A szaró Lenin szelleme
2009. november 28. írta: Gasper

A szaró Lenin szelleme


           „Ne mosolyogj, Iljics,
             Nem tart ez örökké,
            
Százötven évig
             Sem váltunk törökké!”

         (Lenin-szobor nyakába akasztott tábla felirata a 80-as évekből, valahol Magyarországon)


   A vásárhelyi ún. szaró Lenin négy évtizeddel ezelötti első útja a felállítás helyére (fotó forrása)

   Húszéves a köztársaság, csak szólok.

  Erre a nemes alkalomra még a Hajdú-Bét-es fazon kormánya is alapított egy azonos nevű  díjat. És hogy ennek a díjnak mi köze van Lenin elvtárs folyton-folyvást eltekergő szelleméhez? Ehhez talán bőségesen elegendő megtekinteni egy aranyos családi fotót, vagy olvasgatni a díjazottak névsorát. Na de ki emlékszik már az egy hónappal ezelőtti nyomorult önfényezésre? Inkább vizsgáljuk meg jobban a fenti fotográfiát, amely 1970-ben készült Hódmezővásárhelyen.

  Igen szembetűnő, hogy praktikus okokból ugyan, de Lenin elvtárs a köztörvényeseknek kijáró biztonsági intézkedések közepette csücsül egy vállalati Csepel platóján. A dátum alapján rögtön megállapíthatjuk, hogy csalóka a jelenet, hiszen itt még csak hozzák Szabó Iván szobrászművész alkotását, a népnyelvben évtizedekig csak szaró Leninként emlegetett emblematikus szobrot. Persze késöbb vitték is, de arra még két évtizedet várniuk kellett a jó vásárhelyi polgároknak, a kivonulás pedig már nem volt annyira teátrális, mint az itt látható bevonulás.

  Azonban a fenti fotó más hasznos üzenetet is hagyott az utókor számára, melyben könnyen ismerhetjük fel a konszolidálódott Kádár-kor néhány jellemző fragmentumát. Elég csak rátekinteni a képen látható személyautók tömegére, melyek közül annak a mocskos  Trabantnak az utasa talán éppen a tsz-földekről tart hazafelé az őszi kollektív betakarítást követő elégedett érzéssel. Aztán kedvencem a spanglival a szájában hátratekintő teherautósofőr joviális tekintete, ahogyan nyilvánvaló szemkontaktot kísérel meg felvenni a fotó készítőjével, esetleg érces hangon tudatja, hogy vége a fotózásnak, most már tolatna a picsába.

  És igazi gyöngyszem a kép jobbszélén magasodó I. világháborús emlékmű is, az ántivilág kínos maradványa, amely Pásztor János szobrászművész 1938-ban felállított alkotása. A kivont szablyával rohamra induló huszár alakja a horthyfaszista félfeudális rendszer hivatalos művészetszemléletének anakronisztikus formai jegyeit mutatja, melyet szerencsésen ellenpontoz a hírneves orosz puccsista éppen megérkező, kissé görcsösen székelő alakja.

  Azért jókedvünk közepette ne feledjük, ez az időszak - a 70-es évek első fele - a húgymeleg Kádár-akol aranykorának kezdődő betetőzése. Már szépen csordogálnak a rendszert életben tartó nyugati hitelek és lassan sikerül teljesen szétverni a hagyományos paraszti társadalmat is, hogy végleg helyébe léphessen a haladó tsz-rendszer. Szépen épülnek mindenfelé a lakótelepek is, ahová például az éltető gyökerétől elvágott proletarizált parasztság egy része is költözik.

  Az egyre kínosabbá váló Mindszenty-ügy végére is hamarosan pont kerül, hiszen közeli a megállapodás Kádárék és a Vatikán között, a főpap Magyarországról való távozásáról. Közben a lakosság az évenkénti táncdalfesztiválok felhőtlen hangulatával igyekszik feledtetni a gyorsan megtagadott forradalom emlékét, de az országba áramló szikkadt kubai narancsok is megteszik hatásukat Karácsony tájékán.

  Valami ilyesmi volt az a bizonyos puha diktatúra, de a puha jelző csak önáltatás, szimpla hazugság, hiszen nem létezik olyan műfaj, hogy „puha” diktatúra. A mi diktatúránk pontosan attól volt ilyen undorító, hogy önszabályozó módon működött: az olcsó kis alkuk következtében nagyjából mindenki tudta, hogy meddig mehet el. Ha pedig valaki akár csak egy lépéssel is továbbment azon a bizonyos határon, arra a lépésre válogatott és kifinomult módszerekkel reagált a hatalom. Egy hosszú időre berendezkedő diktatúrát nem lehet nyílt terrorral fenntartani, ezt ismerték fel a forradalom után Kádár, Apró, Dögei.

  Most térjünk vissza Hódmezővásárhelyre, a szaró Lenin oktrojált szálláshelyére. Ez az alföldi mezőváros az egyik kiemelt célpontja volt a kommunista diktatúrának, hiszen öntudatos polgárok, illetve parasztpolgárok lakták, de a várost körülölelő tanyarendszerre is a jól működő paraszti életforma volt jellemző. Jelentős volt a ló- és sertéstenyésztés, a kovács-, a bognáripar és a téglagyártás is. Vásárhely újkori története egyértelműen a gazdasági fellendülés jegyében telt, amit az egymást követő krízisek (háborúk, gazdasági világválság stb) sem tudtak igazán megtörni, így az első igazán komoly csapást a kulák-törvény és az első kolhozosítási kísérlet jelentette, amely ellen a dél-alföldi parasztság egy részéből 1949-ben komoly ellenállási mozgalom is szerveződött, Fehér Gárda néven. A mozgalom egyik fontos központja éppen Hódmezővásárhely és környéke volt.

  Mint köztudott, teher alatt nő a pálma. Vásárhely nemhogy latrinán ücsörgő Lenin-szobrát nem volt hajlandó befogadni, de húsz évvel a gatyaváltás után még Vlagyimir Iljics Uljanov szelleme is messziről kerüli a rónát. Végső soron ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen a vásárhelyieket olyan masszívan bombázták a felvilágosult kommancs mantrával, hogy ezt a a kósza kitérőt a mai napig nehezen feledi az itteni lakosság.

  Néhány éve a puccsista szobrának fémszínű plasztikba oltott parafrázisával a közelmúlt terhes örökségét is a megfelelő helyre tették a vásárhelyiek, melyről Boros Géza művészettörténész a következőket írja egyik tanulmányában: „A párkányon üldögélő Lenin lentről nézve kedélyes figurának tűnik, lóbálja a lábát, mint aki jól végezte dolgát. (Talán még emlékszünk: „élt, él és élni fog!") A magaslati elhelyezéssel nemcsak a szobor nézete, hanem jelentése is módosult: merev politikai kultuszszoborból kedélyes zsánerszoborrá változott. (Magasból szarik az egészre?)”

  Persze a kedélyesség mellett a szobornak van más, fontosabb üzenetértéke is, hiszen Lenin elvtárs szelleme még ma is körülöttünk tekereg. Ha pedig mi is szembetalálkoznánk vele, akkor jusson eszünkbe a poszt elején idézett tábla szövegének végső konklúziója: nem tart ez örökké.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr311554818

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bíró Zoltán irodalomtörténész, politikus 2009.11.28. 14:38:54

168 óra: Kukorelly Endre, a jeles költő levegőért kapkodott, amikor Bolgár György beolvasta neki Bíró Zoltán nyilatkozatát arról, hogy tekintsük át, kik a magyar irodalom kedvencei Nyugaton. Az agyonmenedzselt Esterházy Péter, Kertész Imre, Nádas Péte...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Trig 2009.11.28. 13:32:12

Valahol nyomor ez az egész, de én jót nevettem!

Tehetetlen Dodó 2009.11.28. 13:52:49

Én úgy emlékszem a versikére:
...150 év alatt...

(Egyébként Uljanov elvtárs tényleg úgy néz ki, mintha most akarná összefosni magát...)

Nóniás 2009.11.28. 13:57:49

Hagyjuk már ezt hülye ugatást a a kádári alkukról. Az ugyanis csak a szabadságban derül ki, vajon ki kötötte meg alkuját. Nekünk nem volt Nyugat-Magyarországunk, ahova az ember hazája elhagyása nélkül távozhatott volna.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.11.28. 13:58:24

Végre valami értelmes poszt, dankesőn!

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.28. 14:05:56

Hódmezővásárhely külön világ. Praktikus, százeszű emberek élnek ott, a jég hátán is akár. Megérne egy komoly néprajzi munkát az ott lakó emberek világának bemutatása, óriási tanulsággal szolgálhatna. A vásárhelyi ember esszenciája és foglalata mindannak, amit a magyarok ügyességéről, békés építő szándékáról, fáradhatatlan munkabírásáról pozitíve el szoktunk mondani.

Nem választottak MSZP-st, SZDSZ-est soha, se polgármestert, se képviselőt.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.11.28. 14:30:07

Egy kis megjegyzés:

"Ez az alföldi mezőváros az egyik kiemelt célpontja volt a kommunista diktatúrának, hiszen öntudatos polgárok, illetve parasztpolgárok lakták"

Akik az országos átlagot meghaladó mértékben szavaztak a koalícióra 1947-ben.

(MKP 23,5%, SZDP 17,4%, FKGP 31,9%, NPP 7,9%, MRP 0,8%). 80% szavazott a koalícióra, szemben pl. az országos átlag 60%-kal.

1990 után tehát tényleg jobboldali város, de régen kicsit sem volt az.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.11.28. 14:52:44

@dzsucseharcos:

1947-ben még szó sem volt kolhozosításról, proletárdiktatúráról, a kisgazdák, a kommancsok, a szocdemek és a parasztpárt egy koalíciót alkotott (legalábbis: látszólag). A kommancsok nemrég voltak még a földosztás élharcosai. Arról nem is beszélve, hogy a Parasztpárt dumáját még én is benyeltem volna:-D Egy szó, mint száz, akkor sem voltak a parasztok h*lyébbek, mint máskor, csak "bájosan rosszul voltak informálva":-)

ü
bbjnick

Tehetetlen Dodó 2009.11.28. 14:56:56

@bbjnick: Mondhatni, nem bontották ki előttük az igazság minden szeletét.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.28. 15:03:16

ha már vásárhely. emlkézetes felháborodást keltett 65-ben, mikor az agrárszocialista gazember, szántó kovács jános, somogyi által elkövetett mezítlábas, nagyon kemény, nagyon zsellér szobrát avatták, hiszen azon a vidéken még az ilyen fickóknak is volt csizmája, amit a méltatlankodó és még élő rokonok jó hangosan meg is jegyeztek.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.11.28. 15:05:37

@Grift:

:-D (...) :-D (...) :-D ...

ü
bbjnick

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.28. 15:05:40

@dzsucseharcos:
a város valamirevalóságát a parasztpolgárok, magának tetsző kifejezéssel: kulákok adták. persze számosan éltek ott az agrárszemétből is, nos maga azokra hivatkozik.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.11.28. 15:11:38

@Grift:

Ne kekeckedj, Grift, ne kekeckedj, mert a nyár heves, a kasza egyenes! Beleszaladsz egy kérges tenyérbe, aztán tisztázhatjuk a félreértést!:-D

Egyébként, úgy hidd el nekem, ahogy mondom: ha egy kuláknak jöttél volna ezzel az agrárszemét dumával, simán leállított volna, hogy: az nem az úr problémája, bízza azt csak ránk, majd mi azt megoldjuk egymás között.

ü
bbjnick:-)

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.11.28. 15:12:18

@bbjnick:

>1947-ben még szó sem volt kolhozosításról

Persze hogy nem. Ettől függetlenül se füle, se farka annak a megállapításnak, hogy ez a város a kommunisták célpontja, kommunistaellenes bázis vagy polgári gondolkodású hely lentt volna. Voltak ilyen helyek, de ez nem volt az.

>a kisgazdák, a kommancsok, a szocdemek és a parasztpárt egy koalíciót alkotott

1947-ben nem volt kötelező a koalícióra szavazni, mert voltak ellenzéki pártok is (1945-ben még nem). Hódmezővásárhely a koalíció egyik fellegvára volt. Voltak polgári városok és megyék, konkrétan Hmv. az egyik legbaloldalibb város, tehát olyan homályos benyomások, hogy tele volt "öntudatos parasztpolgárokkal", nem elegek annak a bizonyítására, hogy itt valami polgári hagyomány létezett. Öntudatos parasztpolgárok egyébként rendszerint komcsik voltak akkoriban. Természetesen lehet olyasmiken spekulálni, hogy aztán belőlük lettek a legnagyobb ellenállók, de ez az, ami: spekuláció.

>Arról nem is beszélve, hogy a Parasztpárt dumáját még én is benyeltem volna:-D

Egy kicsit a Jobbikhoz hasonlított.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.28. 15:15:05

@bbjnick:

"Egyébként, úgy hidd el nekem, ahogy mondom: ha egy kuláknak jöttél volna ezzel az agrárszemét dumával, simán leállított volna, hogy: az nem az úr problémája, bízza azt csak ránk, majd mi azt megoldjuk egymás között."

kulákok között nem is szoktam ilyen sarkosan fogalmazni, csak ha már jól megismertük egymást és nem a pesti szaralak okoskodását látják benne. de összeszokva már hasonlókat mondanak, mán bocs. időnként kiváló kulákok között tartózkodom.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.28. 15:17:13

@bbjnick:
egyébként nem tudom miért szerelmesedne bele a kulák a zsellérbe, mikor azt etette az asztalánál, aztán hálából az seperte a padlását. ne kelljen már az egész agráriumot szívszerelemmel szeretni, mert kurvára tévútra esik majd az úr.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.11.28. 15:21:30

@Grift:

"kulákok között nem is szoktam ilyen sarkosan fogalmazni, csak ha már jól megismertük egymást"

Okos, okos:-D

ü
bbjnick

tevevanegypupu 2009.11.28. 15:23:42

Ilyen szep szobrunk Gyorben nem volt, de volt egy nagyon kiemelt helyre allitott Patzay Pal szobor: harom ferfialak allt szorosan egymassal szemben, egy zaszlot tartottak magasba. A harom domboru hatsoju (munkas-paraszt-ertelmisegi) elvtarsrol csak a "Valagak terenek" neveztek a Bisinger setany azon reszet, ahova leraktak a kulonben nem rossz szobrot.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.11.28. 15:27:34

@Grift: Volt ebben az országban sok más város is. Pl. Zalaegerszeg (62% az ellenzékre), Szombathely (szintén 62%), Tokaj (52%). Nem tudom, mennyi volt ezekben a "parasztpolgár" meg az "agrárszemét", ettől még Hódmezővásárhely rossz példa.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.11.28. 15:28:55

@Grift:

Szó sincs itt szívszerelemről!
A falunak megvoltak a maga belső törvényei, elintézték ők ott maguk között, ha valami billegett:-)
Arra pedig külön felhívom a figyelmedet, hogy a zsellér, a summás, a szegényparaszt nem azonos a söpredékkel. A nagygazdák portáit nem "A" zsellérek söpörték, hanem a kommunistabérenc söpredék, akik még ha a parasztság legalsóbb rétegeiből kerültek is ki (persze, nem csak onnét), a szegényparasztság elhanyagolható kisebbségét alkották.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.11.28. 15:32:52

@dzsucseharcos:

">Arról nem is beszélve, hogy a Parasztpárt dumáját még én is benyeltem volna:-D

Egy kicsit a Jobbikhoz hasonlított."

:-D (...) :-D (...) :-D ...

Bánná a fene, ha a Jobbik körül is elkezdene már néhány olyan figura zsizsegni, mint amilyen annakidején a Parasztpárt körül zsizsgett:-)

ü
bbjnick

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.28. 15:33:18

@bbjnick:
rendben. akkor nem bántjuk a parasztság alsó rétegeit akik a derékhadát adták a padláslesöprőknek. a paraszt csizmáján a sár is szent, még ha padlást söpört, téeszesített, bármit is tett. éljen!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.11.28. 15:51:31

@Grift:

Hát mi'csináljak, ha egyszer nincs igazad, b*'z'ki! Akkor volna igazad, ha a szegényparasztok, "élve" a lehetőséggel, rárontottak volna a "kulákok"-ra, kirabolták, terrorizálták volna őket, de nem ez történt. Nekem nagyapámém kulákok voltak (7 holdnál több földje volt/családtag a családnak), nagyanyámék nem (igaz, hogy dédapám bacsó volt, sokszáz juha volt), de ilyen atrocitást egyiküknek sem kellett átélniük. A terror fentről jött, állami terror volt, amit a vidék (szegényebb, gazdagabb) közösen szenvedett el. (Abból, hogy néhány gyagyás nyomorékot vagy erkölcsi hullát az államhatalom vidékről is beemelt a soraiba, abból nem következik, hogy a szegényparasztok módszeresen terrorizálták volna a jobbmódúakat.) Pont.

ü
bbjnick:-)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.11.28. 15:57:56

@dzsucseharcos: "Ettől függetlenül se füle, se farka annak a megállapításnak, hogy ez a város a kommunisták célpontja, kommunistaellenes bázis vagy polgári gondolkodású hely lentt volna. Voltak ilyen helyek, de ez nem volt az."

De bizony, ez a város a kommancsok célpontjává vált, ahogy bedurvult a diktatúra és egyre nyíltabb lett a terror. Nem véletlen, hogy a posztban emlegetett Fehér Gárda egyik központja volt Vásárhely és a közeli tanyavilág.

Továbbá ne keverd őssze a parasztpolgár fogalmát a polgársággal, ugyanis a kettőnek az égvilágon semmi köze nincs egymáshoz.

bervas · http://mt10.blog.hu 2009.11.28. 15:58:55

Nem Csepel az, hanem Zil :-)

veiszi 2009.11.28. 16:00:44

nagyon OFF, de még nincs poszt a hírrel kapcsolatban:
szerintetek is hasonlít az MSZP miniszterelnök-jelöltjének új fizimiskája Vona Gáborra? :) index.hu/belfold/2009/11/28/kovacs_laszlo_mesterhazy_attilat_tamogatja_miniszterelnok-jeloltnek/

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.28. 16:01:11

@bbjnick:
a paraszt kivár mindig kivár. joggal. történelmi tapasztalat igazolja. nem fog senkire rárontani, nem forradalmár fajta.
de az agrárproletár ugyanúgy mint gyári társa szomjazta a másét. ha el nem is vette, már annak is örült, ha már annak sem volt.
persze felülről jött. és a verdikt állt a légüres térben, és nem talált lelkes résztvevőket ugye?
ment az agrárproletár, ingatta tán a fejét, hogy tán mégse kéne, hisz a józsibácsi nem volt rossz ember, de azért belül mosolyos volt a szíve mikor vitte a padról a terményt a közösbe, vagy a beszolgáltatásba. menjél már el egyszer mondjuk böszörménybe és kérdezzed már meg az ott élőket, hogy ki az ördög vérveres fasza csinálta a kommunizmust meg a tszt náluk? a fentről jött ukáz, emeberek nélkül? vagy fővárosi proletár vendégművészek? tán nem.
tán az agrárproletárok, ugye?
persze kulák is lett komunista, egyről én is hallottam, aki tizenkilencben született, és meg is mondta rögtön a nagyanyja, hogy ebből komonista lesz. az is lett! :))
ha teljes parasztságra ráhazudjuk a szentséget, abból nem lehet majd népi lelki trambulint csinálni, az héccencség. pedig abban nincs köztünk vita, hogy a kút vagy a megújulás trambulinja valahol ott keresendő. de hazug álom nem lehet alapja semminek.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.28. 16:28:02

Kevésbé képzett szülőkkel ellátott általános iskolai osztálytársaim így mondták: Lelin.

Olyasfajta nyelvi jelenség volt ez, mint a ladír, telepjáró, ertőernyő, krézigránát s.í.t.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.28. 16:32:37

@bbjnick:
na, lecsillapodtam! hogy mikre képes a heves népszeretet, ha csak egy kis differenciai is támad a hívek között! :)))

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.28. 16:54:33

A vásárhelyi szaró Lenin talán az egyik legmeghökkentőbb térbeli mementó volt, amelyekkel az új ember kovácsai teleálmodták köztereinket. Díjat érdemel még a mohácsi remekmű, amely esetében egy zsebredugott kezű Lenin állt a katolikus templommal szemközt, a kötelező vicc szerint perselypénzt keresvén. Feledhetetlen még a szegedi 19-es emlékmű, ahol egy irtózatos nőalak állt felemelt karokkal, ökölbeszorított kézzel, amint egy madáron tapos, ez a szobor "Megdöglött a libám" címen volt közröhej tárgya. A rendszerváltás után gyorsan el lett távolítva, helyére Erzsébet királyné tömör carrarai márványból készült szobra került vissza, melyet 1907-ben avattak fel, s a kommunisták 1950-ben a városháza udvarára, majd a várkertbe száműzték.

Összehasonlításképp a két szobor:

www.delmagyar.hu/forum-kepek/208/B2077086.jpg

www.szoborlap.hu/szobrok/fotok_8/458_(263118)_erzsebet_kiralyne_szobor_szeged_ligeti_miklos_1907_2.jpg

Ilyen szép volt a kádárrendszer, ilyen gyönyörűségekkel volt teli az ország. De jó, hogy vége lett.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.28. 16:56:06

legmeghökkentőbb térbeli mementó volt azok közül, amelyekkel stb

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.11.28. 17:00:14

@Grift:

"ha teljes parasztságra ráhazudjuk a szentséget, abból nem lehet majd népi lelki trambulint csinálni" -- írod.

Nem kell itt semmiféle szentséget ráhazudni senkire, úgy kell nézni a dolgokat, ahogyan voltak/vannak:-)

Amit leírsz, abban nagyon sok az igazság, az emberek mindenütt emberek, még a parasztoknak sincs szivárványszínű pilleszárnyuk:-D Én ezt nem is vitatom. De! Talán szerencse, talán gondviselés, talán..., a diktatúra volt szíves a parasztság egészét ellenségének tekinteni, így a konfliktusok sem tudtak úgy kiélesedni a parasztságon belül, mint, mondjuk, a városi lakosok között. A beszolgáltatástól minden paraszt szenvedett, a téeszesítés során mindenkit egyként kisemmiztek. Nyilván voltak a rezsimnek nyertesi és vesztesei, de ezek a különbségek korántsem nyilvánultak meg olyan szélsőségesen, mint más társadalmi csoportokban. A kádergyártás már egy másik káposzta, mert akit kiemeltek a parasztságból, az, ha vissza is tért, már nem parasztként tért vissza, senki sem tekintette annak. Az elkövetett bűnök, az aljasságok pedig föl voltak/vannak írva a "noteszbe", egy faluban azok generációkon keresztül megmaradnak a közösség emlékezetében.

Más kérdés a lelki trambulin. Látod, én például abban nem hiszek, hogy a parasztság erre a trambulinszerepre önmagában alkalmas volna. A parasztság (az agrárnépesség), már ahol van, egy nagyon biztos bázist, alapot jelenthet a társadalom számára számos vonatkozásban. Ezért kell, hogy újra megerősítsük (ad absurdum: újrateremtsük) a parasztságunkat. De trambulin csak akkor lehet belőle, ha a társadalom egészében megérik és elterjed az igény, hogy annak tekintse (szóval: ez értelmiségi huncutság:-)). B*sszus, ha már ott tartanánk, hogy van egy valamirevaló parasztságunk és egy nemzeti értelmiségünk!:-)

ü
bbjnick

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.11.28. 17:02:52

@Elpet: Jesszusúristen! Az a 19-es luvnya nagyon keményen néz ki. :)))

Egyébként ezekben az években szinte követelmény volt a hivatalos szobrászatban, hogy a nőábrázolás messziről kerülje a szexus mindenféle fölösleges sallangját. :)))

Viszont Erzsébet királyné szobrának bronz másolata itt található Budán, az Erzsébet híd budai hídfőjénél.

És Elpet! Respekt, amit a vásárhelyiekről fentebb írtál.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.28. 17:03:00

@bbjnick:
na, ezen mán nem tudok vitatkozni! :)

bervas · http://mt10.blog.hu 2009.11.28. 17:07:08

@Gasper:

Köszönöm a képet. Nézd meg jól rajta a létraváz végét, a difi méretét és a plató tartószerkezetét.

A Lenint Zil viszi. Egy Csepel ajtaja nem domború, a képen pedig az van.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.11.28. 17:16:27

@bervas: na mondjuk az ajtón én is gyanút fogtam. :))

Tehetetlen Dodó 2009.11.28. 17:23:58

@tevevanegypupu: " A harom domboru hatsoju (munkas-paraszt-ertelmisegi) elvtarsrol csak a "Valagak terenek" nevezte"
:)) Pali bá nyilván okult az ügyből, ezért adott Leninre nagykabátot.

Tehetetlen Dodó 2009.11.28. 17:26:44

@Tehetetlen Dodó: Mármint a városligetire.
(Ennélfogva az meg álló alak. Állva meg nem lehet szarni, legalábbis igen körülményes. Így aztán az emlékezetesebb Lenin mégis ez a Szabó-féle).

asz_tapasz (törölt) 2009.11.28. 17:36:47

Jól látom hogy valaki a kékcédulás választások "eredményével" akarja a cikkben közölt tényállításokat cáfolni? :D

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.28. 17:36:54

@Tehetetlen Dodó:
nem lehet állva szarni? erre cáfolat az 1955-ben, dunaújvárosban felállított, a nép nyelvén csak karószarónak nevezett remekmű! :))))

www.szoborlap.hu/4875_vinceller_fiu_dunaujvaros_jalics_erno_1955.html

Gerencsér 2009.11.28. 17:46:46

Ha jól számolgatom a dolgot, akkor a mai napon pont annyi van hátra a bajnai semmittevéséből, mint amennyi ideig ama dicsőséges tanácsköztársaság tartott. Soká éljen Bajnai, Kun Béla hűséges tanítványa! És rettegjünk együtt a barna veszedelemtől!

Tehetetlen Dodó 2009.11.28. 17:57:52

@Grift: Na, az is egy kretén volt, aki ezt faragta.

Tehetetlen Dodó 2009.11.28. 17:58:56

@Gerencsér: Na, 133 napot már csak kibírunk valahogy. Csak elő ne kerüljön valahonnan egy Szamuely.

tevevanegypupu 2009.11.28. 18:07:33

@Tehetetlen Dodó:
(:
Kulonben sok munkasmozgalmi es elvtarsi szobor tunt el a szoborparkban, amik kifejezetten jok voltak. Marmint kepzomuveszetileg. Ezert hulyeseg politikai szempontbol szoborni es festeni egeszen addig mig el nincs dontve, hogy a megszobrott illeto kiallja-e az idok viharat es melto arra, hogy bronzba ontsek. Persze gondolom nyilvan allami megrendelesek jol fizethettek, ezert talan restellkedve, de vallaltak megiscsak ilyesmit is.

tempefoi · http://tempefoi.blog.hu/ 2009.11.28. 18:20:11

...nem tart ez örökké...

a tragédia az, hogy de. MÉG TART.

Tehetetlen Dodó 2009.11.28. 18:23:01

@veiszi: Marha jó kép.
Kis vörös Cézár, ahogy a szegfű babérlevelei körbeölelik egyre inkább kelttésztát idéző fejét.

Tehetetlen Dodó 2009.11.28. 18:30:47

@bervas: @Gasper: ZIL az, bárhonnan is nézzük.
Stílszerűbb is Uljanovhoz.

Tehetetlen Dodó 2009.11.28. 18:33:45

@Elpet: @Gasper: Szinte törvényszerű volt akkoriban, hogy a modelleket a női súlylökő válogatott tagjai közül válogassák.
(Megjegyzem, ez általános szocreál szokás volt: a csehszlovák monumentumok nőalakjai is úgy néztek ki, mint megannyi Fibingerová).

Tehetetlen Dodó 2009.11.28. 18:36:09

@tevevanegypupu: Nem tűntek el, legalábbis nemrég még megvoltak.
(Hacsak Veres Jani azóta nem terjesztette ki üzleti működését a Kamaraerdőre is).

tevevanegypupu 2009.11.28. 19:23:08

@Tehetetlen Dodó:
Lehet, hogy nehany nehezebb darab egyenesen hozza ment.(:

Valandil 2009.11.28. 19:37:54

@Elpet: azóta se tanulták meg, hogy a haladó erőket kell támogatni. Nem is lett kész a 47-es mostanáig... (Bár még a költségvetésben is benne volt, de a bosszú az bosszú.)

Rikki Harcos 2009.11.28. 20:03:44

@Elpet:
hát igen, Vásárhely a másik cívisváros, keményfejű reformátusok, méltó párja Debrecennek (a 90-98 közötti kis majdnem csődbe vezető kis kisiklást nem számítva), nem politizálnak, de ha szavazni kell, akkor helyén van az eszük és a szívük

Bell & Sebastian 2009.11.29. 00:03:27

Hé parasztok!
Mennyünk má mélyenszántani! Zillel.

:XDDD

Minálunk az Árpád-kút került Iljics helyére, pedig egész jó szobor volt, ha jól emlékszem, de Bajnai meg biztosan job..., élesebben. Itt lehet nézgelődni:

www.szoborlap.hu/city/Baja

surcouf 2009.11.29. 10:02:32

a gond , mármint logisztikai szempontból hogy

csinálhatták volna eleve cserélhető fejűre a szobrokat.. akkor nem kell döntögetni meg hurcolni ide oda , módosul az rendszer lecsavarják a fejét, és becsavarnak helyette egy aktuálisabbat ... és máris rendszerbarát ... pl vlagyimir iljics lenint - vlagyimir iljics putyin ra update-elni , nem egy nagy nagy trükk ... usnaka is maradhat aztmeg hogy iljics e vagy nem iljics ? hát nekünk éppen azmeg tökmindegy

Bell & Sebastian 2009.11.29. 13:55:18

Az orosz szerkesztésű Abszurdopédia Leninnel foglalkozó oldala, amelyből kiderül, Pikacsutól Majakovszkíjig minden és mindenki Iljics seggéből bújt elő a nagy komcsi világegyetemben.

Hát lehet ezzel nem egyetérteni?

http://absurdopedia.wikia.com/wiki/Ленин,_Владимир_Ильич

hazaffy · http://mondjonle.blog.hu 2009.11.30. 10:58:49

@Tehetetlen Dodó: "...150 év alatt..."

Valóban, és úgy még a szótagszám is kijön...

Rikki Harcos 2009.11.30. 14:12:21

és Lenin et. eme www.emlekpont.hu/ épület sarkán ül...bocsánat, szarik

tudi 2009.11.30. 17:03:58

Nos én Ajka környéki vagyok ott volt egy szobor a polgármesteri hivatal mögött, ami egy álló, egy ülő és egy lepellel letakart embert ábrázolt azt hívta jónép a szocializmus alatt a "munka szobrának", egy ember alszik, egy ül, egy pedig nézi, hogy jön e a főnök:)

greybull 2009.12.02. 14:31:23

Magyar baka sétál a mezőbe'.
Arra megy a Sztálin, tanácsot kér tőle.
Ide figyelj Sztálin, adok egy tanácsot:
B...d meg a sarlót és a kalapácsot!

Ez egy titkos nóta-vers az 50-es évekből, énekelhető tetszőleges magyaros dallamra.
Sajnos aktuális még ma is hiába döglött meg Acél et.

greybull 2009.12.03. 15:39:30

Gyertek elő kajla f....ú parasztok!
Egész télen nem dolgoztok, csak b....tok.
Dolgozzatok télen nyáron eleget, oszt
hajtsátok a tökömről a legyeket!
(népi rigmus fene tudja honnét)
süti beállítások módosítása