Tettek: az egyház és a cigányok
2009. szeptember 18. írta: dobray

Tettek: az egyház és a cigányok

  Miközben az egyházakat állandóan felszólítják a szekularizációs doktrína élharcosai, hogy ne politizáljon, és ne tegye le a voksát egy párt mellett se, ugyanazok (például TGM a Magyar Nemzet hétvégi magazinjában megjelent, a jobboldalnak szóló levelében) sérelmezik, hogy nem határolódik el hangzatos nyilatkozatokban a Jobbiktól. Érdekes, ilyenkor lehet, sőt kell politizálni… (Az iskolában is tilos a politizálás az órán, a rasszizmus ellen azonban mégiscsak lehet politizálni – például a Népszava levélíró történelem tanára szerint.)

  Az igazi keresztény nem beszél, hanem mindenekelőtt tesz. Ma a cigánykérdés kapcsán rengeteg a szó, és kevés a tett. Igazán akkor jutunk előre, ha belülről változunk meg mi és a cigányok is – mondta szerda este a a cigány-magyar megbékélésért a Jezsuita7 programsorozatának keretében bemutatott szentmisén Dr. Székely János, a Püspöki Kar cigányságért felelős tagja. Hozzátette: Afrikában számos nyugati segélyprogram kudarcba fulladt az iskolaépítéstől a gyáralapításig – elhordták, szétszedték ezeket az anyagi segítségeket. Az ottani atyák szerint igazi fejlődés csak akkor lesz, ha belülről alakulnak át az ottaniak. Az igazi fejlődés az ember szívében kezdődik. Egy budapesti keresztény közösség nemrégiben vett egy kis lakást egy kilakoltatás előtt álló cigánycsaládnak – van tehát, aki cselekszik. Talán sokkal több múlik rajtunk, mint az államon – mondta a püspök prédikációjában.

  A katolikus egyház cigánypasztorációja elsősorban nem anyagi segítséget jelent, hanem lelkigondozást, tanítást, eligazítást. Ennek következtében azonban a cigányok egyre önállóbbá válnak. A legmagasabb szintű testület, amely a cigánypasztorációval foglalkozik, az Elvándorlók és Úton levők Pápai Tanácsa.

  Először 1999-ben szembesültem a cigánypasztoráció valóságával, amikor egy kis, cigányok lakta görög katolikus falut is útba ejtettünk egy nyári zarándoklaton. A neve: Hodász. A görög katolikus beatmise (!) cigány nyelven folyt. A helyi papok, Sólya Miklós és Mosolygó Béla, valamint Gelsey Gábor jóvoltából roma közösségi ház és idősek napközi otthona épült.

  A hazai cigánypasztoráció egyik zászlóvivője a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia cigánypasztorációs referense, Dúl Géza, aki egyben a gyömrői Ceferino Ház, a váci egyházmegye cigányevangelizációs irodájának vezetője. A ház névadója a cigányság védőszentje, El Pelé, avagy boldog Ceferino Giménez Malla, akit II. János Pál 1997-ben avatott boldoggá mártírhaláláért; ugyanis a spanyol polgárháború idején, 1936-ban meg akarta menteni egy pap életét, amiért a kommunisták őt is kivégezték.

  De ha már a jezsuiták kerültek szóba ismét, feltétlenül meg kell említenünk Hofher József SJ-t, a jezsuiták cigánymisszójának vezetőjét, aki úgy fogalmazott nemrégen:

  Észre kell vennünk, hogy a jelenlegi keresztényellenes erők, valójában Krisztusi törekvéseket használnak retorikájukban istenhit és az evangéliumi emberkép elfogadása nélkül. Szociális rendszerekről beszélnek evangélium nélkül. Szolidaritásról beszélnek lemondás nélkül, önzetlenségről fecsegnek erkölcsi kultúra nélkül, jóléti rendszerváltozás víziójával hitegetnek áldozat nélkül. Szorgalmat kérnek számon felelősségvállalás nélkül, rendet belső fegyelem nélkül, a másság elfogadását az ember és Isten méltóságának elfogadása nélkül.

  A jezsuiták Komplex felzárkóztató programja, amely Tápiószecsőn kezdte meg működését, de aztán beköltözött a Józsefvárosba, például szakképzettséghez, alapvető ismeretekhez juttatja a résztvevőket.  

  Koós Ede borsodbótai plébános, aki maga is cigány származású, elvégezte a romológia szakot. Célja, amint azt a jezsuiták A Szív című lapjának a cigányokkal foglalkozó, 2008 októberi számának nyilatkozta, hogy elérje, hogy "a cigány szó hallatán egyetlen magyar embernek se tíz negatív jelző jusson eszébe, hanem tíz pozitív".

  Az újság arról is beszámolt, hogy Miskolcon Teréz anya nővérei evangelizálnak a város cigánytelepein - olyannyira együttélnek a romákkal, hogy még a rendházuk is a város ezen részén van.

  Dúl Géza úgy nyilatkozott februárban az InfoRádiónak, hogy az evangélium emberképe miatt van esélye az egyháznak arra, hogy sikeresen meg tudja szólítani a cigány embereket. Akkor hozzátette: a legnagyobb felelőssége az államnak van, hiszen az erőforrásai is összehasonlíthatatlanul nagyobbak. Azt is megjegyezte, hogy távol áll még a cigánypasztoráció a teljes sikertől, hiszen ez olyan, hosszú évtizedekig elnyúló folyamat, amivel több évszázados múltban gyökerező sebeket kell gyógyítani.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr291388344

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Van egy történetem az iskolából - 3. rész 2009.09.19. 20:54:07

Történetem első részében szó volt arról, hogy igenis lehet a mai gyerekekkel bánni, még akkor is, ha speciális igényűek, bár kreativitásra nagy szükség van. A második részben pedig arról volt szó, hogy a kreatív tanárt, aki rendben ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

abandi 2009.09.18. 14:50:42

Állítólag a cigányok azon része, aki nem a bringákat lopja el a templom elől, vagy a perselyt fosztja ki a mise alatt, az hithű katolikus.
Jó helyen kapisgálnak a jezsuiták:
A zsidó-keresztény-cigány megújulás "szentháromságban"...

tewton 2009.09.18. 15:14:08

@abandi: "Állítólag a cigányok azon része, aki nem a bringákat lopja el a templom elől, vagy a perselyt fosztja ki a mise alatt, az hithű katolikus."

ja, ezt mondta a szdsz is, csak ők kihagyták a nemlétező romabűnözéses részt ...

jancika 2009.09.18. 15:21:45

Jómultkorában valami anyázásba keveredtem errefelé cigányügyben, amikor nehezményeztem (katolikusként), hogy jelentős vagyonnal és infrastruktúrával rendelkező egyházunk mi a rákért nem tesz többet a romaügyben.
Kaptam hideget-meleget, többek közt egy doksit, mely szerint a romaügy kiemelt társadalmi kérdés, s tételesen felsorolta a folyó projekteket (incl fenti józsefvárosi).
Összeadtam mindent, s majdnem 600 roma volt érintve.
Országosan....

drkovax 2009.09.18. 15:23:03

Nem lehetne az erre szolgáló állami forrásokat valósan megpályáztatni és az eredményesebben felhasználónak adni ? Az ilyen-olyan szdsz/mszp közeli roma-programokra költött pénzt az egyház nagyságrendekkel hatékonyabban tudná erre a célra felhasználni.

drkovax 2009.09.18. 15:24:45

@jancika: Az OCÖ programjaiban 120 Mrd-ért meg kb 57... :-(

drkovax 2009.09.18. 15:26:58

@jancika: Ezt a "jelentős vagyon"-t és a hozzá kapcsolódó, a romaüggyel összemérhető jelentőségű további feladatokat még átgondolhatnád egy kicsit (meg azt a 600 főt is, mert annyi csak a dorozsmai plébános szárnyai alatt is van ...)

jancika 2009.09.18. 15:27:32

Egyébként csak nekem hiányoznak a cigány papok?

pierre bayle 2009.09.18. 15:41:47

Fogalmam sincs, mér játssza a hülyét a szerző. Pártpolitizálni nem kéne az egyházaknak, a klasszikus humanizmus alapértékei mellett meg egyértelműen kiállni. Pl. most mondhatnának valamit a mindent elsöprő rasszista hullám ellen, teszem azt olyasmit, h Krisztus a cigókért is meghalt. Ehhez ki se kell mondani a Jobbik nevét, oszt mégis minden ballib elégedett lenne.

Ehelyett inkább a buzikat faragják ad maiorem Dei gloriam, no meg persze a pénzt keveslik.

abandi 2009.09.18. 15:44:55

@tewton:
Hát, ja!
Mert, nem lehet mindenki hitgyülis!
Ismered:
Hogy szólítják az öltönyös cigányt?
- Vádlott, álljon fel!
Egyébként a zsidókereszténység sem lóg ki a "légy birka" evangéliumok sorából...
Lehet, hogy a katolikus egyház volt a globalista elbirkásítók origója?
Boldogok a lelkiszegények...
(Nem véletlen, hogy ifj. Hegedűs Lórántot még hitelesnek tartom, ellenben a zsidókeresztényezőkkel...)
Szerintem, muszlimok leszünk sémi beütéssel, nigger zenére... nemsoká'...

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.18. 15:46:24

@pierre bayle: én ilyet rendszeresen hallok, hgoy Krisztus a cigányokért is meghalt. Hogy te nem hallod, az a te bajod. A klasszikus humanizmus értékjei... hát izé... majd egyszer kifejtem, miért kell egyes esetekben PÁRTPOLITIZÁLNIA is a papoknak. Na de: politikai kérdésekben egy egyháznak meg kell nyilvánulnia. Gondolj bele, az abortusz és az eutaniáziua is politikai kérdés.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.18. 15:47:26

@abandi: légy birka? "Legyetek okosak, mint a kígyók". Szerinted egy pap, aki vállal minden nehézséget, és a vcigányokkal foglalkozik, hol birka?

tevevanegypupu 2009.09.18. 15:50:55

@drkovax:
tegyuk hozza hogy eppen most olvastam, hogy a templomok jo nagy resze foleg falvakban de varosokban is eppenhogy csak nem dol ossze, pedig tobbseguk muemlek jellegu. Ilyen korulmenyek kozott megis az egyhaz az, ami tobbet tesz a szegenyekert, mint azok a nagy szervezetek, ahova szamolatlanul dol a penz. Es amelybol a vezetok nyaralni viszik nyolcvan tagu csaladjukat Mercedeseken.Bar ketsegtelen, hogy a kisebbseghez tartoznak.

tevevanegypupu 2009.09.18. 15:54:21

@jancika:
Senki nem tiltja a ciganyoknak, hogy papnak menjenek, sot!

pierre bayle 2009.09.18. 15:59:42

@SzilvayG (dszg): Igen, léccives fejtsd ki, h mért kell pártpolitizálniuk, kíváncsi vagyok rá. Féléve voltam kábé egy ref keresztelőn, egy mondat szólt Krisztusról, a többinek Gyurcsány volt a tárgya. Ez már az?

Az abortusz és az eutanázia ügyében világos az egyházak álláspontja. Senki sem gondolja, hogy ezen változtatniuk kéne. De ez nem pártpolitikai ügy. Tudtommal a fidesz sem szigorított az abortusz-szabályozáson, innentől kezdve pedig nem látom be, miért kell kritikátlanul....

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.09.18. 16:05:02

@pierre bayle:

pierre, most itt el lehet kezdeni papozni, de vannak bizonyos tények. Az Egyháznak elméletek mellett léteznek bizonyos működő modelljei. A klasszikus humanizmus elvei mellett kiálló haladó értelmiség 7 és fél évet töltött egyfolytában a kormányzati hatalom meghitt közelségében, volt lehetősége pénzt költeni e célra és költött is, mégsem tudott egyetlen egy működőképes közösségi modellt vagy integrációs pályát bemutatni. Mert a segélyből élő cigánytelepeket azért talán ne tartsuk modellértékűnek. Persze el lehet zárni az Egyházat az erre szánt állami pénzektől, de akkor mégis, kinek akarod adni? Hol lennének jó helyen a cigány felzárkóztatásra adott támogatások?

tewton 2009.09.18. 16:05:43

@abandi:
zsidókereszténység ... hmmm hmmm. Én ezt a fogalmat fenntartással kezelném. Kettő közt egy függőleges vonallal.

A birkasággal az a baj, hogy ha az egyház "birka", a liberóknak az a baj, hogy mért nem csinál valamit.
Amikor meg csinál valamit, netán véleményt nyilvánít, akkor meg az a baj. Vagy ha valamit csinál, akkor az meg kevés és elégtelen. Illetve nincs is, mert nem hallatszik fel a méltóságos fülekhez.

@tevevanegypupu:
azért strapás ám a papkodás. Egy átlag etnikus politikuspályához képest egy csomót olvasni kell, tanulni kell, nyelveket is. A származás sem jelent semmit, és a kimenő szint nem a romológia vagy szociológia vagy szocmunkás "diploma". Elég kemények a követelmények azon a piacon :) és elég kevesen vállalják a "többségiek" közül is.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.09.18. 16:07:29

"hogy elérje, hogy "a cigány szó hallatán egyetlen magyar embernek se tíz negatív jelző jusson eszébe, hanem tíz pozitív"."

Hát, sok szerencsét hozzá. Azért kissé több esélyt látnék erre, ha odabiggyesztene pár tömör mondatot arról is, hogy ezt HOGYAN akarja elérni. :(

@pierre bayle:

"Fogalmam sincs, mér játssza a hülyét a szerző."

Sajnos egyre inkább az az érzésem, hogy nem játssza...

abandi 2009.09.18. 16:07:37

@SzilvayG (dszg):
Okosságnak hívják a cigányoknál, hosszú új testámeumi idázetek nélkül...
A Vatikán pénzügyi háttere, meg erősebb, mint a gyónási titok...
A diplomáciai háttere ebből következően, meg ...
Bár a néhai nagy viszarjonovics szerint nincs hadosztályuk...
Eh, hagyjuk!

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.09.18. 16:09:37

@pierre bayle:

Keveset járhatsz templomba. Én legalább minden vasárnap megyek, de Gyurcsány nevét még talán soha nem hallottam. Ugyanis az igehirdetés és liturgia nem róla szól.

pierre bayle 2009.09.18. 16:17:03

@Elpet: szia, olyan kérdéseket teszel fel, amelyekre nem tudom a választ, én ugyanis semmihez nem értő ballib bölcsész vagyok, aki azokra a szimbolikus kérdésekre veti rá magát, amelyek csípik a szemét. Semmi de semmi kifogásom nincs az ellen, ha a romák felzárkóztatása, oktatása, stb. egyházi keretek között zajlik, adjon erre az állam pénzt bőségesen, meg fogom tapsolni.

Egyszerűen az van, h kívülállóként úgy látom: sokkal több energiát szentelnek pozícióféltésre, pártpolitizálásra, a buzik piszkálására, ún. "nemzeti kérdésekre" (az egyházak nemde nemzetfelettiek?), mint a gyalázatos helyzetben lévő romák ügyére, amelyen pedig jól lehetne gyakorolni a keresztényi caritast.

Tehetetlen Dodó 2009.09.18. 16:20:57

@pierre bayle: Te milyen templomba jársz, ahol Fletót emlegetik? Vagy nem is keresztelőn voltál, hanem névadón, mi?

pierre bayle 2009.09.18. 16:21:22

@Elpet: tényleg keveset járok, csak ha turistáskodom. Talán azért vésődött be mélyen az élmény....

De a nejem egy ref középiskolában tanított egy rettenetes alföldi kisvárosban. Ott azért vasárnaponta gyakran kiderült, hogy Hiller István = Antikrisztus.

Az persze tény, hogy ilyen szempontból a refeknél nincs borzalmasabb.

valójábannemberci 2009.09.18. 16:22:46

Ezt már én is mondtam korábban, és újra leírom: a társadalmi feszültség visszaszorításában igenis nagy szerepe van az egyházaknak, felekezettől függetelnül. Én itt a "methobapticostal" protestáns nézetet képviselem, szóval ezért inkább az itteni fejleményekről tudok beszélni: a metodisták és a baptisták is nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a romamisszióra, az ország oly sokat emlegetett mintafalvában meg egy pünkösdi-karizmatikus közösség működik. A többi "kontinentális" protestáns felekezet (pl. refik) munkáját nem ismerem, engem jobban megragadtak a "transzatlanti" felekezetek (metodista, baptista, pünkösdi). :)

"Afrikában számos nyugati segélyprogram kudarcba fulladt az iskolaépítéstől a gyáralapításig – elhordták, szétszedték ezeket az anyagi segítségeket. Az ottani atyák szerint igazi fejlődés csak akkor lesz, ha belülről alakulnak át az ottaniak. Az igazi fejlődés az ember szívében kezdődik."
Erről szól Rick Warren projektje, a P.E.A.C.E. Plan is, amit a ruandai elnök, Paul Kagame országrestaurációs megkeresése nyomán állított össze. A lényege, hogy a pusztába utalt pénzek és kiküldött csomagok helyett a helyiek felkészítésével, a hitközösségek újraszervezésével adják vissza az érintettek integritását. A külföldi misszionáriusok a felkészítésben vannak csak jelen, utána meg csak kisegítenek, újabb plántálásokban adják át a módszereket, de a munka oroszlánrésze onnantól a helyi lelkészé, papé (mivel keresik a kapcsolatot a nem protestáns közösségekkel is), valamint a gyülekezeté. Az egyes egyéneknek kell megváltozniuk, hogy egymásra hassanak. Együtt egymásért.

abandi 2009.09.18. 16:37:09

@tewton:
Ezt a katolikus egyházvezetőknek vetsd fel, vagy a Biblia összevonóknak...
("összevonóknak"..., na még egy érv a jezsuitáknak a cigányság hitbeintegrálása mellett...)
Elképzelek egy eljövendő vallásháborút a muszlim-sémita/katolikus-cigányok között: esznek, isznak, mulatoznak a birka keresztények csontjai fölött...
Megkövetek minden keresztény hívőt, de...

tewton 2009.09.18. 16:37:20

@pierre bayle:
"Ott azért vasárnaponta gyakran kiderült, hogy Hiller István = Antikrisztus."

református testvéreink lényegretörően fogalmazhattak, de nyilván az Antikrisztust már te tetted hozzá.

Egyházi középiskolában tanító cimborám elbeszéléséből inkább azt vettem le, hogy Hiller csak ember, pontosabban egy kommisszár, aki az egyházi iskolákat anyagi oldalról akarja megroppantani.

valójábannemberci 2009.09.18. 16:40:24

"Az újság arról is beszámolt, hogy Miskolcon Teréz anya nővérei evangelizálnak a város cigánytelepein - olyannyira együttélnek a romákkal, hogy még a rendházuk is a város ezen részén van."

Ez is egy követendő példa. Philadelphiában ezt tette Shane Claiborne is. Ő egy felekezetileg nehezen behatárolható figura, a neo-monasztikus mozgalom egyik vezető alakja, retorikájában és liturgikus szemléletében protestáns, de példaképei közt ferences szerzetesek mellett ott van Kalkuttai Teréz anya is - utóbbinál vendégszolgált is 10 hetet. Szóval az általa vezetett The Simple Way közösség is a város legbalhésabb negyedének a közepén van. Mert ott van a tennivaló.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.18. 16:44:28

@abandi: milrt baj, hogy erőps a Vatikán pnzügyi és diplomácia háttere? Amúgy: Magyarországon a rengeteg iskola mellett 122 kórház, öregotthon, árvaház stb. áll az egyház tulajdonában. Az egész világon pedig 182200 katolikus egyházi oktatási intézményben – az óvodától az egyetemig – ötvenmillió diák tanul. A katolikus egyház világszerte 123 ezer karitatív intézményt tart fönn, ebből 5900 kórház, 16700 orvosi rendelő, 700 lepratelep, 12600 öregotthon, 19500 árvaház, 11500 családsegítő központ, 11600 fogyatékos iskola, és 4450 egyéb intézmény.

@pierre bayle: mert ha a maszop bemagyarázza az öreg nénikének, hogy rá kell szavazni, miért maradjon csöndben a pap? A szószékről való politizálást persze nem szeretem, de misén kívül milrt ne politizálhatna egy pap? Neki is lehet véleménye nem? Amúgy ha van pl. egy abortuszvita, nyilván az egyház tanításéhoz legközelebbi véleményt képviselő párt mellett kell letennie a voksát az egyháznak.

Amúőgy a vallások nemzettek felettiek, de ettől még a hazafiság erkölcsi kötelesség. Nemhiába oda születtél, ahova. HA megnézel széljobber fórumokat, akkor látni fogod, hogy a katkó egyházat internacionalista szervzetetnek tartják. :D a cigányokra épp gyakrolva van a kersztény caritas. A megérzéseid szerintem rosszak, én nem tapasztalok pártpolitizálást az egyházam részéről a mindennapokban. Pozícióféltésre meg pláne nem :d Inkább az iskolái megtartására és egyéb ilyen dolgokra ügyel. Persze ez is politika, ab ovo. Hogy megtartsd az iskoláidat.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.18. 16:46:59

@pierre bayle: sajnos régen voltam refi istentiszteleten, de majd megkérdem refi ismerőseimet, náluk mi a helyzet.

tewton 2009.09.18. 16:50:49

@pierre bayle:
"én ugyanis semmihez nem értő ballib bölcsész vagyok"

semmi gond :)

"kívülállóként úgy látom: sokkal több energiát szentelnek pozícióféltésre, pártpolitizálásra, a buzik piszkálására, ún. "nemzeti kérdésekre" (az egyházak nemde nemzetfelettiek?), mint a gyalázatos helyzetben lévő romák ügyére, amelyen pedig jól lehetne gyakorolni a keresztényi caritast."

nem-ballibként (és bölcsészként) nézve az egyházak megőriztek egy csomó olyan identitás-elemet, amit abban a 40 balos évben tiltottak, a 20 ballib évben meg megbélyegeztek-nek és nevetségessé tettek. Erre nem kell energia, ez az identitás része.

TTK-s példa: ha semleges desztillált víz vagy, akkor a kénsav is meg a hamulúg is energiát fektet mindenféle furcsa savasságba meg lúgosságba, nem?

"jól lehetne gyakorolni a keresztényi caritast."
haha, ha igaz a ballib szózat, hogy nincs ingyenebéd, akkor miért is terheled rá ezt a feladatot az egyházakra?

de azt is mondhatjuk, hogy a humanitás és a szolidaritás állami és vallásmentes ideológia, ami sokáig az egyház monopóliuma volt. mivel az állam és az egyház szét lett választva és a vallásosok kisebbség, egyértelmű, hogy ez az állam dolga. Amire konkrét adóforintok voltak a fedezet, amit társadalmi szinten vontak, egyháztagoktól meg nem-tagoktól is. Hol az eredmény?

Kolompár öltönyeit látom, meg Áládárét is. Az eredményeket meg nem.

tevevanegypupu 2009.09.18. 16:54:30

@tewton:
Nem hiszem kulonben, hogy az lenne a leglenyegesebb, hogy egy cigany fiu papnak menjen. Sokkal fontosabb lenne eloszor, hogy tanitonak, tanarnak, orvosnak tanuljon. Lanyoktol sem kivanjak, hogy most ennyien es ennyien menjenek apacanak, ok is jobban tudnanak hasznalni a kozosseguknek ha ovono, vedono, tanitono, orvosno lenne
beloluk.

tewton 2009.09.18. 16:54:44

@berciXcore:
"a metodisták és a baptisták is nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a romamisszióra"

igen, full respect. De azért közéjük tartozik az a neoprotestáns mikulás is, aki a lelőtt szerencsétlen temetésén uszított és vádaskodott a nem-roma többség ellen.

tevevanegypupu 2009.09.18. 17:03:48

@tewton:
a humanizmus nem biztos, hogy ugy ahogy azt a humanistak ertik megfelelne az egyhaznak. Jomagamat mar lehumanistazott egy pap bacsi, es egyaltalan nem dicsero jelzokent alkalmazta. Az egyhaz ugyanis nem toleral es enged meg mindent, amit egy humanista gond nelkul es termeszetesen.
De akinek ez nem tetszik az ne jarjon templomba. Sok minden nekem sem tetszik kulonben, de a tiltasok mellett is olyan nagy es osszefogo, vigaszto es segito ero, hogy el lehet nezni nekikbizonyos dolgokat, amikben nem egyeznek a modern vilaggal.(:

abandi 2009.09.18. 17:06:38

@SzilvayG (dszg):
Nem a pénz- és politikai hatalma a lényeg, hanem a 2 Milliárd hívő megtévesztése!
A világ legnagyobb vállalata, a "térdre imára" üzenettel, ha már elkeseredtél...
Bár én reformátusként lettem megkeresztelve, a 60'-as években, de nem gyakorlom azt az "ágazati" hitet sem.
Én maradok nemzetvédő elborult-gondolkodó, de kíváncsi vagyok, hogy a "katkók" közül, lesz-e önmerénylő?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.09.18. 17:07:03

@pierre bayle:
Szimbolikus kérdések csípik a szemed, tarisznyarák?
Nem jársz teplomba, de a nejed földrajz óráiról tudod, hogy az egyház Hillert minek tartja. Bizonyára mise közben tartja az óráit a párod. Egyébként Hillert mindenki balfasznak tartja, kevés ahhoz, hogy egy markáns negatív figurát megjelenítsen, mert egy korcs.

_wood_ 2009.09.18. 17:09:14

vallás... egyház...
istentisztelet...!

az a baj, kedves vallásos barátaim, hogy sosem fogtok megbűnhődni azért, hogy ezt az elméket mérgező gyilkos bolondériát életben tartjátok!

SzilvayG (dszg)
magyarázat a birkára: ateisták gyakran hivatkoznak a vallásosakra birkaként. nem bántásból, egyszerűen csak mert pásztorra van szükségük.

valójábannemberci 2009.09.18. 17:15:04

@tewton: Mondjuk a MET (metegyhaz.hu) pont kiesik a radaromból. Engem inkább érdekel a United Methodist Church magyar közössége, akik internetileg a metodista.hu-n laknak.
Szóval Iványit fenntartással kezelem, maradjunk annyiban.
Ahogy a refikből sem csak annyit látok, hogy "a Lóri", hanem ott van pragmatikus példaképként a mostanában eléggé leülepedt Szelíd Olajfa blog. ;)

Csomorkány 2009.09.18. 17:20:16

Szerintem a baj az, ha egy papnak bármi vesszőparipájává válik, legyen szó buzikról, szexről, abortuszról, politikáról, vagy a teaszertartásról. Időről időre mindegyik legitim témája lehet a prédikációnak.

A politika négyévente, választási kampány idején.

A cigányság helyzete attól függően, mennyi cigány él a plébánia vonzáskörzetében.

A teaszertartásról akkor érdemes szólni, ha valamilyen témához jól illik egy japán kulturális párhuzam, és a prédikátor utána is olvas a dolognak. Ha mindez stimmel, 10-20 évente rendben van, fene tudja, nem ismerem a teaszertartást, lehet, hogy gyakrabban is. Hetente mondjuk túlzás. Ahogy a többi téma is.

tewton 2009.09.18. 17:36:03

@abandi:
""katkók" közül, lesz-e önmerénylő?"

nem, ezt a funkciót a keresztény világösszeesküvés szerint a neoprot szektás tagok töltik majd be, meg a református-radikálisok :)

abandi 2009.09.18. 17:41:19

@tewton:
Na, akkor megint a "prolik"pusztulnak...

==T== 2009.09.18. 17:51:28

@abandi: Nálunk elégsok a cigány, de misén még egyet sem láttam. Sajnos nem cigány sem sok jár.

==T== 2009.09.18. 17:53:19

@pierre bayle: Nézd, miért ne pártpolitizálhatn a az Egyház, ha egyszer vannak pártok, amik sok tekintetben hasonlóan gondolkoznak, mint az Egyház, míg mások kifejezetten veszélyeztetik az Egyház által képviselt értékeket?

Alenius · http://mental.puruttya.hu/ 2009.09.18. 17:57:45

Én is sokat hallom ezt a tévhitet, hogy a cigányság "mélyen vallásos". Biztos hogy van mélyen vallásos cigány, de általában véve nem mondhatjuk őket jó keresztényeknek....

abandi 2009.09.18. 18:01:35

@Grift:
Te annyira civis vagy, hogy miattad rendeztek "légiparádét" a szocionisták nagyanyád disznóolja felett...
Üdv.:
egy proli proti

abandi 2009.09.18. 18:06:22

@==T==:
Majd a jezsuiták megosztoznak a hitgyülis maradékon az esztergomiakkal...
Természetesen papíron!
Komolyan:
Nézzzétek már meg, hogy kik írják ezt a blogot!

Oblomov 2009.09.18. 18:17:02

Gyöngyszemek a posztban linkelt népszavás cikkből: "Mintha csak az élet igazolná John Lukács diagnózisát: "A jobboldal gyűlöl, a baloldal fél".
Mire való az iskola, ha nem szállunk szembe a gyűlölettel, az ostobasággal, a gonoszsággal? ...
A többség előítéletessége kiváltotta a kisebbségét. Ahogy az előítéletes magyar nem mérlegel, hanem általánosít, ezt teszi a roma fiatal is. ... A rasszista számára újabb érv a gyűlölet mellett. Az olyan embereknek, mint a talpig becsületes és intelligens Horváth Aladár – ím, egy újabb feladat."

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.09.18. 18:17:37

Ilyenkor válnak leginkább nevetségessé a balliberálisok. Többségük csak fényképeken látott cigányt vagy romatelepet, miközben a sokat szidott katolikus egyház (a többi egyházzal együtt) összehasonlíthatatlanul többet tett az ő érdekükben. Igaz, a semmit nem nehéz túlteljesíteni...

Csomorkány 2009.09.18. 18:29:11

@aesculus: Mondjuk a Kat. egyház cigányügyi teljesítménye összességében szerintem elégtelen.

De az már valami, hogy lehet értékelni. A szocik és a libsik teljesítménye értékelhetetlen, avagy nulla.

Itt tartunk. Sok okunk nincs dicsekedni, de azért ha reálisak vagyunk, az elégtelen az már szint.

Néha azért szoktam kettest adni, hogy ne is lássam többé az ürgét/hölgyet. Akinek elégtelent adok, attól még várok valamit.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.09.18. 18:40:43

@Csomorkány: hozzá kell tenni, hogy mint mindenhez, a cigánypasztorációhoz is kell valamennyi pénz (táborok, helységek fenntartása, hitoktatók fizetése). Szóval, mikor az egyház (a vatikáni szerződésben garantált) pénzét kéri, azt nem a sugallt "csuhás partykra" akarja költeni, hanem többek között erre is. Meg idősotthonok, iskolák, óvodák fenntartására, a közös örökséget képviselő templomok felújítására. Egyébként érdemes megnézni egyes egyházi intézmények vagyongazdálkodását: az állam tanulhatna tőlük.

tewton 2009.09.18. 18:42:18

@Csomorkány:
de az egyházakat nem nép- és világboldogítási célokkal hozták létre. Ez a gond.

Cinikusan/praktikusan nézve az egyház(ak) olyan, mint egy társaság, saját szabályokkal, saját működési szabályzattal, saját hatáskörrel, saját tagsággal és tagsági díjakkal.

Céljuk nyilván nem a hóttidegen, közömbös vagy ellenséges emberek szociális babusgatása, pláne nem szociális intézmény mindenki számára, aminek követeléseket lehet benyujtani. Az egy másik dolog, hogy sokszor így működik. De az inkább a bónusz kategória, az extrajófej humánus karitativ arcoknak köszönhetően.

Persze ballib oldalról a legkönnyebb dolog ide deponálni azokat a kínos feladatokat, amikre volt pénz, csak a haveroknak meg az alapítványoknak elcsurrant-elcsöppent a zsé.

Vadászkés 2009.09.18. 18:48:18

Nem csak cigányok élnek nehéz helyzetben, hanem sok magyar is. Utóbbiak mellett vajon miért nem áll ki az egyház ugyanilyen vehemenciával?

Más: amíg az egyházak állami pénzen tartják fenn magukat, sosem lehetnek politikafüggetlenek, ergo azt kell fújniuk, amit az éppen aktuális állam előír.

tewton 2009.09.18. 18:52:23

@Vadászkés: "amíg az egyházak állami pénzen tartják fenn magukat, sosem lehetnek politikafüggetlenek, ergo azt kell fújniuk, amit az éppen aktuális állam előír."

azért én most nem látom az eházakon a coci kézivezérlést, se a drogok támogatását, se a sodómia legalizálását. a cigánymisszió meg része a profilnak.

abandi 2009.09.18. 19:08:04

@tewton:
Mert, te hiszel...és "jó" vagy...

Vadászkés 2009.09.18. 19:08:28

@tewton: na igen. Ölég nehéz két úrnak szolgálni. Egyszerre megfelelni az államnak és a vallást komolyan vevő híveknek. De vajon mekkora támadásra számíthatna az a pap az állami és egyházi hatalom részéről, aki nyíltan és vehemensen kiállna sodómia, a drogok legalizálása, a bűnözés (az elkövető etnikai hovatartozásától függetlenül) és egyéb társadalmi igazságtalanságok ellen? Míg a gyerekeket tettleg bántalmazó papok ejnye-bejnyével, áthelyezéssel megússzák.

Amúgy meg miért kell külön cigánymisszió? Bőven elég lenne egy szegénységmisszió etnikai felhangok nélkül, pont az integráció érdekében a szegregáció helyett.

Vadászkés 2009.09.18. 19:16:46

@abandi: 'Nem a pénz- és politikai hatalma a lényeg, hanem a 2 Milliárd hívő megtévesztése!
A világ legnagyobb vállalata, a "térdre imára" üzenettel, ha már elkeseredtél...'

Dehonnem. A világ legnagyobb, legjövedelmezőbb üzletei közé ezek tartoznak:

1. vallás
2. politika

magyar-magyar szótár 2009.09.18. 19:19:02

Gábor atyát tavaly sajnos áthelyezték Kunmadaras-Kunhegyes körzetéből Füzérre. Pedig az ő idejében kemény vagány fiúknak számító cigány fiatalok látogatták a misét..Egyáltalán nem ritka példa, hogy a cocijálismunkások nem birnak, a pap pedig mégis, cigány fiatalokkal... Józsi atya váltotta, aki cigány. Csak szólok, hogy a téma néha két órányi autóútra hever Bp-től. De Monor és ott a Kozma taya -féle lakás program félóra...
Persze mondjuk szaftosabb bulira, ha Daróczi vagy Mohácsi művésznők szervezik, van kamera bőséggel :))

Pelso.. 2009.09.18. 19:21:12

@SzilvayG (dszg):

"politikai kérdésekben egy egyháznak meg kell nyilvánulnia" Miért? -az egyházak politikai szervezetek?
Nyilván, bármely egyház kifejtheti álláspontját pl abortuszügyben saját híveinek, de semmi köze a körön kívülállók életéhez.

tewton 2009.09.18. 19:39:56

@Vadászkés: "vajon mekkora támadásra számíthatna az a pap az állami és egyházi hatalom részéről, aki nyíltan és vehemensen kiállna sodómia, a drogok legalizálása, a bűnözés (az elkövető etnikai hovatartozásától függetlenül) és egyéb társadalmi igazságtalanságok ellen?"

fene tudja, mekkorára. A papok szerintem nem jedik lézerkarddal, meg nem is csegevarák. általában a templomban szoktak beszélni, meg a plébánián, nem a tévében. gondolom, kiállnak ezek ellen a dolgok ellen amúgy is (elég korrekt lista van a bűnökről), de ha a közösségükben éppen nincsenek sodómiták ...?

amúgy meg vannak, akik prédikációban is beszélnek efféle dolgokról, tele padsorokkal.

persze a Haladó Pufajkás Gyula tanácsát nem fogadták meg, nem jegyzetelik ezeket, és így a népszabi se tud szörnyülködni az ott elhangzottakon. hívek itt-ott kazettára veszik és terjesztik ezeket a prédikációkat.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.09.18. 21:19:35

@aesculus:

"hozzá kell tenni, hogy mint mindenhez, a cigánypasztorációhoz is kell valamennyi pénz"

Eeegen. Akkor témánál vagyunk. :/

"Egyébként érdemes megnézni egyes egyházi intézmények vagyongazdálkodását: az állam tanulhatna tőlük."

LOL. Te feltaláltad a spanyolviaszt. A Zállam kb. MINDENKITŐL tanulhatna ilyen téren!

Csomorkány 2009.09.18. 21:33:44

@tewton: Eszem ágában sincs boldogítani a cigányokat, arra ott a drogok meg a prostik.

Én Krisztust hirdetném nekik, merthogy Vele tudnának boldogulni bodogítás nélkül is. Meg az profilba is vág.

Csakhát magam sem jutottam sokkal túl a nullán. Az elégtelenig talán igen.

Bell & Sebastian 2009.09.18. 21:50:16

- Ott jön a főnök, bukjunk le gyorsan!
- Hahó, főnök!

www.mno.hu/portal/569048

:)))

Vadászkés 2009.09.18. 22:10:04

@tewton: "de ha a közösségükben éppen nincsenek sodómiták ...?"

Hát azért olykor lehet hallani homokos papokról. Meg pedofilokról is. Nemrég nagy botrány volt ez utóbbiak kapcsán.

tewton 2009.09.18. 22:40:46

@Vadászkés: lehet, nem figyeltem fel rá. Nem is tudom, mi a PC szöveg homó-pedó téren. Ha felvilágosult liberálisok teszik, normális emberi jog, ha hülyevallásos papok, akkor undorító bűn ...

(persze érdekes lenne a komparativ infó a homó buddhista szerzetesekről, a homó imámokról és a homó rabbikról is ... valahogy mindig csak egyik világvallás homokos-pedofil papjairól hallani ... a többieknek vagy nincsenek, vagy diszkrétebbek?)

de a sodómia szerintem eleve olyan dolog, ami a gyónásra tartozik. elég fura lenne egy olyan pap, aki istentiszteleten egy perverz szexuális gyakorlatot tárgyal ki. Nem hiszem, hogy sokakat érdekelne. És a Bibliában se egy központi téma, az álláspont meg tudható.

tewton 2009.09.18. 22:45:05

@Csomorkány: az a baj, hogy sok szekulárisan szocializált arc nincs tisztában az egyház munkaköri leirásával. A kurucinfósok antisémitizmust várnának el, a szocik az elesettek babusgatását és templomi esküvőt, a liberálisok meg azt, hogy kussoljanak és örüljenek, hogy még létezhetnek.

Ehhez képest forradalmi belátás, hogy elsősorban az igehirdetés és a szentségek kiszolgáltatása az egyházak feladata. Valamelyik munkaköri leirásban olvastam :)

Vadászkés 2009.09.18. 23:00:57

@tewton: szvsz. minden esetben undorító, nem csak a papoknál. Viszont egy szervezet, - legyen az vallási, vagy egyéb - ha a tagjai között vannak elferdült hajlamúak, ne akarjon magas talapzatról az erkölcsre tanítani másokat.
Amúgy pedig, ha a r.kat. egyházban engedélyeznék a nősülést, sokkal kevesebb elferdülés lenne köztük. De a nősülés betiltását is szimpla gazdasági érdekek diktálták, az egyházi vagyon védelme miatt.
Az imámoknak és a rabbiknak tudtommal szabad nősülniük. A buddhisták pedig nem törekednek világvallási-hatalmi babérokra.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.09.18. 23:13:07

@Vadászkés:

A nősülés nem véd meg semmiféle eltévelyedéstől.

negeev 2009.09.18. 23:41:31

Most komolyan! Hányszor akarják kitárgyalni az egyházellenesek a pedofiltémát? Nektek, kedves ateisták -vagy mi a fenében hisztek nem tudom-, úgyse lesz soha megfelelő az egyház. Bármit is tesznek érte. Akkor most mi értelme van mindig ugyan azokat a dolgokat elmondani?

tevevanegypupu 2009.09.18. 23:53:44

A katolikus papok pedofilek, a rabbik emberi szervekkel kereskednek, az imamok pedig buzgon helyeslik az ongyilkos merenyleteket. Kesz, egyszeru nem?

tewton 2009.09.18. 23:55:53

@Vadászkés: "ha a tagjai között vannak elferdült hajlamúak, ne akarjon magas talapzatról az erkölcsre tanítani másokat."

hát, a liberálisok bizony nem gondolnák elferdülteknek őket.

ezek az elferdül papok ráadásul titokban elferdültek. minden hivatalos direktívával szemben. sőt titkosan csinálják.

ettől a pár %-tól még szerintem a nem-pedofil nem-homó papok serege nyugodtan taníthat erkölcsre akárkit.

ráadásul ennek a tanításnak tem mindenki esik áldozatul (óh kis materialista, ateista, liberális és antiklerikális áldozati barikák!).
a híveknek szól normativan, a kívülállók meg megismerhetik az álláspontot. na bumm. az szdsz is szokott tanítgatni erkölcsre, csak az inkább illemtan, itt meg kicsit mások a referenciák. és régebb óta működik a rendszer. ami a siker jele, ha már piacosan nézzük.

negeev 2009.09.18. 23:56:56

@tevevanegypupu: Eddig nekem is hasonló motoszkált a fejemben, csak nem tudtam megfogalmazni. ;)

tewton 2009.09.18. 23:57:31

@tevevanegypupu:
nem ússza meg ilyen egyszerűen, a buddhistákra meg az ősközösség varázslóira is kell mondani valamit. És a hindukra is!

tevevanegypupu 2009.09.19. 00:00:24

@negeev:
gondolatolvasassal is foglalkozom.((:

@tewton:
most hirtelen nem jut eszembe roluk semmi, viszont azt kifelejtettem, hogy a reformatus papok meg sajnos fasisztak.

tewton 2009.09.19. 00:09:12

@tevevanegypupu: az anglikánok hülyén néznek ki, pl. Mondjuk az ortodox zsidók méginkább. És a sámánok... ne is beszéljünk a sámánokról és az ő hatalmi koncentrációjukról!

tewton 2009.09.19. 00:14:17

@Bell & Sebastian:
megnéztem. popish.

de legalább rájöttem belőle, hogy a Katolikus Ostya egy lunáris jelkép, mert kerek és fehér, mint a hold. És mivel lunáris, ezért feminin és pro-kreativ is.

Most megnézem, mit mond erről Jung és Eliade, mert itt elakadtam. Valami köze kell, hogy legyen a szoláris férfiprincipiumhoz, mert az ilyen régi vallásokban mindig úgy szokott lenni.

Bell & Sebastian 2009.09.19. 01:29:31

@tewton:

Térugráshoz készülődik máma? :)))
Addig-addig csavarja, amíg meg nem fejti az Anyaszentegyház szó valódi értelmét itt nekünk.

tevevanegypupu 2009.09.19. 02:07:49

@tewton:
A Duna teveben volt regebben vasarnap delelott egy musor, nagyon kedves oregur teljes derekszogben meghajolva szokott eloadast tartani a samanizmusrol. O maga is az, sajnos a nevere nem emlekszem. Nagyon erdekes dolgokat mondott es ugy lattam eleg sokan hisznek is ebben. Ugy mondta, hogy a honfoglalastol kezdve a magyar samanok generaciorol generaciora adjak at tudomanyukat, a hituket pedig sokan megoriztek, nem tudta oket a keresztenyseg sem megvaltoztatni.
Ketsegtelen, hogy az egyhaz nem orulhet nekik. Mindenesetre sokkal tiszteletre meltobb ez az idos saman, mint a sok eszement szektavezeto, akik egyre-masra bolonditjak az embereket. Elen a hitgyulekezettel es Jehova tanuival.

Bell & Sebastian 2009.09.19. 02:40:44

@tevevanegypupu:

Már ha helyesen pótolták ki a hiányzó magánhangzókat a jhv szóképben. Biznic szagú mindkettő, ősi mintát másol jól-rosszul. :(

tewton 2009.09.19. 02:50:01

@tevevanegypupu: (volt itt egy elszállt félkommentem...)

1) sámánok stb -- nem hiszek benne, 1000 év azért nem semmi egy írás nélküli kultúrára nézve. Egy néprajzost, pláne egy öreget meghallgatnék róla, vagyis olyat, aki maga utánajárt, kutatott, volt terepen stb. Nekik még hinnék is. De én itt leginkább a szoc(lib) antiklerikál butítás nyomait látom, és nem az "ősi" hit akármilyenféle túlélését.

Plusz túl sok öntudatos butába futottam bele, akik nem kutatómunka, hanem identitásboltos könyvek alapján hisznek benne. Ami meg muhahaha.

Hitgyüli ... fene tudja, nem akarok ítélkezni. Mindenesetre túl sokáig a SzDSz hívő tagozataként üzemelt. A JT meg -- aranyos és kedves emberek, akiket eddig láttam, plusz dögletes ariánus eretnekség. Én azért spirituálisan mindkettőt többre tartom, mint a fotelban ülő édesvíz-olvasókat, vicca-banyákat és az utóbbi 20 év egyéb hordalékait.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.09.19. 08:01:40

emberek! eszükön vannak maguk? szilvay doktornál sámánoznak? kell maguknak, hogy ízzó kereszttel verjék félhalottra magukat? és bábelbalázs is megmondta a kurultájon. :)
egyébként sámánok vannak. de ezt a divatsámánok kikérik maguknak, ők téltosok!! szóval sámánok vannak, a dolog létezik. démonok, helyi istenségek, és az emberek között közvetítenek. veszélyes játék.
de azt hiszem magyarországon nem kell attól félni, hogy hiteles sámánba botlik valaki. a kurultájos táltosok is leginkább csak gyenge dobosok. :)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.09.19. 08:32:40

@Grift:

Az sem épp veszélytelen, ha valaki piszkálgatni kezdi azt, amit nem ismer igazán. Jöhetnek meglepetések, többnyire kellemetlenek.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.09.19. 09:49:49

@Elpet: hát, ezt nemigen értem, de biztos egy helyénvaló, és kellően karótnyelt gondolat. :)
ha rám gondoltál, akkor meg eszement ökörség. én pontosan tudom miről beszélek. :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.09.19. 09:56:34

most meg mán érteni vélem és akkor elnézést a morcért! lol

tevevanegypupu 2009.09.19. 10:14:26

@tewton:
eppen azert mert nem maradtak irasos emlekek szedithetik a zembereket kulonbozo elmeletekkel tudosaink vagy az erdeklodo amatorok, samanok. Egesz ipar epult ki ebbol.
Mindenkeppen erdekes variaciokrol lehet hallani, foleg a rendszervaltas utan, elotte ott volt nekunk bizonyitottan es rengeteg irasos bizonyitekkal a marxizmus-leninizmus.
Sokkal tobb kart okozott, mint mondjuk a medvek imadata es a korejuk vont mitosz.
Azt hiszem nyugodtan meg lehet hallgatni samanokat, fold es napisten imadokat ugy, mintha meset hallgatnank. Amig nem akarjak rank kenyszeriteni mint egyetlen igazsagot, miert is ne.
Es ha mar eroszak, nem felejtjuk el azt sem, hogy a magyarsag nagy resze a keresztenyseget sem meggyozodesbol fogadta el annakidejen.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.09.19. 10:14:31

@Grift:

Egyáltalán nem rád gondoltam, tudom, hogy tudod. :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.09.19. 10:15:46

@Elpet:
aztán megértettem, és már magamat nem értettem, szóval kész kájjosz! :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.09.19. 10:17:44

@tevevanegypupu:
a magyarokat átvitték a zebrán, mint a vak nénit, kéretlenül, az úttörők! :)))

tevevanegypupu 2009.09.19. 10:24:55

@Grift:
(((:
Errol eszembe jutott az, mikor Sandor Gyorgy egy Burda szabasmintaval mint terkeppel jarta az utcakat, es eligazitast kert a jarokeloktol az orruk ala tolva..Tobben ketsegbeesetten igyekeztek is kiigazodni a szaggatott es egyenes vonalak kozott, mutogatvan merre kell menni a Deak ter fele..

Tehetetlen Dodó 2009.09.19. 11:14:19

@tevevanegypupu: Ja. A legjobbak azok voltak, akik biztos hangon magyarázták, melyik a Tanács körút (akkor még az volt). Ez a mi mostani kormányunkra emlékeztet: fingjuk nincs a helyzetről, de nagy magabiztossággal nyomják a népnek az igét.

tevevanegypupu 2009.09.19. 11:19:23

@Tehetetlen Dodó:
Mindenesetre elhulten neztuk, ahogy mutogatnak, meg nevetni is elfelejtettem, inkabb sirni lett volna kedvem. Tenyleg Fleto volt ilyen,mikor 2006-ban a megvalasztasa utan egy meteres dossziehalomra tamaszkodva hazudta szemrebbenes nelkul az orszaggyulesben, hogy ime itt a koltsegvetes es minden OK.

tewton 2009.09.19. 12:39:59

@tevevanegypupu: a magyarság és a kereszténység ... fene tudja, álláspontok megoszlanak, mutogatnak keresztes tarsolylemezt, mondják, hogy a táltus ilyen mellékesebben jelenlévő intézmény volt a ker. vallásuk mellett.

a marxizmus annyival volt jobb, hogy kellett hozzá olvasni 2000 év szövegeit. ma elég két füzet badinyijóst, és máris el lehet küldeni a soselátott finnugristákat a halálba.

@Grift: mért, Maga szerint is levette a kezét Mária az országról? Vigyázzon, Feriék még rátehették a magukét, de erről már lecsúszott!

tevevanegypupu 2009.09.19. 12:51:36

@tewton:
nekem az egesz taltosizmusbol bevallom a kellekek tetszenek, a nemezbol keszul kabatok, tarisznyak, csizmak es ilyesmik. Es a fabol, borbol keszult targyak. Ugyan nincs semmim ezekbol, de a kirakatokban vagy az utcan a jarokelokon megcsodalom. Nagyon szep munkak..A kezmuves ipar szempontjabol akarmit is mondanak jo, hogy divatba jott es eloveszik ezeket az osi motivumokat es anyagokat. A hiedelemvilag pedig ami hozza tartozik szinten a mienk, nem szabad elfelejteni. Majd megnyugszanak a kereszteny vallas neveben duhongok is, ha rajonnek, hogy nem ezektol az emberektol kell felteni a vallasunkat.(:

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.09.19. 13:15:49

@tevevanegypupu:

Az olaszok önazonosság-tudatához is nagymértékben hozzájárulna, ha tunikában meg tógában járnának. Sajnos az olaszoknál sem elég erős már a nemzeti öntudat.

betyár (törölt) 2009.09.19. 13:18:56

@tevevanegypupu:

a minap azért elég vad dolgot hallottam egy állítólagos kereszténytől, halálosan komolyan: Szent Margit táltos volt. Azért az ártalmatlan hülyeségnek is van határa. Na ez azon túlment.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.09.19. 13:27:08

azért ez a keresztények táltosozása a lakótelepi hétköznapesztergélyossámánokra alapozva eléggé megfelel az ateisták pedofil papozásának. én szimpatizálok keresztény, spirituálisan gyermekeszű testvéreimmel, kérem ne undorítsanak meg. nincsenek olyan helyzetben, hogy lángpallossal igazgassák a népet, ahogy azt mostanában mondjuk szilvay doktor teszi. közben a krisztusgyilkosok találmányával, a kávéházzal :))) jezsuitáskodna.
több szerénységet keresztény uraim! :)

tevevanegypupu 2009.09.19. 13:29:35

@Elpet:
Marokkoban es az arab orszagokban jol kupanvagnak az embert, ha hulyenek neznek oket, amiert djellabat, fatylat es papucsot hordanak meg mindig nagyon sokan, Ramadan honapban szinte az egesz orszag, vallasi es nemzeti unnepeken ugyszinten. Probalna csak valaki kicsit is megkerdojelezni nemzti ontudatukat es multjukat! Lathatjuk hova vezet..Nalunk nem is olyan regen szinten jol meg lehetett kulonboztetni a falusi, tanyai es varosi embert. Foleg vasarnap a templomba igyekezven.(:

@betyár:
Szent Margit szegeny ettol valoszinuleg tenyleg elajult volna.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.09.19. 13:34:13

@tevevanegypupu:

Azért ne haragudjon meg, ha azt mondom, hogy Marokkó és az arab országok nem mérce a számomra, és nem szeretném, ha Magyarországot az ottani minták alapján építenénk.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.09.19. 13:39:29

@Grift:

Lángpallosú Szilvay doktor azt az egyszerű tényt próbálja közölni, hogy a táltoshit és a kereszténység két különböző dolog, és a két dolognak nincs szintézise, amennyiben az apostoli Egyház és Róma püspökének tanítása szerinti hitet tekintjük kereszténységnek.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.09.19. 13:45:52

@Elpet: kérem kérem, ez mind rendben is van. a keresztények kirekesztőek, jól teszik. ne tűrjék a közösködést, meg a katkó is vagyok meg boszorkánysámán a hatodikról ügyeket. de szilvay doktor időnként mintha magas lóról kezelne nem csak sámánügyi, hanem minden más vallás ügyet is. ez nekem kicsit sok. a gyermeki szemtelenségnek is van határa. :))

tewton 2009.09.19. 13:59:43

@Grift: "táltosozása a lakótelepi hétköznapesztergélyossámánokra alapozva"

moj dorogoj Grift, ebben igaza van, de itt egyes hangok (*magára mutat*) éppen ezt a különbséget tematizálták.

"a krisztusgyilkosok találmánya, a kávéház" -- kifejtené? remélem, a teaházra nem talált kompromittáló adatokat :)

@betyár:
a táltos lehet, hogy abban a szubkulturában az über-jófej metaforája, a lehető legfölsőbb létállapot :). végül is lehet, hogy minden hívő keresztény táltos, amikor részesül az eukarisztikus - úrvacsorai színekben. megtáltosul .)

tevevanegypupu 2009.09.19. 14:04:31

@Elpet:
pedig ha hiszi ha nem, sokat tanulhatnank mi magyarok peldaul a marokkoiaktol: baratsagosak, kedvesek, csevegnek egymassal, estenkent nem a televizio elott ulnek hanem kavehazakban sakkoznak, egyutt neznek meccseket. Es nem neznek gyanakodva az emberre ha megszolitjak oket.((:
Vannak nalunk emberek akiknek szuksege van erre a "nemzetieskedesre", hiszen evtizedekig tiltott dolog volt. Majd elmulik szepen lassan, de muszaj kielni ezt is, es minel jobban tiltjak, annal erosebben..
Ha valakit lefasisztaznak peldaul azert, mert ketsegbe vonja peldaul a finnugor rokonsagot, ott azert valami baj lehet a kozosseg szellemevel is..

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.09.19. 14:07:11

@tewton:
nem, semmi kompromittáló! :) a teaház szimpatikus dolog, már csak azért is, mert mint életformát nem azt, hanem a kávéházat terjesztették el pesten krisztusgyilkos barátaink. :)
betyárnak adott válasza, még ha viccnek szánta is félig-meddig, szinte helytálló! :)))

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.09.19. 14:10:08

@tevevanegypupu:
a muszlim, spiritualitáson alapuló kultúra. európa ehhez képest szellemi mocsárban fetreng párszáz év óta. az arabok tiszteletet érdemelnek.

tewton 2009.09.19. 14:16:03

@tevevanegypupu:
aber liebe Teve, tudja, hogy a finnugor rokonság kétségbevonásának mi mostanában a szokásos kontextusa? már az ötödikes nyelvtankönyv is csak nyelvi rokonságról beszélt 25 éve.

A finnugorgyalázás, alapvető nyelvészeti ismeretek nélkül, egy eléggé széljobbos rétegműfaj ma.

@Grift: télleg csak félig-meddig!

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.09.19. 14:18:40

@Grift:

Nézd, még az ellenfelet, sőt az ellenséget is illik tisztelni. Több annál: nagyon ajánlott.
Nem akarom Szilvayt védeni, megvédi ő magát. Ám úgy gondolom, a frivol hang elsősorban a felszínes, divatként megjelenő formáknak szól. Ezt is lehet ugyan bírálni, ám korunkban ez az alaphang. Ha jól szűrtem le az eddig olvasottakat, te magad sem veted meg a gúny és irónia eszközeit, vannak, akik meg is sértődtek miatta.
Régebbi korok hitvitái sem a dekadens, túlzó udvariasság jegyében folytak. Utalnék itt Luther és VIII. Henrik vitáira mondjuk. Luther például nagy bűzhödt görénynek nevezte az angol királyt, amikor az még a Pápától kapott "defensor fidei" címmel büszkélkedve bírálta a híres reformátor tanait, de számos ízes vagdalkozást lehet találni a kor vallási küzdelmeinek krónikáiban.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.09.19. 14:24:37

@Elpet:

"Nézd, még az ellenfelet, sőt az ellenséget is illik tisztelni"

nem. csak ha méltó rá. amúgy üres közhely. szellemi kalandok helyet karó. persze ezt most az általánosság szintjén.

amúgy meg hogy jön ide? ki itt az ellenfél, pláne ellenség? szilvay? ugyan! egy rendes srác, csak néha túllelkesül.

tevevanegypupu 2009.09.19. 14:29:10

@tewton:
Nem vitatom amit mond, ez is egy tudomanyos nezopont. De nagy tiszteloje vagyok Vambery Arminnak es Laszlo Gyulanak, ugyhogy inkabb az o tudomanyosan megalapozott allasfoglalasuk tunik elfogadhatonak.
Eppen mivel kegyed mondta itt fentebb valahol, hogy irasos emlekek nemigen maradtak, nem erdemes vitatni verre menoen akar egyik, akar masik allaspontot sem.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.09.19. 14:35:47

@Grift:

Az ellenség címet is ki kell érdemelni. Aki nem méltó rá, az még csak nem is ellenség.
Amúgy másra gondoltam, de annyira nem fontos gondolat, amit írtam, hogy szálára szedjük.

tewton 2009.09.19. 14:39:53

@tevevanegypupu:
igen, igy van. én onnét vagyok szkeptikus, hogy láttam egy térképet a magunkfajta pusztai népek (pl. avarok) vándorlásairól. ha csak az urál alá is megyünk, az már annyira messze van, hogy teljesen mindegy, hogy melyik leegyszerűsített elméletet hallom visszamondani akárhonnan. A lovasnomádos dicsőmúltas verzió tkp. ugyanolyan szinten áll, mint a lenézett halevős, csak jobban passzol a 19. századi milleniumi romantikához. Közben meg igen kevesen vannak, akik veszik a fáradságot és pl. elmennek Baskíriába vagy az ugor maradékokhoz, hogy kutassanak. A disszidens délamerikaikon én csak mosolyogni tudok, mint a pártusosokon meg a többi édesvizes cserélt gyereken.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.09.19. 14:41:10

Persze, csak nyelvi rokonságról szól az akadémiai tudomány.

Aki látott már magyar, közép-ázsiai, meg finn embert, az tudja, hogy a származási rokonság valószínűleg hülyeség.

De miért sértő? Ezt soha nem értettem. A finnek nagyon rendes népség, semmiképpen nem megalázó, ha valakit hírbe hoznak velük.

tewton 2009.09.19. 14:50:38

@Elpet: ne is említsük a nyelvcsere nevű jelenséget. a kurucon a múltkor volt egy íráska arról, hogy miért is illik rendesembernek gyűlölni a finnugrizmust.

amúgy meg a birodalmi szovjetúnióval és az orosz nyelv hegemóniájával szemben szerintem kimondottan ellenzéki gesztus ezeket az apró nyelveket támogatni. de eddig nem jutnak el ezek a csodaemberek.

mintha a finnugristák az ő istállóikból vezetnék ki a lovakat, a dicső múltból. a panelgarázsból :)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.09.19. 14:57:18

@tewton:

Meg mondjuk az, ahogy a finnek a Szovjetunióval szembeszálltak, az sem volt kis hőstett. Bár a szélsőjobbon ezzel nyilván csínján kell bánni, mert a mai orosz politika sok mindenben vállalja a folytonosságot a a Nagy Szovjet Birodalommal.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.09.19. 14:59:19

@Elpet:

mindig is éreztem, hogy a finn-orosz háború igazolja a finnugor nyelvrokit! LOL

kamasuka 2009.09.19. 15:00:42

A 200 roma kerül a közigazgatásba témájú index cikkre reagálnék, ami itt egyelőre nem téma, bár azért megérne egy pár szót a pozitív diszkrimináció is. Szóval:

"a pályakezdők első éves fizetésére 1 milliárd forintos keretösszeget különítettek el" (by Bajnai)
Na már most:
200 pályázó, már nincs 13. havi, így tehát 200*12=2400 hónapnyi fizut kell vizsgálni.

Az államigazgatásban egy köztisztviselői kereset átlagban 100-170000 forint (netto) között van/volt ha ugye az embernek legalább egy (1) nyelvvizsgája van. Őket valószínűleg kezdésként a legalsóbb kategóriába sorolnák (100k nettóról indulnának, plusz nyelvvizsgapótlék, ha a lovárit, vagy más cigánynyelvet, mint nyelvizsgát elismernék nekik "beszélt idegen nyelvnek", de vegyük azt, hogy teszem azt angolul vagy németül, vagy franciául, stb. is beszélnek és erről papír is van). Magyarul van nyelvvizsgájuk is.

Meglepődnék, hogy ha ezek - akik eddig ezek szerint nem tudtak elhelyezkedni - a startnál 130 nettónál többet kapnának, persze már nyelvvizsgapótlékkal együtt. Akkor szorozzunk csak egy kicsit!

2400*130000=312000000 forint, netto. Vegyük, hogy teszem azt bruttó pénzben számolták az 1 milliárd elkülönítést. Legyünk nagyvonalúak *2, szóval az cerka 624000000. Kerekítsük fel 700000000-ra, hátha ők nagyvonalúbbak. Megvan? Oké!

Kérdezem én, hogy hová tűnik majd el 300 milla EUs pénz ezek után? Kinek a zsebecskéibe vándorol majd? Esetleg jutalomként szétosztják nekik a válság kellős közepén?

Mocskos MSZP!
Többszázezren nem tudnak elhelyezkedni, ezrével rúgnak ki tehetséges fiatalokat, de 200 roma biztos állására arra van fedezet.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.09.19. 15:01:28

@tevevanegypupu:

Nézze, az araboknak az olajból meg a tengerparti szállodák idegenforgalmából elég jó bevételeik vannak, ebből nyilván nagyon jófej meg szimpatikus életformákat lehet kialakítani. Ám Magyarországnak se olaja, se tengerpartja, úgyhogy másfelé kell keresgéljünk minták tekintetében.

tewton 2009.09.19. 15:07:41

@Elpet: kezdetnek elég lenne a cigányokat sakkozni tanítani. ők a propaganda szerint amúgy is olyan tarka, vidám, tehetséges és barátságos népek (minden adásban ezt hallom-látom róluk, és én inkább ennek hiszek, mint a szememnek).

pár kávézó kell csak, és máros kipipálhatjuk a Teve által említett életformát.

tewton 2009.09.19. 15:10:20

@Grift:
Magának itten a heroizmusért illene hevülnie, hé! amúgy meg orosz tanszékből volt elég, oktatásból is, finnugort meg alig lehetett tanulni.

amúgy meg kurucék örülhetnek, Hiller reformjai ezt is kinyírták.

tewton 2009.09.19. 15:17:40

@kamasuka:
erre csak cinikus és elfogult gondolatokkal lehetne válaszolni, nemeurópai módon.

Én követelném a svábkvótát, az alföldön meg a tótkvótát. Köztük könnyebb írni-olvasni tudó embert találni.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.09.19. 15:24:27

@tewton:

Rosszakat hallottam én itt a kávézókról.

Zetek 2009.09.19. 15:29:01

Kérem, az eredményről értesítsenek. Ha sikerült megnevelniük az afrikaiakat, akkor adják át titkot. Viszont másfél évszázada ott is próbálkoznak, az eredmény ismert.

tewton 2009.09.19. 16:03:40

@Zetek: az arabokra ráhagyták a dolgot, azok magukban is boldogulnak. itt valami csodaszer kell nekünk.

tewton 2009.09.19. 17:32:47

@picur3ka:
"Rajkai István plébános: Részben közadakozásból, egyházi támogatásból valamint egyéni- és céges felajánlásokból épülhetett fel a templom."

az állami részt nem látom.

Suchmann azért odatolta a pofáját.

tewton 2009.09.19. 17:41:24

@Bell & Sebastian: höhöhö ezmiez? jó!

picur3ka 2009.09.19. 17:43:00

@tewton:

Az allami resz...

Ciganytemplom, jo szo ez, jobb, mint a ciganybunozes szerintem.

Reformatus templom, katolikus templom, zsinagoga, mecset, ciganytemplom.

tevevanegypupu 2009.09.19. 17:49:02

@Elpet:
Ez a viselkedesforma inkabb egyfajta fatalizmusbol es a vallasukbol is ered. Naluk termeszetes, hogy vannak gazdag es szegeny emberek. A kulonbseg oriasi itt is a nyomortelepen vagy a villanegyedben elo emberek kozott, de a kapcsolat mas. Testverek. A nagy vagyon es szegenyseg ellenere is sokkal kozelebb allnak egymashoz mint a kereszteny kulturaban elo emberek.

@tewton:
A ciganyok egeszen masok mint az arabok. Az araboknak evezredes, egy idoben a vilagot vezeto kulturajuk volt es ez meg is maradt. Bennuk van meg akkor is, ha azota el is vesztettek ezt a halado szellemu kulturat. Es a gazdagsag az olajkutak ota ujra az ovek. A ciganyok mindig vandorlo nepek, muzsikusok, kezmuvesek voltak, nincs mogottuk birodalom es olyan kultura mint meg most is a muzulmanoke. A muzulmanoknak megmaradt buszkeseguk, a ciganyoknal ez nem jellemzo, nekik ontudatuk van.

tewton 2009.09.19. 18:03:54

@tevevanegypupu: haha, ez korrekt. büszkeség vagy öntudat. és ezt az öntudatot az állam pénzén csinálják nekik, húsz éve.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.09.19. 18:04:16

@tewton:
heroizmus? milyen heroizmus? még heroizmus? tudja mit meg nem tettem én fiatalúr koromban a finnugrisztikáért? háltam finn lánnyal helsinkiben, háltam finnugrisztika tanszék vezető jányával, mit kellett volna még tennem? mondja meg!
:))

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.09.19. 18:07:55

@Grift: ráadásul aki magyarként már vodkázott együtt finn srácokkal egy szaunában, na az tudja még igazán hogy mi az a heroizmus.

tewton 2009.09.19. 18:08:16

@Grift: na látja! csak irigyelni tudom a lehetőségeiért! :)

tewton 2009.09.19. 18:15:39

no, itt a téma.
nol.hu/belfold/diplomas_romakat_a_kozigazgatasba__a__magyar_obamaert_

Bajnai szerint el kell jutni a magyar klu-klux-klántól a magyar obamáig.

nagyon kurucosan úgy is lehetne érteni, hogy lesz itt mindjárt rendrakás, mert előbb meg kell csinálni a magyar kkklánt, aztán lesz csak obama.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.09.19. 18:21:45

@Gasper:

azt nevezem!! én azért gyáva lettem volna a finn fiúkhoz! :)))

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.09.19. 18:22:26

@tewton:
ez hülye? hát a cigányviktor nem obama? :))

tewton 2009.09.19. 18:26:21

@Grift: hoppá hoppá!
értem!
megfordul a trend!
előbb volt Orbán Obama, most jön a klóklóklán!

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.09.19. 18:28:11

@Gasper:

perkkele! ezt nem értem, pedig finnül van, azt meg kéne érteni, na mindegy...ez valami meleg jelszó? :)))

tewton 2009.09.19. 18:28:23

érezték már úgy, hogy csak
rasszista-kirekesztő kommenteket tudnak írni? most egy ilyen krízisbe kerültem.
van terápiás ötletük?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.09.19. 18:29:03

@Tehetetlen Dodó:
mondok én cifrábbat, nem teszed zsebre: kipa!
hrrrrr!
:)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.09.19. 18:30:13

@tewton:
mire kéne terápia? maga egységbe került a világtörvénnyel! :)

Tehetetlen Dodó 2009.09.19. 18:30:27

@Gasper: Ajjaj, valamikor én is ápoltam a finn-magyar barátságot. Nem is tudom, van-e más náció, akikkel ennyire le lehet ittasodni (természetesen a kulturált szórakozás jegyében).

Tehetetlen Dodó 2009.09.19. 18:31:41

@Grift: Ki ne mondd a szót!! Már megint kimondtad!!

Tehetetlen Dodó 2009.09.19. 18:32:42

@Grift: Egyébként mindig zsebre teszem, ha templomba lépek be. Kivéve egyet.

Tehetetlen Dodó 2009.09.19. 18:41:09

@Grift: A "perkkele" nem ördögöt vagy sátánt jelent?
Finn szókincsem egyébként már erősen megkopott, de sose fogom elfelejteni a "karpalolikööri", "lakkalikööri" és a "kymmenen kondomej" kifejezéseket.

tewton 2009.09.19. 18:42:55

@Tehetetlen Dodó:
és észrevették, hogy ha máshogy rakjuk össze a 4 betűt, egy rasszista szót kapunk?
"paki".

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.09.19. 18:43:37

@Grift: tessék csak megguglizni.

@Tehetetlen Dodó: jajaj, a finnekkel nem vicc az ivás. Ilyenkor hajlamosak az első svédnek nekimenni az utcán.

Tehetetlen Dodó 2009.09.19. 18:45:03

@tewton: Harciasan meg "pika".

A homók által örökbe fogadott kölyöknek meg: "apik".

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.09.19. 18:45:14

@Tehetetlen Dodó: különben azt jelenti és ritka ocsmány káromkodásnak számít.

Tehetetlen Dodó 2009.09.19. 18:52:04

@Gasper: Vagy morvának.
Én egyszer Brünnben ittasodtam le iszonyúan néhány finn meg egy magyar haverommal. Délutáni karpalo/finlndia bemelegítés után (helyes keverési arány 1:1) egy borozóban folytattuk, ahová az előrelátó finnek néhány morva örömlányt is hoztak. No, ezek kilenc felé mérgesen leléptek, mert látván, hogy néhány tökrészeg finn és magyar pasi egymást ölelgeti és csókolgatja a finn-magyar barátság jegyében, felismerték, hogy jobb más, alkalmasabb kuncsaft után nézni.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.09.19. 18:55:48

@Tehetetlen Dodó: na tessék! Ezek után már csak nem fog a Grift céltalanul buzizni. :)))

Egyébként a lengyelekkel sem rossz az ivászat. Olyankor a jó tótok közös csesztetésében szokott nagy egyetértés lenni.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.09.19. 18:58:23

@Gasper:
én? de hát maga mesélt sikamlós szaunatörténeteket! már el is képzeltem a kezében a tubust, rajta felirat: glidmedel ej spermiedödande. /fínom svéd áru/
de bocsánat, ha elszaladt a képzeletem mustángja.
:)

tewton 2009.09.19. 19:06:50

@Grift: bah, Grift, a múltkor meg Maga mesélt valami gombás-medencés partiról... :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.09.19. 19:09:05

@tewton:
héhé! a szent gomba nem a testiség terepe! :))
képzelje az árjákat a szóma szent révületében ahogy egymással.... de várjunk csak ez melyik poszt is?
na ne! szilvay megöl minket és joggal.
pszt...

picur3ka 2009.09.19. 19:30:30

Ekkora orgiat rendezni egy ilyen topicban, na de Uraim!

Az irek is tudnak inni rendesen, meg a skotok is meg az oroszok is. A gruzokkal is fel lehet kotni a gatyat.

Tehetetlen Dodó 2009.09.19. 20:19:43

@Gasper: Ne is mondd. Eszembe jutnak távoli ifjúkorom viselt dolgai.

Tehetetlen Dodó 2009.09.19. 20:29:08

@Gasper: Áh, ez régen, a 80-as évek elején történt. Akkoriban még nem voltunk elég felvilágosultak, nem tudtuk, hogy buzinak lenni menő dolog, ezért buta fejjel folyton csak a nőket hajkurásztuk üres óráinkban.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.09.19. 20:46:34

Uraim, maguk az emlékeikből élnek!

Ezt gyorsan abba kell hagyni, mindannyiunk számára tartogat még új fordulatokat az élet!

Ne rémissze önöket a múló idő, hiszen vár bennünket még megannyi kaland!

Ahogy a népdal is mondja:

Trust I seek and I find in you
Every day for us something new
Open mind for a different view
And nothing else matters

Never cared for what they do
Never cared for what they know
But I know

Tehetetlen Dodó 2009.09.19. 20:49:51

@Elpet: Nekem az elmúlt 7 év volt nagyon kalandos...

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.09.19. 20:55:12

@Tehetetlen Dodó:
Jajhaj, ne is mondd, 2002 második fele, az nagyon elkeserítő volt. Ha kicsit reálisabban nézzük annak idején, lehetett volna persze sejteni, hogy ez lesz, de túlzottan bizakodók voltunk. Talán most eljött az idő.

Tehetetlen Dodó 2009.09.19. 21:22:19

@Elpet: Megmondom őszintén, a 2002-es választások után sok rosszra számítottam, de az elvtársak könnyedén túlszárnyalták szegényes képzelőerőmet.
Sejtettem, hogy valami latin-amerikai maffiotikus elitállami berendezkedésre törekszenek, de hogy hét év alatt egyenesen szomáli állapotokra jutunk, az meg sem fordult a fejemben.

szpal 2009.09.20. 00:28:10

Ma a Kossuth Rádión volt egy műsor, h. az arlói apácák kikérdezik a cigány gyerekek leckéjét, és h. ez milyen jó.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.09.20. 07:15:51

@szpal:
jó lenne már leszállni szegény cigánygyerekekről, az apáca a leckéjéről faggatja, a rendőr a lopott bicikliről, csoda hogy kikészül szegény gyermek? :)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.09.20. 11:20:38

@Grift: Aktuális: a vasárnapi szentmisén a Püspöki Konferencia körlevelét olvasták fel, amelyben többek közt arról van szó, hogy az "ősmagyar szinkretizmus" nem egyeztethető a katolikus hittel. Továbbá szó esik az erkölcsi relativizmus és a nemzeti kultúrákat semmibe vevő globalizmus elutasításáról is.

Téglagyári Megálló 2009.09.20. 11:44:41

@tevevanegypupu:

Már nem a magyar falu az egyház legfőbb támasza.

tevevanegypupu 2009.09.20. 14:38:01

@Téglagyári Megálló:
Hat akkor ki es mi? Mert nagyon ugy tunik, hogy elfogyo felben vannak a hivek, legalabbis a fiatalok. Igaz, hogy otthon nem jarok diakmisere, kora reggel pedig inkabb csak idosebbek vannak. Legalabbis a katolikus templomokban. Nem tudom mennyiben felelos ezert az egyhaz, mennyiben az allam es mennyiben a szulok..

Téglagyári Megálló 2009.09.20. 15:52:43

@tevevanegypupu:

A fiatal képzett rétegben aki vallásos, az általában elég elkötelezett.

tevevanegypupu 2009.09.20. 16:20:30

@Téglagyári Megálló:
Nem a vallasossaggal lehet a baj, sokan hisznek es megsem jarnak templomba. Lehet, hogy jobban at kellene gondolnia a katolikus egyhaznak, kiket vesz fel papjai koze.

valójábannemberci 2009.09.20. 19:30:21

Most volt a csigakettőn a Naplóban egy riport Uszkáról. Sajnos csak a végét csíptem el. :(
Mindenesetre jó, ha őket bemutatják, hátha valaki az ő példájukból és bizonyságukból nyer elhívást.

tewton 2009.09.20. 22:08:28

tök bunkók ezek a katolikusok Afrikában.
most meg be akarják tiltani, hogy a varázslók, az elváltak meg a poligámok ne vehessenek eukharisztiát.

hát a varázsló nem ugyanolyan ember, mint a többi?

Téglagyári Megálló 2009.09.20. 22:23:38

@tevevanegypupu:

Nem hinném, hogy ez lenne az igazi ok. Egyébként meg most írt a püspöki kar egy körlevelet, amiben a "magam módján vagyok vallásos" típusú hozzállást is kritizálták. Persze ezt az érintettek nyilván nem hallották. Különben a katekizmust se nagyon lapozgatják, abból kiderülne, hogy misére járni nem opció.

tevevanegypupu 2009.09.20. 22:35:21

@Téglagyári Megálló:
Feltetelezem, hogy eppen ez a szigorusag nem tetszhet sok hivonek es azoknak sem akik gyanakvoan figyelik az egyhazak munkajat. Ez a "magam modjan vagyok vallasos" tulajdonkeppen abban nyilvanulhat meg, hogy sokan ugy gondoljak Istenhez kozvetlenul is szolhatnak, nem muszaj kozvetito..
Most nem a magam neveben beszelek, de azt hiszem azert en is, hogy mikor tul szigoru az egyhaz a hivekkel, akkor egy dologrol mindig elfelejtkeznek, hogy a mi vallasunk tulajdonkeppen ket dologra epul: szeretet es megbocsajtas.
Tul sokat beszelnek buntetesrol.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.09.21. 09:07:14

@Elpet:

most olvastam a körlevelet. pontos, fontos, ideje volt.

Téglagyári Megálló 2009.09.21. 09:23:30

@tevevanegypupu:

Szerintem egyáltalán nem beszélnek sokat büntetésről. Csak kimondják, hogy mi a bűn. Hogy ez valakiknek nem tetszik, mert megszoktak bizonyos dolgokat?

Amúgy meg, aki megalázza magát, azt felmagasztalják, aki pedig felmagasztalja magát, az megaláztatik (nem voltam pontos az idézetben). Igen, templomba menni, horribile dictu gyónni az önmagam megalázása, nem én vagyok a legokosabb, a legszebb, a legbcsületesebb. E nélkül nem beszélhetünk valódi hitről, azt gondolom. A "modern" embernek persze ez derogál. Ismerek olyan embereket, fájdalom, közel állnak hozzám, akik ezeket nem teszik, és _nagyon_ érezni az életükön ennek a hiányát. Nem ítélem el őket, mert én se voltam mindig a legjobb bárány, de talán pont ezért látom jól a különbséget.

tevevanegypupu 2009.09.21. 10:54:20

@Téglagyári Megálló:
Megalazkodni Isten elott termeszetes. Isten szolgaja elott mar nem olyan egyszeru, foleg ha latod, hogy neha talan meg esendobb ember mint hiveinek nagy resze. Sokaknak nehez elfogadni azt, hogy Isten bocsanatat ugyanolyan bunos ember kozvetiti, olyan embernek gyonjon, mint amilyen o maga is.
Nem tudom, hogy ettol a gondolattol vagy tartozkodastol rosszabb lesz-e az ember a mindennapi eletben. Mar ugy ertve Isten elott, mert az egyhaz valoszinuleg nem helyesli.(:

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.09.21. 11:01:36

@tevevanegypupu:

mennyivel csodálatosabb "megalázkodni" a még esendőbb előtt csak azért, mert elfogadod, hogy hiteles dolgot közvetít. könnyű a törvényt úgy elfogadni, ha a mennyből alászálló űrlény hirdeti ki, mint egy kissé ittas és nem túl okos plebánostól. melyikhez kell tisztább hit? :)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.09.21. 12:18:14

@Grift: "mennyivel csodálatosabb "megalázkodni" a még esendőbb előtt csak azért, mert elfogadod, hogy hiteles dolgot közvetít"

Persze csak ha hitelesen közvetíti.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.09.21. 12:21:00

@Gasper:
nehezen eldönthető. amíg nincs leszerelve az egyház által, addig hiteles üzenetet közvetít. bolond az aki nem hisz a részegnek, hogy tűz van, csak azért mert részeg :)
az üzenet közvetítőjének minősége nem befolyásolja az üzenetet. ehhez kell túllépni a velünk lévő büszkeségen.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.09.21. 12:30:30

@Grift: igen, időnként magam is kénytelen vagyok gyakorlni a büszkeségemen való átlépés technikáját, de ez még nem ad feloldozást sem az egyház, sem a leszerelendő közvetítő adott esetben hibás gyakorlatára.

Téglagyári Megálló 2009.09.21. 12:43:11

@tevevanegypupu:

Ez a "Gott ja, Kirche nein" ideológiája. És igen, az az igazi alázat, hogy ha bűnös emberek előtt alázod meg magad.

Tehetetlen Dodó 2009.09.21. 13:32:36

@Grift: @Gasper: "az üzenet közvetítőjének minősége nem befolyásolja az üzenetet"
Így van. Jézus is egyszerű halászokra bízta az üzenet terjesztését.
Az üzenet a lényeg, nem az, hogy magas képzettségű püspök, vagy egyszerű vidéki "krumplipap" terjeszti az igét.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.09.21. 14:09:19

@Tehetetlen Dodó: nem is a püspöki kazula tekintélye, vagy éppen az egyszerű vidéki "krumplipap" intellektuális képessége az igazi kérdés, hanem sokkal inkább magának az interpretáló személynek a hitelessége a lényeg.
A pap ugyanis nem egy lelketlen, randa tányérostévé, ami csak továbbítja az adást, hanem tevékeny szerepe van abban, hogy a hívekhez megfelelő módon jusson el az üzenet. Persze nem árt néha elvégeznünk a finomhangolást sem. LOL

tevevanegypupu 2009.09.21. 15:19:58

@Téglagyári Megálló:
Tevedsz, Kirche auch. A gyonas sem zavar. A megalazkodassal sincs semmi baj, bar voltakeppen ennek a szonak es a mogotte levo cselekvesnek van egy elegge elitelheto jelentese is. Es hanyan vannak olyanok, akik tenyleg a "terdre, imara" barmikor keszek, de egy szimpla bocsanatkeresre nem. Az egyhaz tevedhetetlensege is az evszazadok soran azert elegge megtepazodott, es ha valakinek elsosorban alazatosnak kell(ene) lennie, az az egyhaz. De ugyanolyan nem szivesen teszik, ugyanugy vonakodnak a "megalazkodastol" mint mi, egyszeru hivok is sokszor.

Google 2009.09.21. 17:30:28

@tevevanegypupu:

Hát igen, sok munkájuk van benne, tépázták, csorbították elegen az Egyház tekintélyét. Kommunisták, poszt-kommunisták, szélsőjobboldaliak, ateisták többek között ebben élték ki magukat. De azért Ő maradt.
Jól mondják, szamárbőgés nem hallatszik a mennybe.
Nagyon szépen mondta Grift, összedőlhet körülöttünk a világ, lehet mindenki rossz, és ez még mindig nem mentség semmire.

tevevanegypupu 2009.09.21. 22:19:52

@Google:
Azert az egyhaz is tett azert, hogy neha ketelkedjunk. A mi templomunkban ket papnak volt szeretoje. Nem valoszinu, hogy ez lenne a jellemzo, csak eppen kinos, ha az ilyesmi kiderul. Nehez vedekezni, ha ilyenekkel jonnek az embernek, mert mit mondhatnek?

Téglagyári Megálló 2009.09.21. 23:58:12

@tevevanegypupu:

Ej, ej, te is a klérussal azonosítod az egyházat!

tevevanegypupu 2009.09.22. 00:19:58

@Téglagyári Megálló:
Most mit tehetnek, az ember megiscsak a papokkal van kozvetlen kapcsolatban..De nagyon igazsagtalan lennek, ha csak erre a ket papra gondolva alakitanam ki a velemenyem, hiszen szinte mindent pap akivel talalkoztam szeretetre es tiszteletre melto volt otthon is es itt is. Regen, a rendszervaltas elotti evekben hosies modon kuzdottek a megmaradasert, sokat ismertunk szemelyesen, bejaratosak voltak nagyszuleimhez. Kisvarosban a hivek regen kulonben is talan kozvetlenebb kapcsolatba, barati viszonyba is kerultek veluk. Most nem tudom hogy van ez.
Az egyhaz felettunk all, a klerus viszont ott van a kozelunkben, ne csodalkozz azon, ha arrol mondunk velemenyt amit szemelyesen is ismerhetunk.

Téglagyári Megálló 2009.09.22. 08:15:54

@tevevanegypupu:

Arra céloztam, hogy te meg én is az egyház vagyunk.

"Kisvarosban a hivek regen kulonben is talan kozvetlenebb kapcsolatba, barati viszonyba is kerultek veluk. Most nem tudom hogy van ez."

Sajnos nem túl jól, mise után húz el a nép, "idegenekkel" meg nem áll szóba senki. És nem lehet azt mondani, hogy az a néhány erkölcstelen pap tehet erről. Talán azt gondolják, hogy ez a "tisztelet"?

Téglagyári Megálló 2009.09.22. 08:53:03

@Téglagyári Megálló:

Bocsánat, azt hiszem félreértettelek. A papok nem annyira barátkozósak, ez tény. De talán jobb is, ha nem nagyon barátkoznak a fehérszemélyekkel :-) fiúkkal meg pláne :-)

tevevanegypupu 2009.09.22. 09:53:53

@Téglagyári Megálló:
Akarmit is mondanak, jobb lenne ha a pap "baratkozna", persze a szo nemes(: ertelmeben a hivekkel es nem lenne olyan tavolsagtarto mint a kelet-europai orszagokban ugy eltalaban szokas. Kiveve talan Lengyelorszagot, ahol mas a kapcsolat templom es hivek kozott. Ott meg mindig eros a kapocs, sokkal tobb a hivo ember. Az egyhaz jelen van a hetkoznapi eletben, jelen volt a politikaban, a kommunistak elleni mozgalmakban, egyutt kuzdott
a hiveivel. Nalunk ilyen nem volt.
Hianyoztak a rendszervaltasbol, viszont szinte azonnal hatalmi szoval leptek fel mikor a helyzet tisztazodott. Elvetettek a ritmust es sokszor most is igy vannak vele.

Téglagyári Megálló 2009.09.22. 10:02:25

@tevevanegypupu:

"Hianyoztak a rendszervaltasbol, viszont szinte azonnal hatalmi szoval leptek fel mikor a helyzet tisztazodott. Elvetettek a ritmust es sokszor most is igy vannak vele."

Igazából ez Antall nagy tévedése volt, hogy egy tömegbázisa lett volna egy kereszténydemokrata pártnak Magyarországon kilencvenben. Az összetett szó egyik tagja sem volt ismerős sokaknak.

tevevanegypupu 2009.09.22. 10:15:06

@Téglagyári Megálló:
A nagy tevedes valoszinuleg abban lehetett, hogy nem tisztaztak rogton, mi lesz az egyhaz szerepe..es mi volt a szocializmusban 1956 utan egeszen 1989-ig. Es meg most is ott tevesztik el, hogy nem karitativ szerepet akarnak betolteni, hanem hatalmi szoval es neha bujtatott fenyegetessel szeretnek iranyitani az embereket. Nem adni hanem kapni szeretnenek.
Ha megforditanak a sorrendet, sokkal inkabb elfogadnak oket mint igy, mikor raadasul az egyhazellenes propagandanak olyan nagy teret ad a koalicio, es erre olyan fogekony is
a tarsadalom jo nagy resze.

Tehetetlen Dodó 2009.09.22. 11:10:45

@Téglagyári Megálló: @tevevanegypupu:
A magyar nép sose volt olyan vallásos, mint a latinok vagy például a lengyelek és ezen a 40 év kommunizmus még sokat rontott is. Sajnos Antall ezt nagyon nem ismerte fel. Emlékszem, 90 nyarán, amikor arra vártunk, hogy az új parlamentben meginduljon a törvénykezés a fontos dolgokban, például a komcsi banda kisöprése a ploitikai és főleg a gazdasági hatalom környékéről, ez nem történt meg, viszont elhűlve tapasztaltam, hogy mindenféle vallásügyi meg egyéb másod-, harmadrangú társadalmi kérdések körül szaporították a szót, meg a kormányőrség új ruházati szabványokról.
Meg is lett az eredménye.

Téglagyári Megálló 2009.09.22. 12:36:56

@Tehetetlen Dodó:

Valahogy azt hitték, hogy azért nem jártak az emberek templomba, mert elnyomás volt, és ha megszűnik az elnyomás, akkor majd fognak járni.

Az előbbiben még talán volt valami, de ebből nem következik az utóbbi. Nem véletlenül idéztem "A szocializmus gyermekei" c. posztomban Dr. Frank'N'Furter-t:

"I remove the cause, but NOT the symptom!"

tevevanegypupu 2009.09.22. 15:06:29

@Tehetetlen Dodó:
eppen azert mert hiaba varnak az egyhazak arra, hogy a hivok sokasokdajank, van egy nagyszeru terep, ahol gyujthetik a baranykakat: a ciganysag. El kellene adniuk nehany a sekrestyekben orzott draga kelyhet, ezt-azt es kis maganovodakat inditani ciganytelepek mellett. Csak ciganygyerekeknek. Vannak nagyon gazdag ciganyok, biztos, hogy segitenenek. Ebbol mehetnenek tovabb kis altalanos iskolak amik szakmunkaskepzovel egyutt mukodnenek. Nagy szakmunkashiany van, ehhez valoszinuleg kapnanak segitseget az allamtol is. Ennek kapcsan aztan valoszinuleg a nepszeruseguk is none, bar nem ez lenne a cel, hanem amit Jezus celul tuzott ki..adni, segiteni es nevelni. Ezt nem magamtol talaltam ki, Algeriaban a feher atyak hasonlo szellemben mukodtek. Nem teritettek, segitettek. Es hivek jottek, meg akkor is, ha muzulman orszagban a felszabadulas utan mar veszelyes dolog volt keresztenynek lenni. Olyan lehetoseg all(hatna) a magyar egyhazak elott is, amit tortenlmi felelotlenseg kihagyni..

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.23. 19:03:29

@tevevanegypupu: Jézus azt mondta: "Tegyetek tanítványommá minden népet." Az egyház nem csupán szociális szervezet, hogy eladja a liturgikus kellékeket. Jézus megérdemel annyi fényűzést, hogy aranyozott kehellyel misézzenek a papok. Ezzel az erővel minden ünnepet is eltörölhetnénk, hogy mindent a szegényeknek adjunk, amit akkor dőzsölünk. Erre mondta Jézus, hogy "szegények mindig lesznek veletek", azaz ünnepelni ettől még lehet önfeledten. A mise ünneplés, a sekrestyéből eladni a cuccokat felelőtlenség volna. Ráadásul nem is érnek olyan sokat, mint te azt gondolod.

Tehetetlen Dodó 2009.09.23. 19:08:33

@SzilvayG (dszg): "a sekrestyéből eladni a cuccokat felelőtlenség volna"
Sőt, mostanában bizonyos szegények már öntevékenyen magukra vállalják az elidegenítés nehéz, felelősségteljes feladatát.

abandi 2009.09.23. 19:45:28

@Tehetetlen Dodó:
Egy kátholikus fővezért mondj, akiknek a jezsuita ármány-hajdinái bármikor bármi hasznosat mondtak volna!
/Na, jó kivéve a török hódoltsági patt helyzetet.../-mert akkor jött a reformáció...is!

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.23. 20:00:14

@Tehetetlen Dodó: Miskolcon például azok vitték el a ferences nővérek cuccait, akiket ők pátyolgattak.

@abandi: Pázmány Péter. UGye ő alapította azt, amit ma ELTE-nek hívunk. Ezmondnjuk nem mondás, hanem tett. De nagyon jók a szövegei is.

tevevanegypupu 2009.09.23. 20:32:30

@SzilvayG (dszg):
Gondolom a templomok is ilyesmi miatt vannak zarva, bezzeg a szocializmusban soha nem voltak zarva, de akkor volt is rend.(:
Nem arra gondoltam, hogy a templomok valtozzanak at javito-nevelo intezetekke. Es a sekrestyebol eladando kehely csak kepletesen ertendo. De az egyhaz nagyon gazdag, olyan gazdag es sokszor tulsagosan uzi fenyt.. Minden aranykehely amit Jezusnak aldoznak, nem feltetlenul szukseges sem az alazathoz sem a hithez. Jezus nem aranyat es mukincseket remelt foldi eleteben sem. De nem is errol van szo: a szocialis neveles mellett az egyhaznak nagy lehetoseg adodhat: a gyerekek lelkevel is foglalkozhatnanak es biztos, hogy kicsi gyerek inkabb fogekony a josagra es szeretetre mint az eroszakra, amit sok esetben ilyen ciganytelepeken lathat es kaphat.
Nem ertem mi akadalyozhatna meg az egyhazakat abban, hogy sajat maguk neveljek jovendo hiveiket es papjaikat, apacaikat.
süti beállítások módosítása