:48:02

@Spirál:

"Olyan reakcióssal ugyanis még nem találkoztam, aki ne nevezte volna magát liberálisnak is"

Azért nem akkora hősök ezek a srácok, hogy ilyet komolyan le merjenek írni, ők is tudnák, hogy a saját törzsközönségük számára ez még mindig szitokszó, bár már szerencsére nem mindegyikük tartja zsidó biznisznek.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.08.12. 17:48:05

"és egyébként meg nyilván csak GyF hibázott a rendszerváltás utána 20 év magyar politikai életében. "

Ennél azért többet vártam :((( A mosogatás, felelősség-kenegetés nagyon megy. Rendes baloldali Ön, na!

De kezdem megfejteni ezt a konzervatív-liberális-szocialista krédót.

Hogyan csináljuk egyszerre?

1) együnk naponta meg két egész malacot és közben fogyókúrázzunk

2) álljunk be prostinak és egy szerzetesi rendbe

3) dugjunk és maradjunk szüzek

4) legyünk egy és ugyanazon időben az iskolapadban és áruljunk valamelyik aluljáróban drogot

Stb.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.08.12. 17:48:49

" másrészt szerintem van ennek egy generációs metszete. te egy inkább jobboldali ember vagy, Magyarországon ez azt jelenti, hogy inkább fidesz szavazó vagy, ami nem gond, semmi baj vele, szerintem teljes mértékben legitim döntés. "

ezt ugyis tudtad volna mondani, hogy kozben kicsit hadonaszol a kezeddel, te lehettel volna a miniszterelnok :)))

bz249 2009.08.12. 17:49:02

@Gabrilo: békeharc? Már erre sem emlékszik. :)

jan 2009.08.12. 17:49:04

@Doomhammer: bercinek nagyon is igaza van, a konzervatív liberalizmusnak nyilván kb. 30 (egymással részben átfedő) definíciója van, erre te idehozol egyet, és mint a lakmuszpapírral leméred, ki a konzervatív liberális. ezt komolyan gondoltad? legközelebb minek hozod ide az egyetlen helytálló definícióját?

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.08.12. 17:49:46

@jotunder:


"annyira bircsizem ezt az orszagot"


Bircsizem :(((( Ezek a nyelvújítások... Ócsít itten :( A rend legbiztosabb romlásának a jele, ha a nyelv romlik. Tudja-e, ki mondta?

"es meg azt sem tudja mit mondott Voegelin Heideggernek. "

Azt, hogy nyasgem.

Szigetvári Viktor 2009.08.12. 17:53:10

@Gabrilo:

ha pl Leszek Kolakowskiból ennyit értettél meg, akkor az csak téged minősít.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.08.12. 17:54:03

@Spirál:
Nem hinném, hogy valaha is büszkültem volna szociális érzékenységemre...

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.08.12. 17:55:34

@Szigetvári Viktor:


Engem minden minősít, mindenképpen, de Ön továbbra sem válaszolt az itt sokak által feltett kérdésekre. A Pojáca mellett kitartani a fent felsorolt aktusok után stb.
Vagy ezt is el lehet odázni azzal, hogy "de a Zorbán is büdöset szarik"?

Google 2009.08.12. 17:57:13

A hazai szociknál legtöbbször ez van:

-állandóan érveket kérnek, azután is, hogy kapnak
-ők minősítenek keményen, lenézik a vitapartnereiket, miközben azért sírnak, hogy őket gazemberezik le
- azt mondják a velük vitázóknak, hogy nem figyel, nincs elég információja, voodoozik
- és egyébként nem válaszolnak. Kérdéseket tesznek fel.

Zetek 2009.08.12. 17:57:55

@mavo: Ahelyett, hogy örülnél, hogy 2006-ban nem nyert a Fidesz, így volt még egy ciklusotok, ahol megmutathattátok, mire vagytok képesek, ha neki ugrotok. Laci megválasztását ne magyarázd félre. Ott nem az ellenzéken, hanem a profilt kereső SZDSZ-n volt a lényeg. Ha az MSZP komolyan kabinetkérdést csinál Szili Kata - ő is igen furcsa identitású, templombajáró, határontúlizós, néha még nómenklatúrázó - megválasztásából, akkor ma ő az elnök. Kislétára pl. ő is lelátogathatott volna.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.08.12. 18:00:58

@Szigetvári Viktor: mire gondol, amikor ezt szokta hallgatni?
"I will stop, I will stop at nothing.
Say the right things when electioneering
I trust I can rely on your vote.

When I go forwards you go backwards
and somewhere we will meet.
When I go forwards you go backwards
and somewhere we will meet.
Ha ha ha

Riot shields, voodoo economics,
it's just business, cattle prods and the I.M.F.
I trust I can rely on your vote.

When I go forwards you go backwards
and somewhere we will meet.
When I go forwards you go backwards
and somewhere we will meet."

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.08.12. 18:01:06

" ha pl Leszek Kolakowskiból ennyit értettél meg, akkor az csak téged minősít. "

- pont ezt mondta a Materazzi Zidane-nak. :))))))))

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.08.12. 18:01:38

@berciXcore:
"Csak azért kötöttem bele, mert hasonló alapokon kiindulva azt is kijelenthetnénk, hogy aki konzervatív, az keresztény is, közép-európai terepen lehetőleg katolikus, pedig biztos vagyok benne, hogy akadnak köztük más világnézetűek, vagy más felekezetűek is, és a vallási szabadság eszméjéhez ragaszkodnak is."

Nem tul ertelmes ilyen vitakba belemenni, ugyanis ket lehetseges megkozelites van, amit nem lehet keverni.

Egyfelol vannak a politologiai osztalyozasi kiserletek, amelyeket nagyjabol minden orszagban ujra kell csinalni, mivel egy epeszu ember kulonbozo kerdesekben gyakran kulonbozo ideologiahoz kozelito allaspontot kepvisel. Az orszag tortenelme-kulturaja meghataroz nagyobb csoportokat, de a hataraik elegge diffuzak. Errol lehet tudomanyos vitat folytatni. Magyarorszagon peldaul probalkoztak azzal, hogy liberalis-konzervativ szempontbol szortirozzak a valasztokat, de ez 1994-gyel nagyjabol ertelmet vesztette, mivel azota is a Kadar-korszakhoz valo viszony a magyar politika fo vizvalasztoja es az arok mindket oldalan ulnek mindenfele ideologia kepviseloi.

Van azonban egy masik vita is, amit Szigetvari Viktor uz. Ez nem is igazi vita, hanem cimkezes es a reklamszakma alapveto eszkozei koze tartozik, peldaul a politikai reklam eszkozei koze is. Ez azt jelenti, hogy szavakat hoditunk meg. Ezt tette a Fidesz 1998-ban a "polgari" szoval, amit aztan Feri oriasi erofeszitessel probalt meg visszafoglalni, nem is sikertelenul. Jelenleg a csata a "konzervativ" szo korul dul. Oke, a Fidesz-oldal konzervativ, de nem lehetne a szoci oldal is konzervativ? Erre jo eszkoz ez a "konzervativ-liberalis", amirol senki nem tudja, mit jelent, de a "konzervativ" szo benne van. Amint latod, Szigetvari Viktor nem is hajlando feladni. Ez nem tudomanyos, hanem politikai vita, mas eszkozokkel zajlik, peldaul erzelmi befolyasolassal.

A ket vitatipust keverni nem lehet.

Egyebkent en is jot kacagtam, amikor eloszor olvastam arrol, hogy a Demokrata Part hagyomanyos szavazobazisa erosebben volt vallasos, mint a republikanusoke. Azert az jo regen volt ('50-es evekkel bezarolag).

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.12. 18:03:22

@rajcsányi.gellért (ergé):

Az, hogy előbb hogy minősítesz, majd letagadod, ez biztosan valami helyi népszokás.

Egyébként tényleg érdekelne most már, milyen észérv van arra, hogy a magyarságot hitelesen igazoló sajcédula helyett miért nem bumlizott ki négy év alatt a fidi kettősállam micsodát.

Talán mert _amíg kormányon voltak_, egy pillanatig sem volt szándékukban?

polmavo.blog.hu/2009/01/27/kardkikardkent_vicsorog_a_szekertaborok_fogainak_feherje

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.08.12. 18:03:41

@Google:


Olyan érveket fogadnak csak el, ami kedvükre való. Ahogy a libi-szoci-konzi címkéket is váltogatják, helyzettől függően, ugyanúgy.
Eddig Szigetvári Úrnak egyik érv sem tetszett.

No, mink meg takarodjunk mán vissza dagonyázni, vagy az istállónkba, hagyjuk az urakat, hogy lecsapolhassák végre a mocsarat.

dunabeat. 2009.08.12. 18:03:57

Kíváncsi lennék, hogy Szigetvári úr 2004. december 5. után elnyúlt a karosszékben, s azt mondta, hogy jó mulatság, férfimunka volt?

Szigetvári Viktor 2009.08.12. 18:04:40

@Gabrilo:

Nem, nem lehet elodázni, és sosem szoktam ilyen sem gondolni, sem mondani. Valójában azt gondolom, hogy bizonyos Ön által vitatott kérdésekben GyF-nek volt igaza és tiszta lelkiismerettel vele értek egyet (ez azt hiszem jogomban áll, ahogyan Önnek is, hogy ezt vitassa), márészt ha voltak is vitáink, akkor azt én belül rendeztem le, és mindezek ahhoz bőven kevesek voltak, hogy az alapkérdésekben megváltoztassam a véleményemet.

(és most csak azért nem emlékezem meg az elvszerű és mindenkor konzisztens politikai ellenfélről, mert valóban nem volna válasz a kérdésre.)

vattafák 2009.08.12. 18:05:17

ke@Szigetvári Viktor: kedves Viktor, vázolnád néhány szóban viszonyodat Kádár János személyéhez és életművéhez?

Szigetvári Viktor 2009.08.12. 18:06:17

@rajcsányi.gellért (ergé):

on radiohead: ha őket hallgatom, márpedig gyakran, akkor a legkevésbé a politikára. ha ezt a számot, akkor alapvetően Blairre és a magyar politikára ÁLTALÁBAN

Gabe2 2009.08.12. 18:06:33

Bazz, elmegyek orvoshoz, oszt már folyik itt a térítés?

Szigetvári Viktor 2009.08.12. 18:08:28

@Gabrilo:

the king of szájkarate. sosem mondtam dagonyát, sem semmi hasonlót. sőt alapvetően elfogadom, hogy lehet mást is gondolni a világról, és az nem rossz. nyilván nehézkes, hogy nem 'drágabolgárurasan' igyekszem értelmezni a szerepem, de hát ez van.

egyáltalán nem hiszem, hogy a magyar jobboldal és annak szimpatizánsai úgy általában bárhol is dagonyáznának intellektuális értelemben. so take it easy.

Szigetvári Viktor 2009.08.12. 18:10:23

@dunabeat.:

ott és akkor abban a kérdésben igazunk volt. szerintem. lehet ezt vitatni, lehet ezért minősíteni, de én így gondolom. és sosem vagyok elégedett.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.12. 18:11:59

@Zetek:

"Laci megválasztását ne magyarázd félre. Ott nem az ellenzéken, hanem a profilt kereső SZDSZ-n volt a lényeg. Ha az MSZP komolyan kabinetkérdést csinál Szili Kata - ő is igen furcsa identitású, templombajáró, határontúlizós, néha még nómenklatúrázó - megválasztásából, akkor ma ő az elnök."

Értem. Nos, nézzük az eredeti alapfeltevést: az ellenzék véleménye és savazata nem számít.

Érdektelen, milyen szarkavarás folyt a háttérben, ha az ellenzék nem savaz Lacira, akkor ma Katinka az elnök, és ilyen szempontból örülök, hogy maszopék ezt elkúrták.

Zetek 2009.08.12. 18:16:35

@mavo: Akkor pontosítok, fontos kérdésekben mindegy mit mond. Fletó csak vakvágányra akarta tolni Katit és azt hitte vesz majd egy-két madöföst. (Itt lépett a képbe Áder.)Bár kérdés, hogy megérte Laciért ennyit kínlódni.
Az SZDSZ szintén csak keménykedett.

Szigetvári Viktor 2009.08.12. 18:18:13

@vattafák:

on Kádár: nna látod e tekintetben alapvetően azt gondolom pl, amit GyF mondott nyilvánosan, támadták is érte. A 3. magyar köztársaságban nem lehet KJ-sal sem történelmi, sem gondolati, sem pedig legitimációs közösséget vállalni, mert bár valamicskét konszolidáltabbak voltak szociálisan a viszonyok akkortájt (már ha egyáltalán, hiszen alapvetően szegénység volt, és letagadott nyomor), de ez egyrészt semmit nem ment, mert megtörte a középosztályt, szétverte az egyházi közösségeket, a civil és polgári társadalmat, ráadásul meg is törte egy korosztály lelkét.

ugyanakkor nem feltétlenül ítélek el generálisan mindenkit, aki meg tudta találni a számítását abban az időben, mert ezt szerintem max egyenként lehet mérlegelni, ráadásul én magamat mindig kevésnek éreztem arra, hogy érdemben másokról nyilvánosan ítéljek, szemben sok itt fórumozóval.

továbbá, még mielőtt ráfutnánk egy utódpárt flame-re itt a vitában, jelzem, hogy az antikomcsi-komcsi dialektika szerintem jellemzően mesterséges megosztás ma, így korlátozottan jelent gondot mindennapjaink megítélésénél, és csak politikai-retorikai konstrukcióként értelmezhető. biztos volna vitám az mszp-ben a kádárrendszer megítélésével sokakkal, de azt is tudom, hogy nagyon sokat egyet értenek velem.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2009.08.12. 18:19:24

@mavo: Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez néhány éve volt! Akkor még nem volt annyira szitokszó.
Akkor az volt a hivatalos (fideszes) kommunikáció, hogy az SZDSZ nem liberális, én mint akkori SZDSZ-szavazó szintén nem voltam az, bezzeg ők, kivétel nélkül valóbban liberálisak voltak!

Most már tényleg senki sem vádolja az SZDSZ-t azzal, hogy ne volna liberális, hanem ez lett egy utálatos jelző fideszes körökben és a médiájukban.

Valószínüleg igazad van, és az itteni szerzők követik a kommunikációs irányt, és talán már ők sem liberálisak. :))

Gabe2 2009.08.12. 18:22:04

@Spirál: Linkek, kedves drasztikus fogmzásgátlóról elnevezett brátom?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.08.12. 18:26:10

@Szigetvári Viktor:
"A 3. magyar köztársaságban nem lehet KJ-sal sem történelmi, sem gondolati, sem pedig legitimációs közösséget vállalni, mert bár valamicskét konszolidáltabbak voltak szociálisan a viszonyok akkortájt (már ha egyáltalán, hiszen alapvetően szegénység volt, és letagadott nyomor), de ez egyrészt semmit nem ment, mert megtörte a középosztályt, szétverte az egyházi közösségeket, a civil és polgári társadalmat, ráadásul meg is törte egy korosztály lelkét."

Sajnalom, de nem ezt mondta.

Utkozben, 2005.

mek.niif.hu/03400/03484/03484.pdf
"Ez pár napig újabb esélyt ígért a sajátos nemzeti fejlôdés és a
demokrácia útjára történô visszatéréshez, ám gyorsan kiderült,
hogy mindez illúzió. Magyarország sorsáról ismét Moszkvában
döntöttek, de a forradalom leveréséhez, egy újjászervezett szovjet
típusú rendszer elfogadtatásához és mûködtetéséhez itthon kellett
közremûködôket találni. Kádár János vállalta magára ezt a szerepet.
Neki személy szerint lehetett volna más választása – az országnak
nem volt.
Bár a megtorlást idôvel enyhülés követte, a rendszer alapjai
nem változtak. A politikában továbbra is az állampárt egyeduralma
érvényesült, a gazdaságban uralkodó maradt az állami tulajdon és
a tervutasítás, noha az utóbbit a hatvanas évek második felétôl fellazították bizonyos félpiaci elemek (nagyobb vállalati önállóság,
második gazdaság). Folytatódott, de kiegyensúlyozottabbá vált az
iparosítás. A mezôgazdaság is kilábalt a kollektivizálás utáni válságból,
sôt – a részben mesterséges gazdasági környezet elônyeit
is élvezve – sikerágazattá lett.
A jövedelmi viszonyok tartósan és nagymértékben javultak.
Évszázadok óta nem volt Magyarországon a tömeges felemelkedésnek
olyan hosszú és tartós idôszaka, mint a Kádár-korszak középsô
két évtizede. Ez a tömeges felemelkedés volt a rendszer legitimációjának
belsô forrása, amely aztán hirtelen apadni kezdett.
Elôbb a gyarapodás lassulása volt észlelhetô, végül megkopott a
változatlanságra épülô biztonság, a növekvô elégedetlenség pedig
eloszlatta annak illúzióját is, amit az emberek korábban „viszonylagos
szabadságként” értékeltek."

vattafák 2009.08.12. 18:27:33

@Szigetvári Viktor: értelek, Viktor, de az utolsó bekezdésedben tévedsz. amit leírtál, miszerint legitimációs közösséget sem vállalsz Kádár Jánossal, nos ez az mszp-be való belépéseddel khm. nehezen tagadható.
ha esetleg úgy fogalmaztad volna, hogy NEKED csak korlátozottan jelent gondot...

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.08.12. 18:29:08

"on radiohead: ha őket hallgatom, márpedig gyakran, akkor a legkevésbé a politikára. ha ezt a számot, akkor alapvetően Blairre és a magyar politikára ÁLTALÁBAN"

úristen, mint a gazdája... nem ez írta a blogját?

Szigetvári Viktor 2009.08.12. 18:29:48

@vattafák:
valószínüleg ez az érved arra teljesen alkalmas lesz, hogy ezer év múlva is utódpártozzad az mszp-t, de ez érvnek kevés. statikus és leegyszerűsítő a párt-képed, nyilván mert jobban ismered nálam.

Szigetvári Viktor 2009.08.12. 18:32:02

@Doomhammer:

azt mondtam, hogy alapvetően, és ráadásul valamely beszédében, nem emlékeszem melyikben, fogalmazott sokkal élesebben is a politikai legitimációs vonatkozások tekintetében. ez a rész pedig inkább leír, nem minősít, ha jól olvasom.

ufó - a keményvonalas egzisztencialista 2009.08.12. 18:34:17

@Szigetvári Viktor:

ihatunk fröccsöt is, ha nem szereted a sör-tömény kombót...
na, jössz bulizni a szigetre? :)))

Karcolt lendület 2009.08.12. 18:36:08

Kedves Viktor!
Szerintem Te tudod a legjobban, hogy ez a poszt a (politikusi) hitelességedről szól, ezért vannak tele a hozzászólások a minősítgetéseddel. Ugyanis ez a téma.

Ha mégsem tudod, az azt jelenti, még mindig nem sikerült megérteni, miért bukott el Gyurcsány és miért buktak el korábban a reformjai. (Na jó, a reformokban benne volt, hogy dogmákban erős, projektmenedzsmentben gyenge és így türelmetlen, egy intézkedés-sorozatot megtervezni is képtelen emberek próbálkoztak.)

Az ideológiai vitába nem mennék bele, pláne hogy az emberek többségének nem vegytiszta konzervatív/liberális/szocialista/zöld elképzelései vannak a világról, hanem ezek valamilyen kombinációja - de a pártszimpátia ezektől csak részben függ, így aztán feleslegesnek tartom boncolgatni, hogy lehet egy konzervatív-liberális baloldali: úgy hogy a személyes kapcsolatai és az ebből adódó meggyőződése a rólunkról és rólukról erre vitték. Nincs ezen mit tovább spirázni. Csak ha valaki kiáll egy párt mellett, ne panaszkodjon, hogy számonkérik rajta annak tevékenységét - pláne ha ilyen közel volt akkor is a döntéshozókhoz.

Szigetvári Viktor 2009.08.12. 18:37:10

@ufó - a keményvonalas egzisztencialista:

majd hétvégén, talán. esetleg csütörtökön. sört pedig nem nagyon iszom.

vattafák 2009.08.12. 18:38:37

@Szigetvári Viktor: lehet statikus és leegyszerűsítő a párt-képem, de mert nyilvánvalóan nem ismerem jobban nálad,hozzászólásod érdemi részéhez ezt nem igazán tudom hozzászámítani.
akkor meg mi maradt?
ez már tényleg csak ízlés kérdése.

Szigetvári Viktor 2009.08.12. 18:39:33

@Karcolt lendület:

a számonkérés egyáltalán nem zavar. a minősítgetések sem. aki közszereplőnek állt, az viselje ezt el, még ha névtelenek is teszik. e tekintetben nincsen helye érzékenykedésnek.

ami zavar az a létező politika világának nem ismerete és az indulat. továbbá az önreflexió teljes hiánya. de ez nem panasz, csak tényrögzítés.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.08.12. 18:40:30

@mavo:
Te még mindig ezen rugózol, hülyegyerek? Egyértelműen rosszabbul éltünk, mint 4 évvel azelőtt.

Az SZDSZ egy etnoliberális párt. Mindenkivel liberálisok, aki zsidó. Aki nem az, azt leszarják.

Google 2009.08.12. 18:45:00

@Szigetvári Viktor:

Annyiszor mondja el, hogy mást is lehet gondolni a világról, hogy az már gyanús.
Ez az alapja a többpártrendszernek, vagy nem?
Valamint az is, hogy azok, akik éppen kormányon vannak, azoknak állniuk kell a minősítést. És nyolc év után nevetséges visszamutogatni. Vagy azt sorolgatni, miért nem tudták megvalósítani ezt vagy azt a nagy ötletüket.
Azt hiszem, voltak itt nagy hibák, ezeket most relativizálni?
Hát nem lesz könnyű.
Nem csodálkozom, hogy nem elégedett.

ufó - a keményvonalas egzisztencialista 2009.08.12. 18:51:09

@Szigetvári Viktor:

lendvai ildikó életútját / kárrierjét követendő példának tartod?

igaz-e a pletyka, hogy tényleg botoxozza magát a vén csataló?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.08.12. 18:51:25

@Szigetvári Viktor:
Mivan? Szerinted az a létező politika világa, amit ti "alkottatok" meg? Úgy mondod ez, mintha valami örökérvényű igazság lenne, miközben gyakorlatilag leromboltátok azt a jogállami környezetet, amelyen belül egyáltalán definiálni lehetne a "létező politika világát". Az intézményesített jog felett állás pártemberek részére, az érinthetetlenség, a közigazgatás militarizálása nem jelenti a politikai térben való működést.

Szigetvári Viktor 2009.08.12. 18:53:49

@Mr Falafel:

Nem, nem ezt mondom, egyáltalán nem. Ha angolul írtam volna, akkor practical-t írtam volna, a létező helyett pedig lehet, hogy jobb lett volna, hogy gyakorlati.

ufó - a keményvonalas egzisztencialista 2009.08.12. 18:56:37

@Szigetvári Viktor:

szerinted, ha a fidesz hatalomra jut, akkor az ő soraikból is sorra kerülnek majd be a börtönökbe a párttagok?

ufó - a keményvonalas egzisztencialista 2009.08.12. 19:03:43

@Szigetvári Viktor: yól van

akkor könnyebbet kérdezek:

a balatonöszödi beszédet ki szivárogtatta ki?

Google 2009.08.12. 19:04:40

@Szigetvári Viktor:

Ki minősít itt vajon?
Hogy csak a legutóbbit vegyük:

"ami zavar az a létező politika világának nem ismerete és az indulat. továbbá az önreflexió teljes hiánya, de ez nem panasz, csak tényrögzítés."

Ezzel nyugtatja magát? Hogy a többiek nem ismerik a létező politika világát? (Mit? Hogy csak az MSZP akarja a javunkat?)
És ez az önreflexió teljes hiánya ez a butaságunkat jelenti?

Ön egy nagyon beképzelt valaki.

ufó - a keményvonalas egzisztencialista 2009.08.12. 19:11:56

@Szigetvári Viktor:

igaz az, hogy a bkv körüli pénzügyi / szervezeti anomáliák a mszp belső hatalmi harcainak a lecsapódásaként kerülnek nyilvánosságra?

ufó - a keményvonalas egzisztencialista 2009.08.12. 19:20:54

@Szigetvári Viktor:

zsíroskenyeret eszel vacsorára?
lilahagymával vagy inkább fokhagymával? :))

kill004 2009.08.12. 19:24:27

@ufó - a keményvonalas egzisztencialista: Jajjmán! Hát miket kérdez? Egyébként maga ért valamit a vitából? Mer' én nem.

ufó - a keményvonalas egzisztencialista 2009.08.12. 19:33:31

@kill004:

igen, igyexem vágni a dolgokat, hogy mindenki számára 1értelmű legyen, hogy rendes kis 'droit' ( á lá szigetvári v. ) vagyok :)))

ha valamit nem értene, akkor olvasa el a yótündér összefoglaló kommentjét az alábbiakban:

"jotunder · orulunkvincent.blog.hu 2009.08.12. 17:46:24
Lezarom a vitat.

Szigetvari Viktor : A Reakcioba hulyek irnak, akik nem tudnak ervelni, csak pejoralnak bele a levegobe.

Reakcio : A Szigetvari Viktor december otodiken kilotte a huszonharommillio roman szemet, es meg azt sem tudja mit mondott Voegelin Heideggernek.

Szigetvari Viktor : De tudom. Es visszautasitom.

annyira bircsizem ezt az orszagot :))))"

hát..., valahogy így van ez

kill004 2009.08.12. 19:40:43

@ufó - a keményvonalas egzisztencialista: Aha, már értem. Köszönöm az iránymutatást.

Google 2009.08.12. 19:49:32

@ufó - a keményvonalas egzisztencialista:

Hát az valahogy tényleg úgy van, hogy:

Szigetvári Viktor: A Reakcióba hülyék írnak, akik nem tudnak érvelni, csak pejorálnak bele a levegőbe.

A Reakciósok, és nem a Reakció, viszont kérdeztek a 23 millió románról, december ötödikéről, október, na megint ez a huszonhármasról, Kádárról, Gyurcsányról, és a válasz?

Szigetváry Viktor: ÁLTALÁBAN.

ufó - a keményvonalas egzisztencialista 2009.08.12. 19:53:24

@kill004:

no, hát errűl van nagyba' szó
meg a viktorral lezsíroztam egy közös ivászatot a szigeten, és amikor majd oldott hangulatba kerül, akkor titkos kamerával és mikrofonnal felveszem, ahogy őszintén beszél az mszp belső dolgairól
az lesz még a nagy durranás, érted, hogy mondom... :)))

ufó - a keményvonalas egzisztencialista 2009.08.12. 19:57:40

@Google: igenigen..., a sok kérdés válasz nélkül maradt

de lehet, hogy náluknál elköszönés nélkül szokás lelépni
és lehet, hogy most egy szigorúan sújjos értekezleten kell gubbasztania nékije, ahol mi más, mint a ' braun ' veszélyre kőll valami fasza megoldást kiizzadniuk :))

Szentgáli 2009.08.12. 19:59:04

Hát ez minimum döntetlen...

józan' 2009.08.12. 19:59:56

@ufó - a keményvonalas egzisztencialista:

"annyira bircsizem ezt az orszagot :))))"

Nem értem, ez mire volt konklúzió?
Nem inkább azt akartad írni jotunder, hogy "Orbán a hibás" ?

:)

Google 2009.08.12. 20:08:18

@józan':

Vagy talán úgy kell ezt érteni, hogy milyen mucsai ez az egész ország. Vagy legalábbis a nagy, a nem-elit része.

kill004 2009.08.12. 20:13:14

@ufó - a keményvonalas egzisztencialista: "no, hát errűl van nagyba' szó"

Egen ízesen böszél. Hun vót nyaralni? Ott ragadt magára?

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.08.12. 20:19:36

@kill004:

természetesen Tardán nyaraltam, baszod :)))
meg balatonon erre-arra ( szigorúan a zészaki part, mondanom se kőll :), meg egy kis kiskunmajsa ( merhogy kun vónék, s nem hun :), leányfalu és taljándörögd is jáccott még, oszt mostanság szigetelek, mindazonáltal néked is szép nyarat kívánok

józan' 2009.08.12. 20:23:09

@Google:

Ja tényleg, Mucsa. Majdnem elfelejtettem.
Bár akinek már egy blogvitáról is ez jut az eszébe, annak komoly gondjai lehetnek. :)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.08.12. 20:25:46

@rajcsányi.gellért (ergé): hú, maga a nyáron nagyon kemény lett :)
Most mondja szegény azt, hogy 1, baller vagyok; 2, nincsenek elveim?

"sok olyan politikus minősíti Gyurcsány teljesítményét, aki a bokájáig sem ér fel" - ezt mondom, szar a képzés, még egy technikatanár bokájáig sem érnek fel ezek.

Azt hiszem SZV most azzal a módszerrel kísérletez itt, hogy a kellemetlen kérdésekre azzal az indokkal nem válaszol, mert "érveket" akar, azok meg nem "érvek".
Nyöhehe. Öcsi keves vagy :)

kill004 2009.08.12. 20:27:38

@ufó - tardai arc, modorosan küldi a szlenget: Köszönöm, viszont. :)))
No, megyek olvasni. Veszlát, vagy ahogy egy másik blogban mondja egy arc: dikkmáshalom!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.12. 20:44:06

@Zetek:

"Fletó csak vakvágányra akarta tolni Katit és azt hitte vesz majd egy-két madöföst.(Itt lépett a képbe Áder.)"

Nem tudok biztos lenni egyik verzióban sem, és ez csak az egyik lehetséges forgatókönyv, simán belefér az is, amelyik szerint Áderék akarták az átsavazókkal lyukra futtatni Katinka híveit, hogy a biztosnak tűnő savazás okán ne álljanak le egyezkedni a szadi embereivel egyenként. Mert ha a maszop észbekap és megteszi, simán elképzelhető, hogy beadják a derekukat és Katinka nyer. Nem sok savazaton múlt.

De ismétlem, az eredeti kérdés az volt, ér-e bármit is az ellenzék savazata. Az ellenzék savazata döntötte el, hogy nem Katinka, hanem László lett a kisgóré.

Nézzük az egyéb lehetőségeket: ha pl. nem savaznak (mert minek, ugye, ha az ellenzék savazata nem számít), vagy tartózkodnak (mert minek nyilvánítsanak véleményt, ha az nem számít), vagy Katinkára savaznak (mert minek savazzanak ellene, ha az ellenzék savazata nem számít)akkor most egyszerű többséggel Katika a kisfőnök, nem Lacika.

Ámde nem ez történt, ergo az ellenzék savazata számít. Q.E.D. Egyébként Istenek hála.

Elég riasztó lenne egy olyan "demokrácia", ahol az ellenzék savazata és véleménye valóban nem számítana.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.08.12. 20:44:28

hmm. Sajnálattal mondom, és kissé abszurd, de
Navracsics rossz tanár lehetett... Hogy kapott papírt ez a ... (öncenz.)

..
Nem, ez nagyon abszurd.

Igaz, Kéri almafájától is messze gurultak a narancsok...

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.08.12. 20:47:22

@Szigetvári Viktor:


Ezzel a defetista hozzáállással akar nekivágni? Nemá'! Majd azt mondja az ellenfeleknek hogy 1) minősítgetsz/nem érvelsz, 2) "én így gondolom, te úgy"? Tessék akkor megvédeni a Pojácát, de jó érvekkel! (Belátom, ez Mission Impossible)
Szóval egyetértett vele? Tudja, minekünk konzerveknek ez a nemzet téma pl. fontos. a decemberi népszavazás és a 23 millió románozás nagyon-nagyon csúnya kategóriákat merít ki minálunk. Itt, a mocsárban (és, általánosságban beszéltem: az Ön oldala szokta a jobbot/nemzetit mucsainak, provinciálisnak nevezni. Ha Ön nem ért egyet ezzel, hajlandó leszoktatni erről az eftásakat? NEm lenne kis haladás!)
Szóval az ilyen kérdésekkel mi van, konzervatív-liberálisként? Vagy ilyenkor inkább libi és szoci, ahogy október 23 esetében is?:))) A jóléti populizmus (ami csak a Zorbán esetében gáz, ugye) és a magyar magyar ellen fordítása rendben van akkor, ha a Pojáca űzi? Hogy is van ez?

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.08.12. 20:48:41

@Szigetvári Viktor:

"the king of szájkarate"

--> ez nem minősítés? Na de kérem, legyen konzekvens! Egy konzervatív-szocialista liberális nem minősít. Érvel.

Én egyébként élőben is ilyen nagypofájú vagyok. Mondhatja, hogy rá is b@szok néha, mert tényleg.
A mocsárlecsapolókra a választ lásd elébb.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.12. 20:49:24

@Spirál:

hát, nem tudom, internetes fórumokon már kétezer tájékán szitokszó volt, csak akkor még többeknél élt az automatikus liberális = zsidó besorolás, mára már inkább a liberális = magyarellenes (széljobb/bal), illetve a liberális = hülye (hívő konzervatív) koncepció maradt.

Egyébként ez ilyen. Egy komplett pártnál simán belefér a radikális liberálisból műkonzervatívvá vedlés.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.08.12. 20:51:29

@szamárfül: khm...khm... tudja, hogy Szollár hun végzet?

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.08.12. 20:54:59

Sz.Viktor pubi éppúgy konzi, ahogy lázadók és "haladók" volt Bertolucci 68-as filmjében az a 3 taknyos mitugrász gyerek: sehogy. A papa pénzén nyaraltak és mulattak, amikor elfogyott a csekk, szerencséjükre megjöttek az ősök (Utolsó napjaikban már mások szemetét turkálták).
Viktorka játékait is mink fizessük. Sz.Viktor, Bajnai meg a médiakurváik csak hevernek egymáson a haladás mámorától ittasan, és elfogytak a beváltható csekkek... Ugyanott tartunk, mint a film végén. Szellőztetni kell utánuk.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.08.12. 20:58:50

@szamárfül:
konzervatív= status quo párti
liberális= semmiféle erkölcsi elvárás ne legyen vele szemben, mer' az elnyomó
baloldali= a manager-állam híve és kiszolgálója (vö. Weber, Burnham, stb.)

ufó - a keményvonalas egzisztencialista 2009.08.12. 21:02:33

" mekkora bálvány,
előtte az állvány,
fogja a mikrofonját,
remeg a drága,
az alsónadrág a sarokba
dobva rég... "
tanksapka meg minden :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.12. 21:03:08

@Zetek:

ja, apróság, erre vissza kell térnem, elég sokáig számoltam azóta.

"Ahelyett, hogy örülnél, hogy 2006-ban nem nyert a Fidesz, így volt még egy ciklusotok, ahol megmutathattátok, mire vagytok képesek, ha neki ugrotok."

Nekem semmiféle ciklusom nem volt, és én nem ugrottam neki semminek, éltem a magam kis életét. Egyik párt sem az én pártom, hogy reszkessek a sikeréért. Az általánosítás, a többes szám ráhúzása a vitapartnerre (ne vedd a szívedre a jelzőket, nem neked szólnak) értők esetében ostoba és aljas eszköz, kevésbé értők esetében buta. Egy biztos: az esetek túlnyomó részében garantálja a vita személyeskedésbe fúlását.

Szerencse, hogy voltak mellé érveid is, és így azokkal is tudtam foglalkozni.

Ha tehát lehámozom a nem odaillő részeket, marad annyi, hogy örülnöm kellene. Hát nem. Igazából nem igazán örültem volna egy minden ígéretre rátriplázó párt győzelmének, de elég bizonytalan voltam, mert volt négy év tapasztalatom arról, hogy olyan párttól jönnek ezek az ígéretek, amely már bemutatta, hogy magasról szarik az ígéreteire. A másik oldalban nem lehettem biztos, mivel Megyó sajnos azt bizonyította, hogy ő meg betartja, ha beledöglünk akkor is.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.12. 21:06:55

@Gabe2:

már mennyiben üt? Vámos nem beszélhet Jókaival? Állítólag azonos a szakmájuk.

Gabe2 2009.08.12. 21:12:46

@mavo: Nemcsak ők vannak a képen... Amúgy meg milyen szakma?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.12. 21:16:32

@Gabe2:

a laptopomon nézve nem ismerem fel a két urat. Egyébként meg Vámos és Jókai mindketten írók, vagy mi a szösz.

jan 2009.08.12. 22:18:43

Emberek, kurva jófejek vagytok, ide jön a Szigetvári Viktor, tök jófej, webkettes módon, erre harmincan nekiestek egyszerre, és az összes, az emeszpével szemben felgyülemlett - nagyrészt persze jogos - frusztrációtokat, haragotokat rázúdítjátok.

Megpróbáljátok beledöngölni a földbe, hogy ismerje már be, hogy a Gyurcsányt szolgálni elvtelen dolog. Ahelyett, hogy próbálnátok megérteni, miért teszi ezt(én se értem amúgy). Itt egy tök érdekes ember, de normális kommunikáció, beszélgetés helyett izomból bombázzátok őt a róla szóló előítéleteitekkel.

Komolyan, előttem most kicsit leszerepelt az egész konzervatív bloggervilág (reakciósok meg a konzervatóriumról most idetévedtek is), pedig amúgy jó arcok vagytok, bírlak titeket.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.08.12. 22:22:19

@jan:

Á, ez semmi. Láttad volna, mikor B.E. ellátogatott a Konzykhoz. :>

irrelevant 2009.08.12. 22:31:49

Végre valami csemege a nyári uborkaszezonban. Így tovább :)))

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.08.12. 22:54:52

@Szigetvári Viktor: na ez már marinéni szintje az atv-ből. Ennyi pénzért* intellektuálisabb válaszokat várnánk el. Sokkal.

Tölgy, nem követem szollár életét, hol? de előtte biztos ő is pápai diák volt? :(


*ja, és el lehet menni inenn. Bukarestbe akár? :) Feszt.. őőő faszt marasztaljuk.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.08.12. 22:56:09

@jan: nem láttad, h még sörözni is hívták? sőt, el se küldték a ******ba.

józan' 2009.08.12. 23:18:18

@Úlfhéðinn:

Nehéz a celebek élete. Főleg ha ilyen kirekesztő, nem európéer emberekkel kell leállniuk vitatkozni. :[

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.12. 23:26:35

@szamárfül:

érdekes, konkrétan Sz. V. hozzászólásai közül ez szolgált a legtöbb tanulsággal, főleg az a rész, ami azzal foglalkozik, mi fordulhat elő 8 év "joboldali" kormányzás magasságában, de sebaj, téged jellemez, ahogyan reagáltál rá.

Dé208 2009.08.12. 23:27:49

A képen a kopasz a Kukorelli Endre /az is iró sőt../akivel beszélget na azt nemtom.
Ez jó poszt és tényleg nem válaszol semmire csak hadonász.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.12. 23:29:52

@jan:

"Megpróbáljátok beledöngölni a földbe, hogy ismerje már be, hogy a Gyurcsányt szolgálni elvtelen dolog."

teljesen félreértetted őket. Nem a Klónt szolgálni, hanem már bárminek mondani magadat is elvtelen dolog, ha szerintük az nem úgy van, pláne, ha közben okt. 23-tól dec 5-ig permanensen szemkilősz.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.12. 23:31:07

@Dé208:

tény, hogy az "elvtelen köcsög klón faszát szopó ballib geci vagy" érvekre sok érve nincs.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.12. 23:32:08

@Dé208:

ja, és nem t'om, Kukorelly miért olyan vicces.

Dé208 2009.08.12. 23:33:34

@mavo: ezek tényleg jó érvek !Valszeg
meggyőzőek.

Dé208 2009.08.12. 23:36:12

@mavo: Nem a K. a vicces hanem a V.M.
meg a J.A.,hogy beszélgetnek ...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.12. 23:37:28

@Dé208:

azt hiszem, ha ironizálni próbálsz, azért nem értelek, ha nem, akkor meg azért.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.12. 23:38:51

@Dé208:

kérlek, ezekkel Raksányi úrhoz és a többi derék konzervatívhoz fordulj. Én csak pislogtam, hogy néz ki a konzervatív kulturáltság.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.12. 23:41:49

@mavo:

pardon, ez nem ekézés, hanem felhívás arra, hogy kicsit bőbeszédűbben elmagyarázd, mire gondoltál.

Dé208 2009.08.12. 23:46:16

...én most elveszítettem a fonalat pedig
még a Főgelint is értettem.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.12. 23:54:11

@Dé208:

azt kértem, ugyan magyarázd el nekem ötnél több szóban, a képen mi a vicces.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.08.12. 23:54:17

@mavo: tanulsággal már régen szolgált az úr.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.12. 23:55:48

@szamárfül:

sőt, közibe sem lövettek. Pedig rohadék komcsi, dögöljön meg.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 00:06:53

@szamárfül:

tanulság? Azzal ti szolgáltatok: hogy néz ki a "jobboldali", "konzervatív" kultúra a ti előadásotokban, de azzal tökéletesen. Egyébként nem először, és félek, nem utoljára.

Persze értem én, az évek alatt összeérő belterj, és kevés kivétellel elkergetett gonosz ellenség feletti győzelem hatására nem érzi a törzsközönség, hogy taplóként viselkedik a vendéggel, de bocs, létezik a ti szent és sérthetetlen véleményeteken (ó, bocsánat, nem véleményetek van, hanem isteni kinyilatkoztatásotok) túl is világ.

A gáz az, hogy pl. én szívesen olvasom, illetve olvasnám rendszeresebben ezt a blogot, vagy akár a konzervatóriumot, ha nem ütköznék folyton a lenéző gőgbe, ami a törzsközönségből árad. És sajnos egyre inkább a szerzőkből is. Ilyenkor pár hét pihi, aztán reményekkel telve vissza, pár hét pihi megint és így tovább. Konzervatóriummal ez már inkább kéthavi ciklussal megy, gondolom majd itt is eljön.

Két éve itt teljesen más volt, elmúlt, én sajnálom, ti szemmel láthatóan így vagytok boldogok. Jó nektek.

Bell & Sebastian 2009.08.13. 00:09:05

@Viktus:

"A Néma Nővérek bejelentették..." :)

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.08.13. 00:17:01

Lemaradtam:-((

Pedig itt a hátam mögött súgják a kérdéseket:

1. Milyen az íze? Sós? Édes? Savanyú?
2. Nem zavarja-e a barátnőt csókolózáskor?
3. Még mostanában is szokta?
4. Berlusconi is. Tudta?
5. Feri hogy van?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 00:18:43

@Bell & Sebastian:

Pardon, így már az egész beírásom ocsmány hazugságnak bizonyult, megyek szégyellni magamat.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.08.13. 00:21:35

@mavo: mázlid van, az MTA Helyesírási Bizottsága a javadra döntött. :))

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.08.13. 00:22:13

@mavo:

"nem ütköznék folyton a lenéző gőgbe"

megszólalt a gödör a lukban:o)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 00:24:02

@Viktus:

ezt én sem értem. Holmi büdös cigányokat végre jól kiirtottak, ahogy mind megérdemlok, sajna utoljára a purdé túlélte, és valami vices nevű barmok ugrálnak, meg ez a hülye Sólyom se bír magával.

Malina Hedviget ellenben megverték a rohadt tótok, mert magyargyűlölők.

Igazságtalan világ ez.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 00:25:01

@jotunder:

tehát mégsem hazudoztam? Pedig esküszöm, én akartam, én próbáltam.

Zetek 2009.08.13. 00:25:06

@mavo: Ez nagyon gyenge volt. Megyó kiszórt egy csomó pénzt, hogy a bandáját megválasszák az önkormányzatokba, ebből mi az ígéretek megvalósítása? Volt némi lé amit szétszórhattak. (A négy éves ciklusban a Fidesz alatt jobban növekedtek az átlagbérek és még a gazdaságot sem rohasztották le.) De hagyjuk, mert ilyen alapon szembeállítani Megyót és és Orbánt tényleg gyenge. Meg kell nézni, hogy milyen állapotban vette át az egyik és másik az országot, illetve adta át.

Bell & Sebastian 2009.08.13. 00:25:21

@mavo:

Dehogyis, az utolsó kivételével, hogy is mondjam, egyetértek.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 00:28:13

@jotunder:

komolyra fordítva: rövid u-val egy értelmetlen szabály erőltetése. Egyébként az MTA illetékesei mennek anyjukba, képtelenek eldönteni, kövesse-e a változásokat a hivatalos helyesírás vagy sem. Ha így folytatják, hamarosan nem tudom, mit fognak helyesírás címén oktatni az iskolákban: a valóságot vagy egy évtizedekkel elmaradt ideát.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 00:31:51

@sün!malac69 az uborkaszezon főzöldsége:

vélemény. Két éve bizonyos turul egy tényleg vicces flasmobot rendezett egy bizonyos pólóárus boltja előtt, aki ettől besértődött, és perelt, turul pedig nem értette, hogyan lehet ilyen merevnek lenni, és szavakon lovagolni, most meg ő lovagol szavakon.

And the times they are a changin.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.08.13. 00:35:41

@Bell & Sebastian: persze-persze a világ értelmezésekből áll. De SZV vendég lenne? Legfeljebb hívatlan.

Úgy tetszik a többség egy hatalomtechnikusnak tekinti, aki most épp az ellenfelei - épp divatosnak tűnő - identitását húzza magára a Nagy Elqrás után. Ha kell, gondolom, ő is naponta bérmálkozik, és a zsidókkal együtt tiszteli a Megváltót :(

A nem túl udvarias fogadtatás ennek szólt, és megérdemelte.

Bell & Sebastian 2009.08.13. 00:35:50

@jotunder:
@sün!malac69 az uborkaszezon főzöldsége:

Fasz kivan ezzel az MTA -val. Ragozott alak rövid u, a főnév hosszú. Ezt se' tudtam. És Önok? :)

elfelejtette 2009.08.13. 00:37:11

"Konzervatív-liberális, magyar baloldali meggyőződéssel?"

Még nem hallottál ilyenről? Pedig van rá egy szó, ami az egészet egybe tudja sűríteni, mégsem veszik el a mondanivaló: Opportunista. :)

Bell & Sebastian 2009.08.13. 00:39:41

@tölgy:

Ha megértem, mi mozgatja, a fene bánta volna, ha fel is pofozzák.
De nem értettem meg.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 00:48:01

@tölgy:

"De SZV vendég lenne? Legfeljebb hívatlan."

Nagyon el vannak kapatva ezek a nemzetáruló komcsik! Ez is idejön, és összevissza irkál mindenfélét, ami nem egyezik A MI Tudásunkkal! Pedig már olyan jól megbeszéltük, mekkora köcsög, erre belepofázik!

Ahelyett, hogy behúzná fülét-farkát, és elfogadná, itt bizony mindenki minden gondolatát ismeri, még ha letagadja is! Már eleve: itt komcsiként, nem várt vendégként kuss a neve, ezt vegye szépen tudomásul, ha másért nem, a szent szólásszabadság nevében, amiben mi jobboldaliak Isten után elsőül hiszünk!

Csak semmi elhajlás elvtársak! Összezárás és és éberség!

Még a végén egy másik komcsi is idejön és visszapofázik, és akkor eljő a Világnak Végezete!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 00:53:29

@Bell & Sebastian:

én a helyében nem érveltem volna ennyit sem, hanem elküldöm a kurva anyjába a habzó szájú bőcsészgárdát, de hát én bunkó vagyok.

Borotvált Kiwi · http://hirszerzo.hu 2009.08.13. 00:56:36

Kedves Szigetvári úr!

Álmodozott már arról, hogy a Kossuth téren százezrek Önnek skandálják, hogy "Viktor, Viktor!"?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 01:04:38

@Bell & Sebastian:

a legdurvább az egészben az, hogy miközben elborzadok az úri tempótól, én sem értem, csak én nem egyes szavak ilyen vagy olyan vélt vagy valós jelentése miatt, sem nem, mert a Megtestesült Gonosznak dolgozik.

Jelzem, a Fletó-Hitler analógia telibebaszós volt, elvégre tömeggyilkos-tömeggyilkos egy hülyeség, és ilyenkor az is mindig eszembe jut, milyen nevetségesek a gyűlölettől habzó szájjal hörögve patásorbánozó ballibák, még szerncse, hogy mi keresztény szeretettől átitatott, komoly konzervatívok vagyunk, tehát ilyen szintre nem süllyednénk soha.

Na mindegy, szerintem a maszop szarrá rohadt törzsgárdája miatt nem értem ezt az embert, mert az valóban überszégyen. Bár mintha az neki sem tetszene ...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 01:06:29

@Borotvált Kiwi:

szentségtörő! Egy szakrális eseményből gúnyt űzöl?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 01:23:52

@Bell & Sebastian:

korábban akkor volt rövid a magánhangzó, ha a képző nem magyar. Tehát kultúros, de kulturált.

heima (törölt) 2009.08.13. 02:01:26

@mavo: azért ne robbanj fel ilyem látványosan :)

2005 végén 2006 elején a kormány szltszórt többezer milliárd mogyit, amivel elhitette a buta prolikon túl néhány értelmes ember szavazatát is. na ők lassabban felejtenek, nehéz négyévente eljátszani ugyanazt, kérdezd meg a kampánygurutól, megerősíti.
ezek a tények, a kampány meg mese habbal. ma is van orbán viktor, fletó is, meg szigetvári viktor is, lelkesító baller kampánynótákat isl ehet írni, aztán mégse ugyanaz a leányzó fekvése mint anno, vajon miért, mert talán elfogyott a mogyi.

azt se kötelező elfogadni, hogy a kormányzás felelőssége a kormányé, de án azért elvagyok ilyen kevéssé progresszív gondolatokkal.

"Ha így lenne, semmi szükség nem lenne több pártra, lenne egy, az elkormányozgatna úgy ahogy. Ha igazad van, teljesen felesleges lenne az ellenzék, mert annak véleménye és savazatai semmit sem számítanak, csak a díszlet szerepét játsszanák."

Isten hozott a demokráciában. Praktikusan egy kormánypárt(koalíció) azt szavaz meg amit akar feles előnnyel (kétharmadot kivéve ugye), az ellenzéknek minden joga és lehetősége megvan ellenkezni (bár ez ugye semmikép sem progresszív), de közpolitikai hatása 0. A köztársasági elnök választás sem a fideszen múlott, hanem az SZDSZen. Fent nvezett időszakban pedig kellően kényelmes volt a kormánykoalíció előnye, köszönhetően a magyar választói rendszernek.

heima (törölt) 2009.08.13. 02:11:29

ennyi faszságot gyártani egy délután, visszaolvasni is képtelenség :)

elfelejtette 2009.08.13. 02:15:16

@heima: En elolvastam, pedig becsszora egy fillert sem kapok erte. Ez a Szigetvari Viktor meg akkora celeb, hozza se mertem szolni. :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 02:28:39

@heima:

"A köztársasági elnök választás sem a fideszen múlott, hanem az SZDSZen."

De bazmeg, ha ez így van, miért nem savaztak fideszék Katinkára? Hiszen nem rajtuk múlt, hanem a szadin?

Olyan megoldás egyszerűen nem létezik, mi, hogy a síkbarom kormánypártokon ÉS az ellenzéken múlt? Túl bonyolult, mi?

De nézzük a hülyeség durvábbik fokozatát:

"2005 végén 2006 elején a kormány szltszórt többezer milliárd mogyit, amivel elhitette a buta prolikon túl néhány értelmes ember szavazatát is."

Maradjunk már annál az alaptézisnél, hogy a 1998-2002 közt a fidesz-kormány növelte az életszínvonalat, égig nőttek a nyugdíjak, jobb volt a a vállalkozóknak, jobb volt az alkalmazottaknak, jobb volt a családoknak, mindenkinek jobb volt, és ez egyre csak javult és javult. Ezek tények, ez nagyon fontos, mert ha nem lennének tények, akkor nem lenne dilemmám.

Mégse nyertek. Mért nem?

Tényleg totál nem értem. 2006-ban a kiszórt zseton okozta áljólét miatt savaztak az emberek a komcsikra, 2002-ben meg a derék jobboldali kormány által előidézett minden oldalról agyon alapozott nagy jólét ellenére a komcsikra?

Hümm-hümm. Valahol itt én érzek cseppnyi ellentmondást. Mondjuk nem elegendőt ahhoz, hogy egy szót is merjek szólni egy betonná bizonyított elmélet ellen, de azért hümmögök kicsit.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 02:41:48

@mavo:

hu, hogy én milyen barom vagyok.

Többen is jelezték, hogy a "rosszabbul, mint 4 éve"

a, a színtiszta igazság volt maga
b, hanem is a vegytiszta igazság, de sok sok esetben könnyedén bizonyítható volt.

Ergo amit az előbb írtam, az marhaság. Súlyos marhaság.

Nem arról volt szó, hogy a fidesz-kormány által elért jólét és a klón kormánya által elért ideiglenes jólét egyaránt a komcsik győzelméhez vezetett, ha némiképp logikátlanul is. Nem. A helyzet ennél sokkal rosszabb. Az emberek a Jók okozta jólét és a Rosszak okozta nyomor ellenére savaztak a Rosszakra.

Furcsák ezek az emberek. Hálátlanok és ostobák.

ufó - a keményvonalas egzisztencialista 2009.08.13. 02:56:36

@elfelejtette: cölöb-nek kő mondani a celeb-et
dejszen, tuggya maga is, cölöpök... meg minden :)

@mindenki:
hahóóóó, a szigeten minden oké, gyertek bátran lazulni :)))

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.08.13. 08:26:21

ez a pöcs mavo mennyit dolgozik itten, azt reméli látja a takanyevő és megsimogatja a buksi fejét? :)))

Peter252 2009.08.13. 08:43:09

Gyurcsányt sajnos 2006-ban nem lehetett legyőzni, akkora populista-demagóg kampányt nyomtak már akkor másfél éve, az utca embere, az átlagemberek imádták, oda voltak érte, ezt érzékeltem a piacon, buszon, vonaton, villamoson.
És sajnos a fiatalok is imádták,..szinte egy Obamához hasonlatos bálványozás és várakozás volt iránta, ugye hogy friss új ember aki alulról jött, dinamikus, gazdag és majd minket is gazdaggá tesz,blabla,..sajnos ezek a magyar népet is minősítik...
Én még most is óvatos vagyok a jövő évi választásokkal kapcsolatban, bár sikerülne kis többséggel nyerni..
Sajnos 2006 os választások előtt 1-fél évvel is így vezetett a Fidesz a közv.kutatásokban és sorra nyerte óriási többséggel az időközi választásokat, már sokan 2/3-ról álmodtak, aztán 2006 ban a választásokon simán kikapott a Fidesz Gyurcsányéktól, sőt kishíján egy óriási zakó lett belőle, főleg a második fordulóban.
Eddig, az Ep-választást is beleértve, nagyon alacsony volt mindig a részvétel és nem tudjuk, kire szavaz majd az otthon lévő 30-35 %, eddigi tapasztalatok alapján a szocialistákra szokott szavazni, mikor 65-67% lesz a részvétel.
Ez a magyarázat arra, hogy miért veszít általában a Fidesz az országgyűlési választásokon, mikor magas , 65-67 % a részvétel, mert a szocialistáknak sokkal több rejtett szavazójuk van, és ők csak a parlamenti választásra mennek el, de nagy számban, a Fidesz pedig már nem rendelkezik tartalékkal.
Azt se felejtsük el, hogy Gyurcsány visszatérőben van, aki még mindig össze tudja rántani a szocialistákat és a szocialista szavazók imádják, és sajnos az országban még sok ún Kisember is oda van érte.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 09:12:45

@Grift:

ennyi észérv előtt meg kell hajolni.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 09:13:46

@Peter252:

szerintem előbb állapodj meg magaddal, hogy a Klón legyőzhetetlen volt, vagy nem, aztán ugorjunk neki újból.

jan 2009.08.13. 09:16:41

@jotunder és többiek: visszatérve a droitozásra meg a kultU/Úráltság kérdéseire, más helyesírási hibáin rugózni (rúgózni?) egy vita közben szimplán neveletlenség, bunkóság, kábé olyan, mintha a vita közepén azzal kezdenél jönni, hogy hogy van már megkötve a nyakkendője, meg hogy nem megy az inge a nadrágjához.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.08.13. 09:23:35

@józan':

"Főleg ha ilyen kirekesztő, nem európéer emberekkel kell leállniuk vitatkozni. :["

Hát, nekem akkor inkább a "hisztiskurva" szó jutott eszembe. És nem éppen B.E.-vel kapcsolatban, he érted, mire gondolok. Cúnya eset vót, na.

instant legenda 2009.08.13. 09:35:43

Az utolsó sorainál (mikor azt taglalta, hogy az mszp-nek nincs szüksége médiabirodalomra, meg ál-civil szervezetekre, meg ál-független érdekképviseleti szervekre) kinyílt a bicska a zsebemben. Ilyen szemét, cinikus, velejéig hazug dumát eddig csak gyurcsánytól hallottam.

Persze suba a subához.

Bell & Sebastian 2009.08.13. 09:50:26

@mavo:

Jaja, a Kádár-rendszerben ez a kultúra-dolod is másképp vó't! :)

Egyébként a "Csapjuk pofán, oszt' elmegy!", inkább az értelmiségi, (elméleti-politikusokra) jellemző, ahol cigány a szomszéd, zsidó a főnök, szocialista a boltos, minden másképp van, az együttműködés napi kényszer, akárcsak a viszonylagos jómodor! (azért van, hogy az ember kijön a sodrából, pedig nem kéne)

A Fidesz-készülődés már érezhető a gazdaságban, lesz itt egész pályás letámadás! A második-harmadik vonal már nagyon éhes, élezi a kését.

Dé208 2009.08.13. 10:03:09

@mavo: Igazából nem arról volt szó, hogy vicces hanem hogy ütős ugyanis V.M. ill. J.A. két orbitális gyökér az ellenkező pólusokról és hát miről tudnak ezek beszélgetni vajon.

budai zöld 2009.08.13. 10:03:20

Konzervatív = már faternak is sok zséje volt, mondjuk párttag gyárigazgató/impexes/téeszelnök/vadprivatizátor volt a kádárrendszerben.
Libeális = elitista, aki szerint hulljon a férgese, ha már én jó pozícióban vagyok (Magyarországon ezt jelenti)
Szocialista = hát persze, hogy a természetes apafigura számára a Baja Feri, meg a Fletó.

Ki szerint összeegyeztethetetlenek ezek?

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.08.13. 10:12:08

Tulajdonképpen az tök mindegy, hogy mit mond magáról Viktor.
Ez az egész morális kérdés, sokan együttműködtek a rendszerváltás előtt a párttal - funkciként, besugóként, de akkor még lehetett arra hivatkozni (és sok esetben valóban így volt), hogy kényszerítették az illetőt.
Aki ma az MSZP-nek dolgozik, az továbbra is együttműködik a párttal, mivel őt nem zsarolják, ezért csak a karrierre (szakmai tapasztalat höhö) lehet hivatkozni.
Azt pedig nem lehet állítani, hogy ez az MSZP nem utódpárt, hiszen Horn, Gyurcsány, Bajnai és Lendvai onnan bújtak elő. Ha Szollár lenne a miniszterelnök és Szigetvári neki adna tanácsokat (vagy fordítva), akkor talán elfogadnám a nem utódpárt évet.
Még arra lehetne hivatkozni, hogy Viktor belülről akar bomlasztani, a 80-as évek végén MSZMP-be belépett emberek közül sokan hivatkoznak erre. Hát-hát, nehéz elhinni. Jobb lenne megvárni, amíg szépen a Nagy Kommunista Döglött Oroszlánt végső nyugalomra helyezik és aztán lehetne egy új lappal indítani. Pl. az LMP hiteles új baloldali erő, a jogvédő munkáikkal a hátuk mögött, vagy a Védegylet a környezetvédelem terén.

teknős 2009.08.13. 10:18:14

a fenébe, én is lemaradtam:((((

Pedig egyértelmű Szigetvári úr helyzete. Elment tanulni a piaristákhoz, mert a komcsi uraknál akkoriban még nem a Rosenberg Institut volt a menő, hanem az egyházi iskolák. Mivel a komcsi kötődése erős, jól látja az emeszpében helyezkedés előnyeit.

Az egész életútja egyértelmű, a reform komcsik útját járja. Az a fajta, aki azt tanulta meg a komcsiktól, amit már régen el kellett volna felejteni. Az ötlettelen utánozó másodikvonal. Csak azt nem értem, hogy a mi az ördögért akarja magát jófiúként beállítani!
Az emberek nem veszik be és a fajtája is azon a pályán van, amikor már azt sem hiszik el nekik, amit kérdeznek!

Egyébként engem érdekelne, mit is lát jónak Gyurcsányban. Mert én semmit.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 10:36:50

@Bell & Sebastian:

"A Fidesz-készülődés már érezhető a gazdaságban, lesz itt egész pályás letámadás!"

Nos, hogy némi infót is csepegtessek, ez a bizonyos második-harmadik vonal pontosan azért ilyen agresszív, mert 2006-ban előre ivott a medve bőrére, és már megvolt a listája, ki milyen zsíros helyet kap, és hogy hol kin fognak édes bosszút állni.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 10:41:39

@teknős:

hú, azért nekem bejön az a kép, hogy Szigetvári a sötét komancs diktatúra 90-es éveiben még kénytelen a piaristákhoz járni. Meg az is, ahogy a komancs második vonal útját tanulja az őskomancs Navracsicstól.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 10:48:02

@lelkylola:

pontosan ez a baj, hogy a hozzád hasonló fekete-fehér színvilágú ... egyszerű ... lelkekkel ... mindent képesek morális kérdésre lefordítani. Ha beledöglesz, a maszop akkor is néppárttá nőtte ki magát, és ha túléli a jövő évi balhét, akkor az is marad. Hogy ez jó vagy nem jó, azon lehet vitatkozni, csak értelmetlen.

Simán lehetne morális kérdéssé tenni a fidesz tagságot is (pl. azok hortifaszisták, fúj), csak minek, mert értelmetlen ostobaság.

Persze értem én, sokkal könnyebb az ellenfelet ellenségként, morális problémaként kezelni, az jelentősen leegyszerűsíti a világot körülötted.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 10:49:58

@lelkylola:

"Aki ma az MSZP-nek dolgozik, az továbbra is együttműködik a párttal, mivel őt nem zsarolják, ezért csak a karrierre (szakmai tapasztalat höhö) lehet hivatkozni."

Gondolom ilyen alapon a külföldről érkezett kampányszakemberek is mély morális válságban vannak, de minimum kádáristák.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.08.13. 10:53:00

@mavo: ha neked felejtős a Kádár rendszer a besugó hálózatával, a több száz halálraítélttel 56 után. A klerikális reakció elleni harccal, ha téged nem zavar, hogy nem fiatalok, hanem pontosan ugyanazok az emberek ülnek az MSZP-ben, mint az MSZMP-ben, akkor veled nem lehet beszélgetni, mert akkor a Te látásod nem fekete-fehér, hanem vak. Vaknak lenni egyébként kellemes és megnyugtató.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.08.13. 10:54:36

@mavo: normál esetben igen, morális válságot kellene átéljenek, már ha van lelkiismeretük és tudásuk.

Bell & Sebastian 2009.08.13. 10:56:35

@lelkylola:

LMP, Védegylet?

A Nagy Kommunista Döglött Orosz Lány bőrébe bújt ICP (Identified Cosmopolitan Person) bolhái?

Tehetetlen Dodó 2009.08.13. 11:02:14

@mavo: A külföldről érkezett kampányszakemberek is ugyanazért csinálják, mint a kis piarista vörös: pénzért. Morálról értekezni mindkét esetben felesleges.

Tehetetlen Dodó 2009.08.13. 11:10:21

@mavo: "a maszop akkor is néppárttá nőtte ki magát, és ha túléli a jövő évi balhét, akkor az is marad"
A maszopból annak idején Horn Gyugyó fabrikált néppártot (sose hittem volna, hogy a pugajkás Gyuszira egyszer még az államférfi nosztalgikus képében fogok emlékezni sötét, tehetségtelen utódai fényében...), ezt Fletó szívós munkával, ügyesen lerombolta, porrá zúzva Gyula kényes mutatványát, hogy hogyan lehet a vadkapitalizmus építését szociális lózungokkal emberbaráti baloldali vörösre festve beadni a kádári nosztalgiában dagonyázó szerencsétleneknek.
No, a mutatvány besült, kíváncsian várom, ki fog újra széles merítésű néppártot összebarkácsolni a vörös drapériás maffia égisze alatt.

Tehetetlen Dodó 2009.08.13. 11:13:35

@Tehetetlen Dodó: Sajtóhiba: ...pufajkás Gyuszi, természetesen...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 11:14:55

@lelkylola:

"pontosan ugyanazok az emberek ülnek az MSZP-ben, mint az MSZMP-ben"

Nyers Rezső, Lázár György, Acél, Pozsgai, és így tovább, tényleg ezek üldögélnek a maszopban? Szigetvári is mszmp tag volt? Újhelyi? Zuschlag? Ha odafigyelnél, láthatnád, hogy a maszopban éppen a generációváltás küszöbén állnak.

Persze lehet úgy is, hogy ugye a maszop alapítói kádáristák, ergo a hozzájuk csatlakozó fiatalok is kádáristák, és a majdan őket váltók is kádáristák ad infinitum.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.08.13. 11:16:59

@Tehetetlen Dodó: sokak szerint az európai jóléti állam folytonos expanziójának vége, de még a fennmaradása is kétes. (Erre reagált TGM a német interjúban.)
A Gyula-féle szocialista pártnak biztosan vége. Mást kell kitalálniuk az egalitárius-bürökratikus politika helyett. Ezt az antirasszista izét szerintem ők sem gondolják komolyan, ez biztosa nem tartja őket életben néppártként.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 11:17:28

@Tehetetlen Dodó:

na, a gondoskodó kádári állam képét éppenséggel a fidesz myomatja jelenleg (14. havi nyugdíj, ne a zemberekel fizettessük meg, ezek remélem megvannak).

De ha a vizitdíj, az egészségügy egy részének privatizálása és a szociális költségek faragása neked a kádári időszakot juttatja eszedbe, akkor igen, igazad van.

Tehetetlen Dodó 2009.08.13. 11:19:31

@mavo: Nyugodtan menj rá a parlamenti honlapra és nézd meg az életrajzokat: a maszop frakció bő fele MSZMP-s volt, vagy minimum fővonalbeli KISZ-vezér.

Tehetetlen Dodó 2009.08.13. 11:25:58

@mavo: Mi köze a a vizitdíjnak a néppártisághoz?
Egyszerűen csak azt fejtegettem, hogy vég nélkül nem megy a mutatvány: egy neoliberális-vadkapitalista maffiarendszert "haladó, baloldali" szisztémának beállítani.
Mert félreértés ne essék: a hirtelen megváltozott társadalmi közvélemény nem valammi morális, antikommunista vagy antibalos megvilágosodásból következett, fenét, leesett a kádár-nosztalgiában szenvedő népnek, hogy vége a dalnak, elfogyott a lé.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 11:26:44

@lelkylola:

cuncimókus, az a másik alapvető bibi veled, hogy a te életedet kizárólag az határolja körbe, hogy a gonosz komcsik mit csináltak a famíliáddal, és az a kényszerképzeted, hogy ezzel másnak is kötelező így lennie.

Ha annyira érdekel, én a 70-es és 80-as években nem voltam sem kisdobos sem úttörő, sem KISZ tag, az ehhez tartozó családi háttért és a komcsikkal való szoros barátságot ezek után képzeld oda magad. Mégsem a komcsik gyűlölete életem nagy mozgatórugója.

Az érdekelne még, mit csináltál volna a II. vh. után Németországban a nácik áldozataként. Ott nem a lakosság 8 százaléka volt NSDAP tag vagy szimpatizáns ... márpedig az "aki komcsi volt az is marad, és aki közösködik vele az is komcsi" logika alapján Németország jellemzően náci ma is.

Igaz, Orbán Viktor és teljes pártja meg akkor az a gyűlölt liberális gonosztevő, aki volt. Mint tudjuk, a vér nem válik vízzé.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.08.13. 11:26:46

@mavo: Na ne tegyünk úgy, mintha a gondoskodó állam képét a rendszerváltás óta nem nyomta volna mindenki az SZDSZ-től a MIÉP-ig. Nyomták, mert erre volt, van és lesz igény, ahogy azt az alkotmány is leírja: szociális piacgazdaságra.

Aztán ezt lehet jól csinálni meg rosszul. Most az utóbbi években rosszul ment.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 11:32:58

@Tehetetlen Dodó:

Nyolcszázer párttag volt, és elvben minden általános iskolás kisdobos illetve úttörő, és minden közép és főiskolás kiszes. A teljes általános iskolámban hárman nem voltunk kisdobosok és úttörők több száz főből. A többiek és családjuk komcsik-e voltak?

Pár évvel a rendszerváltás előtt a középiskolái osztályomban arra a rutinkérdésre, hogy akkor ki lép be a kiszbe harminc főből ketten mondtunk nemet. Komonista-e volt a maradék és az ő családjuk?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 11:34:57

@elGabor:

persze, hogy nyomták, csak éppen hogy amikor a Klónék ezen változtattak egy cseppet, akkor pont azok jöttek a gondoskodó állammal, akiknek elvben a kádári maszlagokhoz semmi köze.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 11:45:05

@Tehetetlen Dodó:

"a hirtelen megváltozott társadalmi közvélemény nem valammi morális, antikommunista vagy antibalos megvilágosodásból következett, fenét, leesett a kádár-nosztalgiában szenvedő népnek, hogy vége a dalnak, elfogyott a lé"

Hát egy nagy lószart. Az emberek többségét totálisan hidegen hagyta, hogy elfogyott a lé mindaddig, amíg az nem érintette az ő saját zsebikéjét, és nem kellett a nyomorúságosan összekuporgatott 300 hufocskáit a dokinál hagynia, ha fájt a torka.

Lehet itt jönni az ŐB-vel, meg morális válsággal, meg hogy Azok Hazudtak: az ŐB után hőzöngők 90%-a az ŐB 5%-át sem ismerte, azt is csak előre emésztett kompilációban.

92-93-tól az emberek tökéletesen elvoltak a Gonosz Komancsokkal, és ultra magasról leszarták Horn pufajkás múltját mindaddig amíg a fidi nem jött rá, hogy a komonistázás végre megint hasznot hoz, mert felnőtt egy olyan nemzedék, amelyik már csak hírből tudja, hogy a komonista az A Gonosz.

Én még emlékszem egy kampányra, ami pufajkázásra és komonistázásra lett alapozva, és az eddigi legdurvább választási vereséget eredményezte ...

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.08.13. 11:45:49

@mavo: veled nem lehet normálisan kommunikálni, úgyhogy a Te színvonaladon válaszolok: a képen a Te igazi fejed van? Mert akkor sokmindent megértek... :)

(Mavo akta részemről lezárva.)

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.08.13. 11:47:42

@mavo: A szocpiacgazdaság, megjegyzem, nem kádári, hanem adenaueri-erhardi maszlag.

ufó - a keményvonalas egzisztencialista 2009.08.13. 11:49:05

@Szigetvári Viktor: csáááóóó! :)))
yó reggelt kívánok!

mi a véleményed az eltitkolt jövedelmekről?
Te mindig mindenhol kérsz és kapsz számlát?
a kínai piacon / kajáldákban is, he?

Noname Watanabe 2009.08.13. 11:50:45

Azért kíváncsi vagyok, mik azok a baloldali értékek, amelyről év(tized)ek óta papolnak a milliárdos antifa-KISS (pardon, KISZ) rajongó pofátlanék.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 12:00:35

@dzsucseharcos:

ha így vesszük, a New Deal is valami ilyesmiről szólt ...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 12:04:51

@lelkylola:

ez már csak egy ilyen dolog kedvesem, legközelebb ne állj szóba szemét komonistákkal és nem fog csalódás érni.

További sok sikert kívánok a "négy láb jó, két láb rossz" életfilozófiádhoz, és el kell ismernem, a saját (ennél némileg bonyolultabb világlátásommal) az élet időnként kurva nehéz tud lenni.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 12:08:53

@Wilbur Nárcisz-11 Swain:

ha valóban kíváncsi vagy, itt (jovonk.hu/FideszPP2007_HU.pdf) bőven olvashatsz ezekről, különös tekintettel "az új jobboldal szociális" elkötelezettsége dolgában.

Tehetetlen Dodó 2009.08.13. 12:17:44

@mavo: Hagyd már ezt a hülyeséget a nyolcszázezer párttaggal.
Akik ma is ott ülnek, nem egyszerű párttagok voltak, hanem a rendszer harcos védelmezői és alakítói.
És ma ezek a pártvezetők, cenzorok, ksivezetők és III/akárhányasok akarják megmagyarázni, hogy mi is a demokrácia meg jogállam, nyugodt pofátlansággal állnak ki, hogy kioktassanak. Huszonöt éve még a szocilaizmus győzhetetlenségéről okttattak ugyanezek és ha nem tetszett nekik a hozzáállásom, mindenféle szankciókkal igyekeztek sújtani.
Hát ezek a tetvek ne magyarázzák nekem a demokráciát meg a szabadságot.
De ezzel nincs is baj, ezeket sohasem becsültem többre, mint egy lócitromot, csakhogy ezek saját "osztályukat" is elárulták, bár közel 20 évig el tudták játszani a "baloldali" szerepet, de a lufi kipukkadt, a vörös függöny mögül kilóg a kénköves pata és farok.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.08.13. 12:21:54

@tölgy:
" Mást kell kitalálniuk az egalitárius-bürökratikus politika helyett. Ezt az antirasszista izét szerintem ők sem gondolják komolyan, ez biztosa nem tartja őket életben néppártként."

Most a vilagszintu szocializmus a vesszoparipa. Kepzeljuk el, hogy nagy, szocialista allamok - Kina, Brazilia, USA - a multijaikon keresztul egyfajta globalis tervgazdasagot valositanak meg.

Termeszetesen tudom, hogy Brazilia es USA eseteben a "szocialista" minosites eros tulzas, de a szoci almodok Obamat es Lulat a sajat taborba szamoljak.

Kicsit szkeptikus vagyok abban, hogy lesz ebbol tamogatottsagnovekedes Magyarorszagon. Talan ha magyar szocik a globalis tervgazdasag kapitanyainal lobbiznak penzert?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.08.13. 12:23:24

most mi van? szigetvári is ugyanolyan, mint a Konzervatív-liberális reakció.
van kérdés?

de csodálkozom, hogy a szigetvári kulináris élvezeteiről nem számoltok be, mi megtettük. már három napja
kkbk.blog.hu/2009/08/10/liberalis_konzervativizmus
(különös, h ezek mind ezt szeretik enni, horn is, szigetvári is, ezek tényleg orkok)

miértnem kérdezitek meg ami kereszténydemokratánkat, mi a véleménye a fideszről?

már három napja

bz249 2009.08.13. 12:24:09

@Doomhammer: höhő és a szocialista Európai Unió? Vagy nem bízik Európa fennmaradásában?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.08.13. 12:24:12

Nagyon nem mindegy, hogy "szociális olajcseppekről" van-e szó (Metternich, Bismarck, Disraeli), amelyeknek nincs egalitárius célja, az arra érdemesek kapják, korlátozott körben és mértékben, stb.,
vagy pedig az alanyi jogon járó, egalitárius, államilag támogatott felelőtlenségről.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.08.13. 12:31:28

aki az mszp-t szereti konzervatív nem lehet
ez a csekély értelmű medvebocs egy kicsit elszállt a széllel
ott várja a csábító végtelen lehetősége, megértjük, ja nem
nem értjük meg, mi konzervatívok vagyunk.
a reakció meg liberális. ő megértheti

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.08.13. 12:32:04

@bz249:
Az Europai Unio, mint tudjuk TGM-tol es Lengyel Laszlotol, fasizalodott, ott a Haladasnak nincs remenye.

Konkretan a 2006-os penzszoras utan most egy ideig nem kap extra zsozsot a Haladas magyarorszagi tabora. Tehat mashol kell keresni a nacizmus ellenszeret.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.08.13. 12:33:41

@lelkylola:

az utódpártiság nem csak morális kérdés, és nem csak személyi kontinuitás:

válasz egy érdeklődő levélre:


Tisztelt .....!

Köszönöm, hogy bizalmával megtisztelt és kérdésével hozzánk fordult.

Kérdésére válaszolva, az 1989. október 6-10-én tartott kongresszuson született állásfoglalásnak megfelelően, jogi értelemben a Magyar Szocialista Párt az Magyar Szocialista Munkáspárt jogutódja.

Az állásfoglalás ugyanakkor kitér arra, hogy a Magyar Szocialista Párt politikai szemléletében, erkölcsi normáit tekintve és értékrendjében új pártként alakult meg, és megalakulását követően a magyar progresszió örököseként a haza és haladás eszméjét képviseli, ezt várja el tagjaitól.

Az irat fellelhető a Politikatörténeti Intézet honlapján a www.polhist.hu/ linken, valamint elérhető az Intézet irattárában.

Bízom benne, hogy válaszommal megfelelő segítséget nyújthattam Önnek, hogy a ma már jobbára történelmi relevanciával bíró kérdésről világos képet alkothasson.

Munkájához, kutatásához kiváló egészséget és sikereket kívánok!

Üdvözlettel

Juhász Ferenc
elnökhelyettes

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 12:35:35

@Tehetetlen Dodó:

"a vörös függöny mögül kilóg a kénköves pata és farok"

körülbelül ennyi a lényege annak, amit írtál, kár volt ilyen hosszan ragozni.

Ha a maszop alapító tagságáról van szó, nos az elég szörnyű. Csak éppen nem azért, mert hogy komancsok voltak. Java részükről nagyon is kétlem, hogy egy pillanatig is hittek vola a coclista eszmékben, pontosan azért ami valóban taszító bennük, és ez a tolakodás az aktuális húsos fazék felé.

Védték a komancsizmust egy nagy szart, sokkal inkább kihasználták a lehetőségeket, és amikor szűk lett a tér, szépen odébbálltak.

A valóban hithű társaság egy része (Grószék) egyszerűen megszűnt politikai tényező lenni, kis részük pedig valamelyik munkás bohócegyletben égeti magát.

A nem hithű társaság (az akkori mszmp második vonala) pedig nagyrészt a maszopba került, kisebb részük pedig hős antikommunista lett, utóbbiakat persze szeretni illik "jobboldali" körökben.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.08.13. 12:38:17

@Grift: ja! és a levelet nem én kaptam! :)))

bz249 2009.08.13. 12:44:35

@Doomhammer: ja, mert az amerikaiak Európát szokták szocialista fertőnek nevezni. De így világos.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.08.13. 12:46:50

@Doomhammer: Braziliában kicsit mást jelent a baloldaliság mint Magyarországon. A középosztály sokkal jobban él mint a magyar, a szegények pedig sokkal de sokkal szegényebbek mint Magyarországon. Ott le lehet élni úgy egy életet, hogy Nyugat-Európában érzed magad (még egy egyetemi tanárnak is) és úgy is le lehet élni, mintha Sierra Leonéban vagy Libériában élnél. Lula baloldaliságát nem lehet európaira forditani. Ahogy a caipirinha de maracuja-t sem. :))

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.08.13. 12:48:37

@lelkylola: nem csupán személyi, ennek jóval fontosabb háttértörténete is van.

a vagyon.

h aitt 60 évig fasiszta diktatúra lett volna, és a fidesz abból szerzi a vagyonát, 60 évig gyűjtőgeti, aztán abból építi fel újra a pártot, és kampányát, vajon babarczi eszter ugyanúgy undorodna, hogyha lefasisztáznák a fideszt?

Tehetetlen Dodó 2009.08.13. 12:52:09

@mavo: Szerintem Te nem nagyon érted, amiről írok. Vagy mindig csak a végét olvasod, mert úgy szoktad meg, hogy ott van a poén, vagy a sportrovat.
Ha nem akarod, ne erőlködj, de én le se írtam most a "komcsi" kifejezést, pontosan erről van szó, ezek tetvek, gerinctelen férgek, akik az anno ellenérdekelt rétegeket sanyargatták, most meg a saját, volt bázisukat árulták el.
Nem is szoktam rájuk használni a komancs kifejezést, mert nem érzem igazán találónak, inkább posztbolsevik banda, mert módszereikben és hatalomgyakorlási szisztémájukban erre hasonlít leginkább.

Tehetetlen Dodó 2009.08.13. 12:53:30

@tesz-vesz: egy nick mindig jelent valamit, ha esetleg csak tudat alatt is.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.08.13. 12:54:31

kedves lelkylola,

szerintem te tulzol egy kicsit. nem a Kadar-rezsimmel, hanem a Bajnaiek kommunista multjaval kapcsolatban. Bajnai egeszen biztosan nem volt kommunistabb mint Stumpf Istvan. amugy attol, hogy valakinek nincs sok koze egy rusnya rendszerhez, meg siman ellenszenvezhetsz vele. Schmidt Maria ferje vagy Nobilis eleg jo viszonyban volt Bajnaival, utobbi eseteben a jelen ido is indokolt lehet. Stumpf kifejezetten barati viszonyban volt Gyurcsannyal.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.08.13. 12:55:27

@jotunder:
"Braziliában kicsit mást jelent a baloldaliság mint Magyarországon. "

Hat legalabbis Lula szerint nem.
www.newsweek.com/id/190352
"Riporter: You are probably the most popular leader in the world, with an 80 percent approval rating. Why?

Lula: Brazil is a country that has rich people, as you have in New York City. But we also have poor people, like in Bangladesh. So we tried to prove it was possible to develop economic growth while simultaneously improving income distribution. In six years we have lifted 20 million people out of poverty and into the middle class, brought electricity into 10 million households and increased the minimum wage every year. All without hurting anyone, without insulting anyone, without picking fights. The poor person in Brazil is now less poor. And this is everything we want."

A baloldalisag Lula szamara is ugyanazt jelenti. Kevesebb szegeny.

Aztan innen tovabb lehet menni klasszikus szocialdemokrata iranyba, hogy legyen kevesebb gazdag is. Mert az egyenletes jovedelemeloszlas, a szocialdemokrata mantra ezt jelenti. Van, ahol mukodik (Skandinavia).

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.08.13. 12:55:30

@Tehetetlen Dodó: :D ezt eddig nem is vettem észre!:D jó h mondod

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.08.13. 12:58:48

@Doomhammer: hm, amit ír, az mintha azt feltételezné, hogy a globális tervgazdaság a szocializmus.

Én el tudom képzelni a tervgazdaságot erősen hierarchizált elosztással, korlátozott piacokkal. Ja, de hiszen ebben éltünk :(

A szoci szavazó az egalitarizmus érdekli, azt most egy ideig elfelejtheti szvsz.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.08.13. 13:05:12

@Doomhammer: En beszelgettem Lularol Braziliaban baloldaliakkal es nembaloldaliakkal, es ez a tortenet egyszeruen nem hasonlithato ossze a magyarral. A brazil tortenelem egy fokkal idiotabb a magyarnal. Lula egeszen szelsobalos politikuskent lett elnok. O azert benne volt anno az illegalis szakszervezeti mozgalomban, es szerintem Medici tabornok nem volt sokkal puhabb figura Pinochetnel, szoval Lulanak is voltak emlekei. Es mondott is erdekeseket. Aztan kiegyezett a jobboldallal (ugyanugy mint Portugaliaban a brazil jobboldali part neve is szocialdemokrata volt).
Lula egy rendkivul karizmatikus figura (neha tobbet iszik a kelletenel, es akkor nagyon vicces lesz) Magyarorszagon ilyen ember nem volt es nem lesz.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.08.13. 13:06:07

@tölgy:
"hm, amit ír, az mintha azt feltételezné, hogy a globális tervgazdaság a szocializmus."

Akkor maga mit nevez szocializmusnak?

A szocialistak szamara a Szent Gral az, hogy az osztasnal ok donthessek el, ki mennyit kap es ne valamilyen vak ero, mondjuk a Piac.

Ez most nem mukodik, mert a legnagyobb donteshozoi pozicio, amit megkaparinthatnak, az az allamgepezet, az meg az osztas donteseit egyre kevesbe kepes befolyasolni. Tehat magasabb szintre kell jutniuk, amint a Wiener-konyv ismertetoje irja a poszt aljan.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.08.13. 13:06:08

@Doomhammer: JT kolléga arra utalhatott, hogy Brazíliában a szegény abszolút szegénységben él, csapvíz és rendes élelem nélkül, stb.
Míg Európában a szegény relatív szegényt jelent: kisebb az autója, lakása, felesége, mint másoknak.

bz249 2009.08.13. 13:06:43

@Doomhammer: de a másik irányba is el lehet menni, tudjuk milyen típusú rendszerek jönnek létre ha nincs aktív beavatkozás: egy olyan feudalizmus szerűség.

Miért ne lehetne egy olyan helyzet, hogy 1 egységet elvenni a gazdagoktól és megfelelően odaadni a szegényekhez az társadalmilag és gazdaságilag is előnyös, 10 egységet elvenni meg már nem az?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.08.13. 13:10:57

@Szigetvári Viktor: "a sok droid között ehhez van szokva"

értitek: tehát az igazi jobb az mszpben van :D

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.08.13. 13:11:26

@Doomhammer: a szocializmus és a tervgazdaság is bürokratikus.
De a tervezésnek nem feltétlenül az egalitárius elosztás a célja. Az egész szocialista gyakorlat a hadigazdaságból nőtt ki. A tervezés célja lehet pl. háború, vagy bármi más. A new deal és Keynes tette a jóléti egyenlőséget a tervezés céljává, talán.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.08.13. 13:11:30

@Doomhammer: nem arrol van szo, hogy a Lengyel Laszlo irt megint valami hulyeseget ??? a hvg-be asszem.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.08.13. 13:12:23

@bz249:
"Miért ne lehetne egy olyan helyzet, hogy 1 egységet elvenni a gazdagoktól és megfelelően odaadni a szegényekhez az társadalmilag és gazdaságilag is előnyös, 10 egységet elvenni meg már nem az?"

A szegenyek tamogatasa (liberalis szocialpolitika) azert, hogy senki ne haljon ehen vagy tudogyulladasban nem egyenlo azzal, hogy a jovedelemkulonbsegeket felszamoljuk az adorendszeren es a szocialis rendszeren keresztul (szocialdemokrata szocialpolitika).

ufó - a keményvonalas egzisztencialista 2009.08.13. 13:13:32

LOL!!! :DDD
" a relatív szegénynek kisebb a felesége, mint másoknak "
ez kéééész :)))

monggyuk, viccen kívül, nem inkább dagadtabb a felesége a relatív szegénynek, mint másoknak ?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 13:15:20

@tesz-vesz:

persze, és ezt 8 év gulággal álcázta.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.08.13. 13:15:23

@jotunder:
A poszt utolso sora (amelyhez kommentelunk :-)) egy linkkel elvisz Wiener konyvenek ismertetojehez.

Abban van ez:
"Ez a megjegyzés azonban azt is jelenti, hogy nem fordulhatunk szembe a globalizációval; a szocialista perspektívákat világméretekben kell érvényesítenünk, nem pedig a nemzetállamhoz való visszatérést hirdető, bár szintén nemzetek feletti szinten szerveződő antiglobalista mozgalmakban.""

Ez egy pattern. Feri ismetelgette monomaniasan, hogy a valsagot globalis szinten kell megoldani, de ez nem szerzett neki nepszeruseget. Mert ezzel lenyegeben azt mondta, hogy o semmit se tud tenni, ami nem nepszeru allitas akkor, ha sullyed a hajo vagy jon az arviz, mar nem is emlekszem, melyik metaforat szerette hasznalni a kormany.

bz249 2009.08.13. 13:19:15

@Doomhammer: klasszikus szociáldemokrata alatt a XIX. századit értette? Mert ezt az én szerény tudásommal valahova oda pozicionálnám.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.08.13. 13:20:46

@bz249:
"klasszikus szociáldemokrata alatt a XIX. századit értette?"

Nem, a klasszikus joleti allam modelljet ertettem alatta, 1960-as evek, Nyugat-Europa.

Azert klasszikus, mert azota a modellt folyamatos kihivasok erik, pl. utoljara a Blair-fele harmadik ut (amiben Feri jovoltabol nekunk is volt reszunk).

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.08.13. 13:21:17

@Doomhammer: azt nehezen nyelik le még a történelmi materializmuson edzett a szoci szavazók is, hogy a történelmi szükségszerűség (globalizált válság) miatt kell lemondaniuk a 13. havi nyugdíjukról.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 13:24:12

@Tehetetlen Dodó:

elég szar érv, hogy le se írtad a komancs szót. Csurka se írja le, hogy "zsidó", oszt mégis tudjuk, kikről ír hülyeségeket.

A "rendszer harcos védelmezői és alakítói ... pártvezetők, cenzorok, ksivezetők és III/akárhányasok" az nálad ki a faszomat takar, ha nem a par excellence komancsokat?

A III/akárhányasok egyébként elég vicces módon pont az egyházakban voltak meglehetősen túlreprezentálva, a kádár rendszer pont az egyházakkal kötötte meg az egyik legocsmányabb külön alkut, szóval ha én keresztény lennék, sokkal óvatosabban komcsiznék.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 13:26:36

@Tehetetlen Dodó:

ez esetben te kihalásra ítélted magadat?

bz249 2009.08.13. 13:26:37

@Doomhammer: az viszont ennyire azért nem volt durva... nyilván csökkentették a különbségeket, de a progresszív adó a világon mindenhol dívott (sőt nekem is szimpatikus ugyanis nem látok más módot egy rendes családi adózás működtetésére).

Plusz másfajta politikai/gazdasági kihívás volt 1960-ban és másfajta van most.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.08.13. 13:28:25

@tölgy:
"azt nehezen nyelik le még a történelmi materializmuson edzett a szoci szavazók is, hogy a történelmi szükségszerűség (globalizált válság) miatt kell lemondaniuk a 13. havi nyugdíjukról."

Nem, azert ez melyebb. Ha valaki vezet, akkor tenykedjen es ne mutogasson lekuzdhetetlen nehezsegekre.

Legalabb csinaljon ugy, mintha valsagot kezelne vagy valami.

Tehetetlen Dodó 2009.08.13. 13:30:39

@ufó - a keményvonalas egzisztencialista: én is erre gondoltam hiszen zsíroskenyéren hízik szegény, nem wellness-konyhán...

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.08.13. 13:32:15

@Tehetetlen Dodó: ok, de úgy nem ütne a poén.
Az pedig szent!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 13:33:20

@Doomhammer:

"A szocialistak szamara a Szent Gral az, hogy az osztasnal ok donthessek el, ki mennyit kap es ne valamilyen vak ero, mondjuk a Piac."


És tényleg: "Szociális, ami azt jelenti, hogy megvédi a társadalmat az ellen, hogy a piac, vagyis a haszonszerzés
logikája alapján szervezzék át az emberek életének minden területét. Az egészség, valamint a felemelkedéshez szükséges tudás és kultúra megszerzése nem lehet pénz kérdése."

Nyami-nyami.

Tehetetlen Dodó 2009.08.13. 13:34:02

@mavo: Te megint kevered a működtetőt a kényszerű együttműködővel.
Nekem mindegy egyébként, hívhatjuk komancsnak is ezt a bolsevik bagázst, ha neked úgy jobban esik.
Én már hátralévő napjaimra biztosan nem fogom megszeretni őket, bújjanak bár a legdemokratikusabb maskarába is.

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2009.08.13. 13:34:03

Orbán Viktornak, Kossuth Lajosnak vagy Málnási Ödönnek ennél jóval nagyobb bakugrásai voltak.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.08.13. 13:34:33

@Grift: @tesz-vesz: én nem is értem, hogy miért kell bizonygatni az MSZP utódpártiságát. Ez olyan mintha arról kellene vitatkozni, hogy az alma körte-e. Rudolf Hess (hogy egy aktuális példát hozzak fel) barátaival megalakítanának a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt jogutódjaként egy Nemzetiszocialist Német Pártot. Utána pedig egy kovetőjük azt bizonygatná, hogy olyan messze vannak a nácizmustól, mint a keresztények az inkviziciótól. Akivel ilyenekről kell vitatkozni annak nincs agya, vagy memoriája, vagy direkt szórakozik.

jotunder, a Fideszkomcsikat se szeretem, Stumpfot se.

Tehetetlen Dodó 2009.08.13. 13:36:40

@mavo: Mint említettem, egy nick mindig jelent valamit, ha esetleg csak tudat alatt is.
Ez általános érvényű, úgyhogy gondolj, amire akarsz.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.08.13. 13:43:38

@tölgy:

"Míg Európában a szegény relatív szegényt jelent: kisebb az autója, lakása, felesége, mint másoknak."

LOL. Ha "kisebb" a felesége, az nem feltétlenül hátrány, főleg ha "horizontálisan" kisebb.
Persze ízlések és pofonok...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 13:44:28

"egy nick mindig jelent valamit"

ez így igaz, az teljesen más kérdés, hogy az emberi "jóindulat" ezt a tényt milyen sunyiságokra használja.

Egész egyszerűen nem vitapartner az, aki a másik bármely vélt vagy valós személyes tulajdonságát használja ki, de ezt itt nem én írtam le először.

Nem érv, hogy zsidó, hogy katkó, hogy fél lába van, hogy az apja párttitkár volt, vagy esetleg pap, de az sem, hogy mi a nickje.

És aki ilyesmiben adja a lovat más alá, az sem éppen egy erkölcsi mintakép.

ufó - a keményvonalas egzisztencialista 2009.08.13. 13:48:12

@Tehetetlen Dodó: " én is erre gondoltam hiszen zsíroskenyéren hízik szegény, nem wellness-konyhán... "

egen, azt volt régen az a propaganda kép: dagadt milliomos meg a sovány proletár
azt most meg fordítva van
kiértiezt ?? :))
----------------------------

tuggya-e valaki, mikor gyün vissza a szigetvári v.?
mer még lenne itten 1-2 elvarratlan szál, amire választ várnék :)))
bajnai gordonkát is le kéne hívni kommentelni most má :))

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 13:49:55

@lelkylola:

Igen, a "négy láb jó, két láb rossz" filozófiának fontos alaptétele, hogy a tettek le vannak szarva. Érdekes amúgy, ezt korábban le is írtam ( @mavo ), mit tesz isten pont NSDAP-s példával.

Ha az a "Nemzetiszocialist Német Párt" teszem azt valódi keresztényszociális programot futtat, akkor tőlem lehet benne akármennyi exnáci, az a párt keresztényszocialista.

Ha nincs olyan, hogy a komcsi ne maradjon komcsi élete végéig, akkor sajna a fidesz a mai napig vérliberális csúnyaság, de asszem, ezt írtam már.

Tehetetlen Dodó 2009.08.13. 13:54:38

@mavo: Ja, bocs, te is az a típus vagy, akinek mindig ki kell tenni a szmájlit. Megjegyzem, ígérem.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 13:56:29

@ufó - a kozmikus éxerteknőc:

az a gyermek lelke, te ...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 13:58:41

@Tehetetlen Dodó:

sajnos mindig ki kell tenni, ha nem olyannal társalogsz, aki fél szavakból is megért. Tapasztalatból mondom. Sokáig én is voltam úgy, mint te, hogy á, biztos értik, hát nem. Sok felesleges civakodást el lehet kerülni azzal a pár karakterrel.

elfelejtette 2009.08.13. 13:59:01

@Tehetetlen Dodó: "No, a mutatvány besült, kíváncsian várom, ki fog újra széles merítésű néppártot összebarkácsolni a vörös drapériás maffia égisze alatt."

Ez engem is erdekelne, es a modszer is. Egyelore ugy tunik, hogy a legtutibb kartyak mar rojtosra lettek jatszva, megsem szuperalnak olyan jol, mint regen.

Egyebkent en is elgondolkodtam azon, hogy szemelycserekkel ki lehet-e mosni az MSZP nevbol a komcsi utodpart utozonget. Egyelore lehetetlennek tunik a dolog. Ha egy ilyen nagyformatumu elmenek, mint amilyen GyF volt sem sikerult, akkor nem tudom, ki lenne kepes ra.

ufó - a keményvonalas egzisztencialista 2009.08.13. 14:01:17

" Ha egy ilyen nagyformatumu elmenek, mint amilyen GyF volt sem sikerult, akkor nem tudom, ki lenne kepes ra. "

esetleg: uri geller ?

Tehetetlen Dodó 2009.08.13. 14:02:49

@elfelejtette: Esetleg ha az új pártvezetőt Persilnek hívnák...

elfelejtette 2009.08.13. 14:09:29

@ufó - a keményvonalas egzisztencialista: Nyilvan nem fogjak beadni a kulcsot ugy, ahogy az egy rendes kisgazdahoz illik, hanem keritenek majd valakit, akinek majd a tanacsadok megmondjak a filozofiat. Sas Jozsi, esetleg? :) Van gyakorlata abban, hogy hogyan kell szerepelni, es meg a penzugyekhez is ert.

Mindenesetre barki is legyen, turelmetlenul varom a produkciojat.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 14:10:24

@ufó - a keményvonalas egzisztencialista:

szerintem lesz még itt csodálkozás, ha túlélik a jövő évit, és a nagy öregek előbb vagy utóbb _törvényszerűen_ mennek a lecsóba, és végleg a szigetvári-félék lekommunistázására meg a libázásra kell majd építenie a fidesznek az új stratégiát.

Ha meg nem élik túl, és a szadesz után zuhannak, akkor jól úgy jártak, megérdemlik ...

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.08.13. 14:10:40

@mavo: akkor ezek szerint a nürnbergi pert nagyon elcseszték, hiszen mindegyik náciból simán lehetett volna egy jó, kis kereszténydemokrata.
De ha tényleg össze akarjuk hasonlítani a kettőt, akkor még azt is hozzá kell tenni, hogy Hess nem csak kereszténydemokrata politikusként folytatja a pályafutását, hanem előtte/közben meggazdagszik a zsidóktól elkobzott vagyon privatizációjából (ala Tesz-vesz). Ha neked a párhuzamos történet így is fincsi, akkor te vagy a legnagyobb békemozgalmár, aki semmilyen büncselekményt és semmilyen büntetést nem ismer el. Az szép.

elfelejtette 2009.08.13. 14:18:46

@mavo: Hat lehet, bar nekem az ellenkezoje tunik annak. Ha minden szemelyt lecserelnek, es megtagadjak a kadari multat, akkor mi szukseg van az MSZP nevre?

ufó - a keményvonalas egzisztencialista 2009.08.13. 14:26:54

@mavo:
@elfelejtette:

azért egy yó kis szakadás a mszp soraiban izgi lenne
ja, és tökmindegy, hogy mi mentén szakadnának ( életkor, világnézet, stb )
csak hát ugye a zseton miatt egyenlőre összezárnak

heima (törölt) 2009.08.13. 14:36:33

@mavo: mindenek előtt megjegyezném, hogy nagyon keményen tolod, nem gondoltam h vannak még ilyen arcok államtitkári széktől lefelé :D

na de lássuk a tényeket: az MSZP és az SZDSZ azt választhatott volna meg magának Ke-nek, akit akar, a Fidesznek esélye sem lett volna átvinni a saját jelöltjét. Sólyom megválasztása az szdsz és az mszpn múlott, nem tudtak megegyezni, ennyi. btw egy KE választásnak kb 0 közpolitikai jelentősége van, de ezt csak zárójelben mielőtt felrobbansz a ténytől h nem az ellenzéké a kormányzati felelősség :D

Hümögésedre: lemaradtál egy négy-öt évvel, de nem baj: az Orbán-kormány az életszínvonal emelésének nem a ballib módszert (hitelből segélyt és nyugdíjat a proliknak, fedezetlen béremelések) választotta, hanem a munkát (munkahely-teremtést). Utóbbi lassabb, kevesebb embert érint, kevésbé látványos, és kényelmetlenebb mint otthon baszni a rezet és várni a postást. hát így, anno a srácok még tudtak gazdálkodni, nem is szállt el a hiány, az államadósság, volt is fejlődés, meg ehhez mérten szolid életszínvonal-emelkedés. Ilyen poziból nem nehéz bukni, főleg ha az ellenzék (MSZP) azonnali készpénz juttatásokkal kampányol (100 napos őrjöngés).

Persze nyomhatod úgy mint Szigetvári, hogy tagadod a valóságot, alternatív dilettáns véleményeket fogalmazol meg, majd vered az asztalt, hogy de hát neked véleményed van és ugyanannyit ér mint a másiké, és miért ne lehetne igazad, csak mindezt pls ne nekem. ott a kapcsolat.hu, az ltp garázskocsma stb fáraszd ott a népeket a hülyeséggel. ott talán még el is hiszik, hogy 2006-ban nem volt költségvetési expanzió.

elfelejtette 2009.08.13. 14:37:52

@ufó - a keményvonalas egzisztencialista: En nem tudok elkepzelni mas lehetoseg, bar az en fantaziam, mint az igy utolag kiderult, szegenyes, ugyanis nem tudtam elkepzelni hosszabb tavon is mukodokepest partot olyan alapokon, mint amilyen az MSZP. Vagyis hogy egy partban szinergal egyreszt a liberal minden-teruleten-csokkenjen-a-allam-ongondoskodas allam-Nyrt, masreszt a kadari utodpart tabora, akik mindent az allamtol varnak el.

Ezert is a mostani baloldali szetesest a termeszet diadalmakent elem meg, de lehet, hogy megint marha nagyot fogok koppanni, mert a baloldalon a spindoctor hadtest osszehozza az arpadsavot a szivarvanyzaszloval, es learatjak a baberokat.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.08.13. 14:38:39

@lelkylola: A nurnbergi perben tomeggyilkossagok (tars)tetteseit iteltek el. De azert Nemetorszagnak kesobb lett olyan igen nagyrabecsult kancellarja aki az NSDAP propagandistaja volt. A gorog diktatura vezetoit eliteltek, de azert voltak akik atmentettek magukat a gorog jobboldalra, a spanyol diktatura kisebb sulyu figurai alapitottak meg a spanyol jobboldalt. A kadari nyolcvanas evek nem volt rosszabb mint a francoi hetvenes, es nem hasonlithato ossze a nacizmussal. Volt olyan kommunista diktatura amelyik osszehasonlithato volt, de speciel a keso-kadari nem. Meg a Mussolini fele eleg durva diktatura vezeto politikusai kozul is volt olyan aki vegul bekesen eldegelhetett Olaszorszagban, inkluzive a diktatura masodik emberet. A pro forma utodpartjuknak mindig volt szerepe Olaszorszagban, ha nem is vezeto, de azert eleg erdekes. Es azert Mussolini sem volt az a puhapocs tipus. Braziliaban a katonai diktatura vezetoirol, igazi kofasiszta tabornokokrol sugarutak vannak elnevezve olyan varosokban ahol baloldali polgarmester van. Argentinaban meg nem.

P.S Tudtad, hogy Samaranch mekkora budos nagy fasiszta volt, es hogyan arulta el a sajat nepet, amelyik ugye nem a spanyol volt ? Van aki maig utalja mint a szart, van aki meg buszke ra. En az ellenszenved megertem, es reszben meg osztom is, a gyulolet az kicsit mesterkeltnek tunik.

heima (törölt) 2009.08.13. 14:46:57

@jotunder: na jó hogy itt vagy, mint mindenki által elismert vérfüggetlen közgazdász guru meséld már el mavonak, hogy mikor (és mekkora) volt hitelből felpörgetett költségvetési expanzió/életszínvonal emelés, 02-ben vagy 06-ban? nekem nem ér semmit a szavam, lévén köcsögfideszes jogászgyerek :D

heima (törölt) 2009.08.13. 14:48:36

@mavo: hát pont ez a baj, hogy kommancsainkat pont h a tetteik miatt nem szeressük, igen a maiakért.

Dé208 2009.08.13. 14:51:38

Mostakkor a LL tárgyal a Mavóval vagy nem ?

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.08.13. 15:00:34

@mavo:

"a 1998-2002 közt a fidesz-kormány növelte az életszínvonalat, égig nőttek a nyugdíjak"

Az égig talán nem (mintha az MSZP azzal kampányolt volna, hogy visszaadja a nyugdíjasoknak a tőlük elvett 19 ezer Ft-ot):

www.magyarorszag.hu/ShowBinary/repo/root/mohu/hirkozpont/hatteranyagok/ujegyensulyprez20060610

6. dia.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.08.13. 15:00:59

@jotunder: "De azert Nemetorszagnak kesobb lett olyan igen nagyrabecsult kancellarja aki az NSDAP propagandistaja volt."

Ezt nem tudtam, kicsoda?
Szerintem egyébként gáz az is.

Mondjuk azért 56-ban, aki a tömegbe lövet (Horn Gyula) nevezhető tömeggyilkosnak szvsz.
Biszku Béla pedig több, min 300 ezer embert kivégezetett.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 15:11:34

@lelkylola:

látod, már megint a fekete-fehér gondolkodás, és a tények mellőzése, de hát ezért szeretünk téged.

Eleve ott kezdődik, hogy a nürnbergi per alkalmából olyan fő-főnácik kaptak a nyakukba, akiknek (szigorúan a párt szempontjából) a 88 előtti mszmp első vonal felelt meg Grósszal, Biszkuval, Lázárral és a többiekkel. Azok nálunk is eltűntek a retkes faszra, jobb is így. Sőt, a híres per alkalmával még a helyi NSDAP vezetők sem kaptak a csúnya náci buksijukra, de nem ám.

A nyolc és félmillió náci pártag egyébként nem tűnt el, csak átalakult. Elég vicces, hogy ha egy kupacban maradtak volna, akkor csúnya bácsik lettek volna, de így, hogy szépen szétoszlottak az új pártok között, hát akár ne is lettek volna soha se nácik.

Ettől függetlenül, ha utána néztél volna a problémának tudnád, hogy az NSDAP-nek volt utódpártja, Deutsche Reichspartei néven, 49-ben még képviselőik is voltak a Bundestagban. Mindig tanul az ember, mi?

Más: jellemző, hogy pár hónappal a maszop sunyiba küldése után az első önkormányzati választást tanácselnökök nyerték szarrá, és hát ... szóval nem jellemzően maszop színekben, pedig hát ugye egy tanácselnök vagy a népfront, vagy a Párt tagja volt az esetek túlnyomó többségében. De hát a távoli, megfoghatatlan komcsit könnyű utálni, aki megszerzett egy kis ez-meg azt a falunak a komancs kapcsolatai révén, azt jó ember, hát istenem, kényszerből párttag volt, a Józsi is az volt, és mégsem utáljuk.

És ha már szóba került, a zsidóktól rabolt vagyonok is ott voltak szépen, nem kell aggódni, a zsidó kényszermunkásokon nyerészkedő német iparosokat a kutya se bántotta Porschééktól Kruppékig, és pár gonosz túlélő rokonán kívül a ma sem basztatja őket senki.

Egyéb?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 15:13:56

@dzsucseharcos:

az idézett részben számomra érdektelen a fideszes kommunikáció igazságtartalma

betyár (törölt) 2009.08.13. 15:15:57

@jotunder:

De mi a késő-kádári szarban éltünk. És ebből a szempomtból teljesen érdektelen Mussolini meg Franco rendszere. A mi életünket a késő-Kádár-kor nómenklatúrája keserítette meg, és mint az elmúlt 7 évből kitűnik, a rendszerváltással nem sikerült megszabadulni tőlük, sőt előre lépett az akkori második vonal, aki kiszesek. Így nemcsak a mi rendszerváltás utáni húsz évünk van abban az üres koporsóban, hanem hozzácsaptak ezek a jópofa fiúk/lányok még 20-30-at. Had gyűlöljük már őket anélkül, hogy mesterkéltnek tűnnénk. A többi nép meg gyűlölje a saját nagy elkúróit, ha akarja.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 15:17:38

@elfelejtette:

mindkét forgatókönyv előfordulhat.

Viszont érdekelne, egy magyar szocialista (hihihi) párt minek hívja magát? Burundui Kabócák Szövetségének?

Mert hogy a fidesz kénytelen volt nevet változtatni, az oké, elég vicces lenne ma fiatal demokraták néven hivatkozni rájuk.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 15:18:57

@heima:

ez rendben is van, de akkor ne komancsozzunk. Nem azért kúrták el, mert komancsok.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 15:21:03

@betyár:

"ebből a szempomtból teljesen érdektelen Mussolini meg Franco rendszere"

Ezek tök jó vicces dolgok. Ha igazán tökös legény lennél, akkor legalább előadnád, a default antibal lózungot, hogy de a franco rezsim hozta meg a gazdasági fellendülést spanyolországnak, és hogy ezért az a kis diktatúra, meg az a pár ártatlan áldozat simán belefért. Pinochet dettó.

heima (törölt) 2009.08.13. 15:23:36

@dzsucseharcos: iszonyat jó ez a cucc, azt írja (10 dia) a kormányzati kommunikáció, hogy hatalmas reformok eredményeként 15 főre csökkentették az államtitkárok számát (-64% :D). Jelenleg meg hogy hogy nem 21 darab van. Na hát valami ilyesmi lehet a baloldali polgári liberális-konzervatív progresszió :D

bryan 2009.08.13. 15:25:06

@mavo:
Ez antibal és antijobb lózung is. A butaság párt és oldalfüggetlen.

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2009.08.13. 15:26:48

Már a tavalyi HVG interjúban is hangsúlyozta ezt, akkor sem értettem az okát.

Az eredmények ismeretében ennek a szocpártnak meg Fletónak dolgozni, a politikai nézőponttól eltekintve is gáz. Na most, ha még ki is rakom magamra az árcédulát, mert ezek szerint erről van szó, sőt minden lehetséges interjúban odatolom a riporter orra alá, hogy nézd csak baszki, hány nulla van rajta...

Ez miért jó neki? Az egyetlen amit elérhet vele, hogy a kenyéradó gazdája is megundorodik tőle. Annyira meg nem gondolom hülyének, hogy a 2006-os szoci kampány emblematikus alakjaként a jobboldali visszatérésben reménykedik.

Elvileg ugye profi PR-os a csávó, tehát még érthetetlenebb.

teknős 2009.08.13. 15:29:38

@mavo: Látod, ezért másodvonalbeli csak az SZV. Már és mindig egy brossúrával később követi az igazi kádáristákat.

Igazi szánalmas figura, aki jófejnek akar látszani. Az meg, hogy Navracsicshoz dörgölődzik? Istenem...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 15:29:49

@heima:

"mielőtt felrobbansz a ténytől h nem az ellenzéké a kormányzati felelősség :D"

ilyet ugyan soha nem állítottam, de érvelj vele nyugodtan, klasszikus fórumdroid technika, megszoktam. A savazataikért viszont igenis felelősek, ha azt mint párt, mint frakció egységesen adják le. Tudom, hogy ez számodra egyszerűen hihetetlen, de ez van, erről szól a demokrácia.

És ne kavard már a szeont a faszommal: ha az ellenzék nem savaz Sőlyomra, Sólyomból nem lesz elnök, akármennyire is igyekszel bizonygatni, hogy de.

Most azt meg e feszegessük, hogy 4 év alatt a munkahelyek száma nem nőtt relevánsan, és a gazdasági egyensúlyt az infláció durva alul becslése, és a financiális szigor hozta, amit hát ugye részben örököltek, de azt nem szabad leírni, mert mint megtapasztaltam, fidesz fanok körében kínos, ha szóba kerül, a szemét népnyúzó Bokros csomag hány eleme maradt meg változatlanul 98 után, ráadásul pont a lényegesek, és nem a nagy dérrel-durral eltörölt felsőoktatási tandíj.

heima (törölt) 2009.08.13. 15:30:23

@mavo: de, azért. a kádári gazdaság- és társadalomirányitási módszereket viszik-vitték tovább, a hitelből fogyasztás illúzióját, a 0 demokratikus érzéket, a tanácsfétist stb stb. konkrétan visszahozták a 80-as éveket, max a díszlet más, és adják tovább a következő generációnak is a hülyeséget.

tudod, nem a kommunikációt kell beszopni, nem fletót tartani a soha nem látott reformernek, amikor kormányzása nem szólt másról, mint az inaktívak kitartásáról és az állam felfújásáról. bár ugye ezt nem írta meg a népszabadság meg nem mondta be a tv2.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 15:31:15

@teknős:

elnézést, nem kapcsoltam azonnal, hogy droidnak teccik lenni. További kellemes igehirdetést!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 15:40:24

@heima:

ó, persze, a hitelből fogyasztás ugye, amit ugyan lazán megsavaztak a Jó Fiúk is, ejnye-bejnye, mindig elfelejtem, hogy ha már nincs mit mondani, a joker mindig előkerül.

a Klónról egyébként konkrétan nem fog kiderülni (vagy nem egyhamar), hogy azokat a reformokat mennyire gondolta komolyan, mert az első lépcsőknél kaptak egy jó kis szociális népsavazást, és úgy tűnik, elment a kedve az egésztől.

Egyébként tökmindegy, a cuclista kormányzás kifulladt, jön a váltás, és majd jól meglátjuk.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.08.13. 15:43:37

@heima: Meg a 7. oldalon azt írja, "ciklikusan megbomló egyensúly"

@mavo:

Nem a kommunikáció a lényeg. Inkább nézze meg jobban a grafikont. Mikor növekedett gyorsabban az életszínvonal (ráadásul gyorsabban a GDP-nél)?

"2006-ban a kiszórt zseton okozta áljólét miatt savaztak az emberek a komcsikra, 2002-ben meg a derék jobboldali kormány által előidézett minden oldalról agyon alapozott nagy jólét ellenére a komcsikra?"

A Horn-kormány utolsó másfél évében is emelkedett az életszínvonal, mégsem nyert az MSZP.

A jólét az nem valami, ami van vagy nincs. Jólét van, mértéke pedig különböző lehet.

Tegyük fel, hogy van egy elméletünk, mely szerint bizonyos életszínvonalnövekedés fölött egy kormányt újraválasztanak, alatta pedig leváltanak a választók. Nevezzük mondjuk ezt elvárások elméletének (EE). Ez nem is rossz elmélet, mert öt (a jövő évivel együtt hat) választás ötből (hatból) beleillik ebbe a sémába, ha alkalmasan megválasztjuk a paramétert.

Az EE egy primitív elmélet, de akinek az EE az elmélete, az legalább még mindig nem jut tényekkel ellentétes konklúziókra.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 15:46:02

@bryan:

teljesen jogos a felvetésed, csak most a vitapartner kedvéért egyszerűsítettem a dolgokon, lehet, nem kellett volna.

Szóval igazad van, mert ha a másik felét is nézem, a Kádár-rendszert is ugyanazzal védik a balhülyék, mint Francót meg Pinochetet a jobbhülyék, és ami a legszebb, hogy észre sem veszik, hogy szinte ugyanaz a szöveg.

Másik kedvencem az örök balhülye-jobbhülye számháború a kétféle totalitárius rendszer áldozataival.

heima (törölt) 2009.08.13. 15:51:41

@mavo: írtam már korábban, nem tudtad feldolgozni az infot, hogy a kormányzás nemegyenlő a törvénykezéssel.

A myugdíjemelés, segélyemelés stb nem önmagukban negatív dolgok, simán lehet olyan gazdaságpolitikát vinni, ami mellett nem okoz gondot a kifizetésük, sőt. Nem önmagukban álló kapcsolatok nélküli intézmények a törvények (főleg a gazdaság- ,adó- és társadalompolitikai tartalmúak), hanem milliónyi kapcsolódási ponttal rendelkeznek, és ettől függően rengeteg eredménye is lehet egy ugyanazon törvénynek. Ez viszont a kormány felelőssége, ők tartják kézben (elvileg) a gazdasági és társadalmi folyamatokat. Tudom, ezt nehéz megérteni reklámaggyal, de többet nem tudok segíteni.

"És ne kavard már a szeont a faszommal: ha az ellenzék nem savaz Sőlyomra, Sólyomból nem lesz elnök, akármennyire is igyekszel bizonygatni, hogy de."

Ha az SZDSZ nem vonul ki a szavazásról, akkor nem Sólyom lesz az elnök, akármennyire is igyekszel bizonygatni, hogy de :)

Feszegethetünk felőlem bármit, szerintem százezres nagyságrendben jöttek létre új, versenyszférás munkahelyek 98-02 között, ha nem hiszed hozok KSH-t.

Gazdasági egyensúlyról nem tudok a korszakból, maximum moderált hiányról, de arra mondjuk kurva kíváncsi vagyok, hogy nálad az infláció alulbecslése hogy vezet gazdasági egyensúlyhoz, nálam ez úgy van meg h utólag adott egy GDP adat, egy infláció adat, meg egy GDP arányos hiányadat és ezekből lesznek a tények. Mi köze ennek a becsléshez?

"financiális szigor" Ez olyan dolog, amit örökölni lehet? Petyának akkor miért nem sikerült, hogy rögtön hatalomra jutása után ki kellett szórnia párszázmilliárdot? Vitya rosszul írta a végrendeletet? :D

A Bokros-csomag minden eleme elhalt, kontraproduktívvá vált, elavult kb az ezredfordulóig. (vámpótlék, csúszó leértékelés) kb ez a két elem élte túl az AB-t. Minden baller mítosz ellénére btw a 97-02 aranykort nem a Bokros-csomag alapozta meg (sőt, inkább gátolta a fellendülés korábbi elkezdését), hanem az MDF kormány FDI import (export termelőmultik) politikája, ami a beruházások átfutási ideje miatt (és a csomag okozta sokk miatt) kb ekkora kezdett beérni, és igazából működött is 2004-ig, akkor futottak ki az Orbán-kormány idején indított beruházások. Azóta köszönhetően remek gazdaságpolitikusainknak baszik jönni a mocskos tőke, maximum hankóka árban jön néhány kirakatprojekt. Hát ilyen dolog ez, bármilyen hihetetlen, nem a tandíjból meg adóemelésekből jön az igazi bevétel és növekedés, hanem munkából meg beruházásokból.

kM 2009.08.13. 15:51:57

Senkit nem akarok kioktatni, de az ilyen okoskodásokból mindig kimaradnak a legegyszerűbb motivációk: pedig az egyéni életstratégiák tekintetében soha nem szabad kifelejteni, hogy ha valaki egy nagy tömörülés személyes kedvezményezettje lesz, akkor ha kő kövön nem marad, nagyrészt akkor is az adott tábor embere marad amíg él.

Egyszerűen látni kell, hogy a baloldal - és most már a jobboldal is, csak kicsit defektesebben -, de egzisztenciális felemelkedést nyújt olyanoknak, mint pl. Szigetvári.

Sok baloldalit ismerek, akik pl. a Kádár-rendszerben parasztgyerekként születtek, majd városra költözve ügyvédek, orvosok lettek. Ők soha nem foghják azt gondolni, hogy a baloldal rossz, hiszen a személyes mobilizációjukat ennek a rendszernek és eszmekörnek köszönhetik; nincs miért megtagadniuk ezt a dolgot.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.08.13. 15:55:28

@lelkylola:

>Ezt nem tudtam, kicsoda?

Kiesinger. De ő kivétel. Tartományi vezetők között viszont már nagyon sok náci volt.

A német külügyi apparátusban 1952-ben 85% exnácit foglalkoztattak, ez nagyobb arány volt, mint a párttagok aránya 1939-ben.

A "visszanáculást" (Renazifizierung) már a 40-es évek végén érezni lehetett, sokan emiatt telepedtek le inkább az NDK-ban, ami hangosan antifa volt. Ott aztán volt egy kis meglepetés, amikor megalakult és "kormánypárttá" vált az NDPD, a volt nácikat és SS-eket tömörítő blokkpárt.

teknős 2009.08.13. 15:57:20

@heima: "@Mavo: mindenek előtt megjegyezném, hogy nagyon keményen tolod, nem gondoltam h vannak még ilyen arcok államtitkári széktől lefelé :D
"

Ezt a részét én szívesen megkapargatnám, de felrémlik a tarjáni ávós néni. Amúgy a papa valószínűleg meleg kapcsolatokat ápolt a III/III-mal...

Azt az apró tényt amúgy ne feledjük el, hogy az NSDAP utódpártja nem tartotta meg a legyilkolt zsidók villáit és nem a "Szemlőhegyről és a kádkőgyári vagyonból" osztotta az észt, ami egyáltalán nem elhanyagolható különbség!

heima (törölt) 2009.08.13. 15:58:26

@mavo: mutasd már meg hogy melyik törvényben rendeltek forrásokat bármilyen kiadáshoz, amit megszavazott a Fidesz.

milyen reformokra gondolsz? nálad az a reform, hogy vegyünk ki pénzt a közszolgáltatásokból (de nem ám logikus átszervezéssel lehetőleg, hanem ellátatlan feladattal, megszüntetéssel), emeljünk még jobban az aktívok adóterhein, majd osszuk vissza a segélyeseknek meg a nyuggereknek? ez a nagy reformterv? köszi, ebből inkább talán ne.

teknős 2009.08.13. 15:59:30

@mavo: Jaja, nézd azt a sok hülyét, mind szembejön veled az autópályán!

heima (törölt) 2009.08.13. 16:00:57

@mavo: meg első lépcső, komolyan? 2008 tavaszán volt a népszavazás, 2006 tavaszától volt hivatalban a reformkormány. ennyi idő alatt eljutottak az első lépcsőig, ami kimerült három extra sarcban?

elfelejtette 2009.08.13. 16:02:20

@teknős: Az is lehet, hogy Szigetvari kettos ugynok, Navracsics es az UD Zrt. tamogatasaval beveszi a szoci allasokat, hogy aztan konzervativkent belulrol bomlasszon. :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 16:06:19

@dzsucseharcos:

"Nem a kommunikáció a lényeg."

Pedig sajnos de. A Horn-kormány konkrétan egy pitiáner korrupciós ügyön bukott meg, amit a fidesz tökéletesen adott el az embereknek. Meg kell nézni, az antikomancs dumákat jóformán elő sem vették, Orbán Viktor pedig de facto legitimálta a vén pufajkást azzal, hogy leállt vele ország-világ előtt vitatkozni.

2002-ben a Fidesz simán elásta magát,és 2006-ban is, két olyan elbaszott kampánnyal törvényszerűen buktak, bár 2002-ben még majdnem visszajöttek.

Jelzem, 1998-ban meg a maszop hitte azt, hogy a meredeken javuló gazdasági mutatók, az életszínvonal lassú növekedése, a kifejezetten balhémentes kormányzás, és persze a jó kis választási osztogatósdi automatikusan megnyereti velük a választást.

Hát rábasztak, mert nem.

@heima:

"Ha az SZDSZ nem vonul ki a szavazásról, akkor nem Sólyom lesz az elnök, akármennyire is igyekszel bizonygatni, hogy de :)"

Nos, ez tényszerűen nem igaz. Az eszdéesz kivonulhatott volna a jó kurva anyjába is, ha az ellenzék nem savaz, vagy nem pont Sólyomra savaz. Érted? Nem érted? Baj.

Kiváló példa, az ellenzék szervezett, aktív és a kormánypártok ostoba viselkedése együtt mire képes. Ha neked lenne igazad, ez soha nem történhetett volna meg. És nem az egyetlen hasonlóan végződő savazás volt 2002-09 közt.

Egyszerűen arról van szó, amit nem óhajtasz feldolgozni, hogy az ellenzék savazatának IS (érted? IS) van súlya, és van ráhatása a politika alakulására. Mikor mennyi, de van. Ha másként nem, hát úgy, hogy lehet mellet döngetni, hogy mi milyen faszák voltunk, már akkor megmondtuk és ellene savaztunk. Ha meg kicsit is szerencsésen alakul, akkor meg még meg is akadályozhatunk ezt-azt, és akkor tényleg heppizmus van.

teknős 2009.08.13. 16:08:21

@elfelejtette: :) ez is egy megoldás lenne, de akkor nem kellene neki itt vakaródzani, mert ez a megfelelési kényszere nagyon izzadságszagú!

Inkább az van, hogy a kegyes rendiek csepegtettek bele némi lelkiismeretet, amit még nem sikerült teljesen elnyomnia.

Szegény!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 16:09:49

@heima:

igen, első lépcső. Ez kiválóan jellemzi, mennyire teszetosza módon dolgoztak kormányon, és hogy miért is mennek most megérdemelten a faszra.

elfelejtette 2009.08.13. 16:11:11

@teknős: Egyebkent felhivnam a figyelmet arra, hogy Gyurcsany valamikor 2000 kornyeken kezdett el tanacsokat osztogatni az MSZP-nek, es akkortajt lepett be az MSZP-be, ra 4 evre meg mar min. elnok lett belole. Szoval ki tudja, mit dob a gep nekunk.
Eberseg!

teknős 2009.08.13. 16:14:15

@mavo: Szimplán ökörséget beszélsz!
A harmadik szavazásnál elég lett volna az abszolút többség. Vagyis ha az MSZP és SZDSZ, mint kormánypárt úgy akarja, akkor ők választanak elnököt. Csak nem akarta. Ezt csak a hozzád hasonlók képtelenek felfogni.

elfelejtette 2009.08.13. 16:18:53

@mavo: A reformok eleve bukasra lettek itelve mar 2006 elott. Az MSZP szavazotaboranak uszkve 2/3-a kadar nosztalgiazo kisember, akik az allami transzferekre vannak utalva. Ez a fajta felvilagosult abszolutizmus, amivel GyF probalta a reformtempot diktalni nekik, egybol visszautott, amint az elso jelei megmutatkoztak a valo eletben.

Masreszt a szetcseszett allamhaztartas mar gyakorlatilag 2005-ben felulirta a nagy almokat, amikor kezdodott a 100 lepes, illetve ismet elmaradt a 100 napos proginak a kompenzacioja.

Nem egy ember volt mar akkoriban is, aki latta, hogy ilyen politikai es allamhaztartasi szarral a nyakukon nem hogy reformokra nem fogja futni, de meg az is ketseges, hogy a maguk altal termelt salakanyagot el tudjak takaritani, nagy verveszteseg nelkul. Hat nem sikerult.

Azert barmennyire is a kampanyra hegyezik ki sokan a dolgot, megis csak igazolodott az, hogy a politika is eredmenyszemleletu mufaj, legalabbis hosszabb tavon, es ennek en orulok.

heima (törölt) 2009.08.13. 16:19:08

@mavo: aha, szóval a sztárolt Bokros-csomag hatására nem zuhant be ám 0-ra a gazdasági növekedés, nem volt drasztikus életszínvonal csökkentés, mosolyogva felpörgetett infláció, mindez 95-96, á ez nem számít, csak a kampány:D

KE választás: induljunk ki a tényekből: adott helyzetben MSZP+SZDSZ>Fidesz (+MDF) és MSZP

heima (törölt) 2009.08.13. 16:22:19

@heima: hát jól szétbarmolta a blogmotor, újra:

KE választás: MSZP+SZDSZ>Fidesz (+MDF)
MSZP< Fidesz (szerintem önmagában is, de + MDF és +SZDSZ)

A reláción nem a fidesz változtatott, hanem az SZDSZ mozgása.

És nem tudok nagyon más példáról 02-08 közötti időszakról. És még mindig: a kormányzás nem csak tvből és megszavazásukból áll. Sőt.

teknős 2009.08.13. 16:23:01

@elfelejtette: Azért azt is szögezzük már le, mert MAVO mellett nincs helye értelmes vitának, hogy bár szavakban reformálás folyt, a valóságban csak a pénz kisajtolásának lehet nevezni azt ami történt. Nem átalakítás volt, hanem újabb sarc, amit a többség pontosan felfogott, hiszen nem arról volt szó, hogy egyeseknek csökkent, másoknak meg nőtt a terhelésük, hanem egyeseknek nőtt, másoknak pedig maradt. A gyurcsányi kor előtt ezt szimplán megszorításnak nevezték, anno, amikor még nem újbeszél volt.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.08.13. 16:24:41

@mavo:

Szóval azt állítja, hogy az MSZP egy korrupciós ügyön bukott el '98-ban, a Fidesz pedig a kampányán '02-ben. Szerintem meg mindketten azon, hogy nem voltak elég népszerűek ahhoz, hogy megkapják a szavazatok többségét. 1995-ben az MSZP és 1999-ben a Fidesz népszerűtlenebb volt, mint 1998-ban, ill. 2002-ben. Pedig 1995-ben hol volt még a Tocsik-ügy és 1999-ben hol volt még Kövér kötele. Szóval javaslom, gondolja át, mit mivel magyaráz. Sajnos az elképzelése, hogy a kampányszövegek vagy a botrányok döntik el a választásokat, hihetetlenül naiv, teljesen meglep, hogy ezt komolyan gondolja.

heima (törölt) 2009.08.13. 16:27:21

@mavo: Kevered a fogalmakat, nem azt mondom, hogy nincs súlya, hanem hogy nincs közpolitikai súlya, (hanem max pártpolitikai, amit sulykolni próbálsz).
erről szól a demokrácia, ez ad stabilitást a rendszernek, és ezzel lehet csúnyán visszaélni, mint ahogy teszi-tette a koalíció.

elfelejtette 2009.08.13. 16:30:21

@teknős: "Nem átalakítás volt, hanem újabb sarc, amit a többség pontosan felfogott, hiszen nem arról volt szó, hogy egyeseknek csökkent, másoknak meg nőtt a terhelésük, hanem egyeseknek nőtt, másoknak pedig maradt."

Atalakitas is lehetett volna akar, csak nem az MSZP-vel, foleg nem az akkorival, amelyik gyakorlatilag az allami penzek kiszorasaval nyert 2006-ban, sot, gyakorlatilag az elozo 4 evet csak igy tudta tulelni. Tobbszor is elgondolkodtam azon, hogy vajon hogyan fog egy olyan part egy inaktivakat sujto csomagot keresztulvinni, amelyiknek a bazisa inaktivokbol all. Hat igy.

Karcolt lendület 2009.08.13. 16:32:36

@mavo:
Nem az első lépcsőt csinálták meg, hanem a végeredményt próbálták rendeleti úton létrehozni (pl. ágyszám-csökkenés), miközben forrásokat vonnak ki (szemben minden normális átszervezési projekttel, ami az átszervezés alatt több pénzbe kerül és csak hosszútávon fizetődik ki). Ebből nem is lehetett más, mint kupleráj, amit a betegtől az orvosokig mindenki érzett (és most is érez). Egész egyszerűen hülyék ahhoz, hogy lemenedzseljenek hosszabb folyamatokat, csak a nagy forradalmár/reformer türelmetlenség hajtja őket. Egy olyan vezető pedig még aztán sokat segít az egészen, akinek mindig világmegváltó elméletei vannak, csak ezek is változnak, ha pedig politikai helyzet van, le sem szarja ezeket az elméleteit, mindig megy a pillanatnyi érdekei után.
A "szociális népszavazás" csak a baloldali legendáriumban szólt arról, hogy mindent ingyen akarnak a magyarok: aaz egész reform-témának piszlicsáré, nem lényegi részeiről szólt valójában - azaz egy normálisan felépített reformfolyamat valamennyire is hiteles politikusokkal nem bukott volna bele. (Az kimondottan röhejes, hogy mikor le lett szavazva a nagy öngondoskodásra nevelő csomagot - "nincs ingyenebéd" - addigra már szinte mindazoknak elengedték a vizitdíjat, akik amúgy sem fizettek TB-t: szóval még ezt sem sikerült a nagy elvek szerint megvalósítani.)

heima (törölt) 2009.08.13. 16:35:12

@elfelejtette: ezt csak azért írod, mert nem látod a sztori végét: Gyurcsány tökéletesen tisztában volt ezzel a helyzettel, ezért igyekezett olyan elbaszott kormányzást vinni, amit csak lehet, hogy az utána jövő kormány véghez tudja vinni a Reformokat úgy, hogy nem kell a népszerűséggel foglalkoznia, hiszen elég csak rá hivatkozni (elkúrtuk stb). Természetesen ezért az MSZP 2010 után kizárólag progresszív oldalról fogja támadni a kormányt, hogy miért nem vesz el még több segélyt meg nyugdíjat. Ilyen egy igazi, önfeláldozó Államférfi!

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.08.13. 16:37:45

@mavo:

>a szemét népnyúzó Bokros csomag hány eleme maradt meg változatlanul 98 után, ráadásul pont a lényegesek

Tényleg, melyek voltak ezek?

elfelejtette 2009.08.13. 16:38:26

@heima: "Gyurcsány tökéletesen tisztában volt ezzel a helyzettel..."

Szigetvari Viktor is mondta, hogy GyF labonlotte magat, tehat azert megsem tokeletes emberrol van szo. Bar az teny, hogy ez meglehetosen finom fogalmazas. Szerintem eloszor tokon lotte a szocikat, aztan magat is, mi meg azt hittuk, hogy csak tancikalnak. :)

heima (törölt) 2009.08.13. 16:42:09

@elfelejtette: ez csak ál-lábonlövés, majd amikor 2018-ban visszatér 8 év aktívbarát kormányzás után (ami mint írtam csak neki köszönhető), és 120%-al emeli a nyugdíjakat, majd meglátod! Ilyen az igazi Baloldali Polgár és Baloldali Szociális Érzékenység!

Google 2009.08.13. 16:42:57

Először is, ha kérhetem, senki ne savazzon. Akkora nagy lelki szegénységről tesz tanúbizonyságot, hogy csak na.
Inkább szavazzanak mindannyian. Jó?

Lehetett egy olyan csapda, hogy jó, mighirdetjük ezt a 100 napos osztogatósdit, hátha a Fidesz ellene szavaz.
De miért szavazott volna ellene? Gondolhatta azt is, az MSZP megint feltalálta a spanyolviaszt. Vagy , a Szocialista Internacionálé nagyobb összeggel dobta meg. Miért legyen jó dolgok elrontója?
Ami pedig a KE választást illeti, az SZDSZ azzal, hogy nem állt Szili mellé, mindent eldöntött. De még az egész MSZP sem állt mellé, úgyhogy miről beszélünk?
Igaz, szavazhatott volna Szilire is a Fidesz...ha előtte jól begalócázik.
Amikor 2001-02-ben az MSZP hívei a pártjuk győzelmét várták, csak a kormány felelősségét firtatták, nem mondták azt, hogy: de az ellenzék is megéri a pénzét. Egyik kutya, másik eb, és hasonló nyalánkságok.
Hiába, az MSZP ellenzéknek is jobb!

elfelejtette 2009.08.13. 16:47:44

@heima: En komolyan gondolom azt, hogy ket dolgot mar nem lehet re-brandelni buntetlenul, az egyik az "MSZP", a masik "Gyurcsany". Szo nincs arrol, hogy az osszes MSZP-s el fog tunni a sullyesztoben, de ezzel a ket szoval nyerni mar nem lehet.

Semmifele kommunikacio nem tudja semlegesiteni azt, hogy Gyurcsany nevet meghallva ne alljanak sorban az urnaknak a protest szavazok.

heima (törölt) 2009.08.13. 16:49:46

@elfelejtette: ugyan 15 év után akadt annyi szavazópolgár, aki Bokros Lajost EU parlamenti székhez juttatta. Fletó is lesz még Szakértő :D

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.08.13. 16:53:56

@heima:
Bokros szentte avatasa szinte azonnal elkezdodott a levaltasa utan es kulcsfontossagu lett az 1998-as kormanyvaltas utan ("a Fidesznek azert sikerul, mert Bokros megcsinalta nekik"). Mire az EP-kampanynak nekifutott, egy tevedhetetlen guru imazsa lengte korul.

Ez Ferinel momentan hianyzik, 3 evvel az elkuras utan is.

bz249 2009.08.13. 16:56:22

@Doomhammer: de a Szerelő még kiépítheti magának ezt az szerepet. Kár, hogy nincsenek politikai ambíciói.

Egyébként Gordon jobban meg is felel a magyar elitléleknek. Szürkeegér technokrata, aki viszont leértékelve beszerzett egy darab Bölcsek Kövét.

heima (törölt) 2009.08.13. 16:56:38

@Doomhammer: majd hősünk megdolgozza kicsit a témát, és nem lesz itt probléma.:)

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.08.13. 17:13:27

@heima: "ugyan 15 év után akadt annyi szavazópolgár, aki Bokros Lajost EU parlamenti székhez juttatta.mint ez a bölcs mavo is."

Mint pl. az okos mavo: "Na jó, vicceltem.
Ami meglepő, mert mostanság egyre kevésbé tudok viceseket írni.  Sőt, végül még savazni is elmentem,
és a bajuszhoz raktam az ikszet. Nem én voltam az egyetlen."

polmavo.blog.hu/2009/06/11/a_nemzeti_szocializmus_diadala

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.08.13. 17:21:16

@heima:
A precedens Medgyessy Peter maga.

1988-ban o jelentette be a Parlamentben, hogy hazudtak meg a partvezetesnek is a nyugati hitel mennyisegerol es nyakunkon az allamcsod. Ez aztan a rendszervaltasig vezetett.

Azt gondolna az ember, egy ilyen affer utan eselye sincs az ujrazasra. Pedig de.

bz249 2009.08.13. 17:46:51

@Doomhammer: Megyó egy halkszavú, finom modorú, szakértő technokrata úriember... mondjuk nem, de sokkal könnyebb róla elhitetni ezt a képet, mint Miferinkről.

A Szerelő még visszatérhet, ha menet közben kiderülne, hogy mégis van politikai ambíciója.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.08.13. 17:50:18

@Doomhammer: Jó, de az még a másik rendszerben történt, a Stunde Null előtt, ami törölte az előéleteket. Másik olvasatban: akkor diktatúra volt, és Medgyessy kénytelen volt részt venni az akkori elkúrásban. Különben is belülről bomlasztotta a rendszert.

heima (törölt) 2009.08.13. 17:52:24

@Doomhammer: ez így komcsizás, és az nemelit!

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.08.13. 17:57:55

@bz249: talán még Toller is visszatérhet. Tudják, különleges anyagból vannak gyúrva, meg a híveik is.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 17:58:43

@dzsucseharcos:

Erre durva ellenpélda 2002, amikor a két forduló közötti fidesz kampány kevés híján megfordította az eredményt azzal, hogy sokakat aktivizált, akik nem mentek el savazni. Nélkülük a maszop sokkal simábban hozta volna az eredményt.

95-ben népszerűtlenebb volt a maszop, mint 94-ben? Nahát, hogy mik vannak, de tényleg! Fogadjunk, hogy a maszop 96-ban, és a fidesz 2000-ben szintén népszerűtlenebb volt, mint 94-ben illetve 98-ban. Na?

Pont 1995 és 1999 valami irdatlanul irreleváns a 3 évvel későbbi választások dolgában, és amikor maszopék jöttek volna visszafele, betett nekik a profin kampányolt tocsik ügy. Vagy te konkrétan csak a hivatalos kampányidőszakot tekinted a kampány részének? Ki is a naív?

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.08.13. 17:59:12

@heima: nekem fogalmam sincs a kozgazdasagtanrol. soha eletemben nem tanultam kozgazdasagtudomanyt, hasonlo dologgal sem foglalkoztam soha. es garantaltan soha nem allitottam ennek ellenkezojet. kivel tevesztesz ossze ?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.08.13. 18:00:35

@dzsucseharcos:
Miert, Ferinek nem volt muszaj talan belemenni az elkurasba? Ha nem kur el, nyer a Fospumpa 2006-ban es a diktatura sotet arnyeka ereszkedik a Haladokra.

"Fantasztikus dolog politikát csinálni. Fantasztikus. Fantasztikus egy országot vezetni. Az utolsó másfél évet azért tudtam én személy szerint csinálni, mert egy dolog ambicionált, és egy dolog fűtött: visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet, hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól meg a jobboldaltól, és tanulja most már meg magát, nem ő hozzájuk mérni, hanem a világhoz. Ez adta a hitet, hogy miért érdemes ezt csinálni. Nagy dolog volt, imádtam, életem legjobb része volt."

Ezert volt muszaj az elkurast megcsinalni. A fej miatt.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 18:01:45

@heima:

éppen csak a ziccert nem bírtad behúzni.

Tudod: Kádár János. Ha őt meg bírta szeretni az istenadta nép, akkor kevés az esély, hogy bárki garantált politikai hulla legyen.

elfelejtette 2009.08.13. 18:04:54

@bz249: Szakertonek szakerto, tele volt veluk anno a Penzugyminiszterium es kornyeke akarcsak az MSZP. Pl.:
www.origo.hu/uzletinegyed/valsag/20090408-a-penzugyminiszterek-sora-a-rendszertvaltas-idopontjatol-maig.html

Surun valtogattak egymast, nehogy valamelyikuk dontese visszahasson magara a partra. Most viszont ugy tunik, hogy az MSZP a maga szakertoi mitoszaval egyutt megbicsaklott.

Persze ne becsuljuk oket ala, 90 utan is nagyot forditottak, de akkor keznel volt az MDF, az egesz csodtomeget a nyakukba lehetett sozni. A valasztok el is hittek, hogy a melyrepulesert nem az MSZMP hanem a bena MDF a felelos.

De most ki a fenere lehet mutogatni? Persze, lehet mondani, hogy a Fidesz is megszavazott ezt-azt, dehat megis csak az MSZP kormany terjesztette be ezt a sok szart, es ok ultetek at a gyakorlatba, aztan mikor becsodolt ok vontak vissza. Es hiaba a "nyilvanvalo" joakaras, man megint rosszul sult el.

Kerek tortenet, nem nagyon lehet ebbe belemagyarazni a Fideszt vagy barki mast.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.08.13. 18:05:38

@Doomhammer: volt egy olyan balliba remény, hogy a vereség után OV eltűnik és a fidesz szétesik. Akkor bármilyen nagy is a szar, egyedül maradnak a porondon.
De ilyen a politika, nem így lett.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.08.13. 18:11:36

@tölgy:
Ket ciklus kell, ahogy Debreczeni Jozsi kifejtette.

Tessek, megkaptak a ket ciklust.

elfelejtette 2009.08.13. 18:13:21

@tölgy: Jozsi fel szemmel biztos a Dzurindaekat leste. Tudod, akinek Bokros sugta a fulebe a tutit. :)

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.08.13. 18:13:48

@heima: A megszoritasoktol bizony beszokott zuhanni a GDP, hiszen a GDP nem elhanyagolhato reszet a koltsegvetesi szfera termeli meg. Azt te mondhatod, hogy az "rossz GDP" de attol meg szamoljak. Ha te csokkented az allami beruhazasokat, leepited az allamot, akkor a prompt hatas a GDP csokkenese lesz. Nem ?
Magyarorszagon volt egy atmenet a soviet-style szocializmusbol a kvazinormalis europai piacgazdasagba. A nyolcvanplusz szazalekos (ha jol tudom) redisztribucios ratabol az otven szazalek koruli redisztribucios ratara. Ezt szerintem nem merheted ugy mint egy veletlenul valasztott husz evet egy orszag gazdasagi eletebol. Itt mindenki kapott egy szerepet, amely szerepet igy vagy ugy de valakinek el kellett jatszania. Az Antall szerepet, a Horn-Bokros szerepet es az Orban szerepet is.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 18:14:16

@dzsucseharcos:

a csúszó leértékelés, a gyógyszerárak támogatásának csökkentése (ezen részben egy idő után változtattak, ha jól emlékszem), illetve a nyugdíjkorhatár emelése.

A többi közül a vámpótlék már megszűnt, mert csak ideiglenes volt, kb. nomináisan a csomag negyedét már korábban törölte az AB.

A fogászati megtartó kezelések ingyenességének megszüntetése, a tandíj bevezetése, és a családi juttatások egy részének kurtítása (illetve mit abból az AB meghagyott), volt az, amit visszacsináltak.

Lehet vitatkozni, ezek közül melyik volt a lényegesebb vagy kevésbé lényegesebb, de pl. a csúszó leértékelés az egyik legtámadottabb alapeleme volt, a fidesz ellenzékből mindvégig támadta, majd a váltás után csendben megtartotta.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.08.13. 18:14:50

@heima a Cölöpverő: Nem vicceltem, en kombinatorikaval es funkcionalanalizissel foglalkozom, nem kozgazdasaggal.

heima (törölt) 2009.08.13. 18:25:39

@jotunder: nézőpont kérdése, hogy mit tekintünk megszorításnak. pl 99-2000-ben költségvetési hatásban majdnem akkora "megszorítás" volt, mint az első Gyurcsány-csomag (volt róla jófajta portfolio cikk anno), ami egyszerűen a kiadások féken tartása/államadósság kezelése okán féken tartotta a hiányt, nem is esett be a GDP, sőt.

De akár elfogadhatjuk igaznak is, hogy nem lehet olyan költségvetési kiigazítást csinálni, ami nem jár GDP zuhanással, nekem mindegy, nem erről szólt a komment, amire reagáltál.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.08.13. 18:26:16

@mavo:

Konkrétan a Bokros-csomag egy fontos elemét (csúszó leértékelés) folytatta az Orbán-kormány, mégpedig csökkenő mértékben, a 2001. októberi megszüntetéséig. A csomag másik két fontos eleme a vámpótlék (élt 1997-ig) és a bérbefagyasztás + magas infláció (élt 1997-ig) volt.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.08.13. 18:26:36

@mavo:
"de pl. a csúszó leértékelés az egyik legtámadottabb alapeleme volt, a fidesz ellenzékből mindvégig támadta, majd a váltás után csendben megtartotta."

Az MNB tartotta meg, elen Suranyi Gyorggyel, majd amikor Jarai atvette az MNB vezeteset, azonnal meg is szuntette.

De tudod te ezt nagyon jol.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 18:31:16

@lelkylola:

ennek a helyesbítésnek örülök, már aggódtam, én vagyok-e csak a béna, hogy nem lelem a 300 ezer hős nyomát.

Igen, Biszku egy tömeggyilkos gazember volt. Nincs vita.

Horn szerepe ellenben minimum vitatott. A pufajkás (pontosabban milicista) múlt elég egyértelmű, a kitüntetés szerint biztos nem volt utolsó szerepe.

Ám tömegbe lövetéssel még a vele kifejezetten nem szimpatizáló Germuska Pál sem vádolja (hvg.hu/itthon/20070706_horn_gyula_karhatalmista_hunyadi_germuska.aspx).

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 18:35:10

@Doomhammer:

Értem. Surányi a pénzügyminiszter Járait valamivel zsarolta.

Jelzem, Surányi azonnal felajánlotta a lemondását, amit Orbán nem fogadott el.

Tehetetlen Dodó 2009.08.13. 18:36:40

@gloire: Legalább tudjuk, kikből jött össze az 5%.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.08.13. 18:39:26

@mavo:

>95-ben népszerűtlenebb volt a maszop, mint 94-ben? Nahát, hogy mik vannak, de tényleg!

Ennél is jóval furcsább, hogy Ön nem látja az összefüggést ez és aközött, hogy 1995-ben 12%-os reálbércsökkenés következett be (Bokros-csomag). Tocsik-ügy még sehol sem volt.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 18:58:43

@dzsucseharcos:

"A csomag másik két fontos eleme a vámpótlék (élt 1997-ig) és a bérbefagyasztás + magas infláció (élt 1997-ig) volt. "

1. a vámpótlékot említettem ,sebaj.
2. csak a közszférában, és nem befagyasztás, hanem az emelkedés korlátozása. Ég és Föld.

3. na, a magas infláció, mint a Bokros csomag része konkrétan az a legenda. A csomag bevezetésének egyik oka pont az elszabaduló infláció volt, és a csomag márciusi bevezetése után pár hónappal az inflációs folyamat megfordult. Lehet azt állítani, hogy a csomagnak ehhez semmi köze, de ettől még maga a folyamat tény. Sajnos a KSH honlapján már nem lehet olyan jól keresgélni, de ha valaki tud, keressen havi inflációs mogásokat 2005-6 magasságából, pedig igen érdekes, emlékezetem szerint 1995-től évente meglehetősen egyenletesen, kb. évi 5%-kal csökkent (26-28% környékéről 16% környékére).

Jaj, bocs, közben bokrosördögöt olvasgatok, amint éppen 2003 környékén védelmébe veszi az akkor a maszop által elég keményen basztatott Járait, és hangosan kajabál, hogy szar a Megyó-kormány fiskális politikája. Ajvé, ilyenek ezek a bokrosördögök, elvtelenül nyalják a komcsi segget.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 19:12:26

@dzsucseharcos:

1. "Ennél is jóval furcsább, hogy Ön nem látja az összefüggést ez és aközött, hogy 1995-ben 12%-os reálbércsökkenés következett be (Bokros-csomag)."

ennél sokkal furcsább, hogy bár pont a bokros-csomag okozta népszerűség csökkenésre céloztam, te a gondolatolvasásra hagyatkozva úgy döntöttél, én nyilvánvalóan hülye vagyok.

2. "Tocsik-ügy még sehol sem volt."

Bassza meg, én idióta meg közben tiszta erőből arra gondoltam, hogy de volt, de már volt, de már volt. Másnak nem tudom tulajdonítani a gondolatolvasás újabb remekét.

A tocsik ügy 1996-ban robbant ki (nem lehet, hogy megemlékeztem a maszop népszerűségének esetleges 96 tájéki újabb mélypontjáról? ördög tudja, feledékeny vagyok), aztán kicsit lecsendesedett, de mivel 1997 novemberétől indult a bírósági tárgyalás, és a kampány idején is javában zajlott, a fidesz tartotta a témát, _ahogy kell_ (lásd még zsurki vodkagyár, űrbambák és egyéb azóta szinte visszasírandóan piti ügyletek).

És egy szóval sem kárhoztatom érte a fideszt. Azt csinálták, ami a dolguk. Bokros ügyben is. Ún. politikusok.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 19:19:51

@Doomhammer:

hú, de utálok ilyen mondatokba botlani:

"Az előző évben [2000.] Surányi György jegybankelnök is javasolta az árfolyamrendszer módosítását, mert a szűk sáv már akadályozta a 10%-on beragadt infláció csökkentését, de ezt pénzügyminiszterként Járai akkor még korainak tartotta."

Hát hogy mik vannak, ész megáll.

heima (törölt) 2009.08.13. 19:31:39

@mavo: úgy látom neked hobbid a tényadatok elhazudása, mondjuk ha neked jó, akkor jó, lássunk pár számot:

portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/tabl2_01_01i.html

Foglalkoztatottak száma:
1998: 3 695,6 ezer fő
2002: 3 879,4 ezer fő

Miközben az állami alkalmazottak (közalkalmazottak+köztisztviselők) száma:

1998: 822,6 ezer fő
2001: 788,6 ezer fő

portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/tabl2_01_24_01i.html

Azaz miközben 30-35 ezerrel csökkent az állami alkalmazottak száma, 180 ezer új munkahely jött létre 4 év alatt. Ez nálad az, amikor lényegében nem jöttek létre új munkahelyek. :)

Infláció: portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/tabl3_06_01i.html

hát hogy hogy nem 95-ben pörgött fel igazán, hát nem véletlen? mit is mondott Lajos, nincs az az emelés, amit nem tud elinflálni?

heima (törölt) 2009.08.13. 19:39:42

@mavo: az a baj, hogy a már említett pénztárca-elmélet mindegyik választást megmagyarázza, míg a reklámelmélet egyiket sem. se a kampányok színvonalában, sem botrányokban nem volt túl nagy különbség (mondjuk 06 után fletó változtatott ezen is).

nézd meg a fogyasztói bizalmi indexet, tökéletesen együtt mozog a politikai folyamatokkal. ha van mogyi, van választó, ha nincs mogyi, nincs választó. a mogyi forrása a nagyon nem mindegy, és a felelős választónak tulajdonképpen ezt az egyetlen egy kérdést kell feltennie.

Tehetetlen Dodó 2009.08.13. 19:41:53

@mavo: Lali egymaga 10 százalékpontot lökött az infláción.
Bántam is akkoriban, hogy negyedszázaddal korábban nem rugdostam le a lépcsőn Lalikát (a szomszéd osztályba járt az ártatlan és még nem volt ekkora bajusza).

elfelejtette 2009.08.13. 20:14:59

@mavo: "A csomag bevezetésének egyik oka pont az elszabaduló infláció volt, és a csomag márciusi bevezetése után pár hónappal az inflációs folyamat megfordult."

Egy feneket. A csomag celja az volt, hogy a Valutaalappal meg tudjunk allapodni, es adjon penzt, meg akkor a tobbiek is adnak, mert a megallapodas a bizalom jele. Ehhez az kellett, hogy a mnagyar allam az adossagspiralt megtorje, mert a Valutaalap addig nem akart penzt adni, hatukban a mexikoi penzugyi valsaggal. Ehhez csokkenteni kellett az allamhaztartas es a folyo fizetesi merleg hianyat. Ehhez meg csokkenteni kellett a kiadasokat es novelni a beveteleket, es faragni a belfoldi fogyasztason is, foleg az importtermekek eseteben. Ehhez pedig tobbek kozt inflalni kellett, meg a beremelest lefogni. Aztan meg ugy alakult, hogy a kiadasokon mar nem csokkentettek olyan sokat, reszben az AB miatt, reszben mert az meg jobban az inaktivakat szivatta volna, az inflalas meg kompenzacio nelkul egyenletesen sujt, aktivat-inaktivat egyarant.

teknős 2009.08.13. 20:38:21

@mavo: Már megint lódítasz!
A magas infláció éppenhogy a Bokros csomag következménye. 95' tavaszán lódult neki, a magas vámpótlék következményeképp.
Ez nem volt egyéb, mint a szegények adója, amit Bokros tudatosan használt.
A infláció kifejezetten az élelmiszereket súlytotta, ami jóval nagyobb volt, mint az átlag infláció.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 21:25:36

@heima:

1. érdekes, bokros csomagról írok, a foglalkoztatással válaszolsz, tényleg csattanós, remélem,a köztisztasági mutatók is verték az eget. Egyébként kőkemény 4,7 százalékról mesélünk, és egészen 2008-ig a foglalkoztatottak száma ugyanebben a nagyságrendben maradt, holott már rég A Gonosz uralkodott, aki elvette a munkahelyeket, fúj.

Érdekes, nálad 2002-ben upsz, megállt statisztika, mert onnantól kezdve tökugyanaz az adat már nem igazolja az igazolnivalót.

A közalkalmazottakról kurva szót nem szóltam, köszönöm az információt, kár, hogy ott már 2001-ben véet érnek a bőség statisztikái, biztosan a KSI 2003-től már nem dolgozott a témakörben.

2. Ha nem haragszol, megismétlem, 1995-ben szabadult el az infláció, amiben egyébként nyilvánvalóan Hornék baszkódása is, benne volt, az egyéves tökörgés a szemmel látható csődhelyzet ellenére.

1995-ös infláció ügyében azonban olyat is említettem, hogy az előző év azonos időszakához számított havi ráta az izgalmas, erre éves adatokkal jössz, hogy az engem cáfol. Hát nem cáfol. Teljesen más adatot citálsz, mint amiről beszélek, szerencséd, hogy én már nem találom azt, amiről én beszélek.

Bazmeg, komolyan a gondolán érzem magamat.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 21:42:21

@Tehetetlen Dodó:

"Lali egymaga 10 százalékpontot lökött az infláción."

Nem harmincat? Na, ez már valami. Ha a forint egyszeri 9 százalékos leértékeléséről beszélsz (=/= infláció), akkor nominálisan igazad van. Kár, hogy az 1995-ös inflációs várakozás (még a csomag nélkül) már amúgy is 25% felett volt, ehhez képest lett a végén 26%. Egyszerűen durva, de komolyan.

Nos, hol is tartottunk?

Ja igen, hogy a Bokros csomagnak eszköze volt az infláció. Ismétlem, nem. A vámpótléknak és a leértékelésnek valóban rövid ideigtartó mellékhatása volt, de nem eszköz volt.

Ha így lett volna, akkor értelemszerűen nem csökken egyenletesen 2 éven keresztül 6 százalékkal az infláció, hanem minimum stagnál, de inkább nő. 1997-re az infláció már az 1993-as szint alá csökkent, holott a vámpótlék csak 2007-ben szűnt meg, míg a csúszó leértékelést a következő kormány is átvette, és mint abból a gonosz kis fenti idézetből kiderül, Surányi már 2000-ben kezdeményezte valutapolitika változtatását.

Ilyen alapon a GDP csökkenést is nevezhetnénk a Bokros csomag eszközének, holott az sem az.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 21:43:33

@mavo:

elírás, a vámpótlék természetesen 1997-ben szűnt meg.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 21:47:57

@heima:

"az a baj, hogy a már említett pénztárca-elmélet mindegyik választást megmagyarázza"

Semmi gond, csináljuk úgy, hogy pártnépszerűeség vs. pénztárca elméletet összeeresztitek dzsucével, aztán a győztessel majd elbeszélgetek.

És előre szólok, felejtsd el a péntárca és a pártnépszerűségi ok-okozati összefüggést, ha ilyemi valóban létezik, akkor Viktoréknak 1998-ban kacagva nyerniük kellett volna. Amint erre is számítottak egyébként.

Tehetetlen Dodó 2009.08.13. 21:48:40

@mavo: Természetesen igazam van.
Mégis jobb lett volna annak idején lerugdosni a lépcsön. Nem valami demokratikus módszer, de sok kellemetlenségtől megóvta volna az országot.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 21:53:37

@Tehetetlen Dodó:

"Természetesen igazam van."

De nem, mert nekem. És sajt! És az én bátyám még meg is veri a tiédet.

Remélem, hoztam a szintedet. Ha nem, szívesen megyek lejjebb.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 21:54:24

@mavo:

és nem 1998, hanem 2002, mielőtt egy okostojás ebbe az irányba viszi az ügyet.

Tehetetlen Dodó 2009.08.13. 21:55:03

@mavo: Van másik ajánlott olvasmány is, amelyet Gazdag László írt a Bokros-csomagról.
Lehet választani.

Tehetetlen Dodó 2009.08.13. 21:56:17

@mavo: Jó neked. Mindenről tudod a tutit. Szinte irigyellek.

heima (törölt) 2009.08.13. 22:09:15

@mavo: ne tegyél úgy, mintha pár kommenttel korábban ne tagadtad volna a tényt, hogy az Orbán-kormány alatt érdemben nőtt a foglalkoztatás. komolyan ennyire mélyre akarsz süllyedni?

konkrétan ezen korszak adatait voltak vita tárgya, de szívesen elemzem neked az utána lévő folyamatokat:

foglalkoztatottak száma
2002: 3 870,6 ezer
2008: 3 879,4 ezer

állami alkalmazottak száma:
2001: 788,6 ezer
2008: 721,8 ezer (idén első félévben meg visszavettek 40 ezret)

Azaz Azaz 6-7 év alatt sikerült kb 10k új munkahelyet létrehozni, miközben a GDP 55%-ról 80+%-ra nőtt az államadósság, és 2008-ig gazdasági növekedés volt állítólag. Na ez az igazi baller siker.

A közszolgák számát azért vettem bele, hogy érdemben lehessen tárgyalni a munkahelyek számát (azaz a versenyszférás munkahelyek számítsanak), azt hittem egyértelmű, bocs hogy nem mentem le alfába.

Infláció: akárhogy is nézem, csökkenő inflációs trendbe barmolt bele Lajos és Surányi, majd onnan kezdett el megint csökkeni megint, amikor az AB+Gyula kinyírta a Szakértőt. Mondom, kérdezd meg jótündért, aki nem közgazdász, de nálam Ő az Etalon gazdasági kérdésekben!

bazdmeg, komolyan valami szektatérítésen érzem magamat, ahol a csúnya tényeket is megmagyarázzák, hogy nem úgy van az.

heima (törölt) 2009.08.13. 22:10:40

@mavo: akkor már csak tényleg vele beszéld meg, igencsak büszke volt rá, hogy bármit el tud inflálni.

heima (törölt) 2009.08.13. 22:11:38

@mavo: én úgy tudom, hogy a viktorék nyerték a választást 98-ban, de lehet mindjárt kiderül hogy nem is :D

heima (törölt) 2009.08.13. 22:14:35

@heima: ja jó, már megijedtem :D

nemrég beszéltük meg, hogy prudens költségvetési politika folyt 98-02 között, azaz nem nőtt látványosan az életszínvonal. akkor miért kellett volna nyerni a fidesznek?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.08.13. 22:18:14

Ugyan, hagyjuk már ezt a nyomorult Bokros-csomagot.

Számomra az a feltűnő, hogy 11 évnyi szocialista-szabaddemokrata kormányzásból ezt az egyetlen hőstettet citálják folyamatosan. Mint amikor valami marha egyszer valahára megdug egy részeg csajt, aztán ezt meséli egész életében.

elfelejtette 2009.08.13. 22:18:47

@heima: "Infláció: akárhogy is nézem, csökkenő inflációs trendbe barmolt bele Lajos és Surányi, majd onnan kezdett el megint csökkeni megint, amikor az AB+Gyula kinyírta a Szakértőt."

Skacok, hagyjatok mar ezt a sok zoldseget inflaciorol, ha kerhetem, bancsa a szememet. Elotte azert inflalodott a forint, mert tul nagy volt a berkiaramlas (persze nem az elvarasokhoz, hanem a termelekenyseg novekedesehez kepest), ez keresletoldali inflacios nyomas. Ezutan ami ovetkezett, az a berek fagyasztasa, es az aruk szandekos dragitasa vampotlekkal es csuszo leertekelessel. Az inflacio azert csokkent folyamatosan, mert a keresletoldali nyomas fokozatosan csokkent,masreszt pedig a leertekeles folyamatos volt, eleinte nagyobb, aztan csokkent, majd a vampotlek megszunt.

elfelejtette 2009.08.13. 22:20:29

@elfelejtette: De az, hogy dragitjak az arakat, az a berek elinflalasa, ez nem "mellekhatas", mert egyertelmuen arra mentek, hogy megdraguljanak az aruk ara, elsosorban importaruke.

elfelejtette 2009.08.13. 22:23:10

@Elpet: "Számomra az a feltűnő, hogy 11 évnyi szocialista-szabaddemokrata kormányzásból ezt az egyetlen hőstettet citálják folyamatosan."

Meg csak most tunt fel? Ebbol elnek ki tudja milyen reg ota. :D

Pedig meg reformnak sem lehet nevezni, ez egy stabilizacios csomag, kb. mint a mostani.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 22:27:52

@Tehetetlen Dodó:

Gazdag László írásának alaptézise, hogy a gazdaság

a, nem is volt bajban, a bokros csomagtól lett csak bajban;

b, na jó, igazából bajban volt, de már elérte a mélypontot, és mintegy a saját hajánál fogva úgyis kihúzta volna magát a szarból, ha a gonosz bokros csomag nem akadályozza meg.

"Csak az inflációt követő kényszerű jegybanki kamatemelés miatt 160 milliárd (akkori!) forinttal romlott az államháztartás egyenlege, stagnálás, növekvő munkanélküliség, megtörő exportdinamika, felszökő infláció – sorolja a következményeket Gazdag László, felhívva arra a figyelmet, hogy ezt együtt válságnak szokták nevezni a közgazdák."

Nos igen, a válságot válságnak kell hívni, érdekes, maga is említi, a gazdaság éppen a gödör mélyén volt a bokros csomag nélkül. Gondolom akkor lett volna elégedett vele, ha ezek a mutatók három nap alatt huss, megfordulnak.

Abszolút nem tartom csodagyógyszernek a bokros csomagot, a negyedét el is kaszálta az AB, de talán nem kellene minden rossz forrásának tartani.

Csak egy példa: 160 milliárd forint egyenlegromlást emleget, miközben a folyó fizetési hiány 1994-ben 3911 milliárd akkori _dollár_ volt, 1995-ben pedig 2480 akkori _dollár_ volt. Ha 1995-ben csődhelyzet volt, akkor mi volt itt 1994-ben?

Ha 160 milliárd (forint, nem dollár) mínuszt a bokros csomagot indító leértékelés önmagában hozott, hogy a fenébe történet ez a drasztikus javulás? Az 1995. évre jutó privatizációs bevétel 150 milliárd _forint_ volt, azzal kérem ne tesék magyarázni 1430 milliárd javulást, pláne, hogy azt inflációs bevételt már eleve elvitte a gonosz forintrontás.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 22:29:04

@mavo:

inflációs bevétel = privatizációs természetesen, szívat a laptop.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 22:32:09

@heima:

igen, azóta is emlegeti, hogy viccét ilyen véresen komolyan még nem vették soha. Körülbelül fél éve olvastam egy írását, amiben erről megemlékezett.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 22:56:32

@heima:

Nagyrészt igen. De nem beszéltük meg, és most inkább ne is menjünk bele, valami SZV óta már a klasszikus Bokros a téma, kezdem unni.

Egy biztos, az életszínvonal nőtt, népnyúzó bokros csomag eltöröltetett, lakáshitel, diákhitel, Széchenyi-terv, elvben ki volt nyalva a pógár segge, a lecsúszók problémáira ott volt a sablon abokroscsomagmiatt, a cigányokat már akkor is leszarta a kormány, a daliás Viktor ellenfele pedig egy kivénhedt, beszédhibás ex főkomcsi volt - tényleg nem tudom mi volt itt a baj. 2002 kora tavaszáról kellene gyűjteni politológusi beszólásokat, és közvélemény kutatásokat, de erősen úgy emlékszem, mindenki a második ciklusra készült.

Egy biztos, a fidesz első forduló előtti és két forduló közti kampánya jobban nem is különbözhetett volna, és tudom, én vagyok a hülye, de saját szememmel láttam a különbséget az eredményben is.

heima (törölt) 2009.08.13. 22:59:00

@mavo: tudod hogy szokták mondani, értem én a viccet, csak nem szeretem.

www.epa.oszk.hu/00000/00017/00030/pdf/matolcsy.pdf

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 22:59:19

@Tehetetlen Dodó:

talán beszélgessünk a hüvelygombáról, ha úgy érzed, az neked jobban fekszik.

Alfőmérnök 2009.08.13. 23:01:39

@mavo:
Nem volt erőm végigolvasni az összes kommentedet (egyébiránt őszinte elismerésem :), de olybá tűnik, hogy nem írsz teljesen hülyeségeket. Csak arra nem sikerült rájönnöm egyelőre, hogy mi motivál: saját magadat akarod-e meggyőzni, hogy a maszop nem egy rakás szar, vagy a beszélgetőpartnereidet arról, hogy a fidesz egy rakás szar?

heima (törölt) 2009.08.13. 23:15:00

@mavo: a közalkalmazottakat alacsony reálbérek és elbocsájtások (mint írtam előbb), a nyugdíjasokat moderált emelés (elvett 19k), az inaktívoknak alacsonyan tartott segély, iskolához kötött családi pótlék) sújtotta az Orbán-kormány alatt. Ezzel szemben a beszédhibás exkomcsi dupla családi pótlékot, segélyt, 19k-t, 13 havi nyugdíjat, nyugdíjemelést, közbér duplázást, diplomás minimálbért ígért, azonnal. Mivel a pénztárca üres volt, hatott is rendesen, a fidesz bukott.

2006-ban (a 02-03 expanziót követően, 05-től megint) szórták a mogyit két kézzel (áfa csökkentés, segély, nyugdíj, sulinet stb stb), Fletó nyert is. Ilyen egyszerű ez.

Amiket te Fidesz-osztogatásnak tartasz, azok főleg a saját szavazói bázis erősítésére voltak csak jók, ami minden pártnak sajátja, és szvsz nincs vele semmi gond, de se mértékük, se a megcélzott rétegek nagysága (sajnos) nem volt elég, hogy választásokat döntsön el.

Az ördögi körből a kilépést a foglalkoztatás-versenyképesség-növekedés alapú valódi életszínvonal emelkedés hozhat el, de ehhez 4 év kevés.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 23:20:15

@heima:

hutyutyu, csak olvasom, és ámulok. Mr csak azért is, mert ebben nagyon nem a megszokott lózungok vannak.

Nem vicc. Matolcsy (a Bokros csomag ekézése mellett) folyamatosan olyan kijelentéseket tesz, ammelyektől hithű fideszesnek azonnali agylöbje lenne, hogy volt minisztere ilyeneket mert mondani.

"Beiktatását követõen rögvest újra kellett volna élesztenie a privatizáció folyamatát,
gyors eladásokkal deklarálva a magángazdaság és a külföldi befektetések iránti elk
ötelezettségét."

Elprivatizálni a nemzet vagyonát? Miről beszél ez?

"Pontosan azt
kellett volna csinálni 1994 közepén, amit 1995. március 12-én határozott el a kormány.
Nem volt azonban elégséges a leértékelés mértéke; valójában egy teljes árfolyam-politikai
fordulatra lett volna szükség. A forint ugyanis 1993 után folyamatosan felértékelõ-
dött, és a pénzvilág intézményei már 1994 nyarán legalább 15 százalékos leértékelést
tartottak szükségesnek. Az ennél lényegesen kisebb mértékû devalválás is csökkentette
az új kormányzattal kapcsolatos bizalmat."

Elinflálni a jó magyar forintot, ráadásul drasztikusabban, mint Bokrosék, hát miről beszél ez a bolond, drágabolgárúr? Hát nem elég, ahogy patáslajos elinflálta a pénzünket, ez még többet akart? Ha Lajos lépcsőn rugdalta volna le a kedves itteni főokos, a 9 százalé miatt, mit csinált volna, ha Matolcsyval a legalább 15 százalék miatt?

Most az olyan kitételeit, hogy a Bokros-féle árfolyampolitikát helyenek tartja, inkább már hagyjuk is, kókler ez.

És mi van a pécsi aggyunktus úrral, az mit szólt Matolcsy népnyúzó terveihez? És arról, hogy Matolcsy szerint az export 94-ben nem nőtt, hanem csökkent, és 95-96-ban nem hogy túl lassan növekedett, hanem éppen, hogy túl gyorsan?

Komolyra fogva: Matolcsy a Bokros csomag szociális és kereslet visszafogó részeit bírálja, ileve (teljesen joggal) felhányja, hogy mit szaroztak ennyit Hornék ("A kormány ezért nem preventív terápiát végzett a
Bokros-programmal, hanem éppen fordítva, egy elkésett, ezért eltúlzott és így hibás
terápiát hajtott végre. "Azt azonban meg kell jegyeznünk, hogy ezért a késlekedésért
legkevésbé a program névadóját terheli a felelõsség, hiszen õ a miniszteri kinevezése
után szinte napokon belül cselekedett".

Hm, ez valóban vitaalapnak tűnik.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 23:22:49

@Alfőmérnök:

egyik sem. Ha így lenne, nem neveztem volna több maszop kormány több megmozdulását idiotizmusnak, faszságnak, kinek hogy tetszik, és most nem azon vitatkoznék heimával, hogy 2002-ben a péntárca alakulása alapján a fideszre illett volna savazni.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.08.13. 23:23:03

a bloggerek közgazdasági vitái még a focivitáknál is viccesebbek. miért van az, hogy a magyar ember mindenhez ért (mármint a szakmáján kivül) ? :)))

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 23:23:50

@mavo:

"agylöbje lenne, hogy volt minisztere ilyeneket mert mondani." agylöbje lenne, _ha tudná_, ...

heima (törölt) 2009.08.13. 23:24:02

@mavo: index.hu/gazdasag/magyar/mat071129/

csak hogy tudd: vérfüggetlen körökben Matolcsy=takarító a vámházban.

heima (törölt) 2009.08.13. 23:25:39

@jotunder: ne is mond, ilyenkor megnyugtató hogy nincs blog.hu cím a nikknevem mellett :)

heima (törölt) 2009.08.13. 23:28:15

@mavo: "most nem azon vitatkoznék heimával, hogy 2002-ben a péntárca alakulása alapján a fideszre illett volna savazni. "

itt félreértéseket érzek, én nem azt mondom, hogy pénztárca alapján kell szavazni, hanem azt, hogy ez alapján szavaznak a népek (akik eldöntik a választásokat, és persze legtöbbször tudat alatt, nem végigszámolják a dolgot)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 23:45:06

@heima:

na, ismét léptünk egyet, menni fog ez.

1. Nekem biztosan jobban tele volt a pénztárcám, és az ismerőseimnek is. A lecsúszókat a most szociálisan hiperérzékennyé váló ( = két ordas bukta után rájöttek, hogy a lenézett panelproli savazata is pontosan annyit ér, mint a drága, és okos középosztályé) fidi akkoriban nem szerette, nyílt egy piac, és azt elfoglalta valaki, és nekik kezdett kampányolni. A fidi pechjére ez a piac túl nagy volt. Nahát, nahát.

2. Már megint arányokról beszélünk.

Szerinted a kampány szart sem ér, szerintem meg pont a szükséges nüanszokat tudja hozni, nem véletlenül fizetnek pártjaink brutális pénzeket, és hoznak külföldi tanácsadókat. Magad is utalsz pedig ezekre a nüanszokra: a panelprolik nem savaztak volna a maszopra, ha nem szól nekik a maszop-kampány, és nem veszi őket semmibe a fideszé.

Természetesen a fidesz ilyen irányú kampánya garantáltan 9x%-ban pénzkidobás lett volna, de az X-től függően ez pont már önmagában hozhatta volna a legendásan szoros versenyben a fidesz győzelmét.

2. a fidesz sem maradt el ígéretek dolgában, ezt ne feledjük, és 1998-ban ők sem restrikcióval kampányoltak hanem hogy le a korrupcióval, meg hogy munkát, kenyeret. És a fenyegetőzésekben sem maradt le, és érdemes figyelni, a két forduló között jött elő például az, ami már konkrétan azok egy része pont a lecsúszókat is megcélozta lásd az azonnali gázáremelés kedves legendája. Pechjükre még mindig csak a középosztályt célozták inkább: Azok elveszik a diákhitelt, a lakáshitelt, a széchenyi tervet, jaj, mi lesz itt.

És még így is messze felülmúlták első fordulóbeli önmagukat, holott a pénztárcák állapota olyan radikálisan nem változhatott két hét alatt.

A fidi szemmel láthatóan elhitte magának, hogy ő olyan fasza középosztályt gyártott magának, ami ezentúl garantálja neki a többséget, ezért az üzeneteivel rá koncentrált. Hát tévedett bazmeg. Tipikus marketing hiba, piac felmérésének elkúrása.

Ismétlem, a pénztárca fontos, nagyon fontos szempont, ám 2002-ben épp a látszólag jelentéktelen nüanszok hozták a bukást.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 23:45:56

@heima:

ugyanazt mondtam, más szavakkal, ne köss már bele ebbe is ...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 23:49:02

@jotunder:

én nem értek hozzá, logikát, gondolatmeneteket tudok osztályozni, és az a legtöbb esetben frankón működik. Na jó, ehhez meg zseninek kell lennem, de hát Istenem, más meg jól kézilabdázik.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.13. 23:51:50

@heima:

ha ezt akartad illusztrálni, akkor rossz cikket linkeltél be.

heima (törölt) 2009.08.14. 00:04:55

@mavo: hát lehet hogy te lépdelsz a megértés mentén, aminek igazán örülök, de én ugyanott vagyok :)

1: a Fidesz programja a középosztályi polgárságról, mint társadalomképző és fejlesztő erőről szólt, ebbe nem fért bele az (munkaképes) inaktívak seggének fényesre nyalása, hanem aktívvá válásuk támogatása volt a cél. Nyilván ez lassabb folyamat, és OV is többször nyilatkozta, hogy kudarcnak tartja, hogy nem sikerült még több munkahelyet visszaépíteni.

Nem igazán látom, hogy miért kellene szegényellenes pártnak beállítani a Fideszt, azért mert a hal helyett a hálót gondolták célravezetőnek. (és mint kiderült nem feltétlenül hibásan)

2: Azt kéne megérteni, hogy hiába csinálsz csilivili kampányt akármelyik rétegnek, ha pozíciótól függően alapvetően más a mogyihelyzet, mint amit kommunikálsz. Hiába dolgozod meg a panelprolikat kormányzati poziból, ha előtte 4 évig szopóágon voltak, nem neked fognak hinni (és szavazni) hanem az ellenzékre. Főleg, ha az baloldali, és van referencia bőven.

A fentebb sorolt rétegeket (tipikusan államtól függők) nem kampánnyal, hanem max hirtelen és nagyméretű költségvetési expanzióval lehetett volna megvenni (lsd fletó 06), de ezt nem vállalta be a Fidesz. Hát a cél nem szentesítette az eszközt, ilyen is van.

3. A munkát, családot stb azért nem az, hogy segélyt és azonnali fix 19k-t. Hiába változott a kampány, nem volt elég. Nem kicsit, nagyon. Akkor, ott, nem volt választói tartalék. Kevés volt a polgárság, na.

heima (törölt) 2009.08.14. 00:06:01

@mavo: nem akartam illusztrálni semmit.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.08.14. 00:11:01

@Alfőmérnök: ő itt a tánctanár, bammeg.

Tegnap még nekem is beszólt, mert megborzoltam a pubi haját, de már mentem aludni, és 345 kommenttel korábbira már minek válaszolni.
Amúgy tényleg jókat mond, csak túl nagy a svungja. Szegény annyit ír ide, nem marad ideje rágyújtani.

zenebono 2009.08.14. 00:39:47

@Doomhammer:
"Ezert volt muszaj az elkurast megcsinalni. A fej miatt."

Hát én igen ritkán szoktam ide írkálni (na jó, bevallom ez az első, még mielőtt nekiáll valaki utánaszámolni) de ez a mondat erős fejreszketést váltott ki belőlem. Rejtő egy kutyafüle ahhoz, ami itt folyik. :)Imádlak titeket, incl. mavo.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.14. 00:41:12

@szamárfül:

a cigiről (megint) leszoktam, helyette a vasárnapi befejező Woodstock cikkemen dolgozom (hát igen, tényleg mindenhez értek, kedvcsinálónak itt az első, abban link van a másodikhoz: b-oldal.blog.hu/2009/08/10/woodstock_1969_2009) és két ihlet közt félúton beszélgetek mindenféle arcokkal.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.14. 00:42:37

@heima:

pardon, csak kombináltam a szöveg és a link közti széles űr miatt. Hát nem kellett volna.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.14. 01:10:36

@heima:

1. beszélt a szent szar szegény ellenes pártról. A leszarás és az ellenesség nagyon különbözik.

1/a. elég durva leszűkítése a dolognak ez "az (munkaképes) inaktívak " nevű tárgyra. Tök konkrétan a valódi panelprolik nagyon nagy hányada aktív (volt), csak nekik a diák-, szécheny, meg a lakáshitel sokat nem adott, sőt, úgy általában 1998 és 2002 közt senki.

Szó nincs arról, hogy ezek ne tették volna be a dzsídípíbe a sajátjukat, sokkal inkább, hogy ezt nem értékelte senki a négy év alatt, mert nem ők voltak a preferált célközönség. Pont azokról van itt szó, akikről Matolcsy olyan meghatóan megemlékezett 97-ben, aztán kicsit később kormányon már kevésbé voltak érdekesek, mert nehéz lehetett kitalálni a polgárokra fókuszálódott nézőpontból, mit is adhatnának nekik. Írtam is, hogy két bukta árán sikerült megtanulnia a leckét a fidesznek.

2. ez nagy vonalakban stimmel, de ismétlem, ha átkattanunk más nézőpontra, máris nem lesz egyértelmű.

Olyan csak a mesében van, hogy az elhanyagolt panelproli 100%-ban a fidesz ellen savaz. Mítosz, legenda.

A panelproli pontosan ugyanúgy osztható fix preferenciájúakra és ingadozókra, mint a többiek, ami pontosan azt jelenti, mint a többieknél is, hogy az ingadozó "ötletszerűen" fog savazni, ha eljő az igazság órája. Magyarul a marketing alapján. Hiába lehetséges, hogy a panelproli 9X százalékban elkötelezett komancs savazó (mert a komancs marketing jobban bejön neki), a maradék X százalék megszerezhető, és/vagy mozgósítható, és a nagy marketing csata vége erről szól.

A második fordulókat nézve érdemes rákukkantani erre: www.valasztas.hu/hu/ovb/49/49_0.html

98-ban nem került elő 3%-nyi savazó, míg 2002-ben igen, és ha akár a 98-as minimális változást, akár 2002-es tizedszázalékos különbségű végeredményt figyelembe veszem, akkor ez a 3% rengeteg borzalmasan sok, és ismétlem, mivel a bukszák mérete nem változott két hét alatt, valami másnak kellett ezt okoznia, és mivel a maszop-szadi tábor részvétele nem nőtt, ezért a fidesznek kellett valamit találnia.

A különbség számomra egyértelmű: 1998-ban messze nem volt akkora különbség marketingben a két forduló között, mint 2002-ben.

A savazó közel sem olyan racionális, hogy a kizárólag a tele bendő-üres bendő preferenciára alapozza a véleményét, ha így lenne, elegendő lenne 4 évente betömni a pofájukat, oszt csá.

Na, megyek ihletelni.

heima (törölt) 2009.08.14. 01:42:54

@mavo: 1. az ellenesség egyenesen következik a leszarásból, nem látom a különbséget esetünkben.

2. pedig a törésvonalak nem lakóhelyben jelentkeznek (az egy külön sztori), legalábbis a törzstáborokon kívüli világban, hanem aktív/inaktív vonal mentén. vagyis inkább az állammal szembeni nettó fizetési pozi mentén.

Pont az a magyar gazdaság legnagyobb baja, hogy a (munkaképes) inaktívak nem teszik bele amit bele kéne (sőt egyre többen egyre többet inkább kivesznek).

"Olyan csak a mesében van, hogy az elhanyagolt panelproli 100%-ban a fidesz ellen savaz. Mítosz, legenda."

Nézd, mint már írták 5 (6) választásból 5 (6) mogyi alapján dőlt el. ezen a marketing biztos farag, de mogyi nélkül félkarú óriás.

2002-ben hiába jött elő az a plusz pár ember, az se volt elég. ott volt kb a fidesz-tábor vége, a totális mozgósítás is max ennyit tudott.

Kevés volt a mogyi. Hogy ez a történtek fényében jó avagy sem, az egy másik sztori, és mi lett volna szintű felesleges szócséplés.

"A savazó közel sem olyan racionális, hogy a kizárólag a tele bendő-üres bendő preferenciára alapozza a véleményét, ha így lenne, elegendő lenne 4 évente betömni a pofájukat, oszt csá."

Írtam már, nem vezetik le fillére pontosan a sztorit, ez egy tudatalatti "életszínvonal-érzet állapot". Nézd meg 2005-öt, a koalíció akkor kezdett elhúzni, amikor jöttek a bejelentések és tettek a mogyiosztásról, megjött a teljes évi 13 nyugdíj, az áfa-csökkentés, a törvénybe foglalt ígéret, és persze az alacsony infláció.

Hogy hány évente kell, az a kérdéses, egy sikeres újraválasztásról tudunk, ott a ciklus elején és végén is volt egy nagy mogyiosztás, utóbbi akkori méretű, hogy viszonylag értelmes emberekkel is elhitette, hogy megy a szekér, 2006 elején nyoma sem volt kormányváltó hangulatnak. na ez az, ami pilótajáték, a prolikat mindig meg lehet venni és fel lehet ugorni 30-35%-ra, de az a +10-15%-t azt hosszú idő alatt csak egyszer lehet átkúrni.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.14. 07:50:53

@heima:

még mindig nem vagyunk helyben. Ha valóban a mogyi, és csak a mogyi, akkor miért vörösödött be pl. Budapest. Az újlipótvárosi inaktívoktól könnybe lábad a szemem.

Nem volt elég ... bazmeg, 2 hét észbekapott kampányától ez baromi sok volt, és saját bevallásuk szerint kb. 10 ezer savazaton múlt a végén.

Ismétlem. Te a csak a zseb számít vonalat tolod eszetlenül és azt is ismétlem, ezt Dzsuce ezzel homlokegyenest ellentmondó, ám a kampány hatását szintén semmibe vevő érvrendszerével kellene előbb ütköztetni, aztán jöhetne, hogy akkor honnan a faszomból jött két hét alatt több százezer fidi savazó a két forduló közt 2002-ben. Hirtelen meggazdagodtak?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.14. 08:21:14

@heima:

ja, 1.

én konkrétan leszarom az aranyásókat, aranyásó-ellenes-e vagyok. Lószart: közömbös. A fidi szimplán nem foglalkozott az általuk kitalált középosztály alatt elhelyezkedőkkel, de büntetni nem büntette őket, keresztbe nem rakott nekik.

Ha már tendencia, a 2002-es választás volt az, amelyiknél az egyéni és a listás savazás a megszokottól eltérő eredményt hozott: egyéniben a fidi simán nyert, a listát pedig hanem is simán, de elveszítette. 94, 98, 2006-ban viszont listán és egyéniben is nyertek a leendő kormánypártok.

Az sem utolsó kérdés, 98-ban a kizárólag a zsebikét figyelő emberek miért nem egyformán büntették a két koalíciós pártot.A maszop mintegy 30 százalékot veszített (54%->35%), a szadi meg 70-et (22+% ->6%), tehát több, mint a dupláját. Tudjuk azt is, hogy a választási rendszer aránytalan, de ez pont az egyéniben tok-vonó 2 darab mandátumot szerző szadinak jött jól a kompenzációkkal.

Ez elég relevás differencia, nekem senki ne próbálja a zsebikével magyarázni. Valamiért a szadit lényegesen jobban büntette a jónép.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.14. 08:24:40

@heima:

hopp, most nézem, elszaladtam egy nagyon fontos mondatod felett:

"ezen a marketing biztos farag, de mogyi nélkül félkarú óriás."

Nos, ez nagyon nem azonos az eddig képviselt "csak a mogyi rulez" álláspontoddal. Ha már nem tagadod, részemről el is értünk a vita lehetséges végére.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.08.14. 08:39:07

@jotunder: "a bloggerek közgazdasági vitái még a focivitáknál is viccesebbek. miért van az, hogy a magyar ember mindenhez ért (mármint a szakmáján kivül) ? :)))"

És ebben a tekintetben jelentősen különbözik a
német
amerikai
cseh
lengyel
ausztrál
svéd
piréz
kanadai
embertől, vagy megint hülyemagyarozni tetszik?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.08.14. 10:48:10

@zenebono:
"de ez a mondat erős fejreszketést váltott ki belőlem. "

Reszket vagy nem reszket, az mindegy. Felemelte a fejet, ugye maga is! Ez a lenyeg! Feri harca harom ev elteltevel is hatast gyakorol. Kivanhat-e tobbet egy politikus?

Feri tortenelmet irt, az nem kerdes.

hanyagság 2009.08.14. 10:49:12

@Karcolt lendület: A reform célja az egészségügyi rendszerhez való hozzáférés EGYENLETESEBBÉ, IGAZSÁGOSABBÁ tétele volt (nem az ágyszámcsökkentés - ami pedig egy eszköz volt)..A vizitdíj pedig be volt VEZETVE jelentős energia ment rá, eszement dolog volt Józsi bácsira bízni a döntést...hagyni kellett volna egy két évet működni és a népszavazási költség töredékéért megbízni KÜLFÖLDI FÜGGETLEN szakértőket elemezzék az adatokat és mondják meg jó-e, ha változtatni kell akkor mit vagy megszüntetni...Mert egyébként fölösleges volt az alkotmányellenes népszavazás hiszen az eredményt boritékolni lehetett = természetes hogy Lajos Bá' inkább iszik havonta még egy üveg sört a vizitdíj helyett....

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.08.14. 10:50:20

@mavo:

>1. a vámpótlékot említettem ,sebaj

Konkrétan arról kezdett beszélni, hogy az Orbán-kormány "változatlanul folytatta" a Bokros-csomag "legfontosabb elemeit". Ebből, mint már Ön is elismerte, lényegében semmi sem igaz, sebaj.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.08.14. 10:52:06

@hanyagság:
Tessek, itt van neked egy kulfoldi szakerto:
www.ipss.go.jp/webj-ad/WebJournal.files/SocialSecurity/2006/jun/palme.pdf
"We should also be open to
examining the idea that perverse redistribution can
occur, whereby the welfare state actually takes
more from the poor and gives to the rich. For
example, a health care system that does not give
poor people the same access to services due to
poor public transportation or user fees that scare
low income people, might end up providing services
predominantly to rich people while they are financed
by taxes paid by all income groups (cf. Le Grand
1982)."

hanyagság 2009.08.14. 10:55:07

@mavo: A SZADI kiszámíthatatlan volt az most is- lehet ezért van büntiben...

heima (törölt) 2009.08.14. 11:01:51

@mavo: el vagy tévedve, azt se tudod mivel vitatkozol.

"Ha valóban a mogyi, és csak a mogyi, akkor miért vörösödött be pl. Budapest"

ad1: szerinted Budapesten nem éltek (élnek) nyugdíjasok, közalkalmazottak és nem mellékesen az említett törzsbázis zöme?

ad2: nem semmibe van véve, hanem helyén van kezelve a kampány meg a marketing. lehet akármilyen jó, ha mögötte nem az igazi a mogyihelyzet, akkor szart sem ér, de ogy választási sikert egész biztosan nem.

ad3: ez a 2002 nagyon szép sztori, csak nem sok értelme van, ilyen helyzetben ennyi tartaléka ekkora pártnak mindig akad. szvsz ha a fidesz nyeri az első forduló ugyanolyan arányokkal (mert mondjuk szór egy kis mogyit:)), akkor az mszpnél is találtak volna ennyi plusz embert (milettvolnaha:(), pedig állítólag zseniális volt a marketing.

ad4: Dzs se állít nagyon mást mint én, csak azt mondta hogy ez egy primitív modell, amit én el is tudok fogadni. Primitív, de működik, Még1x: fogyasztói bizalmi index, mindig mutatja az aktuálpolitikai állást. És nem a marketingkampányokkal, kormányzati/ellenzéki botrányokkal mozog együtt, hanem a mogyihelyzettel.

ad5: pont ezért nem fogsz ezzel megmagyarázni mindent az elefántok párzási szokásaitól az szdsz mélyrepüléséig. (mondjuk valszeg a megszorítósdit az szdszhez kötötte a nép)

ad6: ez is csak milettvolnaha, de szigetvári remekbekúrt 06-os kampánya szvsz bukó lett volna mogyi nélkül, akármennyire is pro volt az igenigen meg a nagyszavak és a 15 emelet államférfi.

hanyagság 2009.08.14. 11:14:24

Természetesen az itteni szakembereknek kell dönteni a magyar reformokról én csak a függetlenséget akartam kiemelni mindazonáltal a bemásolt vélemény nem hülyeség. A magyar EÜ reform fő célja is az volt hogy CSÖKKENTSE a rendszer hozzáférésében létező orbitális különbségeket, anomáliákat. Például Budapesten néha két villamosmegálló között két kórházat is lelhetünk míg Szabolcsban nincs normál távon belül esetleg egy sem - az ilyen anomáliákat szándékozták a reformmal nem teljesen megszüntetni de némileg CSÖKKENTENI. -AMÚGY az idézett vélemény is erről szól és ha valami hülyeségnek ítélted, akkor nem értek Veled egyet mert ez létező probléma: röviden úgy értendő hogy egy kockázatközösséget hirdetek de egyeseket mégis majdnem kizárok belőle illetve megnehezítem a hozzáférésüket a szolgáltatáshoz...

bz249 2009.08.14. 11:14:42

@hanyagság: ja és Józsi bácsit pláne nem szabad olyan fontos kérdésekről megkérdezni, hogy ki vezesse az országot. Mert mi van, ha a Fospumpát szavazná be. Nácifasiszta diktatúra és Elkúrás lenne.

Szerencsére van megoldás: a Parlamentben ott a középkori tökfödő, már csak egy hercegprímást kell keríteni és a Szerelő kinevezhető egy úgynevezett 'Királynak'. Ekkor a négyévenkénti választás 4milliárdját is megspóroljuk (ha abszolút monarchia, akkor az önkormi választás másik négymilliárdját is). Száz év alatt ez már kétszázmilliárd forint. Az egy fél négyes metró!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.08.14. 11:18:41

@hanyagság:
"röviden úgy értendő hogy egy kockázatközösséget hirdetek de egyeseket mégis majdnem kizárok belőle illetve megnehezítem a hozzáférésüket a szolgáltatáshoz..."

Talan olvasd el meg egyszer a beidezett reszletet. Kiemelem a lenyeget:

"a health care system that does not give
poor people the same access to services due to
poor public transportation or user fees that scare
low income people, might end up providing services
predominantly to rich people "

Vagyis egy olyan egeszsegugyi rendszer, ahol a szegenyeket vizitdijjal ijesztik el, a gazdagoknak kedvez.

Ezt vezette be Feri es ezt veded az egyenloseg neveben.

hanyagság 2009.08.14. 11:22:17

@elGabor: Ha jól értem, arra történt itten célzás hogy minek szól bele a sok hülye a közgadaságtanba...ebben van igazság...bár ugye elég sokáig hallottuk emlegetni (követelni) MAGASABB körökből a fedezetnélküli adócsökkentést. Ha ilyen marhaságot hallunk tartósan olyanoktól akikre egy ország sorsa bízatik akkor mit várjunk a pórnéptől???? Hiszen egy adócsökkentés pláne recesszió idején enyhén szólva kockázatos, mert ha netán ennek okán, egyes lelkes vállalkozók többlet termelésre adnák is a fejüket, NEM tudnák eladni...azaz nőne az adósságunk illetve becsődölne az ország...

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.08.14. 11:27:44

@mavo:

>Te a csak a zseb számít vonalat tolod eszetlenül és azt is ismétlem, ezt Dzsuce ezzel homlokegyenest ellentmondó, ám a kampány hatását szintén semmibe vevő érvrendszerével kellene előbb ütköztetni

Én is a csak a zseb számít vonalat tolom, nem látom, hogy hol lenne komoly nézeteltérésünk heimával (max. annyi, hogy én nem szoktam prolizni, valószínűleg sokkal jobb véleménnyel vagyok az átlagemberről, mint heima).

Ha elméletet kellene alkotnom a szavazói magatartásról (Magyarországon, most), akkor ezek a tényezők szerepelnének benne:
1. életszínvonal (felmerülhet a kérdés, hogy az eddigi eredmények vagy a várakozások fontosabbak-e. Nyilván az utóbbiak az előbbiektől erősen függnek)
2. törzsi hovatartozás (jobb, bal és egyéb identitások)
3. kampány (pl. az őszödi beszéd vagy az SZDSZ '94-es koalíciókötésének, vagy Kövér beszédének kiaknázása)
Ez egy fontossági sorrend, 1>2>>3.

Mivel (1) a legfontosabb tényező, ezért (1) alapján már felépíthető az említett primitív elmélet, aminek nagyon jó a magyarázó ereje a tapasztalatok szerint.

hanyagság 2009.08.14. 11:33:15

@Doomhammer: A reform FŐ célja a hozzáférés egyenletesebbé tétele volt azaz ahol kétszáz méterre van két kórház az egyiket "toljuk át" Szabolcsba...A vizitdíj egy CSEKÉLY eleme volt a reformnak és nem az egyenletesebbé tételt szolgálta hanem egy NEM JELENŐS, de KORREKT és "IGAZSÁGOS eredetű" TÖBBLET forrást biztosított a rendszer üzemeltetéséhez. Mint már írtam jelentős energiaráfordítással BEVEZETTÉK (módosították is rugalmasan igazodva az észrevételekhez) pazarló és nemtörődöm megoldás volt a Népszavazásra bízni a megszüntetést a működési tapasztalatok elemzése alapján kellett volna javítani vagy akár megszünetni....Ha már így döntöttek akkor viszont fölösleges volt a többmiliárd kiszórasa a népszavzásra mert boritékolni lehettt hogy Józs bácsi gondolkodás nélkül az egy üveg plusz sör mellett dönt!!!!!

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.08.14. 11:39:55

@hanyagság: a közgazdaságtanba nem szólunk be, én biztosan nem. De a közgazdászok beleszólnak az életünkbe politikán keresztül. Mi lenne, ha a közgazdászok se szólnának bele a politikába? Akkor nem lenne bajuk a hülyemagyarok közgazdasági nézeteivel, miképpen, mondjuk, az egyiptológusokat sem izgatja túlzottan a közvélemény csacskasága.

Maga most arra céloz, hogy a mai domináns politikai kérdés jelentős részében (állam gazdasági szerepvállalása, szociálpolitika, stb.) ne nyilvánítsunk véleményt, hanem szépen figyeljük az okos szakértők bölcs szavát.
hm. Eztet már sokat hallottam.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.08.14. 11:40:24

@hanyagság:
Most igazsagos volt a vizitdij vagy nem volt igazsagos? Mert amint a kulfoldi fuggetlen, szuveren szakerto irasabol lathatod (peer-reviewed conference!), a vizitdij jol ismert tulajdonsaga, hogy a szegenyeket tavoltartja az egeszsegugyi rendszer hasznalatatol.

Ez igazsagos?

hanyagság 2009.08.14. 11:42:28

@Doomhammer: Úgy érzem értem a mellékletet de a lényeg hogy a hozzáférés szempontjából fontos az hogy ha az egyik állampolgárnak egy vagy akár két napja is rámegy míg egy vizsgálatot igénybevesz míg a másik ha akar két kórházat is megjár három négy óra alatt akkor igazságosabb az a rendszer ha a szabolcsi ember az eddiginél jóval közelebb talál ellátást...Akkor is jobban járt ha közben azért nem a teljes ráfordítást fizeti hanem 300 forint vizitdíjat hiszen az ideje sokkal többet ér nem beszélve az utazási költségről és nem mellesleg a vizitdíjból jut WC papírra vagy WC takarításra...

hanyagság 2009.08.14. 11:51:16

@Doomhammer: Mert a külföldön sok minden jó de ha van is vizitdíj úgy látszik nem jól alkalmazzák, nálunk módosították és NEM tartotta távol a szegényeket..amúgy eddig sem jártak annyira...Ja és valahogy elfelejtkezel az idézet rész egy fontos momentumáról "transportation"....A vizitdíj egyébként nem a reform legfontosabb eleme volt a kassza mérete és a 30-40 miliárd viszonya nagyjából jellemzi a jelentőségét...Más szavakkal A hozzáférés egyenletesebbé válhat ha sokkal közelebb visszük a szolgátatást az addig elhanyagolt településekhez még akkor is ha egyúttal vizitdíjat szednek!!!!!
De ha bizonytalanok is vagyunk a dologban akkor ha már bevezettük és megy hónapok óta a vége felé nagyobb gond nélkül akkor BARBÁRSÁG nem kivárni egy-két év tapasztalatát...

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.08.14. 11:52:33

@tölgy: Muhahahahahaha, tölgy, maga itt hepciáskodik! Fogadjunk, hogy még választójogot is szeretne.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.08.14. 11:57:08

@elGabor: na azért azt nem!
Egy monarchista olyat sosem!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.08.14. 12:00:58

@hanyagság:
"Akkor is jobban járt ha közben azért nem a teljes ráfordítást fizeti hanem 300 forint vizitdíjat hiszen az ideje sokkal többet ér"

Hogy jon a szabolcsi ember utazasi ideje a vizitdijhoz?

Az a te bajod, hogy a vizitdij baloldali ervrendszerrel nem megmagyarazhato. Jobboldalival megmagyarazhato, de az rosszul hangzik egy magat baloldalinak nevezo kormanytol. Ezert kaptak akkora pofont Feriek a nepszavazason.

bz249 2009.08.14. 12:06:24

@hanyagság: sokkal könnyebb lett volna a helyzet, ha 2006-ban a miniszterelnöki vitában az egyik szereplő, már nem emlékszem melyik. Szóval ha ott az a személy nem zárja ki kategorikusan a vizitdíj bevezetését.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.08.14. 12:08:09

@bz249:
Ugyan. Blair is kijelentette a valasztas elott, hogy nem vezetik be a progressziven novekvo tandijat, aztan megis megcsinaltak a valasztas utan.

A Haladasnak ara van.

bz249 2009.08.14. 12:15:10

@Doomhammer: ez csak annyit jelent, hogy Blair ügyesebb volt. Gondolom azért meg kellett ott is dolgozni utólag a népet.

Erre Feri és Szigetvári Viktor nem voltak képesek.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.08.14. 12:16:55

@bz249:
Nem volt ugyesebb, ez volt az egyik oka, hogy megbukott. A "Blair, a hazudos" legalabb olyan kozhellye valt, mint a "Feri, a hazudos". A fo ok persze az iraki haboru, ahol szinten hazudott.

bz249 2009.08.14. 12:19:03

@Doomhammer: úgy látszik ebben már nyugatosan polgárosulttá váltak a hüjemagyarok is. Nem érdemes nyilvánvaló módon által verni őket.

Alfőmérnök 2009.08.14. 12:33:22

@tölgy:
"Míg Európában a szegény relatív szegényt jelent: kisebb az autója, lakása, felesége, mint másoknak." :)))
Meg öregecskedőbb. :)

@szamárfül:
Murci nyaral?

elfelejtette 2009.08.14. 12:43:02

@Doomhammer: "A "Blair, a hazudos" legalabb olyan kozhellye valt, mint a "Feri, a hazudos"."

Ennyi lett volna a harmadik utassag titka? :)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.08.14. 12:52:24

@elfelejtette:
"Ennyi lett volna a harmadik utassag titka? :)"

Bizonyos ertelemben ez valoban a harmadik utassag jellemzoje.

Mandelsontol van, aki a New Labour harom megalapitojanak egyike (Blair-Brown-Mandelson). A media kreativ hasznalatat jelenti. Azt, hogy egyes kormanyzati dontesek hasznossagat az hatarozza meg, hogyan jelennek meg a mediaban es nem az, valoban milyen cselekedetekben csapodnak le.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.08.14. 13:22:18

@Doomhammer: "peer-reviewed conference" :))))))

tudod hány kamukonferencia van a világon, ami úgy hirdeti magát, hogy peer reviewed ?
ez nem a matematikára, hanem a jogászkodásra hasonlít. abból, hogy valaki tetszetősen levezeti A-t vizitdíjtudományban, nem következik, hogy nem lesz másnap valaki aki tetszetősen levezeti NEM-A-t.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.08.14. 13:34:35

@jotunder:
"tudod hány kamukonferencia van a világon, ami úgy hirdeti magát, hogy peer reviewed ?"

Node kerem! Most latom, hogy ez nem is konferencia, hanem a "The Japanese Journal of Social Security Policy, Vol.5, No.1 (June 2006)", ami egy jonevu, peer-reviewed szakmai ujsag.

A delikvens agyat termeszetesen atvertem, de igy jarnak a lelkes propagandistak.

Joakim Palme, a cikk szerzoje, minden valoszinuseggel Olof Palme volt szocialdemokrata miniszterelnok fia.
www.nordicway.com/search/Olof%20Palme.htm
"In 1956 Olof Palme married Baroness Lisbet Beck-Friis, who he had met 5 years earlier. They had three sons, Joakim, Mårten and Mattias. His very close family nurtured his political career. The only time he considered leaving politics was when Mattias, then 8, was mobbed at his school after the Social Democratic defeat in the 1976 election. "

Egyebkent ismert szociologus, valami stockholmi intezetet vezet. Politikai ertelemben elfogulatlannak nyilvan nem nevezheto, amint az a cikkbol is kitunik. Ami enyhen szolva doktriner es reszrehajlo.

A kollega termeszetesen mindezeket nem vette eszre es a platformrol, ahonnan vitatkozott, ezekkel a tenyekkel nem is tudott volna mit kezdeni. Mivel a vizitdij bevezeteseert nem lehet baloldali platformrol vitatkozni, period. Azt ugyanis arra talaltak ki, hogy a szegenyeket (aki altalaban betegebbek is) elriasszak az egeszsegugyi ellatas igenybeveteletol. Ilyen intezkedest csak konzervativ platformrol lehet tamogatni (meg liberalisrol se) es a Fidesz termeszetesen nem hagyta ki a ziccert. Feri hazhoz ment a pofonert. Meg is erdemelte.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.08.14. 13:36:45

@jotunder: ez a kifejezés csak annyit jelent, hogy van valami szűrő, és nem minden papert engednek oda be, mint a nagy világkonferenciákon.
A politikatudomány-közgazdaságtan pedig közelebb állnak a joghoz, mint a matematikához.

hanyagság 2009.08.14. 13:39:21

@bz249: NEM a vizitdíjat zárta ki pl, Hiller - ahogy látható a világszerte ismert viddeóból is - hanem azt mondta
"NEM lesz fizetős az Egészségügy.." ...Nos nem hazudott, mert
a vizitdíj legvadabb működése IDEJÉN SEM vált fizetőssé az egészségügy, mert NEM a szolgáltatás bekerülési számláját fizette ki senki, hanem LEGFELJEBB a 300 forintot és nem a 3000 vagy 30.000 vagy a 300.000 forintot amibe némelyik kezelés kerül valójában.

hanyagság 2009.08.14. 13:42:20

Ezzel kapcsolatban is a nép totalis behülyítése és a hülyének nézése történt mert bemagyarázták neki hogy a vizitdíj és az egészségügy "fizetős" jellege ugyanaz pedig semmi köze hozzá...még az 1000 forintos vizitdíj sem jelentené a fizetős jelleget csak magasabb harapósabb vizitdíjat...egyébként sok helyen van ilyen magas vizitdíj

heima a Cölöpverő (törölt) 2009.08.14. 13:46:49

@hanyagság: elnök úr vonja vissza, vonja vissza ezt az igaztalan kampányt, hogy itt bárki is recepfelírási díjat akar bevezetni, mert ne igaz. nem akarhat igaztalan dolgokkal nyerni, mert az nemigazországhoz vezet!

ki mondta és mikor?

hanyagság 2009.08.14. 13:48:46

A másik népbutító és arcátlan szöveg "...Nem engedjük hogy üzletet csináljanak az egészségügyből, a Zemberek betegségéből.."..ez egyrészt álságos másrészt demagóg duma...mert az egészségügy óriási üzlet már most is és egyre inkább az lesz NÁLUNK IS..lásd a gyógyszergyártás, diagnosztikai műszerek stb hatalmas ipari monstrumait (ld. orvoslátogató orvosgyógyszerügynökök/receptfelírások) beteglátogatók)....
most ne beszéljünk arról hogy nehány orvos a kórházak KÖZPÉNZEN vett drága berendezésein vizsgálja vizsgáltatja a magánbetegeit és elvárja hogy a diagnózist is belekalkulálva perkálják neki a betegek a zsozsót...mi ez ha nem Üzlet igaz nem korrekt üzlet de jól jövedelmez!!!!

bz249 2009.08.14. 13:49:10

@hanyagság: baszics Hiller részt vett a minelnöki vitán? Mit aludtam át, tisztára azt hittem az a Miferink volt, de most hogy mondod.

Ráadásul menet közben a TB díjat is megszüntették amióta kijöttem NRW-be (a hüje fejemmel fizethetem a havi 300€-t pedig otthon ingyen is ellátnának)

heima a Cölöpverő (törölt) 2009.08.14. 13:49:25

@hanyagság: és az egészségügy messze nincs ingyen, a 30 ezer + 300 ezer hufot se a legyek hordták össze, hanem kőkeményen fizeti a dolgozó nép az egészségügyi járulékot. ezen felül kért még fletó tőlük (és csak tőlük!) még vizitdíj formájában még több zsetont. ilyen a klasszikus szoci reform, meg a szoci kisebb állam.

heima (törölt) 2009.08.14. 13:51:48

@hanyagság: ilyet is csak te állítasz, a Fidesz következetesen az alapellátás és alapfinanszírozás állami kézben tartásáról beszélt. szó sincs arról, hogy ne építhetne bárki magánkórházat aki akar, és ne árulhatna kiegészítő biztosítást.

hanyagság 2009.08.14. 13:53:50

@heima a Cölöpverő: És ha közben elmagyarázták NEkik vagy maguktól rájöttek hogy a vizitdíj az egy jó ötlet és KORREKT módszer pluszforrás bevonására akkor az miért olyan nagy gond???? - egyébként a VIZITDÍJ nemcsak nem jelenti azt hogy fizetős az egészségügy de még csak NEM IS igazán RECEPTFELÍRÁSI DÍJ, mert
ha jól tudom
legalább háromhavi receptet is fel lehet írni egyszerre és ha ugyanaznap más vizsgálatra is megy a beteg akkor is csak egyszer fizet!!!

heima (törölt) 2009.08.14. 13:55:17

@dzsucseharcos: félreértés ne essék, én nem a népet hibáztatom (bár végül is azt is tehetném:)), mert teljesen racionálisan viselkedik akkor, amikor gyorsan akar, sok mogyit. azt vetem meg, aki erre az igényre rá is játszik, utána meg ki is szolgálja, hitelből meg az adófizetők pénzéből.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.08.14. 13:55:24

@hanyagság: azt, hogy az egészségüggyel valamit kezdeni kell, Feriék fel akarták használni arra, hogy megcsapolják a nagy-zsíros Eü kasszát. Miképpen a Hospinvest sem tett mást: leszedte a fölt; de mitől lett bármi is jobb?

hanyagság 2009.08.14. 13:58:04

Bizonyos értelemben a VIZITDÍJ bevezetésének helyességét kvázi bizonyítja az a tény hogy milyen vadul követelték a kompenzálását....persze mondom az optimális megoldás az lett volna ha a működő rendszert egy két év után átvilágítják - a népszvazás költségének akár töredékéből is - és a leszűrt tapasztalatok alapján döntenek a megszüntetéséről vagy a továbbviteléről akár további módosításokkal - ha belegondolunk akkor nyilvánvaló hogy egy korrekt megoldás és valszeg hasznos

bz249 2009.08.14. 13:59:43

@hanyagság:

"és ha ugyanaznap más vizsgálatra is megy a beteg akkor is csak egyszer fizet!!! "

most majdnem tettem egy utalást egy Önt egykor a szíve alatt hordó, de higiéniás jellegű kérdéseknek marginális jelentősséget tulajdonító szórakoztatóipari egyéni vállalkozó személyről de hagyjuk, mert az félreviszi az érdemi részt

minden vizsgálatért kellett fizetni... a kötéscsere volt ingyenes, de az meg nem függött az időtartamtól

heima (törölt) 2009.08.14. 14:00:59

@hanyagság: a szarról is elmagyarázhatod h nem büdös, akinek rendben van a szaglása, annak büdös lesz.

Még1x: ma, Magyarországon nem ingyenes az egészségügy. 3,x millió munkavállaló fizet egészségügyi járulékot, a foglalkoztatójuk utánuk meg még többet + EHOt. Lehet, hogy te fizetsz járulékot meg adót, és így van ezzel sokmillió inaktív is, de a vizitdíj rendeletben pont hogy nem utóbbiak fizettek, mert fel voltak mentve a fizetés alól, hanem az eddig is járulékfizetők.

Természetesen az igazságosság jegyében.

heima (törölt) 2009.08.14. 14:03:45

@hanyagság: ahhoz meg külön gratulálok, hogy talán te vagy az egyetlen ember a bolygón, aki a miniszterelnök-jelölti vitában elhangzott mondatot nem tartja HAZUGSÁGnak, és megelégszik azzal, hogy a receptfelírási díj kétségtelenül nem ugyanaz a szó, mint a vizitdíj.

Ezt talán maga Fletó sem gondolja így :D

Tehetetlen Dodó 2009.08.14. 14:04:52

@hanyagság: Ez persze hülyeség, amit írsz. Az üzlet nem ott van. Láthattad a példát működés közben manapság: a Fidesz az efajta hospinvstizálódást akatra megakadályozni. Vagyis azt, hogy üzleti csoportok befektetés nélkül az egészségpénztár emlőjén vastag profitot húzzanak le a sokunk által befizetett százmilliárdokból.

heima (törölt) 2009.08.14. 14:04:53

@heima: (egy "nem" szócsak megfelelő helyre beszúrandó)

hanyagság 2009.08.14. 14:05:34

@tölgy: Senki nem akarta megcsapolni...nagyon érdekesek ezek a bedobott vádak... kicsit árnyalja a képet, hogy Gyurcsány Feri miniszterelnök úr nem vette fel a fizetését egyszer sem..de a Te "kicsit" megalapozatlannak tünő vádad azt jelentené hogy azért nem vett fel fizetést mert érdekesebb ha ellopja (ha jön a fizetés a számlára az olyan uncsi)..másrészt ha egy miniszterelnök vagy barki lenyúlhatja a magyar EÜ kasszát akkor azért talán jobb ha lelépünk ebből az országból..igaz hasonló badarság hogy a fidesz/PINTÉR uralma alatt a szocik elcsalták/elcsalhatták a választást...
Amúgy az EÜ kasszát valóban megcsapolták egyesek például el nem végzett vizsgálatok tömegének bejelentésével de méginkább a kórházi berendezések magánpraxisban való alkalmazásával és a gyógyászati segédeszközökkel való manipulációval...csakhogy ezt nem Gyurcsány csinálta hanem ellenkezőleg az ilyesmiket akrta/akarták csökkenteni

heima (törölt) 2009.08.14. 14:07:10

@hanyagság: bizonyos értelemben az ealap visszavette a finanszírozást, mondván hogy a vizitdíj majd pótolja, és ezt tudatosan, szándékosan nem is adták vissza az ellátóknak, így hát persze hogy kellett a hiánypótlás.

mindez miért? hogy a fanok megpróbálkozhassanak egy ilyen mókával a kampányban, vicc.

bz249 2009.08.14. 14:07:47

@hanyagság: már majdnem azt hittem komolyan gondoltad, amit írtál :D

grat!

hanyagság 2009.08.14. 14:09:42

@Tehetetlen Dodó: A Fidesz saját érdekcsoportjainak szánta szánja a kórházakat jó sok helyen ezért bevetette talpasait...a HOSPINVEST kiválóan üzemeltette az egri hadjárat előtt a többi kórházat...hát most már a Fidesz ott tart hogy mondhatja amit szabad Jupiternek azt nem szabad a kisökörnek...Nem szabad privatizálni kivéve ha a FIDESZ csinálja, csak az a kérdés hogy miért???..a HOSPINVEST zavartalanul és jól üzemléetette kórházakat

heima (törölt) 2009.08.14. 14:09:59

@hanyagság: nem kicsit félreérted, szerintem tölgy nem arra célzott, hogy lenyúlni akarták a kasszát, hanem hogy az e-alappal akarták tömködni máshol a lyukakat. mondjuk a nyugdíjkasszán lévő háromhavi hiányt.

heima (törölt) 2009.08.14. 14:10:59

@hanyagság: olyan kiválóan üzemeltetett, hogy csődbe is ment :D

Tehetetlen Dodó 2009.08.14. 14:11:14

@hanyagság: "a HOSPINVEST zavartalanul és jól üzemléetette kórházakat"
Haha! Értem én a tréfát, csak nem szeretem.

hanyagság 2009.08.14. 14:13:48

@heima: A vizitdíj az egy KORREKT PLUSZFORRÁS volt...az ágyszámcsökkentés célja az volt hogy egyenletesebbé váljon a ZEMBEREK hozzáférése...persze akinek eddig a házától egy villamosmegállóra volt két kórház is és most csak egy lett az harsog és nem érdekli hogy a nyírségben meg a láthatár szélén sincs kórház...a vizitdíj megszüntetése ráadásul Népszavazással barbárság volt...

Google 2009.08.14. 14:14:21

@hanyagság:

A vizitdíj csak a kezdet volt. Követte volna a kórházprivatizáció, és ott jöttek volna a cifrább összegek.
Hanyagság erről megfeledkezni.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.08.14. 14:15:09

@Tehetetlen Dodó:
"Vagyis azt, hogy üzleti csoportok befektetés nélkül az egészségpénztár emlőjén vastag profitot húzzanak le a sokunk által befizetett százmilliárdokból."

Vastag profitot? Muhahahaha! Akkor miert ment tonkre a Hospinvest, mihelyt a terjeszkedeset megallitottak?

A valosag az, hogy a Hospinvest sem tudott csodat csinalni. Abbol a penzbol, amibol nem tud a korhaz a WC-be WC-papirt venni, o se tudott. A Hospinvest egy pilotajatek volt. Amint megkapott egy korhazat, hitelt vett fel a korhaz beveteleire, abbol kicsinositott ezt-azt, majd ujabb korhaz megszerzeseert lobbizott. Lenyegeben a Hospinvest arrol szolt, hogyan lehet hitelbol egeszsegugyi fejlesztest vegrehajtani ugy, hogy az allam nem vesz fel hitelt es a Hospinvestesek kezen rengeteg penz folyik at, amit eltesznek.

Termeszetesen az ilyen nagy otletek mindig ugy vegzodnek, hogy a pilota elszall es a hitel megmarad es leven szo egeszsegugyrol, az allamnak kell kicsengetni a lovet.. Mert azert a befektetok se hulyek. A Hospinvestnek azert adtak hitelt, mert azt gondoltak, ez meg a pilotajatek kezdeti szakasza, amibol nyereseggel lehet kijonni. Tevedtek, a repules sokkal hamarabb vegetert.

hanyagság 2009.08.14. 14:15:39

Sokáig azt hittem hogy a Fidesz mindent tagadása majd oda vezet hogy Ők sem csinálhatnak célszerű reformokat, ...de úgy néz ki ha ugyanazt Ők csinálják az más, ha Ők privatizélnek az más ld 12 állami gazdaság stb...

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.08.14. 14:16:04

@hanyagság: az eü pénztárak kb. 6-t kivihették működési költség címen, az állítólag mostani 1,5% helyett.
És akkor még ehhez adjuk hozzá, hogy milyen csókosoknak juttattak volna megrendeléseket, mint 1998 előtt, mennyi csoroghatott volna vissza ide-oda ezekből (pártpénztárba, médiába, magánvagyonba). (Ha emlékszik, a szocik uralta EÜ pénztár botrányai volt tele az ország, amíg a fidesz antidemokratikusan haza nem zavarta az egész bagázst.)
A Hospinvestről van némi tudásom.

Maga Ferkó fizetését említi, erre mások azt, hogy 200 mrd HUF-ra becsülik az 5 éve alatt összetolt vagyonát.

Tehetetlen Dodó 2009.08.14. 14:16:30

@Google: Így van. Ezt az egész folyamatot torpedózta meg hálistennek a népszavazás.
A sokszáz milliárdos kassza lerablását.
Amit megátalkodott hülyék és tudatos gazemberek még mindig "reform" néven emlegetnek.
Mily eufémia.

hanyagság 2009.08.14. 14:18:44

@Doomhammer: Hosszú ez és nem ilyen egyszerű...mert ha így lenne akkor miért nem szocializmust építünk hiszen amikor kimentek a ruszkik senki sem parancsolt ránk hogy térjünk át a kapitalizmusra és mégis áttértünk...

heima (törölt) 2009.08.14. 14:19:58

@hanyagság: az még mindig nem érvelés, hogy ÜVÖLTVE ismételgeted a kormányzati propagandát. Olyan mondatokat én is tudok írni, h: A vizitdíj az NEM volt egy KORREKT PLUSZFORRÁS.

Az meg alap településszerkezeti tény, hogy egy nagyvárosban jobb a szolgáltatások hozzáférése, mint mucsán.

Az egészségügyi ellátórendszer átalakítás nyilván szükséges, viszont idő- és költségigényes folyamat, ami meglehetősen nagy mikromenedzsment tehetséget is megkíván.

ezzel szemben a gyurcsány-kormány ezen a címen leépíteni, bezárni, felszámolni, feladatot ellátatlanul, szerencsétlen mentálisan beteg embereket egy kétmilliós város köztereire ráengedni tudott. MÉSZÁROSOK, nem reformerek.

Tehetetlen Dodó 2009.08.14. 14:20:02

@Doomhammer: Ez nem mond ellent annak, amit írtam. A lényeg mindig az, hogy nulla befektetéssel rátelepedni egy működő rendszerre és profitot lehúzni belőle. Hogy ez vastag vagy vékony, esete válogatja. Én biztos meg tudnék élni egy évtizedig abból, amit ezek pár hónap alatt lehúztak. A többi meg legyen a csődgondnok problémája.

hanyagság 2009.08.14. 14:21:34

Jó pár hazugság van ezekkel kapcsolatban is ilyen volt a több-biztosítós rendszer sulykolása...EGY KOCKÁZATKÖZÖSSÉG LETT VOLNA....

heima (törölt) 2009.08.14. 14:22:06

@hanyagság: hinni Jézusban kell, itt inkább az agy használata javasolt. már ha van olyanod.

ferdítések, csúsztatások elkerülése pedig különösen javalt.

heima (törölt) 2009.08.14. 14:23:23

@hanyagság: EGY KOCKÁZATKÖZÖSSÉG EGY KÁOSZ EGY SZDSZ

Tehetetlen Dodó 2009.08.14. 14:23:39

@hanyagság: Ugyanaz a parasztvakítás, ugyanazzal a céllal: hogy bizonyos csoportok jól fizető szervezeteken kerezstül csapolhasság meg a közösségi vagyont.

hanyagság 2009.08.14. 14:23:56

@heima: Ha nem látod, hogy mucsán is emberek élnek akiknek ugyanolyan joguk van a minimális ellátáshoz akkor ennyi...az üvöltés kitételed is érdekes...ennyi

hanyagság 2009.08.14. 14:25:54

Nem ugyanaz a parasztvakítás..mert nem szabad privatizálni, kivéve ha az én klientúrám privatizél...

heima (törölt) 2009.08.14. 14:26:52

@hanyagság: mondom csúsztatás ellenjavalt, senki nem mondta, hogy nem jár mucsán az alapellátás, hanem azt, hogy nem lehet egy kisfalvas környékre ugyanolyan jó ellátást szervezni mint egy sűrűn lakott nagyvárosra, ez természetes különbség.

Btw nem látom az új szabolcsi kórházak tömegét, de még a tervüket se.

heima (törölt) 2009.08.14. 14:29:58

@hanyagság: nagyon szépen adod a propagandát, de ettől sajnos még mindig nem lesz igaz, nem teljes, kizárólagos állami tulajdont akar a fidesz.

hogy te mégis ezt hazudot kéz a kézben a kormánnyal, ez az mutatja, hogy tényleg leszarod az egészségügyet, és hazugságok terjesztésével gáncsold a jövőbeni reformok lehetőségét csak azért, mert nektek kurvára nem sikerült.

Tehetetlen Dodó 2009.08.14. 14:35:35

@hanyagság: Megint mellékvágányra csúszol. A Fidesz álláspontja elég világos: nincs kizárva a magántőke, aki akar, csináljon magánkórházat, vagy amit akar. De tegyen bele pénzt, ne a meglévő csecsre akarjon ráakaszkodni, mint valami zöldségnepper.
Vagy Hospinvest.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.08.14. 14:44:30

@Tehetetlen Dodó: Az eü kassza egy, az állami szuverenitás segítségével előállított monopóliumon alapul.
Nem léphetsz ki belőle, itt az APEH vág fültövön, ha megpróbálod.
Telki mutatja mekkora üzlet az eü piaci alapon. Jobb az, ha az APEH szedi el a pénzt, és a managerek okosan beosztják nekünk.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.08.14. 14:48:47

Tehénmintás! Párducmintás! Tigriscsíkos!

Mi van itt, időutazás? Miközben arról szólnak a hírek, hogy a Hospinvest hány száz milliós közüzemi tartozást hagyott maga után . )

heima (törölt) 2009.08.14. 14:57:09

@gloire: erről csak a fidesz hadai tehetnek, lefogták a pénzügyes kezét amikor utalni akarta a szállítói számlákat!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.08.14. 15:22:10

@hanyagság:
"mert ha így lenne akkor miért nem szocializmust építünk"

Ideje lenne uzleti alapra helyezni a rendorseget es a birosagokat is. Hat kapitalizmust epitunk, nem? Aki tobbet fizet, azt vedjek a rendorok es az indithasson pert.

Valami baj van?

Tehetetlen Dodó 2009.08.14. 15:27:21

@Doomhammer: A rendvédelem már kvázi üzleti alapon működik, leszámítva azt a pár készenléti egységet, amelyeknek az ellenzéki felvonulók fenyítése a feladata.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.08.14. 15:28:43

@Doomhammer: "Aki tobbet fizet, azt vedjek a rendorok es az indithasson pert."
Mondjuk ez már most is így van - magán biztonsági szolgálatok, távfelügyeletek, ügyvédek.

heima (törölt) 2009.08.14. 15:30:22

@tölgy: na de akkor nincs teendő, a kapitalista egészségügy is megszületett, van magánbiztosítás meg magánkórház is.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.08.14. 15:32:29

@Tehetetlen Dodó:
"A rendvédelem már kvázi üzleti alapon működik, "

Akkor ez a privatizacio is sikerrel jart. Hanyagsag user orulhet.

De vajon orul?

elfelejtette 2009.08.14. 15:45:33

@hanyagság: 12 allami gazdasag kontra MOL es reterpribvatizacio, vagy mondjuk vegyunk regebbi peldat, az energia vagy bankszektoret, azert a ketto nem ugyanaz. Szerintem nem egy, hanem ketto nagysagrendi kulonbseg van. Persze ha teneked az egyetlen celod az, hogy gyoztesen hozd ki a baloldalt a vitabol, akkor igen, a Fidesz alatt is privatizaltak, meg biztos fognak is. De hogy az MSZP nem nyer 2010-ben, az is hot ziher.

elfelejtette 2009.08.14. 15:48:15

@heima: Attol fugg, mit nevezunk korrektnek. En inkabb tartom jarhato utnak az onresz bevezeteset az egeszsegugyben, mint az SZDSZ-es maganbiztositos modellt. Az MSZP felemas konstrukcioja szot sem erdemel, csak egy politikai takolmany volt.

elfelejtette 2009.08.14. 15:49:19

@elfelejtette: "reterpribvatizacio, "

"repterprivatizacio" akart lenni, megha nem is latszik.

tewton 2009.08.14. 15:49:44

@Doomhammer:
"Ideje lenne uzleti alapra helyezni a rendorseget es a birosagokat is. Hat kapitalizmust epitunk, nem? Aki tobbet fizet, azt vedjek a rendorok es az indithasson pert."

Igen, a Haladás és a Piac ezt követeli, és én is.
Csak miért jönnek mindig azzal, hogy korrupció így, korrupció úgy. A Korrupció a Haladás eszköze.

bz249 2009.08.14. 15:52:38

@tewton: a Korrupció biztosítja, hogy a Szolgáltatást igénybe vevők érzékeljék, hogy nem a végtelen vagyonú állambácsi csinálja meg a dolgokat.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.08.14. 15:54:22

@tewton: Képzeljük el úgy a korrupciót, mint a természetes kiválasztódást. Az okosabb, erősebb, hatékonyabb győz, a butább, gyengébb és ócskább pedig veszít. Ez teljesen haladó és meritokratikus dolog, szerintem Árpinak, Mikinek és Jancsinak is nagyon tetszene.

heima (törölt) 2009.08.14. 16:06:50

@elfelejtette: én korrektnek a korrekt dolgokat hívom. az mszpt, szdszt és a hülyeségeiket, kormányzóképességüket pl soha nem hívnám korrektnek.

elfelejtette 2009.08.14. 16:09:16

@heima: A vizitdijrol volt szo, nem az mszprol vagy az szdsz-rol. Hidd el, cseppet sem sajnalom oket, sot orulok, hogy kaptak egy nagy maflast 2008-ban.

heima (törölt) 2009.08.14. 16:11:28

@elfelejtette: hát igen, ezt kollégának is jelezd, feltűnően kerüli az érveket:)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.08.14. 16:12:33

@tewton:
"A Korrupció a Haladás eszköze. "

Ezt a k-betus szot hagyjuk, igaztalan befeketitokampany aldozata lett.

A penz az ero, ami a Haladast mozgatja. Mindenki azonnal muvelodjon ki az elo penz elmeletebol!
tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com/2009/07/dolgok-ertelme.html

elfelejtette 2009.08.14. 16:14:28

@Doomhammer: Ki ez a "Kovátsch Gamma Bertalan"? Csak nem Worluk, alneven?

elfelejtette 2009.08.14. 16:21:25

@heima: Szoval nem tudja senkise.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.08.14. 16:25:46

@elfelejtette: akik a KGB-vel aki találkoztak, sosem élték túl.

bz249 2009.08.14. 16:26:11

@elfelejtette: Doomnak volt vele még valami konfliktusa őt kérdezze...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.08.14. 16:29:56

@bz249:
@elfelejtette:
KGB egy bertollnok, allitolag a mai napig Gyurcsany penzeli. De igazabol barmit megir, amiert penzt kap. A Fidesz nem hajlando neki fizetni, ezert oket utalja.

KGB-t az interneten szokta hasznalni, nyomtatott sajtoba mas neveken ir.

Tehetetlen Dodó 2009.08.14. 16:50:52

@Doomhammer: A "Gamma" szónak van köze Huxleyhoz? Némi önismerettel harmadrangú beosztás...

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.08.14. 16:54:22

Még mindig érnek meglepetések. Nem is sejtettem volna, hogy vannak emberek, akik nem sajnálják az időt és a fáradságot arra, hogy a Gyurcsány-adminisztráció balsikerű politizálását igyekezzenek utólag fényezgetni. Teszik ezt a talán legelbaszottabb és leginkább hamvába holt egészségügyi rendszerátalakítási ügy kapcsán, ami egyszerűen dugába dőlt; leginkább azért, mert a saját tábor támogatását sem tudták megszerezni hozzá. Lassan elfelejtenénk, ha nem lenne ez a szellemidézősdi. Az egészségügy pedig érdekes mód továbbra is működik.

A szocialista apológiának ez a két fő vonala: a Bokros-csomag és az egészségügyi reformnak nevezett agyrém.
A Bokros-csomag megvalósult. Ami ezt követően történt, és pozitív értelmezése van, azt oksági kapcsolatba vonják vele. Ugyanez történik az egészségügyi rendszerátalakítással: mivel nem valósult meg, legendákat gyártanak róla, és életünk minden hiányáért és kínjáért annak meghiúsulását teszik felelőssé.
Ugyanaz a nívótlan félrevezetés működik mindkét esetben: az időrendiséget önkényesen oksági kapcsolattá minősítik.
Ezt a módszert jól ismerjük már. Hogy mi ad neki jelen helyzetben aktualitást, azt nem teljesen értem.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.08.14. 16:54:39

@Tehetetlen Dodó:
Kutatasaim eredmenye szerint csupan egy magyarban kevesbe hasznalt szo. Pont, mint a W betu a betuk kozott.

Vannak elmeletek, melyek szerint KGB igazabol Tota W. Arpi. Sem megerositeni, sem cafolni nem tudom ezeket. Akar igaz is lehet.

bz249 2009.08.14. 17:01:01

@Doomhammer: Árpi KGB-n keresztül juttatja el a fogyasztókhoz a vállalhatatlannak ítélt üzeneteit?

Nem lehetetlen, de van ennyire ravaszul konspiráló ez az Árpi?

Tehetetlen Dodó 2009.08.14. 17:01:13

@Doomhammer: Csak mert a Szép új világban a Gamma-plusz kategóriába tartoztak például a portások és más efféle intellektusok...

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.08.14. 17:02:32

@Doomhammer:

Vannak elképzelések arra nézvést, hogy Kovátsch Gamma Bertalan milyen álneveken publikál még a webes nyilvánosság előtt. Ezt firtatni azonban annyira veszedelmes dolog, hogy még a legelszántabbak is visszariadnak tőle, mérlegelve egy leleplezés következményeit.

bz249 2009.08.14. 17:04:20

@Tehetetlen Dodó: ez illik Árpira és KGB-re is, nagy hangjuk is van hozzá

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.08.14. 17:04:30

@bz249:
"Nem lehetetlen, de van ennyire ravaszul konspiráló ez az Árpi? "

Nem kerdes, hogy van itt egy magasabb szintu szervezet, ami ezt koordinalja.

Felve irom le, hogy a Moszad szakertoje az ilyen akcioknak.

bz249 2009.08.14. 17:08:31

@Doomhammer: a zsidók a katpol.blog.hu szerint szerveztek egy internetes trollhadosztályt, de ezt csak mostanában.

katpol.blog.hu/2009/07/13/knn_kis_hirek_a_nagyvilagbol

Vagy TWÁ-KGB lett volna a prototípusa, a kísérleti fázis?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.08.14. 17:22:02

@Tehetetlen Dodó: az, egy Gamma-alsó kategóriás beszivárgó. Szokott zavart kelteni Bolgár és Csintalan úr műsoraiban is.

Téglagyári Megálló 2009.08.14. 17:50:26

@Doomhammer:

És ehhez a sanda célzáshoz mit szól?

"KGB-nek már régóta itt volt a helye. Tényleg családokat fordított szeme, barátok fordultak egymás ellen, gyerek lázadt apja és anyja ellen KGB írásai nyomán.
Azt kihagyta, hogy valamiért ékezet nélkül szeret írni, és mindig Londonról meg Surrey-ről hablatyol."

bz249 2009.08.14. 17:52:41

"Azt kihagyta, hogy valamiért ékezet nélkül szeret írni, és mindig Londonról meg Surrey-ről hablatyol."

London egy rohadt nagy város tizenkétmillió lakóval. Ezzel nem jutottunk közelebb a megoldáshoz.

Téglagyári Megálló 2009.08.14. 18:03:21

@bz249:

No de ki az, aki ide ékezet nélkül szokott írni Albionból?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.08.14. 18:04:45

@Téglagyári Megálló:
Maga. Maga vagy KGB szemelyesen, vagy egy segitoje.

Lebukott. Vonuljon ki a kozeletbol.

bz249 2009.08.14. 18:07:17

@Téglagyári Megálló: most úgy néz rám, mintha én lennék... pedig használok ékezeteket és Észak-Rajna Vesztfáliából írok.

Téglagyári Megálló 2009.08.14. 18:10:49

@Doomhammer:

Én már rég megtettem, ezért írok a Reakció blogra. A Köz nem ismer engem.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.08.14. 18:12:38

@bz249:
A vak is latja, hogy Teglagyari Megallo magarol akarja elterelni a figyelmet azzal, hogy bz249-et vadolja. A legjobb vedekezes a tamadas. Ugye, Teglagyari Megallo? Vagy szolitsalak a tobbi alneveden? Tota W. Arpad? Szigetvari Viktor?

Sulyos a bukasod, provokatorkam.

tewton 2009.08.14. 18:14:26

@Téglagyári Megálló:
nem bizonyitek, ekezet nelkul nem nehez irni, gyakorlat kerdese. Egy elitnek legalabbis.

Téglagyári Megálló 2009.08.14. 18:16:46

@bz249:

Olyan ország nem is létezik, maga ezt módosult tudatállapotban találta ki. Azt is vegye tudomásul, hogy a Föld lapos.

bz249 2009.08.14. 18:21:48

@Téglagyári Megálló: jó anyag mi, még két feles és Gyurcsányt is képes leszek védeni... csak sokkal színvonalasabban, mint a baloldali trollok.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.08.14. 18:25:25

Még hogy London, Surrey!
Lószart, Mama!

KGB Terézvárosból nyomja, az a baloldali ellenállás központja.

www.mno.hu/portal/656472

tewton 2009.08.14. 18:31:39

@Téglagyári Megálló:
KGB a múltkor nem csatornahajózni volt?
igen vagy nem?
és ki szokott a haladó baloldalból csatornahajózni?

KGB vagy gyf, vagy közvetlenül tőle kapja az utasításokat a csatornahajózás közben.

Téglagyári Megálló 2009.08.14. 18:35:30

@tölgy:

a fenti mondatokat Magától idéztem. kezd maga is gyanús lenni.

bz249 2009.08.14. 18:39:19

Látják így kell konspirálni, az Őrnagyra még senki nem gyanakodott.

Google 2009.08.14. 19:07:56

@Téglagyári Megálló:

De Tirpákiában fel-felbukkan, legalábbis azt beszélik. Látni vélik.
Őrnagy inkább Szigetváry Viktort alakítja, és nem KGB-t.
De aztán ki tudja, ki tud eligazodni a sok fokozat között?

Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t 2009.08.14. 19:30:13

ez meg a nap mondata:

"A kisrészvényesek a Magyar Telekom 2009. június 29-én tartott közgyűlésén hozott határozatok hatályon kívül helyezését, valamint két leányvállalat társaságba olvadását követően a társaságban részvényesként részt venni nem kívánó részvényesekkel való elszámolást, és az ezen elszámolás alapján megállapított nyitó vagyonmérleg- és vagyonleltár-tervezetet jóváhagyó közgyűlési határozatok végrehajtásának ideiglenes felfüggesztését kérte a bíróságtól."

Google 2009.08.14. 19:33:31

@Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t:

Melegnek meleg van, az látszik.
De még nincs este.
Viszont: eljött az ő idejük.

tewton 2009.08.14. 19:59:57

a konzervativ liberális szocialista olyan lehet, mint a zen-buddhista Televízió férfi bemondónője. Vagy nem?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.08.14. 20:18:01

@tewton:

Akinek a magassága 171 centi uszkve.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.08.15. 09:13:21

A csúszó leértékelés és a vámpótlék értékeléséhez még néhány adalék.

Az exportáló - akár hazai, akár külföldi, bár ezek reálisan külföldi cégek voltak túlnyomórészt - cégek tulajdonosai és vezetői számára óriási lehetőség volt a csúszó leértékelés. Forintértékben folyamatosan növekvő árbevétellel számolhattak, míg béremelést csak spéttel, következő január elején adtak. A bérköltségek és az árbevétel közt folyamatosan nőtt a különbség, ebből óriásit lehetett kaszálni az alkalmazottak rovására. Ezt tessék összevetni a nyugdíjasok 19e Ft-jával, akár egy főre vetítve, akár tömegében.
Az évenkénti 20-30% infláció és évenkénti béremelés személyzeti vonalon is iszonyú fegyvert adott vállalati menedzsment kezébe. Az addigi, sokszor nivellált bértáblákat hihetetlenül szét lehetett húzni, mivel a béremeléshez rendelkezésre állt a fedezet, ám azt differenciálni lehetett, méghozzá erősen. Nem kellett embereknek felmondani (privatizált cégeknél sok helyen voltak jogfolytonos régi munkaviszonyok): sokszor elég volt egy béremelésből kihagyni valakit, elment magától, vagy éhbérért dolgozott tovább. A menedzsment óriási bérkülönbségeket hozhatott létre költségnövekedés nélkül. Az inflációkövető béremelésre semmi nem kötelezte a cégeket. Kemény világ volt, egy olyan baloldali kormány idején, amely hivatalból alkalmazott-párti kellett volna legyen.
A vámpótlék nem kedvezett a műszaki fejlődésnek sem, akadályozta a legújabb technológia behozatalát. Sok nyugat-európai roncsüzem Magyarországra telepítése köthető ehhez az időszakhoz. Halkan teszem hozzá, hogy esetenként még ez is műszaki fejlődést jelentett, ám meghagyott bennünket a szokásos harmad-negyedvonali szállítói szinten. Együtt azzal, hogy az ilyen üzemek fájdalommentesen telepíthetőek egy-két országgal keletebbre.
Nem egyszerű mérleget vonni erről az időszakról. Én nem szerettem, mert egyértelműen a magyar érdekek alárendeléséről szólt, amire volt persze magyarázat, ám semmi jel nem utalt arra, hogy az akkori hatalom ezen a gyakorlaton túl kívánt volna lépni, ha a helyzet úgy hozza.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.18. 19:21:46

@heima:

(jó az az árokásó blog, tisztán kiderül belőle, hogy a "nemzeti oldal" pár csúnya bácsi kivételével nem ás árkot, bezzeg a ballibák, na azok folyton-folyvást. Már ha az alakok nagyjából 4:1 arányát nézem.)

Mellesleg kiszálltam a vitából, mint gondolom észrevehető volt. Részben beteg vagyok, részben mert amikor az utolsó csörték után kis pihenést követően visszanéztem, a törzsközönség ismét elrettentett.

szori.

heima (törölt) 2009.08.18. 19:32:20

@mavo: hát nézz oda, köcsög bloggerek nem figyeltek hogy 50-50% aránnyal dolgozzanak! botrány bazdmeg.

Tehetetlen Dodó 2009.08.18. 20:38:30

@mavo: Biztos mindenki észrevette.

teknős 2009.08.18. 23:27:05

@mavo: Pedig alapvető dolgokat tudhattunk meg tőled. Pl. az elelnzék felelős a kormányzásért, mint azt Vágó úr is "szoktavolt" hangztatni.Nem is értem miért akar mindenki kormányra kerülni...

A másik, hogy távozásod után akadt egy szem vitéz, aki átvette a helyedet a szorosban...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.08.20. 01:56:38

@teknős:

most azon túl, hogy bunkó vagy, és persze egy elbaszottul szar gondolatolvasó, sokat nem tudtam meg.

@heima:

ó, persze, lehet így is interpretálni. Meg lehetne úgy is, vicces, hogy a tényleg meggyőző 4:1 mellé oda mered írni, hogy "mé, 50-50-et vártá, kikköccsög", mintha pl. 6:4 lett volna az arány, vagy hasonló. Hát nem. A 4:1 és az 5:5 közt van néhány fokozat.

Ha csak az árokásó blogra hagyatkozunk, akkor a gonosz ballibák napszámban ásnak mind, a nemzeti oldalon meg van pár srác, aki a kelleténél keményebben fogalmaz.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.08.20. 09:44:09

@mavo:

Mutass már, légy szíves egy olyan baloldali szellemi közösséget, ahol baloldali közéleti személyiségeket tűznek tollhegyre. És az 50% körüli sáv szélességéről ne is ejtsünk szót.

A baloldal belső kritikája miként működik?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.08.20. 11:54:18

@Elpet:
A magyar baloldalt azok a vidéki emberek jelentik, akik nosztalgiából a szocikra szavaznak. Amit te magyar baloldalként aposztrofálsz, az sem nem baloldal, sem nem magyar. Inkább egy világuralmi törekvésektől súlyosan fertőzött, elfajzott népcsoport, amelyik nem rendelkezik emberi léptékű morális értékrenddel, akiknek a szemében minden kívülálló eltaposandó féreg csupán. Ezektől azt várni, hogy egy alantas lény kedvéért a fajtájukbelit elítélik, hiábavalóság.

heima (törölt) 2009.08.20. 13:21:01

@mavo: "Ha csak az árokásó blogra hagyatkozunk, akkor a gonosz ballibák napszámban ásnak mind, a nemzeti oldalon meg van pár srác, aki a kelleténél keményebben fogalmaz."

és tudod mi a kurva meglepő? hogy tényleg így van :)

vagy szerinted a véletlennek köszönhető, hogy a balliberális elit oda juttatta az országot, ahová?

heima (törölt) 2009.08.20. 13:25:52

@mavo: meg az fel se merült, hogy véletlenül sem álPC arányok számításával foglalkoznak ott a bloggerek, hanem mondjuk blogolnak?

jah és mond, kit hiányolsz az árokásóról, úgy mégis?
süti beállítások módosítása