Állami népnevelés - népszavazási kampány II.
2008. február 29. írta: TuRuL_2k2

Állami népnevelés - népszavazási kampány II.

 Horváth Ágnes bejelentette, hogy a jövő héttől az Egészségügyi Minisztérium saját kampánnyal válaszol a Fidesz hazugságaira. A tárca nyilván kénytelen fizetni a felületetekért, mert sosem hívják meg a Nap-keltébe, a híradókban sem mondhatja el, mennyire máshogy van minden, mióta megérkezett a vizitdíj és a kórházi napidíj. Az meg pláne felháborító, ha egy párt esetleg hazugságokkal operál egy kampányban, a jelenlegi kormány mindent arra tett fel, hogy ilyen ne fordulhasson elő. A jobb memóriával rendelkező választópolgároknak még derenghet a kor, amikor a kormányzati intézmények kommunikációját politikai propagandának látta az SZDSZ (a szocialisták is, persze). Azóta belátták, hogy ez nem más, mint Nagybetűs Tájékoztatás.

 Az állami intézmények szerepe a kampányokban körülbelül az Orbán-kormány óta erősen vitatott kérdés. Akkor az MSZP és az SZDSZ emlegetett pártpropagandát (amit a Fidesz határozottan visszautasított), az elmúlt hat évben pedig a Fidesz (amit a szocialisták és a liberálisok kérnek ki maguknak). Bár Gyurcsány Ferenc szerint nincsenek politikai következményei az igenek esetleges győzelmének, a kormány azért beletolt néhány százmilliót a tájékoztatásba (a kormánypártokat nem számítva, róluk majd később).

 Az intenzív kormányzati kampány nagyon szépen mutatja, miért olyan alacsony a reformok iránti társadalmi bizalom: az induláskor nem derült ki, miért lesz jó mindez, nem álltak össze koherens jövőképpé a demagóg szlogenek (ne a szegények fizessék a gazdagok diplomáját, a vizitdíjtól javul az egészségügyi szolgáltatások minősége, stb.). Így, megkésve mindez már csak magyarázkodás és szómágia - ha lett volna világos koncepciója a kormánynak arról, mit és hogyan kell változtatni (de nem volt, nehogy kiderüljön), akkor nyilván meg lehetett volna előzni ezt a bajt.
 
 Lássuk, mi mindent vetettek be eddig a kormány spin doctorai! (A felsorolás közel sem lesz teljes, nem fogyaszthat az ember reklámot 24/7-ben.)

 A legnagyobb elérésű médiumnak a fantáziadús Új Magyarország című kiadványt szánhatták (Új Magyarország jó, Millenniumi Országjáró rossz). A hárommilliós példányszámú ingyenes lapnak minden háztartásba el kellett volna jutnia: az első számot kinyomták ugyan, de a címzettekhez már nem érkezett meg, mert egyszerűen ellopták. A második szám már célba ért, az naptárral és Fogyasztóvédelmi kisokossal megerősített kiadvány 6-9. oldalán a tandíj szükségességét bizonygatva magyarázza a felsőoktatási reformot, a 18-23. oldalon az egészségügyi reform tárgyalásánál a vizitdíjé és a kórházi napidíjé a főszerep. Ezen kívül sok szó esik még (a népszavazási kampány szempontjából offtopik) nyugdíjemelésről, Európa legolcsóbb gázáról és a Modern Képmesékről.

 Utóbbi, az MTV-n (az esti, 800-900 ezres nézettségű műsorsávban) futó, valamint online is komoly felületeken hirdetett animációs sorozatot M. Tóth Géza stúdiója készítette, a szövegeket Tóta W. Árpád jegyzi. Worluk anno ezt írta a Modern Képmeséket bejelentő blogbejegyzésében: „Felvilágosító munkát végzünk. A Modern képmesék elsősorban ismereteket közvetít.” Mit van mit tenni, ha az ismeretek megegyeznek a reformok fő csapásával?





 Az Új Magyarország-program online összefoglaló oldalát (tegyunkerte.hu) számos banner hirdeti nagy forgalmú portálokon. A honlap célja, hogy elmagyarázza és egységbe foglalja az egyes lépések értelmét. A tegyunkerte.hu megjelenése szép és letisztult, viszont ez a tartalom használhatóságának rovására megy: statikus képekkel (na jó, image mapekkel) nem nehéz szép honlapot gyártani, de a jpg-ben publikált szövegeket az életben nem fogják megtalálni a keresők, azaz jelentős forgalomtól esik el az oldal. Keresőoptimalizálás szempontjából egyébként is sok sebből vérzik az online kormányzati kommunikáció zászlóshajója: sehol a keresőket segítő beszédes url-ek, a kép formájú linkek és az egyes oldalak esetében pedig a title-tagek hiányoznak (illetve nem tartalmaznak érdemi információt).

 A szegmentált kommunikáció jegyében az egyes kérdésekre adandó helyes válaszokat célzottan is eljuttatták a t. választópolgárokhoz. A Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdász című lapjában például 1/1-es, színes kormányzati hirdetés tájékoztat, miért jó a tandíj, s még 1/4 oldalon a felsőoktatási reformot hirdetik (Mészáros Tamás rektor tandíj-párti szereplése a lapban meg nyilván az újságot kiadó egyetem ajándéka az 1 + 1/4 oldal mellé).

 Végül a köztársaság- és reform-ellenes népszavazást szabotáló, a választási értesítőket elásó postás nyilván nem része az állami kampánynak, de azért egy említést mindenképpen megérdemel nonkonformista megoldásáért.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr66358464

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Reakció - a polgári underground blogja 2008.03.01. 15:24:23

Régi Magyarország - népszavazási kampány III. A népszavazási kampányról szóló sorozatunkban a közvéleménykutatások és a kormányzati propaganda után a pártokat és azok szatelit-szervezeteit vesszük sorra. Kezdjük mindjárt az MSZP ifjúsági szervezetéve…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2008.02.29. 08:16:09

Szólhatna már valaki annak a "kenderszívástól elhülyült" (Rejtő J.) ávós-unokának, hogy csonka hazánkban évek óta NINCS FELVÉTELI. A felvételi pontszámok egy rész a középiskolai tanulmányi előmeneteltől, érdemjegyektől, másik része a közép- és emelt szintű érettségiken elért eredményektől függ, harmadik része meg a tanulmányi versenyek eredményeiért, nyelvvizsgáért, etnikai kisebbséghez tartozásért, kismamaságért kapható pluszpontokból áll össze. Aki ezeket egy nap alatt szerzi meg, az vagy parafenomén, vagy beépítés alatt álló NBH (MOSAD, CIA, AlKaida, KGB stb.) ügynök. (Vagy az apja rendzergazda az Állami Nyomdában, az anyja meg főpicsa az OM-ben.)

Tótawé! Azé' ígyx, ba'mmeg, hogy ne maradj hülye.

Francois Pignon 2008.02.29. 08:29:10

Ez a szegények adójából lebzselő egyetemista olyan tanító jellegű (és cseppet sem alantas indulatokra játszó propagandisztikus) kép, hogy tényleg azt kell mondanom, megérte a pénzét.
Apropó, ez a kifinomult népnevelés kinek az adójából megy?

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.02.29. 08:33:05

Francois Pignon:
Szegény segédmunkásokéból, nyilván.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2008.02.29. 08:50:10

Szerintem a Fittelina fizeti a lebzselő, üres zsebbel, farkukra támaszkodva egyre feljebb ugráló egyetemistákat.
Akik olyan aljasul kihasználják a környezetüket, hogy az első feleségüknek a diplomájukat, a diplomájuknak a második feleségüket, a második feleségüknek a pozíciók eléréséhez és a vállalkozások megindításához szükséges alaptőkét, ez utóbbiaknak a harmadik feleségüket köszönhetik, annak meg azt az összeköttetési rendszert, amelynek zavaros hullámait meglovagolva megszentségteleníthetik a közjogi méltóság eszméjét.

(Diszlexnek, eszdéeszes oktatásban szocializáltaknak kifejthetem, ha sok időm lesz.)

Francois Pignon 2008.02.29. 10:29:06

Hmm, annyira azért mégsem veti fel őket a pénz és a tehetség, hogy mindenhova jusson legalább egy kicsi a profizmusból:
www.mno.hu/portal/545848

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.29. 10:49:47

Egy kis onreklam.
tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com/2008/02/ni-lnyeg.html
Magam is meglepodtem kisse, hany helyen es hany temaban propagaltak a "mozgassunk minden kozszolgaltatast a varosba" uzenetet (a post kozepen vannak osszegyujtve).
A vasutat raadasul el is felejtettem.
www.youtube.com/watch?v=-aL55V4n_HU

eN 2008.02.29. 11:07:29

igen, szornyu lehet a helyzet, a postaladamba is csak minden masodik nap kerul egy ujabb 'megmagyarazzuk' szorolap. es azt is mindig kidobom.
nyilvan, ezt nem hagyhatjak ennyiben.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.29. 11:08:18

eN 2008.02.29. 11:07:29:
"igen, szornyu lehet a helyzet, a postaladamba is csak minden masodik nap kerul egy ujabb 'megmagyarazzuk' szorolap."

Ocska politikat nem lehet megmagyarazni.

tewton 2008.02.29. 11:17:57

"a postaladamba is csak minden masodik nap kerul egy ujabb 'megmagyarazzuk' szorolap."

jujj, ez olyan izgi, vajon a szavazásig kapok még valami kis üzenetet tőlük?
utána már biztos nem fognak papiron kommunikálni velünk (kiv. sajtó).

eN 2008.02.29. 11:24:26

Doomhammer · 2008.02.29. 11:08:18
Ocska politikat nem lehet megmagyarazni.

azert probalkoznak toretlenul

Paranoid Android2 2008.02.29. 11:28:23

És képzeljétek én még mindig nem értem a reformot!
De van megoldás!
Meg kell tőlem vonni a választójogot és nem fogom akkor zavarni a boldog új életet, amit a mi Kedves Vezetőnknek köszönhetünk.
Megyek és feladom magamat NNYI-nál!

dowNLoad 2008.02.29. 11:56:19

NEM SEMMI, a gyerekek bölcsődés koruktól kezdve MUNKAHELYRE járnak, a MÉDIÁBÓL tájékozódnak, (eleinte Tom&Jerry, utána csak rosszabb jön) és törnek előre, egyere feljebb a PIRAMIS CSÚCSA felé. A horizontot a HIVATÁSOS megmondóemberek tágíthatják, csak és kizárólag az elit által meghatározott irányba! Hogy sok kis(és nagy) droid országa legyünk, ehhez kell a sok kis munkahelyre járó iskolás biorobot. Sokkterápiaát már óvodás korban, ezzel lehet kindícionálni a kezdő kis biorobotokat. Akinek a hobbija és a munkája véletlenül ugyanaz, az nem kap érte fizetést csak zsebpénzt?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.29. 12:02:55

dowNLoad 2008.02.29. 11:56:19:
"NEM SEMMI, a gyerekek bölcsődés koruktól kezdve MUNKAHELYRE járnak, a MÉDIÁBÓL tájékozódnak, (eleinte Tom&Jerry, utána csak rosszabb jön)"

Kituno otlet. Vegyuk meg allami penzbol a Tom&Jerry jogait es csinaljunk uj sorozatot belole, nepnevelesi celzattal. Az egyik resz cime lehetne Tom & Jerry az egyetemen. Tom lenne a lusta egyetemista, Jerry a szorgalmas. Aztan a vegen Tomnak padlot kellene mosnia, hogy kifizethesse a koltsegteritest.

Tudom is, ki lenne alkalmas a projekt vezetesere. Gal J. Zoltan.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.29. 12:04:45

Pofám meg leszakad.
W-nek meg jó lehet, aufklärizmusért jól fizet a Zállam:((

tewton 2008.02.29. 12:06:19

"ám bolondság volna elvárni, hogy az erdő mellé is építsünk repülőteret" -- Tóta W, képmese.

könyörgöm, ezeket a képmesés szövegeket egy negyedikes gimnazista is meg tudná írni egy kis unikum hatására. Irigylem Doomhammert, hogy ilyen vicces kommenteket tud rájuk írni. Még jó, hogy csak 3 percesek.

próbálom őket néha lehúzott hanggal nézni, az animáció miatt. Ha lenne időm (és értenék hozzá), leszedném őket, kitalálnék mindegyikhez egy kis sztorit, újraszinkronizálnám őket (kazettásmagnó), és a szomszédom kisgyereke (ötéves) kapna tőlem egy totál oridzsi mesekollekciót.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.29. 12:23:01

tewton 2008.02.29. 12:06:19:
"könyörgöm, ezeket a képmesés szövegeket egy negyedikes gimnazista is meg tudná írni egy kis unikum hatására."

Ez egy fontos kijelentes. Ennyi tehetsege van Tota W.-nek, sose volt tobb. Nagyon erdekes kerdes, hogy a fenebe lehetett belole vezeto megmondoember, akitol rettegnek a kozszereplok.
www.youtube.com/watch?v=iq4grF5it-E
Szerintem sima sztarolas esete forog fenn.

"Irigylem Doomhammert, hogy ilyen vicces kommenteket tud rájuk írni. Még jó, hogy csak 3 percesek."

Kicsit kivagyunk tole igy 40 resz utan es a blog olvasotabora is, ahogy a kommenteket olvasom.

"Ha lenne időm (és értenék hozzá), leszedném őket, kitalálnék mindegyikhez egy kis sztorit,"

Megy a duma mi, aztan ha bizonyitasra kerul sor, akkor meg sunyitas? Mutasd meg, mit tudsz, ne csak dumalj! Ird meg a tirpakblogra. Kell nekem egy e-mail cim, ahova a meghivot kuldom (lehet nevtelen cim is, a valodi nevek nem lenyegesek).

tewton 2008.02.29. 13:03:20

Download,
most meg sunyitanom kell (hatarido), de megy az emil meg ma. Addig is egy Kultúrház-részlet a TWA-fanoknak. Nekem vicces, ahogyan pont ő beszél felhigulásról.

Tóta W: --Az egyébként tény, hogy a napilapoknál van egy műveltségbeli előny általában, egyszerűen azért, mert régebb óta csinálják. Ez egy generációs különbség.
Galamb: -- Az időbeli különbségen múlik az, hogy ki milyen műveltséggel és szellemi háttérrel ...
Tóta W: --Hát persze, a jó pap holtig tanul [...]
Galamb: --Csak ennyi lenne a dologban a különbség...?
Tóta W: -- Alapvetően azt gondolom, hogy ez a legfőbb különbség. Most elmehetnénk oda, hogy a képzés hogyan higult fel, honnan jönnek az emberek, miféle emberek jönnek. [...]

www.youtube.com/watch?v=kuOvK69FpY8&feature=related

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2008.02.29. 13:44:55

Doomhammer!
Kutass fel legalább egy zsidó és egy AVH-s (lehetőleg hóhér) nagyszülőt (a kettő lehet akár ugyanaz is), tölts el egy görbe éjszakát valamelyik "ahogymóritzkaelakarjaképzeltetniavalóságot" műsorfolyam felkapott "sztárjával", fotóztasd le együtt magad Tasnádi Péterrel vagy Kulcsár Attilával, rakd fel a képeket a netre, "buktasd" le magad, és máris megkerülhetetlen, közvéleményformáló közszereplő leszel.

táltos 2008.02.29. 23:03:23

Ezzel a folyamatos "tájékoztatással", de inkább kampánynak hívnám, egyúttal folyamatosan elismerik azt is, hogy az előző ilyen "tájékoztatás" (kampány) sikertelen volt. Különben miért is kellen hetente egy-egy ilyen akciót bejelenteni.
Egyébként nyilván csak arról szól, hogy a haveri PR és reklámcégek nehogy éhen halljanak.
Feri barátai is azért tüntetnek majd, hogy jó kis reklámot csináljanak neki. Meg persze Bródy Sándornak (akiről mindenki megtudhatta, hogy fantasztikus zenész is volt:), biztos ezért emlegették együtt Máté Péterrel - szegény, ha élne!)

dowNLoad 2008.03.01. 00:38:35

TALÁLTAM EGY ILYEN EMBERT(?) najó humanoid létformát: SMUKKANDORt. MIBŐL ÉL AZ A FIGURA? nagynak hájas, kormányközelinek mdf tisztelet-társaságos, érteni nem ért semmihez, azért a mobilja híváslistáját megnézném. MI LENNE A FIGURA? SZAKÉRTŐ? Itt látszik kristálytisztán milyen elqúrt ez az ország, az ilyen figurák hentesek kellene hogy legyenek, vagy szobafestők. (elnézést a két szakma képviselőitől)

tewton 2008.03.01. 01:49:47

Látszólag off:
Hallottátok, hogy Pálffy István (a tévébemondó) fizetés nélküli féléves szabadságra megy (hivatalos verzió)?

A hír együtt terjed egy 2 és fél perces kis pesszimista szösszenetével, ami a Kossuthon (pardon, M1) hangzott el 2006 egy nyári reggelén.

mkdsz.hu/index.php?option=com_content&task=view§ionid=5&id=2677

A fizetésnélküli szabi és a rádiójegyzet vajon összefügg? vagy csak paranoiás vagyok?

tewton 2008.03.01. 01:57:46

Doomhammer,
ez az:
tewton kukac bugmenot com
(csak egy nap a világ)

VIII. Nagyapó 2008.03.01. 02:50:14

Pfffff, pedig a modern képmesék első részeit megnéztem, azok még egész tűrhetőnek (és értelmetlennek) tűntek - de ezzel az ittenivel nagyon elásta magát a Mester :-P

VIII. Nagyapó 2008.03.01. 02:50:49

mármint költeni rájuk volt értelmetlen, úgy tűnt

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.03.01. 10:40:54

tewton 2008.03.01. 01:57:46
"tewton kukac bugmenot com"

Levél és meghívó ment.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.03.01. 10:43:48

VIII. Nagyapó · torzskocsma.blog.hu 2008.03.01. 02:50:14:
"de ezzel az ittenivel nagyon elásta magát a Mester :-P"

Na egy másik kedvenc.
www.youtube.com/watch?v=DmSRoVvzJPU
A túlköltekezést könnyű megoldani.
Le kell kapcsolni a feleslegesen égve hagyott villanyt.
Mint mondjuk a felesleges diplomákat.

Chicano 2008.03.01. 15:08:33

Nem teljesen témába vágó, de azért elfér itt:

"A viharos erejű szél és a jégeső miatt elmaradt a fővárosban szombat délután a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök melletti szimpátiatüntetés - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója.

A szervezők azt mondták a XIII. kerületi Szent István parknál gyülekező, mintegy 50 embernek, hogy köszönik a megjelenésüket, de tekintettel az időjárásra, elhalasztják a demonstrációt."

Erről 2 dolog jut eszembe:

1. - Még 50 ember meri nyilvánosan vállalni hogy ezt a böszme paprikajancsit támogatja? (Mondjuk ebből levonhatjuk a rendezőket és a megjelent sajtósokat.)
2. - Biztosan megint a FIDESZ negatív energiái csinálták a vihart mint 2006 agusztus 20.-án.

Francois Pignon 2008.03.01. 15:13:48

Az első szimpátiatüntetés egy hete a túlzott érdeklődés(!) miatt maradt el (úgy indokolták, nem tudták volna biztosítani).

Francois Pignon 2008.03.01. 15:18:03

(Illetve egy hónapja.) És milyen riasztást adott ki az OMSZ a készülő vihar miatt? Hát persze, hogy narancs színűt. ;)
süti beállítások módosítása